Page 1

t ke er tv nä rs fä af ed M

Klädagenten

Sexturism

Förlorarna

Den nya tekniken

Säkerheten framför allt

Framgångsrik

Mirofora Kalaitzidou

Tidsbunden skönhet

Näringslivsbarometern

Cathrine kämpar i motvind Råder det app-hysteri i Sverige? Spårar sin karriär

Svenska kvinnor köper sex utomlands Monique Holmgren vakar över Västerås Konstnären Anna Utopia Giordano visar

Sjuksköterskorna som skulle starta eget Böckerna som visar vägen Surahammar raketklättrar

Anneli,

les affaires, Ett magasin för kvinnor om kvinnors affärer, entreprenörskap, ledarskap, karriärer och engagemang. Årgång 3, nummer 2, 2012, Västmanland ISSN 2000-5873

Till dig som inte bara är kvinna

tillbaka i rampljuset

Dessutom Affärsnätverket Société växer och växer. Nu med fina erbjudanden för medlemmar.


2

Artisten som reste sig ur askan Följ historien om en artists uppgång, fall och återlansering. Om svårigheter artister möts av när de driver företag och ofta är i händerna på andra. ”Idag har jag lärt mig att försöka ha total kontroll, för om jag inte har det, vem ska då ha det”, säger anneli ”pandora” magnusson.


3


4

Musikbranschen  [väg tillbaka]

S

skribent  Sabina Caspari fotograf  Sabina Caspari

å här i efterhand menar Anneli att hon kunde ha drivit sitt case mot anklagelserna på ett helt annorlunda sätt om hon hade haft råd, och om skattemyndigheten inte forcerat processen som de gjorde. Mitt uppe i stämningar och anklagelser kämpade hon för fullt med att hålla huvudet ovanför vattenytan för att orka fungera såväl mentalt som fysiskt. Sveket och lögnerna från hennes exmake hade lamslagit henne och försatt henne i chocktillstånd. En augustimorgon 2003 knackar det på Anneli Magnussons dörr. När hon öppnar står två uniformerade poliser på trappan och frågar efter henne. Hon reagerar först med att fråga om någon dött, men poliserna svarar bryskt att det är henne de söker. I nästa ögonblick börjar de läsa upp en rad anklagelser och förklarar att hon omgående måste in på förhör. I det ögonblicket rämnar hela Annelis värld. Svimfärdig ropar hon på sin dåvarande man, som säger att han skall ringa till en advokat. Anneli står misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Under förhöret som ­följer och som varar i sex långa timmar förstår hon ingenting, medan åklagaren upprepade gånger ­frågar Anneli om vad som hänt med pengarna. – Gång på gång svarade jag att de måste prata med min make, som skötte bolagets ekonomi, ­säger Anneli. Så började en artists stora krasch som så småningom resulterade i skilsmässa, rättsförhandlingar och en totalt havererad ekonomi. Anneli

”Gång på gång svarade jag att de måste prata med min make, som skötte bolagets ekonomi.” visste inte hur hon skulle kunna betala sina räkningar eller någonsin lita på någon igen. Pandora, Anneli Magnusson, har alltid vetat att musik varit hennes livskall. Redan som barn älskade hon att spela musik och började tio år gammal att spela gitarr i smyg. – Min pappa ville inte att vi barn skulle hålla på med musik eftersom det var hans hobby. Därför låste han alltid locket till elorgeln och ingen fick röra varken den eller gitarren och han blev väldigt arg när vi lånade dem. Musiken var hans grej. Förbudet fick motsatt effekt, och Anneli sökte till musiklinjen i Västerås och kom in. På den tiden, 1986, gick hon i samma klass som Petra Jablonski och Malena Ernman. I en och samma klass där flera musikaliska framgångsnamn skulle produceras. När hon gick sista året på musiklinjen kontaktades Anneli av tre låtskrivare som behövde hitta en sångtjej med tuff röst och attityd. Eftersom de gillade hennes stil började de spela in demos i musikgenren synth-baserad musik. Men framgångarna uteblev just då och när Anneli gick ut gymnasiet kände hon sig skoltrött och började jobba som bud på ett tandteknikföretag i Västerås. Där blev hon kvar i fyra år, och extraknäckte på fritiden som trubadur och sjöng i ett par band.

Sedan hände det stora! Låtskrivarna som hon hade spelat in demos med, och som från början tänkt använda tre fotomodeller som frontsångerskor i sitt projekt, insåg snart att Anneli sjöng överlägset bättre än modellerna de testat. När de frågade om hon ville bli artisten istället och spela in musiken på skiva funderade hon ett varv eftersom synth-musiken inte riktigt var hennes stil, men tackade till slut ja. Ett smart val. Den 21 november 1993 gick deras första låt, Trust Me, upp på femte plats på Trackslistan och blev också den mest sålda singeln i Sverige det året. Helt plötsligt gick allt från noll till hundra, och Anneli som levt ett ganska lugnt liv kastades in i en värld av kändisskap, intervjuer och imagediskussioner. År 1995 släpptes låten Tell The World i Japan, och helt plötsligt stod man i valet och kvalet. Skulle man satsa på Sverige, eller Japan och Asien? Valet föll på Asien, där Anneli lyckades med något som inte många svenska artister lyckats med, nämligen att slå stort. Låten låg etta i sex månader på radio ZIP FM i Japan, vilket ledde till ett diplom för henne och till att Europa- och Sverigesatsningen fick vänta. Istället tog det fart i övriga Asien, Australien, Sydafrika och Mexiko bland annat. Anneli släppte två album varje år


5

och gjorde två Asienturnéer och en Australienturné mellan 1995 och 1999. Hennes första platta i Japan sålde i över 750 000 exemplar (dubbelplatina), vilket i sig är unikt för en svensk artist. Pengarna strömmande in, likaså jobben. ­Anneli, som lyckats skapa sig en plats i techno-, pop- och eurodance-genren – pionjär för sin genre – hade gjort karriär. Pengar var hennes minsta problem. Trodde hon. – Jag litade på att allt var bra eftersom det var min man som skötte ekonomin, det var ju hans ansvar. Jag hade ingen anledning att misstro honom. Denna tillit slutade med att hon fälldes för bokföringsbrott, grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll (1999 års taxering), men blev friad på alla punkter gällande taxeringen 1998. Domen ledde till hundra timmars samhällstjänst, total utblottning och en psykisk kollaps.

År 1998 sattes Pandora AB i likvidation. Visserligen var det exmaken som skötte ekonomin, men Anneli ansågs ha det yttersta ansvaret som ensam styrelseledamot och fick ta smällen. En hård smäll. Speciellt eftersom hon skött sin privatekonomi fläckfritt sedan hon flyttat hemifrån som 16-åring. Hon var 23 år när hon startade enskild firma och 25 år när hon lät exmaken ta över ekonomin då han erbjöd sig att göra jobbet eftersom hon reste så mycket. Tillsammans bildade de ett gemensamt AB med revisor, advokater och bokförare. – De tyckte det var bäst att jag var ensam ägare och styrelseledamot eftersom det skulle ge mig full kontroll och jag var ensam om att dra in alla intäkter. Mitt misstag var att ge min före detta man fullmakt så att han ensam kunde teckna bolaget för vissa bankärenden etc.

I samma veva som allt detta hände blev hon antagen till Melodifestivalen 2003, och därmed kändes en come back i Sverige fullt möjlig. Tillsammans med exmaken hade hon satt upp en PR-plan och spikat en strategi med stora visioner för de närmsta tre åren. På grund av situationen som uppstått kändes detta plötsligt som en omöjlighet. Skriverierna kring artisten blev negativa. Artister som tjänat stora pengar och hamnar i ekobrott går inte hem hos massmedia. Plötsligt försvann det ena jobbet efter det andra. Det som räddade Anneli från mental kollaps var att hon i samma veva träffade sin nuvarande partner, som stöttade henne genom hela den komplicerade processen. Han hjälpte henne att förstå breven från Skattemyndigheten som hon själv inte kunde tyda och blev det bollplank som hon hade havererat utan.


6

Hösten 2003 blev Anneli gravid, en välsignelse som gav henne inre styrka och ork att ta sig igenom den svarta perioden. Åren som följde blev en enda stor kamp med flera rättsliga processer och bekanta och vänner som vände henne ryggen. Kunde det verkligen vara så att hon inte vetat någon­ting? Hur kunde hon i så fall vara så naiv och ignorant? – Jag fick ta hela smällen när det visade sig att min exmake misskött ekonomin så långt det var möjligt. Trots att han vittnade två gånger i rätten om att han inte berättat sanningen för mig och även dolt information under många år hölls jag ensam ansvarig. Det finns mycket att säga om hur Skatteverket forcerade utredningen och även bröt mot lagen om utredningsskyldighet, men det kommer jag att skriva om i min kommande bok. Anneli kunde heller inte anlita en ”pitbulladvokat”, som hon uttrycker sig, av den enkla anledningen att hon var utblottad. Som tur var hade hon trots allt några få nära vänner och familjemedlemmar som ställde upp på olika sätt även ekonomiskt, och hennes hyresvärd agerade gentlemannaaktigt. För även om Anneli bodde och bor ståndsmässigt på en herrgård så hyr hon och förvaltar gården med allt ansvar det innebär att ha hyresgäster. Men den riktiga vändpunkten kom efter en god natts dröm. Anneli hade drömt om en klok indianhövding som gav henne goda råd och trodde på hennes oskuld. När hon vaknade på morgonen bokade hon tid hos landshövding Mats Svegfors som tog emot henne på slottet. – Jag redovisade drömmen och berättade vad jag råkat ut för. När jag frågade om han trodde på mig svarade han ”Anneli, om du skulle ljuga så inte fasen tror jag att du skulle komma till slottet och sitta här och dra en rövarhistoria för mig”. Att landshövdingen trodde på henne gav henne ork att fortsätta. Några ströjobb kom in här och där och hon minns hur hon helt slut uppsökte läkare för att bli sjukskriven från en spelning på grund av mental utbrändhet. Läkaren tyckte hon skulle uppsöka ett spa för att må bättre. Men sjukskriven blev hon inte.

År 2005 kontaktades hon av ett par dj:s som ville remixa hennes största hits, vilket till slut resulterade i albumet United dj’s v/s Pandora - Celebration. Det var tänkt som en ”uppvärmare” till hennes publik och till arrangörer för att ge fler spelningar och gav inga stora royalties. När hon i princip var helt pank, apatisk och deprimerad våren 2007 satte hon sig ner på knä och bad Gud om hjälp.

– Jag bad om tio spelningar som skulle räcka till att betala räkningar för att inte gå i personlig konkurs. När Anneli sedan ringde en bokare i Finland gav det efter exakt en vecka tio gig på raken i Finland. Augusti månad var bokad och klar, vilket Anneli påstår är helt unikt i hennes bransch. Bokaren fixade så småningom mer än 300 spelningar i Finland, vilket gjorde att hon kunde överleva och komma ikapp ekonomiskt.


7

”Jag redovisade drömmen och berättade vad jag råkat ut för. När jag frågade om han ­trodde på mig svarade han ’Anneli, om du skulle ljuga så inte fasen tror jag att du skulle komma till slottet och sitta här och dra en ­rövarhistoria för mig’.” Idag är Anneli anställd i Golden Artist, ett skivoch produktionsbolag. På så vis slipper hon en del press. Vis av sina tidigare tillkortakommanden råder hon artister att utbilda sig i företagande. På så sätt kan de lära sig hur branschen fun­gerar och risken att bli förd bakom ljuset minskar. – Ofta uppmanas artister att lämna över allt åt andra för att bara ägna sig åt artisteriet och kändisskapet. Men jag anser att det är en balansgång. Du bör vara ganska insatt i det mesta som rör ditt arbetsliv, då får man en större förståelse för alla parter och sedan kanske man undviker några smällar i alla fall. Äntligen börjar Anneli dock se ljuset i tunneln. Hon har precis släppt sitt tolfte album Head Up High och ska lanseras i Ryssland och Baltikum med ryska artisten Stacy som gästrappare. Ryssland blev det för att där finns en väldigt intressant klubbscen som skiljer sig totalt från den skandinaviska. – Det har aldrig funnits tillräckligt bra marknad för min genre i Sverige, så jag måste ta sikte på länder utomlands. Precis som E-type, Swedish House Maffia, Avicii med flera. I april spelar hon in en ny singel i Italien och fortsätter att arbeta i Finland och i Sverige. Att hon fyllt 41 år och trots det försöker nylansera

sig skrämmer henne inte. Hon är van vid marknadens utseende och åldersfixeringen när det gäller artister och tar det med ro istället för att springa till plastikkirurgen. Hon försöker behålla sin ungdomliga fräschör genom att äta nyttigt, träna normalt och satsa på skönhetssömnen. – Mina starkaste vapen är att jag har en story och att mitt cv innehåller flera starka hits. Till skillnad från den yngre Anneli har hon äntligen funnit sig själv och sin stil. Artisten Pandora och privatpersonen Anneli har blivit en och samma person. Sitt nyvunna självförtroende tackar hon sin gudstro för. Det var kyrkan som hjälpte henne med gratis psykologisk hjälp när hon behövde det som mest, och det var inom kyrkan hon utförde sina hundra samhällstjänsttimmar när hon fick sin dom 2011. – Jag arbetade med ungdomar och hemlösa, och fick en helt annan värdegrund. Jag såg hur det kunde ha gått för mig om jag varit helt ensam och utlämnad. Men redan 2004 bestämde sig Anneli för att hålla en ideell konsert för hemlösa i Domkyrkan. Det blev succé och arrangerades igen 2005 och 2006, år 2007 släpptes även ett album för samma ändamål. Och samma dag, varje år, blåste pressen upp historien kring den stora skandalen.

