Lepuski 1/2020

Page 1

• Leppävaaranraitin uudistuminen etenee s.2. • Leppävaarasta etsitään suuntaa Euroopan energiaratkaisuille s.2. • Leppävaaran kasvu ruuhkauttanut terveysaseman. s.4. • Voiko koiralla olla kaihi? Eläinlääkäri vastaa s.6. • Kilo-Kera -seura s. 6. • JuuriJuhla koko ohjelma s. 10 - 11.

LEPUSKI

Bliniviikot Ystävänpäivä-illallinen

Tervetuloa!

1/2020 • 8.2.2020 • Suur-Leppävaara

Paikallisia uutisia jo

Lue DigiLepuskista https://issuu.com/lepuski Hyvää ystävänpäivää toivoo Lepuski

27 vuotta

Lisätietoja löydät www.ravintolabase.fi Leppävaarankatu 3–9, Ratsutori

Nyt kannattaa myydä! Asuntokauppa on käynyt vuoden alusta todella kiivaana. Kutsu meidät Kotikäynnille. Kiinteistömaailma Espoo Leppävaara | Pecasa Oy LKV (09) 2311 0307, leppavaara@kiinteistomaailma.fi Kauppakeskus Galleria Konstaapelinkatu 4, 02650 Espoo

Lue DigiLepuskista https://issuu.com/lepuski

Pilke tiedepäiväkoti Siru Suomen suurin hirsipäiväkoti on auennut upeisiin tiloihin Espoon Lintuvaaraan. Päiväkodissa järjestetään myös enkkukerhoa päiväkodin lapsille sekä perhekahvila keskiviikkoisin alueen lapsiperheille. Päiväkodissa on vielä vapaita paikkoja. Tervetuloa tutustumaan!

Hae nyt: pilkepaivakodit.fi

Uusi lounasravintola avattu Kiloon

Cafe Vitikka

Lounas ark. klo 10.30-13.30

Lounas | Juhlatila | Catering

Cafe Vitikka

Vitikka 2, 02630 Espoo 3. krs (käynti sisäpihan kautta) www.cafevitikka.fi

Tutustu Lepuski-lehden kulttuuritarjontaan!


2 LEPUSKI

Pääkirjoitus 8.2.2020

Leppävaara kasvaa kohisten Leppävaarassa on tehty uusi ennätys väkiluvun vuosikasvussa. Meitä on nyt 1 877 asukasta enemmän kuin vuoden 2019 alussa. Aiempi kasvuennätys oli vuodelta 1997 ja se oli 1 365 asukasta. Tieto on ennakkotieto, mutta ei vaikuta suuruusluokkaan. Vuosikasvu on monen tekijän summa, se sisältää syntyneet, kuolleet sekä alueelle ja sieltä muuttaneet. Ennakkotiedoissa eri tekijöitä ei vielä eritellä. Kiivaaseen tahtiin rakentuva Vermonniitty on tuonut paljon uusia asukkaita. Perkkaan tilastoalueen väkimäärän kasvoi viime vuonna peräti 1 263 asukkaalla, mikä on jo pienen suomalaisen kaupungin verran väkeä. Meitä leppävaaralaisia on nyt jo 34 000 ja koko suuralueella asuu 71 500 henkeä. Ennätyksellinen kasvu on varmasti yllättänyt väestöennusteenkin laatijat, sillä toteutunut kasvu on peräti tuhat asukasta suurempi kuin tuorein vuodelle 2020 tehty ennuste. Se on myös kaksinkertainen 2010-luvun keskimääräiseen vuosikasvuun verrattuna. Täytyy vain toivoa, että kaupungin palvelutarjonta pystyy nopeasti sopeutumaan ennustettua nopeampaan kasvuun. Väestöennusteita käytetään mm. kaupungin palvelujen mitoitukseen ja tuhannen asukkaan ero väestöennusteeseen on iso. Eikä se ainakaan auta lyhentämään esimerkiksi jo ennestään pitkiä jonoja terveyskeskuksessa, jonka tilanteeseen on tämän kertaisessa lehdessä paneuduttu tarkemmin.

Uudet asukkaat tuovat tietysti mukanaan myös uusia veronmaksajia. Tosin viime vuosi taisi koko Espoon mittakaavassa olla sellainen, että verotulot vähenivät vaikka väestö kasvoi. Uudet ja vanhat leppävaaralaiset ovat tervetulleita Leppävaara-seuran toimintaan. Osallistuminen oman alueen asukasyhdistyksen toimintaan on paitsi hauskaa, niin se on väylä tutustua uusiin ihmisiin ja oppia alueemme historiasta. Seuran suosituista kansalaismuisti-illoista voit lukea lisää tästä lehdestä. Samoin julkaisemme jo tämän vuoden kirpputorien ja Vintage-tapahtuman päivämäärät. Nämä kannattaa laittaa jo allakkaan. Yksi vuoden teema on ”Siisti Lepuski”. Kampanja käynnistetään huhtikuussa seuran vuosikokouksessa, jonne olemme kutsuneet Roska päivässä -liikkeen perustajan Tuula-Maria Ahosen. Myös kaavoitusrintamalla tapahtuu kevään mittaan. Leppävaaran pohjoisen keskuksen kaava on tulossa lautakunnan käsittelyyn ja herättää varmasti paljon keskustelua. Seura tekee myös hyvää yhteistyötä kaupungin kanssa Leppävaaranraitin uudistamisessa, josta lehdessä kerrotaan lisää. Tavataan kevään monissa tilaisuuksissa.

Arja Salmi arja.salmi@lepuski.fi

SEURAAVA LEPUSKI 4.–5.4. Leppävaaran kaupunki?

Leppävaaranraitin uudistuminen etenee – hitaasti mutta varmasti Leppävaaranraitti on keskeinen kevyen liikenteen yhteys asemalta radan pohjoispuolisen keskuksen halki. Nyt sitä odottaa remontti, jonka suunnittelu on toistaiseksi edennyt verkkaisesti. Toteutus jaetaan useampaa osaan ja usealle vuodelle. Mitään isoa työmaata ei ainakaan lähiaikoina ole näköpiirissä. Asukkaiden toiveita on kiitettävästi kartoitettu suunnittelun pohjaksi. Raitin vehreyttä arvostetaan ja se halutaan säilyttää. Kävely- ja oleskelualueluonnetta halutaan vahvistaa. Paikoin villiksi äitynyttä autoilua ja pyöräilyä halutaan rajoittaa. Suunnittelussa mukana olleet asukkaat jännittävät nyt, mitä uudistaminen lopulta tuo tullessaan ja missä määrin heidän näkemyksiään otetaan huomioon.

sin tarkempi yleissuunnitelma, jossa myös arvioidaan toteuttamisen kustannuksia. Yksityiskohtaisen katu- ja puistosuunnitelman laadinta alkaa vasta tämän jälkeen. Tällöin myös päätetään millaisissa osissa ja millä aikataululla edetään toteutukseen. Suunnitteluun voi helposti mennä ainakin vuosi.

Monivaiheinen suunnittelu

Asukkaat mukaan

Asukkaille esiteltiin parisen viikkoa sitten syksyllä valmistunut Leppävaaranraitin tarveselvitys, joka on tilattu LOCI maisema-arkkitehdeilta. Tarveraportissa esitetään jo alustavia ratkaisuideoita jatkosuunnittelun pohjaksi. Mitään yksityiskohtia ei vielä ole tarkemmin suunniteltu. Seuraavaksi tehdään en-

Miksi raittia pitää kehittää? Projektinjohtaja Mika Rantalan mukaan lähtökohtana on viitisen vuotta sitten valmistunut Leppävaaran keskuksen visio. Sen keskeisenä ideana on paitsi parantaa kävely-yhteyksiä asemalta urheilupuistoon, niin myös kehittää keskusta halkova kevyen liikenteen ”valtasuoni” aina Vermosta Urheilupuistoon.

Yhtenä uudistustyön lähtökohtana on ollut ottaa asukkaat alusta asti mukaan suunnitteluun. Yhteistyö alkoi toissa syksynä yhdessä suunnittelijoiden ja konsultin kanssa tehdyllä raittikävelyllä. Sen jälkeen on toteutettu kaksi kyselyä ja pidetty yksi esittelytilaisuus. Kaupunki lupaa tiedottaa suunnittelun etenemisestä säännöllisesti.

