__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

www.lekarnaljubljana.si

Veljavnost od 18. 6. do 31. 8. 2020.

v prav posebno poletje!

INTERVJU

mag. Mateja Praprotnik, mag. farm. »Telefarmacija - svetovanje magistra farmacije na daljavo« STR

4

DEBELOST OTROK STR

7

TEŽAVE Z NOGAMI STR

8

SONČENJE IN NEGA PO SONČENJU STR

10

UGODNOSTI ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE STR

14


mikronizirani diosmin

Slovenija, 4/2020, 63902-2020, MK/KS.

LAHKOTEN KORAK ZA ZDRAVE VENE

Kaj je skupno

80 %

odraslih?

KRONIČNA VENSKA BOLEZEN.

Flebaven klinično dokazano učinkovito zmanjšuje najpogostejše simptome in znake. (1) bolečine v nogah

85 % bolnikov*

občutek težkih nog

80 % bolnikov*

otekanje nog

84 % bolnikov*

* Klinično dokazano po 3 mesecih uporabe.

Preprečite napredovanje kronične venske bolezni. UKREPAJTE ZDAJ! 1. Krevel B, Barbič-Žagar B, Uranič N. Učinkovitost in varnost enega odmerka Flebavena® (diosmin) po 1000 mg dnevno pri bolnikih s kronično vensko boleznijo. Med Razgl 2020; 59 (1): 107–18.

www.flebaven.si

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.


LEKARNA LJUBLJANA PRAZNUJE

SVETOVANJA OB MERITVAH V LEKARNI LJUBLJANA

V ČASU TRAJANJA KATALOGA UGODNOSTI ROJSTNI DAN PRAZNUJEJO NASLEDNJE ENOTE LEKARNE LJUBLJANA: ● NOVE JARŠE ● ŠIŠKA ● ČRNUČE ● CITIPARK ● WTC ● BLOKE ● VIČ ● TEHNOLOŠKI PARK

ČETRTEK, 18.6.2020 SREDA, 24.6.2020 SREDA, 24.6.2020 SREDA, 1.7.2020 PONEDELJEK, 6.7.2020 PETEK, 10.7.2020 SREDA, 12.8.2020 SREDA, 2.9.2020

Ob rojstnem dnevu posamezne lekarne bomo razveselili tudi vas, saj boste za vsak nakup prejeli 10% popust.* Rojstnodnevni 10% popust velja ob enkratnem nakupu v posamezni enoti na dan praznovanja. Ugodnost ne velja za nakup: zdravil in izdelkov na recept, galenskih izdelkov, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva, in ne velja za pravne osebe. *

NOVO

-10% ob enkratne m nakupu

ARONIJA izpod Alp

Meritev in svetovanj ob meritvah (telesna teža, krvni tlak, glukoza v krvi, holesterol, venski pretok, osteoporoza, težave s prostato, nega kože in drugo) v enotah Lekarne Ljubljana zaenkrat iz preventivnih razlogov ne bomo izvajali, saj še vedno veljajo določeni zaščitni ukrepi. V kolikor bodo razmere v prihodnje ustrezne, bomo začeli z izvajanjem posameznih lekarniških storitev, o čemer boste stranke obveščene preko spletne strani www.lekarnaljubljana.si in v naših enotah. Ob obisku lekarn vas prosimo, da se še naprej obnašate samozaščitno ter da spoštujete in upoštevate vse varnostne ukrepe. Tako bomo poskrbeli, da ohranimo pozitiven trend upadanja okužb z novim koronavirusom. V kolikor imate kakšno vprašanje glede svojega zdravja, so vam naši strokovni sodelavci v lekarnah na voljo za nasvet in pomoč. Prav tako uvajamo novo storitev svetovanje na daljavo (telefarmacija), o kateri si lahko več preberete v tokratnem intervjuju.

AKTUALNO

100% naravni sok, stisnjen iz sveže obranih jagod aronije, brez dodanega sladkorja, konzervansov in sadnih arom.

STOP pršilo proti komarjem in klopom Tekoči repelent za zaščito pred navadnimi in tigrastimi komarji do 4 ure ter do 8 ur pred klopi. Izdelek lahko uporabljajo vsi člani družine, primeren je tudi za otroke od tretjega leta dalje. Vsebuje citrodiol, ki je izvleček avstralskega evkaliptusa in ima prijeten vonj po citrusih. Ne vsebuje DEET.

- Uporaba: 1-2 krat dnevno zaužijemo 50 ml soka. - Pridelano v Sloveniji. - Na voljo je v enotah Lekarne Ljubljana in specializiranih prodajalnah LL Viva.

Pršilo STOP je izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. Na voljo je v enotah Lekarne Ljubljana in specializiranih prodajalnah LL Viva. Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o izdelku.

Cene s popustom iz ZDRAVO - kataloga ugodnosti veljajo od 18. 6. do 31. 8. 2020 oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL VIVA (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Cene s popustom veljajo izključno ob predložitvi Kartice zvestobe LEKARNE LJUBLJANA in zahtevanega števila jabolk zvestobe, sicer veljajo redne cene. Akcijska ponudba izdelkov v specializirani prodajalni LL Viva, ki je predstavljena na straneh od 27 do 30 v tem katalogu, velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana in ne velja v enotah Lekarne Ljubljana. Cene so v EUR z vštetim DDV. Pridržujemo si pravico do popravkov kataloga, ki jih bomo objavili na www.lekarnaljubljana.si in v enotah Lekarne Ljubljana. Popusti se ne seštevajo. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Slike v katalogu ugodnosti so simbolične. Za morebitne napake v tisku se opravičujemo in prosimo, da pokličete brezplačno telefonsko številko 080 71 17. Fotografije: Lekarna Ljubljana, Shutterstock.

Nakup zdravil brez recepta je mogoč v količinah, ki jih določa 60. člen Pravilnika o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 86/2008), preostalih izdelkov pa v količinah, ki jih svetujejo magistri farmacije, inženirji farmacije in farmacevtski tehniki. Vsi članki, fotografije in druge vsebine, objavljene v Zdravo - katalogu ugodnosti, so avtorsko zaščitene. Vsa vsebina je informativne narave in v nobenem primeru ne more nadomestiti posveta z zdravnikom ali s farmacevtom. Naročnik oglasa odgovarja za vsebino in skladnost oglasa z veljavno področno zakonodajo.

KAKO DO JABOLK ZVESTOBE? Z nakupi v vrednosti*: 5—9,99 EUR = 1 jabolko zvestobe 10—14,99 EUR = 2 jabolki zvestobe 15—19,99 EUR = 3 jabolka zvestobe itn. Več na www.lekarnaljubljana.si in na brezplačni telefonski številki 080 71 17.

* V vrednost nakupov se ne šteje nakup zdravil, izdelkov na recept in galenskih izdelkov ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti.

2

Simbol pomeni, da je treba za ceno s Kartico zvestobe predložiti Kartico zvestobe in unovčiti 2 jabolki zvestobe.


Kdo ali kaj točno je Živa? Ži va je novo dob na s o del av k a – pogovorni robot, ki nam bo v pomoč pri administrativnem delu. Gre za umetno inteligenco, ki je sposobna pisne komunikacije v naravnem jeziku. Je torej predstavnica informacijskokomunikacijske tehnologije. Ta je imela v času nedavne epidemije izjemno pomembno vlogo, saj nam je pomagala vzdrževati pomembne družbene stike ter delo in izobraževanje na daljavo. Ste se zato odločili za Živo? Z razvojem pametne rešitve, ki bi nam omogočila lažje in učinkovitejše komuniciranje z našimi pacienti in strankami, smo začeli že pred približno letom dni. Res je, da so pretekli meseci pospešili aktivnosti na projektu Živa. Oseb, ki so se na nas z različnimi vprašanji in skrbmi obračale prek telefona ali e-pošte, je bilo veliko, in s sodelavci smo porabili veliko časa, da smo jih lahko tudi na daljavo oskrbeli z nasveti. Z aplikacijo Živa orjemo ledino, saj smo prvi med slovenskimi izvajalci lekarniške dejavnosti, ki bomo svojim strankam ponudili dodaten način in možnost komuniciranja z nami, in veseli nas, da bomo lahko z njo pomagali še širšemu krogu pacientov.

INTERVJU mag.

Mateja Praprotnik,

mag. farm.,

strokovna vodja Lekarne Ljubljana

Telefarmacija - svetovanje

magistra farmacije na daljavo POGOVARJALA SE JE: Urška Strle FOTOGRAFIJE: Domen Grögl

Strokovna ekipa Lekarne Ljubljana bo zelo kmalu dobila novo sodelavko. Njeno ime je Živa. Priimka nima, njen domači naslov pa bo spletna stran www.lekarnaljubljana.si. Živa je namreč virtualna asistentka. Njeno poslanstvo je pacientom nuditi pomoč pri naročanju na lekarniške storitve in nuditi informacije o zdravljenju z zdravili. Živo predstavlja strokovna vodja Lekarne Ljubljana, mag. Mateja Praprotnik, mag. farm. 4

#ZDRAVO

Bomo povprečni poznavalci sodobne tehnologije znali uporabljati te vrste komuniciranja? Včasih se ustrašimo stvari, ki jih ne poznamo in ne znamo obvladovati … Uporaba virtualne asistentke Žive je preprosta in tudi računalniško manj vešči uporabniki jo bodo hitro usvojili. Ravno preprostost in intuitivna uporabniška izkušnja sta bila naša glavna cilja – Živo bi namreč radi približali tudi starejši populaciji, ki je morda manj vajena novih tehnologij, in jo s tem oskrbeli s potrebnimi informacijami o zdravilih, če zaradi svojega zdravstvenega stanja lekarne ne more obiskati. To ne velja le za obdobja epidemije, temveč je pomembna pridobitev tudi sicer, in za vse tiste, ki živijo na geografskih območjih, kjer lekarn ni v neposredni bližini. Takrat je virtualni stik z magistrom farmacije še toliko bolj dragocen. Kako pa bo videti ta virtualni stik? V obliki videokonference. Pacient in magister farmacije bosta ob dogovorjenem času vzpostavila stik prek izbrane aplikacije ter s pomočjo slike in zvoka izmenjala informacije. Komunikacija je možna s pomočjo različnih naprav, od stacionarnih računalnikov prek prenosnih in tabličnih računalnikov do pametnih telefonov. Edini pogoj je, da ima naprava dostop do kamere, mikrofona in zvočnika.


Telefarmacija je način svetovanja na daljavo s pomočjo sodobnih telekomunikacijskih tehnologij in je namenjena posameznikom, ki potrebujejo nasvet magistra farmacije, vendar zaradi različnih razlogov ne morejo priti v lekarno.

uporaba telezdravstvenih storitev prepreči desetino smrti kot posledice kroničnih obolenj. Telefarmacija se zaradi razlike v naravi dela s tem sicer ne more povsem enačiti, lahko pa nasvet magistra farmacije prispeva k preprečevanju nastanka in poslabšanja kroničnih nenalezljivih bolezni ali k preprečevanju poslabšanja zdravstvenega stanja pacienta. Pacienti s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi pogosto istočasno uporabljajo več zdravil, kar je pogosto povezano tudi z neželenimi učinki zdravil, in nasvet magistra farmacije o pravilni in učinkoviti rabi zdravil je v teh primerih nepogrešljiv.

Podobno kot so v času epidemije koronavirusa šolarji prek različnih aplikacij spremljali pouk na daljavo? Podobno. Naša Živa bo delovala na aplikaciji Microsoft Teams.

Omenili ste Nemčijo. Kako pa je po vašem mnenju urejeno stanje telezdravstvenih storitev v Sloveniji? V primeru epidemije COVID-19 se je skoraj čez noč razvil projekt spremljanja bolezenskih znakov pri okuženih z virusom na daljavo in zagotovo preprečil marsikateri zaplet ali celo smrt. V sistemu eZdravja se izvajata storitvi teleradiologije in telekapi. Nedavno pa so bili predstavljeni tudi rezultati pilotnega projekta s področja telemedicine za spremljanje bolnikov z nekaterimi kroničnimi boleznimi . Po koncu izrednih razmer bo razvoj tovrstnih e-storitev oz. digitalizacije zdravstvene oskrbe zagotovo eksponentno pospešen, saj dokazano in preverjeno prinaša izjemne prednosti.