– Det kändes som en spark i magen och gjorde mig lika ledsen varje gång. Men samtidigt fick jag alltid fina recensioner för själva konserten. Vad har hon då lärt sig av historien? – Min lärdom är att man som människa och företagare kan göra rätt, men trots det se sitt företag lamslås av sådant som står utanför den egna kontrollen när flera personer är inblandade. Du kan inte gardera dig mot sådant som står utanför din kontroll. Du kan bara vara medveten om att saker och ting kan hända, men det är sådant man lär sig med åren och erfarenheterna. Ett sista frågetecken i härvan återstår. Varför fick Anneli ta hela smällen och varför hölls inte exmaken också ansvarig? Anneli själv säger lite sorgset att det tar för lång tid att förklara, men att hon som sagt tänker skriva om det i sin kommande bok. Anneli har nämligen fått kontrakt på en biografi med ett bokförlag. – Förlaget vill att jag skriver själv, vilket känns som en rimlig utmaning eftersom skrivande ligger mig varmt om hjärtat. Trots allt har det ändå gått bra för Anneli, ”Pandora”, Magnusson. En artist som rest sig ur askan.


Ekonomisk optimism i Västmanland västmanland Det kritiska ekonomiska läget i Sydeuropa påverkar svensk ­ekonomi och har även påverkat arbetslösheten, som ökat även i Sverige. Det är främst inom industrin som detta skett.

8

Det kan läsas i Svenskt Näringslivs nya konjunktur-prognos med rubriken Frånkoppling. Västmanland är ett av de län där ­sysselsättningen minskat mest, en trend som verkar hålla i sig. Endast 15 procent av de tillfrågade företagen meddelar att de ska nyanställa inom det närmaste halvåret.

Detta till trots är Västmanlands ­före­tagarpanel inom Svenskt Näringsliv ­opti­mistiska gällande länets produktion och försäljning under det ­närmaste ­halvåret. Före­tagarna i Västmanland håller en positiv inställning och sållar sig till en av de fem mest ­optimistiska ­regionerna i landet.

Risker och Sårbarhet chefredaktör och ansvarig utgivare Sabina Caspari, sabina@lesaffaires.se 070-610 90 60 redaktör Ola Törnros, ola@lesaffaires.se 070-330 67 70 skribenter Viktor Bärgård, Sabina Caspari, Kristina Grefberg och Maria Korpskog art director Ola Törnros, Anders Gidlund korrektur Kristina Grefberg layout Anders Gidlund illustration Lars Hammarlin omslagsfoto Elin Parment annons och marknad Thorbjörn LIndh, thorbjorn@lesaffaires.se 073-940 92 27 adress Les Affaires c/o 365 Publishing Horn 24, 725 92 Västerås följ oss på facebook www.facebook.se/lesaffaires.vastmanland tryck Åtta.45 Tryckeri AB

Les Affaires utges med fyra nummer per år. Upplaga 10 000 ex. Tidningen ­distribueras till kvinnor som leder eller är ­delägare i företag samt till kvinnor i ledande positioner inom företag, orga­nisationer, politik och kulturliv. Les Affaires utges av 365 Publishing AB. Publikationen

Försäkringsbolagens utbud är stort. Idag kan du försäkra dig mot det mesta. En artist kan försäkra sin röst, en konstnär sina händer och en modell sina ben. Allt beror på hur betalningsvillig du är. Men du kan inte försäkra dig mot dåliga affärsval eller affärspartners. Varför, undrar då jag. Det finns ingen försäkring som skyddar dig mot naivitet. Här handlar det snarare om erfarenhet och att lära sig av tidigare misstag. När jag som entusiastisk småföretagare började i branschen för tiotalet år sedan var jag nog så naiv. Jag trodde det bästa om människor såväl i affärer som privat. Då, som nu, hade jag inte lärt mig att separera affärer från känslor. Oviss om att andra manipulerade och spelade spel trodde jag på att köra med raka puckar och prata ut om problem. Bortdribblad blev jag. Lärdom nummer ett. Sluta låta dina känslor styra dig i affärer. Koppla bort dina känslor helt och hållet och fokusera på ditt mål. Lärdom nummer två. Människor är hänsynslösa vid konflikt och skyr inga som helst medel för att driva sin sak. En entreprenör bör helst inte bli känslosam. Så fort man blir det kan man inte bortse från kringdetaljer och sätta hårt mot hårt. Som arbetsgivare och företagare måste man kunna separera sakliga förhållanden från känslor. Det går inte att ta hänsyn till någon som inte sköter sitt jobb bara för att man tycker synd om personen ifråga. Dessvärre kan alla former av relationer sluta illa på grund av missförstånd, misstro och egna agendor. I panik och ilska ser vi inte klart. Det fick mig att tänka på val av styrelse, då man ofta går på rekommendationer. Men hur många småföretagare kollar egentligen upp sina styrelsemedlemmar? Går igenom deras privatekonomi och kontrollerar om de har kronofogden efter sig? Sak samma när man väljer delägare till sitt bolag. Oberoende vilken situation det handlar om gäller det att veta vem man ger sig i lag med. Under senare tid har jag hört skräckexempel på hur illa det kan gå i affärer mellan delägare. Hur de spelas ut mot varandra och skitsnacket går runt i staden. För att vara så väl förberedd som möjligt bör man helst låta sin revisionsbyrå göra en genomlysning av tilltänkta partners, delägare och styrelseledamöter. Även om det kostar kan det vara värt varenda krona. En vis kvinna sa till mig här om veckan: Du ska skriva avtal om allt i livet, från samboavtal till aktieägaravtal. Av den enkla anledningen att personer förändras över tiden. Det man en gång kom överens om glöms helt plötsligt bort när det blir problem eftersom ingen vill gå ut som förlorare. På så vis minimeras skadorna om och när saker och ting spårar ur. Eller varför inte göra som Västerås stad? Anlita en Risk Manager för bolaget och göra risk- och sårbarhetsanalyser samt skapa en handlingsplan ifall helvetet skulle braka lös .

sabina caspari Chefredaktör och ansvarig utgivare för Les Affaires


Faktureringsmetoden, kontantmetoden eller Ernst & Young-metoden?

Med vår hjälp kan du sköta företagets ekonomiadministration via webben. Vi tar hand om allt från löpande bokföring och fakturering till löner och tidrapportering. Kontakta oss så berättar vi mer om fördelarna med Ernst & Young Online. Västgötegatan 4A, Västerås, tfn 021-19 66 00, drivkraft.ey.se

© 2012 Ernst & Young AB. All Rights Reserved.

9

Det enklaste sättet att få en bra pensionslösning till företaget:

Ring Anders på 021-15 38 27. SPP i Västerås skapar enkla, smarta lösningar utifrån vad som passar dig och ditt företag bäst. Allt du behöver göra är att boka en kostnadsfri rådgivning med Anders Carlsson eller någon annan av våra pensionsexperter här i Västerås.


Nätverk för affär och karriär

Nätverk för affär och karriär

Nätverk för affär och karriär

Nätverk för affär och karriär

Nätverk för affär

”Jag gick med i Société för att skapa nya kontakter. Jag tror att jag kommer att lära känna människor som är fulla av idéer och har mod att genomföra dem, och att dessa kan inspirera mig både som person och i mitt arbete.” Nina Ericsson vd, Centuriaskolan

10

”Jag tycker att Les Affaires är en mycket bra tidning och gillar hela konceptet att kombinera nätverk med magasin. Jag ser Société som ett annorlunda nätverk mot de som redan finns i Västmanland. Ett nätverk som jag tror att vi på skolan kommer att ha nytta av och samtidigt kunna bidra till med duktiga studenter åt företag som står inför rekrytering av personal.” Anna Belinki Platschef, Affärshögskolan

Nätverk I vårt nätverk finns idag många vd och företags­ledare, ­styrelseproffs, marknadsförare och sälj­experter samt ­ inköpare. Med oss finns även beslutsfattare inom kommun, landsting och ­organisationer.

Effektivt Vi vet att din tid är dyrbar och därför optimerar vi våra träffar för att de ska generera nya kontakter och affärer för dig. Som medlem får du tillgång till övriga nätverksmedlemmar, och framförallt ett enormt stort kontaktnät.

Exklusiva erbjudanden Bakom Société finns inte bara vi på Les ­Affaires, tillsammans med oss finns en mängd företag och sam­arbetspartners som

vi valt att ­kalla Les Amis, ”vännerna”. Från våra underbara Les Amis får du ­konti­nuerligt exklusiva erbjudanden som bara gäller för ­Sociétés ­medlemmar. Erbjudanden hittar du på nästa sida.

Nästa stora event: Société Convent i september på Skantzen Brukshotell i Hallstahammar. Vi bjuder in till föreläsningar, utbildningar, workshops och utställningar tillsammans med våra affärspartners och vänner. Om du vill komma och presentera dig och 16-17 sept ditt företag är du välkommen att kontakta oss Viking Lin es redan nu. Du får tre minuter på scenen. affärsbå t för 40 kvinno Först till r. kvarn

!

Missa inget! Ansök om ditt medlemskap redan idag. Maila oss på: societe@lesaffaires.se Under introduktionsåret erbjuder vi årsmedlemskap i Société för endast 500 kr per månad.


och karriär

Nätverk för affär och karriär

Nätverk för affär och karriär

Nätverk för affär och karriär

Nätverk för affär och karriär

Erbjudanden till affärsnätverket Sociétés medlemmar För samtliga erbjudande gäller att du anger ditt Société medlemskap.

Boka höstens bästa kryssning redan nu!

16–17 september Följ med Société och Viking Line på en riktigt affärsnyttig lyx­kryssning till Åbo. Under resan bjuder vi på intressanta föreläsare, workshops, härliga möten i lagom mingelmiljö. Plus mängder av överraskningar. OBS! Begränsat antal platser.

stor tjejkväll på sundbyholmstravet 4 juni

Redan nu vill vi och Sundbyholmstravet att du bokar kvällen den 4:e juni. Då blir det stor tjejkväll på travet. Ta med dina tjejkompisar och få en oförglömlig kväll.

erbjudandet inkluderar

• Modevisning • Utställare • Tävlingar programet i korthet: • Utlottningar Dag ett • Kvällens Kidnappning • Resa frånMöten Västerås.till havs med alla samlade • Buffé inkl 1 glas vin eller alk. fritt • Incheckning direkt på båten • Kaffe & Godbit i singelhytt, A-kategori. som behövs för att du och dina kollegor ska & entré • Program •V  älkomstdrink och presentation kunna lägga en bra grund för det nya året. • BåtresaVåra Västerås– Sundbyholm, av Viking Line. prisvärda konferenspaket dygn tur &ett retur samt transferbuss •W  orkshops och föredrag under – över dagen, mathamnen till direkt till travet. kvällen. eller längre – innehåller allt från godfrån stora •F  ördrink fartygens i baren och à lautbud carte-av nöjen. Rederi Mälarstaden ger dig en middag Välkommen ombord! härlig sjöresa över Mälar­fjärdarna. Självklart inkluderas Dag två Konferens på Cinderella även transferbuss •C  hampagnefrukost I priset ingår dygnskryssning Stockholm–Mariehamn, del till och från •V  isning av båten fyra timmars konferens* inklSundbyholmstravet. i B2-hytt, kaffe och frukt, •Y  ogapasstrerätters à la carte-middag inkl bordsvatten i Food konferencier: •K  lubb Société Garden, frukost i Food Garden, VikingKvällens Buffet-lunch inkl vin, öl, läsk och kaffe. Tina Leijonberg • Lunchbuffé • 1 5.30 Ankomst Stockholm Prisex 895 kr/person. •Å  terresaBokningskod till VästeråsSKONF. för 

 Gäller söndagar–onsdagar t o m 30/12Pris 2012, vidSociété minst medlemmar: 495:Pris för Société medlemmar: 0:- delar hytt. (350:- utan båt & busstransfer) 10 deltagare, när två vuxna * Fler timmar mot tillägg. (ord. pris 2450:- ) Läs mer på vikingline.se/konferens och boka på 08-452 40 40.

Välkommen till ­första dagen på resten av livet

Det finns de som på fullt allvar tycker att livet blev helt annorlunda sedan dagen de fick hjälp med hushållsarbetet hemma. De där extra timmarna var precis det som gjorde skillnad, plötsligt fanns det plats igen för lust, skratt, lek och själva livets mening.

erbjudandet inkluderar • Bli avtalskund och vi bjuder på de fyra första timmarna samt vårt städmaterial. Gäller vid avtal om minst två timmars städning varannan vecka i sex månader.

