Page 1

ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

www.paahytta.no

NR 2 – HØST 2017

FOTO: LEIF MAGNE FLEMMEN

1. - 3. sep

tember 20

Velkommen 17 hyttemesse til n EXPORAMA

SENTERET

Produktr e g is t e r s id e 2 1

De bare MÅTTE se «Skarven» 6 fra rette sida!

S id e

S id e

14

Hun laftet «Norges drømmehytte» helt på egen hånd!

VELKOMMEN TIL HEDDA-TUNET PÅ HYTTEMESSEN OG BLI BEDRE KJENT MED HEDDA OG HEDVIG


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Spread_Messeavisen-2017_høst_500x328.indd 1

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 2


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

VELKOMMEN TIL VÅRT VISNINGSTUN HEDDA HYTTER produserer tradisjonsrike hytter med høy arkitektonisk og byggteknisk kvalitet. I samarbeid med den anerkjente hyttearkitekten Jon Haug utviklet vi HEDDA, som nå er en veletablert klassiker i hyttemarkedet. HEDDA kombinerer det beste fra norsk byggeskikk med fleksible modulløsninger, skreddersøm og taktfull tilpasning til omgivelsene. PÅ VISNINGSTUNET VÅRT på Hellerudsletta har HEDDA nå fått selskap av HEDVIG som et nytt og spennende alternativ. KIMA Arkitektur har skapt en hytte i tråd med den samme norske byggetradisjonen, men med et anderledes og moderne arkitektonisk uttrykk. HEDDA OG HEDVIG er ulike i form og løsninger. Likevel er de begge godt forankret i Hedda Hytters tradisjon for solid norsk håndverk og forutsigbar prosjektgjennomføring.

Velkommen til en hyggelig hytteprat på vårt visningstun på Hellerudsletta! OSLO T 924 41 138 BERGEN T 951 00 341 STAVANGER/SULDAL T 932 57 932 HEDALEN T 61 34 97 80

10.08.2017 11.37

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 3


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Innhold

paahytta.no HØST 2017

24 HYTTAS FØLELSESLIV

14 LAFTET SELV

6 HALLINGSKARVET 14 6 13 22 24 10 MÅTTE SE HALLINGSKARVET

LAFTET DRØMMEHYTTA SELV.

GIR BLAFFEN I BRANNØVELSE!

JA TIL JETS I HELE HYTTEFELTET

1,7 mål stor tomt og 73 kvm arkitekttegnet hytte: kr 2.990.000.

Hyttefolk tror branner inntreffer, bare ikke hos dem selv. Gjør du brannøvelse på hytta?

KREATIVE IMPULSER

Kanskje finner du inspirasjon til litt fornyelse?

UNIK MEDIA AS, Thor Dahls gate 1 - 3, 3210 Sandefjord post@paahytta.no – mobil 91 74 90 55.

Gunhild Momrak tok øksa fatt, laftet og bygde drømmehytta selv.

OPPLAG: Ca 105.000

Kommunen ville grave ned vann- og avløps-ledninger i sårbart fjellterreng, men bøyde av for noe smartere.

FORSKER I HYTTAS FØLELSESLIV

Sosialantropologer snakker med hytteeiere over hele landet – om følelser.

UTGIVER: Unik Media AS PROSJEKTLEDER: Leif Magne Flemmen TEKSTFORFATTERE: Leif Magne Flemmen og Knut Heggenes. TRYKK: Schibsted Trykk AS

&

i hytt vær

– I det store og hele er det tradisjon og nøkternhet som preger kjøperne når de skal velge seg hytte. Selv om stadig flere ser seg om etter en ny stil, søker «grunn-fjellet» seg fortsatt til det kjente og innarbeidede. Det sier Tore Bjørnstad i Hyttemessen AS. Sammen med hyttemessenestor Per Levik åpner han Hyttemessens høst-event på Hellerudsletta 1. september. Stemningen i hyttemarkedet har de siste par årene vært nærmest euforisk. Hytteprodusentene har kjørt fabrikkene hva remmer og tøy kan holde. Også i bruktmarkedet har hytter vært omsatt så det griner – ofte med bud langt over pris-antydning. FLERE FÅR DEL I HYTTE-KULTUREN Per Levik mener det er flere forklaringer på de siste årenes mye omtalte «hytteboom». – Den norske mentaliteten er i stor grad fokusert på friluftsliv og hytte som utgangspunkt for dette. Lave renter, høye boligpriser som gir rom for opplåning og kanskje økende skepsis til å kjøpe fritidsbolig i utlandet, har nok gitt mange flere muligheten til å bli en del av denne ganske særegne norske kulturen. Kanskje er det vi ser også en refleks av at mange par kvitter seg med villaen og satser på hytta som det nye samlingsstedet med venner og familie, sier Levik. BRUKER 53.000 PÅ OPPUSSINGEN Selv om det bygges mye nytt, er hundretusener av hytter av eldre dato – ofte enkle med behov for rehabilitering.

FOTO: FRODE LARSEN/IFI.NO

En av tre har pusset opp hytta det siste året.

Gjennomsnitthytteeieren bruker ca 53.000 kroner når hun/han pusser opp hytta.

– En stor del av de mer enn 450.000 fritidsboligene her til lands er av eldre dato. Generasjonsskifter og hytteeieres ønske om bedre komfort generelt, gir stor etterspørsel etter alt fra bygningsvarer til spesialiserte hytteprodukter. Og det er stor aktivitet rundt omkring. At en av tre hytteeiere har pusset opp hytta det siste året, forteller sitt. Og det blir penger av det både for kjøpere og leverandører. Prognosesenteret har kommet til at «oppusserne» bruker i gjennomsnitt nesten 53.000 kroner på prosessen, sier Levik. POPULÆRT STARTSTED Hyttemessen er stadig et populært sted for å orientere seg i produkter og tjenester som behøves nettopp i oppgraderings- og oppussingsprosessen. Hyttemessen, 1. - 3. september, har nærmere 100 utstillere som representerer alt innen hyttelivet – oppussing, interiør, eksteriør, hytter og tomter. Ps! Hyttemessen arrangeres to ganger i året, helgen etter påske og første helg i september.

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 4


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Norskproduserte forbrenningstoaletter

OVER 55.000 SOLGTE! Nå også med infodisplay!

Trenger ikke vann eller avløpstilkoblinger Kun aske som sluttprodukt For hus, hytte, campingvogn og bobil Barnesikkert Modeller for strøm eller gass

BESTILL PÅ NETT, HENT I BUTIKK!

Høy kapasitet 10 - 12 personer pr. døgn

MESSETILBUD!

Møt oss på Hyttemessen, Exporama Senteret: 20. – 23. april 2017 MADE IN

NORWAY by

Lær mer om Cinderella og finn din nærmeste forhandler på

www.cinderellaeco.com

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 5


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Hyttemodellen Skaret er på 73 kvadratmeter. Carporten inneholder også bod.

Da Jeanette Viggen Andersen og Morten Holestøl så seg om etter hyttetomt, var det ett krav som måtte innfris: De skulle ha fri sikt til Hallingskarvet – fra rette sida.

Det er vel Even Brattbakken, alias Halfdan Hegtun, som tilskrives sitatet om at det ikke spiller noen rolle ”å je bor hen i væla, bære je ser Mjøsa”. Omtrent samme utgangspunkt hadde paret Andersen/Holestøl da de la ut på tomtebefaring i Mortens hjemtrakter i Hol – øverst i Hallingdal. De måtte se mektige Hallingskarvet fra hytta. Og på Holsåsen i Mortens hjemkommune Hol kom de over tomta med den nærmest perfekte utsikten.

