Page 1

VINTERN TAR PLATS

– I DEN SÖDRA DELEN AV DALARNA

VINTER 2016 – 2017


Hitta rätt bland pärlorna i den södra delen av Dalarna 3 4 6 10 14 16 18 20

Karta Välkommen hit Längdskidåkning Alpint Långfärdsskridskor Barnaktiviteter Kultur Övriga vinteräventyr

22 24 26 28 30 32 35

Julmarknader Hantverk Världsarvet Falun Evenemang Shopping Mat Boende

BESÖK GÄRNA VÅRA TURISTBYRÅER På våra turistbyråer finns mycket kunskap om vad som är på gång i den södra delen av Dalarna. Där kan du köpa biljetter till olika evenemang och få tips på restauranger, caféer, shopping med mera. Det finns också ett stort sortiment av presenter och souvenirer. A DRESSER T I L L VÅ R A T U R IS T BY R Å ER

Falun, Trotzgatan 10-12

Vansbro, Lokstallet

Borlänge, Sveagatan 1

Ludvika, Bergslagsgatan 10

Gagnef, Lindberghallen, Djurås

Säter, Salutorget

Hedemora, Hökargatan 6

Avesta, Kungsgatan 32

T EL EF O N T I L L VÅ R A T U R IS T BY R Å ER

0771-62 62 62

W EB B

visitsodradalarna.se info@visitsodradalarna.se

Foto: Therese Asplund, Håkan Brattlöf, Erik Dilexit, Per Eriksson, Eva-Lotta Ersson, Ryan Garrison, Eva Lammi, Per Leijström, Mike Lindberg, Jonas Lindgren, Richard Lindor, David Lundberg, Ulf Palm, Magnus Sjöberg, Richard Ström m fl. Grafisk form: Carina A Östlund Text: Ewa Brobäck m fl. Illustration karta: Magnus Sjöberg Tryck: Strålins Med reservation för ändringar och tryckfel.

2


#vinteridalarna

3


Välkommen härliga vinter! Vintertid förvandlas den södra delen av Dalarna till ett eldorado för skid- och skridskoåkare. Här finns gott om naturliga längdskidområden med miltals av välpreparerade spår i kuperad och flack terräng. Våra skidanläggningar utvecklas ständigt och är lätta att nå. Sjöarna bjuder på fin skridskoåkning – på Runn mellan Falun och Borlänge plogas upp till fem mil banor. Men också kulturen får stor plats under vintern med konserter och utställningar.

Vintertid förvandlas den södra delen av Dalarna till ett eldorado för skid- och skridskoåkare. Här finns gott om naturliga längdskidområden med miltals av välpreparerade spår i kuperad och flack terräng. Våra skidanläggningar utvecklas ständigt och erbjuder härlig utförsåkning för hela familjen. Sjöarna bjuder på fin skridskoåkning – på Runn mellan Falun och Borlänge plogas upp till fem mil banor. Men också kulturen får stor plats under vintern med konserter och utställningar.

4

Här finns något för alla Den södra delen av Dalarna i vinterskrud har verkligen något som gör alla glada. Barnfamiljerna hittar aktiviteter som håller alla på gott humör. Konstvurmarna kan botanisera bland spännande utställningar och konstnärshem. Carvingfantasterna, snowboardvirituoserna samt skid- och långfärdsskridskoåkarna kan trötta ut sig ända tills mörkret faller och strålkastarna släcks. De notoriska shopparna kan välja mellan exklusiva


butiker eller att tillbringa många timmar i ett köpcentrum. Dessutom har den södra delen av Dalarna blivit stark på restaurangsidan. Något som visar sig genom att fem av våra restauranger

Nu verkar det som om vintern verkligen har kommit. Det har snöat i flera timmar och det börjar se riktigt vitt ut utanför fönstret.” listas i White Guide 2016: Dala-Husby Restaurang och hotell, Dala-Floda Värdshus samt de tre falurestaurangerna Banken Två rum & kök, Smak & Mera och Blackstone Steakhouse. Passionerade människor Om du fortfarande undrar varför du ska besöka oss den här vintern är svaret kort och enkelt: Det går snabbt att ta sig hit

från många orter i södra och mellersta Sverige. När du väl är på plats är avstånden också korta, både fysiskt och mentalt. Här ”riskerar” du dessutom att träffa på passionerade människor som har ägnat många år av sina liv åt att slipa på sina skills för att din upplevelse ska bli ultimat: matkreatörerna, pistörerna, guiderna, skidlärarna, eventarrangörerna, artisterna och alla andra som fixar och trixar när vinterversionen av den södra delen av Dalarna går i direktsändning. Snösäkert och kallt ”Nu verkar det som om vintern verkligen har kommit. Det har snöat i flera timmar och det börjar se riktigt vitt ut utanför fönstret.” Vi har vant oss vid att ha anledning att kunna prata och skriva på det här sättet. Ofta. Därför hoppas och tror vi att det faktiskt ska bli en riktig vinter i år. Också. Hoppas du får en fantastisk vistelse!

5


Skidåkning på längden… I den södra delen av Dalarna hittar du miltals av fina längdskidspår, från krävande utmaningar för elitåkare till lättare slingor i mysig natur. Njut av vildmarkskänslan i Gyllbergen eller Sörskog, testa Mördarbacken på Riksskidstadion Lugnet eller ta ett varv i något elljusspår om du föredrar att åka på kvällen.

Säfsen Fredriksberg/Ludvika För dig som älskar längdskidåkning är detta den perfekta platsen. Säfsen är officiellt Vasaloppscenter och här finns 115 kilometer välskötta längdskidspår för både klassisk åkning och skating. Njut av den vackra naturen längs berg, dalar, sjöar och vattendrag. När det är dags för en paus finns det många mysiga vindskydd där du kan tända en brasa eller bara njuta en stund.

6

Sörskog Falun I snösäkra Sörskog finns fina längdskidspår med vildmarkskänsla. Är det dåligt med snö på andra ställen är det garanterat bra med snö i detta höglänta område på ca 400 meters höjd norr om Bjursås. I anslutning till par­keringen i Sörskog finns värmestuga, toalett, dusch och omklädningsrum och en vallabod med vallaställ tillgängliga för alla skidåkare.


Gyllbergen Borlänge Gyllbergen är Borlänges största naturreservat med fina skid- och vandringsleder. Under våren kan du se trana, småspov och grönbena. Under vintern har man även sett kungsörn och hökuggla här. Vintertid erbjuds cirka 70 kilometer preparerade leder för längdskidåkning. Vildmarksleden passerar genom fem gamla fäbod­vallar, vindskydd och året-runt-öppna raststugor. Populära utflyktsmål är Präst­bodarna, Drag­berget och Spånsans fäbodar.

Snöå Skidstadion Dala-Järna/Vansbro Sommar som vinter kan du träna skidåkning på populära och välkända Snöå Skidstadion i Dala-Järna. Sommartid åker du på rullskidbana designad bland annat av Gunde Svan, och vintertid finns här välpreparerade längdspår. 5-kilometersbanan är elbelyst. Det finns också möjlighet att åka andra sträckor, anpassade både för nybörjare och mer vana åkare. I anslutning till rullskidbanan finns en av Sveriges bästa skidskytteanläggningar. SKIDOR OCH GOD MAT

FIRA JUL PÅ SNÖÅ BRUK

Njut av längdskidåkning eller andra vinteraktiviteter och god mat på Snöå Bruk. Boende med halvpension torsdag-söndag eller söndagtorsdag. Gäller v 6-10.

Slipp jäkt och stress, njut av en härlig jul på Snöå Bruk. 3 nätter med helpension som innehåller allt från gran och jultomte till en stämningsfull julotta.

Från

Från

2 295 SEK

/person

3 990 SEK

/person

Brunnsjöberget Hedemora Bra och varierad skidåkning i skogsterräng mycket nära Hedemora centrum. Konstsnö som innebär att säsongen blir lång. Trevliga motionsslingor 2,2 kilometer konstsnö och 3,8 kilometer (elbelyst) samt att i bortre änden av 3,8 kilometerspåret finns även ett teknikspår på 1,5 kilometer (utan elljus). När det är tillräckligt med natursnö finns även ett trevligt 5 kilometer skidspår (ej elbelyst) i skön skogsterräng. De mindre barnen trivs i Barnens Bamsebana som är 600 meter. Längs banan passeras roliga Bamsefigurer i lättåkt terräng. För lekglada barn finns en skidlekplats nära klubbstugan. Skiduthyrning via IFK Hedemora Skidor.

