Page 1

www.lekarnaljubljana.si | www.lekarna24ur.com

Veljavnost od 7. 9. do 16. 10. 2017

in aktivno v jesenske dni INTERVJU Prim. MATIJA CEVC, dr. med. »Srčno-žilne bolezni so pogostejše kot rak.« STR

4

POVIŠAN KRVNI TLAK STR

6

KREPITEV ODPORNOSTI IN SAMOZDRAVLJENJE 7

STR

ČE GLAVA SRBI, SO LAHKO KRIVE UŠI STR

8

SLOVO OD CIGARETE 9

STR

NASVETI ZA NEGO AKNASTE KOŽE 9

STR

UGODNOSTI ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE 12

STR


Kaj pa ste danes storili za svoje možgane?

NARAVNEGA IZVORA

NARAVNEGA IZVORA

Redna uporaba Bilobila: • razširi krvne žile in izboljša pretok krvi v možganih, • krepi delovanje možganskih celic, saj izboljša izrabo kisika in glukoze, • varuje možganske celice pred škodljivimi vplivi radikalov.

Edino zdravilo z ginkom v Sloveniji, pri katerem sta učinkovitost in varnost klinično potrjeni.

Bilobil vsebuje izvleček iz listov Ginkga bilobe.

www.bilobil.si

Vaš um v vrhunski formi. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.


Lekarna Ljubljana obvešča PRODAJNI AVTOMAT LEKARNA24 DEL PRVE NAJSODOBNEJŠE SAMOPOSTREŽNE ENOTE PS 24/7 NA PROSTEM Od 10. avgusta 2017 je v sklopu samopostrežne enote Pošte Slovenije PS 24/7 na Rudniku v Ljubljani strankam na voljo šesti prodajni avtomat Lekarna24. Samopostrežna enota na prostem strankam 24 ur na dan, vse dni v letu, omogoča preprost dostop do izbranih poštnih in bančnih storitev ter do nakupa izbranih izdelkov iz Lekarne Ljubljana. Na fotografiji (od leve proti desni): član poslovodstva Pošte Slovenije mag. Andrej Rihter, generalni direktor Pošte Slovenije mag. Boris Novak, predstavnica Lidla Slovenija Tina Cipot, predsednik uprave Nove KBM John Denhof in direktor Lekarne Ljubljana dr. Marjan Sedej.

LEKARNA LJUBLJANA PRAZNUJE

OBIŠČITE NAS NA DOGODKIH

V ČASU TRAJANJA KATALOGA UGODNOSTI ROJSTNI DAN PRAZNUJEJO NASLEDNJE ENOTE LEKARNE LJUBLJANA: ● DOBREPOLJE 21. 9. 2017 ● ŠIŠENSKA KNJIŽNICA 22. 9. 2017 ● FUŽINE 22. 9. 2017 ● BOROVNICA 28. 9. 2017 ● ZLATICA 28. 9. 2017 ● SAVSKA 29. 9. 2017 ● METELKOVA 2. 10. 2017 ● VRHNIKA 13. 10. 2017 ● LUKOVICA 18. 10. 2017

Cene s popustom iz ZDRAVO - kataloga ugodnosti veljajo izključno ob predložitvi Kartice zvestobe LEKARNE LJUBLJANA in zahtevanega števila jabolk zvestobe, sicer veljajo redne cene. Cene so v EUR z vštetim DDV. Pridržujemo si pravico do popravkov kataloga, ki jih bomo objavili na www.lekarnaljubljana.si in v enotah Lekarne Ljubljana. Nakup zdravil brez recepta iz tega kataloga je mogoč v količinah, ki jih določa 60. člen Pravilnika o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 86/2008), preostalih izdelkov pa v količinah, ki jih svetujejo magistri farmacije, inženirji farmacije in farmacevtski tehniki. Slike v katalogu ugodnosti so simbolične. Popusti se ne seštevajo. Ponudba v katalogu ugodnosti velja od 7. 9. do 16. 10. 2017 oziroma do odprodaje akcijskih zalog v enotah Lekarne Ljubljana. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Za morebitne napake v tisku se opravičujemo in prosimo, da pokličete brezplačno telefonsko številko 080 71 17. Fotografije: Lekarna Ljubljana, Shutterstock, iStock.

8. 9.–10. 9. 2017: 12. OTROŠKI BAZAR,

od 9. do 19. ure, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana. Ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana na blagajni sejma prejmete 30% popust na nakup družinske vstopnice.

26. 9.–28. 9. 2017: 17. FESTIVAL ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE, od 9. do 18. ure, Cankarjev dom, Ljubljana. 12. 10.–15. 10. 2017: 48. SEJEM NARAVA ZDRAVJE,

od 9. do 19. ure, v nedeljo do 17. ure, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana.

BREZPLAČNO PREDAVANJE ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE LEKARNE LJUBLJANA

Ob rojstnem dnevu posamezne lekarne bomo razveselili tudi vas, saj boste za vsak nakup prejeli 10% popust. Rojstnodnevni 10% popust velja ob enkratnem nakupu v posamezni enoti na dan praznovanja. Ugodnost ne velja za nakup: zdravil in izdelkov na recept, galenskih izdelkov, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva, in ne velja za pravne osebe.

Vabimo vas, da nas obiščete na stojnici Lekarne Ljubljana, kjer vam bomo predstavili svojo ponudbo, z nasveti pa vam bodo na voljo strokovni sodelavci.

-10% ob enkratne m nakupu

Tema predavanja: Skrb za pravilno nego zobnih protez in celotne ustne votline. Predavateljica: Mirjam Škorjanc dipl. ustni higienik Termin in lokacija predavanja: torek, 26. 9. 2017, ob 18. uri v Viteški dvorani, Križanke, Ljubljana. Udeležbo na predavanju potrdite s klicem na brezplačno telefonsko številko 080 71 17 ali prek e-pošte: kartica.zvestobe@lekarna–lj.si. Predavanje je namenjeno imetnikom Kartice zvestobe in je brezplačno. Pokrovitelj predavanja:

KAKO DO JABOLK ZVESTOBE? Z nakupi v vrednosti*: 5—9,99 EUR = 1 jabolko zvestobe 10—14,99 EUR = 2 jabolki zvestobe 15—19,99 EUR = 3 jabolka zvestobe itn. Več na www.lekarnaljubljana.si in na brezplačni telefonski številki 080 71 17.

* V vrednost nakupov se ne šteje nakup zdravil in izdelkov na recept ter galenskih izdelkov.

2

Simbol pomeni, da je treba za ceno s Kartico zvestobe predložiti Kartico zvestobe in unovčiti 2 jabolki zvestobe.


INTERVJU Matija Cevc, Prim.

dr. med.

»Srčno-žilne bolezni so pogostejše kot rak.« POGOVARJALA SE JE: Anja Leskovar FOTOGRAFIJA: Domen Grögl

Na pogostost srčno-žilnih bolezni, njihove vzroke ter nujnost ukrepanja še preden se zgodijo opozarja primarij Matija Cevc, dr. med., zdravnik na Kliničnem oddelku za žilne bolezni UKC Ljubljana in predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije. Ozaveščanju o srčno-žilnih boleznih namenja svoj čas tako v službenem kot tudi v prostem času. 4

#ZDRAVO

Koliko vrst srčno-žilnih bolezni poznamo? Veliko. Nekaj je prirojenih, bistveno več pa je srčno-žilnih bolezni, ki so pridobljene in izhajajo iz nezdravega življenjskega sloga in starosti, ki bistveno vpliva na pojavnost bolezni. Srčna mišica mora vsak dan prečrpati ogromno krvi. Zaradi različnih vzrokov začne črpalna sposobnost srčne mišice slabeti, s tem pa z enim utripom po telesu pošlje manj krvi, kot bi je potrebovalo telo za običajno delovanje. Kateri pa so najpomembnejši dejavniki tveganja? Več kot 200 različnih dejavnikov tveganja poznamo. Dlje kot trajajo, več škode naredijo. Določene dejavnike, kot sta krvni tlak in sladkorna bolezen, lahko omejujemo. Na kajenje, debelost in telesno nedejavnost lahko vpliva le vsak sam. Na mnoge dejavnike pozameznik sam ne more vplivati, so pa zelo pomembni; tak je socialno-ekonomski stres. Ta dokazano bistveno vpliva na pojavnost srčno-žilnih bolezni. V Prekmurju in v Zasavju je denimo zbolevnost in umrljivost zaradi teh težav kar 50 % višja kot v osrednji Sloveniji. Na spol in starost pa seveda ne moremo vplivati.


