__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

”Böcker som ger avtryck”

LeopardFörlag NYHETER HÖSTEN 2011

Vi fyller 10 år!

CONDÉS DRAMATISKA BERÄTTELSE FRÅN HAITI

PSYKOLOGISK THRILLER AV ÅKE EDWARDSON

LENA SUNDSTRÖM KÄNNER SIG HEMMA

HENNING MANKELLS NYA ROMAN


2


I Henning Mankells roman Leopardens öga står det att leoparder helst jagar en­ samma, men när de slår sig ihop i en flock blir de oövervinnerliga. I den andan har vi försökt att ver­ ka. Våra författare har fått läsarna att genomskåda rasistiska fördomar och pseudovetenskap, att rasa över kvinnoförakt och krigsäventyr och ockupa­ tioner. De har skapat klarhet i frågor och skeenden som tidigare varit dunkla och ogenomträngliga. Vi har lärt känna människor i främmande världsdelar och kulturer – och här hemma – vars röster aldrig har nått oss tidigare. Hade Sverige varit annorlunda om Leopard inte funnits? Svaret på den frågan är förmodligen nej. Böcker ensamma kan inte förändra skeenden och tillstånd. Men jag tror att vi har gett avtryck. Det är stort nog.”

  — Dan Israel, förläggare

Tio år med Leopard förlag 2001-2011

Grundarna Dan Israel och Henning Mankell om förlaget som speglar världen 10-årsjubileum, eller inte. Egentligen har Leopard en historia på minst tjugo år, om man utgår från den första tanken. För så länge gick Dan och jag omkring och visste med oss att en dag ville vi ta full kontroll. Ha ett gemensamt bokförlag med utgivning från kulturområden som knappast har så många förespråkare bland bok­ förläggare i Sverige. Böcker vi borde läsa: snillrika författare, lysande berättelser, värdefulla fakta­ samlingar och politiskt skarpsynta essäer. Det tog tio år att nå punkten när vi kunde starta. Säkert var det klokt att vänta och förbe­ reda det hela väl. Men på morgonen den sjunde juni 2001 skickade vi ut ett pressmeddelande om Leopards födelse. Och namnet Leopard? Det kom min fru Eva Bergman på. Och det var en bra tanke, eftersom leoparder alltid söker sig höga utsiktspositioner där de har överblick av vad som sker runt om i världen … Det tänker vi fortsätta med: betrakta omvärlden med leopardens ögon!”

  — Henning Mankell, författare

3


4

Henning Mankell är en av Sveriges internationellt mest lästa författare. Hans böcker har sålt i över 40 miljoner exemplar och översatts till mer än 40 språk.

En svensk resa till mörkrets hjärta


5

i början av 1900-talet inträffar en egendomlig händelse på den afrikanska kontinenten. Då dyker en svensk kvinna plötsligt upp, som från ingenstans, och står som ägare till en av de största bordellerna i huvudstaden i den portugisiska kolonin Moçambique. Och sen, några år senare, försvinner hon lika spårlöst ur historien. Byggt på det lilla vi verkligen vet om henne skriver jag den här boken. De historiska fragmenten fylls ut, blir en helhet. Som jag ser henne, i en tid när kolonialismen och den vita rasens överlägsenhet tycktes omöjlig att ifrågasätta och än mindre besegra. Men också i en tid när kvinnans – särskilt den svarta kvinnans – ställning var ett veritabelt helvete. Bordellen blir maktens och maktlöshetens grymma mötesplats, erotiken en handelsvara. Men också en plats där människors möten vävs samman till en berättelse jag nog aldrig varit i närheten av att skriva tidigare.”   — Henning Mankell

HUVUDBOK I BÖCKERNAS KLUBB

kölden, hungern och fattigdomen är Hanna Lundmarks första minne och så blir också hela hennes uppväxt vid kanten av Ljungan. På ödets outgrundliga vägar förflyttas hon till hettans Afrika, där hon blir innehavare av en av de mest framgångsrika bordellerna i Lourenço Marques. Själv betraktar hon sig som en kvinna bland andra kvinnor, fylld av medkänsla för de prostituerade och deras hårda villkor. Men de svarta kvinnorna värjer sig för hennes försök till närhet och ser henne som en företrädare för den vita koloniala överklassen. Och steg för steg förändras Hanna och växer in i en ny och oväntad roll …

