Page 1

Lemniscaat literair voorjaar 2012 John Green | Iduna Paalman | Steven Herrick | Rein Gerritsen

9 7 8904 7 7 0 3 2 80


Ll 2012 l e m n i s c a a t

l i t e r a i r


Geachte boekverkoper Lemniscaat Literair, een onontkoombare ontwikkeling. Het begon met de nieuwste titels van John Green en Steven Herrick. Zij ontstegen het Young Adult-genre waarin zij zijn groot geworden, en komen beiden met een roman voor volwassenen: respectievelijk Een weeffout in onze sterren, een meesterwerk dat door merg en been gaat, en Zwartgelakte nagels, een humoristische road trip-roman. Vervolgens bereidde Rein Gerritsen de weg vanuit de filosofie (Knock-out) met zijn nieuwe boek 13 ongelukken — een bundel verhalen, zoals Tommy Wieringa stelt, ‘om jaloers op te worden’. En dan is er nog Iduna Paalman, de getalenteerde jonge blogger van abcyourself, die eerder de Belcampo-prijs won. Hee Maisje is een bijzonder literair debuut dat verrast door zijn originele, eigentijdse vorm en invalshoek. Om deze waaier van talent het podium te bieden dat zij verdienen, konden wij niet anders dan een nieuwe lijst aan ons fonds toevoegen. En wat willen we met dit nieuwe fondsonderdeel? U verrassen met de pareltjes die op onze weg komen. Bijzondere boeken die anders zijn dan andere. Boeken voor de liefhebber. Soms voor een groot publiek, soms ook niet. Boeken die je laten lachen, denken, huilen, verwarren, anders naar de wereld kijken... Kortom: boeken waar je gelukkig van wordt. Lemniscaat Literair is een feit en daar zijn we trots op!

Jean Christophe Boele van Hensbroek


‘Ik ook van jou, Pap,’ lachte ik. ‘Het is maar voor drie dagen.’ Toen we achteruit de oprit afreden, bleef ik naar hem zwaaien. Hij zwaaide terug en huilde. Het daagde me dat hij waarschijnlijk dacht dat hij me nooit meer terug zou zien, dat hij dat waarschijnlijk iedere ochtend dacht wanneer hij naar zijn werk ging, en dat lijkt me klote. Mam en ik reden naar het huis van Augustus. Daar wilde ze dat ik in de auto bleef om even uit te rusten, maar ik liep toch met haar mee naar de deur. Toen we dichterbij kwamen, kon ik iemand binnen horen huilen. Eerst realiseerde ik me niet dat het Gus was, het geluid leek in niets op zijn warme, lage timbre. Maar toen hoorde ik een stem, die absoluut een verwrongen versie van de zijne was, zeggen: ‘om dat h et m ijn l even is, m a, en ik daarm ee doe wat ik wil .’ Mijn moeder sloeg een arm om mijn schouders, draaide me om en duwde me snel terug naar de auto.

‘Ik bezing de tijd die versluiert en onthult, de tijd die je met de doden herenigt, de tijd die als water alles vernietigt wat hij voedt.’ – Peter Van Houten, An Imperial Affliction

John Green beloofde ieder Amerikaans exemplaar van The Fault in Our Stars dat vóór verschijnen in januari 2012 wordt besteld, te signeren. Op het moment van het ter perse gaan van deze aanbiedingsfolder staat de teller op 450.000 voorbestelde exemplaren. En daar komen er dagelijks duizenden bij.


Literair

John Green

Een weeffout in onze sterren Geen enkele samenvatting kan recht doen aan de kracht van deze roman. John Green heeft een meesterwerk geschreven dat door merg en been gaat, dat kracht geeft en vernietigt, dat ieder godsblij maakt dat hij lééft. Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd — ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn. Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.

PROMOTIE • John Green komt naar Nederland! • Past perfect bij het Boekenweekthema: Vriendschap en andere ongemakken

John Green (Indianapolis, 1975) studeerde Engels en godsdienstwetenschappen. Als aalmoezenier werkte hij enige tijd in een kinderziekenhuis met terminale patiënten. Zijn wens om Anglicaans priester te worden, ruilde hij in voor een carrière als auteur. Tegenwoordig is hij een van de meest populaire en bestverkopende auteurs van de Verenigde Staten. Bij Lemniscaat verschenen eerder Het grote misschien, 19x Katherine, Paper Towns en het met David Levithan geschreven Will Grayson, Will Grayson.

