Page 1

M design Lennaert Boelens

werkboek ultimedia

C1D

Coming

HOME


M design Lennaert Boelens

werkboek ultimedia

C1D

Coming 01.

HOME

INHOUDSOPGAVE WeekWie 1is Lennaert?

pag. 02 pag. 03 Opdracht 1.3: Personal DNA pag. 04 Opdracht 1.4: Antwoorden Op Vragen pag. 05 Opdracht 1.5: Mindmap pag. 06 WeekOpdracht2 2.2: Personal Brands pag.pag. 0807 pag. 09 Opdracht 2.3: Merkanalyses pag. 10 Opdracht 2.4: Moodboards pag. 11 Opdracht 2.6: Transmedia Projecten WeekOpdracht3 3.1: Typografie In Het Wild pag.pag. 1312 pag. 14 Opdracht 3.2: Vijf Fonts pag. 17 Opdracht 3.3: Monogram Opdracht 3.4: Trefwoorden & Statement pag. 18

WeekOpdracht4 4.1: Grid

Opdracht 4.2: Excursie

pag. 19 pag. 20 pag. 21

WeekOpdracht5 5.2: Merkuitingen

pag. 22 pag. 23

WeekOpdracht6 6.1: Reflectieverslag

pag. 26 pag. 27


week 1

02.


Lennaert? wie is

M

ijn naam is Lennaert Boelens. Op 27 oktober 1995 kwam ik, samen met mijn een-eiige tweelingbroertje Carl, ter wereld in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Ik had toen al drie zussen: Emily, Eva en Mylotte. En natuurlijk een vader, Kars, en een moeder, Marion. Ik heb mijn jeugd doorgebracht in het plaatsje Oosterbeek. Een prachtig en bosrijk plaatsje ten westen van Arnhem. Op mijn dertiende ben ik samen met mijn ouders, mijn broertje en mijn zus Emily naar het Duitse grensplaatsje Elten verhuisd. Daar begon ik rond die tijd meteen met mijn carrière op de middelbare school. Die begon ik op

03.

het Liemers College in Didam. Drie jaar van VWO geprobeerd te verwerken, door gebruik te maken van met elk jaar weer kantjeboord over. Tot ik na de veel rustige natuurlandschappen. Zelf ben ik ook een derde klas het advies kreeg naar HAVO te gaan en enorm natuurmens omdat ik vrijwel mijn hele leven tot dat heb ik dan ook gedaan. Het vierde en vijfde jaar aan nu op scouting heb gezeten. Daarnaast vind ik herfst HAVO heb ik gevolgd op het Liemers College Heereen rustig imago hebben. Na een bewogen zomer vol enmäten in Zevenaar. Daar heb ik de mooiste tijd van feesten, spontane acties, uitjes en vakanties kom je van mijn leven beleefd en vrienden voor het leven namelijk weer in een vast systeem van school of gemaakt. Vervolgens in 2013 geslaagd voor mijn werk en kan je rustig terug kijken op HAVO eindexamen en toen kwam de beste zomer een mooie zomer. Ik hecht van mijn leven vol van examenfeesten en dronken zelf enorm veel waarde avonden met vrienden. Na de zomer begon ik met deze aan vriendschap en liefde op studie: Communication & Multimedia Design op de HAN in een gezellige manier. Je moet Arnhem en dat brengt ons meteen op de plek waar we nu zijn. dan denken aan dat warme, retro gevoel van een oer-Ierse pub. Met het In de loop der jaren heb ik mij ontwikkeld tot wie ik nu ben: een warme, versleten, verwilderde en ruige rustige, observerende jongen die zich het liefste wat op de achteruiterlijk. Ook dat gevoel heb ik subtiel grond bevindt. Mijn grootste passie is muziek. Uit muziek haal ik geprobeerd door te voeren in dit concept. troost als dat nodig is, door muziek wordt mijn geluk geaccentueerd èn, last but not least, uit muziek haal ik enorm veel inspiratie. Inspiratie voor dingen die ik wil maken, inspiratie voor liedjes die ik wil schrijven, inspiratie voor kleding die ik wil dragen, enzovoort. Muziek die ikhet liefste luister is muziek van de bands Coldplay, Keane, Doe Maar, Bløf, Kodaline en Elbow. Maar ook mogen zeker artiesten als John Mayer, Passenger, Michael Prins, Jeroen Kant en Acda en De Munnik niet wijken. De rustige persoon die ik ben heb ik in mijn concept


Opdracht 1.3:

V

Personal DNA

olgens de test ben ik een afwegende schepper.

Ik kan me er goed in vinden dat ik volgens de test een schepper ben, omdat ik zelf vind dat ik een erg denkend en gevoelsmatig persoon ben en zo op ideeĂŤn kom. Ik let volgens de test ook erg op het uiterlijk van dingen om me heen en ook daar kan ik me in herkennen. Er zijn ook redenen genoemd waar ik me minder in herken. Zo zou ik sterk geĂŻnteresseerd zijn in nieuwe en spannende dingen. Ik hecht zelf juist veel waarde aan hetgeen dat ik heb en nieuwe en vooral spannende dingen maken me vaak alleen maar nerveus. Vernieuwende gebeurtenissen op cultureel en kunstzinnig gebied vind ik juist wel erg interessant. Ik kan me er niet helemaal in vinden dat ik volgens de test een afwegende Schepper ben, omdat ik van mijzelf weet dat ik bij het ontwerpen van dingen of tekenen van dingen niet graag meerdere schetsen maak om vervolgens de mooiste uit te kiezen. Meestal begin ik te ontwerpen en dan wordt dat ontwerp ook vanzelf het eindontwerp. Wanneer er wordt geĂŤist meerdere schetsen te maken en meerdere exper-

