Page 1

www.lekarnaljubljana.si

Veljavnost od 25. 4. do 10. 6. 2019.

10 let Kartice zvestobe INTERVJU Prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med., dermatovenerolog »Čakalne dobe povzročata pretirana skrb in pomanjkanje izvajalcev.« STR

4

HIPERPIGMENTACIJA 7

STR

MOTNJE SPANJA PRI OTROCIH STR

8

SPOMLADANSKA UTRUJENOST 9

STR

SLADKORNA BOLEZEN IN MERITEV GLIKIRANEGA HEMOGLOBINA 10

STR

KOENCIM Q10 11

STR

NAGRADNA IGRA "10 LET KARTICE ZVESTOBE" STR

28

UGODNOSTI ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE 14

STR


mikronizirani diosmin

filmsko obložene tablete, 500 mg tablete, 1000 mg

2/2019, Slovenija, 1967-2018, MK/MB.

LAHKOTEN KORAK ZA ZDRAVE VENE

UKREPAJTE ZDAJ! Naj vas bolečine v nogah ne ustavijo na vaši poti. Preprečite napredovanje kronične venske bolezni. Flebaven z eno tableto na dan: olajša bolečine v nogah, zmanjša občutek težkih nog in njihovo otekanje, omogoča cenovno dostopnejše zdravljenje. www.flebaven.si

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.


LEKARNA LJUBLJANA PRAZNUJE V ČASU TRAJANJA KATALOGA UGODNOSTI ROJSTNI DAN PRAZNUJEJO NASLEDNJE ENOTE LEKARNE LJUBLJANA:

BREZPLAČNO PREDAVANJE ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE LEKARNE LJUBLJANA Tema predavanja: Kako si pomagati pri bolečih in utrujenih nogah Predavatelj: Milan Balaban, mag. farm., Strokovna služba Lekarna Ljubljana. Na predavanju bomo pokazali tudi vaje za preprečevanje in lajšanje težav pri venskem popuščanju.

● MIRJE 8. 5. 2019 ● ŠENTVID 9. 5. 2019 ● SPLETNA LEKARNA LJUBLJANA 28. 5. 2019 ● IVANČNA GORICA 24. 5. 2019

Termin in lokacija predavanja: torek, 21. 5. 2019, ob 18. uri v Viteški dvorani, Križanke, Ljubljana.

● LOGATEC 13. 6. 2019 Ob rojstnem dnevu posamezne lekarne bomo razveselili tudi vas, saj boste za vsak nakup prejeli 10% popust*. Rojstnodnevni 10% popust velja ob enkratnem nakupu v posamezni enoti na dan praznovanja. Ugodnost ne velja za nakup: zdravil in izdelkov na recept, galenskih izdelkov, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva, in ne velja za pravne osebe.

Udeležbo na predavanju potrdite s klicem na brezplačno telefonsko številko 080 71 17 ali prek e-pošte:

kartica.zvestobe@lekarna–lj.si.

Predavanje je namenjeno imetnikom Kartice zvestobe in je brezplačno. Število mest je omejeno.

*

-10% ob enkratne m nakupu

SPLETNA LEKARNA LJUBLJANA PREJELA PRIZNANJE NETKO Na letošnjem tekmovanju Netko za najboljše spletne projekte, ki domujejo na domeni .si, se je Spletna Lekarna Ljubljana uvrstila med tri najboljše spletne trgovine. Tekmovanje organizirata Register.si in Gospodarska zbornica Slovenije. Žirija je poleg uporabniške izkušnje ocenjevala tudi grafično izvedbo, tehnično dovršenost in vsebinsko zasnovo. Naše prenovljeno spletno mesto je prepoznala kot eno od najbolj zanimivih in varnih, uporabniško izkušnjo pa ocenila kot odlično.

Novo v ponudbi Lekarne Ljubljana PLATNENA VREČKA

Prihodnost je zelena in tega se v Lekarni Ljubljana dobro zavedamo. Da bi prispevali k manjši obremenjenosti okolja, smo v ponudbo vključili platnene vrečke, ki so narejene iz naravnega bombaža in namenjene večkratni uporabi. Verjamemo, da bomo na takšen način zmanjšali uporabo plastičnih vrečk in skupaj naredili korak k čistejšemu okolju.

Spletno Lekarno Ljubljana smo prenovili maja lani, mesečno jo obišče več kot 40.000 spletnih uporabnikov.

Cena vrečke je 1,59 €

Cene s popustom iz ZDRAVO - kataloga ugodnosti veljajo od 25. 4. do 10. 6. 2019 oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL VIVA (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Cene s popustom veljajo izključno ob predložitvi Kartice zvestobe LEKARNE LJUBLJANA in zahtevanega števila jabolk zvestobe, sicer veljajo redne cene. Akcijska ponudba izdelkov v specializiranih prodajalnah LL Viva, ki je predstavljena na straneh od 24 do 27 v tem katalogu, velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana in ne velja v enotah Lekarne Ljubljana. Cene so v EUR z vštetim DDV. Pridržujemo si pravico do popravkov kataloga, ki jih bomo objavili na www.lekarnaljubljana.si in v enotah Lekarne Ljubljana. Popusti se ne seštevajo. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Slike v katalogu ugodnosti so simbolične. Za morebitne napake v tisku se opravičujemo in prosimo, da pokličete brezplačno telefonsko številko 080 71 17. Fotografije: Lekarna Ljubljana, Shutterstock, iStock.

Nakup zdravil brez recepta je mogoč v količinah, ki jih določa 60. člen Pravilnika o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 86/2008), preostalih izdelkov pa v količinah, ki jih svetujejo magistri farmacije, inženirji farmacije in farmacevtski tehniki. Vsi članki, fotografije in druge vsebine, objavljene v Zdravo - katalogu ugodnosti, so avtorsko zaščitene. Vsa vsebina je informativne narave in v nobenem primeru ne more nadomestiti posveta z zdravnikom ali s farmacevtom. Naročnik oglasa odgovarja za vsebino in skladnost oglasa z veljavno področno zakonodajo.

KAKO DO JABOLK ZVESTOBE? Z nakupi v vrednosti*: 5—9,99 EUR = 1 jabolko zvestobe 10—14,99 EUR = 2 jabolki zvestobe 15—19,99 EUR = 3 jabolka zvestobe itn. Več na www.lekarnaljubljana.si in na brezplačni telefonski številki 080 71 17.

* V vrednost nakupov se ne šteje nakup zdravil, izdelkov na recept in galenskih izdelkov ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti.

2

Simbol pomeni, da je treba za ceno s Kartico zvestobe predložiti Kartico zvestobe in unovčiti 2 jabolki zvestobe.


INTERVJU Prof. dr.

Igor Bartenjev,

dr. med.,

dermatovenerolog

»Čakalne dobe povzročata pretirana skrb in pomanjkanje izvajalcev.« POGOVARJALA SE JE: Barbara Smajila FOTOGRAFIJE: Domen Grögl

Slovenci smo zelo dobro ozaveščeni o nevarnostih sončnih žarkov, prepoznamo nevarne spremembe na koži in kožne rake, pravi dr. Igor Bartenjev, specialist dermatovenerologije. To pomeni, da ljudje hitro reagiramo na spremembe na koži in obiščemo osebnega zdravnika, ki pa se pogosto znajde pod pritiskom in izdaja napotnice za specialistične preglede, tudi ko to v resnici ne bi bilo potrebno. Res pa je, da ravno zaradi navedenega odkrivamo melanom, najbolj nevarno obliko kožnega raka, v zgodnji fazi, zato je preživetje pacientov izredno visoko. 4

#ZDRAVO

Pred nami je sezona bolj ali manj namernega izpostavljanja soncu. Sonce je zaradi vitamina D izjemno pomembno za človekovo telo, pri čemer mora biti slednje izpostavljeno žarkom brez zaščite. Hkrati pa je sonca za kožo hitro preveč. Kako se torej obnašati na soncu, da zadostimo vsem potrebam in omejitvam? Če bi vprašali sto dermatologov, ne bi dobili sto enakih odgovorov. Sonce za kožo pomeni napad, pred katerim se mora ta braniti z različnimi mehanizmi. En od načinov je zadebelitev rožene plasti, drug je tvorjenje pigmenta melanina, torej porjavelost, ki je filter za sončne žarke. Koža ima tudi tako imenovane reparacijske encime, ki popravljajo škodo, nastalo zaradi UV žarkov. Četrta zaščita je sproženje antioksidativnih mehanizmov. Skratka, sonce je za kožo škodljivo. Celostno gledano pa ni nujno tako preprosto. D vitamin sicer lahko dobimo tudi brez sonca, s pomočjo farmacevtskih pripravkov, res pa je, da strokovnjaki ugotavljajo, da je D vitamin, ki se pod vplivom sončnih žarkov ustvari v telesu, bolj učinkovit proti srčno-žilnim in rakastim boleznim. Ljudje, ki so bolj izpostavljeni soncu, naj bi manj zbolevali za srčno-žilnimi in rakastimi boleznimi, z izjemo seveda rakov kože. Nenazadnje tudi pri zdravljenju določenih bolezni uporabljamo sončne žarke, na primer pri luskavici se stanje na soncu izboljša, enako je pri atopičnem dermatitisu. Najti je treba ravnovesje med dobrobitjo in škodo, kot pri vseh drugih stvareh.


Torej dermatologi v celoti odsvetujete izpostavljanje soncu? Večina dermatologov povsem odsvetuje izpostavljanje soncu. Nekateri kolegi se ob sončnih dnevih ne želijo niti vozit s kolesom. Sam nisem takšen, rad sem na prostem, hodim, igram tenis, jadram. Vseeno pa pazim na zaščito pred soncem. Rekel bi, da je doza tista, ki naredi strup. Torej, vsako pretiravanje je škodljivo. Kako prevelika izpostavljenost soncu vpliva na celice in na kožo? Ultravijolični žarki vplivajo na jedrne kisline v celicah in jih poškodujejo. Nastalo škodo naš organizem večinoma popravi s prej omenjenimi reparacijskimi encimi. Deloma pa se poškodbe v celici kopičijo in celica se v skrajni fazi lahko spremeni v rakavo. Na koži pa vidimo takojšnjo škodo, ki jo povzroči sonce, to so denimo opekline. Poznamo tudi fototoksične ali fotoalergijske bolezni, kar pomeni, da določeno zdravilo, ki ga jemljemo, spremeni dovzetnost kože in že manjša izpostavljenost soncu lahko povzroči precejšnjo reakcijo. Pozne posledice sončenja pa so tiste, ki so posledica kopičenja takšne škode. Koža si zapomni. Skrajna posledica pretiranega izpostavljanja soncu je večja verjetnost za pojav kožnega raka. Za maligni melanom, ki je rak kože in ki nikakor ni povezan samo z izpostavljenostjo soncu, so, kot kaže, pomembne tudi enkratne močne sončne opekline. Za druge vrste rakov kože pa je bolj pomembno »seštevanje« škode, torej dolgoletno izpostavljanje sončnim žarkom. Zelo pomembno je, kako se koža odziva na sonce, kar je odvisno od tipa kože. Pri temnopoltih je manjša verjetnost zbolevanja za kožnim rakom, najbolj ogroženi so svetlopolti in svetlolasi, predvsem pa rdečelasi.

Med kronične posledice UV žarkov na kožo prištevamo tudi vpliv na kolagen, na elastična vlakna, na lojnice v koži, starostne pege, tanjšanje kože, … Vse to povzroča staranje kože. Sonce ima na staranje kože zelo velik vpliv. Kako delujejo sredstva za zaščito pred soncem? Nekatera sredstva imajo samo fizikalne, druga samo kemijske filtre, tretja pa oboje. Sredstva s fizikalnimi filtri vsebujejo delčke, ki na koži delujejo kot nekakšna zrcalca, od katerih se sončni žarki odbijajo. Ko kožo namažemo s takšnim sredstvom, je površina običajno bela. Kemijska zaščitna sredstva pa so snovi, ki ob nanosu na kožo prodrejo v njene zgornje plasti. Ko žarki prodrejo proti celicam v povrhnjici, jih ti filtri »polovijo« in preprečijo poškodbe, ki bi sicer nastale na celicah. Fizikalni filtri začnejo delovati takoj, ko se namažemo, kemijski pa šele po določenem času. Najboljša so seveda tista sredstva, ki vsebujejo zaščito proti UVA in proti UVB žarkom in imajo tako kemijske kot fizikalne filtre. Ljudje včasih poročajo o kožnih reakcijah, ki jih pripisujejo zaščitnim sredstvom, vendar so včasih vzroki tudi drugje. Nekaj moramo reči še o zaščitnih faktorjih (SPF), na podlagi katerih običajno izbiramo sredstva za zaščito. Ta faktor pomeni sposobnost zaščite pred opeklinami in predstavlja mnogokratnik časa, ko smo lahko na soncu, ne da bi nas opeklo – v primerjavi s časom, ko bi nas opeklo brez zaščite. Denimo faktor 30 pomeni, da nas bo namesto v 10 minutah opeklo po 30-krat daljšem času. To je nekoliko zavajajoče, saj visok faktor ne pomeni, da sončni žarki kljub zaščitnemu sredstvu ne bodo povzročili druge škode – staranja kože, oksidativnega stresa, …

