__MAIN_TEXT__

Page 1

Lesfiche bij de kortfilm:

h

Eefje Donkerblauw

Eefje Donkerblauw is door het kleurgebruik een erg stilistische film, die kinderen gevoelsmatig de werking van kleur bijbrengt.

Vriendschap Deze film gaat over de zoektocht naar vriendschap, het gevoel alleen te zijn en niet begrepen te worden, maar ook over het zoeken naar een eigen identiteit. Eefje slaagt er niet in vrienden te maken; ze is ‘te anders’ en er ontstaat geen klik met de mensen in de (grijze) stad. Na afzienbare tijd is moedig Eefje de afwijzingen beu, en probeert ze zonder vrienden verder te leven. Maar zonder vrienden – de vis Antonio niet meegerekend – is Eefje niet gelukkig.

Doelgroep: Kleuteronderwijs / 1ste graad lager onderwijs

Een film van Charlotte Dewulf. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Geert De Kockere. 2014 / België / Nederlands gesproken / 11 min.

Als Eefje iemand ontmoet die net als zij anders is, probeert ze die persoon alvast te integreren in haar leven. Dit wordt mooi (letterlijk) in de verf gezet door de gele accenten die Eefje aanbrengt in haar donkerblauwe huisje. De vriendschap kleurt haar leven! Het kindje van Goudgeel en Eefje is met haar groene haar een echte mix van beide ouders.

Eefje Donkerblauw woont in een donkerblauw huis op het strand. Haar meubeltjes, haar kleren, haar haren, zelfs haar wimpers zijn blauw! Eefje wil graag vriendjes maken en gaat daarom elke dag naar de stad. Maar de grijze mensen die in de stad wonen vinden Eefje Donkerblauw maar vreemd. Eefje wordt er verdrietig van. Ze besluit dat ze geen vriendjes nodig heeft en gelukkig kan zijn samen met haar donkerblauwe, zingende vis Antonio. Tot Eefje op een mooie dag op het strand in de verte plots Koning Goudgeel ziet wandelen. Misschien kunnen zij wel vrienden worden? Regisseur Charlotte Dewulf maakte deze kortfilm tijdens haar studies aan het RITCS. Haar fascinatie voor het kinderboek ‘Eefje Donkerblauw’, geschreven door Geert De Kockere, lag aan de basis van deze film. Ondertussen maakte Charlotte een nieuwe kinderfilm, Ampersand, als afstudeerwerk. Wil je graag meer weten over Charlotte en haar films? Klik hier!

1

Q


Vragen voor een klasgesprek

h

hh Voel jij je vaak alleen? Vind je het belangrijk om vriendjes te hebben? Hoe maak jij nieuwe vriendjes? Vind je dit ook moeilijk, net als Eefje? hh Welk gevoel krijg je als je in de film de mensen in de stad ziet? En wat voel je als Eefje geen confituur verkocht krijgt aan de mensen in de stad? Is dit een ander gevoel dan wanneer je kijkt naar Eefje en Goudgeel die samen eten in hun huisje? Wat voel of denk je dan? Geven de kleuren (grijs, geel, blauw) je een bepaald gevoel? hh De vis Antonio kan niet praten, maar hij zingt vaak als Eefje hem iets vertelt. Goede vrienden hoeven niet altijd te praten om elkaar te begrijpen. Op welke manieren kan een vriend/vriendin tonen dat hij/zij er voor jou is? Of misschien heb jij ook wel een huisdier, waar je op een speciale manier mee praat. Ook muziek speelt een belangrijke rol in deze film. Je hebt natuurlijk Antonio, de zingende vis, maar er is meer: als Eefje ’s morgens opstaat en zich klaarmaakt, is er altijd vrolijke muziek. Luister maar even. En laat de juf of meester even doorspoelen naar de scène in de stad. In deze scène is het muisstil, het is er een beetje ongemakkelijk. We zien enkel de blikken van de mensen. Muziek bepaalt heel erg de sfeer in deze film, en versterkt onze gevoelens bij het kijken.

hh Als jij net als Eefje of als Goudgeel helemaal in één kleur gekleed zou kunnen gaan, voor welke kleur zou je dan kiezen? En waarom? Wat betekent die kleur voor jou?

