Page 42

ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

utenom det vanlige? En stavkirke, mer lik en festning som holder mørke krefter ute? Og hva skjer når bygda går inn i tidas skiftninger? For Søsterklokkene har Mytting mottatt de høyeste terningkast. Dette er en gripende fortelling for deg som liker historie, men også er opptatt av sagn og overtro. Hvordan mange norske samfunn er bygget opp, og hvordan de lett kan forvitre.

JOMSVIKING VINLAND Bjørn Andreas Bull-Hansen Gyldendal Roman Forfatteren Bull-Hansen er ikke bare forfatter, men you-tuber og blogger. I de korte filmene hans, gir han rå råd om hvordan man kan klare seg med lite og helst leve ute. Han kaller disse tipsene for ”bushcraft”. Filmene henter mye kunnskap fra fortida, men har stor nytteverdi i nåtida. Jomsviking Vinland er bok nr. 2, men kan fint leses som en frittstående fortelling og faktiske hendelser som Slaget ved Svolder og historiske figurer som Olav Tryggvasson og Eirik Raude, øker troverdigheten til resten av fortellingen som selvsagt er fiksjon, men ikke desto mindre spennende og lærerikt. Hovedpersonen Torstein er jegfiguren i romanen og driver fortellingen framover, og gir oss et innblikk i den rå mannskulturen i den historiske epoken som mange nordmenn er så stolte av og som også viser seg i interessen for den norske TV-serien ”Vikingane”. Men der TV-serien tar seg av humoren, tar Bull-Hansen seg her av detaljert skildring av hverdagen til de første nordmenn som bosatte seg i Nord-Amerika. Dette er serien for deg som mener det mangler menneskelighet i historiebøkene og som tror at vikingene virkelig var verre enn sitt rykte.

BUSINESS Terje Bjøranger Cappelen Damm. Kriminalroman En mann trekker fram en pistol og skyter ekspeditrisen i en blomsterbutikk på Aker Brygge. Han setter bevisst fingeravtrykk og vinker til overvåkningskameraet. Likevel greier ikke politiet å identifisere morderen. For politietterforsker Charlie Robertsen blir dette en reise inn i en mørk verden der menneskehandel er «big business», men hvem står bak og hvor-dan kan de komme unna uten å sette spor etter seg? Forfatteren av boka har erfaring som politiadvokat i Kripos og har i flere år arbeidet i Utenriksdeparte-mentet UDI med temaer som tvangsekteskap og æresrelatert vold. Hans tekster ligger nært opp til virkeligheten. Business er en bok for deg med interesse for en type kriminalitet som for mange er ukjent, som skjer i virkeligheten. Bjørnanger peker på hvor vanskelig det er å, bokstavelig talt, komme til livs med denne grusomme bransjen.

VUGGESANG Leila Slimani, Oversatt av T.Lundbo Cappelen Damm / Thriller.

Juristen Myriam og musikkprodusenten Paul vil være det perfekte paret. De vil ha kontroll over karrieren, invitere venner på mat- og vinkvelder, gi barna en god oppvekst. Da den middelaldrende, Mary Poppins-aktige barnepiken Louise kommer inn i familien, synes alt å falle på plass. Louise passer barna, sørger for innkjøp og matlaging og blir raskt helt uunnværlig for den lille familien. Men det Myriam og Paul ikke aner noe om, er de mørke sidene til denne kvinnen.Henne har de gitt alt ansvar og latt passe på det mest dyrebare de har, nemlig barna. En dag rammer tragedien. Boka tar også for seg klassebegrepet, morsrollen og våre såkalte perfekte, moderne liv. Boken for deg som har barn og som prøver å kombinerer dette med et sosialt og morsomt voksenliv. Etter å ha lest denne boka, vil du legge visjonene på hylla og konsentrere deg om det å være forelder. IKKE SLÅ AV LYSET Bernard Minier Oversatt av Christina Revold Aschehoug. Thriller Det kommer et brev i postkassa til Christine Steinmayer. Tydelig feilsendt. Det har ingen adressat og ingen signatur. Etter språket å dømme er det også sendt fra en annen tid? Innholdet viser tegn på at han ønsker å ta sitt eget liv. Er det som kjæresten Gérald mener, bare en bløff? Det er rett før jul, og Christine skal vise fram den nye kjæresten til foreldrene sine og like før hun selv skal bli vist fram til hans slekt. De burde vært lykkelige, men brevet splitter dem. Teksten og historien i boken byr på mange navn , skjebner og flere fortellerperspektiv. Den er likevel lettlest, men enten er det forfatteren selv som mangler evnen til å vise personenes følelser i form av handling og reaksjon, eller det har hendt noe under selve oversettelsen. Setninger er delt på pussig vis og nå og da gir de ikke mening. Intensjonen her å skille mellom ytre og indre handling, men dette grepet forvirrer mer enn veileder. En trenet leser vil uten problemer kunne sjeldne mellom disse handlingene uansett. Ikke slå av lyset er dermed ingen språklig perle, men til gjengjeld får du alt: forsvinninger, romfart, hemmeligheter, etterforskning og sex. I bokas epilog er vi igjen tilbake til den samme innsjøen, men nå er det vår. Mellom vinter og vår har det imidlertid foregått stille, men likevel dramatiske ting, under og over vannflaten. Boken for deg som liker mystikk, men samtidig er opptatt av et, godt, originalt språk.

