Page 1

Numero 21 keSĂ„ 2013

Levi Official Partnerit 09 / 2012


Suvi-Levi kutsuu! Suvi-Levi kutsuu – käytä hyväksesi pakettitarjoukset ja varaa matkasi Levin yöttömään yöhön tai vaikka golflomalle ruskamaisemiin!

Levin Kesälomanen Yöttömän yön golfia

alk. 280,- / hlö / 3 vrk / 2 hh

/mat Levi.fi kaka uppa

alk. 370,- / hlö / 3 vrk / 2 hh

sis. 1 green feen / hlö / vrk

Ruskalomanen Golfia ruskamaisemissa

alk. 285,- / hlö / 3 vrk / 2 hh alk. 409,- / hlö / 3 vrk / 2 hh

sis. 1 green feen / hlö / vrk Esimerkkihinnat sis. lennot Hki–Ktt–Hki sekä hotellimajoituksen aamiaisella. Matkapaketit voidaan räätälöidä täysin toiveidenne mukaiseksi sisältäen ateriat, ohjelmat ja majoituksen isommallekin porukalle vaikka mökissä. Tervetuloa Leville!

Kysy myös lyhyempiä tai pidempiä Levin lomia meiltä!

Oy Levi Travel Ltd. Myllyjoentie 2 99130 Levi p. 016 639 3380 levitravel@levi.fi www.levitravel.fi


WELCOME TO THE

JUNGLE


LeviDays 21 | kesä 2013

14

39 Lasten viikko-ohjelmassa hoidetaan heppojakin.

lempitunturini levi 23

Tämä kyyti vie perille

24

Testi: Hurjapää vai hissun kissun harrastaja

30

Vauhdikas kaunotar Noora Hautakangas

54

Talviurheilijan kesätreenit

60

Levin oma Antonio

62

Huippujuttuja

vauhdilla tai fiilistellen 10

Kun aurinko ei laske selkäsi taa

11

Kesäyössä tunturissa

14

Hurjapäiden Bike Park

16

Ihastus, joka syttyi siltä istumalta

25

Fribaa tunturissa

26

Fillarilla 24 h!

30 Kuka tekee donitsit Future Cup -osakilpailussa!

TÄSTÄ se lähtee! Alamäkipyöräilyyn on Levillä loistavat mahdollisuudet.

FOOD & FUN

perheen kanssa

LeviDays | 4

33 Juoksukengät jalkaan ja Ruskamaratonille

levi kasvaa ja kehittyy

6

Kiehtovia ratsastusretkiä

18

Golfia kesä kaikki

20

Lasten riemuja – äänessä muksut

47

Koekeittiö: testissä Joonas Hämäläisen resepti

31

Uusi tapahtuma: Levi Wild Ride!

39

Lasten kesäohjelma

49

Fiiliksiä Facebookista

40

Koko perheen viikko-ohjelma

34

Kesävieraan kaveri, Levin Matkailuneuvonta

51

Eini tykkää huipusta

42

Näin kiinni kalastamiseen

36

Parisuhteen vuosihuoltoon

52

Saunoja Timo Rautiainen

48

Erään perheen vaellustarina

58

Levi Suksee – vaikuttava seminaari

53

Valokuvaaja kasvaa luonnossa

50

Virtaavat elämykset

37 Lavalta kuuluu Muumimamman ääni

15 Alamäkipyöräilyn Suomen Cup Levillä

61 Myyntijohtajasta kuoriutuu motoristi


Eka kerta Mitä olen tehnyt elämässäni tähän saakka yhden ja ainoan kerran? Hypännyt laskuvarjolla, ottanut tatuoinnin, viettänyt kesän Levillä! Muuttokuormani ja minä tulimme Leville uudenvuodenaattona 2011 ja työt Sokos Hotel Levin hotellinjohtajana aloitin heti seuraavana päivänä 1.1.2012. Edessä oli paljon uutta: Osuuskauppa Arinan toimintatavat, hotelli, koti, työkaverit ja tietenkin Levi kokonaisuudessaan. Mukavan kiireisen talvisesongin jälkeen koitti ensimmäinen kesäni Levillä. Olin jo ennakkoon ottanut selvää, mitä kaikkea Levillä voikaan tehdä kesällä: meloa, patikoida, vierailla Samilandissa, ajella gondolihisseillä, uida, suorittaa seikkailurata Levin Seikkailupuistossa (tämä soveltuu mainiosti myös aikuisille), ajella kyläpyörillä ja golfata. Lista kasvoi sitä pidemmäksi, mitä enemmän perehdyin kesän tarjontaan.

Satu Näsärö hotellinjohtaja Sokos Hotel Levi

”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” ei toteutunut minun kohdallani ja hyvä niin. Vietin lopulta ensimmäisen kesäni Levillä ilman valmiiksi laadittua ohjelmaa. Päivät olin töissä ja illalla teimme pitkiä kävelyretkiä koirani kanssa. Olin iloisesti yllättynyt, kun oivalsin kuinka hienosti Levillä on otettu huomioon lemmikit ja niiden kanssa liikkuminen. Alueen kartasta löytyi valtavasti erilaisia kävelyreittejä koiran kanssa ulkoilemiseen. Näitä olenkin hyödyntänyt ahkerasti. Yöttömän yön aurinko aiheutti muutaman unettoman yön, sillä kahdenkymmenenseitsemänkään Lapissa vietetyn vuoden jälkeen en ole vielä täysin tottunut siihen valoisuuteen, josta saamme kesällä nauttia. Uneton yö Levin kesässä on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Auringon paistaessa läpi yön ja rauhoittavan hiljaisuuden laskeutuessa on vaikea harmitella sitä, että uni ei tule. Suosittelen siis valvomaan ainakin kerran kesässä! Tulevalle kesälle olen tehnyt jälleen suunnitelmia. Golf on listalla ykkösenä ja tästä suunnitelmasta pidän kiinni. Tapaamisiin siis Levin 18-väyläisellä golfkentällä heti kun säät sallivat!

Julkaisutiedot JULKAISIJA Levin Matkailu Oy PÄÄTOIMITTAJA Jussi Töyrylä TOIMITUSPÄÄLLIKÖT Maija Palosaari / Levin Matkailu, Teemu Kytövuori / Avalon Oy TOIMITUSNEUVOSTO Jussi Töyrylä, Ari Aspia, Katariina Kinnunen, Jari Laakso, Olli Marttinen, Markku Mäkitalo, Jouni Palosaari, Päivikki Palosaari, Ari Vuorentausta, Jani Ylipahkala TEKSTIT & ULKOASU Avalon Oy KUVAT Junttila & Tamski, Per Lundström, Teemu Moisio, Loiste Oy / Ahomäki & Wiksted, Levin Matkailu ja yrittäjät, haastateltavat, Avalon Oy KIRJAPAINO PunaMusta Oy PALAUTE TOIMITUKSELLE: toimitus@levi.fi ILMOITTAMINEN LeviDays-lehdessä: Annika Anttila, p. 016 639 3327, annika.anttila@levi.fi Seuraava numero ilmestyy syyskuussa 2013. Lehti on painettu 3 / 2013. Oikeudet muutoksiin pidetään.


Kun menet hevosen selk채채n, niin stressi, murheet ja huolet poistuvat mielest채; se on ihan oma juttunsa


Eka kertaa ratsastamaan? Hethen ratsutallin Heli Kaukosen ja Lapin Saagan Hannele Keskitalon mukaan Lapin luonnosta saa hevosen selästä käsin ainutlaatuisen elämyksen. Ratsastaminen mielletään usein tyttöjen lajiksi, mutta sekä Heli että Hannele kannustavat myös poikia ja miehiä kokeilemaan. Onhan maailman parhaista ratsastajista ja kouluttajistakin iso osa miehiä. Ammattilaiset kumoavat myös toisen ratsastamiseen liittyvän ennakkoluulon: ratsastusta voi – ja kannattaa – kokeilla vielä vanhemmallakin iällä. Molemmilla talleilla käy runsaasti ratsastusta ensimmäistä kertaa elämässään kokeilevia aikuisia, ja palaute on positiivista: laji ei tuntunutkaan hankalalta, hevosen selässä oli suorastaan varma olo. Talleilla kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että aloittelijalle valitaan aina rauhallinen hevonen, joka on tottunut epävarmempaankin kuskiin. Näin kynnys kokeilemiselle tehdään mahdollisimman matalaksi. Treeniä, empatiaa ja elämyksiä Asiantuntijoita kuunnellessaan tulee vakuuttuneeksi siitä, että ratsastaminen on suorastaan terapeuttinen harrastus. – Kun menet hevosen selkään, niin stressi, murheet ja huolet poistuvat mielestä; se on ihan oma juttunsa, Heli sanoo. Hannele nostaa esiin terapeuttisen vaikutuksen myös satulassa istumisen ulkopuolella. Hevosten kanssa touhutessa saa empatiaa ja lämpöä, niille voi halutessaan vaikka puhua, eivätkä ne juorua jälkikäteen, mitä ovat kuulleet. Unohtaa ei myöskään sovi lajin kasvattavaa puolta. – Hevosesta täytyy pitää hyvää huolta, ne opettavat vastuun ottamista ja kantamista, hän tiivistää. Ratsastaminen on myös kunnon treeniä ja kehonhuoltoa: se tekee hyvää selälle, parantaa lihaskuntoa ja kehittää tasapainoa. Jos lajia treenaa enemmänkin, kalorit palavat tehokkaasti. Ja vaikka ensimmäisellä ratsastuskerralla ei ehkä pääsekään nostamaan sykettä treenitasolle, on istuminen hevosen selässä elämys itsessään. Aivan erityisen piirteensä Levillä ratsastamiseen antaa Lapin puhdas ja kaunis luonto, ratsastusyrittäjät korostavat. – Siihen pääsee ratsastusreissuilla tutustumaan ihan eri tavalla kuin vaikkapa mönkijän tai moottorikelkan kyydissä, Heli huomaut-

Heppatytöt ovat ihan oma lukunsa, mutta monen muunkin mielestä ratsastus kuuluu harrastuksiin, joita haluaisi joskus kokeilla. Miksi sitä kannattaa Levin reissulla testata, vaikka eka kertaa?

taa. Metsäneläimet eivät pelkää hevosia, ja reitin varrelta on bongattu muun muassa kettu, hirviä, poroja ja riekkoja. Elämysten tarjoaminen onkin asia, jonka sekä Heli että Hannele nostavat työnsä ehdottomaksi suolaksi. Ratsastusreissun jälkeen tyytyväisyyttä hehkuva ja ratsastuskärpäsen puraisema onnellinen asiakas on parasta palautetta yrittäjälle! Lapin Saagan sosiaaliset islanninhevoset vievät vaelluksille Lapin Saagan ”työntekijät” eli islanninhevoset, kahdeksan omaa ja kuusi talvisin Alahärmän Power Parkista lainassa olevaa, ovat äärimmäisen sosiaalisia eläimiä. Hannelen mukaan yksinäinen islanninhevonen kärsii ja niinpä perheeseen hankittiin issikoita heti kaksin kappalein, kun ura hevosten parissa otti ensiaskeliaan noin 16 vuotta sitten. Tallin kesätarjontaan kuuluu esimerkiksi monen mittaisia retkiä maastossa: tarjolla on kahden, neljän ja kuuden tunnin vaelluksia Lapin luontoon. Pitemmillä reissuilla ohjelmassa on ratsastamisen lisäksi jaloittelutaukoja ja kuuden tunnin retkellä pysähdytään makkaranpaistoonkin. Kolmen päivän ja kahden yön Keskiyön ratsastusleiri suuntautuu Kätkätunturin yli Kätkäjärvelle, Maa on syntinen laulu -elokuvan maisemiin. Ohjelmaan kuuluu niin ratsastamista kuin ruoanlaittoa, saunomista ja uimistakin – hevosen kanssa tai ilman. Myös lasten ratsastusleirit kuuluvat Lapin Saagan kesään. Leirejä järjestetään niin kesän alussa kuin ennen koulujen alkamistakin. Viime vuonna ohjelmassa oli ensimmäisen kerran myös syysloman aikaan järjestettävä leiri. Kysyttyjä ovat lisäksi äiti-lapsi/perheleirit. Aloittelijat on huomioitu maastoretkillä esimerkiksi siten, että retkiä järjestetään kaksi päivässä: toisella ratsastavat kokeneemmat menijät, toisella aloittelijat saavat rauhassa nautiskella matkasta vaikka koko ajan rauhallisesti käynnillä edeten. Jos intoa riittää, saa aloittelijakin kokeilla islanninhevosten erikoisaskellajia, tölttiä. Hannele ei yleisesti ottaen suosittele maastoreittejä alle 12-vuotiaalle ensikertalaiselle – silloin on turvallisempaa tutustua lajiin talutusratsastuksessa tallin lähiympäristössä. Pienikokoiset issikat sopivat hyvin aloittelijan ratsuksi – ne ovat lempeitä ja korjaavat aloittelevan ratsastajan asentoa omilla lihak-

7 | LeviDays


sillaan. Melkoisia sydänten sulattajiakin ne ovat, poistaen pahimmat ratsastusjännitykset jo pelkällä olemuksellaan. Lapin Saagan nettisivuilta ja Facebookista saa lisätietoja tallin tarjonnasta ja tulevista leireistä. Hannele vinkkaa, että jos ratsastushetken varaaminen ennen Levin reissua on unohtunut, kannattaa tallille soittaa myös paikan päältä. Ratsastuselämykselle pääsee viimeistään seuraavana päivänä soitosta. Varusteiden puutekaan ei ole ongelma, tallilta saa kaiken tarvittavan kypärästä turvaliiveihin ja hyttyskarkotteeseen. Hethen Ratsutallin hevosilla monenlaisiin elämyksiin Reilut 11 vuotta alalla toimineen Helin arkeen kuuluu monenlaisten leirien ja ratsastuselämysten järjestämisen lisäksi omaakin jatkokouluttautumista mm. Centered Riding -menetelmästä. Siinä huomio kiinnitetään ratsastajan istuntaan ja sitä myöten hevosen rentoon kulkemiseen. Hethen Ratsutallin kesän ohjelmaan kuuluu monenlaista tarjontaa: on lasten kesäleirejä, lapsille ja aikuisille suunnattuja valmennusleirejä, tavallisia ohjattuja ratsastustunteja kentällä, valmennuksia ja kisoja. Kesällä

LeviDays | 8

järjestettäviä vaelluksia ovat yhteensä kaksi tuntia kestävä Mäntymetsän lenkki sekä noin neljän tunnin Nenukkaamaan lenkki, jonka aikana haukataan välipalaa ”notskilla”. Uutuutena ohjelmassa on yön yli vaellus kauniissa Lapin maisemissa. Kaikki vaellusreitit kulkevat aloittelijoillekin turvallisilla ratsastuspoluilla. Varustuksesta Heli mainitsee kumisaappaat, jotka ovat parhaimmat jalkineet kesällä ratsastusta kokeilemaan tuleville. Kypärät löytyvät tallin puolesta. Tallin hevoset, 12 suomenhevosta ja 5 islanninhevosta, ovat kaikki rauhallisia ja ystävällisiä eläimiä. Helin periaate erityisesti aloittelevien ratsastajien suhteen on se, että kun rinnalla on ammattitaitoinen opas ja alla hyvin valittu ja aloittelijaystävällinen hevonen, on ratsastaminen turvallista ja antoisaa heti ensimmäisestä kerrasta lähtien. Vaikka tallin hevosten perusluonne onkin rauhallinen, löytyy niistä tarvittaessa myös haastetta kokeneemmille ja taitavammille ratsastajille. Issikalla ratsastavan painoraja on hevosen koosta riippuen noin 80–90 kg. Heli suositteleekin tallilla vieraileville raavaille miehille ratsuksi suomenhevosta, joka isompana eläimenä kantaa painavammankin ratsastajan varmajalkaisesti ja rauhallisesti. Muu-

ten rotujen vertailu on vaikeaa: hevoset kun ovat yksilöitä ja kummassakin rodussa löytyy monenlaisia luonteita. Sekä suomenhevoset että issikat ovat alkuperäisrotuja, ystävällisiä ja mukavia molemmat. Lisätietoja Hethen Ratsutallin tarjoamista leireistä, ratsastustunneista, vaelluksesta ja muusta tarjonnasta saa tallin nettisivuilta. Heli sanoo, että Levillä vieraillessa kannattaa ilman muuta soittaa ja kysyä ratsastusaikaa. Lapin yötön yö mahdollistaa tuntien pitämisen myöhempäänkin illalla ja tallin pyrkimyksenä on järjestää kaikille halukkaille elämyksiä hevosten kanssa.

Huomio ekakertalaiset! • • •

Pitkälahkeiset housut pitävät paarmat loitolla ja suojaavat muutenkin jalkoja Varaudu reissulle mukavissa ja rennoissa, sään huomioivissa vaatteissa Hevosia ei kannata pelätä, kunnioittaa kyllä – ole paikalla ajoissa niin ehdit tehdä tuttavuutta ratsusi kanssa


Virallinen nimi ja lempinimi? L.T. Manu eli Manu. Ikä? Täytän kunnioitettavat 22 vuotta. Rotu? Suomenhevonen. Minkälaista työtä teet tallilla? Olen ratsuna alkeistunneilla ja aloittelijoiden maastoretkillä. Nuorempana olin innokas esteratsu, mutta nykyisin ikä alkaa painaa sen verran, että harjoittelen enää vain puomeja lasten kanssa. Muutenkin olen jo osa-aika eläkkeellä, ja teen vain rauhallisempia maastoretkiä ja alkeistunteja. Mikä on työssäsi parasta? Lapset ja lapsenmieliset, jotka rapsuttelevat minua ja ovat minulle kilttejä. Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajallasi? Vapaa-ajalla syön tarhan heinää niin paljon kuin jaksan. Vietän paljon aikaa hevosystävieni Serin, Kapteenin, Pimun ja Marin kanssa, me asumme samassa tarhassa. Seri on paras hevosystäväni. Viime jouluna meidän tallille tuli monta uutta hevoskaveria, sellaisia pieniä ja pörrökarvaisia. Aluksi katselimme ihmeissämme niitä kavereideni kanssa, mutta sitten saimme kuulla, että ne ovat islanninhevosia. Mikä on lempiherkkusi? Omenat ja porkkanat ovat herkkuani, saan niitä joskus palkkioksi ratsastustunnin jälkeen. Karkeista ja ihmisten herkuista en pidä, ne eivät kuulu hevosten ruokavalioon ja aiheuttavat sairauksia. Millainen ratsu olet? Minusta sanotaan, että olen maailman kiltein hevonen – luonteeltani rauhallinen ja kärsivällinen. Tykkään auttaa aloittelijoita löytämään ratsastamisen riemun niin kentällä kuin maastossakin.

Virallinen nimi ja lempinimi? Gjafar fra Sokkapora eli Gjafar. Tottelen myös nimeä Jaffar. Ikä? Kohta on 14 vuotta mittarissa. Eli siis nuorukainen vielä ;-) Rotu? Islanninhevonen eli issikka. Minkälaista työtä teet tallilla? Käyn maastoilemassa issikkaystävieni ja ihanien asiakkaiden kanssa. Koska olen luonteeltani kiltti, käyn myös talutusratsastuksessa, silloin kannan selässäni pieniäkin lapsia. Mikä on työssäsi parasta? Pidän tunteesta, kun koen onnistuvani ja ratsastajani on tyytyväinen minuun. On mukava huomata, miten eka kertoja ratsastavat asiakkaat – jotka ovat ehkä pelänneetkin hevosia – rentoutuvat ja oppivat luottamaan minuun. Myös vauhdikkaat laukkapätkät ovat mieleeni. Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajallasi? Puuhailen monenlaisia asioita. Jos olen laiskalla päällä, saatan vain lepäillä ja ahmia heinää. Tai sitten leikin hevosystävieni kanssa – siinä olen aika hyvä! Tallilla käyviä ihmisiä on myös kiva hurmata. Saattaahan siinä tienata vaikka muutaman herkun. Minusta saatetaan myös ottaa kuvia, joita näytetään ihmisille, ja sitten minusta tulee kuuluisa! Mikä on lempiherkkusi? Olen sen verran ahmatti, että minulle kelpaa mikä tahansa herkku, mutta jos on pakko sanoa paras, niin kyllä se on porkkana! Tai ehkä sittenkin omena… Mutta jos olet tuomassa minulle herkkuja, etkä osaa päättää annatko porkkanaa, omenaa, leipää tai jotain muuta, niin tuo kaikki. Se on varmin ja ehdottomasti maukkain ratkaisu. Millainen ratsu olet? En haluaisi kehuskella, mutta minulla on ihanat askellajit. Tölttini on miellyttävä ja omistajani on sanonut, että laukkani on kuin keinuhevosella. johanna still • Junttila & Tamski, haastateltavat

9 | LeviDays


Kun aurinko ei laske selkäsi taa Vampyyrien on syytä pysytellä kaukana Leviltä 27.5.–16.7. välisenä aikana. Tuolloin aurinko ei nimittäin painu näillä leveysasteilla kertaakaan horisontin alapuolelle. Ilmiö tunnetaan luonnollisesti nimellä yötön yö. Sen rajana on pohjoisella pallonpuoliskolla napapiiri, ja mitä pohjoisemmas siitä mennään, sitä kauemmin yötön yö kesällä kestää. Mutta mistä tässä lumoavassa luonnonilmiössä on tarkalleen ottaen kysymys? – Yötön yö johtuu siitä, että maapallon pyörimisakseli on hiukan kallellaan, selventää Tähtitieteellinen yhdistys Ursan tiedottaja Anne Liljeström. – Tästä syystä vuodenaikojen vaihtuessa ja maapallon kiertäessä Aurinkoa napaseudut saavat vaihtelevan määrän auringonvaloa. Samasta syystä aurinko ei myöskään näytä olevan aina samalla korkeudella keskipäivän aikaan. Etelä- ja pohjoisnapojen läheisyydessä aurinko näkyy talvisin matalalla ja kesäisin korkealla. – Jos ollaan aivan tarkkoja, aurinko on yhtäjaksoisesti 24 tuntia horisontin yläpuolella ainoastaan kesäpäivänseisauksen aikaan, Anne Liljeström huomauttaa. – Tällöin pohjoinen pallonpuolisko on äärimmilleen kääntyneenä kohti aurinkoa ja aurinko niin korkealla, ettei se “ehdi” maan pyöriessä kadota horisontin alapuolelle. Hyvin suunniteltu Keskiyön aurinko herättää ihastusta ja kummastusta varsinkin niissä, jotka eivät elä vakituisesti napapiirin pohjoispuolella. Ilmiöön on etenkin entisaikoina tavattu liittää myös maagisia ulottuvuuksia. Ajatellaan nyt vaikka kaikkia juhannusyönä suoritettavia taikamenoja kaivoon kurkistamisineen ja niityllä kieriskelyineen. Todellisuussa kaikkein hämmmästyttävintä on luontoäidin suunnitelmallisuus ja tilannetaju tässäkin asiassa. Koska kasvukausi on poh-

LeviDays | 10

joisessa lyhyt, on se sitäkin kiihkeämpi. Vain vuorokaudessa maisemassa tapahtuu ihmeitä, linnut hoilottavat soidinlaulujaan läpi yön. Uuden kasvuston puskemisen maanpinnan läpi voi lähestulkoon kuulla. Yliopiston lehtori Jouni Räisänen Helsingin yliopiston fysiikan laitokselta vahvistaa yöttömän yön vaikutukset kasvukauteen. – Valon kokonaismäärä on yöttömän yön aikaan suuri, vaikka aurinko ei tuolloin paista kovin korkealta. Utsjoella juhannusyönä klo 12 valon määrä on sama kuin vaikkapa Vaasassa joulukuisena päivänä klo 12. Keskiyön aurinko saattaa sikäli olla hieman harhaanjohtava ilmaus, että Jouni Räisäsen mukaan Pohjois-Lappi kuuluu kesäisin tyypillisesti Suomen pilvisimpiin alueisiin. – Vaikka aurinko ei olisi näkyvissä, ei se silti tarkoita sitä, etteikö olisi valoisaa, Räisänen lisää. Saa eksyä Yötön yö on siis ilmiö, jota esiintyy ainoastaan napapiireillä ja niitä korkeammilla leveysasteilla. Etelänapa voi olla hiukan haastava matkakohde, mutta onneksi yötöntä yötä voi viettää vaikka Levillä. Taatusti upea elämys on esimerkiksi yövaellus. Matala valo loistaa oranssin ja punaisen sävyissä korostaen tunturien muotoja, kasvit hehkuvat upeasti vastavalossa eikä salamaa tarvita. Patikointi on huoletonta ja kiiretöntä, kun minnekään ei tarvitse ehtiä valoisan aikana. Aikaa ja näkyvyyttä piisaa vaikka pieneen harharetkeen. Ainutlaatuista ja miksei myös taianomaista – vaikket niitä seitsemää juhannuskukkaa taittaisikaan mukaasi.


