Page 1

KIES VOOR WERK IN DE TECHNIEK!

POWERED BY VRAAG&AANBOD IN SAMENWERKING MET TECHWISE / PCPT

# REGIO OOST

2019


open dagen 2018-2019

do 22 nov open avond

25 & 26 JANUARI

OPEN DAG

Ontdek wat bij je past

vr 25 + za 26 jan open dagen Beleef het mbo

za 16 mrt open zaterdag

ELEKTROTECHNIEK | INSTALLATIETECHNIEK | METAALBEWERKEN | VERSPANEN | MECHATRONICA

Kies je opleiding

Weten welke open dag(en) jij moet bezoeken?

Check de site en meld je aan! VOLG ONS ONLINE

rocvantwente.nl/opendagen REGGESINGEL 50 | RIJSSEN | REMO-WT.NL

Adv OD T-Skills 90x117.indd 1

Ontdek

STODT

Dé technische bedrijfsopleider

Open dagen Hengelo 2018-2019

Donderdag 22 november Ontdek wat bij je past

Vrijdag 25 januari Zaterdag 26 januari Beleef het mbo

Zaterdag 16 maart Kies je opleiding

MBO HBO BBL CNC Verspanen Locaties Hengelo & Best www.stodt.nl

27-09-18 11:08


ONTWIKKEL

JE T-Skills Een baan met veel afwisseling en uitdaging? Eentje waarbij je je handen kunt laten wapperen en ook nog eens goed verdient? Is dat iets voor jou? Blader dan dit magazine eens door. Je ontdekt wat werken in de technische sector allemaal biedt. Hoe je kunt creĂŤren en uitvinden, welke bedrijven in jouw regio actief zijn en hoe je zelf kunt snuffelen aan een droombaan.

INHOUD

Test 4 De wereld van techniek 6 Wat maak je me nou? 10 Bits & pieces 12 Test: past techniek bij jou? 14 Backstage bij een bedrijf 16 Neem een kijkje in de praktijk 18 T-Topper in de mode 20 Vakmensen gezocht! 21 Roberto maakt windmolens 24 Leerlingen over hun opleiding 26 Backstage bij een bedrijf 30 Stagefacts 32 Meghann is cnc-verspaner 34 Mooi wark! 36 Wat moet je met PIE? 38 T-Topper met telefoons 39 Backstage bij een bedrijf 40 Bits & pieces 42 Christian is koelmonteur 44 Stageprikbord 46 Mbo en nu? 50 3


ZIT JE OP HET VMBO?

MOET JE STRAKS EEN PROFIEL KIEZEN OF OP STAGE?

DENK DAN EENS AAN TECHNIEK!

WAAROM en en werk je Ben je nieuwsgierig, onderzoek je graag ding in de technische het liefst met je handen? Dan past werken heden zijn eindeloos. industrie vast en zeker bij je. De mogelijk chipjes tot het Van het in elkaar priegelen van piepkleine voor een schip. vervaardigen van een ijzersterke schroef een transportroute. Van werken met robots tot het plannen van sdraden trekken, Wil je een hijskraan besturen, elektriciteit rk maken? metselen, lassen, ontwerpen of plaatwe techniek. Dit alles en nog veel meer kun je doen met

4


ZIT JE OP HET MBO?

GA JE STRAKS OP ZOEK NAAR EEN STAGEPLEK OF EEN BAAN?

DENK DAN EENS AAN EEN ! F J I R D E B L E E I R T S INDU

?

JA MAAR

WAAROM?

OMDAT ER VEEL WERK IS VOOR TECHNISCHE VAKMEN SEN EN JE DUS GEMAKKELIJK EEN BAA N KUNT VINDEN DIE BIJ JE PAST.

DAAROM!

5


Procestechniek

Voedingsmiddelentechnologie

TECHNIEK IS

overal Techniek? Dat is toch alles met een stekker eraan? Klopt! Maar het is nog zoveel meer. Je wordt letterlijk omringd door techniek. s’ Morgens word je gewekt door je telefoon, je staat op en neemt een douche, je trekt je kleren aan en gaat eten, je pakt de fiets en gaat de deur uit. Voor je buiten bent, heb je al te maken gehad met allerlei vormen van techniek.

Metaaltechniek Installatietechniek

Informatietechnologie 6


Ja, boeien! Maar wat moet jij daar nou

mee? Nou, je MOET er niets mee, maar je KUNT er wel een hoop mee. Er is namelijk volop werk te vinden in de techniek. En er zijn nu en in de toekomst een hoop nieuwe mensen nodig die in de techniek willen werken. En er is van alles te kiezen. Kijk maar naar deze voorbeelden.

ROBOTS DIE BLOEMEN KWEKEN

Tom werkt in een bloemenkwekerij. Hij zit daar niet met zijn handen in de aarde, maar hij onderhoudt machines en robots . Bijna alles in de tuinbouw is geautomatiseerd. Monteurs als Tom zorgen ervoor dat de lopende banden blijven lopen en storingen worden opgelost. Er is veel vraag naar mensen die mee kunnen denken over hoe je machines en robots nóg handiger kunt inzetten.

KLUSSEN IN DE CONCERTHAL

Roxanne werkt in één van de grootste concerthallen van Nederland. Hier bieden ze alles wat nodig is om Grote evenementen te organiseren. Alle voorzieningen in het gebouw moeten natuurlijk goed werken. Als er iets kapot is, gaat Roxanne erop af. Zo kan de band vanavond zorgeloos rocken .

7


KAAS SNIJDEN OP DE SLIMSTE MANIER

Sophie is werkvoorbereider in een bedrijf dat kaas

snijdt en verpakt . Ze houdt de ontwikkelingen op het gebied van machines goed in de gaten. Als er een nieuwe machine is die beter geschikt lijkt voor de productie, onderzoekt Sophie of dat ook echt een verbetering is voor het bedrijf. Ze heeft dus lekker veel technische kennis.

ZORGEN VOOR EEN FIJN KLIMAAT Daan en Bryan vinden het vooral leuk om samen te werken aan projecten. Ze zijn in dienst van een bedrijf dat zorgt voor de klimaatbeheersing in gebouwen. Ze zorgen er dus voor dat het niet te warm, te koud of te vochtig is. Hun bedrijf is gespecialiseerd in duurzaamheid . Hoe kun je met zo weinig mogelijk energie het klimaat in een gebouw goed houden?

MENSEN HELPEN MET TECHNIEK Ryan maakt rolstoelen op maat. Het gaafste vindt hij dat hij met zijn technische kennis mensen kan helpen om een zo normaal mogelijk leven te leiden. Er is geen stoel hetzelfde, dus er is altijd een nieuwe uitdaging . Er zijn steeds nieuwe ontwikkelingen die rolstoelen kunnen verbeteren, dus Ryan hoeft zich nooit te vervelen. 8


MOOIE EN SNELLERE FIETSEN

Lisa is technisch ontwerper bij een grote fietsfabrikant. Ze denkt niet alleen na over hoe de fietsen zelf steeds kunnen worden verbeterd, maar ook hoe het Maakproces beter kan. De fietsen worden steeds lichter, de banden sterker. En er komen natuurlijk steeds meer E-bikes . Lisa werkt het liefst aan een fiets die qua design en techniek aansluit bij de trends van nu.

IN EN ONDER DE VRACHTWAGEN

Foto's: techniekbeeldbank.nu

Leroy werkt bij een bedrijf dat vrachtwagens en grondverzetmachines verhuurt. Het bedrijf wil de wagens steeds verbeteren zodat ze minder C02 uitstoten . Dat vindt Leroy tof! Ook houdt hij van de afwisseling in zijn werk: de ene dag bestuurt hij een machine en helpt hij een weg ophogen, de andere dag sleutelt hij aan de wagens.

9


DEZE SUPER-DRONE KAN GEWONDE UIT DE 10


DEZE DRONE REDT LEVENS!

Drones zijn leuk speelgoed om foto’s en filmpjes mee te maken vanuit de lucht. Maar deze super-drone is wel andere koek . Het ding is maar liefst 100 kilo zwaar en kan een gewicht verplaatsen van 250 kilo. En dan kan-ie ook nog eens een half uur lang vliegen met een snelheid van 60 kilometer per uur! In een oorlogssituatie kun je met de drone goederen vervoeren in vijandig gebied, zonder mensen in gevaar te brengen. Ook kun je er gewonde soldaten mee ophalen. Nu gebeurt dat met een helikopter waarin drie mensen zitten. Die levens lopen dus ook gevaar. Met deze super-drone wordt deze klus een stuk veiliger .

CHECK DIT!

SOLDATEN GEVECHTSLINIE HALEN.