Lahko z višanjem življenjske dobe torej pričakujemo naraščanje pojavnosti bolezni? Pojavnosti zelo verjetno. Glede umrljivosti pa so srčno-žilne bolezni sicer v ženski populaciji še vedno najpogostejši vzrok smrti, pri moških pa so takoj za rakom. Učinkovitost zdravljenja je pri ženskah namreč slabša kot pri moških, ženske pa tudi kasneje prepoznajo bolezen. Pri ženskah so simptomi drugačni, manj izraziti, in jih zato praviloma prepoznajo pozneje, kar je za prognozo seveda slabše. Je pa res, da ženske v primerjavi z moškimi dosegajo višjo starost, s starostjo pa prihajajo bolezni, med drugimi tudi popuščanje srca. Ampak možnost za pojavnost bolezni v starosti lahko začnemo omejevati že v mladosti z zdravim načinom življenja, ki bistveno poveča verjetnost kakovostne starosti. Torej bi moral biti bistven ukrep sprememba življenjskega sloga. Že mladostnike in otroke bi morali usmerjati v zdravo življenje. Podatki za srednješolce so denimo obupni, le okoli 7 odstotkov petnajstletnic je nekoliko aktivnejših, vse več pa jih tudi kadi; mnogi strokovnjaki so mnenja, da je vzrok porasta kajenja med dekleti njihovo prepričanje, da bodo na tak način lažje uravnavale svojo telesno težo. Hkrati pa je dokazano, da sta redno gibanje in zdrava prehrana učinkovita preventivna ukrepa. Žal je evropska raziskava pokazala, da smo Slovenci sicer o tem izjemno dobro poučeni, naredimo pa bolj malo.

Kadar spremembe v telesu odstopajo od običajnega in jih ne moremo povezati s kakšnim drugim že znanim obolenjem, je treba k zdravniku. Boj s srčno-žilnimi boleznimi mora verjetno biti tek na dolge proge. Sprinti, kot so drastične shujševalne kure, so lahko še bolj škodljivi, kajne? Vsi ekstremi so škodljivi, vedno si je treba zastaviti ambiciozne, a dosegljive cilje. Tudi za preventivo si je treba vzeti čas, slog življenja je treba spremeniti tako, da ga bo mogoče dolgoročno prenašati in ne bo v breme. Zdravo življenje ne pomeni popolnega odrekanja, ampak zmernost v kombinaciji s telesno aktivnostjo. Da bi dosegli pravi učinek, mora biti to življenjski slog in ne muha eno- ali dvomesečnica.

Na katere znake srčno-žilnih bolezni moramo torej biti najbolj pozorni? Moramo se nekoliko opazovati. Običajno se najprej začnejo slabšati telesne zmogljivosti; bolniki opazijo, da naenkrat niso več sposobni opravljati aktivnosti, ki so bile prej običajne. Mnogi doživljajo bolečine v prsih ali nepravilnost utripa. Kadar spremembe odstopajo od običajnega in jih ne moremo povezati s kakšnim drugim že znanim obolenjem, je treba k zdravniku. Zaradi zapletov ali nepravočasnega ukrepanja lahko pride do invalidnosti in celo do smrti, posebno pri nenadnih dogodkih, kot je srčni zastoj. Pogost vzrok zanje je ateroskleroza. Srčna mišica namreč potrebuje hranila in kisik, ki jih dobi s krvjo. Če teh zaradi zoženja arterij ni dovolj, pride do težav. Če se žila zapre, lahko nastopi infarkt ali nenadna smrt.

Vloga farmacevtov je pomembna, saj so vir strokovnih in relevantnih informacij. Kako pomembna je torej mreža javno dostopnih avtomatskih defibrilatorjev? Zelo, a še pomembnejše je, da ljudi izobrazimo o pristopu do bolnika. S temeljnimi postopki oživljanja je nujno pričeti takoj, po najbližji defibrilator pa mora nekdo drug. Pri oživljanju ne moremo narediti napake, napaka je, če nič ne naredimo! S tem, ko masiramo srce, pošiljamo kri po telesu in ne pride do poškodb možganov, katerih se najbolj bojimo. Po dveh ali treh minutah nedelovanja srca namreč že nastopijo posledice, po petih minutah je škoda na možganih že nepopravljiva. Vse več pa je atrijske fibrilacije, imenujejo jo celo epidemija 21. stoletja. Zakaj je tako? Ker se kot populacija staramo. V splošni populaciji okoli en odstotek ljudi doživlja utripanje srca, ki je povsem brez ritma, medtem ko ima po 80. letu atrijsko fibrilacijo kar 10 do 13 odstotkov ljudi. Količina krvi, ki jo srce ob atrijski fibrilaciji pošilja po telesu, je bistveno manjša, zato lahko predvsem pri starostnikih pride do srčnega popuščanja. Atrijsko fibrilacijo lahko zdravimo, a je uspešnost odvisna od vzroka zanjo. Lahko celo predvidevamo, pri kom se bo pojavila; v tem primeru preprečujemo zaplete, kot je embolija. Ob atrijski fibrilaciji je namreč večja možnost nastanka strdkov v preddvoru srca, ki lahko v organu, v katerega ga nato kri odnese, naredijo ogromno škode. Zato je

toliko pomembneje, da pacienti pravi čas opravijo EKG, ki potrdi bolezen. Pri tem je verjetno pomembna tudi vloga farmacevtov, ki v lekarnah med rednimi svetovanji ob meritvah krvnega tlaka, glukoze v krvi ipd. ozaveščajo o srčno-žilnih boleznih in svetujejo o zdravem življenjskem slogu? Vsako spodbujanje je koristno. Farmacevti so v stiku z ljudmi, ki zaradi različnih razlogov do nas sploh ne pridejo. Zato je vloga farmacevtov izjemno pomembna, saj so vir strokovnih in relevantnih informacij, hkrati pa lahko tudi spodbudijo pacienta k obisku zdravnika. Kako pomembne pa so aktivnosti, ki jih opravljate v Društvu za zdravje srca in ožilja? Naš temeljni cilj je spodbujanje k zdravemu razmišljanju in življenju. Z meritvami, ki jih opravljamo, posameznikom le omogočamo, da izven zdravstvenih institucij opravijo meritve ter prejmejo pomenljive nasvete. Kakšna je statistična napoved za pojavnost srčno-žilnih bolezni? Mislim, da bo zbolevnost zaradi staranja prebivalstva težko upadla. Ker pa imamo kvalitetne metode zdravljena in posegov, mislim, da bo umrljivost upadla. S sodobnimi metodami pa lahko bistveno zmanjšamo tudi primere invalidnosti: hitra prepoznava in ukrepanje pomenita tudi boljšo prognozo in manj posledic.

POMEMBNO: Okoli

na dan prečrpa zdrava srčna mišica. V enem letu prečrpa toliko krvi, kot bi je potrebovali za zapolnitev olimpijskega bazena, v povprečnem življenju pa ga prečrpa za prostornino Blejskega jezera.

2 ali 3

po srčnem infarktu možgani še niso poškodovani. Brez masaže srca je škoda po 5 minutah že trajna.

UMRLJIVOST

zaradi srčno-žilnih bolezni je pri ženskah pogostejša kot pri moških.

7000 litrov krvi MINUTE

10 do

13 

več kot

starostnikov nad 80. letom

% doživlja atrijsko fibrilacijo

200

z nerednim utripom srca.

različnih dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni poznamo.

#ZDRAVO

5


STROKOVNO

Povišan krvni tlak Kakovosten merilnik kr vnegbean tlaka je pomemače del vsake dom lekarne.

Mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Povišan krvni tlak velikokrat ne povzroča specifičnih težav, zato je priporočljivo, da si ga občasno kontroliramo. Za preprečitev nastanka povišanega kr vnega tlaka oziroma uspešnega zdravljenja hipertenzije je treba spremeniti nekatere življenjske navade. Zmanjšati je treba čezmerno telesno maso, zmanjšati vnos soli in hkrati povečati vnos kalija ter magnezija, spremeniti tudi druge prehranske navade, omejiti uživanje alkohola, povečati telesno dejavnost in opustiti kajenje. Še vedno velja, da je ciljni krvni tlak pod 140/90 mm Hg pri splošni populaciji oz. okoli 130/80 mm Hg pri diabetikih in drugih bolnikih z visokim tveganjem za srčno žilne ter možgansko žilne dogodke in pri bolnikih z ledvičnimi okvarami ter boleznimi.

Optimalen krvni tlak pod

120/80 mm Hg.

Kakšen je odziv krvnega tlaka na uživanje kofeina, moramo oceniti sami, saj le tako lahko vemo, ali je uživanje kave za

6

#ZDRAVO

Povišan krvni tlak je eden izmed dejavnikov tveganja za

možgansko kap. nas primerno ali ne. Trdnih dokazov, ki bi govorili v prid pitju kave ali proti, pri bolnikih s povišanim krvnim tlakom ni. Kajenje povzroči akutno zvišanje krvnega tlaka. Bolnike s hipertenzijo, ki kadijo, moramo vztrajno spodbujati k opustitvi kajenja. Z navedenimi ukrepi lahko znižamo krvni tlak tako, da pri nekaterih osebah s povišanim krvnim tlakom ni treba začeti uporabljati zdravil, pri drugih pa se potreba po zdravilih zmanjša. Z upoštevanjem nasvetov zdravega življenjskega sloga se zmanjša celotno tveganje za pojav srčno žilnih bolezni, kakovost življenja pa se izboljša. Povezava med višino krvnega tlaka in nevarnostjo srčno žilnega dogodka, npr. srčni infarkt ali možganska kap, je dokazana. Nezdravljena hipertenzija skozi daljše časovno obdobje je nevarna. Ob nenadnem porastu krvnega tlaka nad 180/110 mm Hg je treba obiskati zdravnika takoj, še posebej če ga spremlja glavobol, kratka sapa, krvavitev iz nosu ali nemir.

