Page 1

G

XRD KN ICEE UM TIF ENTR R E C EC GS

TR A

INI

N

K.H.Kempen en Lessius bundelen de krachten en worden more: Thomas More.

ELEKTROMECHANICA Automatisering Klimatisering Onderhoudstechnologie

PROFESSIONELE BACHELOR IN DE ELEKTROMECHANICA

2013 2014

SINT-KATELIJNE-WAVER CAMPUS DE NAYER


Inhoud

2

Expect more.

3

In het nieuws

4

De opleiding

6

Afstudeerrichtingen

9

Onze troeven

10

Begeleiding

12

Naast je studie

13

Inschrijven

14

Kom kennismaken

16


Expect more. Je staat voor een belangrijke taak: een keuze maken die invloed heeft op jouw verdere leven. Een studiekeuze maak je niet met een pendel of op goed geluk. Die maak je op basis van informatie. Je kijkt in de spiegel naar wie je nu bent, waar je nu goed in bent en wat je nu graag doet. Je blikt best ook eens terug. Maar vooral blik je vooruit! Naar wie je later graag wilt zijn, naar wat je later graag wilt doen. Durf meer van jezelf te verwachten! Je mag van ons ook meer verwachten. Met deze brochure bieden we jou informatie over hoe de opleiding elektromechanica en de arbeidsmarkt er vandaag uitzien. Tijdens je opleiding bereiden wij je voor op jobs van morgen en overmorgen. Wij van Thomas More zijn futurologen! Doordacht richten we onze opleidingen en diploma’s op de toekomst. Door Lessius en K.H.Kempen te integreren staat er immers een nieuwe, grote hogeschool: Thomas More. Helemaal klaar om een toonaangevende internationale rol te spelen vanuit een sterke regionale verankering. De schaalvergroting maakt dat nu meer gespecialiseerde docenten voor je klaarstaan. Zij volgen evoluties en trends in hun vakgebied op de voet en anticiperen daarop in hun lessen. Door te kiezen voor Thomas More, kies je voor je toekomst. Ik wens je veel succes!

Machteld Verbruggen Algemeen directeur

3


10 jaar domotica Al meer dan tien jaar kunnen onze studenten kiezen voor het keuzepakket domotica. Na een grondige marktstudie kozen we resoluut voor de KNX-standaard. KNX is een open en zeer goed onderbouwde standaard, onderling uitwisselbaar, die probleemloos kan samenwerken met verschillende merken. Campus De Nayer is nu Scientific Partner in de KNX Association - een groot internationaal netwerk tussen bedrijven, hogescholen en universiteiten - en KNX-gecertificeerd trainingscentrum. We zijn het eerste centrum in België voor advanced cursussen en tutorcursussen.

Eerste academische opening Thomas More Onder grote belangstelling en in aanwezigheid van prominenten als baron Ajit Shetty, minister-president Kris Peeters, burgemeester Bart Somers en voorzitter professor Koen Geens werd in het Lamot in Mechelen het eerste academiejaar van de geïntegreerde hogeschool Thomas More geopend. Thomas More is een samengaan van de K.H.Kempen en Lessius. ‘Wij zijn allemaal futurologen’, stak algemeen directeur Machteld Verbruggen van wal. Daarmee doelde ze op iedereen aan de hogeschool die nu mee bijdraagt aan de scholing en geleerdheid van jongeren vandaag. Die jongeren komen ten vroegste na drie jaar op de arbeidsmarkt voor een carrière van zo’n 45 jaar. ‘Hoe zal de wereld er dan uit zien? Hoe bereiden we onze studenten daarop voor?’, triggerde ze. Met voorbeelden als de peer-to-peer tutorials van de Khan Academy op YouTube en de online Udacityuniversiteit werd het alle aanwezigen duidelijk dat Machteld Verbruggen een stevig onderbouwde – toegegeven futuristische - visie heeft, met zorgzame aandacht voor een sterk lokale inbedding. Met campussen in Antwerpen, Mechelen en de Kempen garandeert Thomas More de verwevenheid van de hogeschool met het werkveld. (9 oktober 2012)