Kaupunkitekniikan keskuksen ympäristösuunnittelija Heli Enberg piti jo kesäkuussa pidetyssä esittelytilaisuudessa leppävaaralaisia onnekkaina, kun tarjolla on ollut normaalia enemmän vaikutusmahdollisuuksia. Rakennuslakihan velvoittaa kuulemaan asukkaita vasta kun on edetty yksityiskohtaisiin katu- ja puistosuunnitelmiin, jolloin monet ratkaisut on yleensä pitkälle lukkoon lyötyjä.

Painunut kunnallistekniikka Raitin alle rakennettu kunnallistekniikka on paikoin pahasti painunut, sillä savinen maaperä on entistä merenpohjaa. Painumia korjattiin jo Läkkitorin ja raitin alaosan isossa remontissa. Kunnallistekniikan korjaamiseksi raitti on monin paikoin joka tapauksessa kaivettava auki. Suunnittelijat painottivat, että remontille ei ole olemassa asukaskyselyissä toivottua ”kevytvaihtoehtoehtoa”.

Ruusupuiston kohtalo Muukalaispuiston ruusujen kohtalo yksi asukastilaisuudessa esille nousseista huolista. Ruusuistutuksia rajaavat betonimuuritMaalarin- ja Muurarinaukioiden välisessä rinteessä on arvioitu huo-

Leppävaarasta etsitään suuntaa Euroopan energiaratkaisuille

1900-luvun alussa sekä Leppävaara että Kauniainen olivat pieniä rautatiepaikkoja Espoon maalaiskunnassa. Kummastakin tuli hiukan myöhemmin taajaväkinen yhdyskunta, jolla oli oma valtuustonsa ja veronkanto-oikeutensa. Kauniaisista tuli itsenäinen kauppala jo vuonna 1920 ja kaupunki vuonna 1972. Miksi Leppävaarasta ei tullut kaupunkia, miksi se jäi edelleen osaksi Espoota? Tähän pureudutaan seuraavassa kansalaismuistipiirin istunnossa torstaina 13.2. klo 18-19.30 Ruusutorpan koulun auditoriossa, osoite Leppävaarankatu 26. Kevään 2020 kansalaismuistipiirin muutkin istunnot pidetään aina torstaisin klo 18-19.30 Ruusutorpan koululla. Istuntopäivät ovat 27.2., 12.3., 26.3., 16.4. sekä 7.5. Tervetuloa uudet ja vanhat historian ystävät!

Espoo selvittää Sellossa ja sen lähikortteleissa, miten uudet energiaratkaisut saadaan toimimaan jo olemassa olevissa kiinteistöissä. Myös liikenteen päästöihin puututaan.

Maalarimestari Albin Laukkanen ja autonkuljettaja Lars Birger Valo asemalla, Palmroosin kaupan edessä. Taustalla näkyvät taajaväkisen yhdyskunnan jalkakäytävinä toimineet lankongit. EKM:n kuva on julkaistu kirjassa ”Leppävaaran ytimessä”, s.17.

EU:n rahoittamassa laajassa Horizon2020 -hankkeessa Espoo ja Leipzig ovat Lighthouse-kaupunkeja, jotka kehittävät uusia ratkaisuja kiinteistöjen energiatehokkuuteen ja liikkumiseen. Näillä suunnannäyttäjillä on seuraajakaupungit, jotka so-

veltavat tuloksia omaan käyttöönsä. Kehittämispäällikkö Elina Wanne Espoon kestävän kehityksen vastuualueelta uskoo, että hankkeesta saadaan työkaluja, joilla Espoo saavuttaa hiilineutraaliuden vuoteen 2030 men-

nessä. Ilman asukkaita ja uutta kehittäviä yrityksiä kaupunkien kunnianhimoisimmatkaan tavoitteet eivät toteudu. Wanne korostaa, myös laadukkaan tutkimuksen ja koulutuksen sekä eri tahojen yhteistyön merkitystä.


LEPUSKI 3

Leppävaara-seuran

Vuosikokous Pullakahvitarjoilu klo 17

Tule käynnistämään Siisti Lepuski -kampanjaa!

Albergan kartanon salissa Sokerilinnantie 7 tiistaina 7.4.2020 klo 17.30

Raitti on lepuskilaisten henkireikä ja kohtauspaikka. Kuva Leppävaara-seuran ensimmäisiltä raittikarnevaaleilta vuodelta 1992. Etualalla näkyy asukkaiden arvossa pitämä ”Ruusupuisto”, jonka säilymistä ollaan valmiita puolustamaan. nokuntoisiksi ja haluttaisiin purkaa. Tarveselvityksessä tilalle esitetään aukeaa oleskelunurmea ja polkua. Ruusuryhmiä esitetään sen sijaan Muurarinaukiolle. Alkuperäiset terassit halutaan säilyttää osana alueen alkuperäistä ilmettä. Tämä palaute kirjattiin asukastilaisuudessa pidetyn kättennostoäänestyksen tuloksena jatkosuunnittelun pohjaksi.

Lepuskin henkireikä Raitti on paikallisille asukkaille enemmän kuin läpikulkuväylä aseman kodin tai urheilupuiston välillä. Raitilla kohtaavat eri-ikäset ihmiset - niin lastenvaunuja

”Kaupungin osuus koko energiankulutuksesta on vain 8 - 10 prosenttia. Kaupunki tarjoaa yrityksille alustan kehittää uusia ja innovatiivisia ratkaisuja, joissa älykkään tekniikan tuoma säästö, kulutuksen jaksotus ja energiaomavaraisuus ovat avainasemassa.”

Älykästä energiaa Sellossa on oma aurinkovoimala ja se pystyy säilömään akkuihinsa huippukausien ylituotannon. Sen kanssa kehitetään virtuaalimalleja. Kaupunki on kiinnostunut yhteistyöstä Sellon lähellä olevien asuintalojen kanssa sähkön- ja lämmönkulutuksen seuraamiseksi ja huippujen tasaamiseksi. Jos jokainen vähentää asuntonsa lämpöä esimerkiksi poissaolonsa ajaksi, säästöt näkyvät asukkaiden kukkarossa. Elina Wanne uskoo, että motivoimalla ihmisiä järkeviin energiaratkaisuihin, päästään parhaisiin tuloksiin. Hän puhuu lämpimästi energiakäytön joustavuudesta ja vaihtoehtojen tarjoamisesta. Suomessa odotetaan EU:n puhtaan energian pa-

Raitti nostettiin arkkitehtien ammattilehdissä jo heti 1980-luvulla valmistuttuaan keskustojen jalankulkualueiden malliesimerkiksi. työntävät perheet, koiranulkoiluttajien raittiparlamentit kuin vuosi vuodelta kasvava rollaattorikansa. Unohtaa ei myöskään jokavuotisia Raittikarnevaaleja, jolloin tuhannet ja taas tuhannet leppävaaralaiset ottavat raitin omakseen. Raitin korjauksesta lisää digilehdessä sivulla 8.

www.lepuski.fi

TERVETULOA YKSITYISEEN TERVETULOA YKSITYISEEN RUUSUN RUUSUN PÄIVÄKOTIIN PÄIVÄKOTIIN Espoon Leppävaaraan! Leppävaaraan Espoon OLEMME AVOINNA KLO: 7–17

Leikki,luovuus, luovuus,ilo, ilo,turvalliset turvalliset ja ja pysyvät pysyvät Leikki, ihmissuhteet,HYVÄ HYVÄ PÄIVÄKOTIPÄIVÄ! PÄIVÄKOTIPÄIVÄ! ihmissuhteet, Toiminta-ajatuksenamme on on tarjota tarjota lapselle lapselle Toiminta-ajatuksenamme turvallinen hoitopaikka, hoitopaikka, jossa jossa on on pysyvät pysyvät ja ja turvallinen lämpimät ihmissuhteet! ihmissuhteet! lämpimät •Mukavan kokoinen päiväkoti! •Päiväkodissamme toimii Englannin kerho! •ILO TYÖSSÄ ON VOIMAVARAMME!

Haku osoitteessa: www.ruusunpaivakotioy.fi Tiedustelut: Anne Riihimäki, 050 4056054 ruusu.vaakuna@kolumbus.fi Ruusun päiväkoti Huvilinnanaukio 8, 02600 Espoo

Liikunta, leikki ja ulkoilu on meille erityisen tärkeää!! TERVETULOA TUTUSTUMAAN!

Leppävaaran Laskenta

on nyt

Teksti: Arja Salmi Kuvat: Leppävaara-seura

ketin direktiivin käytäntöönpanoa, joka tekee mahdolliseksi kuluttajan toimimisen myös sähkön ja lämmöntuottajina. Esimerkiksi aurinkoenergia saadaan tehokäyttöön, kun huippukausien ylituotanto voidaan myydä ja ostaa energiaa, kun sitä tarvitaan. Suomessa asiaa valmistelee työ- ja elinkeinoministeriö.

