Page 1

Illustrasjon: Gislaug Østerås Sandberg

SKOGHEIMSEMINARET Levanger 14. - 15. november 2019

EIVIND HOFSTAD EVJEMO SHAZIA MAJID ARNE KLYVE ELLEN AANESEN INGRID STORHOLMEN ROGER REIN SVEINUNG HAVIK Musikk ved En dans på nevroser Mer info og billetter: bit.ly/skogheim


BAKGRUNN FOR SEMINARET

Dag Skogheim (1928-2015) var forfatter, arbeiderdikter og dokumentarist. Han kom opprinnelig fra Sømna i Nordland, men bodde på Levanger store deler av sitt voksne liv og fikk en viktig rolle i lokalsamfunnet her. Skogheim var opptatt av fellesskap, rettferdighet og de svakes rettigheter. Forfatterskapet hans kretser særlig rundt tema som arbeiderbevegelsens historie og kvinnenes rolle i denne, krigshistorie, tuberkulose og folkeminner. Han ble statsstipendiat i 1992 og fikk Kongens fortjenestemedalje i gull i 2008. Intensjonen med Skogheimseminaret er å holde Dag Skogheims humanistiske perspektiv i hevd gjennom litteratur og samtale. Seminaret avholdes for første gang i 2019 og det jobbes for at det kan bli en årlig begivenhet.

MEDVIRKENDE

Eivind Hofstad Evjemo er forfatter, kurator og filmregissør. Han kommer opprinnelig fra Levanger, men er i dag bosatt i Oslo. I år feirer han 10 års jubileum som forfatter. For debutromanen Vekk meg hvis jeg sovner (2009) mottok han Tarjei Vesaas’ debutantpris. For sin andre roman Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet (2012) mottok han Ungdommens kritikerpris og UT-Awards for «Årets bok» og «Årets trønderske forfatter». Evjemo kjente Dag Skogheim godt og har vært en viktig bidragsyter i forarbeidet til Skogheimseminaret 2019. Arne Klyve er samfunnsviter, forfatter og arbeider i dag som seniorrådgiver ved Bergensklinikkene. Han har lang erfaring innen feltet rus og psykiatri. Da han arbeidet med hiv-positive i Bergen på 1980tallet var han i kontakt med Dag Skogheim om den da tabubelagte sykdommen, noe som kunne sammenlignes med det tabu og stigma tuberkulose hadde i Norge tidligere. Klyve kontaktet Levanger bibliotek med idéen om å opprette et Skogheimseminar allerede i 2015, og har vært en viktig bidragsyter til forarbeidet med Skogheimseminaret 2019.


Shazia Majid er journalist og tidligere kommentator i VG. Hun er dobbelt SKUP-diplomvinner og har i en årrekke vært en sterk stemme i den offentlige debatten. Som ung startet hun tidsskriftet X-plosiv sammen med sin søster Mahmona Khan. De skrev om ulike tabuområder innen det flerkulturelle Norge, og utfordret både samfunn og myndigheter. Hun debuterte i år som forfatter med boka Ut av skyggene og er for denne nominert til Brageprisen 2019. I boka skriver hun om sin pakistanske mor, som kom til Norge i 1973. De første innvandrerne fra Pakistan ble stemplet som «pakistanerproblemet», likevel har de oppfostret en generasjon med døtre som knuser patriarkalske strukturer og posisjonerer seg i det norske samfunnet. Ellen Aanesen er forfatter og tidligere journalist i NRK. Hun har kjent Dag Skogheim og familien gjennom flere tiår. Hun arbeidet sammen med Skogheim i ulike prosjekt for NRK. Hun var redaktør for boka Vi var mange - kvinneaktivister fra 70-tallet forteller (2018). Hun har skrevet Ikke send meg til en «kone», doktor (1981) om abortkampens historie og ga ut Nasjonens barn (2008) med Bernt Eide om barna som Norsk misjon blant hjemløse tok fra de reisende. De samme temaene har hun dokumentert på film i NRK. Sveinung Havik er tidligere biblioteksjef i Levanger og en aktiv entusiast for lokalhistorie. Han har samarbeidet tett med Dag Skogheim i en årrekke og var med da Bibliotekets venner i sin tid ble opprettet. Han reiste med Skogheim i store deler av Skandinavia og kartla sanatorier og tuberkulosehjem, og har for øvrig vært et viktig ledd for at Skogheim fikk det kildemateriale han trengte i sitt arbeide. Roger Rein er redaktør i avisa Innherred. Som journalist i Namdalsavisa ble han i 1988 kjent med Dag Skogheim da boka Tæring kom ut. Rein ble raskt utfordret av Skogheim til å skrive om krigen i Nord-Trøndelag, som endte med en større artikkelserie og til slutt boka Krigsvåren. Gjennom dette arbeidet ble Skogheim en inspirerende støttespiller og venn. Rein har siden reist med Skogheim i både Tyskland og Østerrike på jakt etter personer til Skogheims dokumentasjonsarbeid om temaet 2. verdenskrig. Ingrid Storholmen er forfatter og bosatt i Verdal. Hun debuterte i 2001 med Krypskyttarloven og fikk stor oppmerksomhet både for denne og for sin neste samling Skamtalen. Graceland (2005). Tsjernobylfortellinger (2009), Storholmens første prosabok, fikk flotte kritikker, og hun ble nominert til Brageprisen, Kritikerprisen og den betydningsfulle IMPAC Dublin Literary Award 2015. Boka er oversatt til blant annet engelsk og hindi. Mora som glemte at det var kveld (2012) var hennes første barnebok.