4


Thomas More in het nieuws Xplore New Automation Award 2012 Vier op een rij spelen zonder een hand uit te steken? Die uitdaging bedachten studenten van de opleiding elektromechanica om deel te nemen aan de internationale ‘Xplore New Automation-wedstrijd’ van Phoenix Contact (Duitsland). Van de 120 voorstellen keurde de jury er in de eerste fase een 80-tal goed. In de tweede fase werden 28 projecten genomineerd, waaronder het project ‘4 on a row’. Onze studenten mogen nu voor € 3.000 componenten kiezen van Phoenix Contact. Daarna kan de realisatie starten.

Jobbeurs: 140 bedrijven voor 300 afstuderende studenten

Teamwerk racen

De jaarlijkse jobbeurs van Campus De Nayer blijft groeien. 140 bedrijven en organisaties – een nieuw record - gingen op 21 februari 2012 op zoek naar technologisch hooggeschoold talent.

Op Campus De Nayer werken studenten vaak vanuit verschillende opleidingen aan gemeenschappelijke opdrachten. Zo nemen we deel aan de wereldwijde Formula Student-competitie: de ontwikkeling van de racewagen is volledig in handen van studenten, van de eerste schets tot de laatste schroef.

Van 94 exposanten in 2010 ging het naar 140 in 2012, een groei met bijna 50 %. De organisatie moest zelfs enkele bedrijven op de wachtlijst plaatsen. “We zijn uiteraard erg tevreden over de grote opkomst. Aangezien we echter echt aan de limiet zitten van het aantal bedrijven dat we op de campus kunnen ontvangen en aangezien jongeren steeds meer online communiceren, kijken we nu alvast uit naar een uitbreiding met een virtuele online jobbeurs”, zegt organisator Leo Schoeters.

www.lessiusracingteam.eu

5


De opleiding Wie Ben je gebeten door techniek en technologische innovatie, maar wil je niet kiezen? Ben je net geboeid door het samenspel van mechanica én elektriciteit én ICT enz. Heb je een job met afwisseling als doel? Dan is onze opleiding elektromechanica iets voor jou. Specifieke technische voorkennis is niet vereist. Ook met een ASO-diploma lukt het zeker. De opleiding is zo opgebouwd dat de ene student zich verdiept en de andere bijbeent in de eerste fase. De belangrijkste troeven om te slagen zijn interesse, motivatie, inzet en creativiteit. Wat De opleiding elektromechanica is een brede, gevarieerde en praktijkgerichte bacheloropleiding. Oefeningen, labo’s en projecten vormen de rode draad. Je maakt gebruik van de modernste technologieën. Diverse vakgebieden staan op het programma: mechatronica, digitale controlesystemen, elektrotechniek, ontwerp- en productietechnieken, PLC, domotica- en immoticasystemen, hernieuwbare en duurzame energie enz. We besteden ook aandacht aan bedrijfseconomische aspecten en managementvaardigheden.

6

Via projecten en stage maak je geleidelijk kennis met de bedrijfswereld. Zo zet je naadloos de stap van studie naar werk. In de eerste opleidingsfase houden we via specifieke begeleiding rekening met verschillende vooropleidingen, zodat iedereen naadloos kan aansluiten. In de tweede fase bouw je verder op het fundament en zet je via een project een eerste stap in de richting van een afstudeerrichting: automatisering, klimatisering of onderhoudstechnologie. De definitieve keuze voor een afstudeerrichting maak je in de derde opleidingsfase. Je opleiding kantelt dan naar meer specialisatie en praktijk, en minder gemeenschappelijke opleidingsonderdelen.


