__MAIN_TEXT__

Page 1

November 2018 | Pilot

TERE N

VE

L

T

ET EP

ORLD W E T H 2018 CUP LIGE O R UT KTER INSE

Den lange fortellingen:

DEN NYE GUTEN

ed m r e 6 sid iteter! aktiv

Tegn legg e g r Fa o rd Finn er! m e + my


Dette pilotnummeret er et resultat av gründerprosjektet Leseplaneten, som ble startet i 2017. Leseplanetens misjon er å fremme gode leseopplevelser, fantasi og undring blant barn og unge. Det skal ikke minst være en boltreplass for kreative utøvere, og samtidig gi barn tilgang til lesestoff med variert innhold på flere mestringsnivå. Vi håper å kunne tilby regelmessige utgivelser til abonnement og enkeltsalg i nær fremtid. Oppdateringer og nyheter kommer på hjemmesiden www.leseplaneten.no, Facebook og Instagram. Følg oss gjerne! Takk til alle tekstforfattere og illustratører for flotte bidrag, og til en utrolig dyktig grafisk designer som sydde det hele sammen. Takk til Litteraturhuset i Bergen og Bergen Impact Hub for uvurderlig støtte og tro på prosjektet. Takk til alle som har kommet med råd og tips, og til dem som har meldt sin interesse for å lese og å bidra. Og tusen takk til Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune og Bergesenstiftelsen for tilliten og for all økonomisk støtte til å kunne gjennomføre dette pilotprosjektet.

Leseplaneten ENK Camilla Skogseth Clausen Org.nr. 918851097 Redaktør: Camilla Skogseth Clausen Grafisk designer: Ariane Birkeland Trykkeri: A7 Print Kontakt: leseplaneten@gmail.com Copyright © Leseplaneten 2018 Materialet er vernet etter åndsverkloven. Uten uttrykkelig samtykke er eksemplarfremstilling bare tillatt når det er hjemlet i lov eller avtale med Kopinor (www.kopinor.no).


l i t n e m m o k l e V


Kjære leser, Velkommen så mye til Leseplaneten! Du holder nå i det aller første nummeret av et nytt norsk barneblad. Vi er utrolig glade for å kunne dele det med deg. Dette skal være barnas eget blad hvor du vil finne både fantasi og fakta, tekst og tegninger. I dette nummeret kan du lese om flygende småkryp, om reddharer og prøvekaniner, om sykler i gamledager, og du kan bli kjent med et annet land. Vi har alle forskjellig smak. Derfor er det mye forskjellig å lese om. Jeg lurer på hva du vil like best! Finn deg en krok og bla i vei! PS. Ta med deg blyant, penn, tusj eller farger. Her er det nemlig mye du kan tegne, skrive og fargelegge! Hilsen oss på Leseplaneten


ye guten – s nn id e D e 24

INNHOLD Utrolige insekter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

6

The World Cup 2018 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

11

Fargelegg reddharene . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

petterne – si lte de Ve

Veltepetterne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

19

19

Hjelp romskipet hjem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22 Finn ordene . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23 Den nye guten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24 Hvor i all verden? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38 Quiz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39

d

41

–s

Lesetips . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

r om Neder lan Læ

3 ide

Krusedull . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43

l

r

e

k

t

l

j

w

i

f

b

m

e

u

b

r

o

v

u

i

f

n

t

æ

p

s

s

s

o

l

k

t

p

f

p

s

c

f

a

æ

g

u

l

v

t

k

ø

o

r

a

n

s

j

e

k

å

c

å

v

r

ø

t

v

l

b

j

s

l

m

p

f

l

i

ø

z

f

y

t

u

l

i

a

n

v

a

o

k

g

e

k

w

k

j

e

ø

t

1. BRO 2. GUL 3. IS 4. KØ 5. MUS 6. SOL 7. TAK

HEI!

1. 2. KANIN 3. LAKRIS 4. LØVE

e Th

k h

! ver ga x

e ins ge

Utr ol i

A

kke veien du hjelpe ne?

rld Cup 20 Wo 18

8

AKTIVITETER

viteter og op k ti p

FINN ORDENE

11 ide s –

kter – side

6


UTFORSK –NATUR

UTROLIGE INSEKTER Tekst: Anne Sverdrup-Thygeson, Tone Birkemoe og Rannveig M. Jacobsen • Illustrasjoner: Lina Raknes

Det er mye rart med insekter. De har seks bein, øyne som diskokuler og skjelettet utenpå kroppen. Kroppen deres kan forvandles slik at for eksempel larver blir til sommerfugler. Og de drar til og med på ferie til Syden!