Konferenserbjudande Skantzen Brukshotell Nyrenoverade och fräscha Skantzen Brukshotell i Hallsta­ hammar är ny partner. Ett ­samarbete som vi på Les Affaires och Société har stora förväntningar på. Skantzen Brukshotell går ut hårt med ett riktigt bra erbjudande till alla er som vill få en perfekt ­arrangerad konferens! erbjudandet inkluderar Vi erbjuder konferenser av högsta kvalité i en avskild och vacker miljö! Passa på att kombinera er ­konferens med någon av våra ­aktiviteter och supé/showalternativ. För Société-medlemmar erbjuder vi 10% rabatt på din ­konferensbokning!

www.skantzenhotell.se

homemaid.se

konferenserbjudande viking line Viking Line ger dig som Société-­ medlem 10% rabatt på din konferensbokning. Bokningskoden är SKONFX. Uppge ”Société”. Erbjudandet gäller ej på specialkryssningar/charter. Bokas direkt via Pia Gustafsson pia.gustafsson@vikingline.com Tel. 0704-52 42 77

vikingline.se

vikingline.se

rederimalarstaden.se sundbyholm.com

Bokning & frågor Om inget annat anges, kontakta Société för bokning på: societe@lesaffaires.se För eventuella frågor hänvisar vi till respektive företag.

11


Måste vi vara online och ha en app för allt? 12

Kanaler för att interagera med kunder och marknadsföra företag är fler än någonsin. Under 2011 exploderade mängden internetanvändare till 2,1 miljarder, mycket tack vare sociala media, och i år förutspås smarta telefoner och plattor bli fler än persondatorerna. Som en följd av utvecklingen har även användningen av mobila appar ökat lavinartat. Men måste man som företag verkligen finnas med i alla dessa kanaler? Vi har alla ett val. Hos företag behöver man fundera på om ni ska möta kunden där kunden vill möta er. Om era kunder vill möta er på FaceBook, interagera med er på Twitter eller ha en smart app för att enklare samarbeta? Ja, då är svaret glasklart. Annars väljer ni ju bort en kommunikationskanal som kunden faktiskt vill ha. Du kan stänga ner webbplatsen eller strunta i kommande app-projekt om du tycker det här med att vara tillgänglig online är överskattat. Frågan är om du vågar? 

 Men går inte den här hypen över? Tja, vi vet bara med säkerhet hur det är idag, men med den snabba utvecklingen är det svårt att förutse vad som händer om bara ett år. I ”The App Effect” har våra trendspanare kartlagt konsekvenserna av denna nya ”post-PC-era” för individen, företag och samhället. Här förutspår man att vi alla senast år 2020 kommer att vara beroende av appar och att företag och organisationer behöver bli mer sociala. Behovet av direktrespons ökar, där mobila enheter och appar spelar en nyckelroll, och relationer mellan människor och företag blir allt mer personliga. Kunskap i var kvinnas eller mans ficka kommer att bli ett nödvändigt attribut och vi förutspås alla bli beroende av appar inom några år. Analytikerföretaget Berg Insight har förutspått att 98 miljarder appar kommer att laddas ner till 2015. Med de nya kanalerna håller kommunikationsbarriärerna på att lösas upp och minska avståndet mellan individer och företag. Detta öppnar upp nya perspektiv för företag som förstår att den s k app-effekten handlar mindre om att bygga appar och mer om att bygga upp ärliga och äkta relationer. App-effekten driver på företag och organisationer att anpassa sig till önskemål och behov från olika intressenter och får dem att röra sig mot en ny digital arena – en sfär som öppnar nya ekonomiska partnerskap och en plats att bygga nytt, socialt kapital. Konsumenter blir allt mer fixerade på sin digitala livsstil. Det kommer att ge företag stora möjligheter i den nya ekonomin. Frågan är om du vill, eller har råd, att gå miste om dessa? Det är en spännande och lite skrämmande tid vi lever i. Många företag förstår vikten av att vara aktiva online, och på app-sidan passerar allt fler teststadiet. Lite som där vi var med webben för ett antal år sedan. Idag kan inget seriöst företag tänka sig att vara utan en

attraktiv webbplats. Det handlar i mångt och mycket om kredibilitet och en självklar närvaro. Men hur får vi struktur och ett tänk kring framtidens appar och vår närvaro online? Vad gör konkurrenterna, och gör vi rätt saker idag? Att skapa en tydlig strategi för innehåll, syfte, mål och ”look and feel” hjälper till. Den får med hela verksamheten på samma tåg, drar nytta av goda exempel från respektive bransch och ger ett enhetligt intryck utåt. Och en tydlig ”roadmap” framåt som nyckelpersoner inom din verksamhet kan dra fördel av och spara både tid och pengar på. Jag fascineras av hur fort det går, men tycker det är fel att springa för att andra gör det. Ny teknik som sociala medieverktyg och appar är just bara ny teknik. Alla investeringar som görs inom en verksamhet bör inte vara drivna av teknik, utan av nytta - för kunden, samarbetspartnern, konsumenten och den egna verksamheten. Mycket av det som pågår har också ett internt fokus. Hur vi internt kan dra fördel av sociala medieverktyg för att samverka bättre och dela kunskap, skapa smarta Business Intelligence-lösningar i app-format för att synliggöra för hela verksamheten hur vi lyckas eller ge enkel access till interna system via appar. Många av dina kunder vill ha enklare sätt att samverka med din verksamhet. Många av dina nuvarande och framtida medarbetare är online, vare sig du vill det eller inte. Den unga generation medarbetare förväntar sig kunna använda sociala medieverktyg internt för att kommunicera, nätverka och dela kunskap. Vad tänker du göra åt det?

viktor bärgård Kontorschef Sorgeti


Hos oss hittar du några av marknadens ledande varumärken. Hos oss hittar du några av marknadens ledande varumärken. Oavsett hur dina behov ser ut har vi på Möller Bil en bil för dig. Vi är återförsäljare med fullserviceanläggning för Volkswagen, Skoda, Audi, SEAT och Volkswagen Transportbilar.

Oavsett hur dina behov ser ut har vi på Möller Bil en bil för dig. Vi är återförsäljare med fullserviceanläggning för Volkswagen, Skoda, Audi, SEAT och Volkswagen Transportbilar.

Strömledningsgatan 15 021-81 82 00 mollerbil.se

Strömledningsgatan 15 021-81 82 00 mollerbil.se

13


Din rådgivare för att starta eget. Eller sälja av. Och allt däremellan. Att driva företag kräver mer än höga ambitioner och näsa för affärer. Med kontor på 130 orter över hela landet finns vi alltid nära till hands för att agera bollplank i frågor som rör utvecklingen av ditt företag. Tillsammans tar vi dig närmare dina mål och visioner. Vill du veta mer? Läs mer på pwc.com/se eller hör av dig till Carina Andrée på 010-21 26 152 eller Marie Redander på 010-21 26 103. Tillsammans tar vi dig närmare dina mål och visioner!

Vinmakarmiddag

KONFERENS OCH KARAOKE SEMINARIEDAG MED SUPÉ LUNCHMÖTE I LUGN OCH RO

Tillsammans med italienska Tommasi Viticoltori

Välkommen till en oförglömlig upplevelse av vin och mat tillsammans med det italienska vinhuset Tommasi Viticoltori. Vi provar fem olika viner och avnjuter en specialanpassad fyrarätters meny. Varmt välkommen i höst.

Hos oss på Strike är möjligheterna i det närmaste oändliga. Vi kan erbjuda allt från en enkel affärslunch för två till konferensmöjligheter för upp till 60 personer, med både dag- och kvällsaktiviteter. Du kan dessutom hyra hela eller delar av både restaurangen och eventanläggningen.

Ost- & vinkväll

Ring Johan på 021-30 55 00 så får du veta mer om alla möjligheter.

Lär dig mer om att kombinera rätt ost med rätt vin Nyhet! i örjar v I höst b ring te med ca intryck.se 2012 str2007

14

Kontakta oss i Västerås på 021-448 91 00 eller gå in på www.pwc.com/se

Goda ostar och gott vin i en underbar kombination. I höst bjuder vi in till ostoch vinkvällar där vi provar olika ostar i kombination med olika viner. Hårda, mjuka, lagrade och mögliga, vita, röda och rosé. Bon Appétit.


H&M lanserar ­lyxigare varumärke STOCKHOLM H&M startar ännu en kedja. Den här gången handlar det om ett nytt varumärke som ska vara lite dyrare och lyxigare än H&Ms tidigare lyxigare märke Collection of Style som enbart går att köpa i Stockholm och

utomlands. Projektet drivs av designern Behnaz Aram, som tidigare ansvarade för Whyreds damkollektion. Hon vill dock inte kommentera för DI vad hon arbetar med på H&M. Endast ett fåtal personer ska vara involverade i projektet med det nya varumärket och de sitter i separata lokaler, varför projektet är hemligt även för H&M:s medarbetare.

skribent  Sabina Caspari fotograf  Sabina Caspari

Köpa kläder, men hur då? DetaljhandelN finner nya vägar …

Internet överhopas numera av modebloggar som tipsar om de senaste trenderna och shopping­ fynden. Allt fler virtuella klädbutiker öppnar, och köpviljan hos kunden är stor. I Sverige når intresset för kläder nya höjder. Trots det sviker marknaden den traditionella klädhandeln. I år har handeln redan gått ner tre procent jämfört med förra året. Det är inte längre genom att ­öppna en fysisk klädbutik som man tjänar ­pengar. Höga hyreskostnader och lågkonjunktur har satt djupa spår. Allt fler kunder väljer hellre att vänta ut ­reorna än att slå till på nyheter. Reorna kommer i sin tur med allt högre frekvens. Men enligt ­Handelns utredningsinstitut ökade klädhandeln som helhet sin försäljning med sex procent i ­februari. Mycket tyder på att den allmänna finansoron och den försvagade konjunkturen fått minskad ­effekt på klädkonsumtionen. Folk har slutat oroa

Europaparlamentarikern Cecilia Wikström anser att reglerna för näthandel mellan de europeiska länderna måste förenklas. Hon har i sin rapport presenterat vad som idag bromsar näthandeln. Effektivare leveranssystem, enhetlig moms inom EU och enklare tullregler är några av de förbättringar som hon tagit upp.

15

Detaljhandeln  [utveckling]

Aldrig förr har kläder, mode och trender tagit upp en så stor del av vår tillvaro. Många av oss lever och andas mode dygnet runt. Unga tjejer gör karriär på att tipsa om dagens outfit och veckans absoluta måste-plagg. Ändå går butikshandeln på sparlåga och handlarna visar lätt oro inför vad som komma skall, även om en långsam försäljningsuppgång går att ana.

Förenklade regler för näthandel i EU

sig och är mer villiga att spendera, förutsatt att världsekonomin inte börjar försämras ytterligare. I mitten av 1960-talet myntade mediegurun Marshall Mc Luhan The Global Village. Han förutspådde en social, ekonomisk och teknisk utveckling som via elektroniska medier knöt ihop världen i realtid och globalt. Där är vi idag. Något som även påverkat vår klädshopping. Nu är det inte bara kommunika­tionerna som ser annorlunda ut, globaliseringen har också skapat strukturella förändringar med ändrade och förskjutna ekonomier. Medan Kina blivit världens största långivare och investerare har USA hamnat i kölvattnet tillsammans med Europa. Idag lägger storindustrierna ut mycket av sina verksamheter på entreprenad till asiatiska låglöneländer och textilindustrin har till stor del hamnat i Kina, där de stora internationella modehusen tillverkar sina plagg och gör varumärkesidentiteten utbytbar. Plagg som inte går att sälja i väst exporteras istället till olika u-länder och de plagg västvärlden tröttnat på hamnar på den globala second hand-marknaden. – Det är ingen affärsnyhet att svensk TK-industri dog på 70-talet när klädproduktionen flyttades till Grekland, Portugal och Turkiet, eller att H&M ­redan från start producerade sina kläder i Asien, säger Marianne Olsson, som äger två Gina Tricot-butiker i Västerås.


Ökad nätshopping

Zara har sämst rykte Bara sex procent

detaljhandeln När IT-bubblan sprack för tiotalet år sedan golvades också e-handeln. Men idag shoppar svenskarna loss på nätet som aldrig förr. Tillväxten 2011 låg närmare 11 procent och omsättningen landade på 28 miljarder. Mest ökning stod sport- och fritidsbranschen för med 32 procent. Fler svenskar har börjat handla kläder och skor på nätet. Under första kvartalet 2011 ökade handeln 9 procent skriver Posten i ett pressmeddelande och hänvisar till e-barometern för första kvartalet. Kläder och skor står för en omsättning på 5,5 miljarder kronor. Källa: Posten.

av svenskarna anser att spanska Zara är bra på att ta hand om sina anställda enligt varumärkesundersökningen Sustainable Brands 2012. Resultatet bygger på intervjuer med drygt 8 000 svenska konsumenter. Av 16 klädföretag som bedömts utifrån arbetsförhållanden och mänskliga rättigheter fick H&M högsta betyg.

