Page 1

LESSEN IN HET DONKER

C ATA L O G U S

2017-2018


INTRO Beste leerkracht, Ons programmateam bekeek afgelopen jaar meer dan 100 films en heeft daar een fijne filmreeks uit gefilterd. Scroll in deze catalogus doorheen onze filmselectie voor schooljaar 20172018 en ontdek een heerlijke reeks mooie films voor basis en secundair onderwijs! Films die leerlingen meeslepen in boeiende filmverhalen (Réparer les vivants, Captain Fantastic), kritisch laten reflecteren op actuele thema’s (Stranger in Paradise, Layla M., Lion) of relevante stukken geschiedenis (Django, Un sac de billes) en laten kennismaken met personages die hen niet ongevoelig zullen laten (Home, Tschick, Jamais contente, Cloudboy). Ook voor liefhebbers van animatiefilm zijn enkele toppers opgenomen (Ma vie de Courgette, Gruwelijke rijmen en Mannetje Tak). Voor het tweede jaar op rij presenteren we weer zes films in de reeks Focus Franse Film. Wil je de filmbeleving nog een pak sterker maken? Nodig dan één van de filmmakers uit die zich een schooljaar lang engageren voor gesprekken met je leerlingen: Fien Troch (regisseur

van Home), Guido Hendrinckx (regisseur van Stranger in Paradise) en/of Valentijn Dhaenens (acteur uit Stranger in Paradise) en Wim AH Goossens (line producer van Cloudboy).

Bekijk je de film op school? Huur dan een DVD/Blu-Ray via Jekino (indien beschikbaar). Contact: Marc Puyol-Hennin – marc@jekino.be – 02/247.88.60. Het lesmateriaal kan je aankopen via de webshop van Jekino: www.webwinkel.jekino.be. Een lesmap kost 15 euro, een pedagogische fiche voor de lessen Frans (bij films uit de reeks Focus Franse Film) kost 10 euro. Het meeste lesmateriaal is beschikbaar vanaf september 2017 tenzij anders vermeld op de website.

ONTDEK ONS KORTFILMKANAAL WWW.VIMEO.COM/CHANNELS/KORTFILMINDEKLAS Speciaal voor leerkrachten brengen we goeie en pedagogisch interessante kortfilms samen op één online platform. Zo spelen we graag in op actuele en relevante thema’s die aansluiten op de leerdoelen en VOETen. Kortfilms zijn bovendien een ideale manier om te werken aan de beeldgeletterdheid van je leerlingen én heel handig: met een korte speelduur passen film en bespreking binnen één lesuur! Dit inspirerende aanbod is laagdrempelig en afgestemd op een brede doelgroep. Je betaalt 4 euro per kortfilm en krijgt er een lesfiche bij.

We wensen jullie een boeiend filmjaar toe!

CHECK ONZE WEBSITE WWW.LESSENINHETDONKER.BE

LESOMKADERING: VEEL DUIDING, VISUELE TOOLS EN CREATIEVE INSPIRATIE Bij elke lesmap is een uitgebreide afspeellijst beschikbaar op YouTube, met beelden van de making of, interview- en filmfragmenten en een inspirerend prikbord op Pinterest. We creëren bij elke film een introductiefilm, die je te zien krijgt in de filmzaal. Bij verschillende films is een workshop op maat uitgewerkt, die je kan boeken bij Jekino, of zijn de filmmakers bereid om langs te komen voor een Q&A. Wil je onze nieuwe selectie snel verkennen? Bekijk dan de afspeellijst met alle filmtrailers op ons Youtubekanaal.

*voor nóg meer info bij elke film uit deze catalogus *voor onze uitgebreide filmdatabase waar je een film kan zoeken op leeftijd, thema, genre... *voor lesmateriaal bij alle films van de voorbije schooljaren *...

SCHRIJF JE IN OP DE NIEUWSBRIEF OP ONZE HOMEPAGE *om als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe filmprojecten *om gratis tickets te winnen *om het meest recente filmeducatieve nieuws te volgen *voor een update over nieuwe kortfilms op ons kortfilmkanaal *...

HOE BOEK JE EEN FILM VOOR JOUW SCHOOL? Koos je een film uit onze catalogus en wens je die te bekijken met je leerlingen in een cultuurcentrum of bioscoop in jouw buurt? Neem dan rechtstreeks met hen contact op. Bij elke locatie staat ook vermeld of ze werken met een vaste programmatie of op aanvraag. Bij het boeken van de film krijg je alle lesmateriaal via de verantwoordelijke van de locatie. Vergeet zeker niet te vermelden dat het om een Lessen in het donker vertoning gaat!

HEB JE VRAGEN? Mail dan naar info@lesseninhetdonker.be of bel naar 050/34.91.93.


FILMOVERZICHT KLEUTERONDERWIJS RINTJE (1e, 2e en 3e kleuter) 5 MANNETJE TAK EN ANDERE VERHAALTJES (2e en 3e kleuter) 6 SOLAN & LUDWIG: DE GROTE KAASRACE (3e kleuter en 1e graad LO) 7

LAGER ONDERWIJS UILENBAL (1e graad LO) 9 MINUSCULE (1e en 2e graad LO) 10 TOEN MIJN VADER EEN STRUIK WERD (2e en 3e graad LO) 11 GRUWELIJKE RIJMEN (2e graad LO) 12 MIJN NAAM IS COURGETTE / MA VIE DE COURGETTE (2e en 3e graad LO) 13 EARTH: ONE AMAZING DAY (2e en 3e graad LO en alle graden secundair) 14 CLOUDBOY (4e leerjaar en 3e graad LO) 15 STORM - LETTERS VAN VUUR (3e graad LO) 16 SECUNDAIR ONDERWIJS MA VIE DE COURGETTE (1e middelbaar) 19 JAMAIS CONTENTE (1e graad SO) 20 UN SAC DE BILLES (1e en 2e graad SO) 21 TSCHICK (1e en 2e graad SO) 22 EARTH: ONE AMAZING DAY (1e, 2e en 3e graad SO) 23 DEMAIN TOUT COMMENCE (1e, 2e en 3e graad SO) 24 LAYLA M. (2e en 3e graad SO) 25 CAPTAIN FANTASTIC (2e en 3e graad SO) 26 LION (4e middelbaar en 3e graad SO) 27 HOME (3e graad SO) 28 REPARER LES VIVANTS (3e graad SO) 29 STRANGER IN PARADISE (3e graad SO) 30 DJANGO (3e graad SO) 31


KLEUTER ONDERWIJS

C ATA L O G U S

2017-2018


RINTJE 1 e, 2 e e n 3 e k l e u t e r Regisseur Steven de Beul: “Alles speelt zich af in een veilige omgeving met een open fris karakter. De zachtheid van de personages, de gezelligheid van hun omgeving en de spannende, af en toe ondeugende avonturen van de 3 vrienden zijn hartverwarmend en zetten de kijkertjes aan om, net als Rintje en zijn vriendjes, te ravotten, creatief te zijn en samen plezier te beleven.”