Deze Drone4Emergency is gemaakt in Almelo door machinefabrikant Boessenkool, waar ze het vooral leuk vinden om nieuwe apparaten te bedenken en maken. Lijkt jou dit ook wel wat? Kijk dan achterin deze T-Skills op het prikbord.

11


Foto: Somnox

NAAR BED MET EEN ROBOT Nee, dit gaat niet over een seksrobot, al zijn die natuurlijk ook razend interessant… Het gaat over Somnox, een robot die is gemaakt door studenten van de universiteit in Delft. Het is een boonachtig kussen waar je in bed tegenaan kunt kruipen. Somnox helpt je om in slaap te komen en te blijven. Zo bootst hij een rustige ademhaling na, waardoor je zelf ook langzamer gaat ademen. Ook kan hij een slaapliedje voor je spelen. Eén op de vijf mensen heeft moeite met goed slapen. Deze robot kan voorkomen dat zij medicijnen moeten gebruiken om voldoende nachtrust te krijgen.

IJSKOUDE PLANTENKAS

De Italiaanse architect Stefano Boeri is dol op bomen. En dat zie je aan zijn werk. Hij ontwerpt namelijk woontorens met bomen en struiken aan de buitenkant. Ze worden gevoed met afvalwater van de koeling en verwarming van het gebouw. Er komen nu ook van deze ‘groene torens’ in Utrecht en Eindhoven. De bomen zijn niet alleen mooi, ze verminderen de CO2 in de lucht van de stad.

De meeste banen zijn te vinden in de ict, sales en:

TECHNIEK.

12

Foto: DLR (CC-BY 3.0)

WONEN IN EEN VERTICAAL BOS

Planten laten groeien zonder zonlicht en potgrond: dat kan niet. Toch is het Duitse wetenschappers gelukt. Zij kweekten sla, radijsjes en komkommer in een container op het ijskoude Antarctica. Terwijl het buiten min twintig was, werden de planten elke vijf minuten bestoven met een mix van voedingsstoffen en water. Speciale lampen zorgden voor voldoende licht. Mochten er ooit mensen naar Mars vertrekken, dan hoeven ze daar dus niet zonder verse groenten te zitten.


Foto: Studio Roosegaarde

ZITTEN IN AFVAL Een terrasstoel gemaakt van gebruikte PET-flessen. Een Belgisch bedrijfje heeft een 3d-printer laten bouwen die van afval nieuwe meubels kan maken. Ze kwamen op het idee toen ze een oplossing zochten om de plastic bekers van Pukkelpop te hergebruiken. De printer kan verschillende soorten afval verwerken tot iets nieuws. Slim bedacht!

EEN HALF

procent van de mbo’ers met een diploma heeft een (ww-)uitkering.

Een fiets die smog opzuigt en schone lucht uitblaast. Het lijkt een vreemd verzinsel, maar volgens de bekende Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde kan het echt. Hij experimenteert nu met de Smog Free Bike. De gezuiverde lucht wordt in het gezicht van de bestuurder geblazen. Zo kun je dus schone licht inademen in een vervuilde stad. Hoe briljant is dat?

Nederland heeft een steeds groter tekort aan mbo’ers. Er zijn nu

EEN KWART MILJOEN vacatures.

YO, TAXI!

Met een elektrische, zelf vliegende taxi naar een bespreking. Dat is wat Google-oprichter Larry Page wil. Daarom test zijn bedrijf Kitty Hawk in Nieuw-Zeeland met de ‘Cora’, een taxi die twee personen door de lucht kan vervoeren op 900 meter hoogte. Cora vliegt in een ritje tot honderd kilometer ver. Kitty Hawk heeft vergunningen om aan de slag te gaan in Nieuw-Zeeland en de VS. De taxi kan verticaal opstijgen vanaf een gebouw en moet vooral in steden gaan vliegen.

Foto: Kitty Hawk

Minder dan

FIETS MAAKT FRISSE LUCHT

HORLOGE HERKENT ZIEKTES

De Apple Watch kan gebruikt worden om symptomen van bepaalde ziektes in kaart te brengen. Zo kan hij de trillingen voelen en in kaart brengen van iemand met de ziekte van Parkinson. Ook kan het horloge signalen van een beroerte herkennen door het monitoren van de hartslag van de drager. Onderzoekers denken de Apple Watch in de toekomst zou kunnen helpen bij het ontdekken van huidkanker en epilepsie.

13


k e i n h tec BIJJOU? PAST

Ja, je wilt misschien wel wat doen in de techniek. Maar past dat eigenlijk wel bij jou? Deze test helpt je je richting te bepalen. Kruis de antwoorden aan die het beste bij jou passen.

Wat zie je graag op een website over technische nieuwtjes?

Je laat je telefoon vallen. Pats! Scherm kapot. Wat doe je?  

Ik doe niks. Ik kan de telefoon zo ook nog wel gebruiken. Ik bestel een nieuw scherm en repareer hem zelf. Ik vraag iemand die handig is om ernaar te kijken. Misschien kunnen we het samen fixen? Ik koop een nieuwe telefoon.Informatie over hoe dingen in elkaar zitten en hoe ze werken. Verhalen over hoe techniek mensen of het milieu helpt. Info over de nieuwste tech­nische snufjes. Ik vind dit helemaal niet interessant.

Wat vind jij belangrijk in een baan? Ik wil mensen helpen en de wereld verbeteren. Ik hoef niet per se veel te verdienen. Ik wil een belangrijke baan waarmee ik veel geld verdien. Ik wil met mensen werken en ik heb het liefst zo min mogelijk met techniek te maken. Ik wil een baan die me uitdaagt om mooie en nuttige dingen te maken. 14

Wat vind je van schoolvakken als wiskunde, techniek, scheikunde en natuurkunde?D eze vakken vind ik superstom. Ik vind ze wel okĂŠ. Het zijn uitdagende vakken en nuttig voor de maatschappij. Deze vakken vind ik juist interessant. Ik volg deze vakken vooral omdat ze misschien goed zijn voor mijn toekomst.


TEST

UITSLAG Kijk naar de symbolen die bij de antwoorden staan die je hebt gekozen. Welk symbool heb je het meest?

Welke onderwerpen vind je interessant? 

A pparaten, gereedschap en zoeken naar oplossingen. Het milieu, gezondheid en mensen helpen. Kunst, talen en rechten. Handel, grote bedrijven en economie.

Welke toekomst past het beste bij jou? 

Het lijkt me leuk om in de techniek te werken en mooie dingen te maken. Ik wil in de techniek werken, als ik dan een goede baan heb. Ik wil in de techniek werken, als ik dan iets kan betekenen voor anderen. Ik wil absoluut geen baan in de techniek.

Waar let je op als je een opleiding moet kiezen? 

O f ik met mijn opleiding een goede baan kan krijgen. Of ik met mijn opleiding een leuke baan kan krijgen, waarbij ik dingen kan maken. Of ik met mijn opleiding met mensen kan gaan werken. Of ik met mijn opleiding van nut kan zijn voor de maatschappij.

MEESTAL

De wereld verbeteren Jij vindt techniek vooral interessant als je het kunt gebruiken om de wereld te verbeteren. Jij bent erg begaan met het milieu, de gezondheidszorg en andere mensen. Veel ontwikkelingen in de techniek zijn erop gericht om mensen of het milieu te helpen. Echt iets voor jou dus!

MEESTAL

Gadget-koning(in) Jij bent dol op allerlei handige apparaten zoals mobieltjes. Je koopt graag gadgets en als ze kapot gaan, is dat een mooie reden om voor een nieuwer type te gaan. Jij wilt graag een goede baan waarmee je veel geld verdient. In de wereld van techniek zijn er voor carrièrejagers zoals jij genoeg mogelijkheden.

MEESTAL

Geboren techneut Jij bent een echte doe-het-zelver. Je wilt graag weten hoe dingen in elkaar zitten en hoe ze werken. Als er iets stuk gaat, sleutel jij er graag aan. Maak van je hobby je beroep en zoek een baan in de techniek. Uitdagingen genoeg voor iemand als jij!

MEESTAL

Niet jouw ding Techniek en exacte vakken zijn niks voor jou. Jij bent veel meer bezig met andere dingen. Een studie in de techniek is niet echt iets voor jou. Maar natuurlijk kom je er wel je hele leven mee in aanraking. Want techniek is immers overal‌

Test: TechniekTalent.nu

15


TIP VAN MAURITS:

n e s s tu r e v o g e lo s k n o De v f ij r d e b e g ta s n ij z n e s it r Mau

Ben je op zoek naar een stageplaats, zoek dan werk dat lekker afwisselend is en waarbij je veel moet leren. Dan specialiseer je je in iets waar je ook echt lang mee vooruit kunt.

“GEEN DAG IS ” E D F L E Z HET Op zijn 17e ging Maurits Borkent stage lopen bij Ter Hoek Vonkerosie in Rijssen. Eerst keek hij mee over de schouder van een collega, maar al snel ging hij zelf aan de slag.