Minnet av en smutsig ängel HENNING MANKELL OMSLAG Niklas Lindblad 978-91-7343-242-9 UTKOMMER Augusti Roman


6

Bara det förflutna kan rädda honom. Men det förflutna är hans värsta fiende …

peter mattéus är en framgångsrik företagare i reklambranschen med hustru och två döttrar. En dag får han ett kryptiskt meddelande: Möt mig i Estepona. Plötsligt har det förflutna hunnit ifatt honom. För 15 år sedan levde Peter ­Mattéus på den spanska solkusten och var inblandad i vapensmuggling till ETA. Skottlossning med polisen utbryter och kvar på stranden lig­ ger en död och en skadad terrorist. Peter Mattéus tvingas nu tillbaka till Solkusten för att betala räkningen för sitt svek. Och semesterresan med den aningslösa hustrun förvandlas till en mardröm.

TÄT, PSYKOLOGISK THRILLER

Möt mig i Estepona ÅKE EDWARDSON OMSLAG Niklas Lindblad 978-91-7343-330-3 UTKOMMER Augusti Thriller


det går aldrig att fly undan det förflutnas skuggor. Det du gjort mot någon, eller det någon gjort mot dig kommer alltid ifatt, var man än försöker gömma sig. Under flera år har jag arbetat till och från med den här psykologiska thrillern, mer från men senaste året mest till förstås. Jag fascineras av stunden, ibland sekunden, när det förflutna hinner ikapp, när någon tvingas ta ansvar för sitt tidigare liv. Som när Peter Mattéus i Möt mig i Estepona ställs inför ett ”val” som betyder liv eller död. Eller något ännu värre. Fasaden rämnar. Spelet fortsätter, under den obarmhärtiga solen. Det enda som kan rädda Peter och hans familj är det förflutna, men det förflutna är hans värsta fiende.”   — Åke Edwardson

Åke Edwardson är en av våra mest omtyckta och lovordade författare. Hans serie om kriminalkommissarie Erik Winter har toppat försäljningslistorna i Sverige och runtom i världen.

7


8

År 1948, samma år som jag föddes, inträffade två händelser som skulle få en avgörande betydelse för inriktningen av mitt liv. Den 20 september slutförde den tyske kompositören Richard Strauss sitt mästerverk Vier Letze Lieder i den lilla schweiziska staden Clarens, där jag skulle komma att bo och uppfostra mina barn. Trettio år senare skulle Strauss sångcykel bli en av favoriterna i min repertoar. Den 10 december antog FN:s generalförsamling den allmänna deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

Jag föddes den 20 november 1948 i den lilla staden Stephens, Arkansas. Strax efter klockan fyra på eftermiddagen hördes min röst för ­första gången av min mamma och mina ­morföräldrar. Mina föräldrar och morföräldrar hade vare sig hört talas om Richard Strauss eller deklarationen om de mänskliga rättigheterna, men de kände till de lagar i Arkansas som upprätthöll segregationen mellan raserna – USA:s apartheid.   — Barbara Hendricks


9

Boken innehåller en cd-skiva med Barbara Hendricks inspelningar av bl.a. annat Franz Schubert, Billie Holiday och negro spirituals.

En världsröst med stor räckvidd

Barbara Hendricks är en av världens främsta operasångare med mer än tjugo roller på sin repertoar. Hon är sedan många år Goodwill-ambassadör för UNHCR och är bosatt i Sverige och Schweiz.

artisten Barbara Hendricks föddes 1948 i den amerikanska södern. Under hennes uppväxt var medborgarrörelsen, med Martin Luther King i spetsen, på allas läppar. Händelser som Rosa Parks berömda bussresa och oroligheterna i Little Rock skulle på allvar skaka om det amerikanska samhället. Hendricks familj levde under enkla omständigheter och flyttade ofta på grund av faderns arbete som metodist­ pastor. De första sånger Barbara Hendricks lärde sig var negro spirituals, slavarnas musik. Ingen i hennes omgivning hade någonsin hört talas om att svarta sångare skulle kunna sjunga klassisk musik. Men tack vare en stor begåvning och lyckliga omständighe­ ter fick Barbara Hendricks möjlighet att studera vid The Juilliard School of Music i New York. Därmed inleddes en resa som skulle ta henne till de största operascenerna.