Opleidingsfase 1

SP

Gemeenschappelijk

SP

Opleidingsfase 2 Gemeenschappelijk

Opleidingsfase 3

SP

Gemeenschappelijk

• Opleidingsonderdelen

54

• Opleidingsonderdelen

54

• Project 1

6

• Project 2

6

• Opleidingsonderdeel

6

Afstudeerrichting

Waar Je diploma biedt boeiende beroepskansen: in industrie, onderwijs, technische diensten van openbare besturen, studiebureaus enz. Van adviseur, deskundige ontwerper of controleur tot projectverantwoordelijke of energiemanager. Ook voor een job met een internationaal profiel kom je in aanmerking.

• Opleidingsonderdelen

24

• Stage en eindwerk

30

Sommige afgestudeerden kiezen ervoor om zelfstandig ondernemer te worden. Anderen beslissen dan weer om verder te studeren. Via een schakelprogramma kun je toegang krijgen tot de opleiding Master of Science in de industriële wetenschappen, een opstap naar de beroepstitel ‘industrieel ingenieur’.

Luc Moonen

Opleidingshoofd luc.moonen@thomasmore.be

Informatie over studiepunten vind je op blz. 15.

7


In de eerste twee opleidingsfasen volg je alle vakken gemeenschappelijk. Enkel het project in de tweede opleidingsfase leidt je al naar je afstudeerrichting.

Opleidingsfase 1

SP

Opleidingsfase 2

SP

Wiskunde

6

Elektrotechniek

6

Informatica

6

Fluïdummechanica

6

Elektrotechniek

6

Werktuigbouw

6

Digitale controle

6

Meettechniek

6

Mechanica

6

Regeltechniek

6

Analoge elektronica

6

Industriële elektriciteit

6

Fluïdummechanica

6

Thermodynamica

6

Ontwerp en productie

6

PLC

6

Werktuigonderdelen en meettechniek

6

Ontwerp en CAD

6

Project

6

Project (afstudeerrichtinggebonden)

6

Gedetailleerde informatie over de opleidingsonderdelen: www.thomasmore.be/em-1-denayer

8

Gedetailleerde informatie over de opleidingsonderdelen: www.thomasmore.be/em-2-denayer


Afstudeerrichtingen In de derde opleidingsfase ga je voluit voor specialisatie. Automatisering

Klimatisering

Onderhoudstechnologie

Ben je gefascineerd door robotica en industriële omgevingen, dan vind je zeker je gading in de afstudeerrichting automatisering. Je leert industriële installaties realiseren, regelen en optimaliseren. Je verwerft een grondige kennis van PLC’s, visualisatiesystemen, regelaars en industriële computers.

Ben je begeesterd door energie, dan is de afstudeerrichting klimatisering een goede keuze. Je leert de vakdomeinen verwarming, koeling en airconditioning beheersen. Van ontwerp tot realisatie, opstart en onderhoud. Alles benaderd met bijzondere aandacht voor duurzaam en rationeel energiegebruik.

Val je voor mechanische machines, dan moet je kiezen voor de afstudeerrichting onderhoudstechnologie. Je krijgt mechanische en elektrische installatie- en onderhoudstechnieken dan helemaal onder de knie.

Opleidingsfase 3 Automatisering

SP

Klimatisering

SP

Onderhoudstechnologie

SP

Management

6

Management

6

Management

6

Automatisering

6

Thermodynamica

6

Automatisering

6

Procescontrole

6

Klima-inrichtingen

6

Mechanisch onderhoud

6

Regeltechniek

6

Installatietechnieken

6

Elektrisch onderhoud

6

PLC

6

Duurzame energie & domotica, immotica

6

Verbindingstechnologie

6

Stage & bachelorproef

30

Stage & bachelorproef

30

Stage & bachelorproef

30

Gedetailleerde informatie over de opleidingsonderdelen: www.thomasmore.be/em-3-denayer