Pogosto je neuspešno zdravljena hipertenzija posledica neoptimalnega zdravljenja zaradi prenizkih odmerkov in/ ali manj učinkovitih kombinacij izbranih zdravil ali interakcij antihipertenzivnih zdravil z drugimi zdravili, ki jih bolniki jemljejo zaradi pridruženih bolezni. Vpliv teh zdravil na krvni tlak je individualen, lahko učinkujejo zelo blago ali povzročijo hudo zvišanje krvnega tlaka. Po ukinitvi zdravil, ki zmanjšujejo učinek zdravil proti povišanemu krvnemu tlaku, se krvni tlak običajno zniža. Kadar ukinitev ali ustrezna zamenjava ni mogoča, je seveda treba prilagoditi antihipertenzivno zdravljenje.

Možganska kap je pogost vzrok smrti ali invalidnosti.

Pregled uporabe zdravil je lekarniška storitev, ki izboljša izide zdravljenja z zdravili. Z magistrom farmacije se posvetujte o svojih zdravilih na recept, brez recepta in prehranskih dopolnilih, pravilni ter varni uporabi zdravil, ravnanju z zdravili in njihovem pravilnem shranjevanju.


STROKOVNO

Krepitev odpornosti in samozdravljenje

Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Na vrata že počasi trka sezona pogostejših prehladov in drugih okužb, značilnih za prehodna vremenska obdobja. Utrdite svoj imunski sistem in se izognite preživljanju lepih jesenskih dni v postelji. V nasprotnem primeru pa vam svetujemo nekaj načinov samozdravljenja. Imunski sistem predstavlja obrambo telesa pred patogenimi mikroorganizmi, kot so nekatere bakterije, glivice in virusi, ki imajo sposobnost okužiti naše telo. Imunski sistem na različne načine preprečuje njihov vdor v telo ali poskrbi za njihovo odstranitev, če do okužbe pride. Okužbam se najlažje izognemo z rednim umivanjem rok z milom in pod tekočo vodo. Če nista na voljo, se svetuje uporaba antiseptičnih razkužil. Z umazanimi rokami se ne smemo dotikati ust, nosu in oči. Če se ni možno izogniti stiku z okuženimi, je pomembno ta stik omejiti na čim krajši čas, hkrati se svetuje tudi uporaba obraznih mask. Z zdravim načinom življenja ohranjamo dobro delovanje imunskega sistema in poskrbimo za krepitev odpornosti. Svetuje se redno izvajanje telesne aktivnosti, npr. med 30 in 60 minut hoje na dan, 5 do 7 dni na teden, in vsaj dvakrat tedensko vaje za krepitev vseh večjih mišic. Za normalno delovanje potrebuje imunski sistem dovolj spanca. Na drugi strani kajenje, alkohol

in kronični stres lahko okrnijo njegovo delovanje. Pomembna je tudi pravilna prehrana, ki vsebuje dovolj vitaminov in mineralov, zato se v poletnem času svetuje uživanje sveže zelenjave in sadja. V zimskem času, ko teh primanjkuje, si lahko pomagamo s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo vitamine in minerale. Za pravilno delovanje imunskega sistema so pomembni vitamina A in C ter cink. Odpornost lahko okrepimo s pomočjo zdravil rastlinskega izvora, ki vsebujejo amerišk i sl amnik oz. ehinacejo. Najpogosteje se uporablja za preprečevanje prehlada, saj študije kažejo, da se verjetnost okužbe ob uporabi ameriškega slamnika zmanjša. Prav tako prispeva k izboljšanju znakov okužbe zgornjih dihal. Če zbolimo, je treba lajšati prisotne simptome, kot so povišana telesna temperatura, bolečina, zamašen nos in kašelj, treba je počivati in piti zadostne količine tekočine. Izogibajmo se stiku z zdravimi, da okužbe ne prenesemo nanje. Povišano telesno temperaturo in bolečino lajšamo z zdravili, ki vsebujejo paracetamol, ibuprofen, naproksen, acetilsalicilno kislino ali kombinirana protibolečinska zdravila. Pršila ali kapljice, ki vsebujejo oksimetazolin ali ksilometazolin, omogočajo lažje dihanje ob zamašenem nosu. Suhi, neproduktivni kašelj lahko lajšamo z rastlinskimi sirupi ali zdravilom, ki vsebuje butamirat. Pri

produktivnem kašlju želimo pospešiti izkašljevanje, kar lahko dosežemo z zdravili, ki vsebujejo acetilcistein ali ambroksol.

26. 9.

DAN SLOVENSKIH LEKARN

Osrednja tema letošnjega dneva slovenskih lekarn je Imunski sistem, krepitev odpornosti in samozdravljenje. Na to temo bo sekcija farmacevtov javnih lekarn izdala tudi brošuro, ki bo na voljo v lekarnah. Prav tako pa bodo farmacevti Lekarne Ljubljana na voljo za kakršen koli nasvet.

Pomembno za dobro delovanje imunskega sistema je predvsem zdrav način življenja pravilna prehrana, redna telesna aktivnost, dovolj spanca in redna higiena. Izogibajmo se stiku z okuženimi. V zimskem času, ko primanjkuje sveže zelenjave, si lahko pomagamo s prehranskimi dopolnili. Odpornost lahko okrepimo tudi z uporabo ameriškega slamnika. Če zbolimo, se svetujejo počitek, dovolj tekočine in lajšanje posameznih simptomov.

#ZDRAVO

7


STROKOVNO

Če glava srbi, so lahko krive uši preko oblačil, pokrival in glavnikov, ki jih uporablja več oseb hkrati. Neodgovorno je odklanjanje sodelovanja pri zatiranju ušivosti, saj tako ne ogrožamo le sami sebe, temveč onemogočamo uspešno razuševanje tudi pri drugih.

Mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Tri milimetre dolga žuželka, ki v času svojega življenja na glavi izleže do 300 jajčec oziroma gnid, zagreni življenje marsikateremu otroku in staršu. Imenuje se naglavna uš in se najpogosteje pojavi ravno v času začetka šolskega leta, zato bodite pozorni. Uši so razširjene po vsem svetu. Poleg naglavne poznamo še belo ali oblačilno in sramno uš. Bela uš prenaša različne povzročitelje bolezni. Edini naravni gostitelj uši je človek, brez katerega kot zunanji paraziti ne morejo preživeti. Naglavna uš je drobna plazeča žuželka, velikosti bucikine glave ali sezamovega semena. Največkrat kot nepovabljen gost predvsem otroških glavic v vrtcih in šolah takoj po začetku šolskega leta povzroča srbenje lasišča. Srbenje se ne začne takoj po naselitvi uši na lasišču, ampak šele po imunskem odzivu na snovi, ki jih pri prebadanju kože in sesanju krvi uš izloča. Do srbenja pri nekaterih otrocih in predvsem odraslih ne pride, zato sta za izključitev ušivosti potrebni redno pregledovanje in prečesavanje lasišča z gostim glavnikom, najboljše nad belo podlago ali brisačo. Odrasle uši najpogosteje najdemo na zatilju in za ušesi, žive gnide pa se zadržujejo tik ob lasišču. Uši nimfe se izležejo iz gnid v 7 do 10 dneh, te pa začnejo odlagati jajčeca oz. gnide po 7 do 13 dneh. Naglavne uši se prenašajo z direktnim kontaktom, redkeje

8

#ZDRAVO

KAKO PREPREČITI ŠIRJENJE UŠI Brez gostitelja preživi uš le nekaj dni, občutljiva je na mraz in temperaturo, višjo od 60 ˚C. Obleko, posteljnino in pralne predmete operemo pri temperaturi nad 60 ˚C. Česar ne moremo oprati, lahko zamrznemo za 24 do 48 ur ali pa zatesnimo v plastično vrečko za 2 tedna. Po uporabi sesalnika pri čiščenju vrečko takoj zamenjamo, staro pa v zatesnjeni plastični vrečki zavržemo.

Ne drži, da so uši pokazatelj nečistoče.

POSTOPKI IN NAČINI RAZUŠEVANJA Uspešnost razuševanja je odvisna od sočasnega sodelovanja vseh, npr. staršev otrok v vrtcu ali šoli in njihovih družinskih članov. Priporočljivo je, da po opravljenem razuševanju ostane otrok doma še 24 ur. Samo razčesavanje ni učinkovita metoda razuševanja. Če uporabimo pripravek, ki vsebuje insekticid, ga vedno nanašamo na suho lasišče, pustimo delovati na lasišču predpisan čas in ponovimo nanos čez 7 do 10 dni. Lasišča ne umijemo vsaj še dan ali dva po tem, ko smo sprali preparat za razuševanje. Med prvim in drugim postopkom lasišče dnevno razčesavamo z gostim glavnikom. Odpornost uši na uporabljene insekticide se povečuje. Vzroki so lahko različni: pri nanašanju na mokro lasišče zaradi razredčitve učinkovine, prepogosta uporaba v preventivne namene in uporaba v premajhnih količinah. Če po ponovitvi postopka še vedno najdemo žive uši, drugega kroga razuševanja ne izvedemo z istim pripravkom. Poleg pripravkov z insekticidi so učinkoviti tudi tisti, ki vsebujejo benzilbenzoat in dimetikon. Slednji deluje na fizikalni način, tako da onemogoči ušem dostop do kisika

in se zato zadušijo. Za različne pripravke z eteričnimi in naravnimi olji v strokovni literaturi ni dovolj zanesljivih podatkov o njihovi učinkovitosti. Če lasišče speremo z mlačno mešanico vode in kisa, lažje mehansko odstranimo gnide z lasišča, se pa samo s tem postopkom uši ne znebimo. Prisotnost uši pri otrocih je pogosta, hitro in uspešno se jih znebimo le s sodelovanjem ter doslednim upoštevanjem navodil za ravnanje ob njihovem pojavu. DOBRO JE VEDETI: • Sprva prosojno telo uši se po hranjenju s krvjo obarva rdečkasto. • Najpogosteje se prenašajo z neposrednim stikom glave z glavo, manj pogosto pa preko glavnikov, posteljnine, kap, čelad ipd. • Pri razuševanju moramo natančno upoštevati navodila za uporabo pripravkov. • Lasišče pregledujemo in po pramenih razčesavamo od rastišča proti konicam las z gostim glavnikom pod močno svetlobo. • Predmete, ki so bili v stiku z lasmi, prekuhamo v vroči vodi ali v zaprti plastični vrečki za 24 ur spravimo v zamrzovalnik.