imenten te doen, heb ik veel moeite compleet anders te denken dan dat ik dat deed bij mijn eerste ontwerp. Vaak hebben de latere schetsen en ontwerpen sterke gelijkenissen met de eerste. Op sociaal gebied kan ik mijzelf wel herkennen in het feit dat ik volgens de test een afwegend persoon ben. De redenen die worden genoemd waarom ik afwegend ben kloppen enorm met hoe ik in elkaar zit op sociaal niveau. De test beweert namelijk dat mijn vrienden voor mij heel belangrijk zijn en dat ik liever me in een kleine groep met vrienden bevind dan in een enorm grote groep. Ook staat er dat mijn beste vrienden mij zouden omschrijven als een goede luisteraar. Hoewel ik die mening van mijn beste vrienden niet precies weet, denk ik dat hier wel een kern van waarheid in zit. Ook zegt de test dat ik altijd van het goede van mensen uit ga en dat ik ondanks dat ik het niet vaak tot uitdrukking breng, weet hoe de overheid invloed heeft op het individu. Over het algemeen beeld kwam de test met een redelijk representatief beeld over mij. De link naar de website waar alle precieze gegevens opgeslagen staan is helaas niet meer bereikbaar.

04.


antwoorden op vragen opdracht 1.4:

I

n deze opdracht was het de bedoeling om in een groepje een enorm diepzinnige vraag te bedenken voor een ander. Deze vragen hebben we vervolgens hardop voorgelezen en daarna mocht iedereen een vraag kiezen waar hij of zij andwoord op zou willen geven. De vraag die ik uitkoos was ‘‘Als je in een brandend huis zou zitten, welk object zou je dan het liefste meenemen bij de vlucht?’’. Vervolgens zijn we met zijn allen naar een dichtbijzijnd park gegaan om hier het antwoord op de vraag te filmen. Ik heb de keuze gemaakt om muziek te zien als het object dat ik het eerste mee zou nemen uit een brandend huis. Muziek heeft voor mij een speciale betekenis. Muziek is voor mij een herinnering aan mooie momenten, misschien zelfs een herinnering aan een mooi moment dat nog komen gaat en het is een grote bron van inspiratie voor mij.

05.

Klik hier om naar de video te gaan.


OPDRACHT 1.5:

Mindmap

06.


week 2

07.


opdracht 2. 1 : D opdracht 2. 2 : Lezing Ruud Boer personal Deze opdracht kon helaas niet worden uitgevoerd door het feit dat de video van de lezing niet werkte. Daarvoor mijn welgemeende excuses.

brands

D

e merken die ik het meeste met mij meedraag, zijn de merken van de producten die zich in mijn schooltas bevinden. Dat zijn de merken Eastpak, Lenovo, Nokia, Microsoft, Bruynzeel, Bruna, Office Essentials en Pilot. Dit is overigens niet alles wat ik dagelijk met me meedraag. Natuurlijk draag ik ook nog kleding met een merk. Mijn lievelingskleding is meestal van het merk H&M. Dat maakt H&M ook meteen een merk dat ik eigenlijk niet graag voor een ander merk zou willen ruilen. Het is namelijk een goedkoop merk, maar daarnaast ook erg modieus en bij de tijd en er is altijd genoeg variatie in de kledingstijlen bij H&M.

aarnaast zijn er ook merken die ik niet dagelijks met me meedraag of dagelijks gebruik van maak, maar mijn persoonlijkheid wel representeren. Dit zijn merken als Parlophone, HEMA, Unox, Tripel Karmeliet en Bagles & Beans. Al deze merken hebben eigenlijk allemaal gemeen dat ze een authentiek, huiselijk, gezellig, maar vooral eerlijk imago hebben. Zelf hecht ik veel waarde aan authenticiteit, vriendschap, liefde en eerlijkheid. Ook komen deze merken met mijn karakter overeen, omdat ze allemaal rust en relaxedheid uitstralen.

Klik hier om mijn schooltas te bekijken.

08.


Lennaert innerlijk Visie: Binnen tien jaar een succesvol bedrijf hebben. Missie: PotentiĂŤle klanten zoeken en opdrachten aanbieden en goed afleveren. Of product afleveren en promotie zoeken. Waarden: Creatief, vriendelijk, rustig, gehecht aan vriendschap, het goede in mensen zien. Merkpersoonlijkheid: Parlophone, H&M, Hertog-Jan, La Trappe, HEMA, Tender Recordings, Unox.

uiterlijk Zien: baardje, goed gekleed, rustig, vriendelijk.

09.

Horen: ritmisch, muzikaal, rustig, monotoon, zacht, vriendelijk.

Voelen: zacht, hartelijk. Taal: modern, breed van doelgroep, afhankelijk, geen brede woordenschat. Personen: familie, vrienden.

g e d r a g Aanbod: Een complete (, nieuwe) huisstijl die compleet aansluit op het karakter van elke band, elk bedrijf of elke ZZP’er die zich bij mij aanmeldt. Interne communicatie: Er is weinig spraken van interne communicatie, aangezien ik alleen werk in mijn bedrijf. Externe communicatie: Ik probeer de klanten op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen van hun gevraagde product. Daarnaast maak ik goed reclame voor mijzelf via ludieke acties. Omgeving: Mijn levensstijlgroep is de groep van de rustige creatievelingen of van de rustige en sociale mensen. Huidige imago problemen: Verlegen, laag zelfbeeld, snel gestresst, snel depressief

Belangrijke verbeterpunten: Spontaner worden, positiever worden over mijzelf, stressproblemen oplossen door middel van yoga of sport en het positieve in zaken zien en het stomme vergeten.

Mark Rutte

M

2.3: erkanalyses opdracht

innerlijk uiterlijk Visie: Nederland uit de crisis halen en idealiseren naar eigen ideaal.

Zien: Star, saai, zakelijk.

Missie: Bezuinigen en andere beleidsmaatregelen van het regerend kabinet uitvoeren en naleven.

Voelens: Hartelijk, vriendelijk.

Waarden: Ondernemend, humoristisch, zelfverzekerd.