“Toen ik hier begon, wist ik nauwelijks wat vonkverspaning was. Maar omdat ik toevallig vmbo-t had gedaan, vond de school dit wel een geschikte stageplaats voor mij. Ik had de eerste maanden op het mbo metaal leren draaien en frezen . Dat zijn manieren om metaal te bewerken. Dat doen we hier bij Ter Hoek ook, maar dan op een veel verfijndere manier. We boren of snijden in metaal met machines die elektrische vonken maken. Met deze techniek gaat het bewerken van het materiaal zo precies dat we onderdelen kunnen maken voor bijvoorbeeld machines en de vliegtuigbouw. Ook maken we

16

piepkleine pincetjes die worden gebruikt door oog-chirurgen en zelfs onderdelen voor de ruimtevaart . Je moet hier heel precies stap voor stap werken, anders gaat het mis. Als je iets verprutst kan het wel een paar duizend euro kosten. Ik vind het leuk dat ik hier serieus genomen wordt, ook al ben ik één van de jongsten. Het werk is zeker niet saai . Geen dag is hetzelfde en je werkt steeds aan nieuwe producten. Ik heb meegedraaid op verschillende afdelingen en zo leer je steeds weer wat anders.


CHECK DIT!

Foto: Bertil van Wieren

Wil je ook wel stage lopen bij zo’n interessant bedrijf? Bij Ter Hoek zien ze graag nieuwe mensen komen. Kijk op www.terhoek.com of lees het prikbord achterin dit magazine.

Draadvonken gebeurt in machines zoals deze. De draad waarmee het metaal wordt bewerkt staat onder water zodat het proces wordt gekoeld en het vuil wordt afgevoerd. Sommige draden zijn zo dun als een halve mensenhaar.

“DE WERKPLAATS HIER IS LICHT EN ER IS WEINIG LAWAAI. HET IS OOK GEEN VIES WERK. DAT VIND IK EEN GROOT ”

PLUSPUNT!

Inmiddels werk ik al ruim vijf jaar bij Ter Hoek Vonkerosie. Ik heb eerst vmbo niveau 2 gedaan waarbij ik dus naar school ging en hier werkte. Daarna heb ik nog niveau 3 en 4 gevolgd. Al die tijd kon ik hier in de praktijk blijven. Dit is heel specialistisch werk dus ze willen je niet zomaar kwijt . Ze hebben er veel tijd in gestoken om je het vak te leren en ze betalen je opleiding . Voorlopig zie ik hier nog wel een mooie toekomst voor mij. Er valt veel te leren en dat vind ik een leuke uitdaging!”

17


NEEM STAGE OP HET VMBO EEN KIJKJE IN DE PRAKTIJK

Weet je wat gek is? Een stage is GEEN verplicht onderdeel van een vmbo-opleiding. Toch ga je op veel scholen wel een tijdje stage lopen in een bedrijf. Maar goed ook, want hoe weet je anders of je straks ook echt wilt doen waarvoor je nu leert?

JE HEBT VERSCHILLENDE SOORTEN STAGES: SNUFFELSTAGE

Dit is een korte stage waarbij je kennis maakt met een bedrijf. Je krijgt een kijkje achter de schermen. Je gaat niet echt aan het werk, maar kunt ontdekken wat verschillende werknemers doen en vragen hoe ze hun werk vinden.

18


HOE KOM JE AAN EEN STAGEPLAATS? Vaak helpt de school bij het zoeken naar een stageplaats. Soms moet je het zelf doen en een bedrijf zoeken waar je wat meer over wilt weten of waar je graag aan de slag wilt. Ook op internet kun je stageplekken vinden en op het prikbord achterin T-Skills natuurlijk.

ARBEIDSORIĂ‹NTERENDE STAGE

Bij deze stage kun je echt ervaren hoe het is om te werken in een bedrijf. Je hoeft niet alles te leren over een bepaald vak, maar je kunt ontdekken hoe het er op de werkvloer aan toegaat. Je wordt geholpen door een stagebegeleider van het bedrijf.

BEROEPSVOORBEREIDENDE STAGE

Bij deze stage ga je echt aan de slag. Je doet werkzaamheden die je op school hebt geleerd. Tegelijkertijd kun je ervaren hoe is het om te werken in een bedrijf. Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit? Zo kom je erachter of dit echt iets voor je is.

LEERWERKTRAJECT (BBL)

In het derde en vierde jaar van het vmbo kun je vaak kiezen voor een leerwerktraject. Je gaat dan minder dagen naar school en werkt op de andere dagen in een bedrijf. De school bepaalt welke werkzaamheden je daar doet, zodat dit goed aansluit op je opleiding.

19


T-TOPPER

PAULINE COMBINEERT

Foto: Roos van de Kieft

MODE MET TECHNIEK Ze maakt prachtige jurken, jassen en trainingspakken, maar het blijft niet bij alleen kleding die er cool uitziet. Modeontwerper Pauline van Dongen laat zich inspireren door biologie, scheikunde en natuurkunde. Ze combineert haar ontwerpen met techniek.

www.paulinevandongen.nl 20

Dit windjack gebruikt de kracht van de zon om je telefoon op te laden.

Foto: JR Hammond

Zo maakte Pauline T-shirts, jurken en jassen met flinterdunne zonnecellen. Op een zonnige dag produceert de kleding genoeg energie om een telefoon op te laden of een mp3-speler, een camera of gpssysteem te gebruiken. Ook ontwierp ze samen met Philips Research hardloopshirts die licht geven als het donker wordt dankzij strips met led-lichtjes. Verder heeft Pauline een shirt ontwikkeld met sensoren. Als je in een verkeerde houding zit of staat, geeft het shirt een kleine trilling. Zo helpt het shirt je houding corrigeren. Pauline heeft nog meer dromen over hoe ze mode en techniek wil combineren. “De mode-industrie is enorm vervuilend,” legt ze uit. “Stel dat je kleren zo kunt programmeren dat ze er de ene dag anders uitzien dan de andere, dan hoef je dus niet steeds iets nieuws te kopen. Dat lijkt me fantastisch!”

In dit hardloopshirt zijn stripjes met ledverlichting verwerkt en speciale folie die het licht reflecteert.


D N E G IN R D R O O V R A A W N E P BEROE N IJ z IG D O N N E S N E M E JONG

VAKN E S N ME

! t h c GEZO n zijn dat je en doen? Wil je er zeker va nd ha je t me s iet g aa gr je Wil rdienen ook? En wil je nog een beetje ve straks werk kunt vinden? t Er zijn namelijk aardig wa i! mb co e nd ke ste uit n ee Dat is als jij. >>> te springen om iemand zo ten zit ze ar wa n ke lek werkp

21


CNC-verspaner

Een CNC-verspaner is iemand die met een computergestuurde freesmachine of draaibank metaal, kunststof of hout een bepaalde vorm geeft. Ze zeggen ook wel ‘draaier’ of ‘frezer’. Als je deze machines ook nog kunt programmeren, ben je echt een droomcollega!

Bruto salaris per maand* MINIMUM

GEMIDDELD

MAXIMUM

€ 1889,- € 2082,- € 2350,-

Elektromonteur

Een elektromonteur maakt elektrische installaties. Je zorgt ervoor dat er schakelaars, lampen en stopcontacten worden aangelegd. Je bedenkt ook waar de buizen voor de draden moeten komen en berekent wat er precies nodig is om alles te laten werken.

Bruto salaris per maand* MINIMUM

GEMIDDELD

MAXIMUM

€ 1866,- € 1999,- € 2429,OF MEER…*

OF MEER…*

Processoperator Een procesoperator is verantwoordelijk voor een productieproces in een fabriek. Je houdt in de gaten of alle geautomatiseerde processen – bijvoorbeeld loopbanden – goed werken. Je zorgt voor het onderhoud en als het nodig is, leg je een machine stil.

Bruto salaris per maand* MINIMUM

€ 1798,-

GEMIDDELD

MAXIMUM

€ 2103,- € 2782,-

Als lasser verbind je metalen onderdelen door middel van druk of warmte. Vaak gebruik je daarbij een lasapparaat. Je moet veel weten van de verschillende technieken en materialen om te kunnen bepalen wat de beste lasmethode is voor een klus.

Bruto salaris per maand* GEMIDDELD

€ 1826,- € 1959,22

WAARVOOR ZE OP JE ZITTEN TE WACHTEN

OF MEER…*

Lasser

MINIMUM

10 BEROEPEN

MAXIMUM

€ 2412,OF MEER…*

Werktuigbouwkundige Een werktuigbouwkundige ontwerpt apparaten en machines die bijvoorbeeld spullen kunnen tillen, verplaatsen of verbinden. Denk aan motoren, kranen en bruggen. Vaak wordt er voor dit werk een hbo-opleiding gevraagd.