Monipuolista liikkumista Leppävaarassa auto ei ole välttämättömyys, sillä jo nyt Leppävaara kuuluu niihin Espoon alueisiin, joissa on vähiten yksityisautoja. Raide-Jokeri ja tuleva kaupunkiradan jatke parantavat liikkumista entisestään. Nyt testataan erilaisia kutsubussijärjestelmiä ja julkisiin kulkuvälineisiin yhdistettäviä ”ensimmäisen ja viimeisen kilometrin” palveluja. Kerassa on kokeiltu ilman kuljettajaa kulkevaa robottibussia, joka on kehitetty Otaniemessä. Sellossa on jo useita sähköautojen latauspisteitä ja läheisellä asemalla bussit lataavat akkunsa. Sähköautojen akut ovat

Raitin ja Läkkitorin holtiton läpiajo kuriin Leppävaaran projektinjohtaja Mika Rantala kertoi hyviä uutisia raitin suunnittelusta järjestetyssä asukastilaisuudessa. Läkkitorilla ja raitilla jatkuvasti lisääntynyt autoliikenne, pysäköinti ja läpiajo huolestuttaa asukkaita ja sitä yritetään vihdoin saada kuriin. Suunnitteilla on läpiajoa estäviä puomeja sekä pysäköinnin kieltäviä liikennemerkkejä. Asian tiimoilta pidettiin jo tammikuussa kaupungin eri toimijoiden kesken alkukatselmus ja seuraava kokous pidetään helmikuun puolivälissä. Nopean läpiajavan pyöräilyn johtamista pois raitilta mietitään muun muassa keskuksen asemakaavatyön yhteydessä. Leppävaaran pohjoisen keskuksen kaavaehdotus onkin tulossa lautakuntaan vielä tänä keväänä. Jos lautakunta hyväksyy virkamiesten esitykset, niin kaava ehtinee vielä ennen kesälomia virallisesti nähtäville, jolloin siitä järjestetään oma info- ja keskustelutilaisuus.

Taloushallinnon asiantuntijayritys palveluksessasi • yritysten perustaminen • taloushallintopalvelut • järjestelmäratkaisut • palkkahallinto • vero- ja lakipalvelut

Lars Sonckin kaari 14 02600 ESPOO Puh. 09-541 7275

Auktorisoitu Taloushallinnon jäsen

Taloushallinnon asiantuntijayritys palveluksessasi • yritysten perustaminen • kaikki taloushallintopalvelut • sähköinen laskutuspalvelu • palkkahallinto • verotuspalvelut Puh. 09-541 7275 • www.leppavaaranlaskenta.fi

Teksti: Arja Salmi Kuvat: Leppävaara-seura Lars Sonckin kaari 14, 02600 ESPOO

kehittyneet lyhyessä ajassa, niin että yhdellä latauksella voi ajaa aikaisempaa pidempään. Lataaminen on nopeutunut. Uusista innovaatioista huolimatta edelleen pyöräily ja kävely ovat paras tapa taittaa lyhyet matkat. Leppä-

vaaran keskustan suunnitelmissa kevyen liikenteen väylät ja viihtyisyys ovat merkittävässä asemassa. Lue lisää DigiLepuskin sivulla 8. Teksti ja kuva: Pirjo Toivonen


Leppävaaran kasvu ruuhkauttanut terveysaseman Uusi lääkärinvirka helpottaa jonkin verran Leppävaran terveysaseman ruuhkaa. Tammikuussa aloittaneilla lääkäreillä on kohta työhön perehdyttämisjakso ohitse. Ylilääkäri Kristian Siekkinen Leppävaaran terveysasemalta kertoo, että terveysaseman ruuhkaan on kaksi syytä. Alueelle on muuttanut paljon ihmisiä eikä heitä varten ole riittävästi palveluita. Toinen syy on terveyskeskustyöhön perehdytettävien lääkärien vaihtuvuus. Osa koulutettavasta siirtyi vuodenvaihteessa sairaalajaksolle ja sijaisen perehdyttäminen vie aikaa. Nykyisessä terveyskeskusjärjestelmässä hoidetaan vaativia monisairaita potilaita. Viherlaakson terveysaseman rakennus on niin huonossa kunnossa, että se pitää sulkea, mikä aiheuttaa muutoksia myös Leppävaarassa. Kiinteistön kunnon vuoksi Viherlaakson terveysasema siirtyy Kiloon. Kunnan päättäjille tulee päätettäväksi suunnitelma alueen palveluiden järjestämisestä. Ilta-aukioloajat ovat

Leppävaaran terveysaseman suunnitelmissa. Toteutuminen edellyttää kuitenkin hyvän suunnittelun lisäksi henkilöresursseja, joita onkin saatu. Siekkinen arvelee uudistuksen palvelevan erityisesti työikäisiä.

Toimiva päivystys Kristian Siekkinen on ylpeä Leppävaaran terveysaseman päivystyksen toimivuudesta. Siitä ei ole vara leikata resursseja muuhun käyttöön. Päivystyksenkin odotusajat pidentyvät silloin, kun sinne tuodaan nopeaa hoitoa tarvitseva potilas. Päivystykseen tulee usein potilaita, joilta löytyy joku vakava sairaus. Löydön ansiosta heidän hoitonsa päästään aloittamaan nopeasti. Moneen muuhunkin vaivaan saadaan apu heti, sillä terveydenhoitaja voi tarvittaessa konsultoida päivystävää lääkäriä. Lääkärin työ nopeutuu, kun hoitajalla on potilaan vaivoista perustiedot.

Etäpalvelut avuksi Ylilääkäri toivoo, että entistä useampi hyödyntäisi nettiajanvarausta, jota voi jo

käyttää muun muassa neuvola-aikoihin, rokotuksiin ja moneen vaivaan. Omakannasta näkee omat terveystietonsa kuten laboratorio- ja kuvantamistulokset. Jos omissa tiedoissa on epätarkkuuksia, kannattaa ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin. Kun Chat-palvelun tunnistautuminen saadaan valmiiksi, apua ja neuvoa saa hyvinkin henkilökohtaisiin asioihin. Chatin kehitys tulee auttamaan myös Oma Olo -palvelun käyttöönotossa. Uusi Oma Olo -palvelu kutsuu hoitaman omaa terveyttä ja hyvinvointia. Sovelluksen oirearvioissa on jo 15 vaivaa, esimerkiksi päänsärky ja virtsatientulehdus sekä yleinen oirekysely. Videopalveluakin on tarjolla, mutta virtuaalilääkäri vielä puuttuu. Ensikuulemalta tuntuu, että terveyspalvelutkin edellyttävät hyviä digitaitoja. Siekkinen korostaa, että näillä keinoilla säästetään lääkärien ja hoitajien aikaa potilastyöhön. Teksti ja kuva: Pirjo Toivonen Lisää DigiLepuskissa.

4 LEPUSKI

Perkkaan Huolto Oy www.perkkaanhuolto.fi

Kiinteistöhuolto - Päivystys 24h

Leppävaaran kirkon kastepuu lehtii jo Tänä sunnuntaina Leppävaaran seurakunnan kastepuu saa ensimmäiset lehtensä, kun kastettavana olevien nimet ripustetaan puuhun. Jokainen lehti viipyy puussa puolisen vuotta, minkä jälkeen perhe saa lehden itselleen. Puu elää, kun siihen tulee uusia lehtiä ja vanhoja poistuu. Leppävaaran seurakuntaan kastetaan vuosittain noin 350 uutta jäsentä. Kastepuu on uusi traditio, joka korostaa kasteen merkitystä. Espoon seurakunnista Olari sai ensimmäisenä kastepuun. Perhetoiminnanohjaaja Seija Hatakka kertoo, että seurakunta järjestää tilaisuuden, jossa lehti annetaan omaisille. Hän muistuttaa, että lasten lisäksi kastettavina on myös aikuisia. ”Puu kuvaa seurakuntaa ja lehdet sen uusia jäseniä”, pelkistää puun suunnitellut Hatakka kastepuun ideaa. Hänellä on helmikuussa kirkossa näyttely puun luonnoksista. ”Toteutunut on aika lähellä ensimmäistä suunnitelmaa.” Vaikka Hatakalla on sekä sisustusarkkitehdin että

metallialan artesaanin koulutus, ei aluksi ollut selvää, että hän suunnittelisi puun. Seurakunnassa työskennellessään hän on hyödyntänyt kolutustaan muun maussa lavastamalla näytelmiä Arkin toimintaan. Myös Sellon kulmalla oleva Arkin näyteikkuna on Seijan käsialaa. Seija Hatakka kertoo saaneensa vaikutteita Tapio Wirkkalan tavasta käsitellä vaneria. Sitä hän on käyttänyt myös esimerkiksi Lohjan seurakunnalle tekemiinsä veistoksiin. Leppävaaran seurakunnan kastepuun on toteuttanut Hatakan pienoismallin mukaan veneveistäjä Rudi Biaudet. Puun lehvistön pohja on mdf-levyä, joka on maalattu magneettimaalilla. ”Metalli olisi ollut liian painava.” Lehdet ovat punaisia ja vihreitä. Lehtivarastoa on kirkossa parin vuoden tarpeisiin. Aluksi

ajateltiin, että yksi lehti olisi vuoden puussa, päädyttiin kuitenkin puoleen vuoteen.