7


Lugnet Falun Vill du få ut mesta möjliga av din träning, skaffa dig bättre teknik, eller bara koppla av med en skön träningshelg tillsammans med familjen eller kompisarna? Välkommen till ­Lugnet – det senaste i raden av officiella Vasaloppscenter för cykel, löpning och skidor. Vid en första anblick kan terrängen verka kuperad och inte alls lämplig för vasaloppsträning, men faktum är att Lugnets leder och spår innehåller allt du behöver för att komma väl förberedd till Vasaloppsstarten. Det gäller bara att veta hur du bäst utnyttjar de olika spåren och fokuserar på rätt saker på olika platser. Längdskidor finns att hyra på Lugnets camping. De har 40 par med den allra senaste vallningsfria tekniken.

8

TOPPA FORMEN PÅ VM-ARENAN !

• Sveriges mest kompletta motions­anläggning.

Träna din teknik på Lugnet, officiellt vasaloppscenter och en arena i världsklass. Bo på skönt hotell och slappna av efter träningen.

• Massor av leder och spår för cykel, löpning och skidor. • Mat och boende i olika prislägen. • Vill du slipa tekniken eller få tips om hur du optimerar din träning? Boka en instruktör eller anmäl dig till en kurs!


Ljungåsens skidanläggning Grängesberg/Ludvika Vid Ljungåsen finns många fina spår både för ­klassiskt och skate med olika längd och svårighetsgrad. Om­kläd­ ningsrum, raststuga och en servering som är öppen på helgerna. Grotfallet Grängesberg/Ludvika Västra sidan av Grängesberg 1,5 kilometer från riksväg 50. En av de snörikaste platserna söder om Dalälven. När snötillgången är god så finns det anslutning till flera spårsystem med spår till Ljungåsen och Fjällbergets slalombackar.

ÅK A VASALOPPET ELLER BAR A HÅLL A FORMEN ? I den södra delen av Dalarna finns många skidlopp att anmäla sig till. Detta är bara ett axplock av vad som finns. Järnaspelen / Dala-Järna 18 december Bergebo Ski Weekend / Borlänge 14-15 januari Avestaloppet / Avesta 21 januari Grottfallsrundan / Grängesberg 22 januari Matsboloppet / Hedemora 22 januari Tunaloppet / Borlänge 29 januari För mer info visitdalarna.se

Källbotten Ludvika Elljusspår 1, 3 och 11 kilometer långa. Föreningen använder sig av konstsnö­ tillverkning. Knutsbo Säter En härlig vildmarkstur kan du göra i Säter. Här lockar Knutsbo fäbodar med 20, 30 och 40 kilometer långa skidspår bland fäbodar och skogstorp.

Åsbo, Dalahästen Avesta Konstsnöspår 3 kilometer, med belysning samt ett spår på 5 kilometer med vanlig snö. Klassiskt och skate. Spåravgift, säljs via Bagheera Outlet vid Dalahästen. Spåren ligger i anslutning till Åsbobacken med tillgång till värmestuga och servering när backen är öppen. Dalahästens Camping ligger alldeles i anslutning till spåren och slalombacken. Här ligger även shoppingområdet Dalahästen med butiker och restauranger.

9


… och på tvären Oavsett om du ska prova för första gången eller om du är en van åkare så väntar många skidupplevelser på dig i den södra delen av Dalarna. Våra anläggningar utvecklas ständigt med nya backar, liftar och utmaningar. Här finns både lätta backar perfekta för nybörjare och barn samt nedfarter för mer avancerade åkare.

Romme Alpin Borlänge Romme Alpin har utvecklats till ett attraktivt och spännande resmål för hela familjen - toppmodernt liftsystem och flest backar av de anläggningar som finns utanför fjällvärlden. Här finns 30 nedfarter och 12 liftar, varav fyra är toppmoderna 6-stols expressliftar. Det finns även ett stort nybörjarområde med en flack yta som passar perfekt för de första försöken. Området har tre skidband, flera knappliftar och en pulkabacke. I Ski Lodgen bor hela familjen i ett bekvämt hotellboende precis intill backen. Det är ski-in/ski-out på riktigt. Efter skidåkning brukar magen kurra och då finns det många olika alternativ, till kvällen serveras till exempel middag i Lodgerestaurangen. På Snöbergets topp finns en stor våffelstuga helt klädd i sten med cirka 250 sittplatser och många toaletter. Våfflorna är självklart i fokus men det finns även annat att äta och fika. Årets nyheter är Ski Lodgens utbyggnation med fler sittplatser och större konferensrum. Dessutom har det byggts en helt ny gästservicebyggnad. Det är även 30 års-jubileum på Romme Alpin. Något som firas lite extra den 4-5 februari 2017.

10


FAMILJEPAKET Weekend i Bjursås

Tors-sön, vecka 1-4 med logi i familjestuga 4+1 bäddar, skipass i 4 dagar för 2 vuxna och 2 ungdomar över 8 år (0-7 år gratis). Från

4 695 SEK FAMILJEPAKET Kortvecka i Bjursås

Sön-tors, vecka 1-4 med logi i familjestuga 4+1 bäddar, skipass i 5 dagar för 2 vuxna och 2 ungdomar över 8 år (0-7 år gratis), 2 timmar i familjerelaxen vid ett tillfälle. Från

4 195 SEK

Bjursås SkiCenter Falun Bjursås ger dig en komplett vinterupplevelse på nära håll och är med sina snart 40 år en klassiker i skidsverige. Trots att det bara är ett par timmar från Mälardalen är här riktigt snösäkert och det finns en uppsjö av vinteraktiviteter för hela familjen. De flesta känner Bjursås SkiCenter för den fina utförsåkningen. 20 pister utför medan de två sitt- och fem släpliftarna tar dig bekvämt upp igen. Men ändå är det kanske aktivitetsutbudet som överraskar mest. Längdskidåkning för både elitmotionär och turåkaren, men här finns även isbana för skridsko, isfiske, skoter eller bara vara ute i de fina omgivningarna på spark (som finns att låna) eller till fots. Efter aktiviteterna väntar familjerelax med bassäng och bubbelpooler där ni kopplar av tillsammans. Sedan är det skönt att ha nära hem. Både stugor och camping i Bjursås ligger i anslutning till backe och aktiviteter. Mat och after-ski finns i de två restaurangerna och utrustning får ni

hjälp med i shopen.
Bjursås får ofta höra att man är den mysigaste skidorten, och redan Carl von Linnés sällskap verkar

ha tyckt orten hade något särskilt då de myntade smeknamnet ”Dalarnas Schweiz”!

11


Säfsen Resort Fredriksberg/Ludvika I Säfsen är barnen de viktigaste gästerna, därför kommer deras område inför denna säsong att utökas så att det blir helt anpassat till att första åket på skidor ska bli så roligt som möjligt. Här hittar du bland annat Filurius och hans hus, passa på att hälsa på och lämna en teckning i hans brevlåda. Här finns också massor av roliga figurer, smågupp, banor, en spännande skattjakt och ett smidigt rullband för de allra minsta. Här kan alla knattar öva på första svängarna i lugn och ro. I nära anslutning finns ett grillområde där matsäckslunchar och brashäng avlöser varandra. Hit kan du dessutom ta dig med bil, inte för att parkera men för att lasta av familjen, skidor och packning. Här finns också två parker, Lekparken och Folkparken. Här hittar ni hopp, boxar och annat skoj som passar alla åldrar. Intill barnområdet hittar ni också det nyaste ski-in/ski-out boendet, Vargspåret, som blev en stor succe förra året. Med perfekt glidavstånd från liftarna ligger 24 fräscha lägenheter, perfekt planerade för familjer på skidsemester, med riktigt hög standard och alla tänkbara bekvämligheter. Du vaknar i princip upp mitt i backen. För den som inte åker slalom finns många och välpreparerade längdskidåkningsspår, elva mil fördelat på olika svårighetsgrader. Säfsen bjuder också på rika möjlig-

12

heter för den som hellre promenerar, pimplar eller vill slappna av med en spabehandling. Och när backen stänger kan de som har energi kvar delta i massor av roliga aktiviteter för hela familjen. De flesta stugorna i Säfsen är nyrenoverade och i Dalenbyn är husen utformade så att två familjer bekvämt kan dela på ett. I Hyttan Kök och Bar

serveras god mat i en trivsam och mysig miljö. Här äter dessutom alla barn helt gratis från en egen barnbuffé. Köket använder lokala råvaror och skapar spännande och klassiska temakvällar. För de minsta finns ett lekrum på samma våningsplan som restaurangen med leksaker, bilbana och den populära Barnbion.