ÅPEN HIMLING GIR LUFTIGHET OG GOD ROMFØLELSE.

– Foreldrene mine bor ikke langt unna, så vi hadde et sterkt ønske om hytte nær barndomshjemmet mitt, forteller Morten Holestøl. Han kjenner til flere andre utflyttede fra Hol som har gjort det samme – kjøpt eller bgget ny hytte i traktene. FØRST I FELTET De flyttet inn i sin nye, moderne og arkitekttegnede fritidsbolig til jul. Sivilarkitekten Ingar Dalen fra Ål har satt sitt bumerke på mange hytter i Hallingdal. For tida bygger han ut blant annet hyttefeltet Ureskaret på Holsåsen med en rekke store, fine fjelltomter ca 1000 meter over havet. Ekteparet Andersen/Holestøl var blant de første som flyttet inn i feltet. – Det fine er at tomtene er forholdsvis store og hyttene plassert i terrenget med omtanke både for naturen og hyttebrukerne. Arkitekten har vært opptatt av at hytteeierne skal ha følelsen av å bo for seg selv uten at andre bygg ”trenger seg på” og virker forstyrrende, forteller Morten. Selv har paret en tomt på 1,7 mål og kan knapt se andre hytter i feltet. Skarv-hyttene leveres i flere varianter. Andersen/Holestøl gikk for 73 kvadratmeter store Skaret. Hytta har store vindusflater både på langveggene og i den ene gavlen. Motstående store skyvedører i fasadeveggene henholdsvis mot sør og nord, gir dermed en behagelig gjennomlysning og direkte utgang til terrassene. Her faller det neppe vanskelig å finne et godt skjermet oppholdssted – uansett vindretning.

PÅ HEMSEN ER POTENSIALET FOR SPILL OG LEK STORT.

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 6


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

FOTO:LEIF MAGNE FLEMMEN

EGENINNSATSEN BEGRENSER SEG TIL TERRASSEBYGGING, SOM JEANETTE OG MORTEN NÅ GLEDER SEG TIL Å TA FATT PÅ.

Ett krav trumfet alle de andre

De måtte ha utsikt til Hallingskarvet H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 7


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

KJØKKENET ER LEVERT AV SIGDAL.

Her fra stua har familien Andersen/Holestøl drømmeutsikten til Hallingskarvet. Jeanette har fire måneder gamle Iben på fanget. Aksel er to og et halvt år.

MODUL-PRODUSERT Skarv-hyttene bygges i moduler. Produksjonen foregår i Litauen, er basert 5C7A6915 Egeninnsatsen seg til snekkerlag. terrassepå norske krav og settesbegrenser opp av egne Til grave- og terrengarbeid, bygging, som Jeanette og Morten nå betongarbeid, supplerende snekkerarbeid, elektro- og rørinstallasjon, flisgleder seg til å ta fatt på. legging og eventuell maling benyttes imidlertid lokale fagfolk. Den utvend-ige kledningen er i vedlikeholdsfri lerk, som med tida vil gråne og smått om senn gjøre lite av seg rent visuelt. Hytta de har skaffet seg har fire soverom – to store i 1. etasje og to mindre i andre. Dessuten åpner den store hemsen for allsidig bruk – enten det er for overnatting eller til lek og aktiviteter. – At her er så lyst, luftig og høyt under taket er et stor pre, mener Jeanette.

OVERBYGD INNGANGSPARTI

UTSØKT FINISH PREGER OGSÅ TRAPPER OG VANGER

FAST PRIS – ALT INKLUDERT Paret er svært godt fornøyd med planløsning, design og ikke minst håndverksmessig kvalitet og finish. Morten trekker også fram det fordelaktige ved at de i utgangspunktet fikk seg forelagt et klart definert prosjekt med en fast kostnadsramme. – Ingar Dalen ga en nær sagt absolutt pris på hele prosjektet med tomt, infrastruktur, kjøkken, hvitevarer og all innvendig arbeid inkludert, forteller hytteeierne. I kontrakten var totalentreprisen på 2.990.000 kroner. Jeanette opplevde ikke at de dermed måtte underkaste seg fastspikrede rammer for hytteprosjektet. Her var rom for endringer. ROM FOR JUSTERINGER – Fargene valgte vi selv, likeså andre mindre justeringer. Men prisen den sto fast. Det er godt å være skånet for overraskelser, sier hun. – Og ”ring-hytta-varm” var vel inkludert? – Vi har vårt eget system. Vi ringer svigerfar, ler Jeanette. Men ellers trenger vi overraskende lite energi til oppvarming. Man skulle tro de store vinduene gir mye varmetap, men de isolerer overraskende bra. Når hytta står alene vinterstid, holder med en panelovn og varme på badet. Men når familien er der bruker de ved til oppvarmingen. Området byr på muligheter for allsidige aktiviteter. Flotte maskinpreparerte løyper snor seg i traktene vinterstid. Alpine utfordringer finnes blant annet på Hallingskarvet Skisenter og på Geilo en halvtimes biltur unna. Sommerstid ligger alt til rette for artige sykkelopplevelser. De blir det forresten mange flere av framover. Fiskevann er like i nærheten, og Fagerdalen Støl lokker til seg mange familier hver sommer. Her er det full stølsdrift gjennom hele sommeren.

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 8


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Ring hytta varm Har du allerede en hytte, eller går du med en drøm om å bygge ny? Vi finner den beste løsningen for deg og din hytte

Møt oss på stand nr. 43 MES

SETI

990

LBU

D

ase ,Unit DIY

For B

Røykvarsler

Magnetkontakt

Bevegelsessensor

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 9

Temperaturføler

Stikkontakt


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

INTERIØR CEMO – VANNKOKER/HELLEKANNE I STÅL OG MANUELL KAFFEKVERN Godt med håndbrygget kaffe på hytta. Hellekannen passer til alle typer kokeplater, også induksjon. Kaffekvernen er i glass og akryl, er justerbar og maler alle malingsgrader. woroom.no

OSAKA – HÅNDDEKORERTE KOPPER Fås i 6 ulike mønster og passer like godt til kaffe, som til te eller gløgg. Tåler maskinvask. designtorget.se

BLOOMINGVILLE GLASSKUPPEL MED TREBASE Skap ditt eget stilleben og sett glasskuppelen over. room21.no

RIVSALT FRA HIMALAYA En helt ny måte å salte maten på. Rosa bergsalt fra Himalaya med tilhørende rivjern og bordstativ i ubehandlet eik. designtorget.se

HØST NYTT

LOUNGE – KURVSTOL Ny lounge-stol til hytta, i naturell rattan med understell i matt, sort metall. kollektedby.se

BIRK – ØKOLOGISK BJØRKESAFT MED BLÅBÆR ELLER BRINGEBÆR Friske og gode leskedrikker med bærsmak - helt sukkerfrie. designstjerner.no

LEKKER LYSKJEDE LYSER OPP I HØSTMØRKET Lyskjeden kommer i to str, enten med 20 eller 35 baller. designstjerner.no

SOPPKURV Fin kurv til høstens soppsanking. L28 x B17 x H38 cm. lagerhaus.no

ROMA PUTETREKK I PETROL OG LYSEBLÅTT Med et enkelt grep endrer du hytteinteriøret med nye putetrekk i eksklusiv velour. 45x45 cm. boutique1854.no

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 1 0


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

NYE MODELLER – INSPIRASJON – RÅD

NY HYTTEKATALOG

HUSK!

