Page 1

LOGOPEDIE EN AUDIOLOGIE Professionele bachelor in de logopedie en de audiologie Logopedie Audiologie

Antwerpen Campus Sanderus


INHOUD

1.

Welkom................................................................................................................................... 5

2.

Waarom logopedie en audiologie studeren?............................................................ 6

3.

Onze troeven....................................................................................................................... 8

4.

Professionele bachelor in de logopedie en de audiologie............................... 10

5.

Go international................................................................................................................ 15

6.

Opleiding in het nieuws................................................................................................. 18

7.

Studentenvoorzieningen............................................................................................... 20

8.

Studie-, studenten- en trajectbegeleiding............................................................. 22

9.

Afgestudeerd?.................................................................................................................... 24

10.

Inschrijvingen & studiegelden.................................................................................... 26

11.

Kom kennismaken!........................................................................................................... 31

De informatie in deze brochure geldt onder voorbehoud van wijzigingen en is juridisch niet bindend.

2

3


1

WELKOM BESTE STUDENT Wil je graag interactief met mensen werken? Ben je geboeid door spraak, taal en gehoor en wil je de communicatie van en tussen mensen verbeteren? Dan is de opleiding logopedie en audiologie wellicht iets voor jou! Een logopedist onderzoekt, behandelt en optimaliseert mondelinge en schriftelijke communicatie. Een audioloog is als paramedicus gespecialiseerd in de algemene zorg voor het gehoor en de evenwichtsfunctie. Onze professionele bachelor in de logopedie en de audiologie houdt het evenwicht tussen theoretische inzichten en praktijkgerichte vaardigheden. In de laatste opleidingsfase kies je voor de afstudeerrichting logopedie of audiologie. Bovendien kun je in één jaar

ook de andere afstudeerrichting afwerken. Zo behaal je twee diploma’s in vier jaar tijd. Onder het motto ‘Vind je focus. Verleg je grenzen.’ daagt Lessius je uit om met een kritische blik en scherpe focus elke dag het beste van jezelf te geven. We bieden je een optimaal kader en alle kansen om jouw toekomstdroom dichterbij te brengen. Verleg je grenzen en kom zeker eens een kijkje nemen bij Lessius! Tijdens de infodagen en open lesdagen kun je heel concreet met onze opleiding kennismaken en de sfeer op de campus opsnuiven. Veel succes met je studiekeuze en graag tot binnenkort!

Drs. Kurt Eggers Opleidingshoofd logopedie en audiologie

Prof. dr. Hugo Schouppe Groepsdirecteur Gezondheid & Welzijn

4

5


Je professionele toekomst Als logopedist of audioloog kun je zowel in dienstverband als op zelfstandige basis werken. Veel afgestudeerden vinden een job in de gezondheids- of pedagogische sector. Sommigen bouwen een zelfstandige praktijk uit. Als logopedist kun je onder meer tewerkgesteld worden in het (buiten)gewoon onderwijs, medischpedagogische instituten, revalidatiecentra, ziekenhuizen en rust- en verzorgingstehuizen. Enkelen werken als stem- en articulatiecoach met professionele sprekers binnen radio, tv en theater. Als audioloog kun je aan de slag in hoorcentra, revalidatiecentra, neus-, keel- en oordiensten, instellingen voor gehoorgestoorden en thuisbegeleidingsdiensten, bejaardenzorg, arbeidsgeneeskundige diensten en in de industrie in het kader van gehoorbescherming.

2

WAAROM LOGOPEDIE EN AUDIOLOGIE STUDEREN?

Als je aan Lessius logopedie en audiologie studeert, kies je voor een wetenschappelijk gefundeerde professionele bacheloropleiding met een sterk praktijkgericht karakter in het studiegebied gezondheidszorg. Als logopedist en audioloog werk je samen met collega’s uit andere disciplines rond spraak-, taal- en gehoorproblemen bij kinderen, volwassenen en ouderen. Sleutelwoorden zijn empathie, zin voor samenwerking, zelfstandigheid en een leergierige, kritische ingesteldheid. Het bewust omgaan met de communicatie van anderen vereist inzicht in je eigen communicatiegedrag. Bij aanvang van je studie evalueren we je spreekgedrag, taal en gehoor. Tijdens je opleiding verfijn je je mondelinge taalgebruik in specifieke oefensessies.

Binnen deze domeinen werken logopedisten en audiologen nauw samen met artsen en teamleden uit diverse paramedische disciplines, psychologen, maatschappelijk werkers of leerkrachten.

“Leven is communiceren! Stel je eens voor dat de mogelijkheid tot communicatie je voor één dag ontnomen wordt ... En beeld je dan eens in dat jij de ‘sleutel’ kunt zijn voor mensen voor wie communiceren helemaal niet vanzelfsprekend is. Het is daarom dat ik logopedist wil worden: ik wil de levenskwaliteit van mensen verbeteren!” Student opleidingsfase 3 - logopedie

6

7


Lessius is more!

Begeleiding op maat

Studeren in hartje Antwerpen

In 2010 bundelden de Lessius Hogeschool in Antwerpen, de KHMechelen en Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver de krachten in ‘het nieuwe Lessius’. De Lessius Hogeschool werd Lessius Antwerpen en de voormalige KHMechelen én Campus De Nayer fuseerden tot Lessius Mechelen.

Bij de start van je opleiding krijg je een beeld van de competenties van een logopedist en audioloog via de competentiewijzer. Deze gids maakt je wegwijs in de veelheid van competenties die je tijdens je opleiding zal verwerven. Docenten coachen je om deze competenties te behalen. Dit leerproces is gekoppeld aan een (e-)portfolio.

