Page 1

LESLIE Z BAILEY


SLICED

A redesign of the New York Athletic Club featuring a grand stair. In the lobby, two sets of stairs respond to the two main club programs–athletics and socializing. One set accesses the bar on the second floor while the other skips two stops to access the locker rooms. The stairs are differentiated by run, rise, and material, but share a common shape and pattern based on the game of squash. This two-stair system is adapted for roof use as well.


a

e

a

d b

c

top left / plan (a. reception, b. lounge, c. bar, d. athletic stair, e. leisure stair) bottom left / concept sketch of stair system overlayed on squash tactic diagrams right / view of lobby stair system seen from rear entry


left / view of lobby stair system from front entry right / views of stair system seen from front and rear


left / plan of squash lounge and cardio room (top), plan of roof center / view of squash lounge, looking on to cardio room right / view of rooftop spectator area from within roof stair next page / view of roof, looking back on roof stair


ARRAYED

An interactive art space in a multi-function warehouse. Inspired by the color wheel, a system of movable wall panels transforms the space. The semitransparent panels shift and rotate along a swirling track and interlock to create six different formations: resting state, individual easel painting, small group splash booths, color war, live art performance, and cleaning. Materials and lighting are monochromatic to emphasize the color brought to the space.


left / concept sketch of wall panels and track derived from color wheel above / schematic drawings of two sets of interlocking wall panels right/ view of space with wall panels in resting state


left / plan, section, and view of individual easel formation right / plan, section, and view of splash booth formation


left / plan, section, and view of color war formation right / plan, section, and view of live art performance formation next page / conceptual night views of all six wall formations


TWISTED

A pop-up retail/art exhibit for the artist Matthew Barney, located on the Highline’s 14th Street passage. Inspired by Barney’s manipulation of materials, conceptual paper models evolved into a multi-functional space organized by a series of twisted metal tunnels and canyons. The structures are slatted to encourage voyeurism, a concept central to Barney’s Cremaster Cycle. The materials and color palette are reflective of the films’ aesthetic.


left / conceptual paper models inspired by artist (top) and concept sketch in section right / view from within north entry, looking on to retail and screening room


left / floor plan (a. entry, b. film screening, c. retail, d. exhibition space) center / view approaching space on 14th Street passage from the south right / view approaching space on 14th Street passage from the north next page / view from exhibition space, looking on to retail and south entry


STACKED

A live/work loft for a freelance graphic designer with a massive collection of art and design books. The 20’x20’x20’ was transformed into a continuous library circuit, reflecting her neverending need for books in her daily routine. The focal point of the space is a double-height, double-sided shelving unit.


24 KS O E TIM REQ U E N IRIN O TR G EQ BO UI OK RI N S G BO

TIM

F

T

W

T

S

M

S

left / analysis of client’s daily use of her book collection right / view from window of double-height shelving (hand-made model)


1

2

1

2

bottom left / initial circulation diagram sketch top left / first floor plan (far left) and second floor plan top right / section 1 and section 2 (far right) bottom right / material palette (a. polished concrete, b. matte-finished oak, c. homasote, d. soapstone, e. black cold-rolled steel, f. rust color paint)


a

b

c

d

e

f


EXPOSED

An open garden space located on the rooftop of the DIA:Chelsea building. The structure celebrates sunlight’s ability to create life, both biologically and visually. Concept development began with analysis of sunray and shadow patterns. The material selection embraces the weathering effects of the sun and other elements.


left / light and shadow study (hand-made model) right / view of rooftop garden structure from the east


10 am

12 pm

2 pm

4 pm

left / view looking west at 10 a.m. on the first day of spring left insets / time lapse views of interior structure top and middle right / plan and section looking north bottom right / material palette (a. concrete, b. cedar planks, c. cor-ten steel, d. stainless steel)


a

b

c

d


SKETCHED

A series of quick drawings of everyday objects, city scenes, and people. Shown in mixed media, including charcoal, pen, and pencil, and using a variety of drawing techniques.


WASHED

A stationery suite for an outdoor summer wedding that captures the relaxed and airy feel of the event. The suite features custom calligraphy and is hand watercolored in a color palette inspired by the family’s love of fresh summer peaches. Featured on marthastewartweddings.com.


left / stationery suite right / detail of escort card display


lesliezimmerman@gmail.com 301.442.2792

Leslie Z Bailey / portfolio  
Advertisement