Insekter på sydenferie

Har du sett opp på himmelen om høsten? Da ser du av og til fugler som flyr i store flokker. Det er trekkfugler som stikker av fra vinter og snø, sørover mot varmere land. Men visste du at det finnes insekter som gjør akkurat det samme? Det skjer ofte på natten, helt uten at vi mennesker legger merke til det. Herr Admiral En av dem er admiralsommerfuglen. Den ser riktig flott ut – med fløyelssvarte vinger, pyntet med oransje bånd og hvite prikker. Den får plass i håndflaten din og veier mindre enn en blyant. Men den klarer likevel å fly hele veien fra Norge til Spania! Så hva tror du sommerfuglen ser etter når den endelig, etter flere ukers flytur, kommer fram til Syden? Ikke et badebasseng. Ikke is eller iskald brus. Nei, den flyr rett til en brennesle! Det er nemlig admiral-barnas favorittmat.

Brennesle er best!

6

Foto: Tristram, CC BY 3.0.

Foto: Ansgar Gruber, CC BY-SA 2.0

Admiralen tåler ikke norsk vinter. Her ville den frosset i hjel!

Larvebarna er brunsvarte og med buskete pigger til alle kanter.


UTFORSK –NATUR

Sommerfugl i superfart En annen sommerfugl som liker sol og varme heter gammafly. Det er en superrask brun og grå sommerfugl. Den suser avgårde like fort som biler, nesten 1000 meter over bakken. Den kan fly fra Norge og helt til Syden på bare tre netter!

Foto: NobbiP, CC BY-SA 3.0.

Full forvirring! Det er ikke alltid lett å være sommerfugl. Noen ganger bommer de på retningen og flyr for langt nord. Derfor dukker gammaflyet opp både på Grønland og Svalbard!

Na

am.. mn .

Foto: Bernard Dupont, CC BY-SA 2.0.

Flygende matpakker Av alle insekter som drar på langtur, er øyenstikkere mestre. Noen av dem kan fly helt fra India til Øst-Afrika. Men reisen er ikke uten farer. Sultne falker synes nemlig øyenstikkerne er deilige flygende matpakker!

7


UTFORSK –NATUR

Metamorfose

Når kroppen til insekter endrer seg, kalles det metamorfose. Det er noe av det sprøeste og lureste insektene gjør. Det er lurt fordi det lar ungene leve på en helt annen måte enn de voksne. Da krangler de nemlig ikke om maten.

ADMIRALSOM

MERF UGL

EGG

8

PUPPE LARVE


UTFORSK –NATUR

Ny hud og puppe Insekter må skifte huden for å kunne vokse. Som larve skifter insektene hud flere ganger. Så lager larven et hardt skall rundt seg som kalles en puppe. Inni puppen forvandles hele larven. Noen kroppsdeler som den ikke trenger lenger forsvinner inn i kroppen igjen. Mens andre nye kroppsdeler som vinger vokser frem. Utbryterkonger For å komme seg ut av skallet kan insektet bite seg ut eller bruke spesielle «verktøy». For eksempel har noen insekter pigger på bakhodet eller på bakkroppen for å stikke hull på skallet. Noen fluer har en slags ballong i panna som de blåser opp for å sprenge seg ut av puppen. Må på do! Mange insekter klarer ikke å holde seg helt til de er ferdige med metamorfosen, så det blir litt bæsj inni puppeskallet. Hvis du synes det er ekkelt, så er det nok noen insekter som er enige med deg. De klarer å holde seg helt til de er ferdige med metamorfosen og kommer ut av puppen som tissetrengte sommerfugler!

Foto: iStock.com/Pobytov

Foto: iStock.com/vblinov

Øyenstikkerbarna kan skifte hud 9 til 15 ganger! Øyenstikkeren legger egg i vannet. Ut av eggene kommer det nymfer som lever under vann. Her skifter de hud flere ganger. Når nymfene endelig er klare for å bli voksne øyenstikkere, kryper de opp av vannet. Ut av skallet kommer en fiks ferdig øyenstikker. Så bretter den de fire vingene ut og flyr avgårde!

9


AKTIVITETER

TEGNEOPPGAVE:

Hva slags insekt klarer å bryte seg ut av dette skallet, mon tro?