MIDTHØ

B E S T IL L G NY K ATALO

.no boligpartner

Besøk oss på Hyttemessen Hellerudsletta 1.-3. september Her finner du oss på stand nummer 27. Vi gleder oss til å høre om din hyttedrøm. Ta også turen innom våre visningshytter på Norsk Hyttesenter. Her kan du oppleve den moderne hytta Foris samt besøke Midthø, som er under bygging akkurat nå. Vi ses!

n ege Sjøv

BoligPartner stand nr 27

Eneboliger

5

16 Messehallen 736 m

2

13

736 m2

14

en. utGyldig for én person. Gyldig for én person.ved Kortet fylles på forhånd og leveres ved inngangen. inngang Kortet

person. Kortet

fylles ut på forhånd

fylles ut på forhånd

LETTA

og leveres ved

inngangen.

Navn: ............... ............... ............... ............... .............. ............... ............... ............... ............... Navn: ...................................................................................................................................... ............... ............... ............... ............... ............... .............. E-post: ............... ............... ........... ............... ............... ............... ............... ............... ............... ............... E-post: ................................................................................................................................... ............... ............... ............... ............... ........... Mobil: ............... ............. ............... ............... ............... ............... ............... ............... ............... ............... ............... ............... ............... Mobil: ..................................................................................................................................... ............... ............... ............. ............... ............... Invitert

Navn: ...............

............... ...............

E-post: ............... Mobil:

og leveres

Verdi kr. 100,- Verdi kr. 100,-

............... ...............

.................... av:.................................. .................................. .................................. .................................. ................. .................................. Invitert av:........................................................................................................................................... ...................................................

Invitert av:.................

Åpningstide r høst 2017: Fredag ................. ............................. r høst 2017:Åpningstider 12:00 - 19:00 Åpningstide Lørdag og sønda 12:00 - 19:00 høst 2017: ............................. 17:00 12:00 - 19:00 g ................. 10:00 - 17:00 Fredag- .............................................. Fredag ................. g ................. 10:00 S GRATI Lørdag og sønda Lørdag og søndag ................. 10:00 - 17:00 www .hytt PARKERING eme

P

ssen.no www.hytteme www.hyttemessen.no

ssen.no

P

GRATIS PARKERING

Registrer deg på vår visningshytte Foris, og få gratisbillett til Hyttemessen!

...

P

GRATIS PARKERING

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 1 1

4

6

787 m2

7

SOLGT

830 m2

12

750 m2

11 SO813 LGmT

Friområde lek

,Verdi kr. 100

801 m2

Labbvege n

747 m2

Gyldig for én

3

880 m2

m2

X MEETING

765 m2

840 m2

Tomannsbolige r

2

1

827 m2

15 LGT SO 731

1.-3. SEPTEMBER R 1.-3. SEPT EMBE PT X MEETING POINT, HELLERUDSLETTA EMBER 1.-3. SE UDSLETTA X MEETING POINT, HEL LERUDS POINT, HELLER

Foris

Midthø

2

841

603 2 2 785 mm

37

641 m2

9

807 m2

10 35

836 m

Friområde lek


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

BLÅNE LUFTIG 2

Romslig hytte med store vindusflater Skeikampen – 5 soverom 141,9 m2 BRA

Tverrlia – 4 soverom 149,2 m2 BRA

Gålå – 3 soverom 96.9 m2 BRA

– Helnorsk hyttedrøm

igt.no

Eikås hytter

Vi gleder oss til å vise deg våre modeller på den store hyttemessen! Du finner oss i vår visningshytte Tverrlia på hyttesenteret, samt på stand 46 i messehallen. Ta gjerne kontakt for avtale.

Blåne luftig 2 er moderne og romslig. Store vindusflater på begge langveggene i stuen lar lyset strømme gjennom hytta. God plass til en stor familie, med tre soverom og to hemser. Hytta egner seg like godt ved sjøen som på fjellet!

Vi vet ikke hva du drømmer om...

Vi ser frem til å møte deg!

...men vi kan bidra med inspirasjon i form av våre mange hyttemodeller, tilbygg og anneks. Bli inspirert på blåne.no

Eikås Hytter & Hus AS eikas@eikas.no / Tel. 38 34 95 00

Besøk oss på høstmessen på Norsk Hyttesenter, Hellerud, 1.-3. september

eikas.no

igt.no

TLF. 932 14 866 | POST@BLANEHYTTER.NO | BLÅNE.NO

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 1 2


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Nei, ikke lurt å evakuere fra et loftsvindu med hodet først.

Føtter først!

Å løpe ut en verandadør hvis det brenner, går stort sett greit. Men å evakuere gjennom et hemsvindu kan være ganske krevende.

Kjør brannøvelse på hytta! Potensielle brannkilder er mange på hytta. Men har du tatt faren på alvor og kjørt en brannøvelse med hele familien?

– Så store som hyttene etter hvert er blitt med mange rom og flere etasjer kan forholdene fort bli uoversiktlige. Alle bør vite hva de skal gjøre om det begynner å brenne, sier informasjonsrådgiver Tor Erik Skaar i Norsk brann-vernforening til hytteavisen.no Brann skaper en stressituasjon hvor vi lett treffer fatale valg. Å øve på en slik eventuell situasjon anser han som et viktig tiltak, men han tror ytterst få tar bryet med å øve. HEMSEN – EN BRANNFELLE Mange hytter er utstyrt med trange hemser, og disse kan i gitte situasjoner være rene brannfeller. Noen har ikke fluktveier i det hele tatt, andre har små vinduer som kan være svært vanskelige å ta seg ut gjennom. På en mindre familiehytte vil det kanskje være forholdsvis lett å komme seg ut fra rommene i første etasje. Men ofte er det også noen som sover på hemsen. I en kritisk situasjon kan det vise seg umulig for dem å ta seg ned og ut ytterdørene. Da er hemsvinduene eneste rømningsvei. Vi ba en familie gjøre testen og øve på situasjonen. MED HODET FØRST? Å feste og kaste ut brannstigen gikk greit. Men den første som skulle ut, skjønte ikke umiddelbart at han måtte evakuere gjennom vinduet med beina først. Men selv når du klatrer ut på den riktige måten, kan det være ganske

plundrete å finne trinnene og komme hurtig ned. Alt gikk lettere andre gang. Å teste brannslukningsutstyret sammen med barna er også en viktig øvelse. Materiellet bør være på et godt synlig sted. Alle i familien må vite om dette. Når barna er store nok til å forstå hvordan et brannslukningsapparat eller en husbrannslange virker, bør de også lære å bruke dette. BATTERI TAPPES FORT I KULDE Alle hytter og fritidsboliger skal ha minst én røykvarsler i tillegg til husbrannslange eller brannslukningsapparat. – Det aller viktigste er å sjekke at røykvarsleren virker. Mange hytter står tomme store deler av året, og batteriet tappes fort i vinterkalde hytter, for-klarer Skaar. Har du vært borte fra hytta en uke eller to, bør du alltid sjekke røykvarslerne. Når batteriet er tomt, fortsetter varsleren å med et pipende varsel. Men også dette trekker strøm. Uten at du legger merke til det kan batteriet derfor ha blitt helt flatt mens du var hjemme. Når han selv forlater hytta, tar han alltid ned røykvarsleren og plukker ut batteriet. – Når jeg kommer neste gang, ligger røykvarsleren på stuebordet. Da er den lett å få øye på, og det er enkelt å sjekke om den virker eller om batteriet må byttes. Dette er en grei rutine, mener han.