SYNOPSIS

OMKADERING BIJ DE FILM

Rintje is een ondeugend hondje dat samen met z’n vriendjes Tobias en Henriëtte al spelend de wereld ontdekt. Rintje gaat buiten spelen in de storm, hanteert de kappersschaar en helpt bij de boodschappen. Samen met z’n vrienden organiseert hij zelfs een circusvoorstelling. En op school staat hij met alle hondjes in de rij om een prikje te krijgen. Rintjes mama en oma staan altijd klaar om hun kleine rakker uit de nood te helpen.

introfilm, lesmap, YouTube afspeellijst, prikbord op Pinterest en workshop

WORKSHOP Rintje, de stoere foxterriër bekend van Ketnet, komt naar jouw klas! Ontdek hoe Rintje en zijn vriendjes tot leven komen. Experimenteer met de animatietechniek en maak je eigen filmpje. Indien de planning het toelaat, begeleidt Anna Heuninck, setdresser van deze vrolijke animatieserie, zelf deze workshop.

BESCHRIJVING De puppy Rintje ontdekt de wereld net zoals de kleinste kinderen dat doen. Daarom is hij zo herkenbaar voor jonge kleuters. De thema’s en de stijl van de filmpjes bieden eindeloos veel creatieve inspiratie voor de klaspraktijk. Deze film bundelt negen afleveringen van de gelijknamige Vlaams-Nederlandse animatiereeks (ook vertoond op Ketnet) en is gebaseerd op de boeken van Sieb Posthuma. Met de stemmen van Jelle en Clara Cleymans, Jonas Geirnaert, Sien Eggers, Barbara Sarafian, Ivan Pecnik en Ini Massez.

LEEFTIJD: 4 - 6 jaar AANTAL DEELNEMERS: max. 16 deelnemers per begeleider DUUR van de workshop: max. 1,5 u per groep (er kunnen 2 groepen op een dagdeel, met workshop van 1u) Meer info & boekingen

INFO Regie: Steven de Beul & Ben Tesseur Belgie-Nederland, 2016 Nederlands gesproken Speelduur: 50 min.

LINK NAAR DE TRAILER

5


M A N N E T J E TA K E N A N D E R E V E R H A A LT J E S 2

e

en 3

e

Regisseur Jeroen Jaspaert: “Ik hoop dat kinderen meeleven met Mannetje Tak en zijn positieve blik op de wereld zullen appreciëren. De film bevat veel subtiele details zodat kinderen de film vaak meerdere keren willen bekijken. Ik creëerde ook een emotionele diepte in het verhaal, die volwassen thema’s aanraakt. Dat maakt van Mannetje Tak volgens mij een uiterst geschikte film om in een educatief kader te bekijken en nadien te bespreken in de kleuterklas.”

kleuter

PIK PIK PIK Dmitry Vysotskiy – 4 min. In het bos staat een boom waarin zowel de mieren als de kleurige specht wonen. Op een dag komt er een houthakker hun boom omhakken ...

DE PIEPKLEINE VOS Aline Quertain en Sylwia Szkiladz – 8 min. In een weelderige moestuin ontmoet een piepkleine vos een meisje dat planten reusachtig kan doen groeien. Dat opent een waaier aan deugnietenstreken.

DE WET VAN DE JUNGLE

SYNOPSIS

Pascale Hecquet – 6 min. Nadat een klein aapje met veel moeite een banaan kon plukken, moet hij deze meteen afgeven aan een grotere aap. Volgens de wet van de jungle krijgt de sterkste immers altijd wat hij wilt. Het kleine aapje bedenkt een sluw plan, want wie niet sterk is moet slim zijn!

Mannetje Tak woont in een boom met zijn takkengezin. Zijn Vrouwtje, hijzelf, hun drie Twijgjes, ze passen er allemaal in! Tijdens zijn ochtendwandeling wordt Mannetje Tak door een speelse hond meegenomen en zo tuimelt hij van de ene onfortuinlijke situatie in de andere, steeds verder weg van zijn boom. Zal hij nog voor Kerstmis terug bij zijn gezin geraken?

BESCHRIJVING

ZEBRA

Deze hartverwarmende kortfilm, helemaal in de lijn van zijn voorgangers (De Gruffalo, Stap maar op mijn bezemsteel), werd met Vlaamse hand gemaakt door Jeroen Jaspaert. De film met ronkende rijmen, een tikkeltje spanning en charmante takjes, palmt kleuters volledig in. De film wordt voorafgegaan door vier korte sublieme animatiefilms. Een magnifieke compilatie!

Julia Ocker – 3 min. Wanneer een zebra op een dag tegen een boom botst, leert hij iets geks over zichzelf.

INFO

OMKADERING BIJ DE FILM

Regie Mannetje Tak: Jeroen Jaspaert VK-Rusland-België-Duitsland, 2016 Nederlands gesproken / De andere filmpjes zijn zonder dialoog Speelduur: 25 min. / Totale speelduur van de compilatie: 50 min.

introfilm, lesmap, YouTube afspeellijst en prikbord op Pinterest

LINK NAAR DE TRAILER 6


SOLAN & LUDWIG: DE GROTE KAASRACE 3e kleuter en 1e graad LO

SYNOPSIS

OMKADERING BIJ DE FILM

Ken je de opschepperige eend Solan, de verlegen egel Ludwig en de vriendelijke uitvinder Reodor nog? In deze tweede film over dit olijke trio moeten ze samen aan de slag om de inwoners van een naburig dorp te verslaan in de grote kaasrace. Daarbij zijn alle middelen toegestaan. Met de overmoedige Solan aan het roer, staat er veel meer op het spel dan enkel een bol kaas. Het wordt een gevaarlijke race over ravijnen, bevroren meren en door bossen vol hongerige beesten.

introfilm, lesmap, YouTube afspeellijst, prikbord op Pinterest en workshop

WORKSHOP Kom alles te weten over hoe de film van Solan en Ludwig gemaakt is. Je ontdekt hoe poppen vanzelf kunnen bewegen. Experimenteer met de techniek en maak zelf een spannende race. Samen met Solan & Ludwig ontdek je de wondere wereld van stop motion animatie.

BESCHRIJVING In deze uitermate frisse animatiefilm staan de koddige personages garant voor heel veel humor en plezier. Maar tegelijk is dit ook een ode aan de fantasie en het talent om onder alle omstandigheden het hoofd boven water te houden. En als de nood het hoogst is‌ heeft Reodor altijd wel een slimme uitvinding achter de hand.

LEEFTIJD: 4 - 6 jaar & 6 - 8 jaar AANTAL DEELNEMERS: max. 25 deelnemers per begeleider DUUR van de workshop: 1 dagdeel (= max. 3 uren) per groep Meer info & boekingen

INFO

LINK NAAR DE TRAILER

Regie: Rasmus A. Sivertsen Noorwegen, 2016 Nederlands gesproken Speelduur: 78 min.

