Page 1

Leppäkosken uutiset Marras-joulukuu 2012

Tässä numerossa saat marttojen jouluvinkkejä

Uusi asiakastietojärjestelmä otettiin käyttöön s. 2

Näin sähkön hinta muodostuu

Maakaapeloinnilla toimitusvarmuutta

s. 3

s. 6


Pääkirjoitus

Uudistunut asiakastietojärjestelmä Syksy on jo pitkällä ja luonto alkaa valmistautua talven tuloon. Me Leppäkoskella olemme syksyn aikana valmistautuneet asiakastietojärjestelmän vaihtamiseen. Projekti sai alkunsa jo vuonna 2008, kun lähdimme kilpailuttamaan tietojärjestelmien toimittajia. Uusi asiakastietojärjestelmä hankittiin Tieto Oyj:ltä yhdessä Satapirkan Sähkön osakasyhtiöiden kanssa. Syksyn aikana olemme kouluttautuneet uuden järjestelmän käyttämiseen ja valmistautuneet tietojen siirtämiseen vanhasta järjestelmästä uuteen järjestelmään. Näkyvin muutos asiakkaille on uudistunut sähkölasku. Laskutuksesta saat lisätietoa osoitteesta www.leppakoski.fi/tuotteetjapalvelut. Kevään 2013 aikana julkaisemme uusia sähköisiä palveluja, joihin ensivaiheessa sisältyvät mm. asiakastietojen päivitys, sopimustietojen selailu sekä sähkölaskujen tarkastelu. Myöhemmin otamme käyttöön myös muita uusia sähköisiä palveluja, sillä etäluettavat sähkömittarit mahdollistavat tuntitason kulutuksen seurannan.

Asiakkaat pääsevät myös tekemään sähkösopimuksia suoraan nettisivujen kautta. Mukavaa joulunodotusta, Juha Koskela energiapäällikkö P.S. Muistathan, että arjen pienillä valinnoilla voit vaikuttaa sähkönkulutukseesi. Esimerkiksi tietokone kannattaa sammuttaa aina kun sitä ei käytetä. Lisää energiansäästövinkkejä löydät www.leppakoski.fi/energiatietoa/talvivinkit

Marttojen jouluvinkit Nappaa talteen herkullinen ja helppo imelletyn perunalaatikon ohje ja nauti!

s.4-5

Osallistu kisaan ja voita!

Maakaapeloinnilla toimitusvarmuutta

s.8

s.6

2


Sähkölasku

Alv ja sähkövero nousevat 1.1.2013 • Alv nousee yhdellä prosenttiyksiköllä 24 %:iin. • Kotitalouksien sähkövero nousee alv:n nousun johdosta 2,09469 sentistä 2,11172 senttiin/kWh.

Mistä sähkölasku muodostuu? Sähkön kokonaishinta muodostuu sähkön myyntiosasta, sähkön siirto-osasta sekä sähköverosta ja arvonlisäverosta. Sähkön siirto Sähkön siirtomaksulla jakeluverkonhaltija varmistaa sähkön toimitusvarmuuden, joka edellyttää jatkuvaa sähköverkoston perusparannusta ja kunnossapitoa sekä siirtää sähköenergian tuotantolaitokselta asiakkaalle. Lisäksi jakeluverkonhaltija vastaa ympärivuorokautisesta sähköverkon käytönvalvonnasta ja vikapalvelusta sekä mittaa asiakkaan sähkönkulutuksen ja toimittaa energiatiedot sähkönmyyjille.

makkaista vaihteluista huolimatta. Hinnan vakauttamiseksi pyrimme mm. nostamaan sähkön tuotannon omavaraisuutta, jotta riippuvuus sähkön pörssihinnoista vähenisi. Esimerkiksi osakkuus Hämeenkyröön valmistuneesta biovoimalaitoksesta ja Kuivaniemen tuulipuiston hankinta kasvattavat omavaraisuusastettamme. Sähkövero Sähkövero peritään siirtolaskun yhteydessä ja tilitetään valtiolle. Sähkövero sisältää valmisteveron ja huoltovarmuusmaksun.