Ena od večjih skrbi, ki jo imamo uporabniki v zvezi s spletnim komuniciranjem, je varnost naših osebnih podatkov in podatkov o našem zdravstvenem stanju. Kako bo aplikacija Živa preprečila tveganje za varnost in celovitost tovrstnih občutljivih podatkov? Aplikacijo bodo lahko uporabljali le registrirani uporabniki. Proces registracije s preverjenimi vhodnimi podatki nam bo namreč omogočal transparentno in varno komuniciranje s pacienti, mi pa seveda zagotavljamo varnost podatkov skladno z zahtevami zakonodaje. Prav tako aplikacija zagotavlja varno komunikacijo. Kakšne vrste informacij bodo na ta način dostopne pacientom? Na začetku bo Živa pacientom omogočala naročanje na telefarmacevtsko svetovanje. Pacienti se bodo lahko pogovarjali z magistrom farmacije o težavah in skrbeh, povezanih s svojim zdravjem, o zdravljenju z zdravili, se posvetovali z njim o pravilni uporabi zdravil in prehranskih dopolnil, ki jih jemljejo, morebitnih neželenih učinkih zdravil, ki jih opažajo ali medsebojnem učinkovanju več različnih zdravil, tako kot med obiskom v lekarni. Pacient bo, če bo želel, ob naročanju na telefarmacevtsko svetovanje, na kratko opisal, o čem bi se rad posvetoval z magistrom farmacije. Med samim srečanjem na spletu pa se bo skušalo najti prave rešitve in nasvete ter z njimi opolnomočiti pacienta za pravilno uporabo zdravil ter ravnanje, ki bo pripomoglo k izboljšanju njegove z zdravjem povezane kakovosti življenja. Sliši se nadvse koristno tudi za redno spremljanje stanja kroničnih bolnikov. Tudi, seveda. Podatki iz Nemčije kažejo, da

Pacienti se bodo lahko pogovarjali z magistrom farmacije o težavah in skrbeh, povezanih s svojim zdravjem, o zdravljenju z zdravili, se posvetovali z njim o pravilni uporabi zdravil in prehranskih dopolnil ter o morebitnih neželenih učinkih zdravil.

pred dogovorjenim terminom poslala opomnik. Na primer, če se bo pacient želel naročiti na svetovanje pri venskem popuščanju, bo Živa ponudila vse lekarne v njegovi bližini, kjer je razpisan termin svetovanja, tako da bo pacient lahko izbral termin in lokacijo, ki mu najbolj ustreza. Bodo svetovanja na daljavo oz. uporaba aplikacije Živa brezplačna? Da, vsa svetovanja na daljavo bodo brezplačna. Poslanstvo farmacevtov kot kvalificiranih zdravstvenih delavcev je ob strokovnem svetovanju zagotavljati kakovostno, učinkovito in neprekinjeno preskrbo z zdravili ter izdelki in storitvami za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Z virtualno asistentko Živo boste mnogim še dodatno povečali dostopnost do lekarniških storitev. Pacienti se tega gotovo zavedajo in to cenijo. Pacienti že danes prevzemajo aktivno vlogo v zdravljenju in s tem prevzemajo tudi odgovornost za svoje zdravje. Magister farmacije v lekarni je najlažje dostopen zdravstveni delavec, njegovo vlogo v zdravstvenem sistemu pacienti prepoznavajo in se vedno pogosteje k nam zatečejo po nasvet in pomoč. To nam veliko pomeni. Verjamemo, da bo Živa v pomoč pri informiranju pacientov, sama storitev telefarmacije pa bo vsem tistim, ki ne morejo priti do svoje lekarne, omogočila lažje komuniciranje z magistrom farmacije in kakovostnejšo obravnavo na daljavo. VIRTUALNA ASISTENTKA ŽIVA

Nam lahko za lažjo predstavo opišete primere uporabe aplikacije Živa? Poleg naročanja na telefarmacevtsko svetovanje bo virtualna asistentka Živa v prihodnje strankam omogočala naročanje na storitve svetovanja in meritve v izbrani enoti Lekarne Ljubljana. Po registraciji bo pacient s klikom lahko izbral želeno lekarniško storitev, ki ga zanima, ali opisal, kakšen posvet potrebuje. Virtualna asistentka mu bo ponudila termine svetovanj in lokacije lekarn, kjer se svetovanja izvajajo. Pacient bo s pomočjo Žive lahko preveril, na katera svetovanja je naročen, ter spreminjal termine ali jih po potrebi tudi odpovedal. Živa bo pacientu en dan

#ZDRAVO

5


HIŠA LJUBHOSPICA

Novost za zunanje uporabnike: 24-URNO TELEFONSKO SVETOVANJE Poslanstvo hospica je v družbi kljub dolgoletnim aktivnostim še vedno zelo tabuizirano, zato se posamezniki in družine, v kateri nekdo hudo neozdravljivo zboli, mnogokrat znajdejo v situaciji osame, ko najbolj potrebujejo strokovno in človeško pomoč. V Hiši Ljubhospica smo se odzvali na te potrebe in poleg oskrbe z namestitvami uvajamo 24-urno telefonsko svetovanje, to je podporo uporabnikom, ki na domu oskrbujejo bolnika v zaključni fazi življenja.

Z navedenim želimo razbremeniti stiske svojcev na domu in jih pripraviti na morebiten sprejem v celostno oskrbo hiše, v kolikor doma oskrbe ne bi zmogli. Tako kot doslej bomo svetovali vsem, ki nas boste poiskali bodisi osebno bodisi poklicali po telefonu v potrebi po pomoči v procesu umiranja ali žalovanja. Podporo smo razširili še na 24-urno telefonsko dostopnost za svetovanje na področju celostne oskrbe v zaključnem obdobju življenja. Skupaj nositi breme stiske zaradi hude bolezni bo tako lažje.

24-URNO TELEFONSKO SVETOVANJE

HIŠA LJUBHOSPICA na 051 322 979 24/7 telefonska dostopnost za strokovno svetovanje na področju celostne paliativne oskrbe v obdobju zaključevanja življenja.

USTANOVITELJICA IN GLAVNA PODPORNICA LJUBHOSPICA JE LEKARNA LJUBLJANA.

Hišna ljubljenčka Dar in Žar dobila donatorja Da so dnevi in noči v Hiši Ljubhospica prepojeni z radostjo in brezpogojno ljubeznijo, poskrbita tudi dva prisrčna mačkona, ki slišita na imeni Dar in Žar.

brezplačno poskrbeli za prva cepljenja ter jima skušali poiskati pravi dom.

Oba razveseljujeta in razbremenjujeta tako uporabnike Hiše Ljubhospica kot samo osebje, ki v njej dela. Najdena sta bila v gozdu, zaradi slabega stanja so ju najditelji prinesli na Veterinarsko kliniko PET-VET v Ljubljani, kjer so ju velikodušno oskrbeli in

Delovanje Hiše Ljubhospica je odvisno od donacij, zato se tudi javno zahvaljujemo Društvu za zaščito živali Kranj, da so prevzeli skrb za cepljenja, kastracijo in hrano.

Naključje ju je nato pripeljalo v Hišo Ljubhospica. Ko je Društvo za zaščito živali Kranj izvedelo za njun novi dom in poslanstvo, ki ga pri nas opravljata, so se z veseljem in z razumevanjem naše potrebe po oskrbi mačkonov ponudili, da nas podprejo pri oskrbi in hrani za Žara in Dara.

68. LJUBLJANA FESTIVAL Ljubljana, 2. 7. – 30. 8. 2020

10 % popust * za imetnike Kartice zvestobe Lekarna Ljubljana

VSTopNIcE: ljubljanafestival.si, blagajna Križank, Petrol, mojekarte.si Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana.

* Popust velja na Blagajni Križank ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana. Popusti se med seboj ne seštevajo in ne veljajo na dan prireditve. Popust lahko izkoristite tudi na ljubljanafestival.si, s kodo LEKARNA. Popusti ne veljajo za otvoritveni koncert 68. Ljubljana Festivala, koncert Vlada Kreslina in koncert Filharmoničnega orkestra milanske Scale!

6

#ZDRAVO

Oglas Lekarne Ljubljana_190x87mm_LF 68_2020.indd 2

Častni pokrovitelj Ljubljana Festivala 2020 je župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

8.6.2020 13:35:48


STROKOVNO

Debelost otrok

VSAJ ENA URA GIBANJA NA DAN Redna telesna dejavnost je pomemben zaščitni dejavnik pri preprečevanju debelosti in njenih zapletov. Glede na intenzivnost ima zaščitni učinek vsakodnevna zmerna do intenzivna telesna dejavnost, ki traja vsaj 1 uro. Priporočljive so predvsem ciklične dejavnosti, ki zahtevajo uporabo velikih mišičnih skupin, kot so tek, kolesarjenje, plavanje itd., vadba za moč v obliki plezanja, vlečenja, poskokov, potiskanja na igralih, sklec in počepov ter vadba za gibljivost v obliki gimnastičnih vaj, seveda po začetnem ogrevanju in umirjanju po vadbi, ko poskrbimo za nadomestitev izgubljene vode oz. rehidracijo.

mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Indeks telesne mase (ITM) je razmerje med telesno maso v kilogramih in kvadratom telesne višine v metrih. Kaže stopnjo prehranjenosti pri odraslih. Pri otrocih uporabljamo v ta namen grafe, imenovane percentilne krivulje. Pri otrocih in mladostnikih čezmerno prehranjenost opredelimo pri ITM nad 85. percentilom za starost in spol, debelost pa pri ITM nad 95. percentilom. Indeks razmerja med telesno višino in obsegom pasu, če je njegova vrednost večja od 0,5, pa je dober napovednik srčno-žilnih zapletov v prihodnosti.

DEBELOST je posledica dednih dejavnikov na katere nimamo vpliva ter okoljskih dejavnikov, na katere lahko vplivamo. Posledice čezmerne prehranjenosti in debelosti otrok predstavljajo veliko družbeno, zdravstveno in finančno breme prihodnosti. Zdravje najbolj ogroža debelost s povečano količino maščobe v telesu ob zmanjšani mišični masi.

Vir: NIJZ

HORMONSKE MOTNJE KOT VZROK DEBELOSTI Na dedne vzroke debelosti skoraj nimamo vpliva. Hormonske motnje, npr. pomanjkanje rastnega hormona, pomanjkanje ščitničnega hormona, so prav tako redek vzrok debelosti. Hkrati pa je lahko sama debelost vzrok določenih hormonskih motenj. Tako je pri predebelih posameznikih pogosto prisotna mejno zvišana vrednost tirotropina ob normalni vrednosti ščitničnih hormonov brez drugih znakov pomanjkanja ščitničnih hormonov. To je povezano s centralno neodzivnostjo na leptin in inzulin. Pri debelih otrocih pogosto ugotavljajo tudi višje vrednosti rastnih dejavnikov ter višje vrednosti kortizola brez drugih znakov čezmernega delovanja nadledvičnih žlez. Ob čezmerni prehranjenosti se bolj zgodaj aktivira tudi proces pubertete, kar vodi npr. v zgodnjo spolno dozorelost in hitrejši zaključek rasti. Omenjene hormonske motnje se običajno ob znižanju telesne mase normalizirajo. PREVELIK VNOS MANJ ZDRAVIH ŽIVIL Razlog za povečanje telesne mase je čezmeren vnos energije s hrano. Na razvoj debelosti in predvsem presnovnih zapletov debelosti, kot je sladkorna bolezen, še posebej pomembno vpliva prevelik vnos enostavnih ogljikovih hidratov v obliki sladkih pijač in hrane, bogate z razvejanimi aminokislinami, ki predstavljajo pomemben delež »sodobne« procesirane prehrane. Razvoj debelosti pri otrocih povezujejo tudi s pomanjkanjem spanja oz. z neustreznimi vzorci spanja.

V veliki študiji so potrdili povezanost med posedanjem pred televizijskim ekranom, računalnikom, tabličnimi računalniki in telefoni ter večjo verjetnostjo za debelost, neugodno telesno sestavo in pojav srčnožilnih zapletov. Pri teh otrocih obenem ugotavljajo tudi slabše socialne sposobnosti in večjo verjetnost vedenjskih motenj. Telesno aktivno obdobje otroštva pomembno vpliva na zdrav življenjski slog, ki vključuje zdravo prehranjevanje in dovolj gibanja, in zdravstveno stanje v odrasli dobi.