Bruto salaris per maand* MINIMUM

GEMIDDELD

MAXIMUM

€ 1938,- € 2474,- € 2800,OF MEER…*


Werkvoorbereider

Spuitgieter

Bruto salaris per maand*

Bruto salaris per maand*

Als werkvoorbereider materialen maak je werktekeningen, planningen, werkinstructies en koop je materialen in. Je zorgt ervoor dat bijvoorbeeld een bouwproject helemaal klaar is om uitgevoerd te worden. Je moet dus veel technische kennis hebben.

MINIMUM

GEMIDDELD

MAXIMUM

€ 1994,- € 2200,- € 2491,OF MEER…*

Loodgieter

Als loodgieter leg je verwarmingsinstallaties, toiletten, wasbakken en rioleringen aan. Of je repareert het als er iets stuk is. In de bouw zijn loodgieters onmisbaar. Maar ook in gewone huizen zijn loodgieters soms hard nodig, bijvoorbeeld als er iets lekt.

Bruto salaris per maand* MINIMUM

GEMIDDELD

MAXIMUM

€ 1848,- € 1952,- € 2384,OF MEER…*

Inkoper

Als inkoper van technische producten moet je ervoor zorgen dat de materialen en machines binnen een bepaald bedrijf altijd op voorraad zijn. Om de juiste spullen te kopen, moet je natuurlijk wel verstand hebben van technische zaken.

Bruto salaris per maand* MINIMUM

€ 1912,-

GEMIDDELD

MAXIMUM

€ 2324,- € 2766,OF MEER…*

Een spuitgieter geeft kunststof een bepaalde vorm. Een poeder van plastic wordt gesmolten en onder hoge druk gespoten in een bepaalde vorm. Zo kun je eigenlijk elk voorwerp maken wat je maar kunt bedenken. Ook allerlei onderdelen voor de industrie.

MINIMUM

€ 1733,-

GEMIDDELD

MAXIMUM

€ 1850,- € 2225,OF MEER…*

Constructiebankwerker

Een constructiebankwerker maakt en monteert metalen constructies of onderdelen hiervan. Hiervoor moet je metaal kunnen lassen, boren, kanten (buigen) en snijden. Je moet dus kunnen omgaan met verschillende machines en gereedschappen.

Bruto salaris per maand* MINIMUM

GEMIDDELD

MAXIMUM

€ 1920,- € 2030,- € 2501,OF MEER…*

HOE DOE JE DAT? Zit je op het vmbo en lijkt dit je wel wat? Kies dan profiel PIE. Dan heb je een goede basis om door te stromen naar het mbo. Op het mbo kies je voor een opleiding die aansluit bij het beroep dat je wilt leren. Bijvoorbeeld metaalbewerking, werktuigbouw of elektrotechniek. In twee, drie of vier jaar leer je een beroep en kun je meteen aan de slag.

* Bron: www.loonwijzer.nl * Salarissen liggen over het algemeen tussen deze bedragen, maar het kan natuurlijk zo zijn dat een werkgever meer geeft dan hier wordt aangegeven. 23


s e in b r tu d in w t r e e ll ta s Roberto in

“IK HEB HET MOOISTE KANTOOR ” ! D L E R E W TER

Roberto Merkens vliegt de hele wereld over als servicemonteur va n windmolens. Samen m et zijn collega’s zorgt Roberto er voor dat de turbines worden geïnstalleerd of gerepa reerd. Een baan op grote hoogte…

“De ene keer kijk je uit over een stad, dan weer over een besneeuwd bos. Soms steek je boven de mist uit en lijkt het alsof je in een vliegtuig zit. Dat is heel indrukwekkend en gaat niet snel vervelen. Voor mij kan het niet hoog genoeg. Ik ben altijd blij als ik weer boven ben. Ik heb het mooiste kantoor ter wereld,” zegt hij trots.

ONBEKEND BEROEP

Roberto kwam per toeval terecht in de wereld van windenergie en is er ontzettend blij mee. Er zijn op het moment veel vacatures voor de functie van windmolenmonteur. Volgens Roberto komt dat omdat mensen het beroep niet kennen. “Technici weten vaak niet dat ze in 24


MEER STROOM

De wereld zien, nieuwe mensen ontmoeten en het prachtige uitzicht. En dat is nog niet alles wat dit werk zo leuk maakt, vindt Roberto. “De techniek achter windturbines is volop in beweging, dus mijn werk is heel uitdagend en verandert continu. Er worden telkens nieuwe en

betere systemen ontwikkeld en die moeten wij testen en installeren. Vorig jaar heeft mijn bedrijf bijvoorbeeld een turbine ontworpen die wel twee keer zoveel stroom kan opwekken.”

GROENE TOEKOMST

Roberto wilde altijd al iets in de techniek gaan doen. “Ik was altijd aan het sleutelen en maakte overal lampjes op,” zegt hij. “Als servicemonteur van windmolens doe ik iets technisch én ben ik bezig met groene stroom. Windmolens maken deel uit van een toekomst waar iedereen naartoe wil en het is mooi als je daaraan een bijdrage kunt leveren.”

Interview en foto: Techniektalent.nu

aanmerking komen voor deze baan en solliciteren daarom niet,” zegt hij. “Maar met een opleiding in de autotechniek of elektrotechniek heb je een prima achtergrond. Eenmaal in het bedrijf krijg je allerlei cursussen, zoals klimcursussen en bhv op hoogte. Op die manier rol je er vanzelf in.”

25


LERDEOONR TE

E L E O V PROE

Het lijkt je best wel wat: iets technisch leren. Maar hoe pak je dat aan en waar moet je zijn? TechWise Twente biedt mbo-opleidingen die je klaarstomen voor de toekomst. Niet alleen in de schoolbanken, maar vooral ook in de praktijk. Deze leerlingen vertellen over hun ervaring.

EN WIE BEN JIJ? Franck Beltman, 17 jaar.

OP WELKE OPLEIDING ZIT JE? REMO in Rijssen.

WAT LEER JE DAAR?

Mechatronica. Daarmee kun je monteur van machines worden. Ik zit nu het tweede jaar.

WAT IS LEUK AAN HET VAK DAT JE LEERT?

Het is van alles wat. Mechatronica is een combinatie van werktuigbouwkunde, elektronica en besturingstechniek. Er zit dus veel afwisseling in.

WAT IS LEUK AAN JE OPLEIDING?

Ik ga twee dagen naar school en ik werk drie dagen bij een bedrijf. Die combinatie is ideaal, want ik werk graag met mijn handen. Ook als ik op school ben, krijg ik de helft van de tijd praktijkles. Dus stilzitten is er niet bij. Ik ben in dienst van school. Ik krijg een salaris én mijn opleiding wordt betaald.

WORDT DIT JE TOEKOMST?

Dat verwacht ik wel. Hopelijk kan ik nog een tijd bij Voortman blijven werken. Maar ze hebben tijd en geld gestoken in mijn opleiding, dus waarom zouden ze dat niet willen?

Tip

VAN FRANCK:

Kom eens langs tijdens een open dag bij REMO. Die zijn een paar keer per jaar. Je kunt dan zelf zien hoe we hier aan de slag gaan.

WAAR WERK JE?

Ik werk bij Voortman Steel Constructions. Daar maken we bewerkingsmachines voor staalbouwers. Het is mooi om samen met je collega’s iets groots neer te zetten: een hele machine met alles erop en eraan.

26

Franck: “Na deze opleiding bij REMO heb ik een diploma op niveau 4, een aantal jaar werkervaring én een honderd procent baangarantie. Wat wil je nog meer?”


, N E K I EN, RU ! N E O D EVEN, EN WIE BEN JIJ?

Marjolein Lensink, 17 jaar.

OP WELKE OPLEIDING ZIT JE? REMO in Rijssen.

Tip

VAN MARJOLEIN:

Ga vooral een opleiding doen waarbij je iets leert wat je ĂŠcht leuk vindt.

WAT LEER JE DAAR?

Elektrotechniek. Ik ben nog maar net begonnen, dus ik oefen nu op school met basisschakelingen, buisjes buigen en gereedschapskennis. Zodra je dat onder de knie hebt, kun je aan de slag bij een stagebedrijf en ga je drie dagen werken.

WAT IS LEUK AAN HET VAK DAT JE LEERT? Dat je er ook echt iets aan hebt in de praktijk. Ik heb deze zomer samen met mijn vader een tuinhuisje gebouwd. We hebben alle elektra zelf aangelegd. Het is toch handig als je dat kan?

WAAR GA JE WERKEN?

