Page 1

ENT M E AG REN AN M SLE IT & AND T AFS

K.H.Kempen en Lessius bundelen de krachten en worden more: Thomas More.

INFORMATICAMANAGEMENT EN -SYSTEMEN Business intelligence Systemen en netwerkbeheer

INFORMATICAMANAGEMENT EN –SYSTEMEN IS EEN SPECIALISATIETRAJECT VAN DE PROFESSIONELE BACHELOR IN HET INFORMATICAMANAGEMENT EN DE MULTIMEDIA

2013 2014

MECHELEN CAMPUS KRUIDTUIN


Inhoud

2

Expect more.

3

In het nieuws

4

De opleiding

6

Afstudeertrajecten

9

Onze troeven

10

Begeleiding

12

Naast je studie

13

Inschrijven

14

Kom kennismaken

15


Expect more. Je staat voor een belangrijke taak: een keuze maken die invloed heeft op jouw verdere leven. Een studiekeuze maak je niet met een pendel of op goed geluk. Die maak je op basis van informatie. Je kijkt in de spiegel naar wie je nu bent, waar je nu goed in bent en wat je nu graag doet. Je blikt best ook eens terug. Maar vooral blik je vooruit! Naar wie je later graag wil zijn, naar wat je later graag wil doen. Durf meer van jezelf te verwachten! Je mag van ons ook meer verwachten. Met deze brochure bieden we jou informatie over hoe de opleiding informaticamanagement en -systemen en de arbeidsmarkt er vandaag uitzien. Tijdens je opleiding bereiden wij je voor op jobs van morgen en overmorgen. Wij van Thomas More zijn futurologen! Doordacht richten we onze opleidingen en diploma’s op de toekomst. Door Lessius en K.H.Kempen te integreren staat er immers een nieuwe, grote hogeschool: Thomas More. Helemaal klaar om een toonaangevende internationale rol te spelen vanuit een sterke regionale verankering. De schaalvergroting maakt dat nu meer gespecialiseerde docenten voor je klaarstaan. Zij volgen evoluties en trends in hun vakgebied op de voet en anticiperen daarop in hun lessen. Door te kiezen voor Thomas More, kies je voor je toekomst. Ik wens je veel succes!

Machteld Verbruggen Algemeen directeur

3


KMO met cloudvrees 3 op 4 KMO’s heeft nog geen plannen om een businessintelligenceoplossing in de cloud te implementeren. Tot die onderzoeksbevinding kwamen studenten van de opleiding informaticamanagement en –systemen. De redenen van de KMO’s die er nog niet aan denken in te stappen zijn: security, integratie met bestaande IT-systemen, vragen omtrent de flexibiliteit van de oplossingen. De amper 13 % die wel een businessintelligence-oplossing in de cloud overwegen geven als redenen: meetbare bedrijfsprestaties, bedrijfsfocus, de capaciteit op aanvraag en de mogelijkheid om betere en snelle analyses te kunnen maken en efficiënter te werken.

Eerste academische opening Thomas More Onder grote belangstelling en in aanwezigheid van prominenten als baron Ajit Shetty, minister-president Kris Peeters, burgemeester Bart Somers en voorzitter professor Koen Geens werd in het Lamot in Mechelen het eerste academiejaar van de geïntegreerde hogeschool Thomas More geopend. Thomas More is een samengaan van de K.H.Kempen en Lessius. ‘Wij zijn allemaal futurologen’, stak algemeen directeur Machteld Verbruggen van wal. Daarmee doelde ze op iedereen aan de hogeschool die nu mee bijdraagt aan de scholing en geleerdheid van jongeren vandaag. Die jongeren komen ten vroegste na drie jaar op de arbeidsmarkt voor een carrière van zo’n 45 jaar. ‘Hoe zal de wereld er dan uit zien? Hoe bereiden we onze studenten daarop voor?’, triggerde ze. Met voorbeelden als de peer-to-peer tutorials van de Khan Academy op YouTube en de online Udacityuniversiteit werd het alle aanwezigen duidelijk dat Machteld Verbruggen een stevig onderbouwde – toegegeven futuristische - visie heeft, met zorgzame aandacht voor een sterk lokale inbedding. Met campussen in Antwerpen, Mechelen en de Kempen garandeert Thomas More de verwevenheid van de hogeschool met het werkveld. (9 oktober 2012)

4


Thomas More in het nieuws Hoe 2.0 zijn jongeren?