SLOVENSKI MLADOSTNIKI SE UVRŠČAJO V SAM EVROPSKI VRH PO KOLIČINI ZAUŽITIH SLADKIH PIJAČ SLOVENSKI MLADOSTNIKI NA DAN POPIJEJO

51+49 49% 51%

69 + 31

Debelost otrok je ena od resnejših javnozdravstvenih težav sedanjega stoletja. Gledano globalno bomo kmalu dosegli, da bo na našem planetu več otrok predebelih kot podhranjenih. Drži pa tudi, da v Sloveniji v zadnjem desetletju beležimo manj predebelih otrok in mladostnikov kot rezultat vseh programov, ki spodbujajo zdrave prehranske in gibalne navade.

31%

PIJAČE BREZ SLADKORJA PIJAČE Z DODANIM SLADKORJEM

69%

SA MO SL A DK A NE PIJAČE K A R V

30%

PRISPEVAJO K RAZVOJU DEBELOSTI.

Vir: Gabrijelčič M. Prekomerna prehranjenost in debelost pri otrocih in mladostnikih v Sloveniji. 2013.

#ZDRAVO

7


STROKOVNO

Težave z nogami Različne težave o z nogami prizadanej vsakega drugega a, starejšega odrasleg mi a jih lahko z različni to terapijami učinkovi lajšamo.

Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Kronična venska insuficienca ali kronično vensko popuščanje je napredujoča bolezenska sprememba ven na spodnjem delu nog. Gre za eno najpogostejših težav z nogami, ki je tesno povezana z dednostjo in nezdravim načinom življenja.

8

#ZDRAVO

Vensko popuščanje je ena pogostejših težav starostnikov, saj za to boleznijo trpi med 50 in 60 % odraslih žensk in po nekaterih podatkih tudi do 50 % odraslih moških. Za kronično vensko popuščanje so značilni krči in bolečine v nogah, noge so pogosto nemirne, utrujene in težke. Lahko se pojavita srbečica in pekoči občutek v nogah, kot tudi zatekanje goleni ali gležnjev. Simptomi se poslabšajo čez dan in po dolgotrajnem stoječem delu. Težave so izrazitejše v poletnem času, ko se vene zaradi vročine še dodatno razširijo. Pri ženskah se poslabšajo v obdobju pred menstruacijo in v času nosečnosti.

Vensko popuščanje se pojavi, ko se venske zaklopke in mišična črpalka v mišicah stopal in goleni, ki črpajo kri iz nog proti srcu oz. preprečujejo zatekanje krvi nazaj v noge, okvarijo. Kri začne zatekati nazaj v noge in zastajati v venah, zaradi česar se vene dodatno razširijo in venske zaklopke še bolj razmaknejo, kar stanje še dodatno poslabša.

D ejav nik i t ve ga nja z a n as t a n ek venskega popuščanja so lahko vedenjski ali nevedenjski. Med nevedenjske dejavnike tveganja, na katere nimamo vpliva, štejemo dednost, starost nad 50 let, ženski spol, prebolelo globoko vensko trombozo ter nekatere druge. Najpomembnejši dejavnik je dednost, saj je v primeru, da imata oba starša vensko popuščanje, verjetnost prenosa na potomca več kot 90-odstotna. KAKO PREPREČITI, UPOČASNITI ALI ZMANJŠATI TEŽAVE? Na vedenjske dejavnike tveganja lahko vplivamo s spremembo življenjskega sloga. Ti dejavniki so prekomerna telesna teža, telesna nedejavnost, kajenje in pretežno stoječi ali pretežno sedeči poklici. Z zdravim načinom življenja lahko preprečimo ali upočasnimo nastanek venskega popuščanja oz. izboljšamo simptome in zmanjšamo težave, če je bolezen že prisotna. Redna tesna aktivnost in urejena prehrana pripomoreta k uravnavanju telesne teže, ki je pomemben dejavnik tveganja za nastanek bolezni. Svetuje se vsaj 150 minut zmerne telesne aktivnosti na teden, npr. 30 minut hitre hoje 5 dni na teden in vsaj dvakrat tedensko vaje za krepitev mišične mase. Prav tako vsakodnevno izvajajte vaje za krepitev delovanja mišične


črpalke v venah. Namesto enega ali dveh velikih obrokov svetujemo uživanje več manjših obrokov na dan. Dnevno zaužijte do 200 g sadja in vsaj 300 g zelenjave, ki jo uživajte ob vsakem obroku. Svetujemo opustitev kajenja. Nosite udobno obutev z nizkimi petami, kot tudi zračna, udobna in ne pretesna oblačila. Odsvetujemo sedenje s prekrižanimi nogami, obiske savn in solarija, kot tudi izpostavljanje drugim virom toplote. Noge prhajte s hladno vodo od gležnjev navzgor. S KOMPRESIJSKIMI NOGAVICAMI JE KORAK LAŽJI Uporaba preventivnih in kurativnih kompresijskih nogavic je ena najučinkovitejših metod pri preprečevanju in lajšanju težav zaradi kroničnega venskega popuščanja. Zunanji pritisk kompresije veno zoži, tako da lahko venske zaklopke spet opravljajo svojo funkcijo in olajšajo pretok krvi proti srcu. Kurativne kompresijske nogavice po temeljitem pregledu predpiše zdravnik na samoplačniško naročilnico, medtem ko se preventivne nogavice lahko kupijo v lekarnah. Izbira ustreznih kompresijskih nogavic je bistvena za njihovo učinkovitost. Pri izbiri preventivnih nogavic sta pomembna ustrezna velikost in material, pri kurativnih pa tudi moč kompresije, ki jo določi zdravnik.

Pomembna je tudi pravilna uporaba nogavic, npr. oblačenje in slačenje, kot tudi pravilno vzdrževanje nogavic. Zato se je ob nakupu priporočljivo posvetovati s strokovnjakom. LAJŠANJE TEŽAV Poleg naštetih ukrepov pa so na razpolago za lajšanje težav tudi zdravila rastlinskega izvora, ki se lahko kupijo brez recepta v lekarni. Na voljo so zdravila z izvlečkom seviljske pomaranče, ki vsebujejo diosmin ter zdravilo z izvlečkom divjega kostanja, ki vsebuje escin. Zdravila delujejo vazoprotektivno, stabilizirajo stene ven in kapilar ter na takšen način olajšajo težave, kot so zatekanje nog, bolečina in srbenje. Za dosego popolnega učinka je zdravila treba uporabljati redno in dalj časa, svetuje se vsaj šestmesečna uporaba. Zdravila so primerna za uporabo ob kompresijskih nogavicah, saj okrepijo njihove pozitivne učinke, ali samostojno, kadar je uporaba kompresijskih nogavic odsvetovana. Pred začetkom uporabe zdravil se je priporočljivo v lekarni posvetovati o izbiri najustreznejšega zdravila za vsakega posameznika in pravilni uporabi zdravil. MASAŽA VEDNO OD GLEŽNJEV NAVZGOR Poleg omenjenih zdravil, ki so v obliki tablet,

so na voljo tudi zdravila v obliki gela in kreme. Ta vsebujejo izvleček divjega kostanja – escin ali kombinacijo escina in heparina. Uporaba gelov in krem se svetuje kot dodatek k terapiji s kompresijskimi nogavicami ali zdravili. Pomembna je pravilna uporaba, saj moramo gele in kreme, ki jih uporabljamo za lajšanje kroničnega venskega popuščanja, vedno nanašati od gležnjev navzgor. Poleg tega, da izboljšajo mikrocirkulacijo in pretok krvi, imajo tudi učinek hlajenja, ki ugodno vpliva na počutje.

Kronično vensko popuščanje je napredujoča bolezenska sprememba ven na nogah, ki nastane zaradi okvare venskih zaklopk. Težave lahko lajšamo in preprečujemo z uporabo kompresijskih nogavic, zdravim življenjskim slogom in zdravili rastlinskega izvora, ki vsebujejo diosmin in hesperidin ali escin. Najučinkovitejša je kombinacija različnih metod, predvsem pa njihovo redno in dosledno izvajanje.

DEJAVNIKI TVEGANJA

dednost

dolgotrajno stanje

dolgotrajno sedenje

nosečnost

PRAVILEN PRETOK KRVI V ZDRAVI VENI

ZNAKI IN SIMPTOMI nabrekle vene srbenje

nemirne noge

otekline

krči

staranje

debelost

ZARADI OKVARE VENSKIH ZAKLOPK IN MIŠIČNIH STRUKTUR V GOLENI ŽE IZRABLJENA KRI ZATEKA V SPODNJI DEL NOG

#ZDRAVO

9


STROKOVNO

Sončenje in nega po sončenju

Katja Hribar, farm. tehn., Lekarna Miklošič

Vsi se radi nastavljamo prijetnim, toplim sončnim žarkom, ki pozitivno vplivajo na naše razpoloženje in pomagajo pri tvorbi vitamina D, vendar se moramo zavedati, da pretirano izpostavljanje soncu lahko naredi več škode kot koristi, saj pospešuje staranje kože in povzroča sončne opekline ter različne oblike kožnega raka. Najpreprostejši in najučinkovitejši so preventivni ukrepi, na primer izogibanje soncu med deseto in šestnajsto uro, uporaba krem z višjim zaščitnim faktorjem ter uporaba zaščitnih pokrival in kakovostnih sončnih očal. Sončni žarki so energija v obliki elektromagnetnega valovanja, ki jo delimo na infrardečo, vidno in UV-svetlobo. Ločimo UVA-sevanje (320–400 nm), ki povzroča rjavo pigmentacijo kože in lahko pospeši nastanek malignega melanoma, UVB-sevanje (280–320 nm), ki povzroča akutne sončne opekline, kronične okvare in različne premaligne spremembe, ter UVC-sevanje (pod 280 nm). Žarki UVA (A kot »ageing« ali staranje) so prisotni ves dan, tudi v oblačnem vremenu, lahko prehajajo skozi steklo in prodrejo v globje plasti kože. Ker spodbudijo sintezo melanina v koži, povzročajo porjavitev,

10

#ZDRAVO

odgovorni so za nastanek reaktivnih kisikovih spojin ter oksidativnega stresa v koži in zavirajo imunski sistem. Škodljivi učinki povzročajo poškodbe kolagena in elastina, kar vodi v prezgodnje staranje kože. Žarki UVB (B kot »burn« ali opeklina) so najmočnejši opoldne, prodirajo manj globoko, vplivajo pa zlasti na povrhnjico in povzročajo opekline ter preobčutljivostne reakcije. Količina UV-žarkov, ki pridejo v stik s kožo, je odvisna od letnega časa, dela dneva, nadmorske višine in zemljepisne širine. UVžarki so nevarni zlasti ob UV-indeksu 3 ali več, občutljivost na sonce pa je odvisna tudi od tipa kože. Najobčutljivejša je otroška koža, ki jo sonce opeče že v manj kot 5 minutah. Sledi ji tip 1 – izjemno svetla, občutljiva koža s številnimi sončnimi pegami, ki ima od 5 do 10 minut lastne zaščite in je zelo dovzetna za sončne opekline. Tip 2 – zelo občutljiva, svetla koža, nagnjena k sončnim pegam, z 10- do 20-minutno lastno zaščito. Tip 3 – normalno občutljiva koža, rahlo obarvana, z 20- do 30-minutno lastno zaščito, redko opečena, ter tip 4 – manj občutljiva, temna koža z 30- do 40-minutno lastno zaščito. POŠKODBE KOŽE ZARADI UV-ŽARKOV Škodljive učinke UV-žarkov delimo na zgodnje (rdečina, opeklina, fotodermatoze) in pozne (fotostaranje, kožni rak). Kar 80 % sprememb na koži je posledica prekomernega izpostavljanja UV-žarkom. Poznamo tri vrste obrambnih mehanizmov: primarni preprečijo nastajanje radikalov, sekundarni jih nevtralizirajo, terciarni pa popravljajo poškodbe. Poleg telesu lastnih obrambnih mehanizmov so pomembni tudi antioksidanti, ki jih vnesemo s pravilno prehrano (vitamini B, C, E, ubikinon ...). Najpogostejše okvare kože zaradi UVsevanja so sončne opekline, ki jih večinoma povzročajo UVB-žarki in nastanejo po intenzivnejšem sončenju. Spremembe