Ik kan gaan werken bij Van Dam, een groot installatiebedrijf dat voor de elektra en het loodgieterswerk zorgt bij grote bouwprojecten. Ik heb daar al een half jaar stage gelopen voor ik deze opleiding begon. Zo kon ik ontdekken of ik dat leuk vond: ja dus! Het is erg gezellig om in een team te werken.

WAT IS LEUK AAN JE OPLEIDING?

Het is leuk om dingen te leren die ik de volgende dag bij Van Dam meteen kan gaan uitproberen. Ik vond het altijd al leuk om dingen uit elkaar te halen. Nu heb ik er ook nog wat aan!

WORDT DIT JE TOEKOMST?

Ja hoor. Ik wil graag de bouw op. De mentaliteit is goed en de sfeer is leuk. Daar ben ik prima op mijn plek. 27


EN WIE BEN JIJ? Roy Bennink, 20 jaar.

OP WELKE OPLEIDING ZIT JE? SMEOT in Hengelo.

WAT LEER JE DAAR?

Plaat- en constructietechnologie. Dat is een nieuwe opleiding die dit jaar start. Ik heb al twee jaar constructie staalbouwen gedaan op de SMEOT en dit is een vervolgopleiding op niveau 4.

WAT IS LEUK AAN HET VAK DAT JE LEERT? Omdat ik niveau 3 al op zak heb, kan ik nu meteen aan de slag in een bedrijf. Maar met deze extra twee jaar krijg ik de kennis waardoor ik straks niet alleen uit kan voeren wat een ander heeft bedacht, maar ook zelf mee kan denken hoe een constructie in elkaar moet zitten. Je zit dan tussen de werkvloer en het kantoor in. Dat is een mooie uitdaging!

WAAR WERK JE?

Ik ben een dag per week op school en de rest van de week werk ik bij Stairway Trappen. Daar maken we trappen en balustrades van staal. Geen standaard werk, maar vaak bijzondere trappen voor bedrijven, showrooms of zelfs een boot.

WAT IS LEUK AAN JE OPLEIDING?

De klassen zijn klein. We hebben niet meer dan twaalf leerlingen per klas. Nu krijg ik meer theorie dan eerst. We leren bijvoorbeeld hoe je machines kunt programmeren, maar ook Engels. Gelukkig is er ook praktijk bij, want ik kan niet langs stilzitten.

WORDT DIT JE TOEKOMST?

Waarom niet? Ik heb het goed naar mijn zin bij Stairway. Ik hoop ooit aan de slag te kunnen als meewerkend voorman. Lekker met mijn handen werken, maar ook meedenken over hoe je iets het beste in elkaar kunt zetten.

VAN ROY:

Ik kan het zeker aanraden om de techniek in te gaan. Mijn opleiding is uitdagend en je kunt een leuk zakcentje verdienen!

OP WELKE OPLEIDING ZIT JE?

robots. De eerste twee jaar zijn voor iedereen hetzelfde. Je leert vooral heel precies werken. Bijvoorbeeld hoe je met machines onderdelen uit verschillende materialen kunt frezen, draaien en boren. Daarna kies je een richting.

WAT LEER JE DAAR?

WAT IS LEUK AAN HET VAK DAT JE LEERT?

EN WIE BEN JIJ? Jelle Knoef, 17 jaar.

ROC van Twente in Hengelo.

Precisietechniek. Daarmee kun je twee kanten op: researchinstrumentenmaker worden of verspaningstechnoloog. Een instrumentenmaker maakt gereedschappen die worden gebruikt bij onderzoek of bouwt prototypes van machines. Een verspaningstechnoloog denkt na over hoe je een productieproces zo kunt maken dat het 24/7 draait, bijvoorbeeld met

Jelle: "Zelf een ontwerp bedenken, dat uitvoeren en dat het dan ook nog werkt. Dat geeft een kick!" 28

Tip

Ik zit nu in het tweede jaar. Vorig jaar hebben we als eindproject een bieropener gemaakt. Het idee daarvoor had ik zelf bedacht Het is gaaf als je iets bedenkt dat je dan ook echt kunt maken. En dat het dan werkt, natuurlijk!

WAAR WERK JE?

Nog nergens. Het eerste jaar is alleen op school: drie dagen theorie en twee dagen praktijklessen. Dit jaar ga ik voor het eerst tien weken stage lopen. Hopelijk kan ik terecht bij het metaalbedrijf waar ik nu op zaterdag werk.


N LERDOEOR TE

VOELEN, RUIKEN, EN! PROEVEN, DO

EN WIE BEN JIJ? Teun Olthuis, 20 jaar.

OP WELKE OPLEIDING ZIT JE? STODT in Hengelo.

WAT LEER JE DAAR?

CNC verspaning, ik heb niveau 3 gehaald en ben nu begonnen aan niveau 4 als verspaningstechnoloog.

WAT IS LEUK AAN HET VAK DAT JE LEERT?

WAT IS LEUK AAN JE OPLEIDING?

Dat je veel in de praktijk aan de slag bent. Daar leer je heel veel van. Op school krijgen we theorie in kleine groepjes. Je kunt daar ook je eigen ideeën inbrengen en vragen stellen over dingen die je op je werk tegenkomt.

WORDT DIT JE TOEKOMST? Ja, dat denk ik wel. Ik kan straks blijven werken bij PM Aerotec en dat vind ik harstikke leuk!

Dat je producten maakt die onder je handen verschijnen. Ik frees metaal met een zeer geavanceerde machine tot een onderdeel voor bijvoorbeeld een motor of vliegtuig.

WAAR WERK JE?

WAT IS LEUK AAN JE OPLEIDING?

Dit is een nieuwe opleiding, dus we zitten maar met een stuk of acht leerlingen in de klas. Dat is lekker rustig en je krijgt veel aandacht van de leraren. Al kan dat natuurlijk ook weleens een nadeel zijn… De praktijklessen vind ik het leukst. Ik werk graag met mijn handen.

WORDT DIT JE TOEKOMST?

Deze opleiding duurt vier jaar, dus ik heb nog even te gaan. Maar researchinstrumenten maken lijkt me leuk. Die kant wil ik wel op. Eerst maar eens stage lopen. Daar kijk ik wel naar uit!

Tip

VAN JELLE:

Bij precisietechniek krijg je meer praktijkles dan bij werktuigbouwkunde op het ROC. Dus als je graag aan de slag gaat, is dit veel leuker!

Ik werk vier dagen in de week bij PM Aerotec. Daar maken we onderdelen voor vliegtuigen en de ruimtevaart. Niet steeds dezelfde onderdeel, maar elke dag weer wat anders. Je krijgt veel verantwoordelijkheid, moet heel nauwkeurig werken en je kop er goed bijhouden. Dat vind ik uitdagend!

Tip

VAN TEUN:

Met een opleiding als deze heb je een goede kans op werk. De rest ligt aan jezelf. Laat zien dat je het wilt!

Topper!

Teun is niet zomaar een CNC-frezer in opleiding: hij is de beste van Nederland! Teun werd eerste bij het NK en heeft Nederland vertegenwoordigd tijdens het Europees kampioenschap voor vakmensen in Boedapest. 29


Daniël en Jorn maken verpakkingsmachines

“LEKKER WERKEN MET JE HANDEN” De zuignappen pakken een doos en trekken die verder de machine in. Met een paar vloeiende bewegingen wordt de doos uitgevouwen, de onderkant vastgeplakt met tape en gaat er een plastic zak in de doos. De doos schuift verder en de zak wordt gevuld met broodjes. Een stukje verderop zuigt een ander apparaat de lucht uit de zak en sealt hem dicht. Dan wordt de bovenkant van de doos gesloten en dicht getaped. Zo, die kan naar de winkel! Aan dit soort

automatische verpakkingsmachines leveren

Daniël (20) en Jorn (18) een grote bijdrage. Zij werken al drie jaar bij Niverplast terwijl ze tegelijkertijd een opleiding volgen. Vier dagen per week aan het werk en één dag naar school. Inmiddels is Daniël niveau 3 lasser en gaat Jorn nog even door met een vierde jaar mechatronica. “Ik was nog maar vijftien toen ik hier kwam, maar ik wilde echt niet de hele dag op school zitten ,” lacht Jorn. “Dit was voor mij de ideale oplossing. Ik kon iets technisch leren en meteen aan de slag. De eerste tijd heb ik vooral geholpen om de machines in elkaar te zetten. Nu werk ik op de testafdeling. Daar checken we of alles goed werkt. Het leuke is dat je zo’n machine die je 30

hebt gemaakt ook mag installeren bij de klant. Dat betekent vaak een tripje naar het buitenland , want we leveren onze verpakkingsmachines wereldwijd.” “Je moet hier heel zelfstandig werken,” vertelt Daniël. “We hebben geen leidinggevende , maar werken in een team. In het begin maakte één van de lassers me hier wegwijs. Als hij even wegging, voelde ik me wel een beetje verloren. Maar er is een klus te doen en samen ga je ervoor. Dat went heel snel. Door deze manier van werken krijg je veel vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid . Dat kan betekenen dat ik als jong broekie een collega moet zeggen dat hij iets niet goed heeft gedaan. Maar met een grapje gaat dat meestal heel goed.”


