Page 1

N U MMER 1 | M A A RT - A PR IL 2012

NWB WANDEL

AG EN DA Met een overzicht van alle wandelingen in de komende maanden

Een kijkje in de schoenenkeuken Oud & Nieuw: historische stappen én eerste stapjes!

KLAAR VOOR 102

DE START!

Wandel tochten

Een nieuw wandelseizoen, een nieuw magazine!

“Bouw het rustig op”

Fysiotherapeut Fred Admiraal

Natuur: alles zindert en zingt!

Magazine van de Nederlandse Wandelsport Bond | w w w.n w b-wandelagenda.nl 1


sportieve prestatie wij maken uw herinnering www.vanveluw.nl www.begeer.nl | 0343 492210 voor producten naar prestatie

VILT - VALKENBURG 9 - 12 augustus 2012

De wandelingen tijdens deze heuvelland4daagse voeren u elke dag via een andere route, veelal over veldwegen en bospaden, langs de mooie natuur en schitterende panorama’s van Zuid-Limburg. Er is keuze uit vijf afstanden: 7,14,21,28 en 42 km.

start dagelijks vanaf café-zaal ‘t vöske in berg en Terblijt. VIER DAGEN WANDELEN EN GENIEtEN!

2

Bij opgave vóór 1 juli a.s. korting op het inschrijfgeld. Info 043 60 40 885 www.heuvelland4daagse.nl


Een goed begin... Dit nummer is het begin van de nwb Wandelagenda, het nieuwe magazine van de NWB. Tegelijkertijd begint ook het wandelseizoen weer. Schoenen uit het vet, de paden op, de lanen in. We beginnen dus goed, met een dubbel begin. Voor we beginnen eerst één stap terug: waarom beginnen we eigenlijk aan een nieuw magazine? Wat was er mis met Voetnoten? Als ‘officieel orgaan van de Nederlandse Wandelsport Bond’ was er eigenlijk niks mis mee. Deze tijd vraagt echter niet om een ‘officieel orgaan’, maar om een enthousiast magazine over wandelen. En daar leest u nu het eerste nummer van! In de NWB Wandelagenda gaan we het in woord en beeld vooral hebben over wat Foto: Machteld Leunis wandelen zo leuk, ontspannend, gezond, gezellig, etc. maakt. Het plezier dat je samen beleeft aan mooie tochten. Die tochten staan centraal: in het hart van het blad vindt u alle tochten voor de komende twee maanden. Maar het draait in belangrijke mate ook om hoe u die tochten beleeft. Laat het ons weten. Stuur uw ervaringen, bij voorkeur foto’s, naar redactie@nwb-wandelagenda.nl

Impressie TerugKLIK LANGS ‘T PAD 8 op 8 De deskundige Wandelagenda maart Wandelagenda april DITS&DATS WONDEREWANDELWERELD oud&nieuw prikbord voetnoten

4 5 6 8 9 10 14 19 20 22 24 26

Deze column zit erop. De kop is eraf. Klaar voor het echte werk. Het gaat beginnen! Veel wandel- en leesplezier. Henk van Delft Hoofdredacteur

COLOFON Bondsbureau:

Wandelagenda:

Hoofdredacteur:

Regioredacteuren:

Pieterskerkhof 22

Maart - April 2012

Henk van Delft

GWB Lou Vader

3512 JS Utrecht

Uitgave:

Redactie:

LWB Gerrit Jansen

T. 030 231 94 58

Nederlandse

Henny van Baak

NBWB Natasja v/d Steijn-van Daal

F. 030 23 00 159

Wandelsport Bond

Marco Holzhauer

NHWB Dick Janneman

info@nwb-wandelen.nl

Vormgeving en

Marije Tekstra

OWB Jan Vukkink

www.nwb-wandelen.nl

bladmanagement:

Linda Sluis

SGWB Wytze Dijkstra

For Sale Communicatie

Matthijs Becker

ZHWB René Janssen

Amsterdam

Sofie van Haaren

ZWB Aldert Verhelst

Leuke foto’s zijn altijd welkom! Omdat een beeld meer zegt dan duizend woorden, ontvangen we graag uw foto’s. Mooie historische beelden, eerste babystapjes, recente wandeltochten: we hebben er plek voor in leuke visuele rubrieken. Mail uw foto’s naar: redactie@nwb-wandelagenda.nl

3


Impressie Theo Verhoeven Voorzitter Nederlandse Wandelsport Bond

Mooiste wandeltocht

Een prachtige tocht was, achteraf, een wandeling door het Schwarzwald, waar we volledig verdwaalden en uiteindelijk helemaal uitgeput in een totaal ander stadje uitkwamen dan gepland.

Bijzondere ontmoeting

Ik vond de kogelmieren, slangen en enorme termietenheuvels tijdens wandelingen door BraziliĂŤ en Costa Rica wel heel bijzonder.

Kilometrage

Nadat ik eerst mijn enkel en later beide hakbenen heb gebroken, moest ik helemaal opnieuw leren lopen. Sindsdien kan ik helaas niet echt meer aan tochten deelnemen. Ik wandel dus niet zoveel als ik zou willen en mijn kilometrage als wandelaar is dan ook niet echt bijzonder. Eigenlijk wandel ik alleen nog op vakantie. De laatste georganiseerde tocht was de openingstocht van de NBWB in 2007, met veel pijn en moeite.

Hoopt ooit nog te lopen...

Haha, ja, ik hoop inderdaad ooit nog te lopen! Het zou geweldig zijn als het me zou lukken om weer eens aan een georganiseerde wandeltocht mee te doen.

Gaat nooit op pad zonder... Mijn Conny natuurlijk!

4


Genieten van het schitterende landschap van Westenschouwen (7 januari). Foto: Yme Braaksma

Door het historische centrum van Wijk bij Duurstede tijdens de Kastelentocht (28 december). Foto: Hennie Roelofsen

TERUGKLIK Bijzondere foto’s van wandelmomenten uit de afgelopen periode.

De stand van de SGWB op de Vakantiebeurs trok weer heel wat bezoekers! Foto: Henny van Baak

Een midwinterhoornblazer laat het geluid van zijn instrument klinken over het Twentse landschap nabij Vasse (18 december). Foto: Aria Scholtens

Uniek publiek tijdens de IJburger Wandeling (22 mei) Foto: Henk de Beer - Hoorn

Bijzondere wandelgenoten tijdens de vierdaagse van Diever (14 mei) Foto: Johan Karelse - Assen

Er was veel moois te zien tijdens de Winterwandeltocht, waaronder kasteel Heukelum (14 januari). Foto: Henk Blommers

Stuur uw wandelfoto naar redactie@nwb-wandelagenda.nl Een mooi, bijzonder, ontroerend, opvallend of opmerkelijk wandelmoment geklikt? Stuur uw foto naar redactie@nwb-wandelagenda.nl en wie weet staat uw foto in de volgende uitgave! Vermeld wanneer de foto genomen is, door wie en wat er te zien is.

5


LANGS ’T PAD De natuur schudt de komende periode de winter van zich af en maakt zich gereed voor het voorjaar. Flora en fauna zijn zwanger van nieuw leven. Het zindert en zingt. Wandel, kijk, luister en geniet ervan!

VLINDERS

In de loop van maart zult u tijdens uw wandelingen meer en meer vlinders ontdekken. Het boomblauwtje, de gehakkelde aurelia en de dagpauwoog bijvoorbeeld. Maar er is meer vliegend insectenpracht: ook de hommels slaan hun vleugels weer uit.

6


ROODBORSTTAPUIT

De roodborsttapuit komt als een van de eerste overwinteraars weer terug. U kunt ‘m in april al zien, hoewel de kans groter is dat u ‘m hoort aan z’n kenmerkend schorre ‘wiet traktrak’.

Foto: Myosotis Scorpioides

SPEENKRUID

Als u door kalkrijk gebied wandelt, kunt u nu al genieten van de gele sterretjes van het speenkruid. Deze vroege bloeier siert bosbodem en tuin. Bij zachte winters soms zelfs al vanaf begin februari!

Foto: Svdmolen

KWAAAAAK!

U kunt ze rond deze tijd weer zien, maar nog beter horen: de bruine kikkers en gewone padden. Dit zijn de zogenaamde vroege soorten van de amfibieën. De late soorten (o.a. de rugstreeppad) laten zich over een paar weken zien en horen. Foto: Jörg Hempel

VOGELCONCERTEN

April is een perfecte maand om luisterend te wandelen. Mannetjesvogels proberen met prachtige concerten vrouwtjes te lokken. Vooral het winterkoninkje kan er wat van, met een stevige triller aan het eind van z’n zang. U zult versteld staan dat zo’n klein vogeltje zó hard kan zingen! Foto: Ken Billington

PAARDENBLOEM

Waar u ook wandelt: vanaf april zult u zo’n beetje overal bloeiende paardenbloemen tegenkomen. U kunt ervan genieten tot ver in de herfst!

