Page 1

AUGUST 2018 // Ã…RGANG 27 LEICESTER CITY SUPPORTERS CLUB SCANDINAVIAN BRANCH

THE


THE FOX

ÅRGANG 27

SAMME DAG SOM LEICESTER ÅPNER NY SESONG MED PREMIER LEAGUE SLIPPES NY UTGAVE AV NEWSLETTER. STOR TAKK TIL ALLE SOM IGJEN BIDRAR MED LESESTOFF TIL ALLE NORDISKE REVER. SITTER DU MED REISEBREV, MENINGER ELLER ANNET DU VIL SKRIVE OM, SEND GJERNE MAIL TIL LEICESTER@ONLINE.NO.

SKRIBENTER: WALTER OLSEN REIDAR WELTZIN HARALD VENES SØREN FILIPSON ISELIN WELTZIN TRULS RÅEN

THE FOX ÅRGANG 27

OVERGANGER & RØVERKJØP

04-07

NORDISKA LEICESTER

08-09

SUPPORTERTUR

10-11

FOTBALLKORTET

12-13

TEMPEL I BANKOK

14-15

SUPPORTEREN

16-17

TIPPEKONKURRANSE

18-19

HVOR ER DE NÅ?

20-27

003


MAHREZ SOLGT, HVEM ER ERSTATTEREN?

004

THE FOX Ã…RGANG 27


To av gullguttene har takket for seg i sommer, første mann var Robert Huth som etter en skadetrøblet sesong ikke fikk fornyet kontraken sin. Ut gikk også Riyad Mahrez, kanskje ikke den største overraskelsen etter vinterens begivenheter. Ahmed Musa (Al- Nassr) og Ben Hamer (Huddersfield) har også byttet trøyer over sommeren. Samt er Harvey Barnes og Geroge Thomas sendt på lån til henholdsvis West Brom og Scunthope United.

SOMMER OVERGANGER

Inn har Leicester sikret seg fem nye underskrifter. Revene hentet nok en gang en Algerisk høyreving fra en fransk klubb, om Rachid Ghezzal blir en like stor suksess som Mahrez er det heller flere som tviler på. Den største utfordreren til å ta over Mahrez sin rolle som sjanseskaper startelveren er nok heller bristiske James Maddison, som ble hentet for 25 millioner Euro fra Norwich. Bakover på banen har Leicester forsterket med tre nye spillere. Danny Ward hentet inn som en backup for Kasper Schmeichel i målet. Jonny Evans som mest sannsynlig skal bli makker med VM suksessen Harry Maguire og Ricardo Pereira som et sterkere høyreback alternativ enn Danny Simpson. Totalt sett har Leicester handlet for 79 millioner Euro i årets sommer, og solgt for 84,3 millioner. Fordelt op 16.5 millioner for Musa og 67.8 millioner for Mahrez.

"Leicester just seems

like the right fit for me,"

JAMES MADDISON

THE FOX ÅRGANG 27

005


LEICESTER`S RØVERKJØP SOM LEDET TIL GULL

N`GOLO KANTE RØVERKJØP – – Ngolo Kante: Kjøpt: 9 mill Euro Solgt: 35.8 mill Euro

Den lille franskmannen ble kjøpt fra Caen til Leicester for 9 millioner Euro og ble ummidelbart en populær kar på King Power staduim. Mange mener Kante kanskje var den viktigste brikken i laget da revene tok gull 15/16.

Jamie Vardy: Kjøpt: 1,24 mill Euro Danny Drinkwater Kjøpt: 900.000 Euro Solgt: 37.9 mill Euro Marc Albrighton Kjøpt: Gratis Kasper Schmeichel Kjøpt: 1.68 mill Euro Riyad Mahrez Kjøpt: 500.000 Euro Solgt: 67.8 mill Euro

MARC ALBRIGHTON –

Wes Morgan Kjøpt: 1,13 mill Euro Robert Huth Lån Kjøpt: 4.20 mill Euro

006

Enda en spiller som ble plukket opp av Pearson og kompani. Arbeidsjernet skaffet Leicester seg gratis fra Aston Villa i 2014 og har siden da stått for flere viktige målgivende.

THE FOX ÅRGANG 27


Mange har gjennom fotballens historie, iallefall de senere år, fundert på om man kan via røverkjøp og tenke annerledes, makte å posisjonere seg slik at man kan vinne en ligatittel. Laget du følger, revehiet fra East Midlands, klarte nettopp det. La oss dykke litt ned i noen sentrale elementer som utgjorde at vi kunne feire ligagull i verdens desidert tøffeste divisjon, Premier League, i 2015/2016. Leicester City handlet i forkant av den sesongen for ca £23 millioner pund. Det er i seg selv vanvittig mye penger og sier noe om hvor store summer som er i bevegelse i systemet. Hvis vi ser hva andre klubber fikk for £23 millioner pund kan vi liste opp følgende:- - Det er 74% av hva Manchester United betalte for Memphis Depay (PSV). - Det er 72% av hva Manchester City betalte for Nicolas Otamendi fra Valencia. Så hvilke røverkjøp var det som la grunnlaget for ligagullet? N'GOLO KANTÉ. En beskjeden fransk kar som ikke fikk sin profesjonelle fotballdebut før han var hele 21 år. Han ble regnet som et stort talent i ung alder, men mer som en sliter enn noe annet. Han var alltid først inn og sist ut av treninger, jobbet dedikert med hver eneste detalj som trenere instruerte, til og med de på tull. Han fikk en gang beskjed om å lære seg å heade ballen på hodet 100 ganger. Etter sommeren hadde N'Golo gjort nettopp det. Treneren fikk dårlig samvittighet for å ha plaget en ung gutt til å holde på med en "relativt" unyttig øvelse for en spiller som antagelig ikke kom til å bli en sterk hodespiller - men det sier litt om viljestyrken til unge N'Golo. Hans opptredener fløy under radaren til alle store franske lag. Han manglet elegansen de alle så etter. I Caen gjorde han sine saker så bra at scouting teamet til Leicester sin algoritme lyste