7


LO NAD EGR WEI JRS C ATA L O G U S

2017-2018


UILENBAL 1e graad LO

SYNOPSIS

INFO

De 8-jarige Meral is net verhuisd en wil graag nieuwe vrienden maken op school, wat moeilijker blijkt dan gedacht. Op haar nieuwe kamer ontdekt ze de muis Piepiep en neemt hem mee op schoolkamp. Dankzij Piepiep sluit Meral onverwachts vriendschap met Jason, Vito en Desi. Wanneer Piepiep echter in een onbewaakt moment door een uil gegrepen wordt, lijkt Meral ontroostbaar en geeft ze haar nieuwe vrienden de schuld. Tijdens een spannende tocht om de uilenbal met Piepiep’s botjes te zoeken, ontdekt Meral hoe belangrijk vriendschap kan zijn.

Regie: Simone van Dusseldorp Nederland, 2016 Nederlands gesproken Speelduur: 80 min.

OMKADERING BIJ DE FILM Introfilm, lesmap, YouTube afspeellijst en prikbord op Pinterest

BESCHRIJVING Een feelgood kinderfilm volgens het beproefde succesrecept van Simone van Dusseldorp (bekend van o.a. Kikkerdril), dus inclusief aanstekelijke liedjes die ter plekke verzonnen lijken, en met de natuur in een hoofdrol. Uilenbal probeert de kringloop van het leven en ‘eten en gegeten worden’ uit te leggen vanuit het perspectief van een kind, op een luchtige, vermakelijke toon. Een prachtig uitgebalanceerde evenwichtsoefening tussen ernst en vrolijkheid.

LINK NAAR DE TRAILER

9


MINUSCULE 1e en 2e graad lager

SYNOPSIS

OMKADERING BIJ DE FILM

Boven ons hoofd, onder onze voeten – ze zitten overal – de grappige, maar oorverdovend wriemelende minuscule helden van dit zinderend avontuur. Centraal staat een lieveheersbeestje dat gescheiden wordt van zijn familie en door toeval bij een kolonie zwarte mieren terecht komt. Die zijn net een doos suikerklontjes op het spoor gekomen en besluiten deze heerlijke buit mee te nemen naar hun heuvel. Dat is echter buiten de sluwe rode mieren gerekend… Het begin van een spannende, maar vooral ook hilarische strijd!

introfilm, lesmap, YouTube afspeellijst, prikbord op Pinterest en workshop

WORKSHOP Dankzij de animatiefilmtechniek kruipen de diertjes uit Minuscule rond in de échte wereld. We proberen dit zelf uit . We spitsen onze oren en experimenteren met allerhande materialen om bijhorende klanken te maken. Kijk en luister hoe alles tot leven komt!

BESCHRIJVING

LEEFTIJD: 6 - 8 jaar & 8 - 10 jaar AANTAL DEELNEMERS: max. 16 deelnemers per begeleider DUUR van de workshop: 1 dagdeel (= max. 3 uren) per groep Meer info & boekingen

Dit is hoogst originele kindercinema! De magnifiek geanimeerde insecten draven op in een echt natuurdecor. De film bulkt van de grappige elementen, inventieve geluidseffecten en een meeslepende soundtrack. Deze film over klein en groot (perspectief), goed en kwaad, soortgenoten en erbij horen, de magische natuur én bovenal véél avontuur, zal door je leerlingen (en jezelf) zeker gesmaakt worden.

LINK NAAR DE TRAILER

INFO Regie: Hélène Giraud en Thomas Szabo Frankrijk, 2013 Zonder dialogen Speelduur: 89 min.

10


TO E N M I J N VA D E R E E N ST R U I K W E R D 2e en 3e graad LO

Regisseur Nicole van Kilsdonk: “Een film die juist nu gemaakt moest worden. Ik wil met de film het actuele thema vluchten voor oorlog op een toegankelijke manier laten zien. Door de ogen van een tienjarig meisje kan je des te beter de absurditeit van oorlog tonen.”

SYNOPSIS

OMKADERING BIJ DE FILM

De tienjarige Toda woont met haar vader in een bakkerij. Ze weet alles van taart en gebak en is dol op papa’s trompetmuziek. Wanneer vader onverwacht weggeroepen wordt om het land te verdedigen, staat Toda er alleen voor. Ze begint aan een spannende reis en onderweg weet ze steeds beter voor zichzelf op te komen. Via vreemde volwassenen, absurde situaties en een nieuwe vriend, komt ze uiteindelijk in het land van haar moeder terecht. Maar zal ze haar ook vinden?

introfilm, lesmap, YouTube afspeellijst, prikbord op Pinterest en workshop

BESCHRIJVING Toen mijn vader een struik werd is gebaseerd op het gelijknamige boek van Joke Van Leeuwen. Balancerend op de rand van de absurditeit, typisch voor het werk van Joke van Leeuwen, vertelt de film een heel relevant en herkenbaar verhaal. Realistisch, maar met een grote dosis avontuur, humor en fantasie.

LEEFTIJD: 8 - 10 jaar & 10 - 12 jaar AANTAL DEELNEMERS: max. 25 deelnemers per begeleider DUUR van de workshop: 1 dagdeel (= max. 3 uren) per groep Meer info & boekingen

JEFFaward voor Beste Langspeelfilm 2017 volgens de professionele jury én de Publieksprijs!

LINK NAAR DE TRAILER

WORKSHOP Poëzie vertalen naar film, het kan allemaal! Net zoals regisseur Nicole van Kilsdonk gaan we aan de slag met het werk van Joke Van Leeuwen. Via associatie en experiment creëren we ons eigen filmpje. Laat je fantasie los en tover een gedicht om in bewegend beeld!

INFO Regie: Nicole van Kilsdonk Nederland, 2016 Nederlands gesproken Speelduur: 90 min.

11


GRUWELIJKE RIJMEN 2e graad LO

SYNOPSIS

INFO

In twee korte animatiefilms worden een heleboel klassieke sprookjes gecombineerd: Episode 1: Sneeuwwitje en Roodkapje sluiten een innige vriendschap met elkaar. Maar er liggen hongerige wolven op de loer. Die hebben vooral trek in grootmoeder en in enkele nietsvermoedende varkens‌ Episode 2: Jack heeft een oogje op zijn buurmeisje Cindy. Zij heeft het dan weer gemunt op de elegante prins op het bal. Maar waar komt die gigantische bonenstaak in Jacks tuin plots vandaan?

Regie: Jakob Schuh & Jan Lachauer UK, 2016 Nederlands gesproken Speelduur: circa 60 min.