Foto: iStock.com/barbaraaaa

10


DEN KORTE FORTELLINGEN

The world cup 2018 Tekst og illustrasjoner av Annette Saugestad Helland

ENDELIG. Tiden er inne for den store finalen mellom REDDHARENE og PRØVEKANINENE. – Reddharer, reddharer, yeah yeah yeah! Vi er små, vi er få, vi er rååå! Publikum fyller tribunene og spenningen stiger... – Hysj! Dommeren må konsentrere seg, knirker Lesehesten til Danseløven, Polkagrisen og Reddhare-mamma. Men de heier og hører ikke.

– Dommerdrakta har krympa, sier Suppegjøken. Noen blåser i fløyta. Kampen er i gang!

11


DEN KORTE FORTELLINGEN

entator: Sofagrisen er komm til Prøvekaninene... – Og DER er det 1-0 2-0, 3-0, 4-0!... 0 mpen er stillingen 5Tre sekunder inn i ka til Prøvekaninene!

– 4, 6, 8, 10 ! Hvilket lag banker vi? roper Redd hare-mamm a.

12

– Dette ligger sa nnelig an til å bli en VELDIG spennen de kamp, dere... roper Sofagrisen . Og tar en lur.


DEN KORTE FORTELLINGEN

– ZZzzzOOOOG! Suppegjøken blåser i fløyta si. Gult kort til Prøvekaninene!?! Hva har skjedd? Sofagrisen setter seg opp. – En av Reddharene er stygt skadet på høyre øre. Han ruller rundt minst 5 ganger. Mulig det må plaster til?

I pausen pepper Reddhare-mamma. – Jeg tror vi må sende inn Lille-Sven, sier hun. – Men Lille-Sven er jo enda reddere enn oss, svarer de. – Og allergisk. – Han er i hvert fall ikke skadet, avslutter mamma.

13


DEN KORTE FORTELLINGEN

Suppegjøken blåser kampen i gang igjen. Men alle blir stående og se opp på Lille-Sven... – Ikke vær redd, Sven! roper den minste av Reddharene opp til ham.

Sven blir veldig sjenert av at alle stirrer på ham. Og så skjer det... at det bygger seg opp et … – A a a a a…

14


DEN KORTE FORTELLINGEN

...nys. – Og ballen blåser rett i mål: 5-1! Mål til Reddharene! Orkesteret spiller. Polkagrisen og danseløven danser.

Så får Sofagrisen plutselig øye på noe som spurter over banen. Noe lite, loddent og hvitt. – Det ser ut til at lillebror Reddhare bruker sjansen! Han løper, og løper, og ... SPARKER ballen 1, 2, 3, 4 ...58 ganger i mål!! Sofagrisen teller på alle labber og tær. – Ja, det stemmer: 58 - 5 til Reddharene, knirker Lesehesten.

Men hvor blåste alle Prøvekaninene? 15


DEN KORTE FORTELLINGEN

Prøvekaninene har landet på toppen av PØLSEKIOSKEN! – Hvem vant egentlig? roper de ned til Reddharene og alle de andre som har kommet for å se. De har munnen full av pølse i vaffel. Og holder rundt pølsegryta. – VI! Så dere må dele på pølsene! roper Reddharene i kor. – Og vaflene, hvisker Lille-Sven.

16


HVEM STÅR BAK?

Navn:

Annette Saugestad Helland

Alder:

43

Jobber som: Jeg vet aldri helt hva jeg skal kalle meg, men jeg jobber med både illustrasjon, animasjon og tekst, så animatørillustratørforfatter, kanskje? Men det er jo litt langt!

Hvorfor begynte du å jobbe med dette?

Hva er ditt beste leseminne?

Jeg likte veldig godt å lese, tegne og lage historier da jeg var liten, og har drømt om å jobbe med dette helt siden da.

Jeg vet ikke helt, det er så mange. Roald Dahl sine bøker likte jeg da jeg var liten, og nå liker sønnene mine dem. Det er koselig. Et av de fineste leseminnene mine er å lese en av bøkene hans høyt for dem.

Hva er kjekkest med jobben din? Det er fint er å ha det gøy mens jeg lager historier og tegninger, og så er det enda gøyere hvis noen liker det etterpå. Hva er kjedeligst? Det kjedeligste er når jeg glemmer å drikke kaffen så den blir kald, eller tar feil av kaffekoppen og koppen med pensler og malevann.

Hvilke arbeid av det du selv har gjort, liker du godt? Jeg liker godt filmen om Morgenfugl og Murmeldyr som jeg har laget, og har lyst å gjøre flere filmer eller bøker med de to figurene. Annettes nettside: www.lilledyret.no

Hva liker du best – å tegne eller illustrere? Jeg tegner jo gjerne uansett, men når jeg illustrerer så lager jeg noe som skal passe til noe som noen andre har laget, og når jeg bare tegner kan jeg bestemme alt selv.