STROKOVNO

Slovo od cigarete odločitev o opustitvi kajenja in nekadilsko življenje tudi nadaljujejo. Program izvajamo v Centralni lekarni v Ljubljani, obsega 10 srečanj po 1,5 ure. Prvih 8 srečanj poteka enkrat tedensko, 9. srečanje je čez en mesec, zadnje, 10. srečanje pa pripravimo čez dva meseca. Do zdaj je program zaključilo 17 skupin. Skupno je obiskovalo srečanja 164 udeležencev, od teh je 97 postalo nekadilcev, 27 jih je zmanjšalo število pokajenih cigaret. Silva Zamljen, inž. farm., vodja programa Opustimo kajenje Kajenje tobaka predstavlja pomemben zdravstveni in socialni problem izjemnih razsežnosti. Cigarete ubijejo polovico svojih dolgotrajnih uporabnikov. Vsaka cigareta kadilcu odvzame 11 minut življenja. Odvisnost od nikotina, s katero se soočajo kadilci, ki želijo prenehati s kajenjem, jih pogosto odvrne od odločitve, da bi pri opustitvi tudi vztrajali. Pogosto je odvajanje pravo trpinčenje. V Lekarni Ljubljana izvajamo program, s pomočjo katerega kadilci lažje izpolnijo svojo

SREČANJA 18. SKUPINE ZAČNEMO:

OKTOBER

10. PRIJAVA NA

080 71 17

Sodelovanje, zaupanje in iskrenost med udeleženci ter vodjo so temelj programa. Na srečanjih predstavimo različne tehnike in metode opuščanja kajenja, spregovorimo

o učinkih tobačnega dima na telo, naučimo se sprostitvenih tehnik ter predstavimo nikotinsko nadomestno terapijo, ki omili abstinenčno krizo, vendar le ob varni in pravilni uporabi.

80

udeležencev programa je prenehalo kaditi oz. zmanjšalo število pokajenih cigaret Začetek nove skupine bo v torek, 10. oktobra 2017, v Centralni lekarni, Prešernov trg 5, Ljubljana. Število udeležencev v skupini je omejeno (do zapolnitve mest). Program je za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana BREZPLAČEN. Pred vstopom v novo skupino bomo z vami opravili razgovor, na katerega se lahko prijavite vsak delovnik med 9. in 19. uro na brezplačni telefonski številki 080 71 17.

STROKOVNO

Nasveti za nego aknaste kože Mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana Koža mladostnikov je zaradi hormonskih sprememb bolj mastna kot koža odraslih. Dejavniki nastanka aken so poleg povečane tvorbe maščobe še povečano poroženevanje kože, kolonizacija anaerobnih bakterij ter vnetni in imunski odgovor prizadetega tkiva. Akne se pojavljajo predvsem na obrazu, prsnem košu, ramenih in hrbtu. Koža ima masten lesk, v lojnicah so ogrci, črni in beli čepki, prisotni so mozolji, posamično ali v skupkih.

UMIVANJE Kožo negujemo redno in sicer najprej z umivanjem z mlačno vodo. Za čiščenje kože lahko uporabimo mila ali gele s protimikrobnim učinkom, po umivanju pa kožo popivnamo z mehko brisačo. Uporaba običajnih mil ni priporočljiva, ker nimajo ustreznega pH in kožo izsušijo. Občasno lahko za ogrce, ki niso vneti uporabimo tudi sredstva za »piling«, ki vsebujejo mlečno kislino in majhne delce za čiščenje por. NAMENSKA NEGOVALNA SREDSTVA Umivanju sledi nanos tonika in nemastne kreme ali gela. Takšna negovalna sredstva običajno vsebujejo salicilno in glikolno kislino. Povzročajo luščenje povrhnjice, odpirajo zamašena izvodila lojnic ali preprečujejo njihovo zamašitev. Spodbujajo sintezo kolagena, delujejo protivnetno in protibakterijsko. Alfa hidroksi kisline poleg vlaženja delujejo kot nežen »piling«, odstranijo odmrle celice, nečistoče in komedone. UPORABA USTREZNIH KREM Aknasta koža lahko zaradi zdravil ali pretirane uporabe čistilnih sredstev postane preveč suha. V takšnem primeru svetujemo uporabo vlažilne kreme, ki ne sme biti komedogena. V negovalne izdelke za aknasto kožo so vgrajene aktivne učinkovine, ki delujejo protivnetno in protibakterijsko, mehčajo poroženele dele, preprečujejo nastanek ogrcev ter pospešujejo celjenje. Za zaščito aknaste kože pred sončnimi žarki uporabljamo izdelke, ki ne spodbujajo nastanka komedonov. Če zdravnik predpiše pri zdravljenju aken uporabo derivatov retinola za zunanjo uporabo ter izotretionina in tetraciklinov za sistemsko uporabo, je treba opozoriti na možnost pojava občutljivosti na sonce. HUJŠE OBLIKE AKNAVOSTI Vzroki za nastanek aken so lahko poleg hormonskih tudi nekatera zdravila in obolenja, še zlasti, če se te prvič pojavijo po 25. letu starosti. Glede na izraženost znakov delimo akne na blage, srednje močne in močne. Le blage akne, pri katerih so prisotni samo komedoni, so primerne za samozdravljenje. Če so prisotne papule, pustule, ciste ali brazgotine, gre za hujše oblike aken, zato naj jih zdravi zdravnik. Tudi pri razširjeni blagi obliki aken na obrazu je bolje obiskati zdravnika.

#ZDRAVO

9


Svetovanja ob meritvah v Lekarni Ljubljana SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI IN MERJENJE HOLESTEROLA S SVETOVANJEM* *

Merjenje holesterola je plačljivo. Cena merjenja je 3,50 EUR

SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI

V JE STORITE ČNA A L P Z BRE

13. 09. 17

09.00–12.00

Bežigrajski dvor

18. 09. 17

09.00–12.00

19. 09. 17

09.00–12.00

Brdo

04. 10. 17

15.30–17.30

09. 10. 17

15.00–18.00

11. 09. 17

15.30–17.30

19. 09. 17

08.00–11.00

16. 10. 17

15.30–17.30

17. 10. 17

08.00–11.00

13. 09. 17

15.30–17.30

Citipark

02. 10. 17

15.00–18.00

09. 10. 17

15.30–17.30

Fužine

11. 10. 17

09.00–12.00

18. 09. 17

15.30–17.30

12. 09. 17

07.00–10.00

Idrija

25. 09. 17

07.30–10.30

27. 09. 17

07.00–10.00

Ivančna Gorica

14. 09. 17

09.00–12.00

11. 10. 17

07.00–10.00

Koseze

27. 09. 17

09.00–12.00

Idrija

11. 09. 17

07.30–10.30

Lekarna pri polikliniki

28. 09. 17

16.00–18.00

Ivančna Gorica

27. 09. 17

15.45–17.45

Lekarna pri polikliniki

27. 09. 17

15.30–17.30

Lekarna pri šišenski knj.

20. 09. 17

11.30–13.30

Lekarna pri šišenski knj.