Dat Antwerpen een trendy en bruisende stad is, hoeft geen betoog. De vele studentencafeetjes, gezellige pleinen en terrassen, prachtige gebouwen en fijne sfeer maken van Antwerpen een hippe metropool. Campus Sanderus, op een boogscheut van het trendy ‘Zuid’ en op wandelafstand van het stadscentrum, wordt je thuisbasis. De campus is centraal gelegen en vlot bereikbaar met het openbaar vervoer.

De samenwerking tussen Lessius Antwerpen en Lessius Mechelen betekent nog meer opleidingen, nog meer faciliteiten, nog meer kwaliteit, nog meer studentenvoorzieningen en nog meer toekomstplannen waar jij deel van kunt uitmaken!

3 4

Kies je voor een opleiding logopedie en audiologie, dan verwelkomen we je graag bij Lessius Antwerpen.

ONZE TROEVEN Door de flexibele structuur en de twee gemeenschappelijke basisjaren kun je kiezen voor de afstudeerrichting logopedie of audiologie. Dat biedt je het perspectief om in vier jaar beide diploma’s te behalen. In de afstudeerrichting logopedie bieden we verschillende keuzevakken aan: meertaligheid, personen met verstandelijke beperkingen enz. Zo kies je naast het onderwerp van je bachelorproef ook je eigen logopedische specialisatie. Je praktijkervaring breidt uit via de stages en de begeleiding van studenten uit de eerste opleidingsfase met eigen spraak- en taalvervolmaking.

Kies je voor de afstudeerrichting audiologie dan kies je voor een casusgestuurde opleiding. Deze aparte werkvorm leert je analyseren en brainstormen over behandelingen of beslissingen. Je deelt je visie met je medestudenten en je tracht door overleg en discussie tot een oplossing te komen. Boeiende lesweken worden afgewisseld met stages.

Heb je nood aan individuele begeleiding? Dan kun je terecht bij de studie- en studentenbegeleiding.

Internationaal karakter Het internationale karakter van de opleiding zorgt voor een bijzondere dimensie! In de derde opleidingsfase logopedie volg je bepaalde colleges samen met buitenlandse studenten. Zo proef je van internationalisering@home.

Associatie K.U.Leuven associatie.kuleuven.be Als Lessiusstudent ben je automatisch lid van de Associatie K.U.Leuven. Dat is een netwerk van de K.U.Leuven en 12 Vlaamse hogescholen die intensief samenwerken om het beste in onderwijsland te bundelen. De uitwisseling met topexpertise uit de oudste en grootste universiteit van het land staat borg voor excellente kwaliteit en unieke opportuniteiten.

Wil je studeren in het buitenland? Ons uitgebreid netwerk van dertig partnerinstellingen biedt je uiteenlopende mogelijkheden om je grenzen te verleggen! Ook een buitenlandse stage of ontwikkelingssamenwerking in Suriname behoort tot de mogelijkheden.

Specialisatie stem, stotteren en leerstoornissen Na je basisopleiding kun je kiezen uit drie eenjarige postgraduaatopleidingen om je verder te specialiseren in stem, stotteren en leerstoornissen. Het postgraduaat stotteren is een Europees erkende opleiding en wordt gedoceerd in het Engels. Neem alvast een kijkje in de toekomst!

8

9


De opleiding in een notendop De opleiding wordt in een modeltraject aangeboden. Volg je dit traject, dan kun je je studie in drie opleidingsfasen afwerken. Na opleidingsfase 2 kies je voor de afstudeerrichting logopedie of audiologie. De continue kruisbestuiving tussen theorie en praktijk, zowel in de opleiding als tijdens de stages, zorgt voor een leertraject met veel variatie en uitdagingen. In opleidingsfase 1 en opleidingsfase 2 besteed je de ene helft van je studietijd aan logopedische en audiologische wetenschappen en vaardigheden, de andere helft aan ondersteunende wetenschappen. Theorie en praktijk vullen elkaar voortdurend aan.

4

ROFESSIONELE P BACHELOR IN DE LOGOPEDIE EN DE AUDIOLOGIE

In opleidingsfase 1 komen de normale spraak- en taalontwikkeling en gehoorfuncties aan bod. Je verwerft de basis van de fysica en verdiept je in taalkundige, medische en psychologische beginselen. Vervolgens sta je stil bij de afwijkingen die kunnen voorkomen binnen de verschillende logopedische en audiologische domeinen. Opleidingsfase 2 gaat in op het onderzoek en de behandeling van afwijkend communicatiegedrag. Via stage maak je voor het eerst kennis met het reĂŤle werkveld. Grondig observeren en stilaan participeren staan daarbij centraal. In opleidingsfase 3 kies je voor de afstudeerrichting logopedie of audiologie. De colleges zijn verdiepend en bereiden je voor op het werkveld. De stage op verschillende werkplekken helpt je om je kennis en vaardigheden in praktijk te brengen. Je schrijft een bachelorproef over een relevant logopedisch of audiologisch onderwerp.

10

11


Afstudeerrichtingen

Opleidingstabellen

Logopedie

Logopedie én audiologie!

Opleidingsfase 1 | Modeltraject

Opleidingsfase 2 | Modeltraject

In de afstudeerrichting logopedie leer je heel specifiek hoe je de communicatie tussen mensen kunt bevorderen en problemen inzake gehoor, spraak en taal kunt voorkomen, in kaart brengen en behandelen. Je geeft je logopedische specialisatie zelf vorm door drie keuzemodules te selecteren. Bovendien loop je intensief stage.

Nadat je het ene diploma behaald hebt, kun je in één jaar ook de andere afstudeerrichting afwerken. Zo behaal je twee diploma’s in vier jaar tijd.

Je vindt een uitgebreide beschrijving van elk opleidingsonderdeel op www.lessius.eu/la-1.

Je vindt een uitgebreide beschrijving van elk opleidingsonderdeel op www.lessius.eu/la-2.