THE FOX ÅRGANG 27

grønt. Ipad'er og leselys må ha blinket heftig fordi Leicester kjøpte en relativt ukjent spiller for ca £5.6 millioner pund. Hvis vi skrur tiden lengre tilbake, til 2012, kjøpte Leicester en lynrask herremann ved navn Jamie Vardy. Han slet med mange ting på privaten, og det ryktes at han kom til trening påvirket av gårsdagens festligheter mer enn en gang. Det ryktes til og med at han reparerte på treningsfeltet med en "stänkare". Vardy debuterte i en alder av 27 år på øverste nivå. Vi trenger vel ikke presentere hans historie ytterligere. Vi må også ta en titt på målmannen Kasper Schmeichel. i 2006/2007 startet han for Manchester City. Han spilte relativt fast noen måneder før han mistet plassen til Joe Hart. Noe må ha skjedd, for den akk så lovende sønnen til Premier League's største keeperstjerne noensinne havnet nedover i divisjonene. Han spilte blant annet for Notts County under Svennis Eriksson. Deretter fulgte en periode i Leeds hvor han fikk mye skryt for spillet sitt, men ryktene sier at han slet med både lagkamerater og fans. Det vises til holdninger. På denne tiden hadde Leicester fått på seg spanderbuksene og satset på opprykk. Nye eiere ga frisk kapital, og Kasper gikk til Leicester City. LCFC rykket opp på tredje året med Schmeichel som keeper. Da var han 27 år, og det var hele 6 år siden han hadde figurert på engelsk toppnivå. Etter årets VM i Russland snakker mange om Kasper som en av turneringens aller beste keepere. For oss som har fulgt han lenge er det stor stas å lese at andre også får opp øynene for nok en Leicesterstjerne som har hatt en kronglete vei til toppen. Vi kommer heller ikke utenom Wes Morgan. Han sa selv at fotballen berget han der han vokste opp i et tøft nabolag i Nottingham. Flere av hans barndomsvenner havnet utpå

skråplanet. Wes løftet vekter og spilte fotball. Han gikk til Leicester i 2012 for ca £1 million pund. Alltid beskrevet som altfor treg og manglende evne til å veie opp for det med plasseringen, men i et par sesonger i Premier League ble han omtalt som en bauta. Hans største egenskap er nok som inspirator og kaptein. Alle spillerne har dyp respekt for Wes Morgan. Han er fåmælt, men når han snakker så lyttes det. Wes Morgan har Jamaicansk pass, men det hindret ikke enkelte i å være rasende for at han ikke fikk spille for England under forrige EM. Til slutt kommer vi ikke utenom den største ballkunstneren Leicester City noensinne har hatt i sine rekker. Han er, etter min mening, større en Worthington og Weller - en av verdens fremste driblefanter med pasninger som er på ypperste hylle. Riyad Mahrez. Algoritmene til scouting teamet til Leicester traff blink, og de handlet for lommerusk i 2014. £450 000 pund, det Jamie Vardy i dag tjener på en drøy måned, betalte LCFC for en stille, beskjeden og litt forsagt "franskmann" med røtter fra Algerie. Det er også landet han spiller for i dag. Hans effektivitet foran mål og evne til å spille opp medspillere, og samtidig utføre "magi" var en sterk bidragsyter til at Leicester vant gullet. Vi bør også avslutningsvis nevne Mark Albrighton. En av Aston Villa's ungdomsstjerner som de til slutt ga slipp på. Gratis. Albrighton var trist og lei seg. Leicester City viste igjen teft og fikk en ærlig, hardtarbeidende ving med fantastisk pasningsfot. Slik viste det seg at man kan skaffe seg et ligagull.

007


NORDISKA LEICESTER CITY

Det nordiska Leicester, de är inte jättemånga men vi får ihop till en startelva och ett par avbytare i alla fall. Leicester första nordiska import var dansk, Tommy Christensen kom till klubben 1985. Christensen var en spelare med erfarenhet av spanska och tyska fotbollen, men spelade bara två matcher för Leicester. Christensen var med mot Southampton (oavgjort) och mot QPR (förlust). Nästa spelare med nordiskt pass var finnen Jari Rantanen som kom från IFK Göteborg. Storvuxne Rantanen spelade 13 matcher och gjorde 3 mål under säsongen 1987 - 1988. Kjetil Osvold var den första norska, och så här långt den sista norska spelare som har spelat för Leicester. Han kom till klubben på lån för Nottingham Forest 1987, 4 matcher blev det för Osvold, och några av dem faktiskt tillsammans med Rantanen.