K I LD ER: w w w. s e c t o ra l a r m . n o / w w w. b ra n n v e r n f o re n i n g e n . n o / w w w. i f. n o / b ra n n l e ke n

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 1 3


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

FOTO: KNUT HEGGENES

STEDET HVOR HUN VILLE BYGGE HYTTE, FANT HUN INNE PÅ HEIA ALLEREDE SOM SMÅJENTE.

Hun tok øksa i hånd

og laftet

drømmehytta selv! H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 1 4


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Gunhild Momrak laftet selv sin lille perle av ei hytte, som hun satte opp inne på heia. Det er blitt hennes ladestasjon i livet. På vei oppover stien sjekker Gunhild molteblomstene, forteller om hvitlyngen og tar seg en sup friskt fjellvann i bekken. Til daglig leder hun på familiebedriften Momrak Verkstad. Nå har hun tatt seg fri resten av dagen. Gode medarbeidere tar seg av dagens bilkunder. Det er en solrik dag. Hytta og heia kaller.

En lunsj med egendratt fisk, brød og bacon smaker topp i solveggen på hytta.

TOK LAFTEKURS Hytta er enkelt og smart innredet. Ingen tilfeldigheter. Med bare ett rom er det viktig å utnytte plassen godt. Gunhild hadde tanker om å bygge ei større hytte etter hvert, og at denne skulle bli et anneks på sikt. Det har rett og slett ikke vært behov. Her overnatter 4–5 stykker uten problemer. Sosialt og veldig hyggelig, forteller hun.

Turvenn og kompis Sita (8) jumper oppover berga. Gunhild følger lett etter. Formen er det ingenting å si på. 61-modellen er i farta. Humøret spiller som solstrålene.

Kaffen er allerede satt på og det freser i smøret i panna. Hvordan kom hun på å lafte den selv?

”NORGES DRØMMEHYTTE” Turmålet er 15 kvadratmeter med lykke, tre kilometer fra nærmeste bilvei på heia mellom Fyresvatn og Nisser. Der ligger nemlig hytta som ble kåret til ”Norges drømmehytte” av bladet Hytteliv i 2013. Laftebua er Gunhild Momraks eget verk.

– Jeg hadde vært på laftekurs tidligere. I 1994 ble det arrangert et nytt kurs. Det var da jeg fikk ideen til å lafte meg ei egen hytte samtidig som jeg tok kurset. Brukte nesten alle kvelder i tillegg til kurskvelden – og jeg kom i mål. Veldig moro. Så må du få med at jeg fikk veldig god hjelp underveis med å sette den opp. Lafta ble flydd inn med helikopter.

Vi har for lengst forstått at vi er på tur med ei handykvinne. Biler, hus eller hage. Det meste har hun greie på. Vann og sol er to sterke krav til både hus og hytte. Resten fikser hun selv med god hjelp. DET VAR NÅ DRØMMEN MIN DET Gunhild og Sita hopper lett over den lille bekken og rusler det siste lille stykket bort til hytta. – Hvorfor ble det akkurat her? – Det var nå drømmen min det, da. Å bygge hytte akkurat her mellom de to vannene på familiens grunn. Jeg var vel bare 8–9 år da jeg tenkte: «Her vil jeg ha ei hytte». Da jeg snakket med far om at jeg hadde fryktelig lyst til å bygge hytte på heia, sa han bare at jeg skulle finne meg plassen jeg ville ha. Et enkelt valg. INGEN TILFELDIGHETER Døra låses opp og de 15 kvadratene ønsker velkommen. Det er ett rom med en kjøkkenkrok, køyesenger og et koselig bord med stoler. – Her har jeg alt jeg trenger. Ren luksus med uthus i tillegg. Der er det en dusj, en do og en vask. Et solcellepanel fikser litt strøm til lys og det som trengs. Du får en god og sterk følelse av frihet her. Det er både det å gå på tur, komme tett på naturen og ha et fristed fra jobb og daglige gjøremål. Jeg er fryktelig glad i denne plassen.

Endelig er Gunhild og Sita framme på hytta – kompisenes eldorado. Hytta ble laftet opp i 1994 på et kurs i bygda. I 2013 ble den kåret til «Norges drømmehytte» av bladet Hytteliv.

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 1 5


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Tre kilometer fra bilvei til hytta – det er som det skal være, og en liten båt og et snekra stupebrett gjør Tarmen (vannet) til et fredelig fristed for bading og fiske – eller så tar Gunhild bare en stille formiddag i drivende båt.

– Nå ønsker jeg meg ikke noe større hytte. Det er sikkert.

Vask, dusj og do er i uthuset.

NYTE NATUREN VI HAR TETT PÅ OSS Gunhild smiler godt og ler litt når hun tenker tilbake på både byggepro--sessen, kåringen til ”Norges drømmehytte” og mange gode minner på hytta som ligger mellom vannene Flågjæva og Tarmen. At det er gjevt å være der, er ikke vanskelig å forstå. Og i Tarmen har Gunhild sin egen badeplass, båt og fjellørret. Med 40–50 døgn på hytta i løpet av året og tur med Fyresdal Turlag hver tirsdag, er det ikke rart formen er god. Gunhild har vært en ressurs i turmiljøet i bygda i hele sitt voksne liv. I 2009 vanket det også en fortjent kulturpris. I tillegg til turer i området rundt Fyresdal, er det blitt opplevelsesrike turer til både Svalbard og Kilimanjaro med turgjengen hun er med ifra Grenland. STØRRE HYTTE? ”ER JO MEST UTENDØRS” – Men du, helt ærlig. Hadde det ikke vært greit med litt større plass og enklere atkomst? Nystekt ørret, bacon, brød og moltesyltetøy kommer ut på krakken i solveggen. Pur luksus for en bladfyk. – Nå ønsker jeg meg ikke noe større hytte, nei. Det er sikkert. Jeg er jo mest utendørs eller sover når jeg er her om det er alene eller med venner. Her er det lett og kjapt å fyre opp, lett å gjøre rent og du kan godt ta en kveldstur om du vil. – Hva tenker du om hyttepalassene på både 200 og 300 kvadratmeter som enkelte bygger i fjellheimen? – Jeg kan ikke si annet enn at jeg blir litt provosert av de aller største hyttene. Vi har nok blitt litt kravstore som nasjon og et litt for ting-fokusert samfunn. Kan jo forstå at en familie må ha litt plass, men vi kunne nok som regel klart oss med litt enklere standard og litt mindre størrelse på gjennomsnittshytta.

– Her har jeg alt jeg trenger, sier Gunhild Momrak.

HJELPER MEG Å DRIKKE OPP ØLET Gunhild trives like godt på hytta alene som sammen med venner. Begge deler gir ro og påfyll. Hun er eneboer i huset sitt i Fyresdal sammen med Sita, men har fem søsken, hele 15 tantebarn og to «bonusbarn», som gir mye glede. – Jeg har en veldig stor og god familie og mange gode venner. De er ofte med på hytta for å fiske, plukke molter, slappe av og hjelpe meg å drikke opp ølet! – Det er rart det hvordan du kan kjenne at en fin helg på hytta lader batteriene – i alle fall mine. Du er så god i skrotten dagen etter at du har vært på en solid tur. Og så møter du aldri sure folk på tur. Alle har lyst til å slå av en prat. Og praten er alltid positiv. Jeg sier til kjente at det ikke er lov til å gå forbi uten å stikke innom for å slå av en prat. SITA ER EN KJEMPEKOMPIS Både snøskuter og rovdyr blir tema etter god mat. Selv kjører Gunhild skuter inn til hytta når det er behov om vinteren. Alt med måte beskriver vel holdningen både til motorferdsel i utmark og rovdyr. Det handler om å nyte, bruke og bevare. Sita skakker litt på hodet. Hunden er Gunhilds faste følgesvenn. Det er som den senser at det lir mot hjemtur. – Sita er en kjempekompis. Klart det er veldig stas å ha med seg hund når du ikke har med familie eller venner. Vi koser oss sammen. Det er sikkert. Nøkkelen vris rundt og bekken ser på ny skyggen av en sann naturelsker.