Teksti: Pirjo Toivonen Kuva: Seija Hatakka

Leppävaarassa pitkä jono kiireettömään hoitoon

Keväällä Estradassa maksuttomia Seniorijameja

Äkilliseen sairastumiseen saa Leppävaaran terveysasemalta nopeasti avun. Kiireettömään hoitoon taas joutuu odottamaan pitkään, jopa kuukausia. Tätä mieltä oli moni Leppävaara-seuran Facebook-sivuilla. Keskustelijat kiittelivät terveydenhoitajapalvelua.

”Olisi pitänyt aloittaa jo 60 vuotta sitten”, Pera kertoi, miltä bändisoitto on tuntunut. Mirjan mielestä ensimmäinen kerta rumpalina tuntui vähän oudolta, mutta ei huonolta. Basson soittaminen oli hänestä aika helppoa. Maijasta on ollut kiinnostavaa nähdä, mitä kaikkea vielä voi oppia. Yhteen ääneen koko ryhmä sanoo, että harrastus sopii ihan kaikille iästä riippumatta. Estradan Seniorijameissa ei tarvita aikaisempaa kokemusta, vaan kaikki ovat tervetulleita opettelemaan bändisoitinten soittoa tai laulamaan. Harjoituksissa voi kokeilla kitaraa, bassoa, rum-

Hoitajalla on tukenaan päivystävä lääkäri, jonka saa nopeasti paikalle. Riitta Sirenillä on toisenlainen näkemys. Hänen Omakannan tiedoissa on ollut virheitä, esimerkiksi hänen on kerrottu sairastavan tautia, jota vasta selvitetään. Siren on pykinyt pääse-

mään saman lääkärin vastaanotolle, koska ”löytyi nuori napakka lääkäri, joka otti vaivat tosissaan ja käynnisti hoidon.” Ongelmana on ollut, että ”vakilääkärille” on vaikea saada aikaa. Onpa häntä kerran pyydetty soittamaan viikon päästä uudestaan.

Omaolo Omaolo tarjoa sosiaali- ja terveyspalveluja nopeasti ja esteettömästi, ympäri vuorokauden – vaikka kotisohvalta käsin. Omaolon antamat suositukset ovat aina henkilökohtaisia. Ne perustuvat ajantasaisimpaan tieteelliseen tutkimusnäyttöön ja kansallisesti yhteisesti sovittuihin kriteereihin. Omaolo kysyy ensiksi arveleeko tietoa etsivä tilanteensa olevan sellainen, että se vaatii hoitoa vai riittävätkö itsehoito-ohjeet. Heti alussa mustutetaan, että lomake ei ole henkilöille, jotka arvelevat olevansa vakavasti sairaita. Heitä kehotetaan ottamaan yhteyttä päivystykseen tai 112:en. www.omaolo.fi

puja ja sähköpianoa sekä mikrofoniin laulamista. Kevään projekti on osallistujille maksuton. Suunnitteilla on vakituisen bändin perustaminen Seniorisävelet-laulajien yhteyteen. Seniorisävelet kokoontuvat Estradan toimipisteessä Läkkitorilla 4.kerroksessa joka toinen

tiistai Tamara Lazarevan johdolla. Loppukevään soittokerrat ovat ti 11.2. klo 11.3012.30, ti 18.2. klo 11.00-12.00 ja ti 25.2. 11.30-12.30. Seniorisävelet-yhteislauluhetkissä ovat tiistaisin 11.2., ti 25.2., ti 10.3., ti 24.3., ti 7.4. ja ti 21.4. Hinta on 5e/opetuskerta. Laulattajana toimii Tiina Tertsunen. Kuva: Estrada


LEPUSKI 5

Yhteisvastuu 2020 -lipaskeräYstempaus Pe 14.2. klo 16–19 Sello. Yhteisvastuu 2020 tukee vanhemmuutta kotimaassa ja maailmalla. Tule kerääjäksi kauppakeskus Selloon! Liivin, lippaan ja taukokahvit saat Lasten kappeli Arkista.

a l i v h a k i Barokk n o t a r a m i musiikk

Yhteisvastuumusat & kahvila Su 1.3. klo 13–16 KilonRisti.

Su 9.2. klo 14–18 Leppävaaran kirkko.

Tule laulamaan ja arvaamaan Yhteisvastuulle! NonStop-kahvilassa tarjolla suolaisia ja makeita leivonnaisia.

Kahvia ja barokkia tauotta Yhteisvastuun hyväksi. Konsertit ovat tasatunnein, välissä 10 min tauko. Kahvila on auki srk-salissa koko ajan. Vapaa pääsy.

• Toivevirret klo 13

• Elokuvamusiikki klo 13.35 • Riparilaulut klo 14.10

• Vauva-taaperomuskari klo 15.05 • Elämäni henksu klo 15.25

Voi Luoja! Jumala terapian tarpeessa. Espoon kaupunginteatterissa ensi-ilta on 8.2.2020.

raus ajanva 400 0104 1

MEHILÄINEN ESPOO PALVELEE Leppävaarassa, Hevosenkenkä 3 ma-to 8-20 pe 8-18 la 9-15 Matinkylässä, Piispanportti 10 ma-to 8-20 pe 8-16 Tapiolassa, Revontulentie 8 ma-to 8-20 pe 8-15

mehilainen.fi Soitto kiinteän verkon liittymästä sekä matkaviestinverkon liittymästä maksaa 0,0835 €/puh. + 0,1669 €/min.

Israelilainen näytelmäkirjailija Anat Govin käsittelee näytelmässään Voi Luoja (oh my God) länsimaisen ihmisen koko alitajunnan. Näytelmä on häpeämättömän törkeä komedia kahden ihmisten välisistä ennakkoluuloista ja vihamielisistä väärinkäsityksistä. Matti Soisalon esittämä Jumala on väsynyt, masentunut ja vähän väliä mielensä pahoittava valkoinen, keski-ikäinen mies. Ahdistukseen ja epäuskoon hän etsii terapiaa. Sanna-Kaisa Palo esittää psykoterapeutti Ellaa, joka on yksinhuoltaja ja jonka elämässä on paljon pettymyksiä. Ella on moderni, koulutettu ihminen, joka ei usko Jumalaan. Jumalan on taas vaikea uskoa ihmiseen. Esitys sinkoilee Raamatun tapahtumista nykypäivään ja takaisin. Lisää sivulla 9. Kuva: Espoon kaupunginteatteri

2020

Tule ostamaan! Kaikille avoin ja maksuton

Läkkitorilla la 16.5. ja 22.8. Soittoniekanaukiolla la 27.6. ja 8.8. klo 10-14 @leppavaaraseura

www.lepuski.fi


Kolumni 8.2.2020

6 LEPUSKI

Hyvä tahto töihin!

Tervetuloa Kilo-Kera -seuran sääntömääräiseen kevätkokoukseen 18.3.2020 klo 18. Kokouksessa käsitellään 2019 toimintakertomus ja tilinpäätös. Kokouksen aluksi keskustellaan Kilo-Kera -alueen ajankohtaisista asioista. Kokouspaikka ilmoitetaan myöhemmin kotisivuilla ja Facebookissa. Keran asemakaavan ensimmäinen osa oli esillä alkuvuodesta. Nyt esitelty kaava käsitti SOK:n omistaman Keran hallin, TransMerin entisen toimitilan ja vastaanottokeskuksen käytössä olevan toimistotalon alueen. Yleisötilaisuudessa ihmeteltiin osayleiskaavan ja asemakaavan ristiriitaa pientaloalueiden huomioimisesta. Julkisten palvelujen ja liikenteen riittävyys väkimäärän lisääntyessä huimasti herätti huolta. Melun hallintaan kaivattiin selkeitä suunnitelmia. Muutoin asemakaavaluonnos sai myönteisen vastaanoton. Rakennusten väliaikaiskäyttö näyttää saaneen lupaavan alun.