Fornby Klint Horndal/Avesta Här finns tre nedfarter – lätt, medelsvår och barn. Längsta nedfart är 375 meter. Det finns även en jättefin pulkabacke. Till toppen tar du dig med knapplift och i barnbacken finns en replift som är lätt att åka i för dom mindre barnen. Det finns en fin värmestuga med wc och servering. För er som vill stanna ute finns slogbod och grillplats. Man har konstsnö. När snötillgången så medger finns det också längdspår på 2,5 kilometer i anslutning till backen.

Ryllshyttebacken Garpenberg/Hedemora Anläggningen är elbelyst och har i dagsläget två nedfarter med en bygellift i den stora brantare delen och lilla backen har en replift för dom yngre eller mindre rutinerade åkarna. Vid anläggningen finns servering samt uthyrning av utrustning som skidor, hjälmar, stavar, pjäxor, snowboard, pulkor. Det finns även en grillplats med vindskydd.


Åsbobacken Avesta En nedfart, 300 meter. Släplift och belysning. Snökanon. Värmestuga med servering. Ingen skiduthyrning. Längdspår i anslutning till backen är 2,5 och 3 kilometer.

Uvbergsbacken Smedjebacken Backe med anor från 1940 talet. Två nedfarter och värmestuga med cafeteria.

Lindesnäs skidanläggning Nås Fin liten backe som passar familjer och nybörjare. I Lindesnäs finns fyra nedfarter av olika svårighetsgrad och Big Jump. Cafeteria och skiduthyrning vid backen.

Fjällberget Grängesberg/ Ludvika Familjär anläggning där både camping och liten stugby finns i närheten av backen. Funpark, tre nedfarter och en cafeteria. Källviken Falun I Källviksbacken hittar du fin utförsåkning oavsett om du är nybörjare eller erfaren, om du gillar parkåkning eller bara vill lägga sköna carvsvängar. Källviksbacken omfattar idag backarna Branten, Familjebacken och Falu Snowpark. Branten är en 400 meter lång backe som börjar i ett brant parti följt av ett lite flackare mer omväxlande parti för att avslutas med en brant ner mot målet. Backen används för lite mer

avancerad friåkning samt träning och tävling för klubbens äldre åkare. Familjebacken är en stor bred backe för mer varierad åkning. Backen används för friåkning samt för träning och tävling för klubbens yngre åkare. För nybörjare finns flera avstigningar från knappliften, som gör att familjebacken är en bra backe att börja sin skidåkning i. Källviksbacken har två fullånga liftar; Ankarliften och Knappliften som båda tar åkarna till toppen av backarna.

Falu Snowpark Falun Falu Snowpark är en kreativ och rolig park för snowboard och skidjibbers i alla åldrar. Här finns hopp, rails och boxar som passar alla nivåer av åkare. Falu Snowpark är en del av Källviksbacken som ligger ca sex kilometer utanför Faluns stadskärna. Det är lätt att hitta hit och det finns bussförbindelse från centrum som går nästan ända fram till liften.

Nybrobacken Borlänge Nybrobacken är en mysig anläggning som erbjuder bra åkning både för den avancerade såväl som den ovane åkaren. Här finns en stor och bred barnbacke med en egen knapplift där det är lätt att hoppa av vart man vill i backen. Junior skicross, rails, hopp och fyra nedfarter. Cafeteria och grillplats.

13


Unna dig en dag på isen En tur bland skogsklädda öar med matsäcken på ryggen är en perfekt vinterutflykt. På många sjöar i den södra delen av Dalarna plogas fina banor som inbjuder till sköna turer. Andra härliga vinteraktiviteter är pimpelfiske, snöskovandringar och skoterturer.

Runn Falun & Borlänge Sjön Runn, som ligger mellan Falun och Borlänge, är perfekt för skridskoåkning, både för den som nyss har fått sina första skridskor och den rutinerade som söker större utmaningar. Säsongen sträcker sig normalt från jul till mitten av mars. Runn är Dalarnas näst största sjö och ramas in av skogsklädda blåa berg. Skridskobanorna vindlar sig fram längs stränder och över fjärdar. Fler än 100 öar ger ”skärgårdskänsla”, v­ ariation i åkningen och vindskyddade platser för en fikapaus.

14

Efter en dag på Runns isar vill man bara ha mer. En bra idé är att förlänga besöket med en övernattning. Det finns mycket att välja mellan; sjönära boende i stugby, vandrarhem och B&B, eller varför inte ett centralt beläget hotell i Falun eller Borlänge.

EN SKÖN STUND PÅ ISEN På Främby Udde kan du hyra långfärdsskridskor med pjäxor, stavar och isdubbar. Efter turen kan en värmande Gulaschsoppa smaka bra. Prisexempel hyra 2 tim. och sopplunch vardagar

218 SEK


SKRIDSKOR – DALA-FLODA Glid fram på isen och njut av stillheten. Upplev en vedeldad bastu med bad i isvak. Njut av fantastisk mat i slowfood-anda i det KRAV certifierade köket på Dala-Floda Värdshus. 3 nätter med halvpension.

2 990 SEK

/person

Skating Dalarna Runn, Flosjön och Ljustern, Brunnsjön och Pråmleden ingår i samarbetet Skating Dalarna genom vilket du erbjuds över 70 kilometer plogade banor på sjöis. Skating Dalarna arbetar med gemensam skyltning och hemsidan skatingdalarna.se som ger dig aktuella tips och israpporter. Pråmleden Hedemora En skridskotur i gränslandet mellan Gästrikland och Dalarna där du stöter på Silfhytteå med slussen och landar eller startar i det kulturhistoriska Stjärnsund. Pråmleden är en gammal sjöfraktväg för transporter av malm och järn under slutet av 1800talet. Pråmleden sträcker sig från Edskens camping i Hofors till Stjärnsunds badplats. Hela sträckan är 17 kilometer enkel resa, och plogas över sjöarna Edsken, Fullen och Grycken. Mellan Edsken och Fullen finns en grävd kanal, Börån, som mycket sällan fryser så att det går att åka skridskor på den. Där finns en plogad gångväg ca 300 meter som förbifart. Mellan Fullen och Grycken ligger Silfhytteå med en av Sveriges nordligaste slussar. Ett kulturparadis där det också finns en plogad gångstig ca 100 meter över till Grycken för vidare färd mot Stjärnsund.

Brunnsjön Hedemora Brunnsjön är en tämligen rund sjö, drygt 2 kilometer från strand till strand som längst. Den ligger i direkt anslutning till Hedemora stad, väster om centrum. En bana på 5,5 kilometer plogas som en åtta, med en mindre slinga på den nordvästra delen och en större, huvudslingan, på sydöstra delen. Startplats med infotavla och fikabänkar vid östra kanten, nedanför idrottsplatsen Brunnsjöliden. Det går också bra att parkera och ansluta vid södra sidan av sjön. Här kan du förutom att åka skridskor även åka skidor och spark.

Ljustern Säter En sjö med varierande natur belägen intill den lilla trästaden Säter och Säters Camping. En 7 kilometer lång skridskobana rundar ön Sågholmen som är populär att rasta och sola vid under vårvintern. Runt sjön finns gott om grillplatser med vindskydd.

Flosjön Dala-Floda/Gagnef Här plogas skridskoslingor om ca 3 kilometer och 4,5 kilometer och spårade skidspår. Vid sjöns södra del ligger byn Syrholn. Det är den bästa utgångspunkten för äventyr på Flosjön som spänner från sparkåkning och pimpelfiske. DalaFloda Värdshus hyr ut långfärdsskridskor samt erbjuder mat, övernattning, bastu och trevlig miljö.