5 Oorspronkelijke titel: The Fault in Our Stars | Vertaling: Nan Lenders | Omslagontwerp: Leentje van Wirdum Paperback 256 pagina’s | Formaat 143 x 215 mm |Prijs € 16,50 | ISBN 978 90 477 0456 0 | NUR 300 | Verschijnt in maart


Het is weer vaderweer. En dan bedoel ik niet dat vaders in het speciaal dit zachte voorjaarsweer zo aangenaam vinden, want hoewel ze dat ongetwijfeld doen, moeders doen dat ook. Nee, ‘Ze durft te experimenteren zonik doel op het feit dat met dit weer de der hierbij aan mooie zinnen en vaders als uitbunwoorden in te boeten en de jury dige plantjes uit de weet zeker dat ze, als ze die aarde komen schieten. Jonge vaders, bedoel eigen stem blijft gebruiken en ik. Mooie, jonge vaders. haar originaliteit blijft uitbouVaders met sneakers en wen, het nog ver gaat schoppen.’ baardjes. Met trainings– Jury Belcampo-prijs jackjes achter een kinderwagen. Alsof ze maandenlang gewacht hebben op de eerste zonnestraal, trappelend met hun kind achter de voordeur, en op een dag als deze collectief de straten op draven. Je ziet het ze bijna denken: we mógen weer.


Literair

Iduna Paalman

Hee maisje!

Iduna is het paar ogen dat je vermoedt als je iets vreemds doet. Het zijn haar oren die je vreest als je net te hard een telefoongesprek in de trein voert. Zij is de voyeur, de afluisteraar, de chroniqueur van het dagelijks leven. Het is genieten om haar blogs te lezen – de herkenbare situaties waarin zij precies de vinger op de zere plek weet te leggen of de bizarriteit weet op te merken. Haar ontmoetingen zijn tegelijkertijd alledaags en uniek. Lezen over wie zij bekijkt, naar wie ze luistert, wie ze spreekt, is als lezen in een dagboek. Want in al haar observaties van anderen leer je juist Iduna zélf het beste kennen. Naast de blogs zijn twee schitterende langere verhalen opgenomen. Ook op de langere afstand weet Iduna je mee te voeren in haar wereld. IDUN A PAALMAN schreef als eindwerk voor haar middelbare school meteen maar een eigen boek. Daarna won ze met rijke poëzie de oeuvreprijs tijdens het jongerenfestival Doe Maar Dicht Maar. Niet gek dus dat ze als een van de eersten gevraagd werd om aan A B C yourself mee te doen. De korte verhalen die geselecteerd zijn voor deze bundeling zijn de weerslag van haar blinkende blik. Filmpjes zijn het, met spannende belichting. Dit is het begin van een schrijverscarrière dat niet aandoet als een begin, maar als de gerijpte en toch frisse uitkomst van de samenwerking van de ogen, de oren, het hoofd, het hart en de rechterhand van Iduna. – Edward van de Vendel (Zie ook Mathijs Meinema’s A B C yourself-boek Wij gaan

Iduna Paalman (Rolde, 1991) studeert Duits in Amsterdam. In 2009 won ze zowel de jury- als de Belcampoprijs van de dichtwedstrijd Doe Maar Dicht Maar, waarna ze geregeld voordroeg op verschillende festivals en op de radio. Sinds 2007 is ze als actrice verbonden aan Theatergroep NiznO, waar al het gespeelde materiaal door de spelers en de regisseurs zelf wordt geschreven.

hele goede vrienden worden in onze folder Young Adult.) 7 Omslagontwerp: Maarten Decker | Paperback 96 pagina’s | Formaat 14,3 x 21,5 cm | Prijs € 12,50 | ISBN 978 90 477 0439 3 | NUR 300 Verschijnt in maart


Ze leunt ontspannen tegen mijn auto, haar tas hangt over haar schouder. Haar blote schouder. Ik kijk naar de man op de veranda aan de overkant van de snelweg, alsof hij me uit deze situatie kan redden. ‘Wat zeg je ervan als we erom tossen? Kop: naar het westen en een lift.’ Kijk naar haar, idioot! ‘Munt: nog steeds naar het westen, maar geen lift.’ Mijn tank is vol. Ik houd de slang vast of hij een karaoke-microfoon is en ik de songtekst ben vergeten. Ze noemde me meneer, maar is ouder dan ik. ‘Oké... tos maar,’ zeg ik en draai de tankdop vast. Mijn hand trilt.

