Page 1


Velkommen til det aller første Leselykkemagasinet! Det er med stor glede og begeistring vi presenterer aller første utgave av Leselykkemagasinet. Leselykke.no har hatt et relativt langt svangerskap. Savnet etter et slikt magasin har jeg kjent på lenge. Og som bruker av jungelordet ”hvis det du søker etter ikke finnes, så skap det selv” – måtte jeg jo bare skride til verket! Med meg på laget har jeg noen fantastiske mennesker som er like glad i bøker som det jeg selv er. Noen av disse herlige menneskene vil du bli nærmere kjent med i denne utgaven. Vi har lyst til å dele leselykke med andre. Tilbakemeldingene så langt tyder på at det er et etterlengtet magasin. Et magasin som presenterer bøker og sprer leselykke på en uhøytidelig måte er vårt mål, og vi tror vi har lykkes! I denne utgaven kan du få tips til gode leseopplevelser, julegavetips fra bøkenes verden og inspirasjon til å lage din egen lesekrok akkurat så koselig som du vil ha den. Håper du finner magasinet vårt spennende, koselig, inspirerende og interessant! Vi hører gjerne fra deg! Ros og ris – sendes på epost til post@leselykke.no

Gøril

Følg oss gjerne på facebook: www.facebook.com/leselykke.no


I DENNE UTGAVEN AV LESELYKKEMAGASINET

Vi har besøkt bokhandelen Bookstars i Trondheim Inspirasjon til lesekroken

Møt forfatter Anne Viken

Leder

Frem fra glemselen

Redaktøren ønsker velkommen til det aller første Leselykkemagasinet.

I hver utgave av magasinet presenteres bøker fra kategorien “frem fra glemselen”. I mylderet av nye bøker som gis ut, kan fort noen bøker bli glemt.

Om leselykke.no Om Leselykke.no og Leselykkemagasinet, les mer om oppstarten og bakgrunn for magasinet.

Kjærlighetskroken Her får du en smakebit på noen av våre favoritter og hvorfor de er våre favoritter.

Møt våre skribenter Les om våre bidragsytere.

Ukjente perler Denne boka må du bare lese! “En ettermiddag om høsten”. Anbefales av Lissbet.

”Vi gir deg de beste julegavetipsene!”


FINNER DU BLANT ANNET: Torstein anbefaler bøker

God bok! God stemning!

Valgets kvaler

Bokelskere.no

Verdens beste bokhandel?

Du er ikke alene! Det er mange andre som også elsker bøker. Mer om bokelskere.no finner du i magasinet.

Vi har besøkt en spesiell bokhandel i Paris. Lesekroken

En delikat, gjennomtenkt og koselig innredet Tips til boksirkelen lesekrok kan gjøre leseopplevelsen bedre. Gode bøker, tips og råd til din boksirkel. Forslag Interiørtips og herlig inspirasjon til lesekroken til hvordan du selv kan starte din egen lesesirkel, finner du i magasinet. hvordan går du frem og får folk med deg. Barnebøker anbefales Lesebrett Therese har blitt veldig glad i lesebrett.

Torstein og Kristine anbefaler bøker.


·Julebrevpikene Møt fem frustrerte damer som har sett seg lei av perfekte julebrev fra familie og venner, oppdateringer fra siste års begivenheter som i stedet for å glede bare får mottakeren til å føle seg mislykket. Så mye for å spre juleglede! Da Magnhild mottar årets julebrev fra sin perfekte søster topper det seg, ut av julehilsenen kommer det frem at søsteren har invitert seg selv med familie til å feire jul hos Magnhild. Nok er nok, og sammen med sine fire foreningsvenninner bestemmer de seg for å feire en ærlig jul, som begynner med at de vil ha ærlige julebrev. Etter ett innlegg i lokalavisen, tar fenomenet med disse forfriskende ærlige julebrevene av. Damene blir invitert til God Morgen Norge, og en journalist fra VG begynner etter hvert å luske etter informasjon om foreningsdamene hos lokalbefolkningen. Fenomenet sprer seg til Sverige, der svenskene jubler over at selvhøytidelige nordmenn endelig er ærlige med hverandre. Dette er en lun og humoristisk bok som handler om medmenneskelige relasjoner, med ett flott persongalleri. Ett perfekt julebrev er ikke alltid representativt for virkeligheten, og flesteparten pynter gjerne mer enn juletreet til jul. Jeg vil anbefale denne boken til alle som trenger en underholdende og lettlest førjulsopplevelse, og som forhåpentligvis kan hjelpe til med å senke skuldrene hos noen og enhver! Nyt førjulstiden med denne boka!

