Page 1

www.lekarnaljubljana.si | www.lekarna24ur.com

Veljavnost Veljavnost od 19. od 8.10.3.do do27. 23.11. 4. 2018. 2017

v sončno pomlad INTERVJU Robert Kranjec »Spodbude ne boš deležen, če je ne privoščiš drugim.« STR

4

HOMEOPATSKI POSVET STR

8

OŠPICE 10

STR

DERMATITIS IN NEGA 11

STR

MINERAL KALCIJ 12

STR

VENSKO POPUŠČANJE 13

STR

UGODNOSTI ZA IMETNIKE KARTICE ZVESTOBE 16

STR


mikronizirani diosmin

filmsko obložene tablete, 500 mg

12/2017, Slovenija, 1581-2017, MK.

Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

LAHKOTEN KORAK ZA ZDRAVE VENE

NOVO! Flebaven vsebuje mikronizirani diosmin, ki: poveča venski tonus, spodbudi mikroobtok v venah, olajša bolečine v nogah, zmanjša občutek težkih nog in njihovo otekanje.

www.flebaven.si

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.


LEKARNA LJUBLJANA PRAZNUJE V ČASU TRAJANJA KATALOGA UGODNOSTI ROJSTNI DAN PRAZNUJEJO NASLEDNJE ENOTE LEKARNE LJUBLJANA: ● SUPERNOVA 20. 3. 2018 ● TRZIN 23. 3. 2018 ● STARI TRG PRI LOŽU 3. 4. 2018 ● HORJUL 6. 4. 2018 ● LEVSTIK 26. 4. 2018

Ob rojstnem dnevu posamezne lekarne bomo razveselili tudi vas, saj boste za vsak nakup prejeli 10% popust. Rojstnodnevni 10% popust velja ob enkratnem nakupu v posamezni enoti na dan praznovanja. Ugodnost ne velja nakup: zdravil in izdelkov na recept, galenskih izdelkov, začetnih mlečnih formul, izdelkov, ki so že v akciji ali katalogu ugodnosti, darilnih bonov in knjig, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva, in ne velja za pravne osebe.

-10% z

a

ob enkratne m nakupu

LEKARNA LJUBLJANA ODPRLA NOVO V HIŠI LJUBHOSPICA PRAZNUJEJO ENOTO V LOGATCU – LEKARNO SONČNI LOG DRUGO LETO DELOVANJA Lekarna Ljubljana je prisluhnila potrebam občank in občanov občine Logatec in v tem kraju odprla še drugo lekarno, Lekarno Sončni log v istoimenski stanovanjski soseski. Pomembno pridobitev je pozdravila tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Lekarna Ljubljana, ki se zaveda pomena družbeno odgovornega delovanja, je ob tej priložnosti z donacijami podprla pet lokalnih organizacij. Donacije v višini 1000 evrov so prejeli Karitas Logatec, Kulturno društvo Pihalni orkester Logatec, Kulturno športno društvo Trate, Tekaško smučarski klub Logatec in Modelarsko maketarski klub Logatec.

Hiša Ljubhospica je na valentinovo obeležila drugo obletnico delovanja. Ob tej priložnosti je bolnike in osebje obiskala ministrica za delo, družino in socialne zadeve dr. Anja Kopač Mrak, ki je podprla poslanstvo hiše in se zavzela za njeno umestitev v okvir javnega zdravstvenega in socialnega varstva.

Direktor Ljubhospica dr. Marjan Sedej je slovesno prevzel električno vozilo, donacijo LPP, ki ga je ekipi v enoletni brezplačni najem predal direktor LPP Peter Horvat.

IZDELKI ZA OTROKE V UKRAJINI

Prerez traku: namestnik direktorja Lekarne Ljubljana Matej Linke, župan Občine Logatec Berto Menard, vodja Lekarne Sončni Log Maja Cerk, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in župan MOL Zoran Janković.

Cene s popustom iz ZDRAVO - kataloga ugodnosti veljajo izključno ob predložitvi Kartice zvestobe LEKARNE LJUBLJANA in zahtevanega števila jabolk zvestobe, sicer veljajo redne cene. Cene so v EUR z vštetim DDV. Pridržujemo si pravico do popravkov kataloga, ki jih bomo objavili na www.lekarnaljubljana.si in v enotah Lekarne Ljubljana. Nakup zdravil brez recepta iz tega kataloga je mogoč v količinah, ki jih določa 60. člen Pravilnika o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 86/2008), preostalih izdelkov pa v količinah, ki jih svetujejo magistri farmacije, inženirji farmacije in farmacevtski tehniki. Slike v katalogu ugodnosti so simbolične. Popusti se ne seštevajo. Ponudba v katalogu ugodnosti velja od 8.3. do 23. 4. 2018 oziroma do odprodaje akcijskih zalog v enotah Lekarne Ljubljana. Akcije so predvidene za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne veljajo za pravne osebe. Za morebitne napake v tisku se opravičujemo in prosimo, da pokličete brezplačno telefonsko številko 080 71 17. Fotografije: Lekarna Ljubljana, Shutterstock.

Na dobrodelnem pustovanju, ki so ga organizirali na Radiu Ognjišče, je Lekarna Ljubljana skupaj s Tokom podarila kovček z izdelki za ohranjanje zdravja in dobrega počutja za brezdomce in otroke v varni hiši v mestu Balta v Ukrajini. Kovček je prevzela s. Marta Meško, predstojnica skupnosti Marijinih sester v Kijevu.

KAKO DO JABOLK ZVESTOBE? Z nakupi v vrednosti*: 5—9,99 EUR = 1 jabolko zvestobe 10—14,99 EUR = 2 jabolki zvestobe 15—19,99 EUR = 3 jabolka zvestobe itn. Več na www.lekarnaljubljana.si in na brezplačni telefonski številki 080 71 17.

* V vrednost nakupov se ne šteje nakup zdravil in izdelkov na recept ter galenskih izdelkov.

2

Simbol pomeni, da je treba za ceno s Kartico zvestobe predložiti Kartico zvestobe in unovčiti 2 jabolki zvestobe.


Lekarna Ljubljana je dolgoletni sponzo r Roberta Kranjca.

INTERVJU Robert Kranjec »Spodbude ne boš deležen, če je ne privoščiš drugim.« POGOVARJALA SE JE: Anja Leskovar FOTOGRAFIJA: Domen Grögl

Čeprav šteje šele 36 let, je med najstarejšimi in tudi najbolj izkušenimi v svetovnem pokalu. Svet smučarskega skakanja ga je pritegnil že pri rosnih devetih letih. Kasneje so mu povsem upravičeno nadeli nadimek Leteči Kranjec. Kar šest od sedmih osebnih zmag (in precej svojih sedemindvajsetih stopničk) je namreč dosegel na letalnicah; najdlje je poletel kar 244 metrov! Toda Robert nima daljnosežnih načrtov le na vrhu smučarske skakalnice, ampak tudi sicer. Njegovi načrti so tako zadnja leta v veliki meri povezani tudi z družino. 4

#ZDRAVO

Je na družino osredotočeno življenje eden vaših največjih življenjskih uspehov? Zagotovo je to Špelina in moja odločitev za posvojitev Pike in oblikovanje družine. Uživam v tej vlogi. (Medtem ko se pogovarjava, štiriletna Pika pleza in preizkuša telovadno opremo v telovadnici, Robert pa ji tu in tam le ljubeče odgovori na kakšno vprašanje.) Še vedno pa uživate v vlogi smučarskega skakalca, čeprav se vračate po poškodbi kolena. Kako težka je bila ta preizkušnja za vas? Ena težjih. Najtežje je, če ne moreš delati tega, kar si želiš. Ampak poškodbe so sestavni del športa. Okrevanje po poškodbi sprednje kolenske vezi je bilo dolgotrajno, še težje pa je bilo sprejeti, da trenutno tekmujem povsem na drugi ravni, kot bi si želel. Mislil sem, da se bo veliko lažje vrniti, kot je v resnici. Ampak sam sem precej realen. Če vidiš, da ti ne gre, se ne moreš siliti. Bolje je, da se umakneš, pogledaš, kaj lahko storiš, in počasi odpravljaš pomanjkljivosti. Smučarski skoki namreč temeljijo na občutkih, na tehniki in ne le na fizičnem nivoju. Zato te takšna poškodba lahko prestavi precej nazaj. Za dober skok moraš biti v tesnem stiku s svojim telesom. Ko si v formi, se pravzaprav zavedaš vsakega giba na slehernem centimetru telesa. In te občutke je najtežje razviti ali dobiti nazaj. Tudi z načrti sem zato realen; trenutno se želim čim bolje pripraviti predvsem na skoke v Planici.


Vselej občudujemo športnike, ki kolegom iskreno privoščijo uspeh, četudi sami niso v svoji najboljši formi, kot ste to v vašem timu pokazali že večkrat. S fanti v našem timu se zelo dobro razumemo, čeprav smo starostno zelo heterogeni; mlajši so veliko na telefonih, starejši pa smo z nosom bolj v knjigah (smeh). Trdno verjamem, da spodbude ne boš nikoli deležen, če je tudi sam ne privoščiš drugim. Ko si nekoliko mlajši, se moraš tega mišljenja še naučiti, ampak to je pomemben življenjski nauk. Seveda si ob uspehu nekoga drugega želiš, da bi bil na njegovem mestu, ampak to še ne pomeni, da mu ne moreš iskreno privoščiti. Hkrati pa na koncu tako ali tako vedno spoznaš, da niso pomembne primerjave, ampak notranje zadovoljstvo. Če si zadovoljen sam s sabo, ni pomembno, na katerem mestu si. Vsem športnikom, tudi mojim tekmecem, iskreno privoščim uspehe tudi zato, ker vem, koliko dela je za njihovim uspehom. Dela in motivacije, kajne? Vsekakor. Vedeti morate, da skoki niso tako zabaven šport, kot se morda zdi na televiziji. Zato je motivacija, ki je imam tudi sam veliko, bistvena. Za predstavo, ki jo skupaj s kolegi pripravimo za občinstvo, je vsakodnevni kondicijski trening, so psihične priprave, pazljivost s prehrano in več kot 200 dni odsotnosti od doma, brez praznovanj novega leta in praznikov. Tudi ko sem doma, je moj urnik med sezono poln. Danes (z Robertom smo se pogovarjali konec februarja, op. a.) sem treniral do 14. ure, ko končava z intervjujem, grem teči in se raztegniti, nato v savno in ura bo deset zvečer. Med sezono smo pač neprestano vpeti v šport. In nikakor nismo super ljudje. Se družinsko življenje sploh lahko primerja z življenjem vrhunskega tekmovalca? Sta to dve povsem ločeni podobi Roberta Kranjca? Ko sem doma, posebno ko se družim s Piko, skoke poskušam izključiti, posvetim se družinskemu življenju. Ko sem osredotočen na šport, je seveda ta v ospredju, čeprav mi seveda misli kdaj uidejo domov, posebno na poti. Odkar imam družino, je vse nekoliko drugače. Po eni strani mi je težje, ker precej pogosteje hrepenim po domu kot prej. Po drugi strani pa je veliko lažje. Ko mi ne gre, ko se mi zdi, da se trudim zaman, pridem domov in me druženje s Piko in ženo odpelje stran od težav. Lahko bi rekel, da me družina osredotoča. Vsakič, ko vidim svoji punci,

si rečem: »To je v bistvu najpomembnejše v življenju.« Predvidevam, da boste tudi zato dovolili, da se Pika sama odloči, ali se bo ukvarjala s športom. Zagotovo. Zanjo nimam prav nobenih ambicij, daleč od tega. Vse je odvisno od nje, počela bo, kar bo želela, vseeno mi je, kaj bo izbrala. Zdaj se mi zdi najpomembnejše, da se giba in razvija svoje gibalne sposobnosti. (Več kot očitno ji gre dobro. Med najinim pogovorom suvereno in brez padcev pleza, skače in rola., op. a.) Zato smo veliko v naravi, na prostem, hodimo na izlete in jo spodbujamo, da obiskuje atletiko, kjer pa se seveda uči tudi upoštevanja navodil drugih, začenja se učiti reda in discipline pa tudi navad; pijačo in opremo si mora pripraviti sama. Takšno je življenje, moraš se naučiti poskrbeti zase. Tudi zato si želim, da bi skozi puberteto šla s športom. Če si vpet v šport, se mi zdi lažje »prebolevati« puberteto, saj moraš sprejeti odgovornost, tvoj fokus pa je v neki smiselni dejavnosti in ne na cesti ali za računalnikom.