TEKST SØREN FILLIPSON

008

Nästa nordiska inslag i Leicester var svensken, Pontus Kåmark. En etablerad spelare som tidigare hade tagit brons med Sverige i VM 1994. Pontus är den hittills mest framgångsrika nordiska importen, tillsammans med Kasper Schmeichel, med Ligacup-finalen under 1997 som ett speciellt minne. Pontus markerade bort Middlesbroughs brasilianska stjärna Juninho under 90 minuter av finalen på Wembley och det gjordes till punkt och pricka, ett helt obeskrivligt jobb som gav Kåmark kultstatus. Islänningen Arnar Gunnlaugson kom 1999 från Bolton Wanderers. Martin O'Neill pungade ut 2 miljoner pund och han är den hittills dyraste nordiska värvningen. Gunnlaugson spelade 30 matcher under tre säsonger och gjorde endast tre mål. Skador och stark konkurrens om anfallsplatserna var förmodligen anledningen till att det blev så få matcher och mål för islänningen. Dansken Jacob Laursen gjorde ett kort besök i Leicester 2002. Han kom från Derby och spelade 10 matcher, alla i

Premier League under den säsong som slutade med nedflyttning till Championship. Nästa spelare med nordiskt pass som fick sin debut för Leicester var finnen Tomi Petrescu. En spelare som hade tillbringat tid i klubbens akademi och sågs som en stor talang, men det blev bara en enda match. Joey Gudjonsson kom från Real Betis, och islänningen etablerade sig i Leicester under säsongen 2004 - 2005. Han hade tidigare spelat för Wolverhampton och Aston Villa och var känd för ett bra skott. Det blev två säsonger i Leicester, 77 matcher och 10 mål innan resan fortsatte till Burnley. Han är ”Joey-from-the-half-way-line” efter att ha gjort mål från halva plan i en match mot Hull. Nils-Erik Johansson togs från Blackburn. Han spelade 75 matcher och gjorde ett mål på knappa två år i klubben, innan han gick tillbaka till Sverige och AIK 2007. Målet han gjorde var otroligt viktigt, det räddade Leicester från nedflyttning till League 1. Patrik Gerrbrand var nästa svensk i Leicester, han tillbringade tid i Leicester samtidigt som Nisse Johansson. Mittbacken Gerrbrand kom från Hammarby spelade 17 matcher och flyttade sen till Fredrikstad och Norge. Astrit Ajdarevic kom till klubben på lån från Liverpool säsongen 2008 - 2009, fick spela fem matcher under den säsong som Leicester säkrade uppflyttning till Championship. Men tyvärr blev det ingen fortsättning för Ajdarevic och han flyttade vidare. Senare har vi ju som bekant sett honom i Örebro SK. Nästa nordiska inslag i klubben var managern Sven-Göran Eriksson, den första icke brittiska managern klubben anställt. Det var Eriksson som värvade Kasper Schmeichel från Leeds. Den värvningen kan nog ses som ett genidrag såhär i efterhand. Kasper hade rest runt England och spelade lite här och där på lägre nivåer.

THE FOX ÅRGANG 27


Schmeichel är en av de spelare som har vuxit mest under sin tid i klubben och de senaste säsongerna oumbärlig för laget. Denna säsong kanske ligans bästa målvakt och en viktig kugge hos Premier Leaguevinnarna. Vi har också Karl Gustavsson som spelade för Leicester i början på 1900-talet när laget fortfarande hette Leicester Fosse. Sedan har vi några spelare som tillhört klubben under kortare perioder men aldrig fått matchtid. Danske målvakten Jimmy Nielsen, svenske målvakten Magnus Kihlstedt och norrmannen Daniel Berg Hestad. Dessa spelare utgör det nordiska Leicester City.

THE FOX ÅRGANG 27

009


SUPPORTERTUREN VI STILTE FULLT LAG MED RESERVER Tradisjonen tro organiserte supporterklubben en felles reise ved sesongavslutningen. Rammen var bygget rundt kampen 5.mai 2018 mot West-Ham, et lag i desperat poengnød. Femten feststemte og humørfylte rever samlet seg etter hvert på Belmont Hotel. I solskinnet var det rolige hjørnet i Montfort St. et perfekt samlingssted. Alle hadde fått plass på hotellet, en stor fordel når gode fotballvenner skal være sammen.

Vel, rolig og rolig hjørne. På utendørsserveringen opplevde vi både bilkrasj med høylytt krangling, og en bibelkrasj like ved bordene. Bibelen kom ikke fra himmelen. Forklaringen var enklere; den falt fra et vindu i tredje etasje, som tilhørte et eldre ektepar og West Ham fans. Forhåpentligvis ikke kastet og heldigvis uten å påføre vårt supporterlag skader. Panseret på bilen den traff ble derimot grundig undersøkt. Laget vårt bestod av Os-gjengen, fem i tallet med Ove Pettersen og Kristin Pettersen i spissen. Gunnar Langlo hadde løsrevet seg fra golfen og tatt med «broderen». Mette Hansen og gemalen Arvid hadde tatt med hverandre. Jannik «Sliverfox» Bergseth hadde funnet veien på egenhånd, mens Jan-Arild Olaisen reiste i potefarene til undertegnede. I tillegg fulgte ringrevene Øivind Smestad, Ivar Tisthammer, Nils Dokken godt opptråkkede stier til Leicester i midt-England. Fredagskvelden ble brukt til «samanskaking». Nye bekjentskap ble inngått og gamle styrket. Historier ble utvekslet og væsketapet etter den varme dagen ble gjenopprettet. Forventninger og planer for neste dag ble fremført med innlevelse. Senere ble det middag etter eget ønske. Mange inntok tradisjonell mat. For Ivar og ringrevene betød det indisk mat. De tok Walther med på en læringsøkt, dog av mildt kaliber, for det var jo kamp neste dag. Osgjengen var fortsatt på vei til Leicester i taxi, og velkomstkomiteen måtte trekke seg tilbake før de kom. Da var det blitt natt. Riktig kost er viktig før kamp. Den gode frokosten på Belmont passer derfor som hånd i hanske for et supporterlag som har en lang dag foran seg. Under frokosten oppdaget vi at Os-gjengen var på plass. Samlingen foran hotellet etter frokost var sømmelig. Vi fordelte billettene og det bar det av gårde mot KP. Gruppen holdt et veldig rolig oppvarmingstempo, for Arvid var skadet og brukte