16. 10. 17

15.30–17.30

15. 09. 17

09.00–12.00

08.30–11.30

09.00–12.00

Logatec

12. 09. 17

12. 10. 17

10. 10. 17

08.30–11.30

Lukovica

19. 09. 17

08.00–11.00

Medvode

02. 10. 17

15.30–18.00

Medvode

22. 09. 17

09.00–12.00

Metelkova

26. 09. 17

15.30–18.00

Moste

19. 09. 17

09.00–12.00

Rakovnik

13. 09. 17

15.30–17.30

Metelkova

12. 09. 17

09.00–12.00

12. 09. 17

16.00–18.00

25. 09. 17

15.30–18.00

Rakovnik

11. 09. 17

09.00–11.00

10. 10. 17

16.00–18.00

Savska

21. 09. 17

09.00–12.00

Šiška

12. 10. 17

15.30–18.00

21. 09. 17

09.00–12.00

Škofljica

11. 10. 17

15.30–18.00

19. 10. 17

09.00–12.00

19. 09. 17

15.30–17.30

Šiška

20. 09. 17

09.00–11.00

12. 10. 17

15.30–18.00

Škofljica

25. 09. 17

09.00–12.00

24. 10. 17

15.30–17.30

20. 09. 17

15.30–17.30

Trnovo

03. 10. 17

09.00–11.00

28. 09. 17

15.30–18.00

Trzin

26. 09. 17

09.00–12.00

11. 10. 17

15.30–17.30

Vnanje Gorice

25. 09. 17

08.00–11.00

11. 09. 17

15.30–17.30

16. 10. 17

15.30–17.30

Vila Urbana

20. 09. 17

09.00–12.00

19. 09. 17

09.00–12.00

Brdo

Cerknica

Levstik

Stari trg pri Ložu

Meritve holesterola in glukoze v krvi izvajamo z merilnikom:

10

#ZDRAVO

Centralna lekarna

Citipark Črnuče

Grosuplje

Šentvid

Trnovo

Vič

Vila Urbana WTC

Meritve glukoze v krvi izvajamo z merilnikom:


FINDRISC: presejalni vprašalnik FINDRISC in svetovanje ob sladkorni bolezni (presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno za razvoj sladkorne bolezni) Bežigrajski dvor Centralna lekarna Borovnica Črnuče Ivančna Gorica Koseze Lukovica Medvode Metelkova Moste Rakovnik Savska Šentvid Škofljica Vnanje Gorice Vila Urbana Vrhnika

20. 09. 17 10. 10. 17 27. 09. 17 11. 10. 17 19. 09. 17 10. 10. 17 05. 10. 17 11. 10. 17 27. 09. 17 19. 09. 17 12. 10. 17 12. 09. 17 26. 09. 17 19. 09. 17 13. 09. 17 11. 09. 17 21. 09. 17 10. 10. 17 25. 09. 17 11. 10. 17 25. 09. 17 20. 09. 17 19. 09. 17 10. 10. 17

FRAX: presejalni vprašalnik FRAX in svetovanje ob osteoporozi (presejalni vprašalnik FRAX podaja oceno tveganja za osteoporotični zlom) Bežigrajski dvor Centralna lekarna Borovnica Črnuče Ivančna Gorica Medvode Metelkova Rakovnik Šentvid Škofljica Vila Urbana Vrhnika

PLETIZMOGRAFIJA * Za merjenje venskega pretoka se je potrebno predhodno naročiti v lekarni.

*

Centralna lekarna Moste Rakovnik Vnanje Gorice Meritev venskega pretoka izvajamo s pomočjo partnerja:

V JE STORITE ČNA BREZPLA 09.00–11.00 15.00–18.00 12.00–15.00 12.00–15.00 15.00–18.00 15.00–18.00 09.00–12.00 09.00–12.00 09.00–12.00 08.00–11.00 15.00–18.00 09.00–12.00 15.30–18.00 09.00–12.00 15.30–17.30 09.00–11.00 09.00–12.00 16.00–18.00 09.00–12.00 15.30–18.00 08.00–11.00 09.00–12.00 09.00–12.00 14.00–17.00

V JE STORITE ČNA BREZPLA

05. 10. 17 12. 09. 17 21. 09. 17 05. 10. 17 27. 09. 17 11. 10. 17 26. 09. 17 04. 10. 17 05. 10. 17 11. 10. 17 28. 09. 17 12. 09. 17 26. 09. 17 13. 09. 17 11. 09. 17 11. 10. 17 25. 09. 17 11. 10. 17 05. 10. 17 19. 09. 17 10. 10. 17

09.00–11.00 15.00–18.00 09.00–12.00 09.00–12.00 12.00–15.00 12.00–15.00 15.00–18.00 15.00–18.00 09.00–12.00 09.00–12.00 15.00–18.00 09.00–12.00 15.30–18.00 15.30–17.30 09.00–11.00 10.00–12.00 09.00–12.00 15.30–18.00 09.00–12.00 09.00–12.00 14.00–17.00

V JE STORITE ČNA A L P Z BRE 17. 10. 17 27. 09. 17 16. 10. 17 21. 09. 17

09.00–12.00 09.00–12.00 09.00–12.00 09.00–12.00

Bežigrajski dvor Borovnica Ivančna Gorica Škofljica Vrhnika

V JE STORITE ČNA BREZPLA

16. 10. 17 27. 09. 17 11. 10. 17 05. 10. 17 11. 10. 17 25. 09. 17 11. 10. 17 19. 09. 17 10. 10. 17

09.00–11.00 12.00–15.00 12.00–15.00 09.00–12.00 09.00–12.00 09.00–12.00 15.30–18.00 09.00–12.00 14.00–17.00

V JE STORITE ČNA A L P Z BRE

TERMINI SVETOVANJ O NEGI KOŽE Centralna lekarna Citipark Ivančna Gorica Lekarna pri polikliniki Miklošič Supernova

19. 09. 17 13. 10. 17 03. 10. 17 12. 10. 17 18. 09. 17 27. 09. 17 21. 09. 17 07. 09. 17 21. 09. 17

08.00–10.00 14.00–16.00 12.00–14.00 12.00–14.00 13.00–14.00 13.00–15.00 13.00–14.30 11.00–13.00 11.00–13.00

INDIVIDUALNO SVETOVANJE O NEGI KOŽE

Za lepo in zdravo kožo je, poleg zdravega življenjskega sloga, bistvenega pomena tudi pravilna nega kože. V Lekarni Ljubljana smo se, poleg vsakodnevnega svetovanja odločili, za individualni pristop k svetovanju o negi kože. Na svetovanje o negi kože se lahko naročite pri farmacevtskem tehniku v lekarni. Z veseljem vam bomo pomagali in skupaj z vami izbrali najboljši izdelek.

V JE STORITE ČNA A L P Z BRE

SVETOVANJE - HOMEOPATIJA (posvet z mag. farm., homeopatom) Lekarna Supernova V primeru odsotnosti mag. farm. homeopatinje svetovanje odpade. Prisotnost se lahko preveri na tel. 01/280 86 77. Bežigrajski dvor Lekarna pri polikliniki Metelkova WTC Vrhnika

od ponedeljka do petka

10.00–14.00

11. 10. 17 13. 09. 17 12. 09. 17 05. 10. 17 21. 09. 17 12. 09. 17 03. 10. 17

09.00–11.00 10.00–13.00 15.00–18.00 15.00–18.00 10.00–14.00 09.00–12.00 14.00–17.00

Izdaja homeopatskih zdravil in svetovanje poteka v naslednjih enotah Lekarne Ljubljana, ki imajo pooblaščeno osebo za izdajo homeopatskih zdravil: Supernova, Bežigrad, Bežigrajski dvor, Centralna, Cerknica, Črnuče, Fužine, Logatec, Log - Dragomer, Medvode, Metelkova, Miklošič, Nove Jarše, Lekarna pri polikliniki, Polje, Rakovnik, Šentvid, Škofljica, Lekarna pri šišenski knjižnici, WTC, Vič, Vrhnika, Ivančna Gorica, Moste. V JE STORITE ČNA A L P BREZ

SVETOVANJE - BACHOVA CVETNA TERAPIJA (podrobnejši posvet)

PLETIZMOGRAFIJA * Za merjenje venskega pretoka se je potrebno predhodno naročiti v lekarni. Merjenje venskega pretoka je plačljivo. Cena merjenja je 1.00 EUR

Vrhnika 26. 09. 17 Meritev venskega pretoka izvajamo s pomočjo partnerja:

PROSTATA: presejalni vprašalnik IPSS in svetovanje ob težavah s prostato (presejalni vprašalnik IPSS meri izraženost simptomov ob težavah spodnjih sečil)

Metelkova Miklošič 09.00–15.00

19. 09. 17 10. 10. 17

15.00–18.00 13.00–14.30

Bachova cvetna terapija, priprava mešanice in posvet poteka v izbranih enotah Lekarne Ljubljana: Supernova, Centralna lekarna, Citipark, Logatec, Log - Dragomer, Medvode, Metelkova, Miklošič, Polje, Škofljica, Vrhnika, Lekarna pri polikliniki, Lekarna pri šišenski knjižnici.

#ZDRAVO

11


NEGA TELESA

ALOE VERA X2, ALOE VLAŽILNA KREMA ZA OBRAZ

ALOE VERA X2, ALOE UNIVERZALNA KREMA

Vsebuje hialuronsko kislino in UV filter. Primerna je za občutljivo in netolerantno kožo, nagnjeno k pordelosti, 50 ml.

Vsebuje hialuronsko kislino in buriti olje. Namenjena je negi kože obraza, rok in telesa. Primerna je za občutljivo in netolerantno kožo, nagnjeno k pordelosti, 50 ml.

redna cena: 14,95 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 5,95 € cena s Kartico zvestobe

11,96 €

3

POPUST:

20%

100% ORGANSKO KARITEJEVO MASLO

Kožo vlaži in izdatno hrani. Je naravno obogateno z vitaminoma A in E. Obnavlja tudi poškodovane lasne konice. Na voljo: kakav in kokos ali navadno, 250 ml. redna cena: 18,29 € cena s Kartico zvestobe

13,72 €

3

POPUST:

25%

Vidno gladi gube in spodbuja naravni sijaj kože. Koža je prožna in mehka na dotik. Na voljo dve različici: za normalno do mešano kožo in za suho kožo, 50 ml. redna cena: 28,58 € cena s Kartico zvestobe

12

POPUST:

20%

ALGO-DERM KREMA, LEKARNA LJUBLJANA

Krema z rjavo morsko algo je namenjena vsakodnevni negi obraza in vratu. Primerna je za nego zahtevne in občutljive kože, 50 ml.