Vsakič, ko pridem domov in vidim svoji punci, si rečem: »To je v bistvu najpomembnejše v življenju.« Pozitiven odnos do športa, gibanja, zdravega življenja je res najbolje oblikovati v otroštvu. Kakšen se vam zdi zdrav odnos do rekreativnega športa in gibanja? Predvsem se mi zdi pomembno, da nikoli ne pretiravate; za običajnega človeka je povsem dovolj ena ura intenzivnega gibanja dvakrat na teden. To gibanje je lahko zelo preprosto, kot je denimo hoja. Je pa seveda koristno, da v tem času povečate srčni utrip, se preznojite, nadihate. Ne pa pretiravati, kot je zdaj zelo moderno. Nekaterim je šport že tako osrednja dejavnost vsakega dne, da jim težko rečemo rekreativci. Če se nekdo, ki

Seveda si ob uspehu nekoga drugega želiš, da bi bil na njegovem mestu, ampak to še ne pomeni, da mu ne moreš iskreno privoščiti. ni vajen športa, tega loti preveč intenzivno, lahko hitro obupa, kar je škoda. Lotiti se je treba zmerno, pa bosta tudi volja in motivacija ostali na visokem nivoju. Ko delaš na silo, se nikoli ne izide. Kot v profesionalnem športu, je treba tudi v rekreativnem razumeti, da vsak proces zahteva svoj čas ter da telesa in glave ne moremo prelisičiti. Gibanja in zdravega načina življenja se je treba lotiti počasi, umirjeno. Tudi vi imate svoje načine umirjanja, med drugim vožnjo z motorjem in potapljanje. To sta dva precej različna svetova: strašno glasen svet motorjev in zelo tih svet potapljanja. Ampak v bistvu je šport prav tak: običajno je okoli vas bučno, vi pa morate ostati mirni. Res je. Pravzaprav v obeh aktivnostih najdem mir. Potapljanje je čudovito lahkotno in umirjeno že v svojem bistvu. Motociklizem pa se sicer zdi bučen in uživam v tem, ko grem na kakšno dirko, ampak ko sem za krmilom jaz, najdem svoj mir. Osredotočen sem samo na progo, počutim se neverjetno živo in hkrati umirjeno, ker sem pod čelado popolnoma sam. Predvsem umirjenosti, vsaj tako se mi zdi, nam na splošno precej manjka. Ampak zanjo se splača malo potruditi.

DOSEŽKI ROBERTA KRANJCA 27 let že trenira smučarske skoke. 20 let nastopa v svetovnem pokalu. 2 mala kristalna globusa je prejel za skupno zmago v seštevku poletov. 27-krat je stal na stopničkah na tekmah posameznikov. 7 zmag je dosegel posamično, 8 pa ekipno. Leta 2002 je z ekipo osvojil ekipni bron na olipijskih igrah v Salt Lake Cityju. Leta 2012 je postal svetovni prvak v poletih.

#ZDRAVO

5


LL GROSIST

Okrepljeni in pomlajeni navzgor Rokomet je na Kodeljevem doma že skoraj 70 let. V znameniti dvorani, ki je nastala za potrebe okoliških športnih navdušencev, in v Rokometnem društvu Slovan so se kalili mnogi vrhunski rokometaši, ki so kasneje nastopali tudi na svetovnih in evropskih prvenstvih. Rokometno društvo Slovan že od začetkov teži k največjim dosežkom in ima vselej visoke cilje. Da so ti dosegljivi, pa je treba imeti dobre, predvsem pa številčne ekipe, v katerih se kalijo tudi najmlajši.

na Evropskem rokometnem prvenstvu osvojila naslov podprvakov.

Edo Javor, generalni sekretar društva, z veliko vnemo razlaga o delu z mladimi: »Izjemno smo zadovoljni, da v osnovnih šolah v naši okolici kar 18 ekip igra mini rokomet. Prihodnost gradijo na najmlajših Pri njem otroke spoznavamo z osnovami, Boštjan Ficko, vodja mladinskega predvsem pa spoznavajo rokomet rokometnega centra, pravi, da skozi igro. A iz teh ekip si vsako je za vzgojo dobrih igralcev leto obetamo okoli 20 otrok, v prvi vrsti potreben čas. t, or šp en Rokomet je izjem ki bi lahko napredovali »Nekaj časa so se v je , oč m t, os ki razvija eksplozivn med mlajše in starejše Slovanu vzgoji mladih iv. nim za pa vsem dinamičen, hiter, pred dečke, nato med kadete rokometašev, ki bi lahko in g slo ki življenjs Ker podpiramo zdrav in mladince ter bodo nekoč prevzeli mesta v ja, an ov tv ega udejs smo prijatelji športn morda kasneje, čez članski ekipi, posvečali 2017 s ponosom LL Grosist od leta dobrih 10 let predstavljali nekoliko manj. Zdaj so društvo LL podpira Rokometno hrbtenico članske ekipe.« zato naša prizadevanja, Grosist Slovan. poleg napredka vseh ekip Prehajanje iz mlajših v društva, usmerjena predvsem starejše selekcije za sabo v mlade,« pravi Ficko, rokometaš pušča praznino, ki jo je pač treba reprezentančne ekipe, ki je leta 2004 zapolniti. In rokometnemu društvu Slovan je v zadnjih letih s sistematičnim delom uspelo vedno znova zapolnjevati te praznine. Za podmladek se jim ni treba bati, za dobre ekipe v prihodnosti pa tudi ne; mladinci RD Slovan so namreč v zadnjih 10 letih dvakrat postali državni prvaki! Veriga ekip je sklenjena Vzporedno s spodbujanjem mladih, ki z igranjem krepijo tudi občutek za skupinski duh športa, pa krepijo tudi ostale selekcije igralcev. Trudijo se, da ima vsaka selekcija svojega trenerja in njegovega pomočnika, pred kratkim so začeli sodelovati z izjemno izkušenim trenerjem vratarjev Boštjanom Makovcem ter kondicijskim trenerjem dr. Primožem Porijem, ki kondicijsko pripravlja tudi slovensko rokometno reprezentanco in je v Evropi spoštovan strokovnjak.

6

#ZDRAVO

Zato ne čudi, da vse ekipe, tudi članska ekipa LL Grosist Slovan, ki se je lani ponovno prebila v prvo slovensko ligo, ciljajo vse višje. K tem ciljem so usmerjeni tudi na krilih uspeha njihovih predhodnikov, ki so bili izjemno uspešni v evropskih in jugoslovanskih ligah, predvsem pa v slovenski ligi, v kateri članski derbi Celje:Slovan še vedno velja za edinega pravega.

ROKOMETNO DRUŠTVO SLOVAN

V ŠTEVILKAH 69 let

je staro RD Slovan.

Okoli 100 igralcev igra v

7 ekipah

Med 150 in 200 otroki

igra mini rokomet v organizaciji društva.

30 novih žog

društva.

kupijo vsako leto.

33 treningov

22 litrov smole

vsak teden opravijo vse selekcije skupaj.

za boljši oprijem žoge porabijo na leto.

185 tekem

odigrajo vse selekcije društva v povprečnem letu.


HIŠA LJUBHOSPICA

Pri delu nas vodijo bolnikove potrebe in njegovo dostojanstvo Ljudje, ki prihajajo v Hišo Ljubhospica, imajo zelo različne predstave o tem, kaj jih tukaj čaka. Nekateri mislijo, da prihajajo v nekakšno podaljšano bolnišnično zdravljenje, drugi pa, da je to dom za ostarele. Nič od tega ni res. Hiša Ljubhospica zagotavlja brezplačno blažilno oskrbo ob koncu življenja, ki vključuje veliko več kot le skrb za bolno telo. Bolnike spremljamo in negujemo z enako skrbnostjo ter čuječnostjo, kot bi bili naši družinski člani, s tem pa jim zagotovimo varno okolje in s tem priložnost, še zadnjo v življenju, da zaključijo odnose in sklenejo mir sami s seboj. V Hiši Ljubhospica spoštujemo življenje, zato ga ne podaljšujemo niti ne skrajšujemo, umiranje pa sprejemamo kot njegov naravni del. Bolniku želimo omogočiti čim bolj kakovosten čas, ki mu je še ostal, zato

skrbno lajšamo simptome bolezni, pri negi pozorno prisluhnemo njegovim potrebam in željam ter s posebno pozornostjo pripravljamo obroke. Pri delu nas ves čas vodijo spoštovanje bolnikovih potreb, njegova pravica do samoodločanja in človekovo dostojanstvo do konca. »Ker se svojcem ni treba ukvarjati z zahtevno nego bolnika, družina dobi priložnost za bližino in zaključevanje odnosov, mi pa jim pri tem zagotavljamo sočutno in strokovno podporo,« pravi socialna delavka v hiši Helena Gregorčič. »Podpiramo jih pri povezovanju družinskih članov in spreminjanju družinske dinamike ter bolniku stojimo ob strani ob vseh njegovih preostalih življenjskih korakih, kjer nas potrebuje.«

Ko oskrbovanec umre, se naše delo ne zaključi. Zelo pomemben korak v žalovanju je namreč slovo od pokojnika. Po smrti ga dostojanstveno uredimo, svojcem pa omogočimo dovolj časa, da se lahko vsi v miru poslovijo od njega. »Pot odhajanja je težka, vendar pa občutek, da so bile stvari izrečene in zaključene, umirajočemu olajša slovo, svojci, ki ostanejo, pa lahko zaživijo razbremenjeni krivde, da bi morali še kaj storiti,« sklene Helena Gregorčič. V kulturi, kjer je umiranje tabu, je ta hiša tako pomembna tudi zato, ker opominja, da je življenje vredno živeti do zadnjega dne in da je tudi to zadnje obdobje lahko bogato ter izpolnjujoče za vse, ki spremljajo umirajočega.

SP RE JE M V HIŠ O LJ UB HO SP ICA

jo o bolnim ob koncu življenja, ki ima Hiša Ljubhospica je namenjena hud m, vse a v življenja. Oskrba je dostopn pred sabo še največ nekaj mesece zdravstveno zavarovanje, in je za vse ne glede na starost, prebivališče ali i zastopnik mora izpolniti vlogo za brezplačna. Bolnik ali njegov zakonit ti zdravniško mnenje. Komisija se na sprejem, lečeči zdravnik pa predloži obrazcih, odloči o sprejemu. Čakalna podlagi podatkov, navedenih v obeh ebe bolnikov, v lanskem letu pa se doba niha glede na zasedenost in potr vi. je gibala med nekaj urami in 14 dne a i, kjer sta dostopna tudi oba omenjen Več informacij na www.ljubhospic.s obrazca.