0010

krykker. Vi snirklet oss gjennom gatene og forbi Tiger Stadium, der noen ble fristet til å gå inn. Andre hadde fått teften av gamle Filbert Street og ville tilbake på gamle tomter. Ivar la ut om det hellige stedet og vi følte nesten at vi var til stede på gamlestadion. I virkeligheten er det bare en flat utmark igjen. Videre, videre. Den obligatoriske kjøpefesten i supportersjappen stod for tur, der det var 70% utsalg på utgående pumaeffekter. Da får det bare være at en del størrelser var utsolgt, draktene passer sikkert til en eller annen. Etterpå gikk vi rett over gaten. Solen stekte og drikken på Blues Bar and Grill gjorde susen på flere måter. Vi skulle egentlig ta et lagbilde av alle, men å samle en reveflokk på 15 før kamp viste seg å være vanskelig. Og nå var det på tide å gjøre seg klar – forventingene økte – vi kjente presset.

ÅRETS SPILLER Supporterklubben hadde valgt Jamie Vardy til årets spiller. Trofeet som er et vikingskip deles vanligvis ut på supporterturen, et par timer før kampstart. Men i år bød det på forviklinger. Supporterturen skulle opprinnelig være i tilknytning til Southhampton-kampen noe tidligere, en kamp som ble flyttet til midtuken på grunn av FA cup-spill. Vi skiftet derfor til West-Ham kampen, som var sesongens siste på KP. Men på grunn av tettpakket program på årets siste hjemmekamp, inkludert Alan Birchenalls Charity Run, var det ikke mulig å få til en overrekkelse inne på stadion. Ergo fikk delegasjonen som var på midtukekampen mot The Saints dele ut prisen. De heldige var Ivar Tisthammer, Per Arne Hansen, Pål Tangen og Ulf Larsen. Ivar kunne levende fortelle om overrekkelsen til oss som hadde havnet i «dødens posisjon». Litt misunnelse skal det være, men den forsvant raskt. Du kan lese om

THE FOX ÅRGANG 27


utdelingen på Ivar sin blogg. Dermed ble det ingen spennende loddtrekning om hvem som skulle være med å dele ut prisen denne gangen, uten at det la noen demper på forsamlingen. For å si det enkelt. Det var en elendig kamp fra de blå sin side. Skulle nesten tro at ferien hadde startet eller at spillerne hadde sittet sammen med oss i solsteiken. Vi trenger ikke dvele ved hva som skjedde på banen. Det ble tap – punktum. Revene var spredd for alle vinder etter kampen. De var på vei tilbake til hiet på Belmont og gikk av seg skuffelsen over tapet. Noen tok noen en hvil – andre fylte på med «energidrikk» før supporterlaget skulle på bankett på restauranten Don Carlo. Så kom oppturen. Alle var samlet utenfor på uteserveringen, unntatt Ivar dessverre, som ladet mobilen på rommet. Øyvind Smestad kommer ruslende og sier på en rolig og avslappet måte: «Jeg så Shinsi Okazaki i resepsjonen». Det blir stille i tre sekunder. To mann reiser seg og stormer inn – Ove og Walther er på revejakt. Resepsjonen – «Has Mr. Okazaki been here?». No? Restauranten? Nytt jaktområde – og der inne ved et bord sammen med to kompiser sitter den blide japaner. Revejegerne roer seg ned og inntar sine mest høflige sider i det de nærmer seg bordet. De unnskylder avbrytelsen og spør om Shinsi kan være så snill å være med på et bilde. Han er blidheten selv og sier umiddelbart ja, fremdeles smilende. Vi forklarer situasjonen og på vei ut til gjengen spør Shinsi oss, som er fra lille Norge, om vi kjenner Frode Johnsen som han spilte sammen med i Japan. Selvfølgelig kjenner vi Frode

THE FOX ÅRGANG 27

Johnsen. Denn dagen hadde jo vi kjent hvem som helst. Utenfor hotellet blir det full fotosession – gruppebilder – en-ogen bilder osv. Vi takker Shinsi Okazaki som tuslet inn til de andre vennene sine. Dagen er reddet og vi er igjen oppstemt. Nå venter banketten hos Don Carlo. Det går på tradisjonelt vis med langbord, god mat og drikke. Etter banketten ble fellesturen avsluttet og revene løp nok en gang i alle retninger. For noen tok det litt tid å komme tilbake til hiet.

FOTO & TEKST – WALTER OLSEN Her er hele supporterlaget foran Belmont

Herlig gjeng. Takk for turen. PS. Nye drakter? Nils Dokken kom med en ide om at supporterne bør ha egenproduserte trøyer, med egen tekst. Blue Army Sweden er jo ganske synlige med sine. Forslaget var å pent spørre Iselin om forslag til design, samt å utfordre medlemmene i klubben om slagord eller tekst. Noe for direksjonen?

0011


MUZZ

TEKST – REIDAR WELTZIN Tilbakeblikk på Leicester- spillere gjennom fotballkort samlinger.

0012

THE FOX ÅRGANG 27


ZY IZZET FOTBALLKORTET.