Min röst BARBARA HENDRICKS OMSLAG Niklas Lindblad 978-91-7343-352-5 UTKOMMER September Självbiografi


10

Det är omöjligt att läsa Condés romaner utan att bli vemodig och på samma gång upprymd över inblickarna i människornas hjärtan, med alla sina hemliga förvecklingar, motsägelser och under.” — NY Times Book Review En författare i Nobelprisklass.” — DN

Dramatisk berättelse från Haiti läkaren babakar lever i exil på Guadeloupe. Ödet låter honom få ta hand om flickebarnet Anaïs, vars mor Reinette dör vid förlossningen. Babakar bestämmer sig för att uppfylla Reinettes sista önskan och reser med Anaïs till moderns hemland, det förtrollande vackra Haiti. Han vill ge livet en ny chans och jaga bort sina onda minnen.

KOMMER TILL INTERNATIONELL FÖRFATTARSCEN I STOCKHOLM I OKTOBER

Men Haiti plågas av politiskt våld och naturens raseri, statskupper och cykloner avlöser varandra. När Babakar börjar nysta i Reinettes förflutna dras han in i en härva av märkliga händelser som han inte kan kontrollera … Tills vattnet stiger är en mustig och dramatisk berättelse om livets grymhet.

Tills vattnet stiger MARYSE CONDÉ ÖVERSÄTTARE Helena Böhme OMSLAG Åsa Nilsson 978-91-7343-329-7 UTKOMMER Oktober Roman


11

Maryse Condé från Guadeloupe anses vara en av den karibiska litteraturens främsta författare. Hon har skrivit ett tjugotal romaner och är flerfaldigt prisbelönad. Hon är professor emeritus vid Columbia University i New York.


” En sorgesång över Afghanistan”

12

— GP

Jord och aska ATIQ RAHIMI ÖVERSÄTTARE Kristina Ekelund OMSLAG Håkan Liljemärker 978-91-7343-256-6 UTKOMMEN Roman

en gripande berättelse som utspelar sig i Afghanistan under den sovjetis­ ka ockupationen. Dastaguir och hans sonson Yassin reser från sin hemby för att söka upp Yassins far som arbetar i en gruva. Bakom sig lämnar de en utplånad by där alla deras familjemedlemmar dödats. Dastaguir är förtvivlad av sorg, förtvivlad för sin son, som ännu inte vet; och för sig själv som måste lämna det grymma beskedet. Yassin kan inte förstå, han har förlorat hörseln på grund av en granatexplosion och tror att solda­ terna har stulit alla världens ljud. Boken filmatiserades 2004 och belönades vid filmfestivalen i Cannes.

Atiq Rahimi kommer från Afghanistan och är bosatt i Frankrike. Hans förra roman Tålamodets sten belönades med Prix Goncourt.

Jord och aska engagerar på ett djupt mänskligt plan, och utplånar därmed gränser och geografiska avstånd som bara skönlitteratur förmår göra.” — HD

Sönderfall HORACIO CASTELLANOS MOYA

Kärlekshistoria i krigets skugga

ÖVERSÄTTARE Yvonne Blank OMSLAG Andrea Kellerman 978-91-7343-332-7 UTKOMMER September Roman

Horacio Castellanos Moya från El Salvador är en av Centralamerikas intressantaste författare och har översatts till en rad språk.

Sönderfall är ett förtätat familje­ drama i tre akter. Den framstående honduriske advokaten och politikern Erasmo och hans hustru Lena har ett enda barn, dottern Teti, som vill gifta sig med salvadoranen Clemente. Lena motsätter sig detta starkt då Clemente inte bara är 20 år äldre utan till på köpet kommunist.

Giftermålet genomförs trots pro­ testerna och paret bosätter sig i El ­Salvador. Så utbryter krig mel­ lan länderna och Erasmo vädjar till sin dotter att komma tillbaka till hemlandet där hon är i säkerhet. Men Teti vägrar och en dag mördas Clemente under mystiska omständig­ heter …


” En sannerligen fantastisk romankvartett”

13

— THE INDEPENDENT

när den moderna nationen Indo­ nesien tar form kring förra sekel­ skiftet befinner sig Minke, en ung och idealistisk infödd intellektuell, mitt i händelsernas centrum. Vi har följt hans utveckling i tre böcker – Människornas jord, Ett barn av alla folk och Fotspår – och nu axlar han rollen som frihetskampens ledare. Glashuset är den fjärde och av­ slutande delen i Pramoedya Ananta Toers storslagna romansvit.

