Page 1

Werkboek Immersive Space

Leon Kleyn - C1A - 506071 1


Inhoud: Blz. 3 Opdracht 1 Drie immersive ruimtes Blz. 6 Opdracht 2 Objecten in een ruimte Blz. 8 Opdracht 3 Ideevroming & Mindmap Blz. 12 Opdracht 4 Moodboard Blz. 13 Opdracht 5 Synopsis Blz. 14 Opracht 6 Foto opdracht Blz. 15 Opdracht 7 Teken een asset Blz. 16 Opdracht 8 Storyboard Blz. 22 Schetsen Blz. 24 Feedback Blz. 29 Reflectie

2


Immersive space: Opdracht 1 Opdracht 1: Drie immersive ruimtes

Lolandschaap - Leon Kleyn Er is sprake van immersiveness in deze afbeelding omdat er een nieuwe wereld word afgebeeld die wij niet voor mogelijk houden. De schapen als wolken, de kat die lasers schiet zorgen ervoor dat je je afvraagt wat er nog meer mogelijk is in deze wereld. Het is niet getekent of geanimeerd dus de vormgeving ziet er realistisch uit. Hoewel er veel rare dingen gebeuren is de sfeer niet naar. Dit komt omdat het overdag is en er veel licht is.

3


4


5


Opdracht 2:

Objecten in een ruimte

6


7


Opdracht 3: OPDRACHT / OEFENING

IMMERSIVE SPACE NO3

ideevorming: Ruimtevragen Mindmaps ABCbrainstorm 1. beantwoord de volgende vragen: wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? De woonkamer kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? Gelakte houten vloer, Bruin stoffen bank. wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? Auditorium (Verona, ItaliĂŤ) wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? Kast waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Omdat niemand weet dat je er bent en je je onzichtbaar voelt. Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? Omdat het bijvoorbeeld donker is. waar is wordt dat gevoel door veroorzaakt? Het licht en geluiden. Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstellig van maken? De maan, Amerika, woestijn van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Binnenkant van een space shuttle/raket/ruimtestation. Een oud militair gevangenen kamp. Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film, beschrijf die. Een oude boerderij in 'the middle of nowhere' Kun je je nog een ruimte herinneren van een feel-good-movie, beschrijf die. New york in de zomer, veel mensen en veel zon.

8


9


10


11


Opdracht 4: Research

12


Opdracht 5: Synopsis

'Het huis vol geheimen' Je wordt wakker in een kamer. Je weet niet waar je bent en wie je bent. Wat je ziet zijn redelijk gedateerde maar mooie meubels. Sjiek vooral. Een klok geeft 17:30 aan. Er hangen veel schilderijen. Er is echter iets raars aan de schilderijen maar je kan niet precies zien wat. Je wilt naar buiten kijken maar ziet dat dat onmogelijk is. Er zit een rare waas over het dikke glas. Je voelt je verward, eenzaam en je bent bang. Moeizaam en krakend doe je de deur open. Je komt in een grote hal. De vloer is betegeld met zwart witte tegels. Er hangt een grote gouden kroonluchter, met zo te zien nieuwe kaarsen erin. Een klok geeft 1:30 aan. Uren later dan de klok in de vorige kamer. Ook is het nog licht buiten dus het kan nooit zo laat zijn. Als je dichterbij kijkt blijkt dat deze klok achteruit loopt. Verdrop in de hal staat een harnas. Ik krijg hetzelfde gevoel als bij de schilderijen, ik kan het echter nog steeds niet thuisbrengen. Ik zie de brede houten trap die naar een deur leidt op de balustrade. Je besluit door de deur te gaan. Je komt via nog een trap op de zolder van het huis terecht. De zolder is rommelig en stoffig. Een klein dakraam schijnt licht op de muur. Er staan ontzettend veel schilderijen opgeslagen. Ook is er weer een klok, deze wijst 1:05 aan. Deze, in tegenstelling tot de andere tikt niet. Het lijkt wel alsof de klok ergens naartoe wijst. Je volgt de wijzers en je blik stopt op de muur, waar het licht van het raam op de muur schijnt. Je klopt op die plek. Het klinkt hol. Je zoekt een stevig voorwerp, een houten beeld moet werken. Je slaat door de muur, en het felle licht schiet naar binnen. Je wordt begroet door de frisse buitenlucht.