Denne gangen tar vi spranget fra 70-tallet og fram til tidlig 2000-tallet. På den tiden var jeg forlengst sluttet å samle på fotballkort, men neste generasjon (ved vår aktede redaktør) hadde overtatt tradisjonen. Nå var det slutt på illeluktende rosa tyggis i pakkene, og kortene var litt mer forseggjort, men spenningen med å åpne en ny pakke var nok akkurat den samme. Kortet som er valgt ut denne gange er ingen ringere enn Muzzy Izzet, sentral spiller i Martin O’Neill’s suksessrike epoke i Leicester. Muzzy ble hentet til Leicester på lån fra Chelsea i mars 1995 og hjalp Leicester til å nå playoff-finalen den sesongen. I finalen mot Crystal Palace var det han som ble

THE FOX ÅRGANG 27

felt og skaffet straffen som sørget for ekstraomgangene. De fleste hvordan det endte på høydramatisk vis med Steve Claridge’s vinnermål i siste sekund. Etter sesongen ble overgangen gjort permanent for en sum som etterhvert steg til £800.000.

spilt for England, men pga tyrkisk far valgte han å takke ja da Tyrkia spurte om han ville spille på deres landslag. Han fikk 8 landskamper for Tyrkia og var bl.a med i VM 2002 Muzzy ble med Leicester ned i Championship da nedrykket var et faktum i 2002, og var sterkt delaktig i å hjelpe laget opp igjen på første forsøk. Dessverre ble det nedrykk igjen neste sesong, og i juli 2004 skrev han under for Birmingham. Der fikk han ingen suksess pga en stygg skade som førte til at han kun spilte 28 kamper på to år før skaden tvang ham til å legge opp.

Opprykket var starten på en fantastisk periode for Leicester, med to ligacuptrofeer og plasseringer på øvre halvdel av Premier League tabellen. Muzzy Izzet var en nøkkelspiller for Leicester i hele denne perioden. I september 1999 ble Muzzy den første Leicesterspilleren som mottok prisen som månedens spiller i Premier League. Det skulle ta noen år før noen gjorde det igjen Blant mine beste minner om (Jamie Vardy). Muzzy er bl.a. nevnte playoff-finale, det fantastiske Mange mente at Muzzy burde brassesparket mot Grimsby.

0013


DET

LEICE TEMP 0014

THE FOX Ã…RGANG 27


Buddistmunken Phra Prommangkalachan välsignade Leicester Citys spelare och King Power Stadium. Sedan bad han böner varje natt när Leicester City mot alla odds vann Premier League 2016.

Insprängt i Chinatown i Bangkok ligger ett vackert buddisttempel som bara över en natt förvandlades till en helig plats för Leicester City fans, framför allt de supportrar som bor i Thailand. Det var chefsmunken Phra Prommangkalachan som välsignade spelarna och King Power Stadium och som månader innan triumfen var ett faktum, förutspådde att Leicester skulle vinna Premier League. Förutsägelsen gick in och dagen efter flockades fans vid Golden Buddha Temple i hopp om att få tag i en av dessa flaggor som munken välsignat. Men flaggorna är inte till salu, välsignelsen går förlorad om flaggorna, som finns i templet och på King Power Stadium flyttas. När familjen Srivaddhanaprabha tog över Leicester City, Khun Vichai var sedan länge anhängare

av templet och munken, ville de att Phra skulle välsigna deras lag. Så Phra har varit i Leicester ett flertal tillfällen och vill man kan man hålla honom ansvarig för uppflyttningen till Premier League och The Great Escape. Men så enkelt är det inte säger Phra ”Jag hade aldrig välsignat ett fotbollslag förut så jag sökte i alla skrifter och fann att det närmaste jag kunde komma var krig. Jag välsignade dem som soldater, det verkade mest passande. Men Leicesters succé har inte bara att göra med välsignelsen, spelarna har deltagit i spirituella lektioner ledda av mig och mina munkar. Dessutom handlar det om Vichais karma, alla spelares karma, arenans karma, det är så många saker som spelar in. Allt jag gjort är att ha förvandlat allt till en familj, ett hem, en helig mark”. Templet har gett alla spelar-

na varsin guldamulett som Phra har välsignat och ovälsignade sådana finns även att köpa i templets shop för cirka 15 000 kronor styck. Khun Vichai och Khun Top har fått varsin stor amulett, värderade till 50 000 kronor styck. Templets lärjungar är numera Leicester City fans allihop, när de byter om från sina kappor och går hem tar de på sig sina blå Leicestertröjor. När de går till sängs byter de till vita bortatröjor! Fotboll i allmänhet och Premier League i synnerhet, har alltid varit populärt i Thailand. Men för några år sedan höll alla på Manchester United, Chelsea eller Liverpool. Efter framgången som Leicester haft, och att klubben har thailändska ägare, så har fler och fler blivit Leicesterfans. Efter vinsten i Premier League var alla Leicestertröjor slutsålda i hela Thailand.

HELIGA

ESTER PLET THE FOX ÅRGANG 27

0015


"Mitt kallenavn ble naturligvis Azteka Glover." 0016

ROALD HENRY På bildene ser du Roald`s tre lidenskaper i livet: - Leicesterfan - Elgjeger - Laksefisker På spørsmål om hvorfor det ble Leicester, svarer han: "De var artige å se på, de hadde gode spillere og jeg var jo begynt å spille selv og da måtte jeg en en favorittklubb. Len Glover var favorittspilleren min"

THE FOX ÅRGANG 27


ROALD HENRY (62) TILHØRER DEN GRUPPEN AV SUPPORTERE SOM BLE FASINERT AV REVENE DA TIPPEKAMPENE STARTET I 1969.

