Page 1

www.lekarnaljubljana.si | www.lekarna24ur.com www.lekarnaljubljana.si

Veljavnost Veljavnost od 19. od 14. 10.6.dodo27.3.11. 9. 2018. 2017

in igrivo poletje vam želimo!

REPORTAŽA

STR

4

5. FESTIVAL ZDRAVJA

VITAMIN A IN BETAKAROTEN 7

STR

VARNO NA SONCE STR

8

ZAKAJ JE TREBA MANJ SEDETI 9

STR

ČREVESNE OKUŽBE PRI OTROCIH 10

STR

VENSKO POPUŠČANJE 11

STR

UGODNOSTI ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE 14

STR


mikronizirani diosmin

filmsko obložene tablete, 500 mg tablete, 1000 mg

3/2018, Slovenija, 417-2018, MK.

Izdelki niso na voljo v Novi lekarni Postojna in specializirani prodajalni LL Viva.

LAHKOTEN KORAK ZA ZDRAVE VENE

NOVO! Flebaven že z eno tableto na dan: olajša bolečine v nogah, zmanjša občutek težkih nog in njihovo otekanje, omogoča cenovno dostopnejše zdravljenje. www.flebaven.si

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.


LEKARNA LJUBLJANA PRAZNUJE V ČASU TRAJANJA KATALOGA UGODNOSTI ROJSTNI DAN PRAZNUJEJO NASLEDNJE ENOTE LEKARNE LJUBLJANA: ● NOVE JARŠE 18. 6. 2018 ● ŠIŠKA 26. 6. 2018 ● ČRNUČE 26. 6. 2018 ● CITIPARK 2. 7. 2018 ● WTC 6. 7. 2018 ● BLOKE 10. 7. 2018 ● VIČ 13. 8. 2018 ● TEHNOLOŠKI PARK 3. 9. 2018 ● CERKNICA 6. 9. 2018 Ob rojstnem dnevu posamezne lekarne bomo razveselili tudi vas, saj boste za vsak nakup prejeli 10% popust. Rojstnodnevni 10% popust velja ob enkratnem nakupu v posamezni enoti na dan praznovanja. Ugodnost ne velja za nakup: zdravil in izdelkov na recept, galenskih izdelkov, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva, in ne velja za pravne osebe.

-10% ob enkratne m nakupu

DIREKTOR LEKARNE LJUBLJANA DR. MARJAN SEDEJ PREJEL PLAKETO GLAVNEGA MESTA

Na slavnostni seji Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana, ki je potekala ob prazniku Ljubljane, 9. maja, je župan Zoran Janković podelil najvišja priznanja mesta Ljubljane. Med prejemniki plakete glavnega mesta Ljubljana za leto 2018 je tudi direktor Lekarne Ljubljana dr. Marjan Sedej, ki je prepoznal pomembnost ohranitve delovanja hiše hospic. Dr. Marjan Sedej je po zaprtju edinega stacionarnega hospica v Sloveniji prepoznal potrebo po obstoju tovrstne hiše, v kateri interdisciplinarna skupina strokovnjakov zagotavlja celostno hospic paliativno oskrbo neozdravljivo bolnim. Pod patronatom Lekarne Ljubljana Hiša Ljubhospica že dve leti nudi varen prostor s pogoji za najboljšo možno podporo ljudem v zadnjem obdobju življenja in v času žalovanja ter pomaga spreminjati kulturo družbe v odnosu do smrti in umiranja. Dr. Sedej verjame, da je pravica do dostojnega zaključka pravica vsakogar, zato se trudi, da oskrba v Hiši Ljubhospica ostaja brezplačna.

LEKARNA LJUBLJANA ODPRLA PRENOVLJENO LEKARNO MIRJE Lekarna Ljubljana je 8. 5. 2018 po šestih letih in pol odprla prenovljeno Lekarno Mirje, eno od najstarejših lekarn v Ljubljani. V Lekarni Mirje so prenovljeni vsi prostori, restavrirano je originalno, več kot sto let staro pohištvo in del opreme. Pri tem je Lekarna Ljubljana sodelovala z Zavodom za varstvo kulturne dediščine. Direktor Lekarne Ljubljana dr. Marjan Sedej je ponosen, da bo ta izjemen dragulj kulturne dediščine s pomočjo Lekarne Ljubljana ponovno zaživel v vsem svojem sijaju. Vodja Lekarne Mirje je asist. dr. Boštjan Martinc, mag. farm., spec. klinične farmacije. V lekarni so zaposleni trije magistri farmacije in en farmacevtski tehnik. Strokovni sodelavci poleg nasvetov ob izdaji zdravil in ostalih izdelkov za ohranjanje zdravja nudijo brezplačne strokovne storitve, kot so pregled uporabe zdravil, izdelava osebne kartice zdravil, svetovanje o zdravem življenjskem slogu, svetovanje o negi kože. Lekarna Mirje ima status študijske lekarne in sodeluje tudi s Fakulteto za farmacijo, s katero načrtuje izvajanje naprednih storitev in poglobljenih svetovanj, namenjenih strankam lekarne. Lekarna Mirje je odprta od ponedeljka do petka od 8. do 20. ure in ob sobotah od 8. do 13. ure.

Cene s popustom iz ZDRAVO - kataloga ugodnosti veljajo za izdelke, ki so na voljo v enotah Lekarne Ljubljana in v specializirani prodajalni LL VIVA (v okviru razpoložljivega asortimana) izključno ob predložitvi Kartice zvestobe LEKARNE LJUBLJANA ter zahtevanega števila jabolk zvestobe, sicer veljajo redne cene. Akcijska ponudba izdelkov v specializirani prodajalni LL Viva, ki je predstavljena na straneh od 27 do 30 v tem katalogu, velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana in ne velja v enotah Lekarne Ljubljana. Cene so v EUR z vštetim DDV. Pridržujemo si pravico do popravkov kataloga, ki jih bomo objavili na www.lekarnaljubljana. si in v enotah Lekarne Ljubljana. Nakup zdravil brez recepta je mogoč v količinah, ki jih določa 60. člen Pravilnika o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 86/2008), preostalih izdelkov pa v količinah, ki jih svetujejo magistri farmacije, inženirji farmacije in farmacevtski tehniki. Slike v katalogu ugodnosti so simbolične. Popusti se ne seštevajo. Ponudba v katalogu ugodnosti velja od 14. 6. do 3. 9. 2018 oziroma do odprodaje akcijskih zalog v enotah Lekarne Ljubljana. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Za morebitne napake v tisku se opravičujemo in prosimo, da pokličete brezplačno telefonsko številko 080 71 17. Fotografije: Lekarna Ljubljana, Shutterstock.

KAKO DO JABOLK ZVESTOBE? Z nakupi v vrednosti*: 5—9,99 EUR = 1 jabolko zvestobe 10—14,99 EUR = 2 jabolki zvestobe 15—19,99 EUR = 3 jabolka zvestobe itn. Več na www.lekarnaljubljana.si in na brezplačni telefonski številki 080 71 17.

* V vrednost nakupov se ne šteje nakup zdravil, izdelkov na recept in galenskih izdelkov ter ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje izvajanja tovrstnih aktivnosti.

2

Simbol pomeni, da je treba za ceno s Kartico zvestobe predložiti Kartico zvestobe in unovčiti 2 jabolki zvestobe.


PETI FESTIVAL ZDRAVJA POSTREGEL Z OBILICO NASVETOV O BOLEZNIH SODOBNEGA ČASA 2. junija je Lekarna Ljubljana na Gospodarskem razstavišču organizirala že peti Festival zdravja. Obiskovalce so tudi letos najbolj pritegnile brezplačne preventivne meritve in nasveti strokovnjakov, veliko pa je bilo zanimanja tudi za predavanji o skrbi za možgane in o venskem popuščanju.

Peti Festival zdravja, ki je tudi letos potekal na Gospodarskem razstavišču, je v središče postavil nekatere najpogostejše bolezni sodobnega časa, kot so sladkorna bolezen, povišan holesterol, visok krvni tlak, čezmerna telesna teža, osteoporoza, težave s prostato in vensko popuščanje. Obiskovalci, ki so jih organizatorji letos našteli skoraj pet tisoč in tako zabeležili najboljšo obiskanost doslej, so se lahko s farmacevti in drugimi strokovnjaki posvetovali o dejavnikih tveganja in o tem, kaj lahko sami storijo za boljše počutje. Tudi letos so bile najbolj obiskane

stojnice, na katerih so izvajali brezplačne preventivne meritve, med njimi meritve glukoze v krvi, krvnega tlaka, EKG, srčnega utripa, venskega pretoka, ogljikovega monoksida v izdihanem zraku ter meritve kostne gostote. Da je zanimanje za meritve res veliko, so dokazovale vrste čakajočih, ki so se vile pri malodane vseh stojnicah. »Zelo smo veseli tako dobrega odziva,« je povedala predstavnica Društva za zdravje srca in ožilja Majda Štigl. »Na podlagi meritev ljudem lahko svetujemo o spremembah življenjskega sloga ali pa, če je to potrebno, jih napotimo na pregled k osebnemu zdravniku.« Po mnenju sogovornice so ljudje iz leta v leto bolj osveščeni in tudi bolj pripravljeni preventivno skrbeti za svoje zdravje, kar dokazuje tudi vse večja obiskanost festivala. Udeleženci so lahko prisluhnili tudi dvema strokovnima predavanjema. Farmacevt Milan Balaban iz Lekarne Ljubljana je predaval o kroničnem venskem popuščanju ter predstavil vaje za lajšanje in preprečevanje težav. »Gre za zelo pogosto bolezen sodobnega časa, zato smo v Lekarni Ljubljana letos uvedli brezplačne meritve s pletizmografom in svetovanje o lajšanju teh težav,« je pojasnil Balaban. Izjemno obiskano je bilo tudi predavanje znane slovenske avtorice Sanje Lončar, ki je predstavila nekatere naravne rešitve za zdrave in čile možgane. Med novostmi, ki so bile predstavljene na festivalu, je bila prenovljena spletna lekarna, ki uporabnikom omogoča enostaven in udoben nakup zdravil brez recepta in drugih izdelkov za dobro počutje. Kar nekaj zanimanja pa je pritegnila tudi LL Viva, nova

4

#ZDRAVO


specializirana prodajalna z medicinskimi pripomočki, saj so se obiskovalci na njeni stojnici lahko posvetovali s strokovnjaki ortotike in protetike in izvedli meritve (pre)obremenjenosti stopal.

Obiskovalci so se strinjali, da je takšen dogodek zelo dobrodošel, saj na enem mestu ponuja obilico strokovnih nasvetov glede ohranjanja zdravja in opozarja na pomen zdravega življenjskega sloga. »Čutim, da sem zaradi naporov, ki jih doživljam ob skrbi za hudo bolnega soproga, izčrpana in da se je moje zdravje poslabšalo. V takšnem tempu preprosto pozabiš poskrbeti zase. Zato sem prišla po nekaj nasvetov glede svojih zdravstvenih težav, da bom lažje zmogla vse napore. Hvala za takšen dogodek in vse strokovne nasvete. Nenazadnje mi veliko pomeni tudi to, da je tukaj tako dobro vzdušje in da lahko nekaj ur posvetim samo sebi,« je povedala gospa Marjana.

Dogodek je imel, že tradicionalno, tudi dobrodelno noto. Direktor dr. Marjan Sedej je ob tej priložnosti Ljubljanskemu potniškemu prometu (LPP) podaril novih pet defibrilatorjev, s katerimi bodo opremili pet mestnih avtobusov. Festival zdravja je bil tudi letos namenjen vsem generacijam, od tistih najmlajših do najstarejših. Otroci so tako izdelovali kreme in mazila za ustnice, se preizkusili v mini golfu in v skoku na mini Planici. Za starejše obiskovalce so pripravili aktivnosti za ohranjanje gibljivosti in kuharske delavnice zdrave prehrane. Svojo turistično in kulinarično ponudbo so predstavile tudi nekatere občine. Dogodek pa so s petjem popestrile pevke Pevskega zbora Lekarne Ljubljana in Andrej Šifrer.

»Lekarna Ljubljana se kot uspešni javni zavod dobro zaveda svojega poslanstva, ki daleč presega izdajo zdravil in drugih izdelkov za ohranjanje zdravja. Naša naloga je namreč tudi skrbno svetovanje o preventivi in o tem, kaj lahko storimo sami za zdravje in dobro počutje,« je poudaril direktor Lekarne Ljubljana dr. Marjan Sedej.

LJUBLJANA FESTIVAL

SREDIŠČE VAŠIH DOŽIVETIJ 28. 6.–3. 9. 2018 10 % popust * za imetnike kartice zvestobe Lekarne Ljubljana

*Popust velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana ob nakupu vstopnic na blagajni Križank za prireditve 66. Ljubljana Festivala. Popusti se ne seštevajo. Popust ne velja za koncert Vlada Kreslina, Petra Benca, Dance amore in muzikal Briljantina.