12,06 €

3

POPUST:

20%

MELVITA IZJEMNO ZLATO OLJE L'OR BIO

100% naravno suho olje s prefinjeno dišavo, ki vsebuje harmonijo petih dragocenih olj, zagotavlja hranilno in obnavljalno nego obraza, telesa in las. 50 ml. redna cena: 20,00 € cena s Kartico zvestobe

5

POPUST:

20%

EUC-DermoPurifyer-razprodaja-jul2017-OGLAS-Katalog_LL-190x92,5-03.indd 1

#ZDRAVO

1

redna cena: 15,07 € cena s Kartico zvestobe

VICHY IDEALIA

22,86 €

4,76 €

16,00 €

4

POPUST:

20%

17/08/17 09:17


NEGA TELESA

VICHY SLOW AGE

VICHY AMINEXIL CLINICAL 5

Dnevna nega, ki deluje na znake staranja v nastajanju in upočasnjuje proces staranja kože. Aktivne učinkovine delujejo na tanke linije in gube, na neenakomerno polt in temne lise ter na pomanjkanje elastičnosti kože. Na voljo dve vrsti: za normalno do mešano kožo in za suho, 50 ml.

Ampule proti izpadanju las za moške in ženske. Ekskluzivna spojina Aminexil, molekule proti izpadanju las s klinično dokazano učinkovitostjo in 5 aktivnih sestavin za celovito delovanje lasišča, 21 x 6 ml + DARILO 7 kosov Dercos ampul proti izpadanju las.

redna cena: 30,01 € cena s Kartico zvestobe

23,71 €

5

redna cena: 64,00 € cena s Kartico zvestobe

POPUST:

49,92 €

21%

5

POPUST:

22%

A-DERMA EXOMEGA EMOLIENTNA KREMA D.E.F.I.

LA ROCHE-POSAY REDERMIC C

Namenjena je negi zelo suhe kože in kože nagnjene k atopijskemu dermatitisu. Za obraz in telo. Brez parabenov, konzervansov, dišav, 200 ml.

Nega primerna za občutljivo kožo, zapolni globoke gube, učvrsti in poenoti polt. Formula vsebuje visoko koncentracijo vitamina C, ki pomaga v boju proti znakom staranja. Tekstura je sveža in se hitro vpije. Na voljo za normalno do mešano kožo in za suho kožo, 40 ml.

redna cena: 19,00 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 33,75 € cena s Kartico zvestobe

15,20 €

4

POPUST:

26,33 €

20%

5

LA ROCHE-POSAY EFFACLAR DUO +

AVÈNE CICALFATE

redna cena: 15,37 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 8,82 € cena s Kartico zvestobe

Nega z okrepljenim delovanjem proti nepravilnostim. Odmaši pore in preprečuje nastanek rdečih in rjavih lis na koži, 40 ml.

Krema za obnovo občutljive, razdražene in poškodovane vrhnje plasti kože dojenčkov, otrok in odraslih, 40 ml.

POPUST:

7,06 €

20%

u go dn

2po0pu%st

POPUST:

20%

a ime i k e K ar tn

os

tz

2

e z ves tobe

3

22%

tic

12,30 €

POPUST:

#ZDRAVO

13


NEGA TELESA

MEDICINSKA KREMA CALMIA®

PROCULIN NOVO TEARS

Z vitaminoma K1, B6 in dekspantenolom. Krema s trojnim delovanjem vlaži, obnavlja in izboljša prožnost kože, pri kožnih spremembah pri onkološkem zdravljenju ter pri aknah, 75 ml.

ADVANCE

BREZ KONZERVANSOV

Kapljice za oko z obnovitvenim in zaščitnim delovanjem. Brez konzervansov, primerne tudi za uporabnike kontaktnih leč, 10 ml.

redna cena: 29,34 € cena s Kartico zvestobe

26,41 €

5

POPUST:

10%

Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

o v o N

Zaupaj naravi.

Slovenska naravna kozmetika

Barva za lase Martis Respect Naravni kremni šamponi Naturavit Olje za cepljene konice Sprej za zaščito las Regenerator za barvane lase Regenerator proti izpadanju las

ug odno s t z

15

z ve

a

im e

stobe

popus%t

tnike K ar tic

e

Akcija velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 7. 9. do 16. 10. 2017 oz. do prodaje zalog v navedenem terminu, v izbranih enotah Lekarne Ljubljana, ki so navedene na www.lekarna24ur.com. Akcija velja za vse izdelke Naturavit vključno z barvami za lase Martis Respect. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolične.

tz ugodnos

10

%

ai m e tn

NOVO! Dr. Böhm® Magnesium Sport®. Za športnika v meni. www.dr-boehm.si

Močan trio za športne dosežke Kombinacija magnezija in kalija, dopolnjena z vitaminom C.

ez

popust

v e s to e b

NAJ ŽIVI ŠPORT ti c ike Kar

Magnezij prispeva k sproščanju energije pri presnovi, k ravnotežju elektrolitov ter k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Kalij in magnezij prispevata k delovanju mišic in živčnega sistema. Vitamin C ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Dr. Böhm® - kakovost, ki gradi zaupanje

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 7. 9. do 16. 10. 2017 oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana in v spletni lekarni Lekarna24ur.com. Akcija velja za izdelke Dr. Böhm Magnesium Sport. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

14

magSport_SL_LekarnaLublj_190x87_v01.indd 1

#ZDRAVO

11.08.17 15:16


ŠPORTNIKI

PERSKINDOL ACTIVE GEL

RESVERATROL 150 MG

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Za nego v predelu mišic in sklepov. Ob nanosu na želeno mesto (hrbet, roke, noge, vrat, komolci, kolena, ramena, zapestja, stopala) nudi prijeten občutek hlajenja, ki se kmalu spremeni v ogrevanje, 100 ml.

redna cena: 17,18 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 10,98 € cena s Kartico zvestobe

Prehransko dopolnilo s suhim izvlečkom japonskega dresnika v obliki kapsul, 60 kapsul, Galenski laboratorij Lekarne Ljubljana.

13,74 €

3

POPUST:

9,33 €

20%

2

POPUST:

15%

NEXCARE™ COLD SPREJ

Hladilno pršilo z močnim hladilnim učinkom je namenjeno predvsem uporabi pri športnih poškodbah. Zahvaljujoč takojšnjemu hladilnemu učinku pomaga pri lajšanju bolečin in zmanjševanju oteklin pri zvinih in nategih ter blaži bolečine zaradi utrujenih mišic, 150 ml.

2,84 €

1

POPUST:

10%

tz

1po0pu%st

a ime i k e K ar tn

os

redna cena: 3,16 cena s Kartico zvestobe

u go dn

Futuro™ sport bandaža za koleno (na voljo velikosti S, M in L)

tic

Futuro™ sport opornica za gleženj in

e z ves tobe

PRETEČITE VSE RAZDALJE!

Akcija velja za Futuro Sport opornico za gleženj in koleno (črna barva, velikosti S, M, L).

NOVO!

FlexiForce obliži

POPUST

Edini obliži s hladilno-grelnim delovanjem, ki TAKOJ odpravijo bolečine v hrbtu, vratu in ramenih. Popust velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana. Akcija velja od 7. septembra do 16. oktobra 2017 oziroma do odprodaje zalog v navedenem terminu v vseh enotah Lekarne Ljubljana in spletni lekarni Lekarna24ur.com.

FlexiForce-oblizi-oglas-190x70-avg2017.indd 1

29. 08. 2017 12:11:15

Za naravno zdravljenje bolečine razbolelih mišic in sklepov redno uporabljajte zdravilo rastlinskega izvora v kremi Rosacta®, z dvojno močjo rožmarina. Kremo nanesite 2- do 3-krat na dan.

Bolečino zdravi, uživaj v naravi.

www.rosacta.si

170529 Informacije za uporabnike

NOVO

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. ® Rosacta je tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora za navedeno področje uporabe, ki temelji izključno na podlagi dolgotrajnih izkušenj. Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

#ZDRAVO

15


ZA BOLJŠE POČUTJE

KALMIN

VITAMINI IN MINERALI

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 16,64 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 7,44 € cena s Kartico zvestobe

Prehransko dopolnilo s hidrolizatom mlečne beljakovine kazeina v obliki kapsul, 30 kapsul, Galenski laboratorij Lekarne Ljubljana.

13,31 €

3

Prehransko dopolnilo z vitamini in minerali v obliki tablet, 30 tablet, Galenski laboratorij Lekarne Ljubljana.

POPUST:

5,21 €

20%

2

POPUST:

30%

DR. STEINBERGER EISENBLUT PLUS EKO PROPOLIS KAPSULE

Prehransko dopolnilo s propolisom v obliki kapsul, 60 kapsul.

