Page 1

K.H.Kempen en Lessius bundelen de krachten en worden more: Thomas More.

AUTOTECHNOLOGIE

PROFESSIONELE BACHELOR IN DE AUTOTECHNOLOGIE

2013 2014

SINT-KATELIJNE-WAVER CAMPUS DE NAYER


Inhoud

2

Expect more.

3

In het nieuws

4

De opleiding

6

Onze troeven

10

Begeleiding

12

Naast je studie

13

Inschrijven

14

Kom kennismaken

16


Expect more. Je staat voor een belangrijke taak: een keuze maken die invloed heeft op jouw verdere leven. Een studiekeuze maak je niet met een pendel of op goed geluk. Die maak je op basis van informatie. Je kijkt in de spiegel naar wie je nu bent, waar je nu goed in bent en wat je nu graag doet. Je blikt best ook eens terug. Maar vooral blik je vooruit! Naar wie je later graag wilt zijn, naar wat je later graag wilt doen. Durf meer van jezelf te verwachten! Je mag van ons ook meer verwachten. Met deze brochure bieden we jou informatie over hoe de opleiding autotechnologie en de arbeidsmarkt er vandaag uitzien. Tijdens je opleiding bereiden wij je voor op jobs van morgen en overmorgen. Wij van Thomas More zijn futurologen! Doordacht richten we onze opleidingen en diploma’s op de toekomst. Door Lessius en K.H.Kempen te integreren staat er immers een nieuwe, grote hogeschool: Thomas More. Helemaal klaar om een toonaangevende internationale rol te spelen vanuit een sterke regionale verankering. De schaalvergroting maakt dat nu meer gespecialiseerde docenten voor je klaarstaan. Zij volgen evoluties en trends in hun vakgebied op de voet en anticiperen daarop in hun lessen. Door te kiezen voor Thomas More, kies je voor je toekomst. Ik wens je veel succes!

Machteld Verbruggen Algemeen directeur

3


Cleanweek op circuit Zolder Cleanweek is een booming event ‘from R&D to competition’ voor voertuigen met alternatieve aandrijvingen of brandstoffen. Onze studenten autotechnologie nemen daar actief aan deel. Zij geven workshops aan jongeren uit het secundair over de elektrisch aangedreven Formula Studentracewagen en de Shell ECO-marathon-wagen. Ze bieden ook testritten aan op het circuit van Zolder met o.a. een VW Passat op aardgas (CNG) en hun hybride BMW.

Eerste academische opening Thomas More Onder grote belangstelling en in aanwezigheid van prominenten als baron Ajit Shetty, minister-president Kris Peeters, burgemeester Bart Somers en voorzitter professor Koen Geens werd in het Lamot in Mechelen het eerste academiejaar van de geïntegreerde hogeschool Thomas More geopend. Thomas More is een samengaan van de K.H.Kempen en Lessius. ‘Wij zijn allemaal futurologen’, stak algemeen directeur Machteld Verbruggen van wal. Daarmee doelde ze op iedereen aan de hogeschool die nu mee bijdraagt aan de scholing en geleerdheid van jongeren vandaag. Die jongeren komen ten vroegste na drie jaar op de arbeidsmarkt voor een carrière van zo’n 45 jaar. ‘Hoe zal de wereld er dan uit zien? Hoe bereiden we onze studenten daarop voor?’, triggerde ze. Met voorbeelden als de peer-to-peer tutorials van de Khan Academy op YouTube en de online Udacityuniversiteit werd het alle aanwezigen duidelijk dat Machteld Verbruggen een stevig onderbouwde – toegegeven futuristische - visie heeft, met zorgzame aandacht voor een sterk lokale inbedding. Met campussen in Antwerpen, Mechelen en de Kempen garandeert Thomas More de verwevenheid van de hogeschool met het werkveld. (9 oktober 2012)

4


Thomas More in het nieuws Jobbeurs: 140 bedrijven voor 300 afstuderende studenten De jaarlijkse jobbeurs van Campus De Nayer blijft groeien. 140 bedrijven en organisaties – een nieuw record - gingen op 21 februari 2012 op zoek naar technologisch hooggeschoold talent. Van 94 exposanten in 2010 ging het naar 140 in 2012, een groei met bijna 50 %. De organisatie moest zelfs enkele bedrijven op de wachtlijst plaatsen. “We zijn uiteraard erg tevreden over de grote opkomst. Aangezien we echter echt aan de limiet zitten van het aantal bedrijven dat we op de campus kunnen ontvangen en aangezien jongeren steeds meer online communiceren, kijken we nu alvast uit naar een uitbreiding met een virtuele online jobbeurs�, zegt organisator Leo Schoeters.

