Page 1

en jubileumstidning

CK tillbakaBLI på Femtio ÅR

196FR2AM-G2ÅN0G 1OC2H AV

GEMENSKAP

50 år av framgångar En snabb titt i fotoalbumet

Tabellkoll Har du koll på medaljerna och placeringarna?

Eldsjälarna

Vi har besökt kansliet

Tritons medaljörer

Vi tittar närmare på några av Tritons medaljsamlare

f r å n SIM K LUBBEN TRIT O N S K


Den 11 september 1962 bildades SK Triton. Mindre än ett år senare, 8 juni 1963, stod vår utomhusbassäng klar. Många var förundrade: Hur kunde lilla Staffanstorp bygga en 50-meters bassäng när stora kommuner runt om knappt vågade satsa på 25-meters?

Under ytan på Triton Vi har många eldsjälar att tacka för att det blev full satsning från allra första dagen. Den store entusiasten när Triton bildades var sportjournalisten och landslagscoachen Birger Buhre som lyckades övertyga kommunledningen om att gå för fullt från första början. I en kommun som då bestod av 6000 invånare var en bassäng för en halv miljon kronor en enorm investering. Men satsningen lyckades. Vi arrangerade stora simtävlingar i vår 50-metersbassäng under 1960-talet och när vi fick vår inomhusbassäng i slutet av 1970-talet tog vi klivet upp som en av de riktigt framgångsrika simklubbarna i Sverige. Idag har vi över 1000 medlemmar och har både bredd och topp. Vårt babysim är mycket populärt, så populärt att man behöver anmäla sitt barn i god tid för att få en plats. Samtidigt är vi oerhört framgångsrika på elitsidan. Vårt första SM-guld togs av Anders Bengtsson 1992 och i senaste OS i London tävlade vår egen Ida Marko Varga för Sverige. Triton har dessutom rekordet när det gäller Sum-sim, den stora ungdomstävlingen i Sverige. Ida Marko Varga har vunnit 84 medaljer, bäst i landet. Andra framgångsrika medaljörer är Johan Mattsson och Torbjörn Kock. Vad är det som döljer sig där under ytan? Vad är hemligheten bakom alla framgångar när det gäller såväl bredd som topp? Som i alla organisationer handlar det om entusiasm. Ledare som brinner för det man sysslar med, som vill inspirera andra och som är beredda att lägga ned mycket tid. Dessutom har vår personal och våra ledare en gedigen, egen erfarenhet av simning. Det bådar gott för framtiden. Vi ser redan fram emot att fira 100 år!

Rickard Kemfors Styrelseordförande SK Triton

2

3 Tritons medaljörer Ida Marko Varga har vunnit hela 84 medaljer. Hon och Johan Matsson är två av Tritons medaljsamlare.

6 Medaljerna och placeringarna Det har blivit många medaljer och många fina placeringar genom åren. Vi plockar fram tabellerna.

8 Eldsjälarna De syns aldrig på prispallen men är en viktig del av klubbens framgångar. Eldsjälarna på kansliet.

10 Historiska minnen Gammalt och nytt. Vi tar en titt i fotoalbumet.

Denna jubileumstidning trycks på miljövänligt papper och delas ut gratis i samband med Tritons 50-årsjubileum. Ansvarig utgivare: Rickard Kemfors, styrelseordförande i SK Triton.

SK Triton - Simidrott Storgatan 8, 24531 Staffanstorp Telefon: 046-255450, E-post: kansliet@sktriton.se Produktion: Lennandia Advertising AB, Box 101, 371 22 Karlskrona, tel: 0455-36 25 00, www.lennandia.com Copyright: SK Triton, 2013

SK Tritons huvudsponsor:


Stjärnornas

Text: Kent Andersson Foto. Sebastian Borg, Kent Andersson

bästa tips Triton har fått fram många framgångsrika simmare genom åren. Bäst har det gått för Ida Marko-Varga, som simmat tre OS. Här är hennes tips för att bli en riktigt framgångsrik simmare. Ida Marko-Varga minns inte när hon började simma. Hon tycker att det nästan känns som hon är född i vattnet. Hennes pappa, Tritons simtränare Sven-Bertil ”Bebbe” Mattsson, tog med henne till badet tidigt. När andra gick på dagis var hon i badet. Redan i 6-årsåldern tävlade hon för första gången och som 9-åring debuterade hon i Sum-Sim, där hon tävlade mot två år äldre ungdomar. Resultat i debuten: fjärde plats i 100 meter fjärilsim. Ida har en fantastisk karriär så här långt. Två år i rad vann hon samtliga guld som hon kunde tävla om i Sum-Sim, och som 13-åring blev hon den yngsta genom tiderna att vinna ett senior-SM guld (200 meter frisim). Den internationella karriären tog också fart. När hon var 13 år gammal

Höjdpunkter Ida Marko-Varga OS-deltagande: Aten 2004 (4x200 m frisim), Beijing 2008 (4x100 m fritt, 4 x 200 m fritt samt 200 m fritt individuellt) och London 2012 (4x100 m frisim). Ungdoms-OS: 4 medaljer SM: 87 medaljer (15 guld, 39 silver och 33 brons) Sum-Sim: 84 medaljer Skånes Simförbunds Guldmedalj (bästa prestationen) 2008 och 2012

Ida Marko-Varga har tävlat i tre OS, både i lagkapp och individuellt.


”Jag hade andningen åt rätt håll så jag kunde följa exakt var han befann sig och såg hur jag tog in meter för meter, innan jag till slut slog handen i kaklet först av alla.” Johan Mattsson Johan Mattsson spelade handboll, fotoboll och provade på judo, men simningen var roligast. Han har bland annat vunnit SM-guld och simmar ungdoms-OS.

4

tävlar och tränade hon mycket i Australien, där det svenska landslaget förberedde sig inför OS i Sidney. Som fjortonåring simmade hon ungdoms-OS i danska Esbjerg och innan hon hade fyllt 15 år hade hon besökt alla världsdelar. Ida var bara i de tidigare tonåren, men reste runt hela världen och tävlade. Att simma är en sak, men hur klarade hon allt det praktiska runt omkring? – Jag är van att ta hand om mig själv så det var inget svårt, berättar hon. Men maten var ett problem. Som ung är man ganska kräsen och jag som var van vid mammas mat skulle plötsligt äta helt andra rätter, till exempel en massa fiskrätter när vi var i Australien. Men de äldre i laget blev som storasyskon till mig och såg till att jag fick hjälpa till att fixa mat så att jag fick i mig tillräckligt mycket för att orka simma.

Bra redan i tidig ålder

Ida är född 1985 och är 28 år gammal idag. Hon har hunnit simma tre OS, senast i London 2012. Det kunde ha varit fyra eftersom Svenska Olympiska Kommittén tog ut henne att tävla redan i Sidney 2000. Den svenska förbundskaptenen ändrade dock på SOK:s beslut och strök henne från start – troligen den första gången detta har hänt i den svenska OS-historien, där SOK annars har sista ordet. Orsaken var att förbundskaptenen inte var nöjd med resultaten i EM, trots att Ida hade klarat kvalgränsen för OS. Men en sann tävlingsmänniska tappar inte sugen för det. Ida kom igen och till nästa OS i Aten var hon uttagen och tävlade i laget på 4x200 m frisim, som gick till final! Vad behöver man göra för att bli en elitsimmare? Handlar det om att ha en stor talang? – Framför allt behöver man ha drivkraft, säger Ida. Det behövs en mental inställning att vilja träna riktigt mycket, träna hårdare än alla andra. – Det finns de som säger att Michael Phelps har den perfekta kroppen för simning och att det är därför att han har lyckats. Men han tränar otroligt mycket, en hård och smart träning.