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana.

Častni pokrovitelj Ljubljana Festivala 2018 je župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

#ZDRAVO

5


HIŠA LJUBHOSPICA

Okno v drug svet

p. Silvo Šinkovec dušebrižnik Hiše Ljubhospica

V Hiši Ljubhospica, edinem stacionarnem hospicu v Sloveniji, skrbimo za bolnike celostno. To pomeni, da ne sledimo zgolj fizičnim simptomom bolezni, temveč tudi čustvenim in socialnim potrebam človeka. Posebno pozornost pa posvečamo tudi duhovni oskrbi. Kjer je meja, tam sta dve strani, tista pred mejo in tista za mejo. Ko se človek približa smrti, začuti svojo končnost bivanja, začuti bližino meje med tem, kar je tu na zemlji, in tistim, kar ga čaka »tam čez«. Ob mejnih izkušnjah si postavljamo vprašanja, ki si jih sicer mogoče ne. V Hiši Ljubhospica imamo veliko pogovorov o vprašanjih življenja. Pred mejno črto vsak človek gleda nazaj in dela obračun svojega življenja. Kaj sem naredil, kateri

so bili pomembni odnosi? Kaj bo ostalo od materialnih stvari in kaj zdaj z njimi, od odnosov, poklicnih dosežkov? Kaj na koncu življenja zares šteje? Ni dolgo, ko mi je gospa pripovedovala svojo težko zgodbo. Veliko preizkušenj in trpljenja je prestala ter moči potrebovala, da je zvozila mnoge težke ovinke življenja, mnogokrat zelo sama sebi prepuščena. A ob spominu na doživeto, se je za vse zahvalila. Ganilo me je, kako je vse ovrednotila. In v njenem srcu je bil mir. V Hiši Ljubhospica je pet verskih skupnosti podpisalo zavezo za duhovno oskrbo bolnikov: katoliška, evangeličanska, srbska pravoslavna, makedonska pravoslavna in muslimanska. Če si bolnik to želi, ga obišče duhovnik (rečemo mu kar dušebrižnik, da velja za vse verske skupnosti) in se z njim pogovori. Za pogovor prosijo tudi ljudje, ki ne pripadajo tem skupnostim, saj je duhovnost v Hiši Ljubhospica pojmovana zelo široko. Vsak človek išče smisel svojega bivanja in se ob »obračunu življenja« rad pogovori z nekom, ki ga razume, spoštuje, sliši, upošteva. Včasih tudi svetuje. Včasih je dovolj bližina, tiho

razumevanje bolečine. Včasih je dovolj, da nekomu zaupa svoj strah pred smrtjo, še bolj pogosto pa strah pred ločitvijo od dragih.

V Hiši Ljubhospica se srečujemo različno verni in neverujoči ter se učimo drug od drugega. Ne bom pozabil stavka muslimanskega imama, ko je v pogovoru o odnosu do smrti rekel: »Ko vas, kristjane, poslušam, je tako, kot da bi poslušal muslimane.« Tako zelo smo si podobni. Pred mejno črto življenja se neverjetno zbližamo.

Več na www.ljubhospic.si/donacije

6

#ZDRAVO


STROKOVNO

Vitamin A in betakaroten

Nočna slepota oz. nezmožnost videti v bi temi ali slabi svetlo je nevarna predvsem e. za voznike in voznic

Mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Zaradi svojih blagodejnih učinkov na oči, staranje in imunski sistem je vitamin A nadvse dragocen, a ga moramo kljub temu jemati v zmernih količinah. Viri vitamina A živalskega izvora so ribe in meso, predvsem jetra, pa tudi mleko in jajca. Preskrba z vitaminom A poteka tudi preko karotenov iz sadja in zelenjave, predvsem betakarotena (provitamin A), ki se pretvori v aktivno obliko vitamina A. Telo zaloge vitamina A skladišči v jetrih, zato do pomanjkanja v razvitem svetu pri odraslih skoraj ne prihaja. Ob uživanju uravnotežene prehrane zdrav odrasli posameznik ne potrebuje dodatkov vitamina A ali provitamina A v obliki zdravil ali prehranskih dopolnil. Z rednim vnosom predvsem svežega in surovega sadja ter zelenjave, ki vsebujeta veliko betakarotenov, kot so korenje, brokoli, melone, buče itd., ki se v telesu pretvorijo v aktivno obliko vitamina A, zadostimo potrebam.

Nisem samo jaz bogat vir provitamina A. Ne pozabite tudi na brokoli, melone in buče.

Priporočeni dnevni vnos aktivne oblike vitamina A je 900–1500 µg (3000–5000 IE), višji odmerki so hepatotoksični, povzročajo slabost, bruhanje, motnje vida, spremembe las in kože ter so teratogeni. PREVIDNOST PRI HKRATNEM JEMANJU PRIPRAVKOV Z VITAMINOM A IN DRUGIH ZDRAVIL Pred jemanjem pripravkov z vitaminom A ob sočasni terapiji z drugimi zdravili se posvetujte z magistrom farmacije v lekarni: • Pripravkov z vitaminom A, tudi v kombinacijah z drugimi vitamini v multivitaminskih pripravkih, naj ne jemljejo osebe, ki se zdravijo npr. z izotretinoinom zaradi aken, ker se lahko pojavi hipervitaminoza A. • Privzem vitamina A iz prebavil je moten ob uporabi zdravil, ki zmanjšajo absorpcijo zaužitih maščob, npr. za namen uravnavanja telesne teže. Takšno zdravilo vsebuje učinkovino orlistat. • Vitamin A lahko pri bolnikih, ki se zdravijo z zdravili za redčenje krvi iz skupine antagonistov vitamina K, kot je varfarin, poveča tveganje za krvavitve. KAJ SO KAROTENI? Karoteni so rastlinska barvila, med katere spadajo alfakaroten, betakaroten ter

gamakaroten, in imajo antioksidativno delovanje. Čeprav priporočeni dnevni odmerki niso določeni, odmerki betakarotena, ki so višji od 33000 IE (19,8 mg), povečajo tveganje za nastanek pljučnega raka med kadilci in bolniki npr. z azbestozo, povzročijo rumeno kožo, drisko in bolečine v sklepih. Nižji odmerki betakarotena se v prehranskih dopolnilih uporabljajo z namenom priprave kože na izpostavljenost soncu. Večji del betakarotena se naloži v zgornjo plast kože, ki se obarva, kar jo varuje pred škodljivimi sončnimi žarki. Še bolje pa je, če vključimo v tem času v vsakodnevno prehrano več svežega sadja in zelenjave, ki vsebuje betakaroten.

POMEMBNO Vitaminski in multivitaminski pripravki organizmu ne morejo nuditi vseh za zdravje pomembnih hranil. So pa dodatki vitaminov v obliki zdravil in prehranskih dopolnil lahko koristni pri tistih posameznikih, kjer lahko pride do pomanjkanja zaradi premajhnega vnosa kot posledice nesposobnosti privzema iz prebavil ali povečane porabe: to so npr. dojenčki, nosečnice, bolniki s cistično fibrozo itd.

#ZDRAVO

7


STROKOVNO

Varno na sonce

Marija Aleksič, farm. teh., Lekarna Citipark

Sonce ima na naše počutje blagodejen učinek in nepogrešljivo vlogo pri tvorbi pomembnih snovi za naše telo, ima pa ta bleščeča krogla tudi svojo temno plat, ki s spremembami okolja postaja vse bolj vredna razmisleka in pravilnega ravnanja. Poletje je tu in z njim tudi lepo sončno vreme, ki nas vabi na prosto. Sonce pozitivno vpliva na naše počutje in pomaga pri tvorbi vitamina D, vendar pa moramo paziti na njegove negativne učinke, ki so posledica predolgega ter nepravilnega izpostavljanja. To so opekline, alergijske reakcije, fotostaranje, benigne kožne pigmentne lezije in kožni rak. Zato je priporočljivo, da se pred soncem zaščitimo in poskrbimo, da imamo na voljo dovolj tekočine, da preprečimo dehidracijo. PRAVILO TREH STEBROV ZAŠČITE PRED SONCEM • Prvi steber: Izogibanje soncu v času njegove največje moči. V času med 10. in 16. uro je sevanje sonca najmočnejše. Zato v tem času poiščemo senco in omejimo aktivnosti na prostem. Pozorni moramo biti tudi na odboj sonca. Sonce nas lahko opeče tudi v senci zaradi odboja UV-žarkov od tal ali vode.

• Drugi steber: Zaščita kože z oblačili in pokrivali. Najboljša so ohlapna, neprosojna oblačila z daljšimi rokavi in hlačnicami, zaprtim dekoltejem in višjim ovratnikom ter širokokrajni klobuki ali pokrivala z dolgim ščitnikom v legionarskem kroju. Seveda ne smemo pozabiti niti na oči. Zaščitimo jih s sončnimi očali, ki imajo potrdilo o zaščitni sposobnosti pred UVAin UVB-žarki.

• Na izbiro imamo: mleko, losjone, gele, olja, vodoodporne pripravke, stike, razpršila ... Vsak bo zase našel najprimernejšega oziroma tistega, ki mu odgovarja.

• Tretji steber: Uporaba krem z zaščitnim faktorjem. Vedno uporabljamo sredstva, ki zagotavljajo zaščito pred UVA- in UVBsevanjem. Zaščitni faktor naj bo vsaj 30 ali več. Namažemo odkrite predele vsaj 30 minut pred izpostavljanjem soncu in nato vsake dve uri ali prej, če se spotimo ali kopamo. Nanos naj bo zadosten. Uporabimo pravilo dveh prstov. Vsak del telesa, izpostavljen soncu, namažemo s kremo, ki si jo nanesemo na dva prsta. To so: glava in vrat; leva roka; desna roka; prsni koš; trebuh; zgornji del hrbta; spodnji del hrbta; levo stegno; desno stegno; leva golen; desna golen.

• Za lase so primerna razpršila, geli in voski z UV-zaščito.

DOJENČKI DO 1. LETA STAROSTI NE SODIJO NEPOSREDNO NA SONCE! Še posebej pozorni moramo biti pri otrocih. Dojenčkov in otrok do prvega leta starosti ne izpostavljamo sončnim žarkom. Pri dojenčkih do 6. meseca starosti tudi ni priporočljivo uporabljati kemičnih zaščitnih sredstev. KAKO IZBEREMO USTREZEN ZAŠČITNI PRIPRAVEK? • Na voljo imamo pripravke z mineralnimi ali kemičnimi filtri.

8

#ZDRAVO

• Zaščitni pripravek izberemo glede na ogroženost pred sončnimi žarki in glede na tip kože. • V primeru mastne kože in aken uporabljamo hidrogele in fluide, ki ne mastijo kože ter ne zapirajo por.

• Pri vodnih športih poskrbimo za najvišjo vodoodporno zaščito. • Brazgotine in znamenja namažemo z najvišjim razpoložljivim faktorjem. KAJ PA, ČE NAS KLJUB PAZLJIVOSTI VSEENO OPEČE SONCE? Ko opazimo opeklino, se takoj umaknemo v senco, v naslednjih dneh pa se nujno izogibamo soncu. Sončne opekline, ki se kažejo z blažjo rdečico in blagim pekočim občutkom, pokrijemo z mrzlim obkladkom, kožo pa namažemo s hladilnim gelom. Najbolje je uporabiti gele, ki vsebujejo aloje vero, dekspantenol in mentol, ki kožo pomirijo, navlažijo ter ohladijo in pospešijo proces obnove. Poskrbeti moramo, da telo dobi dovolj tekočine in hranilnih snovi za celjenje ter obnovo poškodovane kože. Piti moramo veliko vode in uživati sadje, ki vsebuje velik delež vode. Jejmo uravnoteženo prehrano, ki koži zagotavlja vse hranilne snovi, ki so potrebne za njeno celjenje in obnavljanje. MOŽNI SO TUDI RESNI ZAPLETI V primerih, ko se pojavijo bolj resni znaki, to so telesna temperatura nad 38,5 °C, mrzlica, močne bolečine, mehurji, ki presegajo 20 % kože na telesu, ter znaki dehidracije (suha usta, žeja, zmanjšano uriniranje, utrujenost, omotica), pa je nujen obisk pri zdravniku.