CHECK DIT!

Handige jongens en meiden kunnen ze bij Niverplast in Nijverdal altijd wel gebruiken. Heb jij technisch talent en veel enthousiasme? Kijk dan op niverplast.com of check het prikbord achterin dit magazine.

DANIËL:

“SOMS LATEN MIJN COLLEGA’S ME EXPRES EEN FOUT MAKEN. , MAAR JE LEERT ER MEER VAN DAN WANNEER IEMAND JE METEEN CORRIGEERT.”

Tip van Daniël en Jorn: Hou je van werken met je handen? Dan is de combinatie werken en leren ideaal!

JORN

Foto: Bertil van Wieren

IRRITANT

31


STAGEFACTS

HANDIG STAGE OP HET MBO OM TE WETEN ALS JE STAGE LOOPT

Aan de slag met de skills die je op school hebt geleerd: dat kan tijdens een stage. Dit is een handige manier om te ontdekken of je hebt gekozen voor het juiste beroep of niet. Wat zijn de spelregels voor een stage? Ontdek hier meer.

LEES JE STAGEOVEREENKOMST

In een stageovereenkomst staan afspraken waaraan je je moet houden tijdens je stage. Zorg dat je alles goed snapt, voor je je handtekening eronder zet!

MAAK EEN PLAN

Bedenk wat je graag wilt leren tijdens je stage en geef dat ook aan. Je stage­ begeleider kan niet ruiken wat je wensen zijn. Gewoon zeggen dus. Als er een reden is waarom het niet kan, hoor je het vanzelf.

Let op: koffie- en lunchpauzes op je stageplek tellen niet mee bij je

gewerkte uren.

32


VOLGENS DE WET

Als je nog geen achttien bent, zijn de regels voor arbeidstijden anders dan bij volwassenen. Dit is een WET dus het bedrijf MOET zich daaraan houden. Dit zijn de belangrijkste regels: - Je mag geen nachtdiensten werken. - Je werkt maximaal 9 uur per dag en 45 uur per week. - Schooluren zijn ook werkuren, die tellen dus mee! - Als je op zondag werkt, moet je zaterdag vrij zijn. Een goede site waarop je nog veel meer van dit soort info kunt vinden, is www.jobmbo.nl.

Ook als je stage loopt, is je school is

verantwoordelijk voor jou en je opleiding.. Dus zijn er problemen, meld ze dan op school.

Hoeveel uur je moet blijven, op welke dagen je moet

werken

en wanneer de stage begint en eindigt spreek je allemaal van tevoren af.

CHECK JE VAKANTIES

Vergeet NIET te checken hoe het zit met vakanties. Als je vrij hebt van school, wil dat niet zeggen dat je ook niet op komt dagen op je stageplek. Effe overleggen!

BESPREEK PROBLEMEN

Loopt het niet lekker tijdens je stage? Moet je bijvoorbeeld dingen doen die niet bij je opleiding passen of is de begeleiding niet goed? Trek aan de bel! Bespreek het met de stagebegeleider van het bedrijf en als dat niet helpt op school.

Op veel stageplekken zijn ze niet verplicht je een

vergoeding

te geven. Maar soms wel! Vraag hoe het zit voor je aan de stage begint. Want dat wil je niet missen! 33


Meghann is cnc-verspaner Met een computergestuurde machine haalt Meghan n Redeker producten uit een blok metaal, kunststof of hout. Ze is namelijk CNC-ve rspaner. Een bijzonder toffe ba an, als je het haar vraagt…

“MIJN WERK E L E H E D T GAA ” ! R E V O D L WERE “Ik vind het superleuk om iets te doen wat niet zo voor de hand ligt,” zegt Meghann enthousiast. “Als ik op een feestje over mijn baan vertel, reageert iedereen altijd verrast en willen ze er alles over weten. Als CNC-verspaner kun je zo ontzettend veel. Je blijft de rest van je leven bijleren.”

VAN OOGOPERATIES TOT VRACHTWAGENS Met CNC-verspanen kun je dus verschillende soorten materialen bewerken. Zo maak je bijvoorbeeld producten van metaal. “Die producten kunnen van alles zijn,” legt Meghann uit. “Van heel klein gereedschap voor oogoperaties tot grote trekhaken voor 34


PRECISIEWERK

“Het werk is ontzettend afwisselend. Het ene moment schrijf ik een computerprogramma voor de machine en het andere ben ik met mijn handen bezig om producten af te werken,” vertelt Meghann. “Ik maak heel veel verschillende producten, waardoor ik telkens opnieuw moet bedenken hoe ik er, op basis van een tekening, een tastbaar object

van maak. Dat moet heel precies, dus ik kan er al mijn perfectionisme en creativiteit in kwijt.”

LEKKER VERDIENEN, MOOIE TOEKOMST

Met een verspanings-diploma op zak zit Meghann gebakken voor de toekomst. Er worden namelijk veel CNC-verspaners gezocht. Ze zegt: “Ik word vaak benaderd via LinkedIn voor een baan. Ik denk dat de vraag naar verspaners toeneemt, omdat de industrie steeds meer computergestuurd werkt. Daardoor liggen de lonen relatief hoog. Dat is natuurlijk een mooie bijkomstigheid. Daarbij geeft het een goed gevoel om te weten dat er altijd werk zal zijn!”

Interview en foto: Techniektalent.nu

vrachtwagens. Dynobend, het bedrijf waar ik werk, maakt buigmachines. Ik maak onderdelen voor deze machines. De machines van Dynobend gaan de hele wereld over. En mijn onderdelen dus ook!”

35


K R A W I MOO

ie tr s u d in n le e d id m s n e v le werken in de proces- en

Bijna alles wat jij vandaag hebt aangeraakt, gebruikt of gegeten, is gemaakt in de procesindustrie. Van de gel die in je haar zit tot de pindakaas op je brood en de mobiele telefoon in je broekzak. Al die spullen zijn stap voor stap gemaakt in een fabriek.

VOLOP WERK

In Oost-Nederland is er een hoop werk te vinden in de proces- en levensmiddelenindustrie. De komende jaren zijn er honderden procesoperators nodig. Technische mensen die ervoor zorgen dat de productie in de fabriek goed blijft draaien. Ze staan ook te springen om nieuwe engineers of servicemonteurs en mechatronici. En ze hebben het liefst jonge mensen zoals jij!

UITDAGENDE BAAN

De concurrentie in de proces- en levensmiddelenbranche is groot. Dus moet alles steeds beter en sneller. Daarvoor zijn goede 36

vakmensen nodig. Mensen die kennis en vaardigheden kunnen combineren en met nieuwe ideeën komen. Dit zorgt voor uitdagende banen die niet snel vervelen.

GOED VERDIENEN

Het salaris van een procesoperator ligt tussen de € 1800,- en € 3800,- bruto per maand. Omdat een operator vaak in ploegen werkt, komen hier nog toeslagen bij die kunnen oplopen tot honderden euro's per maand extra. En omdat je niet altijd van 9 tot 5 werkt, heb je ook tijd om overdag te gaan sporten of lekker uit te slapen.


K!

IETS VOOR JOU?

Het Praktijkcentrum Procestechnologie helpt je om te ontdekken of een baan in deze sector iets voor jou is. Maak kennis met het werk van een procesoperator, onderhoudsmonteur of analist. Neem ook een kijkje in de praktijk in je eigen regio. Ben je geĂŻnteresseerd? Kijk op www.pcptoost.nl.

BEKIJK HET ZELF

Bezoek een van de open dagen van de opleidingen in de procestechnologie en levensmiddelenbranche. Ga bijvoorbeeld eens kijken bij het Zone.college (voorheen AOC) naar de opleiding voeding en technologie of bij het ROC van Twente naar de opleidingen laboratorium of procesoperator.

De ene dag zit je in de controlekamer, de andere dag ben je op de werkvloer... Het werk van een procesoperator is afwisselend en biedt veel uitdaging.

OPEN DAGEN ZONE.COLLEGE: Vrijdag 23 november 15-18 uur Vrijdag 18 januari 15-21 uur OPEN DAGEN ROC VAN TWENTE: Vrijdag 25 januari 15-20 uur Zaterdag 26 januari 10-14 uur 37


PIECE OF

PIE?