Yöttömän yön tuumailuja Hiljaisuuden rikkoo vain käen kukunta, kun hipsin liikkeelle. Istahdan Gondoli 2000 -hissiin, joka nousee Levin kisarinteen vierestä ylpeydellä kohti huippua. Vaikka ympärilläni on muitakin, olemme kaikki hiljaa. Veikkaan, että maisemat salpaavat hengityksen, meiltä kaikilta. Auringon valo kirkastaa vihreän eri sävyt ja valoisuus hämmentää. Pallas, Aakenus, Olos ja Ylläs siintävät tyyninä koko komeudessaan. Huipulta voi itse asiassa nähdä neljä muutakin tunturia, viereeni maisemaa katsastamaan pysähtynyt patikoijapariskunta tietää. Iloisen puheensorinan seasta erotan norjaa, ruotsia, englantia ja kotisuomeakin. Kalkatuksen lähteeksi paljastuu pyöräilijäporukka. Yksi heilauttaa minulle kättä ja näyttää peukkua. Vaikka olen viehättävä, fanituksen kohde lienee silti laskematon aurinko. Levi Bike Parkin reitit vetävät pyöräilijöitä. Yöpala laavulla Muistan, että minullahan on eväät mukana. Ja mikäs sen mukavampaa kuin antautua olemisen riemulle aivan täysin. Kierrän Huippupolkua pitkin tulistelupaikalle – huomaan siel-

Siinä mökin rauhassa kattolautoja laskiessani mietin, miltähän kesäinen maisema näyttää yöllä. Vai osaako luontokaan nukkua, ellei aurinko laske. No asiahan täytyy selvittää.

Oodi auringolle Kesän värit, taika keskiyön auringon, villin luonnon kosketus, hiljaisuus ja todellinen rauha. Aikaa ajatella, ammentaa ja olla. Kokeilla, innostua, elää. lä fiilistelevän muitakin omasta halustaan unettomia. Uudet tuttavani kertovat olevansa Japanista. He tarjoavat kohteliaasti minulle tilaa tulen lämmössä ja luettelevat innoissaan eläimiä, joita ovat jo nähneet retkellään. Tuli lämmittää mukavasti viilenevässä yössä. Nuotio rasahtelee komeiden liekkien säestämänä. Kotvasen päästä tikun nokassa poksahtelee makkara. Ei kun mausteet esiin! Ilmassa on kesän, savun ja metsän aromeja. Yöpalan jälkeen kiitän seurasta ja riennän kohti menevämpiä latuja.

Svingi Astelen vihreämmille ruohomatoille. Golfaaminen on yllättävän rentoa muiden uinuessa. Viimeistään nyt havaitsen, että luonto ei todellakaan nuku. Taisin herättää porot. Aivan selvästi häiritsen niiden köllöttelyä kuudennen väylän varrella. Tuollaisen syyttävän katseen voi saada porolta vain levinkävijä, joka ei pysy väylällä, tuumin hämilläni. Sirkkajärvellä on kalamiehiä. Siimat suhahtelevat, kelat surraavat rennon hitailla kierroksilla – ilmassa on odotusta. Rannalla oleva mies tietää kertoa, että järvessä on vahva siikakanta. Lisäksi koukkuun saattaa käydä ahven tai hauki. Pian rannalla alkaakin säpinä, kun nuori poika vieressäni nappaa kiiltäväkylkisen kalan. En tiedä kumpi on upeampi näky, pojan innosta säihkyvät silmät vai auringon säteet upean eväkkään kyljissä. Aamu on kuitenkin saapunut huomaamatta, joten on aika lähteä aamupalalle. Ja sen jälkeen aamupäivätorkut rannalla. Ensi yönä seikkailemme koko porukalla. mia keurulainen, kati klaavuniemi • vastavalo

11 | LeviDays


AT M O

! Ä TL L A A VIL RH

A NP

SÄ E K

Ä

Ä ET

T E I V

E L N

KOKO PER H

EEN

2

-2 LPYLÄ klo 10 ELÄMYSKY lasta, vesiliukumäki, saunoja al

17 sisä- ja ulko

klo 9-22 O MIELLA er-hampurilaiset R T IS B A P S ri, ScanBurg tibaa lasbaarina Kahvio, salaat s kylpylän al yö m e le ve al ja pizzat – p

IILA ORT BAR Naa, P S & G IN L SPA BOW 2, la-su klo 10-22, 8 keilarat Otv

-2 e ja URH ma-pe klo 12 3 Max, C Mor TV M io ud st biljardi, kisa SS klo 7-22 SPA FITNE us, tennis, sulkapallo sekä sk David Kuntoke hjelma -o kesän viikko ähoidot lassiset kylpyl K S S E N L SPA WEL 17 ma-pe klo 9ja fysioterapia a-la klo 10-19 m um ola Platin it ho us ne au *K

KA & NIKO

AILMA IN LASTENMA

-22 2, la-su klo 10 ma-pe klo 12-2 vat sisäleikit ki er p ille su LeviDays | 12 rheen pienemm Pe

AILU-PORO

SEIKKAILU

KAHDELLE KAHDELLE AIKUISELLE JA LAPSELLE (alle 15v)

558 € / 5 VR

SISÄLTÄEN

:

K

• koko perhe en hauska ja jännittävä A • majoitus pe ilu-seikkailu rhehuoneessa aamiaisella • aamu-uinn it ja yksi päi vittäinen sisä Elämyskylp änpääsy ylään • sisäänpääs y Lastenmaa ilmaan • kiertoajelu gondolihissi llä Levituntur • eturinteen in huipulle gondoliajelun ylös ja kesäk • keilaratatun elkkarataa a ti & kenkävu las okra • sulkapallo a tai pöytäte nnistä 1h • lapset Seikk ailupuiston La sten Radalle tai ra doille 1-3 • soutelut Im meljärvellä • kävelysauv at loman aja ksi • pizza kahd ella täytteellä • voimassa 3.6 Vastaava hinta .-29.8. upeassa junior-sviitiss ä 933 €


A

A S S E S I U IK

A S S A R U SE E L L A M LOÄLOMAPAKETTI KES UTTA A K O R O U V VIISI

E L E T T U K R

HE

A L O T N I RAV ASSA ILM MASA BUFFA

KLO 11-13

LOUNA FA N KESÄBUF E S I L L Ä V I PÄ E KLO 17-24 À LA CART

KLO 17-20

A JOKA ILTU SIIKKIA! ÄÄ M a, ELÄukV karaoke pe-l sesta alkaen

ebändi! Juhann a solisti ja bil ss o ik vi n a rr lisäksi ke

isen : hden päivittä SISÄLTÄE aN amu-uinnit, y , a la el n is tö ia äy am lin k • • • • • •

majoituksen ään ja kuntosa loman Elämyskylpyl yn äs pä än kävelysauvat sä n si ii ur nt tu lu iertoaje 2 x gondolik rvellä telut Immeljä ou s ja ajaksi ra ok ti & kenkävu keilaratatun hieronta täytteellä 30 minuutin izza kahdella i p ta a ff bu lounas -29.8. voimassa 3.6 uoneessa

ö 2-hengen h

259 € / henkil r -huoneessa ö 2h superio il nk he / € 334

A E P U E O K

RUSKA Ä! LEVILL

I LTA SOLIST I A K O J A S KA SYYSKUUS 28.9. SAAK A E K O A R A &K 6 nssit klo 14-1 äta Ruskan päiv 6-18 raokejatkot 1 a K ja Joikun

LEVINTIE 1590 99130 SIRKKA PUH. (016) 646 301 hotelli@hotellilevitunturi.fi

www.hotellilevitunturi.fi


Bike Park

kutsuu hurjapäitä

Levin Bike Park on alamäkipyöräilyä rakastavien paratiisi. Vauhdista ei tule pulaa, siitä pitävät huolen 310 metrin korkeusero, freeride-reitit Blue Groove ja Santa’s Cabin sekä kokeneille alamäkilaskijoille tarkoitettu downhill-rata. Alamäkipyöräily on maailmalla suosittu laji ja Suomessakin harrastaja- ja kilpailijamäärät ovat kovassa kasvussa. Levin Bike Park on yksi maamme parhaimmista harrastepaikoista, joka tarjoaa haastetta kaikentasoisille laskijoille. Park yltää kansainvälisiinkin vaatimuksiin, downhill-radalle suunnitellaan parasta aikaa sekä PM- että EM-kilpailuja. Levin Bike Parkia kannattaa tulla testaamaan, vaikka aiempaa kokemusta alamäkipyöräilystä ei olisikaan. Kunhan muistaa pitää maltin mukana ja kypärän päässä. Kannattaa kuitenkin varoa – et olisi ensimmäinen, joka ”hurahtaa” tähän hauskaan lajiin jo yhden kokeilukerran jälkeen.

Vuokraa kaksipyöräinen! Gondolin vuokraamo • Alamäki-, Freeride-, Dirt- ja Street-pyörät Zero Pointin vuokraamo • XC-, maantie- ja peruspyörät LeviDays | 14


Uu

Lev

tu

i, Y

llä

ut

s ja

en

Ou

aS

na

up

sva

er

ara

Bik

sam

all

eP as

a li

pu

s!

lla

Levikeskus

GONDOLI 2000

Tätä on Levi Bike Park: Sininen Blue Groove Reitin kokonaispituus on 3 km. Heti alussa pääset nauttimaan Levin upeista maisemista radan suunnatessa maa- ja lautapermeä myötäillen alas kohti puurajaa. Seuraavaksi kaarretaan Snow Parkin puolelle, josta voit valita jatkoreitin kahdesta eri vaihtoehdosta: vasemmalle lähtevä reitti on kesällä 2012 valmistunut luonnonkuru ja oikeanpuoleisella reitillä lasketellaan metsän siimeksessä. Reitin loppuosalla pääset testaamaan taitojasi droppiyhdistelmässä ja ”lauta-aallossa”. Punainen Santa’s Cabin Reitin kokonaismatka on 2,7 km. Santa´s Cabin etenee Gondoli 2000 -hissin yläasemalta aluksi samaa reittiä Blue Grooven ja DH:n kanssa, haarautuen noin 200 metrin jälkeen omaksi reitikseen. Vauhdikkaiden maapermien jälkeen on vuorossa erilaisia droppeja ja rakkakivimaastoa. Seuraavaksi hyökätään mutkaiselle metsäosuudelle, Levi Black -maailmancup-rinteen yli ja droppien kautta north shore ja slopestyle-alueille, joissa voit valita suosikkisi useista ajolinjoista. DH-reitti (musta) Kokeneille kuljettajille Levi Bike Parkin DH, eli downhill-reitti, tarjoaa jyrkkyyden puolesta vauhdikasta menoa. Gondoli 2000 -hissin yläasemalla sijaitsevalta Bike Park -portilta jatketaan suoraa linjaa alaspäin. Reitin suhteellisen suora linja jyrkkää metsäosuutta pitkin vaatii ajajalta taitoa ja tiukkaa keskittymistä paikoin kivikkoisessakin maastossa. Jyrkänteen lopussa DH-reitti yhdistyy Santa´s Cabin -reittiin. DH kulkee koko matkan hissilinjan alapuolella, eikä se sisällä hyppyjä.

Alamäkipyöräilyn Suomen Cup Levillä Suomessa on runsas sata alamäkipyöräilyssä kilpailevaa pyöräilijää, joista valtaosa saapuu Leville 9.–10. elokuuta mittelemään paremmuudesta Suomen Cup -osakilpailussa. Suomalaisten osallistujien lisäksi paikalle odotetaan kilpailijoita myös Ruotsista, Virosta ja Norjasta. Kaksipäiväinen tapahtuma koostuu perjantain ja lauantain virallisista harjoituksista ja aika-ajosta sekä lauantaina ajettavasta kilpailusta. – Kyseessä on yksi viidestä Suomen Cup -osakilpailusta, joita järjestetään Levin lisäksi muun muassa Åressa, kilpailuorganisaattori Marko Melko kertoo. – Levin Bike Park on Suomen paras paikka laskea alamäkeä ja erinomaiset puitteet antavat varmasti myös osallistujille lisäpuhtia suorituksiinsa. Samalla kisa on katsojille oiva mahdollisuus nähdä huimia suorituksia kansainväliset standardit täyttävällä radalla, Marko jatkaa. Kilpailu kerää harrastajat yhteen Kilpailun järjestää helsinkiläinen maastopyöräilyseura Mountain Bike Club Finland, joka haluaa Levin osakilpailun avulla saattaa yhteen lajin harrastajia niin etelästä kuin pohjoisesta.   – Vaikka kilpailu on kovaa ja voittoa tavoitellaan tosissaan, on kilpailulla myös harrastajia yhdistävä merkitys. Haluamme järjestää rennon ja mukavan tapahtuman, josta nauttivat niin kilpailijat kuin katsojat, Marko avaa tapahtuman taustoja. – Tarkoituksena on järjestää kisapäivään myös erilaista ohjelmaa ja illalla kerääntyä yhteen palkintojenjaon ja hauskanpidon merkeissä. Päivä on samalla mahdollisuus tutustua muihin alan harrastajiin. Suomen Cupin osakilpailu ei myöskään jää ainoaksi Levillä järjestettäväksi alamäkipyöräilykilpailuksi. Itse asiassa Suomen Cup on vain alkusoittoa. – Parasta aikaa suunnitellaan vuoden 2014 PM-kisoja ja 2015 EMkisoja, jotka molemmat tullaan näillä näkymin järjestämään Levillä. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus paitsi Leville, myös koko Suomelle, sillä maassamme ei ole koskaan aiemmin järjestetty lajin EM-kilpailuja, Marko sanoo innoissaan. Jos alamäkipyöräily kiinnostaa, ei Leviä parempaa paikkaa elokuussa löydy. Tule ja tuo kaveritkin!

Levin bike Park on Suomen paras paikka laskea alamäkeä ja erinomaiset puitteet antavat varmasti myös osallistujille lisäpuhtia suorituksiinsa.

laura hyle • junttila & tamski, avalon

15 | LeviDays


Miia Ritola on lapsesta saakka tullut mäkiä alas kovaa vauhtia. Suksilla, laudalla ja nykyisin myös pyörällä. Maastopyörää tämä vapaalaskua ja jääkiipeilyäkin harrastava hurjapää oli polkenut jo pidempään, mutta alamäkipyöräilyharrastus sai alkunsa, kun kotipaikkakunta Rovaniemelle avautui mahdollisuus kokeilla lajia.

Ihastus syttyi siltä istumalta. Lopullisesti Miia oli myyty, kun hän Levillä pääsi kokeilemaan oikeaa alamäkipyörää. – Siihen saakka olin ajanut tavallisella maastopyörällä, joka ei ominaisuuksiltaan ole ihanteellinen alamäkiajoon. Oikean pyörän selässä homma muuttui ihan kokonaan ja oman pyörän ostinkin sitten melkein saman tien, Miia muistelee. Koko perheen juttu Miian ei tarvinnut kauaa harrastaa yksin. Hänen miehensä on myös innokas alamäkipyöräilijä, ja pariskunta matkustaakin usein kaveriporukkansa kanssa eri kohteisiin ajamaan. – Alamäkipyöräily on loistava tapa jatkaa kautta lumien sulaessa ja oppia uusia juttuja, Miia hehkuttaa harrastustaan. Kaksi vuotta sitten Miian innoittamana mukaan Leville lähti useampikin tyttökaveri, joille kävi kuten Miiallekin. – Sain houkuteltua täältä Rovaniemeltä tyttöjä mukaan ja niinhän siinä kävi, että koko porukka innostui lajista täysin. Hurahdettiin kaikki, hän nauraa. Toukokuussa 2012 syntynyt lapsi aiheutti luonnollisesti pienen tauon harrastamiseen, mutta yhden reissun he pääsivät tekemään koko perheen voimin kaveripariskunta apunaan.

– Jaettiin päivä aamuvuoroon ja iltavuoroon, aamulla me tytöt kävimme ajamassa muutaman tunnin ja miehet olivat lapsenhoitajina. Iltapäivästä otettiin sitten vaihto. Kaikille sopiva laji Tänäkin kesänä Miia aikoo suunnata Levin Bike Parkiin ja syykin on selvä. – Levin Bike Park on yksi Suomen parhaista alamäkipyöräilykohteista ja sinne on aina mukava tulla, sillä ratoihin tehdään joka vuosi muutoksia. – Varsinkin Levillä alamäkipyöräily on aivan loistava koko perheen harrastus. Kaikki on lähellä ja lapsen kanssa pääsee vaikka yhtä matkaa kabiinilla ylös. Toinen voi jatkaa pyörällä alas, kun toinen ulkoilee lapsen kanssa hienoissa maisemissa, Miia jatkaa. Lajia Miia voi suositella kaikille. Tiettyä hurjapäisyyttä alamäkipyöräily vaatii, mutta liian uhkarohkea ei silti saa olla. Suojavarusteet on keksitty syystä ja niiden käyttö on ehdottoman tärkeää. – Reitteihin kannattaa tutustua ensin hitaammalla vauhdilla, ennen kuin antaa mennä täysillä. Lajia voi kuitenkin tulla kokeilemaan, vaikka ei olisi aiemmin maastopyöräilyä harrastanutkaan. Kunhan muistaa ottaa iisisti alussa ja kyselee vaikka neuvoja kokeneemmilta, niin hyvin pärjää, Miia rohkaisee. laura hyle • haastateltava

LeviDays | 16


Perjantai 26.4.

lauantai 27.4.

klo 14 Tuikussa Päivätanssit & Tunturihumpat, Markku Ketola

Hiihdonopettajien SM-kisat Eturinteillä

Teflon Brothers

Kylpylähotelli Levitunturissa Heikki Koskelo & Taivaankaari ja Joikussa karaoke

klo 15 alkaen V’inkkarin perinteinen After Ski

Bar Ihkussa Joku Paikallinen

Bändi Kylpylähotelli Levitunturissa Maarit Peltoniemi & Federal, Joikussa karaoke

audi rinnerieh a klo 10–13

Kylpylähotelli Levitunturissa Kaija Lustila & Rosette, Joikussa karaoke

keskiviikko 1.5.

retrokisa eturinteillä klo 13

p. 016 639 3300 levin.matkailu@levi.fi

p. 016 646 200 Hotellilevitunturi.fi

levi oskarit ja vappukulkue levin torilla klo 13.45 alkaen

lastenohjelmaa zero pointilla klo 12.30–13.30

Vappubuffet Asia Brasserie klo 12–22.30 | 15 € / hlö Hullu Poro Areena klo 18–20 | 23 € /hlö (buffet & sisäänpääsymaksu)

b Hölmölä ilt jamit DJ:n johd apäiväol ”paras asu” -p la alkintojen jälkeen

Hullu Poro Areenalla E-Rotic

hjelma

tarkka o

120€

vapun bussimatkat leville:

259€

hlö / 3 vrk / 2 hh (26.4.–1.5.) sis. aamiaisen

p. 016 323 500 Laplandhotels.com

/hlö (Helsinki, Tampere, Kuopio, Vaasa) sis. bussimatkat, hotellimajoitus aamiaisella, saunaosaston ja kuntosalin käytön, 30. 4. vappubuffan ja sisäänpääsyn Areenalle.

4150

p. 016 639 3380 Levitravel.fi

p. 016 321 5555 Sokoshotels.fi

45€ 106€ 90€

hlö / vrk / 2 hh perhehuone 2 aik+2 lasta/ vrk min. 2 vrk. aamiainen, aamu-uinti, sisäänpääsy Elämyskylpylään, Lastenmaailmaan ja tanssiravintolaan.

lammaskurun vappupiknik klo 11 alkaen

Kylpylähotelli Levitunturissa Naisten valta, Amadeus & Vetonaula, Dreams, Joikussa Syndrooma ja karaoke

QR code generated on http://qrcode.littleidiot.be

Kylpylähotelli Levitunturissa Heikki Koskelo & Taivaankaari ja Joikussa karaoke

klo 14 Tuikussa Päivätanssit & Tunturihumpat, Markku Ketola n. 15.30 V’inkkarin After Skissa Stig Pu

Vappubrunssit: Näköalaravintola Tuikku klo 10–16 | 18 € / hlö ennakkovaraus! Ravintola Okta klo 11–16 | 38 € /aik. | 19 € / 6–12 v. Ravintola Ämmilä klo 11–15 | 15 € / hlö

huoneisto / vrk / min 3 vrk jopa 10 hengelle

Pub Hölmölässä kuorokaraokea

tiis tai 30.4.

klo 14 Tuikussa Päivätanssit & Tunturihumpat, Markku Ketola klo 15.30 alkaen V’inkkarissa After Skin bilebändinä Grooving High Allstars Rock Café Wanha Hullu Poro Musavisa klo 20–22

100€

klo 14 Tuikussa Päivätanssit & Tunturihumpat, Markku Ketola klo 15 alkaen V’inkkarin perinteinen After Ski

Hullu Poro Areenalla Jätkätjätkät

maanantai 29.4.

majoi tus tarjoukse t vapuksi:

pitkäjuoksukilpailu klo 15–19

klo 14 Tuikussa Tunturihumpat, WASTEROCK

klo 15 alkaen V’inkkarin perinteinen After Ski Hullu Poro Areena lla

sunnuntai 28.4.

hlö / vrk / 2 hh (29.4.–1.5.) sis. aamiainen, saunaosaston & kuntosalin käyttö, vappubuffet 30.4. Asia Brasseriessa, Areenan pääsylippu. Lisävrk 35,- / hlö / vrk

hlö / vrk / 2 hh (26.4.–1.5.) sis. aamiainen & saunaosaston käyttö

70€

hlö / vrk / 2 hh / min. 2 vrk (26.4.–5.5.) sis. aamiainen & saunaosaston käyttö

PANORAMA

p. 016 651 0500 | Hulluporo.fi

p. 016 336 3000 Golevi.com

17 | LeviDays


Lyhyt par 4. Täällä voi pelata kierroksen lopuksi uhkapeliä; osittain greenin edessä vasemmalla oleva vesieste rajoittaa kuitenkin hyökkääjiä. Konservatiivisesti ja maltilla avaten saa (ehkä) paremman lopputuloksen. Kierroksen hieno päätös, joka voi antaa mahtavia elämyksiä tai jättää jotain hampaankoloon seuraavaa kertaa varten!

18 Dr

m 251 Par 4

17 m 442 Par 5

1 m 127 Par 1

Taalojärvi

3 m 345 Par 4

vaikein

väylä

2 m 325 Par 4

kesä

kaikki

Levi Golf & Country Clubin toimitusjohtaja Timo Sattanen kertoo, että viime kaudella Levitunturin ja Ounasjoen maisemissa pelattiin noin 10 000 golfkierrosta. Kentän hole-in-onetilastokin karttui kahdella, kun jokaisen golfarin unelmalyönnit osuivat kohdilleen väylillä 1 ja 13. ”Holarit” tuskin haittasivat muitakaan samaan aikaan pelanneita, tapana kun on, että saavutusta voi juhlistaa tarjoamalla kuohuvaa kaikille kentällä läsnä olleille. Varsinaisten väylien lisäksi Levin golfkenttä tarjoaa myös hyvät harjoitteluolosuhteet, joita ollaan lähitulevaisuudessa kehittämässä eteenpäin etenkin puttigreenin osalta. Rangelle on lisäksi luvassa pallopesuri. Mitä lie on tästä uudistuksesta mieltä kentän kuuluisa golfpalloja pihistelevä kettu? – Viime kaudella se ainakin vei jälleen kerran liian monta matkamuistoa mukanaan, Timo naurahtaa.

LeviDays | 18

Kesä on tuttuun tapaan täynnä hienoja hetkiä ja oppimisen elämyksiä Levin upealla 18-väyläisellä golfkentällä.

