Page 1

Immersive Space

Leon Bakker C1P


Opdracht 1A Uitbeelden

Park 5 associaties: bomen, vogels, gras, water, rust. Stadspark 3 extra associaties: bankjes, hardlopers, gedempt geluid verkeer in de verte.

Presikhaaf Park Veel groen, veel water, her en der wat verwildering van planten, bomen etc. maar dat maakt het juist een leuk park om te zijn, het gevoel dat je afgesloten bent van de drukte van de stad omsluit je helemaal. Andere parken zijn soms erg strak ingericht, maar dat vind je in dit park totaal niet terug. Deze foto laat goed zien dat stenen die her en der geplaatst zijn in het water uitnodigen om er overheen te lopen en springen, zoals de kinderen doen. Het is een park dat zowel rust en kalmte uitstraalt alsook uitnodigt om te ontdekken zoals hier te zien.


Opdracht 1B Drie Immersive Ruimtes

In deze ruimte zijn figuren over alle wanden van de kamer getekend. Zowel de vloer, als het dak en de vier wanden zijn hiervoor gebruikt. Alle zes de vlakken zijn als ĂŠĂŠn groot vlak gebruikt. Hierdoor heb je geen idee meer wat nu onder of boven is en van waar je uit moet kijken; alle vlakken zijn gelijk aan elkaar. Je aandacht word natuurlijk getrokken door alle figuren en lijnen, en je gaat je afvragen wat er staat en waar het begin is en einde van het figuur.


In deze ruimte is duidelijk een techniek toegepast van gezichtsbedrog, waardoor het lijkt dat je over een smal bruggetje loopt en in de diepte kijkt. In werkelijkheid is natuurlijk alles getekend op de vloer. Door de het gebruik van alle lijnen raken je hersenen gedesoriënteerd en krijg je het gevoel van echte diepte. Je schrikt natuurlijk gelijk als je deze ruimte instapt, en dat is ook gelijk de reden waarom dit ‘immersive’ is. Je moet eerst goed kijken voordat je ziet dat het niet is zoals het lijkt.


In deze ruimte staat een grote zwarte glazen bol, althans zo lijkt het. De man in de ruimte is ook aan het onderzoeken wat voor een vorm dit nou eigenlijk is. De compositie en het gebruik van de figuren maakt het tot een mysterieus geheel. De witte ruimte met haar wit verlichte vloer met enkel in het midden de zwarte bol wekken natuurlijk heel veel vragen bij je op. Bij dit plaatje en vooral als je in deze ruimte staat, worden onduidelijkheid en vragen opgewekt; wat doet deze zwarte bol hier en wat heeft hij voor functie? Dat maakt het een ‘emmersive’ ruimte.


Opdracht 1C Uitbeelden 2

De eerste vijf woorden die bij mij opkomen als ik denk aan expositie zijn: - standbeeld - schilderij - schildersezel - witte ruimtes - sokkel

Samen met een klasgenoot ben ik naar de Dutch Design week geweest in Eindhoven. Wat me hieraan opviel is dat het een ontzettend grote exposite is die zowel buiten als binnen is. In voorgaande jaren ben ik wel een aantal keren naar musea geweest maar deze waren lang niet zo groot als die ik wat ik nu meegemaakt heb. Ik heb ook lang niet alles kunnen zien die dag van de gehele expositie. In zowel binnen- als buitenruimtes waren diverse werken van verschillende kunstenaars te zien.


Uiteindelijk heb ik gekozen voor deze foto. Waarom? Omdat hij zo levensecht lijkt. Ze lijken allemaal in dezelfde houding te zitten, maar het is toch telkens wat anders. Tevens heeft dit figuur ook erg veel weg van een familielid van mij.


Opdracht 2 Immersive Space

In bovenstaand plaatje zie je een kerk of kloosterruimte. Ik heb bewust voor deze ruimte gekozen omdat het een mysterieuze en misschien zelfs een beetje beangstigende ideeĂŤn opwekt. De donkere ruimte en het enkele raam waar een lichtstreep door valt versterken deze sfeer nog meer. In de ruimte heb ik een drietal figuren geplaatst die totaal niet thuishoren in het beeld wat je normaal hebt, hierdoor wordt je aandacht gelijk trekken naar de figuren die waarschijnlijk ook gelijk vragen opwekken.