STROKOVNO

Zakaj je treba manj sedeti

Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Sodobni način življenja in dela je pretežno sedeč, vse več raziskav pa kaže, da je prav neprekinjeni čas daljšega sedenja povezan z razvojem nenalezljivih kroničnih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni in diabetes tipa II. Neprekinjeno dolgotrajno sedenje skozi daljše časovno obdobje predstavlja tveganje na naše zdravje. Med sedenjem porabimo manj energije kot med gibanjem, kar posledično zmanjša metabolizem. Tako se sčasoma poveča tveganje za razvoj debelosti in s tem povezanih težav, kot so povišan krvni tlak, povišana krvna glukoza in holesterol oz. skupek težav, ki ga imenujemo metabolni sindrom. Pretežno sedeče življenje skozi daljše časovno obdobje predstavlja tveganje za zdravje, ne glede na to, ali sedimo v službi ali doma pred televizijo. TELESNA AKTIVNOST POMAGA IZNIČITI NEGATIVNE POSLEDICE SEDENJA Posledice dolgotrajnega sedenja lahko zmanjšamo z določenimi ukrepi. Študije so pokazale, da že dvominutna lažja telesna aktivnost, npr. hoja vsakih 30–60 minut pomaga odpraviti negativne posledice sedenja in ugodno vpliva na krvno glukozo ter holesterol. Več krajših prekinitev je pokazalo bolj ugoden vpliv na zdravje kot manj daljših prekinitev, npr. 15 minut na štiri ure. Svetuje se, da med daljšim sedečim delom, npr. za računalnikom, vstanete in se sprehodite ter razgibate. Negativne posledice sedenja lahko delno izničimo z redno telesno aktivnostjo. Na

PRIPOROČENE TELESNE AKTIVNOSTI:

HITRA HOJA

KOŠARKA

PLAVANJE

TEK

NOGOMET

KOLESARJENJE

štejemo hitro hojo, kolesarjenje in košarko, med intenzivno telesno dejavnost pa tek, plavanje ter nogomet. Poleg tega pa je treba tudi dvakrat tedensko izvajati vaje za povečanje mišične mase, npr. vaje z utežmi ali z lastno težo. ČE ŽE MOR AMO VELIKO SEDETI, POČNIMO TO PRAVILNO Pri sedečem delu moramo upoštevati tudi nasvete za pravilno sedenje, saj se bomo tako izognili bolečinam v hrbtenici in vratu. Sedimo tako, da so stopala ves čas na tleh. Prekrižane noge onemogočajo pravilen položaj hrbta in zmanjšajo prekrvavljenost ven na nogah. Spodnji del hrbta naj bo med sedenjem vedno podprt, saj bo to zmanjšalo obremenitev hrbtenice in s tem bolečine. Višina stola naj bo taka, da so zapestja in podlahtnica vedno vzporedna s tlemi. Zaslon naj bo odmaknjen vsaj 40 cm, zgornji rob zaslona pa naj bo nastavljen nekoliko nad višino oči.

splošno se za ohranjanje zdravja svetuje 150 minut zmerne ali 75 minut intenzivne telesne aktivnosti na teden. Za dodatne pozitivne učinke za zdravje pa se svetuje 300 minut zmerne ali 150 minut intenzivne telesne aktivnosti na teden. Študija je pokazala, da ljudje, ki opravljajo sedeča dela, npr. šoferji, potrebujejo več telesne aktivnosti. 60–75 minut zmerne telesne aktivnosti na dan pomaga zmanjšati tveganja, ki so povezana s čezmernim sedenjem. Med zmerno telesno dejavnost

#ZDRAVO

9


STROKOVNO

Črevesne okužbe pri otrocih

Ena nevarnejših posledic črevesne , ki okužbe je dehidracija joča je še posebej ogrožu za mlajše otroke.

Mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Pred nami je čas počitnic in različnih potovanj, zato je pomembno, da smo podrobneje seznanjeni z enim najpogostejših obolenj, ki nam in našim najmlajšim lahko pokvari brezskrbno uživanje v dopustniških dneh. POZIMI POGOSTEJE VIRUSI, POLETI BAKTERIJE Najpogostejši vzrok akutnih okužb prebavil so bakterijske in virusne okužbe. Pojavijo se lahko tudi kot posledica spremembe črevesne flore zaradi potovanj v tuje dežele. Najpogostejši povzročitelji med bakterijami so Escherichia coli, Clostridium difficile, šigele, salmonele, kampilobakterije, med virusi pa rotavirus, adenovirus, kalcivirus, norwalk virus, astrovirus in zajedavci npr. amebe ter Giardia intestinalis. Stopnja tveganja za pojav potovalne driske je zelo visoka v tropskih in subtropskih predelih ter manj razvitih državah s slabimi higienskimi razmerami. Potovalna driska je odvajanje tekočega blata vsaj trikrat dnevno s pridruženimi simptomi, kot so npr. slabost, bruhanje, vročina, abdominalne bolečine, krči, urgenca pri odvajanju, tenezmi ali prisotnost sveže krvi v blatu. Prizadene ljudi na potovanjih ali tudi po vrnitvi domov. V večini primerov gre za blag potek bolezni, pri kateri je pomembno vnašati dovolj tekočine in počivati. Bakterijske okužbe ali okužbe s paraziti pa zahtevajo dodatno zdravniško zdravljenje. Pri majhnih otrocih lahko zaradi driske in/ ali bruhanja v kratkem času pride do hude

10

#ZDRAVO

dehidracije, katere znaki so žeja, suhe ustnice, globoko in pospešeno dihanje, povišana srčna frekvenca s padcem krvnega tlaka ter mišičnimi krči. Ob hkratnem oteženem vnosu tekočine vedno poiščite zdravniško pomoč. HIGIENA IN PAZLJIVOST PRI IZBIRI ŽIVIL Zastrupitev s stafilokoknim enterotoksinom je tako pri nas kot po svetu pogost vzrok za zastrupitev z živili. Okužimo se z zaužitjem hrane, ki vsebuje toksine ali tudi bakterije. Stafilokokna zastrupitev s hrano je

K zdravniku pojdite, če: • so prisotni znaki dehidracije: globoko in hitro dihanje, mišični krči, pospešen srčni utrip, nizek krvni tlak, neodvajanje urina, • je prisotno bruhanje in/ali visoka telesna temperatura (nad 38 °C), • otrok bruha, kaže znake dehidracije in odklanja hrano ter pijačo, • je v blatu prisotna kri, • pride do izmenjevanja driske in zaprtja ter • se driska ponavlja.

najpogosteje povezana z vnaprej pripravljeno toplotno obdelano hrano. Preventivno so najpomembnejši natančno in dosledno umivanje rok, upoštevanje splošnih higienskih ukrepov ter skrbna izbira živil in pijač. Varna živila so toplotno obdelana pri temperaturi nad 60 °C, zlasti meso in mleko; suha, zelo sladka živila; zelenjava in sadje, ki se lahko olupi; ustekleničene pijače, predvsem gazirane. OB OKUŽBI TELO POTREBUJE VEČ TEKOČINE KOT OBIČAJNO Za zdravljenje dehidracije lahke in srednje stopnje uporabljamo peroralno rehidracijsko raztopino, ki pa ni primerna za bolnike s sladkorno boleznijo in tiste s hudo dehidracijo. Pomaga tudi pitje zdravilnih čajev, ki vsebujejo čreslovine, kot so listi čajevca in suhe borovnice. S pitjem čajev hkrati nadomeščamo izgubljeno tekočino. Bolniku priporočamo naj v prvih dneh bolezni uživa energetsko bogato in lahko prebavljivo hrano, kot so riž, krompir, testenine in prepečenec. Izogiba naj se sladki in mastni hrani, hrani z veliko vlakninami, mleku in mlečnim izdelkom ter kofeinu. Priporočamo uživanje živil s pektini, na primer naribana jabolka, kuhano korenje, ki prekrijejo in varujejo sluznico prebavil ter tako pospešijo zdravljenje.

Otroke naučimo TEMELJITEGA UMIVANJA ROK, saj s tem pomembno OMEJIMO OKUŽBE prebavne cevi.


STROKOVNO

Vensko popuščanje Kompresijske nogavice so eden od učinkovitih ukrepov za preprečevanje i. napredovanja bolezn

Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Kronična venska insuficienca ali kronično vensko popuščanje je napredujoča bolezenska sprememba, ki pogosteje prizadene ženske, starejše in bolnike s prebolelo globoko vensko trombozo. Pomemben dejavnik tveganja pa je tudi dednost. OBČUTEK NEMIRNIH, TEŽKIH IN BOLEČIH NOG Z a tež ave s k roničnim vensk im popuščanjem so značilni občutek težkih in bolečih nog, pekoč občutek v nogah, srbečica, nočni krči in nemirne noge. Težave lahko lajšamo in hkrati preprečujemo napredovanje bolezni na različne načine. Ena najučinkovitejših metod je uporaba preventivnih in kurativnih kompresijskih nogavic. Prav tako so pomembni tudi zdrav življenjski slog, ustrezna prehrana, telesna aktivnost in primerna telesna teža. Pomagamo si lahko tudi z vajami za izboljšanje delovanja mišične črpalke v venah nog in z drugimi nefarmakološkimi ukrepi, npr. priporočljivo se je izogibati virom toplote in prhanju z vročo vodo, svetuje se uporaba udobnih čevljev z nizko peto itd. KAKO ŠE LAHKO POMAGAMO SVOJIM NOGAM Poleg naštetih ukrepov pa so za lajšanje težav na razpolago tudi zdravila rastlinskega izvora, ki se lahko kupijo brez recepta v lekarni. Na voljo sta zdravilo z izvlečkom seviljske pomaranče, ki vsebuje diosmin in hesperidin, ter zdravilo z izvlečkom divjega kostanja, ki vsebuje

escin. Zdravila delujejo vazoprotektivno, stabilizirajo stene ven in kapilar ter na takšen način olajšajo težave, kot so zatekanje nog, bolečina in srbenje. Za dosego polnega učinka je zdravila treba uporabljati redno in dalj časa, svetuje se vsaj šestmesečna uporaba. Zdravila so primerna za uporabo ob kompresijskih nogavicah, saj okrepijo njihove pozitivne učinke, ali samostojno, če je uporaba kompresijskih nogavic odsvetovana. Pred začetkom uporabe zdravil se je priporočljivo posvetovati v lekarni o izbiri najustreznejšega zdravila za vsakega posameznika in pravilni uporabi zdravil. Poleg omenjenih zdravil, ki so v obliki tablet, so na voljo tudi zdravila v obliki gela in kreme. Ta vsebujejo izvleček divjega kostanja – escin ali kombinacijo escina in heparina. Uporaba gelov in krem se svetuje kot dodatek k terapiji s kompresijskimi

VENSKO POPUŠČANJE

nogavicami ali zdravili. Pomembna je pravilna uporaba, saj moramo gele in kreme, ki jih uporabljamo za lajšanje kroničnega venskega popuščanja, vedno nanašati od gležnjev navzgor. Poleg tega, da izboljšajo mikrocirkulacijo in pretok krvi, imajo tudi učinek hlajenja, ki vpliva ugodno na počutje.

NA KRATKO Kronično vensko popuščanje je napredujoča bolezenska sprememba ven na nogah, ki nastane zaradi okvare venskih zaklopk. Težave lahko lajšamo in preprečujemo z uporabo kompresijskih nogavic, zdravega življenjskega sloga ter zdravil rastlinskega izvora, ki vsebujejo diosmin in hesperidin ali escin. Najučinkovitejša je kombinacija različnih metod, predvsem pa njihovo redno in dosledno izvajanje.

ZDRAVE VENE #ZDRAVO

11


Svetovanja ob meritvah v Lekarni Ljubljana SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI IN MERJENJE HOLESTEROLA S SVETOVANJEM* *

Merjenje holesterola je plačljivo. Cena merjenja je 3,50 EUR

Brdo

21. 06. 18

09.00–12.00

Cerknica

19. 06. 18

08.00–11.00

V JE STORITE ČNA A L P BREZ

SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI Bežigrajski dvor

26. 06. 18

09.00–12.00

Črnuče

18. 06. 18

15.30–17.30

20. 06. 18

15.30–17.30

05. 07. 18

10.00–12.00

15. 06. 18

09.00–11.00

27. 06. 18

15.30–17.30

Lekarna pri polikliniki

02. 07. 18

15.00–18.00

03. 09. 18

15.00–18.00

Metelkova

20. 06. 18

09.00–12.00

Šentvid

18. 06. 18

15.30–18.00

22. 06. 18

09.00–12.00

Škofljica

27. 06. 18

15.30–17.30

30. 08. 18

09.00–12.00

18. 06. 18

07.30–09.30

23. 06. 18

07.30–09.30

27. 08. 18

07.30–09.30

Koseze

21. 06. 18

09.00–12.00

Lekarna pri polikliniki

05. 07. 18

10.00–12.00

Lekarna pri šišenski knj.