17


AKTIVITETER

TEGNEOPPGAVE: Fargelegg reddharene

18


UTFORSK – TIDSREISEN

VELTEPETTERNE Tekst: Magne Brekke Rabben

I dag har de aller fleste sykler et sykkelkjede, men slik har det ikke alltid vært. Før i tiden hadde syklene pedalene festet på et kjempestort framhjul. De ble kalt «veltepettere». Kan du gjette hvorfor?

Foto: Olaf Konstantin Engvig/NTNU UB, CC BY-SA 4.0

Hjulet på veltepetteren kunne være så mye som 1,5 meter høyt.

Trondhjem Velocipedklub.

Kjempestore sykler

De første syklene med pedaler ble laget for litt over 150 år siden. De hadde pedalene plassert midt i det fremste hjulet. For å få stor fart, måtte man trø veldig fort. Men så fikk de som laget sykler en idé som kunne gjøre dette enklere: Større hjul! De nye syklene fikk derfor et veldig stort framhjul. Når pedalene gikk en runde rundt, gjorde det gigantiske hjulet det samme. Siden hjulet var så stort, beveget sykkelen seg mye lenger enn det ville gjort med et mindre hjul. På den måten kom man fortere frem. Slik så de første syklene ut. Foto: Carl Christian Wischmann/Oslo Museum, CC BY-SA.

19


UTFORSK – TIDSREISEN

Lett å velte

Men disse syklene ble kjempestore og høye! Og de var veldig vanskelige å sykle på. Det var lett å tryne over styret, og hvis man falt, var det langt ned. Det var heller ikke vanlig at barn fikk lov til å sykle. Nå har du kanskje gjettet hvorfor denne sykkelen ble kalt veltepetter?

Takk og pris for sykkelkjedet

Sykkelkjedet løste problemet. Pedalene ble plassert mellom hjulene, mens et kjede mellom bakhjulet og pedalene gjorde det lettere å få større fart. Nå kunne man lage sykler som var lavere og som hadde like store hjul. De var mye tryggere å bruke og derfor ble de kalt «sikkerhetssykler».

Kvinner og barn fikk sykle!

Nå fikk også kvinner og barn lov til å prøve seg på sykkel. På denne tiden var det nemlig nesten ingen kvinner som syklet. Det var fordi kvinner måtte ha på seg lange skjørt når de var ute. Men de høye syklene var så og si umulige å sykle på med skjørt. De som laget sykler på denne tiden ville gjøre noe med dette. For hvis kvinner også fikk sykle, ville det jo være mange flere å selge sykler til. Rundt 1890 hadde de nye lave syklene helt erstattet de gamle høye veltepetterne. I dag er det bare noen få som har slike gammeldagse sykler for moro skyld.

Franske Lisette Marton var beste kvinnelige syklist på slutten av 1900-tallet.

20

Foto: iStock.com/Reimphoto

Foto: Jules Beau, 1896, Public Domain

Sykkelkjede

Bildet er fra Sveriges veteransykkelløp.


UTFORSK – TIDSREISEN

Illustrasjon: Lina Raknes

21


AKTIVITETER

HJELP! Romskipet finner ikke veien

hjem til Leseplaneten. Kan du hjelpe det tilbake i rett bane? A

B

C

SUPERSTJERNEN LESEPLANETEN 22

DE MØRKE METEORENE


AKTIVITETER

FINN ORDENE

Klarer du å finne ord blant alle disse bokstavene? 1. BRO 2. GUL

k

l

r

e

k

t

l

3. IS

h

j

w

i

f

b

m

e

u

b

r

o

v

u

i

f

n

t

æ

p

s

s

s

o

l

k

t

p

f

p

s

c

f

a

æ

g

u

l

v

t

k

ø

o

r

a

n

s

j

e

k

å

x

3. LAKRIS

c

å

v

r

ø

t

v

l

b

j

4. LØVE

s

l

m

p

f

l

i

ø

z

f

y

t

u

l

i

a

n

v

a

o

k

g

e

k

w

k

j

e

ø

t

k

u

j

e

s

r

h

å

t

b

e

r

k

a

n

i

n

r

c

a

l

e

y

z

a

s

i

p

t

l

s

o

m

m

e

r

f

u

g

l

f

u

y

b

a

h

l

q

y

e

4. KØ 5. MUS 6. SOL 7. TAK

HEI!