Kevätkauden maksu on jäseneltä 28 euroa ja ei-jäseneltä 40 euroa. Kiinnostuitko? Ota yhteyttä kilokeraseura@gmail.com Kilon ja Keran kotiseutupolku kaipaa vinkkejä mielenkiintoisista paikoista, rakennuksista kotikulmiltamme. Onko sinulle valokuvia, tarinoita jaettavaksi. Vinkkaa meille niistä kilokeraseura@gmail.com Tule mukaan! Liity jäseneksi! Jäsenmaksu 2020 on 12 euroa ja saman talouden toiselta jäseneltä 4 euroa. Maksu tilille FI14 8000 1170 1330 46 Viitenumero: 67124

Sisäliikuntaa tarjolla: seura on saanut käyttöönsä liikuntavuoron Jupperin koulun liikuntasalista tiistaisin klo 19 - 21. Lentopallo on ollut liikkujien suosiossa.

Uusi jäsen, lähetä sähköpostilla yhteystietosi kilokeraseura@gmail.com

Kysy eläinlääkäriltä

Kiitos kysymyksestäsi. Kuvauksesi perusteella vaikuttaa, että koirasi ei näe kunnolla tai on täysin sokea. Kyseessä voi olla kaihi, mutta yleensä kaihin aiheuttama linssien harmaatuminen on yleensä helppo erottaa. Koirallasi voi olla myös muu silmäsairaus, esimerkiksi verkkokalvon rappeuma tai irtoaminen. Mielestäni sinun kannattaa viedä koirasi silmäsairauksiin erikoistuneen eläinlääkärin tutkimuksiin, vaikka näköä palauttavaa hoitoa ei todennäköisesti ole. Harmaakaihi voidaan usein korjata leikkauksella, mutta ei aina. Muihin sokeuttaviin silmäsairauksiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta on tärkeää tarkistaa, että silmä on kivuton. Esimerkiksi glaukooma (”silmänpainetauti”) on hoitamattomana hyvin kivulias ja johtaa sokeutumiseen. Sokeutuminen sinänsä, jos siihen ei liity kipua, ei ole koiralle samanlainen katastrofi kuin ihmiselle. Hajuaisti

Koirallani on näköongelmia Rakas ystäväni, 10-vuotias mäyräkoira Peppi, kulkee ulkona ja vieraissa paikoissa epävarmasti, välillä se törmäileekin. Kotona ongelmaa ei ole. Voiko kyseessä olla kaihi, vaikka silmät eivät mielestäni ole samentuneet? Miten voin auttaa ystävääni?

Kysy eläinlääkäriltä. Lähetä kysymykset pirjo@luovaratkaisu.fi

MUSIIKKI- JA TANSSITUNTEJA LÄKKITORILLA! Ilmoittaudu mukaan tai tule kokeilutunnille!

on koiran tärkein aisti, ”koirat elävät hajujen maailmassa”. Koirat tunnistavat toisensa ja tutut ihmisetkin lähinnä hajun perusteella. Myös koirien kuuloaisti on paremmin kehittynyt kuin ihmisellä. Koirat eivät liioin tarvitse tarkkaa näköä: ne eivät lue tai katso tv:tä. Sokea koira voi siten elää onnellista elämää. Koirat sopeutuvat liikkumaan tutussa ympäristössä ilman näköaistia, varsinkin kun ne useimmiten sokeutuvat hitaasti. Ulkona ne voivat silti törmäillä. Voit auttaa ystävääsi helpottamalla sen liikkumista. Sisällä tulee pitää tutut kulkureitit vapaina, niin ettei esimerkiksi huonekaluja ole yllättäen koiran kulkureitillä. Ulkona ei voi pitää sitä vapaana muuten kuin ehkä aidatulla kotipihalla ja sinun tehtäväsi on taluttaa koiraa niin, ettei törmäysvaaraa ole. Myös sokea koira tarvitsee liikuntaa ja nauttii ulkoilusta. ELL Anna-Maija Teppo Eläinklinikka Equivet

Viime joulu oli taas täynnä rakkautta, kynttilöitä, ruokaa, hyvää tahtoa ja vettä. Noh, joulu meni, vesisade jäi. Miten kävi hyvälle tahdolle? Unohtuiko se joululaulujen vaiettua? On helppo tahtoa hyvää, kun on onnellinen, kun on rakkaittensa keskellä. Hyvä tahto tekee mukavia asioita itselle ja toisille. Ihan itsestään. Hyvä tahto on vastakohta pahalle tahdolle. Paha tahto yleensä syntyy katkeruudesta ja kasvaa vihaksi. Onko rakkaudettomuus kaiken pahan alku? Ajatellaanpa, että kaikki olisivat rakastettuja ja hyvän tahdon vallassa. Miten toisenlainen maailmamme olisikaan! Missään ei sodittaisi. Miksi sodittaisiin, jos halutaan itselle ja toisille vain hyvää. Ei mätkittäisi edes turpiin ketään. Annettaisiin nälkäisille ruokaa, ei alistettaisi ketään, ei huijattaisi, varastettaisi, petettäisi, kidutettaisi, ei missään muodossa. Jos töpeksisin Sellon liukuportaissa, kukaan ei tönäisisi minua ohittaessaan, kukaan ei yrittäisi kurkkia tunnuslukuani kassalla tai kopeloisi laukkuani. Kenenkään ei tarvitsisi istua tunnelissa kerjäämässä tai soittamassa surkeasti haitaria. Kukaan ei sotkisi toisten rakennuksia tai rikkoisi ikkunoita. Palataanpa maankamaralle haaveista! Ei se hyvä tahto ihan kaikkeen riitä, mutta parantaisi kyllä elämäämme huomattavasti. Hyvän tahdon lisäksi on myös tehtävä jotakin, pantava itsensä likoon ja edistettävä oikeita asioita, vaadittava päättäjiltä hyviä tekoja, ainutlaatuisen planeettamme suojelua, muutettava jatkuvan kasvun ja voitontavoittelun ajattelukaavaa ja arvioitava tärkeät asiat uudelleen. Maailman suurin sijoitusrahasto Blackrock kääntää jo rahoitustaan pois pelkästään voittoa tuottavista ja ympäristöä tuhoavista toiminnoista ja suuntaa rahoituksensa kestävän kehityksen kohteisiin. Ei se suinkaan pelkkää hyvää tahtoa ole vaan markkinatalouden logiikkaa. Mutta hyvä niinkin. Pidetään sitä herkästi syntyvää pahaa tahtoa silmällä, puututaan siihen heti: kotona, koulussa, työelämässä. Suositaan hyvää tahtoa toimissamme, ei vihaa. Ratu

SEURAAVA LEPUSKI 4.–5.4.

HOK-Elannon Hautauspalvelun

KIVIPÄIVÄT 4.–15.2.

Leppävaara: Läkkisepänkuja 3, puh. 010 76 66610 Kivipäivien ajan uuden kiven tilauksesta S-Etukortilla –10 % ja lisäksi Bonusta.

Muut toimistot: hok-elannonhautauspalvelu.fi Kiviesittelijä paikalla: MA–TI 11.–12.2. Hyvinkää, Suokatu 8, Prismakeskus puh. 010 76 66580

(0,0835 € + 0,1209 €/min)

hok-elannonhautauspalvelu.fi

hok-elannonhautauspalvelu.fi hok-elannonlakipalvelu.fi hok-elannonkukkasitomo.fi

Lepuskin Retro & Vintage taas kesäkuussa 13.6. Suuren suosion saanut tapahtuma vanhojen tavaroiden, vintagen ja keräilyn ystäville luvassa nyt jo kolmatta kertaa Sellosalin lämpiössä. Leppävaara-seuran ja Sellosalin yhteistyönä järjestettyyn tapahtumaan on vapaa pääsy. Varaukset ja tarkemmat tiedot paikoista Anja Sivoselta sähköpostilla retrolepuski@gmail.com