- Lissbet -


KRIM

”Stormen” av Frode Granhus, handler om politimannen Rino Carlsen som midlertidig har overtatt et lensmannsdistrikt på Reine i Lofoten. Et ras avdekker et gammelt skjelett og politimannen begynner å nøste i hva som kan ha skjedd. Funnene avdekker forhold fra fortiden som har implikasjoner inn i nåtiden. Og forfatteren klarer på elegant vis å la gamle historier og ledetråder lede oss inn på hva som skjer i og rundt Reine idag. Alt er ikke som man skulle tro i den lille bygda. Forfatteren skildrer på mesterlig vis et spektakulært landskap, og leseren suges inn i en storslått natur. Men historien gir landskapet et klaustrofobisk preg og man får en følelse av å være alene i et skremmende og værhardt område. Således minner Frode Granhus sine skildringer litt om stilen til Arnaldur Indriðason, der naturen og været forsterker leserens opplevelse. Man tror til tider at historien er forutsigbar, men man overraskes av nye vendinger til det siste. Språket i boka er godt, og skildringene av personer og natur er meget god. Anbefales! - Kjetil -


PÅ BESØK I BOKHANDEL

L

eselykke har besøkt den nokså nyåpnede bokhandelen Bookstars i Trondheim. Midt i en av byens travle gågater finner vi Bookstars - vegg i vegg med klesbutikker, skiller bokhandelen seg ut. Rett og slett fordi det ikke ser ut som en bokhandel. Innredningen ligner kanskje mer på en klesbutikk enn en bokhandel. Vi møter en smilende Vegard Bakken som forteller mer om konseptet. ”Idéen til konseptet kom snikende over meg etter at jeg via forlagsjobb hadde besøkt et stort antall bokhandlere. ” Vegard Bakken er 23 år gammel og fra Ulsteinvik på Sunnmøre. Han er kanskje Norges yngste bokhandler? ”Det vet jeg ikke, men jeg har hatt Arne Vigmostad fra Fagbokforlaget som mentor og han har lært meg utrolig mye. ” Så mye at Vegard i 2009 startet forlaget Panthera Publishing sammen med Anette Sivertstøl. I hyllene hos Bookstars finner du bare bøker i hyllene. Her er ikke tegn til penner, papir, leker og annet krims krams. Bookstars satser på bøker og kun det. I tillegg til kaffe og litt kaker, da. Bøkene kan nemlig nytes på stedet. Forfattere, i levende live, kan man også nyte hos Bookstars innimellom. Allerede har et stort antall forfattere deltatt på arrangementer i butikken - deriblant Unni Lindell, Jørgen Brekke, Aslak Nore og en del lokale forfattere.


PÅ BESØK I BOKHANDEL

B

ookstars har engasjert dyktige folk i butikken. Leseglede er det vi skal formidle. Vi ønsker også å presentere nye, unge forfattertalenter i hyllene våre. Dersom noen av våre kunder har bokanbefalinger til oss, tar vi de gjerne med oss. Kundene er velkomne til å dele sine favoritter med oss på facebook. På facebooksiden til Bookstars kan vi lese at de har fått sin egen kaffesmak, spesialblandet fra Trondheim Kaffebrenneri. Selv leser Vegard for øyeblikket forfatteren Astrid Luisa Niebuhr. Hun har gitt ut tre bøker og er bare 18 år gammel. ”Dette er en forfatter vi kommer til å høre mye av fremover. Min absolutte favoritt er Metro 2033 av Dmitry Glukhovsky. Forfatteren har et språk som er så fantastisk at man lever seg inn i boken fra første setning og til det siste ordet. Dette er en bok som får meg til å våkne av mareritt midt på natta, og gjør at jeg ikke får sove igjen. Jeg gleder meg til flere bøker av Glukhovsky. Den norske versjonen av Bokforlaget er også utrolig godt oversatt og beholder stilen til forfatteren”, avslutter Vegard Bakken. Følg butikken på facebook: www.facebook.com/bookstars


GØRIL ANBEFALER "Mot nordavinden" av Daniel Glattauer er en bok som jeg plukket opp på grunn av det fine coveret! Jeg slukte boken omtrent i ett jafs. Det er en litt uvanlig kjærlighetshistorie, for Emmi og Leo har aldri møttes - de utveksler kun eposter. Nærheten som oppstår er intens på nettet, men hvordan vil det være om og når de møtes i levende live? De som ikke har lest denne boka - kan glede seg over at de også samtidig kan lese oppfølgeren. Oppfølgeren kom en stund senere og het "Den syvende bølgen". I dag er bøkene slått sammen og befinner seg mellom to permer med tittelen "Emmi og Leo". ”Det dyrebare” av Linn Ullmann ble lest i løpet av noen veldig få dager. For mitt vedkommende er det synonymt med at en bok er veldig god. Det er noe i ” Det dyrebare” som jeg tiltrekkes av – og jeg klarer ikke å legge den vekk – verken fysisk eller mentalt. Persongalleriet er glitrende, historien er dyster og språket er meget godt. I utgangspunktet var jeg skeptisk til Linn Ullmanns bøker – uvisst av hvilken årsak. Nå er jeg derimot særdeles interessert i å lese flere av hennes bøker, men jeg tror jeg vil vente litt – for det er noe tungt fordøyelig. Akkurat dét handler mer om innhold enn språk. Jeg mistenker at de øvrige bøkene Linn Ullmann har skrevet har noe av det samme mørket og ubehaget. Det er på en måte litt godt-vondt å lese. Jeg anbefaler boka på det sterkeste. I boka møter vi Karl Henrik og Regine som treffes i forskjellig ærend på sykehuset. Karl Henrik er på besøk hos sin døende mor, mens Regine har vært på sin første ultralyd. Det er både slutt og begynnelse på livet på flere plan. Det er en lavmælt fortelling som fortelles med lunhet og varme. Personskildringene er troverdige og interessante. Forfatteren, Kristine Storli Henningsen, romandebuterer med denne boka. Tidligere har forfatteren skrevet seriebøker.