Ruimtevragen

Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? De tuin achter het huis Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? Grasveldje, terras, tafel en tuinstoelen Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? Het Colosseum in Rome Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? Een kruipruimte onder de vloer Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Omdat de omgeving en sfeer daar goed is Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? Omdat het beangstigend is Waar is wordt dat gevoel door veroorzaakt? Omdat het bijvoorbeeld donker en onveilig is Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit in geweest bent kun je je toch wel een voorstelling van maken? De Chinese Muur Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Piramide van Cheops Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film, beschrijf die. Uit de film Saw, een smerige toiletruimte waarin een man geketend zit aan een wc closet met een ketting Kun je je nog een ruimte herinneren van een feel-good-movie, beschrijf die. Ali G in da house, de auto van Ali G waar hij samen met een vriend in rijd. Een knalgele Renault 5 die helemaal gepimped is.


5 Zelfbedachte Ruimtevragen

Zijn er enge dingen in je ruimte? Donkere ruimtes waar gevaar uit kan dreigen Wat is de mooiste ruimte en waarom? Een festival, omdat er rust heerst, vrolijkheid en leuke muziek Word de ruimte gedeeld en zo ja door welke mensen of dingen? Door andere muziekliefhebbers en een mooi aangeklede omgeving Is de ruimte tijdsgebonden / is die er altijd? Nee, meestal maar 1 dag en daarna wordt hij weer afgebroken Waar staat de ruimte voor? Waar staat die in? Voor eenheid, gezelligheid en muziekstijlen


BrainMap ABC

A aapje B banaan C creepy D daken E enorm F fun G geestig H hoog I interessant J L M N natuur O P piramide Q R roest S T U underground V verrot W woestijn X Y Z zand


4 Research World of Destruction

Bij het bedenk proces voor mijn wereld waren op voorhand 2 dingen belangrijk voor mij: • De wereld moest compleet anders zijn als de huidige wereld • Er moest iets inzitten wat absoluut niet thuis hoorde in die wereld van humor Vanuit dat standpunt ging ik verder zoeken, waar liggen mijn interesses en wat wil ik hiervan gaan gebruiken in mijn wereld? En hoe ga ik dat doen? De basis voor mijn wereld is gelegd aan de hand van mijn interesse voor het underground gevoel, de duistere kant van de wereld. Hierbij kan je denken aan een gure omgeving, vervallen steden, vernieling en verlatenheid.

De documentaire ‘Cities of the Underworld ‘ is daarnaast ook een grote bron van invloed geweest op mijn ontwerp en bedenk proces. Een paar jaar geleden is deze documentaire te zien geweest op History Channel. Ik vond dit destijds zo’n mooie documentaire, dat ik in mijn werkstukken al vaker tot bepaalde uiting terug heb laten komen. In iedere scène heb ik een ander onderwerp terug laten komen uit de documentaire, hierbij ben ik gekomen tot de volgende omgeveingen: - Ondergrondse steden - Tempels en piramides - Spooksteden en sloppenwijken


Over de hoofd characters in mijn wereld hoefde ik uiteindelijk niet lang na te denken. Dit moesten humor bevatten. Vanuit deze gedachte ging automatisch al aan een aapje denken en vervolgens kwam de banaan daarbij om het compleet te maken.

Om het contrast tussen mijn 2 standpunten nog duidelijker te maken was het mijn plan om ook twee compleet verschillende stijlen te gebruiken voor de characters in mijn wereld en de omgeving waar ze zich in bevinden. De omgeving zou realistisch worden weergegeven en het aapje en zijn banaan in comic strip style.


4 Research Het Metro Station

In bovenstaande afbeelding zie je de ingang naar een metro station. Wat gelijk al opvalt is de grafiti die echt overal op gespoten is. Daarnaast ziet het er allemaal niet zo schoon meer uit en is het geheel ook niet goed onderhouden. Het underground gevoel komt hier goed naar boven en dit wilde ik ook graag tot uiting laten komen in mijn ontwerp.