16 De senaste två åren har Marianne märkt ett förändrat köpbeteende hos konsumenterna. Enligt henne får handlarna nu känna på effekten av den lågkonjunktur som drabbade den tunga industrin år 2008. Nu ser vi hur den landar i Svenssons plånbok efter 2010 års permitteringar. Den så kallade ”likriktningen” i branschen har också påverkat marknaden. Idag regerar Indien, Kina och Bangladesh inom klädkonfektionen samtidigt som de stora kedjorna inte bara väljer en enda marknad. För att kunna möta den prisbild som 20–25-åringar kräver beställer man blusar från Indien, tröjor från Kina och så vidare. Det i sin tur medför att kunderna kan finna samma plagg i flera olika kedjor, något som drabbar alla. När flera olika aktörer ska sälja samma varor gäller det att särskilja sig från resten i såväl marknadsföring som kommunikation samt att sälja plaggen till lägsta pris. Flera stora kedjor har nämligen under de senaste åren förändrat sin inriktning och lagt stort fokus på den yngre köpgruppen, som varit attraktiv, men som idag toppar i arbetslöshet. De marknadsanalyser som hävdar att fler och fler kunder väljer second hand framför nyproduktion avvisas som en tillfällig modetrend av Marianne. Även om det blivit okej med second hand, och det dyker upp fler och fler butiker som säljer begagnade märkesplagg, tror hon att ­intresset för vintage är övergående . – Modet är individualiserat, du kan kombinera farfars gamla skinnhatt med nya byxor och blusar om du känner för det. Men de gånger jag satsar på en ekolinje säljer den inte bra för att den är eko utan snarare för att själva artikeln tilltalar min målgrupp. Klädbranschen har det tufft med andra ord. Toppa detta med ofördelaktiga hyresavtal för handlarna, och framtiden ser mörk ut. Själv skulle Marianne välkomna en hyra baserad enbart på omsättningen och inte på den grundhyra per kvadratmeter som hon betalar idag kombinerad med en omsättningshyra på sex till åtta procent. – Jag ser hellre en omsättningshyra på åtta procent året runt och delar på så vis ansvaret med h­yresvärden. Hyran är då satt i relation till konjunktursvängningarna, och företagen har möjlighet att parera. Istället drabbas just nu flera butiker som r­ åkade skriva kontrakt i blossande högkonjunktur. Jag kan lova att de blöder idag.

”Det är ingen affärsnyhet att svensk TK-industri dog på 70-­talet när klädproduktionen flyttades till Grekland, ­Portugal och Turkiet, eller att H&M ­redan från start p ­ roducerade sina kläder i Asien.” Trots rådande lågkonjunktur öppnade Marianne nyligen en Gina Tricot butik på Erikslund. Var det främst ett strategiskt val för att möta mark­ nadens efterfrågan? – Jag hade ingen annan möjlighet. Som Sveriges tredje ledande klädkedja kunde jag inte ställa mig utanför, då hade huvudkontoret själv öppnat butiken och jag hade fått konkurrens där istället. Men kunderna har knappats blivit fler i och med Eriks­lund. Enligt Marianne har handlarna i Västerås det ­extra tufft på grund av att gallerian Igor öppnade för ett och ett halvt år sedan och Erikslund för inte så länge sedan. Eftersom det rör sig om samma kunder får gallerior och butiker inte längre lika många besökare som tidigare, då kunderna har tillgång till fler marknader. Trots den ökande konkurrensen toppar Gina Tricot fortfarande försäljningen i stan, därför ser Marianne ljust på framtiden. Och hon ångrar ingenting. – Det är ett gediget och mycket tidskrävande arbete att driva en butik. Jag måste planera inköp, hänga och märka upp 15 000 plagg, larma plaggen, bemöta tjuriga kunder och ändå hela tiden vara på topp. Om jag inte älskade det jag gjorde så skulle jag nog lägga ner mitt företag. Men jag har faktiskt roligt på jobbet varje dag och duktiga anställda som gör ett kanonjobb. En annan del av hela klädindustrin är de människor som rör sig osynligt i kulisserna likt skuggor mot en vit fond. De som vi vanliga konsumen-

ter aldrig träffar eller ser. De som har en enorm påverkan på vilka plagg som butikerna väljer att sälja och därmed hur vi har möjlighet att klä oss. Klädagenterna! Klädagenten Catherine Klemets har alltid haft sin egen stil. Hon är inte slav under trender utan tar på sig plagg utan att kompromissa med sin egen smak, ett faktum som gett hennes karriär en skjuts i rätt riktning. Efter gymnasiet fick hon butikserfarenhet genom extrajobb på en second hand-butik. Då, på tidigt 90-tal, var Diesel en av de stora trenddrakarna som låg i framkant när det handlade om jeansmodeller och reklamfilmer, filmer som producerades av svenska produktionsbolaget Paradiset. Det var just en av dessa reklamfilmer som fångade Catherines intresse. Den handlade om en tjej som blev jagad genom skogen av en man med motorsåg och ett träskmonster. Lite udda och nytänkande. När Catherine därefter upptäckte en rekryteringsannons där Diesel sökte folk slog hon till. Hon gjorde en arbetsansökan i form av en personlig presentation på en sågklinga. Två veckor senare hörde huvudkontoret av sig och kom till Västerås för att göra en anställningsintervju med henne. Intervjun gick lysande och Catherine fick åka till Stockholm och träffa självaste Johan Lindeberg, som då var internationell marknadschef och VD för Svenska Diesel.


Skönhet är tidsbunden idealen Det visar den italienska konstnären Anna Utopia Giordano i ett antal slående bilder. Hon har tagit de klassiska konst­ närernas tolkning av motivet Venus och sedan photoshoppat henne till dagens

ideal med platt mage, slanka höfter och 2000-talets syn på perfekta bröst. Det hela resulterade i mindre visuellt ­intressanta bilder och ett mer vulgar­ iserat motiv. Hon valde just Venus eftersom Venus är ikonen för perfekt skönhet. Hur uppfattar man sig själv, och andra, i två olika århundraden?

Huvudsyftet var att lyfta fram subjektiviteten i skönhetsidealen. Detta leder spontant till en diskussion kring ätstörningar och hur mycket retu­ schering som sker i annonser. I Annas senaste projekt vill hon visa effekterna av att två världar möts. I det korsar hon bland annat nappflaskor med kända spritmärken.

17


Detaljhandeln ­känner av rådande lågkonjunktur konjunkturen I mars spådde HUI Research att den totala detaljhandeln kommer att öka med 1,5 procent i fasta priser i år och med 2,0 procent

under 2013. ­Tillväxten 2011 var svag, och ­förblir så året ut. Trots de dåliga siffrorna vågar man känna sig aningen ­opti­mistisk jämfört med vad man gjorde när HUI:s decemberprognos publi­ cerades. Detta eftersom European Central Bank nu avvärjt, eller i varje fall skjutit fram den värsta oron för en ny finanskris.

Om svensken hittills oroat sig för Europa börjar man nu istället oroa sig för att ­bli arbetslös. – Nyckeln för hur konsum­tionen utvecklas 2012 beror på hur o ­ mfattande varselvågen blir, ­säger Jonas Arnberg, konsultchef på Handelns Utredningsinstitut och ansvarig för före­tagets konjunktur­bedömningar.

18 – Det var en anställningsintervju utöver det vanliga. Johan frågade ut mig om stjärntecken och andra personliga saker. Diesel handplockade sin personal och gick mycket på personkemi. Istället för att få ett butiksjobb blev hon anställd på kontoret som assistent, en tjänst som ganska snart ledde till ett säljarjobb för Diesel med ansvar för Norrland och Mellansverige. – På den tiden fick man egen bil och telefon, jag var knappt på kontoret. Fokus låg på att ligga ute i fält hela tiden. Idag är det inte alls många som är ute och reser i samma utsträckning, bensinpriset och höga hotellkostnader har fått branschen att tänka om. Under åren 1994–2000 reste Catherine enormt mycket. När hon fick sitt första barn valde hon att sluta. Ett år senare, 2001, blev hon erbjuden att bygga upp Miss Sixty i Sverige tillsammans med sin nuvarande kollega. Teamet öppnade ett satellitkontor, försäljningen ökade lavinartat på kort tid och man kunde öppna en butik på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Deras framgång var ett faktum, och de lyckades till och med ta fram den egna jeansmodellen Eden, en slim fit-modell som blev en av MQ:s storsäljare. Men efter en tid blev Catherine återigen rastlös, hon kände att hon behövde nya utmaningar. När andra barnet föddes 2005 bestämde hon sig för att vara hemmamamma och fokusera på barnen. Även nu fick hon förslag på ett nytt intressant uppdrag, att bygga upp och lansera det italienska varumärket Patrizia Pepe. – Förslaget kom lite som en chock, men min kille stod bakom mig till hundra procent och

tyckte att jag skulle köra mitt race och att han skulle sköta markservicen. Catherine, som inte kunde avstå från ännu en utmaning, hoppade förstås på projektet som backades upp finansiellt till hundra procent av det italienska huvudkontoret. Ganska snart hittade hon en perfekt lokal på Skeppsbron i Gamla Stan där hon skapade sitt showroom. Catherine kastades återigen in i en torktumlare och började resa till Italien en gång i kvartalet och till Danmark varje vecka. Det totala ansvaret låg nu på hennes axlar. Hon ansvarade för införsäljning av kollektioner i Sverige, Finland och Norge, PR, ekonomi, m ­ odefotografering och marknads­ föring. Under de närmsta två åren var det inte ofta hon var hemma med familjen. Men 2008 fick hon nog och sade upp sig, och verksamheten hon byggt upp lades ner ganska snart efter hennes avhopp. Men i Catherines CV finns trots detta inga hål. Kort efter sitt avhopp blev hon erbjuden jobbet som säljchef för MNO, ett distributionsbolag med 40 varumärken. Fokus låg på att coacha, peppa och lära upp nyanställda och agenter samtidigt som hon ansvarade för budget, uppföljning, rapportering, mässor och ett totalansvar över 14 säljare och deras varumärken. – Det verkar som att jag alltid hamnar i situationer där arbetsbördan blir för tung och egentligen borde delas på minst två personer. Idag driver Catherine eget företag som under­ agent till FSB-Agency, där hon också är deltidsanställd. Hon fokuserar på märket Won Hundred – ett danskt märke med den holländska designern Kelly Konings – ett märke som Catherine

Catherine har ytterligare en dröm – att få vara med och återuppliva det gamla jeans­ varumärket Gul & Blå, från 1966. Det finns en plan …

Catherine Klemets

verkligen älskar och försöker få svenskarna att anamma. Som underagent har hon inte längre ansvar för varken distribution eller marknadsföring. Hon ska bara se till att kunderna/inköparna är nöjda. Idag finns märket i 40 butiker runt om i Sverige och det säljer alltid slut på Nelly.se. Trots märkets framgång känner även Catherine av lågkonjunkturens framfart. – Butikerna väljer att skjuta upp sina beställningar och köper färre plagg än tidigare. Detta påverkar även mig i slutändan eftersom min provision blir lägre. Men hon representerar också andra märken, däribland Swims galoscher från Bergen, som blivit superhippt bland börsmäklare och bankmän runtom i världens storstäder, bland dem som seglar och äger fina båtar och hos Underground UK-fans. Catherine har ytterligare en dröm – att få vara med och återuppliva det gamla jeansvarumärket Gul & Blå från 1966. Det finns en plan, men det är inget som hon kan prata om i nuläget. Trots att hennes portfolio därmed blir spretig är det nog främst det som gör att hon kan fortsätta i en bransch som är så beroende av svaga konjunktursvängningar, en bransch som hon verkligen älskar.  


Kopparlunden Nostalgiskt yttre Modernt inre 19

SveaReal satsar på långsiktiga kundrelationer och skapar lösningar som tillför värde för båda parter. Kunskap, engagemang och förståelse för våra kunders behov är avgörande så att de trivs i lönsamma företag och känner stolthet över sin arbetsplats.

Våra fastigheter - dina möjligheter

Nordea Nordea Bank AB (publ) AB Nordea Nordea BankBank Finland Bank Finland Abp(publ) Abp

www.sveareal.com

Som företagare har du Som både företagare ditt företaghar ochdu ditt både ditt företag och privatliv att tänka på. ditt privatliv att tänka på.

Låt en Bankrådgivare hjälpa dig med både företagets och Låt en Bankrådgivare hjälpa dig med både företagets din privata ekonomi. Ring 0771-350 360 så berättar och vi din privata ekonomi. Ring 0771-350 så berättar vad en Bankrådgivare kan göra för dig.360 Eller läs mer påvi vad en Bankrådgivare kan göra för dig. Eller läs mer på nordea.se/bankradgivare nordea.se/bankradgivare Gör det möjligt Gör det möjligt nordea.se nordea.se

www.edenkonsult.se 021-470 35 00 info@edenkonsult.se


Ökad prostitutionsturism i Spanien europa Den ökande prostitutionsturismen i Spanien skapar oro hos myndigheter, skriver New York Times. Speciellt oroväckande är den människo­smuggling, så kallad trafficking, som är kopplad till prostitutionen. Enligt den spanska poli-

20

sen är över 90 % av alla prostituerade i Spanien offer för mänskosmuggling. Många av kvinnorna har lurats till landet med löften om jobb, men hotas om de inte går med på att sälja sex. Enligt spanska myndigheter är det främst unga män från Europa, framför allt från Frankrike, som kommer till landet som sexturister.