Rakkaan lajin parissa kotoisalla kentällä Kyselimme Levi Golfin head prona viime kaudella aloittaneen Mika Vettaisen kuulumisia kauden 2013 kynnyksellä. Miten ensimmäinen kautesi sujui, millaisia golfareita Levillä pelaa? Ensimmäinen kausi Levillä sujui erittäin viihtyisästi, koska siellä on todella mukavaa ja rentoa porukkaa niin henkilökunnassa kuin golfareissa. Ilmapiiri kentällä on kotoisa. Mitä kaikkea arkeesi prona kuuluu? Normaaliin arkipäivään kuuluu opetus- ja valmennustunteja seuran jäsenille, alkeiskurssien järjestämistä, yksityistuntien pitämistä, lajiin tutustumisen demoja, välinemyyntiä ja -huoltoa, kilpailureissuja juniorien kanssa ja niin edelleen.


16 m 348 Par 4

7

Ounasjoki

m 343 Par 4

15 m 293 Par 4

10

Upea, lyhyt par 3 Ounasjoen maisemissa. Iso, kalteva greeni haastaa puttaajat, laidoilla olevat bunkkerit testaavat hiekkaestelyönnin taidot. Tämä väylä on mukava pelata pienen paviljongilla vietetyn tauon jälkeen. Antaa hyvän startin loppukierrokselle.

14 m 458 Par 5

m 338 Par 4

6 m 345 Par 4

11

8

m 336 Par 4

m 476 Par 5

4 m 472 Par 5

13 m 127 Par 3

9

5 m 177 Par 3

Haastava par 5, avauksella on suuri merkitys. Vasemmalla vaanii tiheä metsikkö, oikealla vesieste. Hyvällä pitkällä avauksella pääsee vesiesteen yli, toinen vaihtoehto on pelata nöyrästi esteen eteen ja jatkaa siitä. Metsä vaanii palloja aina greenille saakka =)

Opetuksen ja valmennuksen lisäksi työni on jatkuvaa itseni kehittämistä. Harjoittelen ja pelaan, luen kaikkeen urheiluun ja golfiin liittyviä kirjoja ja lehtiä, käyn koulutuksissa ja verkostoidun muiden valmentajien ja opettajien kanssa sekä jaan tietoa ja kuulumisia. Golf kuuluu arkeeni 24/7! Työni sisältää lisäksi kaikkea, mitä yritystoimintaan liittyy – perustyön lisäksi myyn ja markkinoin omia palveluitani. Valmennuksen ja opetuksen lisäksi palveluihini kuuluu Pro Shop -toimintaa eli välineiden huoltoa ja myyntiä, mailojen fittausta, tuomarointia ja kilpailujen johtamista, ulkomaan peli- ja harjoitusmatkojen järjestämistä. Kauden 2013 avaus Unkarissa on esimerkki tekemistämme peli- ja harjoitusmatkoista.

m 368 Par 4

12 m 372 Par 4

Voiko myös Levillä vieraileva golfari hyödyntää pron palveluita, onko tarjolla esimerkiksi intensiivikursseja tai muuta lyhyttä golfopastusta? Ilman muuta! Asiakkaan toiveiden mukaan voidaan räätälöidä ihan mitä vain. Kursseja, yksityisopetusta, lajiin tutustumista ja liikuntailtapäiviä.

Vinkkisi Levin golfkentästä niille, jotka ovat tulossa sitä kesällä ensimmäisen kerran testaamaan? Levin golfkenttä antaa haasteen eritasoisille pelaajille. Kenttä on suhteellisen pitkä ja siellä on muutamia kinkkisiä väyliä, joissa pelistrategialla on suuri merkitys lopputuloksen kannalta. Eli risk and reward!

Mitä sanoisit henkilölle, joka pohtii, kannattaisiko golfia kokeilla ja miksi? Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Golf antaa suuria elämyksiä ja tunteita, siinä on haastetta loppuelämäksi =) Se on sosiaalista kanssakäymistä, jonka parista löydät uusia hienoja tuttavuuksia ja kavereita. Golf on myös terveysliikuntaa – kierroksen aikana kävellään noin kymmenisen kilometriä vaihtelevassa maastossa, joten kalorit palavat…

Mitä odotat kaudelta 2013? Hyviä pelejä ja kelejä. Iloisia naamoja, uusia tuttavuuksia ja hauskanpitoa tämän haastavan ja rakkaan lajin merkeissä sekä tietysti onnistumisia. Tervetuloa uudet sekä vanhat golfarit Leville ja mukaan Levi Golfin toimintaan! Tsekkaa Mikan kommentit väylistä yllä olevasta väyläkartasta! johanna still • haastateltava, avalon

19 | LeviDays


Mukava päivä Levillä Ei ole lasten riemulla rajaa, kun iskä lomalla Leville ajaa! Levillä lapsille löytyy tekemistä vuoden jokaisena päivänä. Elämyksellisen loman reseptiin kuuluu uusia juttuja, pörröisiä eläimiä, eri-ikäisiä leikkikavereita ja ripaus rohkeutta kokeilla hurjiakin juttuja. Rovaniemeläisen Junttilan perheeseen kuuluvat isä Marko, Riitta-äiti, Krista (6) ja Eerika (8) . – Me asumme kerrostalossa, joten lapsille yksi loman kohokohdista oli viettää mökkielämää kaksikerroksisessa huvilassa, perheen isä Marko kertoo. Isän mielestä tytöt eivät ole mitenkään erityisen rämäpäitä, mutta innostuivat valtavasti Vauhtipuistosta, gondolihissistä ja Gondolialueella sijaitsevasta Seikkailupuistosta. – Seikkailupuistossa oli aivan älyttömän kivaa. Sinne me haluamme uudestaan. Ja kylpylään, tytöt huudahtavat yhteen ääneen.

Sadepäivä unohtuu leikiten Viisivuotias Minnie Jämsästä tietää, että gondolihissistä avautuvat Levin parhaat näkymät. – Utelias kettu katseli meitä, mutta se ei uskaltanut tulla lähemmäksi. Se näytti ihan koiranpennulta, Minnie muistelee. Minnie kertoo, että Leviltä löytyy paljon ulkoleikkejä, mutta sadepäivänäkään ei tarvitse mököttää Minna-äidin ja Jarno-isäpuolen kanssa sisällä. – Voi mennä keilaamaan, kylpylään polskimaan ja hurjaan liukumäkeen, Minnie luettelee ja muistuttaa, että Lastenmaailma Inka & Niko on paikka, josta löytyvät pallomeren lisäksi pomppulinna, leikkiautoja ja kaikkea muuta hauskaa tekemistä sekä paljon muita kavereita.

Suloiset karvakaverit hurmaavat Yhdeksänvuotias Anna Pesonen Hämeenlinnasta toteaa, että Levillä on yhtä hauskaa kesällä kuin talvellakin. – Levillä on valoisaa ja kaunista ja sitä kauneutta voi ihailla vaikka suloisen islanninhevosen selästä tai gondolihissistä tuntureiden yläpuolelta. Anna kertoo harrastavansa ratsastusta ja Levillä hän pääsikin islanninhevosvaellukselle. – Islanninhevoset ovat aivan ihania pieniä pörröisiä hevosia. Niillä on tosi mukava ratsastaa. Seuraavan kerran, kun me menemme Riina-äidin ja Jukka-isän kanssa Leville, minä haluan patikoimaan, Anna ilmoittaa päättäväisesti.

Katso kesälle tekemistä Lasten viikko-ohjelmasta, sivulta 39 kati klaavuniemi • junttila & tamski

LeviDays | 20


21 | LeviDays


Audi Teknistä etumatkaa

Tekniikka tekee  mestarin. Tulevaisuus alkaa nyt. Täysin uusi viisiovinen Audi A3 Sportback. Golfarit jos ketkä tietävät, että loppuun asti hiottu tekniikka erottaa parhaat suoritukset keskinkertaisista. Täysin uuden Audi A3 Sportbackin TFSI- ja TDI-moottorit tarjoavat erinomaisen suorituskyvyn, mutta pitävät kulutuksen ja päästöt kurissa. Auton sisällä katseen vangitsevat huolellisesti viimeistellyt yksityiskohdat ja laadukkaat materiaalit. Audi A3 Sportback on täydellinen valinta sinulle, joka haluat autoltasi tavallista enemmän. Tutustu osoitteessa audi.fi Alk. 27.105 € Audi A3 Sportback 1.4 TFSI 90 kW (122 hv): autoveroton hinta: 21.820 €, arvioitu autovero 5.284,65 €*, kokonaishinta: 27.104,65 €. Vapaa autoetu 615 €/kk, käyttöetu 420 €/kk. Keskikulutus 5,2 l/100 km. *CO₂-päästöt 123 g/km. Hintaan lisätään LeviDays | 22 jälleenmyyjäkohtaiset toimituskulut. Kuvan auto erikoisvarustein.


kuvassa levi oskarilla palkitut vuodelta 2008. pasi kuvassa oikealla.

Levin keskustaan kurvaava linja-auto on tuttu näky matkailijoille. Ski Bussin kyydillä pääsee kätevästi liikkumaan alueella ympäri vuoden – myös kesällä. Mutta millaista on olla Levin oma linja-autokuljettaja? Heti alkuun on korjattava edellistä lausetta. Miltei 15 vuotta Levin Ski Busseja ajanut Pasi Hakala kun on paljon enemmän kuin linjaautokuljettaja. Matkustajat kääntyvät Pasin puoleen asiassa jos toisessa, ja tärkeä osa Pasin työtä onkin toimia epävirallisena matkailuneuvojana. – Minä olen usein se ensimmäinen ”leviläinen”, jonka matkailija tapaa, ja minulle ne ensimmäiset kysymykset melkein esitetään. Varsinkin ensikertalaiset haluavat neuvoja yleiseen olemiseen ja tietysti paljon kysellään myös palvelutarjonnasta. Aika rankkaa vastata varsinaisen työn lisäksi joka puolelta sateleviin kysymyksiin. Pasin mielestä tämä on kuitenkin työn suola. – Asiakkaista pitää tykätä ja olla aktiivinen, muuten ei tätä työtä kannata tehdä. Asiakas

on se tärkein ja vaikka yhteistä kieltä ei olisikaan, niin aina ollaan toisiamme ymmärretty ja saatu asiat hoidettua, Pasi hymyilee. Pasi ei ehdi eläkkeelle Talviaikaan työ on hektisempää, kun Ski Bussi ajaa tiettyä reittiä ja pysäkeille on ehdittävä ajoissa. Kesällä työ on enemmän tilausajotyyppistä. – Kesällä linja-auto palvelee viikko-ohjelmaasiakkaita, eli minä haen ja vien heitä eri harrasteisiin tilauksen mukaan. Kesällä aikataulut eivät ole niin kireät kuin talvella, mutta samalla tavalla asiakkaita palvellaan silloinkin. Pasilla on eläkeikään enää vuosi aikaa, mutta tämä asiakaspalvelun rautainen ammattilainen ei aio ripustaa ajolakkia naulaan.

– Minä saan niin paljon virtaa tästä työstä, että niin kauan ajan, kun vaan kunto pysyy hyvänä ja tarvetta on, Pasi ilmoittaa napakasti.

Oskareilla palkittu asiakaspalvelija Joka vuosi Levin alueen yrittäjät palkitsevat ansioituneen asiakaspalvelijan Levin omalla Oskarilla. Vuonna 2008 tämä arvostettu palkinto ojennettiin myös Pasi Hakalalle. Voitto ei olisi voinut mennä parempaan osoitteeseen. laura hyle • anne toivonen

23 | LeviDays


Pisteet: 1. a) 1 b) 3 c) 2 2. a) 2 b) 1 c) 3 3. a) 3 b) 2 c) 1

Kesäinen Levi tarjoaa harrastuksia jokaiseen makuun. Haluatko kokeilla rajojasi vauhtilajeissa vai onko rennon letkeä lekottelu enemmän makuusi? Selvitä, mitkä lajit sopivat sinun lomailutyyliisi. 1. Millainen on unelmiesi kesäloma? a) No johan sen nimikin sanoo, L-O-M-A. Minä en seuraa yhden ainutta aikataulua, enkä varsinkaan vuodata hikipisaroita. Paitsi saunassa. b) Minun lomaani eivät rutiinit kuulu, vannon elämysten nimeen. Kaikki uudet ja erilaiset jutut – minä olen messissä! c) Sykkeet kattoon! Vauhtia ja vaarallisia tilanteita, siitä on minun lomani tehty.

4. Lomailetko koko perheen voimin vai aikuisten kesken? a) Leevi, Lilli, Lauri, Leena ja Leo tulevat tietysti mukaan! Lomalle pitäisikin löytää tekemistä, joka sopii niin vaippaikäisille kuin teineille… Ehdotuksia? Nim. lomastressi uhkaa b) Ehei, pikkulapset ja extreme eivät sovi samaan lauseeseen. Eikä samaan lomaan. c) Lapsilla ja ilman, molemmat käy. Kantoreppu selkään ja kohti seikkailuja!

2. Liikutko omin jaloin vai vannotko välineurheilun nimeen? a) Kyllä näillä jaloilla on kokeiltu jo kaikki mahdollinen, eli välineitä tänne ja sassiin! Mitä nopeampaan vauhtiin niillä pääsee, sitä parempi. b) Siis mitä ihmeen välineitä? Ei kai rentoutumiseen mitään sellaisia tarvita. Mihin ei omat avut riitä, jääköön kokeilematta. c) Kaikki käy, kunhan laji on uusi ja saan kaverit kotona kateellisiksi.

5. Kuuluuko lomaan laineiden liplatusta vai metsän huminaa? a) Ranta tietenkin. Kuka sitä nyt metsässä löhöilisi, kun puut estää tasaisen rusketuksen. b) Treenatessa molempi parempi – voinkin samalla valmistautua seuraavaa triathlonia varten. c) Kumpikin käy, jos aurinkotuolit ja opastetut polut pysyvät poissa näköetäisyydeltäni.

3. Soolona vai porukassa? a) No ei ainakaan mitään käsikädessä harrastamista ryhmämatkatyyliin, sellaiseen ei meikäläistä saa edes pakottamalla. b) Molemmat käy, kunhan mukana ei ole jänishousuja hidastamassa vauhtia. c) Mukavampi se on porukalla ihailla maisemia ja nauttia kesästä.

6. Lomailtoina parasta on… a) Yöttömän yön urheilu – ihan mahtavaa, että vauhtia riittää ympäri vuorokauden! b) Lapin illat ovat täynnä taikaa! En malta odottaa, mitä kaikkea pääsenkään elämysblogiini päivittämään. c) Jos jaksaa vielä saunan jälkeen istahtaa mökin terassille vilvoittelemaan.

4. a) 1 b) 2 c) 3 5. a) 1 b) 2 c) 3 6. a) 2 b) 3 c) 1

Letkeä-Linda 6–10 pistettä Matkalla tunturiin autosi vakionopeudensäädin on naulattu 80 km:iin tunnissa, etkä lomallakaan hairahdu hurjasteluun. Haet lomaltasi ennen kaikkea rentoilua. Haluat nauttia Lapin kauniista luonnosta rauhassa, tunturi-ilmaa nuuhkien. Pysyt kaukana kovaäänisistä moottoriajoneuvoista, lasten Liikennepuistokin alkaa olla sillä rajoilla. Sinulle suosittelemme esimerkiksi patikointiretkeä, sienestystä, saunasafaria Immeljärvellä ja huskyjen rapsuttelua. Voit myös kokeilla issikkavaellusta, mutta älä huoli, ne rakastavat rauhallista menoa vähintään yhtä paljon kuin sinä. Extreme-Essi 10–15 pistettä Vaadit lomaltasi vauhtia ja vaarallisiakin tilanteita. Kauniita maisemia ehtii ihailemaan urheiluauton ikkunasta kotimatkallakin – lomalla et pysähdy ennen kuin kroppa huutaa hoosiannaa. Lomailet vain aikuisten kesken, sillä omassa sisäisessä lapsessasi on ihan tarpeeksi kaitsemista. Sinulle suosittelemme Levin hurjapää-osastoa, kuten alamäkipyöräilyä Bike Parkissa, mönkijäajoa, koskenlaskua kumiveneellä tai autonrenkaalla. Myös Levin Seikkailupuisto on kaltaisesi pikakiitäjän paratiisi ja päivän päätteeksi voit ”rauhoittua” frisbeegolfin parissa. Pois tieltä – Essi is in the house! Hipsteri-Hannu 15–18 pistettä Haet lomaltasi ennen kaikkea uusia ja ennennäkemättömiä kokemuksia. Mielellään sellaisia, joita kukaan kavereistasi ei vielä ole ehtinyt testaamaan. He pääsevätkin kateellisina seuraamaan Twitter-päivityksiäsi matkan varrelta. Thaimaan rannat ja Nepalin munkit olet nähnyt jo kauan ennen nykyisiä turistilaumoja. Lapin haluat kokea aidoimmillaan. Näet itsesi tunturin laella neljän tuulen lakki päässä joikhaamassa ikiaikaisia loitsuja. Kaltaisellesi seikkailijalle suosittelemme esimerkiksi 4 päivän Hetta–Pallas -vaellusta, tosimiehen metsästysretkeä, patikkaretkeä savusaunaan ja yöttömän yön golfausta. laura hyle • avalon

LeviDays | 24


1 Aloittelijan ei kannata lannistua, vaikka kiekot ovat joko pienessä suossa tai tenniskentän aitojen sisällä. Sitä sattuu myös enemmän lajia harrastaneille =)

2

4 3 Heitetään loivaan alamäkeen sähkölinjan alta. Esteinä on metsää molemmilla puolilla ja keskellä väylää sähkölinja tolppineen! Holarin mahdollisuus. 8

5

Frisbeegolf kasvattaa suosiotaan vauhdilla, eikä ihme! Mikäs sen parempaa harrastamista: kaunis kesäpäivä, auringonpaiste ja taivaalla kauniisti kaartava kiekko – ei paha!

9 6

7

Frisbeegolfin varhaisia muotoja on kansainvälisen kattojärjestön PDGA:n mukaan pelattu jo ainakin vuonna 1926. Laji on muuttunut charlestonin ajoista ja sen harrastajamäärät kasvavat jatkuvasti. Suomessakin frisbeegolfkenttiä on Suomen frisbeeliiton mukaan jo noin 300, yksi niistä Levin DiscGolfPark. Frisbeegolfin perusideana on golfia mukaillen saada frisbee peliväylien maalikoriin mahdollisimman vähillä heitoilla. Kentällä on yleensä joko 9 tai 18 väylää. Niiden pituudet vaihtelevat noin 50–300 metrin välillä. Kiekko lentää – välillä puuhunkin Frisbeegolfia pelataan monenlaisilla frisbeekiekoilla: on esimerkiksi draivereita, lähestymiskiekkoja ja puttereita. Yksi syy frisbeegolfin suosioon on kuitenkin se, että pelata voi periaatteessa yhdelläkin kiekolla. Mitään suuria investointeja lajin aloittaminen ei siis vaadi ja esimerkiksi Levillä kiekkoja voi myös vuokrata. Kiekko lentää melkeinpä millä heittotyylillä vain, joten aloittelijan ei tarvitse välttämättä suorittaa ensin tekniikkakursseja – kentällä-

kin oppii! Lisähaastetta ja -hupia lajiin tuovat väylillä olevat luonnonesteet, kuten puut, pensaat ja vesistöt. Ne kuuluvat asiaan, eikä pelaaja saa niihin koskea. Miksi Frisbeegolf? Levillä frisbeegolfiin kolmisen kesää sitten ensimmäisen kerran tutustunut Ilmari Helle jäi lajin koukkuun heti. – Frisbeegolf on hyvä harrastus, koska se sopii kaikille ja on edullista. Radan käyttö on ilmaista ja kiekot maksavat 10–20 euroa kappale. Lajia harrastaakseen ei myöskään tarvitse mitään korttia. Frisbeegolfkentällä tunnelma on aina rento. Ilmarin mielestä pelaaminen onkin mukavaa ajanvietettä ja Lapin kesässä sitä pystyy tekemään ympäri vuorokauden. Aloittelijoille Ilmari vinkkaa ohjeeksi kärsivällisyyden: – Ensimmäisillä kerroilla on hankala päästä lähellekään kentän ihannetulosta, mutta sen ei saa antaa häiritä. Siitä se lähtee, kun vaan jaksaa harjoitella! Aloittelijan kannattaa käyt-

tää kirkkaita kiekkoja, sillä väylillä kiekot tuppaavat menemään hukkaan yllättävän helposti… Levi DiscGolfPark Levin DiscGolfPark sijaitsee Gondolialueella Levitunturin länsipuolella. Radalla on yhdeksän koko perheen aloittelijaystävällistä väylää. Varsinkin ensimmäiset neljä väylää ovat aukeilla paikoilla ja suhteellisen lyhyitä, joten ne sopivat erinomaisesti myös ekakertalaisille. Jälkimmäiset viisi väylää tarjoavat pelaajille jo vähän enemmän haastetta. Kentällä voi pelata omilla kiekoilla tai vuokrata pelivälineet näppärästi Gondolin vuokraamosta. Ilmari hoksauttaa myös lisävinkin Levillä pelaaville aloittelijoille: – Hyvä vaihtoehto on osallistua kesän viikko-ohjelmaan, joka tarjoaa keskiviikkoisin opastetun tutustumisen frisbeegolfin saloihin. Pelivarusteiksi tarvitaan säänmukaiset vaatteet ja hyvät kengät, mielellään hieman vettäkin hylkivät. Tsekkaa Ilmarin vinkit sivun ylälaidasta. johanna still • avalon

25 | LeviDays


Fillarilla

vuorokauden

ympäri

Ajatus vuorokauden mittaisesta pyöräilykilpailusta tuntui mahdottomalta tehtävältä. Huolimatta siitä, että mukana olisi neljä joukkuekaveria jakamassa urakkaa. Jotenkin minut kuitenkin saatiin ylipuhuttua tähän hulluuteen. Vuoden 2013 Levi24 poljetaan 14.–15.6. Lue lisää osoitteessa Levi24.fi

PERJANTAI klo 08.00: Oulunsalon lentoasema Olen herännyt aamuviideltä ja matkustanut sinivalkoisin siivin työreissulta Helsingistä takaisin Ouluun. Nopea pit-stop kotona ja matka kohti Levi24:sta alkaa. Kiitän onneani siitä, että joukkueemme kapteeni Mika toimii kuskina ja voin itse jatkaa jännityksestä lyhyiksi jääneitä yöunia vielä hetken.

sa välissä omaa tuplaani väsymys ottaa niskalenkin ja huomaan keskittymiskykyni herpaantuvan. Ajan kieli keskellä suuta. Reitillä ei todellakaan voi olla huolimaton, tai löytää itsensä nopeasti kasvuston seasta. Oikeastaan aika absurdi fiilis ajaa fillarilla tunturissa keskellä kauneinta kesäyötä. Naurattaisi, jos ei väsyttäisi liikaa. Hengitykseni huutaa kilpaa aamuaan aloittelevien lintujen kanssa.

PERJANTAI klo 16:00: Saapuminen Leville. 2 tuntia starttiin. Automatka on vihdoin ohi! Kapteenimme joutuu ottamaan ensimmäiset alkulämmöt juostessaan joukkueenjohtajien kokoontumiseen. Me muut jäämme majapaikkaamme, eli Levin Alppitaloon, suunnittelemaan taktiikkaa kisaan. Alppitalo on muuten todella siisti paikka! Olemme ihan Levin ytimessä ja ikkunasta näkyy suoraan reitille. Suunnitelmamme on selvä; tärkeimpänä tavoitteenamme on selvitä hengissä maaliin. Eikä mielellään ihan viimeisten joukossa. Jokainen saa polkea 10 kilometrin kierroksia niin monta kuin jaksaa, oma tavoitteeni on ajaa 8 kierrosta.

Lauantai klo 17.30: Viimeistä viedään! Saan kunnian olla joukkueemme ankkuripyöräilijä ja starttaan viimeiselle kierrokselle lauantai-illan jo pimetessä. Ukko on fyysisesti aika romuna, mutta henkisesti sitäkin kovemmassa terässä. En voi uskoa, että liki vuo-

rokausi sitten alkanut urakka on nyt viimeistä kierrosta vaille paketissa! Oma tavoitteeni on täyttymässä, viimeinen kierros on kahdeksas ajamani lenkki. Maalissa (ja mudassa) Selvisin! Urakan loputtua huomaan, kuinka väsynyt itse asiassa olenkaan. Jokainen jäsen painaa vähintään tonnin. Pää käy kuitenkin niin ylikierroksilla, että nukkumista ei voi ajatellakaan. Siirrymme joukkueemme kanssa läheiseen ruokaravintolaan juhlistamaan hyvin mennyttä urakkaamme. Miehiseen tapaan illan aikana kehutaan niin itseä, kaveria kuin syötyä poronkäristystäkin vuolaasti ja säästelemättä. Vannomme palaavamme Levi24:seen ensi vuonna uudestaan.

Henri, Levi24-kisaaja 2012

PERJANTAI klo 19:30: Ensimmäinen kierros Ensimmäisen kierrokseni käynnistyessä fiilis on edelleen jännittynyt, mutta innostunut. Kroppa kärsii alkukankeudesta. Jossain vaiheessa huomaan tehneeni aloittelijan virheen – olen polkenut reitin alkuosan liian nopeasti. Se kostautuu hapotuksena lopussa ja ehdin jo kirota mielessäni osallistumista koko kisaan. Hengityksen tasaannuttua maitohapotkin rauhoittuvat ja ajatukset siirtyvät jo seuraavaan kierrokseen… Lauantai, aamuyöllä: Tuplakierros Poljemme tuplakierrokset yöllä, jotta saamme yhden pidemmän lepotauon mieheen. Puoles-

henri(kuvassa vasemmalla) tiimeineen yhteiskuvassa urakan jälkeen. laura hyle • teemu moisio

LeviDays | 26


13 KANAVAA - KUUNTELE MITÄ HALUAT! WWW.NRJ.FI/NETTIRADIOT

Kuuntele NRJ:n suoraa radiolähetystä tai kahtatoista eri genren musiikkikanavaa osoitteessa www.nrj.fi/nettiradiot. Mobiilisovelluksella otat Nettiradiot mukaan minne ikinä menetkin. Lataa omasi iPhonelle, Androidille, Nokialle tai Windows Phonelle. Latausohjeet löydät osoitteesta www.nrj.fi/mobiilisovellus. 27 | LeviDays


www.levinalppitalot.fi

Helppo loma Levin sydämessä Alppitalo- ja Alppitähti-huoneistoissa käytössäsi on perusvarusteltu keittiö, oleskelutilat ja takka. Omaa saunaa unohtamatta. Leppoisan vierailun sinulle takaa talon lämminhenkinen palvelu, vieläpä edullisin kesä- ja ruskahinnoin.

Tule nauttimaan erilaisista suven tapahtumista. Paraatipaikan majoitus, Lapin luonto sekä Levin kattavat palvelut ovat kaikki kävelymatkan päässä. Saat enemmän aikaa elämyksille. Sydämellisesti tervetuloa meille viihtymään!

LeviDays | 28

puh. 020 7866 433 | myynti@levinalppitalot.fi | www.levinalppitalot.fi


Levi Spirit -huvilat ovat yhdistelmä pohjoista luontoa ja ylellistä elämää. Huvilat tarjoavat mukavuuksia, joita et löydä mistään muualta. Moderni design yhdistyy huviloissa parhaisiin luonnonmateriaaleihin, ja ylellinen varustelu lisää viihtyisyyttä viimeistellen arvokkaat puitteet. Olemme palveluksessasi koko ajan; ennen matkaa sekä sen aikana ja palatessasi uudelleen toiveesi ovat tallessa.

Myyntipalvelu: +358 (0)600 550 124 tai info@levispirit.fi www.levispirit.fi

www.vanajanlinnagroup.fi

LEVI SPIRIT HUVILAT – ARKTISTA YLELLISYYTTÄ

HERKUTTELE JA VIIHDY VIERAANAMME www.vanajanlinnagroup.fi

Kolme korkeatasoista ravintolaa Levin sydämessä. Bistro, Cantina ja Tango tarjoavat niin kansainvälisiä herkkuja kuin TexMexiä, pihvejä ja pizzoja. Gastro Catering ja kokoustilamme Levi Spirit Lounge täydentävät tarjontamme täyden palvelun kokonaisuudeksi, joka tunnetaan nimellä Levin Ravintolakatu. Tervetuloa nauttimaan!

29 | LeviDays Myyntipalvelu +358 (0)600 550 121 | myynti@ravintolakatu.fi | www.ravintolakatu.fi


Future Cup tuo rallikansan taas Leville

– Viime syksyinen Future Cup -osakilpailu Levillä oli huikea menestys ja siksi halusimme ehdottomasti tuoda kilpailun Leville myös tänä vuonna. Itse asiassa, Levin rata oli kuljettajien mielestä paras kaikista Future Cup -radoista viime kaudella, rallisprintsarjan tiedottaja Carita Tasanko iloitsee. Rallisprintissä Suomen nopeimmat asfalttikuskit käyvät tiukkaa taistelua toisiaan vastaan, ja vain yksi sadasosasekunti saattaa ratkaista voittajan. Radat ovat vauhdikkaita ja haasteellisia, vaatien kuskeilta tiukkaa keskittymistä ja huikeaa ajotaitoa. Kyseessä on siitä erikoinen kilpailumuoto, että kuskit ovat autoissa yksin, ilman kartanlukijoita. Mukaansatempaava rallisprint Levin Future Cup on katselijoillekin varsin viihdyttävä rallitapahtuma, sillä lähtö ja varikko sijaitsevat aivan Levin sydämessä, suoraan Eturinteen alla. Hevosvoimat voi siis nähdä, kuulla ja tuntea hyvinkin läheltä. – Yksi Levin osakilpailun parhaista jutuista on liikkuvainen yleisö, joka seuraa mielenkiinnolla varikon tapahtumia. Tämä tuo kuskeillekin mukavaa ”pöhinää”, kun innokkaita katselijoita pyörii ympärillä, Carita kertoo. – Lisäksi katsojille on tarjolla kaikenlaista hauskaa näkemistä ja kokemista ralliautoilun lisäksi. Niistä kerromme lisää heti ohjelman varmistuttua. Vauhtia eri luokissa Levillä Future Cupin yleiskilpailuiden voitosta ajetaan tänä vuonna kahdessa sarjassa, neliveto- ja kaksveto-cupeissa. Yleiskilpailun sisällä osallistujat on jaettu eri luokkiin kokemuksen, iän ja auton ominaisuuksien mukaan. Yleisen sarjan lisäksi omien sarjojensa voitosta ajavat muun muassa 15–18-vuotiaat nuoret, naiset ja yli 50-vuotiaat seniorit. Levin osakilpailu päättää Future Cup 2013 -kauden.

Elokuun 30.–31. järjestetään Levillä järjestyksessään toinen Future Cup -rallisprintkilpailu. Viikonlopun aikana ajetaan kaksi osakilpailua aivan Levin ytimeen rakennettavalla asfalttiradalla.

Yllytyshullu kaunotar tarttui haasteeseen Vuoden 2007 Miss Suomi ja nykyisin radio- ja tv-juontajana toimiva Noora Hautakangas myöntää heti olevansa yllytyshullu. Se olikin suurin syy siihen, että hän löysi itsensä ralliauton ratista viime vuoden Levi Future Cupissa. – Ystäväni Satu Tuomisto soitti minulle ja kertoi että meillä olisi mahdollisuus ajaa kilpaa rallisprintissä. En tietenkään voinut kieltäytyä näin mahtavasta tilaisuudesta, Noora nauraa. Molemmat tytöt osallistuivat Levin päätösosakilpailuun elokuussa. Starttiviivalla vatsassa oli perhosia. – Onhan se aika hullu fiilis ajaa Levillä pitkin samoja katuja, joita normaalisti tamppaa suksilla. Huipputehoinen auto ja tiukka rata laittoivat omat ajotaidot koitokselle, mutta maaliin tullessa fiilis oli mahtava! Niin mahtava, että kauden jälkeen Noora osti itselleen oman ralliauton. Levi ansaitsee paikkansa sarjassa Levin Future Cup kisana saa Nooralta runsaasti suitsutusta. – Radan sijainti aivan keskellä tunturikylää mahdollistaa sen, että katsojat näkevät koko ajan mitä tapahtuu reitin varrella. Levi on myös paikkana aivan upea ja rallin lisäksi tarjolla on vaikka mitä koettavaa. Noora nähdään mahdollisesti ratin takana myös tämän vuoden Levin Future Cupissa. – Olen panostanut harjoitteluun viime vuotta selvästi enemmän ja käynyt muun muassa jääradalla ajamassa. Kyllä sinne lähdetään tosissaan taistelemaan! Lisätietoja kilpailusta löydät osoitteesta Futurecup.fi laura hyle • teemu moisio

LeviDays | 30


Moottoripyörät kaartavat Leville elokuussa

Pakoputket pärisevät ja toinen toistaan komeammat moottoripyörät valtaavat Levin, kun ensimmäinen Levi Wild Ride kokoaa yhteen moottoripyöräharrastajia ympäri maailmaa. Paljon on Levillä nähty, mutta ei vielä mitään tällaista, siitä voisi mennä takuuseen.

Niin kuin monet huippujutut, tämäkin sai alkunsa yhden miehen ideasta. Ajatus moottoripyörätapahtuman järjestämisestä syntyi lomareissulla, missäpä muualla kuin Levillä. – Vaimon kanssa olimme Levillä käymässä ja yllätyin siitä, kuinka upea paikka tunturikeskus on. Siitä se ajatus sitten lähti, vaikka välissä kerkesi pari vuotta vierähtääkin, moottoripyöräyrittäjä Riku Routo kertoo. Levi Wild Ride vetää harrastajia ympäri maailmaa Routo omistaa lahtelaisen moottoripyörien erikoisliikkeen Riku Motorin ja on lajin intohimoinen harrastaja – ollut jo 30 vuoden ajan. Vuosien saatossa herra on touhunnut monenmoista pyörien parissa, muun muassa järjestänyt liki 40 000 kävijän moottoripyörämessut ja perustanut Suomen ainoan moottoripyöräkahvila-ravintolan Ace Corner Finlandin. Kokemusta siis löytyy, mutta Rikun tärkein anti Levi Wild Ridelle on kuitenkin miehen ympäri maailmaa asuvat moottoripyöräkaverit. – Uskon, että saamme Levi Wild Rideen paljon porukkaa eri maista, erityisesti Keski-Euroopassa ja Venäjällä ollaan oltu innoissaan Levin tapahtumasta. Lappi on ulkomaisille

moottoripyöräilijöille, kuten muillekin matkailijoille, eksoottinen ja kiinnostava matkakohde. Pyörät parkkiin ja nauttimaan kesäisestä Levistä! Pelkkää moottorien jylinää ei Levi Wild Ride kuitenkaan ole. Tapahtumavieraille on luvassa elokuista tunturia parhaimmillaan: erilaisia aktiviteetteja ja harrastamista luonnossa aina golfista kullanhuuhdontaan ja spa-hoitoihin. Oman fiiliksen mukaan, totta kai. – Ajatuksena on, että jokainen saa tehdä reissusta itsensä näköisen kokonaisuuden. Yhteiset tekemiset keskittyvät iltaan, joten päivisin voi kokea Lappia ja tunturia juuri niin kuin haluaa. Illalla keräännytään sitten porukalla nauttimaan Levin yöttömästä yöstä esiintyjien ja ohjelman parissa, Riku kuvailee tapahtuman luonnetta. Toki keskittyä voi puhtaasti moottoripyöräilyynkin. Levin maisemiin on suunnitteilla erilaisia reittejä, joita voi käydä testailemassa niin katupyörillä kuin off road -ajoonkin sopivilla pyörillä.

Kiinnostavatko prätkät? Moni saapuu Leville omalla pyörällään ja matkaa taitetaan perinteisesti porukassa. – Se on osa tätä juttua ja harrastusta, että ajetaan yhdessä. Tutustuu uusiin ihmisiin ja matkakin taittuu mukavammin porukassa. Levi Wild Ride on siis samalla massiivinen pyöränäyttely, kun prätkädiggarit vertailevat, ihailevat ja mittailevat toistensa silmäteriä. Mutta voi Levi Wild Rideen tulla, vaikkei olisi koskaan pyörän selässä istunutkaan. – Ehdottomasti kannattaa saapua paikan päälle, jos pyörät tai ylipäätään hyvä meininki kiinnostavat. Tapahtumassa on harrastajien lisäksi moottoripyöräyrityksiä esittelemässä valikoimiaan, joten oman pyöränkin saa reissusta mukaan, jos prätkäkärpänen oikein pahasti puraisee, Riku vinkkaa nauraen. Majoittuminen Levillä ei muodostu kynnyskysymykseksi, vaikka reissubudjetti ei suuri olisikaan, sillä tarjolla on edullista mökki- ja hotellimajoitusta. Oman petipaikan tyylikkäästä 6 hengen huoneistosta saa alkaen 50 €/vuorokausi.

Levi Wild Ride 9.–11.8. | Leviwildride.fi ja tapahtuman Facebook-sivut laura hyle • avalon

31 | LeviDays


LeviDays | 32


– Siitä on jo 20 vuotta aikaa, joten sitä ei lasketa, Pia nauraa. Viime vuonna työkaveri sai Pian mukaansa maratonkouluun. Suurin osa ”koulukavereista” tähtäsi seuraavan syksyn Ruskamaratonille, eikä Piakaan ajatusta puolimaratonin juoksusta lopulta kammonnut. – En oikeastaan ottanut asiasta kauheasti paineita, vaan juoksin maratonkoulusta saamieni oppien ja oman fiiliksen mukaan. Vasta alkukesästä tein päätöksen syksyn Ruskamaratonille osallistumisesta.

ruskamaraton 7.9. lisätietoja ruskamaraton.com

Maratonkoulu antoi uutta tietoa Maratonkoulua ja sen vetäjä Erja Kiviniemeä Pia kiittelee saamistaan uusista opeista. Tieto ei tässä tapauksessa lisännyt tuskaa. – Maratonkoulun avulla opin ymmärtämään omaa kehoani ja juoksukunnon kehittämiseen liittyviä asioita paremmin. Tuli paljon uutta tietoa ja Erja kokeneena juoksijana osasi vastata kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin, Pia kiittelee. Muillekin juoksuharrastajille Pia suosittelee maratonkoulua. – Koulussa oppii treenaamaan oikein, ja sieltä saa vertaistukea ja tsemppiä juoksemiseen.

TAPAHTUMA PÄÄSI MIEHEN IKÄÄN

30-vuotias Ruskamaraton ei anna iän painaa

Ruskamaraton juostaan tänä syksynä Levillä jo 30.kerran. Tapahtuma on muuttanut muotoaan vuosien saatossa niin reitin kuin matkavalikoimankin osalta. Sen tärkeimmän Ruskamaraton on kuitenkin säilyttänyt – täällä juostaan ilosta ja kaveria kannustaen.

Ruskamaraton juostaan Levillä lauantaina 7.9. Vuonna 2012 Ruskamaratonille osallistui yli 2600 juoksijaa, ja juhlavuoden juoksuun odotetaan vähintään yhtä paljon innokkaita kuntoilijoita. Ensimmäiset, kokonaisen maratonin taivaltavat juoksijat lähetetään matkaan klo 12. Iltapäivän aikana starttaavat lisäksi puolimaratonin, varttimaratonin, Ruskareissun ja nuorten Ruskajuoksun juoksijat. Ruskamaratonin yhteydessä järjestetään muuan muassa kuuluisat Ruskamarkkinat, joten tekemistä riittää myös kannustusjoukoille.

Ruskamaraton taittui hyvissä voimissa Kun Pia sitten päätti osallistua Ruskamaratonille, hän jatkoi juoksemista kuten siihenkin asti, mutta otti mukaan pidempiäkin lenkkejä. – Ruskamaratonille lähdin lopulta oikein hyvissä tunnelmissa niin kunnon kuin fiiliksenkin osalta. Sääkin oli sopivan pilvinen, eikä juostessa tullut liian kuuma. Reitin varrella oli ihmisiä kannustamassa ja se toi kyllä lisäpuhtia juoksuun. Tuleeko Pialle taas 20 vuoden tauko ennen seuraavaa puolimaratonia? – No sellainen kutina minulla kyllä on, että saatan vaikka itseni Ruskamaratonin lähtöviivalta syksyllä löytää.

Opettaja lähti juoksukouluun

Pian ohjeet puolimaratonia varten:

Huolimatta siitä, että Pia Liettu on aina lenkkeillyt, eivät juoksukilpailut ole saaneet häntä innostumaan. Vuonna 2012 Pia kuitenkin löytyi Ruskamaratonin osallistujalistalta.

1. Mene mukaan juoksukouluun tai treenirinkiin.

Tai no, Pia kyllä osallistui lukioikäisenä yhden kerran Ruskamaratonille ja juoksi silloinkin puolikkaan matkan.

2. Aloita juoksuharjoittelu hyvissä ajoin. 3. Totuta elimistösi myös pidempiin lenkkeihin, mutta kuuntele treenatessa elimistöäsi. 4. Totuta elimistösi hyvissä ajoin urheilujuomiin, jos aiot niitä reitin varrella nauttia.

laura hyle • haastateltava

33 | LeviDays


Kesälomalaisen kannattaa Leville saapuessaan vierailla heti ensi töikseen Levin Matkailuneuvonnassa.

Matkailuneuvonta

kesävierailijankin apuna Neuvonnan aurinkoiset asiakaspalvelijat kun tietävät kaiken siitä, mitä Levillä voi nähdä, kokea ja harrastaa. Valinnanvaraa riittää – jopa niin paljon, että yhden yön välietapiksi kaavailtu pysähdys saattaa muuttua viikon mittaiseksi lomailuksi. Mitä kaikkea Levillä voi kesällä tehdä? – Melkein helpompi olisi vastata kysymykseen siitä, mitä täällä ei voisi tehdä! Niin paljon erilaisia aktiviteetteja Levin kesä tarjoaa, matkailuneuvontapäällikkö Maija Palosaari naurahtaa. Kun kuuntelee eri harrastusmahdollisuuksia, ei voi kuin yhtyä Maijan vastaukseen. Perinteisen patikoinnin, melomisen ja kalastuksen lisäksi lomasta voi nauttia ajelemalla maksuttomilla kyläpyörillä, touhuamalla Seikkailu- ja Liikennepuistossa, hurjastelemalla alamäkipyörillä Levi Bike Parkissa, silittelemällä poroja Poro Parkissa ja ihastelemalla kesäis-

LeviDays | 34

tä tunturia hevosen selästä. Maijalla on myös oma suosikkinsa. – Yöttömän yön kokeminen on jotain, mikä kannattaa ehdottomasti lomaan sisällyttää. Lapin yötön yö on aivan unohtumaton, ja se on monelle suomalaisellekin uusi juttu. Yöttömän yön voi vastaanottaa kanoottiretkellä, patikoiden tai vaikka golfia pelaten. Matkailuneuvonnan puoleen voi kääntyä aina Levin Matkailuneuvonnassa työskentelee kesäisin yleensä kaksi ihmistä, joiden tehtävänä on auttaa lomailijoita saamaan lomastaan kaiken irti. – Matkailuneuvonnan hommaa on tietää kaikki mahdollinen siitä, mitä Levillä ja lähialueilla voi kesällä tehdä. Meiltä saa myös kalastuslupia ja erilaisia karttoja, kuten tie-, pyöräily- ja melontakarttoja sekä tietoa majoitusvaihtoehdoista.

Lisäksi majoitusvaraukset onnistuvat Levin Matkailuneuvonnan kautta sen aukioloaikojen mukaan – kesällä arkisin kello 9–19 ja viikonloppuisin klo 11–16. – Kesäaikaan lomailijoille on tarjolla erityisen edullisia majoitusvaihtoehtoja, joten esimerkiksi perheille ja ystäväporukoille Levi on loistava kesälomakohde.

Levin Matkakauppa auttaa verkossa Jos Levin Matkailuneuvonta on lomailijoiden apuna paikan päällä, sähköinen Levin Matkakauppa on lomalaisten apuna jo ennen lomaa – ja ympäri vuorokauden. Matkakaupasta voit varata oikeastaan kaiken mitä lomaltasi haluat. Pakettiin saat halutessasi majoituksen, lennot, erilaisia aktiviteetteja sekä ohjelmapalveluita. Tai valitse vain haluamasi majoitus ja päätä loput yksityiskohdat myöhemmin! Levin Matkakaupan löydät osoitteesta Levi.fi/matkakauppa laura hyle • junttila & tamski


Moods

Jos se on ,

se on Ilta-Sanomissa. Kiinnostavaa tapahtuu koko ajan. Politiikassa, viihteessä, urheilussa. Kotimaassa, Euroopassa, maailmalla. Etelässä ja pohjoisessa, idässä ja lännessä. Kaikilla 39 aikavyöhykkeellä. Ilta-Sanomat uutisoi elävästä elämästä rytmissä 24/7/365. Tule tarjontamme pariin, missä tahansa, milloin tahansa. Avaa sinulle sopivin kanavamme. Tavaa ajatuksella – tai poimi nopeasti olennainen. Kiinnostu yhdessä kanssamme, valistunut lukijamme. Osta ja avaa. Lupaamme, että innostut.

35 | LeviDays


Levi Cross

– parisuhteen vuosihuolto kesäisessä tunturissa

Suuren suosion saavuttanut tapahtuma saa jatkoa loppukesästä. – Yleinen harhaluulo on, että parisuhdeleirille mennään sitten kun liitossa ilmenee ylitsepääsemättömiä ongelmia, Helena Syvänen sanoo. – Parisuhdeleiri on paras lahja, jonka kumppanilleen voi antaa, Heikki Syvänen lisää Leviläinen matkailuyrittäjä on miehensä Heikin kanssa kolunnut useita parisuhdetapahtumia. Idea sellaisen tuomisesta keskelle seesteistä tunturimaisemaa syntyi pari vuotta sitten, ja ensimmäinen Levi Cross -leiri näki päivänvalon elokuussa 2012. Suuren suosion saavuttanut tapahtuma saa jatkoa 30.7.–6.8. – Totuus on se, että arjen keskellä ihmisillä on tänä päivänä liian vähän aikaa hoitaa parisuhdetta, jutella ja oleilla rauhassa yhdessä, Helena jatkaa. Vuoropuhelu edellä Levi Cross -leirin teemallisina kivijalkoina ovat sitoutuminen ja vertaistuki. Luennoilla käsitellään tärkeitä asioita aina luottamuksesta riitelyyn ja anteeksiannosta seksuaalisuuteen. Sisällöstä vastaavat Helsingin NMKY:n vapaaehtoistyöntekijät Markku ja Marita Kulmala, ja se noudattelee Kirkkohallituksen Parisuhteen palikat -konseptia. Luennoitsijoina ja pienryhmien vetäjinä toimivat leirin aiemmin kokeneet ja tehtävään koulutetut pariskunnat. – Ideana on käydä vuoropuhelua ja jakaa kokemuksia pikemminkin kuin jaella ohjeita ylhäältä käsin, Helena tarkentaa. Yhtenä luennoitsijaparina on tänä vuonna Pekka Matikainen ja Hanna Ranssi-Matikainen. Hanna on vastikään julkaissut väitöskirjan vertaistuen merkityksestä parisuhdeongelmien ratkomisessa. Lapset on Levi Cross -leirillä huomioitu aivan erityisellä tavalla, sillä vanhempien tunne-elämällä on heidän kehityksessään tärkeä rooli. Sillä välin kun vanhemmat hoivaavat parisuhdettaan, lapset touhuavat omalla Live Love Levi -leirillään turvallisesti luotettavien ohjaajien opastuksella. Illat ollaan yhdessä. Helena Syvänen suositteleekin leiriä kaikille perheille ”esimerkiksi stressaavan ulkomaanmatkan sijaan”.