OMKADERING BIJ DE FILM Introfilm, lesmap, YouTube afspeellijst en prikbord op Pinterest

BESCHRIJVING

LINK NAAR DE TRAILER

In deze compilatie, gebaseerd op het boek van Roald Dahl, zijn verschillende sprookjes en hun personages op een ingenieuze manier met elkaar verweven in een scenario vol ondeugende twists en verrassende ontknopingen. De toon is afwisselend hilarisch, onheilspellend en spannend. De wolf, te horen als vertelstem, heeft alle kennis in pacht en heeft overal een antwoord op. Twee films die leerkrachten uitdagen en een waaier aan boeiende invalshoeken bieden. Uit de animatiestudio Magic Light Pictures (BBC) die ook al De Gruffalo en Stap maar op mijn bezemsteel maakte.

12


MIJN NAAM IS COURGETTE / MA VIE DE COURGETTE 2e en 3e graad LO

SYNOPSIS

OMKADERING BIJ DE FILM

Courgette heeft niets weg van een groente maar is een dapper jongetje. Wanneer hij zijn moeder verliest, voelt hij zich helemaal alleen op de wereld. De aardige politieman Raymond neemt hem mee naar een kindertehuis op het platteland. Courgette maakt er nieuwe vrienden met elk hun eigen verhaal. Ze helpen hem zijn lot accepteren. En dan is er nog dat ene meisje, Camille. Als 10-jarige een groep vrienden hebben, verliefd worden… er zijn heel wat dingen te leren en te ontdekken. Zoals bijvoorbeeld... gelukkig zijn!

introfilm, lesmap, pedagogische fiche voor de lessen Frans, YouTube afspeellijst, prikbord op Pinterest en workshop

FOCUS FRANSE FILM Deze film maakt deel uit van de reeks Focus Franse Film! Plan je een vertoning met de 3e graad? Dan tippen we je graag de Franse versie Ma vie de Courgette en maak gebruik van de pedagogische fiche voor de lessen Frans.

BESCHRIJVING In Mijn naam is Courgette wordt op magnifieke manier gejongleerd met melancholieke thema’s zacht overgoten door een portie lieve humor. De inhoud is soms hallucinant realistisch, maar wordt mooi in evenwicht gehouden door de ontwapenende schattigheid en karakteristieke uiterlijke trekjes van de personages. Met hun expressieve ogen en grote hoofden zullen Courgette en zijn vrienden gegarandeerd veel harten veroveren.

focus

FRANSE FILM

WORKSHOP Animatiefilms zijn leuk om te zien, maar ook om te maken. Je kan er alles mee tot leven wekken! We verkennen de wonderlijke wereld van animatie en gaan aan de slag met allerhande materialen. Alledaagse gebruiksvoorwerpen, plasticine, popjes, zand, tekeningen of… jezelf. Hiermee vertel je jouw gekste verhalen. Meer info & boekingen

INFO

LINK NAAR TRAILER NEDERLANDS

Regie: Claude Barras Frankrijk, 2016 Nederlands gesproken of Nederlands ondertiteld Speelduur: 66 min.

LINK NAAR TRAILER FRANS 13


E A R T H , O N E A M A Z I N G DAY 2e en 3e graad LO

SYNOPSIS

OMKADERING BIJ DE FILM

De BBC neemt je gedurende één etmaal mee op een magnifieke reis op onze planeet en brengt tal van dieren op een unieke manier in beeld. Door de steeds nieuwere technologie (nachtcamera’s, onderwatercamera’s, fascinerende time-lapses) is deze film een visueel feest. Je krijgt de dieren vaak van heel dichtbij te zien waardoor je als kijker meegezogen wordt in hun wereld, hun instincten, jachtgedrag.

introfilm, lesmap, YouTube afspeellijst en prikbord op Pinterest

LINK NAAR DE TRAILER http://bit.ly/2pDmTxB

BESCHRIJVING Wie de reeks Planet Earth II op Canvas zag, weet wat te verwachten. Uit die reeks werden beelden geselecteerd en gemonteerd tot een langspeeldocumentaire. Een perfecte film om het ecologisch bewustzijn van kinderen en jongeren aan te spreken. In deze film spelen dieren de hoofdrol.

INFO Regie: Paul Webber & Richard Dale V.K., 2017 Nederlands gesproken Speelduur: 90 min.

14


CLOUDBOY 4e leerjaar en 3e graad LO

SYNOPSIS

OMKADERING BIJ DE FILM

De 12-jarige stadsjongen Niilas woont bij zijn papa. Zijn Zweedse mama Katarina kent hij nauwelijks. Niilas moet –tegen zijn zin– tijdens de zomervakantie naar het Hoge Noorden reizen waar zijn moeder en haar nieuwe gezin tussen de rendierherders wonen. De rendiertrek is volop aan de gang en ook Niilas moet een handje toesteken. Ondanks de warme ontvangst, reageert Niilas heel terughoudend. De enige die hem begrijpt, is zijn nieuwe halfzus Sunnà. Stilaan ontdekt hij zijn roots, die sterker blijken dan hij ooit had kunnen vermoeden. Tegen alle verwachtingen in beleeft Niilas de meest avontuurlijke zomer van zijn leven.

introfilm, lesmap, YouTube afspeellijst en prikbord op Pinterest

MAKER VOOR DE KLAS Line producer en filmschool docent Wim AH Goossens komt naar je klas en geeft aan de hand van unieke achter de schermen beelden en geselecteerde scènes een heuse filmles over Cloudboy. Vanuit zijn belangrijke functie op de set vertelt hij in geuren en kleuren hoe zo’n film precies wordt gemaakt. Rendieren op de set? Beelden onder water? Kleuren en geluid in de film? Je komt er alles over te weten! Prijs: 200 euro + BTW + vervoersonkosten (vanuit Antwerpen) Info en reservatie via manon@lesseninhetdonker.be of via 050/34.91.93. Duur: circa 1u30

BESCHRIJVING Dit bijzondere debuut programmeren we met volle overtuiging. Een Vlaamse jeugdfilm met een ontroerend verhaal, poëtische accenten en een bijzondere cinematografie. Ook de natuur (er werd gedraaid op diverse locaties in Scandinavië) speelt een belangrijke rol en de rendieren maken beslist indruk op de kijkers. Kom je graag te weten hoe deze film werd gemaakt, boek dan een nagesprek met Line producer Wim AH Goossens!

INFO Regie: Meikeminne Clinckspoor België, 2017 Nederlands gesproken en Zweeds gesproken/Nederlands ondertiteld Speelduur: 77 min.