02. 07. 18

09.00–11.00

Citipark

Fužine

Grosuplje

Idrija

Levstik

15. 06. 18

09.00–12.00

Lukovica

26. 06. 18

08.00–11.00

Medvode

18. 06. 18

09.00–12.00

Metelkova Moste

04. 07. 18

08.00–11.00

19. 06. 18

09.00–12.00

28. 06. 18

09.00–12.00

06. 07. 18

09.00–12.00

Meritve glukoze v krvi izvajamo z merilnikom:

SVETOVANJE PRI SLADKORNI BOLEZNI IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK FINDRISC (presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno tveganja za razvoj sladkorne bolezni) Centralna

13. 06. 18

09.00–12.00

Črnuče

01. 08. 18

15.00–18.00

Grosuplje

27. 08. 18

09.00–12.00

11. 07. 18

09.00–12.00

Ivančna Gorica

08. 08. 18

09.00–12.00

Koseze

21. 06. 18

09.00–12.00

Lekarna pri šišenski knj.

02. 08. 18

10.00–12.00

Medvode

21. 06. 18

15.00–18.00

Moste Rakovnik Savska

Šentvid

Polje

27. 06. 18

09.00–12.00

03. 07. 18

16.00–18.00

Savska

03. 09. 18

09.00–12.00

Stari trg pri Ložu

21. 06. 18

08.00–11.00

Šiška

02. 07. 18

11.30–13.00

Škofljica

03. 07. 18

09.00–12.00

Škofljica

Rakovnik

Meritve holesterola in glukoze v krvi izvajamo z merilnikom:

12

#ZDRAVO

V JE STORITE ČNA A L P Z E BR

PLETIZMOGRAFIJA * Za merjenje venskega pretoka se je potrebno predhodno naročiti v lekarni.

*

19. 06. 18

09.00–12.00

27. 06. 18

09.00–12.00

03. 07. 18

16.00–18.00

03. 09. 18

09.00–12.00

18. 06. 18

15.30–18.00

12. 07. 18

12.30–14.00

02. 08. 18

12.30–14.00

30. 08. 18

12.30–14.00

03. 07. 18

09.00–12.00

27. 06. 18

15.30–17.30

V JE STORITE ČNA A L P Z E R B

Moste

28. 06. 18

09.00–12.00

Sončni Log

14. 06. 18

09.00–12.00

Vnanje Gorice

22. 06. 18

09.00–12.00

Zlatica Vrhnika

20. 06. 18

09.00–12.00

Meritev venskega pretoka izvajamo s pomočjo partnerja:


JE

TORITEV SVETOVANJE OB OSTEOPOROZI IN PRESEJALNI SBREZPLAČNA VPRAŠALNIK FRAX (presejalni vprašalnik FRAX podaja oceno tveganja za osteoporotični zlom)

V JE STORITE ČNA A L P Z E BR

SVETOVANJE O NEGI KOŽE Bežigrad

30. 08. 18

12.00–13.00

20. 06. 18

14.00–16.00

04. 07. 18

14.00–16.00

01. 08. 18

13.00–15.00

19. 06. 18

12.00–14.00

27. 08. 18

12.00–14.00

12. 06. 18

09.00–12.00

15. 06. 18

09.00–12.00

26. 06. 18

09.00–12.00

27. 06. 18

09.00–12.00

10. 07. 18

09.00–12.00

Črnuče

13. 08. 18

15.00–18.00

Grosuplje

27. 08. 18

09.00–12.00

Ivančna Gorica

16. 08. 18

15.00–18.00

Fužine

14. 06. 18

11.00–14.00

Lekarna pri šišenski knj.

17. 07. 18

10.00–12.00

Ivančna Gorica

18. 06. 18

13.00–14.00

Medvode

19. 06. 18

15.00–18.00

15. 06. 18

09.00–11.00

Lekarna pri polikliniki

26. 06. 18

09.00–12.00

27. 06. 18

15.30–17.30

Miklošič

14. 06. 18

13.00–14.30

27. 06. 18

09.00–12.00

03. 07. 18

16.00–18.00

20. 06. 18

10.00–13.00

11. 07. 18

12.30–14.00

11. 07. 18

10.00–13.00

01. 08. 18

12.30–14.00

10. 08. 18

10.00–13.00

29. 08. 18

12.30–14.00

03. 07. 18

09.00–12.00

21. 06. 18

11.00–13.00

27. 06. 18

15.30–17.30

Centralna lekarna

Metelkova Rakovnik

Šentvid

Škofljica

Centralna lekarna

Citipark

Nova lekarna Postojna

Supernova

INDIVIDUALNO SVETOVANJE O NEGI KOŽE SVETOVANJE PRI TEŽAVAH S PROSTATO IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK IPSS (presejalni vprašalnik IPSS meri izraženost simptomov ob težavah spodnjih sečil) Grosuplje Šentvid Škofljica

NOVO

V JE STORITE ČNA A L P BREZ

27. 08. 18

09.00–12.00

17. 07. 18

12.30–14.00

28. 08. 18

12.30–14.00

03. 07. 18

09.00–12.00

27. 06. 18

15.30–17.30

V JE STORITE ČNA BREZPLA

SVETOVANJE OB MERJENJU VENSKEGA PRETOKA V NOGAH S PLETIZMOGRAFOM (Za svetovanje se je potrebno predhodno naročiti v lekarni)

Za lepo in zdravo kožo je, poleg zdravega življenjskega sloga, bistvenega pomena tudi pravilna nega kože. V Lekarni Ljubljana smo se, poleg vsakodnevnega svetovanja, odločili za individualni pristop k svetovanju o negi kože. Na svetovanje o negi kože se lahko naročite pri farmacevtskem tehniku v lekarni. Z veseljem vam bomo pomagali in skupaj z vami izbrali najboljši izdelek.

HOMEOPATSKI POSVET (posvet z mag. farm., homeopatom) Lekarna Supernova V primeru odsotnosti mag. farm. homeopatinje svetovanje odpade. Prisotnost se lahko preveri na tel. 01/280 86 77.

Bežigrad

11. 07. 18

09.00–12.00

28. 06. 18

09.00–12.00

Centralna lekarna

18. 07. 18

09.00–12.00

Cerknica

20. 06. 18

09.00–12.00

Citipark

03. 09. 18

12.00–15.00

Idrija

22. 06. 18

10.00–12.00

Ivančna Gorica

08. 08. 18

08.00–11.00

Lekarna pri ZD Grosuplje

15. 06. 18

07.00–10.00

Lekarna pri polikliniki

21. 06. 18

09.00–12.00

Logatec

27. 06. 18

09.00–12.00

Rakovnik

06. 08. 18

09.00–13.00

Fužine

05. 07. 18

10.00–13.00

Metelkova

28. 08. 18

11.00–13.00

od ponedeljka do petka

10.00–14.00

19. 06. 18

10.00–13.00

Lekarna pri polikliniki Metelkova

Bloke

V JE STORITE ČNA A L P Z E BR

Izdaja homeopatskih zdravil in svetovanje poteka v naslednjih enotah Lekarne Ljubljana, ki imajo pooblaščeno osebo za izdajo homeopatskih zdravil: Supernova, Bežigrad, Bežigrajski dvor, Brdo, Centralna, Cerknica, Črnuče, Fužine, Logatec, Log - Dragomer, Medvode, Metelkova, Miklošič, Nove Jarše, Lekarna pri polikliniki, Polje, Rakovnik, Šentvid, Škofljica, Lekarna pri šišenski knjižnici, WTC, Vič, Vrhnika, Ivančna Gorica, Moste.

BACHOVA CVETNA TERAPIJA (podrobnejši posvet)

V JE STORITE ČNA A L P BREZ

Metelkova 19. 06. 18 15.00–18.00 Miklošič 21. 06. 18 13.00–14.30 Bachova cvetna terapija, priprava mešanice in posvet poteka v izbranih enotah Lekarne Ljubljana: Supernova, Centralna lekarna, Citipark, Logatec, Log - Dragomer, Medvode, Metelkova, Miklošič, Polje, Škofljica, Vrhnika, Lekarna pri polikliniki, Lekarna pri šišenski knjižnici.

#ZDRAVO

13


Prehransko dopolnilo z ekstraktom plodov ameriške brusnice v obliki kapsul. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana, 30 kapsul.

Prehransko dopolnilo vsebuje standardiziran izvleček ameriške brusnice z vsebnostjo 36 mg PAC v dnevnem odmerku ter vitamina A in E.

POPUST:

25%

VENOMAX KAPSULE Prehransko dopolnilo na osnovi vitamina C in suhih izvlečkov listov azijskega vodnega popnjaka, listov ginka ter cvetov in popkov japonske sofore. Vitamin C ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje žil, 40 kapsul + 40 kapsul GRATIS.

VENOMAX GEL Sprošča, ščiti, neguje in osvežuje utrujene noge. Se hitro vpija in ne pušča mastnih sledi, 200 ml. redna cena: 13,54 € cena s Kartico zvestobe

10,83 €

VENOPHARMA GEL ZA NOGE

Neguje noge in zmanjšuje neprijetne občutke v nogah in gležnjih, 125 ml.

1_1_VENOMAX

.indd 1

22/05/2018

13:10

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 18,95 € cena s Kartico zvestobe

redna cena:

3

POPUST:

20%

a ime i k e K ar tn

Akcija velja za Biogelat® Cranberry UroForte 30 tablet, Biogelat® Cranberry UroForte 120 ml raztopina s sladili in Biogelat® Cranberry UroForte + Breza granulat, 20 vrečk. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 13,81 € cena s Kartico zvestobe

3

tz

1po5pu%st

os

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

10,36 €

u go dn

BIOGELAT® CRANBERRY UROFORTE

16,97 €

17,06 €

Akcija, ki si jo je vredno zapomniti.

4

POPUST:

10%

1+1 GRATIS Pot pod noge!

ZA SPOMIN IN KONCENTRACIJO

ZA LAHKOTNOST GIBANJA

Akcijski pakiranji Memoaid 1 + 1 GRATIS in Kolagenflex 1 +1 GRATIS sta na voljo v enotah Lekarne Ljubljana in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Za svežino va�ih nog Sprosti Osveži www.cedralex.si

14

#ZDRAVO

Vlaži

www.medex.si

Poživljajo~a krema za utrujene noge Cedralex je na voljo samo v lekarnah.

Servier Pharma d.o.o., Podmilščakova ulica 24, Ljubljana; tel.: 01/563 48 11, www.servier.si CDX 0518O

tic

BRUSNICA

e z ves tobe

ZRELA LETA


ZRELA LETA

B-KOMPLEKS

Ca+Mg+D, 20 šumečih tablet

Prehransko dopolnilo z vitamini skupine B v obliki žvečljivih tablet, z okusom pomaranče, s sladkorjem. Vitamina B6 in B12 imata vlogo pri delovanju imunskega sistema. Riboflavin, niacin in biotin prispevajo k ohranjanju zdrave kože, 60 žvečljivih tablet.

redna cena: 3,17 cena s Kartico zvestobe €

2,54 €

1

POPUST:

20%

Magnezij 300 mg, 20 šumečih tablet redna cena: 3,53 € cena s Kartico zvestobe

2,82 €

1

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

POPUST:

20%

redna cena: 7,19 € cena s Kartico zvestobe

Vitamin C 180 mg, 20 šumečih tablet redna cena: 2,48 € cena s Kartico zvestobe

1,98

1

POPUST:

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

20%

5,75 €

POPUST:

20%

2

REMESCAR PAJKASTE ŽILICE

FLEXIFORCE ICE GEL

Medicinski pripomoček s kombinacijo alkohola, mentola in evkaliptola, ki imajo močan hladilni učinek. Primeren je za uporabo pri zvinih, preobremenitvah, vnetju tetiv in pri udarninah, 100 ml.

Krema je namenjena osebam, ki imajo težave s površinsko obarvanimi, vidnimi in strukturnimi nepopolnostmi na koži – pajkastimi žilicami. Občutno zmanjša opaznost pajkastih žilic, takojšnji vidni rezultati, dolgotrajni učinek, krepi žilne stene in preprečuje nastanek novih krvnih žilic, 50 ml.

redna cena: 11,90 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 29,94 € cena s Kartico zvestobe

10,12

3

POPUST:

15

23,95 €

%

20%

KARDIO3AKTIV

HEMOCLIN® GEL ZA HEMOROIDE

Prehransko dopolnilo vsebuje omega-3, Abigenol, koencim Q10, vitamine B1, B6, B12, folno kislino, vitamin E, D3 in K2. EPK in DHK imata vlogo pri delovanju srca. Vitamini B6, B12 in folna kislina prispevajo k presnovi homocisteina ter zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, 30 mehkih kapsul.