Mannen som arbeider med økonomi og personell i en bedrift på Sortland kommer fra Sør-Troms. Han har tidligere arbeidet i bank over store deler av landet, har kone og tre voksne barn. Han bor i Ibestad kommune utenfor Harstad, en kommune med 600-700 innbyggere. Det oppsiktsvekkende er at de to øyene i kommunen har fem Leicestersupportere, inkludert en som er født i Leicester. Kommunens andel av supportere må derfor være blant de høyeste i landet. Når Roald Henry blir spurt om hvorfor det akkurat ble Leicester han valgte som klubb i 1969 sier han; - De var artige å se på, de hadde gode spillere og jeg var jo begynt å spille selv og da måtte jeg en en favorittklubb. Len Glover var favorittspilleren min. Venstrevingen var veldig god, og det er rart han ikke fikk landskamper. Han kunne nådd langt, mimrer Roald Henry. - Vi spilte selv på den gamle lokale banen i Ibestad, også kalt Azteka stadion. I dag er den en kirkegård! Mitt kallenavn ble naturlig nok Azteka Glover. Vi ble ikke så verst etterhvert og spilte på tredje nivå, sier den humørfylte karen fra nord.

Selv om han i jobbsammenheng har sett et par kamper live i England, har Roald Henry ennå ikke sett revene live. Det er snart på tide, og kanskje er neste år det rette tidspunktet. Da feirer han 50 Âr som Leicestersupporter. Vi vet at Facebookgruppen har vært en katalysator til kontakt med andre rever. Det bekrefter ogs Roald Henry. Han ble gjort oppmerksom på gruppen av en kamerat, og meldte seg inn. Her fikk han blant annet kontakt med Reidar Weltzin som har sørget for at supportereffekter er fraktet til Norge og sendt nordover. På den måten kan han kle seg forskriftsmessig til kampene på TV. Vi nærmer oss sesongstart. Den tidligere bankmannen fra nord synes det er trasig at pengene styrer så mye av engelsk fotball. Selv om han er veldig usikker på hvordan det vil gå med revene i år, men spår en plass blant de åtte beste. Den optimistiske supporteren fra nord sier; - Det blir spennende. Og du vet alt kan skje, og før kampene er spilt har jeg alltid seier til Leicester.

SUPPORTER`N ROALD HENRY

THE FOX ÅRGANG 27

0017


TIPP OG VINN

0018

THE FOX Ã…RGANG 27


TIPPEKONKURRASE SESONG 2018/19 Innbydelse for årets tippekokurranse er lagt ut via Facebook gruppen. Reglene er enkle, tipp utfallet av Leicester City`s kamper gjennom sesongen, Leicesterseier er S, uavgjort er U og tap er T. Fristen for innlevering er utvidet til innen midnatt fredag 31. august, men de som leverer etter at kamper er spilt får selvsagt ikke poeng for ferdigspilte kamper. Første kamp spilles borte mot Manchester United kl 21:00 fredag 10 august. Skjemaet skal være sendt ut på mail til alle medlemmer, om du ikke har mottat, så send mail til leicester@online.no med forespørsel om å få dette tilsendt, ellers er det også mulighet for dette via Facebook gruppen.

THE FOX ÅRGANG 27

Nytt for i år er at Kjell Tevasvoll som tidligere har hatt ansvaret har nå har gitt staffetpinnen videre til Reidar Weltzin. Vi takker Kjell for sitt arbeid gjennom tidligere sesonger! Det vil også i år bli gitt premie til den som tipper best. Forrige sesong var det Arne Ljungmann som vant konkurransen med 21 rette foran Reidar Weltzin med 20. På delt 3. plass kommer Alexander Ruden, Geir Hagerup Pedersøn, Rune Viken og Pål Ese med 19 rette. LYKKE TIL!

0019


Startelleveren som rystet fotballverden:

Her er spillerne nĂĽ

0020

THE FOX Ă…RGANG 27


GULLGUTTENE FRA 15/16

Med oddsen 5000/1 var det ingen som kunne forutse at nedrykksdømte Leicester City sensasjonelt skulle vinne Premier League. Men da Hazard satte inn 2-2 mot Tottenham i den 36. runden av Premier League var gullet et faktum, og Leicester kunne løfte Premier League-trofeet. Ikke bare var klubben tippet ned av en rekke eksperter, men klubbens nye trener – som overtok etter omdiskuterte Nigel Pearson – ble av eksperter tippet å være den første Premier League treneren sparket. Leicester-legenden Gary Lineker var kortfattet i sin twittermelding etter ansettelsen: "Claudio Ranieri? Really?" Men Claudio Ranieri var ikke den første treneren ut dørene. Ranieri satte sammen en «kjedelig» 4-4-2 formasjon, og fylte inn klubbens beste mannskap. I motsetning til andre klubber, spilte Ranieri de samme spillerne hver eneste runde, med noen få unntak. Den kjente lagoppstillingen lyder som følger: Schmeichel – Simpson – Huth – Morgan – Fuchs – Mahrez – Drinkwater – Kanté – Albrighton – Okazaki – Vardy.