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 1 6


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Ring Hytta Varm Vi nordmenn har et lidenskapelig forhold til hytta vår. Vi drar til hytta for å koble av og lade batteriene etter en travel og hektisk uke. Så hvorfor komme frem til en kald hytte? Sikom GSM ECO Comfort er en av våre populære sentralenheter som selvfølgelig styres fra vår app.

Trådløs stikkontakt for styring av alle typer panelovner

Sikom Plug-In modul for BEHA panelovner

Sikom plug-in modul for GLAMOX panelovner

Sikom AS - Neptunveien 6 - 7652 Verdal Tlf: 740 85 960 - post@sikom.no - www.sikom.no

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 1 7

Sikom termostat for styring av varmekabler


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

D U B L I T E S S E M mber 1. – 3. Septe

-25% e prisliste

på veiledend

, 9 2 2

NORDPEIS OG NORSK KLEBER

380,HARDVOKSOLJE

Veil:

35.990-,

Topoil 3058, matt • Spesialolje for benkeplater og annet interiør av tre • 0,5 ltr • Fargeløs • Matt 29928520

52.000,PEIS

Veil:

Monaco Høy Base • Nominell effekt: 8 kW • Maks vedlengde: 50 cm • Røykuttak: Topp og bak, Ø 150 mm 500325

139-, 227,VASK OG PLEIEMIDDEL

Veil:

1 L, 8016 Fargeløs • Renholdsmiddel for rengjøring av alle treoverflater behandlet med Hardvoksolje, naturolje og lakk 25553504 Møt også våre gode samarbeidspartnere:

Besøk oss på

Stand 33 i hall 1

61 22 00 00 www.gaus.no Tlf.

269-,

RENS OG RENGJØRINGSVOKS

3029 1L Klar/ 3087 1L Hvit 25553520 | 25553538

Våre varehus: Dombås | Lom | Otta | Vinstra | Ringebu | Hafjell | Gausdal | Lillehammer Mesnali | Rudshøgda | Gjøvik | Elverum | Jevnaker | Jessheim | Årnes

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 1 8

28.590-,

38.125,KLEBERSTEINSOVN

Veil:

Octo + 110 m/2 sideglass • Effekt: 3-8 kW • Vedlengde: 30 cm • 50 x 50 x 110 cm 90008318


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

% 0 -5

-20% e prisliste

på veiledend

RØROS DØRER

Ytterdører

e prisliste

på veiledend

er Trendy farg t panel Ferdig beise

169-, Fra

RØROS VINDUER

Røros Vinduet Isoler og Original koblet

4.290-,

4.990,GASSKOMFYR

Veil:

Chef Pro Hvit/Sort 50 cm

11.990-,

27.900-,

6.990-,

ENTRY 140W M/BATTERI 44205560

Wallas 40 Hvit m/ 30l tank+ fjernstarter 42065898

Ventus 100 - toppkontroll, hvit 50763213

13.990,SOLENERGIVERK

Veil:

31.900,PARAFINOVN

Veil:

7.990,GASSKJØLESKAP

Veil:

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 1 9

BEISET FURUPANEL

Dimensjon 14x120 mm 6 standard farger – inspirert fra naturen Profiler: Skygge skrå/ Faspanel/ Slettpanel

ALT AV BYGGEVARER TIL HYTTA? Se fraktbetingelser på gaus.no


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

01.-03. SEPTEMBER -----------------------------------------------

X MEETING POINT H E L L E R U D S L E T TA

Velkommen til hyttemessen 2017! Exporama bytter navn

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I august 2017 vil X, tidligere kjent som Exporama på Hellerudsletta, stå ferdig i helt ny drakt med sine nyoppussede 20 000 kvadratmeter.

Hyttemessen på X Meeting Point, Hellerudsletta

Åpningstider:

En inspirasjonsarena for alle som har dragning mot hyttelivet, enten man allerede har sitt feriested eller planlegger å bygge nytt. 1.-3. september vil en lang rekke av hytteprodusenter, tomteutviklere, eksteriør- og interiørbedrifter vise hva de har å by på, samt at fagfolk og rådgivere innenfor hyttebransjen er tilstede for å dele sin kunnskap.

Fredag ........................................ 12:00 - 19:00 Lørdag ........................................ 10:00 - 17:00 Søndag ....................................... 10:00 - 17:00

For mer informasjon, se www.hyttemessen.no

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 2 0

Inngang kr 100,-

Gratis parkering på nedre parkeringsplass ved Norsk Hyttesenter under messen.


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

PRODUKTREGISTER STAND NR:

ANNEKS / STABBUR: BoligPartner Buen Gruppen Buen hytter & hus AS Drammens Hus og Hytter AS Espegard AS Eventyrhytter Hedda Hytter Norsk Hyttesenter Saltdalshytta Tinde Hytter Villa Hytte og Fritid AS Østlaft Bygg AS

boligpartner.no buengruppen.no buen.no dhh.no espegard.no eventyrhytter.no hedda.no norskhyttesenter.no saltdalshytta.no tindehytter.no willasol.no ostlaft.no

27 52 1 U5 4 13 17 NH 25 41 55 og U3 44

BADEROM / BADSTUE: Uvdal Snekkerverksted Villa Hytte og Fritid AS

uvdals.no willasol.no

79 55 og U3

BYGGEVARER / TREVARE: Bergene Holm AS Byggma ASA Gausdal Landhandleri Stoneart AS Trysil Trevare AS Vyrk AS ENERGILØSNINGER: Gausdal Landhandleri Hyttebua AS Hyttebutikken Stabekk AS Power Controls AS Strømløs.no Zolas Energi GASSPRODUKTER: Gausdal Landhandleri Hyttebua AS Hyttebutikken Stabekk AS Villa Hytte og Fritid AS HYTTER: BoligPartner Buen Gruppen Buen hytter & hus AS Drammens Hus og Hytter AS EBK Hytte Eiken Hytter AS Eikås Hytter og Hus AS Eventyrhytter FH Gruppen Fiskarhedenvillaen Hedda Hytter Hol Bygg AS Jøra Bygg AS Kvitsand Hytter AS Massive Wood Construction AS Norske Fjellhytter AS Norsk Hyttesenter Pro-Nor Nordic AS Saltdalshytta Sanderstølen Utviklig AS Tinde Hytter Tveitabru Bygg AS Østlaft Bygg AS HYTTEUTBYGGING/-TOMTER: Askengren Fastighetsmäklare Aurdal i Valdres BoligPartner Buen Gruppen Buen hytter & hus AS Drammens Hus og Hytter AS FH Gruppen Gamlestølen Drift AS Geilo Fjellandsby Grindafjell AS Hedda Hytter Hol Bygg AS Høgevarde AS Høyset Panorama AS Jøra Bygg AS Kvitsand Hytter AS Kyrkjestøyl Service AS Lygnalia Grunneierlag Mosetertoppen Hafjell AS Måsafjell Utvikling

bergeneholm.no byggma.no gaus.no stoneart.no trysiltrevare.no vyrk.no

78 64 33 U1 47 29

gaus.no hyttebua.no hyttebutikkenstabekk.no powercontrols.no stromlos.no zolasenergi.com