opazimo 2 do 6 ur po sončenju in so najmočneje izražene v 24 urah. Koža je pordela, srbi, peče, vidni so mehurčki. Kadar se pojavijo hujše težave, kot so telesna temperatura nad 38,5 °C, mrzlica, bolečine, mehurji, ki obsegajo več kot 20 % kože, ter znaki dehidracije (suha usta, žeja, zmanjšano uriniranje, utrujenost, omotica), pa je nujen obisk pri zdravniku. Pri sončnih opeklinah sta najpomembnejša hlajenje kože, ki ublaži bolečino, ter nanos vlažilnih pripravkov, ki vsebujejo pantenol, alojo, hialuronsko kislino in termalno vodo, ki kožo pomirijo, navlažijo ter hladijo. Polimorfna fotodermatoza je pogosta oblika alergije na sonce, ki se pojavi nekaj ur po izpostavljenosti kot drobne bunčice in po nekaj dneh izgine. Sončna urtikarija je redkejša oblika, ki se pokaže v obliki izpuščaja in izgine že po eni uri. Acne Mallorca se pojavijo kot posledica kombinacije pretiranega sončenja in določenih sestavin v kozmetičnih izdelkih za zaščito pred soncem. Fototoksične in fotoalergijske reakcije se lahko pojavijo zaradi stika z določenimi rastlinami (npr. šenjanževka, peteršilj, zelena, bergamotka, limeta, idr.), kemikalijami in zdravili (nekateri antibiotiki, zdravila za zdravljenje aken – retinoidi), ki pod vplivom UV-svetlobe povzročijo kožno reakcijo. Prav zato bodimo posebej previdni pri nanašanju parfumov in dražečih snovi v negovalnih izdelkih (npr. eterična olja, rastlinski izvlečki) v poletnem času. Hiperpigmentacije nastanejo zaradi povečane tvorbe kožnega pigmenta melanina, ki nastaja v melanocitih. Melanin določa barvo kože, las, dlak in oči ter kožo varuje pred UV-žarki. So zelo pogosta težava, zlasti pri svetlopoltih, in se kažejo


kot neenakomerni svetlo do temno rjavi madeži na soncu izpostavljenih predelih kože. Najpogostejše hiperpigmentacije so sončne pege ali efelide, lentigi, melazme. PRAVILNA UPORABA NEGOVALNIH IZDELKOV Z UV-ZAŠČITO Čeprav sončna svetloba omogoča življenje, ima pretirano izpostavljanje lahko škodljive učinke, ki jih lahko zmanjšamo s preventivnimi ukrepi, zaščitnimi mehanizmi v koži (nepoškodovana rožena plast kože, ki odbije velik del svetlobe, melanin) in s kozmetičnimi izdelki z UV-zaščito. Izdelki lahko vsebujejo kemične ali organske filtre (npr. benzofenoni, cinamati, homometilni salicilati). Obstajajo kemični filtri, ki dosežejo učinek že na površini kože in so neopazni. Ker vsak od njih varuje do določenega razpona valovne dolžine, je najboljša kombinacija različnih kemičnih filtrov, ki morajo biti stabilni na svetlobi in vročini. Pri preobčutljivih osebah lahko povzročijo alergijsko reakcijo. Pripravki, ki vsebujejo mineralne ali anorganske filtre (titanov dioksid, cinkov oksid), pa ustvarijo mehansko zaščito in odbijajo žarke. Na koži so vidni kot bela plast. Ker uporaba izdelkov, ki vsebujejo samo mineralne filtre, ne nudi dovolj zaščite pred soncem, se priporočajo osebam z netolerantno in k alergijam nagnjeno kožo ter tistim, ki ne prenesejo ali ne želijo kemičnih filtrov. Na ovojnini je naveden SPF (Sun Protection Factor), ki označuje, za koliko časa se podaljša zaščita kože. Primer: Zaščitni faktor 50 pri lastni zaščiti 5 minut pomeni 250 minut zaščite kože ob pravilni uporabi izdelka. Je merilo za zaščito kože pred UVB-žarki. Izdelki za zaščito pred soncem imajo štiri ravni zaščite, in sicer nizko – faktor 6 do 10, srednjo – 15 do 25, visoko – 30 do 50 in zelo visoko – 50+. Zaščitni faktor 15 zadrži okoli 93 % vseh UVB-žarkov, faktor 30 97 % in faktor 50 98 %. Krema nas mora varovati pred UVA- in UVB-žarki. Evropsko priporočilo je, da je razmerje zaščite pred UVA- in UVB-žarki manjše ali enako 3. To pomeni, da oznaka SPF30 nudi zaščito pred UVA-žarki vsaj s faktorjem 10. Priporoča se zaščitni faktor 30, pri svetlopoltih pa 50. Vendar noben izdelek pred UV-žarki ne varuje brez pravilne in redne uporabe. Izdelek je treba nanesti vsaj 20 minut pred izpostavljanjem UV-svetlobi, obnavljati zaščito na 2 uri ali pogosteje, če se kopamo ali potimo, in ga uporabiti v dovolj veliki količini (35 ml za celo telo). Uporabimo pravilo dveh prstov za vsak del telesa. Kozmetični izdelki so na voljo v različnih

KOLIKO NEGOVALNEGA SREDSTVA ZA ZAŠČITO PRED SONCEM JE TREBA NANESTI NA TELO? TELO RAZDELITE NA OBMOČJA: GLAVA/VRAT

Z LOSJONOM ALI SPREJEM ZA ZAŠČITO PRED SONCEM:

(ne pozabite na ušesne mečice, koren nosu, ustnice, pri pleši lasišče)

PRSNI KOŠ 2-4 dolžine prsta za posamezen sprednji in zadnji del

ZGORNJI DEL HRBTA ROKE leva in desna roka

Na vsako območje nanesite debelo črto losjona za zaščito pred soncem v dolžini od konice sredinca do zapestja.

SPODNJI DEL HRBTA TREBUH SPREDNJI DEL NOG

Spredaj: leva in desna noga (ne pozabite na zadnji del stopala)

ZADNJI DEL NOG Zadaj: leva in desna noga

oblikah (mleko, losjon, gel, olje, stik, razpršilo). Zaščitni pripravek izberemo glede na tip in stanje kože, intenzivnost sonca in čas, ki ga preživimo na prostem. Sonce je najmočnejše v poletnih mesecih, v višjih nadmorskih legah in bližje ekvatorju. Če je vaša koža mastna ali aknasta, uporabljajte hidrogele ali fluide, ki kože ne mastijo, pri vodnih športih poskrbite za najvišjo vodoodporno zaščito, brazgotine in znamenja pa vedno zelo skrbno namažite z najvišjim faktorjem. Če jemljete zdravila, ki povečajo občutljivost kože na sonce, ali če ste nedavno imeli laserski poseg ali kemični piling, se soncu čim bolj izogibajte in uporabljajte visok zaščitni faktor. Tudi za zaščito las lahko uporabljate razpršila, gele ali voske z UV-zaščito. NEGA DOJENČKOV IN OTROK Še posebej pozorni moramo biti pri dojenčkih in majhnih otrocih, saj je njihova koža tanjša, prepustnejša, aktivnost žlez lojnic in znojnic pa je manjša in termoregulacija slabša. Koža je zato manj zaščitena pred vplivi okolja, dovzetnejša za draženje in veliko občutljivejša za UV-žarke. Ker se otroci več gibljejo zunaj in je tvorba melanina manjša, posledično dobijo višje odmerke UV-žarkov. Zato velja splošno pravilo, da dojenčkov do enega leta starosti ne smemo izpostavljati neposrednemu soncu, pri dojenčkih, mlajših od šest mesecev, pa zaščitnih faktorjev praviloma sploh ne bi smeli uporabljati. Bistvena je uporaba zaščitnih oblačil, pokrival in sončnih očal, še zlasti, če je otrok v vodi. V otroških pripravkih so najpogostejši anorganski filtri, izdelke za zaščito pred soncem je treba nanesti pol ure pred odhodom na sonce in v dovolj veliki količini ter zaščito ponavljati vsaki dve uri oziroma takoj po kopanju ali otiranju z brisačo. Zavedati se moramo, da sončni žarki niso

Vsako območje 15-krat popršite s sprejem.

škodljivi le poleti, ampak vse leto, ko gremo po vsakdanjih opravkih, na vrt, na kavo v mesto, na rekreacijo in tudi, ko je oblačno. Priporočljivi so izogibanje soncu med deseto in šestnajsto uro, daljši rokavi, svetlejša in ohlapnejša oblačila, obleka z UV-zaščito ter uporaba zaščitnih pokrival in sončnih očal. DODATNA NEGA KOŽE Zelo pomembna je pravilna nega kože, ki vključuje čiščenje kože, uporabo dnevne in nočne kreme, seruma in kreme z zaščitnim faktorjem, ki je prilagojena letnemu času in tipu vaše kože, pa tudi uporabo dodatnih izdelkov za zmanjšanje pigmentnih lis, ki običajno vsebujejo vitamin C, retinol, salicilno kislino, glikolno kislino, citronsko kislino in thiamidol. Poleti bogatejše kreme nadomestite z vlažilnimi kremami, ki vsebujejo glicerol, hialuronsko kislino, pantenol, alojo in zagotavljajo ustrezno vlažnost kože, zmanjšajo izhlapevanje vlage in kožo pomirijo. Vsak večer po izpostavljanju soncu uporabite še negovalne izdelke, npr. s kakavovim, karitejevim in mangovim maslom, ki zadržijo vlago v koži ter pospešijo proces njene obnove. Kronološkega staranja žal ne moremo preprečiti, lahko pa vsaj malo vplivamo na staranje, ki ga povzročajo zunanji dejavniki. Antioksidanti lahko preprečijo škodljive učinke prostih radikalov, zato je dobro uživati hrano, bogato z antioksidanti (zelena listnata zelenjava, jagode, borovnice, češnje, grozdje, jagodičevje, marelice, korenje, paprika, paradižnik, stročnice, oreški, oljčno olje, omega 3, zeleni čaj, avokado, vitamini A, C, E in selen). Pa ne pozabite na nadomeščanje izgubljene tekočine med rekreacijo na prostem in na pitje vode.

#ZDRAVO

11


AKTUALNO

Lekarna Aleja

V lekarni je urejen prostor za izdelavo magistralnih zdravil in umeščen lekarniški robot - avtomatiziran sistem za shranjevanje in izdajanje

Lekarna Aleja v novih sodobnih prostorih.

Vodja Lekarne Aleja Vladka Češek Bizjak, mag. farm., s sodelavkami. zdravil, ki omogoča dostavo zdravil na izdajno mesto. Urejeno je elektronsko označevanje cen izdelkov na policah, velik interaktivni zaslon pa služi kot virtualna polica ali kot dodatna pomoč sodelavcem pri prikazu lastnosti izdelkov oziroma pri svetovanju. Prednost takšne tehnološke opremljenosti lekarne je, da farmacevtom omogoča več časa za osebni stik s pacientom. Sodelavke v lekarni Aleja nudijo strokovno storitev in si prizadevajo za prijetno vzdušje v lekarni, skrb za stranke je vedno na prvem mestu.

Sodelavka pri delu z lekarniškim robotom.

POUČNE SLIKANICE ZA MALČKE

#ZDRAVO

2po0pu%st

tz

a ime i k e K ar tn

os

12

u go dn

V enotah Lekarne Ljubljana lahko izbirate med slikanicami: Zmajček Malček čofne v lužo; Ranil sem se! Kaj naj storim?; Moje čudovito telo; Na pomoč, zbolel sem; Prdeča princesa; Nič več dude; Nič več plenic; Vedno sem čist; Čas pred zasloni

e z ves tobe

V Lekarni Aleja je strankam na voljo široka ponudba izdelkov za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Urejena so štiri izdajna mesta in ločen prostor za svetovanje, kar zagotavlja diskretnosti pri izvajanju lekarniških storitev. Strokovni sodelavci bodo opravljali meritve in svetovanja, kot so svetovanje o zdravem življenjskem slogu, pregled uporabe zdravil in izdelava osebne kartice zdravil, pregled in svetovanje o negi kože. Svetovanja bodo na voljo ponovno, ko se sprostijo vsi potrebni ukrepi, sprejeti zaradi preprečevanja širjenja nove koronavirusne bolezni.

ta Lekarna Aleja je odprtka od ponedeljka do pe od 9.00 do 21.00 in ob sobotah od 8.00 do 21.00.

tic

V sodobno opremljene prostore v novem nakupovalnem središču v Šiški se je preselila Lekarna pri šišenski knjižnici. Sedem strokovnih sodelavk - štiri magistre farmacije in tri farmacevtske tehnice – nudijo kakovostno lekarniško storitev tako okoliškim prebivalcem kot obiskovalcem nakupovalnega centra.