Foto: Busangane

Foto: Vera Buhl

7


8 OP 8

acht geagendeerde wandelingen uitgelicht

10 maart (SGWB) 4e Siontocht 25, 15, 10, 5 km

31 maart (ZHWB) 50e Lisse Lente Wandeltocht 30, 20, 15, 10, 6 km

Heerlijk wandelen over verkeersluwe wegen en fietspaden in Houten en omgeving. Rust uit in de Sionskerk onder het genot van zelfgemaakt appelgebak.

Geniet van de rijke, historische omgeving van Lisse en omgeving. Wandel langs de bollenvelden en de Keukenhof, die op dat moment prachtig in bloei staan.

17 maart (ZWB) 17e Mosseltocht Mosselstappers 28, 20, 14, 7, 4 km

31 maart en 1 april (GWB) Lentetocht De Wehlse Stappers 30, 20, 15, 10, 5 km

Start vanuit het mosseldorp Philippine en wandel over rustige polderwegen en door het wonderschone natuurgebied Braakman Zuid.

De lente is aangebroken! Ervaar de wijde omgeving van Wehl tijdens één van de eerste tweedaagse wandeltochten van het jaar.

25 maart (NBWB) Openingswandeltocht 30, 20, 15, 10, 5 km

9 april (NHWB) Lammetjeswandeltocht Den Burg 40, 25, 15, 10, 5 km

De tocht start vanaf het bijzondere natuurtheater Kersouwe en gaat kris-kras door de Heeswijkse bossen, langs het kasteel en andere mooie plekjes in Dinther.

Een wandeltocht met een echt Texels karakter. Bewonder de schapen met hun lammetjes en de typisch Texelse schapenboeten en tuinwallen. Foto: Ciell

58

25 maart (LWB) 27e Oefentocht Kennedy Mars 50, 35, 21, 14, 7 km

28 april (OWB) 10e Rode Kruiswandeltocht 40, 30, 20, 15, 10, 5 km

Een gevarieerde tocht over veldpaden, holle wegen en langs mooie vergezichten. Geschikt voor de recreant èn (middel)lange afstandswandelaar.

Neem deel aan een mijlpaal: de tiende Rode Kruis wandeltocht. Geniet van de prachtige omgeving en wandel mee voor de rolstoelbus!


De Deskundige Fred Admiraal, algemeenen sport-fysiotherapeut, Fysiotherapie Grote Waal, Hoorn

Het wandelseizoen begint weer. Vraagt dat om voorbereiding? Wandelen is in principe ĂŠĂŠn van de meest blessure-vrije manieren van bewegen. Maar dat betekent niet dat je zomaar onvoorbereid op pad kunt gaan. Zeker als je wat langere tochten gaat lopen, is het belangrijk om het rustig op te bouwen.

Hoe doe je dat?

Ga niet meteen lange tochten lopen. Begin met korte stukjes en in een rustig tempo. Steeds iets langer en steeds iets vlotter, tot je weer bij je eigen ritme bent. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Je voelt zelf het beste wat je tempo is. Ik adviseer daarom altijd om niet met een horloge te lopen, maar vooral naar je innerlijke ritme te luisteren. Ga vooral ook niet geforceerd met anderen meelopen. Sneller dan je eigen ritme is niet goed, maar langzamer ook niet.

Nieuw seizoen, nieuwe schoeneN?

Als je veel loopt, is het verstandig om regelmatig nieuwe, goede wandelschoenen te kopen. Loop ze wel goed in, dan vormen ze zich naar je voeten. Het opbouwen van je wandelritme is daar een mooie gelegenheid voor. En voel je in je schoenen onaangename drukpunten, door een randje of een bobbeltje, plak dan op die plek op je voet een stukje sporttape (zĂłnder vouwen!) om blaren te voorkomen.

En na gedane arbeid...?

Na een wandeling is het verstandig om wat te rekken en te strekken. Zo krijgen je spieren de kans om zich rustig te herstellen en is de kans op verrekkingen en spierpijn minimaal.

9


za.

03 maart

10 maart

Voorschoten (ZH.) 25 km 32e Randstadserie RS ’80

Houten (UT.) 5-10-15-20-25 km 4e Siontocht

0252-521022/070-3938530; e-mail: jbuitenhuis@casema.nl; www.RS80.nl; Start: Buurthuis De Boschbloem, Bs. v.d. Oyelaan 39; 25 km 9.00-10.00 uur.

030-6350816/06-19648370 (niet op zondag); e-mail: info@siontocht.nl; www.siontocht.nl; Start: College De Heemlanden, De Slinger; 25 km 9.00-11.00 uur; 20-15 km 9.00-12.00 uur; 10-5 km 9.00-13.00 uur.

za.

03 MAART

MAART

za.

za.

zo.

10 11 maart

BENNEKOM (GLD.) 5-10-15 km DORRETAKKENTOCHT

Egmond aan Zee (NH.) 5-7-25 km Begin de Lentewandeltocht

0318-418234; Start: Commanderij, Commandeursweg 44; 15-10-5 km 9.00-12.00 uur.

0229-239447; e-mail: administratie@sportwandelschool.nl; www.sportwandelschool.nl; Start: Sporthal De Watertoren, Watertorenweg 36; 25 km 9.00-10.00 uur; 7 km 10.00-13.00 uur; 5 km 10.00-12.00 uur.

za.

zo.

03 04 maart Weesp (NH.) 5-10-15-25 km NHWB-Jubileumwandeltocht 0294-264268; e-mail: lom00012@planet.nl; www.nhwb.nl; Start: Sportpark FC Weesp, Papelaan 153; 25 km 10.00-11.00 uur; 15-10-5 km 10.00-13.00 uur.

zo.

04 maart Margraten (L.) 8-12-15-22-30 km Lammertocht 043-5491932; Start: Café ‘t Flaterke, Sprinkstraat 59; 30-22 km 7.00-12.00 uur; 15-12-8 km 7.00-14.00 uur.

zo.

04 maart

zo.

10 11 maart

De Waal (Texel) (NH.) 5-10-15 km NHWB-Jubileumwandeltocht

Amsterdam (NH.) 5-10-15-20-25 km Wandeltocht door Oud-Amsterdam

0222-313087; e-mail: info@hetgoudenboltje.nl; www.hetgoudenboltje.nl; Start: Hotel De Wael, Hogereinde 28; 15-10-5 km 13.00-14.00 uur.

020-6861838; e-mail: onsgen@kpnmail.nl; www.asv-onsgenoegen.com; Start: Clubgeb. Ons Genoegen, Elandsstraat 44a; 25-20 km 9.00-11.00 uur; 15-10-5 km 10.00-13.00 uur.

wo.

07 maart

10

za.

zo.

11 maart

Zandvoort (NH.) 25 km Sponsortocht Nieuw Unicum

Eede (ZLD.) 6-12-25 km Wilhelmina Wandeltocht

023-5276905/0226-393854; e-mail: klijntje47@hotmail.com; www.wc-samenoppad.nl; Start: Nieuw Unicum, Zandvoortselaan 165; groepswandeling 25 km 11.00 uur precies.

06-13755224; e-mail: tram@zeelandnet.nl; Start: Hof van Eede, Dorpsplein 3; 25 km 8.00-13.00 uur; 12-6 km 8.00-15.00 uur.


11 maart

za.

17 maart

Susteren (L.) 7-12-19-25-33-42-50 km Grensstreektocht

Wijk bij Duurstede (UT.) 5-10-15-20-25 km 3e Bookstepswandeltocht

046-44920290; e-mail: secretariaat@wsvecht.nl; Start: Minicamping Hommelheide, Hommelweg 1; 50 km 7.00-9.00 uur; 42-33 km 7.00-10.00 uur; 25-19 km 7.00-12.00 uur; 12-7 km 8.00-14.00 uur.

0341-424032 (10.00-20.00 uur)/06-15251443; e-mail: info@booksteps.nl; www.booksteps.nl; Start: Revius Lyceum, Remus 4; 25 km 9.00-10.00 uur; 20 km 9.00-11.00 uur; 15 km 9.00-12.00 uur; 10-5 km 9.00-13.00 uur.

zo.

11 maart

za.

17 maart

Wijlre (L.) 6-12-18-24 km Panoramatocht

Philippine (ZLD.) 4-7-14-20-28 km 17e Mosseltocht

06-22883426; e-mail: j.sleypen@home.nl; Start: ’t Wielderhoes, van Wachtendonckplein 26; 24 km 8.00-12.00 uur; 18 km 8.00-13.00 uur; 12-6 km 8.00-14.00 uur.

0032-93735753; e-mail: info@mosselstappers.be; www.mosselstappers.nl/; Start: Zaal De Kaaie, Waterpoortstr. 1; 28-20-14-7-4 km 8.00-15.00 uur.

wo.

14 maart

za.

zo.