Več na www.ljubhospic.si/donacije

#ZDRAVO

7


STROKOVNO

Homeopatski posvet

Tanja Šegula, mag. farm., homeopat, vodja Lekarne Supernova

Med naborom strokovnih storitev s svetovanjem se je v Lekarni Ljubljana uveljavil tudi homeopatski posvet. Homeopatski posvet je dodatna komplementarna storitev, namenjena ustrezno motiviranemu pacientu. Omogoča dodatno zdravljenje s komplementarno metodo zdravljenja, ko pacientu zdravljenje z alopatskimi zdravili ni dovolj. Uporaba homeopatskih zdravil je možna tudi v primeru neželenih učinkov alopatskih zdravil. Homeopatija kot komplementarna metoda zdravljenja lahko podpre delovanje klasičnih (alopatskih) zdravil. Homeopatska zdravila so varna zdravila naravnega izvora za podporo zdravljenja in ohranjanje zdravja. Substance so mineralnega, rastlinskega in živalskega izvora. Homeopatska zdravila so, skladno z evropsko zakonodajo, zdravila, ki se izdajajo le v lekarnah pri strokovnjaku z ustreznim znanjem. So komplementarna zdravila, ki se brez interakcij lahko jemljejo z alopatskimi zdravili, priporoča se 15-minutni razmik v doziranju. Ob izdaji homeopatskih zdravil poteka svetovanje pacientu glede njihove

8

#ZDRAVO

varne, pravilne in učinkovite uporabe ter shranjevanja, podobno kot pri izdaji klasičnih zdravil na recept. V tem primeru pacient že ve, po katero homeopatsko zdravilo je prišel v lekarno. Pooblaščena oseba za izdajanje homeopatskih zdravil in homeopatski posvet je magister farmacije z opravljenim strokovnim izpitom ter dodatnimi specialnimi znanji homeopatije. V L ekarni Ljubljana poteka za posameznega pacienta HOMEOPATSKI POSVET z izdajo zdravila ali brez.

Homeopatska zdravila lahko izda le magister farmacije z opravljenim strokovnim izpitom ter dodatnimi znanji homeopatije.

Razvili smo tri nivoje posveta. • HOMEOPATSKI POSVET 1 (do 15 minut) je osnovni posvet, ko pacient ne ve, katero homeopatsko zdravilo želi za določeno težavo in se zaključi z izdajo homeopatskega zdravila ali brez. Teh posvetov se v lekarni opravi največ. Pacienti večinoma ne vedo, ali je njihova težava sploh primerna za homeopatsko zdravljenje. Izkušen strokovnjak bo v kratkem času z vodenim pogovorom pridobil pomembne informacije in simptome bolezni ter ustrezno svetoval. • HOMEOPATSKI POSVET 2 (15-30 minut) je že poglobljen posvet, ki ga izvajamo po dogovoru ob predhodnem naročanju. Med osnovnim posvetom se ugotovi kompleksnejša klinična slika pacienta z več težavami in simptomi po preizkušenih indikacijah, ki se nato obravnavajo. • HOMEOPATSKI POSVET 3 (3060 minut) izvajamo v lekarni samo izjemoma po dogovoru ob predhodnem naročanju. V osnovnem posvetu se ugotovi kompleksnejša klinična slika pacienta, ki jo je treba dodatno preučiti tudi z računalniškim programom, nato pa pripraviti shemo zdravljenja. Leto 2011 se je zapisalo kot zgodovinsko leto za slovensko homeopatijo. Po skoraj stoletju so homeopatska zdravila ponovno našla mesto v slovenskih lekarnah in tako postala del zdravstvenega sistema.


Lekarna Supernova je bila med prvimi in je specializirana lekarna za izdajo homeopatskih zdravil s homeopatskim posvetom v Sloveniji od aprila 2011. Številni homeopatski pacienti so deležni celostne obravnave. Nagovorjeni so tudi k zdravemu življenjskemu slogu za ohranjanje notranjega ravnovesja.

Poiščete jo lahko v izbrani lekarni pri Večina homeopatskih zdravil s seznama specialistu z dodatnimi znanji homeopatije. je stalno na zalogi v Lekarni Supernova. Posodobljen seznam homeopatskih zdravil, ki so registrirana v Sloveniji, je na voljo na: www.lekarnaljubljana.si.

Strokovna storitev homeopatski posvet je brezplačna in se ne izvaja po telefonu in e-pošti.

Izdaja homeopatskih zdravil in svetovanje danes potekata že v polovici enot Lekarne Ljubljana, ki imajo pooblaščeno osebo za izdajo homeopatskih zdravil. Točen seznam enot je objavljen na: www.lekarnaljubljana.si. L ek a r n a L ju blja n a p o d pir a r a z voj komplementarne medicine s širjenjem dostopa do homeopatskih zdravil v novih enotah in z izobraževanjem strokovnjakov na področju homeopatije. V Lekarni Ljubljana smo za zainteresirane homeopatske paciente pripravili informativno zloženko Homeopatska lekarna za samozdravljenje.

Ustrezne informacije o razpoložljivosti pooblaščene osebe v enotah Lekarne Ljubljana lahko uporabniki storitve homeopatija pridobijo s posredovanjem kontaktnega centra Lekarne Ljubljana na telefonski številki 01 23 06 100.

STROKOVNO

Biološka zdravila

Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana Med biološkimi in klasičnimi zdravili obstaja vrsta razlik, od načina pridobivanja do velikosti molekule. Klasična zdravila se večinoma pridobivajo sintezno ali polsintezno, medtem ko za biološka zdravila potrebujemo biološke sisteme, kot so npr. bakterijske ali glivične celice. Biološka zdravila so torej pridobljena iz biološkega vira ali z njegovo uporabo. Klasična zdravila so večinoma majhne molekule, biološka pa so lahko do nekaj tisočkrat večja. Prav zaradi te velikosti je njihova uporaba bolj kompleksna in se jih večinoma ne da uporabljati kot klasična zdravila, npr. skozi usta, ampak jih je treba dajati v podkožje ali z infuzijo. So bolj občutljiva na povišano temperaturo in se večinoma hranijo v hladilniku. Čeprav se o bioloških zdravilih več govori v zadnjem desetletju, so stalnica sodobne terapije

že od leta 1982, ko je Ameriška agencija za zdravila in hrano (FDA) izdala dovoljenje za promet prvemu biološkemu zdravilu, rekombinantnemu človeškemu inzulinu. Od takrat je na trg prišlo več kot 180 različnih bioloških zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni, npr. sladkorne bolezni, različnih tipov rakavih in virusnih obolenj, multiple skleroze ter številnih drugih, in še vedno predstavljajo najhitreje se razvijajoče področje med zdravili. Prav tako kot vsa ostala zdravila imajo tudi biološka zdravila svoje omejitve in neželene učinke, ki so odvisni predvsem od posameznega zdravila. Za posamezne bolezni obstajajo natančna merila, kdaj je zdravljenje z biološkimi zdravili primerno. Za predpis določenih bioloških zdravil je potrebno soglasje posebne zdravniške komisije, ki jo sestavlja več zdravnikov specialistov določenega področja. Na takšen način zagotovijo, da vsak pacient dobi ustrezno zdravilo. Namreč,

biološko zdravilo za zdravljenje določene bolezni ne bo enako učinkovito pri vseh pacientih s to boleznijo, ampak je treba preveriti še vrsto drugih dejavnikov, npr. podtip bolezni. Kljub tem omejitvam so biološka zdravila pomagala marsikateremu pacientu in izboljšala terapijo z zdravili.

Zaradi velikih molekul se največkrat dajejo v podkožje ali z infuzijo, prav tako jih večinoma shranjujemo v hladilniku. Biološka zdravila so namenjena zdravljenju, lajšanju in diagnosticiranju bolezni, tako kot pri drugih zdravilih pa so njihova varnost, kakovost in učinkovitost zagotovljene. Za predpis bioloških zdravil obstajajo natančna merila, da se zagotovita učinkovitost zdravljenja in varnost bolnika.

#ZDRAVO

9


STROKOVNO

Ošpice

Mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Ošpice so zelo nalezljiva bolezen, ki jo povzroča virus ošpic. Ošpice preprečujemo s cepljenjem in za zaščito sta potrebna dva odmerka cepiva. Odklanjanje cepljenja se pojavlja predvsem v kontekstu strahu pred neželenimi učinki. Vedno več ljudi, ki odklanjajo cepljenje, pozablja na visoko nalezljivost bolezni in predvsem na njene posledice. Med otroške bolezni, ki se zadnja desetletja v razvitem svetu skoraj ne pojavljajo več, spadajo tudi ošpice, ki jih povzroča virus ošpic. Bolezen se prenaša posredno ali neposredno s kužnimi kapljicami izločkov nosu ter žrela okužene osebe s kihanjem in kašljanjem. Bolnik z ošpicami je kužen že približno štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po pojavu. Bolezen se najhitreje prenaša v okoljih kot so vrtci, šole in množične prireditve. Tudi v Sloveniji smo imeli izbruh ošpic konec leta 2014 z žariščem na mednarodni pasji razstavi v občini Šempeter-Vrtojba, ko je obolelo več deset ljudi. Pri približno polovici bolnikov se med visoko vročino pojavijo spremembe, ki kažejo na vnetje možganov, katerega posledice so lahko motnje spomina in koncentracije. Drugi možni zapleti po okužbi so slepota, huda driska z dehidracijo, pljučnica in smrt. Posledice bolezni so pogostejše pri otrocih, mlajših od petih let, in pri imunsko oslabelih, npr. zaradi okužbe z virusom HIV.

10

#ZDRAVO

soka Ošpice spremljajo vi d, ho na lj, še ka vročina, ice zn ve ne es vnetje oč in izpuščaj. Puščajo o pred dosmrtno zaščit ponovno okužbo. Gledano globalno se je smrtnost zaradi ošpic v zadnjih treh desetletjih zmanjšala za skoraj štiri petine, in sicer zaradi uvedbe cepljenja otrok. Cepljenje je najučinkovitejša zaščita pred ošpicami. Koristi cepljenja, tako individualne kot kolektivne, so nesorazmerno velike v primerjavi z neželenimi učinki po cepljenju.

Med manj pogoste neželene učinke celjenja proti ošpicam sodijo okužbe zgornjih dihal, driska ali bruhanje, koprivnica z izpuščajem in modrica na mestu cepljenja. Hudi neželeni učinki po cepljenju proti ošpicam, kot so npr. hude alergijske reakcije, bolezni mišic, živčevja, imunskega

Po cepljenju otroku omogočite dovolj počitka v mirnem okolju in ga ne izpostavljajte velikim naporom ali hrupu. Mesto vboda hladite z obkladki. Doma imejte pripravljena zdravila za nižanje telesne temperature. Če se po cepljenju pojavijo katerikoli neželeni učinki, se takoj posvetujte z zdravnikom, ki je otroka pred cepljenjem pregledal in cepil. Podatki o cepljenju proti ošpicam v Sloveniji so skrb vzbujajoči, predvsem na primorskem in ljubljanskem območju, kjer je precepljenost že manj kot 90-odstotna, zato ni več zagotovljena kolektivna zaščita. Za kolektivno zaščito bi bila zaradi nalezljivosti bolezni potrebna višja stopnja precepljenosti, in sicer več kot 95-odstotna. Cepivo proti ošpicam (skupaj s cepivom proti mumpsu in rdečkam), kot vsako zdravilo, lahko povzroči neželene učinke. Med najpogostejše neželene učinke sodijo povišana telesna temperatura z 38,5 °C ali več in reakcije na mestu cepljenja, ki vključujejo bolečino, oteklino ter rdečino.

sistema in krvi ter žil, so redki. Na milijon cepljenj s cepivom proti ošpicam pride do enega hudega neželenega učinka cepiva, npr. hude alergijske reakcije.

Zaradi visoke osebne in družbene odgovornosti je precepljenost v Skandinaviji kljub prostovoljnosti več kot 95-odstotna, medtem ko je pri nas ob zakonski obvezi nižja in ne zagotavlja več kolektivne zaščite. Doseganje visoke stopnje precepljenosti je pomembno z vidika javnega zdravja in zaščite najšibkejših posameznikov, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti.