Kljub temu je najbrž pomembno, da je ta faktor čim višji? Na to vprašanje težko odgovorim. Če bi se z zaščitnim sredstvom s faktorjem 15 namazali po vsem telesu temeljito in enakomerno, bi bilo to dovolj za preprečitev opeklin. A dejstvo je, da se ne namažemo povsod enakomerno, da žarki padajo pod različnimi koti, da se znojimo, skačemo v vodo, … Zato načeloma svetujemo višje faktorje. Nisem pa prepričan, da bodo visoki zaščitni faktorji pri vseh ljudeh biološko dobro sprejeti. Reakcij je pri višjih faktorjih vendarle nekoliko več, kar je logično, saj morajo ta sredstva vsebovati več kemičnih in fizikalnih filtrov. Sam ne uporabljam sredstev z zelo visokimi faktorji. Zakaj imajo torej zaščitna sredstva za otroke zelo visoke faktorje? Sredstva za otroke so načeloma vsa hipoalergena, dodatno testirana, izpolnjevati morajo visoke standarde. Res pa je, da je otroška koža po eni strani bolj občutljiva, ima slabšo naravno zaščito, da je v njej več vode, je bolj nagnjena k opeklinam. Po drugi strani pa je ta koža tudi bolj prepustna. Visoki faktorji naj bi zagotavljali boljšo zaščito, res pa je, da se snovi v teh sredstvih v otroško kožo močneje vsrkajo. Torej je najbolje, da otroci niso preveč izpostavljeni soncu? To je najboljša rešitev za kožo, zagotovo. Pred časom sem v Gimnaziji Vič sodeloval pri raziskavi o izpostavljenosti dijakov soncu. Izkazalo se je, da je ta izpostavljenost relativno majhna. Mladi so malo zunaj, malo na soncu, dobro so ozaveščeni glede škodljivosti sončnih žarkov. Dermatologi smo v Sloveniji zares veliko naredili glede te ozaveščenosti. Slovenci smo tudi za evropske razmere izjemno ozaveščeni glede raka kože, malignega

Slovenci smo tudi za evropske razmere izjemno ozaveščeni glede raka kože, malignega melanoma, pigmentnih znamenj. #ZDRAVO

5


melanoma, pigmentnih znamenj. V naši ordinaciji odkrijemo veliko malignega melanoma, ki je v čisto začetni fazi. Tako dobra ozaveščenost lahko negativno vpliva na čakalne dobe za pregled pri specialistu. V Sloveniji je običajna praksa, da ob sumu na kožne spremembe osebni zdravnik napiše napotnico za specialista. Družinski zdravniki so razmeroma dobro usposobljeni za zgodnje odkrivanje rakavih sprememb. Udeležujejo se izobraževanj, poznajo dermoskopsko diagnostiko, znajo tudi izrezati znamenje. Res pa je, da paciente pogosto napotijo k specialistu, ker se bojijo spregledati nevarno spremembo, so preobremenjeni in pod pritiskom pacientov. Sam ocenjujem, da se zdravniki prepogosto odločajo za napotitve k specialistu in si premalo zaupajo. Ljudje pogosto pridejo na pregled z napotnico "zelo hitro" zaradi suma na maligno spremembo, pa se izkaže, da gre za popolnoma nenevarno spremembo. Kljub omenjenemu moramo jemati zdravnikovo napotitev v skrbi za pacienta resno, resnost spremembe pa lahko ugotovimo šele na podlagi pregleda. Slaba stran ozaveščenosti je gotovo ta, da je število ljudi, ki čakajo na specialistični pregled, preveliko, sploh v ljubljanski regiji, kjer samo še štiri ustanove, od tega dve zasebni, opravljamo dermatološke preglede z napotnico.

zamejenost, ali se pojavljata tudi črna in vijolična barva, hitrost spreminjanja. Če nastanejo spremembe čez noč ali v nekaj dneh, potem ne gre za melanom. Pri tem so spremembe vendarle počasnejše. Kakšen pa je trend pojavnosti kožnih rakov? Prebivalstvo se stara in večina kožnih rakov je značilnih za starejšo populacijo. To velja predvsem za epitelne maligne tumorje. V svoji ordinaciji vsak dan obravnavam paciente s takšnimi kožnimi raki.

Maligni melanom je tisti, ki ga v začetku lahko zamenjamo z navadnim pigmentnim znamenjem. Maligni melanom pa je tisti, ki ga v začetku lahko zamenjamo z navadnim pigmentnim znamenjem. Trend pojavnosti tega raka zelo narašča, včasih je naraščal celo najbolj med vsemi raki. Leta 1800 je bila možnost, da enkrat v življenju zbolimo, 1:1300, danes je približno 1:40. Se je pa hkrati zelo izboljšala diagnostika.

Kdaj je torej čas za obisk zdravnika oziroma dermatologa? Opozorilni znak je zagotovo pojav ranice na koži, ki se ne zaceli dva ali tri mesece. To je lahko predstopnja raka ali pa že kožni rak. Te spremembe običajno niso usodne.

Sam letno izrežem številne melanome. Med vsemi temi pacienti je manj kot 10 odstotkov tistih, ki morajo nadaljevati s posegi na onkologiji, ker se je rak že razširil, v povprečju en na leto pa za posledicami raka umre.

Druga vrsta so pigmentne spremembe. Pri diagnostiki teh se je pomembno držati kriterijev ABCDE: Asymetry ali asimetrija, Borders oziroma omejitev, Colours oziroma barve, Diameter ali premer, Evolution oziroma razvoj. Najprej se je smiselno osredotočiti na premer. Če znamenje ni veliko vsaj 5 milimetrov, je verjetnost za razvoj melanoma relativno majhna. Če pa je znamenje tako veliko in se še povečuje, je to signal za obisk zdravnika. Opazujemo tudi morebitno asimetričnost, pravilno

Velika večina teh pacientov pride na pregled brez napotnice in predhodnega obiska osebnega zdravnika.

#ZDRAVO

Zaupanja vrednih blagovnih znamk je danes veliko. Večina njihovih preparatov je klinično in drugače testiranih in varnih. So si pa tudi zelo podobni. Pri uporabi kozmetike je pomembno vedeti predvsem to, kakšen tip kože imamo. Pri tem je pomemben podatek o osnovnem tipu kože in tudi o starosti, saj se potrebe kože skozi življenje spreminjajo. Rezultatov ne bomo videli v dveh tednih, ampak skozi leta ali desetletja. Res pa je, da rezultat ne bo posledica samo uporabe kozmetike, ampak življenjskega sloga posameznika.

Poudariti moram, da čakalne dobe niso nastale zato, ker dermatologi ne bi želeli pregledati pacienta, kot številni zmotno mislijo. Problem je v premajhnem številu izvajalcev dermatoloških pregledov, saj so tudi številni kolegi z zasebnimi ambulantami koncesijo vrnili.

6

kot pri sredstvih za zaščito pred soncem. Prav je, da kozmetiko uporabljamo, vendar pa ne moremo postaviti univerzalnega pravila, kaj in na kakšen način.

Kozmetična industrija razvija vedno nove izdelke za nego kože. Kako pametno izbrati med vsemi? Do 2. svetovne vojne skorajda ni bilo kozmetike na trgu. Za množično uporabo se je začela pojavljati šele v 60. letih prejšnjega stoletja. Danes je vedenje o koži in tudi o trženju zelo napredovalo, podobno

Pravite, da je pomembno poznati svoj tip kože, vendar pa to ni tako preprosto. Res ni. Tudi ljudje, ki se ukvarjajo s kožo, delajo napake. K nam prihajajo pacienti, ki se jim koža lušči, prepričani, da imajo suho kožo, pa to ne drži. Prhljaj je skoraj vedno povezan z mastnim lasiščem, čeprav se lasišče lušči. V splošnem lahko rečemo, da imajo ženske po menopavzi, moški pa po 50. letu po okončinah suho in stanjšano kožo. Kar se tiče obraza, je koža na čelu in srednjem delu obraza pogosto mastna, po vratu skoraj nikoli. Dejstvo pa je, da suha ali mastna koža ni bolezensko stanje in da je uporaba kozmetike zgolj nega, ne terapija. Nemalokrat ta nega zaide v kompliciranje, ki bi ga sam označil za nekoliko pretiranega. Sprijazniti se je treba, da se pač staramo, da časa ni možno ustaviti ne z nego ne z operacijami. Sam trenutno uporabljam neko otroško kremo za suho kožo in zdi se mi odlična. Kaj pa nega dojenčkov in majhnih otrok? Ali ti sploh potrebujejo nego s kremami in številnimi drugimi preparati, ki so na voljo? Z visokim standardom, ki ga v Sloveniji zagotovo imamo, se zelo dviga odstotek določenih bolezni pri otrocih. Ena od teh je atopični dermatitis, ki ga v slabše razvitih državah tako rekoč ne poznajo. Pri tej bolezni gre za okvarjeno barierno funkcijo kože, k čemur prispeva tudi prav pretirana skrb za kožo in njena nega. Od centralne kurjave in klime do vsakodnevnih kopanj, mazanj in tako naprej. Otroke je treba negovati, a pretiravanje se lahko obrne v škodo za kožo.


STROKOVNO

Hiperpigmentacija

Nekatere motnje v pigmentaciji lahko diagnosticira in zdravi le dermatolog, sami pa spremljajte njihove spremembe. In ne pozabite, sonce je z nami vse leto.

Katja Hribar, farm. teh., Lekarna pri polikliniki

Hiperpigmentacija je posledica povečane količine melanina v koži, ki sicer deluje kot naravna zaščita kože pred UV-žarki. Je zelo pogosta težava, zlasti pri svetlopoltih in se kaže kot neenakomerni svetlo do temno rjavi madeži, ki so izraziti na najbolj izpostavljenih predelih kože. Čezmerno izpostavljanje soncu stanje še poslabša. MELANIN VARUJE KOŽO PRED SVETLOBO Melanociti so celice, ki proizvajajo melanin in so v spodnjih predelih podkožnice (epidermisa). So različno porazdeljeni na posameznih predelih telesa, najpogostejše so v koži obraza, redkejše na trupu. V melanosomih, ki služijo za prenos melanina iz melanocitov h keratinocitom, se melanin tudi tvori in skladišči. Melanin je pomemben pri določanju barve kože, las, dlak in oči. Varuje kožo pred svetlobo kot nevtralen absorpcijski filter, ki absorbira vse valovne dolžine svetlobe, posledica je porjavitev kože. Sestavlja ga mešanica različnih pigmentov. Evmelanini so črni ali rjavi, feomelanini rumenkasti do rdeče-rjavkasti ter trihokromi pri rdečelasih. Melanosom in melanin se v keratinocitih hitro razgrajujeta. RAZLIČNE MOTNJE HIPERPIGMENTACIJE Hiperpigmentacije nastanejo zaradi povečane tvorbe melanina v koži in redkeje zaradi povečanega števila melanocitov. Barva

spremenjenega področja je odvisna od vrste, količine in porazdelitve melanina, od svetlo do temno rjave barve. Višje je v epidermisu pigment, temnejša je barva. Melanin v roženi plasti je skoraj črne barve, v spodnji trnasti plasti epidermisa je rjavkaste barve. Najpogostejše hiperpigmentacije so sončne pege ali efelide, lentigi, melazme. Sončne pege ali efelide so rumeno-rjavi madeži različne oblike in velikosti ter se pojavljajo zlasti na obrazu in drugih soncu izpostavljenih predelih. Pojavijo se že v otroštvu, pogosteje pri svetlopoltih. Bolje vidni so po izpostavljanju soncu, pojavijo se na mestih po sončnih opeklinah. Da se jim čim bolj izognemo, je zelo pomembna zaščita pred sončnimi žarki. Melazma je nepravilna rjava do rjavo-siva pigmentacija, pri kateri gre za motnjo tvorbe in kopičenja melanina. Pogosta je na soncu izpostavljenih predelih, kot so čelo, nos, lica, nad zgornjo ustnico, brada, vrat, dekolte, podlahti, zlasti pri ženskah. Nastanek pospešijo UV-žarki, ženski hormoni (kontracepcija, nosečnost), nekatera zdravila, neustrezna uporaba negovalnih kozmetičnih pripravkov in genska občutljivost. Melazmo diagnosticira in zdravi le dermatolog. Lentigo simplex je drobna in ostro omejena rjava do črna lisa, ki nastane zaradi povečanega števila melanocitov v bazalni plasti in povečane količine melanina. Gre za začetek nastajanja melanocitnega nevusa (znamenja na koži, lahko so prirojena, pogosto pa nastanejo v puberteti)

ZAŠČITITE SE PRED SONCEM Pojav hiperpigmentacij lahko sami zmanjšamo tako, da se izogibamo sprožilnim dejavnikom, kot so sončenje, solariji, zaščita kože z oblačili, pokrivali, sončnimi očali, uporabljamo visoke UV-A in UV-B-zaščite, ki jo nanašamo pravilno in v dovolj veliki količini. Pazljivo uporabljamo dišave in dražeče snovi v negovalnih izdelkih (eterična olja, rastlinski izvlečki …). Zelo pomembno je tudi uživanje hrane, bogate z antioksidanti (zelena listnata zelenjava, jagode, borovnice, češnje, grozdje, jagodičevje, marelice, korenje, paprika, paradižnik, stročnice, oreški, oljčno olje, omega-3, zeleni čaj, avokado, vitamini A, C, E, selen) in pravilna nega kože. Le-ta vključuje čiščenje kože, s katero odstranjujemo nečistoče, uporabo dnevne in nočne kreme, seruma, pilinga, kreme z zaščitnim faktorjem ter dodatne izdelke za zmanjšanje pigmentnih lis. Ti izdelki običajno vsebujejo vitamin C, retinol, arbutin, salicilno, glikolno, citronsko kislino, thiamidol, ki zmanjša tvorbo melanina. Zavedati se moramo, da sončni žarki nimajo škodljivih učinkov le v poletnih mesecih, ampak skozi celo leto, ko gremo po vsakdanjih opravkih, ko smo na vrtu, ob rekreaciji, tudi ko je oblačno. OPAZUJTE SPREMEMBE Skrbno si pregledujmo kožo, sluznice, nohte in bodimo pozorni na lise, znamenja, spremembe barve, oblike, velikosti znamenja, prisotne krastice, ki se dolgo ne celijo in rosijo ali krvavijo, luščeča, hrapava žarišča. Če opazimo karkoli sumljivega, obiščimo zdravnika in nikoli sami brez posveta zdravnika ne odstranjujmo kožnih sprememb.