Ida menar att hur fantastisk talang och fysik man än har så kommer man inte långt utan den mentala viljan att träna. Träning ger resultat. Man måste våga träna hårt och träna mycket. Idag är Ida själv tränare för en grupp ungdomar som är mellan tio och tolv år gamla. Det är kommande stjärnor som satsar på att tävla i Sum-Sim. – Jag frågade min grupp hur de tycker att en bra träning ska vara. Alla fick skriva ner sina svar och det visade sig att samtliga hade svarat ungefär likadant: En bra träning är när jag har blivit trött, när jag har fått ta i, då är det kul. – Ska man gå riktigt långt måste man träna hårt när man är ung, säger Ida. Risken är annars att man inte bygger upp tillräckligt styrka och drabbas av skador när man blir äldre. Hon trivs utmärkt att vara tränare. – Det är kul att testa sina egna idéer som tränare och se när andra lyckas. Och det gäller att ha ögonen öppna för barn som vill träna hårt och inte bromsa. Man ska aldrig tvinga någon till något, det kommer aldrig att lyckas, men man ska heller inte hindra den som vill ta i. Ida menar att vi i Sverige generellt sett är lite rädda för att träna hårt. Förr var Sverige en simningsnation där träningen var tuff och intensiv, men idag har vi blivit passerade av andra länder, som till exempel Danmark. – Vi borde lära oss av danskarna. Ska vi få mer bredd i vår simning så måste fler få chansen och det klarar man inte om man tycker det är synd att folk blir trötta av att träna! Hon tycker också att Sverige måste bli bättre på att jobba med de simmare vi har, istället för att tro att vi är som USA eller Australien. Det finns många duktiga simmare i landet och vi ska behandla dem som stjärnor. Ibland får man istället känslan av att alla väntar på att det ska komma något underbarn som plötsligt dyker upp som en stjärnskott. – Jag är väldigt nöjd med det vi presterade i OS i London, berättar hon. Therese Alshammar var sjuk och Sara Sjöström var i dålig form. Ändå tog vi oss till final på 4x100 m frisim – ingen trodde att vi skulle ha en chans att komma dit. Ida har inte bestämt om det blir någon satsning på ytterligare ett OS. Kanske inte, som det ser ut idag, men hon tycker samtidigt att man aldrig ska säga aldrig. – Vem vet, jag kanske inte tävlar själv som aktiv, utan är med som tränare!

Brorsan lika framgångsrik

En annan framgångsrik simmare i SK Triton är Johan Mattsson, som är bror till Ida. Han är några år äldre och tog sitt första

Irene Asp driver eget fotvårdsföretag i Tritons lokaler i Staffanstorp. Hon var den första Triton-simmare som tog SM-medalj. Redan 1983 satte hon svenskt rekord på 50 meter frisim. SM-guld redan 1996, när Ida bara var elva år. Johan har tävlat i ungdoms-OS, JEM och vunnit åtskilliga guld i Sum-Sim. – Jag minns sista guldet i Sum-Sim, berättar han. Vi tävlade i Burlöv på lång bana och motståndaren ledde med tio meter. Jag hade andningen åt rätt håll så jag kunde följa exakt var han befann sig och såg hur jag tog in meter för meter, innan jag till slut slog handen i kaklet först av alla. Idag är han också tränare, fast inte i Triton utan i Järfälla. Att han hamnade där var egentligen oplanerat. – Fredrik Lundin, som var min värsta konkurrent när jag tävlade, berättade att Järfälla behövde anställa en tränare med ansvar för fys- och styrketräning. På den tiden bodde jag i Malmö och jobbade i klädbranschen, men blev sugen på att ge mig in i simningen igen och tackade ja. Vi frågar Johan vilka tips han har till kommande elitsimmare och svaret låter inte vänta på sig: – Våga vara målmedveten och våga utmana dig själv. Härda kroppen och träna

”Det kändes stort att vara den första Triton-simmare som tog SM-medalj”. Irene Asp hårdare än de andra så blir du lite bättre. Johan simmade själv tio passa i veckan och tränade morgon och kväll. Vissa perioder tränade han lite mer, andra lite mindre, men snittet låg där. Två röster från två simmare i Triton talar samma språk: Det är på träningen det hänger. En talang är aldrig mer än en talang, men en målmedveten person som älskar att träna kan alltid nå längre än andra. 5


En stark SM-historia SK Triton har en stark historia i SM. Toppåret 1998 kom föreningen på femte plats. I senaste SM la Triton beslag på plats 13. Svenska Mästerskapsmedaljer SKTriton År Guld Silver Brons S:a 1965 SUM-SIM 1 1 1966SUM-SIM 1

1

1975 SUM-SIM

1

1

1980 SUM-SIM 1

2

2

5

4

5

1981 SUM-SIM 1 1982 SUM-SIM

1

1

1983 1984 SUM-SIM 2

2

4

1985 SUM-SIM 3 1 JSM 1 1

4

1986 SUM-SIM 4 1 5 JSM 3 1 4 SM 3 1 4 1987 SUM-SIM 2 2 1 5 SM 1 1 1988 SUM-SIM 1 1 2 JSM 1 1 SM 1 1 1989 SUM-SIM 1 1 1 3 JSM 2 2 SM 2 2 1990 SUM-SIM 7 2 4 13 JSM 1 2 3 SM 1 1 1991 SUM-SIM 3 3 4 10 JSMJ 1 1 SM 2 1 3 1992 SUM-SIM 6 3 5 14 JSM 1 1 2 SM 1 1 2 4 1993 SUM-SIM 9 6 4 19 JSM 2 1 3 SM 1 1

6

År Guld Silver Brons S:a 1994 SUM-SIM 3 2 2 7 JSM 4 1 1 6 SM 1995 SUM-SIM 27 17 6 50 JSM 5 2 12 SM 3 1 4 1996 SUM-SIM 41 16 18 75 JSM SM 1 2 3 1997 SUM-SIM 30 12 10 52 JSM 5 6 11 SM 1 1 1998 SUM-SIM 17 4 3 24 JSM 7 12 5 24 SM 2 1 7 10 1999 SUM-SIM 7 1 2 10 JSM 8 1 8 17 SM 1 2 2 5 2000 SUM-SIM 4 7 1 12 JSM 3 3 3 9 SM 1 1 2001 SUM-SIM 1 3 3 7 JSM 1 1 2002 SUM-SIM 1 2 3 JSM 1 1 2 SM 1 1 2003 SUM-SIM 1 1 2 JSM 2 2 SM 1 1 2004 SUM-SIM

1

1

2005 SUM-SIM 1

2

5

8

2006 SUM-SIM 2

1

7

10

2007 SUM-SIM 2

4

3

9

2008 SUM-SIM 1

3

4

8

2009 SUM-SIM 1

2

1

4

År Guld Silver Brons S:a 2010 SUM-SIM 1 4 7 12 SM 3 4 7 2011 SUM-SIM 3 5 2 10 JSM 1 2 3 SM 3 8 7 18 2012 SUM-SIM 4 2 2 8 JSM 2 2 SM 1 5 1 7

Poäng och placering SKTriton År Placering SM-poäng 1979 62 41 1980 35 137,5 1981 27 193 1982 50 58,5 1983 50 (delad) 71 1984 42 124 1985 57 157,5 1986 33 427 1987 38 341 1988 42 277 1989 28 489 1990 28 560 1991 28 579 1992 26 592,5 1993 18 783,5 1994 28 705 1995 9 2389,5 1996 13 2040,5 1997 9 1984,5 1998 5 2578,5 1999 12 1468 2000 21 738 2001 29 432 2002 29 473,5 2003 49 230 2004 63 130 2005 44 (delad) 240 2006 41 294 2007 31 444,5 2008 44 294,5 2009 48 188 2010 23 648 2011 13 1508,5


563 SM-medaljer på 50 år Tritons framgångar är många, inte minst på ungdomssidan. Med tanke på att föreningen grundades 1962 men verksamheten inte kom igång förrän 1963 har vi på mindre än 50 år tagit hela 563 medaljer i rikstävlingar! Av dessa kommer de allra flesta från Sum-Sim. Så här ser det ut.