9


Onze troeven Hightechcampus in het groen Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver wordt je thuisbasis. Een bruisende campus gelegen in het groen, vlakbij het station met heel goede verbindingen op de lijn Brussel-Mechelen-Antwerpen. Wie met de wagen komt, vindt probleemloos parkeerplaats. Onze campus heeft alles in huis: studenten studeren, eten, sporten en ontspannen er samen. Vijf studentenclubs, zes studentenkringen en een overkoepelend studentenverbond verzekeren de ambiance. Op Campus De Nayer kun je ook wonen, in Home De Nayer. Labo thermotechniek: neusje van de zalm Het optimaliseren van energieverbruik en moderne koelings-, verwarmings- en ventilatietechnieken vormen belangrijke pijlers van onze opleiding. Dankzij onze samenwerking met Oertli, een bedrijf gespecialiseerd in verwarmingssystemen en hernieuwbare energie, leer je de werking, de installatie en het onderhoud kennen van de allernieuwste generatie stookinstallaties.

10

Persoonlijk contact Dankzij de kleinschaligheid van de campus en een goed persoonlijk contact tussen docenten en studenten voel je je snel thuis op onze hogeschool. Dat maakt studeren meteen aangenamer. Aan studieen studentenbegeleiding hechten we veel belang. We staan je met raad en daad bij om je te helpen bij een vlot studieparcours. Meteen aan de slag Onze hogeschool staat hoog aangeschreven! Bedrijven staan te trappelen om onze afgestudeerden in dienst te nemen. De plaatsingsdienst onderhoudt intense contacten met potentiĂŤle werkgevers en informeert onze studenten over vacatures. Ze organiseert sollicitatietrainingen en een jobinfobeurs met 140 bedrijven. Associatie KU Leuven Als Thomas More-student ben je automatisch lid van de Associatie KU Leuven (associatie.kuleuven.be). Dat is een netwerk van de KU Leuven en 12 Vlaamse hogescholen die intensief samenwerken om het beste in onderwijsland te bundelen. De uitwisseling met topexpertise uit de oudste en grootste universiteit van het land staat borg voor excellente kwaliteit en unieke opportuniteiten.


Verleg je grenzen! De opleiding is sinds 2009 lid van EduNet, een initiatief van de Duitse firma Phoenix Contact, actief op het gebied van PLC’s, industriële netwerken enz. EduNet brengt hogescholen en universiteiten wereldwijd bij elkaar om kennis over PLC en automatisering te delen. Op dit moment participeren hogescholen en universiteiten uit Duitsland, Oostenrijk, Polen, Spanje, Hongarije, België, Turkije en China. Elk jaar vindt er een conferentie plaats in een van deze landen waar je als student actief aan kunt deelnemen. Bovendien krijg je van Phoenix Contact Duitsland een certificaat als je slaagt voor de test over de PLC-norm IEC61131-3 en het gebruik van PCWORX (PLC-programmeeromgeving). In de afstudeerrichting automatisering kun je internationaal samenwerken met Nederlandse studenten van de opleiding mechatronica van de Haagse Hogeschool in Delft en met Duitse studenten van de Fachhochshule Bochum. Zo krijgt je opleiding een internationale dimensie.

Nederland Frankrijk Noorwegen Ierland Portugal

11


Begeleiding Voel je je goed in je vel, dan vergroot je kans op slagen. Daarom hechten we veel belang aan een goede start en permanente begeleiding. Technische voorkennis of niet? Wij bieden een specifieke begeleiding die rekening houdt met de verschillende vooropleidingen in het secundair onderwijs, zodat iedereen naadloos kan aansluiten. Goede start Bij de start van het academiejaar organiseren we een introductiedag. In een ontspannen sfeer maak je kennis met medestudenten, docenten en medewerkers van de bibliotheek, het secretariaat enz. Jouw studietraject Je trajectbegeleider staat je bij met raad en daad en vormt een trouw aanspreekpunt, zowel voor studieadvies als voor het samenstellen van jouw programma. Heb je of verwacht je moeilijkheden door gezondheids- of leerproblemen, de combinatie met je studentenjob of je topsport enz. klop dan zeker bij hem aan.

