Page 1


UFO CINEMA Dirección: Le monde Studio Redacción: Amanda Sánchez Lahosa Sandra Reverté Fernández Anna García Cuartero Aurora Galán Sanchis


sumari SECCIONS 1 El cinema alienígena 2 Els films més destacats 4 La llegua extraterrestre 5 Efectes especials

PROFESSIONALS 6 Tinent Ripley 6 Dann O'Banon

CURS ON-LINE 7 Mecanismes generals i específics del cinema al·lienígena

HOMENATGE 8 Frank Drake

Alien. Indispensable en diversos flms de ciència-fcció, aquest èsser extraterrestre canvia de morfología i color segons el paper que protagonitzi.


El cinema alienígena

Els

extraterrestres van fer la seva aparició formal en la literatura de la mà d'H.G. Wells en La guerra de los Mundos, seria el cinema, el mitjà per excel·lència de la cultura popular del segle XX, el que s'ocuparia de transmetre i popularitzar la imatge de l'extraterrestre de manera indeleble a la retina dels espectadors.

que ens proposem (tenint per descomptat el pressupost adequat). Però si sabem que podem representar qualsevol cosa que desitgem, és natural preguntar-se com es poden imaginar els extraterrestres que apareguin en la pantalla.

El cinematogràfic és un dels arts mes complets de la història, perquè abasta la combinació de diferents arts com la pintura, l'escriptura, i la música. Amb la invenció del cinema, per primera vegada, veiem les nostres fantasies representades per altres persones com si fossin una imitació mateixa de la vida.

I, la qual cosa és mes interessant, reflexionar sobre el que podem aprendre de com veu el cinema els extraterrestres. Podem potser conèixer una mica de la ciència, o bé de com estem construïts, o bé del que esperem que la lleis de la física, biologia, i química considerin com a possible o factible que aparegui en l'Univers.

Aquesta capacitat de simulació no ha deixat de progressar amb el transcurs dels anys, i els progressos tecnològics porten a un nivell tal en l'actualitat que podem dir que és possible visualitzar qualsevol imatge

Per descomptat, al començament de la història del cinema totes aquestes consideracions estaven de mes, doncs el que prevalia era l'entreteniment.

1


Els films més destacats 1902

Le voyage dans la lune

Dirigida per Georges Méliès, és el primer film de ciència ficció que narra la història de Barbenfouillis un professor de l'associació astronòmica de París qui explica els seus plans per viatjar a la Lluna. Una vegada aprovat el projecte, es construeix una nau en forma de bala i es llança cap al satèl·lit per explorar el nou món, descobreixen bolets gegants i estranyes criatures, i són capturats pels selenites. Portats davant el Gran Rei de la Lluna, s'inicia una lluita, sent abatut el rei amb rapidesa. El professor fuig i llança el projectil per un penya-segat, refugiantse en el seu interior. Un selenita s'agarra al casc i cauen a la Terra, estavellant-se en el mar.

1953 Guerra de los mundos Basada en la novel·la escrita per Georges Herbert Wells l'any 1898. Va ser portada a la gran pantalla per Byron Haskin i Steven Spielberg entre uns altres. Guardonada amb una Oscar pels seus efectes especials, descriu l'extraordinària batalla que es lliura per salvar al gènere humà a través de les peripècies d'una família nordamericana i la seva lluita per sobreviure.

1977 Encuentros en la Tercera Fase Escrita i dirigida per Steven Spielberg, En diversos llocs del món comencen a esdevenir fenòmens misteriosos. Al temps, alguns habitants d'Estats Units veuen llums misterioses en el cel i es veuen impel·lits a dirigir-se cap a un lloc ignot que exerceix una inexplicable atracció cap a ells. L'esdeveniment cim és l'abducció del petit fill d'una dona per part d'unes entitats que no semblen ser d'aquest món...

2


1979

Alien, el octavo pasajero Pel·lícula dirigida per Ridley Scott i protagonitzada per Tom Skerrit i Sigourney Weaver. Alien va ser un gran èxit i va rebre una gran acollida per la crítica. Per altra banda, també va llençar la carrera de Weaver. El títol del film fa referència al seu principal antagonista, una criatura alienígena que pretén assassinar la tripulació d'una nau espacial.

1996

Mars Attack Tim Burton és el director d'aquest film. La història està basada en la sèrie de cromos Mars Attacks de la marca “Topps” i compta amb un gran nombre d'actors famosos com Jack Nicholson, Piercen Brosnana, Natalie Portman, Danny Devito, Rod Steiger, Michael J.Fox, Jack Black, Sarah Jessica Parker, Glenn Close i l'actuació especial de Tom Jones. Aquesta paròdia dels films de ciència ficció dels anys 50 narra com uns platerets volants procedents de Mart es troben sobre totes les capitals del món, i tota la humanitat conté la respiració esperant veure quins són les seves intencions. Entre ells està el president dels Estats Units, l'assessor científic del qual li assegura que seran absolutament pacífics. No obstant això els seus assessors militars li aconsellen que aniquili als marcians abans que sigui massa tarda.