Fjäril fortfarande ett ungt simsätt Visste du att fjärilsim uppstod som en variant av bröstsim? I början av 1930-talet kom simmare i USA på att man kunde kasta armarna uppåt och framåt över vattenytan under bröstsim och då öka farten. Samtidigt följde man reglerna för bröstsim när det gällde benrörelserna. I tävlingssammanhang skilde man fjärilsim från bröstsim 1953.

Bröstsim med huvudet högt Reglerna inom simning har varit i stort sett oförändrade genom åren. Men det finns en större förändring. Den gäller bröstsim. Enligt de gamla reglerna fick man inte gå under vattenytan – huvudet skulle vara kvar över ytan. En av Tritons simmare som hade sin tävlingskarriär i samband med regeländringen är Anders Bengtsson. Han fick lära om och byta teknik när det blev tillåtet att gå ned under ytan.

GULD SILVER BRONS TOTALT SUM-SIM 185 104 100 389 JSM 36 35 35 106 SM 9 30 29 68 Summa 230 169 164 Ordförande och medlemmar genom tiderna År 1962 1963 1964 1965 1966 1967 1968 1969 1970 1971 1972 1973 1974 1975 1976 1977 1978 1979 1980 1981 1982 1983 1984 1985

Ordförande Medlemsantal Stig Stigborg Stig Stigborg Drygt 100 Hans Rundcrantz 60 Hans Rundcrantz 35 Hans Rundcrantz 84 Henry Lorin 42 Sven Rundqvist 46 Sven Rundqvist 47 Sven Rundqvist Ökande Sven Rundqvist 186 Sven Rundqvist 232 Sven Rundqvist 234 Sven Rundqvist 249 Lars-Eric Persson 274 Lars-Eric Persson 300 Lars-Eric Persson 350 Lars-Eric Persson 525 Lars-Eric Persson 547 Lars-Eric Persson 512 Sven Björklund 645 Sven Björklund 600 Nils Fritzon 650 Nils Fritzon 629 Nils Fritzon 612

1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

563

George Jönsson Sven Jönsson Inge Blomqvist Inge Blomqvist Svea Hansson Svea Hansson Carl Axel Westlund Magnus Kvist Magnus Kvist Magnus Kvist Magnus Kvist Elisabeth Tsiparis Elisabeth Tsiparis Elisabeth Tsiparis Christin Ulfskans Christin Ulfskans Lars-Inge Carlsson Björn Magnusson Björn Magnusson Björn Magnusson Lars Alm Lars Alm Lars Alm Lars Alm Olle Möller Olle Möller Rickard Kemfors

608 595 535 540 580 580 635 600 ca: 700 ca: 700 ca: 700 752 ca: 650 ca: 850 780 710 ca: 700 796 ca: 850 ca: 850 ca: 800 834 894 989 1242 1188 1357

Koll på kassan För en idrottsförening som vill lyckas är det viktigt att ha koll på ekonomin. Det är lätt att bli fartblind och satsa stort för att lyckas, men många föreningar har bittert fått erfara hur det kan gå när kassan blir tom. I Triton är en stark ekonomi något heligt. Klubben har aldrig levt över sina tillgångar och eldstjälen Sven-Bertil ”Bebbe” Mattsson vet vad det innebär. I början tog

han sin cykel och åkte runt i kommunen för att få näringslivet att satsa på Triton. – Ett par luncher och jag fick ihop 20 000 kronor till verksamheten, berättar han. Stenhård koll på kassan är fortfarande väldigt viktigt och helt avgörande för att Triton ska kunna ha en stark tränarstab och våga göra elitsatsningar.

7


Inspiratörer Text: Kent Andersson Foto: Sebastian Berg

God stämning, målmedveten satsning och ledare som inspirerar och motiverar. Det är några förklaringar till att Triton lyckas så bra både när det gäller topp och bredd. Några av Tritons nyckelpersoner, från vänster Ida Marko-Varga (tränare och OS-simmare), Sven-Bertil ”Bebbe” Mattsson (chefstränare), Anders Bengtsson (tränare), Viola Andersson (kanslist) och Helen Nilsson (ansvarig för babysim och breddverksamheten). 8

Det plaskar och skvätter inne i Tritons simhall. Barn stojar och leker och några föräldrar står i bakgrunden och tittar på. Helén Nilsson, som är ansvarig för klubbens babysim, och chefstränaren SvenBertil ”Bebbe” Mattson konstaterar att det är som vanligt – full aktivitet! – Vårt babysim är väldigt populärt, säger Helén. Det är kö för att komma med och föräldrarna är snabba att anmäla sina barn för att försäkra sig om en plats. Babysim och breddverksamhet är själva grunden för SK Triton. Klubben har mer

än tusen medlemmar och är den största idrottsföreningen i Staffanstorp. Dessutom görs omfattande elitsatsningar, som bland annat resulterat i flera svenska rekord, SMmedaljer och OS-deltagande. Redan 1964 tog Triton sin första finalplats i Sum-Sim, något som skulle följas av hundratals finalplatser och medaljer i Sum-Sim genom åren. Men framgången kommer inte automatiskt. När klubben skulle göra stora satsningar under 1990-talet behövdes pengar för att ha råd med löner. Det fanns inget annat än att – bokstavligt talat – jaga sponsorer. – Jag tog min cykel och begav mig ut till företagen runt om i kommunen, berättar Sven-Bertil ”Bebbe” Mattson. – Det blev några luncher, men jag fick ihop 20 000 kronor på mina cykelturer, så att vi kunde börja skapa en buffert i ekonomin. Vi lyckades så småningom också få in


”Det här jobbet är mer än ett jobb. Det är en livsstil.”

Sven-Bertil ”Bebbe” Mattson.

och liksom i förbigående får vi reda på att han brukade snitta tolv mål per match när han spelade handboll. ”Bebbe” började arbeta för Triton i mitten av 1970-talet, när kommunen och föreningen tillsammans sydde ihop ett paket för att ha råd att ha en anställd tränare. Finansieringen gjorde att han skulle arbeta både med skol- och ungdomsfrågor och ledde fram till att Triton blev en av de första föreningarna i landet som började med babysim.

Ute och inne

storsponsor som satsade 100 000 kronor per år. Den bufferten som skapades då har Triton aldrig släppt. En stark ekonomi är själva grunden för att kunna bedriva en framgångsrik verksamhet på både bredden och toppen. Låt oss backa några år tillbaka i tiden, till början av 1960-talet. ”Bebbe” var då en synnerligen aktiv idrottare, som höll på med olika bollsporter och simning. Fast simningen var egentligen inte hans toppgren, trots att han blev distriktsmästare under sin tid i Kristianstad. – Jag var lite äldre när jag blev intresserad av simning, berättar han. Det kändes pinsamt att gå hos någon simlärare så jag lärde mig själv. Så småningom fick klubben en riktig tränare och då började det gå bra. Jag var med i tolv SM, det senaste 1974. – Egentligen var jag nog bättre med boll, både handboll och fotboll, säger han

