Page 1

2013. 8+1 STRESSZŰZŐ GYAKORLAT MINDENNAPI HASZNÁLATRA

HORVÁTHNÉ IVÁNYI ERIKA WWW.LÉLEKFÉNY.HU 2013.05.28.


Ezzel a gyakorlatsorral napi szinten karban tarthatod magadat és kiürítheted szervezetedből a felhalmozódott stresszt. Mi okozhatja a stresszt vagy feszültséget? Megoldatlan problémák, napról napra húzódó feladatok, konfliktushelyzetek a munkahelyen vagy otthon és persze az oktatási intézményekben, és a betegségek. Hogyan működik a stressz: alapja az „üss vagy fuss” reakció, ami az ősemberekben is megvolt, mert ez a túlélésért folytatott küzdelem egyetlen nyerő reakciója. Amikor az ember feszült helyzetbe kerül, vagy éppen benne van, a szervezet azonnal reagál. Megszüntet minden olyan tevékenységet, ami más életfunkcióknak kedvez, és csak arra koncentrál, hogyan kerüljön ki „élve” vagyis „épségben” ebből a helyzetből. Ilyenkor kiszárad a száj, hevesen ver a szív, kitágulnak a pupillák, merevek, ugrásra készek az izmok és nem termelődik annyi nyál, valamint emésztőenzim sem. Tehát a gyomor és bélműködés is lelassul. Az ilyenkor kialakuló székelési inger is azt a célt szolgálja, hogy a test megszabaduljon minden méreganyagtól, ami hátráltatná a menekülésben vagy a harcban.

Copyright Horváthné Iványi Erika www.lelekfeny.hu

2013. május 28.

Oldal:

Ha túl vagy a megmérettetésen (vizsga, felvételi, állásinterjú, tárgyalás, veszekedés), akkor a szervezetben visszaáll az eredetei rend, újraindul az emésztés, légzés lelassul, újra termelődnek a váladékok is. Ez természetes állapot, mint az is, hogy utána olyan tevékenységet végzel, amit szeretsz, de legfőképpen mozgást (futás, foci, bicikli, jóga), ami segít kiüríteni a helyzet miatt keletkezett stressz hormonokat (vizelet, izzadás stb.). Sajnos manapság nincs idő minden egyes konfliktus vagy veszélyes helyzet után futni egyet,

2

Most már tudod, hogy miért kell vizsga előtt többször felkeresni a toalettet, miért izzad a tenyered és miért nem bírsz lenyelni egy falatot sem, addig, amíg túl nem leszel rajta.


ezért ezek a hormonok benne maradnak a testedben. Erre rápakolódik a másnapi, a harmadnapi… stressz és a hormonok csak gyűlnek, gyűlnek. Ezek egy idő után mérgezik a testünket. Kialakulnak különböző betegségek: gyomorfekély, szívinfarktus, reflux, pánikbetegség és a többi. 1. Igyál egy pohár vizet – mivel testünk 75 %-a víz, ezért nagyon fontos a tiszta víz ivása. Nem csak stressz esetén! Ha kevés van belőle szerveztedben, akkor nincs, ami kimossa a sejtekben felhalmozódott méreganyagokat. Stressz esetén pedig még fontosabb, mert sokkal több méreganyag szabadul fel… és a többit már tudod. Tehát, ha ideges vagy igyál egy pohár vizet! 2. Hasi légzés – Már bizonyára megfigyelted magadat, hogy ha feszült helyzetbe kerülsz, szinte bennragad a lélegzet. Figyelj jól magadra és ilyenkor azonnal vegyél nagy mély levegőket egészen le a hasba, majd fúld ki. Ismételd meg néhányszor. Ez segít bármilyen fájdalomnál, injekciónál, veszekedés közben, vizsgadrukk esetén is.

Oldal:

3

3. Nyugtató- harmonizáló pontok dörzsölése – tedd egyik tenyeredet a köldöködre, másik kezed 3 ujját pedig a Vese 27 pontokra. Körkörös mozdulatokkal masszírozd a V27 pontokat kb. fél percig. Közben vegyél mély lélegzeteket. ha kész vagy cseréld meg a kezed és végezd el a gyakorlatot így is. Segít megnyugodni és helyreállítani az energia szintedet.

Copyright Horváthné Iványi Erika www.lelekfeny.hu

2013. május 28.


Oldal:

4

4. Homlok/Tarkótartás – Egyik tenyeredet tedd a homlokodra, másikat pedig a tarkódra. csukd be a szemedet és miközben a problémádra gondolsz (ha több van nem baj, rangsorolj), lélegezz nagyokat. Közben engedd, hogy lefusson egy film a szemed előtt, amiben látod magadat a lehetséges negatív végkimenetelben. majd vegyél egy nagy levegőt és miközben kifújod, képzeld el, hogyan lenne neked a legjobb a konfliktus megoldása. Ha megvan a kép, akkor vegyél még néhány mély lélegzetet és erősítsd meg magadban a szándékot, hogy így alakulnak a dolgok.

Copyright Horváthné Iványi Erika www.lelekfeny.hu

2013. május 28.