Medicinski pripomoček za odpravljanje in preprečevanje težav v predelu zadnjika (npr. srbenje, draženje, pekoč občutek in občutljivost), 45 ml.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 17,79 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 17,95 € cena s Kartico zvestobe

4

POPUST:

16,16 €

10%

Slike so simboli~ne.

16,01 €

POPUST:

5

4

POPUST:

10%

razstrupljanje, jetra PMS, menstruacija

pomirjanje, spanje Naravne kapsule. Enakomerno.24-urno delovanje.

za poletje

Naravne kapljice. 25-krat u~inkovitejše od obi~ajnih kapljic, brez alkohola in konzervansov.

Popust velja za imetnike Kartice zvestobe in samo na izdelke objavljene v tem oglasu. Akcija velja od 14. 6. do 3. 9. 2018 oz. do prodaje zalog v navedenem terminu, v enotah Lekarne Ljubljana in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

-

#ZDRAVO

15


NEGA TELESA

MLEKO ZA ZAŠČITO PRED SONCEM ZF 20

MLEKO S PANTENOLOM

Vsebuje 1 % dekspantenola, ki spodbuja obnovo kože. Olivno olje, ki je ena glavnih sestavin izdelka, vrača koži prožnost in voljnost, 200 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. redna cena: 7,63 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 2 20%

Vsebuje kombinacijo organskega in anorganskega zaščitnega sredstva. Velika vsebnost kakavovega masla in olivnega olja, ki kožo negujeta in ščitita pred izsušitvijo, 200 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. redna cena: 8,34 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 2 20%

6,10

6,67

2po0pu%st

a ime i k e K ar tn

os

tz

ALOE VERA X2, ALOE ČISTI GEL IN KREMNI GEL

e z ves tobe

u go dn

Kozmetika za nego kože obraza, ki je izdelana v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. Vsi izdelki so primerni za nego vseh tipov kože in za vse starosti. Izdelki vsebujejo ektoin, sestavino, ki izboljša naravne zaščitne mehanizme in zvišuje vsebnost vlage v koži. Brez parabenov.

tic

SKINPHARMA

Aloe čisti gel je namenjen negi kože po opeklinah in po pikih žuželk, 150 ml. Aloe kremni gel z vitamini A, B, E, niacinom in izvlečkom polžje sline hrani in neguje kožo, 150 ml.

Akcija velja za Skinpharma izdelke: Hranilna dnevna krema, 50 ml; Vlažilna krema, 50 ml; Krema za okrog oči, 30 ml; Micelna tekočina, 200 ml in Krema za roke, 50 ml.

Aloe čisti gel redna cena: 10,10 € cena s Kartico zvestobe

8,08 €

100% ORGANSKO KAKAVOVO MASLO

Aloe kremni gel redna cena: 14,24 € cena s Kartico zvestobe

2

POPUST:

20%

11,39 €

3

POPUST:

20%

BALZAM ZA USTNICE BELWEDER

Z dodatkom 100% organskega kokosovega olja je primerno za nego suhe, občutljive ali razpokane kože obraza in telesa ter za nego lasnih konic. Prav tako je primeren za nego kože po sončenju, za zaščito ustnic pred razpokami, preprečuje pa tudi nastanek strij. Po uporabi je koža navlažena, mehka ter prožna, 100 ml. redna cena: 10,17 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 2 20%

Bogata formula z naravnimi aromami. Optimalna obnova, nega in zaščita ustnic. Akcija velja za balzame: Melisa, zeleni čaj in propolis; Pantenol, vitamin E in aloe vera; Vitamin C in E z betakarotenom ZF 15; Balzam z rdečilom ZF 10; 7,5 g. redna cena: 6,95 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 2 50%

8,14

3,48

Za pomiritev kože

a ime i k e K ar tn

os

tz

1po5pu%st

tic

u go dn

Zmaga nad razdraženo kožo

e z ves tobe

Pri čezmernem sončenju, pikih žuželk in ožigu meduz. Kožo prijetno hladi in je ne masti.

Akcija velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 14. 6. do 3. 9. 2018 oz. do prodaje zalog v navedenem terminu, v enotah Lekarne Ljubljana in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja samo na izdelek prikazan na oglasu.Popusti se ne seštevajo, slike so simbolične.

16

916-2018_KAMAGEL_Ad_190x87_SI.indd 1

#ZDRAVO

5/29/2018 1:48:20 PM


NEGA TELESA

4

POPUST:

24%

AVENE HYDRANCE

a ime i k e K ar tn

os

tz

tic

u go dn

2po5pu%st

e z ves tobe

Izdelki vsebujejo aktivne sestavine, ki zagotavljajo dolgotrajno vlaženje kože. Akcija velja za celotno linijo izdelkov Avene Hydrance.

AVENE CICALFATE

A-DERMA DERMALIBOUR+ BARRIER

EUCERIN EVEN BRIGHTER

Izdelki zmanjšajo izrazitost temnih madežev in neenakomernega tena kože. Koža je po uporabi bolj sijoča in enakomernejša, saj nega spodbuja tudi koži lastne obnovitvene procese.

3po0pu%st

tz

a ime i k e K ar tn

Akcija velja za izdelke: Dnevna nega z ZF 30, 50 ml; Nočna nega, 50 ml in koncentrat, 6 x 5 ml.

ALHYDRAN

Negovalna vlažilna krema za nego poškodovane kože. Zmanjšuje srbenje in rdečico suhe in občutljive kože. Na voljo dve različici: Vlažilna krema z ZF 30, 59 ml in Negovalna gel-krema, 30 ml.

2po0pu%st

tz

a ime i k e K ar tn

os

12,43

11,60

u go dn

Krema za zaščito razdražene kože. Za obraz in telo. Za vso družino (dojenčki, otroci in odrasli). Vodoodporna. Brez parabenov, brez dišav. Hipoalergena. Nekomedogena, 100 ml. redna cena: 16,57 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 3 25%

Prebiotična hidratacijska nega s termalno vodo La Roche-Posay. Nega za občutljivo kožo, ki vlaži in pomirja. Primerna tudi za dojenčke, 40 ml. redna cena: 15,07 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 3 23%

os

6,62

LA ROCHE-POSAY TOLERIANE SENSITIVE

u go dn

Krema namenjena negi občutljive in razdražene kože. Primerna je za odrasle, otroke in dojenčke. Vsebuje kombinacijo bakrovega in cinkovega sulfata ter Avene termalno vodo, 40 ml. redna cena: 8,82 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 2 25%

9,29

e z ves tobe

15,96 €

tic

redna cena: 21,00 € cena s Kartico zvestobe

Dezodorant brez aluminijevih soli, ki deluje 48 ur. Protibakterijska tehnologija magnezijevega oksida in cinkovega glukonata, ki nevtralizirata neprijetne vonjave in zmanjšata vlažnost. Na voljo sprej, 125 ml in roll-on, 50 ml. redna cena: 12,39 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 2 25%

e z ves tobe

Nega vsebuje mineralizirano termalno vodo Vichy, rastlinski sladkor in hialuronsko kislino naravnega izvora, ki uravnava ter ohranja vlaženje kože. Hidratantna nega za izsušeno kožo. Formula je hipoalergena, preizkušena pod dermatološkim nadzorom. Na voljo dve različici: za normalno do mešano kožo in za suho kožo, 50 ml.

VICHY DEO MINERAL AEROSOL

tic

VICHY AQUALIA THERMAL GEL / KREMA

#ZDRAVO

17


NATURAVIT

a ime i k e K ar tn

Losjoni na osnovi aloje vere z dodanimi sestavinami kožo vlažijo, nahranijo ter ji vračajo naravno ravnovesje. Na voljo štiri različice: Aloe vera, Vitamin E, Kakavovo maslo, Karitejevo maslo, 325 ml. redna cena: 9,33 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 2 15%

Vlažilna nega kože pri opeklinah, pikih insektov ter po britju ali depilaciji. Kožo ščiti pred zunanjimi dražljaji (emolientni učinek), spodbuja regeneracijo ter hladi in vlaži. Brez barvil, parfumov in alkohola, 170 g. redna cena: 10,31 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 2 15%

8,76

7,93

e z ves tobe

a ime i k e K ar tn

os

tz

1po0pu%st

BIO-OIL

tic

u go dn

Krema za posvetlitev pigmentnih znamenj na koži. Na voljo dve različici: Original in Advanced. ZF 25, promocijsko pakiranje: 50 ml + 25 ml GRATIS.

tz

FRUIT OF THE EARTH, LOSJONI

FRUIT OF THE EARTH, ALOE VERA GEL

FADEOUT KREMA

2po0pu%st

os

10,88

u go dn

Akcija velja za: Olje repair & protect za cepljene konice las z inulinom, ki nudi zaščito za cepljene konice, 50 ml. Sprej za zaščito las z UV filtrom vsebuje ekstrakt kostanja in vitamin E. Primeren je za nego las brez sijaja ter, poškodovane in težko česljive lase, 100 ml.

Šampon za občutljivo lasišče. Brez parabenov, brez silikona in brez barvil. Hipoalergeno. Na voljo tri različice za normalne do mastne lase, za suhe lase in proti prhljaju, 200 ml. redna cena: 14,50 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 3 25%

tic

VICHY DERCOS SENSITIVE ŠAMPON

e z ves tobe

NEGA TELESA

Posebna nega kože za brazgotine, strije, neenakomerno polt, znake staranja, izsušeno kožo in tudi za dnevno nego kože, 60 ml + DARILO: Max Factor rdečilo za ustnice.

DARILO

redna cena:

11,96 € Ohranite vitalnost z magnezijevim oljem Mgnificent, ki učinkovito sprošča, krepi in deluje blagodejno! • Certifikat Zechstein Inside zagotavlja najvišjo čistost magnezijevega klorida. • 100% naraven izdelek brez konzervansov. • Popršite na katerikoli del telesa in vtrite v kožo. • Primerno za športnike, starejše, otroke, nosečnice in preobremenjene. • Za sproščujočo masažo, umiritev in boljše spanje ali po fizični aktivnosti za hitrejšo regeneracijo. • 100 ml pršilka zadostuje za 2-3 mesece redne uporabe!

15%

popu ugod st no Karticst za ime tn e zve stobe ike

Več informacij na www.mgnificent.com. Akcija velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 14. 6. do 3. 9. 2018 oz. do prodaje zalog v navedenem terminu, v enotah Lekarne Ljubljana in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja samo za izdelek izpostavljen na oglasu. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolične.

18

#ZDRAVO


NEGA TELESA

RILASTIL XEROLACT ATOPIC

e z ves tobe

a ime i k e K ar tn

os

tz

LA ROCHE-POSAY LIPIKAR LAIT

tic

u go dn

2po0pu%st

Formula temelji na Cold kremi in je obogatena s karitejevim maslom, ki koži vrača lipide. Losjon za suho kožo otrok in odraslih. Nudi 48-urno vlaženje, brez parabenov in brez dišav, 400 ml. redna cena: 16,80 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 3 25%

Dermatološka linija formulirana za atopijski dermatitis od rojstva dalje. Akcija velja za: Atopic balzam za akutno fazo, 200 in 400 ml; Atopic peno za vzdrževanje, 200 ml in Atopic olje za umivanje v obeh fazah, 250 in 400 ml.

12,60

LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS

VICHY IDEAL SOLEIL

Krema za obraz z zelo visoko zaščito pred UVA/UVB sončnimi žarki, ZF 50+. Nemastna in nelepljiva vododoporna krema, ki ne draži oči in ne pušča belih sledi. Preizkušena pod dermatološkim nadzorom na občutljivi in reaktivni koži. Primerna za uporabo na koži, ki je nagnjena k alergijam na sonce, 50 ml. redna cena: 17,83 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 3 28%

Ultra lahki in sveži vodici za zaščito pred UVA/UVB žarki, ZF 30. Izdelka vsebujeta glicerin in vitamin E. Na voljo dve različici: vodica obogatena z beta karotenom in vodica s hialuronsko kislino za vlaženje kože in večji sijaj, 200 ml redna cena: 19,00 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 3 27%

12,84

13,87

MELVITA INTENZIVNA VODICA VRTNICA

BAPSCARCARE GEL

Silikonski gel z ZF 25, je medicinska silikonska terapija za hitrejše okrevanje kože in zaščito pred UVA in UVB sončnimi žarki. Primeren za večje in manjše brazgotine, 10 g

Tonik - serum za intenzivno vlaženje. Obogaten z naravno hialuronsko kislino, ki prodre globoko v kožo ter jo globinsko navlaži in učvrsti. Primeren za vse tipe kože, 100 ml. redna cena: 19,80 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 4 20%

Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

redna cena: 22,98 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

15,84

ug o dn

tz

Vnetja i

a ime t n i k e K a r

os

vidermina clx

2po0pust %

e z ves tobe

20%

4

ntimnega področ

ja

vidermina

prebiotic

tic

18,38 €

Uspešna pri glivičnih in bakterijskih okužbah

pH 5 , 3,0-3

Na voljo v vseh lekarnah.