LINK NAAR DE TRAILER

15


STO R M - L E T T E R S VA N VU U R 3e graad LO

SYNOPSIS

OMKADERING BIJ DE FILM

Storm is de 12-jarige zoon van drukker Klaas Voeten, die in het grootste geheim ook verboden geschriften drukt. We zijn 1521 en de Inquisitie zwaait ongenadig de plak over Antwerpen. Ook Storms veilige leventje komt volledig op z’n kop te staan wanneer Klaas wordt betrapt. Vader wordt gearresteerd, en Storm wordt het middelpunt van een klopjacht op een verboden brief. Achtervolgd door soldaten krijgt hij hulp van Marieke, een weesmeisje dat in de ondergrondse tunnels onder de stad woont. In een race tegen de klok proberen ze samen Storms vader te redden van de brandstapel. Maar wie kunnen ze nog vertrouwen?

introfilm, lesmap, YouTube afspeellijst, prikbord op Pinterest en workshop

WORKSHOP De actiescènes in de film Storm hebben geen geheimen meer voor jou! Je ontdekt alle filmische truckjes, waarna je zelfbedachte acties filmt. Jouw klas verandert dus in een echte filmcrew met stunt- en cameramannen. Toon je avontuurlijkste kant en maak de spannendste scènes! En…ACTIE!

BESCHRIJVING

LEEFTIJD: 10 – 12 jaar AANTAL DEELNEMERS: max. 25 deelnemers per begeleider DUUR van de workshop: 1 dagdeel (= max. 3 uren) per groep Meer info & boekingen

Achter de film Storm – letters van vuur schuilt een indrukwekkende productie waarbij slim gebruik werd gemaakt van een aantal bestaande locaties in België, aangevuld met prachtig gereconstrueerde sets. Het levendig en fantasievol decor met veel aandacht voor detail zorgt voor een knappe reproductie van de stad Antwerpen tijdens de 16e eeuw, een stad schemerend tussen geestelijke duisternis en verlichting. Storm – letters van vuur biedt de kijkers een middeleeuws avontuur in combinatie met een boeiende geschiedenisles over de start van de Reformatie.

LINK NAAR DE TRAILER

INFO Regie: Dennis Bots Nederland, 2017 Nederlands gesproken Speelduur: 105 min.

16


SECUNDAIR ONDERWIJS

C ATA L O G U S

2017-2018


MA VIE DE COURGETTE focus

FOCUS FRANSE FILM 1e middelbaar

FRANSE FILM

SYNOPSIS

INFO

Courgette heeft niets weg van een groente maar is een dapper jongetje. Wanneer hij zijn moeder verliest, voelt hij zich helemaal alleen op de wereld. De aardige politieman Raymond neemt hem mee naar een kindertehuis op het platteland. Courgette maakt er nieuwe vrienden met elk hun eigen verhaal. Ze helpen hem zijn lot accepteren. En dan is er nog dat ene meisje, Camille. Als 10-jarige een groep vrienden hebben, verliefd worden‌ er zijn heel wat dingen te leren en te ontdekken. Zoals bijvoorbeeld... gelukkig zijn!

Regie: Claude Barras Frankrijk, 2016 Nederlands gesproken of Nederlands ondertiteld Speelduur: 66 min.

BESCHRIJVING

introfilm, lesmap, pedagogische fiche voor de lessen Frans, YouTube afspeellijst, prikbord op Pinterest

OMKADERING BIJ DE FILM

In Mijn naam is Courgette wordt op magnifieke manier gejongleerd met melancholieke thema’s zacht overgoten door een portie mierzoete en vooral ook lieve humor. De inhoud is soms hallucinant realistisch, maar wordt mooi in evenwicht gehouden door de ontwapenende schattigheid en karakteristieke uiterlijke trekjes van de personages. Met hun expressieve ogen en grote, plasticine hoofden zullen Courgette en zijn vrienden gegarandeerd veel harten veroveren.

LINK NAAR TRAILER

19


JAMAIS CONTENTE focus

FOCUS FRANSE FILM 1e graad SO

FRANSE FILM

SYNOPSIS

INFO

De 13-jarig Aurore kijkt nuchter en verbaasd naar de ontsporende wereld rondom haar. Haar hele familie lijkt wel gek geworden, of is zij degene die de pedalen kwijt raakt? Droog becommentarieert ze de problemen die zo typisch zijn voor haar leeftijd: twijfels over liefde en seksualiteit, haar irritante huisgenoten (“Die dag verbrak ik het wereldrecord thuis weglopen: het kortste ooit”), de saaie schoolroutine en de sfeer in het bandje waarin ze als zangeres debuteert. De film volgt consequent de (non-)logica van een aanstormende puber en gunt je een unieke blik in het hoofd van een opgroeiend tienermeisje… een wereld waarin we meestal moeilijk kunnen doordringen.

Regie: Emilie Deleuze Naar het boek van Marie Desplechin Frankrijk, 2016 Nederlands ondertiteld Speelduur: 90 min.

OMKADERING BIJ DE FILM introfilm, lesmap, pedagogische fiche voor de lessen Frans, YouTube afspeellijst en prikbord op Pinterest

BESCHRIJVING Uitstekende en zwierige tienerfilm met een overtuigende hoofdactrice. Winnaar van de EFA Young Audience Award 2016, en uitermate herkenbaar voor jonge tieners.

LINK NAAR DE TRAILER

20


UN SAC DE BILLES focus

FOCUS FRANSE FILM 1e en 2e graad SO

FRANSE FILM

SYNOPSIS

INFO

Tijdens de laatste oorlogsjaren trachten twee joodse broers Maurice en Joseph uit de klauwen van de Duitse bezetter te blijven. Op hun tocht door Frankrijk moeten ze meer dan eens hun identiteit verloochenen en herhaaldelijk scheelt het niet veel of ze worden op transport gezet, wat een gewisse dood zou betekenen in een concentratiekamp. Dankzij een ongelofelijke dosis intelligentie, moed en vindingrijkheid pogen ze te ontsnappen aan de vijandige bezetter en weer verenigd te worden met hun familie.

Regie: Christian Duguay Frankrijk, 2017 Nederlands ondertiteld Speelduur: 110 min.

BESCHRIJVING

Introfilm, lesmap, pedagogische fiche voor de lessen Frans, YouTube afspeellijst en prikbord op Pinterest

OMKADERING BIJ DE FILM

Deze film is gebaseerd op de oorlogsherinneringen van Joseph Joffo, die hij neerpende in de bestseller ‘Un sac de Billes’ (‘Een zak vol knikkers’) een boek dat in veel Vlaamse scholen op de lectuurlijst staat. Regisseur Christian Duguay koos ervoor om het verhaal te vertellen vanuit het perspectief van de jonge Joseph, waarbij emotie en herkenbaarheid duidelijk voorrang krijgen op historische gebeurtenissen. Ondanks het ernstige thema heeft deze film nog het meest weg van een avonturenverhaal. De maker die we ook kennen van Belle et Sébastien, l’Aventure continue haalde opnieuw de filmische trukendoos boven en maakte er ‘du grand cinéma’ van. Bron tekst: Filmmagie (Gorik De Henau, Filmmagie 671 – januari 2017)

LINK NAAR DE TRAILER

21


TSCHICK 1e en 2e graad SO

SYNOPSIS

INFO

Centraal in deze coming-of-age film staat Maik (14). Hij hunkert naar aandacht van het mooiste meisje van de klas, zijn flamboyante moeder worstelt met drank en met zijn vader heeft hij al helemaal geen emotionele band. Als hij in de zomer twee volle weken alleen thuis zit, staat Tschick plots voor de deur. Hij is net nieuw in Maiks klas, emigreerde uit Rusland en gedraagt zich behoorlijk vreemd. Maik laat zich echter overhalen om samen een oude Lada te stelen en een roadtrip aan te vatten, weg van Berlijn, zonder bestemming. Ze duikelen in een wild avontuur en beleven de zomer van hun leven die ze nooit zullen vergeten.