Het Media Expertise Centrum van Thomas More verrichtte anderhalf jaar lang – van december 2008 tot maart 2010 – onderzoek naar de mate waarin jongeren effectief actief betrokken zijn bij en verworden zijn tot digitale consument en producent van inhoud, nieuws in het bijzonder. Het onderzoek leverde verrassende en verwachte inzichten op, maar ook vragen die nu aansporen tot opvolgend onderzoek. De onderzoeksresultaten worden gebruikt in ICT- en onderwijsopleidingen van Thomas More.

Stage op eiland Boa Vista Op 1 februari 2012 trokken 19 studenten van diverse opleidingen voor 4 maanden naar het Kaapverdische eiland Boa Vista voor hun stage en om zich sociaal te engageren voor de lokale bevolking. De studenten van de opleiding informaticamanagement en multimedia gingen aan de slag in het gemeentehuis ‘camâra municipal’ en in het plaatselijke ‘juventude’ in Sal Rei. Ze stonden in voor de informatica van deze gemeentediensten: de computers controleren, een wificonnectie aanleggen enz. Ze werkten ook aan andere projecten in de secundaire school en de school in de sloppenwijk. Net als de andere stagiaires zetten ze zich vrijwillig in om taallessen te geven aan de plaatselijke bevolking. Deze buitenlandse stage was voor alle studenten een unieke ervaring en een absolute meerwaarde bovenop het diploma. Je leest meer over het Boa Vista-project op http://lessiusboavista.wordpress.com.

Zentrick vergemakkelijkt het online plaatsen van video De Vlaamse start-up Zentrick van oud-student Pieter Delbeke helpt bedrijven met het aanbieden van videocontent op hun website. “Online video wordt steeds belangrijker, maar heel wat bedrijven springen nog erg amateuristisch om met filmpjes op hun website. De videobeelden spelen bijvoorbeeld wel op een traditionele pc, maar met een iPad draait alles vaak al in de soep. Met Zentrick willen we daar een mouw aan passen.”

5


The most reliable way to forecast the future is to try to understand the present. John Naisbitt

De opleiding Informaticamanagement en –systemen is een specialisatietraject van de bacheloropleiding in het informaticamanagement en de multimedia. Wie Je lost graag problemen op een logische manier op. Je interesses voor de nieuwste IT-technologie en je fascinatie voor het gebruik van computers zet je daarbij in als troeven. Je bent leergierig en je kunt je inleven in groeiambities van een ondernemer? Dan zit je goed met je keuze voor informaticamanagement en -systemen. Wat De opleiding traint je in probleemoplossend denken. We bereiden je voor om in de toekomst managers en bedrijfsleiders uit de nood te helpen met passende technische oplossingen. Je leert systemen bedenken en ontwikkelen om informatie te beheren en rapporteringen te bouwen met de vele gegevens in de bedrijfsdatabanken. Beter management en beheer met behulp van ICT zijn jouw doel. Naast ICT, maken management en communicatie dan ook een belangrijk deel uit van deze informaticaopleiding.

6

De inhoud van het opleidingsprogramma groeit mee met de tendensen op de markt. Moderne technieken als UML en BPMN worden aangeleerd en spitstechnologieën worden gebruikt: html5, Java, .NET, Drupal enz. De opleiding speelt ook in op recente evoluties in het werkveld, zoals ERP en business intelligence. Naast de theorielessen krijg je practica in kleine groepen. Vanaf de tweede opleidingsfase kies je een afstudeertraject: business intelligence of systemen en netwerkbeheer. Waar De opleiding bereidt je voor op scharnierfuncties in business en IT. Diverse jobs liggen in het verschiet: business consultant, project manager, systeemontwerper, business analist, informatieanalist, adviseur automatisering, webmaster, business-intelligenceontwikkelaar, netwerkbeheerder, database administrator, applicatiebeheerder, gegevensbeheerder, servicedeskmedewerker enz.