13


Opdracht 6:

Foto Opdracht

1: Door sleutelgat. Zorgt voor een mysterieus effect. (overlappen) 2: Een schaduw door de afbeelding heen. Zorgt voor vervreemding (Schaduwen) 3: Belichting moet voor een atmosferisch effect zorgen. 4: Vanuit P.O.V. De verwaziging geeft een atmosferisch effect. 5:Vervaging, minder detail. Geeft een meer abstract effect. 14


Opdracht 7:

Teken een asset

15


Opdracht8: Storyboard Ruimte1:

1. Kat beweegt zonder te klikken zijn staart op en neer. Daarna kun je op de kat klikken en verdwijnt hij. Je kan hierna niet meer op de kat klikken

2. De enige lamp in de kamer staat aan. Dat is de hint. Als je op de lamp klinkt flikkert de lamp aan en uit. Daarna gaat de lamp weer gewoon aan.

16


3. Een muizenhol, dat is al zovaak gedaan. De rollen zijn deze keer echter omgedraait. Er komt knipperend licht uit de muizenhol. Als je klikt komt er een poot tevoorschijn. Ook de ogen (die de poot volgen) zijn zichtbaar. Daarna verdwijnt het beest weer in zijn hol. Nummer 4 is de navigatie naar ruimte 2. Deze heeft geen animatie alleen een geluid. 5. De schilderijen. Deze zijn niet klikbaar maar spelen wel een rol in mijn ruimtes. Als je goed kijkt zie je afentoe iemand knipperen. (Zie ook ruimte 2.3.)

17


Dit is een touw met een knoop aan het einde. Meteen als je de ruimte inkomt zie je het heen en weer zwaaien. Als je er op klikt rekt het touw uit en hoor je het geluid van een bel. Een keer. Dit roept vervreemding op. Waarom hangt er een bel binnen? Kan iemand mij horen? 2 Is naviagie terug naar ruimte 1. Dit kan je zien aangezien de deur openstaat en je het bed en een schilderij uit kamer 1 kunt zien. 3. Knipperende schilderijen. Zelfde als in ruimte 1. (zie 1.5)

18


4. Een ridderharnas. De helm schijnt in je ogen, dat schept je aandacht. Als je op de heml klikt gaat het vizier open. Je kan niet zien of er iets in zit. Maar zodra je dat dacht komt er een poot uit de helm die het vizier weer dicht doet.

5. Een stapel boeken bovenaan de trap. Dat is raar, je klikt erop en even zie je alweer een poot. Vlak daarna vallen een paar boeken van de trap af. Met het nodige lawaai.

19


1. Een grote kist in een redelijke lege zolder trekt je aandacht. Als je er op klikt beweegt de kist heftig. Zit er iets in? misschien is het zo;n beest! Je besluit dat je het maar laat zoals het is.

20


2. Een grote stapel kartonnen dozen. ‘Hmm dat is niet zo speciaal.’ Maar opeens zie je het hoofd van die zwarte kat uit de eerste kamer! Je klikt er snel op maar mist. Een kartonnen doos valt op de grond. Leeg. Kort daarna kijkt en paar ogen je aan. Snel verdijnt het beestje weer de doos in. 3. Na het voorval met het beestje in de doos zie je iets glinsteren aan het plafond. Het is een spinnenweb. Na een korte aarzeling klik je er toch op. Een gigantische spin komt naar beneden hij maakt een naar geluid. Je blijft verstijfd staan. Gelukkig gaat de spin weer terig naar zijn web toe. En verdwijnt tussen de planken in het plafond. 4. Navigatie terug naar kamer 1. Een luik in het plafond? Die heb je niet gezien in kamer 1. Je klimt naar beneden maar glijd uit. 5. Navigatie terug naar ruimte 2. Het was zo donker op de zolder dat je de deur van ruimte 2 maar open hebt gelaten. Het licht schijnt op de vloer van de zolder. 21


Schetsen:

Ruimte 1. Een slaapkamer. De tafel is later weggehaald. en vervangen met een poes.