#ZDRAVO

7


STROKOVNO

Motnje spanja pri otrocih PRIPOROČENA KOLIČINA SPANJA Novorojenčki od 0 do 3 mesece

14 - 17h

Dojenčki od 4 do 11 mesecev

12 - 15h

Malčki od 1. do 2. leta

11 - 14h

Otroci od 3. do 5. leta

10 - 13h

Otroci od 6. do 13. leta

9 - 11h

Vir: NSF (National Sleep Fundation), https://www.sleepfoundation.org

Mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Spanje je nujen in zelo pomemben fiziološki proces tako pri otrocih kot pri odraslih. Še zlasti v prvih letih otroci prespijo več kot polovico življenja in se posledice pomanjkanja spanja lahko kažejo tako na telesnem kot na kognitivnem razvoju.

so odraz zorenja osrednjega živčevja. Otrok pred rojstvom v maternici v glavnem spi. Količina spanja se zmanjšuje predvsem na račun zmanjševanja števila epizod spanja, medtem ko se obdobja nočnega spanja postopno podaljšujejo, dnevnega spanja pa skrajšujejo.

OBSTAJA VEČ KOT 80 VRST MOTENJ SPANJA Mednarodna klasifikacija spanja razlikuje več kot 80 različnih motenj spanja, ki jih uvršča v naslednje skupine:

Novejša spoznanja potrjujejo pomembno vlogo spanja pri obdelavi informacij v osrednjem živčevju, utrjevanju spomina, učenju in drugih višjih miselnih dejavnostih. V spanju se tudi izločajo številni hormoni, med njimi rastni hormon, ki ima odločilno vlogo pri rasti in razvoju otroka. Zadostno spanje se zato uvršča med najbolj osnovne potrebe za zdravo rast in razvoj otroka.

1. NESPEČNOST

RAZLIČNE FAZE SPANJA Spanje ni enovit proces, saj se v njem izmenjujejo različne faze. Mirno spanje, imenovano tudi ne-REM spanje, se izmenjuje z aktivnim spanjem, ki je znano tudi kot REM spanje in v katerem je osnovna možganska aktivnost podobna kot v budnosti. Dihanje in bitje srca sta neredna in pospešena. V fazi REM spanja tudi sanjamo. V aktivni fazi spanja dojenčka je aktivnost celega telesa intenzivna, s pogostimi značilnimi gibi okončin, trupa in oči. Pri novorojenčku in dojenčku lahko v tej fazi spanja opazujemo različne izraze obraza, ki ponazarjajo osnovna čustva. V tej fazi spanja se starši pogosto razveselijo prvega nasmeha svojega novorojenčka, čeprav pravi nasmeh v budnosti pride šele nekaj tednov kasneje. Po rojstvu začnejo potekati velike spremembe glede količine, strukture in časovne razporeditve spanja, ki

6. MOTNJE GIBANJA V SPANJU

8

#ZDRAVO

2. MOTNJE DIHANJA V SPANJU 3. HIPERSOMNIJE CENTRALNEGA VZROKA 4. MOTNJE CIRKADIANEGA RITMA BUDNOSTI IN SPANJA 5. PARASOMNIJE 7. IZOLIRANI SIMPTOMI IN NORMALNE VARIANTE 8. DRUGE MOTNJE SPANJA NESPEČNOST, SMRČANJE, MORE IN HOJA V SPANJU Številne izmed omenjenih motenj spanja se lahko pojavljajo tudi pri otrocih, nekatere izmed njih pa so specifične za otroško obdobje. Poleg nespečnosti, ki je pridružena drugim težavam, ki jih imajo kronično bolni ali ovirani otroci, se lahko pojavljajo motnje dihanja med spanjem, ki so povezane s povečanimi mandlji in/ali žrelnico. Zanje je značilno nočno smrčanje, ki je lahko zelo glasno, in dihanje skozi usta. Za motnje cirkadianega ritma budnosti in spanja je značilno normalno in zadostno spanje,

ki pa je glede na potrebe socialnega in družinskega okolja umeščeno v napačen čas dneva. Izmed parasomnij so pri otrocih zagotovo najpogostejše more in nočni strahovi, saj naj bi jih vsaj enkrat v življenju izkusilo kar tri četrt otrok. Vrh pojavljanja je med šestim in desetim letom starosti. More so neprijetne in zastrašujoče sanje, ki otroka običajno zbudijo iz spanja, nočni strahovi pa ne. Motnja, za katero je značilna hoja v spanju, je tudi razmeroma pogosta. Pomembno je, da ob tovrstnih dogajanjih ustrezno zavarujemo okolico, v kateri otrok spi, da preprečimo morebitne poškodbe. Ob obravnavi otroka z motnjo spanja potrebuje zdravnik celovit vpogled v njegov ritem budnosti in spanja. Koledar spanja, ki ga običajno izpolnjujejo otrokovi starši, je preprost pripomoček, iz katerega se lahko razbere otrokov ritem budnosti in spanja skozi daljše časovno obdobje in oceni, kakšna je razsežnost njegove motnje spanja. Zdravljenje motenj spanja pri otrocih obsega več vrst ukrepov. Odvisno od vrste motnje spanja in njenega vzroka lahko izvajamo različne vedenjske ukrepe, sprostitvene tehnike in/ali prilagoditve urnika spanja. Zlasti pri motnjah dihanja v spanju, ki so pri otrocih pogosto posledica čezmerno povečanih mandljev in/ali žrelnice, pride v poštev tudi operativno zdravljenje. Redkeje pa se pri otrocih za zdravljenje motenj spanja uporabljajo zdravila.


10 PRIPOROČIL ZDRAVEGA SPANJA PRI OTROCIH DO 12. LETA: 1. Poskrbite, da dobi vaš otrok dovolj spanja s tem, da določite njegovi starosti primerno uro, ob kateri bo hodil spat (zaželeno pred 21.00) in ob kateri bo zjutraj vstajal. 2. Vzdržujte stalen čas večernega uspavanja in jutranjega prebujanja tako ob delavnikih kot ob koncu tedna. 3. Otroka navadite na ritual pred spanjem. Spi naj v udobnih oblačilih in z vpojno nočno plenico, če jo še uporablja.

4. Spodbujajte otroka k samostojnemu uspavanju brez vaše pomoči.

7. Vzdržujte redno uro ustaljenih dnevnih opravil in obrokov.

5. Izogibati se je treba svetli luči v spalnici, zjutraj pa naj bo otrok čim več izpostavljen dnevni svetlobi.

8. Otrokov dnevni počitek naj bo prilagojen njegovi starosti.

6. Iz otrokove spalnice odstranite vse elektronske naprave, vključno s televizorjem, računalnikom in mobilnim telefonom, prav tako pa omejite čas njihove uporabe zvečer pred spanjem.

9. Otrok naj bo podnevi čim bolj telesno aktiven in naj dovolj časa preživi na prostem. 10.Iz otrokove prehrane izločite hrano in pijačo, ki vsebuje kofein, kot so različni napitki, gazirane pijače, kava in pravi čaj.

STROKOVNO

Spomladanska utrujenost Mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Utrujenost in izčrpanost sta med ljudmi vse bolj pogosta pojava. Po ocenah je utrujenih kar petina ljudi, deset odstotkov pa jih ima občutek, da so brez energije. Če so težave omejene na prvi pomladni mesec, med ljudmi krožijo govorice o tako imenovani »spomladanski utrujenosti«. Vzroki utrujenosti so telesni, duševni, prehranski ali pa povezani z življenjskimi navadami in obveznostmi v službi in doma. Tudi hitre vremenske spremembe in občutne temperaturne razlike spomladi verjetno vplivajo na razpoloženje in počutje. Prav tako tudi raven hormonov serotonina in melatonina lahko povežemo s spremembami razpoloženja. IZOGNITE SE KRONIČNI IZČRPANOSTI Na določene dejavnike, ki povzročajo utrujenost, lahko vplivamo in tako zmanjšamo tveganje za razvoj kronične izčrpanosti.

OSNOVNI NASVETI SO DEL ZDRAVEGA ŽIVLJENJSKEGA SLOGA: • zdrava in uravnotežena prehrana, • vzdrževanje primerne telesne teže, • redna telesna vadba za vzdrževanje dobre telesne kondicije, • primerno dolg in miren spanec ponoči, • alkohol, poživila in obilni obroki v večernih urah zmanjšujejo kakovost spanja, zato se jim izogibajte, • uporabljajte sprostitvene tehnike, načrtujte počitek in sprostitev, • od sebe ne pričakujte preveč, ne postavljajte si nerealnih zahtev, • obveznosti načrtujte in jih enakomerno razporedite, izmenjujoča se obdobja zelo intenzivnega dela in popolnega brezdelja povečujejo občutek izčrpanosti. IZKLJUČITE BOLEZENSKE VZROKE ZA UTRUJENOST Če nam utrujenosti kljub prizadevanjem, da bi izboljšali življenjske navade, ne uspe odpraviti ali če se občutku utrujenosti pridružijo še drugi simptomi in znaki, npr. bolečine, povišana temperatura, hujšanje, zadihanost ali karkoli drugega, je treba obiskati zdravnika. Predvsem je treba izključiti slabokrvnost, pomanjkanje železa, bolezni ščitnice, dehidracijo, elektrolitsko neravnovesje in bolezni ledvic ter jeter.

ZDRAVA PREHRANA IN DOVOLJ GIBANJA STA POMEMBNA Zdrava in uravnotežena prehrana naj vsebuje sveže sadje in zelenjavo, predvsem takšno, ki vsebuje veliko antioksidantov (vitamin C in E, polifenoli), mineralov (železo, magnezij, selen, cink, kalcij, kalij) ter vitaminov skupine B. Pomembno je, da zaužijete več manjših obrokov dnevno, če je le mogoče, zaužijte najmanj tri do pet obrokov in spijte vsaj dva litra tekočine v obliki navadne vode, nesladkanih čajev in naravnih sokov za zagotavljanje dobre hidracije telesa. Čim več se gibajte na svežem zraku. Telesna dejavnost, naj bo kakršna koli, tudi zgolj vsakodnevni sprehod pozitivno vpliva na vaše zdravje. Poskrbite za dovolj mirnega spanja in sprostitev ob tistih dejavnostih, ki so vam v veselje!

#ZDRAVO

9


STROKOVNO

Sladkorna bolezen in meritev glikiranega hemoglobina Meritev glukoze v krvi pokaže trenutno raven ga ne glukoze, meritev glikiraeri hemoglobina pa izm e ukoz povprečne vrednosti gl jih dn za v krvi za obdobje 2-3 mesecev. Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Pravočasno prepoznavanje kroničnih nenalezljivih bolezni, med katere sodi tudi sladkorna bolezen in pravilno ukrepanje ob tem, sta prva koraka k ohranitvi zdravja in predvsem visoke kakovosti življenja. MERJENJE GLIKIRANEGA HEMOGLOBINA V LEKARNI Sladkorno bolezen ima približno osem odstotkov slovenskega prebivalstva, še enkrat toliko pa jih ima moteno toleranco na glukozo, ki je predbolezensko stanje. Pri sladkorni bolezni tipa 2 je zaradi zmanjšanega ali odsotnega učinka inzulina koncentracija glukoze v krvi kronično povišana, kar povzroča okvare ožilja. Če ostane nezdravljena, lahko sčasoma povzroči zaplete, kot so srčni infarkt, možganska kap, slepota ali odpoved ledvic. Na drugi strani pa dober nadzor nad sladkorjem v krvi, ki ga lahko dosežemo le z rednim in pravilnim jemanjem zdravil, zdravo prehrano in zadostno telesno dejavnostjo hkrati, dokazano zmanjšuje tveganje za nastanek zapletov sladkorne bolezni. Sladkorna bolezen tipa 2 se razvija počasi, simptomi bolezni so blagi ali jih sploh ni, zato pogosto ostane nezdravljena in se odkrije šele, ko povišana glukoza že poškoduje ožilje. Zaradi tega v lekarni izvajamo meritev glikiranega hemoglobina, ki je presejalna in orientacijska metoda določanja sladkorja v krvi ter nam podaja pomemben podatek o urejenosti sladkorne bolezni skozi daljše obdobje. S pomočjo teh podatkov pa lahko sprejmemo ustrezne

10

#ZDRAVO

ukrepe, npr. svetujemo o zdravem življenjskem slogu, prehrani, telesni dejavnosti oz. po potrebi napotimo bolnika na pregled uporabe zdravil ali k zdravniku. Nadzor in samonadzor sladkorne bolezni sta ukrepa, ki pomagata k ohranitvi zdravja, vendar le, če znamo rezultate meritev pravilno ovrednotiti in glede na vrednosti tudi ustrezno ukrepati. Glukoza v krvi se namreč, med drugim, odlaga tudi v rdeče krvničke, kjer se veže na hemoglobin in tvori t. i. glikiran hemoglobin. Zaradi dolge življenjske dobe rdečih krvničk lahko določimo povprečno koncentracijo glukoze v krvi s pomočjo meritev glikiranega hemoglobina. Na takšen način lahko izmerimo povprečne vrednosti glukoze v krvi za obdobje zadnjih 2–3 mesecev ter dobimo oceno stanja skozi daljše časovno obdobje, ne le trenutnega. DRUGE PRESEJALNE ME TODE Z A SLADKORNO BOLEZEN Poleg meritev glikiranega hemoglobina v lekarni izvajamo tudi presejalni vprašalnik FINDRISC, ki je namenjen odraslim osebam brez predhodno ugotovljene sladkorne bolezni in ki z veliko gotovostjo napove tveganje za razvoj sladkorne bolezni. Izvajamo tudi meritve glukoze v krvi, ki pokažejo trenutno raven glukoze, in

svetujemo o strukturiranem merjenju le-te, ki pokaže vpliv življenjskega sloga na nihanje ravni koncentracije glukoze v krvi. Vse naštete metode so orientacijske in presejalne, medtem ko diagnozo bolezni lahko postavi le zdravnik.