Jimmy Bauwens

tel. + 32 (0)15 31 69 44 jimmy.bauwens@thomasmore.be

12

Leerinhoud Heb je vragen over theorie, oefeningen of labo, aarzel dan niet om je docent aan te spreken. Dat kan voor of na de les of je kunt hem/haar opzoeken in het docentenlokaal. Al onze docenten zijn heel aanspreekbaar, dat is wat Campus De Nayer zo bijzonder maakt. Ombudsdienst Loopt het stroef op een bepaald moment, dan behartigt de ombuds objectief en discreet jouw belangen. Hij bemiddelt tussen studenten en het onderwijzend personeel, zowel tijdens de examenperiodes als daarbuiten. De ombuds luistert, informeert, verstrekt eerstelijnshulp en verwijst eventueel door naar gespecialiseerde instanties. Problemen met concentreren, leren of taal? Kun je je aandacht niet bij de lessen houden? Lukt het je maar niet om deadlines te halen? Ondervind je moeilijkheden met lezen, schrijven of rekenen? Ben je anderstalig en heb je nog moeite met onze taal? Code is ons expertisecentrum voor dyslexie en dyscalculie, ADHD en ASS, taal en meertaligheid (www.codelessius.eu). Het centrum onderzoekt je probleem, stelt een onderbouwde diagnose en biedt ondersteuning.


Naast je studie De boog kan niet altijd gespannen staan! Studentenverenigingen De studentenverenigingen maken je vertrouwd met alle facetten van het studentenleven. Ze zetten de deuren van hun stamcafé wijd open en organiseren ontspannende activiteiten: fuiven, galabals enz. Als lid van een hechte vriendengroep maak je van je studententijd een tijd om nooit te vergeten! Studenteninformatiepunt - STIP STIP biedt heel wat aan voor lichaam en geest: • wegwijzersessies, zodat je wijzer en met meer zelfvertrouwen de stap van het secundair naar het hoger onderwijs kunt zetten, • een studentencafetaria met warme maaltijden, verse soep, ontbijtkoeken, belegde broodjes, snacks, desserts en fruit tegen studentenprijzen, • 45 fietsen die luisteren naar de naam ‘campusvlo’, • kortingsbonnen om tegen een vriendelijke prijs cultuur te beleven en te sporten, • een zicht op 500 kwaliteitsvolle en betaalbare studentenkamers en -koten via de website; je kunt er zoeken en selecteren op locatie, prijs en/of comfort, • toegang tot de databank met studentenjobs, opgesteld in samenwerking met de VDAB (www.vdab.be/jos), • een luisterend oor en psychosociale begeleiding als je het moeilijk hebt.

www.thomasmore.be/stipmechelen

13


Inschrijven Bij inschrijving kies je of je gaat voor een diploma of voor een bewijs voor een bepaald opleidingsonderdeel. Je bepaalt ook zelf of je de lessen volgt of de leerstof volledig zelfstandig verwerkt. Afhankelijk van je keuze sluit je een diplomacontract, een creditcontract of een examencontract af. Kies je voor de combinatie ‘diploma + lessen volgen’, dan sluit je een diplomacontract af. Diplomacontract De meeste studenten kiezen voor een voltijds diplomacontract. Dat betekent dat je inschrijft voor een programma van circa 60 studiepunten, gespreid over een academiejaar. Je volgt de lessen en andere activiteiten en legt examens af met het oog op het behalen van het diploma. Je krijgt toegang tot onze elektronische leeromgeving en je kunt een beroep doen op onze begeleiding. Voor elk opleidingsonderdeel waarvoor je slaagt, verwerf je een credit.