LEPUSKI 7

Tapiola Sinfoniettalla runsaasti konsertteja ja ilmaistapahtumia Tapiola Sinfoniettalla on kevään aikana useita konsertteja eri puolilla Espoota, ja myös paljon ilmaistapahtumia. Kamarimusiikkikonsertteja on muun muassa Sellosalissa ja Perkkaan kappelissa. Espoon kulttuurikeskuksessa järjestetään konserttien lisäksi kaikille avoimia luentoja ja avoimia kenraaliharjoituksia. Kevätkauden Hetkiä-konserteissa Sellosalissa kuullaan kansanmusiikkivaikutteisia klassisia teoksia ja seitsemälle soittajalle sävellettyjä teoksia eli septettoja. Kamarimusiikkia kappeleissa -sarjassa 9.-10.5. Tapiola Sinfoniettan muusikot esiintyvät Soukan, Perkkaan, Kauklahden ja Olarin kappeleissa. Tunne orkesterisi -luennoille ovat tervetulleita kaikki klassisesta musiikista kiinnostuneet. Luennoilla kuunnellaan runsaasti eri aikakausien musiikkinäytteitä ja tutustutaan näiden aika-

kausien kuvataiteeseen. Luentoja isännöi Ville Komppa, ja yleisö voi esittää myös omia kysymyksiään. Luentojen teemat toistuvat soivassa muodossa iltapäiväkonserteissa 5.3. ja 16.4. Luennoille on vapaa pääsy. Yleisölle avoimet kenraaliharjoitukset Espoon kulttuurikeskuksessa tarjoavat mahdollisuuden tutustua orkesterin ja kapellimestarin työskentelyyn. Seuraava yleisökenraali on 27.3. klo 10. Useimpien konserttien yhteydessä järjestetään myös konserttiesittelyjä ja

taiteilijatapaamisia, jotka syventävät soivaa konserttikokemusta. Tutustu Tapiola Sinfoniettan kevätkauden konserttikalenteriin ja ilmaistapahtumiin osoitteessa tapiolasinfonietta.fi Tunne orkesterisi -luennot Espoon kulttuurikeskuksessa klo 16.30-18.00: Ke 4.3.2020: Kansanlaulusta sinfoniaan Ke 13.5.2020: Keskeneräiset ja unohdetut teokset Teksti ja kuva: Tapiola Sinfonietta

Kädet Lukiolaisten piirroskurssin harjoitelmia Kohtaaminen käsien äärellä: Mitä kädet kertovat? Mitä ne ovat koskettaneet ja kokeneet? Talon asukkaiden ja kävijöiden käsistä lokakuun lopussa piirrettyjä harjoitustöitä Otaniemen lukion Luovan piirrosilmaisun kurssin 16-18-vuotiaiden opiskelijoiden tekeminä. Piirrroskurssin työt ovat nähtävillä Leppävaaran Elä ja Asu -seniorikeskuksen ruokasalissa, Säterinkatu 3. Kuva: Tutta Toivonen

Aditro Oy • Alberti-Siivous • Apteekki Elixir • As Oy Espoon Emilia • JM Suomi Oy • Kauppakeskus Sello • K-Supermarket Leppävaara • Leppävaaran Galleria • Leppävaaran järjestöyhdistys ry • Leppävaaran Laskenta Oy • Leppävaaran Rotaryklubi • Leppävaaran seurakunta • Leppävaaran Sos.dem työväenyhdistys • Viestintätoimisto Luova Ratkaisu • Musiikkiopisto Juvenalia • Orasmus Oy • Pelican Self Storage • Ravintola Alberga • Ravintola Harakanpesä • Sellon apteekki • Tiimixi Oy • Timanttiset Kulta-Aika • Wulff-Yhtiöt Oyj Kannattajajäsenemme liputtavat Lepuskin puolesta, liputa sinäkin ja käytä kannattajajäseniemme palveluja. www.lepuski.fi

LEPUSKI Päätoimittaja: Arja Salmi Leppävaara-seura ry Puh. 0500 675 387 arja.salmi@lepuski.fi Vastaava toimittaja: Pirjo Toivonen Luova Ratkaisu Oy Puh. 040 53 22 907 pirjo@luovaratkaisu.fi

Ilmoitusmyynti: Viestintätoimisto Luova Ratkaisu Oy Puh. 040 53 22 907 pirjo@luovaratkaisu.fi tutta@luovaratkaisu.fi Ilmoitusaineisto: tutta@luovaratkaisu.fi Kustantaja: Viestintätoimisto Luova Ratkaisu Oy

SUUR-LEPPÄVAARAN ASUKASLEHTI Julkaisija: Leppävaara-seura ry PL 120, 02601 Espoo 0500 675 387 www.lepuski.fi seura@lepuski.fi Painopaikka: Suomalainen Lehtipaino Oy Jakelu ja jakelun valvonta: Helsingin Jakelu-Expert Oy Puh. (09) 561 56 400 www.hjex.fi/jakelu

Jäsenmaksut: Henkilöjäsen: 15 €/vuosi Kannatusjäsen: 60 €/vuosi Leppävaara-seuran tilit: Nordea FI20 2386 1800 0251 30 Varsinaiset jäsenet: Arja Salmi, puheenjohtaja, Raija Ahonen, sihteeri, Timo Haukilahti, varapuheenjohtaja Martti Jokela Olli Lehtonen Tapio Lipasti

Reija Loponen Kari Pietarinen Marja Sysimies Varajäsenet: Pirjo Myllys Olli Palonen Tuija Sahlman Annika Tuominen-Kalland Taloudenhoitaja: Maija Tahvanainen

Kansallismuistipiiri: Markku Salmi, Arja Salmi ja Riitta Laaksonen www.lepuski.fi www.facebook.com/leppavaaraseura www.instagram.com/lepuskiseura/ https://twitter.com/LeppavaaraS


Leppävaaranraitin uudistaminen

Mistä on kysymys? Lähivuosina raittia odottaa isompi uudistaminen Konstaapelinkadulta pohjoiseen. Kaupunki haluaa kehittää raittia osana yhtenäistä kevyen liikenteen yhteyttä asemalta Urheilupuistoon asti. Tulevaisuudessa raitti siis jatkuu Urheilupuistoon Lintuvaarantien länsipuolelle nykyisestä alikulusta Veräjäpellonraittia pitkin Monikon uuden koulukeskuksen sekä Warrior-ja Lepa-areenoiden sivuitse.

Keskeiset tavoitteet Raittikokonaisuuden suunnittelutarvetta on nyt kartoitettu konsultin laatimalla ”Leppävaaranraitin tarveselvityksellä”. Sen mukaan keskeisimmät suunnittelua ohjaavat yleiset tavoitteet ovat vehreyden säilyttäminen, turvallisuudentunteen parantaminen ja raitin visuaalisen ilmeen kohottaminen. Lisäksi on tarve rajoittaa autoliikennettä sekä ohjata pyöräliikennettä vaihtoehtoisille reiteille. Viimeksi mainitut eivät ole mahdollista pelkästään

Leppävaaranraittia kehittämällä vaan niitä tarvitaan laajempaa suunnittelua. Keskeinen remonttitarvetta laukaissut tekijä on korjata maan pinnan alla kulkevaa kunnallistekniikkaa. Kun raitti sen vuoksi joudutaan kaivamaan auki, niin on pidetty järkevänä samassa yhteydessä uusia myös pintarakenteita, kalusteita ja istutuksia.

Suunnittelualueet Suunnittelualue näkyy oheisella kartalla punaisella katkoviivalla. Raitin eteläosa Konstaapelikadus-

DIGILEPUSKI 8

ta Sellon suuntaan perusparannettiin muutama vuosi sitten isolla rahalla, joten se jää remontin ulkopuolelle. Koska raittia kuitenkin suunnitellaan kokonaisuutena, on tällekin osalle luvassa toiminnallisia parannuksia ennen kaikkea keskeisen kävelyalueen rauhoittamiseksi läpiajoliikenteeltä. Kartalla näkyy eri osa-alueita, joista kullekin on tarvesuunnitelmassa jo alustavasti hahmoteltu suuntaviivoja ja kehittämistarpeita. Mitään yksityis-

kohtia ei vielä ole lyöty lukkoon. Yksityiskohdat suunnitellaan katu- ja puistosuunnitelmassa, mutta tähän vaiheeseen päästään korkeintaan noin vuoden päästä. Sitä ennen on työn alla yleisempi suunnitelma ja kustannusten arviointi. Toteutus tehdään vaiheittain ja todennäköisesti usean vuoden aikana.

kotisivuilla, jonne on koottu asukkaille 28.1.2020 Sellon kirjaston asukastilaisuudessa esitelty aineisto. Tarveselvitys julkaistaan myöhemmin kaupungin verkkosivuilla, jonne avataan raitin kehittämisen hankesivu. http://lepuski.fi/Leppavaaranraitin_uudistuminen_040220.html

Tutustu aineistoon lepuski.fi -sivulla Tarveselvitykseen ja remontin taustaan voi nyt tutustua Leppävaara-seuran

