Page 1

leopard förlag S:t Paulsgatan 11 118 46 Stockholm info@leopardforlag.se www.leopardforlag.se

press Lina Kåberg Stene 0707-62 04 66 lina.kabergstene@leopardforlag.se distribution Förlagssystem 08-657 95 00 order@forlagssystem.se

försäljning Hemming & Baggfelt Anders Hemming 0730-73 03 78 Ylva Baggfelt 0702-53 86 39 Emilie Andrén 0705-44 88 83 Reine Clerkeborn 0705-88 61 87 Carl Swartz 0733-66 57 28 fornamn@hemmingbaggfelt.se

Lysande spänning från Texas

Laddad och nervkittlande kriminalroman

Houston 1981. Framtiden ser äntligen ljusare ut för Jay Porter som i åratal kämpat för att få sin oansenliga advokatbyrå att gå ihop. Han överraskar sin gravida fru med en romantisk flodtur. Men kvällen tar en oväntad vändning när de plötsligt hör pistolskott och ljudet av en kropp som faller i floden. Jay dyker ner i det dunkla, svarta vattnet. Hans räddningsinsats visar sig få oanade konsekvenser, och mot sin vilja dras han allt djupare in i ett mysterium vars förvecklingar leder ända till Houstons absoluta maktelit.

Svarta vatten Attica Locke Översättning Ia Lind Omslag Rasmus Kellerman ISBN 978-91-7343-523-9 Utkommer Oktober Spänning

Attica Lockes hyllade debut har nominerats till en rad priser, bl a Orangepriset 2010, och hon jämförs ofta med Dennis Lehane och George Pelecanos.

Initierad biografi om Per Oscarsson Många förknippar Per Oscarsson med karaktärer som låtsasmorfar Nils i Kan du vissla Johanna eller rövarhövdingen Borka i Ronja ­Rövardotter. Allra mest minns vi honom för avklädningsnumret i Hylands Hörna 1966, då halva svenska folket satte kaffet i halsen. Men

han medverkade även i ett hundratal filmer under sin mer än 60 år långa karriär. Det är en historia väl värd att berättas. Eller som han själv uttryckte det: ”Det har varit ett ganska rikt liv, det tycker jag. Det är ganska maffigt! Väl stoppat, så kan man säga. I ett magert skinn.”

Klas Gustafson är journalist och författare till biografier om bl a Monica Z, Gösta Ekman och Cornelis Vreeswijk. Fantasten Per Oscarsson Klas Gustafson Omslag Niklas Lindblad ISBN 978-91-7343-494-2 Utkommer September Biografi


foto © eva lindblad

Träffsäkert om manlighet Män ska traditionellt vara oberoende, ta

risker och inte backa för konfrontation. Framför allt ska de undvika allt ”kvinnligt” för att inte riskera att kallas bög. Men de flesta män är varken James Bond eller fjollor. Hur förhåller sig män av idag till de föråldrade idealen på jobbet och i familjen? Det otäcka könet är en bok om manlighet och med utgångspunkten att det är hög tid att uppgradera vårt mansideal.

Mansideal under luppen

Det otäcka könet En bok om manlighet Marcus Priftis Omslag Niklas Lindblad

Marcus Priftis är författare och kulturskribent, och har tidigare skrivit bl a Främling, vad döljer du för mig?

ISBN 978-91-7343-496-6 Utkommer September Debatt/samhälle

Unik inblick i vardagslivet i Kairos fattigkvarter Tina Thunander reste

till Egypten för att lära sig arabiska och hamnade mitt i en revolution. Hennes lärare blev doktor Nasser med egen läkarpraktik, men som måste jobba extra på ett sjukhus för att försörja sin familj. Han tog med henne till de delar av Kairo dit västerlänningar eller tv-kameror sällan eller aldrig kommer. Tina Thunanders förra bok Resa i Sharialand nominerades i Augustprisets fackboksklass 2010.

Doktor Nasser har ingen bil 

  Tina Thunander

Rika på olja, fattiga på frihet På några decennier har Saudiarabien och de andra Gulfstaterna på Arabiska halvön förvandlats från beduinsamhällen i öknen till stenrika energiproducenter som hela världsekonomin är beroende av. Men vad händer den dag Saudiarabiens åldrande ledare är borta eller den dag energipriserna sjunker? Journalisten och ­Mellanösternkännaren bitte ­hammargren ger den historiska bakgrunden och analyserar den ­politiska utvecklingen i en del av världen som kan bli en ny krutdurk.

Gulfen – En framtida krutdurk 

  Bitte Hammargren

Omslag Rasmus Kellerman    ISBN 978-91-7343-498-0    Utkommer Augusti

Omslag Niklas Lindblad    ISBN 978-91-7343-480-5    Utkommer Augusti

Reportage

Reportage


Tankeväckande om framtidens ödesfråga

Henning Mankell är en av Sveriges mest lästa och älskade författare. Romanerna om Kurt Wallander har sålts i över 40 miljoner exemplar runtom i världen, översatts till 40 språk och finns utgivna i mer än 100 länder.