Internationale race Formula Student is een bikkelharde internationale race- en engineeringcompetitie. In de zomer van 2011 trok het De Nayer Racing Team als enige Belgische team met zijn eerste wagen naar Silverstone en Hockenheim: de DNRT1. De ontwikkeling van de racewagen is volledig in handen van studenten, van de eerste schets tot de laatste schroef, van testrit tot finish. De studenten doen veel ervaring op en leggen de lat bij elke editie hoger. Het team van 2012 bouwde een volledig elektrische wagen: de LRT02. Met bijzonder lichte ecologische voetafdruk door het gebruik van aangepaste materialen en productieprocessen. Ook zij zetten puike prestaties neer en gaven na afloop de fakkel, ervaring en tips door aan het team van 2013. Je kunt hen volgen op www.lessiusracingteam.eu.

5


De opleiding Wie Ben je geboeid door voertuigen met motor? Ben je gefascineerd door recente technologische ontwikkelingen? Sleutel je enthousiast aan de motor van een kart of een bromfiets? Dan is onze bachelor in de autotechnologie iets voor jou. Een specifieke technische voorkennis is niet vereist. Ook met een ASO-diploma lukt het zeker. Onze opleiding is zo opgebouwd dat de ene student zich verdiept en de andere bijbeent in de eerste fase. Belangrijkste troeven om te slagen zijn interesse, motivatie, inzet en creativiteit. Wat De opleiding autotechnologie is een gevarieerde en praktijkgerichte bacheloropleiding. Oefeningen, labo’s en projecten vormen de rode draad. Je maakt gebruik van de modernste technologieÍn. Elke opleidingsfase heeft een project op het programma. In de eerste fase is dit een algemeen autotechnisch project waarbij iedereen de kans krijgt om aan een wagen te sleutelen. In de tweede fase kies je een project dat aansluit bij je keuzetraject. In de derde fase loop je stage en werk je aan je bachelorproef.

6

Waar Met je diploma kun je vele richtingen uit: automotive industrie, technische naverkoopdiensten van constructeurs, expert bij leasing- en verzekeringsmaatschappijen enz. Ook engineering- en testafdelingen en een job met internationaal profiel liggen in het vooruitzicht. Sommige afgestudeerden kiezen ervoor om zelfstandig ondernemer te worden. Andere studeren verder. Via een schakelprogramma kun je toegang krijgen tot de opleiding Master of Science in de industriĂŤle wetenschappen, een opstap naar de beroepstitel industrieel ingenieur elektromechanica met afstudeerrichting automotive engineering.

Jan Hermans

Opleidingshoofd jan.hermans@thomasmore.be


7


In de eerste opleidingsfase bouw je een stevige basiskennis op en maak je kennis met de verbrandingsmotor en de elementaire aandrijflijn. In de tweede opleidingsfase besteden we aandacht aan benzine- en dieselmotoren, voertuigtechnieken, auto-elektriciteit en –elektronica. Je maakt een eerste keuze:

Wil je graag een eigen autobedrijf starten of een technisch-commerciële job uitoefenen, dan kies je voor expertise en automotive management. Heb je eerder interesse in het testen van motoren of systemen en componenten die in de moderne wagen gebruikt worden, dan vind je zeker je gading in automotive testing. Je derde keuze betreft je voertuigvoorkeur. Opleidingsfase 1

• ontwerp van voertuigcomponenten of revisie en koetswerkherstellingen. In de derde opleidingsfase gaan we verder met de studie van complexe voertuigsystemen en in het vak alternatieve aandrijvingen kom je alles te weten over hybride aandrijfsystemen (serie, parallel of gecombineerd), biobrandstoffen, LPG, CNG, elektrische aandrijving enz. Verder kun je nog de volgende keuzes maken: • automotive testing of expertise en automotive management • mototechniek of landbouw- en bedrijfsvoertuigen

SP

Wiskunde

6

Informatica

6

Elektrotechniek

6

Mechanica

6

Analoge elektronica

6

Ontwerp en productie

6

Verbrandingsmotoren

6

Fluïdummechanica

6

Project 1

6

Voertuigtechnieken

6

Gedetailleerde informatie over de opleidingsonderdelen: www.thomasmore.be/at-1

Informatie over studiepunten vind je op blz. 15.