STROKOVNO

Dermatitis in nega

Katja Hribar, farm. teh., Lekarna pri polikliniki

Poznamo več vrst dermatitisov, skupna točka vseh pa je v veliki večini izsušena, srbeča, pordela ali celo krvaveča koža z izpuščaji ali svežimi mehurčki.

suhost kože in s tem povezano srbenje kože, okrepi se zaščitna funkcija kože, zmanjšata se izhlapevanje vode ter vdiranje zunanjih alergenov. Na kožo moramo nanesti dovolj mazilne podlage 2–4-krat dnevno, vedno po kopanju ali prhanju, na vlažno kožo, z nežnimi krožnimi gibi, dokler se popolnoma ne vpije v kožo. Krema se najprej nanese na roke in dlani, nato na noge, stopala in obraz. Stanje suhe kože se poslabša v jesenskih in zimskih mesecih, saj smo pozimi bolj izpostavljeni večjim temperaturnim razlikam, ko prehajamo iz toplega in suhega prostora na hladen ter vlažen zrak. Zato moramo biti še toliko bolj pozorni na pravilno in pogostejšo nego. Z emoliensi in okluzivi nadomeščamo naravne lipide, dosežemo tvorbo zaščitnega filma na površini kože, ker zavirajo izhlapevanje vode, s tem pa kožo vlažijo in mehčajo. To so rastlinska masla (kakavovo, karitejevo) in olja (olivno, arganovo, svetlinovo, boragino, konopljino …) ter koži lastne snovi, in sicer

ceramidi, skvalen ter holesterol. Značilni predstavniki okluzivov so voski (jojobin, čebelji), lanolin in naftni derivati, kot so parafin, vazelin ter dimetikon. Humektanti ali vlažilci (aminokisline, mlečna kislina, natrijev laktat, glicerol, sečnina, hialuronska kislina, sorbitol, alantoin, ektoin, propilenglikol, pantenol) delujejo vlažilno, tako da pritegnejo in zadržujejo vodo v povrhnjici. To so snovi, ki so sestavina naravnega vlažilnega faktorja v koži. Poznamo še termalno vodo, ki je bogata z minerali, zlasti Ca in Mg, licochalcon A, ki je izvleček iz korenine sladkega korena kot antioksidant. V lekarni vam bomo z veseljem svetovali o pravilni izbiri izdelkov in negi kože, v primerih poslabšanja pa je seveda nujen obisk zdravnika.

Dermatitis na splošno pomeni vnetje kože, ki se kaže na različne načine, pojavlja se v številnih oblikah in na različnih delih telesa. Pogosto ga spremljajo rdečina, suha koža, luščenje, srbenje, izpuščaji, mehurčki in otekline. Tako kot so znaki vnetja popolnoma različni, z različnimi vzroki nastanka, se tudi nega in zdravljenje glede na obliko dermatitisa zelo razlikujeta. Najpogostejše se pojavljajo atopijski dermatitis in alergijski kontaktni dermatitis, ki sodita med alergijske kožne bolezni, iritativni kontaktni dermatitis – nealergijska reaktivna kožna bolezen – in seboroični dermatitis, perioralni dermatitis ter dermatitis pod plenicami.

SIMPTOME KOŽNIH VNETIJ lahko blažimo z/s:

SREDSTVA ZA NEGO KOŽE Skupno pri negi vseh vrst dermatitisov je, da se je treba izogibati dražečim snovem, preprečiti njihovo delovanje na kožo in zmanjšati uporabo alkalnih mil, detergentov, konzervansov, barvil, dišav, volnenih in sintetičnih tkanin, se izogibati vetru, soncu, umiriti je treba srbenje in zmanjšati vnetje. Svetuje se uporaba oljnih kopeli ter sindetov, ki so brez dodanih mil in kože ne dražijo. Oljne kopeli naj ne trajajo več kot 10 minut in naj se ne izvajajo v času akutnega vnetja. Primerna temperatura vode za kopanje je od 32 do 33 °C. Pomembno je, da se koža po kopanju dobro izpere in le rahlo popivna. Lokalno se svetuje skrbna in redna nega kože z uporabo emolientnih krem, ki zmanjšajo

UPORABO PRIMERNIH LOSJONOV IN MIL

IZOGIBANJEM PRASKANJU

UPORABO OBLAČIL IZ NARAVNIH MATERIALOV

MENJAVO DETERGENTA ZA PERILO

PREVIDNIM OTIRANJEM KOŽE

SPREMEMBO KOPALNIH NAVAD

IZOGIBANJEM MEHČALNIM SREDSTVOM ZA PERILO

IZOGIBANJEM STRESU #ZDRAVO

11


STROKOVNO

Kalcij – ključni gradnik močnih kosti za normalno delovanje telesnih funkcij, vendar pa ta proces zmanjšuje mineralno gostoto kosti, kar lahko vodi v osteopenijo in osteoporozo. Na procese razgrajevanja kosti vplivamo z zadostnim vnosom kalcija in telesno aktivnostjo. Za okostje človeka je namreč značilno, da se ves čas obnavlja, hkrati pa potekata procesa tvorbe in razgradnje kosti.

Mag. Venceslava Bavčar, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Nivo kalcija v telesu je skrbno reguliran, nanj vplivajo vitamin D, paratiroidni hormon in kalcitonin. Vitamin D sodeluje v številnih biokemijskih procesih v organizmu, med drugim prispeva k normalni absorpciji kalcija, prispeva k njegovi normalni ravni v krvi in s tem k ohranjanju zdravih kosti ter zob. Kalcij je najbolj zastopan mineral v človeškem telesu. Poleg izgradnje kosti ima tudi številne druge pomembne funkcije. Potreben je za normalno delovanje celic, prevajanje živčnih signalov, pravilno delovanje mišic in strjevanje krvi, prispeva pa tudi k normalnemu sproščanju energije pri presnovi ter delovanju prebavnih encimov. Dnevna potreba zdravega odraslega je okrog 1000 mg kalcija. Potrebe so večje v obdobju rasti, v nosečnosti in pri starejših ljudeh. Ustrezna preskrbljenost s kalcijem je še posebej pomembna v zgodnjem otroštvu in med odraščanjem, ko je rast telesa ter okostja najhitrejša. Starejši odrasli, ko se kostna gostota začne zmanjševati, naj prav tako poskrbijo za zadosten vnos kalcija. Posebej občutljivo obdobje pri ženskah je menopavza, saj hormonske spremembe vplivajo tudi na absorpcijo in metabolizem kalcija. Ob prenizkem prehranskem vnosu kalcija se ustrezna koncentracija v telesu doseže z resorpcijo kalcija iz kosti. Na ta način telo zagotovi ustrezno količino kalcija

12

#ZDRAVO

Osteoporoza je bolezen krhkih kosti, z njenim napredovanjem se povečuje tveganje za osteoporotični zlom, do katerega lahko pride že zaradi sile, enake ali manjše kot pri padcu s stojne višine.

optimalna pri nižji pH-vrednosti. Starejšim priporočamo jemanje kalcija neposredno po jedi, da zagotovimo kislo želodčno okolje, mlajšim osebam pa eno uro pred jedjo oz. dve uri po jedi, da bi zmanjšali možnosti interakcij z nekaterimi sestavinami hrane, kot so vlaknine, fitinska kislina, oksalati, fosfati in maščobe. Uporabo kalcijevih soli v procesu samozdravljenja odsvetujemo ljudem s previsoko koncentracijo kalcija v krvi (hiperkalcemija), pri preveliki količini izločenega kalcija v urinu (hiperkalciurija) in če so prisotni ledvični kamni.

V Lekarni Ljubljana izvajamo presejanja s pomočjo računalniškega orodja FRAX (Fracture Risk Assessment Tool) za odkrivanje dejavnikov tveganja za nastanek krhkih kosti pri moških nad 50 let in ženskah po menopavzi brez predhodno odkrite osteoporoze. Namen je oceniti tveganje za osteoporotični zlom v naslednjih 10 letih. Za naročilo svetovanja in dodatne informacije povprašajte magistra farmacije v vaši lekarni. Namen tako preventive kot zdravljenja osteoporoze je preprečevanje zlomov kosti. Dnevne potrebe po kalciju lahko pokrijemo s pestro uravnoteženo prehrano. Največ kalcija je v mleku in mlečnih izdelkih, kot so siri, jogurti ter skute. Zelenjava, kot npr. špinača, brokoli, zelje in ohrovt, tudi vsebuje kalcij, vendar vsebuje še oksalno kislino, ki poslabša absorpcijo kalcija iz prebavil v kri. Kalcij najdemo tudi v ribah, mesu, sojinih pripravkih, stročnicah, semenih in oreščkih. Poleg tega, da je kalcij naravna sestavina hrane, je dodan tudi številnim prehranskim izdelkom, npr. sokovom, napitkom … Ob neredni prehrani z nezadostnim vnosom kalcija, ga je smiselno zagotoviti v obliki prehranskih dopolnil ali z zdravili. Zdravila in prehranska dopolnila vsebujejo različno količino kalcija, ki je lahko v obliki različnih kalcijevih soli: karbonat, citrat, laktat glukonat … Kalcijev karbonat, ki se najpogosteje uporablja, svetujemo zaužiti s hrano, saj s tem izboljšamo njegovo absorpcijo, ki je

Motnje elektrolitskega ravnovesja in ledvična obolenja lahko vodijo do neželenih presnovnih motenj. Zato mora zdravljenje potekati pod nadzorom zdravnika. Jemanje zdravil za zniževanje previsokega krvnega tlaka iz skupine blokatorjev kalcijevih kanalčkov in nekaterih diuretikov ter tudi zdravil, ki vsebujejo digitalisove glikozide, in vseh tistih zdravil, kjer je potreben dve- do triurni razmik med njimi in kalcijevimi solmi za zmanjšanje vpliva interakcij med njimi, lahko pomembno vplivajo na učinkovitost zdravljenja. Ta zdravila so npr. tetraciklini, kinoloni, bifosfonati in peroralni železovi pripravki.

Kombinacija kalcija in vitamina D je pomembna, saj vitamin D omogoča absorpcijo kalcija iz prebavil. Poleg tega je pri starejših privzem kalcija iz črevesja v kri zmanjšan predvsem zaradi spremenjenega metabolizma, slabšega prehranjenja in tudi zaradi pogostejšega jemanja zdravil, ki lahko vplivajo na ravnotežje kalcija.


STROKOVNO

Vensko popuščanje simptome ter zmanjšamo težave, če je bolezen že prisotna. Vensko popuščanje se pojavi, ko se venske zaklopke in mišična črpalka v mišicah stopal ter goleni, ki črpajo kri iz nog proti srcu oz. preprečujejo zatekanje krvi nazaj v noge, okvarijo. Kri začne zatekati nazaj v noge in zastajati v venah, zaradi česar se vene dodatno razširijo in venske zaklopke še bolj razmaknejo, kar stanje še dodatno poslabša. Milan Balaban, mag. farm., strokovna služba Lekarne Ljubljana

Boleče, nemirne, utrujene in težke noge, ki v predelu goleni ali gležnjev zatekajo, so znak zastajanja krvi v venah.

je ena arediteVensko nekaj žepopuščanje danes, za vaš lažjipogostejših korak jutri.

težav starostnikov, saj med 50 in 60 % odraslih žensk trpi zaradi te bolezni, po pa nog tudi do 50 % odraslih 1. vaja: nekaterih Razgibavanjepodatkih sklepov prstov moških. Najpogosteje se pojavijo krči 3 2 in bolečine v nogah. Noge so pogosto nemirne, utrujene in težke, prav tako se lahko pojavijo srbečica in pekoči občutek v nogah ter tudi zatekanje goleni ali gležnjev. Simptomi se poslabšajo čez dan in po dolgotrajnem stoječem delu. Težave so ztegnite prste na nogah. Pokrčite prste na nogah. izrazitejše v poletnem času, ker se vene Vajo ponovite 15–20-krat. zaradi vročine še dodatno razširijo. Pri ženskah se poslabšajo v obdobju pred menstruacijo in v času nosečnosti.