Personen: Vrienden, Kamerleden.

Merkpersoonlijkheid: Mercedes, Rabobank, Gazelle.

Aanbod: Een beleid samengesteld door VVD en PvdA. Op deze manier wil Rutte het volk tevreden houden of tevreden maken.

Credo: We gaan het gewoon doen! Kernconcept: Samen ondernemen.

Horen: Bekakt, vriendelijk.

Taal: Zakelijk, slim, hoog van stand, tolerant, humoristisch.

Interne communicatie: Interne communicatie verloopt goed. Anders dan aan het begin van Rutte I, waarin VVD en PvdA het maar niet eens werden over het beleid. Omgeving: De levensstijlgroep van Mark Rutte is sociale ondernemers. Rutte lijkt namelijk een sociaal persoon te zijn, maar ook erg ondernemend. Huidige imago-problemen: Komt beloften niet na, alleen voor de allerrijksten. Belangrijkste verbeterpunten: Beloften nakomen, beleid opstellen waar ook de minder rijke mensen profijt van kunnen hebben, inplaat van alleen de allerrijksten.


klik hier

opdr. 2.4: moodboards 10.


Tprojecten ransmedia Opdracht 2.6:

s t e r Wat is het verhaal? Ster Extra is de nieuwe transmedia vorm van de welbekende Ster reclameblokken bij de publieke omroep. Waar we vroeger altijd weg-zapten bij de Ster reclameblokken worden we nu getriggerd te blijven kijken en interactief mee te doen met diverse reclamespotjes. Van speciale aanbiedingen tot gratis downloads. Met een druk op de knop heb je het binnen. Wat zijn de mediakanalen die hier voor gebruikt worden?

11.

Bij de Ster Extra reclameblokken wordt gebruik gemaakt van twee verschillende mediakanalen. Namelijk televisie en de Ster Extra app (internet).

e x t r a

Hoe kunnen mensen participeren?

Mensen kunnen participeren door op hun Android of Apple smartphone of tablet de Ster Extra app te downloaden via sterextra.nl, Google Play of de App Store. Vervolgens zal de app een melding geven als het Ster Extra reclameblok bijna begint. Tijdens het Ster Extra reclameblok komen er een aantal interactieve reclamespots voorbij. Als de Ster Extra app dan geopend is zal er bij een interactieve reclamespot een advertentie verschijnen die bij de reclamespot hoort. Deze advertentie heeft een button die ingedrukt kan worden waarna je direct wordt doorgelinkt naar de speciale download, aanbieding, brochure of iets dergelijks..

Ranking The Stars Wat is het verhaal? Ranking The Stars is een televisieprogramma van BNN gepresenteerd door Paul de Leeuw waar tien bekende Nederlanders aan de hand van een vraag die eerder aan het Nederlandse publiek is gesteld elkaar moeten ranken. Het zijn meestal wat gênante vragen als ‘’Wie heeft het meeste mensen aan zijn/haar graf staan?’’ of ‘’Over wie van deze tien sterren heeft Nederland de meest pikante fantasieën?’’. Paul de Leeuw roept bij elke vraag een BN’er uit het pannel naar beneden om zijn of haar ranking voor te lezen met argumenten. Aan de hand van de ranking van het Nederlandse publiek wordt gekeken hoeveel rankings overeenkomen. Daar krijgt de BN’er punten voor en aan het einde van elke aflevering wordt er een winnaar bekend gemaakt. Doormiddel van het tweede scherm kunnen mensen nadat Paul de Leeuw de vraag heeft gesteld zelf een ranking opstellen. Als de ranking van het Nederlandse publiek bekend wordt gemaakt kun je op je tweede scherm zien welke rankings je goed had en welke fout. Nadat je weet welke je goed had en welke fout krijg je te zien hoeveelste je in de ranglijst bent geëindigd samen met de BN’ers.

Wat zijn de mediakanalen die hier voor gebruikt worden? Bij Ranking The Stars wordt gebruik gemaakt van de televisie en van het internet. Via de website live.bnn.nl kom je direct op het tweede scherm terecht van Ranking The Stars. Hoe kunnen mensen participeren? Mensen kunnen als Ranking The Stars begint, zelfs bij herhalingen, inloggen op live.bnn.nl. Het enige wat je hoeft te doen is je naam en je e-mailadres intypen. Vervolgens kom je terecht op een pagina waar je kunt kiezen of je met vrienden wilt spelen, zelf een groep wilt aanmaken of tegen de BN’ers wilt spelen. Daarna begint het spel.


week 3

12.


opdracht 3.1:

typografie in het wild

O

veral waar je kijkt, kom je lettertypen of fonts tegen. Zelfs als je het niet eens in de gaten hebt. Voor deze opdracht moesten we zelf lettertypen zoeken om ons heen. Rare lettertypen, lelijke lettertypen, onopvallende of juist opvallende lettertypen enzovoort. Dit leek mij heel moeilijk, maar dit viel enorm mee. Alleen als thuis kwam ik ontelbaar veel lettertypen tegen. Vooral op CD’s en LP’s vind je veel bijzondere en opvallende lettertypen. Deze heb ik gefotografeerd en daar heb ik een collage van gemaakt. Deze collage is te bekijken via de volgende link:

13.