Den simbassäng som byggdes när Triton bildades fanns utomhus och var avsedd för sommaraktiviteterna. Simning på vintern var inte att tänka på utan fick göras någon annanstans. Klubben hade sedan lång tid tillbaka ett nära samarbete med Poseidon. Faktum är att namnet Triton kom sig just av denna koppling – Triton är ju enligt mytologin havsguden Poseidons son. Bengt Persson, en gymnasieelev i Lund, var den som kom på namnet och för detta fick han äran att bli Tritons medlem nummer 1, något han återgäldat genom att fortfarande efter femtio år vara kvar som aktiv simmare i klubben! Men tillbaka till Poseidon i Lund. Fram till 1975 fick Triton tider i simhallen och kunde ha verksamhet året runt. Därefter fick man tider i en övertäckt utomhusbassäng i Dalby och kunde öka verksamheten. Några år senare, den 10 september 1978, stod äntligen klubbens eget inomhusbad klart. Allt blev mycket enklare med en egen bassäng. Nu började också framgångarna komma inom ungdomsverksamheten och Triton fick snabbt fram en massa duktiga talanger som tog sig vidare till riksfinalerna i Sum-Sim. Och ”Bebbe” stortrivdes. – Det här jobbet är mer än ett jobb, säger han. Det är en livsstil. – Jag jobbade alltid 60 timmar i veckan. När mina barn var små jobbade jag på morgonen, sedan var jag hemma från från 12 till 15-tiden, så barnen behövde aldrig gå på dagis. Sedan jobbade jag på kvällarna till 22. Triton handlar mycket om familjen Mattsson. Förutom ”Bebbe” är två av de mest framgångsrika simmarna från samma familj: OS-simmerskan Ida Marko-Varga och deltagaren i ungdoms-OS Johan Mattsson. Ida är aktiv som tränare i Triton idag. Men det finns så många fler som betyder mycket för att föreningen ska

lyckas. Många av klubbens simmare väljer att stanna kvar i föreningen efter sin aktiva karriär och hålla i träningsgrupper. De blir på så sätt inspiratörer för de unga. Man kan även göra som klubbens första SM-finalist gjorde: starta ett eget företag och hyra in sig i Tritons simhall! Irene var mycket framgångsrik under sin karriär och som bara 16 år gammal när hon simmade SM-final på 100 meter bröst. När hon var 19 blev hon den första från Triton att bli uttagen i seniorlandslaget. Idag driver Irene Asp ett fotvårdsföretag och behåller den dagliga kontakten med sin klubb. Önskan att vilja vara kvar och bidra med något efter den aktiva karriären är en klar framgångsfaktor för klubben. Den som blir inspirerad i sin ungdom vill också vara med och inspirera andra.

Legendarisk sportjournalist Klubbens grundare var Ingvar Persson. Och klubbens inspiratör och visionär var Birger Buhre (1918–89), en legendarisk sportjournalist på tidningen Kvällsposten. Han skrev även krönikor i tidningen och var en aktiv debattör. Totalt bevakade han 18 olympiska spel på plats. Birger var också en hängiven simmare. Bland annat tar han 22 skånska DM-titlar som simmare! 9


När Staffanstorps kommun och nybildade SK Triton meddelade att man skulle bygga en 50-metersbassäng blev det en stor nyhet i Sverige.

50 år med Triton

Hur kunde en kommun med några tusen invånare göra en så våghalsig satsning? Idag vet vi att det blev en succé.

Sven-Bertil ”Bebbe” Mattsson vid utomhusbadet i början av 1970-talet.

Tjejerna som tog guld på Sum Sim 4 x 100 m medley, Christina Tsiparis, Malin Håkansson, Pernilla Björnström och Petra Mattsson.

Riksfinalister med Kent Asp i förgrunden.

Mikael Tsiparias i förgrunden och Irene Asp i bakgrunden.

På 1960-talet var det ovanligt med 50-metersbassänger. I de större städerna satsade man på sådana, men på de mindre orterna fick invånarna ofta vara väldigt nöjda med om det fanns en simbassäng över huvud taget. Sportjournalisten och simfantasten Birger Buhre var eldsjälen som var pådrivande bakom satsningen. Efter 50 år har vi mycket att tacka Birger för. Klubbens sats10

ning på en stor bassäng gjorde att intresset för simning växten på både bredden och toppen. Klubben var en av de allra första som satsade på babysim och sedan flera år är den verksamheten så populär att man behöver köa för att få en plats för sitt barn. Samtidigt har klubben lyckats mycket bra på elitsidan och har tagit hundratals medaljer rikstävlingar som SM och Sum-sim. Klubbens medlemmar tävlar även i EM, VM och OS, nu senast i London-OS. Här är ett axplock ur klubbens digra och framgångsrika historia. 1962 11 september 1962 vid möte kl 19.00 i Centralskolan beslutas att en simklubb ska bildas. Första årsmötet hålls 14 oktober och till ordförande väljs Stig Stigborg. Klubbnamnet kommer till efter en pristävling hösten 1962. Vinnare blir Bengt Persson, tillika medlem nr 1, med sitt förslag: Simklubben Triton, Staffanstorp. Första träningstillfället äger rum onsdagen den 7 november i Lunds badhus. Kuriosa: Medlem nr 1 Bengt Persson bor fortfarande efter 50 år kvar i Staffanstorp och simmar hos Triton! 1963 Friluftsbadet invigs den 8 juni av landshövding Gösta Netzén och simentusiasten Birger Buhre. Triton arrangerar en internationell tävlingsgala i samarbete med Skånes Simförbund.

1964 Triton får äran att arrangera DM. Tommy Svensson, 9 år, blir riksfinalist i Sum-Sim på 50 m frisim (9:a 40,0 sek). Klubben arrangerar återigen en internationell tävlingsgala i samarbete med Skånes Simförbund. 1965 Tränings- och tävlingsutbyte med Poseidon i Lund och Bockenem i Västtyskland. Arrangör av DM. Tre simmare till SumSims riksfinal. Per-Olof Andersson, 9 år, tar silver på 50 bröstsim – klubbens första mästerskapsmedalj! 1966 Fortsatt tränings- och tävlingsutbyte med Poseidon och Bockenem. Två simmare till Sum-Sims riksfinal. Per-Olof Andersson, nu 10 år gammal, tar guld på 50 bröstsim – klubbens första mästerskapsguld! 1967 En diskussion om en sammanslagning med SK Poseidon i Lund föregick årsmötet. Beslöts att avvakta i frågan. Fortsatt tränings- och tävlingsutbyte med Poseidon och Bockenem. 1968 Karin Persson, 10 år, riksfinalist. Träningsoch tävlingsutbytet med Poseidon och Bockenem fortsätter. 1969 Seriesim införs i två divisioner och Triton går till division 2. Tränings- och tävlingsutbytet med Poseidon och Bockenem rullar vidare. 1970 I seriesimmets division 2 kommer Trion på andra plats. Även division 3 införs. Triton fortsätter att samarbeta med Poseidon och Bockenemkring träning och tävling.


1971 Clas Persson blir riksfinalist i Sum-Sim och vinnare i 50 meter bröstsim i 70-iaden. Klubben kommer än en gång på andra plats i seriesimmets division 2 och samarbetet med Poseidon och Bockenem fortsätter, men för sista året. 1972 Klubben fortsätter med seriesim i division 2, men framgångarna uteblir. 1973 Triton tar klivet ned i seriesimmets division 3 och kommer på tredje plats. Sven-Bertil Mattsson från Kristianstad engageras som tränare från och med höstterminen. Första numret av Klubbtidningen ”Tritonen” ges ut. 1974 Triton kvalificerar sig för division 2 i seriesimmet. Första Triton-simmaren deltar på DM. 1975 Hela klubben reser på läger till Hedemora, där man ägnar sig åt simning och skidåkning. I klubben finns nu knappt 100 tävlingssimmare. Monica Tullberg, 10 år, tar silver på 100 m bröstsim (tid 1.33.42) vid Sum-Sims riksfinal. Klubben fortsätter att vara med i seriesimmets division 2. 1976 Stor händelse för Triton: Staffanstorps kommunfullmäktige beslutar om att uppföra en inomhus 25 metersbassäng med tillhörande undervisningsbassäng! Triton simmar vidare i seriesimmets division 2 och har över 100 tävlingssimmare i klubben. 1977 Triton kommer på femte plats i seriesimmets division 2. Beslutas att Triton ska delta i ställa upp med ett andralag i division 5. Catharina Persson,15 år, kvalificerar sig som första Tritonsimmare till SM. Hon deltar i både lång och kort bassäng, i grenarna 200-, 400- och 800 m frisim samt 400 m medley. Tre simmare kvalificerar sig till JSM: Lars Blomqvist 17 år, Catharina Persson, 15 år, och Monica Tullberg, 12 år – Monica Tullberg kvalificerar sig dessutom till Sum-Sims riksfinal på 200 m bröstsim, där hon slutar på sjunde plats. 1978 Klubbens förstalag slutar på fjärde plats i seriesimmets division 2 och andralaget kommer trea i division 5. Catharina Persson, 16 år, tar Tritons första DM-guld genom att vinna 800 m frisim på långbana (tid 9.37.00). Catharina deltar som enda Triton-representant på SM i både lång och kort bassäng. Tre flickor kvalificerar sig för JSM: Eva Andersson, Chatarina Persson och Monica Tullberg. Monica Tullberg och Thomas Nordström kvalificerar sig för riksfinal i Sum-Sim. Klubben deltar också med ett medleylag på 4x100 m för flickor 15 år och yngre – här simmar (Carina Thurfjell, Monica Tullberg, Anne Björklund och Eva Andersson).