Dejavniki gležnjev tveganja za nastanek venskega 2. vaja: Razgibavanje in sklepov stopal popuščanja so vedenjski, nanje lahko 3 življenjskega 2 s spremembo vplivamo sloga, ali nevedenjski, na katere nimamo vpliva. Med nevedenjske dejavnike tveganja štejemo dednost, starost nad 50 let, ženski spol, prebolelo globoko vensko trombozo in nekatere druge. Najpomembnejši dejavnik rožite v gležnjih in opisujte kroge s konico palcev nog navzven. je dednost, česimata oba starša vensko rožite v gležnjih in opisujtesaj kroge konico palcev nog navznoter. popuščanje, jesmer. verjetnost prenosa na Vajo ponovite 15–20-krat v vsako potomca več kot 90%. Med vedenjske dejavnike tveganja spadajo previsoka telesna teža, telesna nedejavnost, kajenje in pretežno stoječi ali pretežno sedeči poklici. Z uravnavanjem telesne teže, pravilno prehrano, redno telesno dejavnostjo in prenehanjem kajenja lahko preprečimo ali upočasnimo nastanek venskega popuščanja oz. izboljšamo

S pomočjo fotopletizmografskih meritev lahko izmerimo čas, ki je potreben za polnitev venskega ožilja. Glede na rezultat se lahko težave izključijo, npr. če je ta čas visok, se svetujejo preventivni ukrepi, če je ta čas nizek, pa se osebo napoti naprej na preiskave k zdravniku. Sama fotopletizmografija je namreč presejalna in ne diagnostična metoda. Diagnozo lahko

postavi zdravnik na podlagi anamneze, pregleda nog in dodatnih preiskovalnih metod.

PREVENTIVA:

uravnotežena prehrana in redna telesna vadba. K r o n i č n o v e n s k o p o p u š č a nj e j e napredujoča bolezenska sprememba ven na nogah, ki nastane zaradi okvare venskih zaklopk. Dejavniki tveganja so povezani z življenjskim slogom, kot so prevelika telesna teža, nezadostna telesna aktivnost in kajenje. Začetni simptomi zajemajo težke in boleče noge, pekoč občutek v nogah, srbečico, nočne krče ter nemirne noge.

Naredite nekaj že danes, za vaš lažji korak jutri.

Naredite nekaj že danes, za vaš lažji korak jutri

3. red vaja: Razgibavanje gležnjev Na ite nek aj že danes, za vaš lažji korak jutri.

1 5.

vaja: Raztegovanje zadnjih mišic goleni

3

2

1

6. vaja: Raztegovanje sprednjih mišic goleni

1

V Lekarni Ljubljana smo za vas Stopalo potegnite navzgor, k sebi. za Hod ite po peta pripravili zloženko z vajami h. na prstih. Stopalo potisnite navzdol, stranStoj odte sebe. 15–2 0 korakov, pet ponovitev. preprečevanje in lajšanje Vsajtežav 30 sekund,pri 15–20-kra Naredite nekaj že danes, za vaš lažji korak jutri. t. Vajo ponovite 15–20-krat. venskem popuščanju. vaja: Raztegovanje 6. vaja: Raztegovanje 7.5.vaja : Raztegov anje sprednjih mišic goleni zadnjih mišic goleni Primera vaj, ki ju najdete sprednjih mišic goleni 1

v1 zloženki:

2

4. vaja: Razgibavanje gležnjev

1

Raztegovanje gležnjev 1

2

Izmenično dvigujte pete .

15–20 korakov, pet ponovitev.

Vaje za preprečevanje in lajša nje težav pri venskem popuščan ju

Hodite po petah.

Stojte na prstih.

15–20 korakov, pet ponovitev.

Vsaj 30 sekund, 15–20-krat.

Vir: O'Brien JA, Edward s HE, Finlayson KJ & Kerr G; Understanding the relationships betwee pump, ankle range of n the calf muscle motion and healing for adults with venous leg ulcers: a review of the Practice and Research. literature. Wound Vol 20, 2012: 80-85

Gugajte se od prstov proti petam.

Vajo ponovite 15–20-krat.

7. vaja: Raztegovanje sprednjih mišic goleni

Komenskega ul. 11, 1000 Ljubljana e: lekarna.ljubljana@ lekarna-lj.si. t: 01 230 61 00 www.lekarna.si

Raztegovanje sprednjih mišic goleni 1

2

Izmenično dvigujte pete. 15–20 korakov, pet ponovitev.

Zloženka z vajami je Vaje zavam preprečevanj na voljo v enotah težavLekarne pri venskem p Ljubljana.

Vir: O'Brien JA, Edwards HE, Finlayson KJ & Kerr G; Understanding the relationships between the calf muscle

#ZDRAVO

13


Svetovanja ob meritvah v Lekarni Ljubljana SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI IN HOLESTEROLA* *

Merjenje holesterola je plačljivo. Cena merjenja je 3,50 EUR

V JE STORITE ČNA A L P Z BRE

SVETOVANJE OB MERITVAH GLUKOZE V KRVI

12. 03. 18

15.00–18.00

Bežigrajski dvor

13. 03. 18

Brdo

03. 04. 18

15.30–17.30

20. 03. 18

08.00–11.00

Centralna

12. 03. 18

15.30–17.30

17. 04. 18

08.00–11.00

Črnuče

19. 03. 18 13. 03. 18

15.30–17.30 07.00–10.00

Citipark

02. 04. 18

15.00–18.00

Grosuplje

27. 03. 18

07.00–10.00

Fužine

29. 03. 18

09.00–12.00

Brdo

Cerknica

Ivančna Gorica

05. 04. 18

09.00–12.00

Koseze

22. 03. 18

09.00–12.00

Lekarna pri polikliniki

29. 03. 18

09.30–12.00

Lekarna pri šišenski knj.

19. 04. 18

09.00–11.00

Levstik

13. 04. 18

09.00–12.00

Lukovica

13. 03. 18

08.00–11.00

Medvode

10. 04. 18

09.00–12.00

21. 03. 18

15.00–18.00

18. 04. 18

15.00–18.00

12. 04. 18

07.00–10.00

Idrija

12. 03. 18

07.30–10.30

Ivančna Gorica

23. 04. 18

15.45–17.45

Lekarna pri polikliniki

09. 04. 18

15.30–17.30

Lekarna pri šišenski knj.

12. 03. 18

15.30–17.30

Logatec

13. 03. 18

08.30–11.30

Medvode

19. 03. 18

16.00–18.00

Rakovnik

22. 03. 18

15.30–17.30

Šentvid

19. 03. 18

15.30–17.30

Šiška

13. 03. 18

15.30–17.30

Škofljica

28. 03. 18 22. 03. 18

15.30–17.30 15.30–17.30

Trnovo

Miklošič

27. 03. 18

09.00–12.00

17. 04. 18

09.00–12.00

Polje

28. 03. 18

09.00–12.00

Rakovnik

11. 04. 18

09.00–12.00

Savska

19. 04. 18

09.00–12.00

15. 03. 18

08.00–11.00

09.00–13.00

Vič

27. 03. 18

15.30–17.30

09. 04. 18 12. 03. 18

15.30–17.30 15.30–17.30

26. 03. 18

15.30–17.30

29. 03. 18

16.00–18.00

Meritve glukoze v krvi izvajamo z merilnikom:

Moste

Stari trg pri Ložu 19. 04. 18

08.00–11.00

Šiška

28. 03. 18

11.30–13.00

Škofljica

12. 04. 18

09.00–12.00

SVETOVANJE PRI SLADKORNI BOLEZNI IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK FINDRISC (presejalni vprašalnik FINDRISC podaja oceno tveganja za razvoj sladkorne bolezni) Centralna Črnuče Ivančna Gorica Lukovica

Trzin

20. 04. 18

09.00–12.00

Vila Urbana

15. 03. 18

09.00–12.00

Vnanje Gorice

09. 04. 18

09.00–12.00

Vrhnika

10. 04. 18

07.30–10.30

WTC

14. 03. 18

10.30–13.30

Meritve holesterola in glukoze v krvi izvajamo z merilnikom:

14

#ZDRAVO

Medvode Miklošič Moste

V JE STORITE ČNA BREZPLA

06. 04. 18

09.00–12.00

21. 03. 18

15.00–18.00

10. 04. 18

15.00–18.00

15. 03. 18

16.00–18.00

12. 04. 18

09.00–12.00

13. 03. 18

08.00–11.00

29. 03. 18

15.00–18.00

21. 03. 18

15.00–18.00

18. 04. 18

15.00–18.00

27. 03. 18

09.00–12.00

17. 04. 18

09.00–12.00

22. 03. 18

15.30–17.30

11. 04. 18

09.00–12.00

Savska

19. 04. 18

09.00–12.00

Šentvid

19. 03. 18

15.30–17.30

Škofljica

28. 03. 18

15.30–17.30

Rakovnik


NOVO SVETOVANJE OB OSTEOPOROZI IN PRESEJALNI STORITEV JE ČNA VPRAŠALNIK FRAX (presejalni vprašalnik BREZPLA FRAX podaja oceno tveganja za osteoporotični zlom)

Centralna lekarna

Črnuče

Grosuplje

Ivančna Gorica Medvode Rakovnik

Savska

Šentvid Škofljica

20. 03. 18

09.00–12.00

21. 03. 18

09.00–12.00

17. 04. 18

09.00–12.00

18. 04. 18

09.00–12.00

29. 03. 18

15.00–18.00

17. 04. 18 15. 03. 18

15.00–18.00 07.00–10.00

04. 04. 18

07.00–10.00

17. 04. 18

07.00–10.00

15. 03. 18

16.00–18.00

12. 04. 18

09.00–12.00

15. 03. 18

15.00–18.00

22. 03. 18

15.30–17.30

11. 04. 18 15. 03. 18

09.00–12.00 07.00–20.00

29. 03. 18

07.00–20.00

12. 03. 18

07.00–20.00

11. 04. 18

10.00–12.00

18. 04. 18

15.00–17.00

28. 03. 18

15.30–17.30

Bežigrad Centralna lekarna Cerknica Grosuplje Idrija Ivančna Gorica Lekarna pri polikliniki Logatec Metelkova Miklošič Supernova

V JE STORITE ČNA A L P Z BRE

Za merjenje venskega pretoka se je potrebno predhodno naročiti v lekarni.

*

Fužine

13. 03. 18

09.00–15.00

Lekarna pri polikliniki

29. 03. 18

09.00–12.00

Rakovnik

27. 03. 18

09.00–12.00

Podpeč

20. 03. 18

09.00–12.00

Polje

24. 04. 18

09.00–15.00

Škofljica

20. 03. 18

09.00–15.00

Vnanje Gorice

17. 04. 18

09.00–12.00

Zlatica Vrhnika

18. 04. 18

09.00–12.00

Meritev venskega pretoka izvajamo s pomočjo partnerja:

SVETOVANJE PRI TEŽAVAH S PROSTATO IN PRESEJALNI VPRAŠALNIK IPSS (presejalni vprašalnik IPSS meri izraženost simptomov ob težavah spodnjih sečil)

V JE STORITE ČNA A L P BREZ

Centralna

04. 04. 18

09.00–12.00

15. 03. 18

07.00–10.00

Grosuplje

04. 04. 18

07.00–10.00

Ivančna Gorica Medvode Savska Škofljica

17. 04. 18

07.00–10.00

15. 03. 18

16.00–18.00

12. 04. 18

09.00–12.00

13. 04. 18

15.00–18.00

15. 03. 18

07.00–20.00

29. 03. 18

07.00–20.00

12. 03. 18

07.00–20.00

28. 03. 18

15.30–17.30

E

13. 03. 18 11. 04. 18 16. 03. 18 10. 04. 18 30. 04. 18 29. 03. 18 27. 03. 18 13. 04. 18 21. 03. 18 24. 03. 18 17. 04. 18 08. 03. 18 24. 04. 18 20. 04. 18 05. 04. 18 14. 03. 18 04. 04. 18

10.00–12.00 10.00–12.00 09.00–12.00 09.00–12.00 09.00–12.00 07.00–10.00 10.00–12.00 10.00–12.00 08.00–11.00 09.00–12.00 09.00–12.00 09.00–12.00 09.00–12.00 11.00–13.00 08.00–11.00 10.00–12.00 10.00–12.00

V JE STORITE ČNA A L P Z BRE

SVETOVANJE O NEGI KOŽE Centralna lekarna

PLETIZMOGRAFIJA *

J TORITEV

S ČNA SVETOVANJE OB MERJENJU VENSKEGA BREZPLA PRETOKA V NOGAH S PLETIZMOGRAFOM (Za svetovanje se je potrebno predhodno naročiti v lekarni)

Ivančna Gorica Lekarna pri polikliniki Miklošič Supernova

13. 03. 18 13. 04. 18 05. 04. 18 21. 03. 18 19. 04. 18 22. 03. 18 12. 04. 18 15. 03. 18 05. 04. 18 19. 04. 18

14.00–16.00 16.00–18.00 13.00–14.00 14.00–16.00 10.00–12.00 13.00–14.30 13.00–14.30 11.00–13.00 11.00–13.00 11.00–13.00

INDIVIDUALNO SVETOVANJE O NEGI KOŽE

Za lepo in zdravo kožo je, poleg zdravega življenjskega sloga, bistvenega pomena tudi pravilna nega kože. V Lekarni Ljubljana smo se, poleg vsakodnevnega svetovanja, odločili za individualni pristop k svetovanju o negi kože. Na svetovanje o negi kože se lahko naročite pri farmacevtskem tehniku v lekarni. Z veseljem vam bomo pomagali in skupaj z vami izbrali najboljši izdelek.

V JE STORITE ČNA A L P Z E BR

HOMEOPATSKI POSVET (posvet z mag. farm., homeopatom) Lekarna Supernova V primeru odsotnosti mag. farm. homeopatinje svetovanje odpade. Prisotnost se lahko preveri na tel. 01/280 86 77. Lekarna pri polikliniki

od ponedeljka do petka

10.00–14.00

19. 03. 18

10.00–12.00

Izdaja homeopatskih zdravil in svetovanje poteka v naslednjih enotah Lekarne Ljubljana, ki imajo pooblaščeno osebo za izdajo homeopatskih zdravil: Supernova, Bežigrad, Bežigrajski dvor, Brdo, Centralna, Cerknica, Črnuče, Fužine, Logatec, Log - Dragomer, Medvode, Metelkova, Miklošič, Nove Jarše, Lekarna pri polikliniki, Polje, Rakovnik, Šentvid, Škofljica, Lekarna pri šišenski knjižnici, WTC, Vič, Vrhnika, Ivančna Gorica, Moste.

V JE STORITE ČNA A L P BREZ

BACHOVA CVETNA TERAPIJA (podrobnejši posvet) Miklošič

29. 03. 18

13.00–14.30

Bachova cvetna terapija, priprava mešanice in posvet poteka v izbranih enotah Lekarne Ljubljana: Supernova, Centralna lekarna, Citipark, Logatec, Log - Dragomer, Medvode, Metelkova, Miklošič, Polje, Škofljica, Vrhnika, Lekarna pri polikliniki, Lekarna pri šišenski knjižnici.

#ZDRAVO

15


ZRELA LETA

KARDIO3AKTIV Prehransko dopolnilo s koencimom Q10 v obliki kapsul, 30 kapsul. Galenski laboratorij Lekarne Ljubljana.

Prehransko dopolnilo vsebuje omega-3, Abigenol, koencim Q10, vitamine B1, B6, B12, folno kislino, vitamin E, D3 in K2. EPK in DHK imata vlogo pri delovanju srca. Vitamini B6, B12 in folna kislina prispevajo k presnovi homocisteina ter zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, 30 mehkih kapsul.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 13,82 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 17,95 € cena s Kartico zvestobe

KOENCIM Q10 50 MG

11,06 €

3

POPUST:

20%

16,16 €

4

POPUST:

10%

VENO MAX GEL

FAVN BALZAM ZA NOGE

redna cena: 13,54 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 8,28 € cena s Kartico zvestobe

Sprošča, ščiti, neguje in osvežuje utrujene noge. Se hitro vpija in ne pušča mastnih sledi, 200 ml.

10,83 €

3

POPUST:

20%

CALXPLUS

Prehransko dopolnilo s sladili v obliki žvečljivih tablet s kalcijem in vitaminoma D3 ter K1. Na voljo z okusom čokolade ali vanilije, 60 žvečljivih tablet.

Balzam za noge z izvlečkom divjega kostanja, mentola in eteričnih olj je namenjen negi utrujenih nog, 100 ml.

6,62 €

2

POPUST:

20%

MERILNIK KRVNEGA TLAKA NISSEI DSK – 1031

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Merilnik s trdo, univerzalno manšeto (22-42 cm), ki se napihne uporabniku primerno, da je merjenje prijetnejše. Merilnik ima 2x60 spominskih mest ter indikatorje zanesljivosti meritve, gibanja telesa in manšete. Možnost izračuna povprečja meritev in priklopa na adapter. Priložene baterije. 5 let garancije.

redna cena: 17,99 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 69,90 € cena s Kartico zvestobe

www.bolezni-ven.si Lahkotne noge

16

#ZDRAVO

POPUST:

10%

Detralex, kombinacija flavonoidov, je venoaktivno zdravilo, ki deluje protivnetno. Že od prvih simptomov dalje uèinkovito zdravi boleèe, težke in otekle noge ter noène krèe v meèih. Pred uporabo natanèno preberite navodilo! O tveganju in neželenih uèinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

55,92 €

8

POPUST:

20%

Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

4

Servier Pharma d.o.o., tel: 01 563 48 11 / DTX 0218OKVB /

16,19 €


ZRELA LETA

Na voljo s hladilnim učinkom ali z grelnim učinkom - s čilijem, 500 ml

redna cena: 6,00 € cena s Kartico zvestobe

2

POPUST:

10

%

u go dn

5,40

2po0pu%st

a ime i k e K ar tn

os

tz

e z ves tobe

Zobno protezo pričvrsti za ves dan in pomaga preprečevati delcem hrane, da bi zašli pod zobno protezo, 40 g + GRATIS Tablete za čiščenje zobnih protez, ki pomagajo odstraniti obloge in trdovratne madeže, 6 tablet

KONJSKI BALZAM PHARMAVITAL

tic

COREGA PRIČVRSTILNA KREMA EKSTRA MOČNO MINT

hladilni učinek

s čilijem-grelni učinek

redna cena: 6,90 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 8,14 € cena s Kartico zvestobe

5,52 €

6,51 €

NOVO

Ne krčne, ne zlate … Zdrave žile.

VENDIOMED

Najmočnejše zdravilo z diosminom za vene.

Samo ena tableta na dan za zdravljenje simptomov kroničnega venskega popuščanja, ki se kaže kot: občutek težkih nog bolečine v nogah nočni krči v nogah

Zdravilo je namenjeno tudi premagovanju težav s hemoroidi. Odmerjanje je prilagojeno.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

VEN0118-03, januar 2018

#ZDRAVO

17


NEGA TELESA

VLAŽILNA KREMA ZA OBČUTLJIVO KOŽO

VLAŽILNA KREMA Z VITAMINI IN UV ZAŠČITO

redna cena: 6,04 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 5,39 € cena s Kartico zvestobe

Za vsakodnevno nego občutljive kože, zagotavlja uravnoteženi hidrolipidni sloj in zaščito kože. Visok odstotek vode, jojoba olja, vitamina B5 in E. Kožo pomirja in ji daje svežino ter mehkobo, 50 ml, Galenski laboratorij Lekarne Ljubljana.

4,83 €

1

POPUST:

20%

MLEKO ZA ČIŠČENJE KOŽE

Mleko za čiščenje kože je namenjeno vsakodnevnemu odstranjevanju ličil in nečistoč, ki se naberejo na obrazu preko dneva, 200 ml, Izdelano v Galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. redna cena: 6,00 € cena s Kartico zvestobe

4,80 €

4,31 €

1

POPUST:

20%

100% ORGANSKO KARITEJEVO MASLO, KAKAV IN KOKOS

Kožo vlaži in izdatno hrani. Obogateno je z vitaminoma A in E. Obnavlja tudi poškodovane lasne konice, 100 ml. redna cena: 11,89 € cena s Kartico zvestobe

1

POPUST:

20%

ALOE VERA X2, DEO PRŠILO

Dezodorant s tekočim kristalnim kamnom. Z dodanim zelenim čajem, brez aluminijevega klorohidrata. Naravna učinkovitost za 48 urno zaščito, 100 ml. redna cena: 9,96 € cena s Kartico zvestobe

7,97 €

Vlažilna krema za vsakodnevno nego mešane in suhe kože zagotavlja uravnotežen hidrolipidni sloj in zaščito kože. Obogatena z vitamini B5, E in A naredi kožo svežo, mehko in gladko, 50 ml, Galenski laboratorij Lekarne Ljubljana.

9,51 €

2

POPUST:

20%

ALOE VERA X2, ALOE VLAŽILNA KREMA ZA OBRAZ Vsebuje hialuronsko kislino in UV filter. Primerna je za občutljivo in netolerantno kožo, nagnjeno k pordelosti, 50 ml. redna cena: 14,95 € cena s Kartico zvestobe

2

POPUST:

20%

11,96 €

3

POPUST:

20%

BALZAM ZA USTNICE BELWEDER Bogata formula z naravnimi aromami. Optimalna obnova, nega in zaščita ustnic. V akciji štiri različice: Balzam z meliso, zelenim čajem, propolisom; Balzam s pantenolom, vitaminom E, aloe vero; Balzam z rdečilom ZF10; Balzam z vitaminom C in E, betakarotenom ZF15. Twist off pokrovček. 7,5 g. redna cena: 6,95 € cena s Kartico zvestobe

4,87 € 18

#ZDRAVO

ANSEI HYGIEIA

Tekoče kremno milo za perianalno nego na osnovi hrastovega lubja, s prilagojenim pH 4,4. 200 ml. redna cena: 4,77 € cena s Kartico zvestobe

1

POPUST:

30%

3,82 €

1

POPUST:

20%


NEGA TELESA

LA ROCHE-POSAY CICAPLAST BAUME B5

Balzam, ki pomirja in obnavlja razdraženo kožo, kožne spremembe in kožo, ki jo spremlja pekoč občutek pri odraslih, otrocih in dojenčkih, 100 ml.

Intenzivna nega s Sphingo-lipidom, ki ponovno aktivira naravno proizvodnjo kožnih lipidov, za suho kožo (Nutrilogie 1) in zelo suho kožo (Nutrilogie 2), 50 ml redna cena: 24,17 € cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

23%

VICHY PURETE THERMALE DEMAQUILLANT INTEGRAL 3 V 1

18,85 €

POPUST:

22%

4

VICHY LIFTACTIV FLEXILIFT TEINT

Mlečni gel za odstranjevanje ličil z občutljive kože in oči. V enem koraku učinkovito čisti, odstranjuje ličila z obraza in oči ter tonizira, 200 ml.

Tekoči puder proti gubam ima učinek liftinga, zgladi poteze ter ohrani enakomerno in sijočo polt ves dan. Na voljo štirje odtenki: 15, 25, 35, 45. ZF 20, za vse tipe kože, 30 ml.

redna cena: 15,23 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 24,23 € cena s Kartico zvestobe

3

POPUST:

22%

18,17 €

POPUST:

25%

4

EUCERIN PH5 OLJE ZA PRHANJE

11,34

3

POPUST:

20%

EUC-POMLAD2018-OGLAS-Lekarna_LJ-190x92,5mm-01.indd 1

2po5pu%st

tz

a ime i k e K ar tn

os

redna cena: 14,18 € cena s Kartico zvestobe

u go dn

S pH5 encimsko zaščito aktivira koži lastno zaščito. Bogat čistilni izdelek za vsakodnevno uporabo ohranja naravne obrambne mehanizme kože in jo ščiti pred izsušitvijo, 400 ml.

tic

11,88 €

e z ves tobe

redna cena: 13,72 € cena s Kartico zvestobe

10,56 €

VICHY NUTRILOGIE

AVENE IZDELKI ZA SUHO KOŽO

Akcija velja za izdelke iz linij Cold, Trixera Nutrition in Xeracalm A.D

16/02/2018 17:44 19 #ZDRAVO


NEGA TELESA

DERMALUXEHAIR SERUM + 2 X DERMALUXELASH GRATIS

MELVITA DARILNI KOMPLET ŽLAHTNE VRTNICE

Ob nakupu Dermlauxehair seruma za krepitev las prejmete 2 x Dermlauxelash serum za nego in rast trepalnic. Paket vsebuje: Dermaluxehair serum, 15 ml + 2 x Dermaluxelash, 2 x 1,5 ml GRATIS.