Meritev glikiranega hemoglobina je hitra in neboleča metoda določanja povprečne vrednosti krvne glukoze v obdobju zadnjih 2–3 mesecev iz kapilarne krvi. Gre za metodo, ki nam poda pomemben podatek o urejenosti sladkorne bolezni skozi daljše obdobje. Glede na rezultate meritev pa lahko sprejemamo ustrezne ukrepe za obvladovanje sladkorne bolezni.


STROKOVNO

Koencim Q10 Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Koencim Q10 je vitaminom podobna telesu lastna snov, ki ima vrsto pomembnih funkcij v našem telesu, med drugim sodeluje tudi v procesu nastajanja energije v celicah in deluje antioksidativno. S STARANJEM NAŠE TELO TVORI VEDNO MANJ LASTNEGA KOENCIMA Q10 Koencim Q10 nastaja v našem telesu, vendar s starostjo njegova tvorba upada. Upad se začne po 25. letu in je največji do 40. leta starosti. Največja vsebnost koencima Q10 je v možganih, srcu, jetrih in ledvicah. Pomanjkanje koencima je bolj izraženo pri posameznikih z nekaterimi genetskimi boleznimi, npr. mitohondrijskimi boleznimi, ki pa so zelo redke, saj je pojavnost manjša kot 1 na 100.000. Pri takšnih boleznih se pomanjkanje koencima Q10 pojavi zgodaj v otroštvu in jo lahko spremljajo hudi simptomi. Vzrok pomanjkanja v starosti pa je poleg normalnega fiziološkega upada zaradi staranja lahko tudi uživanje nekaterih zdravil, pri čemer so simptomi blažji in nespecifični. POSVETUJTE SE GLEDE NADOMEŠČANJA KOENCIMA Q10 Čeprav Evropska agencija za varnost hrane ni podelila zdravstvene trditve koencimu Q10, se ta že dolgo uporablja kot prehransko dopolnilo, včasih tudi kot sestavina multivitaminskih pripravkov. Zadosten vnos koencima Q10 dokazano pomaga lajšati simptome nekaterih mitohondrijskih bolezni. Več odprtih vprašanj pa je pri nadomeščanju koencima Q10 v starosti in zaradi delovanja zdravil. Določena zdravila namreč lahko preprečijo tvorbo koencima Q10 v telesu, kar se lahko tudi izrazi simptomatsko. Pregled študij iz leta 2018 je pokazal, da v primeru bolečin v mišicah, zaradi uporabe nekaterih zdravil za zniževanje holesterola, lahko koencim Q10 pomaga omiliti bolečine. Pred odločitvijo o lajšanju težav s pomočjo koencima Q10 pa se je vsekakor treba posvetovati z zdravnikom ali magistrom farmacije,

Koencim Q10 zagotavlja energijo našim celicam in jih ščiti pred poškodbami.

Koencim Q10 lahko pridobite tudi s hrano

saj je nujna strokovna ocena razmerja med tveganjem in koristjo. Prav tako je potrebna tudi previdnost pri sočasni uporabi nekaterih zdravil proti strjevanju krvi, npr. varfarina. K AKO DO ZADOSTNEGA DNEVNEGA ODMERKA KOENCIMA Q10? S prehrano lahko vnesemo od 3 do 5 mg koencima Q10. Največ ga je v rdečem mesu, perutnini in mastnih ribah. Po mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje je za dopolnjevanje prehrane odraslih, ki ne uživajo mesa in drobovine, varen odmerek do 50 mg. Prehranska dopolnila večinoma vsebujejo od 30 do 50 mg koencima Q10. Ker je ta topen zgolj v maščobah, se zaradi boljše absorpcije svetuje uporaba po obroku. Na trgu pa so tudi t. i. vodotopne oblike koencima Q10, ki so tehnološko dodelane in imajo boljšo absorpcijo. NA KRATKO Koencim Q10 je vitaminom podobna telesu lastna snov. Tvorba koencima Q10 začne upadati po 25. letu, upad pa lahko povzroči tudi uporaba nekaterih zdravil. S prehrano lahko vnesemo od 3 do 5 mg koencima Q10. Odrasli, ki ne zaužijejo dovolj hrane, bogate s koencimom Q10, si lahko pomagajo s prehranskimi dopolnili. Svetuje se odmerek do 50 mg koencima Q10 na dan.

#ZDRAVO

11


Svetovanja ob meritvah v Lekarni Ljubljana Ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana 20% POPUST na vse plačljive storitve. *

SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI IN ** MERJENJE HOLESTEROLA S SVETOVANJEM TER PRESEJALNI VPRAŠALNIK FINDRISC (presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno tveganja za razvoj sladkorne bolezni)

*

SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK FINDRISC (presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno tveganja za razvoj sladkorne bolezni) *

Cena storitve je 2,00 €.

*

Centralna lekarna

03. 06. 2019

09.00-12.00

Črnuče

10. 06. 2019

15.30-17.30

Lekarna pri šišenski knj.

05. 06. 2019

15.30-17.30

Lekarna pri polikliniki Lekarna ZD Grosuplje

09. 05. 2019

15.30-17.30

15. 05. 2019

07.30-10.00

11. 06. 2019

07.30-10.00

Logatec

14. 05. 2019

08.30-11.00

Medvode

06. 05. 2019

16.00-18.00

Rakovnik

20. 05. 2019

15.30-17.30

Šentvid

06. 05. 2019

15.30-17.30

25. 04. 2019

13.00-15.00

05. 06. 2019

15.30-17.30

07. 05. 2019

15.30-17.30

05. 06. 2019

15.30-17.30

09. 05. 2019

15.30-17.30

Škofljica Trnovo Vič

Meritev glukoze v krvi izvajamo z merilnikom:

Cena storitve svetovanje ob meritvah glukoze je 2,00 €. Cena storitve svetovanje ob meritvah holesterola je 4,50 €.

**

06. 05. 2019

15.00-18.00

03. 06. 2019

15.00-18.00

25. 04. 2019

09.00-12.00

23. 05. 2019

09.00-12.00

09. 05. 2019

09.00-12.00

06. 06. 2019

09.00-12.00

Idrija

27. 05. 2019

08.00-10.00

Ivančna Gorica

15. 05. 2019

09.00-12.00

24. 04. 2019

09.00-12.00

Citipark Fužine Grosuplje

Koseze

22. 05. 2019

09.00-12.00

Lekarna pri polikliniki

30. 05. 2019

09.00-12.00

Lekarna pri šišenski knj.

08. 05. 2019

10.00-12.00

Levstik

10. 05. 2019

09.00-12.00

Lukovica

04. 06. 2019

08.00-11.00

Metelkova

24. 05. 2019

09.00-12.00

Miklošič

22. 05. 2019

15.00-18.00

Moste

14. 05. 2019

09.00-12.00

Nove Jarše

13. 05. 2019

09.00-12.00

08. 05. 2019

16.00-18.00

Polje

SVETOVANJE OB MERITVAH GLIKIRANEGA * HEMOGLOBINA

Rakovnik

*

Cena storitve je 8,00 €.

Citipark Miklošič

24. 04. 2019 09. 05. 2019 15. 05. 2019 23. 05. 2019

09.00-11.00 09.00-11.00 09.00-11.00 08.00-10.00

Meritev glikiranega hemoglobina izvajamo s pomočjo partnerja:

Centralna lekarna Črnuče Grosuplje Ivančna Gorica Metelkova Šentvid Škofljica

12

#ZDRAVO

29. 04. 2019 14. 05. 2019 17. 05. 2019 28. 05. 2019 04. 06. 2019 29. 04. 2019 15. 05. 2019 22. 05. 2019 24. 05. 2019 15. 05. 2019 25. 04. 2019 07. 05. 2019 05. 06. 2019

09.00-12.00 09.00-12.00 09.00-12.00 09.00-12.00 15.00-18.00 09.00-12.00 09.00-12.00 15.00-18.00 09.00-12.00 15.00-17.00 13.00-15.00 09.00-12.00 15.30-17.30

09.00-12.00

25. 04. 2019

10.00-12.00

28. 05. 2019

09.00-12.00

Savska

29. 05. 2019

09.00-12.00

Šentvid

27. 05. 2019

08.00-10.00

Škofljica

07. 05. 2019

09.00-12.00

Sonči log

11. 06. 2019

08.30-11.00

Šiška

13. 06. 2019

09.00-12.00

Tehnološki park

17. 05. 2019

09.00-12.00

Vila Urbana

06. 06. 2019

09.00-12.00

13. 05. 2019

09.00-12.00

Vnanje Gorice

SVETOVANJE OB OSTEOPOROZI IN PRESEJALNI TORITEV JE S ČNA VPRAŠALNIK FRAX (presejalni vprašalnik BREZPLA FRAX podaja oceno tveganja za osteoporotični zlom)

21. 05. 2019

10. 06. 2019

09.00-12.00

Vič

20. 05. 2019

08.00-10.00

Vrhnika

11. 06. 2019

07.30-10.30

Zlatica Vrhnika

04. 06. 2019

09.00-12.00

WTC

15. 05. 2019

09.00-11.00

Meritve holesterola in glukoze v krvi izvajamo z merilnikom:

SVETOVANJE PRI SLADKORNI BOLEZNI IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK FINDRISC (presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno tveganja za razvoj sladkorne bolezni) Črnuče Ivančna Gorica

V JE STORITE ČNA A L BREZP

15. 05. 2019 04. 06. 2019 26. 04. 2019

15.00-18.00 15.00-18.00 09.00-12.00


PLETIZMOGRAFIJA

*

*

Za merjenje venskega pretoka se je potrebno predhodno naročiti v lekarni.

SVETOVANJE PRI SAMOZDRAVLJENJU S HOMEOPATSKIMI ZDRAVILI

V JE STORITE ČNA A L P Z E BR

Brdo

15. 05. 2019

09.00-12.00

Sonči log

12. 06. 2019

09.00-12.00

Moste

24. 05. 2019

09.00-15.00

Polje

04. 06. 2019

14.00-19.30

Šiška

14. 05. 2019

09.00-12.00

Vnanje Gorice

17. 05. 2019

09.00-12.00

Meritev venskega pretoka izvajamo s pomočjo partnerjev:

V JE STORITE ČNA A L P Z E BR

SVETOVANJE O NEGI KOŽE Centralna lekarna Citipark Bežigrad Fužine Ivančna Gorica Lekarna pri polikliniki

22. 05. 2019

14.00-16.00

08. 05. 2019

12.00-14.00

04. 06. 2019

12.00-14.00

21. 05. 2019

11.00-13.00

09. 05. 2019

09.00-13.00

14. 06. 2019

09.00-13.00

10. 05. 2019

13.00-14.00

07. 05. 2019

14.00-16.00

05. 06. 2019

14.00-16.00

Miklošič

09. 05. 2019

13.30-14.30

09. 05. 2019

11.00-13.00

Supernova

16. 05. 2019

11.00-13.00

30. 05. 2019

11.00-13.00

INDIVIDUALNO SVETOVANJE O NEGI KOŽE

Za lepo in zdravo kožo je, poleg zdravega življenjskega sloga, bistvenega pomena tudi pravilna nega kože. V Lekarni Ljubljana smo se, poleg vsakodnevnega svetovanja, odločili za individualni pristop k svetovanju o negi kože. Na svetovanje o negi kože se lahko naročite pri farmacevtskem tehniku v lekarni. Z veseljem vam bomo pomagali in skupaj z vami izbrali najboljši izdelek.

SVETOVANJE PRI TEŽAVAH S PROSTATO IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK IPSS (presejalni vprašalnik IPSS meri izraženost simptomov ob težavah spodnjih sečil)

Grosuplje

Ivančna Gorica

Škofljica

V JE STORITE ČNA A L P Z E R B

Lekarna Supernova V primeru odsotnosti mag. farm. z dodatnimi znanji homeopatije svetovanje odpade. Prisotnost se lahko preveri na tel. 01. 280 86 77. Medvode WTC

od ponedeljka do petka

10.00–14.00

od ponedeljka do petka od ponedeljka do petka

10.00–14.00 07.30-19.00

Lekarna pri polikliniki

15. 05. 2019

10.00–12.00

Metelkova

21. 05. 2019

10.00–13.00

Tehnološki park

ponedeljek in torek

12.00–20.00

od srede do petka

07.00–15.00

Izdaja homeopatskih zdravil in svetovanje poteka v naslednjih enotah Lekarne Ljubljana, ki imajo pooblaščeno osebo za izdajo homeopatskih zdravil: Supernova, Bežigrajski dvor, Centralna, Cerknica, Črnuče, Fužine, Logatec, Medvode, Metelkova, Miklošič, Moste, Nove Jarše, Lekarna pri polikliniki, Polje, Rakovnik, Šentvid, Škofljica, Lekarna pri šišenski knjižnici, WTC, Vič, Vrhnika, Ivančna Gorica, Grosuplje, Log Dragomer, Trnovo, Koseze.

