Page 1

ING D I T! LE OP DE LIF IN K.H.Kempen en Lessius bundelen de krachten en worden more: Thomas More.

ONTWERP- EN PRODUCTIETECHNOLOGIE

PROFESSIONELE BACHELOR IN DE ONTWERP- EN PRODUCTIETECHNOLOGIE

2013 2014

SINT-KATELIJNE-WAVER CAMPUS DE NAYER


Inhoud

2

Expect more.

3

In het nieuws

4

De opleiding

6

Onze troeven

10

Begeleiding

12

Naast je studie

13

Inschrijven

14

Kom kennismaken

16


Expect more. Je staat voor een belangrijke taak: een keuze maken die invloed heeft op jouw verdere leven. Een studiekeuze maak je niet met een pendel of op goed geluk. Die maak je op basis van informatie. Je kijkt in de spiegel naar wie je nu bent, waar je nu goed in bent en wat je nu graag doet. Je blikt best ook eens terug. Maar vooral blik je vooruit! Naar wie je later graag wilt zijn, naar wat je later graag wilt doen. Durf meer van jezelf te verwachten! Je mag van ons ook meer verwachten. Met deze brochure bieden we jou informatie over hoe de opleiding ontwerp- en productietechnologie en de arbeidsmarkt er vandaag uitzien. Tijdens je opleiding bereiden wij je voor op jobs van morgen en overmorgen. Wij van Thomas More zijn futurologen! Doordacht richten we onze opleidingen en diploma’s op de toekomst. Door Lessius en K.H.Kempen te integreren staat er immers een nieuwe, grote hogeschool: Thomas More. Helemaal klaar om een toonaangevende internationale rol te spelen vanuit een sterke regionale verankering. De schaalvergroting maakt dat nu meer gespecialiseerde docenten voor je klaarstaan. Zij volgen evoluties en trends in hun vakgebied op de voet en anticiperen daarop in hun lessen. Door te kiezen voor Thomas More, kies je voor je toekomst. Ik wens je veel succes!

Machteld Verbruggen Algemeen directeur

3


Combinatie creativiteit & techniek trekt aan De opleiding ontwerp- en productietechnologie zit in de lift. In 20112012 kreeg de opleiding een flinke groeischeut met een 60-tal starters in de eerste opleidingsfase. Jongeren met interesse voor techniek en met een creatieve geest vinden er helemaal hun gading. Ze worden getriggerd door de hightechcampus en de uitdagende – vaak internationale – projecten.

Eerste academische opening Thomas More Onder grote belangstelling en in aanwezigheid van prominenten als baron Ajit Shetty, minister-president Kris Peeters, burgemeester Bart Somers en voorzitter professor Koen Geens werd in het Lamot in Mechelen het eerste academiejaar van de geïntegreerde hogeschool Thomas More geopend. Thomas More is een samengaan van de K.H.Kempen en Lessius. ‘Wij zijn allemaal futurologen’, stak algemeen directeur Machteld Verbruggen van wal. Daarmee doelde ze op iedereen aan de hogeschool die nu mee bijdraagt aan de scholing en geleerdheid van jongeren vandaag. Die jongeren komen ten vroegste na drie jaar op de arbeidsmarkt voor een carrière van zo’n 45 jaar. ‘Hoe zal de wereld er dan uit zien? Hoe bereiden we onze studenten daarop voor?’, triggerde ze. Met voorbeelden als de peer-to-peer tutorials van de Khan Academy op YouTube en de online Udacityuniversiteit werd het alle aanwezigen duidelijk dat Machteld Verbruggen een stevig onderbouwde – toegegeven futuristische - visie heeft, met zorgzame aandacht voor een sterk lokale inbedding. Met campussen in Antwerpen, Mechelen en de Kempen garandeert Thomas More de verwevenheid van de hogeschool met het werkveld. (9 oktober 2012)

4


Thomas More in het nieuws Curieuzeneuzen

Op Campus De Nayer blijven ze met nieuwsgierigheid verder zoeken: naar meer, mooier, sneller en beter met minder. 6 onderzoeksgroepen zijn continu aan de slag: automotive engineering en aandrijftechnieken, sustainable products & production, duurzame procestechnologie, embedded system design, integratie van energiesystemen en factory automation.