33 3 7 38 56 45

gaus.no hyttebua.no hyttebutikkenstabekk.no willasol.no

33 3 7 55 og U3

boligpartner.no buengruppen.no buen.no dhh.no EBK-hytte.no eikenhytter.no eikas.no eventyrhytter.no fhgruppen.no fiskarhedenvillan.no hedda.no hol-bygg.no jora-bygg.no kvitsand.no mwc.no norskefjellhytter.no norskhyttesenter.no t-design.no saltdalshytta.no sanderstolenhytter.no tindehytter.no tveitabru.no ostlaft.no

27 52 1 U5 37 59 46 13 62 70 17 75 40 72 11 28 NH U2 25 23 41 31 44

askengren.com aurdal.no boligpartner.no buengruppen.no buen.no dhh.no fhgruppen.no gamlestolen.no kikut.no grindafjell.no hedda.no hol-bygg.no hogevarde.no hoyset.no jora-bygg.no kvitsand.no ob-holding.no lygnalia.no mosetertoppen.no norskefjellhus.no

65 21 27 52 1 U5 62 2 53 20 17 75 16 19 40 72 35 60 54 74

STAND NR: Nesfjellet Eiendom AS Norgesski AS Norske Fjellhytter AS Norsk Hyttesenter Saltdalshytta Sanderstølen Utviklig AS Setten Hyttepark Skeikampen Fritidseiendommer SA Sørbølfjell AS Tinde Hytter Trysilsetra Tveitabru Bygg AS Vaset Utbyggingsselskap AS Volden i Valdres Østlaft Bygg AS

nesbyenfjellandsby.no norgesski.no norskefjellhytter.no norskhyttesenter.no saltdalshytta.no sanderstolenhytter.no settenhyttepark.no skeikampeneiendom.no sorbolfjell.no tindehytter.no trysilsetra.no tveitabru.no vaset.com voldenivaldres.no ostlaft.no

36 54 28 NH 25 23 32 34 8 41 86 31 22 30 44

HYTTEUTSTYR: Espegard AS Gausdal Landhandleri Hyttebua AS Hyttebutikken Stabekk AS Villa Hytte og Fritid AS

espegard.no gaus.no hyttebua.no hyttebutikkenstabekk.no willasol.no

4 33 3 7 55 og U3

INTERIØR: Devlon Norge Kristen Stavdahl Madsen Design AS Sølvesen Myhre Berntsen Antikviteter Uvdal Snekkerverksted Vidcom Marketing AS

devlon.no naturkunst.no madsendesign.no smbantikviteter.no uvdals.no vidcom.no

69 80 85 26 79 26

OVNER/PEISER: Gausdal Landhandleri Villa Hytte og Fritid AS

gaus.no willasol.no

33 55 og U3

SIKKERHET: DEFA AS Services if Sector Alarm AS Sikom AS YouPark AS

hyttami.no if.no sectoralarm.no sikom.no norgesbom.no

43 5 58 12 57

STRØMAGGREGATER: Hyttebua AS Hyttebutikken Stabekk as Power Controls AS

hyttebua.no hyttebutikkenstabekk.no powercontrols.no

3 7 38

TAK: Grønn Vekst Stoneart AS

grønnvekst.no stoneart.no

14 U1

TIDSSKRIFTER: Bolig & Hytteinformasjon AS Hytteavisen.no Hyttemagasinet På Hytta

hytteinformasjon.no hytteavisen.no hyttemag.no paahytta.no

0 0 10 0

TOALETTER: Cinderella Eco Solution AS Hyttebua AS Hyttebutikken Stabekk AS

cinderella.as hyttebua.no hyttebutikkenstabekk.no

9 3 7

VANNFORSYNING: Haugrud Brønnboring AS Skandinavisk Kommunalteknikk AS

vassboring.no sktnorge.no

15 77

bnh.no canaldigital.no

67 24 51 73 49 50 82 61 63 18

ØVRIGE HYTTEPRODUKTER: Birger N. Haug AS Canal Digital Norge AS Euro cheese AS J.E. Trading Norsk Hyttelag AS Skousen Spekestua Trimakk NOR AS Tønnevold Agenturer - Winzo Visit Valdres

allekanleke.no norskhyttelag.no skousen.no facebook.com/Spekestua/ vorwerk.no tonnevoldagenturer.no valdres.no

Standnummer som begynner med U er ute. Standnummer som begynner med NH er i Norsk Hyttesenter

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 2 1


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

FOTO: LEIF MAGNE FLEMMEN

EN GRÅVANNSRENSETANK GRAVES OFTE HALVVEIS NED I GRUNNEN. LØSMASSE FYLLES OPP RUNDT SÅ BARE LOKKET PÅ TANKEN ER SYNLIG. MEN LOKKET VELGER MANGE Å SKJULE UNDER EN LITEN PLATTING.

Ål droppet dyrt kommunalt avløp, lot 130-140 hytteeiere skaffe seg Jets Stopp en hal, utbrøt hytteeierne i Sangefjell i protest da Ål kommune ville anlegge et svært kommunalt avløpssystem i fjellet. Både kostnadene og raseringen av fjellnaturen skremte. – Hytta vår var ny i 1973. Hvis jeg summerer alle feriene, har jeg bodd her i minst fem år, mener Steinar Gundersen.

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 2 2


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Politikerne med ordfører Ivar Magne Breviks i spissen lot seg etter hvert overbevise om at en desentralisert løsningen med Jets var den beste.

av Jets eksperter. Orienteringen gjorde inntrykk. Kommunen skrinla planen om et kommunalt prosjekt. I 2013 ble tillatelse gitt til en storstilt, helprivat utbygging med Jets i alle hytter på Sangefjell.

– Det var en krevende prosess, for kommunen var veldig innstilt på ville grave ned egne rørledninger og knytte hyttene til det kommunale renseanlegget. Vi hytteeiere hadde imidlertid satt oss godt inn i alternativene, forteller Steinar Gundersen. Den gang var han styreleder i hyttevelet. Han var den første som fikk innlagt Jets-toalettløsningen, gråvannsrenseanlegg samt ny, større kloakktank.

– SE PÅ USTAOSET, SA VI – Et annet og minst like viktig moment i argumentasjonen fra vår side var de konsekvensene anleggsarbeidet ville ha for den sårbare fjellnaturen her 1000 meter over havet. Vi anbefalte administrasjon og politikere å ta turen til Ustaoset og med egne øyne se hvor ille det ville bli, forteller Gundersen.

– SKRIKER ETTER Å FÅ JETS-TOALETTET. Han hører ikke annet enn lovord fra hytteeierne.

Om de tok turen vet han ikke. Men at de snudde og godkjente et privat opplegg som dette fortjener respekt, mener Gundersen.

– Vi er kjempefornøyde. Og de som ikke har fått Jets-toalettet i hus, skriker etter å få det, ler Gundersen. Selv har han hatt Jets i fire år. Han har ikke hatt en øre i ekstra utgifter på anlegget. Tvert mot er hyttedriften blitt mye rimeligere takket være det nye anlegget, mener han. – Tidligere måtte vi tømme kloakktanken fire ganger i året. Det kostet rundt 4000 kroner hver gang. Jets bruker forsvinnende lite vann i utskyllingen, toalettet er jo vakuumdrevet som på fly og cruiseskip, så nå tømmes den 3000 liter store tanken bare en gang i året. Da er den bare halvfull, forteller hytte-eieren begeistret.