2002 Señales El concepte del món que té Graham Hess (Mel Gibson) dóna un gir de 180 graus quan descobreix un inquietant missatge: un intricat dibuix de cercles i línies tallat en els camps de les seves collites. I mentre investiga aquest incomprensible misteri, descobreix alguna cosa que va a canviar per sempre les vides del seu germà Merrill (Joaquin Phoenix) i dels seus fills. Una vegada més, el director i guionista M. Night Shyamalan porta als espectadors a viure una nova aventura amb la seva pel·lícula "Signs" (Senyals), una història única que explora els fenòmens reals i misteriosos dels senyals en les collites. 3


La llengua extraterrestre B.O.B Personatge del flm Monstruos contra alienígenas és el resultat d'un encreuament entre un tomàquet transgènic amb una coberta transgènica per a postres sabor “ranchero”. És un tipus gelatinós amb un apetit insaciable.

Seria molt difícil que els extraterrestres parlessin el nostre idioma. Una solució

molt còmoda i popular en el món de la ciència-ficció és invocar el traductor universal.

Però per poder utilitzar aquest dispositiu hem de disposar d'un diccionari, que ens permeti interpretar les paraules que utilitza una altra civilització en el nostre llenguatge. Però la realitat ens mostra que existeixen molts llenguatges al nostre mateix planeta que el seu significat aquesta perdut perquè no hem pogut descobrir un pista de la seva relació amb un altre llenguatge mes conegut. Algunes pel·lícules plantegen com a mitjà de comunicació el llenguatge gestual. La salutació mes famós, segurament, és el braç estès i els dits en forma de "V" que mostra el Sr. Spock en Star Trek.

4


Efectes especials Si hi ha alguna cosa que demostra "Encuentros en la Tercera Fase", és que Steven

Spielberg és un director summament dotat, que coneix el seu ofici i les eines que té a la seva disposició per explicar una història. Enfront del que succeeix avui dia, és interessant veure com un artista crea primer una història que vol explicar, i després estudia les eines tecnològiques i de trucatge que té a la seva disposició.

Spielberg juga amb els fanals de les actuacions, confonent-nos de manera constant com si fossin llums de naus extraterrestres. En l'escena del desert i en l'escena en la carretera, diverses vegades va usar aquest truc, el que aconsegueix emocionarnos i sorprendre'ns, ja que quan creiem que per fi no anem a caure més en el parany, tornem a caure, ja que aquesta vegada el que veiem si és una nau, no un auto.

5


Professionals

Com

en qualsevol altre gènere cinematogràfic, en el cinema alienígena també destaquen alguns professionals d'aquest art. Així, no sols ens hem de fixar en la Tinent Rypley o Sigourney Waver en la vida real, actriu que va participar en Alien sinò també en la resta de components de l'equip tècnic. Per exemple, sabrieu dir-nos qui és Dann O'Bannon?

Dann O'Bannon. Guionista i

director de cinema nord-americà, és un dels creadors més polifacètics del cinema de Hollywood des dels anys setanta. Estudia cinema a la Universitat del Sud de Califonia (USC) i inicia la seva trajectòia professional a l'ombra de diversos tècnics d'efectes especials.

galàxies (1977), de George Lucas.

Treballa amb John Carpenter en la seva opera primera com a director, Estel negre (1973), cinta en la qual O'Bannon va ser coguionista, va assumir els efectes especials, va col·laborar en el muntatge i va intervenir com a actor. Gràcies al seu talenten aquest terreny, va col·laborar com a animador digital en La guerra de les

Per les seves qualitats es va decantar pel cinema fantàstic i de ciència ficció, gènere al que ha contribuït amb l'escriptura de l'argument i guió d'una de les obres més revolucionàries i que va suposar la seva consagració dins de la indústria: Alien, el vuitè passatger (1979), de Ridley Scott. Va continuar en l'univers terrorífic amb Morts i enterrats (1981), de Gary Sherman, amb l'univers tecnològic en El tro blau (1982), de John Badham, i va rebuscar entre els clàssics per escriure Invasors de Mart (1986), de Tobe Hooper.

6


Curs On-line Mecanismes Generals I Específics Del Cinema Alienígena

Un espai on aprendre tot allò que cal saber sobre el cinema alienígena

Ens

endinsarem teórica i prácticament en un món que per a molts encara és desconegut.

Un

actiu

aprenentatge on cadascú arribarà a conéixer aquest gènere a través dels coneixements teòrics que els proporcionarem però també a través de l'anàlisi i crítica que farà l'alumne de 10 flms escollits per ells mateixos.

En c a r a s e g u i u c r e i e n t q u e h o s a b e u t o t s o b r e e l cinema alienígena?

Us reptem... Al següent enllaç trobareu un breu i dinàmic qüestionari anònim que us revelará si també veniu d'un altre planeta!

Endavant!!

7


Homenatge

‘Hi ha raons per les quals som bípedes, perquè el nostre cap està a sobre del nostre cos, perquè tenim dos ulls i perquè han d'estar en el nostre cap i prop del nostre cervell, i perquè la boca ha d'estar prop dels ulls.... No necessitem cinc dits però necessitem dits. No necessitem un nas, però si necessitem una boca, ulls i orelles. Deurien haver-hi sufcients similituds, de tal manera que si es veiés un extraterrestre intel·ligent poc il·luminat es pogués pensar que és una persona’.

Frank Drake

8


9

Le Monde Studio  

Curso online de cine alienígena

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you