Ruimte 2. De hal. 22


Ruimte 3. De zolder. Het raam is later op overleg met de lerares weggehaald.

23


Feedback: (Inzoomen aanbevolen)

Review

Door:

Presentatie van: Leon Kleyn

Valerie Spanjers

De wereld van: (Titel & Synopsis)

Een huis vol geheimen

Visie op het onderwerp: Research (vergaand, veel materiaal gevonden, ver gezocht, verplicht nummer, serieus, enz)

Drie ruimtes

Goede research. Goed over na gedacht en onderzocht. Misschien kan je nog even kijken naar wat jouw ruimte anders maakt dan andere ruimtes. (hoe onderscheid je je) Ja het gaf me een duidelijke indruk.

(duidelijkheid, goede indruk gekregen, wat je er kunt doen als gebruiker, samenhang, navigatie)

Vormgeving (geeft duidelijk beeld, goed

Nog iets te simpel, ik zal het iets meer uitwerken met voorwerpen en schaduwen ed.

onderzoek gedaan, 1 object in 5 stijlen, vormgeving is passend bij visie, immersiveness, maquette, eigen beeldtaal/stijl, sfeer, geluid, etc.)

Mijn Mening (tops / flops)

Geef tenminste 1 top (wat is goed gedaan) en 1 flop (wat is niet goed gedaan). Meer mag ook!

Goed: research naar style. Flop: Nog niet helemaal eigen, orgineel. Tips

Heb je een tip?

Probeer het minder clichĂŠ te maken en werk de ruimte en de voorwerpen wat meer uit.

24


Reactie op feedback: Het is fijn dat het een duidelijke indruk gaf en dat ze vind dat ik veel research gedaan heb. De voorwerpen heb ik beter uitgewerkt (zie schetsen) Ook in photoshop heb ik elk voorwerp apart een schaduw gegeven. (zie het kastje en bed hieronder) Deze kon ik later ook gebruiken om in de flash zelf te stoppen. Door de originele animaties die ik heb toegevoegd is het minder clichĂŠ is dan het eerst was.

25


Review

De wereld van:

Door: Jeremy van der Sanden

(Titel & Synopsis)

Een huis vol geheimen Verwarring, opgesloten, naar

Visie op het onderwerp:

Je visie op de wereld is goed. Verwarring en een opgesloten gevoel verbeelden kan leiden tot immersiveness. Veel research gedaan en goed gezocht naar de manier van het uitbeelden van gevoel en emotie.

Research

(vergaand, veel materiaal gevonden, ver gezocht, verplicht nummer, serieus, enz)

Drie ruimtes

Er zijn 3 duidelijke ruimtes aanwezig en er is ook een duidelijke manier van navigatie door de wereld.

Vormgeving

De wereld is getekend en hierdoor vergroot je het toevoegen van je eigen stijl. Je ruimte is mooi vorm gegeven, enkel is het nog erg licht en mis je de duistere sfeer.

(duidelijkheid, goede indruk gekregen, wat je er kunt doen als gebruiker, samenhang, navigatie)

(geeft duidelijk beeld, goed onderzoek gedaan, 1 object in 5 stijlen, vormgeving is passend bij visie, immersiveness, maquette, eigen beeldtaal/stijl, sfeer, geluid, etc.)

