Page 1

Jesús Galdón Martínez

PROPOSTA DE MEMORIAL A LES VÍCTIMES DELS CAMPS NAZIS PLACA COMMEMORATIVA situada al “mur de les lamentacions” del centre memorial de Mauthausen Client: Memorial Democràtic de Catalunya 7 de maig de 2017, en el 72é aniversari de l’alliberament del camp de concentració Mauthausen

t. (034) 666700325 C/ Salvà, 42 local 1 08004 Barcelona info@jesusgaldon.com

www.lestudioh.com www.jesusgaldon.com www.historiadelartesinnombres.eu www.bandbabel.net


Jesús Galdón Martínez

Presentació


De què es compon una pedra? El granit és una pedra composta. Està formada principalment per quars, feldespat, i en menor proporció, per mica, plagioclasa i hornblenda. Segons el lloc d'origen, aquests elements poden variar i incorporar d'altres.


L'altre component Però hi ha altre component immaterial de què es compon i que és universal, i que segons el lloc i el temps, pren una forma o d'altra. Aquest altre component és la memòria. Una memòria sense forma, que puja i baixa, que apareix i desapareix, i que esdevé un camí de continuïtat o d'oblit.


Perquè la memòria és altre element de la pedra? La carn és fràgil i caduca. La pedra és inerta i perenne. Al llarg de la història la pedra ha estat l'element substitutori de la presència de la carn, i finalment ha esdevingut l'eternitat que manca l’humà. Així, ha esdevingut contenidor de la memòria.


La pedra és capaç de contenir la memòria individual i col·lectiva. Així com una pedra, que és una petita part de la pedrera de la qual és origen, la seva memòria pot ser tan gran com tot un món, com tot un temps. Una pedra és capaç de contenir els signes d'un llenguatge que sols els sentiments poden llegir. I és així com quelcom minúscul esdevé universal.

Imatges de Francesc Boix, nascut al Pobe-Sec, Barcelona.


De la pedrera de granit de Mauthausen van treure la pedra i la mort milers de persones. Entre ells, milers de catalans van signar amb la seva sang les pedres, pedres amb què construïren el mur que ara denominem "el mur de les lamentacions", i que ara s'erigeix com a suport de la tràgica memòria de què ja no ens podem desfer, mai més, ningú. Per això, aquesta proposta de placa, que vol assenyalar la memòria del lloc, simplement emmarcant i mostrant la veritable memòria escrita a les pedres del mur. Un mur construït amb el dolor de tanta gent, que és el nostre dolor, que és tot el dolor d'un petit país, tot el dolor d’un poble.


Tot el dolor d’un petit país

Tot el dolor d’un poble


Jesús Galdón Martínez

PLACA COMMEMORATIVA situada al “mur de les lamentacions” del centre memorial de Mauthausen 7 de maig de 2017, en el 72é aniversari de l’alliberament del camp de concentració Mauthausen


Jesús Galdón Martínez

Proposta de memorial a les víctimes dels camps nazis Placa original situada al lloc, al memorial de Mauthausen


Jesús Galdón Martínez

Proposta de memorial a les víctimes dels camps nazis Acte de presentació de la placa


Jesús Galdón Martínez

Premsa


Dossiermauthausenok  
Dossiermauthausenok  

Dossier placa conmemorativa a les víctimes dels camps nazis, situada al “mur de les lamentacions” del centre memorial de Mauthausen

Advertisement