"Now we go straight away to

try to win the title," CLAUDIO RANIERI

THE FOX ÅRGANG 27

Å vinne Premier League er et kollektivt samarbeid, og Claudio Ranieri var hjernen bak. Det var ikke bare disse elleve spillerne og Ranieri som kan takkes for gullet, for også andre spillere og medlemmer av støtteapparatet kan takkes for senasjonen. Ranieris sparking sendte sjokkbølger gjennom fotballen, og for Leicesters supportere er det trist å se ligavinnere ta avskjed med klubben, enten for å ta fatt på andre oppgaver eller for å trappe ned, men det alle vet, er at Ranieris menn har skrevet seg inn i historiebøkene – og de vil huskes for alltid. Her kan du lese om hvor de er nå:

0021


KASPER SCHMEICHEL

En av klubbens viktigste spillere da Leicester vant ligaen. Spilte samtlige minutter i ligaen, og holdt nullen i 15 av kampene. Holdt god orden bak, og gjorde flere solide redninger. I dag er han fortsatt blant klubbens viktigste spillere, og er nettopp kommet tilbake fra verdensklasse-prestasjoner i VM, der han var en av Danmarks beste spillere. Han reddet tre straffer i åttenedelsfinalen mot Kroatia, men det var ikke nok for danskene, som tapte kampen. 31-åringen er fortsatt blåtrøyenes selvsagte valg som sisteskanse, og det ser ikke ut til at Leiester er ute etter ny målvakt i dag.

"If you keep a clean sheet, I'll buy pizza for everybody!" DANNY SIMPSON

Det var belgieren Richie De Laet som startet sesongen på høyrebakken for Leicester, men etter svake forsvarsprestasjoner ble han rakst byttet ut av Simpson. Engelskmannen hadde en turbulent karriere før han kom til Leicester, og var egentlig ferdig i klubben da Ranieri tok over, men italieneren hadde tro på Simpson, og ble et ledd i startelleveren som rystet fotballverden. Han har beholdt sin plass i elleveren helt til denne sesongen, men det er nå ventet at nykommingen Ricardo Pereira skal ta plassen til 31-åringen.

0022

THE FOX ÅRGANG 27


Krigerne ROBERT HUTH

Robert Huth hadde hatt en lang karriere før han signerte en permanent avtale med Leicester i sommervinduet før gullsesongen startet. Midtstopperen var en viktig brikke i laget da han på utlån fra Stoke var med å redde Leicester fra nedrykk, og fikk fast plass i forsvaret, med stor tiltro fra Ranieri, som faktisk hentet Huth til Chelsea i 2001, nesten 15 år tidligere. Han var fast inventar gjennom hele gullsesongen og sesongen etter, men en skade gjorde at Huth mistet hele forrige sesong, og valgte å forlate klubben i juni. Om 33-åringen finner seg en ny klubb vet vi ikke, men vi vet helt sikkert at Huth har spilt en avgjørende rolle i den blå trøya, og han for lengst skrevet seg inn i historiebøkene.

WES MORGAN

Stopperkjempen kom til Leicester fra erkerival Nottingham Forest i 2012, og bærer kapteinsbindet i klubben. Har spilt over 200 kamper i den blå trøya, og har spilt 30 landslagskamper for Jamaica. Det var han som ledet klubben til gull, og kom på årets Premier League-lag for sine prestasjoner. Nå, to og et halvt år senere er situasjonen annerledes. Blåtrøyene har signert tre nye midtsoppere, og selv om Morgan på papiret er kaptein, er det usikert om 34-åringen kommer til å få mange minutter i den blå trøya denne sesongen. Captain Morgan er allikevel noe svært få andre fotballspilere er, nemlig en vinner av Premier League.

CHRISTIAN FUCHS

Den lattermilde venstrebacken kom til Leicester i overgangsvinduet før gullsesongen i jakten på spilletid, etter få minutter på banen for den tyske klubben Schalke 04. Ble raskt godt likt av fansen, og leverte gode prestasjoner på backen, i tillegg til å være et godt offensivt våpen. Er fortsatt Leicesterspiller, og ser ut til å trives i klubben. Mens han i vinnersesongen var fast inventar på backen, er det nå Chilwell som til stadig er å finne i lagoppstillingen. Manageren kan riktignok ikke klandres, for mens 31-årige Fuchs har lagt opp på landslaget og er i slutten av karrieren, er Chilwell fremtidens venstrebekk. Han har allikevel mye å lære, og det er ingen tvil om hvem han burde ta lærdom av, for det er Christian Fuchs.

THE FOX ÅRGANG 27

0023


RIYAD MAHREZ

39 mål og 27 assist på 139 Premier League-kamper er tall som snakker for seg selv, og den lille magikeren fra Algerie var sammen med lynspissen Jamie Vardy selve symbolet på Premier League-gullet. Vant prisen for årets spiller i Premier League i gullsesongen, De siste to sesongenes resultater har vært mer varierende, selv om han glimtvis har vist spill i verdensklasse. Han har flere ganger vist et sterkt ønske om å ta fatt på større oppgaver, og det gjorde at Leicester til slutt måtte gi etter, og Manchester City bladde opp rundt 60 millioner pund for Mahrez i dette sommervinduet. Prisen gir profitt på 59,6 millioner pund for midtbanespilleren som kom til Leicester for bare 400.000 pund fra Le Havre i 2014.

'Dillyding, dilly-dong, wake up, wake up! DANNY DRINKWATER

Mannen med det artige etternavnet kom til Leicester i 2012, og leverte gode prestasjoner på midtbanen i både Championship, Premier League og i Champions League. En pasningsmagiker som leverte gode stikkpasninger til både Jamie Vardy og Mahrez. I gullsesongen leverte han solid nesten hver eneste kamp, og sammen med partneren Kanté sørget han for at midtbanen på King Power Stadium var et mareritt for motstanderen. Før forrige sesong signerte han for Chelsea, der han har slitt med spilletid. Om det var riktig å forlate Leicester til fordel for London vet bare Danny Drinkwater selv.