8


Opleidingsfase 2

SP

Opleidingsfase 3

SP

Verbrandingsmotoren

6

Diagnose en voertuignetwerken

6

Project 2

6

Management

6

Keuzeopleidingsonderdeel 1:

6

Keuzeopleidingsonderdeel 2:

6

• Ontwerp van voertuigcomponenten

• Automotive testing

• Revisie en koetswerkherstellingen

• Expertise en automotive management

Thermodynamica

6

Voertuigtechnieken

3

Voertuigmaterialen en –fluïda

6

Keuzeopleidingsonderdeel 3:

3

Voertuigdynamica

6

• Landbouw- en bedrijfsvoertuigen

Voertuigelektrische systemen

6

• Mototechniek

Voertuigelektronische systemen

6

Alternatieve aandrijvingen

6

Motormanagement

6

Stage & bachelorproef

30

Voertuigtechnieken

6

Gedetailleerde informatie over de opleidingsonderdelen: www.thomasmore.be/at-2

Gedetailleerde informatie over de opleidingsonderdelen: www.thomasmore.be/at-3

9


Onze troeven Hightechcampus in het groen Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver wordt je thuisbasis. Een bruisende campus gelegen in het groen, vlakbij het station met heel goede verbindingen op de lijn Brussel-Mechelen-Antwerpen. Wie met de wagen komt, vindt probleemloos parkeerplaats. Onze campus heeft alles in huis: studenten studeren, eten, sporten en ontspannen er samen. Vijf studentenclubs, zes studentenkringen en een overkoepelend studentenverbond verzekeren de ambiance. Op Campus De Nayer kun je ook wonen, in Home De Nayer. Persoonlijk contact Dankzij de kleinschaligheid van de campus en een goed persoonlijk contact tussen docenten en studenten voel je je snel thuis op onze hogeschool. Dat maakt studeren meteen aangenamer. Aan studie- en studentenbegeleiding hechten we veel belang. We staan je met raad en daad bij om je te helpen bij een vlot studieparcours.

10

Hands-on Je plaatst zelf een wagen op de vermogensbank en meet in de controlekamer tal van motorparameters terwijl de motor alles geeft. Als diagnosticus spoor je fouten op in onze testvoertuigen. Gewapend met een laptop maak je naast de wagen contact met ons draadloos netwerk en log je in op de database van een constructeur om het gewenste elektrische schema op te vragen. Je registreert de boodschappen die het voertuig vanuit zijn stuurdoos verstuurt. De opleiding investeert in state-of-the-art-uitrusting, zoals een nieuwe motortestbank, een rollentestbank voor (elektrische) scooters, een gamma diagnosetoestellen enz. Tijdens je studie krijg je de kans om deel uit te maken van het Formula Student of Eco-drive Team of om mee te werken aan onderzoeksprojecten in verband met alternatieve aandrijfvormen of automotive-engineering-onderwerpen. Meteen aan de slag Onze hogeschool staat hoog aangeschreven! Bedrijven staan te trappelen om onze afgestudeerden in dienst te nemen.


Verleg je grenzen Frankrijk Portugal

De plaatsingsdienst onderhoudt intense contacten met potentiële werkgevers en informeert onze studenten over vacatures. Ze organiseert sollicitatietrainingen en een jobinfobeurs met 140 bedrijven. Associatie KU Leuven Als Thomas More-student ben je automatisch lid van de Associatie KU Leuven (associatie.kuleuven.be). Dat is een netwerk van de KU Leuven en 12 Vlaamse hogescholen die intensief samenwerken om het beste in onderwijsland te bundelen. De uitwisseling met topexpertise uit de oudste en grootste universiteit van het land staat borg voor excellente kwaliteit en unieke opportuniteiten.

vleet Testvoertuigen bij de Audi A1 en A3, Citroën C5, Citroën C6, Daimler Chrysler Jeep, Grand Cherokee, Daimler Chrysler Crossfire, Honda CRV, Honda Civic, Honda Pan European, Honda Deauville, Harley Davidson, Mazda 2 (doorlopend andere modellen), Opel Astra Cabrio, Peugeot 407, Peugeot 807, Renault Espace, Suzuki V-Strom, Suzuki Intruder, Toyota Hilux, Volkswagen Golf V en Volvo vrachtwagen FM 440.