http://cominghomenld.tumblr.com/post/62169417075/han-communication-multimedia-design-multimedia


opdracht 3.2:

vijf fonts Lobster Two B

ij deze opdracht was het de bedoeling vijf fonts uit te zoeken die je zelf mooi vond. Die misschien goed bij je karakter pasten of die je gewoon enorm aanspraken. Deze vijf fonts moesten lid zijn van een fontfamilie. Oftewel, de fonts moesten ieder meerdere vormen van zichzelf hebben in dat bepaalde bestand waar je de font kon downloaden. De fonts moesten in ieder geval een regular, een bold en een italic versie van zichzelf hebben.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer urna leo, adipiscing eu porta eu, lacinia eu dolor. Ut et metus vitae urna facilisis volutpat eu et purus. Mauris gravida, nulla ultrices hendrerit porttitor, justo felis blandit libero, id varius enim lorem eget nulla. Phasellus eget enim nisi. Donec euismod vitae urna at fringilla. Nulla porta, libero vitae pulvinar scelerisque, elit ipsum ultrices arcu, id lobortis mauris urna a velit. Aenean quis tristique dui. Nam id hendrerit

ante, vitae luctus ligula. Proin auctor ante a urna aliquam pellentesque. Vestibulum egestas Libero vitae dolor laoreet tincidunt. Nam tincidunt vitae mauris porttitor volutpat. In tincidunt lorem sit amet mi eleifend sollicitudin. Nunc sed tempor magna. Aliquam malesuada leo id tellus ornare, in varius ligula vestibulum. In facilisis, mi vel tempus porttitor, nibh tortor semper neque, a gravida nisl nisl consequat enim. Curabitur vestibulum enim felis. Praesent est urna, blandit id lectus at, consectetur iaculis turpis. Nulla vestibulum massa id ante sollicitudin, at tristique magna scelerisque. Phasellus consectetur venenatis tincidunt. Praesent aliquet metus sed sapien vulputate congue. Morbi elementum malesuada iaculis. Phasellus sed metus at diam suscipit tristique. In tellus turpis Varius in velit vel, consectetur bibendum lectus. Etiam ut leo odio. Ut in velit vitae nulla convallis aliquam. In ante libero, tempor in scelerisque eget, iaculis pellentesque nisl. Sed venenatis sagittis semper. Nunc eget posuere mi. Aliquam a auctor sapien. Praesent ligula justo, porta nec nulla euismod, fringilla sollicitudin urna. Donec malesuada libero eu libero dapi-

bus, id suscipit risus aliquet. Vivamus laoreet neque at pellentesque rutrum.

Toelichting De lettertype ‘‘Lobster Two’’ vind ik een erg mooi lettertype, omdat het een lettertype is met een echte vintage, maar ook modern uiterlijk. Het lettertype heeft geen schrefen, maar wel veel verbindingsstukken tussen de letters. Ook vallen de lussen op die bij enkele letters aanwezig zijn. Vooral bij kapitale letters is dit duidelijk aanwezig. De kapitale letters zijn dan ook de letters die mij aan dit lettertype het meeste aanspreken. De meeste stammen, ophalen, neerhalen en benen bij de kapitale letters zijn strak en modern van vorm, terwijl de meeste rondgevormde delen als de buiken, staarten, schouders en lussen juist een iets dikker deel in het midden van de lijn hebben en een smal uitlopend deel aan het uiteinde van de lijn. Deze laatste oogt erg vintage of ouderwets. De onderkastletters zijn erg simpel van vorm en hebben eigenlijk een

gestileerde vorm van het handschrift. Ook hier weer komen de strakke, rechte vormen voor in de stammen en neerhalen en de rondere vormen die smal uitlopen bij de buiken, staarten, schouders en lussen. Dit lettertype komt stylisch over en vrolijk.

Josefin Sans Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer urna leo, adipiscing eu porta eu, lacinia eu dolor. Ut et metus vitae urna facilisis volutpat eu et purus. Mauris gravida, nulla ultrices hendrerit porttitor, justo felis blandit libero, id varius enim lorem eget nulla. Phasellus eget enim nisi. Donec euismod vitae urna at fringilla. Nulla porta, libero vitae pulvinar scelerisque, elit ipsum ultrices arcu, id lobortis mauris urna a velit. Aenean quis tristique dui. Nam id hendrerit ante, vitae luctus ligula. Proin auctor ante a urna aliquam pellentesque.

14.


15.

Vestibulum egestas Libero vitae dolor laoreet tincidunt. Nam tincidunt vitae mauris porttitor volutpat. In tincidunt lorem sit amet mi eleifend sollicitudin. Nunc sed tempor magna. Aliquam malesuada leo id tellus ornare, in varius ligula vestibulum. In facilisis, mi vel tempus porttitor, nibh tortor semper neque, a gravida nisl nisl consequat enim. Curabitur vestibulum enim felis. Praesent est urna, blandit id lectus at, consectetur iaculis turpis. Nulla vestibulum massa id ante sollicitudin, at tristique magna scelerisque. Phasellus consectetur venenatis tincidunt. Praesent aliquet metus sed sapien vulputate congue. Morbi elementum malesuada iaculis. Phasellus sed metus at diam suscipit tristique.

type spreekt me aan, omdat ik denk dat het met de juiste kleur en vormgeving eromheen prima te combineren is met een vintage-achtige lettertype als ‘‘Lobster Two’’. Het lettertype ‘‘Josefin Sans’’ is bijna strakker dan strak. Er zijn geen dikteverschillen te vinden in welk deel van de letter dan ook. Het lettertype behoort tot de geometrische lineairen. Het is namelijk een lettertype die met passer en lineaal is getekend, waardoor de vormen ook zo exact kloppen. Dit lettertype komt streng en strak over naar mijn mening.