Regie: Fatih Akin Naar het boek van Wolfgang Herrndorf Duitsland, 2016 Nederlands ondertiteld Speelduur: 93 min.

Tschick won de European Film Academy Young Audience Award 2017, uitgereikt door maar liefst 31 jongerenjury’s (zo’n 2000 jongeren) uit 31 landen!

BESCHRIJVING Deze film is gebaseerd op een populaire Duitse jeugdroman en werd geregisseerd door Fatih Akin, bekend van Gegen die Wand. Deze is een stuk conventioneler, hoewel zowel de filmstijl als het verhaal toch wel wat anarchistische trekjes vertonen. Deze bijzonder ontwapenende roadmovie heeft vaart en zal tieners moeiteloos meetrekken in de belevenissen van Maik en Tschick, epische landschappen en de heerlijk frisse soundtrack. Een film met universele en herkenbare thema’s.

OMKADERING BIJ DE FILM introfilm, lesmap, YouTube afspeellijst en prikbord op Pinterest

LINK NAAR DE TRAILER

22


E A R T H , O N E A M A Z I N G DAY 1 e, 2 e e n 3 e g r a a d S O

SYNOPSIS

OMKADERING BIJ DE FILM

De BBC neemt je gedurende één etmaal mee op een magnifieke reis op onze planeet en brengt tal van dieren op een unieke manier in beeld. Door de steeds nieuwere technologie (nachtcamera’s, onderwatercamera’s, fascinerende time-lapses) is deze film een visueel feest. Je krijgt de dieren vaak van heel dichtbij te zien waardoor je als kijker meegezogen wordt in hun wereld, hun instincten, jachtgedrag.

introfilm, lesmap, YouTube afspeellijst en prikbord op Pinterest

LINK NAAR DE TRAILER http://bit.ly/2pDmTxB

BESCHRIJVING Wie de reeks Planet Earth II op Canvas zag, weet wat te verwachten. Uit die reeks werden beelden geselecteerd en gemonteerd tot een langspeeldocumentaire. Een perfecte film om het ecologisch bewustzijn van kinderen en jongeren aan te spreken. In deze film spelen dieren de hoofdrol.

INFO Regie: Paul Webber & Richard Dale V.K., 2017 Nederlands gesproken Speelduur: 90 min.

23


DEMAIN TOUT COMMENCE focus

FOCUS FRANSE FILM 1 e, 2 e e n 3 e g r a a d S O

FRANSE FILM

SYNOPSIS

INFO

Samuel leidt een zorgeloos leven aan de zonnige zuidkust van Frankrijk met veel feest en weinig verantwoordelijkheden. Tot Kristin, een van zijn vroegere veroveringen, langskomt en vertelt dat hij de vader is van haar paar maanden oude baby Gloria. Als Kristin ervandoor gaat en de baby bij Samuel achterlaat, vertrekt hij halsoverkop naar Londen om haar terug te brengen naar haar moeder, maar zonder succes. Vader en dochter vestigen zich in Londen waar Samuel als stuntman gaat werken en zich ontpopt tot een liefdevolle, onconventionele vader. Acht jaar later zijn hij en Gloria een onafscheidelijk duo. Maar dan duikt de moeder van Gloria opnieuw op en wil ze haar dochter terug…

Regie: Hugo Gélin Frankrijk, 2016 Nederlands ondertiteld Speelduur: 117 min.

BESCHRIJVING

LINK NAAR DE TRAILER

OMKADERING BIJ DE FILM introfilm, lesmap, pedagogische fiche voor de lessen Frans, YouTube afspeellijst en prikbord op Pinterest

Wat start als een ogenschijnlijk licht en zelfs komisch relaas, evolueert door enkele verrassende wendingen naar een meer gelaagd en best emotioneel verhaal dat jong en oud zal beroeren. Een parel van een film die over véél meer gaat dan opvoeden alleen. Omar Sy (Intouchables, Samba en Chocolat) overtuigde ons eerder al met zijn aanstekelijke lach en heeft ditmaal de jonge en verbluffend authentieke Gloria Colston aan zijn zij.

24


L AY L A M . 2e en 3e graad SO Regisseur Mijke de Jong: “Ik hoop dat we mensen kunnen raken, dat de film vragen doet stellen. Dat ze het gedrag van een meisje als Layla of een jongen als Abdel begrijpen. Wie weet gaan boze meisjes en jongens dieper nadenken over wát ze doen. Hoe meer je weet hoe meer je de wereld begrijpt.”

“Dit is geen film over radicalisering, maar over een radicale persoonlijkheid.”

SYNOPSIS

INFO

Layla M. schetst een portret van de jonge, in Amsterdam geboren en getogen Layla, die in de huidige verdeelde samenleving moeite heeft om een helder beeld van de toekomst te zien. Hoewel ze uit een warm gezin komt en goed presteert op de middelbare school, voelt ze zich onbegrepen en gefrustreerd. Terwijl haar frustraties toenemen, groeit haar islamitische geloofsovertuiging. Ze sluit zich aan bij een groep jonge moslims die aanvaard wil worden door de maatschappij ook als ze hun geloof willen belijden. Wanneer ze de charismatische Abdel ontmoet, kiest ze ervoor zijn pad te volgen. Ze trouwt met hem en trekt met hem naar het Midden-Oosten, waar al snel blijkt dat niets is wat ze ervan had verwacht.

Regie: Mijke de Jong Nederland, België, Duitsland, 2016 Nederland, Marokkaans en Arabisch gesproken Nederlands ondertiteld Speelduur: 98 min.

BESCHRIJVING

LINK NAAR DE TRAILER

OMKADERING BIJ DE FILM Introfilm, lesmap, YouTube afspeellijst en prikbord op Pinterest.

Layla M. is een gevoelige maar ook zeer toegankelijke film die een breed publiek zal aanspreken. Deze film biedt handvaten aan leerkrachten die de thematiek van radicalisering willen aankaarten met hun klas.

25


C A P TA I N FA N TA ST I C 2e en 3e graad SO Matt Ross, scenarist en regisseur: “Ik ben gefascineerd door alle vragen die komen kijken bij de opvoeding van kinderen. Ben heeft de buitenwereld compleet opgegeven en persoonlijke ambities enkel nog toegespitst op de best mogelijke vader zijn. De vraag wordt dan: Is hij de beste vader van de wereld of net de slechtste? Is wat hij doet te gek of is hij compleet gek?”