– Jeg har i grunnen aldri studert dette styringspanelet,det har ikke vært nødvendig, sier hytteeier Gundersen. Men nå ser jeg at det kan kobles til fire toaletter her.

KOSTER BARE 1/3 AV DET KOMMUNALE Jets-løsningen har erstattet mange gammeldagse do og toaletter rundt omkring i grisgrendte hyttefelt. Det spesielle med Sangefjell var hytteeiernes unisone beslutning om å gå for én og samme løsning på gråvanns- og kloakk-problematikken. 130-140 anlegg skal på plass. – Holdt opp mot kostnadene ved et kommunalt anlegg var valget ikke vanskelig. Vi fikk en konsulent til å kalkulere hva den enkelte ville måtte legge ut hvis kommunen skulle føre sine rør inn til hvert hyttetun her i Sangefjell. Minst 300.000 kroner, var hans estimat. Å betale ca 100.000 for et komplett Jets-anlegg lød mye hyggeligere, sier Gundersen. Men kommunen måtte overbevises. Gundersen framhever ordfører Ivar Magne Breviks rolle som spesielt viktig. Han syntes argumentene hytteeierne framførte var fornuftige. I teknisk utvalg møtte ordføreren sammen med en

To tanker skal ned i bakken. Den ene er denne gråvannsrensetanken (på bildet), som renser og filtrerer alt vann før det siver ut i en avrenningsgrøft. Den andre er for kloakk. I Sangefjell blir Jets-toalettene ofte knyttet til allerede eksisterende kloakktanker.

Stivbeinte kommuner – Jets-produktene er så godt utprøvd og robust at det er en fornøyelse å treffe brukere og kunder på Hyttemessen, sier salgssjef Håvard Veddegjerde.

– Det største hinderet for at flere hytter og hytteområder kan få på plass miljø- og kostnadsgunstige kildeseparerende avløpssystemer, er mistroen rundt i kommunene, sier Håvard Veddegjerde. Han er salgssjef for Jets’ satsing mot hytter og hus. Jets er et lukket system. Men rundt i mange hytteområder står eldre lukkede tanker, der kommunene mistenker at folk lager hull slik at kloakk siver ut i grunnen. Altså nærer man skepsis selv til nye, moderne systemer basert på lukkede tanker. – Denne mistroen hindrer at mange hyttefelt raskt kan få i stand et godt avløpssystem, for eksempel basert på Jets’ særdeles vannbesparende vakuumtoalett, sier Veddegjerde. Kommuner flest tenker fortsatt i tradisjonelle baner og ser oppsamling gjennom store rørledninger til et sentralt renseanlegg som eneste løsning. – De bryr seg dessverre forsvinnende lite om naturinngrepene. For når rørene skal legges kommer man ikke akkurat med minigraver. Store maskiner ruller

inn, spretter opp terrenget og etterlater seg anleggsgater og sår som naturen bruker årevis på å lege, sier Veddegjerde. Heller ikke økonomisk er det fornuft i slike løsninger, legger han til. Mens et Jets-toalett bruker 0,6 liter i en utskylling, bruker vanlige vanntoaletter inn til seks liter. I det store bildet er utskyllingen en ikke ubetydelig del av det generelle vannforbruket, som noen steder er så høyt at man til tider rett og slett tømmer grunnvannskildene. Dette skjer blant annet på Beito. – Med Jets-løsningens beskjedne vannforbruk, trenger hytteeieren kanskje bare en eneste tanktømming i sesongen. Med ordinært vannklosett ville tanken måtte tømmes fire ganger i samme periode. Han berømmer pionérene i Sangefjell for at de fikk kommunen til å skrinlegge ideen om kommunalt anlegg i det sårbare fjellterrenget og gå for en desentralisert løsning på hver tomt. Men noe skjer også andre steder. I miljølandsbyen Gaia Homes i Alvdal bygges nå 40-50 eneboliger basert på Jets-systemet – dvs uten tilknytning til det offentlige nettet.

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 2 3


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Værdingser for værnerder Været er ikke uten betydning når hytteturen planlegges. En moderne værstasjon er nærmest blitt en ”må-bare-ha-det”-dings for mange hytteeiere – nyttig allerede før turen har startet.

NETATMO WEATHER STATION RAIN GAUGE Kr 698,- (komplett.no)

NETATMO URBAN WEATHER STATION er værstasjonen som gir deg en presis værrapport fra hytta før turen starter hjemmefra. Apparatet kommuniserer trådløst med en uteenhet, og informasjonen formidles direkte til smarttelefonen. Er det viktig å peile vindretning og måle vindstyrken, får du bistand av NETATMO WIND GAUGE. Målingen skjer ved hjelp av ultralyd. Faktaene får du rett på mobilen, naturligvis. Med et annet Netatmo-produkt, WEATHER STATION RAIN GAUGE, kan du måle og få rapport om nedbørmengden.

NETATMO URBAN WEATHER STATION Kr 1388,- (komplett.no)

VAKUUMTOALETT TIL HUS OG HYTTE -selv uten innlagt vann og strøm

gråvann

til infiltrasjon

sva v rtv va vann ann

tømming

tømmes etter behov

Kombiner Jets™ vakuumtoalett med gråvannsrenseanlegget Ecomotive™ A02 for et komplett kildeseparerende avløp

www.jetshytte.no

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 2 4

NETATMO WIND GAUGE Kr 989,- (komplett.no)


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

TREÅRIG FORSKNINGSPROSJEKT I GANG:

FOTO: HÅKON HARRISS

Professor Marianne Lien i samtale med en av hytteeierne som intervjues i forbindelse med det store hytte-forskningsprosjektet.

Hytta er full av følelser, nå skal de utforskes!

Skjønnlitterære forfattere, historikere, teknokrater og humorister har skrevet bindsterkt om den erkenorske ”hytta”. Men for første gang kaster nå en gruppe sosialantropologer sitt forskerblikk på fenomenet. Professor Marianne Lien og den britiske antropologen Simone Abram, assistert av doktorgradsstudenten Anita Nordeide, skal gjennom et treårig grunnfors-kningsprosjekt studere familie- og slektsforhold med utgangspunkt i hytta. Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd. HYTTA FORENER OG SPLITTER – Vi skal intervjue hyttefolk – hytteeiere og brukere av familiehytta – over hele landet. Dette er et kvalitativt prosjekt der vi samtaler med informantene om deres forhold til hytta og om samvirket mellom de som bruker den. Vi søker å belyse alle sider av brukernes tilknytning til fritidsboligen og forholdet dem i mellom – hva som forener og hva som splitter, forteller professor Lien ved Sosialantropologisk Institutt ved Universitetet i Oslo. Hytta som sådan står altså ikke i fokus, sier britiske Simone Abram. Hun vært fascinert av den norske hyttekulturen i rundt ti år og har skrevet to vitenskape-lige artikler om fenomenet hytte. – Den har jo en ganske spesiell og stor plass i den norske bevisstheten. Sett utenfra rommer hytta det eventyrlige så vel som det eksotiske. Ja, den er på flere måter fortellingen om Norge som nasjon, mener Abram. I prosjektets antropologiske perspektiv gjenspeiler hytta på en særegen måte hvordan familier og familiemedlemmer forholder seg til hverandre. DRØMMEN OM DET PERFEKTE Feltarbeidet startet i vår. De tar utgangspunkt i hytta og intervjuer hyttas eiere og brukere, men de undersøker også hytta i seg selv. Hyttevegger kan fortelle