Teksti: Arja Salmi Kartta: Espoon kaupunki

Kädet – Lukiolaisten piirroskurssin harjoitelmia nähtävillä Leppävaaran Elä ja Asu -seniorikeskuksen ruokasaliss


DIGILEPUSKI 9

Voi luoja! Näytelmän asetelma on herkullinen. Jumala on valinnut Ellan terapeutikseen, koska tämä ei ole koskaan pyytänyt häneltä mitään, mutta moittinut kaikesta joka ilta. Näytelmä sisältää runsaasti huumoria, mutta komedia se ei ole. Katseleminen on kuin kuorisi sipulia: juuri esille tulleen kerroksen alta löytyy toinen. Sekä Palon että Suosalon ilmaisu on vahvaa. Ääntä ei säästellä, kun toisen tekemiset nostetaan esille. Ella sivaltaa Jumalaa loistavasti Raamatulla, josta hän löytää perusteita Jumalan parituhatta vuotta kestäneeseen masennukseen. Mitä sellainen on, että pistää oman valitun kansansa kärsimään. Entä Jobin kohtelu. Jobhan muistutti eniten sitä lempeää ihmistä, jota Jumala oli ajatellut Aatamin luodessaan. Ella saa Jumalan näyttämään tyypiltä, jolla ei ollut oikein kunnon suunnitelmaa. Maailmankin hän loi vähän kuin tekemisen puutteessa. Kun asiat menivät pieleen, suututtiin ja tuhottiin. Nytkin ilmassa leijuu uhkaus; jos Ella ei auta, niin… Näytelmä päättyi tavallaan ilman ennakkovaroitusta, muutama nopea tapahtuma. Tuli mieleen, voiko noin tosiaan käydä. Luoja tietää. Lior on koko ajan läsnä, mutta omissa oloissan. Tanssijan koulutus näkyy hänen suorituksessaan. Samalla se korosti, että jokaisella ihmisellä, vammaisellakin, on omaa erityisosaamista. Jälkeenpäin Espoon kaupunginteatterin ulkopuolella korvaan tarttui erään naisen kommentti. Hän piti näytelmää kunnianosoituksena autististen lasten äideille. Näytelmä kannattaa käydä katsomassa. Revontulisalin katsomo on lyhyt, mutta leveä. Nyt terapiatilan tuolit olivat niin, että katsomon vasen laita sai usein nähtäväkseen Suosalon selän. Hänen esiintymisenänsä oli niin vankkaa työtä, ettei Jumalan selän takana oleminen haitannut.

Psykoterapeutti Ella: Sanna Kaisa Palo Jumala: Martti Suosalo Lior, Ellan autistinen poika: Ari Kauppila Ohjaus: Taru Mäkelä käsikirjoitus. Anat Gov Lavastus ja valosuunnittelu: Max Wikström Espoon kaupunginteatterin Revontulihalli: 7.2. - 7.3. ja 18.11. - 17.12.

sa, Säterinkatu 3.

Kuvat: Tutta


DIGILEPUSKI 10I

JuuriJuhla-RotFestin 2020 teemana on Itämeri JuuriJuhla-RotFest –kansanmusiikkifestivaali tuo Espooseen 28.3.-4.4. upean kattauksen kansanmusiikkia Suomesta ja muualta maailmalta kaikilla mausteilla! Tapahtuman teemana on Itämeri. JuuriJuhla-RotFestiin tulee esiintyjiä Itämeren rantavaltioista Suomesta, Ruotsista, Virosta, Venäjältä ja Tanskasta sekä Aspön saaresta. Lisäksi tapahtuma

toivoo ihmisten kiinnittävän huomiota Itämeren tilaan, ja tulemaan talkoisiin meren hyvinvoinnin puolesta! Kansainvälisinä tähtinä ovat ruotsalainen barokkia ja kansanmusiikkia yhdistävä Duo von Wachenfeldt & Sundkvist, skandinaavista, kelttiläistä ja muuta musiikkia yhdistelevä Basco Tanskasta ja Ruotisista, jouhik-

koduo Puuluup Virosta sekä yleisön villitsijä Otava Yo Venäjältä. Suomalaista tarjontaa on myös runsaasti tässä Espoon kaupunkitapahtumassa: Värttinä ja Paleface, Pekko Käppi & K:H:H:L, Teho., Maria Kalaniemi & Pekka Pentikäinen, Juurakko, Suden Aika sekä Duo Selina. Perinteisempää kansanmusiikkia tapahtumassa on

myös paljon. Yleisön suursuosikit Espoon pelimannit solistinaan Elina Sauri tanssittaa Sellosalin lämpiössä, Aspö spelmän vuorostaan Thorstorpissa ja Halsbrytarna Sellosalin lämpiössä. Pelimanniyhtyeet valloittavat Ison Omenan Stagen päätöspäivänä monen tunnin ajan. Lapsille JuuriJuhlaRotFest tarjoaa ruotsinkielisen konsertin, kun Raka Ba-

naner vie lapset mukavalle musiikkiseikkailulle. Konsertteja järjestetään eri puolilla Espoota monien yhteistyökumppanien kanssa. Lisätietoja / Information: www.juurijuhla.fi, juurijuhla@juurijuhla.fi JuuriJuhla-RotFest, Hämeentie 34 D, 00530 Helsinki

Tuottaja Päivi Ylönen-Viiri (09) 8731 320, 0500 431 913, juurijuhla@ juurijuhla.fi Taiteellinen johtaja Maria Kalaniemi 040 553 9199, maria.kalaniemi@gmail. com

OHJELMA: La 21.3. klo 14 JuuriJuhla-RotFestin Etkot: Melkutus Pakilan musiikkiopiston, Käpylän musiikkiopiston ja Musiikkiopisto Juvenalian kansanmusiikin opiskelijat esiintyvät omassa konsertissaan. Mukana Maria Kalaniemi (harmonikka) ja Eero Grundström (harmooni) sekä oppilasta koottu suuri 100 soittajan kansanmusiikkiorkesteri. Katso lisätiedot: www.juvenalia.fi Liput 10/5 e nuorten kansanmusiikkitoiminnan hyväksi Sellosali

La 28.3. klo 18 Duo Selina, Suden Aika. Haltioidu Haltiassa – sävelmiä luonnosta. JuuriJuhla-RttFestin avajaiskonsertti. Suden Aika -yhtyeen ainutlaatuinen sointi syntyy neljän vahvan ja erilaisen naisäänen yhdistelmästä. Duo Selina, kahden kantelistin nykykansanmusiikkiduo, hakee inspiraatiota pohjoismaisista kansanmusiikkiperinteistä. Konsertin päälle jatkot Haltian ravintolassa, jami-isäntinä pelimanniyhtyeitä pääkaupunkiseudulta. Konsertin päälle jatkot Haltiassa,

jami-isäntinä pelimanniyhtyeitä pääkaupunkiseudulta. Haltian ravintola loihtii tarjolle Juurijuhlaan sopivia ruoka-annoksia. Liput 17/12 e+ toimitusmaksu (alk. 1 e), lippu.fi (ei vielä ennakkomyynnissä) Suomen luontokeskus Haltia

Ma 30.3. klo 19 Duo von Wachenfeldt & Sundkvist (SE) Barokin ja kansanmusiikin intensiivinen kohtaaminen Kansanmusiikilliset sävelmaailmat kohtaavat perinteisen kamarimusiikillisen ohjelmiston. Duo esittää omia sovituksiaan pelimannisävelmistä. Sovitukset saavat inspiraation barokin mestareilta. Maaginen pelimannimusiikin ja barokin kohtaaminen. Thomas von Wachenfeldt viulu, Joel Sundkvist kitara Vapaa pääsy Espoon tuomiokirkko, Kirkkopuisto 5 (Espoon keskus)


11 DIGILEPUSKI

Ti 31.3. klo 13.30.-15.15 Päivätanssit Espoon pelimannien tahdittamina, solistina Elina Sauri Vapaa pääsy Sellosalin lämpiö, Soittoniekanaukio1 (Leppävaara)

Ke 1.4. klo 9.30 Raka bananer Musiikkiseikkailu lapsille Konsertti ruotsinkielisten päiväkotien ja ala-asteiden lapsille, johon myöskin muut lapset ja perheet tervetulleita! Elämäniloa pursuava Raka bananer vie lapset mukanaan hauskalle musiikkiseikkailulle! Liput 5e ovelta Varaukset: susanne.raiha@hotmail.com Thorstorp, Gamla landsvägen 12 (Leppävaara)