1979 Året när Triton börjar nå stora framgångar i tävlingssammanhang. Klubben tar sina första SM-poäng genom Catharina Persson, 17 år, som tar två niondeplatser på 200 m och 400 m medley i långbana. Monica Tullberg, 14 år, deltar dessutom på 100 m bröstsim. Klubbens förstalag placerar sig i topp i seriesimmets division 2. Andralaget kommer trea i division 5. Klubben får två riksfinalister i Sum-Sim, Johan Svensson, 14 år, på 100 och 400 m frisim samt 100 m rygg och Monica Tullberg, 14 år, på 200 m bröstsim. Klubben får också ett finallag på 4 x 100 m frisim. I laget simmar Johan Svensson, Ulf Grönevik, Jörgen Öhlin och Peter Fonsmark. Catharina Persson och Monica Tullberg deltar vid JSM och tar Tritons första finalplats genom att bli sexa på 200 m bröstsim. Hon tar dessutom poäng i 200 m medley (10:a). Monica tar också poäng plats med tolfte plats på 100 m bröstsim. Triton har för första gången ett lagkappslag kvalificerat på 4 x 100 m medley flickor (Lotta Svensson, Monica Tullberg, Catharina Persson, Eva Andersson). 1980 Efter framgångarna i seriesimmets division 2 är Triton kvalificerat för division 1. Andralaget kommer tvåa i division 5 och kvalificerar sig för division 4. Klubben tar sitt andra guld i Sum-sim (det första sedan 1966!) genom Anders Bengtsson, 12 år, som vinner 200 m bröstsim (2.51.33). Lennart Fritzon, 12 år, tar silver på 200 m bröst (2.55.43) och brons på 200 m medley (2.41.08). Bland de sju simmare som deltar i riksfinalen i Sum-Sim kan också nämnas Monica Tullberg, 15 år, som deltar för sista gången och går till final för sjunde året i rad. Triton blir tionde Sum-Sim klubb i landet. Anders Olsson, Irene Asp, Monica Tullberg och Karin Pohlenz deltar vid JSM-tävlingarna. Catharina Persson, 18 år, och Monica Tullberg deltar vid SMtävlingarna på kortbana. 1981 Klubben får sina första landslagssimmare, när Johan Svensson, 14 år, och Peter Fonsmark, 15 år, blir uttagna till Sveriges juniorlandslag. I Sum-sim tar pojklaget guld på 4x100 m medley (4.52.75) i 12-13 årsklassen (Rickard Gimsér, 13 år, Anders Bengtsson, 13 år, Mattias Hall, 11 år och Lennart Fritzon, 13 år). Anders Bengtsson tar även individuellt brons på 200 m bröst (2.43.05). Peter Fonsmark, 15 år, tar brons på 100 m frisim (55.32), Johan Svensson tar brons på 400 m medley (5.01.29) och 200 m ryggsim (2.22.32). Andra individuella deltagare är Marie Nilsson, Lennart Fritzon, Magnus Kvist och Irene Asp. I lagkapp simmar Ulf Grönevik, Pernilla Hall, Camilla Holmgren och Carina Sandgren. Triton blir sjunde Sum-Sim klubb i landet. I JSM tar Peter Fonsmark poäng för första gången på pojksidan genom att bli elfte man på 400 m frisim (4.11.10). Irene Asp och Johan Svensson simmar individuellt.

Triton har lag på både flick- och pojksidan kvalificerade för första gången. Lagsimmare Peter F. Johan Svensson, John Persson, 16 år, Nils Holmqvist 17 år, Marie Nilsson, Christina Thulin och Carina Lindeberg. I SM deltar Irene Asp på 100 m bröstsim. Triton kommer på tredje plats i seriesimmets division 1. Andralaget kvalificerar sig för division 3. 1982 Triton tar sin första internationella medalj! Peter Fonsmark, 16 år, simmar i juniorlandslaget, som tar två lagkappssilver i 8-nationers. I seriesimmet kommet förstalaget på fjärde plats i division 1 och andralaget blir tvåa i division 3. I Sum-sim tar Peter Fonsmark silver på 100 m frisim (53.92). Andra deltagare i individuella grenar är Irene Asp, Lennart Fritzon och Anders Bengtsson, samt i lagkapp Rickard Gimsér, Mattias Hall, Jörgen Öhlin, Magnus Kvist och Ulf Grönevik. I JSM blir Irene Asp sexa på 100 m bröstsim (1.15.73) och Peter Fonsmark blir åtta i 100 m frisim (53.73). Magnus Kvist, 16 år, Johan Svensson, 15 år, och John Persson, 17, år deltar i lagkapp. 1983 En magrare utdelning efter de senaste årens stora framgångar. Förstalaget håller sig kvar i division 1 genom efter kvalsimning men andralaget faller ned i division 4. En stor framgång är dock att Irene Asp, 16 år, tar Tritons första finalplats i senior-SM när hon att kommer sjua på 100 m bröst på kortbana (1.14.09). Klubben sätter också sitt första svenska rekord, också det genom Irene Asp, som vinner försöken på 50 m frisim på långbana (27.34). Irene kommer sexa i SM-finalen (27.41). På 100 m frisim blir hon sjua (56.69). För första gången kvalificerar sig också ett lagkappslag på 4 x 100 m frisim (Marie Nilsson, Eva Andersson, Carina Lindeberg och Irene Asp). I JSM deltar Triton med nio simmare och i Sum-Sim kvalificerar sig tre 15-åringar till de individuella tävlingarna. 1984 Ett starkare år än på länge. Triton tar 124 SM-poäng och får den bästa placeringen på tre år. Irene Asp, 17 år, tar poäng på 50 m frisim (12:a 27.88). I seriesim slutar Triton sexa i division 1 stannar kvar via kval. Andralaget blir tvåa i division 4. I junior-SM simmar Irene Asp fyra grenar och går till final i tre. Som bäst blir hon fyra på 100 m frisim (1.00.70). I Sum-Sim tar Håkan Hansson, 14 år, guld på 400 m frisim (4.19.38) och brons på 100 m frisim (57.09). Anders Bengtsson, 16 år, simmar individuellt på 200 m bröst i riksfinal för fjärde året i sträck. Sum-Sim införs på långbana. Håkan Hansson försvarar sitt guld på 400 m frisim (4.26.96) och Anders Bengtsson tar brons på 100 m bröstsim (1.10.55). 1985 Vid SM på långbana blir Irene Asp, 18 år, 10:a på 50 frisim 27.91 och Anders Bengtsson, 17 år, tar klubbens första SM-poäng 11


för herrseniorer när han blir tia på 200 m bröst (2.30.40). Peter Åhlander tar två silver och ett brons vid SM för handikappade. Triton blir femma i seriesimmets division 1 medan andralaget degraderades till division 5. Anders Bengtsson blir Tritons första JSM-vinnare när han vinner 100 m bröst på långbana med 1.08.68. Han tar brons på dubbla distansen med 2.29.69. I Sum-Sim vinner Håkan Hansson, 15 år, 400 m frisim (4.09.74) och 1500 m frisim (16.47.29) i kort bassäng. På långbana försvarar Håkan Hansson sitt guld på 400 m frisim med 4.17.20. Malin Håkansson, 12 år, tar brons på 100 m rygg (1.12.12). 1986 Irene Asp, 19 år, blir första Tritonsimmare som blir nominerad till seniorlandslaget och simmar för Sverige i en TV-landskamp i Oslo. Hon tar silver på 50 m frisim (27.08) och deltar i det svenska lagkappslaget som vinner 4 x 50 m frisim. Anders Bengtsson, 18 år, deltar i det svenska juniorlandslaget vid 6-nationers och blir åtta på 200 m bröst. Håkan Hansson, 16 år, är först med att representera Sverige vid ett internationellt mästerskap när han deltar vid junior-EM. Han blir 12:a på 400 m frisim (4.11.32). I SM tar Anders Bengtsson två silver vid på långbana, 100 m bröstsim, med 1.08.38 och 200 m bröst