Thema: normale en afwijkende spraak, taal en gehoor

Thema: onderzoek, diagnostiek en therapie

Audiologie In de afstudeerrichting audiologie bestudeer je via casussen alle aspecten van de klinische audiologie en audiometrie, het aanpassen van hoortoestellen en auditieve implantaten, en de bijhorende revalidatie. Je bestudeert gehoorstoornissen bij kinderen, volwassenen en ouderen en zoekt naar oplossingen in een multidisciplinaire setting.

“Ik studeer nog een extra jaar audiologie. Echt een pluspunt om in één jaar een tweede diploma te behalen dat veel professionele mogelijkheden biedt. Ik kijk ernaar uit om vol ambitie en gemotiveerd als logopedist of audioloog aan de slag te gaan!” Student opleidingsfase 3 - audiologie

Curriculum Basis

1 2

Logopedie en audiologie

Optie

3

Afstudeerrichting logopedie

Afstudeerrichting audiologie

Extra studiemogelijkheid

4

Afstudeerrichting audiologie

Afstudeerrichting logopedie

Opleidingsonderdelen Leergebied logopedie en audiologie Methodieken in de logopedie en audiologie Spraak: • Articulatie • Stem • Vloeiendheid Taal: • Mondelinge taal • Geschreven taal en rekenen Gehoor Communicatie Ondersteunende wetenschappen Taalwetenschappen Humane wetenschappen: • Algemene psychologie • Ontwikkelingspsychologie Medische wetenschappen: • Algemene anatomie en fysiologie met specifieke aandacht voor spraak-, stem en gehoororganen • Neurologie Fysica Wetenschappelijk handelen Totaal

Studiepunten 6

4 3 3 6 3 4 4 4 3 3 5

3 3 6 60

Opleidingsonderdelen Studiepunten Leergebied logopedie en audiologie Methodieken in de logopedie en 4 audiologie Spraak: 6 • Articulatie • Stem • Vloeiendheid Taal: • Mondelinge taal 3 • Geschreven taal en rekenen 3 Gehoor 4 Toegepast wetenschappelijk handelen: • Statistiek 4 • Onderzoeksrapportering 3 Stage 1 logopedie en audiologie 5 Communicatie 3 Ondersteunende wetenschappen Algemeen vormende basis 3 • Religie, zingeving en levensbeschouwing Taalwetenschappen 4 Humane wetenschappen: • Psychomotoriek 3 • Persoonlijkheidspsychologie 3 • Algemene en bijzondere pedagogiek 3 Medische wetenschappen: • Neuropathologie en pathologie van 4 de spraak-, stem en gehoororganen • Psychopathologie met inbegrip van 5 inleiding in de genetica Totaal

60

12

13


Opleidingsfase 3 | Modeltraject Afstudeerrichting logopedie

Opleidingsfase 3 | Modeltraject Afstudeerrichting audiologie

Je vindt een uitgebreide beschrijving van elk opleidingsonderdeel op www.lessius.eu/la-3-log.

Je vindt een uitgebreide beschrijving van elk opleidingsonderdeel op www.lessius.eu/la-3-aud.

Thema: verdieping in spraak- en taalstoornissen

Thema: verdieping in gehoorstoornissen

Opleidingsonderdelen Leergebied logopedie Spraak: • Articulatie • Stem • Vloeiendheid Taal: • Mondelinge taal • Geschreven taal en rekenen Keuzemodules (3 keuzes): • Meertalige kinderen met communicatiestoornissen* • Personen met verstandelijke beperkingen* • Intensive Programme* • Volwassenen met verworven neurogene communicatiestoornissen • Kinderen met ontwikkelings- en gedragsstoornissen • Personen met neuromotorische beperkingen Stage: • Stage 2 Logopedie • Stage 3 Logopedie Bachelorproef Communicatie Beroepsvoorbereiding Totaal

Studiepunten 6

6

9

Opleidingsonderdelen Leergebied audiologie Beginselen van de audiologie: • Beginselen van de audiologie 1 • Beginselen van de audiologie 2 Klinische audiologie: • Klinische audiologie 1 • Klinische audiologie 2 Hoortoestel en hoortoestelaanpassing: • Hoortoestel en hoortoestelaanpassing 1 • Hoortoestel en hoortoestelaanpassing 2 Revalidatie Stage: • Stage 2 audiologie • Stage 3 audiologie • Stage 4 audiologie Bachelorproef Beroepsvoorbereiding Totaal

“Een studieverblijf in een ‘vreemd’ land biedt heel wat meer dan alleen inhoudelijke meerwaarde. Op een ongedwongen manier heb ik enorm veel bijgeleerd. Zo verdween de drempel om een vreemde taal te spreken. Dat gaf mijn zelfvertrouwen en mijn zelfstandigheid een enorme boost. Daar heb ik nog elke dag iets aan!” Erasmusstudent

Studiepunten

3 3 4 3

5

4 3

6 6 8 12 3

GO INTERNATIONAL

60

www.lessius.eu/english

5

10 10 12 4 3 60

* Dit opleidingsonderdeel wordt in het Engels aangeboden.

14

15


Onze samenleving is bij uitstek internationaal en multicultureel. Daarom willen we je tijdens je studie al een blik op de wereld gunnen, want een internationale studie-ervaring betekent een verrijking van je latere beroepsprofiel.

Buitenlandse stage In opleidingsfase 3 kun je stage lopen in Europa en ver daarbuiten (bv. Canada, Suriname, Zuid-Afrika of India). Zo maak je niet alleen kennis met internationale vakinhoudelijke ontwikkelingen, maar vergroot je ook je talenkennis en je sociale en communicatieve vaardigheden.