V JE STORITE ČNA A L P Z E R B

BACHOVA CVETNA TERAPIJA (podrobnejši posvet) Miklošič

06. 06. 2019 13.00-14.30 od ponedeljka WTC 10.00-14.00 do petka Bachova cvetna terapija, priprava mešanice in posvet poteka v izbranih enotah Lekarne Ljubljana: Supernova, Centralna lekarna, Citipark, Logatec, Medvode, Metelkova, Miklošič, Polje, Škofljica, Vrhnika, Lekarna pri polikliniki, Lekarna pri šišenski knjižnici, WTC.

J TORITEV

E

S ČNA SVETOVANJE OB MERJENJU VENSKEGA BREZPLA PRETOKA V NOGAH S PLETIZMOGRAFOM (Za svetovanje se je potrebno predhodno naročiti v lekarni) Bežigrad

16. 05. 2019

09.00–12.00

Borovnica

06. 06. 2019

08.30–12.00

Centralna Lekarna

10. 05. 2019

09.00–12.00

Cerknica

03. 06. 2019

09.00–12.00

Cerkno

29. 05. 2019

09.00–12.00

Fužine

13. 06. 2019

09.00–13.00

Grosuplje

25. 04. 2019

09.00–12.00

Idrija

28. 05. 2019

09.00–12.00

09.00-12.00

Ivančna Gorica

31. 05. 2019

09.00–12.00

31. 05. 2019

09.00-12.00

Lekarna pri polikliniki

04. 05. 2019

09.00–11.30

10. 06. 2019

09.00-12.00

Lekarna ZD Grosuplje

13. 05. 2019

07.30–10.00

29. 04. 2019

09.00-12.00

15. 05. 2019

09.00-12.00

26. 04. 2019

09.00-12.00

24. 04. 2019

15.00-18.00

25. 04. 2019

13.00-15.00

07. 05. 2019

09.00-12.00

05. 06. 2019

15.30-17.30

15. 05. 2019 Centralna lekarna

V JE STORITE ČNA A L BREZP

10. 06. 2019

07.30–10.00

07. 05. 2019

09.00–12.00

Miklošič

09. 05. 2019

08.00–11.00

Mirje

29. 04. 2019

09.00–12.00

Rakovnik

08. 05. 2019

09.00–12.00

Stari trg

04. 06. 2019

09.00–12.00

Logatec

Supernova

15. 05. 2019

10.00-12.00

Vrhnika

21. 05. 2019

08.00–12.00

Zlatica Vrhnika

24. 05. 2019

09.00–13.00

#ZDRAVO

13


ZRELA LETA

MERILNIK KRVNEGA TLAKA OMRON M3 Avtomatski nadlaktni merilnik krvnega tlaka in srčnega utripa. Ima širok razpon manšete (22-42 cm), zaznava motnje srčnega ritma in lahko hrani 60 meritev za dve osebi (z datumom in uro), omogoča pa tudi izračun povprečja zadnjih treh meritev. 3 leta garancije. Medicinski pripomoček.

redna cena: 84,06 € cena s Kartico zvestobe

8

20%

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 9,99 € cena s Kartico zvestobe

7,99 €

CEDRALEX

Cedralex krema za noge je poživljajoča krema za utrujene noge z ekstraktom citronovca. Noge hladi ter osveži in hkrati kožo navlaži, 150 ml. redna cena: 14,59 € cena s Kartico zvestobe

13,13 €

Prehransko dopolnilo s koencimom Q10, vitaminoma C in E ter selenom v obliki kapsul. Vitamin C in E ter selen imajo vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Vitamin C in selen imata vlogo pri delovanju imunskega sistema. Vitamin C prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, 30 kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

POPUST:

20%

CA + MG + D

Prehransko dopolnilo s kalcijem, magnezijem ter vitamini B6, C, K in D, s sladilom, v obliki šumečih tablet z okusom pomaranče in grenivke, 20 šumečih tablet. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

3

POPUST:

10%

redna cena: 3,17 € cena s Kartico zvestobe

2,54 € COREGA COMFORT

Pričvrstilna krema za zobno protezo pomaga zagotoviti zaščitno celodnevno blažilno plast. Dlesni pomiri in ublaži pritisk drgnjenja in draženja, ki so posledice uporabe zobne proteze, 40 g.

Medicinski pripomoček.

redna cena: 7,49 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

10%

POPUST:

20%

Čistilne tablete za zobno protezo. Pomagajo odstraniti bakterije, ki povzročajo slab zadah, madeže in zmanjšati kopičenje zobnih oblog, 36 tablet.

redna cena: 7,49 € cena s Kartico zvestobe

2

1

COREGA DOUBLE POWER

Medicinski pripomoček.

6,74 €

2

6,74 €

2

POPUST:

10%

190326 Informacije za uporabnike

67,25 €

POPUST:

KOENCIM Q10 30 MG Z ANTIOKSIDANTI

ZNEBITE SE BOLEČIN NA NARAVNI NAČIN! Z DVOJNO MOČJO ROŽMARINA

NOVO!

Za naravno zdravljenje bolečine v mišicah redno uporabljajte zdravilo rastlinskega izvora v kremi Rosacta®. Kremo nanesite 2- do 3-krat na dan. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Rosacta® je tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora za navedeno področje uporabe, ki temelji izključno na podlagi dolgotrajnih izkušenj.

www.rosacta.si

14

#ZDRAVO

Na voljo v lekarnah

50 g priročno pakiranje


e z ves tobe

Slike so simboli~ne.

os

a ime i k e K ar tn

tic

u go dn

tz

1po0pu%st

dojenje pomirjanje, spanje Naravne kapsule. Podaljšano sproš~anje za delovanje preko cele no~i.

PMS, menstruacija za poletje

Naravne kapljice. 25-krat u~inkovitejše od obi~ajnih kapljic, brez alkohola in konzervansov.

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja za izdelke na oglasu, od 25. 4. do 10. 6. 2019, oz. do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

-

Poskrbi za dobro PočutjE, PoSkrbi zase.

Koencim Q10 50 mg – Prehransko dopolnilo s koencimom Q10 v obliki kapsul. Koencim Q10 30 mg z antioksidanti – Prehransko dopolnilo s koencimom Q10, vitaminoma C in E ter selenom v obliki kapsul. Vitamina C in E ter selen imajo vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Vitamin C in selen imata vlogo pri delovanju imunskega sistema, vitamin C pa prispeva tudi k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Na voljo v enotah Lekarne Ljubljana, Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si in specializirani prodajalni LL Viva.

#ZDRAVO

15


ZA BOLJŠE POČUTJE

MATIČNI MLEČEK 750 MG

PROCULIN TEARS ADVANCE

Prehransko dopolnilo z medom, svežim matičnim mlečkom, pantotensko kislino in vitaminom B6. Primerno za otroke od 6. leta dalje, 10 plastenk po 15 ml.

Kapljice za oko z obnovitvenim in zaščitnim delovanjem. Brez konzervansov, primerne tudi za uporabnike kontaktnih leč. Izdelek vsebuje natrijev hialuronat in vodne destilate ginka (Ginkgo biloba), borovnice, navadnega komarčka in gotu kole (Centella asiatica), 10 ml.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 13,92 € cena s Kartico zvestobe

11,14

Medicinski pripomoček

3

redna cena: 8,90 € cena s Kartico zvestobe

POPUST:

20

%

7,12 €

1

POPUST:

20%

FEMIDOC URO EXPRESS

Medicinski pripomoček femidoc za pomoč pri zdravljenju okužbe mehurja, ki jo je povzročila bakterija E.Coli in za zaščito pred ponovnim vnetjem. Vsebuje D-manozo in učinkuje že v 30 minutah po zaužitju. 14 vrečk.

DOMINOR

Prehransko dopolnilo, ki vsebuje hidrolizat mlečne beljakovine z bioaktivnim peptidom (Lactium®) in biotin, ki prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju, 30 kapsul.

Medicinski pripomoček

redna cena: 18,91 € cena s Kartico zvestobe

17,02

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

4

redna cena: 18,72 € cena s Kartico zvestobe

POPUST:

10

%

15,91 €

ENDURANZA®

3

POPUST:

15 %

Prehransko dopolnilo vsebuje Abigenol, izvleček naravnih polifenolov bele jelke ter vitamine B1, C, D3 in E, minerale železo, cink in selen. Vitamin C in železo prispevata k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti. Vitamin B1 prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju, 30 tablet.

Vsebuje naravni Imunoglukan®, vitamin C in cink, ki imata vlogo pri delovanju imunskega sistema, 5 kapsul.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 24,98 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 13,81 € cena s Kartico zvestobe

22,48 €

5

IMUNOGLUKAN P4H® ACUTE

POPUST:

12,43 €

10%

3

POPUST:

10%

1po0pu%st

a ime t n i k e K a r

os

tz

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 25. 4. do 10. 6. 2019 oziroma do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Akcija velja za izdelek prikazan na oglasu. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

16

#ZDRAVO

tic

ug o dn

Prehransko dopolnilo v obliki tekočine z veliko vsebnostjo koencima Q10. Primeren pri psihičnih in fizičnih obremenitvah, pri škodljivih razvadah in za vse nad 40. letom starosti.

e z ves tobe

V LIPOSOMSKI OBLIKI ZA MAKSIMALNI IZKORISTEK

Naročnik oglasa je Ekolife Natura, d.o.o.


ZA BOLJŠE POČUTJE

B-KOMPLEKS

VITAMINI IN MINERALI

Prehransko dopolnilo z vitamini skupine B v obliki žvečljivih tablet, z okusom pomaranče in s sladkorjem. Vitamina B6 in B12 imata vlogo pri delovanju imunskega sistema. Riboflavin, niacin in biotin prispevajo k ohranjanju zdrave kože, 60 žvečljivih tablet.

Prehransko dopolnilo z vitamini in minerali v obliki tablet, 30 tablet. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 7,44 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 7,19 € cena s Kartico zvestobe

20%

DR. BÖHM OMEGA 3 COMPLEX

tz

a ime i k e K ar tn

2po0pu%st

a ime i k e K ar tn

tic

tz

os

GRATIS

Ušesni čepki imajo blažilno funkcijo, ki učinkovito zadušijo neprijetne zvoke. Čepki so mehki in se v ušesu počasi razširijo, posebna vboklina v obliki črke X pa omogoča preprosto odstranjevanje. 5 parov čepov.

u go dn

TRENDOVSKI UŠESNI ČEPKI

e z ves tobe

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

15%

Kapljice za oči vlažijo suhe in utrujene oči ter so primerne tudi za uporabnike kontaktnih leč, 10 ml + 10 ml GRATIS.

2po5pu%st

os

POPUST:

u go dn

redna cena: 15,94 € cena s Kartico zvestobe

BLINK CONTACTS, KAPLJICE ZA OČI 1+1 GRATIS

20%

Pastile z okusom borovnice ali črnega ribeza vsebujejo naraven in čist sok borovnic oz. črnega ribeza, ki daje pastilam črno barvo in izrazito saden, a hkrati blag okus. Glavna sestavina pastil je glicerol, ki ustvari zaščitni film na ustni sluznici in glasilkah. Na voljo: 110 g ali 60 g pastile brez sladkorja (slajene z maltitolom v sirupu in kalijevim acesulfamom) v kovinski škatli ter 100 g pastile brez sladkorja v vrečki.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

3

POPUST:

GRETHER'S PASTILE

Prehransko dopolnilo vsebuje omega-3 maščobne kisline (800 mg), koencim Q10 ter vitamina D in E. Zaradi zakasnjenega sproščanja sestavin izdelek ne povzroča spahovanja, 30 kapsul.

13,55 €

2

e z ves tobe

2

5,95 €

POPUST:

tic

5,75

Medicinski pripomoček

redna cena:

10,48 €

redna cena: 2,85 € cena s Kartico zvestobe

2,28 €

1

POPUST:

20%

- 20 %

#ZDRAVO

17


10,09 €

Tekoči korektivni puder z visoko stopnjo prekrivanja, obstojnostjo do 16 ur in zaščitnim faktorjem. Nudi lahek občutek na koži in mat videz, brez učinka maske. Primeren za suho kožo in mastno kožo nagnjeno k aknam. Na voljo več odtenkov, 30 ml. redna cena: 22,66 € cena s Kartico zvestobe

4

POPUST:

25%

Na voljo dve vrsti: Ideal Soleil ANTI-AGE 50, krema za zaščito pred soncem z anti-age učinkom nudi UVA in UVB zaščito, 50 ml. Ideal Soleil ANTI ACNE ZF 30, je matirajoča korektivna nega proti nepravilnostim. Primerna za nego kože odraslih z mastno kožo, nagnjeno k aknam, 50 ml. redna cena: 20,78 € cena s Kartico zvestobe

4

POPUST:

25%

Balzam, ki neguje razdraženo kožo, ki jo spremlja pekoč občutek pri odraslih, otrocih in dojenčkih, 100 ml. redna cena: 13,72 € cena s Kartico zvestobe

18

#ZDRAVO

VICHY DERCOS ŠAMPONI PROTI PRHLJAJU

Šamponi uravnavajo mikrobiom in odstranijo vidni prhljaj. Na voljo tri vrste: za normalne do mastne lase, suhe lase ter za občutljivo lasišče, 200 ml.