Anders Bengtsson och Mikael Tsiparis.

med 2.27.07. Därmed blir han den förste Triton-simmare på herrsidan att ta SMmedalj. Irene Asp blir första Tritonsimmare som tar SM-medalj när hon vinner silver på 50 m frisim (26.39) och brons på 100 m frisim (57.51), kortbana. I JSM vinner Anders Bengtsson 200 m bröst (2.27.39) på långbana. Vid JSM på kortbana vinner han 100 m bröst (2.22.58). Håkan Hansson vinner yngre JSM-klassen på 1500 m frisim (16.24.39) och tar silver på 400 m frisim (4.08.56). I seriesimmet håller vi oss kvar i ettan och andralaget slutar tvåa i division 5. I Sum-Sim vinner Malin Håkansson, 13 år, 100 (1.08.61) och 200 m rygg (2.27.71) och Håkan Hansson tar silver på 400 m frisim (4.13.71) på långbana. På kortbana gör Malin om bedriften på 100 m och 200 m rygg. 1987 Anders Bengtsson, 19 år, tar silver på 200 m bröst vid SM på långbana (2.25.61). I försöken slår han skånskt rekord med 2.25.20. Vid kortbane-SM tar Irene Asp, 20 år, och Anders Bengtsson poängplatser. Vid JSM på långbana tar Håkan Hansson, 17 år, en finalplats. Vid JSM på kortbana blir det finalplats för Malin Håkansson, 14 år, och Håkan Hansson. I seriesimmets division 1 blir Triton sexa och håller sig kvar via kval. Andralaget vinner division 5, men får efter kval stanna kvar. I Sum-

Ida Mattsson och Petronella Danås i början av karriären.

Från vänter: Stefan Camp Kent Asp, Mikael Tsiparis och Fredrik Tufvesson.

Laget som vann simmiaden: Magnus Lindström, Partik Andersson, Johan Mattsson och Lars Ilsöe.

12

Sim tar Malin Håkansson guld på 100 m rygg (1.08.50) och silver på 200 m rygg (2.28.29) Guld i flicklagkappen 13-14 år på 4 x 100 m medley (4.37.72) Malin Håkansson (rygg), Christina Tsiparis,14 år, (bröst), Petra Mattsson, 13 år, (fjäril) och Pernilla Björnström, 14 år, (frisim). Samma kvartett tar silver på 4 x 100 m frisim (4.07.00). Vid Sum-Sim i 50 m-bassäng tar Malin Håkansson brons på 100 m rygg (1.09.92). 1988 Malin Håkansson, 15 år, representerar det svenska landslaget vid junior-EM på 100 m rygg och slutar på 20:e plats (1.08.81). Båda SM-tävlingarna går i 50 m bassäng. Vårens tävling ger Anders Bengtsson, 20 år, en finalplats på 100 m rygg (1.08.82). Under sommarens SM blir Anders Bengtsson fyra på 100 m bröst (1.06.88) och femma på dubbla distansen (2.25.47). Irene Asp, 21 år, blir sjua på 50 frisim (27.26). Malin Håkansson, 15 år, tar brons vid JSM i 25 m bassäng med 1.07.01. Vid JSM på långbana blir Malin Håkansson fyra på 100 m rygg. I seriesim blir laget i division 1 fyra och laget i division 5 tvåa. I Sum-Sim tar Malin Håkansson silver på 100 m rygg (1.07.45) och Kent Asp, 16 år, tar brons på samma distans (1.01.33). 1989 Anders Bengtsson, 21 år, representerar Sverige vid en internationell tävling i Jugoslavien och vinner 200 m bröst och blir tvåa på halva sträckan. Kent Asp simmar i juniorlandslaget vid åttanationers. Anders Bengtsson tar brons vid SM på långbana på 200 m bröst (2,24,49). Irene Asp, 22 år, och Malin Håkansson, 16 år, tar finalplatser. Vid SM i kortbana tar Anders Bengtsson brons på 200 m bröst (2.19.37). Malin Håkansson vinner Riksmästerskapen på 50 m rygg (31.10). Vid JSM på långbana tar Malin Håkansson brons på 100 m rygg (1.09.28). Petra Mattsson, 15 år, Pernilla Björnström, 16 år, och Kent Asp, 17 år, som simmar två ryggsimsfinaler deltar individuellt. Malin tar brons också på kortbana (1.06.80) Pernilla Björnström och Kent Asp, finalist på 100 m rygg, simmar individuellt. Flickorna tar klubbens första finalplats i JSM på 4 x 100 m medley (4.36.42). I laget simmar Malin Håkansson (rygg), Christina Tsiparis (bröst), Petra Mattsson (fjäril) och Pernilla Björnström (frisim). I seriesimmet slutar vi sexa i division 1. Andralaget vinner division 5 men missar kvalet. I Sum-Sim vinner Johan Mattsson, 12 år, 200 m medley, tar silver på 100 m fjäril och brons på 400 m frisim. 1990 Ett starkt år med många framgångar. Malin Håkansson, 17 år, simmar final i World Cup på 50 m rygg (31.23) och 100 m rygg (1.07.39). Gisela Brunmar, 15 år, kvalificerar sig för juniorlandslaget och tar en B-finalplats på 100 m bröst (1.15.61) vid junior-EM. Vid SM på långbana tar Anders Bengtsson, 22 år, brons på 100 m bröst


Dronksimvinnare, från vänster Helena Tsiparis, Johan Mattsson, Anna Hansson, Sara Andersson, Hanna Pettersson, Jenny Jönsson och Lina Andersson.

Tim Paulsson gör segergest.

(1.06.66). Pernilla Björnström, 17 år, och Malin Håkansson tar finalplatser. Vid SM på kortbana tar Gisela Brunmar och Pernilla Björnström individuella finalplatser. Vid JSM tar Malin Håkansson guld på 100 m rygg (1.06,22) och brons på 200 m rygg (2.25.05). Kent Asp, 18 år, tar brons på 200 m rygg (2.08.31). Flickornas medleylag (Malin Håkansson, Pernilla Björnström, Gisela Brunmar och Christina Tsiparis) blir femma. Seriesimlaget i division 1 blir femma och vårt andralag går upp i division 4. Vid Sum-Sim på långbana tar Gisela Brunmar, 15 år, guld på 100 m bröst och silver på 200 m bröst . Vid finalerna på kortbana blir Triton fjärde bästa klubb! Gisela Brunmar tar två guld på 200 m bröst och på 50 m bröst. Johan Mattsson, 13 år, vinner 200 m medley, tar silver på 400 m frisim och 100 m fjäril samt brons på 100 m rygg. Camilla Månsson, 14 år, simmar in på bronsplats på 50 m rygg. 1991 Sven-Bertil Mattsson tilldelas stipendium ur Prins Bertil och Prinsessan Lilians idrottsfond. Johan Mattsson, 14 år, deltar vid ungdoms-OS i Belgien och blir femma på 200 m fjärilsim. Gisela Brunmar, 16 år, deltar i det svenska juniorlandslaget. Vid SM tar Gisela Brunmar silver på 100 m bröst (1.14.58) och brons på 200 m bröst (2.41.91) vid SM i långbana. Anders Bengtsson, 23 år, tar silver på 200 m bröst (2.23.58). I kortbane-SM deltar Gisela Brunmar och blir fyra på 200 m bröst med skånskt juniorrekord, 2.35.56. Camilla Månsson, 15 år, tar tre finalplatser i ryggsim. Vid JSM tar Gisela Brunmar silver på 100 m bröst (1.14.06). Camilla Månsson går till final på 100 m rygg. I seriesim behåller laget sin plats i division 1 och andralaget klarar sig kvar i division 4. I Sum-Sim vinner Johan Mattsson 400 m medley (4.57.70) och tar brons på 200 m fjäril (2.18.48). Camilla Månsson tar brons på 100 m rygg (1.08.77) vid tävlingarna