1. FOTBALL 2. KANIN

5. ORANSJE 6. SOMMERFUGL 7. SYKKEL

23


DEN LANGE FORTELLINGEN

DEN NYE GUTEN Tekst av Anders Totland ∙ Illustrasjonar av Berit Sømme

Det er ein ny gut i klassen. Den nye guten er rar. Alle kan sjå det. Håret er altfor langt. Beina er for korte. Den nye guten er ein særing. Rett og slett ein tapar. Det er aller verst når han snakkar. Den nye guten kan ikkje snakka. Ikkje skikkeleg. Alle kan høyra det. Berre han tenkjer på det, stivnar stemma som ei kongle. Orda knyt seg i munnen og vil ikkje ut.

24


DEN LANGE FORTELLINGEN

Det er langt å gå til den nye skulen. På skulevegen ser alle rart på han, der han går på den teite måten sin. For ein særing, tenkjer dei. Han ser det i blikka. Augo seier alt. – Berre vent, seier dei. – Me skal nok ta deg. – Berre vent, så skal du få. – Du må berre ikkje tru du er noko.

25


DEN LANGE FORTELLINGEN

Skuleplassen er uendeleg stor. Den nye guten har aldri før vore så liten. På veg over plassen ser han at jentene kviskrar. – Sjå den rare nye guten, kviskrar dei. – Sjå kor stygg han er. – For ein freak. På veggene heng gamle bilete av alle som har gått her før. Den nye guten ser på bileta. Alle dei andre ser på den nye guten. Ikkje pokker om du får vera med på klassebiletet, tenkjer dei heilt sikkert. Du må berre ikkje tru du er ein av oss.

26


DEN LANGE FORTELLINGEN

Den nye lÌraren viser veg til det nye klasserommet. Den nye guten skal sitja attmed Stine. – Hei, seier Stine. Den nye guten seier ingenting. Ser berre ned i pulten. Lar seg ikkje lura.

27


DEN LANGE FORTELLINGEN

– Hels på Sune, seier læraren. – Hei Sune, seier klassen. – Hei, seier Sune så lågt han berre klarer. Håpar det held. At han ikkje må seia meir. – Kanskje du vil fortelja litt om deg sjølv, seier læraren. Stine smiler. Sune grøssar. Kjenner korleis tunga slår seg vrang. Sveitteperla i panna. Han slepp ikkje unna.

28


DEN LANGE FORTELLINGEN

Så skjer det. Sjølvsagt skjer det. Han prøver å pressa orda ut. Men det funkar ikkje. Det blir berre dumt. Dei stygge lydane. Hakkinga. Dei høyrer det no. Kor ekkel han er. Og dei ler. Han høyrer at dei ler på bakarste rad. – Er du stum eller? – Eller er du berre dum?

29


DEN LANGE FORTELLINGEN

Sune seier ingenting. Om berre Olvar hadde vore her. Då skulle dei fått halda kjeft. Det er ingen som køddar med Olvar. Ikkje med meg heller når Olvar er der. Sune kan sjå det føre seg. Olvar som kastar Tom oppi bosdunken og trillar han gjennom skuleplassen. Sånn han gjorde med Vidar på den gamle skulen.

30


DEN LANGE FORTELLINGEN

– Ikkje høyr på Tom, kviskrar Stine. – Han er sånn med alle. Sune ser opp på henne. På det fine smilet. Som snakkar til han? Ja, ho gjer det. – Tom er berre dust, seier Stine. – Stine er forelska! ropar Tom. Men Stine bryr seg ikkje. Snur seg berre så vidt bakover. – Kanskje eg er det, seier Stine og legg handa på Sune si. – Heller han enn deg.

31


DEN LANGE FORTELLINGEN

Etter at timen er ferdig, stormar klassen ut døra. – Bli med meg, seier Stine. I gangen heng bileta av alle som har gått her før. Kanskje Sune får stå attmed Stine på biletet? Jentene i skulegarden kviskrar. Det er sikkert om Sune og Stine. Eller om Tom. Kva var det Stine sa? Heller Sune enn han. Det sa ho. – Skal me slå følgje heimover? spør Stine. – Det kan me godt, seier Sune.

32


DEN LANGE FORTELLINGEN

Vegen heim frå skulen er frykteleg kort. Det er nesten så han skulle ønskja det tok lenger tid å gå heim. Alle dei andre ser på Stine og Sune, der dei går saman på fortauet. Stine snakkar i veg, om alt ho likar og ikkje likar. Eg likar deg, tenkjer Sune. Men han seier det ikkje. Ikkje enno.