Pramoedya Ananta Toer var Indonesiens i särklass största författare. Burukvar­ tetten är hans viktigaste verk.

Glashuset PRAMOYEDA ANANTA TOER ÖVERSÄTTARE Per Holmer OMSLAG Carl Anders Skoglund 978-91-7343-040-1 UTKOMMEN

Det är stor berättarkonst.” — SvD

Roman

Mäktig familjesaga i nyöversättning en storslagen och episk skildring av det hårda livet för Islands småbrukare kring nittonhundratalets början. I arton år har bonden Bjartur slitit för traktens storbonde. Nu är den första avbetalningen lagd på gården Sommarhus, äntligen är han en fri man. Han må vara fattig som en kyrkråtta men ta emot hjälp från någon människa, det vägrar han. Något som får ödesdigra konsekvenser för både honom själv och hans familj.

Fria män HALLDÓR LAXNESS

Halldór Laxness är Islands genom tiderna främste författare och belönades med Nobelpriset 1955. Fria män utkom på svenska första

gången 1949 och är ett av Laxness viktigaste verk. Nu finns en efterlängtad nyöversättning redo att möta nya generationer av läsare.

ÖVERSÄTTARE Inge Knutsson OMSLAG Sara R. Acedo 978-91-7343-109-5 UTKOMMEN Roman


14

”Dörren som alltid står öppen” De har en bra fåtölj på Leopard, under alla bokhyllorna. Där kan man sitta och terapeuta sig själv. Säga att det går inte. Jag kan inte. Jag kan inte. Det går inte. Per säger inte så mycket. Han hummar mest vid sådana tillfällen. Sätter på mer kaffe på bryggaren. Och lägger en trave böcker i knäet på en, som han tycker att man kan läsa. När man är klar. Med ångesten. Sen travar man hemåt. Med tyngre väska. Och lättare sinne. För att det är så det är. Och för att det är så det alltid har varit på Leopard. Tre böcker senare, och väldigt mycket kaffe som har runnit genom bryggaren. Leopard har blivit 10 år. Samtidigt som det fortfarande är precis samma känsla när man slinker in, och ut genom porten på förlaget. Hemma. Inga märkvärdigheter. En känsla av att dörren alltid står öppen. Och att det alltid finns någon därinne som har tid för de där knapplösa köksbordssamtalen. Utan krav. Över en kaffe.”

Lena Sundström är journalist och författare. Hennes senaste bok Världens lyckligaste folk Augustnominerades och vann Guldspaden.


15

”Jag drabbades nog av guldsot”, var Röda Korsetbedragaren Johan af Donners förklaring under rättegången.

Bernt Hermele är journalist, mestadels inriktad på reportage om näringslivet och det offentliga Sverige.

Skandalen ingen trodde var möjlig johan af donner har blivit syno­ nymt med bedragare av värsta sorten; en som stjäl från jordens fattiga för att finansiera sitt eget överklassliv. Under tio års tid svindlade han till sig nästan 8 miljoner kronor från Röda Korset och Cancerfonden, där han var en högt uppsatt chef. 2011 fastställde Hovrätten domen på fem års fängelse. I Guldsot får man följa af Donners trygga uppväxt i villaförorten SaltsjöDuvnäs, hans första steg in i reklam­ branschen och hans kometkarriär på Röda Korset och Cancerfonden. Men

också hans växande kriminalitet, dra­ matiska kriser och självmordsförsök. Inte minst ger boken en beskriv­ ning av den tid som gjorde att en Johan af Donner efterfrågades. Det 80-tal där välgörenhet förvandlades till en mångmiljardbransch som skulle säljas och paketeras som en vara på en stenhård kommersiell marknad. Guldsot är en spännande och rappt berättad historia om en osan­ nolik skandal som till slut avslöjades av några modiga kvinnor på Röda Korset.