Mijn Mening

Top: Eigen toevoeging aan de wereld Top: Veel research Top: Goede navigatie

Tips

Het voorbeeld ziet er goed uit, maar geeft mij niet het gevoel van een donkere of verwarrende ruimte.

(tops / flops)

Daarnaast mis ik het opgesloten gevoel

26

Presentatie van: Leon Kleijn


Reactie op feedback:

Het is erg fijn om te horen dat iemand je stijl goed vind en dat je ruimte mooi is vormgegeven. Ook Jeremy zegt dat ik goede research heb gedaan. De tips die hij gaf waren: een meer opgesloten gevoel en het is niet donker genoeg. Echter is het een huis die wel bewoonbaar moet zijn. Ik wou daarom het nare effect bereiken met meer dan alleen het licht. Alleen op de zolder is het donker, de andere kamers zijn gewoon licht. Die kamers krijgen verwarring door de schilderijen. Het opgesloten gevoel krijg je vanzelf als je door de ruimtes aan het navigeren bent. Je kan namelijk nergens heen. Ook kan je niet naar buiten kijken.

27


Review

Door: Jurjen

Presentatie van: Leon

De wereld van: (Titel & Synopsis)

Een huis vol geheimen

Visie op het onderwerp: Research (vergaand, veel materiaal gevonden, ver gezocht, verplicht nummer, serieus, enz)

Drie ruimtes

Oude stijl, oude meubels, smalle trappen. Hoe creeer je een naar gevoel? Goed gedaan, goed onderbouwd. Aansprekende ruimtes, ze houden de aandacht vast.

(duidelijkheid, goede indruk gekregen, wat je er kunt doen als gebruiker, samenhang, navigatie)

Vormgeving

Je hebt een begin, een fundament, werk die nog verder uit.

(geeft duidelijk beeld, goed

onderzoek gedaan, 1 object in 5 stijlen, vormgeving is passend bij visie, immersiveness, maquette, eigen beeldtaal/stijl, sfeer, geluid, etc.)

Mijn Mening (tops / flops)

Tips

Ik denk dat het zeker wel interessant is maar zorg ervoor dat het niet te makkelijk is, dan ben je mijn aandacht namelijk snel kwijt.

Mijn mening is mijn tip

Reactie op feedback:

Als tip zegt hij dat ik het niet te makkelijk moet maken. Echter worden de animaties die ik ga toevoegen lastig. Dit moet er echter wel voor zorgen dat het leuk is om naar te kijken zodat het je aandacht vasthoudt.

28


Reflectie:

Reflectievragen Immersive Space IDEEFASE

1. Welke manieren werken voor jou het beste om op ideeën voor een productie te komen? Het beste voor mij was eraan werken. Dan ontstaan de ideeën vanzelf. Maar voor de research vooraf was het belangrijk om overal naar te kijken met het idee: ‘Hoe kan ik dat immersive maken?’ Als je dan een leuk voorwerp ontdekt heb kan je daar verder op brainstormen. 2. Hoe ben je tot je uiteindelijke beslissing voor een onderwerp gekomen? Welke argumenten had je daarvoor? Na de mindmaps gemaakt te hebben heb ik daar de beste uit gekozen. Het was het makkelijkst te realiseren. De andere mind maps waren veels te complex. Ik had bij dit idee de meeste ideeën. 3. Wat was de visie op je onderwerp en waarom heb je deze gekozen? Ik wou eerst een hele boel ruimtes maken met allerei vervreemdings effecten. Hallucinaties, optische illusies en veranderende kamers. Daarna hoorde ik dat het er maar 3 ruimtes hoeven te komen. Dus moest ik de verwarring op een andere manier naar voren brengen. 4. Wat zou je de volgende keer anders doen? De vormgeving van mijn ruimte. Nu heb ik fotorealistisch en getekend, waarvan ik dacht dat het leuk zou zijn. Maar er waren een aantal die het niet leuk vonden. 5. Hoe zou je nu het begrip ‘immersiveness’ willen definiëren?