Peter Van Marcke

Opleidingshoofd peter.vanmarcke@thomasmore.be


Opleidingsfase 1

Bedrijfskunde

SP

IT

MULTIMEDIA

IT

Communicatie en talen

Webtechnologie

8

ObjectgeoriĂŤnteerd programmeren 1

4

ObjectgeoriĂŤnteerd programmeren 2

4

Databanken 1

6

Inleiding tot de IT-infrastructuur

3

Inleiding netwerktechnologie

5

Business intelligence 1

3

Bedrijfskunde

0pleidingsfase 1

0pleidingsfase 2

Webtechnologie

0pleidingsfase 3

Bedrijfskunde

3

Marketing

3

Financieel management

4

Statistiek

3

Communicatie Programmeren en systeemontwikkeling Databanken

Communicatievaardigheden 1

5

Multiculturele communicatie

3

Frans 1

3

Engels 1

3

Informaticasystemen Systemen

Gedetailleerde informatie over de opleidingsonderdelen: www.thomasmore.be/ims-1

Bedrijfskunde Communicatie en talen

Informatie over studiepunten vind je op blz. 15.

7


Opleidingsfase 2

SP

Keuzemodule business intelligence*

Opleidingsfase 3

SP

Keuzemodule business intelligence

Business intelligence 2

4

Business intelligence 3

5

Enterprise resource planning

4

Master data management

3

Performance management

4

Keuzemodule systemen en netwerkbeheer* Routingprotocollen

4

Keuzemodule systemen en netwerkbeheer

Toegepaste netwerktechnologie

4

IT-infrastructuur

3

Besturingssystemen

3

IT Objectgeoriënteerd programmeren 3

6

Informatieveiligheid

3

Content management systemen 1

3

VPN-technologieën

3

Project programmeren 1

5

IT

Databanken 2

5

Objectgeoriënteerd programmeren 4

3

Systeemontwikkeling

4

Datawarehousing

4

Project programmeren 2

4 3

Bedrijfskunde Business process management

3

Database administration

E-business

3

Bedrijfskunde

IT-governance

5

Recht

3

Projectmanagement

3

Ethiek 2

3

Methoden van onderzoek en rapportering

3

Communicatie

Ethiek 1

3

Communicatievaardigheden 2

3

Frans 3

3 3

Communicatie

Groepsdynamica

3

Engels 3

Frans 2

3

Integratie

Engels 2

3

Stage

11

Eindproject

8

* Vanaf de tweede opleidingsfase kies je één keuzemodule.

Gedetailleerde informatie over de opleidingsonderdelen: www.thomasmore.be/ims-2 8

Gedetailleerde informatie over de opleidingsonderdelen: www.thomasmore.be/ims-3


Afstudeertrajecten Business intelligence Het afstudeertraject business intelligence geeft je kerncompetenties in de werking van informatietechnologie, inzicht in bedrijfsprocessen en analytische vaardigheden. Het programma integreert het beheer van informatie, professionele communicatie en technologie en bereidt je voor op een carrière in een snel veranderende omgeving. Je hoeft geen computerfreak te zijn.

Systemen en netwerkbeheer In het afstudeertraject systemen en netwerkbeheer bouw je verder op de vakken rond infrastructuur en netwerktechnologie. Je leert over het beheer van netwerken, zoals het opdelen van IP-netwerken in subnetten, configureren van een DHCP-server, sniffers en applicaties voor netwerkbeheer, active directory, virtualisatie, gedistribueerde systemen en VPN-technologieën.