Guldsot Berättelsen om Röda Korset-bedragaren Johan af Donner BERNT HERMELE OMSLAG Niklas Lindblad 978-91-7343-359-4 UTKOMMER September Reportage


16

Ett av Sveriges mest kända kriminalfall

Den Magiska Cirkeln Hela historien om Salaligan ANDERS SUNDELIN OMSLAG Ninni Oljemark 978-91-7343-238-2 UTKOMMEN Reportage

tidningarna döpte dem till Salaligan, själva kallade de sig Den Magiska Cirkeln. Fem rån­ mord hann de begå, de sköt, gasade eller brän­ de inne sina offer. I februari 1937 dömdes fyra av dem till livstids straffarbete och ligaledaren Sigvard Thurneman till sluten psykiatrisk vård på livstid. Pengarna var inte det huvudsakliga motivet för Thurneman. Mördandet var en källa till spänning och njutning. Den Magiska Cirkeln handlar om dessa bisarra brott. Men det är också en spännande skildring av en småstad i snabb förändring, av den första bilburna ligan i Sverige och en fum­ lig polisutredning.

Anders Sundelin har skrivit om bl.a. storspionen Stig Wennerström, samt om mass­­ mördaren Mattias Flink.

Sundelin har skrivit en utmärkt bok om Salaligan. Med Sundelin är det så enkelt att han både tänker och skriver väl, dessutom gör han det på ett underhållande sätt. ”  — Leif GW Persson

”Som en roman av John Grisham, fast allt är sant” — SUNDAY TIMES

I terrorns tid Rättegången som skakade apartheid PETER HARRIS ÖVERSÄTTARE Hans O. Sjöström OMSLAG Niklas Lindblad 978-91-7343-297-9 UTKOMMEN Reportage

sydafrika 1987. Fyra medlemmar i ett specialförband inom ANC:s väpnade gren är anklagade för högförräderi och löper stor risk att dömas till döden. Försvarsadvokaten Peter Harris uppgift är att se till att de anklagade får en så rättvis rättegång som möjligt, men han möts av ett övermäktigt motstånd från såväl po­ lis som åklagare. Samtidigt finns tecken på att apartheidsystemet håller på att falla samman. Kommer han hinna rädda deras liv … ? I terrorns tid är en sann historia om ett av Sydafrikas mest uppmärksammade rättegångsfall.

Peter Harris var försvars­ advokat och juridisk råd­­ givare åt ANC fram till valet 1994.


17

Ulrika Engström är vetenskapsjournalist och ingår i redaktionen för SVT:s Vetenskapens värld. Himlens väktare är hennes debut.

Fascinerande reportage om astronomerna som vaktade himlen när européerna trodde att jorden var universums centrum – vad visste då kineser, indier och perser? Ulrika Engström gav sig ut på en upptäcktsresa för att ta reda på vad människor vid andra tidpunkter och i andra kulturer såg – och inte såg – när de blickade upp mot himlavalvet.

Varför upptäckte inte grekerna solfläckarna? Varför insåg inte kineserna att jorden var rund? Vad vi ser när vi tittar på stjärnhimlen säger en hel del om hur vi ser på den värld vi lever i och också om oss själva. Stjärnhimlen är ju ändå halva vår värld.

Himlens väktare Astronomins historia före teleskopet ULRIKA ENGSTRÖM OMSLAG Sara R. Acedo 978-91-7343-363-1 UTKOMMER September Historia


18

Den nya ekonomiska supermakten

Loretta Napoleoni är ekonom och författare.

made in china står det på allt fler av de varor vi köper. Sedan kalla krigets slut har Kina utformat ett ekonomiskt system som överträffar västdemokratiernas kapitalism. Aldrig förr har världen sett en så snabb utveckling eller så många människor lyfts ur fattigdom på så kort tid. Loretta Napoleoni jämför hur Kina tillämpar kapitalismen med den politik i västvärlden som dikterades av Ronald Reagan och Margaret Thatcher i början av 1980-talet. Det brukar hävdas att demokrati är en förutsättning för ekonomiskt välstånd. Men tänk om auktoritära statsskick är mer framgångsrika. Hur ser i så fall vår framtid ut?

Made in China Den nya ekonomiska supermakten LORETTA NAPOLEONI ÖVERSÄTTARE Margareta Zetterström OMSLAG Sara R. Acedo 978-91-7343-354-9 UTKOMMER Augusti Samhälle/debatt

Nobelpristagare om världsekonomins kris

Fritt fall De fria marknaderna och världsekonomins kris JOSEPH E. STIGLITZ ÖVERSÄTTARE Stefan Lindgren OMSLAG Niklas Lindblad 978-91-7343-294-8 UTKOMMEN Ekonomi

när den ekonomiska krisen bröt ut 2008 miste miljontals människor över hela världen sina hem och arbeten. Den kris som började i USA blev snabbt global och drabbade de fattiga länderna och folken extra hårt. Joseph E. Stiglitz analyse­ rar orsakerna bakom krisen och diskuterar vad som varit fel i de ekonomiska teorier som styrt världen de senaste 25 åren, men också vilka lärdomar man bör dra. För en sak är Stiglitz övertygad om: vi kan inte och kommer inte att återvända till världen som den var förut.