33


HVEM STÅR BAK?

Navn: Anders Totland Alder: 31

Navn: Berit Sømme

Jobber som: Forfatter

Alder: 56 Jobber som: Illustratør

Hva er kjekkest med å være forfatter og å skrive?

Hvorfor ble du illustratør?

Jeg liker veldig godt å styre arbeidsdagen min selv. Så nå går jeg på fjellet når jeg vil, og så skriver jeg når jeg vil. Og så er jeg veldig glad i å finne på historier.

Jeg har alltid likt å tegne og lage ting, så at jeg endte opp med å bli illustratør var naturlig.

Hva er kjedeligst? Kontorarbeid. Å svare på epost, føre regnskap og sånne ting. Hva liker du best å skrive om? For å være helt ærlig har jeg ikke noe favorittema. Men jeg liker veldig godt å gjøre mye forskjellig, og da kan det godt bli både tullete røverhistorier og helt sanne historier fra virkeligheten. Nå har jeg for eksempel skrevet en bok om nordmenn som drev med slavehandel. Det var veldig spennende å jobbe med.

Jeg synes det er kjekt å lage bilder ut av ord og fortellinger. Få helt forskjellige tegneoppdrag. Hva er kjedeligst? Det er vel alltid kjedelig når det er noe jeg ikke får til. Men om jeg bare prøver i vei og ikke gir meg så går det som regel bra til slutt. Hva liker du best å tegne eller illustrere? Jeg liker å tegne alt mulig. Og så liker jeg å prøve å tegne noe jeg ikke har gjort før.

Hva er ditt beste leseminne?

Hva er ditt beste leseminne?

Det tror jeg må være da jeg oppdaget bøkene til Roald Dahl. Jeg slukte alle sammen.

Da jeg var liten leste jeg om en dukkemann som falt ut av et fly og havnet i en skog. Her levde han med dyrene der. Det var veldig spennende husker jeg. Men jeg vet ikke hvem forfatteren er.

Hvilke andre bøker vil du trekke frem? Brødrene Løvehjerte er en av favorittbøkene mine, og den bør alle lese. Men jeg liker også å følge med på hva som kommer av nye bøker, og der er Ingrid Ovedie Volden en favoritt. Hun har skrevet bøkene Alt som teller og Hjertet er en knyttneve, som begge er helt fantastisk fine. Anders har skrevet flere bøker: Den norske slavehandelen, Så lenge ingen ser oss, Engel i snøen og Vampyrane i eplehagen. Disse kan du lese mer om på nettsiden hans: https://totlanders.wordpress.com

34

Hva er kjekkest med jobben din?

Hvilke andre arbeid av det du selv har gjort, vil du trekke frem? Det må være tegninger jeg laget til noen bøker av Arne Berggren. Ferieplageren, Torsketryne, Spillet, Det onde og Aldo Monrad tegneseriestriper. Nettside: www.somme.no


HVOR I ALL VERDEN?

HVOR I ALL VERDEN?

Tekst av Camilla Skogseth Clausen ∙ Illustrasjoner av Lina Raknes

NEDERLAND

Geografi

HVOR STORT? 41 543 km² – det er nesten 10 ganger mindre enn Norge. HVOR MANGE? 17 millioner – her bor det mer enn 3 ganger flere mennesker enn i Norge. SPRÅK: nederlandsk, frisisk HOVEDSTAD: Amsterdam

Det er mer enn 1000 vindmøller i Nederland.

Nederland er et flatt land med mye vann. Deler av landet er faktisk under havnivå. Her holdes vannet ute ved hjelp av store demninger og diker. Før i tiden ble vindmøller brukt til å holde vann borte fra markene slik av man kunne dyrke der. Bare noen få av de gamle vindmøllene er fremdeles i bruk i dag.

Nederland er kjent for vindmøller og tulipaner. Om våren blir landskapet stripete og fargerikt!

Foto: iStock.com/JacobH

35


HVOR II ALL ALLVERDEN? VERDEN? HVOR

Kongeriket Nederland

Nederland har kongefamilie akkurat som Norge. Nasjonaldagen feires på kongens bursdag! Det er den 27. april og kalles Kongens dag. Det er en folkefest i oransje farger og krone på hoder. Oransje er nemlig kongefamiliens farge. Det bruker også de nederlandske landslagene på draktene sine. Det er mye oransje å velge i til Kongens dag! Foto: Creative Commons

Sport og fritid

Blir det er kaldt nok på vinteren, forvandles de mange elvene og kanalene om til lange skøytebaner. Nord i landet arrangeres et skøytemaraton på hele 200 kilometer! Det er kanskje ikke så rart at nederlenderne er gode på skøyter med så mange kilometer med isbane!

Når kanalene i byen Kinderdijk fryser til is tar folk på seg skøytene. Foto: iStock.com/JanJBrand

Søtt og salt

En annen ting nederlenderne er flinke til, er å sykle. Landet har flest sykler per innbygger i verden. Da trengs ekstra store sykkelparkeringer. Foto: iStock.com/Cristiano Babini

Nederlendere er veldig glade i søte saker. Alt fra småkaker, koekje, til sjokoladestrøssel på brødskiven. Men lakris liker de også. For Nederland er et av landene der man spiser mest lakris i verden!

36


Her snakker man også frisisk.

Koekje? Ik ook!

Nederlands riksvåpen

Her bor kongefamilien.

Her styrer regjeringen.

En ik! Lekker! Lær litt nederlandsk: Hei: Hi Ha det: Doei Takk: Dank je wel 1: een (ein) 2: twee (tvei) 3: drie (dri)

Nederlands høyeste punkt er Vaalserberg som måler 321 meter over havet, like høyt som Eiffeltårnet. Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen, er nesten 40 ganger høyere (2469 moh).

37


AKTIVITETER

Quiz 1. Hvilke farger er det i Nederlands flagg? A. Blått, hvitt, oransje B. Blått, hvitt, rødt C. Grønt, hvitt, oransje

2. Larvene til admiralsommerfuglen har: A. Pigger B. Striper C. Prikker

3. Hva heter gutten i Den nye guten? A. Rune B. Sune C. Petter

4. Hvor mye vinner Reddharene i fotballkampen på side 15? A. 10-1 B. 8-5 C. 58-5

5. Hva er stort på sykkelen som kalles veltepetter? A. Rattet B. Setet C. Hjulet

6. Hva heter skallet som noen insekter lager seg? A. Pakke B. Puppe C. Pose

7. Hva er favorittmaten til Admiralen? A. Brennesle B. Blomster C. Iskrem 38


AKTIVITETER AKTIVITETER

1 2 3 4 5

FINN

LØSNINGSORDET!

6 7 1. Hva får du hvis du blander

+

=?

2. I midten av uken.

3. På himmelen om natten.

4. Årstid med sol og varme.

5. Sier tikk takk, tikk takk

6. Vann fryser til …?

7. Epler og …?

Løsning bakerst i bladet! 39


LESETIPS

! r e k e bø

God Lena og Anne Marthe

Skrevet av Ida Jackson Illustrert av Hilde Hodnefjeld 2018, Aschehoug

Lena og Anne Marthe er bestevenner. Men når Anne Marthe blir venn med Hege Susann, blir Lena helt klin kokos. Hun utfordrer Hege Susann til duell. Og det skjer i kjent Lena-stil med mye sprell!

Slubberten

Skrevet av Arne Svingen Illustrert av Henry Bronken 2018, Gyldendal forlag

Piffen og familien hans er ekte slubberter med bustehår, flekkete klær, og et hus alt annet enn rent og ryddig. Helt perfekt! Men hvordan i all verden skal Piffen klare å vinne førsteplass og masse penger i kongens skjønnhetskonkurranse?

Thipi og den hemmelige festen Skrevet av Elisabeth Helland Larsen Illustrert av Nora Brech 2018, Mangschou forlag

Thipi er lei av å være syk, lei av å være på sykehus. Lite aner hun at noen tullete og fnisete klovner har en plan for sykehuset. Det lover ikke godt for ARI – Avdeling for renhold og intern orden. For sykehuset må være skinnende rent når helseministeren kommer på besøk. Popcorn i heisen er KRISE!

Den uendelige historie 1 & 2

Skrevet av Michael Ende Oversatt av Erik Johannes Krogstad 1979/2017, CappelenDamm

Bastian på 10 år elsker eventyrfortellinger som han kan drømme seg bort i. En dag kommer han over en gammel bok som viser seg å være en magisk fortelling. Den drar ham med inn i historien, til landet Fantasia hvor den unge krigeren Atreju må redde den syke unge keiserinnen. For hvis prinsessen dør, dør hele Fantasia med henne. Bastian blir med Atreju R O F på reisen. ENTYR

EV MILIEN HELE FA 40


LESETIPS

MYLDREBOK Borte vekk i verdensrommet

Skrevet og illustrert av Flu Hartberg 2016, CappelenDamm

Borte vekk i verdensrommet er en myldrebok om Arthur og familien som drar på tur ut i verdensrommet. Her vrimler det av tegninger å utforske, i tillegg til spill og oppgaver.