11


Begeleiding Voel je je goed in je vel, dan vergroot je kans op slagen. Daarom hechten we veel belang aan een goede start en permanente begeleiding. Technische voorkennis of niet? Wij bieden een specifieke begeleiding die rekening houdt met de verschillende vooropleidingen in het secundair onderwijs, zodat iedereen naadloos kan aansluiten. Goede start Bij de start van het academiejaar organiseren we een introductiedag. In een ontspannen sfeer maak je kennis met medestudenten, docenten en medewerkers van de bibliotheek, het secretariaat enz. Jouw studietraject Je trajectbegeleider staat je bij met raad en daad en vormt een trouw aanspreekpunt, zowel voor studieadvies als voor het samenstellen van jouw programma. Heb je of verwacht je moeilijkheden door gezondheids- of leerproblemen, de combinatie met je studentenjob of je topsport enz. klop dan zeker bij hem aan.

Jan Hermans

tel. + 32 (0)15 31 69 44 jan.hermans@thomasmore.be

12

Leerinhoud Heb je vragen over theorie, oefeningen of labo, aarzel dan niet om je docent aan te spreken. Dat kan voor of na de les of je kunt hem/haar opzoeken in het docentenlokaal. Al onze docenten zijn heel aanspreekbaar, dat is wat Campus De Nayer zo bijzonder maakt. Ombudsdienst Loopt het stroef op een bepaald moment, dan behartigt de ombuds objectief en discreet jouw belangen. Hij bemiddelt tussen studenten en het onderwijzend personeel, zowel tijdens de examenperiodes als daarbuiten. De ombuds luistert, informeert, verstrekt eerstelijnshulp en verwijst eventueel door naar gespecialiseerde instanties. Problemen met concentreren, leren of taal? Kun je je aandacht niet bij de lessen houden? Lukt het je maar niet om deadlines te halen? Ondervind je moeilijkheden met lezen, schrijven of rekenen? Ben je anderstalig en heb je nog moeite met onze taal? Code is ons expertisecentrum voor dyslexie en dyscalculie, ADHD en ASS, taal en meertaligheid (www.codelessius.eu). Het centrum onderzoekt je probleem, stelt een onderbouwde diagnose en biedt ondersteuning.


Naast je studie De boog kan niet altijd gespannen staan! Studentenverenigingen De studentenverenigingen maken je vertrouwd met alle facetten van het studentenleven. Ze zetten de deuren van hun stamcafé wijd open en organiseren ontspannende activiteiten: fuiven, galabals enz. Als lid van een hechte vriendengroep maak je van je studententijd een tijd om nooit te vergeten! Studenteninformatiepunt - STIP STIP biedt heel wat aan voor lichaam en geest: • wegwijzersessies, zodat je wijzer en met meer zelfvertrouwen de stap van het secundair naar het hoger onderwijs kunt zetten, • een studentencafetaria met warme maaltijden, verse soep, ontbijtkoeken, belegde broodjes, snacks, desserts en fruit tegen studentenprijzen, • 45 fietsen die luisteren naar de naam ‘campusvlo’, • kortingsbonnen om tegen een vriendelijke prijs cultuur te beleven en te sporten, • een zicht op 500 kwaliteitsvolle en betaalbare studentenkamers en -koten via de website; je kunt er zoeken en selecteren op locatie, prijs en/of comfort, • toegang tot de databank met studentenjobs, opgesteld in samenwerking met de VDAB (www.vdab.be/jos), • een luisterend oor en psychosociale begeleiding als je het moeilijk hebt.

www.thomasmore.be/stipmechelen

13


Inschrijven Bij inschrijving kies je of je gaat voor een diploma of voor een bewijs voor een bepaald opleidingsonderdeel. Je bepaalt ook zelf of je de lessen volgt of de leerstof volledig zelfstandig verwerkt. Afhankelijk van je keuze sluit je een diplomacontract, een creditcontract of een examencontract af. Kies je voor de combinatie ‘diploma + lessen volgen’, dan sluit je een diplomacontract af. Diplomacontract De meeste studenten kiezen voor een voltijds diplomacontract. Dat betekent dat je inschrijft voor een programma van circa 60 studiepunten, gespreid over een academiejaar. Je volgt de lessen en andere activiteiten en legt examens af met het oog op het behalen van het diploma. Je krijgt toegang tot onze elektronische leeromgeving en je kunt een beroep doen op onze begeleiding. Voor elk opleidingsonderdeel waarvoor je slaagt, verwerf je een credit.