Welke scènes zijn de leerlingen bijgebleven? Eefje houdt precies wel van een erg stevig ontbijt! Heb je gezien wat voor toren boterhammen ze verorbert? Kijk eens goed naar deze scène … De toren verkleint zienderogen! De mensen die de film knippen en plakken (‘de monteurs’) hebben stukjes weggeknipt, waardoor alles een beetje vlugger gaat. Anders zouden we wel een lange tijd moeten kijken naar Eefje die haar stapel boterhammetjes opeet! (Een ander voorbeeld van knip- en plakwerk: Eefje ‘bespiedt’ Goudgeel op het strand, maar als Goudgeel achterom kijkt, is Eefje verdwenen. Waarschijnlijk is hier ook een beetje geknipt en geplakt!)

Wist je dat… hh … er aan deze film wel meer dan 35 mensen hebben meegewerkt? Dat had je niet gedacht, hé. Naast de twee acteurs en de regisseur, zijn er nog een heleboel mensen nodig om een film te maken, zoals enkele cameramensen, iemand die de kostuums maakt, iemand die de acteurs schminkt, geluidsmensen … Er werkt zelfs een operazanger mee, die de liedjes van Antonio inzingt! hh … Charlotte en haar team twee volle weken nodig hadden om het decor te bouwen? Het huisje van Eefje Donkerblauw ziet er dan ook prachtig uit. Kijk maar eens heel aandachtig: aan alles is gedacht: de klok, de koffiekopjes, de kussens in bed, het halssnoer van Eefje …

2

Q


Creatieve opdrachten

h

Verzamel in de klas / op school / breng mee van thuis: allemaal voorwerpen in één bepaalde kleur. Je kiest zelf welke kleur. Maak net zoals Eefje (een miniversie van) een huisje waar alles dezelfde kleur heeft. Ben je klaar? Ga dan eens op bezoek bij een klasgenoot die voor een andere kleur koos, en ruil enkele voorwerpen, zodat je in jouw huisje nu ook accenten hebt van de andere kleur (en dus de andere persoon). Je kan hier als leerkracht verder in gaan, naar analogie met het boek van Geert De Kockere, waar op het einde alle kleuren van de regenboog vertegenwoordigd zijn.

Meer informatie over Eefje Donkerblauw hh Bezoek de officiële website van de film hier. hh Bekijk de trailer van de film hier. hh Kinderboek ‘Eefje Donkerblauw’ Je kan het boek ‘Eefje Donkerblauw’ van Geert De Kockere hier bestellen. Je vindt op de website van Eefje ook spelmateriaal.

Met de app ‘Kleuren leren’ ontdekken kinderen kleuren, door zelf in hun omgeving op zoek te gaan naar voorwerpen van een bepaalde kleur en deze te fotograferen. Er zijn in totaal 23 kleuren in de app verwerkt. Peuters leren de basiskleuren, voor oudere kinderen zijn er minder vanzelfsprekende kleuren te ontdekken. Dowload de app hier.

Aanverwante filmtip Iep is een langspeelfilm die dezelfde thema’s behandelt als Eefje Donkerblauw. Deze film gaat over Viegeltje, een ‘vogelmeisje’, dat door een kinderloos koppel gevonden wordt. Het verhaal gaat over identiteit, aanvaarding, vriendschap, én is ook een verfilming van een prachtig kinderboek: Iep, dat werd geschreven door Joke Van Leeuwen. Je vindt alle informatie over de film op onze website.

3

Q

Profile for JEF in de klas

Lesfiche Eefje Donkerblauw  

Lesfiche Eefje Donkerblauw  

Advertisement