Sähkön myynti Myytävän energian hinta riippuu Pohjoismaiden sähköpörssissä myytävän sähkön hinnasta, polttoaineiden ja päästöoikeuksien hinnoista, sähkön kysynnästä sekä Pohjoismaiden vesivoimatilanteesta. Tavoitteenamme on pitää sähkön hinnat kuluttajille vakaina ja tasaisina tukkuhinnan voi-

Arvonlisävero nousee 1.1.2013 Hallitus on esittänyt arvonlisäverokannan nostoa yhdellä prosenttiyksiköllä 1.1.2013 alkaen. Veronkorotus korottaa kaikkia sähkölaskun hintoja, eli sähkön siirto- ja myyntihintoja sekä sähköveroja.

3


Joulun tunnelman luominen ei vaadi ihmetekoja, sillä joulun makuja ja tuoksuja saa aikaan kuka tahansa.

Imelletty perunalaatikko marttojen tapaan 2 kg perunoita (jauhoisia) 2 dl vehnäjauhoja 50 g voita tai oivariinia 0,5-1 l maitoa 2 rkl siirappia tarvittaessa 3 tl suolaa Keitä kuoritut, lohkotut perunat kypsiksi vähässä vedessä. Survo perunat muusinuijalla tai sähkövatkaimella. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi, etteivät jauhot pala. Sekoita reilu puolet jauhoista perunoiden sekaan ja ripottele loput jauhot perunoiden päälle. Pidä kattila kannella peitettynä yön yli tai 5-6 tuntia 50-asteisessa uunissa. Muhennosta voi sekoittaa pari kertaa odottelun aikana ja imeltyessään muhennos notkistuu. Lisää joukkoon pari ruokalusikallista siirappia. Sekoita joukkoon kylmää maitoa niin paljon, että seoksesta tulee selvästi löysää puuroa. Lisää suolaa maun mukaan. Kaada seos yhteen tai kahteen voideltuun vuokaan. Huomaa, että laatikko kuohuu uunissa. Lisää rasva nokareina laatikoiden pinnalle. Paista ensin 1/2 tuntia 200-asteisessa uunissa, jotta laatikko alkaa kiehua. Vähennä sitten lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä pari tuntia. Jos laatikko alkaa näyttää liian tummalta, peitä se alumiinifoliolla.

4


Teemana joulu

Marttojen vinkkejä joulun viettoon Marttojen toiminta on monipuolista. Pirkanmaan piirin, eli alueellisen toiminnan kattojärjestön kautta on saatavissa monenlaisia kursseja ja esimerkiksi maksullista siivousapua. Pirkanmaan piirin alla toimivat vielä erikseen piirin jäsenyhdistykset, joiden toiminta ja tapahtumat ovat paikallisia. Jos ruoanlaittoon, talousneuvontaan tai puutarhaan liittyvät kurssit kiinnostavat, käy perehtymässä marttojen tapahtumakalenteriin! Pirkanmaan piirin marttojen toiminnanjohtaja Marja Kuuteri-Kallio antoi vinkkejä vähemmän stressaavan joulunajan viettoon: Monelle perheen äidille ja miksei isällekin, joulu on vuoden stressaavinta aikaa. Pitäisi olla niin tehokas ja ahkera. Koti halutaan kuurata lattiasta kattoon, komeroiden perimmäisiä nurkkia unohtamatta. Lahjat on hankittava puolelle suvulle ja joulukortit lähetettävä kummin kaimoillekin. Ruokapöydän tulisi notkua mitä ihanimmista ja maukkaimmista ruoista joulusta uuteen vuoteen. Tästä kaikesta tulisi vielä nauttia suurella sydämellä.

Puhdas joulukoti Joulusiivous on monen painajainen. Puhdas ja siisti koti on mukava koristella jouluiseen asuun. Siivouksen kanssa ei silti kannata liioitella, siisti ja puhdas yleisilme riittää. Järjestä tavarat omille paikoilleen, tuuleta, imuroi, pyyhi pölyt ja pese vessa. Siisti sauna ja vaihda puhtaat pyyhkeet ja vuodevaatteet. Jos aika ei tunnu riittävän, käytä rohkeasti siivousalan ammattilaisia tai marttojen siivousapua. Joulumuistamiset Joululahjojen hankinta voi aiheuttaa päänvaivaa, ei pelkästään lahjan sopivuuden ja mieluisuuden vuoksi, vaan myös niihin kuluvien eurojen takia. Anna mieluummin vähän ja hyvää, kuin paljon krääsää. Muista niitä ihmisiä, joita oikeasti haluat muistaa ja ketkä ovat sinulle läheisiä ja tärkeitä. Tavaralahjan sijaan voi antaa elämyksiä, palveluja tai apua. Konserttiliput, hieronta ja siivousapu ovat kaikki paljon annettuja ja toivottuja lahjoja.