English Program www.lessius.eu/slt Studenten uit opleidingsfase 3 volgen enkele colleges samen met de internationale studenten van het English Program, een uitgelezen kans om met Europese leeftijdsgenoten in contact te komen.

Intensive Program

Uitwisselingsprogramma’s

www.lessius.eu/ip In opleidingsfase 3 bieden we je de mogelijkheid één semester te studeren aan een van onze partnerinstellingen: Sinds 1993 coördineert de opleiding een internationaal netwerk van 18 logopedie-opleidingen uit 13 landen binnen en buiten Europa. Naast de dagelijkse netwerkcoördinatie, organiseert de opleiding jaarlijks een ‘Intensive Program’ in één van de partnerinstellingen. Dat programma brengt studenten en docenten een week lang samen rond specifieke logopedische thema’s. Als student van opleidingsfase 3 kun je aan het programma deelnemen. Zo voeg je een internationale dimensie toe aan je opleiding.

België

Letland

• Brussel - Haute Ecole Leonard de Vinci, Institut Libre Marie Haps • Brugge - Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende • Leuven – K.U.Leuven

• Liepaja – Liepajas Pedagogijas Akademija

Bulgarije

Malta

• Blagoevgrad – South–West University

• Malta – Università ta’ Malta

Duitsland

Nederland

• Aachen – Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule

Estland

• Eindhoven – Fontys Paramedische Hogeschool • Groningen – Hanzehogeschool Groningen • Heerlen – Hogeschool Zuyd • Zwolle – Windesheim

• Tartu – Tartu Ülikool

Oostenrijk

Finland

• Helsinki – Helsingin Yliopisto • Oulu – Oulun Yliopisto • Turku – Turun Yliopisto

Litouwen

• Siauliai - Šiaulių universitetas

• FH Joanneum – University of Applied Sciences

Portugal • Estoril – Escola Superior de Saúde Do Alcoitão

Frankrijk

Slovakije

• Strasbourg – Université Louis Pasteur

• Bratislava – Univerzita Komenského

Griekenland

Slovenië

• Patras – University of Patras

• Ljubljana – Univerza v Ljubljani

Groot-Brittannië

Spanje

• Glasgow – University of Strathclyde

• Barcelona – Universitat Autònoma de Barcelona • Salamanca – Universidad de Salamanca • Valladolid – Universidad de Valladolid

Ierland • Dublin – Trinity College

Italië • Padova – Università degli Studi di Padova

Zweden • Gothenburg – Göteborgs Universitet • Stockholm – Karolinska Institutet

16

17


Patiëntgerichte informatiefolder bekroond

Ontwikkelingsstage in Suriname

Lessiusstudente Joke Husson ontving de ‘Prijs Maria Barones Verstraeten’ voor de beste bachelorproef. Ze stelde een preoperatieve voorlichtingsfolder op ten behoeve van patiënten die een fonomicrochirurgische ingreep moeten ondergaan. Het resultaat is een creatief product, een folder op maat van de patiënt, gebaseerd op internationale wetenschappelijke literatuur en eigen interviews en onderzoek.

Als je binnen de opleiding logopedie en audiologie meer van de wereld wilt zien en je grenzen wilt verleggen op het vlak van ontwikkelingssamenwerking, kun je in opleidingsfase 3 één stageperiode in Paramaribo (Suriname) doen. Je werkt ook samen met studenten van de opleiding logopedie Paramaribo binnen het Instituut voor de Opleiding van Leraren.

De Vlaamse Vereniging van Logopedisten (VVL) heeft al ingestemd met de publicatie van de folder, in het najaar van 2010.

6

OPLEIDING IN HET NIEUWS

In 2012 trekken vijf studenten voor een periode van drie maanden naar Paramaribo. Ze komen terecht in verschillende klinische settings en zullen nauw samenwerken met de lokale bevolking. Zo kunnen ze hun logopedische vaardigheden verder ontwikkelen. Tegelijkertijd leveren ze een bijdrage aan de logopedische ontwikkelingsnood in Suriname.

Man over woord Op vrijdag 18 november 2011 zendt CANVAS de eerste aflevering uit van ‘Man over woord’. In dit programma gaat Pieter Embrechts op zoek naar de schoonheid en de geheimen van onze taal. De eerste aflevering is een blikvanger voor de audiologiewereld: Pieter gaat langs bij Mark Laureyns, audioloog en docent aan de opleiding logopedie en audiologie van Lessius Antwerpen. Hij legt uit waarom het woord ‘pardon’ bij Elio Di Rupo nooit ver weg is wanneer hij Nederlands praat. In de reportage wordt ook uitgelegd hoe het oor werkt en wat er misloopt bij gehoorverlies.

Royalties Eind november 2010 werd de dertigste verjaardag van de Nederlandse Taalunie gevierd en ging ook de Vlaamse Voorleesweek van start, twee evenementen waarbij prinses Mathilde prominent in beeld kwam. Voor het VTM-programma ‘Royalties’ was dit de aanleiding om het Nederlands van Mathilde onder de loep te nemen. Aan de hand van videobeelden beoordeelde Piet Ceuppens, docent in de bachelor in de logopedie en de audiologie van Lessius Antwerpen, de Nederlandse spraak en taal van de prinses. Hij duidde op bepaalde ‘eigenaardigheden’ in de Nederlandstalige communicatie en formuleerde enkele adviezen tot verbetering.