PIE is een profiel waarvoor je kunt kiezen op het vmbo. Het staat voor Produceren, Installeren en Energie. Je gaat dan in ieder geval examen doen in wiskunde en nask1 (natuur- en scheikunde). Je leert hoe installaties en producten in elkaar zitten. Je maak ook tekeningen en producten: 2d en 3d. Bijvoorbeeld hoe een elektriciteitsnetwerk in elkaar zit of een vuurkorf van metaal.

MAAR WAT MOET JE NOU MET PIE? Je kunt veel kanten op als je voor PIE hebt gekozen. Zo kun je terecht in de:

• • • • • • •

INSTALLATIETECHNIEK METAALTECHNIEK ELEKTROTECHNIEK DUURZAME ENERGIE KOUDETECHNIEK PROCESTECHNIEK MECHATRONICA 

of een combinatie van deze technieken Je wordt dan dus bijvoorbeeld elektromonteur, lasser, vliegtuig-technicus, ICT-monteur, monteur koudetechniek of installateur.

IETS VOOR JOU? ENS BESPREEK HET E ! MET JE DECAAN

38


T-TOPPER

‘EERLIJKE’ TELEFOON

Foto’s: Fairphone

BAS ONTWIKKELDE EEN

Binnen een paar maanden haalde Bas van Abel 7,5 miljoen euro op om een nieuw soort telefoon in de markt te zetten. Hij verkocht 25.000 toestellen nog voordat hij wist hoe je eigenlijk een telefoon moet maken. Bas had namelijk een idee dat veel mensen aansprak: een mobiele telefoon ontwikkelen die op een eerlijke manier wordt geproduceerd.

“Toen in 2013 bleek dat zoveel mensen interesse hadden in de Fairphone, schrok ik me eigenlijk rot,” zegt Bas. “Hoe moest ik mijn belofte waarmaken? Waar was ik aan begonnen? Veel mineralen die worden gebruikt voor het maken van telefoons komen uit mijnen in arme landen. We gingen naar Congo op zoek naar een mijn waar de werkers fatsoenlijk werden behandeld en betaald. Toen we die hadden gevonden, gingen we stap voor stap verder om een telefoon te ontwikkelen die eerlijk én duurzaam was. Ik bezocht fabrieken en mijnen over de hele wereld. De mensen die de eerste Fairphone hadden gekocht, moesten anderhalf jaar wachten op hun toestel. Maar toen was het dus wel gelukt!”

Veel onderdelen van de Fairphone kunnen worden vervangen. Na de eerste eerlijke telefoon heeft Fairphone een tweede serie toestellen gemaakt met meer onderdelen die vervangen kunnen worden. Zo gaat de telefoon langer mee. Inmiddels maakt Fairphone vijftig- tot zestigduizend toestellen per jaar. “Ons doel is zoveel mogelijk telefoons verkopen,” zegt Bas. “Niet om veel geld te verdienen, maar om de wereld een klein beetje beter te maken.” 39


WERKEN IN EEN

HYPERMODERN BEDRIJF Monteurs, dat zijn mensen die altijd zwarte nagels hebben en werken in een overall bedekt met smeerolie. Toch? Nou nee, zo is het in de praktijk echt niet meer. De meeste fabrieken zijn tegenwoordig schoon, licht en stil. Er zijn zelfs monteurs die hun werk doen in een clean room waar nog geen haartje op de grond te vinden is‌

Het onderhouden van machines gaat bij een bedrijf als TRUMPF uit Hengelo deels digitaal. Met een gereedschapskist en laptop ga je als monteur op bezoek bij fabrieken waar een machine van het bedrijf staat. Met moderne software kun je allerlei gegevens uitlezen, waardoor je er vaak al snel achter komt waar de storing zit. Je moet dus niet alleen handig zijn met machines, maar ook met computers.

HIGHTECH OP ZIJN BEST

TRUMPF loopt voorop als het gaat om het bedenken van technische vernieuwingen. Hoe kunnen machines nog sneller en efficiĂŤnter worden gemaakt? Hoe kunnen hiervoor de nieuwste van de nieuwste technieken worden ingezet? Zo ontwikkelen ze bijvoorbeeld de modernste laserprinters en 3d-metaalprinters.

EEN LEVEN LANG LEREN

Als je bij TRUMPF komt werken, verwachten ze niet van je dat je weet hoe die ingewikkelde machines precies in elkaar zitten. Dat kan ook helemaal niet, want de vernieuwingen gaan razendsnel en 40

er worden steeds nieuwe dingen ontdekt en toegepast. Dat betekent dat je eerst de schoolbanken in moet om te leren hoe het allemaal in elkaar zit. En ook als je eenmaal aan de slag bent, blijf je steeds weer nieuwe dingen leren . Zo blijf je dus altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

SLIMME FABRIEK

Maar je moet volgens TRUMPF niet alleen steeds slimmere (digitale)


Jeffrey van Leussen werkt sinds kort bij TRUMPF op de ICT-afdeling. “Met de juiste software kunnen we alle processen in de gaten houden. Met die gegevens maken we steeds slimmere machines.”

CHECK DIT!

Is een baan bij dit bedrijf iets voor jou? Kijk op het prikbord achterin deze T-Skills hoe je met TRUMPF in contact kunt komen.

machines maken, je moet ook goed nadenken over hoe je met je mensen om moet gaan . Dit brengen ze in de praktijk in hun Smart Factory in Vriezenveen. Daar wordt bijvoorbeeld elke dag besproken hoe het is gegaan en wat er nog beter kan. Iedereen denkt daarover mee. Kleine en grote verbeteringen worden zo bedacht en in de praktijk gebracht. Op die manier maak je optimaal gebruik van de kennis en ideeën van de werknemers.

KLAAR VOOR DE TOEKOMST

Met een mechatronica-opleiding en een rijbewijs kun je bij TRUMPF aan de slag. Maar ook als je handig bent met ICT zou een bedrijf als dit iets voor jou kunnen zijn. Je moet het natuurlijk wel leuk vinden om steeds weer iets nieuws te leren. Daar staat tegenover dat je werkt bij een bedrijf dat steeds voorop loopt . Een mooi startpunt voor een mooie toekomst!

41


Foto: NASA Graphic

VLEES UIT HET LAB

ALLEMAAL

ELEKTRISCH!

Wil je een stukje vliegen in Noorwegen, dan kan dat alleen elektrisch. Tenminste, dat is wat het land wil vanaf 2040. Omdat de luchtvaart een enorme milieuvervuiler is, willen ze daar vanaf in het Scandinavische land. Alle vluchten van minder dan een half uur moeten daarom in de toekomst met elektrische vliegtuigen gebeuren, zegt de nationale luchthavenbeheerder. Verschillende bedrijven zoals Airbus en Siemens zijn druk bezig met het ontwikkelen van elektrische vliegtuigen.

Er worden op het moment ongeveer

30.000

mensen gezocht voor een baan in de techniek.

42

Van één cel van een eend maakten voedingstechnologen een complete worst. En het mooie is: die eend loopt nu nog gewoon rond! Dit worstje is dus kweekvlees. Het is prima te eten, alleen mag kweekvlees nu nog niet verkocht worden in Nederland. Wie weet eten we in de toekomst gewoon biefstukjes en gehaktballen zonder dat daar dieren voor hoeven te sterven…

BRANDWEER-DRONE De Nederlandse brandweer gaat drones gebruiken om een beter overzicht te kunnen krijgen van een brand. Brandweermensen uit het hele land krijgen eerst een vliegtraining op het oefenterrein bij de luchthaven van Twente. De drones hebben ook een hittezoekende camera waarmee slachtoffers kunnen worden opgespoord in dichte rook.


Foto: Queensland University of Techology

Foto: Emirates Airlines

VLIEGTUIG MET NEPRAMEN

De vliegtuigen van Emirates Airlines moeten goedkoper, lichter en sneller. Daarom hebben ze een Boeing 777 laten ontwikkelen met virtuele ramen. Je kunt dus niet echt naar buiten kijken, maar je ziet een scherm. Met als je wilt elke uur een zonsondergang.

Slechts 14 procent van de studenten op een technische mboopleiding is EEN

meisje.

MET 250 KM/UUR DOOR DE BOCHT

Langer, beter, sneller. Overal ter wereld wordt er gewerkt aan het verbeteren van elektrische vervoermiddelen. Bij de universiteit van Twente gaan de studenten van het Electric Superbike Team voor brute snelheid. Hun motor Liion-GP haalt inmiddels een snelheid van 250 kilometer per uur. Daarmee is het racemonster klaar om mee te doen aan de eerste echte races in Engeland.

PASTA IN DE WOESTIJN

Superbike Twente

extra

VAKMENSEN nodig de komende jaren.

