Page 41

ANNONSEBILAG UTGITT AV UNIK MEDIA AS

PÅSKE – TID FOR TUR OG LITTERATUR!

Påska er krimmens høytid, men hvorfor? Og hvorfor mest i Norge? Fordi det er så kaldt her? Fordi nordmenn går seg vill i fjellet? Fordi hyttelivet egger til familiefeider? Historien forteller at fenomeneet kriver seg tilbake til en overskrift i Aftenposten i 1923:

JOURNALIST MARTE ØSTMOE, HAR VURDERT ÅRETS PÅSKEBØKER FOR PÅ HYTTA. GJØR SOM MARTE, SETT DEG I HYTTEVEGGEN, GJETT HVEM MORDEREN ER, LET ETTER GODE MOTIV, FIKSE DETALJER, BLODROSER OG SPRÅKLILJER.

«Bergenstoget plyndret i natt». Teksten var egentlig var en annonse for en bok skrevet av Nordahl Grieg og Nils Lie. Siden har påsketida vært preget av mystiske mord, forgiftninger og alskens intriger. Ja, alt dette til tross for gule kyllinger, en gavmild påskehare og grønne bjørkesprett. For dem som ikke leser krim til hverdags, er det fullt tillatt nå. Men også annen litteratur med innslag av spenning kan la det gå kaldt nedover ryggene våre. Og har vi utedo på hytta, er det plutselig helt greit om noen følger med. Vi i PÅ HYTTA-redaksjonen ønsker deg med dette en kriminelt god påske! DEN STILLE UKE Sven Petter Næss Aschehoug / Krim.roman/Politikrim Handlingen kan ikke passe bedre inn i kalenderen enn dette! I En stille uke, befinner vi oss midt i påskefeiringen. Et forlatt kjøretøy står parkert på Brugata utenfor sentrum i Elvestad by. Politimannen Per Lyngstad og kollega Dina Martinsen driver historien fram og mye takket være troverdige dialoger og detaljer liksom skyver leseren fram i historien. Forfatteren er nær ved å havne i klisjeenes dal når han tegner en politikarakter som Per, en mann som etter et kort friminutt bare lengter tilbake til jobb. Er dette litt naivt? Eller er alle politimenn arbeidsnarkomane? Den stille uke er Sven Petter Næss debut som forfatter. Fra nå av har den litt mer kjente forfatteren Levi Henriksen ikke lenger enerett på det flate landskapet rundt Kongsvinger. Det tilsynelatende kjedelige stedet står i kontrast til hendelsene som skjer her og gjør dem nettopp derfor så utrolig uhyggelige.Den stille uke er en bok for deg som er interessert i hvordan politiet arbeider. En bok for deg som ikke tror det skjer skumle ting på landet. For der tar du feil.

EN GRAV FOR TO Anne Holt Gyldendal Roman ”En grav for to” er like mye en krimbok om etikk, som en bok med blod og mord. Hva er rett og hva er galt? Hvor langt er vi villige til å gå? Ikke bare på ski, men også når det kommer til å strekke strikken for egne verdier og loven som sådan. Når Holt kopler en fattig advokat med tilsynelatende dopingskandaler innenfor norsk toppidrettsmiljø, gjør hun det med kløkt. Her finnes jo også paralleller til en sak vi kjenner fra virkeligheten. Holt har god driv i dialogene og legger mye handling til den. Advokaten Selma Falck er villig til å gå rett inn i skiløypa og toppidretten, når hun øyner muligheten til å redde sin egen mildt sagt slunkne økonomi. Oppdraget går ut på å bevise Helges uskyld slik at utøveren kan stille til OL. Men det er også andre komplikasjoner i løypenettet, er det ikke også et mønster? Dette er boka for deg som vil komme bakenfor toppidrettens glatte fasade og teste ut egne grenser.

DET DE DØDE VET Marit Reiersgård Gyldendal Kriminalroman Den som trodde at en ferie i Spania kunne redde ekteskapet og familiefreden, må etter Reisgård nye krim, tro om igjen. Under et opphold i ditt ferieparadis forsvinner Marion på et mystisk vis. Mannen og legen V å r 2 0 1 9 – P Å H Y T TA – 4 1

Tom Ross melder henne savnet, men hvorfor jobber ikke det spanske politiet raskere? Hvorfor setter de ikke i gang flere patruljer? Hjemme i Norge sitter etterforsker Birgitte Røed. Faktisk har hun en gang bodd i samme rekkehus som ekteparet Ross, hun har også en datter på alderen til legeparets sønn. En sønn som, i en alder av 18, dør på en russefest. I meldingen der Marion etterlyses, står det også hun er i sorg. Men er det flere paralleller mellom Marions forsvinning og sønnens død? Reisgård skriver lettlest, men fortellingen er på ingen måte lettbent. Forfatteren nå og da til klisjeer, men i periodene der historien føres i penn av Marion, kan teksten nå og da likne poesi. Dette er en bok for deg som liker detaljer og rettsaker, for deg som liker å gjennomskue løgner.

SØSTERKLOKKENE Lars Mytting Gyldendal Roman Søsterklokkene er ingen tradisjonell krim, men gjør at du likevel må legge en kubbe til i peisen. For er det ikke litt kaldt her? Vi skal tilbake i tid, til slutten av 1800-tallet. Før det fantes lys i stuene og på den tida man henfalt til overtro når hendelser ikke lot seg forklare. På den tida Bergen het Bjørgvin og man kommuniserte via en telegrafist. Her møter vi presten Kai Schweigaard og tar del i hans fortvilelse når kirkens spir går tapt. Fram til nå har kirkeklokkene, støpt til ære for tvilling Halfrid og Gunhild, virket samlende. Så kraftig klinger disse klokkene at allerede etter tredje messen blir klokkeren døv. Og er det virkelig slik at den trange dalen huset en stavkirke

Profile for Leif Magne Flemmen

PÅ HYTTA - vårutgave 2019  

På Hyttas messemagasin utgis i forkant av Hyttemessen på X Meeting Point, Hellerudsletta, 25.-28. april 2019.

PÅ HYTTA - vårutgave 2019  

På Hyttas messemagasin utgis i forkant av Hyttemessen på X Meeting Point, Hellerudsletta, 25.-28. april 2019.

Profile for leifen
Advertisement