17 18 maart

Veenendaal (UT.) 25 km 2e Kwintelooijentocht

Bergen op Zoom (NB.) 6-12-18-25-40 km 25e Gertrudistocht

0318-514586; e-mail: cwseijn@casema.nl; www.wc-samenoppad.nl; Start: Kantine vv DOVO, Verlengde Sportlaan 5; groepswandeling 25 km 10.00 uur precies; honden verboden.

0164-614084/06-22043878; e-mail: secretariaat@dewandelendekrabben.nl; www.dewandelendekrabben.nl; Start: ’t Bergse VMBO, Nobellaan 25; 40-25 km 8.00-10.00 uur; 18 km 8.00-12.00 uur; 12-6 km 8.00-14.00 uur.

za.

17 maart

za.

zo.

17 18 maart

Enschede (OV.) 5-10-15-20-30 km 69e Voorjaarswandeltocht

Almere (FL.) 5-10-15-20-25-30-40 km Almeerse Voorjaarswandeltocht

053-4306672 (na 20.00 uur)/4350447; e-mail: info@wsv-ewb.nl; www.wsv-ewb.nl; Start: Café-Rest. De Windmolen, Windmolenweg 58; 30 km 8.00-10.00 uur; 20 km 8.00-12.00 uur; 15-10-5 km 8.00-13.00 uur; honden niet toegestaan.

06-53736822; e-mail: wandelaartje@hotmail.com; www.opstap94.nl; Start: Clubgeb. Scouting Hannie Schaftgroep, Weg 1940-1945 nr.18; 40-30 km 8.00-10.00 uur; 25 km 8.00-11.00 uur; 20 km 8.00-12.00 uur; 15-10-5 km 8.00-12.30 uur.

za.

17 maart

zo.

18 maart

Leerdam (ZH.) 5-10-15-20-30-40 km Winterwandeltocht

Den Helder (NH.) 10-21-42 km Wandelmarathon Den Helder

0345-617196/611158; e-mail: dcvanzee@planet.nl; www.wsv-prinsbernhard.nl; Start: Wijkpaviljoen Patrimonium, Jeekelstraat 40a; 40-30 km 8.00-10.00 uur; 20 km 9.00-12.00 uur; 15-10 km 9.00-13.00 uur; 5 km 9.00-14.00 uur.

0229-239447; e-mail: administratie@sportwandelschool.nl; www.sportwandelschool.nl; Start: Vereniginsgeb. De Jutter, Spoorgracht 5a, 42km 7.00-8.00 uur; 21 km 8.00-10.00 uur; 10 km 8.00-11.00 uur.

za.

17 maart

MAART

zo.

zo.

18 maart

Alphen aan de Rijn (ZH.) 25 km 13e Winterserie 5e Tocht

Nieuwegein (UT.) 5-10-20-30 km Atverni Voorjaarswandeltocht

0252-412982; www.wsvleo.nl; Start: VV Alphen, Sportlaan 6; 25 km 9.00-10.00 uur.

030-6035587; e-mail: waltervdijk@hetnet.nl; www.atverni.nl; Start: Sportpark, Galecopperzoom 6; 30 km 8.00-10.00 uur; 20-10-5 km 9.00-12.00 uur..

11


zo.

18 maart

za.

zo.

24 25 maart

Nunhem (L.) 5-10-15-20-25-30-40 km Voorjaarstocht

Beekbergen (GLD.) 10-15-20-30-40 km Bondstocht

0475-594878/491568; e-mail: i.dirks@kpnplanet.nl; Start: Gemeenschapshuis St. Servaas, Burg. Peetersstraat 1; 40 km 7.00-9.00 uur; 30-25 km 7.00-10.00 uur; 20-15 km 7.00-12.00 uur; 10-5 km 7.00-14.00 uur.

055-3662620/5226290; e-mail: wandelcommissie@owb-nl.nl; www.owb-nl.nl; Start: Vakantiepark Het Lierderholt, Spoekweg 49; 40 km 8.00-9.00 uur; 30 km 8.00-10.00 uur; 20 km 8.00-12.00 uur; 15 km 8.00-13.30 uur; 10 km 8.00-14.00 uur.

zo.

18 maart

za.

zo.

24 25 maart

Schinveld (L.) 8-15-25-35 km Rodebeektocht/Halfvastentocht

Landsmeer (NH.) 5-10-15-25 km Waterlandwandeltocht

045-5253503; e-mail: f.hellenbrand@hetnet.nl; Start: Kantine Tennisclub Schinveld, Duikerweg; 35 km 7.00-11.00 uur; 25 km 7.00-12.00 uur; 15-8 km 7.00-14.00 uur.

020-6329168; e-mail: adriana.l.c.dral@wanadoo.nl; www.nhwb.nl; Start: Kantine A.C. Waterland, Sportpark Landsmeer, Sportlaan; 25 km 9.30-11.00 uur; 15-10-5 km 9.30-13.00 uur.

zo.

18 maart Varsselder (GLD.) 6-12-24 km 14e Hen en Weerumtocht

MAART

0315-640487; www.henenweerum.web-log.nl; Start: Gildegeb. De Tent, Hoofdstraat 14; 24 km 9.00-10.30 uur; 12-6 km 9.00-12.30 uur; inschrijven alleen met herinnering.

wo.

21 maart Gulpen (L.) 5-10-15 km Midweekwandeltocht 045-5752700/043-4502807; e-mail: info@veldlopersgulpen.nl; www.veldlopersgulpen.nl; Start: CafĂŠ Paddock, Dorpsstraat 13; 15 km 8.00-13.00 uur; 10 km 8.00-14.00 uur; 5 km 8.00-15.00 uur.

wo.

21 maart Woudenberg (UT.) 25 km 18e Utrechtse Heuvelrugtocht 033-4618582; e-mail: rolfcraanen@casema.nl; www.wc-samenoppad.nl; Start: Sporthal De Camp, De Bosrand 15-17; groepswandeling; 25 km 10.00 uur precies; honden verboden.

za.

24 maart

zo.

24 25 maart

Bleiswijk (ZH.) 25 km 32e Randstadserie tocht 10

Winterswijk (GLD.) 5-10-15-20-30-40 km 55e Rode Kruis Wandeltocht

0252-521022/070-3938530; e-mail: ineke@gerrisjans.com; www.RS80.nl; Start: Rest. Fleur-Inn, Klappolder 130; 25 km 9.00-10.00 uur..

0543-519458; e-mail: www.g.w.renskers@hetnet.nl; www.wentershoes.nl; Start: Zalencentr. Wamelink, Wooldseweg 71; 40-30 km 8.00-10.00 uur; 20 km 8.00-13.00 uur; 15-10-5 km 8.00-14.00 uur.

za.

24 maart

12

za.

zo.

25 maart

Nieuwkuijk (NB.) 5-10-15-20-30-40 km Wandel en Fietstocht

Heerlen (L.) 7-10-15-20 km 5e Mondriaantocht

073-6313257; e-mail: havdven@hetnet.nl; Start: Het Patronaatsgebouw, Nieuwkuijksestraat 106; 40-30 km 8.15-10.00 uur; 20 km 8.15-11.00 uur; 15 km 8.15-12.00 uur; 10-5 km 8.15-13.00 uur.

045-5441040; e-mail: wsv.noad@zonnet.nl; home.versatel.nl/wsv.noad; Start: Mondriaan, J.F. Kennedylaan 301; 20 km 8.00-12.00 uur; 15 km 8.00-13.00 uur; 10-7 km 8.00-14.00 uur..


zo.

25 maart

za.

31 maart

Puth-Schinnen (L.) 7-14-21-35-50 km 27e Oefentocht Kennedy Mars

Lisse (ZH.) 6-10-15-20-30 km 50e Lisse Lente Wandeltocht

046-4525268; e-mail: secretaris@crescendo-schinnen.nl; www.wsv-crescendo-schinnen.nl; Start: Café Bie Laurengske, Onderste Puth 79; 50 km 7.00-9.00 uur; 35 km 7.00-10.00 uur; 21-14 km 7.00-12.00 uur; 7 km 7.00-14.00 uur.

0252-433030; www.keukenhoftocht.come2me.nl; Start: Hotel-Rest. De Nachtegaal, Heerenweg 10; 30 km 8.00-9.30 uur; 20 km 8.00-11.00 uur; 15-10-6 km 10.00-14.00 uur.

zo.

25 maart Heeswijk (NB.) 5-10-15-20-30 km Openingswandeltocht NBWB 0413-293010/06-13718900; e-mail: wmdaal@online.nl; www.nbwb.nl; Start: Natuurtheater De Kersouwe, Kersouwelaan; 30 km 8.00-11.00 uur; 20-15 km 8.00-12.00 uur; 10-5 km 8.00-14.00 uur.

za.

31 maart Woerden (UT.) 5-10-15-20-30-40 km Groene Hartwandeltocht 0348-420352/06-30570647; e-mail: r.a.kampstra@zonnet.nl; www.groenehartwandeltocht.nl; Start: Brediushonk, Kievitstraat 40; 40-30 km 8.00-10.00 uur; 20 km 8.00-12.00 uur; 15 km 8.00-13.00 uur; 10-5 km 8.00-14.00 uur.

za.

zo.