Strokovnjaki za lepoto

od leta 1795

Danes Vitry uspešno združuje kakovostne pripomočke in kozmetiko, tako lahko vsakdo zasije v svoji edinstveni lepoti. Francoska družba Vitry ima bogato in dolgo tradicijo, saj se ponaša z več kot 200 leti znanja in izkušenj. Je ena najstarejših proizvajalcev kakovostnih pripomočkov za manikiro in pedikuro, ki izkazujejo vso prefinjenost ročne izdelave. Specializirana je za proizvodnjo pincet, škarjic in klešč za nohte iz nerjavnega jekla, poleg tega pa ima v ponudbi bogat izbor drugih izdelkov (pil, strgal, lakov ipd.) za nego nohtov, stopal in obraza.

NOVO

PRO’EXPERT SENSITIVE lak za nego nohtov Izdelek Pro’expert Sensitive ščiti in krepi poškodovane, krhke, razcepljene in lomljive nohte. Kar 80 % sestavin je biološkega izvora.

MAGIC TOUCH odstranjevalec laka za nohte - hitro in preprosto odstranjevanje - krepi in ščiti nohte - brez acetona - brez uporabe vate

Izdelki so na voljo v enotah Lekarne Ljubljana, specializiranih prodajalnah LL Viva in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Distributer: LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana.

#ZDRAVO

13


ZA BOLJŠE POČUTJE

COLODAN, KOLOSTRUM V PRAHU

EISENBLUT PLUS TONIK

Prehransko dopolnilo Eisenblut vsebuje železov (II) glukonat ter vitamine B1, B2, B6, B12 in vitamin C, ki povečuje absorpcijo železa, 450 ml.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

a ime i k e K ar tn

os

tz

redna cena: 10,49 € cena s Kartico zvestobe

tic

u go dn

2po0pu%st

e z ves tobe

Prehransko dopolnilo ColoDan, kolostrum v prahu z naravno vsebnostjo imunoglobulina G je pridobljen iz kolostruma/prvega mleka danskih krav, 250 g.

9,44 €

ORSalts PERORALNA REHIDRACIJSKA SOL

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 10,82 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 8,09 cena s Kartico zvestobe €

6,47

9,74 €

POPUST:

20 %

2

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Medicinski pripomoček.

redna cena: 13,89 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 15,96 € cena s Kartico zvestobe

12,77 €

POPUST:

20

10 %

Sikapur med gastro Direkt je medicinski pripomoček naravnega mineralnega izvora. Uporablja se pri akutnih zastrupitvah želodca in prebavnega trakta. Tudi za otroke, 30 vrečk.

Vsebuje vitamin C (Ester C), cink in selen, ki imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema, 20 kapsul.

3

POPUST:

SIKAPUR MED GASTRO DIREKT

IMUNOBOOST

11,11 €

10 %

Prehransko dopolnilo za odrasle in otroke z mikroenkapsuliranim sevom Lactobacillus rhamnosus GG, 10 kapsul.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

2

POPUST:

WAYA® FORTE KAPSULE

Prehransko dopolnilo v prahu s sladili ter mešanico elektrolitov, 11 bakterijskih sevov, prebiotikov (GOS), cinka in bananinega prahu. ORSalts lahko uživajo otroci od 1 leta dalje in odrasli, s sladili, 10 vrečk.

2

%

3

POPUST:

20 %

Bolečina je nadloga.

www.nalgesin.si

Nalgesin S vsebuje natrijev naproksenat.

Obvladajte jo, preden postane neznosna.

Učinkuje v

15 minutah (1)

in deluje do 12 ur (2).

Nalgesin® S. Hitro opravi z bolečino. 1. Sevelius H et al. Bioavailability of Naproxen Sodium and Its Relationship to Clinical Analgesic Effects. Br J Clin Pharmacol 1980; 10: 259–63. 2. Povzetek glavnih značilnosti zdravila Nalgesin S.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

14

75402-2020_NALGESIN-S_ad-190x87_SI.indd 1

#ZDRAVO

3. 06. 2020 08:38:28


a ime i k e K ar tn

tic

e z ves tobe

tz

1po0pu%st

os

a ime i k e K ar tn

os

tz

1po5pu%st

Izdelka immundoc® sta prehransko dopolnilo, ki pripomoreta k normalnemu delovanju imunskega sistema. Na voljo immundoc® DIREKT napitek, 6 stekleničk in immundoc® AMINOFLU prašek, 3 vrečke.

u go dn

u go dn

Medicinski pripomoček, ki zmanjšuje pogostnost in trajanje driske. Obnavlja fiziološko funkcijo črevesne stene in pomembno zmanjšuje simptome, povezane z drisko, kot je napetost v trebuhu in pogosto odvajanje blata. Na voljo Normia Stop vrečke, 20 vrečk in Normia Stop kapsule, 15 kapsul.

IMMUNDOC®

tic

NORMIA STOP

e z ves tobe

ZA BOLJŠE POČUTJE

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

a ime t n i k e K a r

os

tz

tic

ug o dn

1po5pu%st

e z ves tobe

Medicinski pripomoček.

os

a ime i k e K ar tn

tic

u go dn

tz

1po0pu%st

e z ves tobe

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 18.6. do 31.8.2020 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Akcija velja za celotno linijo prehranskih dopolnil Solgar, v okviru razpoložljivih zalog v posamezni enoti. Akcija ne velja za akcijska pakiranja. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Naročnik oglasa je Salvus Med d.o.o.

jetra

Naravne kapsule

spanje, stres

Naravne kapljice srce

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL VIVA (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 18. 6. do 31. 8. 2020 oz. do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simboli~ne. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Popust velja za izdelke navedene v oglasu. Naro~nik oglasa je Fitosan d.o.o.

-

#ZDRAVO

15


ŠPORT IN AKTIVNOSTI V NARAVI

DOPPELHERTZ SYSTEM MAGNEZIJ 400 CITRAT

MAGNEZIJ 300 MG Prehransko dopolnilo z magnezijem z okusom pomaranče, s sladili, 20 šumečih tablet.

Prehransko dopolnilo s sladiloma. Vsebuje magnezij v obliki citrata, vitamina B6 in C, ki prispevajo k delovanju živčnega sistema. Magnezij prispeva tudi k delovanju mišic, 20 vrečk.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 3,53 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

20 %

redna cena: 11,42 € cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

10 %

PERNATON

a ime i k e K ar tn

os

tz

1po5pu%st

10,28 €

u go dn

tz

1po5pu%st

a ime i k e K ar tn

os

Pernaton geli za ogrevanje pred ter regeneracijo po športnih aktivnostih. Akcija velja za: Pernaton gel 125 ml, 250 ml; Pernaton Forte gel, 125 ml in Pernaton rol-on gel, 75 ml.

e z ves tobe

u go dn

Prehransko dopolnilo z magnezijem, kalijem in vitaminom C. Magnezij prispeva k delovanju mišic in živčnega sistema ter tudi k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Kalij ima vlogo pri delovanju mišic in vzdrževanju normalnega krvnega tlaka. Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema. Akcija velja za Magnesium Sport® 60 tablet, Magnesium Sport® 20 vrečk in Magnesium Sport® 40 šumečih tablet.

e z ves tobe

DR. BOHM MAGNESIUM SPORT®

tic

1

tic

2,82 €

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

ko najbolj srbi.*

ENIH U IN RAM

GRE

JE DO

12 UR

Piki žuželk

Sončne opekline

Kožni izpuščaj, koprivnica

Površinske opekline

Imetnik blagovnih znamk oziroma licence blagovnih znamk je skupina družb GSK.©2020 skupina družb GSK ali njihov dajalec licence. PM-SI-FENI-20-00013, 06/20

Pomiri in ohladi,

NOVO!

VEČJE PAKIRANJE

Pri akutnih in kroničnih bolečinah v mišicah in sklepih pripomočki Thermo Therapy bolečine blažijo z gretjem prizadetih predelov.

12UR UR

NAH

TRAK PRI BOLEČINAH

BOLEČINE V HRBTU IN RAMENIH

G ER LE NL IN IP RP IRPI O PO M GR MV VRATU OO Č KČ IK I

2po0pu%st

tz

a ime i k e K ar tn

os

10

u go dn

BOLEČINE V HRBTU IN RAMENIH

UR

12

UR

12

UR

tic

E JDEO D O

e z ves tobe

Pred natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. NI PRIPOMO Č Kuporabo I *Zdravilo Fenistil gel se uporablja za lajšanjeG srbečice kožnih kožniČ izpuščaj R Epri L Nboleznih I P (dermatozah), R I P OkotMsta O K Iin koprivnica, ter pri pikih žuželk, pri sončnih opeklinah in površinskih opeklinah. Zdravilo Fenistil vsebuje dimetindenijev maleat.

KE BLAZINICE MENSTRUALNE PRI BOLEČINAH TRAKTRAK PRI BOLEČINE BOLEČINAH V VRATU V VRATU

NAH

• blagodejna toplota

BOLEČINE V HRBTU BOLEČINE V HRBTU TRAK PRI BOLEČINAH IN RAMENIH IN RAMENIH V HRBTU

MENSTRUALNE BOLEČINE

• preprosto za uporabo • trakovi primerni za večkratno uporabo z zamenljivimi blazinicami

LINIJA ZA VAŠE DOBRO POČUTJE Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimaja) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Distributer: LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana CELOVITA LINIJA VAŠE DOBRO Distributer: LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana Akcija velja od 18. 6. do 31. 8. 2020 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike ZA so simbolične. Popust veljaPOČUTJE za izdelke Thermo Therapy.

16

#ZDRAVO PROIZVEDENO V ITALIJI

PROIZVEDENO V ITALIJI


MALČKI

MALČEK PONČO IN BRISAČA

MALČEK NAHRBTNIK Nahrbtnik v podobi zmajčka Malčka ima velik predal in sprednji manjši predal ter dve stranski mrežici za shranjevanje stvari. Izdelan je iz neoprena in je tako izjemno trpežen ter odporen na poškodbe in na različne vremenske razmere (sonce, dež). Velikost 34 cm.

Otroški pončo s kapuco in brisača sta iz 100% bombaža, potiskana z motivom zmajčka Malčka, dimenzije ponča 64 x 62 cm, dimenzije brisače: 75 x 75 cm. Primerna za dečke in deklice. Proizvedeno v Sloveniji.

redna cena: 14,89 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

20 %

11,92 €

Ušesni čepki iz silikona, izdelani za majhne in občutljive sluhovode otrok. Prilagodljiv silikon ublaži preglasne zvoke, zaradi odličnega tesnjenja preprečuje, da bi med plavanjem, kopanjem ali tuširanjem v ušesa vdrla voda, 4 čepki.

10,32 €

20 %

3

POPUST:

20 %

SILVER CARE OTROŠKE ZOBNE ŠČETKE

redna cena: 4,10 € cena s Kartico zvestobe

2

POPUST:

redna cena brisača: 12,90 € cena s Kartico zvestobe

SWEDSAFE OTROŠKI ČEPKI

3,28 €

3

Otroške zobne ščetke s protibakterijskim delovanjem. Na voljo zobne ščetke 6 - 36 mesecev, 2 - 6 let in 7 - 12 let.

POPUST:

20 %

u go dn

SALVIT

2po0pu%st

a ime i k e K ar tn

os

tz

Na voljo Orsovit prašek za pripravo peroralne rehidracijske raztopine, 6 vrečic po 6,25 g in Multivitamin žele bonboni z okusom limone, maline in pomaranče, 60 kos.

2po0pu%st

LA ROCHE-POSAY CICAPLAST BAUME B5

Pastile za grlo Junior Angini so primerne za otroke. Pri bolečinah v grlu obdajo sluznico ust in žrela z zaščitno oblogo. Z okusom jagode, 24 pastil. Medicinski pripomoček.

tic

a ime i k e K ar tn

os

tz

e z ves tobe

JUNIOR ANGINI PASTILE

u go dn

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

e z ves tobe

3

tic

11,91 €

redna cena pončo: 14,90 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 5,95 € cena s Kartico zvestobe

4,76 €

2

POPUST:

20 %

Balzam za nego razdražene kože pri odraslih, otrocih in dojenčkih, 40, ml.

LA ROCHE-POSAY LIPIKAR HUILE LAVANTE AP+

redna cena: 9,26 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 16,16 € cena s Kartico zvestobe

7,22 €

2

Olje za tuširanje/kopanje, za umivanje suhe in občutljive kože. Uporabljajo ga lahko odrasli, otroci in dojenčki, 400 ml.