11,31 €

3

POPUST:

22%

LA ROCHE-POSAY LIPIKAR LAIT

Mleko za telo, ki koži vrača lipide. Primerno za občutljivo in suho kožo otrok in odraslih, ki jo spremlja občutek nelagodja, 200 ml. redna cena: 12,05 € cena s Kartico zvestobe

LA ROCHE-POSAY CICAPLAST BAUME B5

10,56 €

Zmanjšuje vidnost starih in novih brazgotin. Trojno delovanje, za obraz in telo, enostavna uporaba, 5,4 g.

redna cena: 14,50 € cena s Kartico zvestobe

VICHY IDEAL SOLEIL

15,59 €

REMESCAR BRAZGOTINE

Medicinski pripomoček.

VICHY DERMABLEND FLUID IN 3D

17,00 €

Nudi izboljšanje videza kože s pajkastimi žilicami, saj tvori prozoren, tanek in zaščitni film čez obarvani predel kože, 40 ml.

3

POPUST:

23%

9,28 €

2

LA ROCHE-POSAY DEZODORANT ZA OBČUTLJIVO KOŽO

POPUST:

23%

Pomaga zmanjšati neprijeten vonj tudi do 48 ur. Primeren tudi za mladostnike od 13. leta dalje, 150 ml. redna cena: 8,99 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 2 23%

6,92

tz

1po0pu%st

a ime i k e K ar tn

os

redna cena:

NOVO

u go dn

Namenjen je odstranjevanju ličil – tudi vodoodpornih, hkrati pa očisti, navlaži, tonizira kožo in je ne razdraži. Hialuronska kislina iz aloje vere in alantoin pomagata zadrževati vodo v koži, micelarnemu gelu pa sta dodana tudi izvlečka golostebelnega sladkega korena in nepozebnika, 200 ml.

REMESCAR PAJKASTE ŽILICE INSTANT

tic

ALOE VERA X2, ALOE MICELARNI GEL

e z ves tobe

NEGA TELESA


NEGA TELESA

EUCERIN PH5

Vsi izdelki v liniji, ki vsebuje losjone, kreme in čistilne izdelke za telo, so primerni za vsakodnevno uporabo na suhi občutljivi in k alergijam nagnjeni koži. Kožo ščitijo pred izsušitvijo, spodbujajo dolgotrajno vlaženje ter jo naredijo mehko in gladko. Izdelki za umivanje vsebujejo 0,5 % dekspantenola, izdelki za nego pa vsebujejo 5 % dekspantenola. e z ves tobe

redna cena: 9,83 € cena s Kartico zvestobe

Naildoc RAPID gel za zdravljenje glivične okužbe na nohtih. Odpravi glivice na površini nohta, preprečuje okužbo drugih nohtov, ščiti pred ponovno okužbo, z eteričnimi olji, za 500 nanosov, 5 ml.

a ime i k e K ar tn

POPUST:

DUCRAY HIDROSIS CONTROL

tz

1po5pu%st

Na voljo dve vrsti: Antiperspirantna krema za dlani in podplate, 50 ml ter Antiperspirantni roll-on, 40 ml.

PAPERMINTS COOL CAPS

e z ves tobe

10%

a ime i k e K ar tn

os

NAILDOC RAPID GEL

tz

2

u go dn

Avène Sun obarvana krema za obraz z visoko zaščito pred soncem ZF30, poenoti barvo polti. Vodoodporna. Širok spekter UVA in UVB zaščite z minimalnim številom fotostabilnih zaščitnih filtrov. Brez silikona. Brez parabenov, 50 ml.

2po5pu%st

os

Medicinski pripomoček.

u go dn

Na voljo dve vrsti: Avène SunsiMed medicinski pripomoček za zaščito pred soncem. Zelo visoka zaščita pred UVA in UVB žarki. Za občutljivo kožo. Brez vonja, 80 ml.

tic

AVÈNE SUN

e z ves tobe

8,85 €

tic

a ime i k e K ar tn

os

tz

Gel s silicijevo kislino celi mehurčke herpesa na naraven način ter blaži srbeč in pekoč občutek, ko se pojavi izpuščaj herpesa na ustnici, 5 g. Medicinski pripomoček.

tic

u go dn

2po0pust %

SIKAPUR MED GEL PROTI HERPESU

NOVO

Osvežilne pastile z okusom mentola, brez sladkorjev, 18 pastil.

Medicinski pripomoček.

redna cena: 18,86 € cena s Kartico zvestobe

16,97 €

redna cena: 1,89 € cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

10%

1,51 €

1

POPUST:

20%

ZA BOLJŠE ŽIVLJENJE OBČUTLJIVE KOŽE

DARILO

OB NAKUPU KATERE KOLI NEGE IZ LINIJ TOLERIANE SENSITIVE ALI HYDRAPHASE

SILICIUM

LAK ZA NOHTE ŠČITI, KREPI IN POLEPŠA NOHTE Darilo je na voljo od 25. 4. 2019 do razprodaje zalog daril. Darilo je na voljo samo v izbranih enotah Lekarne Ljubljana. Seznam enot je na voljo na www.lekarnaljubljana.si. Naročnik oglasa je: L’OREAL ADRIA d.o.o., Podružnica v Sloveniji, Letališka cesta 029 C, 1000 Ljubljana.

#ZDRAVO

19


u go dn

Tekoča intimna mila za naravno ravnovesje vaginalne flore (pH=4,0). Ne dražijo in ne izsušujejo intimnih predelov, so brez alergenov. Na voljo več vrst: Intimea Hygieia 200 ml: Classic, Wild apple, Jasmine, Anseiza perianalno nego ali intimni robčki 20 kom.

2po5pust %

a ime i k e K ar tn

os

tz

tic

INTIMEA

e z ves tobe

NEGA TELESA

NAILNER PISALO IN LAK PROTI GLIVIČNIM OKUŽBAM NOHTOV 2V1 Nailner 2v1 pisalo (5 ml) in lak (4 ml) se uporabljata za oskrbo in preprečevanje glivičnih okužb nohtov ter za posvetlitev nohtov. Vidni rezultati že po 7 dneh. Medicinski pripomoček.

redna cena: 19,79 € cena s Kartico zvestobe

16,82 €

4

POPUST:

15%

GENGIGEL® GEL Z DARILOM

Pomaga vzdrževati zdrave dlesni, blaži vnetje, zmanjša otekline in pomaga pri regeneraciji poškodovanega ustnega tkiva, 20 ml. Akcija velja za Gengigel gel s priloženim darilom paradontax extra soft zobno ščetko.

EUBOS SENSITIVE VLAŽILNA KREMA Dnevna vlažilna krema, ki izdatno vlaži in neguje občutljivo kožo, 50 ml.

Medicinski pripomoček.

16,07 €

10%

POPUST:

15%

Na voljo tri vrste: 10% Urea za vsakodnevno nego suhih, hrapavih in razpokanih stopal kot tudi za nego pri otiščancih, poroženeli in razpokani koži, 100 ml; Sensitive krema za zmanjševanje trde kože stopal, 75 ml in Diabetics krema za noge, ki je negovalni balzam za dnevno nego stopal in nog pri suhi, zelo suhi, napeti in razdraženi koži, 100 ml.

a ime i k e K ar tn

tz

1po5pu%st

a ime i k e K ar tn

os

e z ves tobe

EUBOS KREMA ZA STOPALA

u go dn

tz

os

Namensko olje za nego kože, ki pomaga izboljšati videz brazgotin, strij in neenakomerne polti. Neguje tudi zrelo in izsušeno kožo. Na voljo 60 ml in 120 ml.

2po0pu%st

4

 20

01/810-95-04

#ZDRAVO

e z ves tobe

a ime i k e K ar tn

os

tz

Medicinska pripomočka, KAdermin krema in KAdermin pršilo v prahu se uporabljata za oskrbo in celjenje manjših ran, prask, odrgnin in opeklin.

tic

u go dn

Naročnik oglasa je Advanta d.o.o., Dragomer, Stara cesta 7, 1351 Brezovica pri Ljubljani

pršilo v prahu in krema

2po0pu%st

 www.advanta.si

e z ves tobe

POPUST:

u go dn

BIO-OIL

3

tic

10,17 €

redna cena: 18,90 € cena s Kartico zvestobe

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 25. 4. do 10. 6. 2019 oziroma do odprodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja za izdelke prikazane na oglasu. Izdelki Microdacyn so medicinski pripomočki.

tic

redna cena: 11,30 € cena s Kartico zvestobe


MAJ

MESEČNA AKCIJA 20 % P O P U STA na vse izdelke Aloe vera x2

Ob enkratnem nakupu 2 izdelkov Aloe vera x2, prejmete DARILO: kozmetično ogledalo.

3. 5. - 31. 5. 2019

Zaloga daril je omejena, akcija velja do razdelitve daril.

ANTHELIOS

20 % P OP U STA

NOVO

na vse izdelke La Roche-Posay Anthelios

3. 5. - 31. 5. 2019 WWW.LAROCHE-POSAY.SI

20 % P OP U STA na vse izdelke Rilastil® Sun System

3. 5. - 31. 5. 2019 Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 3. 5. do 31. 5. 2019 oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana, specializiranih prodajalnah LL Viva in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja na vse izdelke Aloe vera x2 (20 % popusta), na vse izdelke La Roche-Posay Anthelios (20 % popusta) in na vse izdelke Rilastil Sun System (20 % popusta). Ob enkratnem nakupu dveh izdelkov Aloe vera X2 prejmete DARILO: kozmetično ogledalo. Zaloga daril je omejena, akcija velja do razdelitve zalog kozmetičnih ogledal. Popust ne velja za izdelke, ki so že v akciji ali v ZDRAVO - Katalogu ugodnosti in za promocijska pakiranja. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne velja za pravne osebe. Slike so simbolične.

www.lekarnaljubljana.si #ZDRAVO

21


AKTIVNI V NARAVI

e z ves tobe

a ime i k e K ar tn

os

tz

tic

u go dn

2po0pus%t

MEDIBLINK HLADILNO-TOPLOTNE BLAZINICE Z GELOM V KROGLICAH Omogočajo idealno prileganje telesu in

Uporaba v primeru bolečin ali utrujenih mišic, ali pred/po vadbi.

DR. BÖHM® MAGNESIUM SPORT®

HEMP MEDICA KAPSULE

redna cena: 24,91 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

20%

SENZA ZZZ OBLIŽI PROTI INSEKTOM

Medicinski pripomoček.

redna cena: 10,94 € cena s Kartico zvestobe

9,85 €

1

POPUST:

Brenči, pika, srbi in skeli …

Najbolj učinkovita zaščita pred komarji, klopi in drugimi insekti!

Najboljša nega po piku!

a ime t n i k e K a r

os

After Bite 100% zanesljiva pomoč po piku komarjev, čebel, os, mravelj, muh, obadov ali ožigu rastlin. V obliki peresa.

Naročnik oglasa:

Biocid uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o proizvodu.

1po5pu%st

tz

Ben’s natural Naravna učinkovita zaščita pred piki insektov. Alternativa repelentom z DEET. Prijetno diši, je prijazen do kože in idealen za otroke.

www.zascitapredklopi.si

ug o dn

Ben’s 30 Repelent s 30 % DEET in brez alkohola zagotavlja zanesljivo zaščito za vso družino pred klopi in drugimi insekti.

#ZDRAVO

a ime i k e K ar tn

10%

Kje je Ben’s? Ga je zmanjkalo?

22

tz

1po0pu%st

os

Obliž vsebuje citronelo, eukaliptusovo olje in izvleček divjega paradižnika. Vonj odganja komarje in druge insekte v območju 1 metra, 6 – 8 ur. Na voljo Senza ZZZ obliži za uporabo na prostem proti insektom in obliži proti insektom za otroke, 36 obližev.

u go dn

Tvori zaščitni biofilm na koži in jo tako ščiti pred zunanjimi vplivi, kot so piki insektov in vplivi, ki povzročajo draženje ter preobčutljivost. Pršilo vsebuje mešanico eteričnih olj, ki kože ne mastijo. Ne pušča mastnih madežev, 100 ml.

tic

ZANZI PRŠILO

e z ves tobe

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Top Pharma d.o.o., Ljubljana

www.toppharma.si

After Bite Kids Nepekoča krema nežno in v trenutku odpravi boleče posledice pikov insektov. Posebej je primerna za otroke.

e z ves tobe

3

a ime i k e K ar tn

tic

19,93 €

tz

1po5pu%st

os

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano..

u go dn

Prehransko dopolnilo z magnezijem, kalijem in vitaminom C v obliki tablet ali s sladili v obliki šumečih tablet in vrečicah. Magnezij in kalij imata vlogo pri delovanju mišic. Magnezij prispeva tudi k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter k sproščanju energije pri presnovi. Akcija velja za Magnesium Sport® 60 tablet, Magnesium Sport® 20 vrečk in Magnesium Sport® 40 šumečih tablet.

Prehransko dopolnilo, na voljo tri vrste: C Fit (s CBD fosfolipidi in magnezijem v obliki kapsul), C Cool (s CBD, pasijonko in hmeljem v obliki kapsul), C Clear (s CBD in kurkumo v obliki kapsul), 30 kapsul.

tic

Slike so simbolične. Izdelki so medicinski pripomočki. Naročnik oglasa je Prolat d.o.o. (www.prolat.si)

e z ves tobe

Na voljo je več dimenzij: - 10 x 10 cm - 12 x 29 cm - 20 x 30 cm - 17 x 17 cm (za prsa) - 20,5 x 38,5 cm (s plišem in pasom) - Za otroke: žabica in pikapolonica

After Bite Xtra Izdelek učinkovito lajša težave po pikih čebel, os, mravelj in ožigih meduz. Še posebej učinkovit je pri hujših reakcijah na pike.