Met 1 liter brandstof In mei 2012 trok het Eco Drive Team van Campus De Nayer naar Rotterdam om deel te nemen aan de Shell Eco-marathon, in de categorie ‘Prototype-Gasoline’. Doel: met een volledig zelf ontworpen en gebouwd voertuig zo ver mogelijk geraken met 1 liter brandstof. 74 teams verschenen aan de start, 43 teams haalden de eindstreep, waaronder onze studenten. Ze zetten een knappe prestatie neer: 349 km met 1 liter brandstof! Daarmee behaalden ze een verdienstelijke 26e plaats met een voertuig ‘made by students only’: van de eerste schets tot de laatste schroef, van testrit tot finish.

Jobbeurs: 140 bedrijven voor 300 afstuderende studenten De jaarlijkse jobbeurs van Campus De Nayer blijft groeien. 140 bedrijven en organisaties – een nieuw record - gingen op 21 februari 2012 op zoek naar technologisch hooggeschoold talent. Van 94 exposanten in 2010 ging het naar 140 in 2012, een groei met bijna 50 %. De organisatie moest zelfs enkele bedrijven op de wachtlijst plaatsen. “We zijn uiteraard erg tevreden over de grote opkomst. Aangezien we echter echt aan de limiet zitten van het aantal bedrijven dat we op de campus kunnen ontvangen en aangezien jongeren steeds meer online communiceren, kijken we nu alvast uit naar een uitbreiding met een virtuele online jobbeurs”, zegt organisator Leo Schoeters.

5


De opleiding Wie Je schroeft al eens dingen uit elkaar om te achterhalen hoe ze werden gemaakt? Je bestudeert ontwerpen met nieuwsgierigheid? Je wilt creatief zijn met een tekenpakket, maar ook praktisch aan de slag met bewerkings- en meetmachines? Dan is de opleiding ontwerp- en productietechnologie zeker iets voor jou. Specifieke technische voorkennis is niet vereist. Ook met een ASO-diploma lukt het zeker. Onze opleiding is zo opgebouwd dat de ene student zich verdiept en de andere bijbeent in de eerste fase. De belangrijkste troeven om te slagen zijn interesse, motivatie, inzet en creativiteit.

6

Wat De opleiding ontwerp- en productietechnologie is een veelzijdige, gevarieerde en praktijkgerichte bacheloropleiding. De nadruk ligt op ontwerp, maar zeker ook op realisatie. Oefeningen, labo’s en projecten vormen de rode draad. Je maakt gebruik van de modernste infrastructuur, technologie en technieken. Je leert hoe een barkruk tot stand kwam, de uitlaat van een bromfiets, een snowboard enz. Van design over werkorder tot technische realisatie. Veel aandacht gaat naar de innoverende ontwerptechnieken en –tools. Je leert de klassieke productietechnieken kennen en je wordt ondergedompeld in de wereld van de moderne industriÍle productie. Kennis van traditionele constructiematerialen wordt aangevuld met die van kunststoffen en composietmaterialen. Met de studie van geavanceerde meettechnieken kun je de cirkel van creatie en innovatie rond maken: van ontwerp, over productie en controle naar verdere verbetering.


De opleiding evolueert van verkenning naar verdieping, van begeleid projectwerk naar zelfstandig projectwerk. Elke opleidingsfase heeft een project in het programma. In de eerste fase is dit een project waarbij je een eenvoudig product ontwerpt en produceert. In de tweede fase kies je een complexer project: het ontwerp en de productie van een elektrische step, fiets of brommer; een subsysteem van de Eco-Drive-wagen. In de derde fase loop je stage en werk je aan je bachelorproef. Zo maak je vlot de overstap van je studies naar het beroepsleven.

Jan Hermans

Opleidingshoofd jan.hermans@thomasmore.be

7


Opleidingsfase 1

SP

Opleidingsfase 2

SP

Wiskunde

6

Verbindingstechnologie

6

Informatica

6

Meettechniek en materiaalkunde

6

Werktuigonderdelen en meettechniek

6

Mechatronica

6

Mechanica

6

Flu誰dummechanica

6

Flu誰dummechanica

6

Elektrotechniek

6

Elektrotechniek

6

Ontwerp

12

Ontwerp en productie

6

Productie

6

Ontwerp

6

Project

6

Productie

6

Werktuigbouw

6

Project

6 Gedetailleerde informatie over de opleidingsonderdelen: www.thomasmore.be/opt-1

Gedetailleerde informatie over de opleidingsonderdelen: www.thomasmore.be/opt-2

Informatie over studiepunten vind je op blz. 15.