31 01 maart / april Koog a/d Zaan (NH.) 5-10-15-20-25 km Jubileumwandeltocht ZBSV

za.

zo.

31 01 maart / april Wehl (GLD.) 5-10-15-20-30 km Lentetocht 0314-683639; e-mail: h.buiting@upcmail.nl; www.dewehlsestappers.nl; Start: Pannenkoekhuis d’ Olde Beth, Nieuwstraat 10; 30 km 8.00-10.00 uur; 20-15 km 8.00-12.00 uur; 10-5 km 8.00-14.00 uur.

MAART

075-6156845; www.nhwb.nl; Start: Clubgeb. TTM Simson, Wezelstraat 15; 25 km 10.00-11.00 uur; 20 km 10.00-12.00 uur; 15-10-5 km 10.00-13.00 uur..

DAGELIJKS TE WANDELEN wo.

14 NWB-wandelpaden in verschillende delen van het land. Inlichtingen en folder: Bondsbureau NWB, Pieterskerkhof 22, 3512 JS Utrecht, T. 030-2319458; F. 030-2300159.

28 maart Ede (GLD.) 25 km Midweek Wandeltocht Belmonte

Stichting Wandelnet, Postbus 846, 3800 AV Amersfoort, T. 033-4653660; F. 033-4654377

0318-637494; e-mail: info@franshobby.nl; www.franshobby.nl; Start: Stationsrestauratie Ede/Wageningen spoor 3/4, Stationsweg 236; groepswandeling 25 km 10.00 uur; honden verboden.

za.

31 maart Goes (ZLD.) 5-10-15-20-30 km Rode Kruis Voorjaarswandeltocht 0113-233839; e-mail: famdus@zeelandnet.nl; Start: Rode Kruis Loods, Albert Plesmanstraat 15-11; 30-20 km 9.00-10.00 uur; 15 km 10.00-11.00 uur; 10-5 km 10.00-12.00 uur.

WIJZIGINGEN wandelprogramma NWB blz. 68

blz. 94

blz. 97

Wandeltocht door Oud-Amsterdam te Amsterdam, wijziging e-mailadres 27e Vrijbuiter Paaswandeltocht te Wijk en Aalburg, wijziging starttijd 30 km Tafelbergtocht te Huizen, Wijziging datum

13


zo.

01 april

Echt (L.) 10 km 1e Avondwandeling

043-4073030; Start: ’t Keerhoes, Limburgerstraat 78; 25 km 7.30-11.00 uur; 15-10 km 7.30-14.00 uur; 7 km 9.00-14.00 uur.

046-4492029; e-mail: secretariaat@wsvecht.nl; Start: Café De Mert, Marktstraat 3; 10 km 16.30-19.00 uur.

01 april

APRIL

02 april

Cadier en Keer (L.) 7-10-15-25 km Lentewandeling

zo.

wo.

04 april

Grootebroek (NH.) 5-10-15-25 km Kloetwandelloop

Amersfoort (UT.) 25 km 10e Amersfoortse Keientocht

06-44954698; e-mail: jedosa@xs4all.nl; www.nhwb.nl; Start: Resto De Kloet Complex SAV, Raadhuislaan 8; 25 km 9.00-10.30 uur; 15-10-5 km 10.00-12.00 uur.

033-4618582; e-mail: rolfcraanen@casema.nl; www.wc-samenoppad. nl; Start: Kantine Amsvorde Sportpark Nimmerdor, Leusderweg 310; groepswandeling; 25 km 10.00 uur precies; honden verboden.

zo.

01 april

za.

07 april

Duizel (NB.) 7-15-20-30 km Donksbergenswandeling

Sittard (L.) 10-40 km Swentibold-Mars

0497-558100/06-29365994; e-mail: h.beilemans@lunetzorg.nl; Start: Locatie De Donksbergen, Berkvenseweg 2; 30 km 8.00-10.00 uur; 20 km 8.00-13.00 uur; 15-7 km 8.00-14.00 uur.

046-4520810; e-mail: a.vanderloo@ziggo.nl; www.Kennedymars.org; Start: Stadssporthal Sittard, Stadswegke 8; 40 km 10.00-10.30 uur; 10 km 11.00-12.30 uur.

zo.

01 april

za.

07 april

Heerlen (L.) 5-10-15-20 km Voorjaarstocht Heidetocht

Huizen (NH.) 5-10-15-20-30-40 km Tafelbergtocht

045-5721084; e-mail: wsv_voorwaarts@hotmail.com; www.wsvvoorwaarts.nl; Start: Zaal Trommelaer van Heerlen, Sittarderweg 143B; 20-15 km 8.00-12.00 uur; 10-5 km 8.00-14.00 uur.

035-5254185/06-21210516; e-mail: bestuur@wsvhuizen.nl; www.wsvhuizen.nl; Start: De Goede Herderkerk, Piersonlaan 2; 40-30 km 8.15-10.00 uur; 20 km 8.15-11.00 uur; 15 km 8.15-12.00 uur; 10-5 km 8.15-13.00 uur.

zo.

01 april Spaubeek (L.) 6-12-18-25 km Lentewandeltocht 046-4433490; Start: M.F.C. ‘t Roadhoes, Musschenberg 101; 25 km 7.0010.00 uur; 18km 7.00-12.00 uur; 12 km 7.00-14.00 uur; 6 km 7.00-15.00 uur.

zo.

01 april Weert (L.) 10-15-20-30 km Lentewandeling 0495-520982; Start: Sportpark St. Theunis, Parklaan 1c; 30 km 8.00-10.00 uur; 20 km 8.00-12.00 uur; 15 km 8.00-13.00 uur; 10 km 8.00-14.00 uur.

14

ma.

za.

07 april Lelystad (FL.) 7-12-18-25-40 km 7e Natuurlijk Flevolandtocht 0320-233731; e-mail: info@peripatoo.nl; www.peripatoo.nl; Start: Gebouw Omroep Flevoland, Larserpoortweg 40; 40 km 8.00-9.00 uur; 25 km 8.00-11.00 uur; 18 km 8.00-12.00 uur; 12 km 8.00-13.00 uur; 7 km 8.00-14.00 uur.


07 april

ma.

09 april

Sittard (L.) 80 km 49e Kennedymars Sittard

Echt (L.) 10 km 2e Avondwandeling

046-4520810; e-mail: a.vanderloo@ziggo.nl; www.Kennedymars.org; Start: Stadssporthal Sittard, Stadswegke 8; 80 km 5.00-7.00 uur.

046-4492029; e-mail: secretariaat@wsvecht.nl; Start: Café De Mert, Marktstraat 3; 10 km 16.30-19.00 uur..

zo.

08 april

ma.

09 april

Dommelen (NB.) 10-15-20-30 km Paastocht

Wijk en Aalburg (NB.) 10-15-20-30-40-50 km 27e Vrijbuiter Paaswandeltocht

040-2018930; jamagroentjes@hetnet.nl; www.digiwalker.nl; Start: Café Dommelstroom, Bergstraat 22; 30 km 8.00-11.00 uur; 20 km 8.00-12.00 uur; 15-10 km 8.00-14.00 uur.

0183-441571; e-mail: devrijbuiters@live.nl; Start: De Drieklank, Katalijnestraat 1a; 50-40 km 7.00-9.00 uur; 30 km 7.00-10.00 uur; 20-15-10 km 9.00-13.00 uur.

ma.

09 april

ma.

09 april

Den Burg (Texel) (NH.) 5-10-15-25-40 km Lammetjeswandeltocht

Stein (L.) 7-10-15-20-25 km Steinerwandeltocht

0222-313087; info@hetgoudenboltje.nl; www.hetgoudenboltje.nl; Start: Schietsportcentrum Odysseus, Emmalaan 65; 40 km 9.00-10.00 uur; 25 km 9.00-11.00 uur; 15-10-5 km 9.00-14.00 uur; honden verboden.

046-4335273; Start: Trefcentrum Kerensheide, Schineksstraat 11; 25-20 km 8.00-12.00 uur; 15-10-7 km 8.00-14.00 uur.

wo.

11 april Rheden (GLD.) 25 km Midweek Wandeltocht 0318-637494; e-mail: info@franshobby.nl; www.franshobby.nl; Start: Bezoekerscentrum Veluwezoom, Heuvenseweg 5A; groepswandelintg 25 km 10.00 uur; honden verboden.

APRIL

za.

za.

14 april Schoonhoven (ZH.) 6-10-15-25-40-50 km 12e WZ-wandeldag 0182-384654; e-mail: wandeldag@csgwillemdezwijger.nl; www.csgwillemdezwijger.nl; Start: CSG Willen de Zwijger, Kamerlingh Onnesdreef 4; 50 km 7.30-8.30 uur; 40 km 8.00-10.30 uur; 25 km 8.30-12.00 uur; 15-10-6 km 9.00-14.00 uur.

ma.

09 april

za.

14 april

Losser (OV.) 5-10-15-20-30 km Paastocht

Zaandam (NH.) 5-10-15 km 6e Rondje Haven

053-5386944 (na 18.00 uur); www. kraesgenberg.nl; Start: Erve Kraesgenberg, Bookholtlaan 25; grensoverschrijdende tocht, legitimatie verplicht; 30 km 8.00-10.00 uur; 20 km 8.00-12.00 uur; 15-10-5 km 8.00-13.00 uur.

e-mail: info@wsvdelaatsteloodjes.nl; www.wsvdelaatsteloodjes.nl; Start: De Vrijbuiter, Stormbroek 17; 15-10-5 km 9.00-13.00 uur.

ma.

09 april Hoensbroek (L.) 7-14-21 km Paaswandeling

za.

14 april Boekhoute (O-VL.) (BelgiË) 6-12-18-24 km 7e Bloesemtocht 0032-474640752; e-mail: secretariaat.trekvogels@gmail.com; www.trekvogels-boekhoute.be; Start: Zaal Girnaert, Noordstraat 16; 24-18-12-6 km 7.30-15.00 uur.

045-5222341; e-mail: lotbroekers@ziggo.nl; Start: M.F.C. Gebrook, Prinsenstraat 12; 21 km 8.00-12.00 uur; 14-7 km 8.00-14.00 uur..

15


za.

14 april Hardinxveld-Giessendam (ZH.)

Zevenaar (GLD.) 6-10-15-20-30-40 km 15e Seven Aerentocht

0184-613961/06-51463627; e-mail: jvanbergeijk@xs4all.nl; Start: Sporthal De Wielewaal, Cornelisweer 2; 40-30 km 8.00-11.00 uur; 20-15-10-5-2 km 8.00-13.30 uur.

0316-343182; e-mail: wsvzandlopers@gmail.com; Start: Bowlingcentrum Griethse Poort, Oude Doesburgseweg 24; 40 km 7.30-9.00 uur; 30 km 7.30-10.00 uur; 20 km 7.30-12.00 uur; 15-10-6 km 7.30-13.00 uur.

za.

14 april

zo.

15 april

Ossendrecht (NB.) 7-17-25-40 km 3e Kerkentocht wsc Non Plus Ultra

Volendam (NH.) 10-21-42 km Wandelmarathon van Waterland

06-22967725; e-mail: bussche@xs4all.nl; Start: St. Gertridiskerk, Dorpstraat 7; 40 km 8.00-9.00 uur; 25 km 8.00-10.00 uur; 17 km 8.00-12.00 uur; 7 km 8.00-13.00 uur..

0229-239447/06-55937535; e-mail: info@sportwandelschool.nl; www.sportwandelschool.nl; Start: Sporthal Opperdam, Heideweg 4; 42 km 7.00-8.00 uur; 21 km 8.00-10.00 uur; 10 km 8.00-11.00 uur.

za.

14 april

APRIL

15 april

2-5-10-15-20-30-40 km

47e Merwedewandeltocht

zo.

15 april

Veenendaal (UT.) 5-10-15-20-30 km 3e Veense Valleiloop

Amsterdam (NH.) 10-21-42 km Wandelmarathon van Waterland

06-40583074; e-mail: g.j.oostveen@xmsnet.nl; www.wandelverenigingvdz.nl; Start: Verenigingsgeb. MAC Veenendaal, Groeneveldselaan 7; 30 km 8.00-10.00 uur; 20-15 km 8.00-12.00 uur; 10-5 km 8.00-13.00 uur.

0229-239447; e-mail: administratie@sportwandelschool.nl; www.sportwandelschool.nl; Start: Sporthal De Weeren, Beemsterstraat 83; 42 km 7.00-8.00 uur; 21 km 8.00-10.00 uur; 10 km 8.00-11.00 uur.

zo.

15 april

zo.

15 april

Boekelo (OV.) 5-10-15-20-30 km DES Twentetocht

Brunssum (L.) 7-14-21 km Heidepanoramatocht

053-7506621/5350447/4306030; e-mail: jjavanhassel@ziggo.nl/ jozeggelink@kpnmail.nl/patrickensimone@home.nl; Start: Shortgolf Spielehof, Spieleweg 24; 30 km 8.00-10.00 uur; 20 km 8.00-12.00 uur; 15-10-5 km 8.00-13.00 uur.

045-5210413; e-mail: wkhd@harpedavidsbrunssum.net; www.harpedavidsbrunssum.net; Start: Scoutinggebouw De Landgraaf, Landgraaf 12; 21 km 7.00-12.00 uur; 14 km 7.00-13.00 uur; 7 km 7.00-13.30 uur.

zo.

15 april

zo.

15 april

Wijnandsrade (L.) 7-14-21-28 km Lentetocht

Nederweert Eind (L.) 7-10-15-25-30 km Wandeltocht Het Kruis

045-5242984; e-mail: minstreel@fanfarewijnandsrade.nl; www.fanfarewijnandsrade.nl; Start: Gemeenschapshuis, Oudenboschstraat 50; 28-21-14-7 km 8.00-14.00 uur.

0495-625910; e-mail: mackus@chello.nl; Start: CafĂŠ-Zaal Smolenaers, Pastoor Maesplein 1; 30 km 8.00-11.00 uur; 25 km 8.00-12.00 uur; 15-10-7 km 8.00-14.00 uur.

zo.

15 april

16

zo.

zo.

15 april

Oirschot (NB.) 7-15-20-30 km Oirschotse Heidetocht

Purmerend (NH.) 10-21-42 km Wandelmarathon van Waterland

0499-573860/06-53810964; e-mail: RTOirschot@gmail.com; www.runningteamoirschot.nl; Start: Sporthal De Kemmer, Bloemendaal 5; 30 km 8.00-10.30 uur; 20 km 8.00-12.00 uur; 15 km 8.00-12.00 uur; 7 km 8.30-13.00 uur..

0229-239447; e-mail: administratie@sportwandelschool.nl; www.sportwandelschool.nl; Start: Zwembad Leeghwaterbad, Leeghwaterpark 1; 42 km 7.00-8.00 uur; 21 km 8.00-10.00 uur; 10 km 8.00-11.00 uur.


16 april

za.

21 april

Echt (L.) 10 km 3e Avondwandeling

Kamerik (UT.) 16-23-30 km Door Kamerik en Grechtkade

046-4492029; e-mail: secretariaat@wsvecht.nl; Start: Café De Mert, Marktstraat 3; 10 km 16.30-19.00 uur.

0348-401905; e-mail: info@weteringloop.nl; www.weteringloop.nl; Start: Sporthal De Schulenburch, Overstek 2; 30-23-16 km 8.30-10.00 uur.

wo.

18 april

za.

21 22 april

Gulpen (L.) 5-10-15 km Midweek Wandeltocht

Abbekerk (NH.) 5-10-15-25 KM West-Frieslandwandeltocht

045-5752700/043-4502807; e-mail: info@veldlopersgulpen.nl; www.veldlopersgulpen.nl; Start: Café Paddock, Dorpsstraat 13; 15 km 8.00-13.00 uur; 10 km 8.00-14.00 uur; 5 km 9.00-15.00 uur.

0226-354296; e-mail: n.van.etten2@kpnplanet.nl; www.nhwb.nl; Start: Café ‘t Bonte Paard, Dorpsstraat 54; 25 km 9.30-11.00 uur; 15-10-5 km 10.00-13.00 uur.

wo.

18 april

za.

zo.

21 22 april

Leerdam (ZH.) 5-10-15-20-25 km Lingesteijn Fruitbloesemtocht

Purmerend (NH.) 5-10-15 km Bloesemwandeltocht

0345-615753/672355; e-mail: dcvanzee@planet.nl; www.wsv-prinsbernhard.nl; Start: Verpleeghuis Lingesteyn, Kon. Emmalaan 82; 25 km 8.00-10.00 uur; 20 km 9.00-12.00 uur; 15-10 km 9.00-13.00 uur; 5 km 9.00-14.00 uur.

0299-645844; e-mail: a.kwant4@chello.nl; www.nhwb.nl; Start: Rugbyclub Waterland, Van IJssendijkstraat 356a; 15-10-5 km 9.00-12.00 uur.

za.

zo.

21 22 april Gronsveld (L.) 8-14-21-28-42 KM BloesemParade 043-6040885; www.wandelverenigingvilt.nl; Start: Gemeenschapshuis Groeselt, Stationsstraat 23; 42 km 7.00-9.00 uur; 28 km 7.00-10.00 uur; 21-14 km 7.00-12.00 uur; 8 km 9.00-13.00 uur.

APRIL

ma.

zo.

22 april Schaarsbergen (GLD.) 5-10-15-25-30 km 7e Fight for Sight wandeltocht 026-4433546; e-mail: jhunen@irq.org; www.wandeltochtfightforsight.nl; Start: Stal Mansour, Kemperbergerweg 793; 30 km 7.30-10.15 uur; 25 km 8.00-11.00 uur; 15 km 8.00-12.00 uur; 10-5 km 8.00-13.00 uur.

wo.

18 april

zo.

22 april

Rhenen (UT.) 24 km 2e Blauwe Kamertocht

Schaarsbergen (GLD.) 42 km Zuid-Veluwe Marathon

0318-515486; e-mail: cwseijn@casema.nl; www.wc-samenoppad.nl; Start: Café-Rest. Cunera, Grebbeweg 1; groepswandeling; 24 km 10.00 uur precies; honden verboden

026-4433546; e-mail: rczuidveluwe@gmail.com; www.wandeltochtfightforsight.nl; Start: Stal Mansour, Kemperbergerweg 793; 42 km 7.30-10.15 uur

za.

21 april

ma.

23 april

Scheveningen (ZH.) 5-10-20-30-40 km 11e Zeemansloop

Echt (L.) 10 km 4e Avondwandeling

06-28067290/57779126; e-mail: hjschol@planet.nl; www.avom.nl; Start: Kantine Rest. Visafslag, Visafslagweg 1; 40-30 km 7.00-9.00 uur; 20 km 8.00-12.00 uur; 10-5 km 8.00-14.00 uur.

046-4492029; e-mail: secretariaat@wsvecht.nl; Start: Café De Mert, Marktstraat 3; 10 km 16.30-19.00 uur.

17


za.

28 april

Echt (L.) 7-12-19-25-33-40 km Lentetocht

06-21537941; e-mail: wandeltochtbrandweerbaarn@hotmail.com; www.sgwb.nl; Start: Brandweerkazerne, Plataanlaan 2; 40 km 9.00-10.00 uur; 20 km 10.00-12.00 uur; 15-10-5 km 10.00-13.00 uur.

046-4492029; e-mail: secretariaat@wsvecht.nl; Start: Café De Mert, Marktstraat 3; 40 km 7.00-10.00 uur; 33 km 7.00-11.00 uur; 25-19 km 7.00-12.00 uur; 12-7 km 8.00-14.00 uur.

28 april

zo.

29 april

Deventer (OV.) 5-10-15-20-30-40 km 10e Rode Kruiswandeltocht

Maastricht-Heer (L.) 9-13-18-24-30 km 31e St. Janstocht

06-53329960; e-mail: speeltuindriehoek@hotmal.com; www.wandelverenigingdeventer.nl; Start: Speeltuin De Driehoek, Dr. Fadrhoncpark 1; 40 km 8.00-9.00 uur; 30 km 8.00-10.00 uur; 20 km 8.00-12.00 uur; 15-10-5 km 8.00-13.00 uur; 5 km rolstoel geschikt.

043-3611702/3612074; e-mail: w.aarts@online.nl; Start: Gemeenschapshuis Aen de Wan, Einsteinstraat 32; 30 km 7.00-11.00 uur; 24 km 7.00-12.00 uur; 18 km 7.00-13.00 uur; 13-9 km 7.30-14.30 uur.

za.

28 april

APRIL

29 april

Baarn (UT.) 5-10-15-20-40 km Brandweer Post Baarn

za.

zo.

29 april

Dongen (NB.) 20-30-40-50 km Lentetocht

Hulst (ZLD.) 7-14-21-28 km 5e Omloop Vestingstad Hulst

0162-313410; e-mail: wsv.wik@home.nl; www.wsvwik.nl; Start: Kantine Atledo, Sportpark, Hertog Janstraat 41; 50 km 7.00-8.00 uur; 40-30 km 7.30-9.00 uur; 20 km 8.00-10.00 uur.

0114-671669; e-mail: hhvanr@zeelandnet.nl; Start: Reynaertcollege, Gildestraat 1; 28-21 km 7.30-12.00 uur; 14 km 7.30-14.00 uur; 7 km 7.30-15.00 uur.

za.

28 april

zo.

ma.

29 30 april

Ede (GLD.) 5-10-15-20 km 49e Sint Joriswandeltochten

Emmeloord (FL.) 40-80 km Butzelaar Kennedymars

0318-636425; e-mail: sintjoris@langenberggroep.nl; Start: Clubhuis ‘t Zwem, Buurtmeesterweg 27-29; 20-15-10-5 km 11.00-12.00 uur.

0527-621111; e-mail: info@stepnoordoostpolder.nl; www.tulpenfestival.nl; Start: De Bosbadhal, Boslaan 4; 80 km of 2 pers. 40 km (zgn duo) 22.00 uur.

za.

28 april

ma.

30 april

Sassenheim (ZH.) 10-15-25-40 km 13e Jacoba van Beierentocht

Echt (L.) 10 km 5e Avondwandeling

0252-412982; www.wsvleo.nl; Start: vv Teijlingen, Roodenmolenweg 8; 40 km 8.00-9.00 uur; 25 km 8.00-10.00 uur; 15-10 km 9.00-11.00 uur.

046-4492029; e-mail: secretariaat@wsvecht.nl; Start: Café De Mert, Marktstraat 3; 10 km 16.30-19.00 uur.

za.

zo.

28 29 april

ma.

30 april

Wehl (GLD.) 7-14-22-32-42 km 6e Int. Fatima sportevenement

Ingber-Gulpen (L.) 7-14-21-28 km Koninginnenwandeling

0314-361183; e-mail: freekpelgrim@hetnet.nl; Start: Partycentrum d’Olde Beth, Nieuwstraat 10; 42 km 7.00-9.00 uur; 32 km 7.00-10.00 uur; 22 km 8.00-11.00 uur; 14-7 km 8.00-12.30 uur.

043-4581611/4572488; e-mail: info@ingber-dehut.nl; Start: Kantine vv RKIVV, Wijnweg 3; 28-21 km 7.00-12.00 uur; 14-7 km 7.00-14.00 uur.

zo.

29 april

18

zo.

ma.

30 april

Breskens (ZLD.) 7-10-20-24-34 km 5e Lente Strand Poldertocht

Rimburg-Landgraaf (L.) 7-14-21 km Koninginnetocht

06-53188474; e-mail: strandloper@zeelandnet.nl; Start: Woonzorgcentrum De Hooge Platen, Westlandstraat 1; 34 km 8.00-10.00 uur; 24 km 8.00-11.00 uur; 20 km 8.00-12.00 uur; 10-7 km 8.00-14.00 uur.

06-14565869; e-mail: wsvsos@gmail.com; Start: Rimburgerhoeve, Rimburgerweg 176; 21 km 8.00-12.00 uur; 14-7 km 8.00-14.00 uur.


Stap-na-stap-na-stap...

Na 1500 tot 2000 kilometer wandelen zijn uw wandelschoenen echt aan vervanging toe. Bij 30 km per week is dit ongeveer eens per 1,5 jaar. Loopt u niet zoveel? Vervang dan eens per 3 jaar uw wandelschoenen.

MARSVERBRANDING Tijdens een uurtje wandelen op normale snelheid, verbrandt u ongeveer de calorieen van één mars.

Hou uw flesje fris!

Pas op uw bidon of waterflesje, want voor u het weet wordt het een bron van bacteriën. Reinig uw flesje na elk gebruik met een sopje en denk vooral om de tuit en de dop.

DITS& DATS GR A TIS

iWandelen...

Ook de wandelwereld gaat mee met de tijd: er zijn al tal van wandelapps verkrijgbaar voor de iPhone en Androidtelefoons. Deze app van Margriet bijvoorbeeld, met leuke wandelroutes door heel Nederland. Meer informatie: www.margriet.nl

Wandel

pareltjes Joop DuiJs

45 Bourgondische wandelingen door mooi nederland

GPS-b estand

Groene ommetjes

en!

In ‘Wandel Pareltjes’ beschrijft Joop Duijs, bekend van De Telegraaf, 45 ‘groene ommetjes’ tussen de 10 en 20 kilometer. Een ideale gids ter voorbereiding op het nieuwe wandelseizoen. Als u de gids bestelt via nwbwandelen.nl ontvangt u de GPS-bestanden gratis!

aanbevolen Door

Verwacht: 4 april 2012 Prijs: € 14,95

19


Lowa en de NWB ondersteunen de campagne ‘We hebben je hart nodig’. Op 29 en 30 september worden door heel Nederland de NWB Hartstochten gelopen. Hiermee hopen we geld en aandacht te verkrijgen voor de campagne ‘We hebben je hart nodig’, van de Nederlandse Hartstichting. Als partner van de campagne stelt Lowa een nieuwe schoen centraal: de Enduro GTX Lo. Een sportieve lichtgewicht schoen, geschikt voor lichte wandelingen maar óók voor ambitieuze tochten.

Wondere Wandel WerelD

Een kijkje in de schoenenkeuken

20


De echte wandelaar draagt echte wandelschoenen. Van Lowa bijvoorbeeld. Bij het vervaardigen daarvan komt enorm veel kijken. Zo’n 90 handelingen, vele met de hand. Een paar daarvan kunnen we hier laten zien: een kijkje in de schoenenkeuken!

21


Beelden uit de rijke historie van de NWB

OUD&NIEUW Lex, Hoorn

Zelfs de langste wandeling begint met een eerste stap

Mees, Vlagtwedde

Sophie, Hilvarenbeek

Florien, Halfweg

Ook op deze pagina?

Stuur uw foto(s) naar redactie@nwb-wandelagenda.nl 22


e d a r a p m loese

WANDEL VERENIGING VILT

B

Z at e r d a g e n Z o n d a g 21 en 22 april 2012

Door het Limburgse land

Organisatie: Wandelvereniging Vilt i.s.m. IKL Limburg Voor info: www.wandelverenigingvilt.nl of tel. 043 - 604 08 85

Start- en finishplaats:

Gemeenschapshuis Groeselt Stationsstraat 23 6247 BJ Gronsveld

• Afstanden zaterdag 8-14-21-28-42 km • Afstanden zondag 8-14-21-28 km • Starttijden per afstand: 42 km vanaf 07.00 tot 09.00 uur 28 km vanaf 07.00 tot 10.00 uur 21 km vanaf 07.00 tot 12.00 uur 14 km vanaf 07.00 tot 12.00 uur 8 km vanaf 09.00 tot 13.00 uur Onderweg zijn er verzorgingsplaatsen voor alle afstanden. Voor de afstand van de 8 km zijn er op zondag educatieve thema-stops, die in het teken staan van de bloesem en het landschap in samenwerking met IKL. Inschrijven is mogelijk op 21en 22 april, maar vóórinschrijven kan ook. Voor informatie zie de website: www.wandelverenigingvilt.nl onder BloesemParade, www.ikl-limburg.nl of www.bloeseminlimburg.nl De wandeling vindt plaats onder auspiciën van de L.W.B en N.W.B.

23


Prik

MEELOPER GEZOCHT!

bord

De heer Dedel uit Baarn is enthousiast wandelaar, maar ook visueel gehandicapt. Hij zoekt daarom iemand die hem wil begeleiden op wandeltochten. Dedel loopt graag tochten van 10-20 kilometer van de SGWB en kan, via speciaal vervoer, wel zelfstandig naar de start komen. Wilt u het nuttige met het aangename verenigen en hem begeleiden op tochten? Bel dan 035-5422697 of e-mail c.b.o.dedel@freeler.nl

aarlem

an H v e s g a a d l4 e te wand

De eers al? e-DVD s g a a d op r e de Vi 12,50 Heeft u voor slechts ₏ m Bestel ’ wandelen.nl bwww.nw

Vier dagen arlem plaats. a H n va se g daa ereen kan rste Wandel4 em. Bijna ied e rl e a e a d H t n d n va vi i g me 5, 20, 25, evin ogelijk: 10, 1 Van 8 t/m 11 rachtige omg m p g e a d d r m e o p d n n e d en ro illende afstan wandelen in zijn 7 versch r e t n a w , n e meedo dag kilometer per 30, 40 en 50

i 2012 e m 1 1 g a vrijd /m t 8 g a d s din geboortejaar Vrouwen met 30km jaar te 0 or 00 bo -2 ge 97 et 19 Mannen m 40km 6 km 99 30 -1 53 19 1997-2000 30km er rd km ee 40 of 1952 1994-1996 km 50 1963-1993 40km 1953-1962 eciale 30km ngen een sp er rd ee of tanden ontva 1952 e prestatie afs n bovenstaand

aa Deelnemers bonden aan rinnering. hten is niet ge medaille ter he km wandeltoc en en 25 rijv ch en , ins 20 n , de 15 afstan n de 10, zich voor deze Markt. Deelname aa n ka ote Gr en de ere ftijd. Ied Finish op sekse en lee daille aan de passende me ontvangt een

: Organisatie hool Sportwandelsc delschool.nl www.sportwan

SportSupport port.nl www.sportsup

s sponso r r om id alsalsponso ijkdihe elhe om og d m or vo de ijk n of el ijvginofg de mog saties. Mdt dt u aa or de hrin scijv inhr , vo ni ties. Mel el u aan vo insc se ga oror ag or vo , e da sa se id l4 ni ag be ga de da or et an l4 e m w dewande ov arlem.nl enenmet beid daagseleha ererde t op mm nene rmatatieieov t op rm acac ntnt l4sehaar m.nl eer rininfofo deag anda ntntu ucoco en .wl4 kuku Voorormmee wde t t, em Vo en en www a em ev an t vi en di of ev w. l t in w di w l.n en ern in ipre l of via lsch l.noo deoo rtirtciicpe pa lsch tetepa dean antw twor fo@ orsp insp f:@ info f: rie wsb eurie nisb euw nide

24


Limburgse Wandel Driedaagse 69e ‘RONDE VAN ZUID-LIMBURG’ 12, 13 en 14 mei 2012 Drie- en tweedaagse wandeltocht Door de mooiste natuurgebieden van Zuid-Limburg, o.a. de eerste dag door de Brunssummerheide en de natuurgebieden Erenstein en Strijthagerbeekdal. De tweede dag het ‘Heuvelland’, met o.a. Nyswiller, de Vijlenerbossen, Epen, Wahlwiller en de derde dag het ‘Geuldal’; o.a. Schin op Geul en Valkenburg. Afstanden: zaterdag 30km; zondag 40 km (c.q. 30 km voor 65+); maandag 30 km. Start elke dag van 8.00 uur tot 8.30 uur. Vertrek: ’De Spuiklep’, Parallelweg, (NS-emplacement), Heerlen. Inlichtingen: Adm. Ronde van Zuid-Limburg J. Ampts, Ringoven 8, 6372 DA Landgraaf. info@wandelronde-zuid-limburg.nl www.wandelronde-zuid-limburg.nl

50e “Lisse Lente Wandeltocht” v/ h “Keukenhoftocht”

georganiseerd door w.sv. D.J.O.

31 maart 2012

Afstanden: 6, 10, 15, 20, 30 km Starttijd: 30 km.8.00 uur tot 9.30 uur 20 km 8.00 uur tot 11.00 uur Overige afst: 10.00 uur tot 14.00 uur geen voorinschrijving. Startlocatie: Hotel restaurant de “Nachtegaal” Heereweg 10 2161 AG Lisse Overnachting mogelijk 0252433030

De routes gaan door het “Keukenhof”

Te bereiken met Connexxion bussen lijn 50 en 51 uit Leiden of Haarlem. Van af Schiphol lijn 61. Uitstappen halte “Nachtegaal” Het startgebouw sluit om 17.00 uur Het toegangshek voor de “Keukenhof” sluit om 15.30 uur

www.n wb -wa nde l e n.n l

Inl: 0252516890 / 0252415299

18e Internationale Drents Friese Woud

Wandelvierdaagse Diever (NL) 24, 25, 26 en 27 mei 2012 40 - 30 - 20 en 10 km Ligging: Diever ligt in zuidwest Drenthe en is omgeven door twee nationale parken, het ‘Drents Friese Wold’ en het ‘Dwingelderveld’ met een schitterende natuur. Organisatie: Stichting Sport Promotie Diever. Motto: Rust, ruimte en natuur. Informatie en opgave: Jan Winters, Kraaiheide 13, 9421 NE Bovensmilde Tel.: 0592 – 414764 en/of 0521 – 552466 (na 18.00 uur) E-mail: sportpromdiever@planet.nl Internet: www.dieversportief.nl

Inschrijfgeld: Vierdaagse Driedaagse Tweedaagse Eén dag

tot 1 mei 2012 tijdens de vierdaagse € 11,- € 13,€ 9,- € 11,€ 6,- € 8,€ 3,50 € 4,50

Op vertoon van uw lidmaatschapskaart van de wandelsportbond NWB of KNBLO-NL krijgt u een korting van €0,25 per dag. Hoofdsponsor: Rabobank Zuidwest-Drenthe

25


augue.

VoetNoten

GWB

berichten van de bondEN

Afscheid van Voetnoten Met het verschijnen van dit nieuwe magazine, houdt het oude bondsblad Voetnoten op te bestaan. Voetnoten leeft echter voort als naam van deze rubriek, waarin de NWB en de regiobonden ruimte krijgen voor hun mededelingen aan de leden. Met het afscheid van Voetnoten als ‘officieel bondsorgaan’, nemen we afscheid van een stukje bondsgeschiedenis en maken we plaats voor een nieuwe toekomst. De tijden zijn immers veranderd. Er is geen behoefte meer aan een ‘officieel bondsorgaan’, maar aan een lekker magazine over wandelen. Onze dank gaat uit naar alle leden die de afgelopen jaren met veel inzet en toewijding, met ziel en zaligheid, gewerkt hebben aan Voetnoten. Bedankt!

NWB Avond4daagse & KiKa De NWB is een partnership aangegaan met Kika (Kinderen Kankervrij), met als doel om fondsen te werven die ten goede komen aan de kinderkankercentra in Nederland. Kinderen worden dit jaar opgeroepen om de Avond4daagse te lopen voor Kika. Hun vierdaagse wordt daarmee een sponsorloop voor het goede doel: onderzoek naar de behandeling en genezing van kinderkanker.

Loop ’m voor KiKa en krijg de KiKa - polsband! Kijk op deavond4daagse.nl

Kika_poster A4.indd 1

Op 17 maart 2012 wordt de ledenvergadering van de Gelderse Wandelsport Bond gehouden. Tijdens deze vergadering wordt het duidelijk dat de GWB, evenals waarschijnlijk de andere regiobonden, grote problemen heeft met het vinden van bestuursleden. In verband met de eis van het NOC-NSF moet dit jaar één bestuurslid terugtreden. Pogingen om zijn plaats te vervullen, hebben tot nu toe geen resultaat gehad. De GWB heeft op dit moment dus dringend behoefte aan nieuwe bestuursleden, leden voor de Technische Commissie en officials. De laatste tijd hebben meerdere mensen hun lidmaatschap opgezegd, omdat zij te oud worden om deel te nemen aan wandeltochten. Juist deze mensen kunnen zich nog nuttig maken voor de wandelsport, door als official aanwezig te zijn bij de diverse wandeltochten die binnen de GWB worden georganiseerd. Het grote voordeel hiervan is dat deze mensen dan contact blijven houden met de voor hen bekende wandelaars. Tenslotte volgt nog een dringende oproep: De Gelderse Wandelsport Bond heeft in 2013 een nieuwe contactpersoon nodig voor de organisatie van de diverse avondvierdaagsen binnen haar regio. Belangstellenden voor de diverse vacatures kunnen zich aanmelden bij de secretaris van de GWB.

augue.

LWB

www.lwb-wandelen.nl info@lwb-wandelen.nl

Jaarvergadering LWB De jaarvergadering 2012 is op zaterdag 24 maart om 14.00 uur op de gebruikelijke locatie, “Musica Mundial” op de Heerlerbaan. Binnenkort ontvangen alle verenigingen, comités, stichtingen en genodigden het jaarverslag 2011 en de uitnodiging. Individuele en gezinsleden die de jaarvergadering willen bijwonen zijn natuurlijk ook welkom. U kunt een jaarverslag over 2011 aanvragen bij de secretaris. Belangrijke data Eind december zijn de vergaderdata vastgelegd voor 2012. Graag alvast noteren: • PWP vergadering in ’t Plenkhoes Geleen op 19 maart. • Voorzittersoverleg in de Spuiklep te Heerlen op 5 juli. • Najaarsvergadering in de Spuiklep te Heerlen op 11 oktober. Onze aangesloten organisaties ontvangen vanzelfsprekend vóór de genoemde vergaderingen een uitnodiging en de betreffende stukken. Per 1 januari 2012 zijn 2 nieuwe organisaties toegetreden tot de LWB: Wandelcomité St. Rosa Sibbe en Wandelcomité de Keescheknup uit Bingelrade. Wij heten beiden van harte welkom.

ZHWB

07-12-2011 10:01:14

Secretaris: R.B. Janssen ‘s-Gravelandseweg 690 3119 NC Schiedam T. 010-4737377 26

www.gwb-wandelen.nl secretarisGWB@gmail.com

rb.janssen69@kpnmail.nl


augue.

NHWB

www.nhwb.nl aic@xs4all.nl

De NHWB viert dit jaar het 75-jarige bestaan! Dat doen we onder andere met Jubileumwandeltochten op 3 en 4 maart in Weesp (uitgezet door ‘FCK ‘t Gooi’) en op 4 maart in De Waal op Texel. Leden van de NHWB krijgen de tocht gratis aangeboden (op vertoon van de ledenpas). Andere leden van erkende wandelsportbonden betalen €2,- en niet-leden €3,-. Voor de medaille (een extra mooie!) vragen wij van alle wandelaars, lid of geen lid, €1,-. Overigens zal met ingang van de volgende wandeltocht, op 10 en 11 maart door oud-Amsterdam van ASV ‘Ons Genoegen’, de prijs voor een herinnering met €0,50 omhoog gaan. Op bestuurlijk gebied is er bij de NHWB veel gebeurd. Er is, samen met de verenigingen en andere belangstellenden, hard gesleuteld aan nieuwe statuten en reglementen. De notaris heeft er zijn licht over laten schijnen en nu is alles klaar. Daarnaast moest nog het nodige werk verricht worden voor de Jaarvergadering op 25 februari. Tevens is er op zaterdagmiddag 17 maart in Koog aan de Zaan een bijeenkomst voor alle Avondvierdaagsecommissies waarvoor wij de verantwoordelijkheid hebben. Alle problemen – en dat lijken er elk jaar wel weer meer te worden – nieuwe ontwikkelingen en toekomstgerichte vragen zullen daar behandeld en hopelijk beantwoord worden.

augue.

OWB

www.owb-nl.nl secretaris@owb-nl.nl

De Oostelijke Wandelsport Bond houdt de jaarlijkse algemene vergadering op zaterdag 17 maart in Het Lierderholt, Spoekweg 49, 7361 TM Beekbergen. Aanvang 10 uur. Aan de orde komen onder meer de jaarverslagen over het afgelopen jaar en de begroting voor 2012. Ook het nieuwe huishoudelijk reglement komt aan de orde. Tijdens de bijeenkomst wordt afscheid genomen van bestuurslid Jan Olthuis, die sinds 1998 deel uitmaakte van het bestuur.

NBWB

Secretaris: J.P. Alsma Parnaskruid 56 3824 PH Amersfoort T. 033-4550294

ZWB

www.zwb-wandelen.nl secretaris@zwb-wandelen.nl

De Zeeuwse Wandelsport Bond zal zijn jaarlijkse algemene ledenvergadering houden op zaterdag 3 maart 2012 in Dorpshuis “De Vroone”, C.D Vereekestraat 74 te Kapelle. Aanvang van de vergadering: 10 uur. De heer J. Verhelst legt zijn functie als bestuurder van de ZWB neer. Wij betreuren dit ten zeerste. We kunnen terugzien op een geslaagd jubileumjaar 2011, met veel wandelaars en mooie evenementen, waaronder de Jubileumwandeltocht op 9 en 10 april 2011 waaraan maar liefst 1.122 wandelaars deelnamen. Het jubileumboek, met 50 jaar ZWB-geschiedenis in woord en beeld, wordt uitgereikt tijdens de ledenvergadering op 3 maart. Dit prachtige boek kost €25,- en kan worden besteld bij de secretaris, de heer A.G. Verhelst.

VERKEERSREGELAARS GEZOCHT VOOR DE 4 DAAGSE APELDOORN Van 10 t/m 13 juli 2012 vindt weer de Vierdaagse Apeldoorn plaats. Voor dit fantastische internationale evenement zoekt het organisatie comité nog verkeersregelaars. Bent u 17 jaar of ouder en wilt u meewerken aan de (verkeers)veiligheid van de Groenste Vierdaagse van Nederland? Neem dan contact op met: secretariaat-vierdaagse@nwb-wandelen.nl U krijgt als verkeersregelaar in juni een korte opleiding bij de afdeling verkeer van de Apeldoornse Politie, zodat u goed beslagen ten ijs komt. Leuk om te doen, dus meldt u aan!

www.nbwb.nl secretaris@nbwb.nl

Tijdens de jaarvergadering op 3 maart zal de heer Wim van Ginneken afscheid nemen als bestuurslid van de NBWB. Hij heeft vele jaren zijn inzet getoond en is van grote waarde geweest voor de bond. Wij hopen dat we nog geregeld een beroep op hem mogen doen. Wij willen de heer Van Ginneken heel hartelijk bedanken voor zijn tomeloze inzet en voor alles wat hij heeft gedaan binnen het bestuur maar ook zeker in de wandelsportbond. Wij hopen dat hij nog lang kan gaan genieten van zijn vrije tijd!

SGWB

augue.

www.sgwb.nl jp.alsma@casema.nl

KNBLO en NWB op weg naar brede samenwerking Zittend: Harjan van Dam (l) en Peter Vogelzang (r) praten na afloop van de eerste vergadering, geamuseerd na met Henry Bronkhorst (l) en Joop Achterkamp (r)

27


10 t/m 13 juli 2012 e 59 internationale 4 daagse van apeldoorn Vrije keuze uit 4x20, 4x30, 4x40 of 4x50 km wandelen in ’t hartje van de Veluwe. Een uitvoerig reglement met inschrijfformulier kunt u aanvragen op onderstaand adres en is vanaf half januari verkrijgbaar, inschrijven t/m 16 juni 2012.

Nederlandse Wandelsport Bond Pieterskerkhof 22, 3512 JS Utrecht T. 030 231 94 58, F. 030 230 01 59 info@nwb-wandelen.nl, www.nwb-wandelen.nl

NWB Wandelagenda, uitgave maart/april 2012  

Magazine van de Nederlandse Wandelsport Bond, uitgave maart/april 2012

Advertisement