Tips och israpporter på

skatingdalarna.se 15


Aha- och ha-ha-upplevelser På vintern är dagarna korta och blåa. Men ibland kan dom tyvärr vara trista och gråa. Som tur är hittar du många anläggningar i den södra delen av Dalarna där du kan plaska, leka, experimentera eller lära dig något nytt. I morgon skiner solen igen!

Framtidsmuseet Borlänge Framtidsmuseet har de senaste åren genomgått en omfattande ombyggnation. Butiken och receptionen är ny. Utställningarna likaså. Dessutom väntar både klättervägg och dansgolv på energiska besökare. – Vi har byggt upp de nya utställningarna utifrån fem teman; människan, mekanik, fysik, energi och rymden, berättar Håkan Sandin som är ansvarig för planetariet. Och självklart är också planetariet helt nytt. – Nu kan vi resa runt i rymden tillsammans­med våra besökare på ett

16

helt nytt sätt, upp­levelsen har blivit mycket större, berättar Håkan och tillägger att planetariet nu också kommer att kunna visa filmer.

Lek, bada och experimentera!


Aqua Nova äventyrsbad Borlänge Den familjevänliga bad- och friskvårdsanläggningen Aqua Nova bjuder på både avslappnande och fartfyllda aktiviteter, till exempel Black Hole, en 100 meter lång rutschkana i totalt mörker och 3G (turbon) med extra fart. Här finns också, som tur är, lite mindre läskiga rutschkanor, vildfors, vågbassäng, utomhusbassäng med virvelström, varmpool, klättervägg och relax. Piratskepp för de minsta.

Juniors Lekland Borlänge Brett utbud med klätterställning, rutschkanor, bollkanoner, hoppborg, bumper balls, sumobrottning, karusell dizzy disc, trampbilar, kalasrum, arkadspel, skjutsimulator, klättervägg och ett eget rum för de minsta. I en separat babyhörna finns bollhav, lekställning och hoppborg.

Sportys Falun Leklandet Sportys är ett inomhusäventyr som erbjuder lekställningar­med studsmattor, bollhav, klätter­ställningar och bollkanoner. Här finns också mjuka mattor och gång­ar och vrår att gömma sig i. Ett perfekt tillhåll vid dåligt väder. Matservering för kurrande magar.

Metropoolen Avesta Modernt och trevligt bad för hela familjen i centrala Avesta. Vattenrutschbanan Magic eye på 78 meter, bubbelpooler, ångbastu, barnbassäng, motionsbassäng, gym och cafeteria. Granne med badet ligger nya Sportparken och Skateparken Palatset.

Äventyrsbad och simanläggningar I Falun hittar du Lugnets simanläggning, med 25-meters inomhus­bassäng, hopptorn, trampolin, ångbastu och bubbelpool. Sporthallen Ludvika har familjebad med rutschbanor, badlagun och bubbelpool. Skönvikshallen i Säter erbjuder bad, vattengympa, styrketräning, bastubad, solarium och café. Vansbro simhall har bassänger för både simning och lek. I Horndals badhus finns bad, vattengympa, bastu och motionslokal. Leos Lekland Borlänge Ett gigantiskt lekland med tusentals kvadratmeter lek, bus och glädje. På Leos Lekland hittar du alltid nya äventyr. Här finns klätterställningar, bollhav, tunnlar, trampoliner, cyklar, bollkanoner, rutschkanor och en egen lekhörna för de allra minsta. Mat och fika som passar både stora och små.

Vasahallen i Hedemora är ett populärt familjebad med bassäng, barnbassäng, bubbelpool och café.

17


Ett levande kulturliv Passionerade och begåvade människor; konstnärer, musiker, arkitekter och hantverkare, har lämnat ovärderliga avtryck i den södra delen av Dalarna. Välkommen att inspireras, och att ta del, av ett kulturarv som inte bara är inlåst på museer och institutioner. Det lever. Och det rör på sig!

Carl Larsson-gården (Lilla Hyttnäs) Sundborn/Falun Välkommen till Sveriges mest älskade hem! Carl Larsson-gården i Sundborn är en ikon inom svensk heminredning och familjeliv. Gården visas dagligen med guidade turer där besökarna får veta mer om det världsberömda konstnärsparet, konsten, kärleken och deras bullriga liv. På Carl Larsson-gården hittar du också en butik med noga utvald formgivning direkt från gården. Att besöka Sundborn i vinterskrud är en upplevelse i sig. Följ ån till kyrkan som Carl Larsson färgsatt.

18

Ottilia Adelborgmuseet Gagnef Ottilia Adelborg, den svenska barnbokens upphovskvinna, bodde och verkade i Gagnef från 1903 till sin död 1936. Ottilia brann också för att bevara gamla traditioner och hantverk. Hon grundade en knyppelskola samt samlade in hus och föremål till Gagnefs Minnesstuga som invigdes 1909, och är en av Sveriges äldsta hembygdsgårdar. Sommaren 2014 nyinvigdes museet i Gagnefs Kyrkby. Här visas alla delar av Ottilias intresse- och verksamhetsom­råden, både på traditionellt vis och med hjälp av ny teknik. Den 11,18 och 30 december visas hennes jultidningsillustrationer.


Lugnets skidmuseum Falun Alla som besöker Falun vet hur hoppbackarna ser ut på avstånd. Men att se det kända landmärket på nära håll är en fantastisk upplevelse. Utsikten är hänförande. Detta är en spännande möjlighet att kunna kombinera hänförande utsikt med en unik presentation av Faluns och Sveriges skid-VM-historia. Lugnets skidmuseum har öppet även under vinterhalvåret, med en vinterversion av utställning. Ta bergbanan till toppen av berget och besök hopptornet. Öppet varje dag, utom vid storhelger. Biljetter går att köpa vid receptionen i Lugnets sporthall.

Dan Andersson Museum Ludvika Dan Andersson-museet i centrala Ludvika innehåller minnesrum, liten butik, utställning och ett studierum. Minnesrummet ger en bild av hur Dan Andersson bodde 1913. Utställningen berättar om intressanta och viktiga händelser i skaldens liv.

Motor och nostalgimuseet Grängesberg/Ludvika Här kan du kolla på bilar, motorcyklar, grävmaskiner men också gamla butiksinventarier. I museet finns bilar från 1920–1970-talet att beskåda. Dessutom 100-tals radioapparater, historisk kamerasamling och mycket annat.

CTH Fabriksmuseum Borlänge CTH Fabriksmuseum är ett levande ­hattmuseum som sätter strålkastar­ ljuset på en kvinnlig arbetsplats i en stad byggd på stål. Syftet är att bevara lokalerna och de lokala hantverkstraditionerna. Museet blev 2006 fram­röstad till ”European Industrial Museum of the Year”. Ring för guidning.

Jussi Björlingmuseet Borlänge På Jussi Björlingmuseet kan du se en stor utställning om Jussis liv. Här visas fotografier, teckningar och tavlor. Här finns också dräkter som han bar på scenen, saker han ägt, som ­affisc­her, grammofonskivor och mycket annat. Här kan du lyssna på alla hans inspelningar, se honom sjunga på video och köpa hans skivor.

Dalarnas museum Falun Dalarnas museum är dalfolkets eget museum – öppet för hela världen. Det speglar regionens samlade kulturarv med sin säregna historia, tradition och kultur, som du kan uppleva än i dag. Om du är turist är det en god idé att inleda ditt besök i regionen på Dalarnas museum – ­länsmuseum för Dalarnas län – för att du ska förstå den spänning och dynamik som råder mellan de olika områdena i Dalarna. I samlingarna finns konst, möbler, glas, k­ eramik och mycket annat – både historiska och nutida föremål – och naturligtvis en rik folkkonstsamling med sockenhantverk som ­dal­målningar, dalahästar, textilier och dräkter. Selma Lagerlöf bodde en lång tid i Falun och skrev många av sina stora berättelser här. H ­ ennes arbetsrum finns bevarat på museet.

19


Kittlande äventyr I den södra delen av Dalarna hittar du både stora och små äventyr. Vill du utmana dig själv i vildmarken, leka eller bara njuta och ta det lugnt? Valet är ditt. När orken nästan är slut kan du stanna upp och tända en brasa, äta något gott och bara vila en stund.