8


Opleidingsfase 3

SP

Mechatronica

6

Management

6

Ontwerpmethodiek

6

Ontwerp

6

Productie

6

Stage en bachelorproef

30

Gedetailleerde informatie over de opleidingsonderdelen: www.thomasmore.be/opt-3

Waar Met je diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt in uiteenlopende sectoren: in de vliegtuig- en ruimtevaartindustrie, automobielsector, consumentengoederen, onderwijs. Dat kan als ontwerper, machine- of werktuigbouwer, productieverantwoordelijke, trainer, operator van complexe machines enz. Ook een functie met een internationaal profiel is zeker voor je weggelegd. Sommige afgestudeerden kiezen ervoor om zelfstandig ondernemer te worden. Andere studeren verder. Via een schakelprogramma kun je toegang krijgen tot de opleiding Master of Science in de industriĂŤle wetenschappen, een opstap naar de beroepstitel industrieel ingenieur elektromechanica.

9


Onze troeven Hightechcampus in het groen Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver wordt je thuisbasis. Een bruisende campus gelegen in het groen, vlakbij het station met heel goede verbindingen op de lijn Brussel-Mechelen-Antwerpen. Wie met de wagen komt, vindt probleemloos parkeerplaats. Onze campus heeft alles in huis: studenten studeren, eten, sporten en ontspannen er samen. Vijf studentenclubs, zes studentenkringen en een overkoepelend studentenverbond verzekeren de ambiance. Op Campus De Nayer kun je ook wonen, in Home De Nayer. Persoonlijk contact Dankzij de kleinschaligheid van de campus en een goed persoonlijk contact tussen docenten en studenten voel je je snel thuis op onze hogeschool. Dat maakt studeren meteen aangenamer. Aan studie- en studentenbegeleiding hechten we veel belang. We staan je met raad en daad bij om je te helpen bij een vlot studieparcours. Hands on Campus De Nayer beschikt over de modernste bewerkingsmachines. Je kunt de nieuwste meettech10

nieken gebruiken en zelfs additieve productietechnieken aanwenden bij het ontwikkelen, produceren en meten van je nieuwste ontwerp of product. Meteen aan de slag Onze hogeschool staat hoog aangeschreven! Bedrijven staan te trappelen om onze afgestudeerden in dienst te nemen. De plaatsingsdienst onderhoudt intense contacten met potentiĂŤle werkgevers en informeert onze studenten over vacatures. Ze organiseert sollicitatietrainingen en een jobinfobeurs met 140 bedrijven. Associatie KU Leuven Als Thomas More-student ben je automatisch lid van de Associatie KU Leuven (associatie.kuleuven.be). Dat is een netwerk van de KU Leuven en 12 Vlaamse hogescholen die intensief samenwerken om het beste in onderwijsland te bundelen. De uitwisseling met topexpertise uit de oudste en grootste universiteit van het land staat borg voor excellente kwaliteit en unieke opportuniteiten.


Verleg je grenzen! We stomen je klaar voor jobs die om een internationaal profiel vragen. Dat doen we door buitenlandse gastdocenten uit te nodigen en internationale technologische trends en ontwikkelingen in het programma op te nemen. Wie effectief zijn koffers wil pakken, kan op studentenuitwisseling naar sterke partnerinstellingen in Ierland, Frankrijk, Nederland, Litouwen, Noorwegen en Portugal.