POPUST:

22 %

12,60 €

3

POPUST:

22 %

#ZDRAVO

17


ZRELA LETA

NEKOČ IN DANES, VESCIN GEL

OMEGA 3 1000 MG

Gel za nego utrujenih in težkih nog, z escinom in mentolom, 150 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. redna cena: 9,80 € cena s Kartico zvestobe

7,84 €

2

POPUST:

20 %

HEMOCLIN® GEL ZA HEMOROIDE Medicinski pripomoček za odpravljanje in preprečevanje težav v predelu zadnjika, 45 ml.

redna cena: 17,94 € cena s Kartico zvestobe

15,25

4

POPUST:

15 %

Prehransko dopolnilo z omega 3 maščobnimi kislinami v obliki kapsul. Omega 3 maščobni kislini EPK in DHK imata vlogo pri delovanju srca. DHK ima vlogo pri delovanju možganov in pri ohranjanju vida, 60 mehkih kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 14,26 € cena s Kartico zvestobe

11,41 €

3

POPUST:

20 %

ENCIAN Akcija velja za Ve-Forte gel ali Konjski balzam. VE-FORTE GEL vsebuje izvleček divjega kostanja in grozdnih pešk, 250 ml. KONJSKI BALZAM je hladilni balzam z mentolom, 250 ml. redna cena: 8,09 € cena s Kartico zvestobe

6,07 €

2

POPUST:

25 %

FLEXIFORCE ICE GEL

NEUROPAD PENA Pena za nego kože stopal z 10% ureo se hitro vpije v kožo in ne pušča mastnih sledi na površini, 125 ml.

Medicinski pripomoček, ki vsebuje alkohol, mentol in eterično olje evkaliptola, ima takojšen hladilni učinek, olajša bolečine v mišicah in sklepih ter bolečine po poškodbi, 100 ml. Medicinski pripomoček.

redna cena: 13,13 cena s Kartico zvestobe

redna cena: 11,90 € cena s Kartico zvestobe

10,50 €

3

POPUST:

20 %

9,52 €

2

POPUST:

20 %

(diosmin / flavonoidi, izraženi kot hesperidin)

180 Novo tabl et

DTX 0320OKVB

www.bolezni-ven.si Lahkotne noge

18

Detralex, kombinacija flavonoidov, je venoaktivno zdravilo, ki deluje protivnetno. Že od prvih simptomov dalje uèinkovito zdravi boleèe, težke in otekle noge ter noène krèe v meèih.

Servier Pharma d.o.o., Podmilšèakova ulica 24, 1000 Ljubljana, www.servier.si.

Pred uporabo natanèno preberite navodilo! O tveganju in neželenih uèinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. #ZDRAVO


ZRELA LETA

redna cena: 11,96 € cena s Kartico zvestobe

9,57 €

2

2po0pu%st

tz

a ime i k e K ar tn

os

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

u go dn

Avtomatska nadlaktna merilnika krvnega tlaka, enostavna za uporabo. Microlife BP A150 AFIB s funkcijo za odkrivanje fibrilacije atrija, enega izmed dejavnikov tveganja za možgansko kap. Microlife BP A2 Basic deluje na podlagi PAD tehnologije, s pomočjo katere zaznava srčno aritmijo. 5-letna garancija od dneva nakupa.

tic

Prehransko dopolnilo z glukozaminom v obliki kapsul. Izdelek je namenjen zdravim osebam, starejšim od 18 let. Posebna previdnost pri uživanju prehranskega dopolnila Glukozamin 300 mg je potrebna pri osebah, ki so alergične na lupinarje ali glukozamin, diabetikih, osebah z glukozno intoleranco, osebah, ki se zdravijo s kumarinskimi antikoagulanti, osebah z znanim tveganjem za razvoj srčnožilnih bolezni (npr. povišan holesterol) in astmatikih. Pri teh osebah svetujemo, naj se o uporabi izdelka posvetujejo z zdravnikom, 90 kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

e z ves tobe

MICROLIFE MERILNIK KT BP A150 AFIB IN MICROLIFE MERILNIK KT BP A2 BASIC

GLUKOZAMIN 300 Mg

POPUST:

20 %

Pomoč pri odstranjevanju ušesnega masla in preprečevanju nastajanja le tega

a ime t n i k e K a r

Kapljice za uho 10ml

Pršilo za uho 50ml

- lajšajo kožne izpuščaje in rdečico - globoko očistijo in ščitijo ušesni kanal - lajšajo simptome suhe kože - primerne tudi za osebe s slušnimi pripomočki - primerno tudi za otroke od prvega leta starosti dalje

- izotonična raztopina - odstranjuje ušesno maslo - ob redni uporabi preprečuje nastanek ušesnega masla - za ohranjanje dobre ušesne higiene - primerne tudi za osebe s slušnimi pripomočki - primerno tudi za otroke od tretjega leta starosti dalje

Medicinski pripomoček.

Medicinski pripomoček.

os

tz

%

tic

ug o dn

2po0pust

e z ves tobe

za otroke, starejše, plavalce, potapljače, letalske potnike ter uporabnike slušnih aparatov in slušalk

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 18. 6. do 30. 8. 2020 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja na izdelka prikazana na oglasu. Izdelka Otosan sta medicinska pripomočka. Naročnik oglasa je Prolat d.o.o.

“Dnevne obveznosti zahtevajo miselno vitalnost.”

Možgane oskrbi z več kisika.

Moj um v vrhunski formi. www.bilobil.si Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

75505-2020_BILOBIL_Ad-190x87_SI.indd 1

#ZDRAVO

3. 06. 2020 10:41:05

19


%

a ime t n i k e K a r

Brenči, pika, srbi in skeli …

Učinkovita zaščita pred komarji, klopi in drugimi insekti!

Biocid uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o proizvodu.

After Bite 100% zanesljiva pomoč po piku komarjev, čebel, os, mravelj, muh, obadov ali ožigu rastlin. V obliki peresa.

Naročnik oglasa:

www.zascitapredklopi.si

1po5pu%st

a ime i k e K ar tn

os

tz

Ben’s natural Naravna učinkovita zaščita pred piki insektov. Alternativa repelentom z DEET. Prijetno diši, je prijazen do kože in idealen za otroke.

Ben’s 30 Repelent s 30 % DEET in brez alkohola zagotavlja zanesljivo zaščito za vso družino pred klopi in drugimi insekti.

u go dn

Nega po piku!

After Bite Kids Nepekoča krema nežno in v trenutku odpravi boleče posledice pikov insektov. Posebej je primerna za otroke.

e z ves tobe

Kje je Ben’s? Ga je zmanjkalo?

tic

os

tz

tic

ug o dn

1po5pust

e z ves tobe

REPELENTI IN VETERINA

After Bite Xtra Izdelek učinkovito lajša težave po pikih čebel, os, mravelj in ožigih meduz. Še posebej učinkovit je pri hujših reakcijah na pike.

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL VIVA in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 18. 6. do 31. 8. 2020 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Popust velja na izdelke Ben’s 30, Ben’s Natural, After Bite, After Bite Extra in After Bite Kids.

Top Pharma d.o.o.

SAMO ODGNATI NI DOVOLJ ZA ZAŠ^ITO VAŠE DRU@INE

Ohranja pse zdrave `e 25 let

BOLHE

Na vol jo v lek a r n a h . Obiščite www.vetpromet.si

PEŠČENE MUHE HLEVSKE MUHE

ˆ

KLOPI

Ko`ni nanos, ki odganja in uni~uje 3 vrste lete~ih insektov*

Ohranite vitalnost vasega psa

*Peščene muhe + hlevske muhe + tigrasti komarji. Na osnovi SmPC zdravil proti parazitom v Evropi, december 2019.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom. Naročnik oglasa je Vetpromet d.o.o., www.vetpromet.si.

20

#ZDRAVO

RCV-CAN-0001-2020

KOMARJI


NEGA TELESA

MLEKO ZA ZAŠČITO PRED SONCEM ZF 20

MLEKO S PANTENOLOM Vsebuje 1 % dekspantenola, ki spodbuja obnovo kože. Olivno olje, ki je ena glavnih sestavin izdelka, vrača koži prožnost in voljnost, 200 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

Vsebuje kombinacijo organskega in anorganskega zaščitnega sredstva. Velika vsebnost kakavovega masla in olivnega olja, ki kožo negujeta in ščitita pred izsušitvijo, 200 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

redna cena: 7,63 € cena s Kartico zvestobe

6,10 €

2

redna cena: 8,34 € cena s Kartico zvestobe

POPUST:

6,67 €

20 %

MELVITA IZJEMNO ZLATO OLJE L'OR BIO

20 %

Naildoc® RAPID gel za zdravljenje glivične okužbe na nohtih. S pomočjo aktivnih sestavin odpravi glivice na površini nohta v 20 sekundah, preprečuje okužbo drugih nohtov in ščiti pred ponovno okužbo, 5ml. Medicinski pripomoček.

redna cena: 18,86 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 19,78 € cena s Kartico zvestobe

2

POPUST:

NAILDOC® RAPID GEL

Naravno suho olje za obraz, telo in lase. Vsebuje arganovo olje, kendi olje, inca inchi olje, olje buriti in pracaxi olje. Koža je nahranjena in žametno mehka, lasje so svetleči, krepki in zaščiteni. Hitro se vpije v kožo, 50 ml.

15,82 €

2

16,97 €

POPUST:

20

%

NATURAVIT

20

os

e z ves tobe

tic

u go dn

Zaščita in obnova las % med poletjem. st u p o p Naravni izdelki za zaščito, tz obnovo in povrnjen lesk a ime i k e K ar tn lasem. Uporabite lahko na suhe ali vlažne lase. Brez izpiranja. Ne masti. Akcija velja za Sprej za zaščito las pred soncem in soljo, 100 ml in Serum za zaščito pred cepljenjem konic, 50 ml.

4

POPUST:

10 %

URGO® FILMOGEL ZA POŠKODOVANE NOHTE Za oskrbo poškodovanih nohtov kot posledica mikoz ali poškodbe, 3,3 ml. Medicinski pripomoček.

redna cena: 20,49 € cena s Kartico zvestobe

18,44 €

4

POPUST:

10 %

za izsušeno kožo

za mastno kožo

Akcija velja od 18. 6. do 31. 8. 2020 oziroma do prodaje zalog.

#ZDRAVO

21


100% ORGANSKO KARITEJEVO MASLO

SILVER CARE ZOBNA PASTA IN GEL

Kožo vlaži in izdatno hrani. Obogateno je z vitaminoma A in E. Obnavlja poškodovane lasne konice. Na voljo: kakav in kokos; mango ali navadno, 100 ml.

S svežo meto za dolgotrajen svež dah. Na voljo zobni gel Active, 100 ml, zobni gel Sensitive, 75 ml in zobna pasta Whitening, 75 ml.

20

a ime i k e K ar tn

tic

tz

POPUST: %

NAILNER® 2V1

2po0pu%st

a ime i k e K ar tn

os

tz

tic

u go dn

OLJE je namensko olje za nego kože. Pomaga izboljšati videz brazgotin, strij in neenakomerne polti. Neguje tudi zrelo in izsušeno kožo. Na voljo 60 ml in 125 ml. GEL za suho kožo se zlahka vpije in ustvari zaščitni film, ki preprečuje izgubo vlage in ponovno vzpostavi optimalno navlaženo stanje kože, 50 ml.

e z ves tobe

BIO OIL

Nailner odstrani in preprečuje glivične okužbe nohtov ter posvetli porumeneli del nohta že po 7 dneh uporabe. Na voljo Nailner® lak, 5 ml in Nailner® pisalo, 4 ml. Medicinski pripomoček.

redna cena: 19,93 € cena s Kartico zvestobe

4

POPUST:

15 %

Avene Hydrance linija vsebuje termalno izvirsko vodo Avène za intenzivno vlaženje tekom celega dne. Koža je dolgotrajno navlažena in mehka. Več vrst tekstur.

