Page 39

TEKST MAURICE HENGEVELD

HERMANS & SCHUTTEVAER OVER HET LEVENSTESTAMENT

WIE BEHARTIGT JE

BELANGEN ALS JE DAT ZELF NIET MEER KUNT?

Om de regie over je eigen leven te behouden als je daartoe door o­ mstandigheden straks zelf niet meer in staat zou zijn is er het levenstestament. Elles van der Pluijm - notaris en mediator bij het Utrechtse notariskantoor Hermans & ­Schuttevaer Notarissen Adviseurs Mediators – legt vanuit het moderne nieuwe kantoor aan de Jutfaseweg uit wat een levenstestament is en hoe het werkt. “Het komt vaker voor dan je denkt. Dat mensen niet meer in staat zijn om zelf hun financiële zaken te regelen, bijvoorbeeld omdat zij dementerend zijn. Zij kunnen dan onder andere niet meer rechtsgeldig hun handtekening zetten om hun huis te verkopen. De kantonrechter zal dan eerst een bewindvoerder of curator moeten benoemen. Een kostbare en dikwijls beladen aangelegenheid. Er is echter ook een andere mogelijkheid, het vooraf opstellen van een levenstestament. Een levenstestament is een notariële akte voor situaties waarin je tijdens je leven door omstandigheden niet meer in staat bent om je eigen belangen te behartigen. Belangrijk om nu al bij stil te staan.

Bevoegdheid

Volmacht

Wil je meer weten over de concrete mogelijkheden rond het opstellen van een levenstestament? Bij Hermans & Schuttevaer Notarissen Adviseurs Mediators adviseren wij je graag over wat in een bepaalde situatie het beste past en hoe dat geregeld kan worden. Neem dus gerust contact met ons op voor informatie en een ­vrijblijvende offerte.”

Waar in een ‘gewoon’ testament wordt vastgelegd wie je vermogen erft en wie dat uitvoert (executeur), wordt in een levenstestament een gevolmachtigde aangewezen om jouw belangen te behartigen als je dat zelf niet meer kunt. In een levenstestament, ook wel een uitgebreide algehele volmacht genoemd, kun je daartoe vooraf dus zelf iemand aanwijzen. Daarmee behoud je de regie en worden zaken volgens jouw wensen geregeld door personen die je vertrouwt en die verstand van zaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan je echtgenoot, je partner en/of je kinderen.

De in het levenstestament aangewezen gevolmachtigde ontfermt zich indien nodig over je bankzaken en bezittingen en neemt eventueel ook medische beslissingen voor je. Je kunt de volmacht afgeven aan één of meer personen. In het laatste geval kun je tevens bepalen of deze personen ieder zelfstandig of alleen gezamenlijk bevoegd zijn. Een tussenvorm kan ook: bepaalde handelingen zelfstandig verrichten, maar bij ­ingrijpende beslissingen eerst met elkaar afstemmen. Een levenstestament kan overigens zowel tijdelijk als blijvend van aard zijn. Je kunt dan ­denken aan situaties als ziekte of een ongeval of wanneer je (tijdelijk) in het buitenland verblijft.

Hermans & Schuttevaer Notarissen Adviseurs Mediators Jutfaseweg 1, Utrecht, T 030 233 66 99 www.herschut.nl 039

Leven14 utrecht compleet lr los  
Leven14 utrecht compleet lr los  
Advertisement