Dat je de echte wereld om je heen even kunt/bent vergeten.

VORMGEVING

1. Wat is voor jou het moeilijkste bij het vormgeving en hoe overwin je die moeilijkheden Het besluit of je het gaat tekenen of dat je foto’s gebruikt. Dat was voor mij het lastigste. Dit probleem heb ik overwonnen door het allebei te proberen. Toen kwam ik erachter dat ik de ruimtes die ik in mijn hoofd had heel moeilijk te vinden waren. Er miste altijd iets aan een foto. Daarom heb ik besloten de ruimte zelf te maken, maar sommige objecten (die nodig waren voor animaties) erin wel foto realistisch te maken. 2. Hoe heb je ‘immersiveness’ proberen te bereiken en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet) Dat heb ik proberen te bereiken door het niet toevoegen van ramen. Ook door de beestjes die in de wereld voorkomen zorgen voor immmersiveness. Ik denk wel dat ik een bepaald niveau van immersiveness heb bereikt. Je vergeet eventjes de wereld om je heen.

29


3. Hoe heb je geprobeerd om je visie over te brengen in je movie en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet) De visie die ik had was iets te gecompliceerd. Hier moest ik dus iets anders voor verzinnen. In die zin heb ik wat in mijn hoofd zat niet 100% over kunnen brengen. Maar ik had dan te weinig tijd gehad om het af te maken. Het idee en het gevoel bij de ruimtes is wel hetzelde gebleven, hier heb ik mijn visie dus wel over kunnen brengen. 4. Hoe bereik je het effect dat een gebruiker niet het gevoel heeft in een applicatie-interface terecht te zijn gekomen, maar in een omgeving. Aandacht besteden aan de ruimte voor een totaal beeld. Dus niet alleen maar knopjes. De gebruiker sturen met hints in plaats van woorden, zodat ze denken zelf de leiding te hebben. 5. Welke aspecten van je vormgeving zijn gelukt en welke niet? Hoe zouden de niet-gelukte aspecten kunnen worden verbeterd Het combineren van foto realistisch en getekend is redelijk gelukt. Ze zouden wel verbeterd kunnen worden door meer te spelen met licht. 6. Wat heb je bij de vormgeving gehad aan de research? Kun je dat aanwijzen? Ik heb veel research gedaan naar de vormgeving. Door te proberen en te kijken kwam ik erachter dat een compleet foto realistische wereld niet kon tippen aan mijn brein. Ik had al afbeeldingen in mijn hoofd en die kon ik niet vinden. hier zijn een aantal voorbeelden van het proberen een ruimte te maken met foto’s:

30


7. Wat zou je de volgende keer anders doen? Iets beter spelen met licht en schaduwen.

MOVIE 1. Kan de gebruiker zelf zien/ontdekken welke onderdelen van je ruimte interactief zijn? Dat kan hij/zij zeker. Ik heb bij bijna alle klikbare objecten hints gebruikt. Een touw dat beweegt of een glinstering zodat hun aandacht naar het object wordt getrokken zonder dat ze het doorhebben.

2. Is de navigatie naar de andere ruimtes duidelijk? Een deur is een standaard object om van een ruimte te wisselen. Op die manier vind ik het duidelijk dat de deuren in mijn ruimte de navigatie zijn. 3. Welke geluiden/muziek heb je gebruikt en had dit het bedoelde effect? Ik zat een beetje te spelen met de achtergrond muziek. Die moest spanning opwekken maar geen schreeuwende horror muziek zijn. De geluiden van de animaties en objecten waren makkelijk te vinden. Ik heb sommige geluiden wel zelf aan moeten passen zodat het precies klopte met de animatie. 4. Wat zou je de volgende keer anders doen? Meer aandacht besteden aan het geluid. Vooral de achtergrond muziek omdat die constant aanwezig is.

31

Werkboek Immersive Space  

Werkboek Immersive Space Leon Kleyn

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you