Naravni tonik z visokim odmerkom železa, ki prispeva k zmanjšanju utrujenosti. Železo je v tem toniku v obliki glukonata. Ne povzroča prebavnih motenj in ne barva sklenine, 450 ml.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano."

redna cena: 18,17 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 9,95 € cena s Kartico zvestobe

14,54 €

3

POPUST:

8,96 €

20%

POPUST:

10%

VALENS IMUNOFIT JUNIOR +

IMUNOSAL

Prehransko dopolnilo z betaglukani, vitaminoma C in D ter cinkom, 120 ml + GRATIS: Valens Multivitamin Junior, ustno pršilo, prehransko dopolnilo z multivitamini za otroke, 25 ml.

Prehransko dopolnilo na osnovi beta-glukana, vitaminov in mineralov, od dopolnjenega 1. leta naprej, 150 ml. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 9,89 € cena s Kartico zvestobe

7,91 €

2

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

2

REDNA CENA:

POPUST:

20

%

17,68 €

Imunski sistem

Ožilje

Za otroke od 1. leta dalje

Ko gre naš mal~ek v vrtec in šolo! Zdravilne rastline in vitamini. Brez dodanega sladkorja.

Dihala

Za otroke od 1. leta dalje

Nespe~nost

Popust velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana in samo na izdelke objavljene v tem oglasu. Akcija velja od 7. 9. do 16. 10. 2017 oz. do prodaje zalog v navedenem terminu, v enotah Lekarne Ljubljana in v spletni lekarni Lekarna24ur.com. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

16

#ZDRAVO

GRATIS

Naravne kapsule. Za enakomerno 24-urno delovanje poskrbi podaljšano sproš~anje aktivnih snovi vsake 3 ure. -


ZA BOLJŠE POČUTJE

CANNAMEDIS KONOPLJIN ČAJ

ORGANSKI ČAJ GOOD NATURE

Čaj iz posušene jedilne konoplje je blagega in prijetnega okusa. Ne vsebuje kofeina. Konoplja je pridelana in gojena brez uporabe pesticidov in herbicidov. 100% naravno, bio, brez glutena, 30 filter vrečk.

Napitek iz ekološko pridelanih zelišč, 20 filter vrečk. Na voljo več čajev: Bezeg, Kamilica, Kopriva, Materina dušica, Lipa, Meta in Šipek/Hibiskus.

1g+rat1is

redna cena: 5,89 € cena s Kartico zvestobe

4,71

1

POPUST:

20%

Ob nakupu enega čaja Good Nature, drugi okus po izbiri gratis. Akcija velja do 16. 10. 2017 oz. do prodaje zalog.

PIC VEDOPREMIUM

Digitalni termometer je v celoti vodoodporen, ima gibljivo konico, zeleno in rdečo osvetlitev zaslona in alarm ob povišani temperaturi. Se samodejno izklopi in ima doživljenjsko garancijo. redna cena: 14,99 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

20%

HIPERTONIČNA IN FIZIOLOŠKA LINIJA NOVO

ugodn

PRAVA REŠITEV OB PREHLADIH, VNETJIH SREDNJEGA UŠESA IN ALERGIJAH za dojenčke, otroke in odrasle

!

TONIMER LAB: HYPERTONIC BABY

TONIMER LAB: HYPERTONIC NOSNO PRŠILO

NOSNO PRŠILO

NOSNO PRŠILO

Ob prvih znakih prehlada in alergij za otroke in odrasle.

• prvi znaki prehlada • preprečevanje vnetja srednjega ušesa • vnetje sinusov in dolgotrajni prehladi • za otroke od 1. leta starosti naprej

Ob prvih znakih prehlada in alergij za dojenčke in otroke do 3. leta starosti.

Akcija velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 7. 9. do 16. 10. 2017 oz. do prodaje zalog v navedenem terminu, v enotah Lekarne Ljubljana in spletni lekarni Lekarna24ur.com. Akcija velja za vse izdelke Tonimer lab. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolične. Izdelkov ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

%

a ime i ke Kar tn

os

tz

1po5pust

TONIMER LAB: PANTHEXYL

e z vestobe

3

t ic

11,99 €

Tonimer Slovenija

POSEBNA UGODNOST za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana Ugodnosti veljajo od 7. 9. do 16. 10. 2017 ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana.

Akcijske cene za preventivne meritve v Posvetovalnici Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, Dalmatinova ul. 10, 1. nadstropje, v Ljubljani, ob ponedeljkih, torkih, četrtkih, petkih od 9.00 do 12.00 ter ob sredah od 11.00 do 15.00.

Tel.: 01/234-75-55 E-mail: posvetovalnicazasrce@siol.net www.zasrce.si

Vrsta preiskave Glukoza Holesterol Trigliceridi Glukoza in holesterol Glukoza in trigliceridi Holesterol in trigliceridi Holesterol, trigliceridi, glukoza EKG Gleženjski indeks Meritev hitrosti pulznega vala, ocena starosti žil Posvet s kardiologom Zdravstveno-vzgojno svetovanje Krvni tlak Saturacija

AKCIJSKA CENA 2,00 EUR 3,00 EUR 3,00 EUR 4,50 EUR 4,50 EUR 6,00 EUR 7,50 EUR 2,00 EUR 6,00 EUR 6,00 EUR 10,00 EUR brezplačno brezplačno brezplačno

REDNA CENA 2,50 EUR 3,50 EUR 3,50 EUR 5,50 EUR 5,50 EUR 7,00 EUR 9,00 EUR 4,00 EUR 9,00 EUR 9,00 EUR 15,00 EUR

#ZDRAVO

17


ZRELA LETA

KOENCIM Q10 30 MG Z ANTIOKSIDANTI

Prehransko dopolnilo s koencimom Q10, vitaminoma C in E ter selenom v obliki kapsul, 30 kapsul, Galenski laboratorij Lekarne Ljubljana.

PEGASTI BADELJ

Prehransko dopolnilo s silimarinom in holinom. Holin ima vlogo pri delovanju jeter, 30 kapsul, Galenski laboratorij Lekarne Ljubljana.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 9,99 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 7,10 € cena s Kartico zvestobe

7,99 €

2

POPUST:

20%

5,68 €

2

POPUST:

20%

PROSTANIL MAX

Afriška sliva pomaga ohranjati normalno funkcijo uriniranja in pripomore k zdravju sečil pri moških. Plod palmeta pomaga ohranjati normalno funkcijo uriniranja ter za zdravje prostate, 30 kapsul.

VENO MAX GEL

redna cena: 9,98 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 8,55 € cena s Kartico zvestobe

7,98 €

18

#ZDRAVO

2

POPUST:

20%

Pri težavah z venami na nogah. Blaži občutek težkih in utrujenih nog. Sprošča, ščiti in osveži utrujene noge. Se hitro vpija in ne pušča mastnih sledi, 100 ml.

6,84 €

2

POPUST:

20%


ZRELA LETA

VEROVAL MERILNIK - EKG/KRVNI TLAK

MERILNIK KRVNEGA TLAKA NISSEI DSK – 1031

Veroval naprava 2 v 1 omogoča kontrolo srčnega ritma (EKG) in merjenje krvnega tlaka. Podatke lahko preprosto prenesete in shranite z Veroval® medi.connect programsko opremo.

Prikaz rezultata na posebnem grafu. Univerzalna manšeta, za enostavnejše in hitrejše merjenje (za obseg rok od 22 do 42 cm). Ima 2 x 60 spominskih mest, možnost prikaza povprečne vrednosti meritve, priklopa na adapter. 5 let garancije.

redna cena: 174,46 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 69,90 € cena s Kartico zvestobe

139,57 €

10

POPUST:

55,92 €

20%

8

POPUST:

20%

OMRON M6 MERILNIK KRVNEGA TLAKA

URIFAR

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

M6 Comfort je validiran tudi za sladkorne bolnike, pomaga pri odkrivanju tveganja kapi, zaznava motnje srčnega ritma, pametna manšeta poda točno meritev kjerkoli na nadlakti.

redna cena: 24,90 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 107,85 € cena s Kartico zvestobe

Vsebuje D-manozo, granatno jabolko in ptičjo dresen, ki pomaga izločati patogene bakterije iz urinarnega trakta, 14 vrečk.

21,17 €

5

POPUST:

86,28 €

15%

8

POPUST:

20%

Clinically Tested with atrial fibrillation Clinically Tested BHS protocol: A/A Clinically Tested with atrial fibrillation

Clinically Tested in special population

Clinically Tested BHS protocol: A/A Clinically Tested in special population

Ko obvarujete svoje srce, obvarujete vse, kar vam je pri srcu.

www.sanofarm.si

Znižuje holesterol v krvi Varuje srce in ožilje

Na voljo v lekarnah in specializiranih trgovinah

#ZDRAVO

19


MALČKI

Ob nakupu dveh izdelkov Malček, DARILO nahrbtnik. Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana ob nakupu 2 katerihkoli izdelkov* Malček od 7. 9. do 16. 10. 2017 oz. do razdelitve daril. Zaloga daril je omejena. * Akcija ne velja za galenske izdelke Malček.