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializiranih prodajalnah LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in v Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja od 25. 4. do 10. 6. 2019 oziroma do odprodaje zalog. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. Popust velja za izdelke prikazane na oglasu.


Naravna zaščita pred klopi in komarji do 8 ur. Na voljo več vrst: Orphea Safari losjon, 100 ml; pršilo, 50 ml in 100 ml ter gel po piku, 10 ml. Za otroke sta na voljo Orphea Bambini losjon proti komarjem, 100 ml in roll-on po piku, 10 ml.

Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o izdelku.

redna cena: 8,56€ cena s Kartico zvestobe

2

POPUST:

tz

1po8pu%st

a ime i k e K ar tn

os

Izdelek nudi zaščito pred piki komarjev do 4 ure in pred ugrizi klopov do 8 ur. Učinkovita zaščita za vso družino, za otroke od 3. leta dalje. Vsebuje citrodiol, ki je izvleček avstralskega evkaliptusa, 100 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana.

6,85 €

u go dn

ORPHEA CITRIODIOL

tic

STOP PRŠILO PROTI KOMARJEM IN KLOPOM

e z ves tobe

AKTIVNI V NARAVI

20%

Na voljo v lekarnah.

Zaščita na pravem mestu!

www.oduhljadorepa.com

Bolhe in klopi so prenašalci bolezni, ki so nevarne za ljudi in živali.

fipronil, S-metopren

• Ubija odrasle bolhe, klope in uši. • Uničuje razvojne oblike bolh na živali in v njeni okolici. • Varen je v obdobju brejosti in laktacije, tudi za mladiče.

Učinkovit proti

spot-on

solution

noitulos

spot-on Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.

462-2019_FYPRYST-COMBO_Ad-210x148_SI.indd 1

18. 04. 2019 09:28:13

COMBO TROJNA ZAŠ^ITA: BOLHE, KLOPI & LETE^I INSEKTI

PROTI BOLHAM IN KLOPOM. Š^ITI OKOLICO PRED RAZVOJNIMI OBLIKAMI TER MA^KO IN PSA PRED PONOVNO OKU@BO.

TROJNO DELOVANJE: ODGANJA, ZDRAVI, PREPRE^UJE UNI^I IN ODGANJA:

FIPRONIL

Uni~i odrasle bolhe in klope LI^INKE IN JAJ^ECA

BOLHE

KLOPI

BOLHE

KLOPE

KOMARJE

LETE^E INSEKTE

HLEVSKE MUHE

NAVODILA ZA UPORABO:

NAVODILA ZA UPORABO:

S-METOPREN

Uni~i li~inke in jaj~eca, ki so prisotne v okolju

NANESITE MED LOPATICE

NE KOPAJTE 48 UR

VSAKE 4 TEDNE

NI ZA UPORABO PRI MA^KAH

NANESITE MED LOPATICE

NE KOPAJTE 48 UR

VSAKE 4 TEDNE

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom. www.vetpromet.si

#ZDRAVO

23


LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Odprtje specializirane prodajalne LL Viva Postojna V marcu je svoja vrata odprla nova, že druga specializirana prodajalna LL Viva Postojna, ki se nahaja v Mercator

centru Postojna. Za nasvet so vam na voljo trije farmacevtski tehniki, od ponedeljka do sobote od 9. do 20. ure.

Prerez traku vodje specializirane prodajalne LL Viva Postojna Nade Španič in direktorice LL Grosista mag. Andreje Leskovec.

Notranjost specializirane prodajalne LL Viva Postojna.

STI UGODNO TOBE S E V Z KARTICE O TUDI J L O NA V V LL VIVI

www.llviva.si

LL Viva je sodobna specializirana prodajalna z medicinskimi pripomočki, zdravili brez recepta ter drugimi izdelki za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. V ponudbi LL Vive najdete izdelke, ki so namenjeni vsem starostnim skupinam: • pripomočki za • kozmetični izdelki in pomoč starejšim pri izdelki za osebno nego, vsakdanjih opravilih, • otroški program, • pripomočki za gibalno • živila za posebne ovirane osebe, prehranske in • ortopedska obutev, zdravstvene namene, • opornice, • izdelki za odpravljanje oziroma lajšanje težav, • diagnostični testi, povezanih z boleznimi • izdelki za oskrbo sodobnega časa. poškodb in ran, V LL Vivi zagotavljamo visok nivo storitev. Strokovni sodelavci svetujejo o izdelkih, njihovi pravilni in varni uporabi ter izvajajo meritve s svetovanjem.

KOLEDAR DOGODKOV, SVETOVANJ IN MERITEV: STROKOVNO PREDAVANJE, 21. 5. 2019, OB 16.30

PREDSTAVITEV AKTUALNE PONUDBE

TELESNA AKTIVNOST V POVEZAVI S PREHRANO

VSAK PONEDELJEK, LL VIVA PRISOJNA

Na predavanju boste izvedeli: •• osnove telesne aktivnosti in kako vključiti več gibanja v svoje življenje, •• koristi telesne aktivnosti, •• katera hranila v prehrani so pri gibanju in nastanku energije najpomembnejša in kdaj jih uporabljamo, •• kaj (če sploh kaj) jesti pred in po telesni vadbi in zakaj.

PRESEJALNO MERJENJE MINERALNE KOSTNE GOSTOTE Z ULTRAZVOKOM IN IZRAČUN TVEGANJA ZA OSTEOPOROZNI ZLOM Z RAČUNALNIŠKIM MODELOM FRAX

Predavatelj: Nejc Berčič, mag. farm, Lekarna Ljubljana Kdaj: 21. 5. 2019, ob 16.30 Kje: LL Viva, Prisojna ulica 7, Ljubljana Na predavanje se je treba predhodno prijaviti*. Število mest je omejeno.

POSVET Z INŽENIRJEM ORTOTIKE IN PROTETIKE 24. 5. 2019 OD 10.00 DO 12.00, LL VIVA PRISOJNA 14. 6. 2019 OD 10.00 DO 12.00, LL VIVA PRISOJNA Na posvet se je treba naročiti.* Posamezen posvet traja 10 minut.

Prijava na predavanje, meritve in posvete: •• osebno v LL Vivi •• po telefonu na 01 230 61 54 (Prisojna); 05 630 18 41 (Postojna) •• preko e-pošte na llviva.prisojna@llgrosist.si ali llviva.postojna@llgrosist.si

*

Vljudno vabljeni.

24

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

9. 5. 2019 OD 14.00 DO 17.00, LL VIVA PRISOJNA 23. 5. 2019 OD 10. DO 13.00, LL VIVA POSTOJNA 6. 6. 2019 OD 14.00 DO 17.00 , LL VIVA PRISOJNA 20. 6. 2019 OD 10. DO 13.00, LL VIVA POSTOJNA Na meritev se je treba naročiti.*

Meritev bodo opravljali strokovnjaki iz Društva za osteoporozo. V času meritev vam bo na voljo tudi farmacevt iz Lekarne Ljubljana, ki bo opravljal svetovanje na osnovi izvidov meritev.

SVETOVANJE OB MERJENJU VENSKEGA PRETOKA V NOGAH S PLETIZMOGRAFOM 16. 5. 2019 OD 9.00 DO 12.00 , LL VIVA POSTOJNA Na meritev se je treba naročiti.*


PREKOMERNO ZNOJENJE

Dejan Tašner, dipl. inž. ort. in prot. OIM Ortopedski inženiring Ljubljana

Prekomerno znojenje imenujemo tudi hiperhidroza. Gre za zelo neprijetno težavo, saj se rada ponavlja, spremlja pa jo lahko tudi neprijeten vonj. Vzrokov za prekomerno potenje je več: lahko je konstitucijska lastnost vsakega posameznika, lahko je vzrok psihološkega izvora (stres, strah ipd.), lahko tudi zaradi ITI E SE NAROČ prekomernega uživanja alkohola in nikotina, NE POZABIT IN Ž E N IR J E M zaradi pretirano začinjene hrane, lahko pa Z NA POSVET P R OT E T IK E tudi kot posledica drugega obolenja. Vzrok je IN O RTOT IK E lahko tudi nosečnost in klimakterij. Potenje ima dve funkciji, in sicer telo s potenjem uravnava temperaturo in iz telesa se z znojenjem izločajo tudi škodljivi in nepotrebni ostanki presnove, ki se v stiku z zrakom začnejo razkrajati, kar pogosto zaznamo kot neprijeten vonj. Zaradi prekomernega potenja lahko nastanejo resne težave, kot so izpuščaji, razjede, vnetja.

24. 5.

2019

14. 6.

2019

Dermatologi svetujejo redno nanašanje pudra v prahu po osušitvi podplatov, nošnjo bombažnih 24 ni nogavic, pogosto menjavo nogavic in primerna, ra več na st kakovostna obuvala iz naravnih materialov (npr. iz usnja) ali zelo zračnih umetnih materialov. Za zmanjšanje potenja se priporočajo tudi izmenične toplo-hladne kopeli in kopeli z dodatki snovi Mokra in topla stopala so idealni pogoji za nastanek glivic na koži in nohtih. (soli), ki zavirajo potenje. V specializiranih trgovinah in lekarnah je na Če kljub zadostni in redni osebni higieni potenja ne morete obvladovati, izbiro veliko izdelkov za nego (mazila, posipi, razpršila), ki pomagajo blažiti svetujemo posvet z zdravnikom dermatologom. in odpraviti prekomerno potenje stopal.

Z lahkim korakom in vedrim obrazom.

NARAVNO, KAKOVOSTNO, UDOBNO!

ORTOPEDSKA OBUTEV ZA VSAKO STOPALO

Pestra izbira

MODELOV KOLEKCIJE POMLADPOLETJE Ortopedska obutev blagovnih znamk Hergos in Sabatini združuje najlepšo obliko čevljev z najnaprednejšimi tehničnimi rešitvami, katerih naloga sta ohranjanje zdravih stopal in zagotavljanje njihovega čim večjega udobja.

LASTNOSTI ORTOPEDSKE OBUTVE: • je zelo lahka, • prilagodljiva po velikosti, • izdelana iz najnovejših tehnično naprednih in kakovostnih materialov,

• Pozornost je namenjena tudi detajlom, ki jih je mogoče opaziti tako pri balerinkah, športnih copatih, mokasinih kot tudi salonarjih, sandalih in natikačih.

• ponaša se z odstranljivimi anatomsko oblikovanimi vložki.

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

25

LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

STROKOVNO


LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL VIVI! Pedalnik za vadbo Aidapt

Okrogla blazina Aidapt

Pedalnik oz. pogonsko kolo za vadbo je namenjen osebam, ki imajo težave z gibanjem ali so invalidni.

Napihljiva blazina zmanjša pritisk pri sedenju, tako da enakomerno porazdeli težo in pomaga uporabniku vzdrževati pravilno držo.

Primeren je za razgibavanje rok in nog. Ima digitalni števec, ki meri kalorije, čas, vrtljaje in korake v minuti.

Blazina je enostavna za uporabo. Primerna je za uporabo med nosečnostjo in po porodu.

redna cena: 32,12 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

redna cena: 8,20 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

25,70€ 20%

6,56€ 20%

Stol za prhanje z naslonjalom Aidapt

Pelerina Aidapt Palerina je univerzalne velikosti z zapiranjem na zadrgo, ima kapuco, je iz 100% vodoodporne tkanine. Primerna je za strojno pranje pri nizki temperaturi.

Visokokakovosten stol za prhanje ima nedrseče noge, integrirane ročaje na sedežu ter hrbtu za podporo in prenos, perforiran zgornji in zadnji del za lažjo drenažo ter je nastavljiv po višini (8 nastavitev višine).

Na voljo v modri in roza barvi. redna cena: 29,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

V beli barvi. Največja dovoljena teža uporabnika je 120 kg. Velikost stola v mm 700-928 x 500 x 420.

40,72

redna cena: 22,06 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

17,65€ 20%

POPUST:

20%

Opornica za epikondilitis Pavis

Opornica za ključnico Pavis

Pripomoček za oporo in zaščito pri vnetjih kit in sklepov.

Opornica je narejena iz raztegljivega materiala in je udobna ter enostavna za nošenje.

Opornica je narejena iz kombinacije dveh raztegljivih materialov: • notranji sloj je narejen iz zelo mehkega bombažnega velurja, ki je udoben in koži omogoča dihanje; • zunanji sloj je narejen iz posebne, goste najlonske mrežice, ki tvori mikroskopske in močne zanke kar omogoča varno pričvrstitev zapiral (ježkov) na podlago. Na voljo v črni barvi in dveh velikostih: regular in extra. Medicinski pripomoček.

redna cena: 41,89 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

33,51€ 20%

Aktivna opornica za gleženj Pavis

redna cena: 41,89 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

33,51

POPUST:

20%

Sestavljata jo dva trakova, eden za levo in drugi za desno ramo, ki se na hrbtu prekrižata. Na trebušnem predelu ju glede na svoje potrebe stisnete in pričvrstite. Zaradi stalne opore v ramenskem predelu se sprostijo prsne mišice, izboljša se tudi telesna drža. Opornica je narejena iz zračnega materiala, kar vam zagotovi udobje, zlasti ob dolgotrajni uporabi. Velikosti: S, M, L, XL. Medicinski pripomoček.

Ledveni pas Pavis

Oporni in zaščitni pripomoček za poškodbe mišic, tetiv in sklepov, nastalih kot posledica preobremenitve, pritiska ali poškodb.

Pripomoček nudi stabilizacijsko oporo in lajša bolečine v ledveno-križnemu predelu. Narejen je iz bombažne tkanine, ki ima dodane prilagodljive in prožne opore.