mye, sier Lien. Alle tre deltar i arbeidet – noen ganger sammen, andre ganger hver for seg. Allerede nå sitter de inne med mye interessant materiale. – Hva kjennetegner hytte-familiene – harmoni eller konflikt? – Begge deler. Hytta kan være rammen om det fineste felleskap. Den representerer ofte håpet om hyggelige familiesamvær, om å være slektens samlingssted og tumleplassen for barnebarna. Forestillingene om hva hytta kan bety for de som har tilhørighet til den, kan være svært sterke. Hytta huser drømmen om det perfekte familielivet: ”Bare vi får oss hytte, blir alt bra.” Når det er sagt ser vi at den også kan stå i sentrum for de mest uforståelige og uforsonlige konflikter. Det kan være fordi hytta noen ganger simpelthen representerer en stor økonomisk verdi, men også fordi de immaterielle verdiene samtidig er så sterke, sier Marianne Lien. PENGER OG FØLELSESKAPITAL Dette skjer rimeligvis når arv blir et tema. Da kommer gjerne også ”skrekkhistoriene”, de som har potensiale til å rive familieforhold i filler og anrette varige skader i relasjonene. – Hytta har ofte et liv på mye mer enn 80 år, det er dermed et liv som strekker seg lenger enn hyttebyggernes. Ett er at den kan representere en betydelig økonomisk verdi. Men den rommer også en følelsesmessig kapital, og visjoner om slekt og familiesamhold. Det kan komme til uttrykk ved utsagn som at ”hytta ble jo bygget for at vi alle skulle være sammen her”. Mange har sterke barndomsminner knyttet til stedet. Kanskje var det her de lærte å svømme eller her de hadde de fineste opplevelsene med besteforeldrene.

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 2 5


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS FOTO: MARIANNE LIEN FOTO: STEEN STEENSEN

Her møter antropologene Simone Abram (th) og Marianne Lien en bestemor med sitt barnebarn på en familiehytte som ble besøkt i vinter.

Britiske Simone Abram har i mange år vært fascinert av det norske hyttelivet. Ja, hun henvender seg til informantene i prosjektet sågar på flytende norsk.

Forskerne er overrasket over mye av det som fortelles; det er ikke bare solskinnshistorier å høre fra hytte-Norge. Men mange finner gode løsninger på utfordringene knyttet for eksempel til generasjonsskiftet. Sameiekontrakter brukes mye, selv om dette ikke er det første advokatene anbefaler, bemerker Simone Abram. Hun har hatt samtaler med flere eksperter på feltet. KREATIVE LØSNINGER Men ikke sjelden finner arvingene selv fram til gode kreative løsninger, forteller hun. – Noen organiserer hytta i et aksjeselskap, andre danner komiteer eller et styre som administrerer deres felles eiendom. Oppfinnsomheten kan være stor når det gjelder å finne løsningene som sikrer et harmonisk fellesskap etter at ”gründerne” har trukket seg ut. Å hente inspirasjon fra organisasjons- og næringsliv kan være en god ide, legger Lien til. Å dele eiendomsrett og bruksrett kan være et tema, likeså å skille drift og investering. Hytta gir utgangspunkt for refleksjoner over mange sider av familielivet og relasjonene, mener forskerteamet: Hvor langt strekker gjestfriheten seg, og mellom hvem? Hvordan sosialiseres svigerbarna inn i hytta? Hvordan overføres hyttekompetansen – alt er jo ikke innforstått? Hvordan løser man situasjonen hvor en eller flere vil ut av hyttefellesskapet? FANGET I STRUKTURELLE FORHOLD Prosjektet er et samarbeid mellom Sosialantropologisk Institutt ved Universi-tetet i Oslo og Norsk Folkemuseum, og vil blant annet formidles gjennom en utstilling i 2019. – Når prosjektet avsluttes håper vi at arbeidet gir grunnlag for en bedre forståelse av sammenhengene mellom tingene og menneskene, hvordan familie-forhold er knyttet f.eks til eiendom. Noen vil kanskje bli overrasket over å se at konflikter man kan ha for eksempel i forbindelse med et arveoppgjør, ikke nødvendigvis skyldes at den andre parten er ”vrang” eller ”håpløs”.

Prosjektet er et samarbeid mellom Sosialantropologisk Institutt ved Universitetet i Oslo og Norsk Folkemuseum, og vil blant annet formidles gjennom en utstilling i 2019. – Vi håper at arbeidet vårt gir grunnlag for en bedre forståelse av sammenhengene mellom tingene og menneskene, sier professor Marianne Lien.

Konflikten kan like så vel skyldes at familiemedlemmer er fanget i dilemmaer som springer ut av motsetninger mellom kulturelle forestillinger om hva hytte og slekt skal være, og de juridiske rammene som regulerer arv og eiendom. Motsetningene ligger der latent, og dilemmaene vil dukke opp før eller senere i løpet av hyttas ‘livsløp’, sier professor Lien, som understreker at det også finnes mange løsninger. Hyttefolks interesse for å delta i prosjektet har vært overveldende. Rundt seksti hytteeiere over hele landet har meldt fra at de gjerne tar imot besøk fra de tre forskerne.

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 2 6


ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

Hytte på fjellet?

istockphoto

...eller ved vannet?

Vi realiserer din

hyttedrøm! Norsk Hyttesenter har for tiden 26 hytter samlet på et lite og oversiktlig område og fornyer sin utstilling jevnlig med nye hytter. Norsk Hyttesenter er lett tilgjengelig og ligger mellom Oslo og Gardermoen i Skedsmo kommune. Kom innom og bli inspirert på vår sjarmerende hytteutstilling. Gratis parkering på tre oppmerkede områder. Våre medlemmer er seriøse og kompetente hytteprodusenter og representerer mer enn 70 % av hyttesalget i Norge.

Åpningstider:

Torsdag: 12.00–20.00. Fredag: 10.00–16.00. Lørdag: 10.00–16.00

Gratis parkering for alle besøkende til høstens Hyttemesse den 1.-3. september på P-plassen foran Norsk Hyttesenter.

Velkommen til oss under hyttemessen!

Besøk Tomtehytta og finn tomtetilbydere fra hele Norge. Dette er tomter fra populære områder og dere kan møte både hytteleverandører og tomteutviklere for komplett leveranse – nøkkelferdige løsninger på de mest attraktive tomtene. Den enkleste og tryggeste veien til ny hytte.

Kragerudvn, 2020 Skjetten. www.norskhyttesenter.no

H ø s t 2 0 1 7 – P Å H Y T TA – 2 7

Sett hverdagen på pause i en Tinde-hytte Se for deg fyr på peisen etter fjellturen, middag rundt langbordet, hvor du kan senke skuldrene. Være til stede i den gode praten, brettspillet og latteren som gir påfyll og overskudd. Mer tid til familien med plass til alle.


NYHET!

Aurora fra Saltdalshytta er Norges mest populĂŚre serie med moderne hytter, og har allerede blitt en klassiker.

Aurora Premium er et knippe kompromissløse modeller som tar dette konseptet enda et steg videre. Se vüre nettsider for mer informasjon om Aurora Premium, og ta kontakt for en uforpliktende hytteprat!

RF Markedsavd 100817

www.saltdalshytta.no

PÅ HYTTA HØST 2017  
PÅ HYTTA HØST 2017  

PÅ HYTTA utgis i forbindelse med Hyttemessen på Exporama Senteret på Hellerudsletta. Dette magasinet distribueres blant annet i Aftenposten...