Amai, mijn (h)oren! Donderdag 30 september vindt in het Jeugdontmoetingscentrum (JOC Centraal) de infosessie 'Amai, mijn (h)oren!' plaats, over de gevaren van lawaai, te luide muziek op festivals en via mp3-spelers. Eerst licht Marleen De Sloovere, docente aan de opleiding logopedie en audiologie van Lessius Antwerpen, de anatomie en fysiologie van ons gehoororgaan toe. Ze wijst ook op de gevolgen van geluidsoverlast. Daarna legt Beo, de monitormixer van enkele bekende Vlaamse artiesten, uit waarom gehoorbescherming zo belangrijk is. De studenten van de afstudeerrichting audiologie meten het volume van mp3-spelers, testen het gehoor en verzorgen een interactieve informatiestand. De winnaar van de quiz mag oordoppen op maat laten maken. Bron: Het Nieuwsblad, 30 september 2010

18

19


Studentenorganisaties De Studentenraad bestaat uit democratisch verkozen vertegenwoordigers van de studenten. Het hogeschoolbestuur raadpleegt de raad over alle kwesties die je als student direct aanbelangen.

Centen voor studenten

Hapje tapje

www.centenvoorstudenten.be

www.lessius.eu/ophetmenu

Studenten die in België hoger onderwijs volgen en aan bepaalde voorwaarden voldoen, kunnen voor studiefinanciering in aanmerking komen. STIP verstrekt je alle inlichtingen over de studietoelage van de Vlaamse Gemeenschap en andere studiefinancieringsmogelijkheden. Meer info hierover vind je op bladzijde 29 bij ‘Studiefinanciering’.

Elke campus heeft een gezellig studentenrestaurant met een gevarieerd aanbod ontbijtkoeken, belegde broodjes, verse soep, warme maaltijden, desserts en fruit tegen studentenprijzen. Je kunt het wekelijks aangepaste menu op de website raadplegen.

Huisvesting

Voor 10 euro koop je 7 cultuurcheques. Met zo’n cheque kun je naar een dans-, film-, muziek- of theatervoorstelling, een tentoonstelling of een ander evenement in een van de deelnemende Antwerpse cultuurhuizen. Je kunt de cultuurcheques ook gebruiken als gratis toegangsticket voor een van de Cultoer-activiteiten. Check het volledige aanbod op www.cultoer.be.

www.studentkotweb.be Het praesidium staat tijdens het academiejaar borg voor tal van ontspanningsmogelijkheden: fuiven, cantussen, een jaarlijks galabal, een skireis enzovoort.

7

STUDENTENVOORZIENINGEN

Bovendien maken verschillende studentenverenigingen je vertrouwd met alle facetten van het studentenleven en houden ze enkele studententradities in ere.

Met al je vragen over huisvesting kun je bij STIP terecht. Als je naar een studentenkamer op zoek bent, vraag dan bij STIP een wachtwoord aan. Dat geeft je toegang tot KOTWEB, een digitaal bestand met een overzicht van de studentenhuisvesting in Antwerpen en omgeving. Op basis van jouw selectiecriteria (locatie, prijs, comfort enzovoort) stelt de computer een adressenlijst samen.

www.lessius.eu/stip

Mobiliteit

Als student leef je niet van boeken alleen ... STIP (Studenteninformatiepunt) geeft pit aan je studentenleven! Financiële steun, een kot, een fiets, een bijverdienste, een frisse pint, een luisterend oor, sportfaciliteiten of een filmvoorstelling, STIP Lessius Antwerpen wil een concreet antwoord bieden op grote en kleine studentennoden.

STIP verhuurt fietsen in samenwerking met de Antwerpse Fietshaven. Je huurt bij ons al een fiets vanaf 3 euro per maand. Bovendien betaalt STIP een deel van dat bedrag terug. De exacte bedragen en werkwijze vind je op www.lessius.eu/stip.

Vertegenwoordigers en studenten van de hogeschool stippelen het beleid uit. Studenten engageren zich ook in de Sportraad, de Gezondheidsraad, Culture Club, de Werkgroep Eco-campus en de Werkgroep Catering.

http://vdab.be/jos | www.studentjobweb.be

Je vindt het centrale STIP-huis op Campus Sint-Andries. Je bent er elke werkdag welkom (09.00 - 12.30 uur en 13.00 - 17.30 uur) om rond te snuisteren in de infotheek of om vragen op onze medewerkers af te vuren. Onze ‘vliegende’ studentenantenne houdt ook wekelijks halt op Campus Sanderus.

Studentenjobs Als je graag wat wilt bijverdienen, hou dan zeker de STIP-valven en je mailbox in de gaten: studentenjobs maken we via deze kanalen bekend. Via de STIP-website heb je toegang tot de JOS-databank (Jobstudenten Systeem), die in samenwerking met de VDAB wordt opgesteld. Bovendien kun je bij STIP een wachtwoord aanvragen dat je toegang geeft tot JOBWEB, een databank met studentenjobs en nuttige info over studentenarbeid.

Cultuur

Fit in je hoofd En wat dacht je van sporten tegen een vriendenprijsje? Met een sportsticker neem je deel aan een heleboel sportieve activiteiten voor maar 18 euro. Ga voor een actief academiejaar met de Antwerp Student League voor basketbal, volleybal, zaal- en veldvoetbal, goedkope fitness in diverse centra! Of duik in de STIP-sportgids voor meer initiaties en sportevents. STIP-trainingen en -sensibiliseringsacties (assertiviteitstraining, stressreductietraining, EHBO-cursussen, timemanagement enzovoort) helpen je om sterker in je schoenen te staan, een belangrijke stap vooruit tijdens je studies en in je latere leven.

Just relax! Het STIP-café d’Afleiding op Campus Sint-Andries is dé ontmoetingsplaats bij uitstek. Je kunt er feesten, film of tv kijken, pool, darts of piano spelen en je krijgt er zelfs podiumkansen. Je vindt er ook een selectie van gratis kranten en tijdschriften.

20

21


Introductieweek

Expertisecentrum Code

We willen je zo snel mogelijk met de hogeschool vertrouwd maken. Daarom organiseren we bij de start van het academiejaar instapmodules en introductiedagen. Je kunt er in een ontspannen sfeer met je medestudenten, je docenten en de verschillende diensten kennismaken en krijgt gedetailleerde informatie over de cursussen en de examens.