Joseph E. Stiglitz har bl.a. arbetat som chefsekonom och vicepresident i Världsbanken. År 2001 tilldelades han Nobelpriset i ekonomi.


Ifrågasatt pris under luppen när barack obama fick Nobels fredspris 2009 väckte det förvåning. Hur kunde en president som förde krig i både Irak och Afghanistan betraktas som fredsförfäktare, det ord Nobel använde i sitt testamente för att beskriva pristagarnas främsta egenskap? Den norska Nobelkommitténs beslut har blivit alltmer ifrågasatta. Fredrik S. Heffermehl har gått tillbaka till Nobels testamente och jämfört hans vilja med kommitténs val. Han har granskat motiven bakom alla de pris som utdelats och kommit fram till ett förödande resultat: Nobels fredspris har omvandlats till ett pris som gagnar politiska och kommersi­ ella intressen.

Nobels fredspris Visionen som försvann FREDRIK S. HEFFERMEHL ÖVERSÄTTARE Stefan Lindgren OMSLAG Rasmus Kellerman 978-91-7343-361-7

Fredrik S. Heffermehl är advokat och fredsaktivist.

Strategi för en ny värld vi lever i de djupa kriser­ nas tid. Stater hotas av konkurs och usa:s skuld­ sättning överträffar alla rekord. I fattiga länder blir följden livsmedelskriser och ofattbart stor arbets­ löshet. Klimatkrisen hotar mänsklig­hetens framtid. Pål Steigan analyserar och diskuterar sambandet mellan den ekonomiska krisen och miljökriserna. Han menar att lösningen ligger i att förena Marx kommunistiska tanke med en för­ ståelse för ekologi och förhållandet mellan människa och natur.

19

UTKOMMER September Samhälle/debatt

Tankeväckande om kjolens historia

En gång skall jorden bliva vår

genom historien har olika klädesplagg haft en stark symbolisk laddning. Det skulle dröja ända till 1960-talet innan skillnaden mellan mäns och kvinnors kläder började upplösas. I en underhållande och tankeväckande exposé över kjolens historia beskriver Christine Bard hur plagget varit i centrum för kvinnors strävan efter frigörelse.

Strategi för en ny värld PÅL STEIGAN ÖVERSÄTTARE Inge Knutsson

Kjolen

OMSLAG Jesper Weithz

Frihet eller fängelse?

978-91-7343-362-4

CHRISTINE BARD

UTKOMMER Augusti

ÖVERSÄTTARE Maria Kronberg

Samhälle/debatt

OMSLAG Sara R. Acedo 978-91-7343-360-0

Pål Steigan är politiker, författare och journalist.

Christine Bard är professor i nutidshistoria.

UTKOMMER September Historia


Jordens fördömda reser sig

20

Röd stjärna över Indien Reflektioner när jordens fördömda reser sig JAN MYRDAL OMSLAG Rasmus Kellerman 978-91-7343-333-4 UTKOMMER Augusti Reportage

2009 inbjöds den snart 83-årige Jan Myrdal av naxalitrörelsen att besöka en av deras gerillazoner i den indiska djungeln. Myrdal och ledande naxaliter vandrar mellan olika läger och diskuterar situationen i Indien för de fattigaste av de fattiga. I minnet återvänder Myrdal till möten och samtal i Indien under de mer än 50 år han rest, levt i och följt utvecklingen i landet. Den chock­ erande fattigdom han upplevde för­ sta gången 1958 är densamma idag. Naxaliterna som efter mer än 40 års kamp, nederlag och splittringar åter växt sig starka utgör ett hopp för Indiens framtid. Men kan de segra?

Jan Myrdal är författare och samhällsdebattör.