Någonstans i Finland finns en plats långt nere i urberget där avfallet från kärnkraften ska förvaras i 100 000 år. Denna insikt får Henning Mankell att ge sig ut på en resa i tid och rum. Han besöker Hagar Qim på Malta, den äldsta byggnaden i världen. Den är blygsamma 6 000 år gammal. Kan vi ens föreställa oss den tidsrymd som krävs för att kärnavfallet ska brytas ned? Henning Mankell söker sig vidare till de händelser som format honom själv, som den livslånga mörkerrädsla som drabbar honom efter att han hittat sin far blödande på golvet efter ett slaganfall.  Tiden utan minnen är en tankebok om en enskild människas och hela mänsklighetens livsvillkor.

Tiden utan minnen 

  Henning Mankell

Omslag Niklas Lindblad    ISBN 978-91-7343-464-5    Utkommer Oktober Essä

En berättare utan skygglappar

I den internationella politikens hetluft Pierre Schori har varit

I Livet utan masker

berättar den karibiska litteraturens grand old lady Maryse Condé med uppfriskande klarhet och stor självkännedom om sitt liv, sitt författarskap och den makalösa resa hon gjort från Karibien till Frankrike, till västafrikanska länder under politiskt turbulenta år, och så småningom till USA.

aktiv inom internationell politik i 50 år. Han var Olof Palmes nära medarbetare i internationella frågor och en central gestalt under Sveriges utrikespolitiska storhetstid. Han träffade praktiskt taget alla politiska ledare i världen, i förhandlingar, medlarroller, eller i kampen mot krig, förtryck och förföljelser. Minnet och elden är ett oundgängligt bidrag till nutidshistorien.

Maryse Condé är professor emerita vid Columbia University i New York och har skrivit ett tjugotal romaner varav fyra finns utgivna på svenska. Livet utan masker 

  Maryse Condé

Minnet och elden 

  En politisk memoar med samtida synpunkter

Omslag Anna Harvard    Översättning Helena Böhme

Pierre Schori    Omslag Niklas Lindblad

ISBN 978-91-7343-493-5    Utkommer Oktober

ISBN 978-91-7343-446-1    Utkommer September

Memoarer

Memoarer


Pulitzerbelönad Malcolm X-biografi

Nazismens koloniala rötter

Det mest heltäckande

Kejsaren förintelse är den definitiva skildringen av ett folkmord som medvetet doldes under ett sekel – en historia som dagens Tyskland ännu inte har gjort upp med. Boken avslöjar häpnadsväckande kopplingar mellan nazisterna och de grymheter som begicks i Afrika på 1800-talet under kejsare Wilhelm.

verket om mannen bakom myten, fullmatad med nya uppgifter och chockerande avslöjanden. Manning Marables hyllade biografi belönades med Pulitzerpriset och utsågs till årets bästa bok av bl a New York Times, New Yorker och Washington Post.

Malcolm X 

Kejsarens förintelse 

  Manning Marable

  Tysklands bortglömda folkmord

Översättning Stefan Lindgren    Omslag Rasmus Kellerman

David Olusoga & Casper W. Erichsen    Översättning Per Nyqvist

ISBN 978-91-7343-403-4    Utkommer Augusti

Omslag Niklas Lindblad    ISBN 978-91-7343-470-6    Utkommer Oktober

Biografi

Historia

Homer Simpsons matematiska hemligheter

Pocketnyheter

En klurig bok av författaren till bästsäljaren Fermats gåta

För den som sett tv-serien Simpsons är det förmodligen en överraskning att matematik spelar en viktig roll i handlingen. Här finns allt från välkända ekvationer till forskningsfrontens allra senaste och djärvaste hypoteser. Räkna med Simpsons! är rapp, underhållande och ger helt nya insikter i en av historiens mest framgångsrika tv-serier.

”En magnifik roman” – DN

Kritikerrosad och prisbelönt debutroman

Sjöjungfruns andra fot

Som om vi hade glömt

Mia Couto

Daniel Poohl

Omslag Elsa Wohlfart

Omslag Sara Acedo

Översättning Göran Grip    Omslag Niklas Lindblad

ISBN 978-91-7343-553-6

ISBN 978-91-7343-532-1

ISBN 978-91-7343-447-8    Utkommer Oktober

Utkommer September

Utkommer September

Matematik/populärvetenskap

Pocket/Roman

Pocket/Roman

Räkna med Simpsons! 

  Simon Singh

Leopard forlag katalog host 2014  

Läs om höstens böcker från Leopard förlag.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you