Rot-fuskande hantverkare 32 % av tillfrågade hantverkare erkänner fusk med rotavdraget, enligt tidningen Faktums granskning. När Faktum ringde upp hantverkare och bad om offert på golvläggning, gick många hantverkare med på att redovisa del av materialkostnad som arbetskostnad, trots att rotavdraget endast får beviljas för arbetskostnader.

Världen  [sexhandel] skribent  Maria Korpskog illustration Lars Hammarlin

När kvinnor köper sex kallas det för kärlek Det är inte bara män som köper sex när de är ­utomlands. Kvinnor gör samma sak på Bali, i Ecuador, på Kuba och i Gambia, Marocko och många andra länder. Men det måste alltid kläs om i annat språkbruk när det sker. ”Har du hört historien om den unge mannen från öknen som träffade en rik amerikanska i Marrakesch? De gifte sig och hon köpte två stycken fourwheeldrives till honom. Han kunde starta en egen firma och köra turister till öknen. Han tjänade jättemycket pengar. Förra veckan körde han franska turister ända ner till Mali. Där försvann han. Nu har de hittat honom död. Piraterna skar halsen av honom.” Historier liknande den här berättas män emellan på gatorna i Marocko. De som berättar dem är fattiga, unga män från södern. Deras dröm är att hitta en egen hustru från väst. En hustru som kan ge dem ett helt nytt liv. Och deras familj. Om Gud vill. ”Men vad handlar det här om egentligen? Handlar det bara om sex och pengar?”, frågar jag männen som sitter runt mig i mattaffären. De ser generade ut och försäkrar att det gör det inte alls. ”Ibland är det kärlek – ibland är det bara livet”, skrattar Hakim. ”Men inte skulle ni väl gifta er med en marockansk kvinna om hon var sextio?” ”Nej, nej, hon skulle dö av skam. Vid sextio är man riktigt gammal i Marocko. Västerländska kvinnor blir inte gamla på samma sätt. Ni har fortfarande en stor aptit på livet”. Den typen av komplimanger

fäller männen med sådan lätthet att det känns enklare att tro på dem än att tänka att man – jag – fortfarande är samma bleka medelålders figur som jag var när jag lämnade Sverige. Ahmed och Hassan är gifta med äldre fransyskor. Said har en mycket äldre kanadensisk hustru som har köpt två mattaffärer åt honom. Abdullah är gift med en äldre kvinna från Norge. Yussuf, Moha, Hakim, alla bär de på drömmen om att hitta den äldre, västerländska kvinnan. En sådan som jag. I deras ögon är vi alla rika och på jakt efter kärlek. Alla har de erfarenheter av äldre västerländska kvinnor som de på olika sätt har bistått under deras semestervistelser i Marocko. Jag frågar Abdullah om det här med åldern: ”Det är inte ovanligt med äktenskap med västerländska kvinnor där mannen är riktigt ung, kanske bara 20-25 år – och där hans hustru är upp emot sextio”, säger han. Många journalister, sociologer och socialantropologer har redan tidigare beskrivit sexturism på olika håll i världen. Men inte i Marocko. Kanske för att den är så sublim där? Du ser inte män och kvinnor hångla, kyssas eller ens hålla hand på gatorna. De ligger inte bredvid varandra på stranden. Det är till stor del polisens förtjänst. Ett typiskt marockanskt skämt: Marocko har 40 miljoner invånare. 20 miljoner av dem

är poliser. Och så spelar naturligtvis religionen en stor roll. Även gifta män och kvinnor håller ett visst avstånd till varandra när de syns ute på stan. För en västerländsk kvinna i Marocko tar det inte lång tid innan man får mer eller mindre öppna förslag om kärlek och giftermål. För mig hände det redan tidigt den första morgonen i Essaouira. Runt mig i den urgamla kashban fanns bara män. Män klädda i djellaba och turban, eller män klädda i tuaregernas blå högtidsdräkt och turban. Deras klädsel är till för turisterna – den gör stadsbilden mer orientalisk. ”Hey, sister! Var har du köpt de där sandalerna?” Jag stannar inte, jag fortsätter bara att gå. Jag har inte vant vid mig jargongen än. Mannen som kastade ut frågan om mina sandaler följer efter mig. Han säger: ”Gå inte så fort, jag vill ju bara kolla in dina sandaler. Kom in! Jag har precis satt på thé”. Fyra timmar senare har jag druckit flera koppar mintthé och blivit presenterad för Ali, Hassan, Omar och Said. Said äger affären. Jag känner mig efter ett så pass långt samtal tvingad att köpa något. Av ren artighet köper jag en klassisk högtidsdräkt för tuareger till min treårige son. Och en turban. Jag prutar rejält och får ett uppmuntrande ögonkast. ”Svenskar brukar inte pruta”, säger Said. ”De blir bara arga och går sin väg när de tycker att priset är för högt.” Alla som arbetar i Saids affär är tuareger. De har sina familjer i södra Marocko, någonstans ute i öknen där det inte finns några arbeten. ”Essaouira har alltid varit en viktig plats för oss nomader”, förklarar Said. Redan för flera hundra år sedan gick våra karavanvägar över Atlasbergen, till Essaouira via Marrakesch. Härifrån skeppades silver


EU stoppar bidragsfusket kontrollen Med bättre kontroll blir det lättare att upptäcka fler fall där EU-pengar används felaktigt, tillika bedrägerier. Då blir det också mer pengar över till EU:s invånare. 
EU:s regeringar och kommissionen har ett gemensamt ansvar att skydda skattebetalarnas pengar från att användas felaktigt. De håller varandra informerade, kräver tillbaka pengar och åtalar bedragare. Översynen av EU:s budget blir hela tiden bättre. Förra året infördes ett nytt rapporteringssystem på nätet som redan har gett resultat, antalet inrapporterade fall av felaktigt använda medel ökade 2010.

Fortsatt regeldjungel om regel­ verket Efter 5 års ­arbete har Regeringen inte lyckats lätta på företagens regelbörda. 73 % av före­tagen har inte märkt någon för­bättring, snarare tvärtom, visar en granskning från Riksrevisionen. Regeringens åtgärder har inte satts in där de fått störst effekt.

21


Positiv läsning - 27

västmanland Svenskt Näringslivs årliga enkät­ undersökning om det lokala företagsklimatet i Sveriges alla kommuner är sällan någon positiv läsning för länets kommunledningar. Men i år var läsningen extra rolig för ledningen i Hallstahammar och Surahammar som båda stigit som en sol i ratingen. Surahammar får elogen Årets raket. Statistik: Svenskt Näringsliv

22 och kryddor vidare. Vi bor inte här ens nu, vi bara arbetar här. Varje sommar åker vi hem till våra familjer och hjälper till med dadelskörden. ”Så ni har era fruar och barn där nere i öknen?” undrar jag. ”Nej, nej, vi som arbetar så här har inte fruar i öknen. Vi har våra fruar i Frankrike, Barcelona ­eller Stockholm, skrattar Said. Jag samlar ihop mina paket och gör mig färdig att gå. Då frågar Ali artigt om jag har ätit någon god marockansk mat i Essaouira. Jag säger beklagande att tajinegrytorna inte smakar så gott när man äter på restaurang. Att jag tror att den bästa maten lagas hemma. Och att jag är ledsen över att jag inte kommer att få smaka den. ”Kom hem och ät med oss ikväll! Så får du lära dig laga tajine ”tuareg style”, säger Ali. Av ren nyfikenhet svarar jag spontant ” ja, tack”, och får ett löfte om att bli eskorterad tillbaka till hotellet efter middagen. Samma kväll återvänder jag till mattaffären. Där väntar Ali och hans vän Hakim på mig. När jag kommer tar de av sig sina djellabas och turbaner. ”Arbetskläder”, skrattar de och stuvar omsorgsfullt in kläderna under en bänk i affären. Vi gör sällskap bort till marknaden där varje liten detalj till kvällens middag ska handlas; kryddor inslagna i papper, olja i en liten plastpåse, potatis, morötter, lök, tomater, bönor, och – efter en diskussion männen emellan – en bit kött. När vi har lämnat Essaouiras skyddande stadsmurar och hunnit en bra bit ut i förorten har männen hunnit handla även bröd och vin. Jag trodde inte att muslimer drack alkohol. ”Ibland gör vi det”, svarar Hakim med ett leende. ”Ibland” visar sig vara ett understatement. De män jag har träffat gör det varje kväll. Efter en kvarts promenad är vi framme vid deras port. Inne i lägenheten väntar tre andra män; Abdullah, Moha och Yussuf. De arbetar i andra mattaffärer inne i kasbahn. Samtliga talar lite engelska. Abdullah är den ende av männen som är gift. Hans fru är norska. Hon heter Tone och bor i Bergen. Han visar bilder av henne, av dem tillsammans. De träffades när han var guide vid en ökenresa. Det är två år sedan. ”Som du ser är Tone inte så gammal”, berättar Abdullah stolt. ”Det betyder att vi inte har de här problemen som andra har i sina äktenskap med västerländska kvinnor. Vi kan till exempel fortfarande få barn om vi vill”. Tone ser ut att vara runt fyrtiofem. I bästa fall. Abdullah är trettio. Jag får sprita ärtor. Vi lagar mat och lyssnar på berbermusik samtidigt som teven står på. Vinflaskorna

VÄSTERÅS PLATS 56

HALLSTAHAMMAR PLATS 51

+ 89

Svenska kommuner från 1-290

”Den du! Snygga är de, men de fattar inte särskilt snabbt. Fast jag funderar ändå på att ta med honom hem till Stockholm.” öppnas och töms med rasande fart. Alla kedje­röker. Männen dricker vin som svenskar dricker snaps. När middagen är klar är drickandet över. Vi samlas runt det låga bordet, får var sitt bröd av Ali som varit kvällens huvudkock. ”Bismillah”, säger han. Männen som arbetar i turistaffärerna lever i nära gemenskap med varandra. De äter tillsammans två gånger per dag och de hjälper varandra när någon har det svårt. Lägenheterna är fuktskadade, det växer mögel på väggarna och under regnperioden är det inte ovanligt att det helt enkelt regnar in i husen. Männen sover på de väggfasta sofforna med filtar över sig. De har aldrig varit hos tandläkaren och de går aldrig till läkare när de är sjuka. De har inte råd. Männen som umgås med västerländska kvinnor lever farligt. De är inte legitimerade turistguider och polisen kan när som helst arrestera dem när de vistas i sällskap med en kvinna. En dag frågar Moha om han ska visa mig Diabat, platsen där det säjs att Jimi Hendrix levde när han var i Essaouira. Det är en lång promenad längs stranden. Halvvägs komna träffar vi en man klädd i träningsoverall. Han stannar Moha och de pratar lågmält och intensivt med varandra. Efter tio minuters samtal kommer Moha till mig och frågar hur mycket pengar jag har på mig. Jag har tvåhundra dirham. ”Ge dem till mig, men diskret”. Han går bort till mannen i tränings­ overall och de samtalar lite till. Därefter vänder mannen om och går tillbaka mot staden. Moha förklarar att det var en turistpolis. Det finns turistpolis, knarkpolis, trafikpolis och vanlig polis. Nästan alla fyller ut sin ordinarie polislön med att ta emot mutor. Samma sak händer när vi åker bil genom Ouarzazate, en stad i öknen i östra Marocko. När vi parkerar bilen kommer en välklädd

man fram och börjar tala med Hakim. Hans röst är belevad och lugn. Hakim talar lika lugnt han. När mannen tar Hakim under armen och börjar gå väser Hakim åt mig: ”Go into the shop and stay there”. Jag får tillbringa natten i mattaffären – väl omhändertagen av ett par män från Hakims hemby. Dagen därpå få jag lösa ut honom från polisstationen för 2000 dirham (ca 2000 kr). Det är en månadslön för honom. ”Varför?” frågar jag Moha när vi lämnat polisstationen och Ouarzazate långt bakom oss. ”Jag borde ha fyllt i en blankett hos polisen innan vi åkte”, svarar han modfällt. ”Varför gjorde du inte bara det då? 2000 kronor är mycket pengar för mig också.”, fräser jag. ”Jag skriver så dåligt”, svarar han. ”Jag kan konversera med turister på franska, engelska, tyska, spanska och italienska – jag kan till och med berätta ett skämt på japanska, men jag kan knappt läsa klassisk arabiska i en tidning”, säger han generat. När vi kommer tillbaka till Essaouira träffar jag Ahmed och Idris. Idris är bara nitton år gammal. Han sköter i princip om Ahmeds affär helt ensam. Det har han gjort i flera år. Hela hans familj lever på de pengar han tjänar; han har en mamma och fyra yngre syskon. Av det han säljer får han behålla 20 procent. Maten är gratis, den står hans chef för. Och sovplatsen: När kvällen kommer rullar Idris ut en filt och lägger sig att sova bland mattorna i affären. Alla ”Carpet shop boys” har börjat sin karriär på det viset. ”Hur mycket tjänar ni under en månad?” frågar jag Moha. ”Åh, det är olika. Ibland kan det gå bra, då kan jag tjäna 2000 eller 3000 dirhams – ibland går det dåligt. Som den senaste veckan, då har jag inte tjänat någonting.” Han ler när han säger det. Och jag vet att han tänker på att han måste skicka minst tusen dirhams


FAGERSTA PLATS 182 KÖPING PLATS 161

+ 46

+ 31 - 18

SURAHAMMAR PLATS 119

+ 165

ARBOGA PLATS 173

+3

SALA PLATS 230 - 38

NORBERG PLATS 276

+ 27 KUNGSÖR PLATS 250

SKINNSKATTEBERG PLATS 289

23

per månad till sina föräldrar nere i Rissani, den stora staden i Söder. Ahmed sitter på en pall och trummar på två av ­affärens alla stora trummor. Hans ögon är röda av för mycket kifrökande på kvällarna. Han orkar knappt ta sig upp för att gå till affären. Ahmeds fru är fransyska, hon är i Frankrike nu. Men snart kommer hon tillbaka igen”. ”Hur gammal är hans fru?”, frågar jag nyfiket. ”Sextio kanske, hon har en dotter som är äldre än Ahmed”. Så fortsätter han, för att avbryta min påbörjade tankegång. ”Men hon är galen i honom! Ahmeds fru gör vad som helst för honom.” Det finns något frustrerat, mycket ungt drag hos dem som arbetar i mattaffärerna. Även hos dem som kommit upp i trettioårsåldern. För varje år som genomlevs som försäljare i en turistshop så minskar chansen att du ska kunna samla ihop pengar nog till att ha råd med en marockansk fru. Och männen träffar nästan bara turister under tiden. Frustrationen tar sig tydliga uttryck om kvällarna: De killar som inte dricker för mycket, röker för mycket kif. Det kallas för att ”relaxa”, eller, som Abdullah säger på norska: ”Att slappe”.