Lukt het niet om de lessen goed te volgen en te verwerken door problemen met aandachtsvermogen of werkhouding (bv. door ADHD)? Ondervind je moeilijkheden in lezen, spellen en rekenen (bv. door dyslexie of dyscalculie)? Ben je anderstalig en heb je moeite met mondelinge of schriftelijke taal?

Studentenbegeleiding

8

STUDIE-, STUDENTENEN TRAJECTBEGELEIDING

De studentenbegeleider staat je met raad en daad bij en is je eerste aanspreekpunt, zowel op het vlak van studieadvies als daarbuiten. Hij helpt je bij het uitstippelen van een studietraject-op-maat en bij het uitwerken van een adequate studiemethode en -planning. De ‘Gids Studie- en Studentenbegeleiding’ geeft een overzicht van alle mogelijke vormen van dienstverlening die studie- en studentenbegeleiding (SSB) aanbiedt. De gids bevat onder meer een lijst met belangrijke begrippen en vragenlijsten die mogelijke studievaardigheidstekorten aan het licht kunnen brengen. Verder organiseert SSB studievaardigheidstrainingen, met tips en oefeningen over studieplanning (leren jezelf te organiseren), studiemethode (hoe verwerk je een cursus en maak je schema’s), leesvaardigheid en voorbereiding van de examens. Om jou een inzicht te geven in je studievoortgang worden er proefexamens georganiseerd. Bovendien bewaakt de studentenbegeleider je studievoortgang via individuele gesprekken.

Code is een expertisecentrum van de Groep Gezondheid & Welzijn van Lessius. Het centrum onderzoekt je probleem, stelt een onderbouwde diagnose en biedt ondersteuning. Je krijgt er advies-op-maat over je studietraject, studiemethode en over eventuele aangepaste examenfaciliteiten. Bovendien organiseert Code workshops die je helpen om tijdens het studeren beter om te gaan met de moeilijkheden die je ervaart. Voor studenten met dyslexie organiseren we sessies die een dieper inzicht bieden in dyslexie en de gevolgen ervan. Je leert je beperkingen actief te compenseren aan de hand van de voor jou werkzame (digitale) hulpmiddelen en tips. Studenten met ADHD kunnen bij Code terecht voor workshops planning en organisatie: een individuele training waarin je leert hoe je je dagelijkse leven in het algemeen en je studie in het bijzonder beter kunt plannen en organiseren. Kijk voor meer informatie op www.codelessius.eu. Studenten die een beroep willen doen op Code kunnen aankloppen bij de studentenbegeleider van hun opleiding.

Je kunt sessies rond faalangsttraining volgen. Indien nodig verwijzen we je door voor professionele hulp. Tijdens de examens vervult de studentenbegeleider de functie van ombudspersoon. Je kunt bij hem te rade gaan met vragen en problemen en waar nodig treedt hij op als bemiddelaar tussen jou en je examinatoren. 22

23


Postgraduaten

Meteen aan de slag “Aan studenten logopedie en audiologie geef ik altijd het volgende advies: ga ervoor en volg je hart! Het is een mooi beroep, omdat je mensen écht kunt helpen. Let wel: een boeiende job komt niet vanzelf, je moet er vaak hard voor werken." Oud-student logopedie

9

AFGESTUDEERD? Alumniwerking

Plaatsingsdienst

www.lessius.eu/alumni

www.lessius.eu/jobs-la

Samen studeren smeedt banden voor het leven, zowel vriendschappelijk als professioneel. De alumnivereniging wil die band levendig houden en brengt afgestudeerden op de hoogte van wat er aan de hogeschool reilt en zeilt via nieuwsbrieven, een alumniavond en een online alumnidatabank, de netwerktool bij uitstek om met afgestudeerden en je hogeschool in contact te blijven!

De opleiding heeft een eigen plaatsingsdienst, die contacten met potentiële werkgevers onderhoudt en laatstejaars en afgestudeerden over werkaanbiedingen informeert. Deze dienst is, zeker voor afgestudeerden, een prima hulpmiddel om snel aan de slag te gaan.

Wil jij je verder verdiepen in thema’s als stotteren, stem en leerstoornissen? Bekijk dan zeker ons aanbod postgraduaatopleidingen. • Het postgraduaat stem is een eenjarige opleiding (20 studiepunten) die logopedisten wil bijscholen tot deskundigen in het vakgebied stem. Het curriculum omvat zowel wetenschappelijke als praktijkgerichte vorming. Naast 15 contactdagen staan begeleide zelfstudie en praktijkgerichte oefeningen centraal. De colleges en workshops worden gegeven door deskundigen in het vakgebied uit binnen- en buitenland. www.lessius.eu/pg-stem • Het postgraduaat vloeiendheidsstoornissen (European Clinical Specialization in Fluency Disorders) is een eenjarige opleiding voor logopedisten die zich tot stottertherapeut willen vormen. Deze specialisatieopleiding is een samenwerking tussen elf universiteiten uit acht Europese landen (België, Duitsland, Finland, Ierland, Malta, Nederland, Portugal en Zweden) en een aantal wereldvermaarde stottercentra. Het curriculum bestaat uit wetenschappelijke vorming, training van therapeutische vaardigheden, gespecialiseerde praktijkervaring en uitwerking van een portfolio. Naast twee intensieve lesweken staan zelfstudie en klinische stage centraal. Experts van de verschillende partneropleidingen en internationale gastsprekers verlenen hun medewerking aan deze opleiding. www.ecsf.eu • Het eenjarige postgraduaat leerstoornissen wil logopedisten een brede en diepgaande vorming in het domein van dyslexie en dyscalculie aanreiken. Het

postgraduaat combineert een stevige theoretische wetenschappelijke onderbouw met praktijkgerichte oefeningen. Het programma telt 20 studiepunten en is opgebouwd uit 15 contactdagen, aangevuld met begeleide zelfstudie en klinische stage. www.lessius.eu/pg-leerstoornissen

Levenslang leren www.lessius.eu/lavorming Naast postgraduaten biedt de opleiding logopedie en audiologie een ruim aanbod aan studiedagen, workshops, cursussen en symposia aan. Op deze manier blijf je op de hoogte van recente ontwikkelingen. Het actuele aanbod vind je op onze website.