Joulupöydän antimet Joulumaan luominen ei kuitenkaan vaadi ihmetekoja, sillä joulun makuja ja tuoksuja saa aikaan kuka tahansa. Jouluvalmisteluista voi nauttia, jos niihin vain suhtautuu oikealla tavalla. Jos jouluvalmistelut ovat nautinto, paneudu ihmeessä valmisteluun. Jos taas haluat päästä vähemmällä, mitoita tehtävät mieleisiksi ja hanki kaupasta valmista.

Martat toivottavat kaikille stressivapaata ja rauhallista joulun aikaa!

Koko perhe mukaan Joulu on koko perheen juhla. Koko perheelle tulee hyvä joulumieli, kun jokainen kantaa kortensa kekoon. Yhdessä suunnitellen ja tehden jouluvalmistelut sujuvat vauhdikkaasti ja toivottavasti myös stressivapaasti.

Lue lisää marttojen toiminnasta: www.martat.fi/jarjesto/alueellinen_toiminta/pirkanmaa

5


Toimitusvarmuus

Toimitusvarmuutta parannetaan maakaapeloinnilla

lisuusalueelle rakennetaan varayhteyksiä, jotka häiriön sattuessa nopeuttavat vika-alueen rajaamista ja viankorjausta. Ylöjärvellä Haaviston uudella asuinalueella maakaapeloidaan vahvasti ja Siivikkalaan sekä Kirkonseudulle rakennetaan kauko-ohjattavia erottimia ja vanhoja ilmajohtoja saneerataan. Soppeenmäen mittava maakaapelointiurakka saatiin valmiiksi alkusyksystä.

Leppäkoski lisää lähivuosina sähköverkon maakaapelointiastetta merkittävästi. Ensi vuonna maahan upotettavan kaapelin määrä on moninkertainen aiempiin vuosiin verrattuna. Ilmajohtojen vaihtaminen maakaapeliin ehkäisee tehokkaasti mm. myrskyjen ja lumikuormien aiheuttamia vikoja. Alueellisesti katsottuna Leppäkoski keskittyy maakaapeloinnissa ensin paikkoihin, joissa sillä saavutetaan suurimmat hyödyt toimitusvarmuuden kannalta. Ikaalisissa Toivolansaaresta Karttuun, järven yli menevän ilmajohdon tilalle asennettiin viime kesänä järvikaapeli. Myös Toivolansaaren ja Pohjoisrannan alueet maakaapeloidaan, vanhat ilmajohdot puretaan ja pylväsmuuntamoiden tilalle rakennetaan puistomuuntamot. Hämeenkyrössä Puronsuun ja Tippavaaran teol-

Alueellisesti katsottuna Leppäkoski keskittyy maakaapeloinnissa ensin paikkoihin, joissa maakaapeloinnilla saavutetaan suurimmat hyödyt toimitusvarmuuden kannalta. Myös Parkanossa Länsi-Aureen, Karttiperän, Rauma-Repolan ja Vatusen alueilla lumikuormien ja myrskyjen kannalta vika-alttiita kohtia maakaapeloidaan vuoden 2013 aikana. Kihniön keskustassa jatketaan jo aloitettua maakaapelointia.

Verkostojohtaja Matti Virtanen Mitä muuta Leppäkoski tekee toimitusvarmuuden eteen? On muistettava, että maakaapelointi ei ole ainoa ratkaisu toimitusvarmuuden parantamiseksi. Yhdessä ajantasaisen verkostoautomaation, vierimetsien hoidon, hyvin hoidetun ilmajohtoverkoston ja ammattitaitoisen henkilöstön kanssa, saadaan toimitusvarmuuden kannalta tehokas paketti. Mistä viat yleensä johtuvat? Poikkeuksellisista sääolosuhteista kuten myrskyt ja lumikuormien painosta johdoille kallistuvat puut sekä joskus myös pieneläimistä. Kaikki häiriöt eivät johdu Leppäkosken verkosta, emmekä voi niille mitään kuten esim. lokakuun lopun alueverkkoviassa huomattiin. Tänä syksynä ei myrskyjä ole ollut, ja teemme kaikkemme häiriöiden ennaltaehkäisemiseksi.

