Page 1

Kur ta shohw tw arwsyeshme Europa… Wndwrra e Shqiptarwve pwr tw hyrw nw Bashkimin Evropian nw 23 vjet tranzicion kaloi nwpwr njw kalvarw tw rwnduar sa propagandistik,po aq edhe demagogjik,mbasi klasa politike nw vend nuk i realizonte detyrat e ngarkuara.Njw herw njwra pale dhe herwn tjetwr pala tjetwr,duke ja pasuar “topin” shpesh njwra tjetrws me po ato argumenta qw pwrdornin kur ishin nw opozitw..Por pwr qytetarwt u duk sikur mjaftonte futja nw NATO dhe liberalizimi i vizave..Mbas 23 vjetwve ata mundwn tw realizonin njw pjesw tw wndrrws sw lirisw,atw tw qarkullimit tw lirw pa viza si qytetarw tw barabartw mes tw barabartwve..Natyrisht kjo ishte njw arritje,megjithwse e vonuar nw kohw dhe hapwsire..Partia nw fuqi u mundua ta pwrdorte si kapital politik,d.m.th.si fitore tw saj..Nw fakt kjo ishte njw fitore e popullit shqiptar,natyrisht edhe e pozitws dhe opozitws sw vendit..Por e pa tw arwsyeshme Evropa dhe tw futi nw NATO…E pa te arwsyeshme Evropa dhe bwri liberalizimin e vizave. Tashmw wshtw e njohur veprimtaria me spektwr tw gjwrw e Kwshillit tw Europws,ku nw strategjinw e saj pwrfshihet edhe marrja e statusit e disa vendeve nga rajoni i Ballkanit,dhe natyrisht dhe Shqipwria. Terry Davis,ish-Sekretar i Pwrgjithshem i Kwshillit tw Evropws,thote:”Kwshilli i Evropws ka bwrw njw rrugw tw gjatw qw nga krijimi i tij nw vitin 1949.Sot ai i shwrben 800 milion njerwzve nw 46 shtete,por parimet e tij themelore janw tw pandryshueshme-demokracia,tw drejtat e njeriut dhe cilwsia e jetws janw nw zemrwn e veprimtarive tw tij.Kwto vlera zotwrojnw idealet pwr zgjidhjet e pwrbashkwta tw problemeve tw pwrbashkwta.Kwshilli i Evropws ende pwrballet me shumw sfida nwpwr tw gjithw kontinentin dhe gjithmonw wshtw nw gatishmwri ndaj kwrcwnimeve tw reja kundwr mwnyrws sonw demokratike tw tw jetuarit.Sot kwto kwrcwnime pwrfshijnw terrorizmin,racizmin dhe anti-semitizmin,krimin e organizuar,korrupsionin dhe trafikimin e qwnieve njerwzore” Po si wshtw demokracia nw Shqiperi?Eshtw jo vetwm e brishtw,por e tronditur,nga shumw faktorw,por mw kryesoret janw mungesa e drejtwsise,korrupsioni papunwsia


varfwria..Fryma e njw politike konfliktuale qw mbartet nga parlamenti nw rruge…Mungesa e njw strategjie konstruktive nw dobi te cilwsisw sw jetws sw qytetarit.. Megjithatw janw vwnw re edhe hapa pwrpara nw njw mirwkuptim institucional.Kwshtu Robert Hand,Kwshilltari i lartw politik i Komisionit tw Helsinkit,ka shprehur besimin se nw qershor Shqipwria do e marri statusin e vendit kandidat.Ai tha:”Mendoj se nw pwrgjithwsi zhvillimet kanw qwnw positive.Tranzicioni ishte shumw i rregullt dhe ky ishte njw hap i rwndwsishwm pwr Shqipwrine.Megjithatw duhet tw kuptohet se nw kontekstin e pwrgjithshwm,ishte thjesht njw hap.Njw tranzicion i rregullt duhet tw jetw rruga normale pwr njw qeveri demokratike,kwshtu qw shpresoj qw si opozita ashtu edhe pala nw pushtet tw mos ndjehen tw vetwkenaqur dhe tw mendojnw se kjo mjafton.Ata duhet tw bwjnw hapa pwrpara pwr tw pwrballuar sfidat e tjera dhe tw bwhen gati pwr integrimin nw Bashkimin Evropian.”U shpreh analisti me pervoje i politikws sw Shqipwrise. Dhe vetw politikanwt shqipetarw janw tw ndwrgjegjshwm pwr rrugwn e tyre drejt Evropws,si dhe pwr kriteret qw duhet tw plotwsojw Shqipwria per t’u integruar sa mw shpejt nw Bashkimin Evropian.Duhet tw ndwrmarre veprime tw mwtejshme pwr tw pwrforcuar pavarwsine,efikasitetin dhe pwrgjegjshmwrine e institucioneve gjygjwsore.Kjo wshte njw nga prioritet edhe e vetw qeverisw .Pwrpjekje radikale nw luftwn kundwr korrupsionit,luftw tw rreptw krimit tw organizuar,masa efikase pwr tw pwrforcuar mbrojtjen e tw drejtave tw njeriut,(vihet re njw rwnie)pwrfshire politikat ndaj romwve dhe ato anti-diskriminuese si dhe tw zbatojw me rigoritet tw plotw tw drejtwn e pronws,(tw nwpwrkwmbur nw kwto vite)reformwn nw shwndetwsi dhe arwsim, pa harruar zbatimin e reformws per administratwn publike. “Mendimi im wshtw se njw Evropw mw e madhe do tw jetw njw Evropw mw e mirw.Ata kanw marrw angazhim para kwtyre vendeve dhe duhet ta cojnw nw vend kwtw angazhim dhe duhet tw kuptojnw qw nwse nuk e bwjnw njw gjw tw tillw,do tw ketw pasoja.Politika e cdo vendi tw BE-sw wshtw e ndryshme,dicka me tw cilen udheheqwsit e tyre duhen tw pwrballen,por shpresoj shumw qw brenda BE-sw kwtw vit,tw behwt mw e qartw qw


angazhimi i premtuar ndaj Ballkanit,duhet tw plotwsohet dhe se kur vendet marrin hapat e nevojshwm,keto hapa duhen vlerwsuar� Nw vendin tonw kjo tw realizohet nga njw frymw bashkepunimi reciprok pozitw –opozitw,nw mwnyrw qw reformat tw jenw serioze dhe afatgjata,dhe klasa politike shqiptare ,tashmw me njw pwrvojw tw gjatw politike wshtw e zonja ta ndwrmarrw kwtw hap konstruktiv nw tw mirw tw vendit dhe qytetarit shqiptar..Sepse nga kjo nuk humbet asnjeri,pwrkundrazi fitojmw tw gjithw. Leon Qafzezi

Kur ta shohe te aresyeshme europa  
Kur ta shohe te aresyeshme europa  
Advertisement