Dickens som tidningsman Vardagsord (Household Words) var Charles Dickens egen veckotidning som utgavs 1850 till 1859. Han skrev inte själv varje ord, men bestämde tidningens inriktning, valde texterna och redigerade dem. De medverkande skribenterna förblev anonyma. Vardagsord publicerades i det viktorianska England under dess stora uppgångstid. Dickens skildrade och analyserade en tid som hos oss i Norden blev samtida först en bit in i 1880-talet. Ur de 19 volymer om sammanlagt nästan 12 000 sidor har Jan Myrdal gjort ett urval som ger en ny bild av romanförfattaren och tidningsmannen Dickens.

Vardagsord Tidningsmannen Dickens i urval av Jan Myrdal CHARLES DICKENS ÖVERSÄTTARE Lasse Lindström OMSLAG Håkan Liljemärker 978-91-7343-227-6 UTKOMMER September Historia


Mubaraks fall

Stat i upplösning

i januari 2011 riktades världens ögon mot det egyptiska folkets kamp för att fälla Mubaraks regim. Bitte Hammargren skildrar revolutionen dag för dag och vad som kan ske efter Mu­ barak. Mattias Gardell skriver om Det mus­ limska brödraskapet. Per Björklund berättar om den politiska och ekonomiska kamp som pågått under lång tid och Jan Hjärpe ger en bakgrund till de senaste årens utveckling i arab­ världen.

pierre schori och Maud Edgren-Schori skissar bak­ grunden till händelserna i ­Elfenbenskusten och ger en unik inblick i ett land i djup kris. De diskuterar gapet mel­ lan säkerhetsrådets resolu­ tioner och verkligheten i fält, kvinnors villkor i krig och den afrikanska ungdomens roll, samt afrikanernas egna synpunkter på demokrati. Elfenbenskusten Revolution i Egypten

En utmaning för FN och Afrika

BJÖRKLUND/GARDELL

MAUD EDGREN-SCHORI

HAMMARGREN/HJÄRPE

& PIERRE SCHORI

OMSLAG Rasmus Kellerman

OMSLAG Rasmus Kellerman

978-91-7343-365-5

978-91-7343-364-8

UTKOMMEN

UTKOMMEN

Politik

Politik

Makarna Edgren-Schori tillbringade 2005–2007 i Elfenbenskusten och arbetade med olika FN-uppdrag.

Vem var Muhammed? bilden av muhammed är inte bara kontroversiell i västerlandet. Även inom islam finns det hundratals berättelser om profeten Muhammeds utseende och karaktär. Jan Hjärpe diskuterar olika perspek­ tiv på bilden av profeten som den växer fram i koranens texter och i den mus­ limska traditionens olika berättelser. Vilka funktioner har berättelserna haft och hur fungerar de idag i den religiösa och politiska diskussionen.

Jan Hjärpe är professor emeritus i islamologi. Han har publicerat ett stort antal böcker om den muslimska världen och om islam.

Bilden av profeten Berättelserna om Muhammed och deras funktion då och nu JAN HJÄRPE OMSLAG Rasmus Kellerman

Jan Hjärpes bok bör bli läst av många. Det är en nödvändighet att vi har tillgång till en vetenskaplig men också respektfull bild av islams grundare och en människa vars namn nu är ett av det mest populära pojknamnen i Sverige.” — Corren