Insekter og krypdyr

LIKER DU ? SMÅKRYP

Skrevet og illustrert av Line Renslebråten 2016, Arneberg forlag

I denne boken blir du kjent med mange forskjellige insekter og krypdyr fra hele verden ved hjelp av flotte tegninger, fakta og historier.

Hallo der nede!

MYLDREBOK

Skrevet og illustrert av Anna Fiske 2012, Cappelen Damm

Hva skjer under bakken i løpet av vår, sommer, høst og vinter? Det er ganske mye rart! Bli med ned og hils på Geir og Grete Muldvarp, Gulbillen, Hoppeloppe og mange andre rare dyr og småkryp!

Bzzz – verdens minste bankran

Skrevet av Aleksander R. Kirkwood Brown Illustrert av Andreas Iversen 2018, Omnipax

Hvordan er livet som blodsugende mygg? Mye arbeid (for jentemyggene!), litt kjipt (for mygg som ikke tåler å se blod), og farlig er det også når man skal klaske deg flat hele tiden. For å gjøre livet lettere for seg selv, legger myggene vi møter en plan om å rane blodbanken! Men det går jo ikke helt som planlagt…

Kokotopia – riddere, hekser og prikkedøden Skrevet av Simon Stranger Illustrert av Helena Lindholm 2018, Fontini forlag

I Kokotopia reiser vi tilbake til skikkelig gamle gamledager: Middelalderen. Her møter vi ridder Simon og heksen Helena som drar oss med på en latterfylt historisk reise blant hekser, drager, riddere og svartedauden.

41


AKTIVITETER

KRUSEDULL: På Leseplaneten er det mange drodlinger og kruseduller. Men hva eller hvem det er kan være vanskelig å se. Kan du hjelpe å tegne frem hva som skjuler seg i denne krusedullen?

Pssst – det finnes ingen løsning på oppgaven. Du tegner det DU ser i krusedullen.

42


HER FINNER DU LØSNINGEN PÅ AKTIVITETENE Hjelp romskipet å finne veien hjem, side 22 Vei C får romskipet hjem til Leseplaneten.

HJELP! Romskipet finner ikke veien

hjem til Leseplaneten. Kan du hjelpe det tilbake i rett bane?

A

B

C

SUPERSTJERNEN LESEPLANETEN

DE MØRKE METEORENE

Finn løsningsordet, side 39 1

r

o

s

a

2

o

n

s

d

3

m

å

n

e

4

s

o

m

m

e

r

5

k

l

o

k

k

e

6

i

s

7

p

æ

r

e

r

a

g

Finn ordene! Side 23 k

l

r

e

k

t

l

h

j

w

i

f

b

m

e

u

b

r

o

v

u

i

f

n

t

æ

p

s

s

s

o

l

k

t

p

f

p

s

c

f

a

æ

g

u

l

v

t

k

ø

o

r

a

n

s

j

e

k

å

x

c

å

v

r

ø

t

v

l

b

j

s

l

m

p

f

l

i

ø

z

f

y

t

u

l

i

a

n

v

a

o

k

g

e

k

w

k

j

e

ø

t

k

u

j

e

s

r

h

å

t

b

e

r

k

a

n

i

n

r

c

a

l

e

y

z

a

s

i

p

t

l

s

o

m

m

e

r

f

u

g

l

f

u

y

b

a

h

l

q

y

e

Quiz, side 38 1: B 2: A 3: B 4: C 5: C 6: B 7: A

IKKE SE FØR DU

HAR PRØVD!

43


Besøk Leseplanetens nettsider. Her er det flere ting å utforske! Vi vil gjerne høre fra deg, så send en beskjed til oss via nettsiden. www.leseplaneten.no

Leseplaneten er et gründerprosjekt støttet av:

Profile for Leseplaneten

Leseplaneten 2018  

Leseplaneten 2018 er pilotnummeret av et nytt norsk barneblad for barn mellom 6 og 10 år. Her serveres historier fra forfatter Anders Totlan...

Leseplaneten 2018  

Leseplaneten 2018 er pilotnummeret av et nytt norsk barneblad for barn mellom 6 og 10 år. Her serveres historier fra forfatter Anders Totlan...

Advertisement