Ahmeds fru kommer en dag. När jag första gången ser dem tillsammans misstar jag henne för att vara en turist. Hon ser ut som en typisk äldre fransk kvinna. De talar ömsint med varandra och jag ser att han inte har så röda ögon längre. Han drar ner på kifrökandet när hans fru är i närheten. Även i Saids affär finns numera en hustru; hans kanadensiska hustru har kommit tillbaka efter en längre tids vistelse i hemlandet. Said är tjugosju, men redan en rik man. Hans hustru är femtioåtta. Till skillnad från de västerländska vita män som far till Thailand och kommer hem med en söt fru, låter de västerländska kvinnorna sina män bo kvar i Marocko. Hon flyttar inte dit för hon vill inte helt och hållet ge upp sitt gamla liv. Men hon tar inte heller med honom hem. Hur lätt är det att anpassa en ”otroligt ung och charmig men nästintill analfabet”-pojkvän till europeiska medelklassförhållanden? Omar beskriver det så här: ”Många gånger har jag träffat kvinnor som sagt; Gift dig med mig! De har skickat Green cards till USA åt mig, fixat uppehållstillstånd i Schweiz och Danmark, men jag har bara sagt nej. Det har inte varit äkta kärlek. ” Jag tror att han bara uttrycker en önskedröm. Att han har haft relationer med kvinnor från USA, Schweiz och Danmark, men att det inte blivit något efteråt.

snabbt att ”nej, dansa, det vill de inte”. En av männen kastar över en snabb fråga till Ali och Said. Said svarar med att visa ett telefonnummer i sin mobil. Efteråt frågar jag Said vad mannen ville. ”Han behövde hyra en lägenhet, jag hade numret till en man som hyr ut” svarar Said. ”Men om de vill vara med kvinnorna kan de väl bara gå till deras hotell?” Ali och Said skrattar generat. ”Nej, nej, inga marockanska män kan gå in på en västerländsk kvinnas hotellrum. Det skulle inte hotell­ägarna gilla. Man måste hyra en lägenhet, om än bara för en natt.” Jag vänder mig mot den svenska kvinnan och ler: ”Hej! Jag är också svenska. Är ni också förälskade i ­Essaouira?” Kvinnorna hajar till. ”Ja, ja, det kan man väl säga”, svarar den svenska kvinnan avmätt. Som berättar att hon heter Annika och bor i utkanten av Stockholm. Hon jobbar som högstadielärare. ”Här är allt så lätt”, tycker hon. ”Och så är de inte lika åldersfixerade som hemma. Herregud, hemma i Stockholm, om jag skulle gå ut på krogen där, då skulle jag ju vara lastgammal.” De vänder sig om. Jag förstår att det inte finns mer att prata om. Vi går tillbaka till Saids affär och dricker mer thé. ”Le Whisky marocain”, säger Said. Jag ler. Det skämtet har jag redan hört minst tio gånger.

En eftermiddag sitter jag på ett café vid torget. Jag dricker café au lait, Ali och Said dricker mintthé. De är inne i ett livligt samtal om något så jag sitter mest och blundar. Då hör jag en svensk röst vid mig sida. En svensk och en norsk kvinna i femtioårsåldern har satt sig vid bordet intill. I sällskap har de två av mattaffärsmännen. Jag känner igen dem. Sällskapet dricker kaffe. Jag kan se på kvinnornas ansikten att de nyligen anlänt till Essaouira. De är rätt rödbrända. Den svenska kvinnan frågar en av männen något. Han förstår inte riktigt frågan. Hon säger till sin norska vän: ”Den du! Snygga är de, men de fattar inte särskilt snabbt. Fast jag funderar ändå på att ta med honom hem till Stockholm.” ”Det mener du icke? Nej, du, de passar allt bäst här nere” fyller den norska kvinnan i. ”Men det var den bästa natt jag har haft i hela mitt liv!” argumenterar den svenska kvinnan vidare. Den norska ler lite generat. Sinsemellan diskuterar kvinnorna om de ska bjuda männen på middag på kvällen. När diskussionen går över till engelska föreslår männen att de ska gå på klubb, på diskotek. Kvinnorna skrattar, och bestämmer

Det är sista kvällen i Essaouira. Jag börjar prata med Peter som har bott i Essaouira sedan -68. En av de få kvarvarande från hippieeran. När jag berättar för honom om mina upptäckter om kärlekshandeln ler han lite. ”Först ska du köpa ett par örhängen. Eller en matta. Du ska bjuda honom på restaurang eller ta med honom på diskotek. Sedan ska du följa med på en resa till öknen. Därefter ska ni gifta er” säger han. ”Det är planen. Och vilka är vi att döma de marockanska männen för att de har samma drömmar om en bättre framtid som vi har haft? Jag har sett många sådana här relationer under mina år här. Killarna är faktiskt på jakt efter en fru. De relationer som slutar som semesterromanser är en besvikelse. Ibland slutar det förstås bra. Men det kan också sluta i misär.” När jag lite senare lämnat Peter och nästan är framme vid hotellet lösgör sig en skugga från mörkret vid väggen. Det är en ung man. ”Do you want to marry me?” säger han. En något absurd inledningsfras. Jag svarar artigt “No, thank you” och går hem till hotellet och packar. Jag ska åka hem.


24


USA-företag ­­lättar på förbud mot ­sociala medier arbetet Cirka 50 % av USA:s större företag blockerade sociala nätverk på sina arbetsplatser under 2010, enligt Gartner. Analysföretaget spår nu att

siffran kommer att sjunka till 30 procent fram till 2014. Tillgången till sociala nätverk har blivit ett behov bland många företag, speciellt inom avdelningar för marknadsföring och försäljning. Det är inte heller ovanligt att anställda på andra avdelningar tar en paus från sitt arbete och loggar in på Facebook, Twitter, Linked IN etc. I USA har ett stort antal

företag väldigt stränga regler vad gäller personliga aktiviteter på arbetsplatsen. – Företagen måste nog acceptera att anställda inte kan ägna 100 procent av sin tid åt att bara tänka på sitt arbete. Sociala nätverk ger en paus från arbetet, och så länge det inte går överstyr är de inte ett hot mot produktiviteten, säger Dan Olds på Gartner.

25

Samhället [riskbedömning] skribent  Sabina Caspari

Säkerheten framför allt! I juli 2011 kom ett skyfall över Västerås och vägarna svämmade över. Samma år mördades en 16-årig flicka och flera ­demonstrationer hölls i samband med det. I båda fallen ­ansvarade Monique Holmgren och hennes avdelning för säkerheten. Som Risk Manager arbetar Monique för att kommunens organisation ska genomsyras av modernt riskhanteringstänk. Det är också hennes sak att möta försäkringsbolagens krav på riskhantering så att man kan få färre försäkringspremiehöjningar. Vad fokuserar du på? Jag tar fram risk- och sårbarhetsanalyser för att kunna minimera hot, få kommunorganisationen att samverka med företag, polis och räddningstjänst i brottsförebyggande arbete samt skapa handlingsplaner när brott och andra hotfulla situationer inträffar. Hur blev du Risk Manager som är utbildad ­biokemisk analytiker med kemikompetens? Genom åren har jag samlat på mig en rad utbildningar. Efter examen anställdes jag som brandskyddsledare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Jag tog tjänstledigt när jag fick barn och började därefter arbeta på Svenska Brandskyddsföreningen där jag lärde mig rökdyka bland annat. Vad hände sedan? När Akademiska sjukhuset sökte en koncernsäkerhetschef sökte jag och 71 män jobbet. Jag fick det. Jag arbetade där i sju år fram till 2007 och fortsatte att utbilda mig parallellt till säkerhetschef, försäkringsförmedlare och Risk Manager. När Västerås stad annonserade efter en Risk Manager 2007 fick Monique jobbet. Sitt första år i Västerås pendlade hon mellan kontoret och bostaden i Uppsala, men insåg ganska snart att hon måste bo i kommunen för att kunna göra ett bra

jobb. Det klarade hon inte utan att känna till det geografiska området utan och innan. Vilka säkerhetsfrågor kommer kommunerna att satsa på i framtiden? – All form av riskhantering och kontinuitetsplanering är viktig. Jag är övertygad om att informationssäkerheten inom kommunen kommer att ha stort fokus i framtiden. Information och de system vi använder för att hantera den är viktiga resurser för Västerås stad och representerar stora värden. En effektiv och säker användning av informationen är en förutsättning för kommunens verksamhet och för medborgarnas tilltro till kommunens förmåga att ge dem service. Det huvudsakliga målet för arbetet med informationssäkerhet är att skydda kommunens verksamhet mot avbrott och minimera risken för att information används på ett felaktigt sätt Därför har jag precis anställt en informationssäkerhetsstrateg. Klimatförändringar är något vi också har stort fokus på inom kommunen.

Vem ansvarar du under? – Stadsdirektören. Du har varit elitgymnast, berätta! – Jag började träna gymnastik när jag var fyra år, och tränade och tävlade fram tills jag blev 20 år. Som bäst kom jag på elfte plats i SM. Efter gymnastiken började jag dansa jazzbalett och fortsatte med det i flera år. Hörde någonstans att du är instruktör på ­g ymmet Feelgood? – Jag håller i olika spinningpass där och tidigare även aerobicpass, men har slutat med aerobic ­eftersom jag fått problem med min häl. Jag tränar själv aktivt fem till sex dagar i veckan. Dels för att få behålla min goda fysik, dels för att det är ett sätt att socialisera och må bra i själen på. Vad läser du på fritiden? – Arbetshandlingar och annat som tar tid att gå igenom och som hjälper mig att hålla koll på omvärlden. Skönlitterärt blir det mest deckare och kriminalromaner. Hur bra är du på att nätverka? – Jag har inte varit så bra på det de senaste åren eftersom jag i första hand fått lägga fokus på att bygga upp och ta hand om min enhet. Men jag tänker bli bättre på det snarast möjligt.


Mirofora Kalaitzidou spårar sin karriÄR

2011 Söker tjänsten som linjechef på

26

Bombardier och får jobbet.

2009 Föds sonen.

2006 Föds dottern på sommaren och hon stannar hemma i ett och ett halvt år. 2005 Säljer in sig själv som projektledare till R2M i Kista och arbetar bland annat på Forsmark. 2003 Blir uppsagd från Etteplan och arbetar med en mängd olika saker, däribland som redovisningskonsult, lärare i grekiska på kvällstid på Medborgarskolan, pralindoppare på Mälarchocolateriet och lärare i matte och engelska på Rotundaskolan samtidigt som hon utbildar sig till testledare för mjukvara och tar en magisterexamen i Datalogi.

2000 Börjar på Etteplan och blir kvar där i tre år.

1999 Går ut som mjukvaruutvecklare från

Mälardalens högskola och tar anställning på JA Produktutveckling med fokus på systemutveckling.

1995 Söker och kommer in på

­Data­logiprogrammet på Mälardalens högskola i Västerås.

Mirofora Kalaitzidou Enhetschef på Communications Systems på Mainline & Metros, Bombardier ­Transportation AB, Västerås. Ålder: 35 år Bor: I Västerås. Den absoluta drömlunchdaten: Med mina fyra bästa vänner som jag knappt hinner träffa då vi alla har barn och av den ­anledningen alltid behöver planera för att kunna ses. När det krisar på jobbet ringer jag: En av mina två vänner som vet väldigt väl vad jag arbetar med och vad arbetet innebär. Antingen min kompis, som är konsultchef på Experis, eller min vän som lyckligtvis jobbar som konsult hos oss på Bombardier och sitter bara 150 meter bort. Bra referenser: Ulf Dalenius på Koteko och Marino Mirkovic på RealTest. Person som jag skulle vilja ha som chef: Min nuvarande chef Johan Frank. Han är föredömlig och inspirerande. En tidigare kollega som jag saknar: Jesper Lööf som jag arbetade med på CAG.