PROGRAM TORSDAG 14. NOVEMBER KL. 19.00

Skogheimseminaret 2019 åpnes på Nabo’n i Nerby’n. Hege Udbye inviterer til sitt lune kafélokale og serverer blant annet sild og snaps – i ekte Skogheim-ånd. Dørene åpner 18.00. Hvor faen ble de av? Dag Skogheims blikk for de glemte og det glemte Foredrag med forfatter Eivind Hofstad Evjemo. Både det skjønnlitterære forfatterskapet og fagbøkene til Dag Skogheim er prega av en forkjærlighet for enkeltindividet og dets kamp mot omverdenen. Sild, snaps og samtale Forfatter og tidligere undervisningssjef ved Bergensklinikkene Arne Klyve samtaler og mimrer om Dag Skogheim sammen med forfatter og tidligere NRKjournalist Ellen Aanesen, tidligere biblioteksjef i Levanger Sveinung Havik og redaktør i Innherred Roger Rein. Minikonsert Vi avslutter kvelden med en minikonsert med verdalsbandet En dans på nevroser. En akustisk trio bestående av Torbjørn Solstad, Lars Ole Olsen og Lars Øyvinn Helden.

FREDAG 15. NOVEMBER KL. 18.00

Dag Skogheim var bibliotekets venn og kveldens program holdes i Levanger bibliotek. Dørene åpner 17.30. Salg av drikke. Skogheimforedraget 2019: Bortgjemt og glemt - historien om innvandrerkvinnene Årets skogheimforedrag holdes av Shazia Majid. På syttitallet kom det flere tusen innvandrerkvinner til Norge. I flere tiår levde disse kvinnene på utsiden av samfunnet, bortgjemt og glemt. Majid vil foredra om hvilke utfordringer og kamper disse kvinnene måtte ta, og hvordan de banet vei for neste generasjon. Forfatter Ingrid Storholmen og Dag Skogheims datter Mette Skogheim leser selvvalgte tekster fra Skogheims forfatterskap. Et lite vindu mot historien – en dokumentar om Dag Skogheim Premiere på regissør Eivind Hofstad Evjemos dokumentarfilm om Dag Skogheim.

BILLETTER

Inngang torsdag/fredag: 150,Inngang begge dager: 250,Inngang torsdag m/sildebord, dessert og kaffe: 400,Inngang begge dager m/sildebord, dessert og kaffe torsdag: 500.Kjøpes på biblioteket eller på bit.ly/skogheim

Profile for Levanger bibliotek

Skogheimseminaret - Program  

Program for torsdag og fredag kveld under Skogheimseminaret 2019.

Skogheimseminaret - Program  

Program for torsdag og fredag kveld under Skogheimseminaret 2019.

Advertisement