De volgende vragen komen aan bod: hoe formuleren bedrijven hun strategie? Hoe concretiseren en kwantificeren ze hun strategie via operationele planning en budgettering? Hoe gebruik je analytische en technische tools om de geformuleerde strategie te visualiseren en op te volgen? Hoe geef je snel via business intelligence antwoorden op prangende beleidsvragen? Hoe sla je gegevens het best op in een datawarehouse zodat eindgebruikers op een eenvoudige en snelle manier analyses kunnen uitvoeren en rapporten ter beschikking hebben? Hoe gaan bedrijven om met de toenemende complexiteit en snelheid van veranderingen?

Verder leer je over besturingssystemen en in het vak informatieveiligheid bespreek je de beveiliging van informatie binnen een organisatie. We lichten een tipje van de sluier op hoe hackers te werk gaan en hoe je hen kunt stoppen. De beveiliging van kritische informatie is ook een beleidsgegeven. Aan de hand van ISO-normeringen zoeken we uit aan welke eisen een organisatie moet voldoen om het label ‘veilig’ te krijgen.

9


Onze troeven Praktijkgerichte opleiding Diverse onderdelen van het programma zijn ontworpen in samenwerking met grote Belgische en internationale bedrijven. We hanteren een verscheidenheid aan leermethodes: hands-on werk, projectwerk, innovation labs, real life case studies, deelname aan congressen en stages enz. De opleiding beschikt over een netwerklabo waar je aan de slag kunt om netwerken te bouwen en te configureren. Afstandsleren Vanaf het academiejaar 2013-2014 kun je het specialisatietraject informaticamanagement en -systemen ook volgen via afstandsleren. Verschillende werk-vormen en materiaal komen daarbij aan bod: zelfstudiecursussen, videomateriaal, videochat, leerwijzers, opdrachten, YouTube-filmpjes. Docenten kunnen klassikale momenten organiseren via digitale communicatie (chat of videochat). Nieuw en actueel Sinds 2007 is het kenniscentrum BICC (Business Intelligence Competence Center) verbonden aan de opleiding informaticamanagement en multimedia. Het BICC realiseert praktijkgericht onderzoek, dienstverlening en vormingen op het vlak van business intelligence en informatieveiligheid.

10

Een doorgedreven samenwerking stimuleert kennisdeling en innovatie, zowel aan de hogeschool als in de bedrijfswereld. De samenwerking is bovendien een belangrijk onderdeel van het innovatieproces van de opleiding. Studeren in Mechelen Mechelen is een middelgrote bruisende studentenstad. Campus Kruidtuin wordt je thuisbasis, op wandelafstand van het station, het park, het historische winkelcentrum met fantastische eethuisjes en places to be. Ook veel bedrijven ontdekten in Mechelen de ideale locatie voor hun onderneming. Voor bedrijfscontacten hoef je dus niet ver te lopen. Associatie KU Leuven Als Thomas More-student ben je automatisch lid van de Associatie KU Leuven (associatie.kuleuven.be). Dat is een netwerk van de KU Leuven en 12 Vlaamse hogescholen die intensief samenwerken om het beste in onderwijsland te bundelen. De uitwisseling met topexpertise uit de oudste en grootste universiteit van het land staat borg voor excellente kwaliteit en unieke opportuniteiten.


Verleg je grenzen Je kunt je studietijd een internationale toets geven door een studie-uitwisseling met een buitenlandse partnerschool of door een buitenlandse stage. Bovendien pak je sowieso je koffers als we op buitenlandse studiereis trekken (binnen Europa).

Australië China Denemarken Egypte Finland Frankrijk Groot-Brittannië Hongarije Nederland Oostenrijk Spanje Tanzania Thailand Tsjechië Zuid-Afrika

11


Begeleiding Voel je je goed in je vel, dan vergroot je kans op slagen. Daarom hechten we veel belang aan een goede start en permanente begeleiding. Goede start Bij de start van het academiejaar organiseren we een introductiedag. In een ontspannen sfeer maak je kennis met medestudenten, docenten en medewerkers van de bibliotheek, het secretariaat enz. Jouw studietraject Je trajectbegeleider staat je bij met raad en daad en vormt een trouw aanspreekpunt, zowel voor studieadvies als voor het samenstellen van jouw programma. Heb je of verwacht je moeilijkheden door gezondheids- of leerproblemen, de combinatie met je studentenjob of je topsport enz., klop dan zeker bij haar aan.