Ducray Hidrosis Control antiperspirantni roll-on in krema s trojnim delovanjem proti prekomernemu potenju. Vpija vlago, nevtralizira neprijeten vonj in omeji rast bakterij na koži. Roll-on, 40 ml in krema, 50 ml.

u go dn

tz

1po5pu%st

a ime i k e K ar tn

os

tic

a ime i k e K ar tn

os

tz

1po5pu%st

e z ves tobe

DUCRAY HIDROSIS

u go dn

AVENE HYDRANCE

Ob nakupu izbranih Rilastil Sun izdelkov prejmete DARILO Rilastil After sun pršilo po sončenju, 200 ml, ki vlaži, pomirja in neguje kožo. • • • •

e z ves tobe

16,94 €

tic

2

2po0pu%st

os

9,51

u go dn

redna cena: 11,89 € cena s Kartico zvestobe

e z ves tobe

NEGA TELESA

DA

RIL

O

BABY Zaščitni transparentni sprej SPF50+ 200 ml BABY Zaščitno pediatrično mleko SPF50+ 50 ml BABY Zaščitno mleko SPF50+ 200 ml AGE REPAIR krema SPF50+ 40 ml

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL VIVA in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 18. 6. do 31. 8. 2020 oziroma do pomanjkanja zaloge daril. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolne. Akcija velja na zgoraj omenjene Rilastil Sun izdelke. Naročnik oglasa je Pharmagea d.o.o.

ZASTOPNIK: Pharmagea d.o.o., Vodovodna c. 91, Ljubljana, www.pharmagea.com, www.rilastil.si | PROIZVAJALEC: Istituto Ganassini, di Ricerche Biochimiche, Milano, Italija

22

#ZDRAVO

Oglas Rilastil Sun system 197x87mm.indd 1

8. 06. 2020 20:13:34


29,28 €

6

NOVO

POPUST:

15 %

2po0pu%st

tz

a ime i k e K ar tn

os

redna cena: 34,45 € cena s Kartico zvestobe

Antiseptičen in protimikroben medicinski pripomoček v obliki pršila ali kreme ustvari zaščitni film in s tem pomaga naravnim procesom pri obnovi kože. Kadermin se uporablja za oskrbo in celjenje manjših ran, prask, odrgnin in opeklin. Na voljo Kadermin pršilo za rane, 125 ml ali Kadermin krema, 15 ml.

u go dn

Krema nudi izboljšanje videza kože s pajkastimi žilicami (popokanimi žilicami). Tvori prozoren, tanek in zaščitni film čez obarvani predel kože, 40 ml.

KADERMIN

tic

REMESCAR PAJKASTE ŽILICE INSTANT

e z ves tobe

NEGA TELESA

Medicinski pripomoček.

Aktivno vlaženje Ohranja mladosten videz kože

s hialuronsko kislino

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana. Celoten asortima izdelkov je na voljo v izbranih enotah Lekarne Ljubljana (Bežigrajski dvor, Centralna lekarna, Citipark, Pri polikliniki, Supernova) ter ( v okviru razpoložljivega asortimaja) v vseh ostalih enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL VIVA in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 18. 6. do 31. 8. 2020 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolne. Akcija velja na izdelke blagovne znamke Neutrogena. Naročnik oglasa je Lomas d.o.o.

#ZDRAVO

23


NEGA TELESA

redna cena: 15,23 cena s Kartico zvestobe €

11,88

3

POPUST:

22

%

LA ROCHE-POSAY HYALU B5

Vlažilna nega z UV zaščito. Vsebuje fragmente hialuronske kisline. Na voljo dve različici za občutljivo in izsušeno kožo: za normalno in mešano ter za suho in zelo suho kožo, 50 ml. redna cena: 25,01 € cena s Kartico zvestobe

19,51 €

4

POPUST:

22 %

VICHY MINERAL 89

Serum proti gubam vsebuje dve vrsti hialuronske kisline, vitamin B5. Primeren za vse tipe kože, 30 ml.

Dnevna nega za močnejšo in polnejšo kožo. Primeren je za vse tipe kože. Vsebuje 89% mineralizirane termalne vode Vichy in hialuronsko kislino, 50 ml.

redna cena: 35,35 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 20,70 € cena s Kartico zvestobe

26,87 €

6

POPUST:

24

%

tudi za zelo občutljivo kožo enostaven nanos, brez belih sledi dermatološko testirano ne škoduje vodnim organizmom

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL VIVA in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 18. 6. do 31. 8. 2020 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Popust velja na izdelke Ekolife Natura za zaščito pred soncem. Naročnik oglasa je Ekolife Natura, d.o.o.

C

M

Y

M

MY

Y

MY

K

24

#ZDRAVO

POPUST:

23 %

1po0pu%st

tz

a ime t n i k e K a r

os

izdelki so primerni za telo in obraz

4

ug o dn

100% naraven filter

15,94 €

e z ves tobe

Prebiotična vlažilna nega s termalno vodo La Roche-Posay, primerna za občutljivo kožo. Primerna tudi za dojenčke. Na voljo dve vrsti: za suho in normalno občutljivo kožo, 40 ml.

LA ROCHE-POSAY HYDRAPHASE UV INTENSE RICH IN LEGERE

tic

LA ROCHE-POSAY TOLERIANE SENSITIVE


NEGA TELESA

VICHY AQUALIA THERMAL GEL / KREMA

VICHY PURETE THERMALE Vichy Purete Thermale mineralizirani micelarni vodi in mleko, v enem koraku očistijo kožo in odstranijo ličila z obraza in oči. Mineralizirana micelarna voda za mešano do mastno kožo vsebuje mlečno kislino, micelarna voda za občutljivo kožo je obogatena s pantenolom, micelarno mleko za suho kožo pa vsebuje polifenole iz belega čaja, 400 ml.

Izdelek vsebuje mineralizirano termalno vodo Vichy, rastlinski sladkor in hialuronsko kislino naravnega izvora, ki uravnava ter ohranja vlažnost kože. Na voljo tri različice: za normalno do mešano kožo, za suho kožo in za normalno do suho kožo, 50 ml.

redna cena: 21,57 € cena s Kartico zvestobe

16,82 €

redna cena: 13,62 € cena s Kartico zvestobe

10,62 €

POPUST:

4

22

%

3

POPUST:

22 %

POPUST 25% NA VSE PUDRE VICHY* *Popust traja od 18.6. do 31.8.2020 in velja za vse pudre iz linij Dermablend, Minéralblend in Flexiteint.

[3D CORRECTION] POPRAVLJANJE NEENAKOMERNE BARVE KOŽE

POPRAVLJANJE NEPRAVILNOSTI NA POVRŠINI KOŽE

Tekoči korektivni puder, ki je primeren za vse vrste kože. Visoka stopnja prekrivanja lis, rdečice in neenakomerne barve polti.

Korektivni puder za mastno in k aknam nagnjeno kožo. Visoka stopnja prekrivanja aken, brazgotin in neenakomerne površine kože.

HIPOALERGENO NEKOMEDOGENO

HIPOALERGENO NEKOMEDOGENO

6 Prekrivanje Obstojnost do 16 ur SPF 35 Naraven videz in občutek udobja

6 Prekrivanje Obstojnost do 16 ur SPF 25 Mat videz brez učinka maske

V E Č KOT P U D E R

a ime t n i k e K a r

os

tz

tic

ug o dn

2po0pu%st

e z ves tobe

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimaja) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 18. 6. do 31. 8. 2020 oz. do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Akcija velja za vse Vichy pudre. Naročnik oglasa je L'oreal d.o.o.

Medicinski pripomoček.

#ZDRAVO

25


JUNIJ/JULIJ/ AVGUST

MESEČNA AKCIJA

ANTHELIOS

25 % PP OP OP UU STA STA

na vse izdelke La Roche-Posay Anthelios na vse izdelke La Roche-Posay Anthelios

1.1. 6. 6. -- 30. 30. 6. 6. 2020 2020

20 %% 20 P O P USTA P O P USTA na vse izdelke Eucerin Sun na vse izdelke Eucerin Sun

1. 6. - 30. 6. 2020 1. 6. - 30. 6. 2020

20 % P OP USTA

soothing by nature

soothing by nature NOVO

Zaščita predsoncem soncem Zaščita pred ANTIAGGRESSION

Zašcitite jih tako takozelo, zelo, BARRIER Zašcitite jih FORMULA kot jih imate radi. kot jih imate radi.

na vse izdelke A-derma Protect

1. 6. - 30. 6. 2020

20 % P OP U STA na vse izdelke Avene Sun

1. 6. - 30. 6. 2020

25 % PO PU STA

20 % POPUSTA

na vse izdelke Vichy Capital Soleil

1. 7. - 31. 7. 2020

Ob enkratnem nakupu 2 izdelkov Aloe vera x2, prejmete DARILO: kozmetično ogledalo. Zaloga daril je omejena, akcija velja do razdelitve daril.

na vse izdelke Aloe vera x2

1. 7. - 31. 7. 2020

CAPITAL SOLEIL DERMOKOZMETIČNA ZAŠČITA ZA IDEALNO KOŽO NA SONCU.

Ob enkratnem nakupu 2 izdelkov Vitry, prejmete DARILO: lak za nohte.

Nega nohtov, stopal in obraza

Zavezani ekološki negi obraza in telesa že od leta 1983

20 %

20 %

P OP U STA

P OP U STA

1. 8. - 31. 8. 2020

1. 8. - 31. 8. 2020

na vse izdelke Melvita

Zaloga daril je omenjena, akcija velja do razdelitve daril.

na vse izdelke Vitry

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Akcije ne veljajo za promocijska pakiranja. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične.

www.lekarnaljubljana.si


LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

LL Viva je sodobna specializirana prodajalna z medicinskimi pripomočki, zdravili brez recepta ter drugimi izdelki za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. V ponudbi LL Vive najdete izdelke, ki so namenjeni vsem starostnim skupinam:

POPUST ZA UPOKOJENCE

• pripomočki za pomoč starejšim • kozmetični izdelki in izdelki za pri vsakdanjih opravilih, osebno nego, • pripomočki za gibalno ovirane • otroški program, osebe, • živila za posebne prehranske in • ortopedska obutev, zdravstvene namene, • opornice, • izdelki za odpravljanje oziroma lajšanje težav, povezanih z • diagnostični testi, • izdelki za oskrbo poškodb in ran, boleznimi sodobnega časa.

10% POPUSTA* na nakup vsak 1. in 2. delovni dan v mesecu

TICE STI KAR UGODNO NA VOLJO E B ZVESTO TUDI I V LL VIV

*Popust ne velja za nakup zdravil brez recepta, medicinskih pripomočkov, ki se izdajajo na naročilnico, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev. Popusti se ne seštevajo.

V specializiranih prodajalnah LL Viva izdajamo medicinske pripomočke na naročilnico.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije

www.llviva.si

DARILNI BONI LL VIVA -

020 06 LL Viva oglas popust upokojenci 93x133,5.indd 1

09/06/2020 14:02

Ponudbo v specializiranih prodajalnah LL Viva smo obogatili z darilnimi boni, na voljo sta vrednosti za 10 € in 20 €, bone pa prejmete v lični kuverti. Splošne pogoje poslovanja z darilnimi boni najdete na www.llviva.si

Z lahkim korakom in vedrim obrazom. NARAVNO, KAKOVOSTNO, UDOBNO!

OUTLET Posebna ponudba obutve po posebnih cenah samo v LL Vivi Prisojna, Ljubljana.

PESTRA IZBIRA MODELOV ORTOPEDSKE OBUTVE

KOLEKCIJA POMLAD-POLETJE

a mo, so naš . imo ali teče ojimo, hod žo celotnega telesa st ko , n Vsak da irajo te a, ki podp stopala tist odbami, pred pošk nas varuje boleznih, kot sta ev ut ob ičnih va. Dobra opala zdra žo, pri kron izboljša dr revma, pa ohranja st in es et diab nite al in ohra svojih stop ili za zdravje avih čevljev. e it rb Merita Hal a sk pr Po sojn ri t z izborom P os e iv iln V ob L m vodja L

LASTNOSTI ORTOPEDSKE OBUTVE: • je zelo lahka, • prilagodljiva po velikosti,

• ponaša se z odstranljivimi anatomsko oblikovanimi vložki.

• izdelana iz najnovejših tehnično naprednih in kakovostnih materialov,

www.llviva.si

secu

SPECIALIZIRANA PRODAJALNA LL VIVA

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

27


LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL Vivi KOMPRESIJSKE ŽENSKE SPODNJICE PAVIS

BANDAŽA ZA STEGNO PAVIS

Spodnjice z visokim pasom zagotavljajo kompresijo in oporo trebušnemu predelu, kar preprečuje, da bi tkivo popustilo in/ali se povesilo, ter preprečuje izbočenje dimeljske kile. Zahvaljujoč posebni tehnologiji nudijo popolno prileganje in maksimalno udobje. Priporoča se nošenje po porodu ali operaciji.

Zagotavlja stalni pritisk na stegensko mišico, s čimer olajša bolečine in pospeši proces okrevanja po pretegu mišic.