17,61 €

4

POPUST:

20%

BETACOLD® JUNIOR MEHKE PASTILE

Za imunsko obrambo. Vitamina A in D3 imata vlogo pri delovanju imunskega sistema. Mehke pastile s sestavo brez sladkorja: naravni Wellmune beta-glukan, naravni vitamini, ksilitol in stevija. Primerno za otroke od 2. leta starosti, 30 pastil.

t r Prehransko dopolnilo s kombinacijo za ime t n ike K a živih bakterijskih kultur, inulina, vitamina C in cinka, ki ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in presnovi. Za otroke od 4. leta dalje, 20 žvečljivih čokoladnih medvedkov. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

OMEGAMULTI® JUNIOR

Za možgane, normalno rast in razvoj. Omega-3 ima vlogo pri delovanju možganov. Vitamin B5 prispeva k umskim zmogljivostim. Vitamin D3 je potreben za normalno rast in razvoj kosti otrok. Okusne mehke pastile, za otroke od 2. leta starosti, 30 pastil.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 14,99 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 14,99 € cena s Kartico zvestobe

13,49 €

3

POPUST:

10%

13,49 €

3

POPUST:

10%

PREMAMA DUO

PREMAMA

Multivitaminski in multimineralni izdelek, namenjen ženskam, ki načrtujejo nosečnost, nosečnicam in doječim materam, 30 tablet.

Multivitaminski in multimineralni izdelek z omega 3-maščobnima kislinama DHK in EPK, namenjen ženskam, ki načrtujejo nosečnost, nosečnicam in doječim materam, 30 tablet in 30 mehkih kapsul.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 11,91 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 16,90 € cena s Kartico zvestobe

8,34 € 20

#ZDRAVO

2

POPUST:

30%

e z ves tobe

PROBIVAL CHOCO+C+ZN

1po0pu%st

11,83 €

3

POPUST:

30%

os

redna cena: 22,01 € cena s Kartico zvestobe

Multivitaminski tonik s kalcijem in 9 vitamini. Vitamini B6, B 12 in C imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema. Ne vsebuje konzervansov. Primeren je za otroke od 3. leta dalje, 250 ml. u go dn

Balzam za telo, ki koži vrača lipide in jo takoj pomiri. Primeren za občutljivo, zelo suho in razdraženo kožo, nagnjeno k srbečici, ki posledično povzroča praskanje. Primeren tudi za kožo nagnjeno k atopiji in alergijam, 400 ml.

FLORADIX KINDERVITAL

tic

LA ROCHE-POSAY LIPIKAR BAUME AP +


MALČKI

WAYA® D3 KAPLJICE

WAYA® LGG® PROBIOTIČNE KAPLJICE

Kapljice s probiotično kulturo LGG® in z vitaminom D3 v oljni suspenziji. Vitamin D je potreben za normalno rast in razvoj kosti otroka ter ima vlogo pri delovanju imunskega sistema. Primerno za novorojenčke, dojenčke in otroke, 10 ml.

Kapljice vsebujejo probiotično kulturo LGG®, ki je normalno prisotna v črevesju in skrbi za uravnoteženo črevesno mikrofloro. Kapljice so primerne od rojstva dalje, 10 ml.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 13,52 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 12,81 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

10,89 €

15%

u go dn

HEDRIN - 100% UČINKOVITA REŠITEV PRED UŠMI IN GNIDAMI

1po0pu%st

e z ves tobe

3

Brez uši.t zBrez drame. r a im e Ka os

tic

11,49 €

etnik

Hedrin Once, tekoči gel, 100% uniči uši in gnide v enem 15 minutnem nanosu, 100 ml. Hedrin Protect & Go pršilo, zaščita pred ušmi prijetnega vonja in brez biocidov, 120 ml.

3

POPUST:

15%

URIFAR KIDS

Prehransko dopolnilo s kombinacijo D-manoze ter vitamina C in vitamina A, ki ohranja zdravje sluznice (sečil). S prijetnim okusom banane, primerno za otroke od 4. leta dalje, 14 vrečk. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 19,90 € cena s Kartico zvestobe

16,92 €

Akcija velja za izdelka Hedrin Once in Hedrin Protect&Go.

4

POPUST:

15%

POMEMBNO

TE SRBI IN SE PRASKAŠ?

Srbenje lasišča in praskanje sta lahko znaka, da imaš uši. Vendar se srbenje začne šele po tem, ko se telo odzove na posebno snov, ki jo uš izloči ob sesanju krvi. Pri nekaterih do srbenja ne pride, zato je potrebno redno pregledovanje in prečesavanje lasišča.

redna cena: 10,90 € cena s Kartico zvestobe € POPUST:

8,72

ALTO POU

losjon proti ušem in gnidam - Učinkuje v 10 minutah. - 100% učinkovit* pri odpravljanju uši. - Brez insekticidov. - Uši ne razvijejo odpornosti na izdelek. - Varen za uporabo in nežen do lasišča. - 100 ml *Ex vivo študija učinkovitosti – Laboratorij za parazitologijo-mikologijo, Pariz (2015)

20%

Samo prečesavanje ne odstrani uši! Uspešnost razuševanja je odvisna od sočasnega sodelovanja vseh (npr. staršev otrok v vrtcu ali šoli in njihovih družinskih članov). Priporočljivo je, da po opravljenem razuševanju ostane otrok doma še 24 ur.

UČINKOVITO SE ZNEBI UŠI

Uš preživi brez gostitelja le nekaj dni, občutljiva je na mraz in temperaturo, višjo od 60 ˚C. ODKRIVANJE IN - Obleko, posteljnino in pralne PREPREČEVANJE UŠIVOSTI predmete operite pri temperaturi Naglavne uši se prenašajo z nad 60 ˚C. neposrednim stikom, redkeje prek - Česar ne morete oprati, lahko oblačil, pokrival in glavnikov. zamrznete za 24 do 48 ur ali zatesnite - Enkrat tedensko preglejte lasišče, v v plastično vrečko za 2 tedna. času epidemije vsak dan. - Vrečko sesalnika po sesanju takoj - Prečešite lase nad belo podlago. zamenjajte, staro pa v zatesnjeni - Skrbno preglejte glavnik. plastični vrečki zavrzite. - Izdelke za razuševanje uporabljajte samo takrat, ko že odkrijete uši in nikoli v POSTOPEK RAZUŠEVANJA preventivne namene. - Izdelek proti ušem nanesite na suhe lase, temeljito masirajte in pustite delovati na lasišču predpisani čas. - Razčešite z gostim glavnikom. - Nanos je treba ponoviti čez 7-10 dni. - Lasišče dnevno razčesavajte z gostim glavnikom.

#ZDRAVO

21


30 % PO PUSTA

SEPTEMBER MATIČNI MLEČEK

Prehransko dopolnilo z medom, svežim matičnim mlečkom, pantotensko kislino in vitaminom B6. Vitamin B6 ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju, pantotenska kislina pa prispeva k umskim zmogljivostim. Oba prispevata tudi k sproščanju energije pri presnovi ter zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

15 % PO PU STA

SEPTEMBER

Distributer: LL Grosist, Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana.

SEPTEMBER OKTOBER

MESEČNA AKCIJA

Ukrepajte takoj in preženite viruse še danes.

20 % PO PUSTA

OKTOBER

Naravna izbira za večjo odpornost.

10 % P OPU STA

OKTOBER

Za otroke in odrasle.

Imunoglukan P4H® je primeren za vso družino, za diabetike, vegetarijance in osebe z alergijami. Ne vsebuje glutena in laktoze. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo prehrano.

Akcija za izdelek Matični mleček, 10 plastenk (30 % popusta) in za izdelke Corega (15 % popusta) velja od 1. 9. do 30. 9. 2017 oziroma do prodaje zalog. Akcija za izdelke Vichy Dercos (20 % popusta) in izdelke Imunoglukan P4H® (10 % popusta) velja od 1. 10. do 31. 10. 2017 oziroma do prodaje zalog. Vse akcije veljajo za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana in spletni lekarni Lekarna24ur.com. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne velja za pravne osebe. Slike so simbolične.

www.lekarnaljubljana.si I www.lekarna24ur.com

180810 Informacije za uporabnike

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.


v

EV

I1

Š

A

I TEV LK

ROP

SKRBI ZARADI UŠI? Neizprosen do uši, prijazen do otrok!

50%

popust* *Ob nakupu kateregakoli Paranit izdelka, prejmete 50% popust na izdelek Paranit pršilo za zaščito pred ušmi, 100 ml.

ZAŠČITA PRED UŠMI Popust velja za imetnike Kartice zvestobe. Akcija velja od 7. 9. do 16. 10. 2017 oz. do odprodaje zalog v navedenem terminu v vseh enotah Lekarne Ljubljana in v spletni lekarni Lekarna24ur.com. Slike so simbolične. Popusti se ne seštevajo. * Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o proizvodu. | 1. Omega Pharma N.V., data on file, 2016.

ODSTRANJEVANJE UŠI IN GNID

www.paranit.si

DODATNA NEGA


Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

www.lek.si

NOVO

Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija | SI1704619155 | Informacija pripravljena: april 2017

ZA BOLJŠI SPANEC

Zdravilo Persenosan vsebuje izvlečke korenine zdravilne špajke (baldrijana).

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

2017 09 Lekarna Ljubljana katalog 55 web  
2017 09 Lekarna Ljubljana katalog 55 web  
Advertisement