Page 1

LEIGH ANN STAPLETON VIRGINIA TECH INTERIOR DESIGN FALL 2019


TABLE OF CONTENTS


SPACE CASES

The concept behind Space Cases was to create a place that supports a

balanced and healthy lifestyle by incorporating rest into the constant stress of everyday life. The intent is for users to escape to this space, pause, and reflect, promoting a healthier mental and emotional being.


The colors aid the design by creating a calming, sensual experience for users and by further emphasizing the need for natural balance in our lives. Much like how green-spaces are used within an urban landscape, the space

along with its colors, add nature where nature once was not and uses this natural connection to further aid in self-health development.

The analogous color scheme, based off a photograph of a landscape in Nova Scotia, uses hues of green and blue to mimic nature and produce a more organic palette.


Elevator Shaft located in the central datum.

Patio level perspective.

Coffee level perspective.

The monumental space explores spatial connection through the three-dimensional realm. Consistent flow allows the user to have an ongoing experience throughout the space and is suggested through the rotation of floors and the saturation of floor colors as one moves upwards through the space.


The secondary principle of balance is supported through the manipulation of a horizontal and vertical

axis system. A central datum is the primary design principle which serves as a connection between the spaces, helping ground the users as they have their experience.

NTS

NTS


GOLDEN CACTUS Located in Roanoke, Virginia, the Golden Cactus is a brewery project, currently under construction. Working in a team along with Alejandra Acero, Micaela Head, and Realynn Maier, the designers developed a story, as well as provided conceptual design work, which then was presented to the site owners. After discovering that the brewery would be set in the historic

Nehi Bottling Plant, the design team decided to use this tie to the building’s history as a way to promote community and create an inviting, vintage, and exciting atmosphere for guests.

Perspective created in collaboration with all team members.

The pictured vintage, French Style Nehi Advertising Poster was integral to the design concept and helped the designers develop the project story.


During the site visit, the owners mentioned wanting to have a space that

was playful, yet not childish, and that would appeal to their desired demographic of individuals aged 30-60.

The Golden Cactus design is one centered on the community, that focuses on joining the past as well as the future into a bright, relaxed, and enjoyable experience for all age groups, from small kids to single adults. The bold hues of the color scheme were based off the original

of Nehi Soda.

colors

Not only were these choices a nod to the past, but they also provided a relief to the mostly white walls of the interior. To incorporate the community, a logo was designed that included the fa-

mous Mill Mountain Star, which can be seen from the patio entrance to the brewery.

Process Work created by L. Stapleton Logo Design created by M. Head Elevation Rendering created by R. Maier NTS


A custom bar was designed by team member L. Stapleton. The bar top is polished concrete with a copper inlay, creating a curve and housing the logo. The front of the bar is covered in wood posts and planks of different widths that were found in the existing building and are placed in a random pattern so as to provide relief to the smooth top. A

copper bar die ties the bar to the brewery area, which contains large, copper vats. A vintage marquee sign helps direct patrons to where they can pay for drinks.

NTS

The designers were challenged to create a spatial layout which met all ADA requirements and which also focused on guiding the guests through the space. Our main spatial concept was to position our seating

arrangements in such a way that created a curvilinear flow through the space, directing guests back to the bar and brewery area. Distinct spatial seating zones were created to cater to the diverse clientele that will later inhabit the space.

Drawing created by L. Stapleton Floor Plan Rendering created by A. Acero


Opposite the brewery and bar area, the design team installed a mural of an old

Roanoke post card.

This design element was meant to once again reference the community,

and meet the owners wish of having an

Instagram spot.

The curves on the wall were meant to mimic the curve of the spatial path and the curve of the bar inlay, and to connect all areas of the space.

NTS

Process Work created by L. Stapleton Renderings created by R. Maier, assisted by other group members

Perspective of the Bar Area and Mural


Process Work and Final Pin Up


FUSION

Reinvisioning the Soup Kitchen

FOOD INSECURITY WHO-WHAT-WHY

SEATTLE 1 in 8 households in Seattle

self reported to be food insecure

What is Food Insecurity? -A lack of consistent access to enough food for a healthy life.

Project Location:

800 South Cloverdale Street, South Park, Seattle, Washington 98108 Using a provided floor plan of 2,700 square feet, a soup kitchen in the South Park neighborhood of Seattle was designed, focusing on alleviating

the social

isolation felt by food insecure individuals through promoting community, culture, accessibility and health.

8% of low income

FOOD INSECURITY IN SEATTLE, PHILADELPHIA, & AUSTIN

households have easy access to a grocery store

-Hunger and Food Insecurity are not the same thing. Hunger is a discomfort while Insecurity is a lack of access.

PHILADELPHIA

Who is Affected?

-While closely related to poverty, families ABOVE the poverty line are also affected. -Mostly low income families. -In 2018, 1 in 9 people were food insecure. This totaled 37 MILLION Americans.

What are the Causes?