Bij deze afbeeldingen bevind je je al in een ondergronds metro station. De vormen van de tunnel zijn duidelijk zichtbaar in de bogen die je overal al ziet. Het vage licht van de lampen geven een duidelijke sfeer af die voor mijn idee goed past bij het underground gevoel van een oud metro station.


4 Research Woestijn

De woestijn is ook één van mijn inspiratiebronnen geweest voor het creeëren van mijn wereld. Droogte, dood en verderf moet duidelijk naar voren komen in het geheel. In deze figuren zie je heel duidelijk wat de woestijn en haar hitte kan doen met mens, dier en voorwerpen. De aantasting van spullen die in de woestijn hebben gelegen is duidelijk zichtbaar.


De piramides zijn onderdeel van mijn wereld. Ook zij passen bij de sfeer van verval, die ik wil overbrengen met behulp van de woestijn als omgeving hiervan. Daarnaast brengen ze ook mysterie over, wat ik ook goed vind passen bij de algehele sfeer van mijn wereld.


4 Research Rooftops

De daken van de stad zijn ook een onderdeel van mijn wereld. Hierbij heb ik gekozen voor een uitzicht van de daken, en dan op een wijk of gedeelte van de stad die wat minder chique is. Vervalling en armoede mag hier wel vanaf stralen.


In onderstaand figuur vind ik het heel goed naar voren komen hoe een vervallen stad eruit kan zien. De tand des tijds heeft duidelijk invloed gehad op de gebouwen en haar omgeving die niet meer zijn onderhouden.


5 Synopsis

De naam van mijn wereld is: World of Destruction. In deze wereld zie je aan de hand van 3 scènes hoe een aapje zich beweegt in en tussen deze chaos door naar het eindpunt, namelijk een tros bananen! Wat ik met deze wereld wil overbrengen, op degene die mijn wereld ziet is dat het hem of haar duidelijk word in één oogopslag dat mijn wereld niet de mooie wereld is zoals wij hem normaal kennen. Verwoesting, verval en verlating moeten gelijk opkomen bij degene die dit ziet. Het aapje en de tros bananen die eigenlijk totaal niet passen in mijn wereld van destructie moeten dus juist weer erg opvallen. Ze moeten vragen opwekken bij degene die het ziet, maar ook humor opwekken. Scène 1: Hierin bevind je je als gebruiker in een oud metro station. Wat hier al gelijk al duidelijk word is dat het een heel oud metrostation is. In de verte hoor je een metro al aankomen door de tunnel, de lichten schijnen in je gezicht. Op dat moment verschijnt het aapje ook in de scène. Nog voordat de metro weer verder duikt de tunnels in op weg naar het volgende station, springt het aapje ervoor op weg naar de volgende scène. Scène 2: Het aapje bevind zich nu ineens aan een hele andere kant van de wereld. Verdwaasd kijkt hij om zich heen. Hij staat midden in een woestijn, waar het erg guur is want er waait zand op. In de verte ziet hij een piramide staan. Ook ziet hij verderop tussen het opstuivende zand een deel van geraamte van wat ooit een levend dier was. Daarnaast ligt half bedolven onder het zand het wrak van een auto, helemaal verroest. Het aapje besluit om richting de piramide te lopen. Daar aangekomen ziet hij een ingang, en alhoewel het erg donker is gaat hij daar toch naar binnen. Scène 3: En weer is het aapje compleet verbaasd. Nu staat hij op een hoog gebouw, ergens in de stad. Hij kan ver kijken over de rest van de stad, gebouwen, daken en huizen. En wat ziet hij daar, aan het einde van de skyline? Een tros bananen! Bovenop een hoog gebouw. Zijn geluk kan niet meer op en hij springt, lenig als hij is naar het gebouw met de tros bananen. Happy end of story!