Uusi huskyohjelma kesään ja syksyyn Tundra Huskies on tuonut uuden huskyvaljakko-ohjelman kesälle (koirien hyvinvoinnin vuoksi maksimilämpötila +15 °C) ja syksylle. Siihen sisältyy noin 800 metrin pituinen valjakkoajelu kärryillä, makkaranpaistoa avotulilla virvokkeiden kera sekä vapaata tutustumista huskeihin. Ohjelman hinta on aikuisilta 25 euroa ja lapsilta 20 euroa. Hinnat sisältävät kuljetukset välillä Levi–Köngäs–Levi. Ohjelmavaraukset: Tundra Huskies 0500 878 474 tai Levin Matkailuneuvonta p. 0600 550 134*. Lisätietoja ohjelmasta osoitteessa Huskysafari.fi.

ock iilir

vi.fi

k ot kro

i.fi , Le

ok

oen

asj

asj

@l

un

oun

 O

nfo

po llu Hu

jai

–14 d e n ap .6. ins aa ga .fi Lev 14.– 1 i24 .fi 5.6.

16. 6.

fi yoy   k a o n yo   n s s a i s s i k oi 10 i

8.–

ro.

sfe suu

Hil

Ca m

3 p53 .–5.5 . 1.c om

.4.  

.fi Lev i  

i.fi

Aud   ja i rinn e    r e t r i e h a Lev r o k isa i.fi 30

30 .4.

juo tka n pi  

Lev

Levi

i.fi Lev  

5.– 8. sti 6. vaa li.in f

o

28 .4

ksu

26 .4.–

pp 20.–2 et. 1.4 fi . ilo Lev   LeviDays | 36

.

1.5

.

2013

16. 6.

*80 snt/min +pvm/mpm, jonotus maksullinen


Vietetään hetki näyttelijä Ulla Tapanisen seurassa. Hän on esiintynyt kaksi kertaa Staalon teatterifesteilla.

run tai minkä tahansa muun asian kautta, on se itselle aina rikkaampaa. Houkutteleeko kesä ja tunturiympäristö? – Houkuttelee, sillä olen kotoisin Kainuun syviltä sinisiltä vaaroilta. Luonnossa olemisesta tykkään, rauhallisesta mietiskelystä ja menemisestä. Vinkkejä teatteriharrastajalle? – Harrastuksena mahdottoman hyvä, siinä pääsee toteuttamaan ja ilmaisemaan itseään. Ammattina se on yksi muiden joukossa, mutta silti hyvin erikoinen. Ovatko suomalaiset jäyhiä? – Höpö-höpö. Kyllä suomalainen osaa vapautua ja nauraa, kun sille annetaan siihen mahdollisuus. Ehkä emme ole maailman nopeimpia, mutta sitten kun reagoidaan, sieltä tulee asiaa, tunteita ja reaktioita. Staalon teatterifestit järjestetään Kittilässä ja Levillä 26.–29.9. Nähdäänkö sinut jälleen lavalla? – Jos kutsu tulee, niin ehdottomasti.

Ulla Tapaninen on pitkän linjan ammattilainen. Valkokankaalla hän on esiintynyt esimerkiksi hittielokuvissa Napapiirin sankarit sekä Risto Räppääjä ja viileä Venla. Moni tunnistaa hänet myös Muumimamman äänenä. Suuret puitteet vai pieni lava? –Näyttelijän työ on sitä, että mennään töihin ja pidetään lystiä kulloisessakin esiintymispaikassa. Esiintyminen on aina hektinen tilanne. Samalla tavalla sitä on yhtä topakkana ja tosissaan riippumatta siitä, onko katsomossa 50 vai 500 ihmistä. Millä mielin kannattaa lähteä yleisöksi? – Vastaanottavaisena ja rohkeasti vaan. Saa nauraa, se vapauttaa. Mukava hetki näyttelijälle? – Jos yleisön joukkoon saa törkättyä jonkun ajatuksen, ja katsoja kokee oivalluksen nau-

KUVA: MIKKO VÄHÄNIITTY

Tulossa taas: Leevin syyslomariemut

ut

riem

att eri

ton

leev

alo Sta

R

usk

am

nte

ara

ecu p.fi Fu  

tur

ldr

Lev i

wi

wil

ide

d ri

de 9

7.9 . .co m

.– .co 11.8 m .

ope ies fi ro.

levi

Hu

llu

po

oro

lad

om

lu p

rm Po la  

hul

eet

Lev i

013

s.fi ,

s2

Ver e

ing s.c

5.– 6.7 . .fi

6.7 .

v er e

fes tit. 26.– com 29.   i n s 9. y Lev y i.fi s l o m a

n 3.

a.fi

isat

ssk

et

k.n

icro

Kim

ves

ku lttu u

rito

im

4.– 8 ist .7. o@ kit til

21. –2 2.6 . .fi Lev i

8.

30 .7.– 6.8 .

30 .–3 1.

8.

Syyslomaviikoilla tenavien ja miksei vanhempienkin mukavasta ohjelmasta pitää huolta Leevin syyslomariemut. Käytännössä se tarkoittaa ohjattua ja monipuolista tekemistä lapsille syyslomaviikoilla 41–43. Syksyn odotetuille lomapäiville riittää säpinää, kun mukana on esimerkiksi Amazing Race à la Leevi sekä Leevin pelit ja leikit. Kannattaa seurata kesän mittaan tarkemmin osoitetta Levi.fi, klikata sieltä Elämykset ja valita seuraavaksi Tapahtumat 2013 – löydät lisätietoja Leevin syyslomariemuista! Kysy lisää Levin Matkailuneuvonnasta, levi.info@levi.fi

* (maksullinen 0,80,- / min +pvm / mpm, jonotus maksullinen)

37 | LeviDays


vaalea Reissumies ANTAAVOIMAA. 100 %TÄYSJYVÄÄ.

LeviDays | 38

TOISET ON LUOTUJA KULKEMAAN.


LASTEN KESAOHJELMA 3.6-11.8.2013

Arvoisa matkailija, kaikki lasten ohjelmat ovat ilmaisia. Pienimmät lapset osallistuvat vanhempien seurassa.

Ilmoittautumiset retkille edelliseen päivään klo 16.00 mennessä Levin Matkailuneuvontaan, p. 0600 550 134* Lasten kesäohjelman toteutuksen mahdollistavat: Levin alueen hotellit, Oy Levi Ski Resort Ltd, Levin Matkailu Oy ja Immeljärven kalastushoitokunta. Oikeudet muutoksiin pidetään. *)

80 snt/min +pvm/mpm, jonotus maksullinen

Maanantai

Keskiviikko

Perjantai

Frisbeegolf 10.15–12.00 Paikka: Tavataan Gondolin vuokraamolla Kokeillaan frisbeegolfia 4 väylällä ohjaajan opastuksella. Ikäraja 6 vuotta.

Seikkailupuisto 10.15 & 11.15 Paikka: Tavataan Gondolin vuokraamolla Lähde mukaan seikkailuun! Seikkailupuistoon tutustuminen 4–12 -vuotiaille. Ohjatussa seikkailussa tutustutaan lastenrataan (min. pituus 100 cm) sekä ratoihin 1 (min. pituus 120 cm) ja 2 (min. pituus 130 cm). Kuhunkin lähtöön mahtuu 20 lasta.

Heppahetki 11.00–12.30 Paikka: Tavataan Hethen ratsutallilla Lapset tutustuvat ohjaajan kanssa hevosten hoitoon, ruokintaan, varusteisiin ja satulointiin. Heppahetkeen ei sisälly ratsastusta. Ikäraja 4 vuotta, pienimmät vanhempien seurassa.

Tiistai Lastenmaailma Inka & Niko 12.00– Paikka: Tavataan Kylpylähotelli Levitunturin kylpylärakennuksessa Lastenmaailma Inka & Niko houkuttelee leikkeihin ja peleihin. Tilassa on pallomeri, pomppulinna, leikkiautoja ja kaikkea muuta hauskaa! Tiistaina vapaa pääsy. Ei ohjaajaa, vanhempien läsnäolo välttämätön.

Torstai Kalastusretki 15.00–16.30 Paikka: Tavataan Levin Matkailuneuvonnan edessä Matkaa jatketaan yhdessä kohti kala-apajaa. Järvellä päästään kokeilemaan kalaonnea mato-ongella ja kaikille ongintaan osallistuneille annetaan ”Suuren kalastajan diplomi”!

Lasten Lappi-kisailu 16.00–17.30 Paikka: Tavataan Lastenmaan portilla, tunturikylän keskustassa Kisailemme Lappi-aiheisten tarinoiden pohjalta yhdessä koko ryhmänä ja välillä joukkueissa. Kun porot ovat tarhassa, voi sinne tulla porovaras ja sitten alkaa tapahtua, mutta mitä? Omat porot pitäisi saada kiinni! Entä kuka vie suurimman kultapotin? Ikäraja 5 vuotta.

Lauantai Liikennepuisto 10.30–12.00 Paikka: Tavataan liikennepuiston läheisyydessä Gondolialueella Kurvaillaan polkuautoilla ja opetellaan liikennekäyttäytymistä, -sääntöjä ja -merkkejä lapsille mukavalla tavalla. 4–10 -vuotiaille.

Tekemistä kesäpäiville Seuraavalta sivulta löydät kesän monipuolisen viikko-ohjelman. Ohessa ohjelmaa järjestävien vinkit! Raija Palosaari: Yöttömän yön patikkaretki ”Lapin luonto on parhaimmillaan silloin, kun aurinko ei laske ollenkaan. Patikoimisen jälkeinen olo on kuin olisi saunonut pitkään ja nautinnollisesti.”

Autonrenkaalla Könkään koskeen ”Luonnon oma huvipuisto vatkaa heikkohermoisten vatsoja ja kastelee rämäpäät, kun he syöksyvät koskeen autonrenkaasta kiinni pitäen. Varmasti once in a lifetime -kokemus!” Mika Kuusela: Lauttaretki ”Nauti Ounasjoen laineiden liplatuksesta varpaita kastelematta Lauttaretkellä. Luontoelämyksen kruunaa mahdollisuus uida erämaisella hiekkarannalla, jossa vesi on yhtä puhdasta kuin juomavesi.”

Ari Kurula: Ruskaretki Vehmas Pallas. Kysy lisää Levin Matkailuneuvonnasta! ”Rautaisannoksen Lapin luontotietoutta saat helppokulkuisella Pyhäjoen luontopolulla. Retkellä opit, miksi Pallaksen alue on suojeltu, voiko kotkansiipisaniainen todellakin olla yli kaksimetrinen ja miten syntyy sopulivaellus. Näihin maisemiin rakastut ikihyviksi!”

39 | LeviDays


Ajanvietettä koko perheelle! Ilmoittautumiset päivän retkille viimeistään edellisenä päivänä klo 16.00 mennessä Levin Matkailuneuvontaan, p. 0600 550 134* tai kätevästi Levin Matkakaupasta netissä. Levin monipuolisen koko perheen viikko-ohjelman lähdöt ovat ryhmän koosta riippumatta takuulähtöjä joka päivä. Lähtö keskustan hotelleilta ja Levin Matkailuneuvonnan edestä ellei toisin mainita. Pukeuduthan sään ja ohjelman mukaisesti. Oikeudet muutoksiin pidetään.

  Kanoottisafari Ounasjoella Melomme Könkäältä Sirkkaan Ounasjokea pitkin. Matkan varrella on vain muutama niva, joten retki sopii hyvin myös aloittelijoille. Ennen retkeä opas neuvoo melonnan tekniikkaa. Matkalla pysähdymme nauttimaan makkaranpaistosta, nokipannukahveista ja uimisesta. Sis. kuljetuksen, varustuksen, tarjoilun ja oppaan palvelut. Hinta: aik. 30 € / lapset (6–12 v.) 17 € Lähtö: n. klo 12.00  Kesto: 2–3 h Porot tunturissa – Poropark Poronomistajien opastamalla retkellä tutustumme lappilaiseen elinkeinoon ja poroihin. Nousemme Gondolilla ylös Levin huipulle ja yläasemalta kävelemme Poroparkkiin, jossa kuulemme porojen elämästä ja ruokimme niitä. Retken aikana mahdollisuus ostaa kahvia, virvokkeita tms. Hinta: Gondoliajelun hinta 3 € / suunta, kiertoajelu 6,50 €. Lähtö: n. klo 16.00  Kesto: 1–1,5 h 

Metsäretki ratsain Saavuttuasi Hethen Ratsutallille, valitsemme sinulle sopivan hevosen. Kun hevoset ovat lähtökunnossa, pidämme alkuinfon jossa sovimme säännöistä. Suuntaamme Lapin puhtaisiin maisemiin luotettavilla ja rauhallisilla suomenhevosilla, ja etenemme ratsastajien tason sekä sääolosuhteiden mukaan. Sis. kuljetuksen, kypärän ja oppaan palvelut, sopii myös aloittelijoille. Hinta: 35 € / hlö Lähtö: n. klo 11.00 Kesto: 1,5–2 h Lauttaretki Ponttonilauttaretki Ounasjoella, mahdollisuus ostaa lettukahvit. Voit tuoda myös omat eväät. Lautalla on avotuli, jonka vierellä voi nauttia eväitä ja paistaa omia makkaroita. Huom! Lämmintä vaatetta mukaan. Hinta: aik. 13 € / lapset (4–12 v.) 7 €. Lähtö: n. klo 14.00  Kesto: 2 h 

Huskypuisto ja rantaretki Tutustumme oppaan johdolla arktisten rekikoirien perinteiseen elämään Siperiasta Grönlantiin sekä safareista kilpailuihin. Pienimmätkin pääsevät hellimään pikkukoiria ja -pentuja. Tapaamme myös Suden Arvoitus -elokuvan tähdet. Retki jatkuu tulipaikalle, jossa virvokkeiden ohella seurataan lintuja rannalta tai kanootista. Uinti- ja saunamahdollisuus (saunasta pieni lisämaksu). Palatessa kutsutaan paikalle porot, joilta voi saada vaikka pusun. Hinta: aik. 15 € / lapset (2–11 v.) 10 €, perhehinta 48 € (2 aik. & 2–3 lasta). Lähtö: n. klo 13.00 Kesto: 2–3 h Tutustuminen Frisbeegolfiin Frisbeegolf on laji, jota voivat harrastaa kaikki! Pallojen ja mailojen sijasta käytetään muovisia frisbeitä. Pallogolfin reiän korvaa frisbeegolfissa maalikori, johon vähimmällä heittomäärällä osunut pelaaja on voittaja.Ohjaajan johdolla tutustumme lajiin, tekniikkaan ja rataan. Ikäraja 6 vuotta. Hinta: 5 € / hlö. Lähtö: n. klo 16.00 Kesto: 1,5 h


Sau nab a kyl ätik arin lau ant k a aisi kisa n ju han Tikk nuk aa v sest o a it he koko ittää alkaen päiv vaik än – päiv ka ill än p arha ansuuss pien a ille j et pa lkinn aetaan ot kl o 18 .

Autonrenkaalla Könkään koskeen Seikkailumieltä mukaan ja ei kun kohti Könkään kylää ja vesiseikkailua! Opas on matkassa koko ajan. Koskenlaskijoiden varusteisiin kuuluvat märkäpuku, pelastusliivi, kypärä, räpylät ja polvisuojat. Koskiseikkailuiden jälkeen saunan lämpöiset löylyt odottavat. Uimapuku ja pyyhe mukaan! Ikäraja 10 v. Hinta: aik. 27 € / lapset (10–12 v.) 17 € Lähtö: n. klo 10.30 Kesto: 2,5 h Vauhdin hurmaa Bike Parkissa Tutustumme alamäkipyöräilyyn oppaan johdolla Levin Bike Parkissa, joka on rakennettu tunturin länsipuolelle Gondoli 2000-hissin maisemiin. Ohjelma soveltuu myös aloittelijoille, lasten ikäraja 12 v. Alle 18 -vuotiailla tulee olla vanhempien kirjallinen suostumus. Sis. kuljetuksen, pyörän, suojavarusteet, hissinousut ja oppaan palvelut. Oma juomapullo mukaan! Hinta: 30 € / hlö Lähtö: n. klo 16.00  Kesto: 1,5–2 h

Maastopyöräretki Pyöräily on hauska ja helppo tapa nauttia maisemista. Teemme n. 12 km lenkin Levitunturin maisemissa, oppaanamme kokenut maastopyöräilijä, jolta kuulet parhaimmat vinkit pyöräilystä ja reiteistä. Retki sopii sekä aloittelijoille että kokeneemmille pyöräilijöille, ja sisältää pyörän, kypärän ja oppaan palvelut.Ikäraja 12 v. Oma juomapullo mukaan! Hinta: 20 € / hlö Lähtö: Zero Pointilta klo 16.00 Kesto: 1,5 h Yöttömän yön patikkaretki Lähde nauttimaan yöttömän yön auringosta oppaan johdolla tunturissa patikoiden. Nautimme retkellä luonnon hiljaisuudesta, Lapin tarinoista, kauniista maisemista ja yöttömän yön auringosta. Matkalla nautimme pientä purtavaa. Oma juomapullo mukaan! Hinta: aik. 25 € / lapset (8–11 v.) 15 € Lähtö: Levin Matkailuneuvonnan edestä (1.6.–30.7.) klo 21 / (1.–31.8.) klo 19.30 Kesto: 3 h

Seikkailupuisto Seikkailemme ilmassa, useiden metrien korkeudella maasta. Pääset haastamaan voimasi, ketteryytesi ja rohkeutesi. Koulutetut ohjaajat perehdyttävät jokaisen seikkailijan. Mahdollisuus valita radat 1–3 tai 1–5 rohkeutesi ja pituutesi mukaan. Radoille 1–3 minimipituus on 140 cm, radoille 1–5 155 cm. Tukevat kengät jalkaan, ei sandaaleja. Hinta: 1–3 12 € / hlö 1–5 22 € / hlö. Lähtö: n. klo 10.00 Kesto: 2–3 h Samiland Tutustumme Samilandiin oppaan johdolla. Samiland on saamelaisista kertova näyttelykokonaisuus, joka sisältää sisä- ja ulkonäyttelyalueen saamelaisine perinnerakennuksineen. Sis. kuljetuksen, opastuksen, sisäänpääsyn ja kahvin / teen tai mehun. Hinta: aik. 12 € / lapset 10 € / alle 6 v. ilmaiseksi. Lähtö: n. klo 14.00 Kesto: 1–1,5 h

Kesäpilkki Immeljärvellä Perheen pienimmillekin sopiva kalareissu. Lähdemme vesille perinteisillä puuveneillä, pilkimme ahventa ja haukea, koukkuun voi tarttua myös taimen tai harri. Retken aikana rantaudumme mehutauolle. Omia eväitä voi ottaa mukaan. Kalasaaliit perataan asiakkaille mukaan. Hinta: aik. 32 € / lapset (4–12 v.) 17 € Lähtö: Levin Matkailuneuvonnan edestä klo 14.10 Kesto: 1,5–2 h *)

80 snt/min +pvm/mpm, jonotus maksullinen


Kiinni kalastamiseen Nyt on toimittaja kovan paikan edessä – on osoitettava esimerkkiä lehden teeman mukaisesta uusien harrastusten kokeilemisesta. Kalastus on minulle täysin vieras laji, joten viehettä vesille!

Avukseni kalastuksen teoriaopintoihin pyysin Mikko ”Peltsi” Peltolan. Hän on kalastusta ja Lappia esimerkiksi ”Erätulilla” ja ”Peltsin Lappi” -ohjelmissa tutuksi tehnyt, kalastusoppaan ammattitutkinnon suorittanut innokas kalamies. Minua kalastamisessa kiehtoo eniten se, miten laji näyttää todella koukuttavan harrastajansa. Entäpä Peltsi, mikä lajissa viehättää? – Luontoelämykset ovat yksi merkittävä tekijä. Ja joku selittämätön asia esimerkiksi siinä perhon vispaamisessa tai vieheen heittämisessä virvelillä on kiehtovaa. Jännitys siitä, nappaako kala. Teoria haltuun ennen vesille suuntaamista Omaksi lajikseni päätin valita kesäisen vapakalastuksen, olen siis karkeasti ottaen lähdössä joko ongelle, virvelöimään tai perhokalastamaan.

LeviDays | 42

Kalan huijaaminen vieheeseen vaatii paljon taustatyötä. Kalastuksen opettelun lisäksi täytyy tuntea kalat ja niiden käyttäytyminen sekä vesistöt, joissa kalastaa. On myös etukäteen päätettävä, mitä nappaamalleen kalalle aikoo tehdä. – Kalastuspäiviä on monella vuodessa sen verran vähän, että kannattaa olla hyvin valmistautunut, kun sitten kalastamaan lähtee. Peltsi kehottaakin aloittelijaa tutustumaan alan kirjallisuuteen ja katsomaan esimerkiksi kalastusvideoita. Kaveriapukin kannattaa ottaa vastaan, jos sitä on tarjolla. Virvelihommiksi meni Peltsi itse on harrastanut perhokalastusta kymmenen vuotta. – Laji on hivenen vaativampi ja siinä riittää ehkä kaikista eniten opittavaa eri kalastusmuodoista.

Koska haluan päästä kalastuksen makuun hivenen helpommalla, Peltsi ehdottaa välineekseni virveliä. Lisää etukäteisvalmisteluja on tiedossa: ennen välineiden hankkimista minun on päätettävä, minkälaista kalaa aion pyydystää. Aloittelijalle yksi hyvä saaliskala Lapissa on harjus, ja kalastusvälineeksi riittää pienehkö virveli. Harjusta on tarjolla kohtalaisen runsaasti monissa joissa ja järvissä, ja se tarttuu vieheisiin varsin ahnaasti. Krantumman kalan, kuten lohen, saalistamiseen voi mennä niin kauan aikaa, että orastava innostukseni ehtisi lopahtaa. Aamu-unisille hyviä uutisia: kalastamaan ei aina tarvitse suunnata kukonlaulun aikaan tai yön hämärässä. Vaikka kalastajat puhuvat sateesta, ilmanpaineesta ja kellonajoista, saalista voi saada milloin vain – esimerkiksi Peltsi on napannut harjusta hyvällä auringonpaisteella.


Kalassa Levillä Voiko kalastustaipaleensa alussa oleva harrastaja suunnata kulkunsa Levin vesistöjen ääreen? Kyllä voi ja hyvillä mielin, lupaa Jarkko Kuusisto – mies rinneravintola Tuikun, Saunabaarin ja monen Levin aktiviteetin takana. Kalastusharrastuksen hienouksia ovat Jarkonkin mukaan kalaonnen jännitys ja itse pyydystetyn saaliin herkullisuus – molemmat asioita, joiden vuoksi Levin kalavesiä kannattaa testata!

Perhokalastusta pidetään kalastuksen kuningaslajina. Aloittelijalle sopii paremmin esimerkiksi virveli.

Kun kala nappaa Kala kannattaa väsyttää nopeasti rantaan, Peltsi ohjeistaa. Kalan nostamiseen käytettävän haavin on hyvä olla materiaalia, joka ei vaurioita sen nahkaa. Samasta syystä kalaan kannattaa koskea vain märillä käsillä. Saalista on pidettävä mahdollisimman paljon vedessä, eikä sen roikuttaminen ilmassa pystyasennossa ole suotavaa. Nykypäivän trendinä on myös käyttää väkäsettömiä koukkuja, jotka eivät pureudu tiukasti kiinni kalan lihaan. Näillä menetelmillä varmistetaan, että kala pääsee takaisin veteen mahdollisimman vahingoittumattomana, jos päätän olla sitä ottamatta. On nimittäin pidettävä mielessä, että laki velvoittaa vapauttamaan välittömästi alamittaiseksi määritellyn kalan. Peltsi puhuu myös valikoivasta kalastamisesta: jotta kalaa riittää vesistöissä tulevaisuudessakin, sieltä kannattaa nostaa vain ne yksilöt, jotka käyt-

tää ravinnokseen, ja jotka eivät ole uhanalaisia, tai isoja, hyviä suvunjatkajia. Ruokapöytään valitsemieni saaliskalojen käsittely kuulostaa pahalta, mutta ei sitä oikeasti ole. Kala kumautetaan tajuttomaksi ”papilla”, lyhyellä painavalla kapulalla. Sen jälkeen se ”verestetään”, eli valtimo katkaistaan puukolla kidusten alta. Tämä parantaa lihan säilymistä. Lopuksi saalis viedään kylmään mahdollisimman nopeasti – tai pystytetään leirinuotio ja herkutellaan paikan päällä. – Tuore kala on aina tuoretta kalaa, Peltsi tiivistää makunautinnon. Nähdään siis kesällä kalavesillä! Peltsin omiin kesäsuunnitelmiin kuuluu Peltsin Lappi -ohjelman toisen tuotantokauden kuvaukset. Ne suuntautuvat kuukaudeksi Itä-Lappiin, ja siellä seuduille, jotka eivät ole ihmisille vielä niin tuttuja.