Twee vreemdelingen in een rode B M W – de een voor het eerst het huis uit, de ander keert na lange tijd terug. PROMOTIE • Van mei tot en met augustus toert Steven Herrick door Europa. Hij is beschikbaar voor interviews en optredens. • Past perfect bij het Boekenweekthema: Vriendschap en andere ongemakken


Literair

Steven Herrick

Zwartgelakte nagels Steven Herrick

Een liftster tegen wil en dank. Een verborgen geheim. Een strijd tegen verwachtingen. Het herdefiniëren van vriendschap en familiebanden. Vier stemmen vertellen het verhaal over een road trip. James – rijkeluisstudent voor wie zijn hele leven alles door zijn ouders is bepaald – is op weg naar zijn eerste onderwijsopdracht, in een gloednieuwe knalrode bm w m3. Sophie – vrijgevochten schoonheid van midden twintig – loopt weg op het moment dat haar vriend haar ten huwelijk vraagt. Angela – moeder van James – weet niet wat ze met haar leven aan moet nu haar enige kind het huis uit is. Michael – James’ vader – hoopt vooral dat zijn zoon eindelijk eens loskomt uit de verstikkende omgeving van het huiselijk gezin. Zwartgelakte nagels is humoristisch en aangrijpend en laat de lezer opgewekt achter.

‘Herrick plays with tense to convey the “nowness” of James and the “then” of Sophie. He creates two characters we care about and whom we can leave feeling confident that their lives will be richer for having met, whether there is a future together or not. Parental figures are also compassionately drawn – they are real and flawed and therefore human. There are no two dimensional people in this haunting novel. Steven Herrick has written many fine award-winning novels; perhaps Black Painted Fingernails is his best yet.’ – Slightly Addicted to Fiction

Zwartgelakte

nagels

Lemniscaat

Steven Herrick (Brisbane, 1958) is in Nederland vooral bekend vanwege zijn bij Lemniscaat verschenen free verse-novellen. In zijn vaderland Australië en ver daarbuiten – van Kroatië tot Vietnam, van de V S tot Singapore – wordt hij geroemd als schrijver van prentenboeken, poëzie en verhalen. Zijn roman Black Painted Fingernails werd overladen met enthousiaste reacties van lezers en recensenten.

9 Oorspronkelijke titel: Black Painted Fingernails | Vertaling: Tjalling Bos | Omslagontwerp: Marc Suvaal | Paperback 216 pagina’s Formaat 143 x 215 mm | Prijs € 16,50 | ISBN 978 90 477 0458 4 | NUR 300 | Verschijnt in maart


BETONVLECHTER ‘Zo, knul. Jij komt hier dus de longen uit je lijf sjou-

heet Frank. En jij?’ ‘Ik heet Rein.’ ‘Oké, Rein. Goed.

wen.’ Stilzwijgen van mijn kant. Ik sta ietwat zenuwachtig heen en weer te schuifelen. ‘Hoe oud ben je?’ ‘Zesentwintig.’ ‘En nogal groot, zie ik. Zo’n één meter negentig, hmmm?’ ‘Eén tweeënnegentig.’ ‘Da’s een nadeel. Lange ruggen breken snel. Wat heb je voordien gedaan?’ ‘Gestudeerd.’ ‘Op de universiteit, bedoel je? Of wat?’ ‘Ja. Op de universiteit.’ ‘En wat heb je dan wel niet gestudeerd, knul?’ Plotseling ongeduldig: ‘Christus, moet ik ieder woord uit je trekken, of hoe zit dat?’ ‘Sorry, meneer. Natuurkunde en filosofie.’ Geïnteresseerd en beslist kijkt hij op: ‘Ik ben geen “meneer”, ik werk voor de kost en ik

Overigens, zeg nooit “sorry”. Niet hier en nergens, niet tegen mij en tegen niemand. Voor je het weet loop je je te verontschuldigen omdat je leeft.’ Met een brede lach: ‘Kijk nou toch eens. Natuurkunde gestudeerd. We hebben een soort van intellectueel in ons midden. Dat roept trouwens een vraag op. Namelijk: wat kom je hier dan doen?’ ‘Ik wou een tijd wat anders doen. Weer met mijn handen werken. Anderen gaan naar India.’ ‘En dan kies jij, godbetert, terwijl je naar India kunt, voor betonvlechten?’ ‘Ja.’ ‘Je bent gek.’ ‘Als een deur’, beaam ik enigszins twijfelend.