Spodnjice so narejene iz 80% bombaža in 20% elastana. Na voljo v beli barvi in velikostih od 65 do 115. Medicinski pripomoček redna cena: 47,70 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

38,16

redna cena: 54,02 €

POPUST:

20%

OPORNICA ZA GLEŽENJ S TRDIM OGRODJEM PAVIS Univerzalna opornica za gleženj z anatomsko oblikovano trdo školjko, ki omogoča učinkovito mediolateralno imobilizacijo goleničnega/tarzalnega sklepa, ne da bi pri tem ovirali upogibanje/iztegovanje. Uporablja se lahko na obeh gležnjih in omogoča tri različne nastavitve velikosti. Medicinski pripomoček redna cena: 51,73 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

41,38

POPUST:

20%

BLAZINA IZ SPOMINSKE PENE AIDAPT Okrogla blazina iz spominske pene zmanjšuje pritisk pri sedenju, primerna za uporabo med potovanjem ali daljšim sedenjem. Blazina ima odstranljivo in pralno bombažno prevleko. Blazina je bele barve in premera 400 mm.

POPUST:

19,65€ 20%

ZLOŽLJIVA PALICA S SEDEŽEM AIDAPT Pohodna palica z udobnim, ukrivljenim ročajem s peno in vgrajenim zložljivim sedežem. Palica je izdelana iz aluminija, s plastičnim sedežem in nedrsečimi nogami. Največja dovoljena teža uporabnika je 100 kg.

POPUST:

20,70€ 20% 28

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

POPUST:

43,22 € 20%

OPORNICA ZA ROKO IN RAMO PAVIS Opornica nudi roki udobno oporo, držita pa jo dva trakova, narejena iz istega materiala, ki segata preko ramen s hrbtne strani in sta nanjo pričvrščena z Velcro zapirali (ježki). Prsni pas, ki se prav tako zapira z Velcro zapirali (ježki), prekrije roko in jo drži ob prsnem košu. Iz 100-odstotne zračne tkanine. Na voljo velikosti M in L. Medicinski pripomoček. redna cena: 48,80 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

39,04 20% €

SEDEŽNA DESKA ZA KOPALNO KAD AIDAPT Deska za kad ima ročaj za lažji prenos in večjo stabilnost. Zagotavlja udobno sedenje in ima odprtine za odtekanje vode. Po širini nastavljivi nosilci so izdelani iz nedrseče gume, kar zagotavlja zanesljivo prileganje kadem različnih širin. Največja dovoljena teža uporabnika je 180 kg. Velikost sedišča je 760 x 350 mm. akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

28,72€ 20%

ŠČIPALEC ZA NOHTE Z LUPO AIDAPT Ščipalec za nohte z lupo je primeren za varnejše striženje nohtov. Ščipalec za nohte z lupo ima odstranljiv plastični pokrov za boljši oprijem, medtem ko lupa (magnetno pritrjena na vrh) omogoča boljši pogled na nohte. Ščipalec je lahek in zmanjša tveganje za poškodbe. redna cena: 4,90 €

redna cena: 25,88 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

akcijska cena s Kartico zvestobe

redna cena: 35,90 €

redna cena: 24,56 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

Bandaža je narejena iz dveh raztegljivih materialov: notranji sloj je iz mehkega bombažnega velurja, ki je zelo udoben in hkrati omogoča koži da diha; zunanji sloj pa je iz posebnega materiala, ki je sestavljen iz velikega števila gosto nanizanih najlonskih zank, kamor lahko varno pričvrstite Velcro zapirala (ježke). Na voljo dve velikosti: regular ali extra. Medicinski pripomoček

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

3,92 20% €


SUPINACIJA- visok stopalni lok Dejan Tašner, dipl. inž. ort. in prot.

› pravilna obutev - visoki čevlji za podporo gležnja, čevlji s širšim podplatom pripomorejo k boljši stabilnosti.

› kirurški poseg - če nekirurško zdravljenje ni uspešno, bo morda

V tem članku bomo posvetili pozornost prekomerni supinaciji stopala (obokano stopalo) in medialnemu visokemu vzdolžnemu stopalnemu loku.

potreben kirurški poseg za zmanjšanje bolečine, povečanje stabilnosti in moči stopala.

PRI VISOKEM STOPALNEM LOKU lahko nastanejo težave, ker veliko telesne teže pritiska na peto in glavice stopalnic. Takšna deformacija lahko privede do bolečin in nestabilnosti. Lahko se razvije v kateri koli starosti in se pojavi na eni ali obeh nogah. Visok stopalni lok lahko nastane zaradi nevroloških motenj ali drugih zdravstvenih stanj, kot so cerebralna paraliza, bolezen Charcot-Marie-Tooth, spina bifida, mišična distrofija ali možganska kap. Razlog za nastanek visokega stopalnega loka je lahko tudi podedovana strukturna nepravilnost. Natančna diagnoza je pomembna, saj osnovni vzrok za tako stopalo v veliki meri določa njegov nadaljnji razvoj. Običajno so pridružene težave tudi:

› kladivasti prsti (upognjeni prsti) ali krempljasti prsti (prsti stisnjeni kot pest),

› otiščanci na glavicah stopalnic (predvsem na 5. stopalnici), zunanji strani stopala ali peti stopala,

› bolečine pri stoji ali hoji, › nestabilno stopalo. Pacienti z visokim stopalnim lokom imajo hitreje težave tudi s plantarnim fascitisom, bolečimi ahilovimi tetivami, bolečinami v križu... ZA NATANČNO DIAGNOZO je potreben pregled pri specialistu ortopedu, ki lahko na osnovi svojih ugotovitev pacienta pošlje na dodatni pregled k specialistu nevrologu, za popolno oceno nevrološkega stanja. Težavo visokega stopalnega loka lahko rešujemo na naslednje načine:

› ortopedski vložki po meri, s katerimi prerazporedimo pritisk s

pete in glavic stopalnic po celotnem stopalu. S pomočjo lateralnega (zunanjega) klina lahko pritiske, ki potekajo po zunanji strani stopala, bolj centraliziramo. Poudariti je potrebno, da pri težavah z visokim stopalnim lokom serijski ortopedski vložki niso prava rešitev, saj stopalo samo še bolj obrnejo navzven in tako poslabšajo situacijo.

VARNO, UDOBNO IN UČINKOVITO DCS

Dynamic Cross System

Kompozitni vložek iz vlaken, ki je nameščen med plasti v podplatu, zagotavlja: nadzor pretirane supinacije ali pronacije; večjo zmogljivost podplata pri prekomerni obremenitvi; elastičen sprednji del olajša gibanje stopala.

PODPLAT HI-TECH “DCS”

Linija ortopedske obutve Activity pomoč pri gibanju.

Za manj napora pri gibanju.

VEČ PROSTORA

BREZ ŠIVOV Zgornji del obutve je brez šivov na točkah, kjer prihaja do stika s stopalom.

Širša oblika obutve, ki je primerna za uporabo z vložki in za vse oblike stopal, tudi za stopala z deformacijami.

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

29

LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Strokovno


SISSEL RAVNOTEŽNA BLAZINA BALANCEFIT Primerna za koordinacijo, krepitev motoričnih funkcij, izboljšanje ravnotežja in stabilnosti.

Površina blazine je rahlo hrapava, prijetna na otip in nedrseča. Je iz ekološko prijazne sintetične gume, brez PVC-ja. Uporablja se jo lahko tudi v vodi. Vključen tudi plakat s prikazanimi vajami. Mere: 480 x 390 x 60 mm. redna cena: 57,58 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

46,06

POPUST:

20%

Priložena je vrvica za nošenje aparata in 2 bateriji. Medicinski pripomoček redna cena: 42,73 €

POPUST:

34,18 € 20%

UŠESNI TERMOMETER OMRON GENTLE TEMP 520 Omogoča hitro (ena sekunda) in natančno merjenje telesne temperature v ušesu, shranimo lahko do 9 meritev. V paketu je 21 ušesnih nastavkov, temperatura se prikaže na velikem in preglednem zaslonu in se po končani meritvi samodejno izklopi. Medicinski pripomoček redna cena: 39,65 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POSTELJNINA ALLERGIKA

os

tic

2po0pust

e z ves tobe

Antialergijske prevleke ALLERGIKA Sensitive so kakovostna zaščita pred alergeni pršic - za alergične na pršice, bolnike z atopijskim dermatitisom, astmatike. Izdelane iz gosto tkane tkanine iz mikrovlaken. Tanke, mehke, trpežne, se ne raztegnejo in krčijo. Ob popolni neprepustnosti za alergene pršic so hkrati nadpovprečno prepustne za vlago in zrak, zato ohranjajo spalno klimo, ki ste je vajeni. Na voljo v različnih % standardnih dimenzijah in po meri. tz a ime i k e K ar Medicinski pripomoček

tn

Prisojna ulica 7, 1000 Ljubljana T: 01 230 61 54 Odpiralni čas: od ponedeljka do petka: 9.00 - 18.00

Izdelan je iz kakovostne gume s primesmi, ki zagotavljajo večletno uporabo. Sestavljen iz dveh različno zahtevnih polovic, kar omogoča raznoliko vadbo. Štiri težavnostne stopnje, premer 36 cm, teža 450 g.

36,00

POPUST:

20%

SISSEL HLADILNA KOMPRESA ZA KOLENO/KOMOLEC ALI GLEŽENJ Kompresa iz dveh delov z odstranljivo hladilno vrečko. Pripomore k zmanjšanju bolečin in vnetij. Kombinacija hlajenja in komprese preprečuje otekline. Vsebuje tudi tlačilko za uravnavanje pritiska. Je higienska in jo je lahko dezinficirati. Uporabna je tudi pri športnih poškodbah in revmatičnih obolenjih. redna cena: 59,28 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

47,42 € 20%

POPUST:

31,72 € 20%

LL VIVA PRISOJNA

Pripomoček za trening raztezanja rok in zapestja ter izvajanje funkcionalnih vaj za prste. S svojo patentirano zasnovo omogoča udobno in učinkovito izvedbo vaj. Primeren tudi za povečanje moči in gibljivosti rok, prstov in palcev.

akcijska cena s Kartico zvestobe

Aparat meri saturacijo kisika v krvi in hkrati srčno frekvenco. Deluje na baterije in je zelo lahek.

akcijska cena s Kartico zvestobe

MREŽA ZA KREPITEV ROK

redna cena: 45,00 €

PULZNI OXIMETER OXY-3 GIMA

u go dn

LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL Vivi!

LL VIVA POSTOJNA

Tržaška cesta 59, 6230 Postojna T: 05 630 18 41 Odpiralni čas: od ponedeljka do sobote: 9.00 - 20.00

NADLAHTNI MERILNIK KRVNEGA TLAKA VEROVAL COMPACT Hitro in preprosto merjenje krvnega tlaka. Velik zaslon za lažje branje izmerjenih vrednosti, odkriva in prikazuje srčne aritmije, omogoča preprosto analizo izmerjenih vrednosti z uporabo semaforizirane signalizacije, vizualno preverjanje položaja za zagotovitev pravilnega položaja za merjenje v višini srca. Priložen je kabel USB. 3 leta garancije. Medicinski pripomoček redna cena: 43,62 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

34,90 € 20%

LL VIVA IDRIJA

Lapajnetova ulica 61, 5280 Idrija T: 05 374 38 24 Odpiralni čas: od ponedeljka do petka: 9.00 - 17.00

Posebna ponudba LL Viva velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 18. 6. - 31. 8. 2020 oziroma do odprodaje akcijskih zalog. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolne. LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana.

30

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA


Raz

ku

i

ra v

i

ži

C

el

Zd

Učinkovita rešitev za oskrbo malih ran. Za uporabo na koži.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. L.SI.MKT.04.2020.3498


® LINEX

PRAVI PROBIOTIK za prebavne motnje

SI2006

ww

I n f o r m a ci j a p ri p r av l je n a 0 8 9 707 | : ju n ij

2020

č n e (ml e č n o k is l in s a n e p r o b i o ti k e) b a k of il izir t e r ije buje l i v š k o v a 5 7, 15 26 L j o r e e V , . s . d . v d a e t b u r ž b l jan a o u r F d ® x a k , s Slove L in e t v e ac m nij a r a f Lek w. l e k . s i |

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Profile for Lekarna Ljubljana

75. Katalog Zdravo Lekarna Ljubljana  

75. Katalog Zdravo Lekarna Ljubljana  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded