Page 1

STUDIO GAMMA + WATER

DESIGN LEONARDO VINCENT 917902 STUDIO LEADER: VIET PHAM SEMESTER 2 — 2018

PORTFOLIO


L E O N A R D O

V I N C E N T

CONTACT Leonardovincent7@gmail.com

EDUCATION 2017 - current 2016 - 2017 2013 - 2016

CONTENTS University of Melbourne, Bachelor of Design Trinity College Foundation Canisus College High School

WORK EXPERIENCE 2014 - current 2015 2016 - current 2018 2018

Deviantart Freelancer AIDEA and Space Monkeys Animation Internship Upwork Freelancer Indonesia Film Festival committee participant PT. Indomegah Internship program

ACCOMPLISHMENTS 2014 2015 2015 2015 2017 2017 2018 2018

SKILLS Rhino Grasshopper Unreal Photoshop Illustrator Indesign Premiere Fabrication Digital Illustration Filmography

Don Bosco 2 Mural Competition Winner Don Bosco 2 Mural Competition Winner Theresia mural Competiion Winner SMAN 71 Character Design Competition First Place winner Foundations of Design : Representation Exhibition Graphic Design 1 : Image and Text Exhibition Digital Design Exhibiton SONA Superstudio participant

Living House, The Terrarium Living Neighbourhood, The Terrace

01 10


LIVING HOUSE

THE TERRARIUM The renovated design for 4 Macarthur place in Carlton North is based on the original site’s interlocking interior and exterior space, which was made due to site regulations for window availability in vacant bedrooms. However, a room for improvement exists as this form has lowered the quality of the site’s internal circulation and progression of space. In the design renovation, an abstraction of internal and external volumes were done to both reinnovate the original idea of interlocking space and improve the flow of internal and external circulation throuhgout the site. The name, the terrarium describes the internal space surrounded by the divided massing of the house that heavily integrates living systems as experiential element that accomodates the circulation of the house. The abstraction of volumes that were made intends to engage living systems with the resident’s daily routines, creating thresholds that obscures the interior and exteriors.

1


THE TERRARIUM

SITING

27280

40360

NICHOLLS LANE

5970

11570

5170

CANING STREET

ELGIN STREET

8650

MACARTHUR PLACE NORTH

2


THE TERRARIUM

PLANS

ROOF PLAN

GROUND FLOOR PLAN

FIRST FLOOR PLAN

3


THE TERRARIUM

GENERATIONAL USAGE

FIRST 10 YEARS

SECOND 10 YEARS

THIRD 10 YEARS

4


THE TERRARIUM

SHORT SECTIONS

FRONT

BACK

5


THE TERRARIUM

LONG SECTION

6


THE TERRARIUM

KEY SPATIAL EXPERIENCES

PERSPECTIVE A 7


PERSPECTIVE B 8


THE TERRARIUM

MODEL PHOTOS

9


LIVING NEIGHBOURHOOD

THE TERRACE The terrace is a double entendre, signifying agricultural methods used for cultivation and architectural stepping of forms that often results in the creation of balconies. The form of the terrace is based on the analysis of the original’s sites planning, which included the classification of louder commercial areas and silent residential areas. An axis was created with the intention of segmentation, which in the massing became a threshold intended for the two different areas intended for public space. To allow laneway activation and interraction with the surrounding site, selected areas of the site facing the laneway were opened. To allow a semi private area exclusive for residents, balconies were formed to support neighbour interactions. The stepping of forms that was created inspired the homage formation of agricultural terraces, which continued in the incorporation of living systems throughout the site as experiential elements of the project’s exteriors.

RESIDENTIAL PEACEFUL

COMMERCIAL LOUD

COMMERCIAL LOUD

RESIDENTIAL PEACEFUL

10


THE TERRACE

SITING

11


THE TERRACE

PLANS

SITE PLAN

GROUND FLOOR PLAN

FIRST FLOOR PLAN

12


THE TERRACE

SITE ELEVATIONS

FRONT ELEVATION

BACK ELEVATION

SIDE ELEVATION

13


THE TERRACE

SECTIONS

SECTION 1

SECTION 2

SECTION 3

14


THE TERRACE

SPATIAL ARRANGEMENT

2 LEVEL AND 1 LEVEL RESIDENCE

BUFFER ZONES

COMMERCIAL AND OFFICE

15


THE TERRACE

DETAILED AXONOMETRIC

DOUBLE GLAZED SLIDING DOORS

BALLUSTRADE GLASS CONCRETE STAIRWAYS VARIOUS SHRUBBERIES INFILL SOIL TO ACCOMODATE VEGETATION SUSPENDED CONCRETE STRUCTURE

16


THE TERRACE

KEY SPATIAL EXPERIENCES

PERSPECTIVE A

17


PERSPECTIVE B

118


PERSPECTIVE C

19


THE TERRACE

MODEL PHOTOS

20


STUDIO GAMMA + WATER SEMESTER 2, 2018

Profile for leonardo vincent

Design Studio Gamma 2018 Portfolio  

Design Studio Gamma 2018 Portfolio