‘Een weergaloze titel. Prachtige verhalen. Om jaloers op te worden.’ – Tommy Wieringa over 13 ongelukken

• • • • •

PROMOTIE Literair programma met Tommy Wieringa en Rein Gerritsen Theatrale happening met Peter Faber en Rein Gerritsen Publiciteit via de Peter Faber Stichting die straatjongeren de kans geeft om zich te ontwikkelen Tv-documentaire over Rein Gerritsen in VRT Canvas VPRO-documentaire Door schade en schande in filmtheater De Fabriek


Literair

Rein Gerritsen

13 ongelukken ‘Ik ben er trots op de ambassadeur van dit prachtige werk te zijn. Voor mij is het leven van Rein Gerritsen in 13 ongelukken en Knock-out een herkenningsreis. Hoe hij laag na laag afgebroken wordt en toch telkens opnieuw zijn shit in creativiteit weet om te zetten. Volgens mij is in dat grote lijf van hem het jongetje wakker gebleven dat het grootste cadeau niet laat afpakken: zijn Leven.’ – Peter Faber Rein Gerritsen laat de wereld vanuit de onderkant van de samenleving zien, die hij als geen ander kent. Met allerlei baantjes van het type ‘twaalf ambachten, dertien ongelukken’ probeerde hij aan de kost te komen: van betonvlechter tot asbestsaneerder, van hotelkelner tot garenloos brocheerder. De baantjes kwamen vaak voortijdig tot een eind door zijn compromisloze karakter: hij schopte herrie of stapte op zodra hij onrecht rook. Ieder ‘ambachtsverhaal’ bevat wel een schrijnend voorval van onveilige arbeidsomstandigheden, afgewisseld met erotische avonturen en het geweld van de straat, wat dit boek tot fascinerende literatuur maakt.

Knock-out, deel I van de cyclus De zieke ziel, past bij het thema van de Maand van de Filosofie: De ziel ISBN

Rein Gerritsen (1959) is ook de schrijver van Knock-out waarin hij zijn ontwikkeling van bankovervaller tot filosoof beschrijft.

978 90 477 0122 4 | Prijs € 17,50

‘Pageturner in optima forma.’ – Frénk van der Linden

11 Omslagontwerp: Marc Suvaal | Paperback 200 pagina’s | Formaat 143 x 215 mm| Prijs € 17,50 | ISBN 978 90 477 0459 1 | NUR 300 Verschijnt in april 2012


Waslijst voorjaar 2012

ISBN 978 90 477 ...

R E EDS VE RSCHENE N

... 0456 0 John Green, Een weeffout in onze sterren Pb.

€ 16,50

... 0439 3 Iduna Paalman, Hee maisje! Pb.

€ 12,50

ISBN 978 90 477 ...

... 0122 4 Rein Gerritsen, Knock-out Pb.

... 0458 4 Steven Herrick, Zwartgelakte nagels Pb.

€ 16,50

... 0459 1 Rein Gerritsen, 13 ongelukken Pb.

€ 17,50

... 0438 6 Mathijs Meinema, Wij gaan hele goede vrienden worden Pb.

€ 12,50

€ 17,50

MAART

VERKOOP EN MARKETING NED ERLAND L E M N I S C A AT B. V. | Postbus 4066, 3006 AB Rotterdam t (010) 206 29 29 / f (010) 414 15 60 | verkoop@lemniscaat.nl

VERTEGENWOORDIGING

Barbara Daniëls | Abeelstraat 54, 4814 HD Breda m (06) 517 463 84 | barbara@lemniscaat.nl Kirsten Wesselius | 2e Keucheniusstraat 5d, 1051 VP Amsterdam

Steven Herrick

m (06) 506 056 87 | kirsten@lemniscaat.nl

PE R S E N P R O M OTI E Zwartgelakte

nagels

Leena Jaarsveld | m (06) 26 73 20 46 / t (010) 206 29 28 / f (010) 414 15 60 leena@lemniscaat.nl Tijn Boon | t (010) 206 29 28 / f (010) 414 15 60 | tijn@lemniscaat.nl

APRIL L emnisca at

VERKOOP EN MARKETING VLAAND EREN D E E E N H O O R N | Vlasstraat 17, 8710 Wielsbeke t (056) 60 54 60 / f (056) 61 69 81 | www.eenhoorn.be

VERTEGENWOORDIGING

Nadine Boone | m (0475) 92 75 69 | nadine@lemniscaat.nl

PE R S E N P R O M OTI E

Sarah Claeys | t (056) 62 78 25 | sarah2@lemniscaat.nl

Profile for Lemniscaat Uitgeverij

Voorjaarsaanbieding 2012 Lemniscaat Literair  

Voorjaarsaanbieding 2012 boeken Lemniscaat Literair

Voorjaarsaanbieding 2012 Lemniscaat Literair  

Voorjaarsaanbieding 2012 boeken Lemniscaat Literair