BAYLON BERLIN Volker Kutscher Oversatt av Dag Biseth Bazar /Kriminalroman En mann blir funnet død i Berlins kanaler. Er dette saken drapsetterforsker Gereon Rath har ventet på slik at han kan vinne jobben sin tilbake? For hvorfor må en med Hans talent han jobbe på politiets sedelighetsavdeling,? Rath starter med opprullingen av saken på egen hånd, men for seint oppdager han at han i stedet for å komme nærmere sitt tidligere yrke, kommer tettere og tettere på en verden preget av pengesmugling og kriminalitet. Via hovedfiguren Gereon kommer vi tett inn på konflikten mellom Tyskland og Russland på slutten av 1920-tallet. V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 4 2

Historien tar utgangspunkt i mange faktiske hendelser og også dialogene og selve språket er tilpasset tiden vi leser om. Det vil si tiden vi er inne i, for Babylon Berlin er en gripende bok der hver side er en cliffhanger, der er bare å lese videre. Forfatterens støe kunnskap og gode plott har ført til at boka er blitt en serie for TV og sendt på NRK høsten 2018. Dette er en bok og en serie for deg som elsker historisk troverdige fortellinger, fortellinger som virkelig kunne ha hendt i virkeligheten, og kanskje også har hendt…

MÅNESØSTEREN Lucinda Riley Oversatt av Benedicta Windt-Val Cappelen Damm Roman I Månesøsteren er det Tiggy som skal finne tilbake til sine røtter. Idet vi møter henne befinner hun seg i det skotske høylandet, der hun har fått drømmejobben. Hun skal ta seg av dyrene på den store og isolerte eiendommen Kinnaird, som drives av den gåtefulle Charlie Kinnaird. Her treffer hun også Chilly, en eldre sigøyner som forteller henne at hun har en sjette sans som er nedarvet fra hennes forfedre. Hans sier det er forutbestemt at han skal lede henne tilbake til røttene i Andalusia i Spania. I skyggen av det praktfulle Alhambra oppdager Tiggy sin forbindelse til de legendariske sigøynerne i Sacromonte som ble fordrevet under borgerkrigen – og til «La Candela» – sin tids mest berømte flamencodanserinne. Ønsker du groteske mord, leser du ikke denne, men liker du sitrende spenning og serier så kast deg på Rileys forfatterskap.

SOLDATHJERTE Ørjan Nordhus Karlsson Gyldendal Kriminalroman Bare tittelen vekker nysgjerrigheten. For det hadde vi kanskje glemt, at soldater også har et hjerte? Selvsagt har de det, og hovedpersonen Gjermund Djupviks hjerte blir på mange vis utsatt for prøvelser, både psykisk og fysisk. Hvordan kan det ha seg at gården han skulle arve er testamentert til NS? Som om ikke det var nok. Det er Oscar Enghøy som fra nå av skal drive bruket, og sidenOscar er broren til Gjermunds forlovede, har Gjermund ikke lenger noe å friste henne med. Han har tapt både farsarven og kjærligheten. Dette er historiens personlige plan. Utenfor den private sværen, ulmer det og det rustes for andre verdenskrig. Menn som utgir seg for å være journalister, er i stedet agenter. Nordhus Karlsson er har jobbet i forsvarsdepartementet og er stasjonert i Bodø. Han kan sin historie og innlemmer leseren raskt i krigens dramatikk, men våger også å gå bak uniformene. Ja, til hjertene. Boken for deg som liker krigshistorie, men som også ønsker noe mer. Du som har lyst til å bli bedre kjent nordmenns holdninger, oppfatninger på 1940-tallet og hvor langt de var villige til å gå. Hvor mye de ønsket å ofre. Boka er til for deg som vil vite hva som skjedde også bak skyttergravene, det som skjedde i all hemmelighet. God litterær påske!

Profile for Leif Magne Flemmen

PÅ HYTTA - vårutgave 2019  

På Hyttas messemagasin utgis i forkant av Hyttemessen på X Meeting Point, Hellerudsletta, 25.-28. april 2019.

PÅ HYTTA - vårutgave 2019  

På Hyttas messemagasin utgis i forkant av Hyttemessen på X Meeting Point, Hellerudsletta, 25.-28. april 2019.

Profile for leifen
Advertisement