5. Bagoly – nyaklazító, feszültségoldó gyakorlat. Jobb kezed négy ujjával fogd át bal válladon a csuklyásizmodat. Vegyél egy mély lélegzetet és fordítsd a fejedet balra (1. ábra). Majd kifújáskor fordítsd a fejedet előre (2. ábra). Végy még egy lélegzetet és fordítsd a fejedet balra (3. ábra). Kifújáskor fordítsd vissza a fejedet, vegyél még egy levegőt és kifújáskor érintsd az álladat a mellkasodhoz.

1. ábra

3. ábra

2. ábra

Oldal:

Ezt csináld meg négyszer egymás után, majd a másik irányba is. (Tehát a bal kezeddel fogd meg a jobb csuklyásizmodat és jobbra fordítsd a fejedet először.)

5

4. ábra

Copyright Horváthné Iványi Erika www.lelekfeny.hu

2013. május 28.


6. Vese feltöltése dörzsöléssel Dörzsöld össze két tenyeredet a mellkasod előtt addig, amíg jó meleg nem lesz. Tedd a tenyeredet a vesédre és 5 percig tartsd ott. Ugye már érzed is milyen ól esik veséidnek ez a kis töltekezés!

Oldal:

6

7. Kis összerendezés Írj le 2 rövid mondatot egymás alá. Zárd ökölbe egyik kezed ujjait, majd két ujjadat előrenyújtva kezdj el végtelen jelet rajzolni a levegőbe úgy, hogy a keresztezés az orrod magasságában legyen. Vigyázz, hogy mindig fölfelé kezdd el és kövesd szemeddel az ujjad irányát végig a végtelen jelen.

Copyright Horváthné Iványi Erika www.lelekfeny.hu

2013. május 28.


Fontos, hogy tudd követni, ezért lassan csináld. Ha leírtál néhányat, akkor most a másik kezeddel is végezd el ugyanezt. Majd kulcsold össze a kezedet és most mindkét kézzel írj a levegőbe. Ha ezzel készen vagy, írj le még két mondatot egymás alá és hasonlítsd össze az elsővel. Te is látod a különbséget? Miért is jó ez? Mert összerendezi, harmóniába hozza a két agyféltekét, ezáltal jobban tudsz koncentrálni. Összeszedettebb leszel, ami feszült helyzetben igencsak jól jöhet, nem igaz?

Copyright Horváthné Iványi Erika www.lelekfeny.hu

2013. május 28.

Oldal:

+ 1 TIPP: Nyugtató pont - keresd meg tenyered közepén a napfonatot és nyomd, masszírozd 2-3 percig mindkét kezeden.

7

8. Igyál még egy pohár vizet, hogy a kidolgozott feszültséget fizikailag is kivezesd a szervezetedből!


Majd vegyél egy tükröt és nézz bele, vizsgáld meg a szemedet. Te a stressz hányadik fokán állsz? http://www.lelekfeny.hu/stressz-esfokozatai

Különösen életed első pár évében, amikor tanulod a viselkedésmintákat, az agyad elraktározza az ilyen helyzetekre adott válaszreakciókat és nem ritkán felnőttkorban okozza a legtöbb gondot. Amikor érzelmileg hasonlóan feszült helyzetben találod magad, az agyad azonnal előkeresi könyvtárából azt a régi emléket és a hozzá kötött érzést, majd az ott lejátszott reakcióval válaszolsz a mostani helyzetre is.

Copyright Horváthné Iványi Erika www.lelekfeny.hu

2013. május 28.

Oldal:

Ezekben az esetekben már nem elég csak az otthoni gyakorlás, mert az, az éppen aktuális stressz-hormont űzi ki a szervezetedből, de a

8

Miért van az, hogy Te, aki mondjuk egy multinál, vagy egy piacvezető cégnél vagy vezető beosztásban és minden bajod van, amikor előadást kell tartanod? Lehet, hogy azért, mert az óvó néni, anyu, apu vagy bárki, aki közel állt hozzád 5 évesen nyilvánosan megszégyenített? Ezzel ugyanis egyből megkötötted a nyilvános szerepléshez tartozó blokkodat. Tehát minden olyan helyzetben, amikor sok ember előtt kell ezt vagy azt tenned, leblokkolsz, izgulsz, izzadsz, elmegy a hangod vagy bármi más, csak ne kelljen oda kiállni.


tudatalatti szintet nem orvosolja. Ha egy adott probléma folyamatosan fennáll, és hiába erőlködsz, sehogy nem javul a helyzet, akkor keress fel, mert együtt meg tudjuk találni és feloldani azt a gócpontot, ahonnan ered a gondod. Jó gyakorlást és oldódást kívánok neked!

Ha elakadtál, megtalálsz itt: kineziológus vagy https://www.facebook.com/lelekfeny10terapia

Szép stressz-mentes napokat kívánok neked!

Oldal:

9

Horváthné Iványi Erika

Copyright Horváthné Iványi Erika www.lelekfeny.hu

2013. május 28.

8 1 stresszűző gyakorlat  

Stresszűző gyakorlatok mindenkinek mindennapra!