Ridning Sör Sellnäs Islandshästar Borlänge Här erbjuds halvdagsturer och prova på turer på mysiga islandshästar. Ett underbart sätt att uppleva den fantastiska vinternaturen i Dalarna.

Slädturer Njut av en slädtur genom Dalarnas vackra vinterlandskap. Gosa ner er i värmen under fällarna och njut av livet. ATW’s Hyrverk i Säter, Hyttornas Hästgård i Skenshyttan och Lena Casselbrandt i Hedemora är några av dom som erbjuder slädturer.

Isklättring och ­snöskovandring Snöskovandring är ett magiskt sätt att ta sig fram i den vintriga Dalaskogen. Ett mer fartfyllt alternativ är en tur med snöskoter. Vill man ha mer spänning så är isklättring en utmaning eller kanske en lärorik och spännande vargspårning. Att ta en sparktur på isen eller en vintrig skogsväg kan också vara en härlig vinterupplevelse. Mer om detta kan ni läsa på vår hemsida visitsodradalarna.se

KOM IHÅG …att packa termosen med varm choklad, ostsmörgåsar, apelsin och kexchoklad i ryggsäcken innan du tar dig ut på ditt vinteräventyr. 20


Äventyrsgruvan Tuna Hästberg Borlänge I Tuna Hästberg utanför Borlänge finns en plats som inte liknar någon annan. – Besökarna beskriver miljön i gruvan som en blandning mellan Sagan om Ringen och ett månlandskap, säger guiden Daniel Karlsson. Här får du uppleva djupa, svarta hål och underjordiska salar minst åttio meter ner i berget, samtidigt som du är säkert fastkedjad i en stålvajer under vandringen. – De som tittar ner i de översvämmade schakten har ofta svårt att förstå att det verkligen är en vattenyta som de tittar på, eftersom sikten är obegränsad trettio meter ner till botten, berättar Daniel. Fyra timmar långt äventyr Både äldre och yngre kan delta, men man bör ha normal kondition för att orka med den populära Äventyrsturen. Temperaturen håller sig stadigt på fyra grader året runt, så varma kläder behövs. Säkerheten ansvarar de utbildade guiderna för.

Vinterfiske På många av sjöarna i den södra delen av Dalarna kan du pimpelfiska på vintern. I flera av dem har fiskevårdsföreningarna planterat ut ädelfisk av

För de äldre och de yngre finns kortare turer. Guiderna berättar om gruvans fascinerande historia och ljussättningen är bättre än under övriga turer, för att mildra upplevelsen för mörkrädda barn. På alla turer bjuds man på fika åttio

olika slag. Men många innehåller också den naturliga stammen av abborre och gädda. Kom ihåg att kolla isförhållandena innan du ger dig ut.

meter under markytan. Om du hellre vill stanna ovan jord, kan du spendera tiden på intressanta naturstigar med informationsskyltar.

Köp fiskekort på

visitsodradalarna.se

21


Ljus i vintermörkret Adventstiden kan kännas ruggig och kall. Men också lite trivsam, eftersom julen snart är här. Redan under hösten börjar det tisslas och tasslas i den södra delen av Dalarna. Många luciahögtider och julmarknader ska planeras och förberedas. Var välkommen kära du!

Luciahögtid i Äventyrsgruvan Tuna Hästberg, Borlänge Traditionen som verkligen lyser upp vintermörkret är snart här. Kvällen bjuder på luciatåg och hundratals tända ljus längs med gruvans långa gångar. Forssaängkörens 38 tonårstjejer som vunnit flera utmärkelser står för en musikupplevelse utöver det vanliga. Här bjuds på varm glögg med utsikt över den upplysta, kristallklara sjön i Indiana Jones-salen. En riktigt mysig Lucia, full med spännande händelser som du garanterat inte upplevt tidigare. Två föreställningar den 10 december, kl 16 och kl 19. Begränsat antal platser.

22

Julmarknad på Garpenbergs Slott Slottsgården kryllar av härliga utställare. Julstämningen kommer till dig denna helg! Jultallrik serveras i restaurangen (förbokas) eller gröt och julfika i Bistron, slottets källarvåning. 26 november kl 11-18. 27 november kl 11-16.

Traditionell julmarknad Hembygdsgården i Ludvika Mysig julmarknad på Hembygdsgården. Försäljning av många sorters hantverk och bröd, lotterier och självklart kaffeservering. 4 december kl 12-16.

Fler julmarknader hittar du på

visitsodradalarna.se


Tomtemarknad i Verket, Avesta Avestas gamla järnbrukshytta i slaggsten, Verket, förvandlas till tomteborg i december. Stor julmarknad inomhus med genuint hantverk och ätbara produkter. Tävlingar, pepparkaksbakning, pysselverkstad, underhållning, Avesta Lucia, Tomtefar och Tomtemor hälsar alla välkomna, marknad och utställningar. En total julupplevelse för hela familjen. 10-11 december kl 11-17.

Gammeldags julmarknad i Säter Säters stadskärna är en välbevarad trästad. Kring det gamla rådhustorget hålls en mindre, gammaldags julmarknad den första advent. Då fylls Säters stämningsfulla innerstad av hantverk, lyktor, julklappar, tomat och hästar. Sång och musik hjälper till att göra julmarknaden till ett härligt vinterarrangemang. Aktiviteter för alla åldrar finns. 27 november kl 14-18.

Gammaldags julstök Norrbärke Hembygdsgård, Smedjebacken Tillverkning och försäljning av hantverk på gammalt vis, nybakat bröd från bagarstugan, fiskdamm, julpyssel och paketlotteri. Julgransförsäljning. Servering i Bellmansgården. Smide, tjärbränning och pärthyvling. 26 november kl 12-16.

Julmarknad med lokala hantverkare Aktivitetshuset Gagnef Välkommen till Aktivitetshusets julmarknad. Njut av husets hemlagade sopplunch samtidigt som du blir lugn i sinnet av fotoklubbens bildvisning. Här kan du studera lokala hantverkare och hitta genuina julklappar. Naturligtvis finns tomten på plats med paket till de små. Julmarknaden arrangeras av Aktivitetshusets föreningar.17 december kl 11-14.

Julmarknad på Järna hembygdsgård Traditionsenlig, stämningsfull julmarknad på Järna hembygdsgård i Grånäs. Många fina julklappstips hos hantverkarna. Julgodis, julgranar, julklappstombola, lotterier. Tomten finns i fäbodstugan med julklappar. Tomtemor och nissar bjuder på godis. Försäljning av hantverk, varm korv och kaffe. Det berömda kaffebordet står uppdukat i serveringen med mycket kaffebröd. 10 december kl 15-18.

Gammaldags julmarknad vid Falu Gruva Upplev magin på Falu Gruvas julmarknad, mitt i Världsarvet Falun. Hantverkare säljer genuint hantverk, lokalt producerad mat, kransar, brända mandlar och annat julgott. Här finns allt som hör en gammaldags julmarknad till. Gruvtomtarna tar emot barnens önskelistor och det är guidade julvisningar i gruvan. Det blir kröning av Faluns Lucia och du kan åka häst och vagn. Du som vill ha något gott i magen kan äta julbuffé, köpa fika med hembakat bröd, varm glögg och lättare mat på gruvområdet. Här finns också flera butiker, caféer, hantverkare och en restaurang. 4 december kl 10–17

23


Äkta hantverksglädje I den södra delen av Dalarna hittar du de inspirerande konstnärerna, konsthantverkarna, verkstäderna, ateljéerna och hantverkshusen. Vill du handla för att ta med dig hem, eller drömmer du om att lära dig smida eller brodera? Valet är ditt!

Falu Gruva Falun På gruvområdet finns välsorterade butiker, med allt från leksaker och kläder till inredning och design. Här finns också skickliga hantverkare inom silversmide och smyckestillverkning, emaljskyltar, stensliperi, sömnad, vävning, blomsterdekorationer och mycket mer. För dig som är intresserad av trädgård eller byggnadsvård finns både en byggnadsvårdsbutik och försäljning av platsbyggda kök för sekelskifteshus. I Gruvbutiken hittar du bland annat äkta Falu Rödfärg som har tillverkats på gruvområdet i mer än 250 år och den vackra, unika Falu Rödfärg-filten.