Har du fått nytt arbete eller en ny kollega på jobbet? Meddela oss med ett mail till redaktionen@lesaffaires.se

PÅ NY POST Anna-Karin Fredriksson Ny danskonsulent på Västmanlandsmusiken. Västmanlandsmusiken har anställt Anna-Karin Fredriksson som danskonsulent. Hon kommer från Västerås och är danslärare vid Fryxellska skolan. Anna-Karin tillträdde halvtidstjänsten den 23 januari 2012. Jennie Wilhelmsson, planeringschef, Länsmusiken: – Anna-Karin har en gedigen bakgrund som danspedagog, och är förankrad i Västerås och i Västmanlands där hon arbetat med dans i skolan. Hon har även varit verksam som danspedagog inom den privata sektorn.

Karin Hjärpe Västerås Stads nya välfärdsdirektör. Den första mars tillträdde Karin Hjärpe tjänsten som välfärdsdirektör på Stadsledningskontoret i Västerås. Karin har fungerat som tillförordnad på tjänsten de senaste månaderna. Innan dess arbetade hon som kansli­ chef för Västerås stad.
Välfärds­ enheten ansvarar för frågor som mångfald, arbetsmarknad och folkhälsa. – Karin har lång erfarenhet som chef i vår organisation och kan utveckla välfärdsfrågorna på ett bra sätt med sin breda kompetens, säger personaldirektör Eva Little.

Maria Valentin Affärsområdeschef för Säkerhet, Jourtele och Trygghetsjour inom SOS Alarm Maria Valentin kommer närmast från tjänsten som kommersiell direktör för hotellkedjan Rica Hotels, där hennes roll varit att utveckla och leda försäljnings- och marknadsområdet samt kundsupporten i Sverige. Maria har erfarenhet från olika ledande befattningar inom reseindustrin både i Sverige och utlandet och har arbetat för företag som Radisson SAS och Elite Hotels. – Jag ser fram emot att leda detta område, som är under stark tillväxt. Jag gläder mig åt att kunna kombinera min erfarenhet från serviceindustrin med kompetenserna i en för mig ny och oerhört spännande bransch, säger Maria.

Plus att… Cecilia Ohlsson tillträdde tjänsten som produktionsledare på Care of Haus den tredje maj. Hon har tidigare arbetat som butikschef på VILA-butiken i Västerås samt Byggingenjörsbyrån. Catharina Norlander har avgått som VD för Envic Sense för att arbeta på PBM i Stockholm. PBM bedriver beteendevetenskap och ledarskapsutveckling.

27


KOMPETENS, VALFRIHET, OMTANKE Vi har Västman lands största utbud av Silhouette. Välkommen in fö r att titta, prova och känn.

3 MÅNADER 3 MÅNADER

99909:-0:-

GATE 25

28

– VÄSTERÅS NYA MÖTESARENA! Välkommen in till oss och spana in höstens alla nyheter!

Flexibelt, designat och inspirerande!

www.gate25.se

Hos Hos oss oss får får du du kompetens, kompetens, valfrihet valfrihet och och omtanke. omtanke.

Välkommen in för en visning! JÄRNTORGSG. 4 •• ARBOGA 60 GATAN STORA Järntorgsg. 4 • ARBOGA, 0589-121 60 • 0589-121 JÄRNTORGSG. 4 • ARBOGA 0589-121 60 STORA 20 GATAN 20 månd–fred månd–fred9-18 9–18, lörd 10–14 KÖPING KÖPING mån–fre (tors 9 9–18, –19) lörd 10–14 0221-711 54 0221-711 54 Östra långgatan 1, KÖPING mån – ons 99–18, –18, tors – 19, månd–fred lörd910–14 månd–fred 9–18, lörd 10–14 fre 9 – 18, lör 19 – 15 0221-716 33 • Mån-fre 9-18 (tors 9 –19)

Gate 25 AB | Pilgatan 25 | 721 30 Västerås Tel 021-44 44 830 | kontakt@gate25.se | www.gate25.se Konferens för 2-150 pers | Moderna arbetsplatser i Business Area från 1-30 dagar/månad | Säkra förråd med godsservice | Arkivförvaring Administration | Bokföring | Fullservice vardagar 8-18

Glasögon och Linser • Synundersökningar • Trygghetspaket • Egen verkstad • Tidsbeställning • Drop-in

www.wellne ss tu

Glasögon och Linser • Synundersökningar • Trygghetspaket • Egen verkstad • Tidsbeställning • Drop-in on di

.s e

Wellness Studion 021- 41 00 06

Hungerkatastrofen i Västafrika behöver aldrig ske.

Vi SkräddArSyr Träningen efTer erA BehoV Vi erbjuder: vibrationsträning, cirkelträning, yoga, pilates, zumba, afro-dans viktminskningsprogram, kvinna-mitt-i-livet-kurs. Vi arrangerar också temakvällar

Varmt Välkommen till Sigurdsgatan 9! Boka din tid på 021-41 00 06 Ansofi Colella & Totti, Wellness Studion

www.wellnessstudion.se

Torka och slagregn har lett till uteblivna skördar i Västafrika. Redan nu hotas 16 miljoner människor av matbrist och en miljon barn av akut undernäring. Skänker du 100 kr idag hjälper det mer än fyra gånger mer än när katastrofen är ett faktum. Sms:a AKUT HUNGER till 72 900 och skänk 100 kr för att se till att hungerkatastrofen i Västafrika aldrig sker.


Marknadstorget är Les Affaires nya annonsplats för dig som driver ett eget litet företag och inte riktigt har marknadsbudget för att köpa en annons i magasinet. Här kostar ytan endast 3 000 kronor Och bara 2 500 kronor per nummer vid helårsbokning. Principen är enkel, vi publicerar din logotyp plus en text på 300 nedslag som beskriver ditt erbjudande. Kontakta: Thorbjörn Lindh, 073 940 92 27, thorbjorn@lesaffaires.se

Resia har vunnit igen! 29 Sveriges bästa affärsresebyrå 2007, 2009, 2010, 2011 och 2012

M A RKN A D S TORGET

Vi vinner bland annat för vår prisvärdhet, goda service och för att våra kunder i högre grad rekommenderar oss till andra. Vill du också bli en vinnare? Kontakta oss på Resia i Västerås!

Unna dig bättre livskvalitet Med rut-avdraget betalar du bara halva arbetskostnaden • HomeMaid är ett modernt städföretag, med hög kvalitet, god service och gott miljöperspektiv. • HomeMaids tjänster riktar sig till både privatpersoner och företag. • Erbjud din personal t ex städning som löneförmån. • HomeMaid erbjuder flexibla lösningar efter önskemål och behov. Boka ett kostnadsfritt hembesök redan idag! HomeMaid Tel. 021-80 12 50 vasteras@homemaid.se www.homemaid.se

Harrys presenterar

Hantverkargatan 2, Västerås Affärsresor 021-10 49 90 vasteras.affars@resia.se www.resia.se/vasteras

karlssons vinbar firsthotel plaza Karlssons vinbar är stället där du kan köpa smakfulla viner på glas eller flaska i en lugn miljö. Här har vi en lagom ljudnivå på ­musiken så du kan prata och umgås med vänner. Är du lite småhungrig så kan du beställa något smakfullt från vår tapas-meny. Vinbaren är öppen: måndag – lördag från klockan 17.00. First Hotel Plaza Karlsgatan 9A, Västerås Tel: 021-10 10 10  plaza@firsthotels.se www.firsthotels.se/plaza

AV TJEJER, FÖR TJEJER, MED TJEJER!

Välkommen till en VIP-kväll på Harrys.

TIC – tjejer i city. Vip-kvällAR på harrys bara för tjejer Kanske är det du som får en make-up, nya naglar, snyggare ögonbryn, prova de senaste skorna eller kolla in dom senaste smyckena. Kanske är det du som får en make-up, Precis vad som helst kan hända... nya naglar eller snyggare ögonbryn. Prova de senaste skorna eller kolla in de senaste smyckena …precis vad som helst kan hända … mysig miljö • god mat • en massa ­överraskningar • roliga människor Välkommen till en härlig tjejkväll på Harrys!

Mysig miljö, god mat, nya överraskningar och en massa trevliga människor.

Se vår hemsida för datum och utställare.

HARRYS ÖREBRO Hamnplan 1 Tel 019-10 89 89

Harrys Västerås Tel: 021-13 41 30 vasteras.harryspubar.se

Vi erbjuder professionell hudvård från topp till tå utförd av kompetenta och väl­ utbildade terapeuter. Vi skräddarsyr alla behandlingar och produkter efter just dig och din huds behov. Välkommen! Helskön Dagspa Västra Ringvägen 21, Västerås Tel- 021-14 16 11 annica.green@helskon.se


Lärare får betala för höjd lön

Carema betalar tillbaka 2,5 miljoner Vårdföretaget tvingas betala tillbaka summan till Vänersborgs kommun på grund av tjänster som debiterats, men inte levererats under 2008–2011. Socialchefen på Väners­borgs kommun erkänner att företaget fakturerat för personal som inte existerat. Trots detta har man inga planer på att bryta pågående avtal.

jönköping Företaget Skolporten lanserar tjänsten om särskild kvalitets­stämpel för lärare. Kommunen har sagt ja till samarbetet och betalar en del av beloppet om 5000 kronor. Resten får läraren själv stå för. Stämpeln kan i sin tur ge läraren högre lön. Skolporten ska, via ett systerbolag, följa lärarens arbete och om man håller måttet får läraren en meritering. Facket anser det vara orimligt att tvinga lärare att betala för en chans till löneökning.

30

Sjukvården  [valfrihet] skribent Kristina Grefberg

Och vinnarna är kvinnorna – eller? Applåder och kritik mot valfrihetssystem i vården LOV – lagen om valfrihetssystem – skulle öppna nya affärsmöjligheter inom service, vård och omsorg, områden som av tradition är kvinnodominerade. Fler kvinnliga egna ­företagare alltså. Så var det tänkt. Men hur har det gått hittills? Blev det fler sjuksköterskor som förverkligade sina drömmar om att driva en egen vårdcentral eller barnmorskor som öppnade egna mottagningar? Vad har hänt sedan lagen trädde i kraft den 1 januari 2009? Valfrihetssystemen ger medborgare möjlighet att välja mellan olika leverantörer av tjänster inom vård och omsorg, och måhända blev det en förbättring för alla som söker vård. Men ökade LOV möjligheterna för kvinnor att starta eget? Och för privata företag och organisationer att utföra tjänster som kommunen eller landstinget tidigare utfört i egen regi? En del applåderar, andra är kritiska. Att LOV har öppnat marknaden för nya företag inom vårdsektorn, det konstaterar man på Svenskt Näringsliv. Och det är kvinnorna som nu tar chansen till eget företagande, framgår av rapporten Fler företagsamma kvinnor i kommuner med LOV. – Undersökningen visar att lagen om valfrihetssystem fått just den effekt som många hoppades

på, att människor får möjlighet och inspireras av möjligheten att starta företag. I de kommuner som är duktiga på att sköta LOV och upphandling finns en tydlig utväxling i fler företagsamma människor i allmänhet och kvinnor i synnerhet, säger Carolina Brånby, ansvarig för Lokalt Företagsklimat på Svenskt Näringsliv och ansvarig för rapporten. Även hos Sveriges största företagarorganisation Företagarna hörs samma positiva tongångar. – Ja, vi är verkligen för LOV, säger Joakim Bäck, regionchef i Örebro län. Flera nya företag har tillkommit på den kommunala sidan, inte minst inom äldrevård och hemtjänst. Personer från många olika branscher har t ex startat städföretag. Bland de mindre vårdföretagen finns många kvinnor och personer med utländsk bakgrund, så det är en positiv trend. Här handlar det alltså i första hand om kommunernas upphandlingar. Problemet kan vara att man inom landstingen valt att göra större upphandlingar, något som kan försvåra för mindre aktörer.

Men här har man beslutat att göra stora upphandlingar, något som försvårar för fåmansföretag att komma in på marknaden. – Fördelen med ett brett åtagande är att man kan se till hela familjens totala situation, en ­modell som politikerna tagit fasta på, säger Kjell Enderborn, chef för Vårdval vid Landstinget Västmanland. Det är mest större bolag som har öppnat hos oss, vårdcentraler är ett så brett område. Allt ingår utom sjukgymnastik, där har vi avtal med specialister. Men mindre vårdcentraler köper in olika tjänster, och enligt våra upphandlingsvillkor är det tillåtet att ha underentreprenörer.

I december 2008 beslutade landstingsstyrelsen att Landstinget Västmanland ska ansluta sig till den nya lagen om valfrihetssystem, LOV. Beslutet innebär att det blir lättare för nya entreprenörer att etablera sig i Västmanland, kan man läsa i årsredovisningen.

lagen om valfrihetssystem Konkurrensverket är tillsynsmyndighet för LOV. I rapporten Inträdeshinder för privata vårdcentraler (2011) konstaterar man att landstingens krav har en tydlig påverkan på viljan hos privata aktörer att etablera vårdcentraler. För högt ställda krav leder till lågt nyinträde. Trots detta är Västmanland och Stockholm de enda landsting i landet där det finns fler privata än offentliga

vårdcentraler, i Halland finns lika många privata som offentliga. Vårdföretagarnas enkät 2011 visar att 45 procent av tillfrågade privata vårdföretag upplevde sig ha andra krav på sig än vad landstingens vårdenheter har, bl a vad gäller inrapportering av kvalitetsarbete och redovisning samt att rapportera in diagnoser och åtgärder till Socialstyrelsen.