,5

pH 5

ČISTILNA PENA

Preprečuje razrast patogenih mikrobov v vaginalni flori.

GEL

Za sluznico zunanjega spolovila (preprečevanje in zdravljenje vnetij).

ZASTOPNIK: Pharmagea d.o.o., Vodovodna cesta 91, 1000 Ljubljana, www.pharmagea.com PROIZVAJALEC: ISTITUTO GANASSINI, di Ricerche Biochimiche, 20139 Milano, Italija

GLOBULE

Za sluznico notranjega spolovila (preprečevanje in zdravljenje vnetij).

PREBIOTIC GLOBULE

Za sluznico notranjega spolovila kot preventiva pri ponavljajočih se vnetjih.

PREBIOTIC PENA

Za vsakodnevno umivanje kot preventiva pri ponavljajočih se vnetjih.

Akcija velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 14. 6. do 3. 9. 2018 oz. do prodaje zalog v navedenem terminu, v enotah Lekarne Ljubljana in Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja samo za izdelke navedene na oglasu. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolične.

#ZDRAVO

19


POTOVALNA LEKARNA

Prehransko dopolnilo s kombinacijo petih probiotičnih kultur (Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus salivarius), s sladkorjem in s sladilom, okus jagode, 60 žvečljivih tablet. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

MICRODACYN60 HIDROGEL

Hidrogel za čiščenje in hidriranje vseh akutnih in kroničnih globokih ter površinskih ran. Uporablja se ga tudi pri opeklinah 2. stopnje. Že od 1. leta dalje, 120 g. Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

redna cena: 29,04 cena s Kartico zvestobe

redna cena: 14,95 € cena s Kartico zvestobe

23,23 €

ROLL ON PO PIKU Lajša srbež, ki ga povzročajo ugrizi insektov (tudi tigrastega komarja). Izdelek je primeren za vso družino, 10 ml.

5

POPUST:

20%

KADERMIN PRAH ZA RANE

Medicinski pripomoček v obliki pršila vsebuje formuliran prah, ki naredi zaščitni film. Uporablja se za oskrbo in zdravljenje ran (kroničnih in akutnih), odrgnin, manjših opeklin, preležanin, ulkusov ter diabetičnega stopala. Kadermin prah za rane vsebuje belo glino Kaolin ter hialuronsko kislino. Primerno za otroke od 3. leta starosti dalje, 125 ml.

11,96 €

3

POPUST:

20%

URGO FILMOGEL PROTI GLIVIČNIM OKUŽBAM NOHTOV Medicinski pripomoček proti glivičnim okužbam nohtov, ki prodira globoko v strukturo nohta, ga stabilizira ter omogoči ponovno rast zdravih, obnovljenih in zaščitenih nohtov, 3,3 ml.

Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

redna cena: 9,89 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 18,87 € cena s Kartico zvestobe

8,90 €

20

#ZDRAVO

2

POPUST:

10%

16,98 €

4

POPUST:

10%

tz

1po0pu%st

a ime i k e K ar tn

os

JAMIESON PROBIOTIČNE ŽVEČLJIVE TABLETE

OBLIŽI PROTI INSEKTOM Obliž vsebuje 60 mg mikrokapsule z oljem citronele, divjega paradižnika in evkaliptusa. Vonj odganja komarje in druge insekte v območju 1 metra v obdobju 6 – 8 ur. Na voljo za otroke in za na prosto, 36 obližev.

e z ves tobe

2,56

SENZA ZZZ

u go dn

Učinkovit proti bakterijam, kvasovkam, plesnim in virusom, 50 ml. Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. redna cena: 3,20 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 1 20%

tic

LOKALNI ANTISEPTIK V PRŠILU


Probiotik za uravnavanje črevesne mikroflore. Za odrasle in otroke, 15 kapsul.

%

a im e t n i k e K a r

tic

tz

os

WAYA® FORTE KAPSULE

ug o dn

AKTUALNE IN POUČNE KNJIGE IZ LEKARNE LJUBLJANA

3po0pust

e z vestobe

POTOVALNA LEKARNA

Akcija velja za knjige: • Ko se življenje obrne na glavo • Supermarket lepote • Skrivnostna aloja

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 13,67 € cena s Kartico zvestobe POPUST:

10%

u go dn

MEDIBLINK HLADILNO-TOPLOTNE BLAZINICE

2po0pu%st

a ime i k e K ar tn

os

tz

• Nudijo olajšanje v primeru bolečih mišic, zvinov, artritisa, oteklin ali pikov insektov.

• Gel je v obliki mehkih kroglic, ki se prosto premikajo znotraj blazinice, zato se blazinica zelo dobro prilagodi telesu takoj, ko jo vzamete iz zamrzovalnika.

e z ves tobe

3

tic

12,30 €

• Blazinice lahko položite neposredno na kožo. • Primerne tudi za uporabo pred in po vadbi.

Akcija velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 14. 6. do 3. 9. 2018 oz. do prodaje zalog v navedenem terminu, v enotah Lekarne Ljubljana in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja vse Mediblink hladilno–toplotne blazinice. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolične.

www.prolat.si

#ZDRAVO

21


POTOVALNA LEKARNA

Pro zapr ti tju

Pro bole ti in vr čini očin i

tnike

i

me

v es

to b

Ugodnost za

Akcija velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 14. 6. do 3. 9. 2018 oz. do prodaje zalog v navedenem terminu, v enotah Lekarne Ljubljana in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja samo na izdelek Belobaza krema 100 g. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolične. Izdelki niso na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

e

Za z nego aščito, in zdra boljše vljen kože je

Kartice z

Najboljša nega po piku!

1po5pu%st

a ime t n i k e K a r

os

tz

Ben’s natural Naravna učinkovita zaščita pred piki insektov. Alternativa repelentom z DEET. Prijetno diši, je prijazen do kože in idealen za otroke.

Ben’s 30 Repelent s 30 % DEET in brez alkohola zagotavlja zanesljivo zaščito za vso družino pred klopi in drugimi insekti.

ug o dn

Najbolj učinkovita zaščita pred komarji, klopi in drugimi insekti!

Brenči, pika, srbi in skeli …

After Bite 100% zanesljiva pomoč po piku komarjev, čebel, os, mravelj, muh, obadov ali ožigu rastlin. V obliki peresa.

tic

Kje je Ben’s? Ga je zmanjkalo?

e z ves tobe

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

After Bite Xtra Izdelek učinkovito lajša težave po pikih čebel, os, mravelj in ožigih meduz. Še posebej učinkovit je pri hujših reakcijah na pike.

After Bite Kids Nepekoča krema nežno in v trenutku odpravi boleče posledice pikov insektov. Posebej je primerna za otroke.

www.zascitapredklopi.si

Biocid uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o proizvodu.

Top Pharma d.o.o., Ljubljana

www.toppharma.si

Popust velja za imetnike Kartice zvestobe za vse izdelke Ben’s in After Bite. Akcija velja od 14. 6. do 3.9. 2018 oz. do odprodaje zalog v navedenem terminu v vseh enotah Lekarne Ljubljana in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Slike so simbolične.

Trojna zaščita: bolhe, klopi & leteči insekti Trojno delovanje: odganja, zdravi, preprečuje

 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.

www.vetpromet.si

22

#ZDRAVO

Izdelki niso na voljo v Novi lekarni Postojna in specializirani prodajalni LL Viva.


JUNIJ / JULIJ AVGUST

MESEČNA AKCIJA ZA BOLJŠE ŽIVLJENJE OBČUTLJIVE KOŽE

ANTHELIOS

PROTECT soothing by nature

NOVO

Brez belih sledi. Nemasten. Ne draži oči.* Alergološko preizkušen.

22 %

25 % PO PU STA

NOVO NOVO

PO P USTA

Zaščita pred soncem

1. 6. - 30. 6. 2018

1. 6. - 30. 6. 2018

22 % 20 % POPUSTA

Zašcitite jih tako zelo, kot jih imate radi.

POPUSTA

1. 6. - 30. 6. 2018

1. 6. - 30. 6. 2018

Preizkus uporabe izdelkov Anthelios Ultra pod oftalmološkim nadzorom.

*

WWW.LAROCHEPOSAY.SI/SKINCHECKER

20 % POP U STA

25 % PO P U STA

PLUS

*Pomaga zmanjša zaščite pred ti madeže soncem po pranju

1. 7. - 31. 7. 2018

1. 7. - 31. 7. 2018

NAPREDNA SPEKTRALNA TEHNOLOGIJA: ZAŠČITA PRED UVA/UVB IN HEV-SVETLOBO* * HEV-SVETLOBA - VISOKO ENERGIJSKA MODRA SVETLOBA (ENG. HIGH-ENERGY VISIBLE LIGHT)

30 % P OP USTA

20 % PLU S

POSKRBITE ZA PO P U STA ITO INKOVITO ZAŠČ Č U 1. 8. - 31. 8. 2018 1. 8. - 31. 8. 2018 IN PRED KOMARJI INSEKINTIHEV-SVETLOBO* IMIUVA/UVB DRUGPRED NAPREDNA SPEKTRALNA TEHNOLOGIJA: ZAŠČITA *Pomaga zmanjša zaščite pre ti madeže d soncem po pranju

* HEV-SVETLOBA - VISOKO ENERGIJSKA MODRA SVETLOBA (ENG. HIGH-ENERGY VISIBLE LIGHT)

Biocid uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o izdelku.

Biocid uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in podatke o izdelku.

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana, v specializirani prodajalni LL Viva (v okviru razpoložljivega asortimana) in Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Akcije ne veljajo za izdelke, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti in za promocijska pakiranja. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične. PL US

www.lekarnaljubljana.si


MALČKI

MALČEK OTROŠKI PONČO

Otroški pončo s kapuco iz 100% bombaža, potiskan z motivom zmajčka Malčka, dimenzije 64 x 62 cm, primeren za dečke in deklice. Proizvedeno v Sloveniji. redna cena: 14,90 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 5 40%

8,94

Prikupna plišasta igrača v podobi zmajčka Malčka, velikost 22 cm. redna cena: 8,66 € cena s Kartico zvestobe

5

POPUST:

40%

SLIKANICA PRIGODE ZMAJČKA MALČKA - ZMAJČEK MALČEK ČOFNE V LUŽO

Zmajček Malček je tak kot vsi otroci. Rad se potepa in rad preskakuje luže. Vse večje in večje. Do prevelike. Mama zmajka je taka kot vse mame. Nadvse rada ima svojega Malčka in malo jo skrbi zanj. Zato mu priporoča, naj ne počne neumnosti. Malček seveda vse obljubi. In, kot vsi otroci, tudi čisto resno misli. 25 strani, Založba Lekarna Ljubljana redna cena: 12,00 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 2 30%

8,40

POUČNO BRANJE ZA NAŠE MALČKE SLIKANICE

Na voljo: Ranil sem se! Kaj naj storim?; Moje čudovito telo; Na pomoč, zbolel sem; Prdeča princesa; Založba Lekarna Ljubljana redna cena: 9,80 € cena s Kartico zvestobe

6,86 € 24

#ZDRAVO

Brisača iz 100% bombaža, primerna za dojenčke in potiskana z motivom zmajčka Malčka, dimenzija 75 x 75 cm. Proizvedeno v Sloveniji. redna cena: 12,90 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 5 40%

7,74

MALČEK NAHRBTNIK

MALČEK PLIŠASTA IGRAČA

5,20 €

MALČEK BRISAČA ZA DOJENČKE

2

POPUST:

30%

Nahrbtnik v podobi zmajčka Malčka ima velik predal in sprednji manjši predal ter dve stranski mrežici za shranjevanje stvari. Izdelan je iz neoprena in je izjemno trpežen ter odporen na poškodbe in različne vremenske razmere (sonce, dež). Velikost 34 cm. redna cena: 14,89 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 5 40%

8,93

MALČEK HLADILNO MAZILO S CINKOVIM OKSIDOM

Za vsakodnevno nego občutljive otroške kože, posebno delov pod plenicami, ki se radi vnamejo, 50 ml, Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. redna cena: 4,57 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 1 20%

3,66


MALČKI

CHEWY VITES KIDS

Prehransko dopolnilo z vitamini in minerali za otroke. Brez konzervansov, umetnih barvil, glutena, pšenice, jajc, primerni tudi za vegetarijance. Od 3. leta dalje. 60 žvečljivih medvedkov + 60 žvečljivih medvedkov GRATIS.