24


Wålstedts textilverkstad Dala-Floda/Gagnef Försäljning av garner och textilier av ull, angora silke och annat spännande. Här tillverkas exklusiva ullgarner i regnbågens alla färgskiftningar. Tillverkningen är hantverksmässig i små specialbyggda maskiner. Visning enligt överenskommelse.

Karlsbyhedens krukmakeri Sundborn/Falun Krukmakeriverkstad där egen traditionell och ny brukskeramik i lergods tillverkas och säljs. Tar emot studiebesök efter överenskommelse.

Hantverkshuset Kråkan Svärdsjö/Falun Hantverkshuset Kråkan i Svärdsjö är en ideell förening med butik. Ca 25 hantverkare ställer ut slöjd och konsthantverk av hög kvalitet till humana priser. Eftersom konsthantverkarna själva har ­ansvar för öppethållande och försäljning, träffar du alltid en hantverkare i butiken.

Vävglädje ateljé och butik Sunnansjö/Ludvika Ateljé och butik i Sunnansjö. Väver trasmattor­, löpare, plädar och mycket annat, även på beställning. Vävmaterial, inredning och presenter i butiken. Inspirerande kurser med skaparglädje och stickcafé. Kurserna kan även skräddarsys efter önskemål och kombineras med boende.

Floda hemslöjd Gagnef Hemslöjdsbutiken ligger i centrala Dala-Floda. Föreningens viktigaste funktion är att bevara tradition, kultur och slöjd från bygden. Påsöm (yllebroderi) finns att köpa i butiken, både färdiga alster och material­satser. Här ordnas också kurser i påsöm. Påsömbroderierna har sin grund i flodadräkten, som anses vara en av Sveriges vackraste sockendräkter. Smide, Treard Smedjebacken Drömmer du om att lära dig smida? Här kan du prova på. Inga förkunskaper behövs, bara omättad nyfikenhet på smide. Smedjan ligger i Smedje­backen, i stålverkets gamla industrilokaler. Smedjebacken har en obruten tradition av att framställa och bearbeta stål sedan 500 år tillbaka. Smides­kurser, prova-påsmide, smide för barn och ungdomar samt för företag.

25


Känn historiens vingslag I Världsarvet* Falun ingår inte bara vår fantastiska koppargruva och miljöerna i dess närhet, utan också landskapet och bergsmansgårdarna runtomkring. Unika minnen över Sveriges tidigaste historia som industrination. * Ett världsarv är en särskilt värdefull kultur- eller naturmiljö som visar människans eller jordens historia.

Visste du att den traditionella rödfärgen, alkoholmonopolet, akutsjukvården och den goda falukorven har sitt ursprung i gruvan och Falun? När gruvan stängdes 1992 hade brytningen pågått i 1000 år. I dag finns Falu Gruva, som en del av Världsarvet Falun, på Unescos världsarvslista och anses så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. Följ med på en guidad tur tillbaka i tiden, genom vindlande gångar och mäktiga salar, ner i Falu Gruva. Hör guiden berätta om det stora raset och den förstenade gruvdrängen Fet-Mats.

26

Förr var det mörkt, smutsigt, rökigt och varmt i gruvan, det kunde på sina ställen bli uppåt 50 grader i gruvgångarna. Det är fortfarande ganska smutsigt, men du slipper det kompakta mörkret, röken och värmen. Nu är det lika kallt som i ett kylskåp, ca fem grader, året om i gruvan vilket gör att ett besök i Falu Gruva lämpar sig såväl sommar som vinter. Du bör ha oömma skor och varma kläder vid ett besök i gruvan, och då det är många trappor bör du kunna gå på egen hand hela vägen. Åldersgränsen är 3 år i gruvan och barn 3-12 år får inte gå utan målsman/vuxet sällskap.

På gruvområdet finns lekfulla utställningar, guidade turer, hantverk, shopping, caféer och en restaurang. Precis som för 1 000 år sedan är det full fart i området runt gruvan. Här bor, arbetar, äter, promenerar och möts människor mitt i ett världsarv, som en stad i staden.


Historiska byggnader Området kring Creutz schakt är en av Sveriges bäst bevarade samlingar av gruvbyggnader från mitten av 1800talet. Här kan du bland annat se Creutz lave som troligtvis är landets äldsta lave som fortfarande står på sin ursprungliga plats. Laven sattes upp för att skydda det 208 meter djupa schaktet som började anläggas 1662. Än idag hörs klangen från laven från en gammal varningsklocka för pumpstopp. Från Creutz spelhus drevs linorna som skötte upphissningen av malm i gruvschakten.

Gruvmuseet Under höst-, jul- och sportlovet vecka 9 är Gruvmuseet öppet med särskilda aktiviteter för barn. Gruvmuseet vid Falu Gruva bjuder in dig att delta på en resa i gruvans, Sveriges och världens spännande historia. Här hittar du berättelsen om Falu Gruva från vikingatiden fram till år 1800. Prova att lyfta en malmbår och sortera malm från gråberg. Hur såg det ut innan det stora dagbrottet Stora stöten fanns? Vågar du åka tunna ner i schaktet eller klättra på en gruvstege? Under gruvans storhetstid på 1600-talet ansågs Falu Gruva vara Sveriges skattkista och taket på det franska slottet Versailles kläddes naturligtvis med koppar från Falu Gruva. Här låg Sveriges första akutsjukhus. Kan du lista ut vilka sjukdomar som gömmer sig bland kissproverna? Här får du också se våra samlingar med mynt, mineral och modeller.

Trästaden Falun Gruvliga och ljuvliga världsarvsstaden Falun bjuder in till sköna vinterpromenader i unik miljö runt gruvområdet och i stadskärnan i Falun. Här möter du karaktäristiska rödmålade trähus i gruvarbetarkvarteren. Stadsdelarna Elsborg, Gamla Herrgården och Östanfors är levande kulturhistoria som i allra högsta grad ger Falun dess unika karaktär.

Adventsfönster i Östanfors I trästadsdelen Östanfors bodde förr hyttarbetare och handelsmän. I december månad pyntas fönster i många av de unika byggnader som finns här. Välkommen att lära känna en genuin del av Världsarvet Falun där några av familjerna bjuder in till öppet hus.

Julmarknad i Världsarvet I Världsarvet Falun erbjuds ett flertal julmarknader i unika miljöer. Besök gärna Stabergs bergsmansgård, Sundborn eller Falu Gruva. Här finns allt som hör en gammaldags julmarknad till!

LUCIAKONSERT I FALU GRUVA Upplev den unika stämningen när våra vackraste Luciasånger tonar genom de uråldriga gruvgångarna. Tisdagen den 13 december genomför elever från Musikkonservatoriet två luciakonserter i gruvan. Mycket begränsat antal platser, boka snarast på telefon 023-78 20 30. Vägen ner och upp ur gruvan går enbart via trappor.

27


Evenemang som får pulsen att slå Att kylan nyper i näsan betyder inte att hjärtat inte är varmt. I den södra delen av Dalarna är vi bra på evenemang. Sådana som får pulsen att slå lite extra. Många äger rum ute i det fria, men du hittar också mysiga, varma musik- och teaterscener och konstutställningar i kreativa miljöer.

Verket Avesta På sportlovet v 9 är hela Verket öppet med Kreativa familjedagar, den permanenta konsten och industrimiljön. Här finns konstverkstad, Bagdads magiska värld, skrotverkstad och Optik tivoli. Butik och cafeteria är öppen. Guidade visningar av permanenta konsten och industrihistorien. Mer information hittar du på visitsodradalarna.se

28

Clash of Nations Falun För sjätte gången bjuder Clash of Nations in till en fartfylld helg på Lugnet fylld av extremsport, utställare och aktiviteter för hela familjen. Passa även på att besöka Magasinet på kvällarna. Inför 2017 satsar arrangören på att återigen skapa ett förstklassigt evenemang med skotercross, freestyleshow och mycket mer. Välkomna till Lugnet i Falun den 24-25 mars.


Runn Winter Week Falun & Borlänge Runn Winter Week är en vinterfest på snö och is som hålls 17-26 februari 2017. Programmet för Runn Winter Week är fullspäckat med allt från gemytliga motionslopp och rafflande speedskatingtävlingar till populära familjeaktiviteter. Särskilt stolta är vi över att det holländska skridskoförbundet trivs så bra på Runns is att de förlägger en världscuptävling i maratonskridsko här varje säsong.