SYNOPSIS

INFO

Vader Ben en zijn zes kinderen wonen midden in de Amerikaanse bossen. Overdag benen ze een hert uit of beklimmen ze een rotswand. ‘s Avonds lezen ze bij het kampvuur een boek over kwantummechanica of grote literaire klassiekers. Iedereen doet mee, ook de jongsten. Als de moeder van het gezin sterft, wordt de rest verplicht hun paradijs te verlaten en zich in de ‘echte‘ wereld te begeven…

Regie: Matt Ross V.S., 2016 Nederlands ondertiteld Speelduur: 120 min.

OMKADERING BIJ DE FILM

BESCHRIJVING

introfilm, lesmap, YouTube afspeellijst en prikbord op Pinterest

Captain Fantastic is een kleurrijk en aanstekelijk statement tegen de consumptiemaatschappij. Met in de hoofdrol een geniaal gecaste Viggo Mortensen, wat evengoed opgaat voor zijn kinderen. Op hun tocht brengt de gekke bende ons niet alleen tal van nieuwe inzichten bij, ze brengt ons even vaak aan het lachen. Ze zijn schaars, de films die ontroerend en slim, grappig en inspirerend zijn. Een film die ongetwijfeld tot pittige discussies zal leiden in de klassen!

LINK NAAR DE TRAILER

26


LION 4e middelbaar en 3e graad SO Gérard Bocquenet, directeur UNICEF: “De problematiek die aangekaart wordt in Lion is relevanter dan ooit nu er bijna 50 miljoen kinderen over de hele wereld ontworteld worden. Lion herinnert ons eraan dat we moeten samenwerken als we die problemen willen oplossen.”

Salman Rushdie: “Lion heeft me diep geraakt. De monoloog van de adoptiemoeder (Nicole Kidman) waarin ze Saroo de waarheid vertelt is één van de krachtigste scènes van de film.”

SYNOPSIS

INFO

De vijfjarige Saroo komt per ongeluk terecht op een trein die hem duizenden kilometers door India voert, ver weg van zijn thuis en familie. De kleine jongen heeft geen idee waar hij is of waar hij vandaan komt. Na wekenlang in zijn eentje te overleven in de ruige straten van Calcutta, wordt de jongen opgenomen in een weeshuis. Uiteindelijk wordt hij daar geadopteerd door een Australisch echtpaar. Door een samenloop van omstandigheden, gaat Saroo op zijn dertigste op zoek naar de plek waar hij een kwart eeuw geleden zijn familie kwijtraakte.

Regie: Garth Davis Australië, V.S., V.K., 2016 Nederlands ondertiteld Speelduur: 118 min.

OMKADERING BIJ DE FILM introfilm, lesmap, YouTube afspeellijst en prikbord op Pinterest

BESCHRIJVING

LINK NAAR DE TRAILER

Dit verbazingwekkend waargebeurd verhaal zal niemand onberoerd laten. De vertolking van zowel de jonge (Sunny Pawar) als de volwassen Saroo (Dev – Slumdog Millionaire – Patel) maakt indruk.

27


HOME 3e graad SO Fien Troch: “Het uitgangspunt voor Home was een warm hart voor jongeren, voor het tiener zijn. Het vertelt hoe broos en ingewikkeld het is om puber te zijn en daarin de vaak moeilijke communicatie met volwassenen. Het is dan ook een film geworden die op het niveau van de jongeren zit en geen belerende vinger naar hen uitsteekt. Tegelijk raakt de film hele actuele thema’s aan en biedt hierdoor heel veel stof tot discussie en nadenken in het kader van de lessen.”

SYNOPSIS

OMKADERING BIJ DE FILM

Home vertelt het verhaal van een groep tieners en de volwassenen die hen omringen. Beiden hebben het moeilijk om met elkaar te communiceren en elkaars leefwereld te begrijpen. In deze omgeving van twee worstelende generaties arriveert de zeventienjarige Kevin. Hij kan goed opschieten met zijn neef Sammy en leert via diens vriendengroep ook John kennen. John zit in een ondraaglijke thuissituatie en Kevin voelt de drang om zijn nieuwe vriend te helpen. Op een avond slaat het noodlot toe en zet elke relatie onder druk.

Introfilm, lesmap, YouTube afspeellijst en prikbord op Pinterest.

QUESTION AND ANSWER MET FIEN TROCH Boek een nagesprek na je schoolvertoning in je filmzaal. Fien engageert zich voor nagesprekken omdat ze zelf heel graag in dialoog wil gaan met het jonge publiek. Stimuleer leerlingen om vragen te stellen. De film zal beslist veel losmaken.

BESCHRIJVING In alledaagse, kleine situaties, legt Home grote, persoonlijke drama’s bloot. Dit is een film die zijn eigenzinnigheid uit zijn herkenbaarheid haalt: een ongedwongen, maar onvermijdbare tragedie waarmee Fien Troch zichzelf overtreft. (De Morgen, 9/1/2017)

Prijs: 150 euro + BTW + vervoersonkosten (vanuit Brussel) Info en reservatie via manon@lesseninhetdonker.be of via 050/34.91.93.

TIP VOOR DE LEERKRACHT Bij deze film is het waardevol dat de leerkracht de film zelf eerst bekijkt en een goede inleiding voorziet voor de klasgroep. Belangrijk is ook om voldoende tijd te voorzien voor de nabespreking.

LINK NAAR DE TRAILER

INFO Regie: Fien Troch België, 2016 Nederlands gesproken Speelduur: 103 min.

28


R E PA R E R L E S V I VA N TS focus

FOCUS FRANSE FILM 3e graad SO

FRANSE FILM

Katell Quillévéré: ““Ik hoop vooral dat ik een erg emotionele, menselijke film gemaakt heb die aangeeft hoe cruciaal het is om deel uit te maken van een gezin en een gemeenschap. Een samenleving die levens verlengt is een warme gemeenschap.”

SYNOPSIS

INFO

Vroeg in de ochtend trekken drie surfers naar zee om de golven te trotseren. Op de weg terug krijgen ze een ongeval. De negentienjarige Simon Limbres wordt in comateuze toestand naar het ziekenhuis vervoerd, waar de arts constateert dat hij hersendood is. Hij wordt door machines in leven gehouden. Zijn ouders moeten snel een moeilijke beslissing nemen over mogelijke orgaandonatie. Tegelijkertijd moet Claire, moeder van twee net volwassen zonen, in Parijs onder ogen zien dat haar hart niet lang meer zal blijven functioneren. Haar kwaliteit van leven gaat snel achteruit. Een nieuw hart zou haar redding zijn. Het hart van Simon.

Regie: Katell Quillévéré Naar het boek van Maylis De Kerangal Frankrijk, 2016 Nederlands ondertiteld Speelduur: 103 min.