14

Studiegeld Bij inschrijving betaal je studiegeld. Voor een beursstudent bedraagt dat 100 euro, voor een bijna-beursstudent 350,30 euro en voor een niet-beursstudent 596,30 euro. Deze bedragen zijn gebaseerd op een voltijds programma van 60 studiepunten. Het bedrag kan wel variëren volgens het aantal studiepunten dat je opneemt. Studiegeld omvat de inschrijving voor het volgen van de opleidingsonderdelen, het examengeld, de verzekeringskosten, de studenten- en bibliotheekkaart en het gebruik van de studeercentra. Meer informatie over de contracten, toelatingsvoorwaarden (ook voor buitenlandse studenten), studieduurverkortingen, vrijstellingen en studiegelden vind je op www.thomasmore.be/inschrijven.


+ Logo Vlaamse overheid

Inschrijven Credit Een credit is het bewijs dat je krijgt als je slaagt voor een opleidingsonderdeel.

Studiefinanciering Voldoe je aan bepaalde voorwaarden, dan kun je voor studiefinanciering in aanmerking komen. STIP, het studenteninformatiepunt van Thomas More, helpt je op weg in de wetgeving rond studiefinanciering. STIP antwoordt op vele vragen: verlies ik mijn recht op kinderbijslag als ik werk? Wanneer ontvang ik een studietoelage als zelfstandig student? Kan ik studies combineren met een werkloosheidsuitkering? Ook voor buitenlandse studenten zijn er financiële tegemoetkomingen mogelijk.

STIP Mechelen tel. + 32 (0)15 36 91 40 stip.mechelen@thomasmore.be www.centenvoorstudenten.be

Dienst Studietoelagen van de Vlaamse Gemeenschap Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel tel. 1700 (gratis nummer) www.studietoelagen.be Onder bepaalde voorwaarden kun je ook gebruikmaken van andere financieringsmogelijkheden. Op www.centenvoorstudenten.be lees je meer over deze alternatieve fondsen.

Leerkrediet Elke student die hoger onderwijs volgt krijgt bij de start van zijn studies een ‘budget’ voor zijn hele studieloopbaan: het leerkrediet (140 studiepunten). Dat krediet moet je zorgvuldig beheren door een doordachte studiekeuze te maken en je studieloopbaan goed te plannen en te bewaken. Anders kan je leerkrediet opgeraken nog voordat je je diploma hebt behaald en kun je je studie mogelijk niet afwerken. Net als bij een bankrekening kun je online opvolgen hoe het met je leerkrediet gesteld is (www.studentenportaal.be). Meer info over het leerkrediet vind je op www.ond.vlaanderen.be/hogeronderwijs/studeren/leerkrediet. Opleidingsfase (vergelijkbaar met ‘studiejaar’) Een opleidingsfase of jaarprogramma telt 60 studiepunten. Opleidingsonderdeel (vergelijkbaar met ‘vak’) Voor elk opleidingsonderdeel waarvoor je inschrijft gaan studiepunten af van je leerkrediet. Voor elk opleidingsonderdeel waarvoor je slaagt, krijg je studiepunten terug. De eerste 60 studiepunten (je eerste jaar dus) waarvoor je slaagt, krijg je dubbel terug. Studiepunten Aan elk opleidingsonderdeel is een gewicht toegekend. Dat gewicht komt overeen met de inspanningen die je verondersteld bent te leveren. 1 studiepunt betekent ongeveer 25 à 30 uren lessen volgen, leren, stage lopen, examens afleggen enz.

15


Elektromechanica Campus De Nayer Jan De Nayerlaan 5, 2860 Sint-Katelijne-Waver tel. + 32 (0)15 31 69 44, luc.moonen@thomasmore.be

KOM KENNISMAKEN SINT-KATELIJNE-WAVER | CAMPUS DE NAYER Infodagen 2013 zaterdag 23 maart, 10 - 17 uur woensdag 15 mei, 16 - 20 uur zaterdag 29 juni, 10 - 13 uur zaterdag 7 september, 10 - 13 uur

Student voor één dag Tijdens een openlesdag word je student voor één dag en kun je op een persoonlijke en actieve manier van onze opleidingen komen proeven. De details over de data en het programma vind je online.

www.thomasmore.be

Electromechanica  

Thomas More opleidingsbrochure 2013-2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you