Page 1

Pwrse Shqipwtaret duhet tw ndjehen si refugjatw ne vendin e tyre?!

Kwto vitet e fundit fatmirwsisht janw rritur jashtwzakonisht shumw dhe me njw vrull tw paparw shkollat dhe universitetet private…Nw plan tw parw kjo duket njw gjw shumw pozitive sepse i shwrben zhvillimit tw arwsimit dhe edukimit si njw vend me qytetari cilwsore tw prirur drejt perwndimit…Sipas Kushtetutws Shqiptare cdo njeri ka tw drejtwn e arwsimimit dhe edukimit,dhe kjo nw fasadw duket sikur i pwrgigjet kwsaj kwrkese tw kushtetutws sonw dhe wshtw nw koherencw tw plote me tw dhe me hapin qw dikton koha… Por a kanw mundwsi studimi dhe edukimi tw gjitha shtresat sociale pwr tw ndjekur kwto shkolla dhe universitete private qw ofrojne kaqw bujshem dituri,kulturw dhe shkence?Fatkwqesisht jo! Vetwm njw shtresw e caktuar ka mundwsi ti ndjek kwto shkolla dhe universitete private,arwsyeja wshtw shumw e thjeshtw,madje transparente,kushtojnw shumw..Me mijra euro bwn vetwm nje vit shkollor dhe pwr mw tepwr tarifat janw fare pak tw lwvizwshme nga njeri universitet nw tjetrin…Po ti pyeswsh njerwzit e thjeshtw tw thonw se kwto universitete , kanw mbire si kwrpudhat mbas shiut…Po kwshtu edhe Masterat janw bwrw si telenovelat me disa seri..Po sa u sherbejnw fundja individwve fatlumw qw e kanw” takatin” ti mbarojnw kwto shkolla apo universitete private...?!Sa kwto shkolla dhe universitete ju pwrgjigjen nevojave tw tregut tw punws,dhe a ekziston njw treg pune i larmishwm per tw gjithw “koloritin” e dijenive qw fitohen nw kwto shkolla duke e marrw kwtw te fundit si tw mirefillte?Por wshtw edhe njw kategori tjetwr mw e “lartw”qw nuk i preferon kwto universitete private shqiptare dhe i cojnw femijwt pwr tw studiuar nw universitetet evropiane,si France,Angli,Itali apo edhe mw larg…Nw opinionin e popullit tw thjeshtw qw i shikon si tabu kwto universitete dhe nuk guxon ti afrohet sepse i ka xhepat e zbrazuar qarkullojnw mendime se kwto universitete janw kthyer mw teper nw bisnes fitimprurws pwr ata qe i kanw nw pronwsi se sa nw sherbim te dijeve…Madje


shtojnw se shumica e pedagogwve qe japin mwsim nw universitetet private japin mwsim edhe nw universitetet shtetwrore,pra janw tw dypunesuar..Kjo patjetwr qw ndikon nw uljen cilwsore pedagogjike tw mwsimdhwnies..Por a wshtw e kontrolluar apo e monitoruar kjo mwsimdhwnie nga Ministritw e Arwsimit?Qofsha i gabuar,por them me bindje se jo!Ndwrkohe statistikat flasin per njw rritje tw analfabetizmit nw Shqipwri nw shkallw tw gjwrw…Kjo nw dukje tingwllon si paradoksale,kur sic e thamw mw sipwr kemi shumicw shkollash dhe universitetesh,sa ndofta per sipwrfaqe dhe si vend i vogwl mund tw mbajme rekord ndwr vendet evropiane ashtu si dhe pwr numrin e madh tw partive..Madje kemi dwgjuar dhe se vijne edhe nga vendet evropiane pwr tw studiuar nw universitetet tona?!Pra duket qartw se jemi tw zotw te konkurojmw edhe Evropwn me dije dhe shkencw..Ndofta se jemi ca mw liberale? Po krijohet edhe kwtu si nw shume fusha tw tjera tw vendit nje polarizim,studente dhe analfabete..Tw paret janw me pakicw,tw dytet janw me shumicw… Por problemi megjithwse mund tw merret i mirwqenw ne kushtet e kapitalizmit ku kemi hyre jo nw mwnyre racionale dhe nw bazw tw vlerave tw individit por nw baze tw klaneve tw vjetra qw kanw menazhuar paranw e popullit nw diktaturw dhe mw tej nw demokraci…Kjo mund tw thuhet me plot gojwn sepse kur nisi demokracia,nuk u vu i gjithw populli nw start dhe tw fitonte “garwn”individi mw i talentuar..Dikush vrapoi me atlete “Adidas”njw tjeter me biciklete,dikush me benx,dhe shumica e popullit si Abebi Bekila ,zbathur….Natyrisht qw sado atlet i zoti tw kishte qwnw populli zbathur do tw kalohej edhe nga nje handikapat,kur ky “vraponte “me makinw…Pra “starti” i demokracisw ka qwnw jo i ndershwm pwr shumicwn e popullit..Prandaj ata qe e kuptuan “lojen “ iu turrwn porteve dhe eksodeve,pwr tw dalw nga njw tjetwr izolim i gjatw ,shumw herw mw i sofistikuar se ai i diktaturws ,qw mire apo keq,dilte haptas nw popull si Diktature e Proletariatit!?Dhe kjo”garw” fatkeqesisht vijon edhe sot mbas 23 vjeteve demokraci tw jetw e pandershme pwr shumicwn dwrmuese tw popullit apo atij qytetarit tw thjeshtw sic i pwlqen ta quajw ndonjw pushtetar qw luan “sensiblin”…Kjo sepse u vlerwsua militantizmi fanatik,i