Toelichting Het lettertype ‘‘Josefin Sans’’ vind ik een erg mooi lettertype omdat het een erg strak lettertype is. Het is wederom een lettertype zonder schreven. Maar hoewel bij het vorige lettertype de aanwezige lussen ook wel te vergelijke waren met schreven, heeft dit lettertype helemaal geen schreven en ook niets dat er wat van weg heeft. Het letter-

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Josefin Slab Integer urna leo, adipiscing eu porta eu, lacinia eu dolor. Ut et metus vitae urna facilisis volutpat eu et purus. Mauris gravida, nulla ultrices hendrerit porttitor, justo felis blandit libero, id

varius enim lorem eget nulla. Phasellus eget enim nisi. Donec euismod vitae urna at fringilla. Nulla porta, libero vitae pulvinar scelerisque, elit ipsum ultrices arcu, id lobortis mauris urna a velit. Aenean quis tristique dui. Nam id hendrerit ante, vitae luctus ligula. Proin auctor ante a urna aliquam pellentesque. Vestibulum egestas Libero vitae dolor laoreet tincidunt. Nam tincidunt vitae mauris porttitor volutpat. In tincidunt lorem sit amet mi eleifend sollicitudin. Nunc sed tempor magna. Aliquam malesuada leo id tellus ornare, in varius ligula vestibulum. In facilisis, mi vel tempus porttitor, nibh tortor semper neque, a gravida nisl nisl consequat enim. Curabitur vestibulum enim felis. Praesent est urna, blandit id lectus at, consectetur iaculis turpis. Nulla vestibulum massa id ante sollicitudin, at tristique magna scelerisque. Phasellus consectetur venenatis tincidunt. Praesent aliquet metus sed sapien vulputate congue. Morbi elementum malesuada iaculis. Phasellus sed metus at diam suscipit tristique.

In tellus turpis Varius in velit vel, consectetur bibendum lectus. Etiam ut leo odio. Ut in velit vitae nulla convallis aliquam. In ante libero, tempor in scelerisque eget, iaculis pellentesque nisl. Sed venenatis sagittis semper. Nunc eget posuere mi. Aliquam a auctor sapien. Praesent ligula justo, porta nec nulla euismod, fringilla sollicitudin urna. Donec malesuada libero eu libero dapibus, id suscipit risus aliquet. Vivamus laoreet neque at pellentesque rutrum. Toelichting Het lettertype ‘‘Josefin Slab’’ is eigenlijk de schrevenversie van de ‘‘Josefin Sans’’. Dit lettertype heeft namelijk in tegenstelling tot ‘‘Josefin Sans’’ wél schreven bij de letters waar dat mogelijk is toe te passen. Voor de rest is dit lettertype net als zijn broertje een geografische lineair, maar door de schreven heeft het telletype net een wat ouderwetsere, meer vintage en/of klassiekere uitstraling dan de ‘‘Josefin Sans’’. Voor de rest is dit lettertype identiek aan dat van de ‘‘Josefin Sans’’. Het lettertype heeft strakke vormen, geen verdikkin-

gen of versmallingen. Wat trouwens bij dit lettertype en ook bij de ‘‘Josefin Sans’’ opvalt is dat hoogte van de x-hoogte precies de helft bedraagt van de hoogte van de kapitaalhoogte. Dit lettertype komt strak over en streng, maar iets stylischer dan zijn broertje.

Quicksand Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer urna leo, adipiscing eu porta eu, lacinia eu dolor. Ut et metus vitae urna facilisis volutpat eu et purus. Mauris gravida, nulla ultrices hendrerit porttitor, justo felis blandit libero, id varius enim lorem eget nulla. Phasellus eget enim nisi. Donec euismod vitae urna at fringilla. Nulla porta, libero vitae pulvinar scelerisque, elit ipsum ultrices arcu, id lobortis mauris urna a velit. Aenean quis tristique dui. Nam id


hendrerit ante, vitae luctus ligula. Proin auctor ante a urna aliquam pellentesque. Vestibulum egestas Libero vitae dolor laoreet tincidunt. Nam tincidunt vitae mauris porttitor volutpat. In tincidunt lorem sit amet mi eleifend sollicitudin. Nunc sed tempor magna. Aliquam malesuada leo id tellus ornare, in varius ligula vestibulum. In facilisis, mi vel tempus porttitor, nibh tortor semper neque, a gravida nisl nisl consequat enim. Curabitur vestibulum enim felis. Praesent est urna, blandit id lectus at, consectetur iaculis turpis. Nulla vestibulum massa id ante sollicitudin, at tristique magna scelerisque. Phasellus consectetur venenatis tincidunt. Praesent aliquet metus sed sapien vulputate congue. Morbi elementum malesuada iaculis. Phasellus sed metus at diam suscipit tristique. In tellus turpis Varius in velit vel, consecte-

tur bibendum lectus. Etiam ut leo odio. Ut in velit.

tur adipiscing elit.

Toelichting Het lettertype ‘‘Quicksand’’ is een lettertype dat ook veel weg heeft van het ‘‘Josefin Sans’’ lettertype. Een groot verschil is echter dat het ‘‘Quicksand’’ lettertype bij elke letter, zowel bij kapitale letters als bij onderkast letters, een ronding heeft aan het einde van elke lijn. Dit is vooral duidelijk te zien als het lettertype in Bold is geschreven. Als het lettertype in Light of Light Italic is geschreven, vallen deze lijnuiteinden niet zo op. Ik heb dit lettertype gekozen, omdat het net als de twee Josefins goed te combineren is met Lobster Two. Dan heb ik het vooral over de Light versies van Quicksand. De regular en bold versies van Quicksand vind ik helaas wat minder mooi. Deze versies doen

Integer urna leo, adipiscing eu porta eu, lacinia eu dolor. Ut et metus vitae urna facilisis volutpat eu et purus. Mauris gravida, nulla ultrices hendrerit porttitor, justo felis blandit libero, id varius enim lorem eget nulla. Phasellus eget enim nisi. Donec euismod vitae urna at fringilla. Nulla porta, libero vitae pulvinar scelerisque, elit ipsum ultrices arcu, id lobortis mauris urna a velit. Aenean quis tristique dui. Nam id hendrerit ante, vitae luctus ligula. Proin auctor ante a urna aliquam pellentesque.