Jarkon vinkit aloittelijalle Levillä kalastamiseen: • Hyviä, aloittelijallekin sopivia kala vesiä on Levillä paljon. Esimerkiksi Immeljärveltä voi saaliikseen saada vaikkapa nieriän tai järvitaimenen. Kalastaa voi jo yksinkertaisella virveli lipalla. • Immeljärvellä kalastamiseen tarvitaan kalastuskunnan lupa, myös alle 18 vuotiaille. • Höperöoja, kuten Immeljärvikin, sijait see Levin keskuksen välittömässä lähei syydessä. Siellä kalastamiseen tarvitset  Sirkka–Köngäs -kalastuskunnan luvan. • Parhaiten Levin kalat syövät juhannuk sen tienoolta eteenpäin, kun vedet alkavat laskemaan. Himpun haasteelli sempaa kalastus on loppukesästä, kun vesien lämpötila on korkeimmillaan. • Muista myös opastetut kalaretket, jotka vievät jopa erämaan legendaari sille tammukkapuroille!

  Muista hoitaa  lupa-asiat kuntoon!

• Kaikkien 18–64 -vuotiaiden täytyy suorittaa valtion kalastuksenhoitomaksu. Maksu on 7 €/vrk tai 22 €/vuosi. • Useissa paikoissa vaaditaan myös aluekohtainen kalastuskunnan lupamaksu. Levin alueen luvista saat lisätietoja ja pystyt ne myös ostamaan muun muassa Levin Matkailuneuvonnasta.

johanna still • per lundström

43 | LeviDays


LeviDays | 44


45 | LeviDays


MANDATUM HENKIVAKUUTUSOSAKEYHTIÖ

Anna rahan valita Rahalla ei ole koskaan ollut näin paljon mahdollisuuksia. Sijoitusvalikoimamme on nyt entistäkin laajempi. Hyppää markkinan kyytiin tai tavoittele kanssamme vakaampaa tuottoa pitkällä aikavälillä. Nauti eduista, joita vain suurimmat tarjoavat. Jos raha saisi valita, se tulisi rahan luokse. Tutustu rahan mahdollisuuksiin: www.mandatumlife.fi

LeviDays | 46


Joonas Hämäläinen Savosta lähtöisin oleva ammattikokki on ensimmäisen MasterChef Suomi -kilpailun voittaja, joka vaihtoi hektisen pääkaupunkiseudun rennompaan menoon. Joonas kokkaa tätä nykyä Oulussa, Teatteriravintola Toisessa Kerroksessa.

Olet Kuopiosta, mitä teillä laitetaan pöytään? – Piäruuaks syyvvään kualjkiäryleitä ja jäläkiruuaks voesilimäpullat. Ruuan kylykeen juuvvaan kylymee maetoo. Onko mahdollista, että kokkaisit joskus myös Levillä? – Varmasti on! Teen erilaisia keikkoja liittyen ruokaan ja uskon, että Levillä olisi hienoa päästä käyttämään paikallisia raaka-aineita ja kokkaamaan hienoissa maisemissa. Testaa Joonas Hämäläisen reseptiä! Kerro meille, miten sinä onnistuit – laita terveisesi joko osoitteella toimitus@levi.fi tai jaa tuloksesi Levin Facebook-sivuilla.

Villikalasta valmistettu tartar sopii hyvin niin juhlapöytään kuin nuotion ääressä nautittavaksi. Siian lisäksi tartariin sopii loistavasti myös harjus tai taimen. Tarjoa siikatartar, avokadokreemi ja rapeat ruisleivät koko seurueelle jaettavaksi esimerkiksi puiselta leikkuulaudalta tai vaikka halkaistun koivuhalon päältä! Siikatartar 1 siika / 2 fileetä 3 rkl karkeaa merisuolaa 2 tl sokeria 1 limen kuori 1 puntti ruohosipulia 1 keskikokoinen punasipuli 1 rkl rypsiöljyä valkopippuria suolaa Mikäli käytössäsi on kokonainen siika, fileoi se. Perkeistä voit keittää liemen kalakeittoa varten. Kuivaa fileet talouspaperilla ja poista ruodot. Laita fileet vuokaan tai lautaselle nahkapuoli alaspäin. Pese lime ja raasta kuori merisuolan ja sokerin joukkoon. Sekoita ja levitä tasaisesti fileiden päälle. Peitä kelmulla, anna graavautua jääkaapissa pari tuntia. Huuhtele ja kuivaa graavatut fileet, poista nahka ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipulit mahdollisimman hienoksi. Sekoita ainekset kulhossa ja mausta valkopippurilla ja suolalla. Anna vetäytyä hetki jääkaapissa ennen tarjoilua ja valmista sillä aikaa avokadokreemi.

Avokadokreemi 2 kypsää avokadoa 4 rkl ranskankermaa 1 limen mehu 1 tl hunajaa valkopippuria suolaa Poista avokadojen liha ja laita blenderiin. Purista joukkoon limemehu ja lisää ranskankerma sekä hunaja. Aja sileäksi, mausta suolalla ja valkopippurilla. Tarkista maku ja mausta lisää tarvittaessa. Rapea ruisleipä Ruisleipää / saaristolaisleipää, joko kaupasta tai itse tehtyä Leikkaa leivästä mahdollisimman ohuita siivuja ja levitä ne pellille. Ripottele päälle sormisuolaa ja öljyä. Paahda 200°C 5–7 minuuttia tai kunnes leivät ovat rapeita. Voit paahtaa leivät myös avotulella ritilän päällä, jolloin saat niihin lisää makua! Kokin arvio ”Joonas onnistuu yhdistämään reseptissään hienostuneet pohjoiset maut ja etelän eksotiikan. Lime ja avokado komppaavat erinomaisesti saaristolaisleivän maltaista ja siian puhdasta makua peittämättä niitä. Annosta voisi tarjoilla mökillä illanistujaisissa tai valmiit komponentit pakata mukaan ja suunnistaa laavulle.”


suuri

Pieni vaellustarina Tapahtui perheessä Heinonen-Seppälä: tenavien kesälomaidea sai koko seurueen matkaamaan Lappiin. Kohokohdiksi nousivat vaeltaminen sekä kolme yötä Levillä. Toimituksemme sähköpostiin on lähetetty mielenkiintoinen lomatarina Lapista. Seikkailu kuulostaa sen verran kiehtovalta, että päätän soittaa perheen äidille ja kysyä tarkemmin tästä matkasta. Pian selviää, että Huittisissa asuva perhe on matkustellut säännöllisesti Lappiin jo 20 vuoden ajan. Useimmiten majoituspaikkana on ollut Levi. Kesällä 2012 perheen lapset Frans (11) ja Alvar (10) kiinnostuivat, miltä tutut maisemat mahtaisivat näyttää kesällä. Eräänä elokuisena päivänä perheen auto sitten starttasi kohti pohjoista. – Suunnittelimme viikon matkan, joka sisälsi monta ensimmäistä ja huimaa kokemusta, perheen äiti ja harrastustoiminnan virallinen valvoja Anu Heinonen-Seppälä kertoo.

LeviDays | 48

Kadonneen hampaan metsästäjät Anun, Fransin, Alvarin ja Jussi-isän varsinainen vaellusseikkailu alkoi niin, että eräänä aamuna perhe jätti auton Luontokeskus Kellokkaan parkkipaikalle ja otti taksikyydin Hetta-Pallas -vaellusreitin varteen. Tämän jälkeen perhe patikoi Pallas-Yllästunturin kansallispuiston hienoissa maisemissa kolme päivää kohti autoaan. Yöt vietettiin telttamajoituksessa.

Lyhyelle vai pitemmälle retkelle? Vaihtoehtoja patikointiin löydät osoitteesta Levi.fi > Elämykset > Kesäiset elämykset > Patikointi ja retkeily.

– Pojat saa helposti innostumaan vaikka patikoinnista, kun vaan on itse innostunut. Luonnossa liikkuessa vanhempikin pääsee aika vähällä, sillä luonto järjestää tekemisen, Anu vinkkaa. Vaellus tuntureilla oli Fransille ja Alvarille aivan uusi ja ainutlaatuinen kokemus. Huippuhetkiä koettiin esimerkiksi lumisodan merkeissä Pyhäkurussa, aarteen etsinnässä Taivaskerolla (retkellä irronnut maitohammas) ja erämaasaunassa. – Lapin luonnossa on helppo olla läsnä niin itselle kuin perheelleenkin. Puhelin pysyy kiinni. On aikaa kuunnella ja kuulla. Lasten kanssa patikointia suunnitellessa kannattaa miettiä aluksi tenavien ikää ja heidän jaksamistaan. Vaellusohjelmassa on syytä huomioida sellainen seikka, että jättää tarpeeksi aikaa pysähtelyyn ja ihmettelyyn pitkin poikin matkaa. – Ja ne hyvät eväät ovat tärkeitä, Anu sanoo äidin viisaudella.


Fiiliksiä Facebookista Pyysimme Levin Facebook-kavereita jakamaan omat harrastuskokemuksensa Leviltä. Haussa oli nimenomaan ekakertalaiset ja jonkin enemmän tai vähemmän mielikuvituksellisen kesälajin kokeilu. Kiitos kaikille vastaajille!

Olen pelannut golfia niin syvässä hiljaisuudessa, että veteen laskeutuva sorsa häiritsi keskittymistä. – Timo Tulin kesäkelkkarataa alas, kunnes yhtäkkiä kourussa oli hiiri, joka luonnollisesti ei päässyt ylös liukasta kourun reunaa pitkin. Pelästyin varmasti yhtä paljon kuin hiiri ja lensin itse ulos radalta. Hiiri voitti 1–0. – Jenna Gondolin kyydissä olen ihka ekaa kertaa ollut Levin kesässä. Ja patikoimalla alas. Lienee taas ensi kesänä ohjelmassa tämä harrastus... – Kirsi Vihreillä citypyörillä Levin huipulle. Ja alas =) – Mikko Alamäki-skeittausta Tuikun tiellä. Nopeutta 82 km/h – Kalevi Levitunturin huiputus Vaelluksen jälkeen Anu, Jussi ja lapset hyppäsivät autoon ja köröttelivät Leville. Perhe päätti ansaitusti löhöillä ja rentoutua elämyskylpylässä. – Kylpylässä oli ihanan rauhallista. Ensimmäistä kertaa ehdimme yhdessä muun muassa kuntosalille. Monet asiat, joita teimme yhdessä olivat pieniä, mutta lopulta suuria, Anu kuvailee. Seuraavana päivänä oli jälleen energiaa aktiviteetteihin. Niinpä isä ja pojat päätyivät vuokraamaan maastopyörät ja lähtivät huiputtamaan Leviä. – Minä vuokrasin kyläpyörän ja fillaroin pääasiallisesti sillä. Tosi näppärä tyyli tutustua tunturikylään. Perheen miesväki nousi pyöräillen pitkin Tunturitietä Levitunturin huipulle. Kun korkeammalle ei enää päässyt, oli aika lounastaa. – Huipulta tilattiin äiti-pizza-taksi huolehtimaan tankkauksesta. Erikoisen lounaan jälkeen herrat jatkoivat Levitunturiin tutustumista, Anu nauraa. – Monissa paikoissa oli sopivan rauhallista eikä tarvinnut jonottaa mihinkään. Hintataso talveen nähden on huomattavasti edullisempi. Kun perhe oli harrastellut tarpeeksi Levillä, matka jatkui vielä kohti Ivaloa ja Inaria. Mutta se onkin sitten jo toinen juttu. Tätä kirjoitettaessa Huittisissa haaveillaan jo uudesta seikkailusta kesäisillä tuntureilla.

Laskin sitä Eturinteen kelkkakourua. – Konsta Alamäkipyöräilyä kertalaskuna keskikesällä muutama vuosi sitten, iso hyppyri, tuloksena katkennut solisluu. Jarruttelematta alas. Pitäis keretä joskus kokeilemhan uurestansa! – Juha Noin 5 vuotta takaperin oltiin kaveriporukalla Levillä, oli muuten minun ensimmäinen kerta. Siellä järjestettiin sinä viikonloppuna Levi24-maastopyöräkilpailut. Päätettiin sitten vuokrata teemaan sopivasti maastopyörät ja kiivetä niillä huipulle. Ensimmäinen meistä luovutti jo 30 minuutin jälkeen, mutta minä ja kaverini jatkettiin huipulle asti erinäisiä reittejä. Extremeksi tämän tekee se, että tuona päivänä lämpötila oli n. + 2 c ja räntää tuli taivaan täydeltä ja meillä oli shortsit ja T-paidat päällä. Sen jälkeen olen käynyt Levillä joka vuosi! – Pasi Koskenlaskua auton sisärenkaalla. Oli todella mahtava kokemus! – Tarja

teemu kytövuori • haastateltava

49 | LeviDays


Vesi liplattaa kanootin alla, auringon säteet lämmittävät ja luonnon äänet tuovat hymyn kasvoille. Hiljaisuuden rikkoo huudahdus: tuolla ui hirvi!

– Retkimelonta on ylivoimaisesti paras tapa tutustua vesistöjen luontoon. Kajakki on äänetön ja saasteeton kulkuneuvo, jolla liikuttaessa on aikaa katsella, kuunnella ja haistella ympärilleen. Parhaiten luontoon tutustuu usean päivän ja yön mittaisella telttaretkellä, melontaguru Raija ”Raiski” Palosaari hehkuttaa. Varustus on jokaisella melojalla omanlaisensa. Telttailuvälineiden lisäksi mukana kulkevat harrastevälineet ruoanlaitosta ja kalastuksesta valokuvaukseen. Kaikki välineet voi kuitenkin vuokrata. – Retkimelonta ei vaadi erityisempiä fyysisiä ominaisuuksia, sillä vauhti vastaa rasittavuudeltaan reipasta kävelyä. Aivan heikkokuntoinen ei kuitenkaan jaksa kävellä saati meloa jopa 20 kilometrin mittaisia päivätaipaleita. Ekakertalainenkin helposti jyvälle Melonnassa pääsee alkuun osallistumalla peruskurssille tai ohjatulle retkelle. Pienemmillä vesialueella liikkuva ei tarvitse eskimopyörähdystaitoa. – Melontaretki voi olla hyvinkin vaihteleva ja haastava kokemus, johon vaikuttavat sää, valittu reitti, varusteet, aikataulu, kokemus sekä fyysinen ja psyykkinen valmiustila. Perustekniikan oppii helposti tässäkin lajissa tekemällä. Ensikertalaiselle kosken pyöritys voi tuntua kuin olisi pesukoneessa, mutta Raiski suositte-

LeviDays | 50

lee lajia myös heikkohermoisille. Miksi veden päällä lipuminen on ylipäätään niin mukavaa? – Melonta soveltuu ihan kaikenikäisille ja -kuntoisille kokeilijoille. Vanhan melojankin sydäntä sykähdyttää viisivuotiaan innostus ja ikäihmisen hoksottimet oppia uutta, joten turvallisilla reiteillä kokeneen oppaan johdolla ekakertalainenkin kokee onnistumisen riemua. – Kanootilla pääsee paikkoihin, joihin veneellä meneminen on mahdotonta. Vettä tarvitaan vain kymmenen senttiä, mutta jos sitäkään ei ole, niin aina voi nousta ja vetää kanoottia perässään. Kapsajoki on paikallisten paratiisi Levin alueen joet (Ounas-, Kapsa-, Aakenusjoki ja Loukinen) ovat helppoja retkimelontajokia, joissa kosket ovat luokkaa I. Aakenusjoki on kuitenkin loppukesästä vähävetinen, joten melontareissu tälle joelle kannattaa tehdä alkukesästä. Kapsajoki on kuuluisa erämainen taimenjoki, joka entisöitiin uiton jäljiltä 1994. Joki yhtyy Loukiseen noin 13 kilometrin päässä Ounasjoesta. Jokivarresta löytyy useita kotia ja laavuja levähdyspaikoiksi. Raiski kertoo, että Kapsajoella on hyvä harjoitella tekniikkaa, kokeneemmalle melojalle haastetta tuovat joen virtapaikat, jotka aloittelija voi kiertää.

– Kapsajoki on ehdottomasti paikallisten suosikkijoki, jonne mielellään otetaan vieraita mukaan nauttimaan Lapin rauhasta ja hiljaisuudesta. Kalavehkeet mukaan Loukinen saa alkunsa useista pienistä latvapuroista ja yhtyy Ounasjokeen Lähellä Leviä. Se on tyypillinen erämaajoki, jonka varrella ei muutamaa mökkiä lukuun ottamatta ole asutusta. Loukiseen laskee kaikkiaan 16 sivujokea, joista suurin on Kapsajoki. – Meloja, joka etsii haastetta, saa sitä 30 kilometriä pitkällä Aakenusjoella. Varsinkin ennen juhannusta joen kosket saattavat olla jopa luokkaa III. Aakenusjoellakin voi kalastaa ja nuotiopaikkoja on pitkin vartta. Aakenusjoki on hauska, pieni, erämainen joki, joka kulkee Aakenustunturin kupeessa. Joki vaihtelee suvannoista pieniin nivoihin Kalliokoskelle saakka. Vauhdin hurmaa Raiski suosittelee kokeilemaan Ounasjoessa. – Lapin erämaajokien viehätys on kuitenkin se, että niiden varsilla voi nähdä monenlaista. Alati muuttuvan luonnon kokee joka kerta kanootista kuin ensimmäistä kertaa, Raiski muistuttaa.


Einiltä satelee kiitosta nuoren polven artisteille. Uudet musiikintekijät ovat hänen mielestään tervehdyttäneet koko genreä.

Konkari kehuu uusia tekijöitä etenkin teksteistä, joissa arki on vahvasti läsnä. Kotimainen musiikki on tehnyt näyttävän paluun. – Nuoremmista pidän Chisun, Jenni Vartiaisen, Mariskan ja Juha Tapion biiseistä. Musiikin kuuntelussa itselleni on tärkeää monipuolisuus, joten myös rockin parissa on vaikka mitä hyvää, Eini toteaa. Eini on viihdyttänyt iskelmän ystäviä jo 36 vuotta. Pellon Orajärveltä kotoisin oleva laulaja ja Levi kohtasivat jo 1970-luvun lopussa. Levitunturin huipulla, reilun puolen kilometrin korkeudessa merenpinnasta, sijaitsee hänelle eräs mieluisista paikoista. Se tuntuukin niin Lapilta kuin olla ja voi. – Näköalaravintola Tuikku ympäristöineen on hieno. Ja sen vapauttava tunnelma, joka syntyy yhdessä yleisön kanssa. Fiilis on katossa jo vartin yli kaksi iltapäivällä, Eini hämmästelee hymyillen.

Artisti nauttii myös keikoistaan Kylpylähotelli Levitunturissa. Senkin, kuten monen muunkin leviläisen esiintymisareenan, historian hän tuntee juurta jaksaen. – Yleisössä on kaiken ikäisiä ja suru on harvoin kellään puserossa, Eini linjaa meininkiä yleisesti. Tempo. Tahti. Rytmi. Nuorekkaan laulajattaren omassa settilistassa saattaa olla musisoitavaa puolitoista tuntiakin kestäväksi hittiputkeksi. Täpötäydessä viihderavintolassa se on hikinen urakka ja suorastaan liikuntaa! Kuntoilusta puheen ollen saattaa hyvinkin olla, että Eini nähdään vielä jonakin syksynä Levin Ruskamaratonin lähtöalueella. Pienen kipinän sytyttämänä laulajatar harrastaa nykyisin juoksemista.

– Matkakseni valitsisin puolikkaan maratonin, sillä täyspitkä taitaisi olla ensikertalaiselle liikaa. – Harrastus on vasta alkutekijöissään ja minun on pitänyt todella opetella juokseminen, että saan siihen oikean rytmin, rullaavaan tyylin ja rentouden, Eini jatkaa. Aprikoin, josko lähtisin juoksemaan ja lenkkiseuraksi olisi valittavana Einin musiikkia, mitä hän suosittelisi? – Voisi lähteä Kesä ja yö -biisillä, sitten nostaa vähän sykettä ja kuunnella Sulle tuli faksi -kappaleen. Seuraavaksi sitten biisi Mä jään. Näissä on tahtilaji ja tempo kohdallaan, joten syke saadaan alueelle 120 ja vähän päälle, Eini ohjeistaa. Jos taas ottaa testiin aivan uunituoretta Einiä, voi kokeilla kuinka toimii Ressu Redfordin säveltämää kappale Luulitko, että. Lenkkikaveriksi kelpaisi tietysti myös artisti itse. teemu kytövuori • haastateltava


Kantava ääni tunturisektorilla Jos omistat hyvän saunan ja törmäät tähän artistiin keikan jälkeen, tarjoa hänelle saunomismahdollisuutta.

– Ensimmäiseksi keikan jälkeen täytyy päästä saunaan. Jos kello ei ole väsyttävän paljon, käymme myös katsastamassa, onko kylässä vielä muuta toimintaa, ahkeraksi saunojaksi tunnustautuva Timo Rautiainen sanailee. Neljäs Sektori -bändin nokkamies on keikkailut Levillä muutaman kerran yhtyeensä kanssa ja parisen kertaa osana duoa. Luonnollisesti hän on päässyt löylyihin myös Levillä. Suosikkisaunaa ei ole, vaan kaikki höyrylaitokset kelpaavat. Useaan otteeseen miekkonen on viettämässä Tunturi-Lapissa myös vapaa-aikaansa. Silloin käydään Levilläkin muun muassa nautinnollisten ruokailuhetkien merkeissä. Tämä haastattelukin alkoi niin, että Timo vastasi kännykkäänsä mökiltään noin 50 virstan päässä Leviltä. Tarkemmin hänen koordinaattinsa sijaitsivat Äkäslompolossa, jossa perhe oli lomailemassa. – Vapaapäivien yhteydessä mietin oikeastaan aina, että ehtisikö siinä välissä Lappiin. Viimeiset neljä vuotta on pyöritty aktiivisesti pohjoisessa ympäri vuoden. Heitetään kesälöylyjen sijaan pieni kesähaaste. Esittelen Timol  Vele lyhyesti alueen kesätarjontaa, joukossa tapahtumat Levi24, res, Levi Wild Ride ja Ruskamaraton. Minkä hän niistä valitsisi? – Pyöräilen paljon tunturiteillä, mutta maastossa en ole koskaan ajellut. Moottoripyöräilyä en harrasta, enkä juokse maratoneja. Jos näistä pitäisi valita, menisin festareille. Toisaalta voisin olla yleisössä seuraamassa moottoripyörä- tai pyöräilytapahtumaa, hän pohtii. Vaeltava taiteilija Timo Rautiainen on vaeltamisesta pitävä muusikko. Itse asiassa hänellä on muusikkotovereineen pieni vaeltajien porukka, johon kuuluu Tuomas Holopainen (Nightwish), Tony Kakko (Sonata Arctica) ja Jarkko Martikainen. – Jos täälläpäin liikutaan, olemme usein yöpyneet meikäläisen mökillä. Tässä porukassa Timo Rautiainen on vanhin näille vaelluksille osallistuva. Hän ei ole omien sanojensa mukaan suunnannäyttäjä, pikemminkin päinvastoin. – Usein olen sanonut: menkää edeltä, minä tulen perästä! Muut ovat kovempikuntoisia kavereita kuin minä, hän hymähtää. Yhteiset retket ovat yleensä inhimillisiä, noin muutaman päivän kestäviä rauhoittumisreissuja, joilla päivän kävelymatkaksi kertyy reilut 10 kilometriä. Kunnianhimoinen tavoite on, että vaeltamaan päästäisiin vuosittain. – Aina ei päästä, mutta joka vuosi retkistä keskustellaan. Se on varma kevään merkki, kun sähköpostit alkavat vaihtua. Timo on vaeltanut muun muassa Leviltä Äkäslompoloon, tehnyt patikointimatkan Äkäslompolosta Olokselle ja taivaltanut kuuluisan Karhunkierroksen.