Opornica je narejena iz kombinacije dveh raztegljivih materialov:

Medicinski pripomoček.

• notranji sloj je narejen iz zelo mehkega bombažnega velurja, ki je izjemno udoben in koži omogoča dihanje; • zunanji sloj je narejen iz posebne, goste najlonske mrežice, ki tvori mikroskopske in močne zanke kar omogoča varno pričvrstitev zapiral (ježkov) na podlago. Univerzalna velikost. Medicinski pripomoček.

26

POPUST:

23,92€ 20%

redna cena: 50,90 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

Na voljo v sivi barvi in v različnih velikostih.

redna cena: 85,97 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

68,78

POPUST:

20%


Clauss set za manikuro

Škarje za nohte Clauss Za natančno striženje nohtov, brez razcepitve ali zmečkanja le-teh. Izdelane so iz nerjavečega jekla, površinska odpornost proti koroziji.

10-delni set. V črni torbici z zadrgo. redna cena: 12,13 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

redna cena: 3,17 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

9,70

2,54

20%

Teratex toplotni pas angora

Vadba z zračno blazino pomaga izboljšati ravnotežje, koordinacijo ter reakcijske in motorične sposobnosti. Pripomoček lahko uporabljate v več različnih položajih: leže, sede, kleče, stoje ... Premer 45 cm.

Na voljo različne velikosti: XS, S, M, L, XL, XXL, XXXL.

redna cena: 35,53€

akcijska cena s Kartico zvestobe

redna cena: 18,11 €

14,49

20%

MSD zračna blazina

Grelna opora za ledveni predel zaradi dvoslojne tkanine uravnava temperaturo in tako nudi prijeten občutek toplote. Robovi opore so mehki in ne dražijo kože. Tkanina je enostavna za vzdrževanje, sestavljena pa je iz 49% akrila, 22% angore, 20% najlona in 9% elastana.

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

POPUST:

28,42€ 20%

POPUST:

20%

Naturganik brezin sladkor (Xylitol)

Naturmind instant prosena kaša

Namizno sladilo na osnovi ksilitola. Primeren je za sladkanje vseh jedi, 500 g.

Lahko se uporablja za kašice ali za zgostitev juh in omak, 300 g.

redna cena: 7,25 €

redna cena: 3,97 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

5,80€ 20%

POPUST:

3,18€ 20%

LL VIVA NA SEJMU Obiščite nas na DNEVIH MEDGENERACIJSKEGA SOŽITJA, ki bodo potekali od 14. 5. do 16. 5. 2019 med 9. in 18. uro na Gospodarskem razstavišču Ljubljana. Strokovne sodelavke iz LL Vive vam bodo na voljo za nasvete o izdelkih (ortopedski čevlji, opornice, pripomočki ipd.), njihovi pravilni in varni uporabi. Prav tako boste deležni ugodnejših nakupov.

od 14. 5. 19 do 16. 5. 20 . uro med 9. in 18

Vstop je prost. Veselimo se druženja z vami.

LL VIVA POSTOJNA

Odpiralni čas:

LL VIVA PRISOJNA

Odpiralni čas:

Tržaška cesta 59, 6230 Postojna T: 05 630 18 41, E: llviva.postojna@llgrosist.si

Od ponedeljka do sobote: 8.00 - 20.00 Nedelja in prazniki zaprto.

Prisojna ulica 7, 1000 Ljubljana T: 01 230 61 54, E: llviva.prisojna@llgrosist.si

Od ponedeljka do petka: 9.00 - 18.00 Sobota, nedelja in prazniki zaprto.

Posebna ponudba LL Viva velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 25. 4. do 10. 6. 2019 oziroma do odprodaje akcijskih zalog v specializirani prodajalni LL Viva Prisojna in LL Viva Postojna. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolne. LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana. AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

27

LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA • LL VIVA

Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL VIVI!


1

DOBRO SE Z DOBRIM VRAČA ŽE 10 LET!

VELIKA NAGRADNA IGRA OB PRAZNOVANJU 10. ROJSTNEGA DNE KARTICE ZVESTOBE! LET Kartica zvestobe Lekarne Ljubljana je letos upihnila 10. svečko in ob tako pomembnem mejniku se vam želimo zahvaliti za izkazano zauapnje in zvestobo. Imetnike Kartice zvestobe vabimo k sodelovanju v nagradni igri »10 let Kartice zvestobe«, kjer se boste lotili iskanja skrbno izbranih besed, ki simbolizirajo Lekarno Ljubljana. V dani mreži poiščite zapisane besede v osmih smereh in jih prečrtajte. Neprečrtane črke vam bodo, brane od zgoraj navzdol in z leve proti desni, dale končno geslo oz. rešitev nagradne osmerosmerke. Nagradna igra bo potekala od 25. 4. do 31. 5. 2019. Žrebanje nagrad bo 10. 6. 2019. Nagrajenci boste o nagradi obveščeni po telefonu, navadni pošti ali e-pošti. Pri reševanju osmerosmerke vam želimo veliko zabave, pri žrebu pa srečo! Vaša Kartica zvestobe Lekarne Ljubljana

V OSMEROSMERKI POIŠČITE NASLEDNJE BESEDE: APOTEKA BLAŽILO DOZA DRUŽBENA ODGOVORNOST FARMACEVTKA GALENSKI LABORATORIJ HVALEŽNOST INOVATIVNOST IZKUŠNJE JABOLKO LEKARNA MAGISTRALNA RECEPTURA META NASVET NEGA PELIN PRESOJA PREVENTIVA PRIHODNOST PRIJAZNOST RAZVOJ RECEPT SMEH SNOV SRČNOST STEROL STROKOVNOST SVETOVANJA TRADICIJA UPANJE VATA ZDRAVILO ZDRAVJE ZELIŠČA ZNANJE ZVESTOBA

H V L D R U Ž B E N A F V S E R

N I L E P Z L G E J A T L T J A

P A V A T A D G A R N A E S V Z

S R N E Ž T A R M L B Š T M A V

M J I I A N S A A O E R U O R O

E A L H R J C O R V O N A K D J

H O G A O E I A N K I V S G Z E

S podpisom potrjujem, da se strinjam s pogoji sodelovanja v nagradni igri, ki so v celoti objavljeni na spletni strani www.lekarnaljubljana.si. Vsi podatki so obvezni.

KUPON

28

GESLO Ime in priimek: Naslov: Elektronski naslov ali telefonska številka: Številka Kartice zvestobe: Podpis:

#ZDRAVO

1

LET

V A K I V D T C O Z I L O K J I

A E J T S O N V I T A V O N I A

L R K N R T N O N D O J A L B S

E A U I A O R E S R A N I O B R

Ž K J T S V V A N T Z R T R T Č

N E D T P E O O L A S S T E P N

O T O Ž R E S T Z N E N E T E O

S O Z P N T C I E V A Z O S C S

T P A Č Š I L E Z V N A S V E T

J A B O L K O P R E S O J A R O

Nagradna igra »10 let Kartice zvestobe« traja do 31. 5. 2019 in velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana. Kupon z geslom, zahtevanimi osebnimi podatki in podpisom pošljite po pošti na: Lekarna Ljubljana, Komenskega 11, 1000 Ljubljana, s pripisom »10 let Kartice zvestobe« ali ga oddajte v enotah Lekarne Ljubljana v skrinjo Kartice zvestobe do 31. 5. 2019. Izmed vseh sodelujočih bomo izžrebali 40 nagrajencev, katerim se podelijo naslednje nagrade (žreb bo potekal po tem vrstnem redu): 1 x Električni skuter Askoll ES1; 3 x Električno kolo Askoll Eb1; 10 x tri-dnevni paket za 2 osebi “Doživite slovensko Istro s Histria Botanica”; 5 x letna mestna vozovnica za avtobuse LPP; 5 x dve vstopnici za enkratni obisk ene osebe za kopališče Kodeljevo; 3 x bon v vrednosti 100 € za specializirano prodajalno LL VIVA; 12 x paket izdelkov Lekarne Ljubljana in 1x dve vstopnici za otvoritev 67. Ljubljana Festivala (2. 7. 2019, Kongresni trg, G. Verdi: AIDA, opera). Nakup ni pogoj za sodelovanje v nagradni igri. Denarno izplačilo nagrad ni možno, nagrade so neprenosljive in nezamenljive za drugo nagrado. Pri žrebu bomo upoštevali zgolj en oddan kupon s pravilnim geslom posameznega udeleženca v nagradni igri. Izžrebani udeleženec lahko prejme samo eno nagrado. Upoštevamo le original kupon. Davek od nagrad plača za nagrajence Lekarna Ljubljana. Več o nagradni igri in splošne pogoje najdete na www.lekarnaljubljana.si.


NAGRADE 1x ELEKTRIČNI SKUTER ASKOLL ES1

Električni skuter ASKOLL odlikujejo izjemno enostavno vzdrževanje in veliki prihranki. Baterija omogoča do 800 polnjenj s polno kapaciteto, vsako polnjenje pa omogoča do 100 prevoženih kilometrov. Maksimalna hitrost električnega skuterja je 45 km/h.

3x ELEKTRIČNO KOLO ASKOLL EB1

Estetsko dodelano, vrhunsko oblikovano mestno električno kolo, ki ima maksimalno hitrost 25km/h, litij-ionsko baterijo, ki se polni do 5 ur ter avtonomijo do 80 km.

10x TRI-DNEVNI PAKET ZA 2 OSEBI

“DOŽIVITE SLOVENSKO ISTRO S HISTRIA BOTANICA”

Paket vsebuje nočitev in prehrano za dve osebi. Udeležili se boste delavnice o uporabi hidrolatov in eteričnih olj ter pripravili 3 izdelke iz naravne kozmetike. Obiskali boste tudi Krajinski park Sečovlje in Thalasso SPA Lepa Vida. Pripravite se na nepozabno doživetje slovenske istre s Histria Botanica. Nagrado se lahko izkoristi od junija do konca oktobra 2019. 100% naravni hidrolati in eterična olja avtohtonih rastlin Istre. Uporaba hidrolatov je enostavna: Pred uporabo hidrolat ni potrebno redčiti; Hidrolat popršimo na kožo in počakamo par trenutkov, da se posuši; Večje pakiranje - primerno za vso družino.

Smilj blagodejno vpliva na regeneracijo kože, torej je odličen po vsakem sončenju!

Nepogrešljiva v poletnih dneh!

Sivko so v Istri od nekdaj uporabljali za odganjanje komarjev in drugega nadležnega mrčesa.

5x LETNA MESTNA VOZOVNICA ZA AVTOBUSE LPP

3x BON V VREDNOSTI

100 € ZA SPECIALIZIRANO PRODAJALNO LL VIVA

12x PAKET IZDELKOV LEKARNE LJUBLJANA

5x

DVE VSTOPNICI ZA ENKRATNI OBISK ENE OSEBE ZA KOPALIŠČE KODELJEVO

1x DVE VSTOPNICI ZA

OTVORITEV 67. LJUBLJANA FESTIVALA

(2. 7. 2019, Kongresni trg, G. Verdi: AIDA, opera)

Slike so simbolne. Več informacij o nagradah in pravilnik nagradne igre na www.lekarnaljubljana.si, v enotah Lekarne Ljubljana in v specializiranih prodajalnah LL VIVA.

#ZDRAVO

29


JUNIJ

MESEČNA AKCIJA 22 % P O P U STA

ANTHELIOS

PROTECT

na vse izdelke La Roche-Posay Anthelios

1. 6. - 30. 6. 2019

WWW.LAROCHE-POSAY.SI

25 % P O P USTA

NOVO

na vse izdelke A-derma Protect

1. 6. - 30. 6. 2019 NOVO

NOVO

25 % 25 % P O P USTA STA POPU

20 % P O P USTA

1. 6. - 30. 6. 2019

1. 6. - 30. 6. 2019

na vse izdelke Avene Sun

1. 6. - 30. 6. 2019

na vse izdelke Eucerin Sun

www.eau-thermale-avene.si

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 1. 6. do 30. 6. 2019 oz. do prodaje zalog v enotah Lekarne Ljubljana, specializiranih prodajalnah LL Viva in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja na vse izdelke Eucerin Sun (20 % popusta), Avene Sun (25 % popusta), A-derma Protect (25 % popusta) in La Roche-Posay Anthelios (22 % popusta). Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne velja za pravne osebe. Akcije ne veljajo za izdelke, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti in za promocijska pakiranja. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične.

30

#ZDRAVO

www.lekarnaljubljana.si


Prenovljena Spletna Lekarna Ljubljana praznuje 1. rojstni dan

IZKORISTITE

10 % POPUSTA* NA NAKUP V TOREK, 28. 5. 2019

Zahvaljujemo se vam za zaupanje. *Rojstnodnevni 10% popust velja ob enkratnem nakupu dne 28. 5. 2019 v Spletni Lekarni Ljubljana (www.lekarnaljubljana.si). Ugodnost ne velja za nakup: zdravil brez recepta, galenskih izdelkov, veterinarskih zdravil brez recepta, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, Lekarna-LJ-Oglas-190x133,5mm-TISK.pdf 19/04/2019 15:10 ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev ter ostalih izdelkov, za katere1področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti. Popusti se ne seštevajo.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

#ZDRAVO

31


ZA

FILMSKO GLADKO POŽIRANJE

Zdravilo vsebuje paracetamol. I www.lek.si Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija SI1903982567 I Informacija pripravljena: marec 2019

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Profile for Lekarna Ljubljana

67. Zdravo katalog - Lekarna Ljubljana  

67. Zdravo katalog - Lekarna Ljubljana  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded