Page 1

Sæsonens bøger 2017 Inspiration til læsning Den 31.1. kl. 19-21, Gevninge Bibliotek Den 15.2. kl. 17-19, Osted Bibliotek Den 16.2, kl. 18-20, Kirke Hyllinge Bibliotek V. Bibliotekar Silke Weitling, Marie A. Rehfeld og Helen Bruus

Litteratursalon


Nordisk fag - og skønlitteratur


Busser er flyttet fra mor, og nu har hun fået en ny kæreste. Det er Carl og Gustavs mor, som også engang var kærester med mor. På den måde er den helt almindelige lesbiske kernefamilie havnet i noget, der kaldes én stor pærevælling.


Om den arbejdsløse elektriker Jørgen Usse og hans kamp for, at finde fodfæste som arbejdsløs i en virkelighed i konstant forandring.


Der foregår meget under overfladen i sønderjyske Gram. Mælkemandens søn Erling klarer sig igennem med lige dele snedighed og naivitet. Søsteren er i familiepleje, fasteren tror hun er Jesus og faderen spekulerer på om sønnen bliver homoseksuel.


Elleve års ægteskab er med et bare slut, da Floke fortæller, at han er homoseksuel. Maria må nu med hjælp fra den underlige underbo, Perla, hanke op i sig selv.


Prosalyrisk roman hvor fortælleren rejser i Petrarcas fodspor og undersøger kærligheden og det at elske den samme hele livet, selv når kærligheden ikke bliver gengældt, mens han skriver om minder, kærlighedssorger, aldring, desperation og dødslængsel.


Om embedsmanden og socialdemokraten Viggo Kampmanns (1910-1976) vej til statsministerposten som en af velfærdstatens største politiske arkitekter, men også om hvorfor han pga. personlige problemer måtte give afkald på det politiske liv.


Om den afroamerikanske befolknings historie: slaveriet og dets ophĂŚvelse, raceadskillelsen, borgerrettighedsbevĂŚgelsen i 1950'erne og 1960'erne, Barack Obamas vej til prĂŚsidentembedet og raceurolighederne, som bryder ud igen og igen.


Sonja Vesterholt (f. 1945), der er opvokset i Sovjetunionen, beskriver mødet med det danske samfund på godt og ondt, og giver et tidsbillede af livet i København i årene 1970 til 1985.


Litteraturkritikeren og forfatteren Torben Brostrøm (f. 1927) beskriver sit liv og rejser sammen med romaner og forfattere, der har gjort stort indtryk.


Ægtemand, far og morfar, Kristian, er død af cancer og har efterladt 3 generationer af kvinder i krise. Nu skal de 3 tilbringe en uge i sommerhus, men den lille familie har konflikter om alt og sommerhusidyllen har svært ved at indfinde sig. Vil det lykkes dem at lægge fortiden bag sig, eller er nogle løgne for svære at tilgive?


Den 23-årige Mary er arkitektstuderende og lever i et militærdiktatur. Hendes kæreste er politisk aktiv og planlægger et oprør. En aften arresteres Mary for statsfjendtligt virksomhed og så ændres alt.


I 1313 påbegynder pave Clemens V en farefuld pilgrimsrejse fra Avignon mod broen Ponte il Duce, for at rense sin krop for en modbydelig ondskab. Med på rejsen er bl.a. fem messedrenge, en læge, og en eksorcist - men snart begynder rejsemedlemmerne at dø én efter én.


Fregatten Haabet stævner i 1803 ud fra København med skibsreder Frederiksen og hans 14-årige datter Maria om bord. Undervejs afdækkes skibets mørke fortid, samt en række hændelser der har stor indflydelse på Marias opvækst og liv.


Politisk og personligt portræt af samarbejdspolitikeren Erik Scavenius, der fik til opgave at føre Danmark uskadt gennem besættelsen som udenrigsminister. Om både de politiske dilemmaer og om Scavenius som et erotisk menneske, for hvem kærligheden spiller en næsten lige så stor rolle som politikken.


Kriminalkommissær Elendur Sveinsson er taget til sin hjemegn i Østisland, hvor han drages mod et mere end 60 år gammelt mysterium om en kvinde der forsvandt i en storm under krigen. Samtidig pines han af fortiden og gamle, uløste sager.


En kvinde myrdes brutalt, og kvindens lille datter, der gemmer sig under sengen, er det eneste spor som kriminalassistent Huldar har at gĂĽ efter. Kort efter myrdes en anden kvinde og politiet fĂĽr travlt.


Om Venstres justitsminister P.A. Alberti (1851-1932), der begik underslÌb i sin ministerperiode, og blev afsløret som millionsvindler i 1908.


Insiderberetning om Politiets Efterretningstjeneste (PET) fra tidligere efterretningschef Jakob Scharf og dokumentarisk fremstilling af en rĂŚkke terrorsager, byggende pĂĽ sĂĽvel skriftlige som mundtlige kilder.


Journalist Thomas Ubbesen (f. 1956) beretter om flygtningekrisens kaotiske og barske virkelighed, som han har oplevet den gennem et år på rejse fra Mellemøsten op gennem Europa til den danske grænse ved Padborg.


Marie vokser op på Langeland i 1930'erne i et forarmet miljø, der ikke levner mange muligheder for de unge, som ønsker sig et andet liv end forældregenerationen. Ægteskabet med Otto bliver et springbræt til storbyen og fremskridtet.


Om forfatteren Jakob Ejersbo (1968-2008) fortalt i erindringsglimt fra dem, der var tættest på. Om virkelighed og fiktion der smelter sammen, og om en kompromisløs sjæl, der brændte sine broer, og hvis passion for at skrive kun døden kunne stoppe.


Fortælling om at være datter af den døende filminstruktør Ingmar Bergmann, sammensat af erindringer, fiktion, dokumentarisk materiale og refleksioner. Der tegnes et billede af en broget familie, hvor kærlighed og afsavn går hånd i hånd.


Danmark under besĂŚttelsestiden: kĂŚresteparret Karen og Ebbe studerer jura og deltager i modstandsarbejdet, men efter en fejlslagen aktion mĂĽ Ebbe til Sverige. Da Ebbe kommer hjem igen efter krigens afslutning, er meget forandret.


Bier betyder alt for den engelske frøhandler William i 1852, for den amerikanske biavler George i 2007 og for den kinesiske hündbestøver Tao i 2098 og for deres familieliv.


Da Ilka Nichols Jensen får besked om, at hendes far er død, kommer det som noget af en overraskelse. Faderen forsvandt til USA, da Ilka var lille og hun har ikke hørt fra ham i 33 år. Nu vil hun forsøge at finde ud af, hvorfor han forlod sin danske familie.


En kvinde findes myrdet i Kongens Have, og i Afdeling Q kobles sagen til et mord med næsten samme fremgangsmåde begået for 12 år siden. Sagen er dog ikke det eneste, der kæmpes med i afdelingen, da Rose pludselig forsvinder.


Krimi med makkerparret Anita Hvid og Thor Belling. En kvinde tilstår på dødslejet et ti år gammelt mord, en anden har tilstået og er dømt for. Hvorfor løj han, og hvad truer ham efter løsladelsen?


Om Thomas Dinesen (18921979) og søsteren Karen Blixens (1885-1962) forhold med fokus på førstnævnte og de makabre triumfer, uhyrlige rædsler og altopslugende kærlighedseventyr, han oplever under 1. verdenskrig.


STILLEDAL er historien om Jimmy Jørgensens liv. En ligefrem beretning om en mor, der var 17 år, da hun fik ham, og i 26 år var fabriksarbejder på Tuborg ‘uden en eneste sygedag’, og en far, der var engelsk sømand og for længst sejlet med baconbåden hjem, da lille Jimmy en sommerdag i 1964 kom til verden.


Et kvarters kaffepause


Kan man hjÌlpe sin elskede søster med at begü selvmord, fordi hun finder livet pinefuldt og uudholdeligt?


Pü ferie ved Italiens kyst, observerer kvinden Leda en ung mor og hendes lille datter. Dette für Leda til at reflektere over sit eget liv som mor til to døtre.


Polly har forladt sin kÌreste og deres konkursramte firma. Nu starter hun forfra pü en engelsk tidevandsø, og inden hun ser sig om, bliver hendes lille bageri populÌrt, og hun forelsker sig til flere sider.


Benjamin og hans brødre fisker ved byens forbudte flod. Her møder de en dag den gale mand, Abulu, som forudser at den ældste bror, Ikenna, vil blive myrdet af sine brødre. Profetien forgifter langsomt Ikennas liv, og familiens tætte bånd forandres for altid.


Victor Luca vil egentlig ikke nogen noget ondt, men alligevel kommer han til at dræbe flere efter det overlagte mord på sin voldelige far. Han er årsag til skræk og rædsel blandt de overtroiske indbyggere i landsbyen Slobozia i det østlige Rumænien, men så tilsmiler lykken ham pludseligt.


Alain Delambre er gået flere år uden et job, så da muligheden byder sig for at komme i stilling til et velbetalt job han er mere end kvalificeret til, byder Alain sig til. Det kræver dog bare at Alain er med til at simulere en gidseltagningssituation


Juan de Vere bliver assistent for den tidligere succesrige filminstruktør Eduardo Muriel. Her bliver han vidne til et stormfuldt og hadsk ægteskab mellem instruktøren og hans kone Beatriz, der lever en tilværelse i skyggen af den spanske borgerkrig i årene efter Francos død.


Stærkt neurotisk bankansat får sin skemalagte hverdag ødelagt af sin frådende gifteberedte udlejer.


Da den rige østrigske embedsmand Leonidas får et brev fra sin tidligere jødiske kæreste, sætter det en kæde af begivenheder i gang. De tvinger ham til, at forholde sig til sit ægteskab og den voksende nazisme fra naboen Tyskland i 1936


Winston S. Churchills (18741965) ungdomserindringer. Fra tiden pü kostskole og pü officersskolen, til hans oplevelser som rytterløjtnant under felttogene i Indien og Sudan, som krigskorrespondent under boerkrigen, og som ung politiker pü vej mod det engelske parlament.


Terrorforsker beskriver, hvordan bagmænd bag menneskesmuglinger langt hen ad vejen er de samme som dem, der høster løsesummer for kidnappede europæiske gidsler i destabiliserede regioner. Med analyser og detaljer om kidnapninger af bl.a. danskerne Søren Lyngbjørn, Poul Hagen Thisted og Daniel Ray Ottosen.


Familien Trenchard har en hemmelighed - en hemmelighed der truer med at skabe stor skandale og ødelÌgge deres chancer for at kravle højere op pü rangstien i det engelske aristokrati.


Fire uger i en amerikanskjødisk middelklassefamilies liv skildres intenst og hudløst. Forældrene Jacob og Julia står på randen af skilsmisse, deres tre sønner er urolige og samtidig rammer en stor naturkatastrofe Israel og øger presset på flere fronter.


Den syriske forfatter og journalist Samar Yazbek, der nu er i eksil, har illegalt rejst ind i Syrien for at interviewe krigere süvel som almindelige mennesker om de forhold borgerkrigen medfører.


Evie Boyd fascineres af en gruppe frisindede piger, og bliver herefter trukket ind i en kult ledet af en tvivlsom, men stĂŚrkt karismatisk fyr. Baseret pĂĽ historien om Charles Manson.


Roman om en litauisk pige, hendes mor og bror, der i 1941 tages til fange af det hemmelige sovjetiske politi. Man følger pigen i 440 dage ud af 12 ürs fangeskab. Via tegninger forsøger hun at dokumentere rÌdslerne og vise sin far, at hun lever.


Jeffrey Lockharts stedmor ligger for døden med uhelbredelig sklerose. Jefferys far er heldigvis storinvestor i et kompleks med speciale i at nedfryse mennesker. Den mulighed vil stedmoren benytte sig af for at vente pü en kur mod sygdommen. Men ogsü Jefferys far vil lade sig nedfryse.


Krimi fra Frankrig, hvor kriminalinspektør Adamsberg og hans forunderlige team af kollegaer forsøger at opklare en række dødsfald, der viser sig at være sammenhængende mord med forbindelser til både Island og et historisk selskab med interesse for den franske revolution.


I starten af 1930'erne henslÌbte tusinder af ludfattige unge en kummerlig tilvÌrelse i det dekadente Berlin prisgivet kriminalitet og prostitution. Her følger vi drengene i banden Blodbrødre i deres kamp for overlevelse.


Beretning i jeg-form om en ung piges dybe depressioner og psykiske sammenbrud.


PortrÌt af Berlin, der i sommeren 1936 gør sig klar til de olympiske lege, og hvor prominente og ukendte indbyggere, gÌster og turister strømmer til fra hele verden. Begivenhederne beskrives dagsvis fra den 1.-16. august.


Romanbiografi om Daphne du Mauriers liv berømt britisk forfatter af en lang rÌkke romaner, noveller og skuespil.


Da Angus og Sarah mister deres ene tvillingedatter i en ulykke, flytter de til en isoleret ø ud for den skotske kyst. Her sniger tvivlen sig langsomt ind pü Sarah - for hvad skete der den dag ulykken fandt sted og hvem af tvillingerne var det egentlig der døde?


En roman i to spor, hvor vi følger den nu midaldrende forfatter Juan Diego Guerrero på en rejse til Fillippinerne i nutiden og i tilbageblik hans liv som forældreløs "lossepladsbarn" i Mexico.


Den 8-årige maoripige Kahu længes efter sin farfars kærlighed og accept. Men på trods af hendes store interesse for maorikulturen og hendes evner til at kommunikere med hvalerne, nægter den gamle maorihøvding at anerkende en pige som sin arvtager


11 noveller, der skildrer livets genvordigheder og det ofte problematiske forhold mennesker imellem.


Romanens fokus er den victorianske overklassefamilie Pagiter som bor i London. Vi følger hvert af familiemedlemmernes liv og deres indbyrdes forhold fra forüret 1880 til et selskab i sommeren i 1930'erne.


To drømmere mødes skæbnesvangert i Skt. Petersborgs aldrig mørke sommernætter.


Rockmusikeren og -sangeren Bruce Springsteens (f. 1949) erindringer om barndommen, familien og karrieren pĂĽ scenen samt om de personlige op- og nedture.


Digte om sygdom og død med en mand indlagt med lungecancer pü onkologisk afdeling


Forfatteren John le CarrĂŠs (f. 1931) erindringer, der giver et indblik i de mennesker og begivenheder, der har formet hans liv og forfatterskab.

Sæsonens bøger 2017 - inspiration til læsning  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you