Jouni Hynynen kysyy: Mitkä ovat isoimmat alushousut, jotka on heitetty lavalle? – Aika vähän on lentänyt kalsareita. Erikoisin asia – jota ei heitetty – on ollut prikallinen jaloviinaryyppyjä.

teemu kytövuori • haastateltava

LeviDays | 52


Rakkaus ihmisiin sai Ville Wikstedtin perustamaan gallerian Tampereelle. Galerie Wikstedt toimii valokuvaajan olohuoneena, ollen samalla yksityinen ja julkinen. Galleriaan voi poiketa vaikka vain kupilliselle kahvia. Kuinka tärkeä paikka Levi sinulle on? – Levillä minulla on henkinen koti eli lomaasunto. Olen käynyt Lapissa jo 20 vuotta ja viimeiset lähes 10 vuotta oma mökki on tuonut minulle vastapainoa arjelle. Yleensä, kun tulen sinne, vietän kerralla useamman viikon. Pienet lapset tuovat lomailuun oman haasteensa, mutta nykyisin Leviltä löytyy jo kaikkea, mitä lapsiperhe tarvitsee pitempään oleskeluun lääkäripalveluista aktiviteetteihin. Mitä sinulla on Levillä? – Vuosien varrella solmittuja ystävyyssuhteita, aikaa ladata akkuja ja palauttaa yhteys luontoon. Käsittelet kuvissasi ihmisen ja luonnon välistä suhdetta, kuinka paljon luonto on muokannut sinua kuvaajana? – Luonto on iso osa minua. Käsittelen myös kuvissani ihmisen ja luonnon yhteyttä. Pidän hillityistä värimaailmoista, en ylitsepursuavasta rönsyilystä. Luonto kaikkialla on yksinkertaisesti kaunista. Lapissa on paljon värejä, mutta ne ovat yleensä isoina pintoina sekoit-

Luonto

kasvattaa valokuvaajaa

tumatta keskenään, kuten kivien harmaus, soiden vihreys, lumen valkoisuus... Taiteeni värimaailma mukailee tätä värien puhtautta ja itsenäisyyttä sekoittumatta keskenään. Miksi Levi? – Se on sattumien summa, että sinne palaa aina uudestaan. Olen tavannut siellä vaimoni, joka hänkään ei ole sieltä kotoisin. Ehkä haluan saavuttaa sen hetken yhä uudestaan. Miten kuvaajana kuvailisit Lapin kesää? – Sen karuuden ja vihreyden herkkä yhteys on niin erilaista kuin täällä Etelä-Suomessa. Rakka, kivet, pienet varvut ja kitukasvuiset männyt vaikuttavat niin herkiltä olemalla kuitenkin voimakkaita. Maisema saattaa muuttua yhdessä yössä jälleen erilaiseksi. Vuodenaikojen vaihtelut tekevät luonnosta ainutlaatuisen ja ehkä siksi nautin Lapin luonnosta niin paljon. Voiko kaikista tulla luontoa kuvaamalla hyviä valokuvaajia? – Valokuvaus on kiinnostava harrastus, sillä kuvauskohteita on rajattomasti. Valokuvaaminen luonnossa on opettavaista. Se ei vain opeta kuvaamaan vaan myös tarkastelemaan luontoa ja sen merkkejä. Kuvaamisesta kiinnostuneita kehottaisin kuitenkin harjoittelemaan paljon. En usko, että määrällä saavuttaa

laatua, mutta kun kuviensa kanssa istahtaa hetkeksi takan ääreen ajatuksen kanssa, voi oppia jotain. Toisaalta, kun kuvaa yhdessä toisten valokuvaajien kanssa, voi saada vinkkejä, jotka kehittävät nopeasti. Olet myös kouluttanut muita kuvaajia. Eivätkö taitosi ole liikesalaisuuksia? – Jos joku haluaa oppia, mielellään autan. Sehän vie tätä alaa eteenpäin. Omat oppi-isäni ovat aikoinaan jakaneet oman tietotaitonsa minulle, joten olen jossain mielessä velvoitettu pitämään huolen, että tämä tiedon jakaminen uusille sukupolville jatkuu omalta osaltani. Löydätkö Leviltä taidetta? – Koen leviläisen taiteen käsityöläisyytenä. Jokainen löytää itse ne aihepiirit, jotka kokee kauniina tai koskettavina. Mutta konkreettisesti löydän sieltä esimerkiksi Suomen mittakaavassa mielenkiintoisten taiteilijoiden, kuten Kalervo Palsan sekä Särestöniemen ateljeet. Kuinka paljon Lappi on muokannut sinua ihmisenä? – Olen aina itse uskonut tekemiseeni ja paljon on tietysti tarttunut mukaan elämän varrella. Voihan se olla, että minussa on lappilaista sinnikkyyttä ja mutkatonta elämänasennetta. KATI KLAAVUNIEMI • haastateltava

Tamperelainen Ville Wikstedt on valokuvaaja, jonka kuvissa yhdistyvät rakkaus luontoon ja ihmisiin.

53 53 ||LeviDays LeviDays


Talviurheilijan

kesätreenit Mitä talviurheilijat tekevät kesäisin? Päätimme kysyä sitä, ja lopulta vähän muutakin, kahdelta Levin alueen hyvin tuntevalta urheilijalta: alppitähdeltämme Tanja Poutiaiselta sekä jääkiekkouransa alussa olevalta Antti Virtaselta.

Tanjan kesäkuulumiset Tanja Poutiaisen kesään kuuluu sekä lomaa että treenaamista. – Vaikka maailmancupin kausi loppuu jo maaliskuussa, olen töissä huhtikuun loppuun asti. Huhtikuussa on vielä muun muassa SM-kisat ja suksitestejä. Kesälomani on toukokuussa. Silloin olen ja teen asioita niin kuin lomalla on tapana – ettei ole pakko tehdä mitään. Liikun omaksi ilokseni, lomalla minulla ei ole varsinaista treeniohjelmaa. Kesätreenit alkavat suunnitelmallisesti touko-kesäkuun vaihteessa. Minkälaisista harjoitteista ne koostuvat? – Kesätreenaaminen on monipuolista, kuten alppihiihtokin – ja se on kivaa! Alppihiihdossa ei riitä pelkästään voima, kestävyys, notkeus tai nopeus, vaan kaikkien ominaisuuksien on oltava hyvällä tasolla. Treeneihin sisältyy kaikkea jalkapallosta ja maastopyöräilystä punttisalitreeniin. Välillä menen maastopyörällä metsäpoluille ja treenaan tasapainoa. Melonta on yksi juttu, mitä kesällä teen. Se on hirveän hyvää keskivartalotreeniä. Saako huippu-urheilija herkutella kesäruoilla? – Kun perusasiat ruokavaliossa ovat kunnossa, niin silloin tällöin voi herkutella. Käytän ruokailussa maalaisjärkeä, syön hyvin ja oikein, normaalia kotiruokaa. Silloin, kun tekee mieli jäätelöä kesällä, niin kyllä minä sen jäätelön silloin syön =) Tanja vierailee Levillä myös kevät- ja kesäkaudella. – Huhtikuussa olen Levillä yleensä paljonkin. Se on komeaa, parasta kevättä vielä, sekä työmielessä että lomallakin. Olen käynyt muutaman kerran Levillä golfaamassa ja kesäkuussa käyn polkemassa Levi24:ssa. Alppitykit-joukkueesi on osallistunut Levi24-tapahtumaan, millainen kokemus se on? – Hieno kokemus. Kun lenkille lähtee ja tulee ensimmäiset ylämäet, niin tuntuu, että on tämä hullua! Mutta fiilis jälkikäteen on vain

LeviDays | 54

niin makee – on taas ylittänyt itsensä! Joukkuekisahan se on, mutta ei hampaat irvessä kilpailemista. On kiva pyöräillä joukkueen puolesta ja jännittää, miten toiset suoriutuvat reitiltä. Mitä sanoisit sellaiselle lukijalle, joka empii, osallistuako Levi24:ään? – Suosittelen osallistumaan! Se on hyvän mielen tapahtuma, jossa kaikki kannustavat toisiaan, vaikka ei tunnettaisi etukäteen. Tapahtumassa elää mukana yötä päivää. Se on luonnon keskellä liikkumista, jokaisella tulee varmasti hiki, ja reitillä rapa roiskuu. Sen upeammalta se sitten tuntuu, kun saa mennä kisan jälkeen kuumaan saunaan. On fyysisesti väsynyt, mutta saanut henkisesti lisäpotkua. Tapahtumaan voi hyvin osallistua omaksi ilokseen urheileva liikkuja – oman kunnon mukaan siellä pyöräillään. Kaikilla kisa myös päättyy samaan aikaan vuorokauden jälkeen. Olitpa hyvä tai vähän hitaampi, niin tulet maaliin samaan aikaan kuin kärkipyöräilijät! Tanja muisteli myös ensimmäisiä kokemuksiaan alppihiihdosta. – Kuulemma 3-vuotiaana olen ollut rinteessä ja 4-vuotiaana osallistunut kisoihin. Ensimmäinen kunnon menestys ulkomailla tuli Topolino-kisoissa, jotka ovat epäviralliset lasten MM-kisat. Voitin niissä alle 15-vuotiaiden sarjassa sekä suurpujottelun että pujottelun samana vuonna. Silloin ajattelin, että ohhoh, eipä ne keskieurooppalaiset olekaan ainakaan tässä vaiheessa sen kovempia. Se antoi potkua eteenpäin, että tässähän voisi pitemmälläkin tähtäimellä menestyä. Niin kuin Tanja sitten on menestynytkin! Lopuksi hän kertoi vielä, mitä kesäharrastusta ajatteli ensi kesänä testata. – Frisbeegolfin voisin ottaa ensi kesän ohjelmaan. Kun on Levillä käymässä, niin voisin käydä kiertämässä sen radan mukavana ajanviettona.


Antti

- jääkiekkotaitoa Lapista Virtasen Antti on päässyt jo kokemaan kaikenlaista jääkiekon parissa. Kittilän Leviltä kotoisin oleva, vuonna 1998 syntynyt Antti muutti viime syksynä jääkiekkoilemaan Rovaniemelle. Lahjakas puolustaja kutsuttiin tänä keväänä Suomen Jääkiekkoliiton Huippu-Pohjola-leirille, jonne valittiin Antin ikäluokan parhaimmat pelaajat ympäri Suomea.

Moro Antti! Sinut on valittu 16:sta ensimmäisen puolustajan joukossa Jääkiekkoliiton Huippu-Pohjola -leirille Vierumäelle, onneksi olkoon! Millä mielin olet sinne lähdössä? – Kiitos! Tiedän, että raskas ja vaativa leiri on tulossa, joten sen puolesta hieman jännittää. Positiivisella ja odottavaisella mielellä kuitenkin. Millainen leiriohjelma on tiedossa? Mitä leiriltä odotat? –Leiriohjelmasta minulla ei ole vielä tarkkaa tietoa. Odotan leiriltä ennen kaikkea kovia pelejä, joita aivan varmasti myös tuleekin. Toinen asia, mitä odotan, on uusiin pelikavereihin tutustuminen. Kuka kiekkoilija on esikuvasi? – Ei minulla oikeastaan yksittäistä esikuvaa ole, mutta yksi suosikkini on ehdottomasti Janne Ojanen. Miten uusi elämä Rovaniemellä on lähtenyt käyntiin? – Hyvin oikeastaan, ja muuttoani on helpottanut suuresti kittiläläisten pelikavereideni Turkka ja Perttu Pumpasen sekä heidän äitinsä muutto Rovaniemelle, sillä asun heidän kanssaan. Myös koulu on sujunut odotettuakin paremmin, joten senkin suhteen on kaikki hyvin.

Joukkueesi Rovaniemellä on RoKi C1-97. Miten kausi on sujunut? – Vaihtelevasti: ajoittain hyvin, ajoittain hieman heikommin. Itselleni on kuitenkin tähän mennessä jäänyt positiivinen kuva joukkueemme menestymisestä ja pelien tuloksista. Joka tapauksessa, vaikka vaikeampiakin aikoja on ollut, on joukkueessamme silti säilynyt hyvä henki ja kova asenne harjoitteluun, mikä on mielestäni hyvin tärkeää. Mitä muuta ehdit tehdä kuin pelata jääkiekkoa ja käydä 8:tta luokkaa Ounasvaaran yläasteella? – Aika on kyllä tiukassa ja ylimääräistä aikaa ei läksyjen ja harjoitusten ohella paljon jää, mutta kun harjoittelusta ja peleistä on vapaata, vietän aikaani oikeastaan joko vain leväten tai kavereiden kanssa. Miten päädyit harrastamaan jääkiekkoa? – Moni ala-astekavereistani pelasi jääkiekkoa ja halusin itsekin kokeilla. Sen jälkeen isäni otti yhteyttä erääseen Kittilän Palloseuran valmentajista ja lähdin eka kerran harjoituksiin muiden sekaan. Tässä jutussa on tarkoitus selvittää, miten talviurheilija harjoittelee kesäisin. Millainen on jääkiekkojunnun kesätreeniohjelma? – Täytyy kyllä myöntää, että raskas. “Jääkiekkoilija tehdään kesällä” on tosiaankin tullut tu-

tuksi sanonnaksi esimerkiksi viime kesänä, kun joukkueen harjoituksissa käytiin 3–4 kertaa viikossa ja valmentajat seurasivat omatoimista harjoittelua harjoituspäiväkirjojen avulla. Omatoiminen harjoittelu oli myös yksi kriteereistä tehtäessä valintoja tulevan kauden joukkueeseen, joten asennetta siihenkin oli. Mitä muuta tykkäät kesäisin harrastaa – onnistuuko rullalätkä? – No golfia on tullut pelattua ja hieman myös tennistä, salibandya, frisbeegolfia, jalkapalloa – mitä nyt milloinkin mieleen juolahtaa ja mihin aika riittää. Rullalätkää en oikeastaan ole kokeillut, mutta eiköhän sekin jossain määrin voisi onnistua. Mikä olisi sellainen uusi laji, jota kenties haluaisit testata? – Koskenlasku voisi olla mielenkiintoinen. Levillä on kyllä loistavat harrastusmahdollisuudet moneen lajiin. Muistatko ekaa luistelukertaa, tai milloin olit eka kerran jääkiekkotreeneissä? – Ekaa luistelukertaa en oikein muista, mutta ekat jääkiekkoharkat kyllä. Jäi ihan hyvin mieleen, kun jännitti älyttömästi mennä jäälle luistelemaan uusien poikien kanssa. Olin silloin varmaan jotain 8–9-vuotias ja paikkanahan oli Kittilän jäähalli. JOHANNA STILL • TEEMU MOISIO, SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO

55 | LeviDays


Hullu Poro Oy, Rakkavaarantie 5, 99130 LEVI puh. 016 6510 100, fax 016 641 568 hotel@hulluporo.fi www.hulluporo.fi

Osta kesäloma kätevästi netistä www.hulluporo.fi/webshop

Levin Lainaa yörää p lä y k omaa ksi ilmaise stu ja tutu ! in tunturi

Parhaat majoitustarjoukset Hullu Porosta Golfaa keskiyön auringossa tai heittäydy vapaalle arjen rutiineista ja anna aikaa itsellesi.

HOTELLI HULLU PORO Kesäyö 39 € / hlö / 2hh / vrk Hinta on voimassa 1.5. - 31.8.2013 joka päivä sekä 1.9. – 31.10.2013 su-to.

HOSTELLI HULLU PORO Kesäyö 15 € / peti Ilmainen Gondolikiertoajelu Levin huipulle, kun majoitut vähintään 2 vrk

Kaikkiin majoitushintoihin sisältyy buffetaamiainen, kuntosalin,sauna- ja kylpyosaston käyttö päivittäin sekä kävelysauvat käyttöön oleskelun ajaksi. Gondolikiertoajelu 3.6. alkaen ja kesäkelkkarata 14.6. alkaen päivittäin klo 10-18 (säävaraus).

HULLU PORON KESÄLOMA

KEHON JA MIELEN VIRKISTYSPAKETTI

92 € / hlö / 2hh / 3 vrk

220 € / hlö / 2hh / 3 vrk

Lapset 4-11 vuotta 48 € / hlö / 3 vrk - samassa huoneessa kahden aikuisen kanssa Hintaan sisältyy - suolahuone tai infrapunasauna 1 kerta - Gondolikiertoajelu Levin huipulle - kesäkelkkarata

HULLU PORON GOLFPAKETIT

155 € / hlö / 2hh / 3 vrk 355 € / hlö / 2hh / 7 vrk

Hintaan sisältyy - infrasauna 1 kerta - vartalonhoitosukkula 1 kerta - Life Detox puhdistava jalkakylpy 1 kerta - suolakellunta 1 kerta - Gondolikiertoajelu Levin huipulle - kesäkelkkarata Hinta on voimassa 1.5. - 31.8.2013. Hoidot ti - la klo 10 - 17.

Miksi et varaisi syyskokousta jo nyt?

KOKOUSPAKETIT

Hintaan sisältyy - 3 vrk:n paketissa 2 x green fee ja 7 vrk:n paketissa 5 x green fee - suolahuone tai infrapunasauna 1 kerta - Gondolikiertoajelu Levin huipulle

alk. 59

€ / hlö / 2hh / vrk

Jos osallistujat saisivat päättää, kokouksia järjestettäisiin sellaisissa paikoissa, jossa on hyvät puitteet, tilaa ajatuksille ja sopivasti muuta ohjelmaa joka auttaa jaksamaan. Hotelli Hullu Poro tarjoaa loistavat puitteet kokouksien järjestämiseen Levin upeiden maisemien ja ohjelmien äärellä.

Hinnat voimassa 31.8.2013 saakka joka päivä sekä 1.-29.9.2013 su-to.

Seuraa meitä sosiaalisen median eri kanavilla! porossa.blogspot.fi www.facebook.com/hulluporooy

www.twitter.com/crazyreindeer

Green f alk.

LeviDays | 56

ee

25 €

www.flickr.com/photos/hulluporo


Levin Tori, Shopping Gallery

Avoinna koko kesän TI - LA klo 10 - 17 Parturi-kampaamo, hieronta, kasvo-, vartalo-, käsi-, jalkahoidot, suihkerusketus, geelikynnet, geelilakkaus, kestoripset Nyt myös syvärentouttava suolakellunta

Lisätiedot ja varaukset: Puh. 040 - 186 4920 dayspa@hulluporo.fi

Taas nälkä! Kylläpä kesällä Porottaa ja janottaa!

Levin Tori, Shopping Gallery

Pohjoisen parhaita makuja ja uusia elämyksiä viikon jokaiselle päivälle. Ravintolamme sijaitsevat aivan Levin keskustassa.

ROCK CAFÉ WANHA HULLU PORO Rentoa ruokaa ja poromaista meininkiä. À la carte päivittäin klo 15 - 22.30 Karaokea ja iltabileet -04 saakka! Rento kesäterassi avoinna.

REINDEER LOUNGE & BAR Pikkupurtavasta päiväkahveihin. Avoinna joka päivä klo 8 -22

RAVINTOLA ÄMMILÄ Poromaista meininkiä. Lounas päivittäin klo 11 - 15 Sunnuntaisin Lappipöytä, käristystä ja lohta klo 11 -15

Useat ravintolamme palvelevat myös syksyllä. Tarkista aukioloajat www.hulluporo.fi

Avoinna koko kesän klo 10 - 17

1.5. alkaen TI - LA ja 1.7. alkaen MA - LA

PUB HÖLMÖLÄ

Vaatteita, laukkuja, kenkiä, koruja, kelloja Arkeen ja juhlaan!

Levin hauskin pubi. Kesäterassi, kylmää juomaa, helppoa evästä. Avoinna 13.6.- 28.8. Su – To klo 12 - 24 Pe - La klo 12 - 02

HULLU PORO AREENA

avoinna jälleen syksyllä. Ruskatansseissa mm. Kake Randelin, Eini, Jonne Aaron, Suvi Teräsniska, Ysäri Hitit Ressu & Jussi... Katso bändikalenteri www.hulluporo.fi

KESÄMEINIGIT 8.6 – 16.6. Henkisen kehityksen viikko 21.6. Hullu Poron Kesäpäivänseisaus Sessarit, 22.6. Hullu Poron Juhannus Jamit, 5.-6.7. Markkinabileet 27.7. Hullu Poro 25 vuotta -juhlat 3.8. Hullu Poro Ladies Golf Open Katso lisää www.hulluporo.fi

24.6. – 10

.8.

Tonttula n Kesäkah vila 8 km Levil tä Könkäänk . ylässä joka päivä klo 12 – 1 6

Vietä kauneimmat perhejuhlat Levin upeissa maisemissa.

Häät - Sukujuhlat - Ristiäiset Muistotilaisuudet -Valmistujaiset Lisätiedot ja varaukset: puh. 016 6510 500 sales@hulluporo.fi

57 | LeviDays


Levi Summitin konferenssitiloihin kokoontui tammi-helmikuun vaihteessa todellinen vaikuttajajoukko eri puolilta Suomea. Puhetta johti Talouselämän päätoimittaja Reijo Ruokanen.

Levi Suksee

– intensiivinen vaikuttajaseminaari

Ensimmäistä kertaa Levillä järjestetty, yritysjohdolle ja talouselämän päättäjille tarkoitettu, huippuseminaari sisälsi suoraa puhetta. Yleisö sai kuulla esimerkkejä menestyksestä ja riskinotosta, hienoja kasvutarinoita sekä epäonnistumisista saatuja oppeja. Puhujiksi kutsutut tunnetut vaikuttajat kertoivat kokemuksistaan yrittäjinä ja provosoivat miettimään Suomen talouden ja kehityksen tilaa. Ahma Insinöörien Antti Kuivalainen räväytti kankaalle viisikymmentä prosenttia vuodessa kasvaneen yrityksensä kasvukäyrän ja kertoi riskinotosta. – Vain riskiä ottamalla voi kasvaa. Yritys ei kasva kymmenen vuotta peräkkäin sattumalta. Mutta riskit täytyy hallita, hän painotti. Marko Parkkinen kertoi vangitsevassa puheenvuorossaan konkurssin tekemisestä. Niistä tunteista, joita suuri epäonnistuminen aiheuttaa. Ja keinoista, joilla kuopasta pääsee ylös! Viestinnän konkari Harri Saukkomaa jatkoi viestinnän haasteista kriisitilanteessa, kriisin tunnistamisesta ja viestinnän suunnittelusta ennakoiden mahdolliset ongelmatilanteet. – Kun kriisi iskee, on ensin hoidettava asiakkaat!

Tauoilla käytyjen keskustelujen ja palautteista saadun tiedon perusteella seminaari oli todella onnistunut ja vastasi odotuksia. Enemmän kuin neljä viidestä suosittelisi seminaaria kollegoilleen! Pari kommenttia vierailta: ”Saimme tiedon seminaarista Levin suorakirjeestä. Alustajat tuntuivat hyviltä ja seminaaripaketin hinta edulliselta, joten mikäs siinä. Mukana siis ollaan.” Vesa Schutskoff ja Jarmo Savenius, Mercuri Urval

”Parhaiten tämän päivän puheista jäi mieleen Ahon alustus ja varsinkin Gretzky-aforismi: 100 % laukauksista, joita et ammu, eivät mene maaliin. Tätä aion varmasti lainata jatkossa itsekin.” Arto Kämppi, Fennia

”Seminaarin otsikko kiinnitti huomioni. Haen seminaarista ajatuksien laventamista. Päivä on vastannut odotuksia, tosin vieläkin suoremmin saisi puhua! Marko Parkkinen puhui hyvin hankalistakin asioista.” Anna-Leena Holkkola

Enemmän kuin neljä viidestä suosittelisi Kim Wasaman aiheena oli yritystukien hyödyntäminen ja tukiviidakon tarjoamat mahdollisuudet. Esko Aho analysoi taitavasti Suomen menestystekijöitä ja kilpailukykyä osuen yleisön mielestä ytimeen. hän kiteytti Suomen pärjäävän pienuudella, joustavuudella, ketteryydellä ja riskien otolla. Ari Vatanen katsoi Suomea ulkosuomalaisen silmin ja oli Ahon kanssa samoilla linjoilla. – Pitää avata ikkunat! Kun olemme pitkään ikkunat kiinni, emme huomaa kuinka tunkkaista ilma on. Ulkopuolelta tuleva sen huomaa, Vatanen sanoi. Seuraavana päivänä markkinoinnin näkökulmaa valotti Koneen Anne Korkiakoski ja verojen optimointiin perehtyi KPMG:n Ari Engblom. Seminaarin lopuksi saimme kuulla matkapuhelinyhtiö Jollan innostavan tarinan yrityksen syntyhetkistä tähän päivään, tarinoijana sympaattinen Marc Dillon. Reijo Ruokasen johtama paneeli paketoi onnistuneen seminaarin perjantai-iltapäivänä.