1g+rat1is

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

JAMIESON MULTIVITAMINI IN MINERALI ZA OTROKE

Prehransko dopolnilo v obliki želejčkov s sladkorjem in sladili. Od 3. leta dalje, 60 želejčkov. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 19,09 € cena s Kartico zvestobe

redna cena:

8,98 €

15,27 €

4

POPUST:

20%

TRAVEL LOLLIPOPS

KYO-DOPHILUS KID'S

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Lizike z okusom jabolka vsebujejo naravna ekstrakta ingverja in poprove mete. So brez glutena, laktoze in GSO. Prehransko dopolnilo s sladkorjem. Od 3. leta dalje, 3 lizike.

redna cena: 15,94 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 4,33 € cena s Kartico zvestobe

3,68

1

Izdelek vsebuje posebne kulture, brez mleka, toplotno stabilne in odporne proti želodčni kislini. Zagotovljena stabilnost v roku uporabe tudi po odprtju, 60 žvečljivih tablet z okusom vanilije.

12,75 €

POPUST:

15

%

PANTHENOL SPREJ JOJOBA Negovalna pena v obliki spreja s provitaminom B5 (dekspantenolom) in z jojobinim oljem za suho in razpokano kožo. Primerno za alergike, 138 ml. redna cena: 8,60 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 2 10%

7,74

3

POPUST:

20%

HEDRIN TREAT & GO SPREJ

Za brezskrbno in enostavno odstranjevanje uši in gnid, brez izpiranja. Nima vonja, ne masti, je brez pesticidov, prijazen do kože in las. Primeren za uporabo tudi na izletih in potovanjih, 60 ml. redna cena: 12,94 € cena s Kartico zvestobe POPUST: € 3 10%

11,65

-20% REDNA CENA: 10,99 € AKCIJSKA CENA S KARTICO ZVESTOBE:

8,79 €

Prvi pomirjujoči gel Pomirjujoči gel, ki vsebuje blagodejno termalno vodo Uriage in kalamin, pomiri in ublaži srbenje pri dojenčkih in otrocih. Odlično se obnese kot nega pri urezninah in pikih. PRIPOROČAJO GA DERMATOLOGI, PEDIATRI IN PEDIATRIČNE KLINIKE.

NEŽNOST TERMALNE VODE IZ FRANCOSKIH ALP ZA ZAŠČITO OBČUTLJIVE KOŽE MOJEGA OTROKA

URIAGE, TERMALNA VODA FRANCOSKIH ALP

Akcija velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 14. 6. do 3. 9. 2018 oz. do prodaje zalog v navedenem terminu, v enotah Lekarne Ljubljana in v Spletni Lekarni Ljubljana na www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja samo za izdelek izpostavljen na oglasu. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolične. Zastopnik in ekskluzivni uvoznik: Mediforma, d.o.o, Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana

mediforma

#ZDRAVO

25


Na zaupanju gradimo naš odnos

ivoljenje Podajte svoje pr BRA EM PT SE a do konc datnih do 2018 in pridobite . be to es 50 jabolk zv

Spoštovani imetnik Kartice zvestobe, 25. maja 2018 je v vseh državah članicah EU stopila v veljavo Splošna uredba o varstvu osebnih podatkov (General Data Protection Regulation - GDPR), katere namen je zvišati raven varstva osebnih podatkov in posameznikom zagotoviti boljši nadzor nad svojimi osebnimi podatki. V Lekarni Ljubljana z osebnimi podatki imetnikov Kartice zvestobe vse od njene uvedbe ravnamo preudarno, zaupno in v skladu z zakonodajo. Tudi v prihodnje se zavezujemo k temu. Prav tako stremimo k nevsiljivemu komuniciranju, ki bo vedno temeljilo na strokovnih informacijah in informacijah z dodano vrednostjo za vas. Če želite, da vas obveščamo o lekarniških storitvah, ugodnostih in ostalih aktivnostih v Lekarni Ljubljana ter vam pošiljamo kupone ugodnosti, rojstnodnevna voščila s kuponom za popust, vabila na predavanja in ostale dogodke, vas vabimo, da izpolnite in oddate spodnjo privolitev za obdelovanje osebnih podatkov in nam izkažete zaupanje glede njihove uporabe.

Vsakemu imetniku Kartice zvestobe, ki bo oddal privolitev bomo na Kartico zvestobe Lekarne Ljubljana naložili 50 jabolk zvestobe. Aktivnost velja do 30. 9. 2018. Jabolka zvestobe bodo naložena v roku 15 delovnih dni od datuma oddaje privolitve posameznika. Jabolka se naložijo na imetnikovo Kartico zvestobe, upošteva se enkratna oddaja privolitve na imetnika Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana. IZPOLNI, IZREŽI IN ODDAJ V ENOTI LEKARNE LJUBLJANA

PRIVOLITVENI OBRAZEC ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE

Zagotavljamo vam, da bomo v Lekarni Ljubljana spoštovali vaše želje in z vami komunicirali le v obsegu vaših želja in danih privolitev. Privoljenja za obveščanje lahko urejate (podate/prekličete) s pisno zahtevo, tako da izpolnite obrazec za prijavo/odjavo od obdelovanja osebnih podatkov, ki je na voljo na www.lekarnaljubljana.si in v vseh enotah Lekarne Ljubljana. Strinjanje s privoljenji je prostovoljno, v kolikor se s privoljenji ne strinjate, to ne bo vplivalo na uporabo Kartice zvestobe.

*Ime in priimek: *Številka Kartice zvestobe:

Elektronska pošta: Telefonska številka:

Obrazložitev namenov obdelovanja osebnih podatkov

Mobilna številka: SKUPNA PRIVOLITEV Strinjam se z vsemi spodaj opredeljenimi nameni obdelovanja osebnih podatkov ter kanali obveščanja.

POSAMEZNA PRIVOLITEV (izpolnite le v primeru, če se ne strinjate s skupno privolitvijo) OBVEŠČANJE PREKO SMS/MMS SPOROČIL

POŠILJANJE PRILAGOJENE PONUDBE (npr. rojstnodnevna sms voščila s kuponom za

popust, kuponi ugodnosti za izbrane skupine strank) na izbrane kanale obveščanja (označite spodaj): Navadna pošta

Elektronska pošta

SMS/MMS sporočila

Pri obveščanju preko SMS/MMS sporočil se posameznik strinja, da se lahko njegovi osebni podatki, ki jih je vpisal v pristopni obrazec in podatki, pridobljeni preko sodelovanja v nagradnih igrah, s komunikacijo preko e-pošte, komunikacije s klicnim centrom, uporabe spletnih in mobilnih aplikacij uporabljajo za namene SMS in MMS obveščanja o ugodnostih, aktivnostih, storitvah in dogodkih Lekarne Ljubljana. Podatki se prenehajo obdelovati v primeru preklica privoljenja oz. v primeru odjave od Kartice zvestobe. Pri pošiljanju prilagojene ponudbe se posameznik strinja, da se lahko njegovi podatki, ki jih je vpisal v pristopni obrazec in podatki pridobljeni preko sodelovanja v nagradnih igrah, s komunikacijo preko e-pošte, komunikacije s klicnim centrom, uporabe spletnih in mobilnih aplikacij, uporabe profilov Lekarne Ljubljana na družbenih omrežjih ter podatki o nakupih, razen podatkov o nakupih zdravil in ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoli tovrstnih aktivnosti, obdelujejo za namene priprave prilagojene ponudbe. V okviru priprave prilagojene ponudbe se izvaja segmentacija na podlagi podanih podatkov ter podatkov o obiskanih spletnih straneh organizacije (če se je posameznik ob obisku spletne strani s tem strinjal) ter se posreduje obvestila na kanale, ki jih je posameznik označil. Za namen priprave prilagojene ponudbe se uporabljajo vsi podani podatki, ki se hranijo od pričetka članstva v programu Kartice zvestobe do poteka zakonskih rokov, opredeljenih v splošnih pogojih. Podatki se prenehajo obdelovati v primeru preklica privoljenja oz. v primeru odjave od Kartice zvestobe. Pri trženjskih raziskavah se posameznik strinja, da se lahko njegovi osebni podatki iz pristopnega obrazca in podatki pridobljeni preko sodelovanja v nagradnih igrah, s komunikacijo preko e-pošte, komunikacije s klicnim centrom, uporabe spletnih in mobilnih aplikacij ter podatki o nakupovalnih navadah uporabljajo za izvajanje trženjskih raziskav. Podatki se prenehajo obdelovati v primeru preklica privoljenja oz. v primeru odjave od Kartice zvestobe. Ankete se posredujejo na kanale, ki jih je posameznik označil.

S podpisom se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana, ki so na voljo na www.lekarnaljubljana.si in v vseh enotah Lekarne Ljubljana ter so v uporabi od 23. 5. 2018.

Socialna omrežja

TRŽENJSKE RAZISKAVE (npr. raziskava o zadovoljstvu) na izbrane kanale obveščanja (označite spodaj): Navadna pošta

Elektronska pošta

SMS/MMS sporočila

Telefon

Podroben opis posameznih namenov obdelovanja osebnih podatkov se nahaja na desni.

26

#ZDRAVO

Socialna omrežja

*Datum: *Podpis: * Obvezni podatki so označeni z zvezdico (*).

Izpolnjen obrazec lahko oddate v ka teri koli enoti Lekarne Ljubljana.


UGODNOSTI KARTICE ZVESTOBE SEDAJ NA VOLJO TUDI V LL VIVI

KOLEDAR SVETOVANJ IN MERITEV: POSVET S FARMACEVTOM LEKARNE LJUBLJANA VSAK TOREK OD 9.00 DO 12.00 Naročanje ni potrebno.

PRESEJALNO MERJENJE MINERALNE KOSTNE GOSTOTE Z ULTRAZVOKOM IN IZRAČUN TVEGANJA ZA OSTEOPOROZNI ZLOM Z RAČUNALNIŠKIM MODELOM FRAX 5. 7. 2018 OD 13.00 DO 16.00 Na meritev se je potrebno naročiti*

V specializirani prodajalni LL Viva je sedaj možna uporaba Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana in njenih ugodnosti. V primeru, da Kartice zvestobe še nimate, so vam v LL Vivi na voljo pristopni obrazci za pridobitev le-te. Iz pristopnega obrazca lahko iztrgate začasno kartico in takoj pričnete z njeno uporabo. Vsakih pet evrov vrednosti nakupa vam prinese eno jabolko zvestobe, v vrednost nakupa pa se ne šteje nakup zdravil in ostalih izdelkov, za katere področna zakonodaja ne dovoljuje tovrstnih aktivnosti. Jabolka zvestobe lahko unovčite za popuste ob nakupu izdelkov in storitev iz Zdravo – kataloga ugodnosti. Kartica zvestobe vam omogoča tudi ugodnejše nakupe izdelkov iz prodajnega asortimana LL Viva, izdelkov v mesečnih akcijah, menjavo jabolk zvestobe za popust na en izdelek po izbiri, brezplačna strokovna predavanja, ugodnosti pri partnerjih ipd. Vse ugodnosti in aktualno ponudbo najdete na www.lekarnaljubljana.si.

Meritev bodo opravljali strokovnjaki iz Društva za osteoporozo. V času meritev vam bo na voljo tudi farmacevt iz Lekarne Ljubljana, ki bo opravljal svetovanje na osnovi izvidov meritev. .

POSVET Z INŽENIRJEM ORTOTIKE IN PROTETIKE 6. 7. 2018 OD 10.00 DO 14.00 Na meritev se je potrebno naročiti*.

* Na posvet z inženirjem ortotike in protetike ter na presejalno meritev mineralne kostne gostote se lahko naročite osebno v prodajalni LL Viva Prisojna, po telefonu (01 230 61 53) ali preko e-pošte (llviva.prisojna@llgrosist.si).

www.llviva.si AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

27


Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL VIVI!