Een universitair diploma? Heb je zin om verder te studeren aan de universiteit? Jouw bachelordiploma is alvast een springplank naar vele andere studies. De Associatie K.U.Leuven biedt je diverse master- en vervolgopleidingen. Een schakelprogramma aan de universiteit bereidt je bijvoorbeeld voor op een master in de logopedische en audiologische wetenschappen. Ook andere masters zijn via een schakelprogramma toegankelijk.

"Werken als logopediste en audiologe is heel dankbaar. Het zijn twee beroepen die veel voldoening schenken. Als ik opnieuw een studiekeuze moest maken, zou ik geen seconde twijfelen!" Oud-student logopedie en audiologie

24

25


Inschrijvingsmodaliteiten

Toelatingsvoorwaarden

Diplomacontract

Diplomavoorwaarden

Bij een diplomacontract schrijf je per academiejaar in voor opleidingsonderdelen, volg je de lessen en leg je de examens af met het oog op het behalen van het diploma. Je krijgt toegang tot de elektronische leeromgeving en je kunt een beroep doen op studie- en studentenbegeleiding.

De volgende Belgische diploma’s verlenen toegang tot onze opleiding:

Creditcontract

10

Bij een creditcontract schrijf je in voor enkele opleidingsonderdelen met het oog op het behalen van een creditbewijs voor die opleidingsonderdelen. Ook dit type contract verleent toegang tot de elektronische leeromgeving en studie- en studentenbegeleiding.

Examencontract

INSCHRIJVINGEN * & STUDIEGELDEN www.lessius.eu/inschrijven

Bij een examencontract schrijf je uitsluitend in voor het afleggen van examens. Je verwerkt de leerstof volledig zelfstandig. Je hebt toegang tot de elektronische leeromgeving waarvoor bij je inschrijving automatisch een kleine toeslag wordt aangerekend. Je kunt inschrijven voor afzonderlijke opleidingsonderdelen om credits te verwerven of voor een volledige opleiding om het diploma te verwerven.

Diplomavoorwaarden voor Nederlandse studenten De volgende Nederlandse diploma's verlenen toegang tot onze professionele bachelors:

• een diploma van het secundair onderwijs, • een diploma van het hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan, • een diploma van het hoger onderwijs voor sociale promotie (met uitzondering van het getuigschrift voor pedagogische bekwaamheid). Als je niet in het bezit bent van een van deze diploma’s: • moet je ofwel kunnen aantonen dat je diploma krachtens een wet, een decreet, een Europese richtlijn of een andere internationale overeenkomst als gelijkwaardig met een van bovenvermelde diploma’s wordt erkend; • ofwel kun je als EER-kandidaat-student onder bepaalde voorwaarden toch toegelaten worden; je moet dan wel minstens 21 jaar oud worden in de loop van het academiejaar waarvoor je inschrijft én er moeten minimaal twee jaar verlopen zijn tussen het einde van het laatste schooljaar secundair onderwijs en de aanvang van het academiejaar waarvoor je inschrijft. Een toelatingscommissie zal dan onderzoeken of je over de nodige competenties beschikt om de bacheloropleiding aan te vatten. Voor meer informatie of de volledige procedure neem je het best contact op met de trajectbegeleider van je opleiding.

• een diploma voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, • een diploma middelbaar beroepsonderwijs (MBO) van ten minste 4 jaar, • een getuigschrift van met goed gevolg afgelegd propaedeutisch examen. * regeling geldig onder voorbehoud van wetswijzigingen

26

27


Taalvoorwaarden

Credits en overdrachten

Studiefinanciering

Als je je diploma buiten de Vlaamse Gemeenschap behaalde, moet je aantonen dat je voldoende kennis van de Nederlandse taal hebt: je moet kunnen bewijzen dat je in de voorbije vijf jaar de examens van ten minste één voltijds jaar in het secundair of hoger onderwijs met succes in het Nederlands hebt afgelegd of je moet beschikken over een ‘getuigschrift niveau 5 Nederlands voor anderstaligen’ (PTHO-niveau) van het ILT van de K.U.Leuven (of een equivalent daarvan). Je kunt ook de ITNA-test (Interuniversitaire Taaltest Nederlands voor Anderstaligen) afleggen.

Je schrijft in principe in voor een jaarprogramma van 54 tot 66 studiepunten. Als je voor een opleidingsonderdeel slaagt, verwerf je een credit voor dat opleidingsonderdeel. Als je niet voor je volledige programma slaagt, kun je binnen bepaalde grenzen een nieuw jaarprogramma van 54 tot 66 studiepunten samenstellen, zodat de studieduurvertraging beperkt blijft. Ook cijfers voor onderwijsactiviteiten kunnen onder bepaalde voorwaarden overgedragen worden.

Als je in België hoger onderwijs volgt en aan bepaalde voorwaarden voldoet, kun je voor studiefinanciering door de Vlaamse Gemeenschap in aanmerking komen. STIP verstrekt je alle inlichtingen over deze studietoelage en berekent bij benadering hoe groot het toegekende bedrag zal zijn.