Komplet v kovinski škatlici vsebuje: Rožno roso za prhanje, 30 ml, Vlažilno rožno tančico za telo, 30 ml in Vlažilni balzam za ustnice, 3,5 g. redna cena: 15,90 € cena s Kartico zvestobe

13,52

3

redna cena paketa

POPUST:

15

%

69,96 €

REMESCAR PODOČNJAKI IN TEMNI KOLOBARJI

DUCRAY KELUAL DS

Remescar krema za podočnjake in kolobarje je namenjena negi kože okoli oči, 8 ml.

Šampon za zmanjšanje luščenja in proti njegovi ponovitvi za težje oblike srbečega prhljaja. Dolgotrajno zmanjša prhljaj in pomirja srbenje, 100 ml.

redna cena: 29,94 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 15,53 € cena s Kartico zvestobe

26,95 €

6

POPUST:

12,42 €

10%

3

POPUST:

20%

REMESCAR PAJKASTE ŽILICE

REMESCAR BRAZGOTINE

Zmanjšuje vidnost starih in novih brazgotin. Trojno delovanje, za obraz in telo, enostavna uporaba, 5,4 g.

Krema Remescar pajkaste žilice je namenjena zdravljenju in preprečevanju pajkastih žilic na koži. Občutno zmanjša opaznost pajkastih žilic, takojšnji vidni rezultati, krepi žilne stene, 50 ml.

redna cena: 24,95 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 29,94 € cena s Kartico zvestobe

22,46 €

5

POPUST:

26,95 €

10%

ISODENSE KREMA

-30%* 45,04€

Izpolni in popravlja gube, izboljša elastičnost kože.

31,53€*

KOMPLEKS ISO-3R – URIAGE TERMALNA VODA DENSEINE – KARITEJEVO MASLO – HIALURONSKA KISLINA – GLICERIN • BOGATA IN GOSTA KREMA BREZ PARABENOV • HIPOALERGENO • NEKOMEDOGENO • Obraz in vrat

6

POPUST:

10%

BIOAKTIVNI KOMPLEKS ISO-3R

+ DENSIN - stimulira spodbuja sintezo elastina

PATENT SUBMITTED

ISO-3R

*

50 ml

*AkcijaveljaobpredložitviKarticezvestobeLekarneLjubljanaod8.3.do23.4.2018oz.doprodajezalogvnavedenemterminu,venotahLekarneLjubljanainspletni lekarniLekarna24ur.com.Akcijaveljasamozaizdelekizpostavljennaoglasu.Popustiseneseštevajo,slikesosimbolične.

20

#ZDRAVO


NEGA TELESA

Hranilna brezbarvna mascara za rast in obnavljanje trepalnic in obrvi 8 ml

2po0pu%st

a ime t n i k e K a r

tic

tz

os

Šampon proti izpadanju las za ženske in moške 400 ml

ug o dn

Klinično dokazana linija proti izpadanju in za rast las, trepalnic in obrvi. Brez SLS, silikonov, mineralnih olj, parafinskih voskov in parabenov. Za občutljivo lasišče in trepalnice.

e z ves tobe

Ampule proti izpadanju las za ženske in moške 100 ml

Akcija velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 8. 3. do 23. 4. 2018 oz. do prodaje zalog v navedenem terminu, v enotah Lekarne Ljubljana in spletni lekarni Lekarna24ur.com. Akcija velja samo za izdelke izpostavljene na oglasu. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolične.

2x

KONCENTRIRANA BOLJ UČINKOVITA

Aloe milo za intimno nego Blagodejno deluje na sluznico in se ga lahko uporablja tudi, kadar je sluznica vzdražena.

Aloe intimni gel Izboljša vlažnost ter blaži srbečico in draženje intimnih predelov.

S prebiotki, probiotiki, hialuronsko kislino, oljem čajevca, izvlečkom grenivke in muškatne kadulje.

Na voljo v enotah Lekarne Ljubljana in v spletni lekarni Lekarna24ur.com. LL Grosist d.o.o., Komenskega 11, 1000 Ljubljana

#ZDRAVO

21


MALČKI

MALČEK HLADILNO MAZILO S CINKOVIM OKSIDOM

MALČEK NEGOVALNA KREMA

Za vsakodnevno nego občutljive otroške kože, posebno delov pod plenicami, ki se radi vnamejo, 50 ml, Galenski laboratorij Lekarne Ljubljana.

Krema z mandljevim oljem in izvlečkom prave kamilice je namenjena vsakodnevni negi občutljive otroške kože, ki jo neguje in varuje pred vplivi okolja, 50 ml. Galenski laboratorij Lekarne Ljubljana.

redna cena: 4,57 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 2,97 € cena s Kartico zvestobe

3,66 €

1

POPUST:

20%

2,38 €

1

POPUST:

20%

MALČEK MANDLJEVO OLJE Malček mandljevo olje je namenjeno vsakodnevni negi dojenčka, za čiščenje in zaščito suhe in občutljive kože. Koži daje prožnost in mehkobo, 150 ml, Galenski laboratorij Lekarne Ljubljana. redna cena: 6,22 € cena s Kartico zvestobe

4,98 €

POXCLIN® PENA

Hladilna pena za nego otrok z noricami, ki hladi in pomiri kožo ter ublaži srbenje, 100 ml. redna cena: 19,79 € cena s Kartico zvestobe

1

POPUST:

20%

17,81 €

4

POPUST:

10%

LA ROCHE-POSAY LIPIKAR BAUME AP +

LA ROCHE-POSAY LIPIKAR SYNDET

redna cena: 22,06 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 18,05 € cena s Kartico zvestobe

Balzam za telo, ki koži vrača lipide in jo takoj pomiri. Primeren za občutljivo, zelo suho in razdraženo kožo, nagnjeno k srbečici, ki posledično povzroča praskanje. Primeren tudi za kožo nagnjeno k atopiji in alergijam, 400 ml.

16,99 €

4

POPUST:

23%

SAMBUCOL ZA OTROKE

Prehransko dopolnilo z izvlečkom jagod črnega bezga z vitaminom C. Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema. Od 1. leta dalje, 120 ml.

Kremni gel za umivanje telesa. Primeren je za izjemno suho in k atopiji nagnjeno kožo dojenčkov, otrok in odraslih. Zmanjšuje suhost in razdraženost kože. Koži vrača lipide in ohranja njen naravni zaščitni sloj. Izperite z vodo, 400 ml.

13,90 €

4

Prehransko dopolnilo z vitamini in minerali za otroke starejše od 4 let. Brez barvil in glutena, 30 žvečljivih tablet. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 12,09 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 13,35 € cena s Kartico zvestobe

22

#ZDRAVO

2

POPUST:

20%

23%

CENTRUM JUNIOR ŽVEČLJIVE TABLETE

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

9,67 €

POPUST:

9,35 €

2

POPUST:

30%


ŠPORTNIKI

MIVITA MG PAKET

DOPPELHERZ SYSTEM MAGNEZIJEV CITRAT 400

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Mivita Magnezij 375 mg Plus je prehransko dopolnilo s sladili v obliki šumečih tablet z okusom limone, 20 šumečih tablet. Ob nakupu izdelka Mivita Magnezij 375 mg Plus šumeče tablete prejmete darilo Mivita Magnezij 375 mg DARILO Direkt Plus, 20 vrečk.

redna cena: 14,93 € cena s Kartico zvestobe

redna cena paketa

12,69 €

7,74 € RESVERATROL 150 MG

Prehransko dopolnilo s suhim izvlečkom japonskega dresnika v obliki kapsul, 60 kapsul, Galenski laboratorij Lekarne Ljubljana.

Zaloga je omejena.

u go dn

a ime i k e K ar tn

os

tz

e z ves tobe

tz

1po0pust

a ime i k e K ar tn

os

u go dn

redna cena: 14,99 € cena s Kartico zvestobe

%

SPIDER PRE-CUT,

X-SPIDER PRE-CUT,

X-SPIDER PRE-CUT,

na voljo v modri, črni ali roza barvi

na voljo v modri, črni ali roza barvi

na voljo v modri, črni ali roza barvi

6 trakov

tic

RAPIDCOOL GEL, 50 g RAPIDCOOL GEL, 100 g

13,49

2po5pu%st

e z ves tobe

20%

tic

3

Hladilni gel vsebuje izvlečke Boswellie serate, Aloe vere, Wintergreen olja, Mentola, Kafre in Eukaliptusa. Gel nežno nanesemo na kožo 2 do 3 krat na dan.

8,78

15%

POPUST:

RAPIDCOOL GEL

POPUST:

Popust velja od 8. 3. do 23. 4. 2018 oz. do prodaje zalog na kinezične trakove SPIDER PRE-CUT in X-SPIDER PRECUT, ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana

redna cena: 17,18 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 9,75 € cena s Kartico zvestobe

3

UNIVERZALNI KINEZIČNI TRAKOVI

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

13,74 €

400 mg magnezija v obliki citrata, 5 mg vitamina B6 in 27 mg vitamina C. Magnezij prispeva k delovanju mišic in živčnega sistema. Šumeče tablete s sladilom, z okusom pomaranče in granatnega jabolka. Brez laktoze in glutena, 2 x 12 šumečih tablet.

redna cena: 32,53 € cena s Kartico zvestobe

24,40 €

6 trakov

20 trakov

redna cena: 13,15 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 34,80 € cena s Kartico zvestobe

9,86 €

26,10 €

#ZDRAVO

23


BALZAMIČNE KAPLJICE IN GEL 100% čista in naravna eterična olja njivske mete, mire, čajevca, bosvelije in rdečega bora Izdelka ne vsebujeta kafre, vazelina, mineralnih olj, konzervansov in umetnih dišav.

BALZAMIČNE KAPLJICE Način uporabe V dlani vtrite tri kapljice in zmes nežno segrejte.

Dlani približajte nosu in ustom. Pazite, da dlani ne pridejo v stik z očmi!

BALZAMIČNI GEL

Način uporabe

Na sence ali vratna vretenca namažite majhno količino izdelka in masirajte, dokler koža popolnoma ne vpije gela.

Gelu sta dodani tudi eterični olji timijana in sivke.

Pred spanjem gel krožno masirajte v predelu prsnega koša in občutite njegovo pomirjevalno delovanje.

Na voljo v enotah Lekarne Ljubljana in v spletni lekarni Lekarna24ur.com. LL Grosist d.o.o., Komenskega 11, 1000 Ljubljana

Štiri- do petkrat počasi in globoko vdihnite ter izdihnite.


PREHLAD

EKO PROPOLIS KAPSULE 500 MG

EKO SIRUP S PROPOLISOM

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo z medom, tinkturo propolisa, izvlečkom žajblja, trpotca in timijana v obliki sirupa, 200 ml.

Prehransko dopolnilo s propolisom v obliki kapsul, 60 kapsul.

redna cena: 12,79 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 18,17 € cena s Kartico zvestobe

14,54 €

3

POPUST:

20%

10,23 €

3

POPUST:

20%

KRALJEVO OLJE BALZAMIČNE KAPLJICE

GELOREVOICE® PASTILE

redna cena: 11,95 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 7,99 € cena s Kartico zvestobe

Balzamične kapljice vsebujejo kombinacijo eteričnih olj njivske mete, mire, čajevca, bosvelije in rdečega bora, 10 ml.