FIS Cross-Country World Cup Svenska Skidspelen Falun Svenska Skidspelen ser fram emot en ny publikfest den 28-29 januari. Världseliten på längd, barnens Snowkidz och Bubo-land, god mat i restaurangen och underhållning. Vinterstudion sänder live, media, teamen och publiken ska få en härlig weekend på Nationalarenan Lugnet.

Evenemangen tar aldrig slut i den södra delen av Dalarna. Under helger och lov erbjuds massor av aktiviteter för hela familjen. Utställningar, musik och teater i spännande miljöer.

Läs mer på visitdalarna.se

Sportlovsöppet i Avesta Visentpark Avesta Kom och besök visenterna under sportlovet. Avesta Visentpark håller öppet med fritt inträde 25 feb - 4 mars, kl 11-15. I det mysiga och uppvärmda ladugårdscaféet serveras nygräddade våfflor med sylt och grädde, varm choklad, smörgåsar, kaffe och fikabröd.

Gränsträff vid Silvhytteå Hedemora En härlig aktivitetsdag för hela familjen. Kom och åk långfärdsskridskor längs Pråmleden, pulkabacke vid Silvhytteå – medtag egen pulka. Kom på skoter och spark. Pråmleden bjuder på kaffe och grillad korv. Den 26 februari 2017 kl 12-14.

Meken Smedjebacken Konsthallen och kulturhuset Meken ligger i en av valsverkets äldsta industrilokaler i Smedjebacken. Förr präglades miljön av tungt arbete, idag är det en skärningspunkt där kultur och industriarv möts i Dalarnas Bergslag. Meken är en av två konstscener i Dalarna som för andra gången kan erbjuda unika inblickar i internationell samtidsgrafik genom ett samarbete

med International Print Triennial Society in Krakow, Dalarnas museum och Falu kommun. Till årets upplaga av triennalen har 159 verk av 78 konstnärer från 34 länder valts ut av de svenska jurymedlemmarna Anne Seppänen och Modhir Ahmed. Ungefär hälften av verken kommer att visas på MEKEN under perioden 10 december 2016 – 12 februari 2017.

29


Shoppa & trivs Ofta kör du bara förbi. Gör inte det! De små och unika stadskärnorna i den södra delen av Dalarna är värda ett besök, och du som tar dig tid att stanna kommer att bli rejält belönad. Genuina och unika miljöer. Caféer med smaskiga bakverk. Hantverk och livsstilsbutiker. Gammalt och nytt. Utanför centrumkärnorna finns handelsplatser där du kan göra riktiga fynd.

Second hand/loppmarknader I den södra delen av Dalarna finns massor av loppisar, second hand-butiker och antikbodar. Till exempel Pärlan i Gustafs, Onytt, PMU och Larshans Antik i Falun och Tulavippan i utkanten av Djurås. Lilla Boomerangen second hand för barn i Ludvika. Livsstilsbutiken Sivletto i Enviken är specialiserad på retrokläder inspirerad av rockabillystilen. Mer vintage än retro och man kan även handla lite bildelar, möbler och böcker.

30

Falun – Dalarnas stadskärna Här hittar du en skön blandning av gammalt och nytt, mysigt stadsliv och inspirerande shopping. Här finns, förutom stora kedjor och gallerior, ett unikt utbud av små butiker med fokus på inredning, k­ läder, hantverk och anrika prylar.

Gagnef I Gagnef får du många tillfällen att hitta det där speciella. Titta in hos dem som säljer ­begagnat, antikt eller sprillans nytt. Kravod­lade grönsaker kan du köpa direkt från odlare.


Handelsstaden Borlänge Borlänge är Dalarnas köpstad nummer ett och här är utbudet enormt. I Borlänge centrum kan du ta en fika eller äta japanskt, indiskt, italienskt, grekiskt, thailändskt, kinesiskt, svenskt eller amerikanskt. Här hittar du specialbutiker, ett 30-tal matställen, 10 caféer, 4 museer samt frisörer, hotell, bio, bingo, bowling, träningscenter, bibliotek och banker.

Kupolen är Dalarnas största köpcentrum med 85 butiker, caféer och restauranger. Mitt emot Kupolen ligger Borlänges nya shoppingområde Norra Backa med bland annat IKEA, Clas Ohlson, Elgiganten, Systembolaget, Coop och Apoteket.

Fler shoppingtips hittar du på visitsodradalarna.se

Ludvika Ludvika erbjuder varierad shopping i trivsam miljö. I centrum finns både stora kedjor och märkesbutiker, mysiga caféer och ett stort utbud av restauranger. Besök även Kurts husvagnar, en av Sveriges största husvagns- och husbilshandlare som varje år arrangerar en stor mässa som lockar tusentals besökare från hela Sverige. I Västansjö finns en ostbutik med högklassiga ostar från hela världen.

Avesta Småstaden med det stora utbudet. I centrum hittar du både kedjebutiker och mysiga lokala alternativ. Centralt belägna Avesta Galleria är fylld med de kända kedjebutikerna inom kläder, inredning och skönhet- och hälsoprodukter. På gågatan hittar man allt från matvarubutiker till bokhandel, florister, restauranger och caféer. Shoppingområdet Dalahästen, vid korsningen rv 70/68, där världens största dalahäst hälsar dig välkommen till Dalarna erbjuder bl a outletbutiker inom sport och outdoor. Här finns även café och restauranger. Besök Avestas äldsta stadsdel, Gamla Byn, som är en levande och välbevarad bruksmiljö vid Dalälven med byggnader från 1630-talet då kopparbruket förlades till Avesta.

Smedjebacken Kombinera en shoppingtur med en prome­nad längs den vackra Kyrkogatan med gammaldags bebyggelse och ett fantastiskt hamnområde. Besök Bröderna Bergströms konfektionsbutik med över 90-års tradition av dam- och herrkläder. Claessons Cykel med Dalarnas största utbud av cyklar och tillbehör, LW-Husvagnar med en av Sveriges största inomhushallar för husbilar och husvagnar plus många flera specialbutiker. Eller besök några av de duktiga hantverkare som har ett stort utbud av genuina hantverksprodukter.

Vansbro Ta en shoppingtur till Vansbro och ta del av utbudet i butikerna. Ta en fika på populära Vansbro konditori och en tur i Lokstallets butiker där du också kan se Gunde Svans ­prissamling. Besök Lykos lagerbutik, här finns bra kampanjer och de flesta varumärken inom skönhet, hudvård, parfymer och hårvård. I Dala-Järnas mysiga centrum finns också en rad olika butiker, caféer och restauranger.

Hedemora Gamla Stadskärna Dalarnas äldsta stad från 1446, den enda medeltida i Dalarna. Sevärt är Rådhuset och Theaterladan samt Stora Torget, benämnt ”Sveriges vackraste kullerstens­torg”. Här vid det medeltida torget hittar du den välsorterade butiken Klassiska Byggvaror med inredning och byggnadsvård samt café Wahlman med eget bageri och lokala råvaror.

Säters stadskärna Pastellfärgade träfasader och låga knuttimrade uthuslängor förmedlar en stillsam och ålderdomlig idyll i Säters charmiga stadskärna – en av Sveriges bäst bevarade trästäder. I de gamla gränderna – gatunätet är från 1600talet – möts du av mysiga restauranger och butiker.

31


Det ska va’ gôtt att leva Aldrig har intresset för genuin mat varit större än nu. Mathjältarna blir fler och fler och kockar får rockstjärnestatus. I den södra delen av Dalarna hittar du entusiasterna och ­inspiratörerna som blandar de gamla mattraditionerna med en framvällande flod av nyskapande och kreativitet. Det är värt att uppleva!