Anneliese Messens

tel. + 32 (0)15 36 91 73 anneliese.messens@thomasmore.be

12

Monitoraat Frans Vanwege de uiteenlopende kennis van Frans bij eerstejaarsstudenten voorzien we een instaptoets Frans. Wie slecht scoort, kan extra monitoraten volgen. Ombudsdienst Loopt het stroef op een bepaald moment, dan behartigt de ombuds objectief en discreet jouw belangen. Hij bemiddelt tussen studenten en het onderwijzend personeel, zowel tijdens de examenperiodes als daarbuiten. De ombuds luistert, informeert, verstrekt eerstelijnshulp en verwijst eventueel door naar gespecialiseerde instanties. Problemen met concentreren, leren of taal? Kun je je aandacht niet bij de lessen houden? Lukt het je maar niet om deadlines te halen? Ondervind je moeilijkheden met lezen, schrijven of rekenen? Ben je anderstalig en heb je nog moeite met onze taal? Code is ons expertisecentrum voor dyslexie en dyscalculie, ADHD en ASS, taal en meertaligheid (www.codelessius.eu). Het centrum onderzoekt je probleem, stelt een onderbouwde diagnose en biedt ondersteuning.


Naast je studie De boog kan niet altijd gespannen staan! Studentenverenigingen De studentenverenigingen maken je vertrouwd met alle facetten van het studentenleven. Ze zetten de deuren van hun stamcafé wijd open en organiseren ontspannende activiteiten: fuiven, galabals enz. Als lid van een hechte vriendengroep maak je van je studententijd een tijd om nooit te vergeten! Studenteninformatiepunt - STIP STIP biedt heel wat aan voor lichaam en geest: • wegwijzersessies, zodat je wijzer en met meer zelfvertrouwen de stap van het secundair naar het hoger onderwijs kunt zetten, • een studentencafetaria met warme maaltijden, verse soep, ontbijtkoeken, belegde broodjes, snacks, desserts en fruit tegen studentenprijzen, • 45 fietsen die luisteren naar de naam ‘campusvlo’, • kortingsbonnen om tegen een vriendelijke prijs cultuur te beleven en te sporten, • een zicht op 500 kwaliteitsvolle en betaalbare studentenkamers en -koten via de website; je kunt er zoeken en selecteren op locatie, prijs en/of comfort, • toegang tot de databank met studentenjobs, opgesteld in samenwerking met de VDAB (www.vdab.be/jos), • een luisterend oor en psychosociale begeleiding als je het moeilijk hebt.

STIP-huis

Zandpoortvest 11, 2800 Mechelen tel. + 32 (0)15 36 91 40 www.thomasmore.be/stipmechelen

13


Inschrijven Bij inschrijving kies je of je gaat voor een diploma of voor een bewijs voor een bepaald opleidingsonderdeel. Je bepaalt ook zelf of je de lessen volgt of de leerstof volledig zelfstandig verwerkt. Afhankelijk van je keuze sluit je een diplomacontract, een creditcontract of een examencontract af. Kies je voor de combinatie ‘diploma + lessen volgen’, dan sluit je een diplomacontract af. Diplomacontract De meeste studenten kiezen voor een voltijds diplomacontract. Dat betekent dat je inschrijft voor een programma van circa 60 studiepunten, gespreid over een academiejaar. Je volgt de lessen en andere activiteiten en legt examens af met het oog op het behalen van het diploma. Je krijgt toegang tot onze elektronische leeromgeving en je kunt een beroep doen op onze begeleiding. Voor elk opleidingsonderdeel waarvoor je slaagt, verwerf je een credit.