978-91-7343-327-3 UTKOMMEN Religion

21


22

Pocket backlist Författare

Titel

Djebar, Assia

Kärleken, kriget

978-91-7343 278-8

Djebar, Assia

Ingenstans i min fars hus

279-5

Ehrenreich, Barbara

Barskrapad – konsten att hanka sig fram

026-5

Gardell, Mattias

Tortyrens återkomst

286-3

Gustafson, Klas

Ett bluesliv. Berättelsen om Cornelis Vreeswijk

199-6

Mankell, Henning

Danslärarens återkomst

143-9

Mankell, Henning

Kennedys hjärna

165-1

Mankell, Henning

Italienska skor

168-2

Mankell, Henning

Comédia Infantil

166-8

Mankell, Henning

Leopardens öga

167-5

Mankell, Henning

Djup

089-0

Mankell, Henning

Daisy Sisters

281-8

Mankell, Henning

Tea-Bag

012-8

Mankell, Henning

Innan frosten

037-1

Rahimi, Atiq

Tålamodets sten

295-5

Schori, Pierre

Draksåddens år

280-1

Sundström, Lena

Saker jag inte förstår – och personer jag inte gillar

119-4

Östberg, Kjell

I takt med tiden – Olof Palme 1927-1969

269-6

Östberg, Kjell

När vinden vände – Olof Palme 1969-1986

270-2

Backlist i urval Författare

Titel

Bandele, Biyi

Burma Boy

978-91-7343 224-5

Condé, Maryse

Desirada

223-8

Condé, Maryse

Färden genom mangroven

149-1

Couto, Mia

Sjöjungfruns andra fot

222-1

Dowden, Richard

Afrika – Framtidens kontinent

287-0

Ehrenreich, Barbara

Karnevalsyra

219-1

Ernst, Edzard; Singh, Simon

Salvekvick och kvacksalveri

183-5

Fanon, Frantz

Jordens fördömda

151-4

Gardell, Mattias

Islamofobi

288-7

Gustafson, Klas

Enkel vacker öm – Boken om Monica Zetterlund

301-3

Gustafson, Klas

Gösta Ekman – Farbrorn som inte vill va' stor

262-7

Hjärpe, Jan

99 frågor om islam

055-5

Holland, Tom

Rubicon

133-0

Khoury, Elias

Solens port

050-0

Kornhall, Per

Livets ord

260-3

Löfgren, Mikael red.

Ship to Gaza

303-7

Mankell, Henning

Den orolige mannen

271-9

Mankell, Henning

Kinesen

254-2

Sundelin, Anders

Reportage. Att få fakta att dansa

181-1


Pocketnyheter ” Njutbar vid­ räkning med all överdriven optimism”  — SvD

23

Augustnominerat reportage Resa i Sharialand TINA THUNANDER

Gilla läget

OMSLAG Sara R. Acedo

BARBARA EHRENREICH

978-91-7343-357-0

ÖVERSÄTTNING Hans O. Sjöström

UTKOMMEN

OMSLAG Rasmus Kellerman

Reportage

978-91-7343-334-1 UTKOMMEN Debatt

” Underbart bra reportagebok”   — LO-tidningen

” Det här måste vara en av årets viktigaste böcker”  — DN Varat och varan

Landet utanför

KAJSA EKIS EKMAN

KRISTINA MATTSSON

OMSLAG Sara Rosenquist

OMSLAG Jens Magnusson

978-91-7343-335-8

978-91-7343-356-3

UTKOMMER September

UTKOMMEN

Debatt

Reportage

” Det är stor berättarkonst”

omslagsillustration

  — SvD

grafisk form + typografi

Christoffer Petterson

Rasmus Kellerman

Människornas jord

typsnitt

PRAMOEDYA ANANTA TOER

Tiempos Headline, Mercury Text G1 + Trade Gothic.

ÖVERSÄTTNING Roy Isaksson

författarporträtt ©

OMSLAG Elsa Wohlfahrt Larsson 978-91-7343-336-5 UTKOMMEN Roman

s. 2, 15 (Hermele), 16 (Harris), 17, 24 Sara Appelgren, s. 4 Lina Ikse, s. 7 Anders Deros, s. 8 Juan Carlos Hidalgo/EFE/Scanpix, s. 11 Eric Fougere/Corbis/Scanpix, s. 12 Eva Lindblad (Rahimi) och Eva Wernlid (Moya), s. 14 Ola Kjelbye, s. 15 Fredrik Persson (af Donner), s. 16 Nina Grahn, s. 18 Laurent Denimal (Napoleoni) och Daniel Baud (Stiglitz), s. 19 Eva Brustad (Heffermehl), Damiana Scotti (Steigan), och Hannah Assouline/Opale (Bard), s. 21 Robin Bowman (Schoris) och Eva Wernlid (Hjärpe).


24

leopard förlag S:t Paulsgatan 11 118 46 Stockholm 08 – 20 31 40 info@leopardforlag.se

press Lina Kåberg Stene 08 – 122 035 36 lina.kabergstene@leopardforlag.se www.leopardforlag.se

försäljning Ola Jönsson 08 – 545 660 75 ola@leopardforlag.se

distribution Förlagssystem 08 – 657 95 00 order@forlagssystem.se

Profile for Leopard forlag

Leopard årets böcker 2011  

Katalog över årets böcker 2011. Leopard förlag fyller 10 år!

Leopard årets böcker 2011  

Katalog över årets böcker 2011. Leopard förlag fyller 10 år!

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded