__MAIN_TEXT__

Page 1

MARLENE HYYPPÄ

, a it e r ? a k O n a K s r A e S p S u S ULU O


Supersankareita, OULUSSAKO?


Teksti © Marlene Hyyppä 2009 Taitto Marlene Hyyppä ja Ilpo Koskela Etukannen piirros Tuomas Soukka Kustantajat Oulun elokuvakeskus ry. Kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7, 90100 OULU Oulun sarjakuvaseura ry. Ratakatu 14 B 4, 90100 OULU Painatus Oulun kaupunki – Painatuskeskus 2009 ISBN 978-951-95179-4-0


O

ulua on vaikea kuvitella kaupungiksi, jossa supersankarit viihtyisivät. Rakennukset ovat matalia, yöt hiljaisia ja suuronnettomuudet vähissä. Vaikka Heinäpään tehtaat saattavat jonakin pimeänä yönä luoda vaikutelman savuisan hämyisestä Gotham Citystä, niin viimeistään aamulla illuusio häviää ja jäljellä on vain paha haju. Miljardöörit maailmanvalloitusaikeineen, hullut professorit hulluine keksintöineen ja terroristit pommeineen pitävät päämajaa suuremmissa metropoleissa, suureellisimmissa kuvioissa. Jos Oulussa joskus olisi joku ison kaliiberin supersankari asunut, olisi se jo aikoja sitten kyllästynyt ja lentänyt järkevien sorsien mukana etelään. Tai sitten

vaihtoehtoisesti jäänyt itsepäisten pullasorsien tavoin jäälle kyhjöttelemään ja odottamaan horroksessa seuraavaa pelastuskeikkaa, jonka haastavuus-, ja vauhdikkuusaste vastaisi todennäköisimmin mummon taluttamista suojatien yli. ”Mutta onhan Oulussakin ongelmansa”, miettii älykäs lukija tekstin tässä vaiheessa. Raiskauksia keskellä puistoja, kännitoilailuja keskustassa, tappeluja ja perheväkivaltaa, pikkuvarkauksia, kaduille kuseksimista ja seinien töhrimistä. Eivätkö oululaiset sarjakuvataiteilijat ole tarpeeksi oikeudentuntoisia ja lain kouraa heristeleviä luodakseen kunnollisia, lakia ja järjestystä kunnioittavia supersankareita? Onneksi, tai jonkun epäonneksi, eivät.

-5-


O

ululaiset supersankarit eivät ole syntyneet epäonnistuneiden laboratoriokokeiden, lapsuudentraumojen tai oikeistopoliittisten päämäärien seurauksena. Oululaisilla supersankareilla ei ole yhtä pahamaineisia arkkivihollisia kuin Teräsmiehellä, Lepakkomiehellä tai Ihmenaisella. Oululaisilla supersankareilla ei ole varaa hienoihin vempeleisiin ja asusteisiin, eivätkä heidän kykynsä ole verrattavissa jenkkikollegoiden yliluonnollisiin tai new age-tyyppisiin

lahjoihin, joiden avulla maailma pelastuu kuin itsestään. Oululaisten supersankarien tehtävät ovat arkisempia ja maanläheisempiä, ja heidän pahimmat vihollisensakin ovat vain ”arkivihollisia”. Valitettavan usein käy niin, että kun joku muutamasta oululaisesta supersankarista kerrankin saapuu intoa puhkuen ongelmatilanteeseen, on joku tavallisista sarjakuvasankareista jo ehtinyt ratkaista pulman. Noloin esimerkki tästä on Kupla-sarjakuvalehdessä seikkailevat pikkupojat,

-6-


”Sankarit”, jotka puolivahingossa pelastavat kaupungin tehtaan myrkkypäästöiltä ja leikkiessäänkin estävät ydinkärjen räjähtämisen. ”Kapteeni Maha” onnistuu pelastamaan kadonneet Ruuvari-sarjakuvalehdet ennen kuin kukaan supersankareista on saanut edes vihiä asiasta. Joskus jopa ”James Pond” on lentänyt Ouluun (lentokoneella tietenkin) ratkomaan mysteereitä supersankareiden nukkuessa rauhallisesti vuokra-asunnoissaan. Keitä nämä oululaiset supersankarit oikein ovat? Minkälaisia vaaratilanteita he ratkovat? Onko heistä ylipäätänsä mitään hyötyä kenellekään?

-7-


n a Jii-M A

loittakaamme esittely ”Jii-Manista”, koska hän on ainoa joka on käynyt supersankarikoulutuksen ja jolla on virallinen työsopimus. Hän tekee pitkiä työvuoroja pelastellen milloin mitäkin aamupuurosta kastematoihin. Päivän päätteeksi hän laatii pomolleen raportin päivän pelastamisista ja jatkaa lähes yhtä hektistä arkeaan kotona vieden työhuolet jopa lomalle asti. Jii-Man on ottanut pukeutumiseensa vaikutteita itse Teräsmieheltä, mutta kääntänyt värit ovelasti toisin-

päin. Sininen viitta, punainen puku ja keltainen J-kirjain rinnassa hän lentelee ympäri kaupunkia etsien pelastusta kaipaavia. Rannehälytin toimittaa hänelle tärkeitä viestejä, villahousut suojaavat paleltumiselta, sirotepohjahiekoituskengät estävät liukastumisen ja matkapuhelimen valo toimii taskulamppuna. Haasteellisimpia tehtäviä Jii-Manillä on ollut kassajonojen kuriin laittaminen viivottimen avulla, pallojen asettaminen pituusjärjestykseen (Maapallo, jalkapallo, pesäpallo...) ja konttorin paperikaaoksen torjuminen.

-8-


-9-


n e n i a n a Ultr

M

yöhemmin Jii-Man saa supersankarikaverin: ”Ultranaisen”. Ultranainenkin käy supersankariopiston ja pääsee heti töihin. Ultranaisen erikoisominaisuuksia ovat ainakin valonnopea taputus, joka lennättää pölyt ulos, ultraääni, joka poistaa ikkunoista ja peilipinnoilta pinttymät ja samalla hammaskivet, ja laserkatse, joka desinfioi likaisimmatkin paikat.

Ultranaisen ja Jii-Manin välille syttyy romanssi ja lopulta he pelastelevatkin kaupunkia yksissä tuumin. Ultranaisen tyyli on suora kopio Teräsmieheltä, ilman etukirjainta rinnassa. Ultranaisen haastavin tehtävä oli auton siirtäminen invapaikalta puuhun.

- 10 -


o ss a j r e p Su

O

ulussa elää myös satunnainen supersankarikissa. Hulvaton Jasso löytää superpuvun muropaketista ja lähtee heti häntänsä kanssa etelänlomalle lentäen. Superasu alkaa elää kuitenkin omaa elämäänsä: se höpöttelee ja laulaa ja vie välillä voiton ”Superjasson” omasta tahdosta. Jas-

so käyttää superasua yleensä kinkkisissä tilanteissa, joissa omat voimat eivät riitä. Superjasson huippusaavutuksiin kuuluvat mm. ylikovan pullapitkon leikkaaminen siivuiksi ja säilyketölkin lähestulkoon onnistunut avaaminen superkynnellä.

- 11 -


l r i G g n o r t S V

aatimattoman oloinen pyörälähettityttö muuntautuu hetkessä ketteräksi supersankariksi ”Strong Girliksi”, joka voimistelee kattoja pitkin selvittäen mysteereitä ja tappelee arkkivihollisiaan vastaan. Hän on päässyt uransa aikana ainakin mysteerisen leipomobisneksen jäljille ja taistellut sen takana olevaa lateksipukuista pahisnaishahmoa Urinatrixia ja hänen biokemiallisesti lumottua miesjoukkoaan vastaan. Hän on taistellut myös suloiselta näyttävän, mutta todellisuudessa ilkeän jättiläispandan kanssa jauhojen pöllytessä ja ottanut yhteen delfiinin kanssa.

- 12 -


- 13 -


i g o l o i b Super

S

itten on vielä täällä teknologiahuuman keskellä tarpeellinen luonnonsuojelija: ”Superbiologi”, joka pelastaa metsiä ilkeiden tehdaspamppujen suunnitelmilta. Superbiologilla on erityinen suhde luontoon: palokärjet lähettävät hänelle hätäviestejään, majavat kaatavat puita pahojen tehdasmiesten tielle ja pöllöt sekä siilit auttavat pelottelussa. Superbiologi on rohkea aatteen mies, joka ei pel-

kää kohdata vastuksiaan (lähinnä Oy Myrkky AB ja johtaja Pösölä) kasvotusten. Superbiologin suuriin saavutuksiin kuuluu ilkeiden teknokraattien häätäminen luonnonsuojelualueelta soittamalla Fjällräven-repustaan kaivamalla nauhurillaan satakielen laulua, joka saa tehtaan suunnittelijat pakenemaan kauhuissaan pois ja unohtamaan suunnitelmansa puhtaan luonnon tuhoamiseksi.