9,56 €

2

POPUST:

20%

HERPATCH HERPES SERUM Inovativna in učinkovita rešitev za herpes na ustnicah. Učinkuje takoj, deluje v vseh fazah razvoja herpesa. Zaščiti in prekrije, 5 ml + GRATIS Herpatch balzam za zaščito pred herpesom, 5 g.

6,79 €

2

POPUST:

15%

BELINAL IMMUNO

Vsebuje patentiran izvleček vej bele jelke, izvleček ameriškega slamnika, izvleček šipka in vitamine B6, D3, E ter minerala cink in selen. Vitamini B6, D3, C, selen in cink imajo vlogo pri delovanju imunskega sistema, 15 kapsul. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 13,99 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 9,95 € cena s Kartico zvestobe

8,96 €

Pastile za grlo s hialuronsko kislino - pri hripavosti ali izgubi glasu in pri bolečem grlu oz. žrelu, 20 pastil.

2

POPUST:

10%

12,59 €

3

POPUST:

10%

PR(A)VA REŠITEV OB PREHLADIH, VNETJIH SREDNJEGA UŠESA IN SINUSOV TER ALERGIJAH TONIMER lab: PANTHEXYL NOSNO PRŠILO

KSILITOL

• navadni nahod, • prehladi z dodatnimi bakterijskimi okužbami, • vnetje nosne sluznice in žrela (rinofaringitis) ter sinusov, • preprečevanje akutnega vnetja srednjega ušesa, • pooperacijsko zdravljenje sinusov.

PANTENOL

Za otroke od 1. leta starosti naprej. Akcija velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 8. 3. do 23. 4. 2018 oz. do prodaje zalog v navedenem terminu, v enotah Lekarne Ljubljana in spletni lekarni Lekarna24ur.com. Akcija velja samo za izdelek Tonimer lab Pathenxyl nosno pršilo. Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolične.

Tonimer Slovenija

#ZDRAVO

25


SPOMLADANSKA UTRUJENOST

ALOE VERA X2, 100% ČISTI SOK ALOE VERE

B-KOMPLEKS

100% čisti sok Aloe vere z dodatki: Mangostin, Kamu Kamu, Maqui, Noni, Acai, Maca in Goji je prehransko dopolnilo s sladilom. Sok Aloe vere je pridobljen iz nepasterizirane aloje vere, ki je ročno pridelana na izbranih nasadih. Sok Aloe vere je dvojno koncentriran in vsebuje naravno pulpo, 1 l.

Prehransko dopolnilo z vitamini skupine B v obliki žvečljivih tablet, z okusom pomaranče. Vitamina B6 in B12 imata vlogo pri delovanju imunskega sistema. Riboflavin, niacin in biotin prispevajo k ohranjanju zdrave kože, 60 žvečljivih tablet.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 29,95 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 7,19 € cena s Kartico zvestobe

23,96 €

5

POPUST:

20%

ENDURANZA®

5,75 €

2

POPUST:

20%

Za boj proti stresu, preobremenjenosti in izčrpanosti. Vitamin C in železo prispevata k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti. Vitamin B1 prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju. Vsebuje Abigenol, izvleček naravnih polifenolov iz slovenske bele jelke, 30 tablet.

KOENCIM Q10 30 MG Z ANTIOKSIDANTI

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 24,98 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 9,99 € cena s Kartico zvestobe

21,23 €

5

POPUST:

15%

Prehransko dopolnilo s koencimom Q10, vitaminoma C in E ter selenom v obliki kapsul, 30 kapsul, Galenski laboratorij Lekarne Ljubljana.

7,99 €

2

POPUST:

20%

-

26

#ZDRAVO


NAJBOLJŠA SPLETNA DESTINACIJA ZA VAŠE ZDRAVJE

• 5 % nižje spletne cene* • Brezplacna navadna dostava pri nakupu nad 50 EUR. • Brezplacna navadna dostava vsak prvi torek v mesecu.

oglas Spletna lekarna Pavlihova pratika 100x140 mm_tisk ZE.ai

*

• Osebni prevzem izdelkov.

1

11/5/

Nižje spletne cene ne veljajo za zdravila, galenske izdelke, začetne mlečne formule in knjige, ki so v Sloveniji v prodaji manj kot 6 mesecev. Popusti se med seboj ne seštevajo.

www.lekarna24ur.com #ZDRAVO

27


ALERGIJE

PROCULIN TEARS ADVANCE

Kapljice za oko z obnovitvenim in zaščitnim delovanjem. Brez konzervansov, primerne tudi za uporabnike kontaktnih leč. Izdelek vsebuje natrijev hialuronat in vodne destilate ginka (Ginkgo biloba), borovnice, navadnega komarčka in gotu kole (Centella asiatica), 10 ml.

NASALER

Prehransko dopolnilo, ki vsebuje kvarcetin in kurkumin, 60 mehkih kapsul. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

redna cena: 8,90 cena s Kartico zvestobe €

7,12 €

2

redna cena: 18,31 € cena s Kartico zvestobe

POPUST:

20%

Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

12,82 €

3

POPUST:

30%

LA ROCHE-POSAY TOLERIANE ULTRA IN ULTRA FLUIDE Intenzivna pomirjevalna nega za obraz, primerna za občutljivo in k alergijam nagnjeno kožo. Nudi takojšnje in dolgotrajno olajšanje, za normalno do mešano kožo in suho kožo, 40 ml.

A. VOGEL KAPLJICE ZA OČI S SMETLIKO EXTRA INTENSE

Za zelo suhe, pekoče in utrujene oči. Brez konzervansov, primerne za uporabnike kontaktnih leč. Uporabne 6 mesecev po odprtju, 10 ml

redna cena: 21,05 € cena s Kartico zvestobe

16,42 €

4

POPUST:

redna cena: 10,94 € cena s Kartico zvestobe

22%

9,85 €

INHALATOR PIC AIRFAMILY

2

POPUST:

10%

Kompresorski inhalator je namenjen uporabi celotne družine. Ima povprečno velikost delcev 2,5 mikrona in 85 % delcev, ki so manjši od 5 mikronov. Inhalatorju je priložena mehka, ergonomsko oblikovana maska 2 v 1 (za odrasle in otroke) ter cevka, posodica za zdravila, nosni in ustni nastavek. Inhalator omogoča tudi shranjevanje vseh pripomočkov. 5 let garancije.

AQUA MARIS 4 ALLERGY

redna cena: 87,97 € cena s Kartico zvestobe

redna cena: 8,23 € cena s Kartico zvestobe

70,38 €

9

POPUST:

Protialergijsko pršilo za nos z naravno sestavino ectoin, ki je namenjen preventivi in lajšanju simptomov alergijskega rinitisa, 20 ml.

7,00 €

20%

Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

2

POPUST:

15%

Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

OPTIMALNA ZAŠČITA PRED BOLHAMI IN KLOPI ŠCˇITI ŽIVAL IN BIVALNO OKOLJE

     Pred uporabo natanc ˇno preberite navodilo! O tveganju in neželenih uc ˇinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.

www.vetpromet.si

28

#ZDRAVO

Frontline Slovenija

www.frontlinecombo.si


MAREC

MESEČNA AKCIJA

Francoska organska kozmetika od 1983

15 % P O P USTA NA IZBR A NE IZDELK E

1. 3. - 31. 3. 2018

Akcija velja na izbrane Melvita izdelke: Arganova oljna krema za mladosten videz, 50 ml / Arganov balzam za ustnice v stiku, 3,5 g / Intenzivna vodica vrtnica, 100 ml / Arganovo olje za obraz in telo, 50 ml / Cvetna vodica damaščanske vrtnice s pršilko, 200 ml / Izjemno zlato olje L’or Bio, 50 ml.

10 % P O P U STA NA I ZB R A NE I ZD E LK E

1. 3. - 31. 3. 2018

OPORNICE ZA ZAPESTJE Akcija na izbrane izdelke Melvita (15 % popusta) in izbrane izdelke FUTURO™ (10 % popusta) velja od 1. 3. do 31. 3. 2018 oziroma do prodaje zalog. V akcijo so vključeni naslednji Melvita izdelki: Arganova oljna krema za mladosten videz, 50 ml; Arganov balzam za ustnice v stiku, 3,5 g; Intenzivna vodica vrtnica, 100 ml; Arganovo olje za obraz in telo, 50 ml; Cvetna vodica damaščanske vrtnice s pršilko, 200 ml; Izjemno zlato olje L’or Bio, 50 ml. V akcijo so vključeni naslednji FUTURO™ izdelki: Opornica za zapestje, v črni barvi; Nočna opornica za zapestje in Bandaža za zapestje z odprtino za palec. Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana in spletni lekarni Lekarna24ur.com. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne velja za pravne osebe. Slike so simbolične.

www.lekarnaljubljana.si I www.lekarna24ur.com


APRIL

MESEČNA AKCIJA

20 % POPU STA FS2017-2018add103-18

2. 4. - 30. 4. 2018

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

10 % POPUSTA

PROBIOTIK

E

V

2. 4. - 30. 4. 2018

ŽA

PR

BA

V NIH TE

ORR UREJENA PREBAVA

ORALNA REHIDRACIJSKA RAZTOPINA Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo prehrano.

www.waya.si

Akcija za probiotike Waya (10 % popusta) in prehranska dopolnila Servier (20 % popusta) velja od 2. 4. do 30. 4. 2018 oziroma do prodaje zalog. Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe v enotah Lekarne Ljubljana in spletni lekarni Lekarna24ur.com. Popust ne velja za izdelke, ki so že v akciji ali v ZDRAVO - Katalogu ugodnosti in za promocijska pakiranja. Popusti se ne seštevajo. Akcija je predvidena za prodajo v količinah, običajnih za gospodinjstva in ne velja za pravne osebe. Slike so simbolične.

www.lekarnaljubljana.si I www.lekarna24ur.com

180216 Informacije za uporabnike

OD

VEGA D PR

NE

Driska?


BODITE NEUSTAVLJIVI nstvena di

a

MAGNEZIJ Krka 300

mbinacij ko

Mg+B2

Magnezij in vitamin B2 prispevata k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter normalnemu delovanju živčnega sistema.

os

a ime i k e K ar tn

Okus po pomaranči in limeti.

tic

u go dn

tz

1po5pu%st

e z ves tobe

Magnezij prispeva tudi k delovanju mišic.

Brez konzervansov.

Brez umetnih barvil, arom in sladil.

Ena vrečka na dan.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Skrbite tudi za zdrav življenjski slog.

VO NO

Akcija velja ob predložitvi Kartice zvestobe Lekarne Ljubljana od 8. 3. do 24. 3. 2018 oz. do prodaje zalog v navedenem terminu, v enotah Lekarne Ljubljana in spletni lekarni Lekarna24ur.com. Akcija velja za izdelek Magnezij Krka 300, 20 vrečk in 50 vrečk. Popusti se ne seštevajo, slike so simbolične.

e

Granulat za pripravo napitka vsebuje magnezijev citrat in vitamin B2.


Hitra pomoč pri močnejši bolečini. Najmočnejša izbira brez recepta v 1 tableti* deluje v

* Ibuprofen 400mg, Bandolier – League Table of Analgesic Efficacy, 2007; Centralna baza zdravil II (http://www.cbz.si/cbz/bazazdr2.nsf/), vpogled 24. 1. 2018. SI1802777329 | Informacija pripravljena: januar 2018

www.lek.si Lek farmacevtska družba d.d. , Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Izdelka ni na voljo v enoti Nova lekarna Postojna.

15 min

Profile for Lekarna Ljubljana

59. Zdravo katalog Lekarna Ljubljana  

59. Zdravo katalog Lekarna Ljubljana  

Advertisement