OMKADERING BIJ DE FILM introfilm, lesmap, pedagogische fiche voor de lessen Frans, YouTube afspeellijst en prikbord op Pinterest

BESCHRIJVING Urgente keuzes en de consequenties daarvan vormen de basis van de verfilming van de roman ‘De levenden herstellen’ van Maylis de Kerangal. Regisseuse Katell Quillévéré weet op een ingetogen en indrukwekkende manier het leven te tonen dat zowel eindigt als begint.

LINK NAAR DE TRAILER

29


Guido Hendrikx: “Het is wezenlijk dat Stranger In Paradise aan scholen wordt vertoond. Enerzijds om door de homogene, weinig inspirerende gated-community van filmfestivals te breken, waar auteursdocumentaires vaak tot beperkt blijven. Anderzijds is de vertoning van een film op scholen vaak een ode aan het vrije denken en het dromen, twee zaken die in mijn ervaring maar mondjesmaat getolereerd werden op de middelbare school maar essentieel zijn om gestimuleerd te worden.”

ST R A N G E R I N PA R A D I S E 3e graad SO

OMKADERING BIJ DE FILM Introfilm, lesmap, YouTube afspeellijst en prikbord op Pinterest.

TRAJECT MET REGISSEUR GUIDO HENDRIKX EN ACTEUR VALENTIJN DHAENENS IN NOVEMBER 2017 I.S.M. 11.11.11 Eind oktober/begin november 2017 organiseren we enkele vertoningen in Vlaanderen van Stranger in Paradise, telkens in aanwezigheid van zowel de regisseur als acteur. Voor een overzicht van de data en locaties surf naar de filmpagina op onze website. Interesse om hier aan deel te nemen? Contacteer dan: manon@lesseninhetdonker.be of 050/34.91.93.

SYNOPSIS Op een eiland in de Middellandse zee, op de grens met fort Europe, neemt een groep vluchtelingen plaats in een onthaalklas waar een leraar (Valentijn Dhaenens) hen opwacht. Er ontspint zich een drieledig welkomstwoord: aanvankelijk afwijzend en ontnuchterend, nadien vol empathie en goede wil en tot slot komt hij op de proppen met complexe regels en onbegrijpelijke procedures waaraan ze moeten voldoen.

IN 2017 STELT 11.11.11 MIGRATIE EN VLUCHTELINGEN CENTRAAL IN ZIJN CAMPAGNE Wereldwijd zijn 65 miljoen mensen op de vlucht voor conflict en vervolging. Miljoenen anderen ontvluchten armoede, klimaatverandering, ongelijkheid… 11.11.11 werkt elke dag aan deze structurele oorzaken van van migratie. In zijn nieuwe campagne vraagt het daarom een rechtvaardig migratiebeleid dat grondoorzaken aanpakt, maar ook veilige en legale migratieroutes aanbiedt. Een beleid dat de rechten van migranten respecteert. Een beleid dat verbindt. Want we zijn allemaal mensen, onderweg naar beter. In de documentaire Stranger in Paradise sta je met je leerlingen stil bij deze thema’s. Hoe voelen migranten zich als ze arriveren in Europa? Wat staat hen hier te wachten? Hoe gaat Europa om met mensen die gevlucht zijn? Meer info www.11.be/campagne2017.

BESCHRIJVING Op het snijvlak van documentaire en fictie onderzoekt Stranger in Paradise de machtsverhouding tussen Europa en migranten. Wir Schaffen Das. Of toch niet? En aan welke voorwaarden en kosten? De botte maar intelligente aanpak van regisseur Guido Hendrikx is confronterend en wekt vragen op bij de kijker: werkten deze vluchtelingen uit vrije wil mee aan deze documentaire? Werden ze gecast voor de documentaire? Wat wil de filmmaker precies bereiken met deze film? Dit is een zeer krachtige en heldere film om vervolgens een debat mee op gang te trekken in de klas!

INFO Regie: Guido Hendrikx Nederland, 2016 Nederlands ondertiteld Speelduur: 72 min.

LINK NAAR DE TRAILER 30


DJANGO FOCUS FRANSE FILM 3e graad SO

SYNOPSIS

INFO

1943, het door Nazi-Duitsland bezette Parijs. De briljante, zorgeloze jazzgitarist Django Reinhardt is op het hoogtepunt van zijn roem en speelt in de grootste zalen van de stad. Ondertussen lijden zijn zigeuner-broeders door heel Europa onder de toenemende vervolging. Wanneer hij door de Nazi’s gedwongen wordt om op tournee naar Duitsland te gaan, ziet hij geen andere uitweg dan om te vluchten…

Regie: Etienne Comar Frankrijk, 2017 Nederlands ondertiteld Speelduur: 117 min.

OMKADERING BIJ DE FILM

BESCHRIJVING

introfilm, lesmap, pedagogische fiche voor de lessen Frans, YouTube afspeellijst en prikbord op Pinterest

Django is een tranche de vie over het werk en leven van Django Reinhardt, gesitueerd in WOII. Met enkele straffe acteurs in de hoofdrol en de oorlog als belangrijk historisch kader krijg je een meeslepend en boeiend relaas voorgeschoteld. De muziek en de zorgeloze attitude van Django brengen een zekere lichtheid in het verhaal. De focus op de groep van zigeuners geeft de kijker een minder gekend perspectief op de slachtoffers van de Nazi’s.

LINK NAAR DE TRAILER

31


MAKING MOVIES OPROEP FILMINZENDINGEN MakingMovies wil kinderen aanmoedigen om zelf films te maken en organiseert een ééndagsfilmfestival voor jonge filmmakers. MakingMovies is er voor iedereen tussen 6 en 14 jaar die alleen, in groep en/of met de klas een film heeft gemaakt. Heb jij met je leerlingen van de lagere school een film gerealiseerd die gezien mag worden? Een fictiefilm, animatiefilm, experimentele film of reportageverslag van een klasuitstap… Of wil je graag een film met je klas maken, maar weet je niet goed hoe er aan te beginnen? Dan kan de MakingMovies filmdokter je misschien met zijn tips op weg helpen! Alle informatie vind je op www.makingmovies.be. Volg MakingMovies ook op facebook voor de laatste nieuwtjes en inspirerende kortfilms: www.facebook. com/makingmovies.jekino.

OPROEP!

Schrijf je film (alle genres zijn toegelaten zolang de film niet langer dan 5 min. duurt) in vóór 1 december 2017 op www.makingmovies.be en misschien wordt die wel op groot scherm vertoond tijdens het MakingMovies Filmfeest! Dit heeft plaats op 11 februari 2018 in het Zuiderpershuis te Antwerpen tijdens Het Europees Jeugdfilmfestival.

32


Met dank aan onze subsidiĂŤnten:

Lessen in het donker vzw T 050 34 91 93 info@lesseninhetdonker.be www.lesseninhetdonker.be

Catalogus Lessen in het donker 2017 2018  
Catalogus Lessen in het donker 2017 2018  
Advertisement