Ierland Frankrijk Litouwen Nederland Noorwegen Portugal

11


Begeleiding Voel je je goed in je vel, dan vergroot je kans op slagen. Daarom hechten we veel belang aan een goede start en permanente begeleiding. Technische voorkennis of niet? Wij bieden een specifieke begeleiding die rekening houdt met de verschillende vooropleidingen in het secundair onderwijs, zodat iedereen naadloos kan aansluiten. Goede start Bij de start van het academiejaar organiseren we een introductiedag. In een ontspannen sfeer maak je kennis met medestudenten, docenten en medewerkers van de bibliotheek, het secretariaat enz. Jouw studietraject Je trajectbegeleider staat je bij met raad en daad en vormt een trouw aanspreekpunt, zowel voor studieadvies als voor het samenstellen van jouw programma. Heb je of verwacht je moeilijkheden door gezondheids- of leerproblemen, de combinatie met je studentenjob of je topsport enz., klop dan zeker bij hem aan.

Jan Hermans

tel. + 32 (0)15 31 69 44 jan.hermans@thomasmore.be

12

Leerinhoud Heb je vragen over theorie, oefeningen of labo, aarzel dan niet om je docent aan te spreken. Dat kan voor of na de les of je kunt hem/haar opzoeken in het docentenlokaal. Al onze docenten zijn heel aanspreekbaar, dat is wat Campus De Nayer zo bijzonder maakt. Ombudsdienst Loopt het stroef op een bepaald moment, dan behartigt de ombuds objectief en discreet jouw belangen. Hij bemiddelt tussen studenten en het onderwijzend personeel, zowel tijdens de examenperiodes als daarbuiten. De ombuds luistert, informeert, verstrekt eerstelijnshulp en verwijst eventueel door naar gespecialiseerde instanties. Problemen met concentreren, leren of taal? Kun je je aandacht niet bij de lessen houden? Lukt het je maar niet om deadlines te halen? Ondervind je moeilijkheden met lezen, schrijven of rekenen? Ben je anderstalig en heb je nog moeite met onze taal? Code is ons expertisecentrum voor dyslexie en dyscalculie, ADHD en ASS, taal en meertaligheid (www.codelessius.eu). Het centrum onderzoekt je probleem, stelt een onderbouwde diagnose en biedt ondersteuning.


Naast je studie De boog kan niet altijd gespannen staan! Studentenverenigingen De studentenverenigingen maken je vertrouwd met alle facetten van het studentenleven. Ze zetten de deuren van hun stamcafé wijd open en organiseren ontspannende activiteiten: fuiven, galabals enz. Als lid van een hechte vriendengroep maak je van je studententijd een tijd om nooit te vergeten! Studenteninformatiepunt - STIP STIP biedt heel wat aan voor lichaam en geest: • wegwijzersessies, zodat je wijzer en met meer zelfvertrouwen de stap van het secundair naar het hoger onderwijs kunt zetten, • een studentencafetaria met warme maaltijden, verse soep, ontbijtkoeken, belegde broodjes, snacks, desserts en fruit tegen studentenprijzen, • 45 fietsen die luisteren naar de naam ‘campusvlo’, • kortingsbonnen om tegen een vriendelijke prijs cultuur te beleven en te sporten, • een zicht op 500 kwaliteitsvolle en betaalbare studentenkamers en -koten via de website; je kunt er zoeken en selecteren op locatie, prijs en/of comfort, • toegang tot de databank met studentenjobs, opgesteld in samenwerking met de VDAB (www.vdab.be/jos), • een luisterend oor en psychosociale begeleiding als je het moeilijk hebt.

www.thomasmore.be/stipmechelen

13


Inschrijven Bij inschrijving kies je of je gaat voor een diploma of voor een bewijs voor een bepaald opleidingsonderdeel. Je bepaalt ook zelf of je de lessen volgt of de leerstof volledig zelfstandig verwerkt. Afhankelijk van je keuze sluit je een diplomacontract, een creditcontract of een examencontract af. Kies je voor de combinatie ‘diploma + lessen volgen’, dan sluit je een diplomacontract af. Diplomacontract De meeste studenten kiezen voor een voltijds diplomacontract. Dat betekent dat je inschrijft voor een programma van circa 60 studiepunten, gespreid over een academiejaar. Je volgt de lessen en andere activiteiten en legt examens af met het oog op het behalen van het diploma. Je krijgt toegang tot onze elektronische leeromgeving en je kunt een beroep doen op onze begeleiding. Voor elk opleidingsonderdeel waarvoor je slaagt, verwerf je een credit.