Charis SIL

Lorem ipsum dolor sit amet, consecte-

Vestibulum egestas Libero vitae dolor laoreet tincidunt. Nam tincidunt vitae mauris porttitor volutpat. In tincidunt lorem sit amet mi eleifend sollicitudin. Nunc sed tempor magna. Aliquam malesuada leo id tellus ornare, in varius ligula vestibulum. In facilisis, mi vel tempus porttitor, nibh tortor semper neque, a gravida nisl nisl consequat enim. Curabitur

vestibulum enim felis. Praesent est urna, blandit id lectus at, consectetur iaculis turpis. Nulla vestibulum massa id ante sollicitudin, at tristique magna scelerisque. Phasellus consectetur venenatis tincidunt. Praesent aliquet metus sed sapien vulputate congue. Morbi elementum malesuada iaculis. Phasellus sed metus at diam suscipit tristique.

Two’’. Dit lettertype komt zakelijk of informatief over. Niet zozeer streng zoals je dat ook soms ziet bij klassieke lettertypen.

In tellus turpis Varius in velit vel, consectetur bibendum lectus. Etiam ut leo odio. Ut in velit vitae. Toelichting Het lettertype ‘‘Charis SL’’ vind ik een erg fijn lettertype om te lezen. Het lijkt op het lettertype dat gebruikt wordt voor romans, maar deze is toch net ietsje strakker. Dat strakkere en modernere is onder anderen terug te vinden in de schreven, maar ook in de dwarsstrepen. De italic versie van ‘‘Charis SL’’ is net als bij de meeste klassieke lettertypen wat krulleriger. Er zijn meer lussen aanwezig en het lijkt wat weg te hebben van ‘‘Lobster

16.


Opdracht 3.3: monogram

H

ier was de opdracht een monogram of merkteken te maken voor je merk. Ik heb in mijn monogram geprobeerd mijn merkstijl aan te houden en door te gaan met een warme en knusse retro stijl. Ik heb meerdere schetsen gemaakt. Ik begon met een monogram met mijn eigen initialen erin verwerkt. Ik kwam erachter dat dit monogram niet helemaal paste bij mijn merkstijl. Ik ben verder gegaan met schetsen en ontwerpen. Dit deed ik de tweede keer op InDesign in plaats van op papier. Ik kwam op een merkteken met de letters van de titel van mijn merk erin verwekt en daaronder de titel voluit geschreven. Ik heb daarbij warme kleuren gebruikt. Het uiteindelijke logo kun je rechts van dit tekstvak bekijken. Klik hier om de schetsen te bekijken.

17.


OPDRACHT 3.4:

trefwoorden & statement

M

ijn merkidentiteit heeft een rustig, huiselijk, warm en gezellig karakter. Die keuze heb ik gemaakt, omdat ik zelf een erg rustig persoon ben en warmte, gezelligheid, vriendschap en liefde het belangrijkste bezit vind dat iemand kan hebben. Kleur Ik heb dit geprobeerd weer te geven door in mijn merkconcept herfst te verwerken. Herfst is voor mij een seizoen van liefde, vriendschap en bij-elkaar-zijn. Bij herfst horen warme kleuren als rood, oranje en geel. Deze kleuren accentueren de warmte die bij liefde en vriendschap hoort. Typografie Naast herfst wat ik in mijn merkconcept heb geprobeerd te verwerken, heb ik ook geprobeerd een retro of vintage imago te verwerken in mijn merkconcept. Dit heb ik geprobeerd door gebruik te maken van ouderwetse lettertypen. Als ik aan herfst denk, denk ik aan samen binnen zijn en aan prachtige, oranje lanschappen. Dit laatste deed me weer denken aan Ierland. Toen ik deze gedachten combineerde kwam ik uit op een Ierse pub. Ierse pubs hebben vaak een gezellige, ouderwetse en knusse sfeer. Vooral door dat ouderwetse kwam ik op het

idee mijn

om retro concept

te

lettertypen in gebruiken.

Vormen De vormen die ik gebruikt heb in mijn merkidentiteit zijn vooral strakke vormen. Ik heb gekozen voor strakke vormen, omdat die vaak snel de aandacht trekken van mensen en het hele geheel simpeler en fijner doen ogen. Taalgebruik Qua taalgebruik ben ik zoveel mogelijk mijzelf gebleven. Juist om het zo informeel mogelijk te houden en niet te formeel, zodat er een soort relaxte sfeer ontstaat wat goed past binnen mijn merkconcept: rust, vriendschap en gezelligheid. Beeldgebruik Wat betreft beeldgebruik, heb ik veel gebruik gemaakt van rustige, herfst-achtige sfeerfoto’s waar veel natuur in terug te vinden is. Waarom ik dit gekozen heb, spreekt natuurlijk voor zich: herfst is de rode draad door mijn concept heen. Als achtergrond voor stukken tekst heb ik door mijn hele werkboek heen een afbeelding gekozen van een zwart krijtbord. Ik kwam op de keuze van een zwart krijtbord, omdat ik dit een typisch symbool vind voor een pub. Een zwart krijtbord dat buiten de deur staat waar aanbiedingen, evenementen of bijzonderheden op gemeld worden. Statement Mijn statement dat ik wel van de daken zou kunnen schreeuwen is: ‘‘Live life the way it was ment for!’’. Daarmee wil ik zeggen dat je van alle kleine, mooie momenten in het leven moet genieten, familie en vrienden lief moet hebben.

18.


week 4

19.


Opdracht 4.1:

GRID V

oor deze opdracht was het de bedoeling een grid te maken. ‘‘Koop een interessant en bijzonder vormgegeven magazine en neem deze mee. Gebruik kalkpapier om pagina-indelingen van je eigen favoriete magazines over te trekken. Kies in elk geval een interessante inhoudsopgave en een spread. Maak deze uiteindelijk na in InDesign.’’ stond er in de opdracht.

Daarna ben ik begonnen met de inhoudsopgave vorm te geven in InDesign. Hier heb ik fonts in gebruikt die het dichtste in de buurt kwamen van het origineel in het blad zelf. Daarnaast heb ik afbeeldingen gebruikt die qua thema overeenkwamen met de thema’s van de afbeeldingen in het magazine. De afbeeldingen lijken dus soms niet op de originele afbeeldingen, maar qua thema komen ze wel overeen. Datzelfde heb ik daarna gedaan met een spread die verderop in het magazine te vinden was. Hier heb ik daarentegen geen schets van gemaakt van tevoren. Klik hier om mijn op InDesign vormgegeven grid te bekijken.