0024

THE FOX ÅRGANG 27


Motoren N`GOLO KANTE

Det er ingen som helt forstår seg på N’Golo Kanté. Kom til Leicester City fra den franske klubben SM Caen, som i hans første sesong i klubben spilte i Ligue 2, men som rykket opp i hans første sesong. Etter en sesong i Ligue 1 med Caen kom Leicester på banen. Spilleren som skulle bidra med å holde Leicester over nedrykkstreken ble helt sentral i gullsesongen, og flere hevder at han faktisk var klubbens beste spiller.

2016 signerte han for Chelsea, der han vant serien i sin første sesong, og ble kåret til Premier Leagues beste spiller. Det var få – kanskje ingen – som skulle forutse at N’Golo Kanté kun tre år etter at han spilte i Ligue 2 skulle vinne verdensmesterskapet i fotball for herrer, men da Frankrike slo Kroatia 4-2 på Lyzjniki Stadium i Moskva 15. juli 2018.

Det er ikke så lett å se han, for N’Golo Kanté jobber mest i kulissene. Etter Premier Leaguegullet ønsket spilleren å ta fatt på større oppgaver, og selv om klubben ønsket å beholde franskmannen, måtte Leicester la Kanté gå tapt, for sommeren

MARC ALBRIGHTON

Den engelske kantspilleren kom til Leicester gratis fra Aston Villa i 2014, fordi Birmingham-klubben mente han ikke holdt nivået. Det tok noe tid før Albrighton fikk sjansen, men når han først fikk den så tok han utfordringen på strak arm. Han deltok i det spektakulære flyktet fra nedrykk våren 2015, og spilte alle kampene da blåtrøyene vant ligagullet. Selv om Aston Villa er Marc Albrightons barndomsklubb, kan en se for seg at han syntes det var litt komisk da han forsto at mens Leicester vant Premier League, kom Aston Villa helt sist og rykket ned. Albrighton spiller fortsatt i Leicester, og selv om han ikke står i sentrum ofte, spiller han skjeldent dårlige kamper. Venter fortsatt på en England-debut, men er udiskutabelt den spilleren i Leicester som ikke har landskamper for England som fortjener det mest. Scoret forøvrig Leicesters første Champions League-mål, mot Club Brugge.

THE FOX ÅRGANG 27

0025


JAMIE VARDY

Spissen som ble selve symbolet på ligagullet. Alle har nå hørt historien om non-league spilleren som sonet med fotlenke og jobbet på en legemiddelfabrikk, men som endte opp som Premier League-vinner. Etter gullsesongen var Jamie Vardy blitt en av ligaens mest elskede – og av noen hatede – spiller, men nivået hans var det lite å utsette på. Scoret mål for England i EM, og var nærme en overgang til Arsenal i sommervinduet 2016, men takket til slutt nei. Er akkurat tilbake fra VM i Russland, der han stort sett var innbytter. 31-åringen signerte nettopp en ny kontrakt med Leicester som strekker seg frem til Vardy er 35 år, som gjør det sannsynlig at han avslutter karrieren i Leicester, klubben som hentet han fra non-league.

"This is not a footballer. This is a fantastic horse." LEONARDO ULLOA

Siste spilleren ut dette sommervindet var nok en gullgutt, Leonardo Ulloa er ferdig i engelsk fotball og tar turen videre til Mexicanske CF Pachuca. Til tross for at argentineren ikke var fast i startelveren til Ranieri, var han en fast spiller å se på banen i løpet av sesongen. 29 kamper noterte han seg med, hvor han fant nettet seks ganger. Han var svært delaktig i viktige poeng, som da han satte straffen som sikret uavgjort mot West Ham. Og ikke minst da han på overtid mot Norwich sørget for et lite jordsjelv i Leicester da han scoret vinnermålet.

0026

THE FOX ÅRGANG 27


DUOEN SHINSJI OKAZAKI

Den hardtarbeidende japanske spissen kom til Leicester i sommervinduet 2015, og fikk umiddelbart tillit fra Ranieri. Hadde man kåret årets mannlige smil i England, er det ingen tvil om hvem som hadde vunnet, for Shinji Okazaki er en kjernekar med et varmende smil. I sesongen Leicester vant ligaen var Ranieris taktikk at Okazaki skulle løpe skjorta av seg i 60 minutter, før han ble byttet ut mot argentineren Leonardi Ulloa, som var ligaens mest brukte innbytter i 2015-16 sesongen. Okazaki scorte bare fem ligamål i gullsesongen, men det er ikke målene som gjorde at Okaki vant årets spiller i Asia i 2016, for det var den enorme løpskapasiteten, ståpåvilja og arbeidsinnsaten som splittet opp motstaderen

og gjorde det enklere for andre spillere å sette ballen i nettmaskene. Han spiller fortsatt i Leicester, og er fylt 32 år. Akkurat tilbake fra VM med Japan, men det er usikkert om sjarmøren får like mye spilletid som tidligere, ettersom det er ventet at Maddison og Iheanacho oftere vil få tillit fra start.

CLAUDIO RANIERI

Claudio Ranieri ble som kjent ikke den første manageren ut dørene av en Premier League-klubb. Han ledet laget gjennom gullsesongen, og gikk på bare tre tap før laget kunne løfte pokalen. Sesongen etter gikk det mer trådt, og etter en rekke svake prestasjoner måtte Ranieri vinke avskjed til klubben i februar 2017. Craig Shakespeare overtok, men også han måtte forlate klubben etter svake prestasjoner. Franskmannen er per idag arbeidsløs, etter å ha forlatt den franske klubben Nantes etter en sesong i klubben.

THE FOX ÅRGANG 27

0027

NEWSLETTER 27  
NEWSLETTER 27  
Advertisement