Studieduurverkorting en vrijstellingen Heb je al een diploma of een getuigschrift van hoger onderwijs op zak? Of heb je al credits verworven na studies in het hoger onderwijs? Dan kun je voor studieduurverkorting of vrijstellingen in aanmerking komen. Het departements- of opleidingshoofd onderzoekt je aanvraag op grond van een vergelijking van studiepunten en leerinhouden en neemt een beslissing. Je aanvraag moet voor de gestelde deadline in ons bezit zijn en moet de volgende documenten bevatten: • een officieel attest van het behaalde resultaat met de quoteringen per opleidingsonderdeel en de vermelding van de overdrachten, • een algemeen programmaoverzicht van de gevolgde opleiding, • een duidelijke inhoudsbeschrijving van de gevolgde opleidingsonderdelen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de trajectbegeleider van je opleiding.

Studiegelden Het studiegeld omvat de inschrijving voor het volgen van de opleidingsonderdelen, het examengeld, de verzekeringskosten, de studenten- en bibliotheekkaart (niet bij een examencontract) en het gebruik van de studeercentra. Gedetailleerde info over de studiegelden en –statuten vind je op www.lessius.eu/studiegelden.

Bedragen* • beursstudent | 100 euro (vanaf 54 t.e.m. 66 studiepunten) • bijna-beursstudent | 340 euro (vanaf 54 t.e.m. 66 studiepunten) • niet-beursstudent | 578,70 euro (vanaf 54 t.e.m. 66 studiepunten)

Informatie voor Nederlandse studenten Als Nederlands student heb je volledig recht op de Nederlandse studiefinanciering. Sommige studenten komen in aanmerking voor een Vlaamse studietoelage (www.studietoelagen.be).

OV-studentenkaart Een studietoelage vraag je bij voorkeur online aan via www.studietoelagen.be. Papieren formulieren kun je verkrijgen bij de centrale studentenadministratie, bij STIP of bij de Dienst Studietoelagen van de Vlaamse Gemeenschap (Albert-II-laan 15, 1210 Brussel, tel. 0800 302 01). De uiterste inleverdatum is 30 mei van het betrokken academiejaar. Voor gedetailleerde informatie kun je je rechtstreeks tot de Dienst Studietoelagen richten. Het studiefonds van de Gezinsbond staat leningen toe aan gezinnen met drie of meer kinderen die hoger onderwijs met volledig leerplan volgen.

Als je aan een buitenlandse instelling ingeschreven bent, heb je in principe geen recht op een OV-studentenkaart. Wel krijg je een maandelijkse vergoeding. Als je toch liever een OV-studentenkaart wilt, kun je die aanvragen (www.ib-groep.nl). Je OV-studentenkaart geldt uiteraard maar tot de Belgisch-Nederlandse grens. De afstand van je woonplaats in Nederland tot de grens is dus een belangrijke factor bij de afweging van wat voor jou het voordeligst is.

Formulieren kun je bij de Gezinsbond (Troonstraat 125, 1050 Brussel, tel. + 32 (0)2 507 89 77) of bij de plaatselijke secretarissen aanvragen (www.gezinsbond.be). De uiterste aanvraagdatum is 30 november van het betrokken academiejaar. Onder bepaalde voorwaarden verlenen ook de provinciebesturen studiebeurzen. STIP kan zelf ook steun verlenen aan studenten die in een financieel moeilijke situatie verkeren. Aanvraagformulieren vind je op de webstek van STIP. De sociale commissie van STIP behandelt je dossier in alle discretie.

* Door de jaarlijkse indexering waren de exacte studiegelden voor het academie jaar 2012-2013 nog niet bekend bij het in druk gaan van deze brochure. Boven dien kan het studiegeld variëren volgens het aantal opgenomen studiepunten.

28

29


KOM KENNISMAKEN!

11

Openlesdagen

Infodagen

Op 21, 22 en 24 februari 2012 organiseren we openlesdagen. Tijdens die dagen kun je op een persoonlijke en actieve manier van onze opleidingen komen proeven. We stellen hoorcolleges en practica open en organiseren introductielessen. Je ontmoet studenten en docenten, je kunt volop vragen stellen en live de sfeer op de campus opsnuiven. Zo leer je Lessius pas écht kennen!

Een infodag is dé gelegenheid om kennis te maken met de opleiding van je keuze. Docenten en studenten maken je wegwijs op de campus, je kunt cursussen inkijken en infosessies volgen over allerlei aspecten van ‘studeren aan Lessius’. Gelieve je vooraf in te schrijven via de website.

Een gedetailleerd programma vind je online. Gelieve je wel vooraf in te schrijven via de website.

• Zaterdag 17 maart 2012 | 10 - 17 uur Vast programma met start op het aanvangsuur: voormiddag: start om 10 uur namiddag: start om 14 uur • Woensdag 9 mei 2012 | 16 - 20 uur Vast programma met start op het aanvangsuur • Zaterdag 23 juni 2012 | 10 - 13 uur Vast programma met start op het aanvangsuur • Zaterdag 8 september 2012 | 10 - 13 uur Vast programma met start op het aanvangsuur

www.lessius.eu/komkennismaken 30

31


Lessius Antwerpen Logopedie en audiologie Campus Sanderus | Sanderusstraat 45 | 2018 Antwerpen tel. + 32 (0)3 241 08 29 | sanderus@lessius.eu

WWW.LESSIUS.EU GEZONDHEID & WELZIJN PROFESSIONELE BACHELOR IN DE LOGOPEDIE EN DE AUDIOLOGIE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PROFESSIONELE BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE BACHELOR-NA-BACHELOR IN DE INTENSIEVE ZORGEN EN DE SPOEDGEVALLENZORG

Lessius - Logopedie en Audiologie  

Lessius - Logopedie en Audiologie

Advertisement