Zelf vond ik het onzin om helemaal een magazine hiervoor aan te schaffen en daarom ben ik gaan kijken in onze boekenkast. Daar kwam ik een kookmagazine van Coop tegen met een heel toepasselijk thema: herfst. Ik heb de inhoudsopgave genomen en ik heb hier een losse schets van gemaakt. hier Klik om die te bekijken.

20.


Excursie KlOPDRACHT ik hier voor de Tumblr-versie.

Dummie Maandag 23 september heb ik de Amsterdam Expo bezocht voor de expositie Pixar: 25 Years of Animation. En ik ben er op zijn zachtst gezegd enorm enthousiast over. Je wordt emotioneel geraakt door alle emotie die te lezen is in de kunstwerken en vooral de aangezette emotie die te zien is in de gezichten van de Pixar characters. Je kunt de hele tentoonstelling zien als een enorme dummie voor alle grote Pixar films als Finding Nemo, Wall•E en niet te vergeten de klassieker Toy Story. Je krijgt namelijk tal van schetsen, experimenten, storyboards en nog veel meer onder ogen. geveer een uur lang waarin de hele geschiedenis van het bedrijf Pixar werd verteld: The Pixar Story. Het was mooi om te zien hoe gepassioneerd de werknemers van Pixar over het bedrijf en hun werk vertelde. Ik kon mij hun passie enorm goed voorstellen, aangezien ik ook van kleins af aan bezig ben met cartoons tekenen.

4.2:

Toy Story Zoetrope Het aller bijzonderste dat ik heb gezien in de expositie was de Toy Story Zoetrope. Dit is een om zijn as draaiende schijf met tal van Toy Story poppetjes er op bevestigd. Als deze schijf begint te draaien en het ligt gaat flikkeren, komen deze poppetjes voor het oog tot leven. Met de filmmuziek en de geluidseffecten op de achtergrond krijg je meteen het gevoel alsof je je midden in een animatiefilm bevindt.

21.

Ontwikkeling Het mooie is dat je de totale ontwikkeling van alle films ziet. Bijvoorbeeld het allereerste grote project van Pixar, Toy Story, begon als iets prutserigs. In de eerste schetsen zagen de personages er angstaanjagend of vreemd uit en in de eerste fasen was Woody, de speelgoedcowboy en hoofdpersoon van Toy Story, een akelig, afkrakend mannetje. Het is bijzonder om te zien dat de verhalen van de films, en vooral van de eerste Toy Story film, zo slecht beginnen en uitgroeien tot een mondiaal succes. In de expositie was er ook een film te zien van on-

Klik op de volgende link voor een filmpje van de ”Toy Story Zoetrope”. http://www.youtube.com/watch?v=5khDGKGv088

Sullivan uit de film Monsters Inc. Hij was enorm simpel qua vorm. Geometrisch als basis, maar zo afgewerkt dat ook het organische enorm goed naar voren kwam. En daarnaast enorm gedetailleerd uitgewerkt, waardoor het leek alsof de cartoonachtige figuur tot leven kwam.

Nadelen Een aantal nadelen die ik ondervond aan de expositie was dat je geen foto’s mocht maken in het museum terwijl dat juist wel de opdracht was voor ons van school. Daarnaast duurde de film The Pixar Story erg lang en zaten er helaas redelijk veel saaie stukken in. Ook viel de binnenkomst van de expositie een beetje tegen. In de eerste ruimte waar je terecht komt wordt de hele geschiedenis verteld over Pixar. Er was enorm veel tekst te lezen en niet erg veel te zien voor mijn gevoel. Het was beter geweest als deze geschiedenis op een meer beeldende wijze kon worden verteld in plaats van dat je meteen in het diepe wordt gegooid en enorm geconcentreerd alle kleine teksten op de muren moet lezen. Conclusie Ik kan de conclusie trekken dat de expositie Pixar: 25 Years of Animation op enkele kleine puntjes na een enorm succes is. Het is een expositie die je emotioneel raakt. Op een of andere manier krijg je een band met de Pixar characters en kun je goed met ze meeleven. Daarnaast is het een inspirerende en informatieve expositie.

Inspiratie Terwijl ik door het museum liep zijn mij een aantal zaken opgevallen waardoor ik geïnspireerd ben geraakt. Ik merkte dat ik lang gefascineerd bleef kijken naar beelden, schetsen, maar ook uitgewerkte tekeningen van characters die als basis geometrische vormen hadden. Dit maakte de figuren heel simpel qua vorm, maar door gedetailleerde uitwerking ook erg interessant om naar te kijken en soms zelfs levensecht. Dit had Klik op de volgende link voor een trailer van de expositie ik vooral bij een beeld dat er te vinden was van het blauwe monster ”Pixar: 25 Years of Animation” in Amsterdam Expo. http://www.youtube.com/watch?v=v2jJrRme5sA


week 5

22.


opdracht 5.2

Merkuitingen opdracht 5.2.1 printwerk

M

ijn printwerk is sterk gebaseerd op de voorpagina van mijn werkboek. Ik heb deze keuze gemaakt, omdat ik merkte dat de voorpagina van mijn werkboek al veel sterke en goede reacties opriep. Zo zou het gevoel die ik probeer over te brengen meteen duidelijk zijn en zou het mooi vormgegeven zijn. Bij mijn printwerk heb ik een aantal dingen veranderd. De afbeelding op de achtergrond is hetzelfde gebleven en mijn naam en mijn merknaam zijn gebleven. Mijn klas en de woorden ‘‘Mijn werkboek Multimediadesign’’ heb ik weg gelaten. Onder de naam van mijn merk heb ik een link gezet naar het Tumblr-account van mijn merk. Het geheel is strak, duidelijk en communiceert volledig het gevoel dat ik wil overbrengen.