pwrdorshem si turmw pwr cdo situatw destabilizuese…U vlerwsuan antivlerat ndwrkohe qw bota vlerwson vlerat e vwrteta te individit dhe nuk manipulon me to.. Bukur e ka thwnw shkrimtari jonw Dritero Agolli,pak a shumw,nuk po e citoj tw cakte por po i ruaj kuptimin”Po u vu gomari pwrpara kalit,ky i fundit sado i zoti tw jetw wshtw i detyruar tw eci me hapin e gomarit”Por kjo nuk i sjell vetwm vonesa nw kohw vendit drejt “stacionit” evropian,kjo prish ekulibrat e jetws civile dhe mbarwvajtjes dhe zhvillimit tw njw kombi…Pra problemi wshtw shumw herw mw serioz..Kam tre mastra,thotw me mburrje dikush dhe meqwnese nuk ka pasur njw mik deputet pwr ti hapur njw vend pune me miqwsi,punon si kamarier apo banakier..Nuk po i hyjmw “investigimit’se si i ka marrw kwto mastra,i ka fituar ndershmwrish apo i ka blerw?!Po e marrim si tw mirwqenw me ndershmeri,domethwnw me studim dhe pwrkushtim financiar dhe kohor..Kush doli i fituar nw kwte mes,univeriteti,studenti,apo vendi?Dikush do thotw me zw tw larte ,universiteti,kurse unw them askush,humbwn qw tw gjithw,humbi e ardhmja e vendit… Dhe kur humbet e ardhmja e vendit nuk ka te fituar!Kjo wshtw e pwrbashket si pwr studentin qw ka mbaruar universitet privat po ashtu edhe per atw studentin tjeter qw ka mbaruar universitet shtetwror…Te dy keto kategori i drejtohen mbas kaq vitesh shkolle,gazetws “Celwsi”per punwsim dhe aty gjejnw vetwm punwra kamarier,banakier,roje nate,po ndofta edhe berber…Qw nuk kanw tw bwjnw aspak me profilin ku ata kanw studiuar dhe kanw wnderruar njw tw wrdhme..Tw gjitha shuhen si fije kashte..Sytw i hedhin nga shteti,por shteti nuk u garanton asgjw mw tepwr se gazeta “Celwsi”dhe hesht si meit..Atwhere kwta intelektuale,qw ndofta shumw prej tyre kanw hyrw edhe nw borxhe pwr tw bwrw atw shkollw,bien nw nivelin e analfabetwve per nga padrejtesia..Nuk thonw kot filozofewt se ekstremet bashkohen!Kwtw e ka vwrtetuar historia botwrore…Dyert e vendeve tw mira tw punes qw edhe ato shkwmbehen sa herw ndwrrojne pushtet janw tw mbylluara edhe per kwta individe,qw ndjehen me tw drejtw refugjatw nw vendin e tyre…Ku wshte roli i shtetit nw kwtw mes,atwhere pwrse duhen Ministrite e Arwsimit Shkencws,Ministritw e Kulturws,Ministritw e Punws?Tw gjitha


kwto pwr sytw e dwshpwruar dhe tw dizilizionuar tw studentwve qw mbarojnw kwto universitete qw u kanw kushtuar sa qimet e kokws,ndjehen jo vetwm tw zhgenjyer,por kwto institucione ju duken jo vetwm te padobishme por madje si fantazma tw nje bote tjetwr qw nuk ka lidhje me ta‌ Leon Qafzezi

Perse shqiptaret duhet te ndjehen si refugjate ne vendin e tyre  

Leon Qafzezi

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you