TIPS TILL FINSMAKAREN! Besök gärna någon eller några av de restauranger som finns med i White Guide Sveriges bästa restauranger 2015/ 2016. Dala-Husby Hotell & Restaurang, DalaFloda Värdshus, Banken Två rum & kök (Falun), Smak & Mera (Falun) och Blackstone (Falun). För de fikasugna finns här även tre caféer omnämnda i White Guide. Café Focus (Falun), Vansbro Konditori och Café Engel i Ludvika. På våra turistbyråer finns ett mindre utbud av lokalproducerade godsaker. Till exempel choklad och honung från Labys, hjortronsylt, praliner och teer från Muddus Hjortron, senap i världsklass

32

Banken Två rum & kök Falun Banken Två rum & kök har en personlig hemma-hos-känsla och menyn har flera inslag av lokalproducerat och ekologiskt. Här får man kulinariska upplevelser som gör smaklökarna lyckliga! Deras kunniga personal guidar dig genom affärsluncher, beroendeframkallande middagar och spännande matlagningskvällar. Har du en gång ätit på Två rum & kök vill du gärna återvända. från Liss-Ellas senap samt ekologiska kryddor, honung m m från Kryddan i Tillvaron. Sortimentet varierar mellan turistbyråerna i vårt område.


Dala-Floda Värdshus Dala-Floda/Gagnef Hotell, restaurang och konferens med miljötänkande i fokus. Minst 90 procent av råvarorna är KRAV-märkta eller ekologiska. Restaurangen är omnämnd i både White Guide och Sveriges Bästa Bord. Under sommaren är värdshuset självförsörjande på örtkryddor, salladsblad och blommor. I anslutning till kryddträdgården finns en liten ”potager”, en vacker odling där både grönsaker och blommor samsas, där exempelvis bönor, palmkål och krasse odlas. Dala-Floda Värdshus är en av de första ekologiskt certifierade restauranger och konferensanläggningar i Sverige. Köket är KRAV certifierat sedan 1997 och hotellet är SVANEN-märkt sedan 2000.

Blackstone Steakhouse Falun Bra mat ska spraka av smak, passion och värme. Här lagas mat av högkvalitativa råvaror, där varmrätterna serveras på glödheta lavastenar. En kunnig och serviceinriktad personal bidrar till en njutningsfull upplevelse. I januari öppnar man även en restaurang i Borlänge.

Villovägens Bryggeri Falun Lokalt bryggeri i det vackra gamla spruthuset i Falun. Ölprovning och visning av bryggeriet första fredagen varje månad samt för förbokade grupper.

Dala-Husby Hotell och Restaurang Dala-Husby/Hedemora En plats för njutning! Menyn som är euro­peisk modern med många spännande impulser och med en miljö som bjuder på det vackra och harmoniserande. Till det servicen och det personliga bemötandet som alltid är i topp.

Smak Tapas, Deli & Mera Falun En restaurang kombinerat med deli och en ambition att vara ditt andra vardagsrum. Här är köket öppet så länge dörren är öppen, maten står i fokus och det märks.

Kejsars Svärdsjö/ Falun I gårdsbutiken kan du köpa kött och charkprodukter från deras egna djur och djur från gårdar i dess absoluta närhet. Allt nötkött kommer från djur som fötts upp ekologiskt. Charkprodukterna tillverkar de själva och de är naturligtvis fria från tillsatser, även nitrit. Det finns också ett mindre sortiment av andra ekologiska produkter, bland annat stenmalet mjöl från Kungsgården, Hälsinge­såpa, kallpressad rybsolja från Sundborns Lantbruk­ och Hällbröd bakat i Lillhärdal. De är också återförsäljare av Dalarnas enda KRAVgodkända ägg från Catarinas sprätthönseri i Stora Skedvi. Här finns ett mindre sortiment av marmelad och sylt.

Oppigårds Bryggeri Ingvallsbenning/Hedemora Lokalt bryggeri i Ingvallsbenning utanför Hedemora. Första guldet vann bryggeriet för sin Winter Ale år 2006 på Stockholm Beer Festival och sedan har det rullat på. Visning och ölprovning för förbokade grupper.

33


Skedvi Bröd Stora Skedvi/Säter Ugnarna brinner åter i Stora Skedvi och knäcke­brödstillverkningen pågår för fullt. Slå dig ned med en kopp kaffe intill ugnarna och titta på bagarens skickliga hantverk. Naturligtvis finns också fabriks­försäljning av det unika brödet. Deras vedungsbakade bröd har smaker som du lätt förälskar dig i.

Visthusboden Stora Skedvi/Säter Den lilla saluhallen som erbjuder de allra bästa råvarorna från lokala leverantörer. Här finns till exempel KRAV-kött av glada grisar från Forsa Gård, ekologiskt nötkött från Pollacks Gård, fantastiska charkprodukter, KRAV-ägg, KRAVpotatis, KRAV-mjölk på flaska och stenungsbakat bröd från Brödleva. Som komplement till detta finns massor av andra delikatesser, främst från när – men några också från fjärran. Ostar, oljor, choklad, drycker och mycket, mycket annat. Café med lättare lunch.

Tillmans gårdsbutik och kafé (Grangärde musteri) Grangärde/Ludvika I gårdsbutiken, som är öppen året runt, kan du köpa ekologiska produkter till fabrikspris. Det finns möjlighet till provsmakning och du kan hitta specialvaror som bara säljs i gårdsbutiken. Gruppbesök för rundvandring i musteriet. I det mysiga kaféet serveras hembakade läckerheter med säsongens bär.

Labys choklad Hedemora Försäljning av egentillverkade chokladpraliner, honung från egen biodling, samt delikatesser från svenska mathantverkare i egen butik på Myrgatan i centrala Hedemora.

Åkes slakt och styckning Söderbärke/Smedjebacken Försäljning av egentillverkade charkprodukter­utan onödiga tillsatser. Grillkorvar, Tolvsboringen­(typ Falukorv), pastej, påläggs­korvar och rökta produkter. Den berömda rökta skinkan har fått Silvermedalj i SM i mathantverk 2010.

Pyramidbageriet Hulån/Vansbro I Hulån, mellan Dala-Järna och Vansbro, finns Pyramidbageriet, landets tredje största knäcke­brödsbageri. I anslutning till bageriet finns fabriks­­butiken där du kan köpa de fina knäcke­bröden som bakas i vedeldade ugnar efter recept av företagets grundare, Emad Bayoumy. Emad växte upp i Egypten och lärde sig bagaryrket där. Redan som 14-åring

34

Wålstedts Dala-Floda/Gagnef I Wålstedts gårdsbutik hittar du eko­ logiska grönsaker från åkrarna i Hagen samt ett brett sortiment av andra ekologiska produkter som mjöl och gryn, saft och sylt, pasta och ris. Lunch och fika på beställning. Ibland arrangeras bondfrukostar och pubkvällar.

drev han ett eget bageri i Egypten. Nu har han bakat i Hulån i över 20 år och Pyramidbröd är ett populärt bröd över hela landet och även i Europa. Det är hantverksmässig kunskap från grundare Emad som omvandlas till den moderna människans behov. Surdeg, dinkel, olika fröer och nyttiga sädesslag används för att baka ett hälsosamt och alldeles underbart knäckebröd.


#vinteridalarna

Stuga, hotell eller camping I den södra delen av Dalarna hittar du allt från bekväma hotell och prisvärda vandrarhem till stugbyar, campingplatser samt privatägda stugor och lägenheter. Hur du än väljer att bo finns massor av alternativ som passar alla plånböcker och önskemål.

Boka direkt på visitsodradalarna.se På vår webbplats hittar du hela boende­utbudet i Falun, Borlänge, Gagnef, Vansbro, Ludvika, Smedjebacken, Säter, Avesta och Hedemora. Om du vill ha hjälp med din bokning kan du kontakta oss på 0771-62 62 62 eller info@visitsodradalarna.se

35


Välkommen tillbaka i sommar

till För inspiration mester, din sommarse radalarna.se. besök visitsod även Här hittar du judanden spännande erb jen. för hela famil

Jeanette Hägglund

I den södra delen av Dalarna finns allt för den nyfikna familjen. Här hittar du bland annat inspirerande Avesta Art, ­fascinerande Falu Gruva och häftiga äventyrsbadet Aqua Nova. Boka ­boende och annat skoj på visitsodradalarna.se

Vintern tar plats  

Välkommen härliga vinter! Låt dig inspireras till vinteraktiviteter i södra Dalarna.

Vintern tar plats  

Välkommen härliga vinter! Låt dig inspireras till vinteraktiviteter i södra Dalarna.

Advertisement