Ann Johansson


Muskler mot bidragsfusk samarbete Försäkringskassan utlovar nu krafttag mot alla som utnyttjar ersättningen på otillåtet sätt. – Vi sänder ut en klar signal till dem som funderar på att fuska med ersättningen: Gör inte det! Ni kommer att

hamna i bekymmer, säger Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson. Musklerna består av ett utvecklat ITsystem och ett intensifierat samarbete med övriga myndigheter, bland dem Socialstyrelsen, Polisen och Skatteverket, kommer att intensifieras. Utöver det blir det också tätare kontroller och nya rutiner.

Vårdförbundet konstaterar att Västmanland har flest privata mottagningar i landet, men man är generellt kritisk och varnar för att breda uppdrag, tuff priskonkurrens och gamla vårdhierarkier försvårar för de mindre företagen. Bara tre landsting har fler fristående vårdvalsuppdrag utöver vårdcentral, Uppsala, Skåne och Stockholm. På uppdrag av Vårdförbundet har Ann Johansson skrivit en rapport om läget efter att LOV infördes. Hon konstaterar att landstingen gör som förr – satsar på stora enheter. Det får till följd att ytterst få sjuksköterskor, barnmorskor och andra specialister har startat eget. I de landsting där man valt att lägga ut mödravårdscentraler och barnavårdscentraler som egna uppdrag har däremot både sjuksköterskor och barnmorskor startat egna vårdföretag. – Min erfarenhet är att man gärna vill starta eget, men att det ska vara något som ligger inom det egna kunskapsområdet, säger Ann Johansson. Men det finns andra, mer subtila hinder som handlar om gamla hierarkier inom vården. Det är viktigt att våga prata om de här maktstrukturerna som hindrar sjuksköterskor att starta eget. Vårdförbudet konstaterar att det förmodligen kommer att dröja många år innan detta har förändrats, så att sjuksköterskor och andra vågar ta för sig mer och även driva stora enheter. Till dess handlar det mer om att arbeta för att vårdvalsuppdragen förändras. Vi får alltså anledning att återkomma till detta. Redan i nästa nummer ska vi prata med några kvinnor som faktiskt lyckats ta sig in på den privata vårdmarknaden.

visste du att…

Byt miljö och kom på bättre tankar Vi bjuder på extra bra rabatter 20/8–30/9 2012! Förena nytta med nöje och få en upplevelse utöver det vanliga. Det stora, ljusa konferensdäcket ligger högt upp i fartyget medan de andra däcken är vikta för nöjen och underhållning i form av Östersjöns hetaste dansgolv, trevliga restauranger, en stor och välfylld taxfreebutik, Cinderella Spa och casino. I priset ingår: • Dygnskryssning Stockholm–Mariehamn • Del i B2-hytt • Viking Buffet-middag inkl vin, öl, läsk och kaffe • Frukost • Viking Buffet-lunch inkl vin, öl, läsk och kaffe • 4 timmars konferens inkl kaffe och frukt. Möjlighet till mer konferenstid finns mot tillägg. Prisex 599 kr/person. Erbjudandet gäller vid minst 10 personer med avresa söndag–onsdag under perioden 20/8–30/9 2012. Tillägg torsdag–lördag. Bokningskod SKONFX. Läs mer på vikingline.se/konferens. Boka på telefon 08-452 40 40.

•9  9,2 procent av Sveriges företag är småföretag, det vill säga har färre än 50 anställda. • Drygt var fjärde företagare är kvinna. • 7 av 10 svenska företag är enmansföretag. • Drygt 4 av 10 företagare är äldre än 50 år. • 1 2 procent av landets företagare har invandrar­ bakgrund.

vikingline.se


Kundens rätta ansikte. De allra flesta företag segmenterar sin kunddatabas med hjälp av några enkla kriterier som ålder, kön, inkomst och boende. Det ger dig i bästa fall suddiga konturer av dina kunder, men du kan inte urskilja viktiga detaljer. För att få en mer relevant bild krävs ett helt pussel av information. UC har dominerat svensk kreditinformation i över 30 år. Den data och statistik vi förfogar över i kombination med en överlägsen analytisk förmåga ger dig en tydligare bild av din målgrupp. Vi adderar bland annat unika parametrar med ekonomisk tyngd (som ingen annan har). Först då framträder kundens rätta ansikte. Boka ett möte med oss på www.testaUC.nu om du också är intresserad av lönsam marknadsföring med hög svarsfrekvens.

32

Vill du också se dina kunders rätta ansikte? Gå in på www.testaUC.nu eller ring 0200-76 00 10.

Lägger du din tid och kraft där det är mest lönsamt?

GATE 25

Vi hjälper dig med annat!

– VÄSTERÅS NYA MÖTESARENA! Flexibelt, designat och inspirerande!

revision Auktoriserade revisorer

www.gate25.se Välkommen in för en visning! Gate 25 AB | Pilgatan 25 | 721 30 Västerås Tel 021-44 44 830 | kontakt@gate25.se | www.gate25.se

LHA Revision AB - Lysgränd 3 - 721 30 Västerås - 021-10 82 30 www.lharevision.se - info@lharevision.se

Konferens för 2-150 pers | Moderna arbetsplatser i Business Area från 1-30 dagar/månad | Säkra förråd med godsservice | Arkivförvaring Administration | Bokföring | Fullservice vardagar 8-18


5 böcker du bör läsa Som entreprenör och småföretagare har du inte alltid möjlighet att vidareutbilda dig. En kostnad som man inte alltid prioriterar eller anser vara nödvändig då man lever i nuet och inte har tid för reflektion. Att ständigt släcka bränder är ett signifikant kännetecken för denna kategori i näringslivet. Det finns idag en uppsjö böcker som är skrivna om företagande, sälj, affärsutveckling och marknadsföring för företagare och entreprenörer. Den stora frågan är vilka man bör läsa och vad nyttan är med att läsa just dem.

The Bootstrappers Bible

Våga vilja företag

Seth Godin Boken är från 2004, men funkar fortfarande idag. Kärnan i boken handlar om hur man kan bygga företag trots en stor resursbrist. Självklart finns det massor av läxor att lära när man läser den, men det är inte det viktigaste. Boken pratar med dina känslor. Det viktiga är att du får en akut lust att sätta igång och växa trots att uppförsbacken ter sig väldigt brant. Några betraktar Seth Godin som en av de största inspiratörerna i den digitala samhällsutvecklingen idag. Seth predikar att det är entreprenörerna som leder utvecklingen genom att engagera massorna, flocken. Tillsammans med entreprenören ändrar flocken på vår verklighet. Surfa in på denna länk för nerladdning och information: changethis.com/manifesto/show/8.

Lena Törner Det här är en annorlunda bok om att starta företag. Boken tar upp just det som ingen talar högt om. Hur hanterar du prisdiskussion med kund, hur driver du ditt företag i en lågkonjunktur? Går det att ha en annan värdegrund än pengafokus? Att starta och driva företag i Sverige är inget för veklingar, det är en tuff och hård skola. Det räcker inte med att tro på universum och önska att uppdrag ska falla ner från skyn. Våga vilja företag är en enkel och lättläst bok om företagande. Boken är skriven med en vilja att hjälpa dig att lyckas som företagare, och här kan nya såväl som erfarna företagare enkelt få sig tips och trix serverade med en och annan tankeställare.

Våga vårda vinn Personlig Försäljning och Kundstrategier Neil Reckham I det flesta fall skrivs säljböcker av stjärnsäljare. Och ofta är det killar med enormt stora egon som skriver dig i ansiktet hur du ska göra. Neil Reckhams böcker är inte sådana. Han har antagit en mer akademisk och systematisk ansats till säljprocessen, och beskriver hur man utvecklar kundrelationer.

Therese Albrechtson Trots sin unga ålder har författarinnan mottagit en rad utmärkelser som bland annat Europas bästa unga entreprenör och Årets Kvinna av Damernas Värld. Dessutom är hon EU-ambassadör för Kvinnors företagande. I boken berättar hon hur man medvetet kan välja att se möjligheter istället för hinder, och hur man genom att tänka positivt kan förverkliga idéer och omvandla tanke till handling. Med exempel från sitt eget liv, både som företagare och privat, visar hon hur hon med hjälp av stark självkänsla och framåtanda vågar gå sin egen väg. Men hon tillåter sig också att misslyckas ibland och ser motgångarna som en erfarenhet. Hon betonar hur viktigt det är att lita på sin magkänsla och satsa på det man brinner för.

33


34


! a t r ä j h t Följ dit

35

Nätverka dig till framgång Kvinna & Företagsam? Länets nätverk för och av företagsamma kvinnor ger dig möjligheter till möten, utbildning och affärsutbyten. Här inspireras vi alla av varandras erfarenheter, kunskap och samarbetsresurser. Varje nätverk har program och driver egna projekt. Tillsammans bildar vi Winnet Västmanland och genomför olika aktiviteter över hela länet och ofta gemensamt över nätverksgränserna. Winnet Västmanland ingår i den nationella och europeiska organisationen Winnet. Våra projekt ger kvinnor bättre möjligheter att starta och driva företag samt att växa och utvecklas med sina företag och idéer. Nyfiken? Gå med du också!

www.arboga.winnet.se

www.bergslagen.winnet.se

www.kolbacksadalen.winnet.se

www.kungsor.winnet.se

www.koping.winnet.se

www.sala.winnet.se

Winnet Västmanland Pilgatan 25, 721 30 Västerås E-post vastmanland@winnet.se

Telefon 010-810 41 31 www.vastmanland.winnet.se

www.vasteras.winnet.se


AVSÄNDARE Les Affaires Horn 24 725 92 Västerås

Les Affaires sprider inspiration, motivation och engagemang till kvinnor i karriären. Magasinet utkommer kvartalsvis och dirstribueras till kvinnor som leder eller är delägare i företag samt till kvinnor i ledande positioner inom företag, organisationer, politik och kulturliv.

S V ER I G EP R EM I Ä R

NYANYA LANCIA LANCIA YPSILON. YPSILON. ESSENSEN AV ELEGANS. ESSENSEN AV ELEGANS.

ALLTIDALLTID NJUTNINGSFULLT NJUTNINGSFULLT UTRUSTAD. UTRUSTAD. NYA LANCIA NYA LANCIA YPSILON YPSILON KR* KR* TWINAIR TWINAIR G/ KM G/ CO KM CO 2 , FRÅN 2 , FRÅN INKLUSIVE INKLUSIVE DÖRRAR, DÖRRAR, A/C, A/C, ALUMINIUMFÄLGAR, ALUMINIUMFÄLGAR, RADIO/CD, RADIO/CD, FIAT FREEMONT, LÖSNINGEN PÅ LIVSPUSSLET. FRÅN 249.900 KR KROCKKUDDAR, KROCKKUDDAR, START&STOP, START&STOP, DIMLJUS DIMLJUS FRAM. FRAM. LÄDERRATT, LÄDERRATT, MED ÅRS NYBILSGARANTI**. NYBILSGARANTI**. •MED 7 sittplatser •ÅRS 3-zons automatisk klimatanläggning • CD-radio med MP3

www.lancia.se www.lancia.se

• 17” Aluminiumfälgar • Belysta mugghållare fram • Däcktrycksövervakning

* Priset är baserat * Prisetpå är baserat en standardutrustad på en standardutrustad Lancia Ypsilon Lancia Gold Ypsilon TwinAir Gold 85 TwinAir hk, manuell 85 hk, vxlmanuell (miljöbil). vxlMotorn (miljöbil). uppfyller MotornEuro uppfyller 5. **5Euro års nybilsgaranti 5. **5 års nybilsgaranti •ellerDimljus •Bränsleförbrukning Färddator • vid Farthållare • Keyless GoCo •2-utsläpp Kompass max 150.000 ellerfram maxkm. 150.000 km. Bränsleförbrukning blandadvidkörning blandad 4,2körning I/100 km. 4,2 I/100 km. Co99 g/km. Bilen 99 g/km. på bilden Bilen kan på bilden vara extrautrustad. kan vara extrautrustad. 2-utsläpp Lokala avvikelser Lokala kan avvikelser förekomma. förekomma. Bränsleförbrukning vid kan blandad körning 6,4 l/100 km och CO -utsläpp 169 g/km (2,0 MJT 140 hk). 2

www.bjorkmansbil.se www.bjorkmansbil.se Tel: 021 Tel: 81021 50 30 81 50 30

www.fiat.se

Mån-Fre 09-18 Mån-Fre Lördag: 09-18 10-14 Lördag: Söndag 10-14 11-15 Söndag (endast 11-15 Västerås) (endast Västerås)

Les Affaires Årgång 3, nummer 2, 2012  
Les Affaires Årgång 3, nummer 2, 2012  

Les Affaires Årgång 3, nummer 2, 2012

Advertisement