”Tämä ensimmäinen LeviSuksee-seminaari on ollut mielestäni onnistunut. Alustajien viestit ovat olleet yllättävän yhtenäisiä! Ensi vuonna voisimme nostaa Levin palveluja entistäkin paremmin esiin ja miettiä yhteistä ohjelmaa myös vapaa-ajalle – tämähän on aivan uniikki maailma ja mahdollistaa seminaariosallistujille aidon irtioton arjesta.” Antti Rotko, Hotelli Levi Panorama

”Hyvin järjestetty seminaari, erinomaisia puhujia. Esko Aho jäi erityisesti mieleen. Paikka on kiva ja toimii – voisin hyvin ajatella järjestäväni Levillä esimerkiksi myyntikokouksia.” Kimmo Wager, Fintoto Oy

”Seminaari oli mielestäni alusta loppuun hyvän henkinen. Vaikka alustajat oli valittu eri näkökulmia edustamaan, oli heillä myös sattumalta paljon yrittäjätaustaa.” Reijo Ruokanen, Talouselämä-lehti, seminaarin puheenjohtaja, LeviSuksee 2014 KATI LANU • TEEMU MOISIO

LeviDays | 58


”Seminaariohjelma on ollut tosi hyvä! Esko Aho loisti puhujana. Paikka ja seminaarikonsepti ovat toimineet hyvin, porukka on pysynyt hyvin kasassa.” Toni Marttila, Talentum


Leviläisiä maailmalta

Oheisen kysymyksen Antonio Carmona tuli esittäneeksi useaan otteeseen ensimmäisenä talvenaan Suomessa – vain heti perään huomatakseen, että kello oli 2–3 iltapäivällä. Tiedusteluun ei kuitenkaan sisältynyt väsymystä, vaan kyse oli silkasta erehdyksestä. Ero entiseen oli sen verran suuri. Antonio (43) muutti pohjoisille leveysasteillemme Etelä-Espanjasta vuonna 2005. Jo kymmenen vuotta aiemmin hän oli kihlannut aikanaan Espanjaan työharjoitteluun saapuneen Tuuli Toivasen. Ensimmäisen lapsen ollessa vuoden ikäinen pariskunta päätti muuttaa Tuulin kotimaahan. Tätä nykyä nelihenkinen perhe asettui Leville vuonna 2006. Molemmat aikuiset työskentelevät Tuulin isän, Risto Toivasen perustamassa, OmaLomaOsake-toimintaa harjoittavassa KRT-yhtiöissä, Tuuli toimitusjohtajana ja Antonio kiinteistöhuollosta vastaavana. Alun kellonajan ja valomäärän ristiriitaisuudesta aiheutuneita lieviä sekaannuksia lukuun ottamatta Antonio ei omien sanojensa mukaan ole missään vaiheessa kokenut suurta kulttuurishokkia. – Ehkä se johtuu siitä, että olen aina pitänyt itseäni epätyypillisenä eteläespanjalaisena, hän naurahtaa. Lempeä ja värikäs Carmonan mielestä sikäläiset kesät ovat yksinkertaisesti liian kuumia. Suomen kesäsäät

ovat arvaamattomammat – hyvässä mielessä. Ilma on sateisenakin päivänä lempeä, täynnä valoa ja värejä. – Muistan kuinka ensimmäisenä kesänäni Levillä ihmettelin mökin ikkunan takana, vain muutaman metrin päässä liikuskelevia poroja, oravia ja jäniksiä, Antonio kertoo. – Sitä paitsi Espanjan kostea, luihin ja ytimiin hiipivä talvisää tuntuu paljon kylmemmältä kuin 30 asteen pakkanen Levillä! Ei hän silti omaa kulttuuriaan ole hylkäämässä. Perhe viettää joka vuosi kuukauden Espanjassa ja espanja on heillä myös kotikielenä. Mikäli äidinkieltä kantautuu korviin tunturissa, Antonio lyöttäytyy vieraiden seuraan ja käynnistää keskustelun. Siinä yhdistyy business ja pleasure, toisaalta pääsee juttusille maanmiesten kanssa ja toisaalta on tilaisuus levittää Levin ilosanomaa. Espanjalaiset eivät Antonion mukaan vielä juurikaan tunne Rovaniemen ulkopuolista Lappia. Antonio ylistää Levin luontoa ja vuodenaikoja. Carmona-Toivasen perhe nauttii luonnossa liikkumisesta, talvella lasketellaan ja kesällä ulkoillaan muuten. Sujuvaa suomea puhuva leviläistynyt kosmopoliitti hakee hetken sanoja kuvaillessaan oloa, jonka pohjoinen luonto saa hänessä aikaan. – Se tuo rauhan, hän sanoo lopulta. MIA KEURULAINEN • HAASTATELTAVA

LeviDays | 60


Petri Tervala ja hänen lähes kokonaan omin käsin rakentamansa Yamaha Wild Star.

Prätkän selässä nautitaan maisemista

Näin myyntijohtajasta kuoriutuu kesäkaudella pesunkestävä motoristi.

Petri Tervala ei nauti harrastuksestaan pelkästään ajamalla. Sillä laji on vienyt hänet mukanaan niin, että kulkupeliä tuunataan ja rakennetaan omin käsin. – Käytännössä pyörässäni ei ole juuri muita vakio-osia kuin runko. Karkeasti ottaen harrastuksestani puolet on ajamista, puolet rakentamista ja fiilistelyä. Tarkoittaakohan tämä sitten sitä, että kun menestyksekäs ura NRJ Finland Oy:ssä jää joskus taakse, saamme kuulla Custom Bikes Petri Tervalasta? – Tämä paja valmistaa nyt ja tulevaisuudessa vain itselle, Petri nauraa. Joillakin käsillä tekemisen taito virtaa suonissa. Petrille ei varmaankaan koskaan ole käynyt näin: kasaat pyörän purkamisen jälkeen ja löydät kotipihasi asfaltilta ”ylimääräisiä” osia. – Alkuperäisiä osia on jäänyt paljonkin, mutta ihan tarkoituksella. – Moottoripyörän parissa puuhailtaessa toimiston arki unohtuu, kun uppoutuu aivan eri maailmaan, hän vakavoituu.

Moottoripyöräilyn saralla Petri on tavallaan paluumuuttaja, sillä hän omisti nuorempana kaksipyöräisen crossipyörän. Petri muistaa myös hetken, jolloin hän istahti ensimmäisen kerran kaverinsa lainaksi antaman 1100-kuutioisen Suzukin nahkapenkille ja väänsi kahvasta. – Ensimmäiset ajokilometrit tuntuivat huikeilta. Tuli fiilis, että tässä se on, oma laji! Levi Wild Rider Petri hillitsi monina kesinä pahaksi äitynyttä moottoripyöräkuumettaan vuokraamalla näitä vapauden symboleita. Oma ajotapa- ja tyyli löytyi testatessa useita merkkejä ja malleja. – Custom tuntuu kaikista luontevimmalta. Pidän selkeästi rauhallisesta cruisailusta, jossa pääsee näkemään ja kokemaan ajoympäristöä. Parhaita ovat mutkikkaat tiet. On hyvin mahdollista, että elokuussa Petri ystävineen saapuu hyrräävine prätkineen Levin tunturiympäristöön. Levi näet isännöi Levi Wild Ride -tapahtumaa, jonne odotetaan motoristeja eri puolilta Eurooppaa.

– Lupasin aikoinaan, että jos tapahtuma järjestetään, osallistun. Sitä paitsi Etelä-Suomessa tiet muuttuvat nopeasti liian tutuiksi. Odotan kovasti, että pääsisin nimenomaan Lappiin ajamaan uusia mielenkiintoisia pätkiä ja tapaamaan muita motoristeja. Kyseessä olisi minulle ensimmäinen kerta moottoripyörällä Levin maisemissa. Se on selvää, että Petri pitää prätkistä. Lisäksi hän nauttii työstään vetovoimaisen radiomedian parissa. NRJ pokkasi alkuvuodesta palkinnot peräti viidessä kategoriassa RadioGaalassa 2013. Yritys on yksi Levin yhteistyökumppaneista, jonka voi todeta kuuntelemalla vaikka NRJ:n mobiilisovelluksen kautta nettiradiota. Ennen kuin annetaan Petrin vapauttaa kytkin, utelen häneltä vielä partneruuden uusimpia kuulumisia. – Viisi vuotta sitten pidimme strategiapalaverin nimenomaan Levillä. Mietimme silloin visiotamme ja suuntaa, johon haluamme kehittyä. Jälkikäteen voidaan sanoa, että olemme onnistuneet tavoitteissamme: kuuntelijaluvut ovat kasvaneet, yritys on kehittynyt ja yhteistyömalli Levin kanssa monipuolistunut. – Yhteistyössä Levin kanssa hienointa on toimijoiden johdonmukaisuus ja rohkeus heittäytyä. Koko ajan kokeillaan uusia juttuja ja ollaan ajan hermolla, Petri kiittelee. teemu kytövuori • haastateltava

61 | LeviDays


Levi yleisökilpailun suosikiksi VR järjesti taannoin nettisivuillaan äänestyksen, jossa heidän asiakkaansa saivat kertoa vuoden 2012 suosikkikohteensa pohjoisessa. Äänestyksessä kävi lopulta niin, että voiton veivät Levi, revontulisafari ja Jääravintola. Viime tammikuussa Matka 2013 -messuilla Levin Matkailun edustajille luovutettiin kisassa pärjäämisen johdosta pieni tunnustus. Kuvassa Jussi Töyrylä Levin Matkailusta ja Kari Lehtipuu VR:ltä

Mr. Ski kansainvälisen lasketteluseminaarin vetonaulana! Huhtikuun lopussa Levillä liikkuu legendaarisia vaikuttajia laskettelun saralta. Kansainvälinen lasketteluseminaari – Mr. Ski Week – järjestetään torstaista sunnuntaihin 25.–28.4. Lasketteluhenkiset päivät sisältävät luentoja niin luokkahuoneessa kuin suksillakin ja tarjoavat oivan tilaisuuden tavata ammattilaisia muista talviurheilukeskuksista. Seminaarin supertähtenä on legendaarinen Mr. Ski eli Ulf Edborg, joka juhlii samalla 60-vuotista taivaltaan hiihdonopettajana. Hän on kutsunut paikalle myös ystäviään, kuten Ingemar Stenmarkin, Pernilla Wibergin, Ylva Novénin, Staffan Lundströmin ja Gunnar Mobergin. Mr. Ski Weekin luennoitsijoihin kuuluvat Klas Åstrand, Steve Holland, Ronald Crawford-Currie, Rudi Lapper, Christer Lidgren ja Rick Rauch. All inclusive -paketti pitää sisällään vapaan pääsyn seminaariviikolle ja luennoille, majoituksen kahden hengen huoneessa sekä ruokailut ja gaalaillallisen lauantaina 27.4. Lisätietoja: Levi.fi

Vihreä tunturikylä Kesäkaudella tunturiympäristö on alussa yhtä vehreyttä ja loppupuolella melkoinen värien sirkus. Vaikka luonto hoitaa suuren osan tästä hienosta näytelmästä, voi suuren kiitoksen antaa myös Oy Levi Ski Resort Ltd.:n työntekijöille, jotka huolehtivat viheralueiden kunnossapidosta ja kehittämisestä. Puutarhurina työskentelevä Aina Maria Suominen kertoo, että lähitulevaisuudessa keskitytään Gondolialueen laajentamiseen liittyviin istutus- ja viheraluetöihin. – Lappilaisuus ja luonnonmukaisuus on kaikessa työskentelyssä tavoitteena. Haemme jo-

takin puhtaan lappilaisuuden ja koristearvon väliltä, hän linjaa suunnittelua yleisesti. Levillä liikkuva matkailija voi jo nyt huomata tunturikylässä vieraillessaan sen kuinka pienilläkin asioilla on merkitystä kokonaisuuteen. Jo se, että paikat ovat siistissä kunnossa, korostaa ympäristöä kokemuksena. Myös pienehköillä yksityiskohdilla, kuten istutuksilla on merkitystä. – Kehitämme alueita pitkällä jänteellä. Uskon, että tulevaisuudessa matkailija pääsee nauttimaan entistä enemmän saumattomasti luontoon tehdyistä viheralueista, jotka sulautuvat maisemaan silmää miellyttävällä tavalla.


os tu est asi!

ä yll la sul Mak

ä yll la sul Mak

os tu est asi!

pi it de Ki tää ä| na luee istö n moottorikelkkareit

pi de iit tää |K n a VKO: öä t s luee i n moottorikelkkareit

Tue moottori- kelkkailua kelkkatarralla Vielä ehdit viimeisille laskuille! Camp531 on Extreme Outdoor Festival! Ohjelmaa: pe 3.5. klo 12 ilmoittautumiset Eturinteillä, 13– 15 Slopestyle, 15–16 Surf Up -lammikon ylitys, 17–19 Gondoli Skate Park ja 22 iltabileet Hullu Porossa. Ohjelmaa: la 4.5. klo 14 Slopestyle Eturinteillä, 15 Snowskate SM, 16 Surf Up -lammikon ylitys, 16–18 Gondoli Skate Park ja 22 iltabileet Hullu Poron Kammissa. Lisätietoja: Camp531.com

Levin kelkkatarran tuotolla ylläpidetään moottorikelkkareitistöä. Kelkkatarraa myyvät kelkkavuokraamot ja Levin Matkailuneuvonta. Hintaesimerkki: viikon voimassa oleva tarra 20 euroa.

Aurinkokarnevaalit jatkuvat toukokuun alkuun Aurinkokarnevaaleja vietetään 5.4.–5.5. koko perheelle sopivien tapahtumien ja ohjelman, houkuttelevien tarjousten ja vahvalla todennäköisyydellä myös huippukelien merkeissä! Levi on monelle loppukevään kohokohta, jonne suunnataan hyvässä seurassa. Osa ottaa ansaitun loman rentoilun kannalta, toiset tulevat pitämään hauskaa ja monet intoutuvat harrastamaan erilaisia aktiviteetteja. Jotkut tekevät näitä kaikkia. Pääasia on, että jokaiselle löytyy tarjonnasta itselle parhaiten soveltuva tyyli. Rinteetkin ovat avoinna äitienpäivään saakka! Olitpa ensikertalainen tai jo kokeneempi konkari, ota rohkeasti osaa tunturikylän tapahtumarikkaaseen loppukevääseen. Vielä ehdit varata vähintään kolmen vuorokauden majoituksen Leville viikoille 15–17. Se kannattaa, saat nimittäin kaupan päälle majoituksen kesälle ajalle 13.5.–25.8. Kohteita on rajoitetusti, joten ole hetimiten yhteydessä Levin Keskusvaraamoon!

Pian 50 000 tykkääjää Levin Facebook-sivuilla lähestyy 50 000 tykkääjän rajapyykki! LeviDays veikkaa, että tämä maaginen lukema saavutetaan tällä kesäkaudella, viimeistään ruskan väriloistoon mennessä. Poimi tästä jokaisen Levi-matkailijan osoitteita ja palveluja: Levi.fi, M.levi.fi, Leviskyview.fi, Levi Channel (Levin alueella televisiossa kanavapaikka 21). Seuraa tunturikylän kuulumisia myös Twitterissä ja muista myös Youtube.com/user/VisitLevi. Lukaise kuitenkin aluksi Levin Suviukko -blogia osoitteessa: Levinsuviukko.blogspot.fi


ILMOITUS

Lisätietoja: Kittilän kylät -esite, www.kideve.fi. Esitettä on jaossa muun muassa Levin Matkailussa sekä Kittilän kunnanvirastolla. Kittilän kyläkyltit sekä kylien omia nettisivuja myös netissä: www.kittila.fi -> Kittilä-info -> Kylät. Tutustu myös Kittilän ja Levin mobiilipalveluihin: m.kittila.fi ja m.levi.fi

Kittilän kylille näkyvyyttä Kittilän kylissä voi viettää vapaa-aikaa monipuolisesti, sen takaavat luonto, lukuisat kulttuurinähtävyydet, monipuoliset ohjelmapalvelut ja majoitusvaihtoehdot.

Kittilässä on kirkonkylän lisäksi noin 30 muuta kylää, joiden asukasmäärät vaihtelevat alle kymmenestä noin tuhanteen. Matkailun ja kaivosteollisuuden tuoman kehityksen myötä modernin ja kansainvälisen tunnelman saaneessa Kittilässä perinteinen elämänmeno näkyy vielä monissa kylissä, taiteessa ja tapahtumissa. Kittilän kylien monipuolinen tarjonta on nyt esillä kylillä liikuttaessa. Reilussa parissakymmenessä Kittilän kylässä on tätä nykyä infokyltit, joista löytyy olennaista tietoa niin kylien sijainnista, palveluista kuin nähtävyyksistäkin. Kyläläiset ovat olleet itse mukana kokoamassa kotikylänsä tietoja. Kannattaa tutustua myös upouuteen, havainnolliseen Kittilän kylät -esitteeseen. Siinä esitellään muun muassa elämää kylissä ja korostetaan niiden kattavaa tarjontaa. Esitteen avulla pääsee myös tutuksi Kittilän murteen kanssa, ja kampanisujenkin leivontaan se tarjoaa ohjeen. Kylien näkyvyyden lisääminen on toteutettu osana Kideve Elinkeinopalveluiden Kittilän kylähanketta (2010–2013). Hanke on saanut rahoituksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta, KKTM ry:n ja Lapin ELY-keskuksen kautta. Hankkeen ja kylien edustajien yhteistyötä

voi kiittää siitä, että alueen persoonalliset kylät saavat niiden ansaitsemaa huomiota!

Kylistä löytyy tutkittavaa! Vedestä on moneksi Kittilän joet ja järvet tarjoavat mahdollisuuksia monenlaisiin vesiharrastuksiin. Vaihtelevia haasteita on tarjolla niin aloitteleville melojille kuin kokeneille harrastajillekin. Ounasjoki sivujokineen on kalastajien suosiossa, ja se valittiinkin vuonna 2003 Suomen parhaaksi kalastusalueeksi. Lisätietoa Ounasjoen mahdollisuuksista saa nettiosoitteesta www.ounasjoki.fi. Luonnon helmassa Useissa Kittilän kylissä on omia luontopolkuja, laavuja ja kotia, joissa voi retkeillä. Jokamiehen oikeudet takaavat kulkijoille mahdollisuuden nauttia luonnon antimista, marjastuksen, sienestyksen ja luonnonkasvien keräämisen muodossa. Heinä-elokuussa kannattaa varoa hillahulluutta – sitä on liikkeellä jänkkien tuntumassa! Kulttuuria ja taidetta Kulttuurin kirjosta voi Kittilässä nauttia ympäri vuoden. Kyliltä löytyy niin käsityöläisyys- ja pelimannimusiikkiperinnettä kuin teatteriharrastusta ja useita kuoroja. Erityisen vahva Kittilässä on kuvataideperinne, ja alueelta löytyykin monia taiteilijakoteja ja gallerioita. Niistä lisätietoa saa mm. Art Kittilä -esitteestä, joka löytyy myös sähköisessä muodossa osoitteessa www.kittila.fi/kulttuuri.


staalon

teatterifestit

26.-29.09.2013 Kittilä & Levi

Lapin suurin teatteritapahtuma Viihtyisää majoitusta Immeljärven rannalla

JÄLLEEN SYKSYLLÄ 2013

• Lomahuoneistot • Levi Cross -parisuhdeleiri

www.staalonteatterifestit.fi Purolantie 23, 99130 Levi | P. 020 7630 820 polarmeetings@levi.fi | Polarmeetings.com


7

M

AA

S S A K UIN

NA

Sonera Sopiva -matkapuhelinliittymällä käytät puhelinta pohjolassa ja Baltiassa yhtä edullisesti kuin Suomessa.

TO

Ä K ÄY T

SI

SOPIVA

KO

Liittymän kuukausihintaan kuuluvat aina puhe- ja videopuhelut, viesti- ja multimediaviestit sekä netin käyttö. Pakettiin sisältyvät minuutit veloitetaan sekuntipohjaisesti. Ei aloitusmaksuja.

Lisätietoja: www.sonera.fi/sopiva

Esimerkiksi Sonera Sopiva Fiksu 19,90 €/kk sisältää 600 minuuttia puheluita, 250 kpl viestejä ja netin käyttöä max 7 Mbit/s:n nopeudella kotimaassa. Paketteihin kuuluvat myös netinkäyttö sekä puhelut ja viestit Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa, kun soitat tai lähetät viestin edellä mainittuihin maihin tai Suomeen sekä kun vastaanotat puhelun näissä maissa. Liittymä toimii näissä maissa vain TeliaSonera-verkoissa. Voit myös soittaa ja lähettää viestejä Suomesta edellä mainittuihin maihin kotimaan hinnalla. Paketin ylimenevät puhelut 0,099 €/alkava minuutti ja viestit 0,099 €/viesti. Hinnoittelu koskee normaalihintaisia puheluja ja viestejä (ei palvelu- ja yritysnumeroihin). Maksiminopeus Fiksu-paketilla Soneran 3G-verkossa on 7 Mbit/s (yleinen vaihteluväli 0,4–7 Mbit/s) ja 2G-verkossa 256 kbit/s LeviDays(yleinen | 66 vaihteluväli 20–120 kbit/s). Tiedonsiirron nopeus riippuu mm. laitteen ominaisuuksista sekä verkon kuormituksesta. Nettiyhteys tarjotaan kotimaassa max 7 Mbit/s:n nopeudella 10 Gt/kk käyttömäärään saakka, jonka jälkeen asiakas voi jatkaa käyttöä 128 kbit/s perusnopeudella tai ostaa lisäpaketin ja jatkaa nettikäyttöä paketin täydellä nopeudella. Katso suuntaa-antavat peittoalueet www.sonera.fi/kuuluvuus


Terveiset tunturista suoraan kotiisi si!   jak   

Tilaa

ikka lah va

Tilaa Levinkävijän oma lehti netistä osoitteesta Levi.fi.

  ta

Tilaa LeviDays!

Levi Official Partnerit 09 / 2012

osiker Vu


Vietä lomaasi

Levillä!

Ota rohkeasti osaa tunturikylän tapahtumarikkaaseen kesään – mukana on jo ennestään tuttuja suosikkeja sekä aivan uusia tapahtumia. Levin Keskusvaraamon kautta pääset majoittumaan mahdollisimman helposti ja laadukkaasti – sen ammattilaisten välitettävänä on yli 900 lomahuoneistoa ja mökkiä! Voit valita majoituksen tunnelmallisen tunturimetsän sydämestä tai vilkkaan Levin Torin kupeesta ja kaikkea siltä väliltä. Ympäristöissä ja majoitusvaihtoehdoissa on mistä valita.

Klikkaa Levin Matkakauppaan Osoitteesta Levi.fi/matkakauppa löydät kattavan Levin Matkakaupan. Sen kautta järjestyvät helposti niin lennot, majoitukset kuin ohjelmatkin. Buukkaa mieluisa majoitus ja suuntaa tunturikylän elämyksiä täynnä olevaan kesään! Ja jos sinun juttusi on luonnon tarjoama värisirkus, tule viettämään ruskan ainutlaatuista aikaa Leville. Klikkaa Levi.fi ja lue lisää kesästä ja ruskasta.

Fanita Leviä Facebookissa ja seuraa Twitterissä. Muista myös YouTube: //Levi Ski Resort in Lapland. Ja tutustu monipuolisiin mobiilipalveluihin m.levi.fi.

Tutustu mobiilipalveluihimme

Myllyjoentie 2, FI-99130 Levi

Easy days in many ways

LEVIN MATKAILU KESKUSVARAAMO P. 016 639 3300 levin.matkailu@levi.fi

MATKAILUNEUVONTA P. 0600 550 134* levi.info@levi.fi *) 0,8 € / min + pvm / mpm, jonotus maksullinen

Levi.fi

LeviDays 21 / kesä 2013  

LeviDays on aivan erityinen levikauslehti, joka tuo terveiset tunturista kolme kertaa vuodessa.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you