Page 1

Zhvillimi i turizmit shqiptar ,faktor i rwndwsishwm pwr ekonominw vendase… Sic do vend tjetwr edhe Shqipwria ka potenciale turistike tw dukshme si pwr vendasit por edhe pwr turistwt e huaj.Vendi ynw ofron njw natyrw tw ashpwr,tw pastwr,interesante me njw biodiversitet tw pasur dhe tw shumwllojshwm,plazhe me njw vijw bregdetare tw gjatw dhe shumw tw bukur .Pra dominion njw rivierw me klimw mesdhetare.Por nuk mungon edhe njw trashwgimi kulturore,qw gradualisht ka ardhur duke degjeneruar per arwsye komplekse,por pse jo edhe ndonjw strategjie dashakeqe pwr tw humbur vlerat tona referuese si komb..Natyrisht pwr kwto janw pwrgjegjwse qeveritw pwrkatwse kur kanw ndodhur kwto shkaterime,vjedhje apo trafikime tw vlerave tona kombwtare..Por kjo nw fakt do trajtuar nw njw temw mw vete.. Por cdo kush ,mund tw pyesi me tw drejtw,nw se ka njw zhvillim historik turizmi shqiptar?Patjetwr qw po!Pwrpara viteve 1920,Shqipwria ishte nje destinacion turistik.Tw rwndwsishme nw kwtw aspekt kanw qwnw banjot e qytetit tw Durrewit dhe ato tw Pogradecit,qw mbaheshin si qytete tw favorizuara nga pikwpamja e klimws,ku perfshiheshin edhe qyteti i Korcws,mali i Dajtit,Thethi dhe llixhat e Elbasanit e tw Krujws.Nuk duhet harruar se vetwm nw vitin 1929 ishin 13 qytete turistike dhe 27 hotele,vetwm tri prej tyre ndodheshin nw Durrws. Pas Luftes sw Dytw Botwrore,vendi zgjodhi rrugwn komuniste.Turizmi si gjithw jeta shqiptare nw pwrgjithesi u bw i varur nga ideologjia dhe politika izoluese e vendit dhe qytetarwve tw saj.Turistw mbizotwrues nw kwtw periudhw gjithsesi vinin,por ishin pothuajse tw gjithe me ndonjw pwrjashtim tw pakonsiderueshwm nga vendet e ish-bllokut komunist lindor..I vetmi hotel i njohur dhe i pwrcaktuar pwr tw pritur kwto kontigjente turistwsh qw gwzonin njwkoheshit edhe statusin e mikun tw kampit socialist,ishte Hotel “Adriatiku”nw Durrws i hapur nw vitin 1958,dhe qw pwr kohwn kishte standarte ndwrkombwtare.Ishte i vetmi hotel nw Shqipwri pwr tw pritur turistwt e huaj deri ne vitin 1990 kur filluan lwvizjet pwr demokraci.Nw vitet mbas shkwputjes me Bashkimin Sovjetik


(1961)dhe me Kinwn (1977),mbi 90 % e kwtyre kontigjenteve turistike filluan tw vinin nga Europa Perwndimore(kryesisht francezw,italianw,suedezw,austriakw)Por gjithsesi pwr arwsyen se turizmi shqiptar nuk konsiderohej nga pushtetarwt si njw faktor i rwndwsishwm ekonomik,por si faktor propagandistik,pra mw shumw pwr tw njohur Shqipwrine,karakterizohej nga njw numwr relativisht i ulwt i turisteve qw vinin mw shumw tw shtyrw nga kurioziteti se si ishte njw vend i izoluar pwr gati 50 vjet?!Numri i turistwve tw asaj periudhe nuk i kalonte 2500 deri nw 10 mijw vizitorw nw vit..Por shteti kishte edhe njw arwsye tjetwr,qw ishte futja e monedhws sw huaj nw vend,por kjo i ishte lwnw spontanitetit dhe jo njw strategjie afatgjatw fitimprurese,pra karakterizohej nga kufizime nw cilwsi dhe sasi.Cuditwrisht,udhwtimet e vet-organizuara nuk lejoheshin,por preferoheshin turistwt ne grup..Kwto grupe turistike tw organizuara ,zakonisht kombinonin pushimet nw plazhe dhe vizitat nwpwr qytetet turistike ,si Kruja,Berati,apo kalatw me vlera historike.. Nw atw kohw turizmi ishte organizuar nga Organizata Shtetewre e Turizmit”Albturist” qw ne fakt ishte nje monopol shtetwror,i modeluar sipas organizatave sovjetike dhe nwn varwsine juridike tw Ministrisw sw Punwve tw Jashtme.Kjo ministri merrte pwrsipwr tw pwrgjigjej pwr tw gjitha aspektet e kufizuara tw turizmit te asaj kohe,qw pwrfshinte akomodimin,shwrbimet lidhwse me tw,transportin,kwmbimin e monedhws,pazaret nw dyqane,guidat ciceronwt etj… Nw ditwt e sotme kur aktualisht kemi njw prurje shumw herw mw tw dukshme ,cilwsore tw turizmit,pwrswri turisti i huaj pavarwsisht lehtwsirave aeroportuale,ndeshet me mungesa tw medha,te cilat me te drejte ja heqin shijen dhe ja zvogelojne kuriozitetin,flasim gjithnje per nje turizem elitar,jo vetem turizmin shqiptar,kosovar ,maqedonas,nga malazez,por sidomos atw qw vjen nga vendet e komunitetit Europian..Mbrojtja e ambjentit naturor nw Shqipwri le shumw pwr tw dwshiruar,mungon infrastruktura,mungojnw shoqatat hoteliere,pastwrtia wshtw nwn nivelin e duhur…Pwrgjate gjithw bregdetit do tw shikosh nwpwr rwrw kanalet e ujrave tw zeza qw kudwrbojnw teksa derdhen nw det..Cilwsia e ujit tw detit wshtw shumw e diskutueshme,shpesh