14

Studiegeld Bij inschrijving betaal je studiegeld. Voor een beursstudent bedraagt dat 100 euro, voor een bijna-beursstudent 350,30 euro en voor een niet-beursstudent 596,30 euro. Deze bedragen zijn gebaseerd op een voltijds programma van 60 studiepunten. Het bedrag kan wel variëren volgens het aantal studiepunten dat je opneemt. Studiegeld omvat de inschrijving voor het volgen van de opleidingsonderdelen, het examengeld, de verzekeringskosten, de studenten- en bibliotheekkaart en het gebruik van de studeercentra. Meer informatie over de contracten, toelatingsvoorwaarden (ook voor buitenlandse studenten), studieduurverkortingen, vrijstellingen en studiegelden vind je op www.thomasmore.be/inschrijven.


+ Logo Vlaamse overheid

Inschrijven Credit Een credit is het bewijs dat je krijgt als je slaagt voor een opleidingsonderdeel.

Studiefinanciering Voldoe je aan bepaalde voorwaarden, dan kun je voor studiefinanciering in aanmerking komen. STIP, het studenteninformatiepunt van Thomas More, helpt je op weg in de wetgeving rond studiefinanciering. STIP antwoordt op vele vragen: verlies ik mijn recht op kinderbijslag als ik werk? Wanneer ontvang ik een studietoelage als zelfstandig student? Kan ik studies combineren met een werkloosheidsuitkering? Ook voor buitenlandse studenten zijn er financiële tegemoetkomingen mogelijk.

STIP Mechelen tel. + 32 (0)15 36 91 40 stip.mechelen@thomasmore.be www.centenvoorstudenten.be

Dienst Studietoelagen van de Vlaamse Gemeenschap Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel tel. 1700 (gratis nummer) www.studietoelagen.be Onder bepaalde voorwaarden kun je ook gebruikmaken van andere financieringsmogelijkheden. Op www.centenvoorstudenten.be lees je meer over deze alternatieve fondsen.

Leerkrediet Elke student die hoger onderwijs volgt krijgt bij de start van zijn studies een ‘budget’ voor zijn hele studieloopbaan: het leerkrediet (140 studiepunten). Dat krediet moet je zorgvuldig beheren door een doordachte studiekeuze te maken en je studieloopbaan goed te plannen en te bewaken. Anders kan je leerkrediet opgeraken nog voordat je je diploma hebt behaald en kun je je studie mogelijk niet afwerken. Net als bij een bankrekening kun je online opvolgen hoe het met je leerkrediet gesteld is (www.studentenportaal.be). Meer info over het leerkrediet vind je op www.ond.vlaanderen.be/hogeronderwijs/studeren/leerkrediet. Opleidingsfase (vergelijkbaar met ‘studiejaar’) Een opleidingsfase of jaarprogramma telt 60 studiepunten. Opleidingsonderdeel (vergelijkbaar met ‘vak’) Voor elk opleidingsonderdeel waarvoor je inschrijft gaan studiepunten af van je leerkrediet. Voor elk opleidingsonderdeel waarvoor je slaagt, krijg je studiepunten terug. De eerste 60 studiepunten (je eerste jaar dus) waarvoor je slaagt, krijg je dubbel terug. Studiepunten Aan elk opleidingsonderdeel is een gewicht toegekend. Dat gewicht komt overeen met de inspanningen die je verondersteld bent te leveren. 1 studiepunt betekent ongeveer 25 à 30 uren lessen volgen, leren, stage lopen, examens afleggen enz.

15


Ontwerp- en productietechnologie Campus De Nayer Jan De Nayerlaan 5, 2860 Sint-Katelijne-Waver tel. + 32 (0)15 31 69 44, jan.hermans@thomasmore.be

KOM KENNISMAKEN SINT-KATELIJNE-WAVER | CAMPUS DE NAYER Infodagen 2013 zaterdag 23 maart, 10 - 17 uur woensdag 15 mei, 16 - 20 uur zaterdag 29 juni, 10 - 13 uur zaterdag 7 september, 10 - 13 uur

Student voor één dag Tijdens een openlesdag word je student voor één dag en kun je op een persoonlijke en actieve manier van onze opleidingen komen proeven. De details over de data en het programma vind je online.

www.thomasmore.be

Ontwerp- en productietechnologie  

Thomas More opleidingsbrochure 2013-2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you