14

Studiegeld Bij inschrijving betaal je studiegeld. Voor een beursstudent bedraagt dat 100 euro, voor een bijna-beursstudent 350,30 euro en voor een niet-beursstudent 596,30 euro. Deze bedragen zijn gebaseerd op een voltijds programma van 60 studiepunten. Het bedrag kan wel variëren volgens het aantal studiepunten dat je opneemt. Studiegeld omvat de inschrijving voor het volgen van de opleidingsonderdelen, het examengeld, de verzekeringskosten, de studenten- en bibliotheekkaart en het gebruik van de studeercentra. Meer informatie over de contracten, toelatingsvoorwaarden (ook voor buitenlandse studenten), studieduurverkortingen, vrijstellingen en studiegelden vind je op www.thomasmore.be/inschrijven.


+ Logo Vlaamse overheid

Inschrijven Credit Een credit is het bewijs dat je krijgt als je slaagt voor een opleidingsonderdeel.

Studiefinanciering Voldoe je aan bepaalde voorwaarden, dan kun je voor studiefinanciering in aanmerking komen. STIP, het studenteninformatiepunt van Thomas More, helpt je op weg in de wetgeving rond studiefinanciering. STIP antwoordt op vele vragen: verlies ik mijn recht op kinderbijslag als ik werk? Wanneer ontvang ik een studietoelage als zelfstandig student? Kan ik studies combineren met een werkloosheidsuitkering? Ook voor buitenlandse studenten zijn er financiële tegemoetkomingen mogelijk.

STIP Mechelen tel. + 32 (0)15 36 91 40 stip.mechelen@thomasmore.be www.centenvoorstudenten.be

Dienst Studietoelagen van de Vlaamse Gemeenschap Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel tel. 1700 (gratis nummer) www.studietoelagen.be Onder bepaalde voorwaarden kun je ook gebruikmaken van andere financieringsmogelijkheden. Op www.centenvoorstudenten.be lees je meer over deze alternatieve fondsen.

Leerkrediet Elke student die hoger onderwijs volgt krijgt bij de start van zijn studies een ‘budget’ voor zijn hele studieloopbaan: het leerkrediet (140 studiepunten). Dat krediet moet je zorgvuldig beheren door een doordachte studiekeuze te maken en je studieloopbaan goed te plannen en te bewaken. Anders kan je leerkrediet opgeraken nog voordat je je diploma hebt behaald en kun je je studie mogelijk niet afwerken. Net als bij een bankrekening kun je online opvolgen hoe het met je leerkrediet gesteld is (www.studentenportaal.be). Meer info over het leerkrediet vind je op www.ond.vlaanderen.be/hogeronderwijs/studeren/leerkrediet. Opleidingsfase (vergelijkbaar met ‘studiejaar’) Een opleidingsfase of jaarprogramma telt 60 studiepunten. Opleidingsonderdeel (vergelijkbaar met ‘vak’) Voor elk opleidingsonderdeel waarvoor je inschrijft gaan studiepunten af van je leerkrediet. Voor elk opleidingsonderdeel waarvoor je slaagt, krijg je studiepunten terug. De eerste 60 studiepunten (je eerste jaar dus) waarvoor je slaagt, krijg je dubbel terug. Studiepunten Aan elk opleidingsonderdeel is een gewicht toegekend. Dat gewicht komt overeen met de inspanningen die je verondersteld bent te leveren. 1 studiepunt betekent ongeveer 25 à 30 uren lessen volgen, leren, stage lopen, examens afleggen enz.

15


Informaticamanagement en -systemen Campus Kruidtuin Lange Ridderstraat 44, 2800 Mechelen tel. + 32 (0)15 36 91 50, peter.vanmarcke@thomasmore.be

KOM KENNISMAKEN MECHELEN | CAMPUS KRUIDTUIN Infodagen 2013 zaterdag 23 maart, 10 - 17 uur woensdag 15 mei, 16 - 20 uur zaterdag 29 juni, 10 - 13 uur zaterdag 7 september, 10 - 13 uur

Student voor één dag Tijdens een openlesdag word je student voor één dag en kun je op een persoonlijke en actieve manier van onze opleidingen komen proeven. De details over de data en het programma vind je online.

www.thomasmore.be

Informaticamanagement- en systemen  

Thomas More opleidingsbrochure 2013-2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you