OBUTEV NAJ BO KAKOVOSTNA IN UDOBNA Dejan Tašner, dipl. inž. ort. in prot. OIM Ortopedski inženiring

E NE POZABIT I IT Č O R A N SE T E NA POSV EM Z INŽENIRJ 8 2 0 1 ORTOOTTEIKTIKE EIN ni 27 PR

6. 7. več na stra

Metatarzalgija (ali vnetje glavic stopalnic) je bolečina v prednjem delu stopala, ki je včasih zelo izrazita. Velikokrat jo spremljajo boleči otiščanci (trda koža), ki nastanejo direktno pod glavicami stopalnic (blazinicami). Bolečine so pogosto najbolj izrazite v poletnih mesecih, saj se takrat pretežno uporabljajo natikači ali sandali slabše kakovosti. Običajno nastopi v srednji in starostni dobi, lahko pa se pojavi tudi skupaj s težavami pokrčenih (kladivastih) prstov in hallux valgusom. Vzrokov za metatarzalgijo je več. Največkrat je to spuščen prečni stopalni lok, ki je lahko posledica degenerativnih procesov v telesu, splošnih bolezni ali oblike stopala. Velikokrat so vzroki tudi pomanjkanje podkožnega maščevja, višja telesna aktivnost, stoječe delo, povišana telesna teža in visok vzdolžni stopalni lok. Eden od vzrokov, na katerega lahko vplivamo sami, je neprimerna obutev. Običajno ima ta zelo tanko in nekakovostno gumo, s čimer samo še bolj

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

44,70€ 20%

redna cena: 80,28 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

64,22€ 20%

Zdravljenje metatarzlagije po navadi poteka najprej konservativno z ortopedskimi vložki in se nadaljuje z različnimi fizikalnimi metodami terapije, kar s časom privede do izboljšave. Delna rešitev so tudi samolepilne metatarzalne podpore, ki se lahko nalepijo v čevelj in tako vsaj delno zmanjšajo težavo. Idealna rešitev je ortopedski vložek po meri, ki ga je mogoče prestavljati iz čevlja v čevelj. Pri tem je treba biti pozoren, da izbiramo takšne čevlje, ki omogočajo odstranitev obstoječih vložkov. Če konservativno zdravljenje ni uspešno, preidemo na operativno.

Modni ženski odprti čevlji

Modni ženski odprti čevlji

Ženski odprti čevlji z odstranljivim ortopedskim vložkom iz plute. Idealni čevlji za mlade ljudi, ki želijo udobno in hkrati modno obutev. Popolni čevlji za vroče poletne dni.

Ženski odprti čevlji z odstranljivim ortopedskim vložkom iz plute. Idealni čevlji za mlade ljudi, ki želijo udobno in hkrati modno obutev. Popolni čevlji za vroče poletne dni.

Na voljo številke od 36 do 41. Na voljo v roza in srebrni barvi.

redna cena: 48,56 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

38,85€ 20%

Na voljo številke od 36 do 41. Na voljo v modri in bakreni barvi.

Moški odprti čevlji

Ženski odprti čevlji

Čevlji so iz mehkega usnja in so v celoti ročno izdelani. Nastavljiva širina za več udobja. Odstranljivi ortopedski vložek. Udoben in mehak čevelj za vse tiste, ki si želijo udobno in hkrati modno obutev.

Čevlji so iz mehkega usnja in so v celoti ročno izdelani. Nastavljiva širina za več udobja. Odstranljivi ortopedski vložek. Udoben in mehak čevelj za vse tiste, ki si želijo udobno in hkrati modno obutev

Na voljo številke od 39 do 46.

redna cena: 103,70 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

82,96€ 20%

Na voljo številke od 35 do 42.

je skrbijo za udobje RGOS, ki že več kot stolet vosti in uporabi HE ke am zn e vn go bla i Čevlj ajo po kako tudi v Sloveniji. Izstop imajo nog, so odslej na voljo ni predvsem tistim, ki nje me materialov in so na ih ravnih dn na pre ira na izb no a nič rbn teh a jih odlikujejo sk teg leg Po l. pa sto o ntrole kakovosti. Vsi težave z deformacij oblike in nenehne ko e bn do so , va ela izd S in 2007/47/ES. materialov, ročna z Direktivama 93/42/EG ni lad sk ter i an cir izdelki so certifi

28

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

Slike so simbolne.

redna cena: 55,88 €

preobremenimo sprednji del stopala. Zato je zelo pomembno, da izbiramo obutev anatomske oblike in dobrih materialov, ki jih glede na težavo svetuje strokovno usposobljen svetovalec.


Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL VIVI! Slinček je namenjen zaščiti oblačil pri hranjenju ali negi. Vpojna tkanina iz frotirja prekriva sprednji del slinčka. Zadnji del slinčka je iz poliestra in je vodoodporen ter ščiti oblačila pred pronicanjem tekočine. Slinček je namenjen večkratni uporabi. Primeren je za pranje v stroju pri temperaturi do 60°C. redna cena: 16,91 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

13,53

POPUST:

20%

Pripomoček za zapenjanje gumbov Aidapt Enostaven pripomoček za lažje zapenjanje gumbov za vse, ki imajo ročne gibalne ovire. Na eni strani je zanka za zatikanje in vdevanje gumbov v gumbnico, na drugi je kaveljček za zatikanje in vlečenje zadrge. Enostavna uporaba in ergonomska oblika. Na voljo v modri barvi. redna cena: 6,99 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

5,59

Pripomoček za dvigovanje nog Aidapt

20%

Zaščita za mavec Aidapt

Vodoodporna zaščita za mavec je enostavna za uporabo, tako da preprosto potisnete roko ali nogo skozi luknjo na vrhu in z zeleno plastično manšeto povlečete rokav čez območje, ki ga želite zaščititi.

Priročna osebna pomoč omogoča, da se noga dvigne (na invalidski voziček ali iz njega) z vlečenjem ročaja. V notranjosti je žični okvir, ki omogoča, da je nosilec noge naravnost.

Ko je na mestu zagotovite, da je neprepustno tesnilo varno nameščeno tako, da voda ne more prodreti navzdol v rokav. Za večkratno uporabo. Na voljo več različic: zaščita za dlan, roko, stopalo in nogo.

Dimenzija: 830 x 25 x 10 mm. redna cena: 9,96 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

POPUST:

7,97€ 20%

Opornica za palec Pripomoček za oporo in zaščito v primerih, ko je potrebno palec imobilizirati skupaj z zapestjem. Opremljena je z inovativnim zapiralnim sistemom PAVIS, ki ga sestavljajo štirje zapiralni pasovi za udobno in enostavno pričvrstitev. Vsebuje tudi tri že oblikovane, a nastavljive aluminijeve opore. Posebna oblika opornice omogoča več načinov zapiranja, odvisno od želenega pritiska na zapestje in palec. Na voljo dve velikosti za levo in desno roko. redna cena: 41,89 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

33,51

POPUST:

20%

Kompresijske moške spodnje hlače Nošenje se priporoča pred ali po operaciji kile, preprečujejo abdominalno sprostitev in ponovno rast kile, zelo učinkovite med športnimi aktivnostmi. Antibakterijski, antialergijski material, ki diha in preprečuje neprijetne vonjave. Na voljo v različnih velikostih, črne barve. Slika je simbolna. redna cena: 51,61 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

Popust s Kartico zvestobe:

20%

Opornica za komolec Cevasta opora za komolec, narejena iz raztegljive bombažne tkanine. Ima nastavljiv trak ter blazinico za pritisk, s čimer se zdravi epikondilitis. Namenjena je uporabi pri vnetnih stanjih, saj lajša bolečine in pospešuje zdravljenje. Pritisk lahko nastavite glede na potrebe. Uporabljate jo lahko na obeh rokah. Na voljo v velikostih M in L. redna cena: 31,72 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

25,38

POPUST:

20%

Pooperativni nedrček Nedrček PAVIS zagotavlja učinkovito oporo in stabilizacijo za prsi po operacijah. Namenjeni so procesu zdravljenja kirurške rane, tako da zagotavljajo nadzorovano in raznoliko kompresijo. Poleg tega ščitijo brazgotinsko tkivo in zmanjšujejo nevarnost nastanka edema in pooperativnih zapletov. Zaradi mehkega materiala in brezšivne tehnologije je nedrček zelo udoben, celo osebam z najbolj občutljivo kožo. Nedrček ima dodatno prednost, in sicer priročno odprtino na sprednji strani, ki omogoča pregled operiranega predela. Ker je tkanina zelo zračna, ne boste imeli nikakršnega neprijetnega občutka toplote niti takrat, ko je v žepku vstavljena proteza. Na voljo velikosti S, M, L, XL in XXL. redna cena: 52,70 €

POPUST:

41,29€ 20%

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

42,16€ 20%

Slike so simbolne.

Slinček za odrasle Aidapt

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA

29


Ne spreglejte akcijske ponudbe v LL VIVI! Antialergijska spalna vreča allergika Travel

Javorjev sirup Granovita

Naravno sladilo, pridobljeno zgolj z zgoščevanjem soka divjega javorja pri nizkih temperaturah, brez dodatkov. Uporabljamo ga kot nadomestek običajnega sladkorja, 375 g.

11,30

POPUST:

20%

akcijska cena s Kartico zvestobe

Opornica za sklepe Na voljo opornica za komolec, zapestje, zapestje s palcem, gleženj in koleno. V vsakem pakiranju sta dve opornici. Popust s Kartico zvestobe:

Škarje za nohte z izjemno dolgim ergonomskim ročajem in kotnim rezilom so idealne za nego nohtov rok in nog za lažji doseg. Rezilo je narejeno iz visoko kakovostnega nerjavečega jekla.

redna cena: 30,50 €

POPUST:

3,51€ 20%

POPUST:

Škarje za nohte z dolgim ročajem

Njegov tridimenzionalni vzorec z različnimi oblikami posnema roke maserja. S tem masažnim valjčkom izvajamo pritisk na triger točke v mišicah in s tem sprostimo napetost v mišicah. Valjček je prav tako idealen za raztezanje kot tudi za vaje za moč. Dimenzije: 14 x 33 cm.

24,40

akcijska cena s Kartico zvestobe

31,92€ 20%

Učinkovit masažni valj tako za površinsko masažo kot tudi za globljo masažo oziroma terapijo triger točk.

redna cena: 4,39 €

redna cena: 39,90 €

MSD masažni valj

akcijska cena s Kartico zvestobe

Profesionalna rešitev za temeljito in nežno čiščenje optičnih površin (očala, daljnogledi, telefoni, prenosniki ipd.), 30 ml.

Idealna spremljevalka za alergične na pršice: na počitnicah, službeni poti, za otroke v šoli v naravi, za športnike … V praktični torbi – gre v vsako prtljago, tudi ročno.

redna cena: 14,12 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

Zeiss čistilni sprej za očala

20%

redna cena: 2,30 €

akcijska cena s Kartico zvestobe

POPUST:

POPUST:

1,84

20%

20%

LL VIVA PRISOJNA

Prisojna ulica 7, 1000 Ljubljana T: 01 230 61 53, E: llviva.prisojna@llgrosist.si

Odpiralni čas:

Od ponedeljka do petka: 9.00 - 17.00 Sobota, nedelja in prazniki zaprto.

išče

a ulic ošev

Njeg

Šmartinska ulica

ir Park

a

ica

a ul ičev hor

Bo

Prisojna ulica

FER

a ulic ošev

Njeg

a HO

in Trgov

irna Parkša i h

UKC i ntn Urge k blo

a

Posebna ponudba LL Viva velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 14. 6. do 3. 9. 2018 oziroma do odprodaje akcijskih zalog v specializirani prodajalni LL Viva Prisojna. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolne. LL Grosist d.o.o., Komenskega ulica 11, 1000 Ljubljana.

30

AKCIJSKA PONUDBA LL VIVA


POSEBNA PONUDA

10%

POPUSTA*

na Bepanthol kapljice za oči Akcija traja od 14.6. do 3.9.2018

SUHE OČI?

L.SI.MKT.05.2018.2660

BEPANTHOL KAPLJICE ZA OČI – za dolgotrajno lajšanje očesnih tegob *na priporočeno maloprodajno ceno Akcija velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 14. 6. do 3. 9. 2018 oz. do prodaje zalog v navedenem terminu, v enotah Lekarne Ljubljana in Spletni Lekarni Ljubljana www.lekarnaljubljana.si. Akcija velja samo za izdelke navedene na oglasu. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolične. Izdelki niso na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

Bayer d.o.o., Bravničarjeva 13, 1000 Ljubljana


Spletna Lekarna Ljubljana – kadarkoli in kjerkoli do želenega izdelka

Strokovno in zanesljivo, 24 ur na dan, vse dni v tednu. Z enostavnim načinom iskanja vam bomo glede na izraženo potrebo ponudili vrsto izdelkov za ohranjanje zdravja in dobrega počutja.

Ne spreglejte akcijske ponudbe v Spletni Lekarni Ljubljana

20 % popusta

Akcija velja ob enkratnem nakupu vsaj dveh izdelkov iz linije Malček od 14. 6. do 31. 7. 2018 oz. do prodaje zalog le v Spletni Lekarni Ljubljana. Popusti se ne seštevajo.

www.lekarnaljubljana.si

na izbrane izdelke Avene 14. 6. – 3. 9. 2018 www.eau-thermale-avene.si

Akcija velja na izbrane izdelke Avene (20 % popusta) od 14. 6. do 3. 9. 2018 oz do prodaje zalog le v Spletni Lekarni Ljubljana. Popusti se ne seštevajo. Točen seznam izdelkov v akciji najdete na www.lekarnaljubljana.si. Slika je simbolična.

Katalog ugodnosti ZDRAVO poletje 2018  
Katalog ugodnosti ZDRAVO poletje 2018  
Advertisement