Ke 1.4. klo 19 Aspö spelmän, Maria Kalaniemi & Pekka Pentikäinen Riemullinen saaristoilta! Harmonikkataiteilijat Maria Kalaniemi ja Pekka Pentikäinen soittavat tunnelmallisia sävelmiä Brunskäristä. Musiikin on säveltänyt Anna Danielsson. Aspö - musikaalinen saari – upea dokumentti vie yleisön vierailulle Aspön saarelle. Svengaava Aspö spelmän tanssittaa illan lopuksi. Tanssikengät mukaan! Liput 17/12e ovelta Thorstorp, Gamla landsvägen 12 (Leppävaara) To 2.4. klo 19 Paleface & Värttinä

Musiikillinen IloTulitus Palefacen ja Värttinän konsertti on verbaalista ja musiikillista ilotulitusta! Maailmanmusiikin kärkinimiin kuuluva Värttinä hyödyntää musiikissaan karjalaista laulu- ja pelimanniperinnettä. Paleface on tämän päivän runolaulaja, joka on ammentanut sanoituksiinsa aiheita historiasta ja tökännyt terävällä kynällään rohkeasti myös yhteiskunnan kipupisteitä. Liput 25/20 e + toimitusmaksu (alk. 1e), Lippupiste Kaikukorttitapahtuma Sellosali, Soittoniekanaukio1 (Leppävaara)

Pe 3.4. klo 19 Pekko Käppi & K:H:H:L, Puuluup (EST) Säkenöivää Jouhikkomagiaa ja ZombiPostFolkkia Jouhikkoilta Suomesta ja Virosta! Pekko Käppi & K:H:H:L on yhtye, joka todentaa sikarilaatikkokitaroineen ja jouhikkoineen mystisiä kansantaruja tähän aikaan. Puuluup on noussut nopeasti yhdeksi virolaisen folkmusiikin kuumista nimistä. Duon äänimaailma koostuu jouhikon luonnollisen sekä elektronisesti vahvistetun soiton yhdistelmästä. Liput 20/15e + toimitusmaksu (alk. 1 e), Lippupiste Kaikukorttitapahtuma Sellosali, Soittoniekanaukio1 (Leppävaara)

La 4.4. klo 11-16.30 Pilpatussoitot Espoon Kansanmusiikkikillan järjestämät Pilpatussoitot. Esiintymässä pääkaupunkisedun kansanmusiikkiyhtyeitä. Esiintymässä mm. Teho., Vantaan kansanpelimannit, Kesäpelimannit, Kameleontti-kuoro, Patrick Weckman & co, Töölön viuluklubi ja Helsinki Klezmer Kapelye Vapaa pääsy Ison Omenan kirjaston Stage

La 4.4. klo 18 Otava YO (RUS), Basco (DK/SE), Juurakko, Halsbrytarna Itämeri Soi - JuuriJuhlan upea päätöskonsertti Yleisön villitsijä Otava Yo on pietarilainen folkrock-yhtye, jonka muusikot luovat uusia tulkintoja venäläisestä kansanmusiikista omalla rennolla otteellaan. Tanskalais-ruotsalaisen Bascon musiikkiin on saatu vaikutteita skandinaavisesta, englantilaisesta, kelttiläisestä ja amerikkalaisesta musiikista. Juurakko risteyttää suomenkielisen blueslaulannan ja perinteisen kotimaisen soittimiston railakkaalla skiffle-asenteella. Halsbrytarna tanssittaa ja viihdyttää yleisöä illan päätteeksi omalla mukavalla menollaan. Tanssikengät mukaan. Liput 20/15e + toimitusmaksu (alk. 1 e, Lippupiste Kaikukorttitapahtuma Sellosali, Soittoniekanaukio1 (Leppävaara)


ELÄINKLINIKKA Vermon raviradan tallialueella

28.3.-4.4.2020 • Kansanmusiikkia Espoossa

JuuriJuhla-RotFest Teemana Itämeri

La 28.3. • klo 18

Haltioidu Haltiassa – sävelmiä luonnosta: Duo Selina, Suden Aika Suomen luontokeskus Haltia Ma 30.3. • klo 19

Duo von Wachenfeldt & Sundkvist (SE)

E JA ILLE

TÄYDEN PALVELUN KOTIMAINEN ELÄINKLINIKKA HEVOSILLE JA PIENELÄIMILLE

Barokin ja kansanmusiikin intensiivinen kohtaaminen. Espoon tuomiokirkko

Ti 31.3. • klo 13.30-15.15

Päivätanssit Espoon pelimannien tahdittamina, solistina Elina Sauri Sellosalin lämpiö Ke 1.4. • klo 9.30

Raka bananer Thorstorp Ke 1.4. • klo 19

Aspö spelmän, Maria Kalaniemi & Pekka Pentikäinen Riemullinen saaristoilta! Thorstorp To 2.4. • klo 19

Paleface & Värttinä Sellosali

MYÖS KOTI -JA TALLIKÄYNNIT!

Pe 3.4. • klo 19

Otava YO

Pekko Käppi & K:H:H:L, Puuluup (EST) Säkenöivää Jouhikkomagiaa ja ZombiPostFolkkia - Jouhikkoilta Suomesta ja Virosta! Sellosali

Seuraa meitä Facebookissa! @Hevosklinikka Equivet

La 4.4. • klo 11-16.30

Pilpatussoitot

Varaa aika ja tuo nelijalkainen ystäväsi ansaitsemaansa hoitoon!

010 3214 600

www.equivet.fi

uusi

Tuukka & Sampo Haapaniemi Petri & Jouni Bäckström

Ison Omenan kirjaston Stage Värttinä

La 4.4. • klo 18

www.juurijuhla.fi

Liput ennakkoon Sellosalin ja Haltian konsertteihin: Lippupiste, www.lippu.fi/juurijuhla

Otava YO (RUS), Basco (DK/SE) Juurakko, Halsbrytarna Itämeri Soi - JuuriJuhlan upea päätöskonsertti. Sellosali

JuuriJuhla-RotFestin 2020 teemana on Itämeri

KIPPARIKVARTETTI

Maria Kalaniemi & Pekka Pentikäinen

Virtuoosisten musiikki- ja komedianumeroiden rytmittämä dramatisoitu konsertti kertoo uusien Kippareiden vaiheista legendaaristen kollegoiden jalanjäljissä.

LA 15.2. KLO 19 TAPIOLASALI

ESPOON KULTTUURIKESKUS kulttuuriaukio 2, Tapiola | www.espoo.fi/kulttuurikeskus

Liput 32/27 €

+ toimitusmaksu (alk. 1 €), lippu.fi

JuuriJuhla-RotFest –kansanmusiikkifestivaali tuo Espooseen 28.3.-4.4. upean kattauksen kansanmusiikkia Suomesta ja muualta maailmalta kaikilla mausteilla. Tapahtuman teemana on Itämeri. Juurijuhla-RotFestiin tulee esiintyjiä Itämeren rantavaltioista Suomesta, Ruotsista, Virosta, Venäjältä ja Tanskasta sekä Aspön saaresta. Lisäksi tapahtuma toivoo ihmisten kiinnittävän huomiota Itämeren tilaan ja tulemaan talkoisiin meren hyvinvoinnin puolesta. Kansainvälisinä tähtinä ovat ruotsalainen barokkia ja kansanmusiikkia yhdistä-

vä Duo von Wachenfeldt & Sundkvist, skandinaavista, kelttiläistä ja muuta musiikkia yhdistelevä Basco Tanskasta ja Ruotisista, jouhikkoduo Puuluup Virosta sekä yleisön villitsijä Otava Yo Venäjältä. Suomalaista tarjontaa on myös runsaasti tässä Espoon kaupunkitapahtumassa: Värttinä ja Paleface, Pekko Käppi & K:H:H:L, Teho., Maria Kalaniemi & Pekka Pentikäinen, Juurakko, Suden Aika sekä Duo Selina. Perinteisempää kansanmusiikkia tapahtumassa on myös paljon. Yleisön suursuosikit Espoon pelimannit solistinaan

Elina Sauri tanssittavat Sellosalin lämpiössä, Aspö spelmän vuorostaan Thorstorpissa ja Halsbrytarna Sellosalin lämpiössä. Pelimanniyhtyeet valloittavat Ison Omenan Stagen päätöspäivänä monen tunnin ajan. Lapsille JuuriJuhlaRotFest tarjoaa ruotsinkielisen konsertin, kun Raka Bananer vie lapset mukavalle musiikkiseikkailulle. Konsertteja järjestetään eri puolilla Espoota monien yhteistyökumppanien kanssa. JuuriJuhlan koko ohjelma sivut 10 - 11.