23.


I

opdracht 5.2.2 sfeervideo

n mijn sfeervideo heb ik zo goed mogelijk geprobeerd mijn merksfeer weer te geven in een video. Ik ben op de terugweg van school op de weg tussen Zevenaar en Elten meerdere keren gestopt om opvallende dingen die ik zag in de herfstnatuur vanuit interessante cameraposities op video vast te leggen. De muziek die ik heb gekozen onder het filmpje is een instrumentale versie van de akkoestische versie van het liedje Lovers In Japan van de band Coldplay. Dit liedje heb ik gekozen omdat voor mij de akkoestische snaarinstrumenten die veel voorkomen in dit liedje een rustige, warme en Ierse herfstachtige sfeer veroorzaken die goed aansluit op mijn merk.

24.


opdracht 5.2.3 sfeeraudio

D

e sfeeraudio die ik heb gemaakt bij deze opdracht, heeft veel weg van de muziek die ik heb gebruikt bij mijn sfeervideo. Toch is het echt een ander liedje, maar ik heb wel expres gekozen voor een liedje dat ongeveer hetzelfde gevoel opwekt als bij het liedje van de sfeervideo. De sfeeraudio van mijn merk is de outro van de akkoestische versie van het liedje Staring At The Stars van Passenger. Net als bij de muziek van de sfeervideo is hier alleen maar een akkoestisch snaarinstrument te horen: een gitaar. Het geluidsfragment is een uptempo, maar rustig liedje. Het wekt een sfeer op die volledig past bij mijn concept.

25.


week 6

26.


Opdracht 6.1 Reflectieverslag

D

e course Multimedia Design vond ik enorm leuk. Ik kon enorm vrij op beeldende en schriftelijke wijze laten zien wie ik ben. We gingen aan het begin van deze course ontdekken wie wij waren en wat wij leuk, mooi, interessant of bijzonder vonden. Op die manier raakte ik erg geënthousiasmeerd om verder te gaan in de course. Ook vind ik het vaker enorm leuk om te fantaseren, wat bij deze course eigenlijk ook veel aan bod kwam. Zo begon ik met een idee voor een bepaald concept.. Deze heb ik door steeds weer te fantaseren op willekeurige momenten uitgebreid, totdat het concept steeds perfecter werd. Ik vind het zelf enorm leuk om concepten of huisstijlen te verzinnen. Je creëert eigenlijk een graphische wereld voor een merk, persoon, band of artiest. Dat vind ik enorm interessant en leuk om te doen. Ik mag van geluk spreken dat ik al van kleins af aan erg creatief ben. Daardoor kwam ik op veel ideeën die ik soms wel en soms niet heb toegepast in mijn merk. Ook heb ik volgens velen een graphisch oog, waardoor ik vaak, maar natuurlijk niet altijd, goed zie wanneer een bepaalde vormgeving goed communiceert en wanneer niet. Daardoor heb ik het denk ik in deze course minder zwaar gehad dan anderen, omdat ik minder vaak vormgevingen heb hoeven aanpassen dan andere klasgenoten.

27.

Natuurlijk zijn er ook dingen geweest waar ik mezelf in moet verbeteren. Soms heb ik namelijk helemaal geen zin om huiswerk te maken en dan schuif ik het voor me uit. Dan maak ik de problemen kleiner dan ze zijn, waardoor ze eigenlijk alsmaar groter worden zonder dat ik dat in de gaten heb. Daardoor heb

ik later in de course momenten gehad dat ik flink moest doorwerken om de opgelopen achterstand in te halen. Daarnaast heb ik ook enorme moeite met plannen en onthouden. Ik ben een chaoot. Mijn agenda gebruik ik nauwelijks en al zou ik er in schrijven, dan zou ik er nooit in kijken. Daardoor heb ik vaak gehad dat ik op het laatste moment erachter kwam dat bepaalde dingen nog geregeld moesten worden die ik vergeten was. Voorbeelden kan ik niet geven, omdat, zoals wel valt te verwachten, ik die momenten vergeten ben. Een van de moeilijkste dingen in deze course vond ik het steeds weer een nieuwe vormgeving verzinnen voor elke pagina van het werkboek. Ik wilde er op elke pagina iets nieuws van maken, maar wel in dezelfde stijl als het hele merk. Misschien ben ik wel te perfectionistisch, maar dat heb ik zelf nooit door. Wat ik makkelijk vond om te doen was goede sfeerafbeeldingen zoeken. Ik had in mijn hoofd het gevoel zitten dat ik wilde overbrengen, een soort belletje. Wanneer ik een afbeelding zag en het zogenaamde belletje ging rinkelen, dan voelde ik dat het een geschikte afbeelding was voor in mijn werkboek. Mijn zogenaamde reis die ik tijdens deze course heb gemaakt begon met het zoeken naar mijn stijl en het gevoel dat ik wilde overbrengen. Zo begon ik ermee met dat ik mijn stijl retro of vintage wilde laten zijn. In mijn eerste moodboard begon ik dan ook met veel afbeeldingen van zomerse vintage foto’s met een pastelfilter er overheen in een jaren ‘60 en ‘70 stijl. Daar kwamen later wat stoerdere zwart-witte vintage foto’s bij van onder anderen een man met een banjo, een jongetje en een huis midden in het bos. Later kwam hier ook nog een foto bij van een artwork van de single Lovers In Japan van Coldplay. Hier zaten veel warme kleuren in. Zo kwam ik na een tijdje op een warme, herfstachtig concept waar ook vintage invloeden in terug kwam.


fin.

28.


29.


ŠComing Home, Lennaert Boelens. 2013

30.


Digitaal Werkboek ''Coming Home''  

HAN, Communication & Multimedia Design, Multimedia Design. Digitaal Werkboek ''Coming Home'', Lennaert Boelens

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you