-Low wages -Lack of affordable housing -Cronic and accute health problems -High Medical Costs -Social Isolation -Lack of Transportation

Resources: Coleman-Jensen, A., et al. (2019). Household Food Security in the United States in 2018. U.S. Department of Agriculture Economic Research Service. Available online at: https://www.ers.usda.gov/webdocs/publications/94849/err-270.pdf?v=963.1 US Department of Agriculture, (2019). Definitions of Food Security. Available online at: https://www.ers.usda.gov/topics/food-nutrition-assistance/food-security-in-the-us/definitions-of-food-security.aspx Healthy People 2020. Social Determinants of Health. Available online at: https://www.healthypeople.gov/2020/topics-objectives/topic/social-determinants-of-health US Department of Agriculture, (2019). Definitions of Food Security. Available online at: https://www.ers.usda.gov/topics/food-nutrition-assistance/food-security-in-the-us/definitions-of-food-security.aspx

1 in 5 households self

report to be food insecure

The national average decreased in 2018 but the avergage in Philadelphia increased

AUSTIN

1 in 4 household are self

reported to be food insecure

Transportation was reported to be one of the largest contributors to food insecurity

USDA, United States Department of Agriculture, Economic Research Service. “Food Security Status of U.S. Households in 2018”, 4 September 2019. Web. 30 October 2019. https://www.ers.usda.gov/topics/food-nutrition-assistance/food-security-in-the-us/keystatistics-graphics.aspx#foodsecure Feeding America, “Map the Meal Gap”, 2019. Web. 30 October 2019. https://map.feedingamerica.org/county/2017/overall/washington “Food for All: Inclusive Neighborhood Food Planning in North Austin”, Lyndon B. Johnson School of Piblic Affairs, Policy Research Co. July 2019. Web. 30 October 2019. http://rajpatel.org/wp-content/uploads/2009/11/Food-For-All_FINAL_070616.pdf “Updated Food Insecurity and Poverty Numbers”, Northwest Harvest, 2019. Web. 30 October 2019. https://www.northwestharvest.org/updated-food-insecurity-and-poverty-numbers Adobe Stock- U.S. Map

Infographics created in collaboration with Leah Avancini-Cockram.


The color scheme and tile used on the central datum and through material choices reflected the South Park residents, thus emphasizing and celebrating

largely Hispanic background of

the importance of culture and the significance of each individual.

Promoting a healthy and uplifting atmosphere was crucial in an often dreary environment, and was accomplished through the use of

bright accent colors of orange and yellow.

NTS


Floor Plan Process Work

Spatial Diagram of Seating Zones

NTS

A continuous flow was the main spatial concept and is defined by the curves of the central datum, along with the bathroom entrance partition, and reflection basin, as well as by furniture arrangement and orientation. An axis

system based off the column grid system was manipulated to create distinct seating zones that balance each other on opposite sides of the space. Hierarchy in seating zone sizes were based off of the demographics of Seattle’s South Park neighborhood. The design was organized in a way that allows one to retain a sense

connection from any point in the room.

of


Community Dining Zone Perspective

Lounge Zone Perspective

Returning to the initial design focus of diminishing social isolation, seating zones

were distinct yet connected and accessible to all mobility types, offering chances to engage in community as well as providing freedom of choice. To address the acoustics in the space, a biophilic, wooden, acoustical ceiling was installed which not only helped with sound, but also tied residents back to the natural environment of the Pacific Northwest.

NTS

In response to the growing health concerns of high blood pressure and asthma that have plagued the

region, a reindeer moss wall acted as an air filtration system that improved indoor air quality, a reflection basin added humidity to the air, making it easier to breathe, and hues of blue were chosen as paint choices due to their proven ability to lower blood pressure levels.


Final poster presented for the Fusion Project critique.


SKETCHES

Week One: Sketching From Observation: Fruits and Vegetables

Week Two: Sketching From Observation: Miniatures

Week Three: Learning From the Old Masters Works of Vincent Van Gogh: Hind Legs of A Horse, Violinist, Woman Stooping by the Fire, The St. Catharina Church at Eindhoven, Stooping Woman in Landscape

Week Four: Sketching Process: Intentional Doodling

Week Five: Sketching Development: Mark Making


Week Six: Sketching Space and Depth: Thresholds and Passageways


Week Seven: Sketching Clutter

Week Eight: Perspective Sketching

Week Nine: Sketching The Unfamiliar: Altered States

Week Ten: Sketching Existing Places: Plans and Perspectives Owens Dining Hall Side Entrance

Week Eleven: Revisiting a Sketch: Mark Making

Profile for Leigh Ann Stapleton

Fall 2019 Portfolio  

The following publication is a portfolio of interior design work, curated by Virginia Tech Interior Design student Leigh Ann Stapleton durin...

Fall 2019 Portfolio  

The following publication is a portfolio of interior design work, curated by Virginia Tech Interior Design student Leigh Ann Stapleton durin...

Advertisement