14

Studiegeld Bij inschrijving betaal je studiegeld. Voor een beursstudent bedraagt dat 100 euro, voor een bijna-beursstudent 350,30 euro en voor een niet-beursstudent 596,30 euro. Deze bedragen zijn gebaseerd op een voltijds programma van 60 studiepunten. Het bedrag kan wel variëren volgens het aantal studiepunten dat je opneemt. Studiegeld omvat de inschrijving voor het volgen van de opleidingsonderdelen, het examengeld, de verzekeringskosten, de studenten- en bibliotheekkaart en het gebruik van de studeercentra. Meer informatie over de contracten, toelatingsvoorwaarden (ook voor buitenlandse studenten), studieduurverkortingen, vrijstellingen en studiegelden vind je op www.thomasmore.be/inschrijven.


+ Logo Vlaamse overheid

Inschrijven Credit Een credit is het bewijs dat je krijgt als je slaagt voor een opleidingsonderdeel.

Studiefinanciering Voldoe je aan bepaalde voorwaarden, dan kun je voor studiefinanciering in aanmerking komen. STIP, het studenteninformatiepunt van Thomas More, helpt je op weg in de wetgeving rond studiefinanciering. STIP antwoordt op vele vragen: verlies ik mijn recht op kinderbijslag als ik werk? Wanneer ontvang ik een studietoelage als zelfstandig student? Kan ik studies combineren met een werkloosheidsuitkering? Ook voor buitenlandse studenten zijn er financiële tegemoetkomingen mogelijk.

STIP Mechelen tel. + 32 (0)15 36 91 40 stip.mechelen@thomasmore.be www.centenvoorstudenten.be

Dienst Studietoelagen van de Vlaamse Gemeenschap Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel tel. 1700 (gratis nummer) www.studietoelagen.be Onder bepaalde voorwaarden kun je ook gebruikmaken van andere financieringsmogelijkheden. Op www.centenvoorstudenten.be lees je meer over deze alternatieve fondsen.

Leerkrediet Elke student die hoger onderwijs volgt krijgt bij de start van zijn studies een ‘budget’ voor zijn hele studieloopbaan: het leerkrediet (140 studiepunten). Dat krediet moet je zorgvuldig beheren door een doordachte studiekeuze te maken en je studieloopbaan goed te plannen en te bewaken. Anders kan je leerkrediet opgeraken nog voordat je je diploma hebt behaald en kun je je studie mogelijk niet afwerken. Net als bij een bankrekening kun je online opvolgen hoe het met je leerkrediet gesteld is (www.studentenportaal.be). Meer info over het leerkrediet vind je op www.ond.vlaanderen.be/hogeronderwijs/studeren/leerkrediet. Opleidingsfase (vergelijkbaar met ‘studiejaar’) Een opleidingsfase of jaarprogramma telt 60 studiepunten. Opleidingsonderdeel (vergelijkbaar met ‘vak’) Voor elk opleidingsonderdeel waarvoor je inschrijft gaan studiepunten af van je leerkrediet. Voor elk opleidingsonderdeel waarvoor je slaagt, krijg je studiepunten terug. De eerste 60 studiepunten (je eerste jaar dus) waarvoor je slaagt, krijg je dubbel terug. Studiepunten Aan elk opleidingsonderdeel is een gewicht toegekend. Dat gewicht komt overeen met de inspanningen die je verondersteld bent te leveren. 1 studiepunt betekent ongeveer 25 à 30 uren lessen volgen, leren, stage lopen, examens afleggen enz.

15


Autotechnologie Campus De Nayer Jan De Nayerlaan 5 | 2860 Sint-Katelijne-Waver tel. + 32 (0)15 31 69 44, jan.hermans@thomasmore.be

KOM KENNISMAKEN SINT-KATELIJNE-WAVER | CAMPUS DE NAYER Infodagen 2013 zaterdag 23 maart, 10 - 17 uur woensdag 15 mei, 16 - 20 uur zaterdag 29 juni, 10 - 13 uur zaterdag 7 september, 10 - 13 uur

Student voor één dag Tijdens een openlesdag word je student voor één dag en kun je op een persoonlijke en actieve manier van onze opleidingen komen proeven. De details over de data en het programma vind je online.

www.thomasmore.be

Autotechonologie  
Autotechonologie  

Thomas More opleidingsbrochure 2013-2014

Advertisement