på långbana. Johan Mattsson tar två guld på 200 m medley (2.13.39 och 100 m fjäril (1.00.54) silver på 200 m frisim (1.57.39), 200 m rygg (2.13.78) och 200 m bröst (2.36.43). Camilla Månsson tar brons på 50 rygg (30.80) och Helena Westlund brons på 100 m fjäril (1.07.93). 1992 Ett starkt år på ungdomssidan. Helena Tsiparis, 14 år, representerar juniorlandslaget vid junior-EM. Gisela Brunmar, 17 år, simmar för landslaget vid Mare Nostrum-tävlingarna. Anders Bengtsson, 24 år, tar Tritons första SM-guld för seniorer när han vinner 100 m bröst på långbana (1.05.48, nytt skånskt rekord). På 200 m bröst blir det silver (2.21.07). På kortbana blir det två brons till Anders Bengtsson på 50 bröst (29.36) och 100 m bröst (1.03.73). Gisela Brunmar tar brons på 200 m bröst (2.34.69). Vid JSM vinner Gisela Brunmar 200 m bröst (2.34.70, nytt skånskt juniorrekord) och tar silver på 100 m (1.12.95). Johan Mattson, 15 år, blir yngsta finalist i tävlingen på pojksidan när han blir sjua på 400 m medley (4.39.84). I seriesimmet behåller vi vår plats i division 1, men vårt andralag åker ner i division 5. Vid Sum-Sim vinner Helena Tsiparis 200 m bröst i både lång och kort bassäng. Johan Mattsson vinner 200 m fjäril i både lång och kort bassäng. På långbana vinner också 100 m fjäril och 400 m medley, tar silver på 200 m medley samt brons på 100 m frisim. På kortbana vinner Johan 200 m fjäril, tar silver på 400 m medley och brons på 200 m rygg. Martin Latz, 12 år, tar silver på 100 m frisim och brons på 100 m fjäril. Daniel Wramfors, 14 år, tar brons på 200 m medley. 1993 Ungdomssidan blir ännu starkare. Johan Mattsson, 16 år, representerar juniorlandslaget och simmar final på 4 x 200 m frisim vid junior-EM. Han deltar också på 200 m fjäril och 200 m- och 400 m medley. Helena Tsiparis, 15 år, simmar sitt andra JEM på 200 m bröst. Vid SM på långbana tar Anders Bengtsson, 25 år, brons på 200 m bröst (2.19.63). På kortbana tar Camilla

Månsson, 17 år, vår enda finalplats när hon blir femma på 100 m rygg (1.06.04). Johan Mattsson tar sin första medalj på JSM när han blir trea på 400 m medley (4.46.19) på långbana. Vid JSM på kortbana tar Johan Mattsson silver på både 200 m fjäril (2.04.41) och 200 m medley (2.08.19). Tredjeplats blir slutresultatet i seriesimmets division 1. Andralaget läggs ned. I Sum-Sim tar vi 19 medaljer och blir tredje bästa klubb i landet. På kortbana tar Johan Mattsson guld på 50 m rygg, 200 m fjäril, 400 m medley och 200 m frisim. Dessutom blir han silvermedaljör på 200 m rygg. Helena Tsiparis vinner 200 m bröst och 50 m bröst. Rose-Marie Andersson, 11 år, tar brons på 100 m frisim. Martin Latz, 13 år, tar silver på 100 m fjäril och 400 m frisim samt brons på 200 m medley. I pojkarnas lagkapp tar vi brons på 4 x 100 m medley. I den yngre pojkklassen tar vi silver på 4 x 100 m frisim. På långbana tar Johan Mattsson guld på 200 m fjäril (2.08.42 - nytt skånskt juniorrekord) och 400 m medley samt silver på 200 m medley. Helena Westlund, 15 år, vinner 200 m bröst, och tar silver på 200 m fjäril. Daniel Wramfors, 15 år, tar brons på 200 m medley. 1994 Johan Mattsson, 17 år, deltar på junior-EM. Han tar sex JSM-medaljer, varav fyra guld. Han tar också tre Sum-Sim guld. 1995 Ett mycket starkt år för Triton. Martin Latz, 15 år, simmar ungdoms-OS. Johan Mattsson, 18 år, tar två silver och ett brons vid SM och fem JSM-guld. Klubben når sitt poängmässigt bästa resultat i SM så långt. Ungdomssatsningen blommar ut och Triton blir bäst i Sverige på Sum-Sim med 27 guld, 17 silver och sex brons! 1996 Ett fantastiskt år inom ungdomsdelen! Stina Lindman, 15 år, simmar final i juniorEM på 100 m bröst. Johan Mattsson, 19 år, vinner SM på 200 m fjäril och tar två brons på 50 rygg respektive 200 m medley. Triton blir än en gång etta på Sum-Sim med otroliga 75 medaljer, varav 42 guld! Ida Mattsson, 11 år, gör rent bord på Sum-Sim och tar 20 guld! Torbjörn Kock, 14 år, tar 15 Sum-Sim guld, Stina Lindman tar två guld och Martin Harlenbäck, 13 år, tar tre guld. Martin Latz, 16 år, tar ett guld. 1997 Triton har fortsatt stora framgångar. Johan Mattsson, 20 år, simmar VM på kortbana och han blir klubbens första simmare i ett internationellt mästerskap för seniorer. Han blir 23:a på 200 m fjäril (2.03.60). Stina Lindman, 16 år, simmar final vid EJM på 200 m bröst. Johan Mattsson tar SM-silver på 200 m fjärilsim, (2.02.22). Ida Mattsson, 12 år, vinner samtliga Sum-Sim guld (16 stycken) i sin åldersklass detta år! Martin Harlenbäck, 14 år, tar fyra SumSim guld. Jonas Ulfskans, 11 år, och Stina