De beschrijving van de sfeer in mijn wereld is als volgt: • Je voelt je alleen en verlaten • Het beangstigd je • Het wekt nieuwschierigheid en vragen op • Toch voel je ook een lekkere vleug van humor door het aapje De vormgeving van mijn wereld ziet er als volgt uit: • Realistisch; het meerendeel van mijn wereld is realistisch vormgegeven. Hierbij zijn bestaande plaatjes gebruikt, die gemanipuleerd en aangepast zijn met fotosoftware als Photoshop en Illustrator voor bepaalde effecten en aansluiting op mijn wereld. • Comic style; dit gaat op voor het hoofdfiguur uit mijn wereld. Namelijk het aapje en zijn tros bananen. Zij zijn in strip style getekend, en waar nodig bewerkt met Photoshop en Illustrator voor aansluiting op mijn wereld. Zaken die kunnen voorkomen in mijn wereld tijdens een ervaring door de gebruiker: • verandering van lichtinval en het beeld bij een bepaalde actie • geluiden bij aanraking van bepaalde voorwerpen • verschuiving van voorwerpen bij aanraking • flikkeringen van licht • Beweging van het aapje bij bepaalde interactie


6 Foto Opdracht

< Normaal De foto is genomen door een kijkgaatje in een kartonnen doos met lichtinval door een gat bovenin

Natuurlijk licht ilnksboven > Hier is de foto genomen vanuit dezelfde positie, maar met de lichtinval vanuit een andere hoek door te schuiven met het kartonnen deksel

< Kunstmatig licht + rook Hier is met een zaklantaarn geschenen in een gat bovenin achter het aapje, en daarnaast is er rook toegevoegd voor extra effect


Zaklaantaarn van voren > Hierbij zijn er 2 gaten gemaakt aan de voorzijde van de doos. De zaklantaar schijnt door het ene gat en door andere gat is de fot gemaakt

< Kunstmatig licht schaduw Hier is licht zo beschenen van schuin voren op het aapje dat er een duidelijke schaduw ontstaat op de achterwand van de doos

Kunstmatig licht van achteren > Hierbij is door een gat bovenin de doos licht zo op het aapje beschenen dat het lijkt alsof hij oplicht van achteren. Een duidelijke schaduw ontstaat ook aan de voorzijde.


7 Teken Een Boom

< Origineel De banaan die voorkomt in mijn wereld, in strip style origineel

Gloed Onscherp > Hierbij is een filter toegepast zodat het lijkt alsof de kleuren binnenin de banaan wat vervagen en verfletsen

< Houtskool Bij dit filter is gebruik gemaakt van een houtskool filter. Je ziet duideijk dat de buitenlijnen wat harder zijn als de binnenlijnen. Ook aan het steeltje van de banaan is dit duidelijk te zien


Kleurpotlood > Met dit filter lijkt het net alsof de banaan met kleurpotlood is getekend. Je ziet binnen de buitenlijnen duidelijk de potloodstrepen

< Stempel Dit is eigenlijk een simpel maar wel heel duidelijk filter. Naar mijn mening past deze ook het beste bij mijn wereld. Je zit duidelijk de buitenlijnen, de binnenkant word enkel gevuld met kleur zonder enige structuur

Structuurmaker > Dit effect heeft wat weg van het kleurpotlood effect, echter het geeft nog net wat extra dimensie aan het plaatje door het gebruik van het structuureffect


8 Storyboard


IngrediĂŤnten Mijn Wereld

Voor een geslaagde World of Destruction heb je nodig de volgende ingrediĂŤnten: 500 gram roest 200 gram verlatenheid 150 ml zand 4 wolkenkrabbers 2 eetlepels vintage 350 gram gemalen oude en kapotte dingen 1 comic aapje 1 tros bananen Meng de 500 gram roest samen 200 gram verlatenheid met een staafmixer. 150 ml zand goed kloppen met 4 wolkenkrabbers. 350 gram oude gemalen en kapotte dingen, zeef deze eerst tot de grove en fijne delen van elkaar gescheiden zijn. Voeg deze 3 voorbereidde delen nu samen, en voeg 2 eetlepels vintage toe. Bak dit in een oude smerige pan, circa 15 minuten tot het begint te borrelen, laat het daarna afkoelen. Voeg als serveringstip 1 aapje en 1 banaan toe, en klaar!

Werkboek Immersive Space  
Werkboek Immersive Space  

Werkboek Immersive Space Leon Bakker C1P

Advertisement