GØRIL ANBEFALER Bokas hovedperson, Cathrine, slites mellom det kjente og trygge , men noe kjedelige livet - og det spennende, nye og ukjente. Hun bor i en liten bygd på vestlandet og lever et A4-liv, men drømmer om noe annet. Hun slites mellom sine egne drømmer og andres forventninger. Som baksideteksten sier: ”Vil ho orka å stå imot freistinga, når det er så enkelt å gi etter?” Les den selv og finn ut! Godt språk - nydelig nynorsk, et vakkert cover og en god bok! Boka anbefales på det varmeste!

Fremmedordbok for kjærester kom ut for noen år siden, og jeg har lest den både på engelsk og norsk. Boka er en liten perle! Den handler om jenta Zhuang, eller Z som hun kaller seg. Hun har reist fra Kina til London for å lære seg engelsk. Z innleder etterhvert et forhold til en engelskmann, og Z oppdager at det ikke bare er engelskkunnskapene det står på for at hun skal forstå kjæresten, eller det nye landet. Boka er kjempesøt, humoristisk, og den forteller en litt annerledes kjærlighetshistorie. Anbefales!

Debutanten Ida Løkås vant en skrivekonkurranse hos Schibsted Forlag med denne perlen av en bok! En nydelig tittel på en veldig fin bok. I boka følger vi Jamie den sommeren han blir fjorten år. Det gleder meg at forlagene satser på debutanter. Denne boka fortjener en stor leserskare. Anbefales!


GØRIL ANBEFALER Boka ”The Understudy” skrevet av David Nicholls har vært en absolutt fornøyelse å lese. Noen kjenner gjerne forfatterens navn fra boka ”En dag” som har vært filmatisert med Anne Hathaway i hovedrollen. En fantastisk bok. Men nok om det. ”The Understudy” byr på et møte med en slags mannlig Bridget Jones–variant. Vi møter Stephen som er en skuespiller som stadig, i en alder av noen-og-tredve, ikke ennå har fått sin store sjanse, men som er naiv nok til å tro at den store sjansen skal dukke opp hvert øyeblikk. Han havner i de utroligste situasjoner, nokså komiske og noe patetiske! Dette er en bok man ler høyt av, mens man krysser fingrene og håper at Stephen skal få til noe, ja – få til hva som helst, kanskje bare få et snev av selvinnsikt – og selvsagt – få til noe på kjærlighetsfronten. Boka har (uvisst av hvilken årsak) ikke blitt utgitt på norsk (ennå?). Men den er lettlest og anbefales for deg som vil ha en god og morsom leseopplevelse!

Det er sjelden jeg leser noveller. Og jeg skal nå sette ord på hvorfor. Jeg har nemlig funnet ut at jeg rett og slett er grådig. Jeg vil ha mer. Jeg vil vite mer. Jeg lurer på hva som skjer videre. Jeg lurer på hva som skjedde før. Jeg lurer på hva som skjer etterpå. Jeg lurer på hvorfor. Og jeg lurer på hvordan. Jeg vil at historiene skal vare lenger. Line Baugstø sin bok ”Musikk for rasende kvinner” inneholder en samling med noveller om kvinner og menn, gifte, skilte, søkende. På bokens bakside står det:”Line Baugstø skriver skarpt og treffende om intimsfærens drama. Med humor og stor omtanke skildrer Baugstø vanlige menneskers sårbarhet, raseri og desperasjon.” Og dette gjør hun så utrolig bra at jeg kommer på hvorfor jeg ikke egentlig leser noveller, i hvert fall ikke hvis de er så gode som dette; Jeg vil nemlig ha mer. ”Musikk for rasende kvinner” anbefales på det sterkeste.


Leselykkemagasinet 1/2012 - smakebit  

Leselykke skal tilby lett tilgjengelig informasjon om litteratur, med nettsted, i sosiale medier og som nettmagasin med fire årlige utgaver.

Advertisement