6


Ajankohtaista

Siirry e-laskuun ja voita LED-TV! Arvomme kaikkien 15.3.2013 mennessä e-laskuun siirtyneiden kesken led-tv:n. Vaihtamalla perinteisen sähkölaskun e-laskuun säästät aikaa ja vaivaa - näin maksat sähkölaskusi nopeammin ja helpommin. Samalla säästät ympäristöä. Kätevä e-lasku eroaa perinteisestä paperilaskusta vain siinä, että saat sen sähköisessä muodossa suoraan verkkopankkiisi. E-laskun voit tilata omassa verkkopankissa ja maksamaton e-lasku näkyy verkkopankin etusivulla, kunnes hyväksyt sen maksuun. Kaikki e-laskun tiedot ovat valmiina, joten sinun ei tarvitse näppäillä viite- ja tilinumeroita, eräpäivää tai laskun summaa. Maksetut e-laskut arkistoituvat automaattisesti verkkopankkiisi. Tarkat ohjeet e-laskuun siirtymisestä saat omasta verkkopankistasi.

Joulun ja vuodenvaihteen aukioloajat • Itsenäisyyspäivänä to 6.12. suljettu • to 20.12. toimistomme on avoinna 9-12 • joulunpyhät 24.-26.12. suljettu • uudenvuodenpäivänä 1.1. suljettu Muistathan, että nettipalveluidemme kautta voit asioida myös pyhäpäivinä.

Laajempaa yhteistyötä Lindorffin kanssa

www.leppakoski.fi/asiointi

Lindorff huolehtii jatkossa Leppäkosken kumppanina erääntyneiden sähkölaskujen perinnästä ensimmäisestä maksumuistutuksesta alkaen. Maksumuistutus- ja perintäkirjeistä käy selkeästi ilmi, mistä laskusta on kyse ja mihin voi ottaa yhteyttä. Yhteistyön myötä erääntyneen maksun hoitamiseksi löytyy sopiva tapa yhdellä yhteydenotolla, myös iltaisin ja lauantaisin. Pidempien palveluaikojen ja sähköisten palvelukanavien lisäksi Leppäkosken asiakkaat saavat Lindorffin asiakasneuvojilta apua ja opastusta. Uusi palvelukäytäntö koskee myös yrityslaskujen perintää. Maksuviiveen pitkittyminen johtaa jatkossa julkiseen maksuviive- tai maksuhäiriömerkintään. Maksun myöhästyessä tärkeintä on viiveetön yhteydenotto Lindorffiin. Yrityksen tilanteeseen sopivista maksujärjestelyistä voi sopia Lindorffin neuvojien kanssa. Lue lisää e-lasku-kilpailusta osoitteesta www.leppakoski.fi/asiointi/e-lasku ja Lindorffista www.lindorff.fi tai www.maksumyohassa.fi

Kiitämme asiakkaitamme kuluneesta vuodesta ja toivotamme kaikille

Tunnelmallista Joulua ja Valoisaa Uutta Vuotta 2013! Jouluterveisin, Leppäkosken väki

7


Valitse lehden paras juttu ja voita! Osallistu kilpailuun täyttämällä ja palauttamalla tämä kuponki 31.1.2013 mennessä. Voit osallistua myös nettisivuillamme osoitteessa www.leppakoski.fi/asiointi/parasjuttu. Palkintona tuotepaketti. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Postimaksu on maksettu puolestasi.

Lehden paras juttu___________________________________ Oma nimi __________________________________________ Sähköposti_________________________________________ ___________________________________________________

Leppäkosken Sähkö Oy Tunnus 5002486 00003 VASTAUSLÄHETYS

Puhelinnumero _____________________________________

Siirry e-laskuun ja voita led-tv! Kaikkien 15.3.2013 mennessä e-laskuun siirtyneiden kesken arvomme led-tv:n!

Palaute ja tiedustelut palaute@leppakoski.fi leppakoski@leppakoski.fi Leppäkosken Sähkö -konserni Puh. vaihde 03 45 031 www.leppakoski.fi 441892 Painotuote

Vikapäivystys 24 h Sähkö 03 4503 333 Kaukolämpö ja maakaasu 040 770 2087

Leppäkosken asiakaslehti marras- joulukuu 2012  

Leppäkosken asiakaslehti marras- joulukuu 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you