13


Lindman tar tre Sum-Sim guld vardera. Lars Olhed, 16 år, och Torbjörn Kock, 15 år, tar varsitt guld. Totalt tar Triton 52 medaljer i Sum-Sim och sjua i landet totalt! 1998 Triton blir Sveriges bästa juniorklubb, femma på SM och totalt sjunde klubb i landet! Klubben ordnar en jubileumsfest för Sven-Bertil Mattsson som verkat som chefstränare i 25 år. Han får också det prestigefyllda priset från Skånes Idrottsförbund, ”Årets Idrottsledare i Skåne”. Ida Mattsson, 13 år, vinner som yngsta simmare någonsin SM på både 200- och 400 m frisim. Hon tar brons på 100 m frisim (2 hundradelar från guld) och 200 m medley. Johan Mattsson, 21 år, tar SM-brons på 200 m fjäril. Stina Lindman, 17 år, tar SM-brons på 50 m bröst på kortbana. Ida Mattsson tar ett silver och två brons. Första SM-medaljen i lagkapp 4 x 50 medley (1.59.95). I laget simmar Mariette Sjöberg, 15 år, Stina Lindman, 17 år, Ida Mattsson och Nathalie Andersson, 19 år. Ida Mattson tar 3 JSM-guld. Martin Latz, 18 år, vinner JSM på 100 m frisim, Jonas Bengtsson, 18 år, tar JSM-guld på 400 m medley och 200 m rygg. Triton tar också JSM-guld på 4 x 200 m frisim pojkar. I laget simmar Torbjörn Kock, Martin Latz, Martin Alehem och Lars Olhed. Vid Sum-Sim tar Ida Mattsson 11 guld, och Torbjörn Kock, 16 år, tar 6 guld. 1999 Torbjörn Kock, 17 år, och Ida Mattsson, 14 år, deltar vid EJM. Vid ungdoms-OS tar Ida Mattsson guld på 100 m frisim, silver 200 m medley, brons 200 m frisim och 4 x 100 m frisim. Martin Harlenbäck, 16 år, blir 12:a på 100 m fjäril. Ida Mattsson försvarar sitt guld på 200 m frisim vid SM (2.02.39). Hon tar silver på 400 m frisim och 100 m frisim samt brons på 200 m medley i både kort och lång bassäng. Vid JSM tar Ida Mattsson fem guld, Torbjörn Kock tre guld och Lars Olhed, 18 år, ett guld (200 m fjäril). Vid Sum-Sim tar Ida Mattsson sju guld. 2000 Ida Mattsson, 15 år, simmar EM, långbana, och blir 12:a på 200 m frisim. Hon simmar även VM i lagkapp på kortbana. Vid EJM tar hon brons 200 m frisim och simmar två lagkapper. Torbjörn Kock, 18 år, tar SM-silver på 200 m medley. Vid JSM tar Ida Mattson två guld och Torbjörn Kock ett (50 m bröst). Triton tar 12 medaljer vid Sum-Sim, varav fyra guld av Ida Mattsson. 2001 Sanja Dizdarevic, 14 år, tar JSM-brons på 50 m bröst och Sum-Sim guld på 100 m fjäril. Totalt tar Triton sju medaljer i Sum-Sim.

14

Rickard Gimsér, Anders Bengtsson, Lennart Fritzon och Mattias Hall.

2002 Sanja Dizdarevic, 15 år, simmar junior-EM och kommer sexa 100 m bröst. Hon tar även silver på NJM på 50 m bröst (32.14). I SM tar Sanja Dizdarevic ett silver och vid JSM tar hon guld på 50 m bröst (33.65). 2003 Sanja Dizdarevic, 16 år, tar alla mästerskapsmedaljer detta år. Hon blir fyra på junior-EM på 50 m bröst (32.30 – svenskt juniorrekord) och sjua på 100 m bröst (1.10.60 – svenskt juniorrekord). I SumSim vinner Sanja Dizdarevic 100 m bröst (1:13.43) och tar silver på 200 m bröst (2:39.27). 2004 Triton har det tungt och tar endast en enda medalj på Sum-sim under året. 2005 Triton börjar komma tillbaka! Rebecca Holst, 14 år, vinner 400 m frisim på SumSim. Simon Nexbo, 13 år, tar brons på 100 m frisim (55.33). Rebecca Noring, 12 år tar brons på 100 m frisim (1:03.08). 2006 Antalet medaljer ökar för andra året i rad. Rebecca Holst, 15 år, tar guld på SumSim på 200 m rygg (långbana). Angelina Righult, 13 år, tar guld på 100 m frisim (kortbana). 2007 Angelina Righult, 14 år, tar guld på Sum-Sim på 100 m frisim lång bassäng. Ellen Olsson tar guld på 400 m frisim på kortbana. 2008 Rasmus Wetterborg, 12 år, vinner Sum-Sim på 200 m medley på kortbana. 2009 Något tunnare år för Triton, med enbart fyra medaljer i Sum-Sim. Men ett guld blir det: Anton Lundin vinner 100 m rygg (1:03.60) på långbana. Rasmus Wetterborg, 13 år, tar silver på 100 m rygg (1:02.94) och brons på 200 m medley (2:18.12) på kortbana.

Peter Åhlander, flerfaldig medaljör SM för handikappade och Tony.

2010 En storstilad återkomst för Triton. Internationellt simmar Ida Marko-Varga, 25 år, 4x100 m och 4x200 m frisim och slår svenskt rekord på båda distanserna (kortbana). Ida Marko-Varga simmar VM (25 m) i Dubai. Det blir två finalplatser i lagkapp med svenskt rekord. Ida tar tre silver och fyra brons vid SM. Rasmus Wetterborg, 14 år, tar ett guld, två silver och fem brons vid Sum-Sim. Anton Lundin, 16 år, tar ett silver och ett brons vid Sum-Sim, medan Lina Wingren, 14 år, tar silver. 2011 Ida Marko-Varga, 26 år, simmar VM i Shanghai. Två semi-finaler, 100 m frisim och 200 m fjäril. Magdalena Kuras, 23 år, simmar EM (25 m) och går till final i lag-kapp, 4 x 100 m frisim o medley. Hon startar individuell på 50-100 m rygg och 50-100 m frisim. Ida vinner 400 m frisim och tar fem silver och ett brons vid SM. Magdalena Kuras vinner 50 rygg och tar 1 silver och 2 brons vid SM. Triton vinner för första gången en SM lagkapp, 4 x 50 frisim 1.40.51. I laget simmar Henriette Brekke (25.40), Rebecca Holst (26.76), Ida Marko-Varga (24.56) och Magdalena Kuras (23.79)! Det blir medalj i samtliga lagkapper, två silver och ett brons. Ellen Olsson, 16 år, vinner JSM på 1500 m frisim och tar silver på SM i samma distans. Hon tar JSM-brons på 800 m frisim i både 25:a och 50:a. Rasmus Wetterborg, 15 år, vinner Sum-Sim på 200 m medley. Pojkarna i 17 år och yngre vinner både frisim och medleylagkappen vid Sum-Sim. 2012 Ida Marko-Varga deltar i OS för tredje gången. Triton tar sju SM-medaljer, två JSM-medaljer och åtta medaljer vid SumSim.


Annons 1/2 Mixiprint

Ett litet tryckeri med STORA resurser Stolt huvudsponsor till SK Triton

R E ! G A VI BAK L L I T

Annons 1/2 Sparbanken

Varje år går en del av vår vinst till projekt för barn och ungdomar, utbildning och forskning, kultur, idrott samt infrastruktur och näringsliv här i västra Skåne. Genom att vara huvudsponsor till SK Triton vill vi bidra till att ge så många som möjligt chansen att göra det de brinner för; att simma. TänK om!

Välkommen in till oss på Torget 5B i Staffanstorp


Ytspänning Det som syns på ytan är oftast det mest spännande. Men det som händer under är minst lika viktigt. Så är det inom simning och även inom reklamvärlden. Vi på Lennandia Advertising har alltid kombinerat ett uppseendeväckande yttre med fakta som går på djupet. Vi kallar det reklam med lust och logik. Besök vår webbplats eller Facebook-sida och ta reda på mer om oss.

www.lennandia.com

Lennandia Advertising

Adress Box 101, SE-371 22 Karlskrona Besöksadress Skeppsbrokajen 4, 3 tr Växel + 46 455 36 25 00 E-post karlskrona@lennandia.com

Adress Box 438, SE-101 28 Stockholm Besöksadress Sveavägen 17, 14 tr Växel + 46 8 736 00 00 E-post stockholm@lennandia.com

Triton  

Lennandia har producerat en jubileumstidning för det skånska Simsällskapet Triton. En gedigen tillbakablick på framgångarna under 50 år – bl...

Triton  

Lennandia har producerat en jubileumstidning för det skånska Simsällskapet Triton. En gedigen tillbakablick på framgångarna under 50 år – bl...

Advertisement