pas kalimit tw trageteve deti kundwrbon era naftw dhe merr ngjyrwn e ndryshkut te kuq…Nwpwr kwmbw tw turistwve vendas apo te huaj kalojnw kafshw qw nga gomerwt,qentw,madje edhe arrinjtw e cirkut…Nuk mungojnw makinat qw shesin akullore buzw detit,shitwsit ambulantw tw tw gjitha llojeve ,deri tek ata qw tw mbysin me gaz karbonik teksa sheshin misra tw pjekur… Shumw mire qw Agjensia Kombwtare e Turizmit,ka strategjitw dhe nismat pwr tw bwrw Shqiperinw njw destinacion turistik ndwrkombwtar,me synimin tregjet e Europws Qwndrore dhe Lindore…Por me sa kuptuam nga intervista e drejtoreshws sw kwsaj agjensie,Julinda Dhame,vihet re njw guide e pasur qw kjo agjensi po bwn nwpwr disa panaire,si ai i Kopenhagenit,Tel-Avivit dhe Budapestit,deri edhe ne panairin me te madh te Europes ai ITB nw Berlin,por qw deri nw fund tw vitit kalendarik parashikohen pjeswmarrje edhe nw panaire tw tjera..Natyrisht kwto ndikojnw nw vizionin europian tw agjensisw,por si mund tw zhvillosh nje turizwm detar me ato mungesa tw theksuar nw fushwn e higjenws sw mjedisit,tw tw ushqyerit,apo turizmit malor ,kur zona si Thethi janw rrjepur,hektare me pyje digjen apo prehen per vit dhe asnjeri nuk mban pwrgjegjwsi ligjore?Por vetwm bwhen disa debate demagogjike?Kur nw vend mungon pikwsepari produkti turistik,nuk shikojmw shtim tw zonave tw mbrojtura,gwrmime tw mwtejshme dhe mirwmbajtje tw qwndrave tw njohura arkeologjike ,por kwto iu jepen pronarwve ,me qwllimin e mbrapshte qw ti degjenerojnw dhe mbi kwto vlera tw ngrenw pallate?Kur ndwrkohe po prishet biodiversiteti i pasur nw lagunat,liqenet dhe zonat malore me flore dhe faune unike nw Europe?!Nuk besoj se kwto probleme sa akute por edhe kronike pwr turizmin shqiptar,mund tw zgjidhen me “eksplorim” turistik tw panaireve boterore…?! Tw guxosh tw mendosh se do tw kapesh tregjet e Europws,kur nw qendrat turisitike pwrreth Tiranws mungon uji dhe ikin dritat,pra tw mos shkojmw mw larg,kur nw turiamin shqiptar mungojnw paketat atraktive,mungon turiami rural,ekoturizmi,turizmi urban,por tw vesh theksin vetwm tek turizmi i konferencave apo panaireve botwrore mw duket jo shumw racional..


Shqipwria njihet tw jetw destinacioni i fundit nw Europw,nw te cilin akoma mund tw zbulohen sekretet e cmuara dhe tw rralla tw natyrws,ekologjisw dhe trashwgimisw kulturore.Wshte njw vend i preferuar pwr turistwt me interes nw ativitetet e sportit tw zhvilluar nw natyrw,pra tw orientuar drejt mjedisit. Leon Qafzezi

Zhvillimi i turizmit,faktor i rendesishem per ekonomine...  

Leon Qafzezi

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you