- 14 -


H

uhupuheita on liikkunut myös muista Oulussa vaikuttavista supersankareista. Joko he ovat peittäneet superidentiteettinsä harvinaisen hyvin tai sitten heitä ei ole olemassakaan, koska tiedot heistä ovat vähissä ja epäluotettavia. Legenda mystisestä lassomiehestä kiertää ympäri kaupunkia; kukaan ei kuitenkaan myönnä koskaan ta-

vanneensa kyseistä hahmoa. Supersankariksi arveltu Maailman vahvin kahvi vaikuttaa varmasti useimpiin meistä kaupunkilaisista, usein tiedostamattomasti. Superpigviinin seikkailuista on vain kuulopuheita ja Yöggömiehen on nähty nukahtavan kesken kriittisen pelastusoperaation. Super Looni, Zippa ja Ruberrukkanen – nimiä vailla henkilöllisyyttä.

- 15 -


O

ululaiset supersankarit ovat totta tosiaan eriskummallinen poppoo. Ainoat sankarit, joilla on todellisia supervoimia (Jii-Man ja Ultranainen) käyttävät niitä hiustenhalkomiseen. Jasso-kissa käyttää supervoimia harvoin ja silloinkin itsekkäisiin tarkoitusperiin. Strong Girl harjoittelee notkeuttaan kaupungin katoilla, puhuu englantia ja selvittelee jonkin leipomon tekemisiä. Entäpä sitten Superbiologi? Luonnonsuojelija voi olla ilman eläinystäviäkin!

Totuus iskee silmille armottomasti kuin salama: komea, yksinkertainen, korkean moraalin omaava jenkkimuskelimies on tässä kylmän realismin kaupungissa silkka mahdottomuus. On siis tyytyminen näihin omituisiin, arjen pikku pulmista ja luonnonsuojelusta välittäviin sankareihin... Mutta mikä tuolla sateisella taivaalla liihottaa? Supermies? Batman?! Vai oliko se ilmapallo?

- 16 -


- 17 -


Kuvalähteet:

Etusisäkannen kuva, Mikko Jylhä: Urinatrix, Strong Girl 1, 2007

4

Tuomas Soukka: Marlenen supersankarikuva 2009

6

Pentti Nuortimo: Sankarit, Kupla Nro 2, 2/1981

7

Ilpo Koskela: Kapteeni Maha, Ruuvari 5, 2/1990

7

Jari Elsilä: James Pond, Kupla 4, 4/1981

9

Jii Roikonen: Jii-Man, Elanto, 2001

10

Jii Roikonen: Ultranainen, Elanto, 2002

11

Jii Roikonen: Jasso nurkissa, Kustannusosakeyhtiö Tammi 2004

13

Mikko Jylhä: Strong Girl 1, 2007

14

Seppo Alamännistö, Superbiologi, Ruuvari 1, 1/1988

15

Jii Roikonen: Jasso #4, 2/2000, Arktinen Banaani 2000

17

Pentti Nuortimo: Kansikuva, Kupla 6, 2/1982

Takasisäkannen kuva, Jii Roikonen: Valoa, Like 2007

Takakannen kuva, Jari Elsilä: Batman, Kupla 6, 2/1982

- 18 -


O

ululaiset supersankarit ovat totta tosiaan eriskummallinen poppoo. Ainoat sankarit, joilla on todellisia supervoimia (Jii-Man ja Ultranainen) käyttävät niitä hiustenhalkomiseen. Jasso-kissa käyttää supervoimia harvoin ja silloinkin itsekkäisiin tarkoitusperiin. Strong Girl harjoittelee notkeuttaan kaupungin katoilla, puhuu englantia ja selvittelee jonkin leipomon tekemisiä. Entäpä sitten Superbiologi? Luonnonsuojelija voi olla ilman eläinystäviäkin! Mutta mikä tuolla sateisella taivaalla liihottaa? Supermies? Batman?! Vai oliko se ilmapallo?

978-951-95179-4-0

9

789519 517940

Profile for Oulun Lasten- ja nuortenelokuvien festivaali

Supersankareita oulussako  

Supersankareita oulussako  

Advertisement