Het gaat niet goed met de koraalriffen op aarde. Ze worden bedreigd door vervuiling en de opwarming van de oceanen. Om de problemen goed in kaart te brengen, moet er veel onderzoek worden gedaan. En daarbij gaat deze robot helpen. De vijftien kilo zware en 75 centimeter lange RangerBot kan zelf navigeren tussen het koraal. Hij kan drie keer zo lang onder water blijven als een menselijke duiker, ook in het donker of tijdens een storm. De RangerBot verzamelt niet alleen een hele hoop gegevens over het rif, maar kan ook de doornenkroon uitschakelen. Dit is een zeester die veel koraal vernielt. De onderwaterdrone spoort de droonenkroon op en schakelt ze uit met een dodelijke injectie.

Foto: Sebastiaan Bors Photography/Electric

Voor de overstap naar schone energie zijn tienduizenden

RANGER VOOR HET RIF

Om alle mensen op de wereld te kunnen blijven voeden, zijn er slimme technieken nodig. Chinese wetenschappers hebben een manier ontdekt om planten te laten groeien in de woestijn. Ze maken een soort pasta die met zaadjes en al de grond in gaat. De pasta houdt water en voedingsstoffen vast in het zand. Zo kunnen de planten met veel minder verlies aan water groot worden. Nog dit jaar willen ze 200 hectare woestijn in het midden van China omtoveren in landbouwgebied met de pasta.

43


T D U O H N A CHRISTI … L E O K D F O HET HO ! en de rest van de toko ook

Of het nou gaat om bloeiende bloemen of verse patat; het blijft langer goed als je het koel bewaart. Een koelinstallatie aan de praat houden kan dan ook van groot belang zijn. Christian doet het.

We treffen Christian ’s ochtends vroeg op de bloemenveiling in Aalsmeer. Hier komen bloemen en planten uit alle hoeken van de wereld naartoe om verkocht te worden aan de hoogste bieder. “De bloemen die hier worden verkocht, hebben de nacht doorgebracht in gigantische koelcellen,” vertelt hij. “Zo blijven de bloemen langer vers. Ik ben als monteur verantwoordelijk voor de koelinstallaties in die cellen. Dus als er een storing is, bellen ze mij.”

deur aan het werk,” zegt Christian. “Meestal ben ik op pad met mijn bus, maar soms ook met het vliegtuig. Vorige week moest ik bijvoorbeeld op en neer naar een distributiecentrum van een bekende supermarkt in het Britse Southampton. Er was een probleem met een compressor dat ze zelf niet konden oplossen.”

EVEN NAAR SOUTHHAMPTON

Koelinstallaties regelen niet alleen de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid en het zuurstofgehalte in een ruimte. “Thuis zijn appels en peren op de fruitschaal vaak na een week al niet meer lekker. Maar als je de zuurstof

De bloemenveiling is niet Christians enige werkplek. Hij komt bij allerlei voorraadhuizen en distributiecentra. “Ik ben 99 procent van de tijd buiten de 44

APPELS EN PEREN IN WINTERSLAAP


uit de lucht haalt, gaan ze in een soort winterslaap waardoor je ze bijna een jaar kunt bewaren.” legt Christian uit.

“In mijn vak komen elektrotechniek en werktuigbouwkunde samen. Ik heb veel vrijheid, verdien bovengemiddeld en ben eigenlijk altijd verzekerd van een baan,” zegt Christian enthousiast. “En mocht ik uitgekeken raken op het werk van monteur, dan kan ik doorgroeien naar voorman of projectleider. Maar tot nu toe vind ik het heerlijk om met mijn handen bezig te zijn en rechtstreeks met klanten te werken. Ik zal dus nog wel een aantal busjes verslijten!”

Interview en foto: Techniektalent.nu

GOED VERDIENEN EN VEEL VRIJHEID

45


Zoek je

Moet je binnenkort stage lopen? Check deze bedrijven dan eens. Ze bieden je een goede kans om veel te leren en wie weet houd je er een vette baan aan over!

STAGEPLEK NIVERPLAST Nijverdal

Wat maken ze hier? Donuts, broodjes, spareribs; voor alles wat jij lekker vindt, bedenken en maken ze hier verpakkingsmachines die wereldwijd worden verkocht. De machine van de industriële bakker bakt de croissantjes, die van Niverplast zorgt er daarna voor dat ze verpakt worden in een doos met zak. Wat heb je daaraan? De machines van Niverplast kunnen niet alleen verpakken maar ook tellen, wegen en controleren op kwaliteit. Handig!   Wat is daar leuk aan? Niverplast is een bijzonder bedrijf waar ze het belangrijk vinden dat iedereen plezier heeft in wat hij doet. Ze nemen hun werk en de klanten erg serieus maar zichzelf wat minder… Je krijgt hier volop kansen om

het werk te doen dat jij leuk vindt. Bekijk de video op werkenbijniverplast.com maar eens. Wat doe je hier als stagiair(e)? Welkom in deze bijzondere wereld, tijdens je stage draai je hier volop mee. Als engineer, programmeur of monteur in opleiding breng je je studie in de praktijk én leer je hoe het bedrijfsleven werkt. Maar ook als je inkoop, verkoop of administratie wilt doen kun je hier terecht.    Wat heb je daarvoor nodig? Een beetje zelfstandigheid, verantwoordelijkheidsgevoel, oog voor techniek, denken in oplossingen en passie voor wat je doet. Wat moet je doen als dit je wel wat lijkt? App Anne: 06 43 01 35 77. Of kijk op werkenbijniverplast.com.

TRUMPF NEDERLAND Hengelo Wat maken ze hier? TRUMPF ontwikkelt en maakt machines die ze kunnen gebruiken in fabrieken. Denk bijvoorbeeld aan lasers, elektrogereedschap of 3d-metaalprinters. Wat heb je daaraan? Met de slimme machines en gereedschappen van TRUMPF kunnen andere bedrijven meer produceren.

Wat doe je hier als stagiair(e)? Als stagiair(e) kun je bij TRUMPF meelopen vanaf de installatie van een machine bij de klant tot aan het onderhoud. Wat is daar leuk/bijzonder aan? De medewerkers van TRUMPF delen hun kennis graag met jou. Zelf volgen ze ook regelmatig scholing om hun kennis up to date te houden. Hier valt dus veel te leren! Wat moet je doen als dit je wel wat lijkt? Stuur je CV en motivatie naar HRM@nl.trumpf.com.

46


VIDRA METAALPRODUCTEN Wat maken ze hier? Producten van metalen draden of buizen. Denk bijvoorbeeld aan draadmandjes of prullenbakken van draden of van die afscheidingen voor de tuin. De mensen van Vidra weten stalen producten om te toveren in allerlei handige toepassingen.

NIJVERDAL

Wat doe je hier als stagiair(e)? Je gaat aan de slag in de fabriekshal en leert werken met de machines die daar staan. Zo ga je bijvoorbeeld puntlassen, cnc-verspanen of buisbewerken.

Wat heb je daaraan? De draad- of buisconstructies van Vidra zijn vaak een onderdeel van een groter geheel en worden gebruikt in de bouw, de transportindustrie en bijvoorbeeld voor het inrichten van winkels.

Wat heb je daarvoor nodig? Vooral veel inzet. De mensen van Vidra leren je het vak van metaalbewerken in de praktijk. Wat moet je doen als dit je wel wat lijkt? Stuur een mailtje naar Paul Brandenburg of bel hem: p.brandenburg@vidra.nl, 0548 62 56 87. Je kunt ook vast een kijkje nemen op www.vidra.nl.

MAAK KENNIS MET

DE INTERESSANTSTE BEDRIJVEN

IN DE REGIO.

MACHINEFABRIEK BOESSENKOOL Almelo Wat maken ze hier? Vooral lekker grote producten van metaal. Dingen die worden gebruikt in bijvoorbeeld de medische, voedsel- of olie- en gasindustrie en in onderzoekscentra.

Wat is daar leuk/bijzonder aan? Machinefabriek Boessenkool is een veelzijdig bedrijf met allerlei disciplines. Je krijgt veel vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid. Never a dull moment!

Wat heb je daaraan? Boessenkool maakt producten die de wereld verbeteren. Zo heeft het bedrijf meegewerkt aan de deeltjesversneller van CERN, een elektrische tractor en maakten ze onderdelen voor het New York Wheel.

Wat heb je daarvoor nodig? Je moet kunnen lassen of verspanen of wat weten van werktuigbouwkunde, mechatronica,

electrotechniek, ICT en/of natuurkunde en technische bedrijfskunde. Wat moet je doen als dit je wel wat lijkt? Wil je een superstage, een boeiend afstudeer­ project of een geweldige baan? Dan moet je zeker contact opnemen met Ellen van der Steege: ellen@boessenkool.com of 0546-488800.

Wat doe je hier als stagiair(e)? Lassen, verspanen, ontwerpen, monteren, bouwen van besturingen, software schrijven, machines bouwen, marktstudie uitvoeren, CE-certificering begeleiden en uitvoeren. Kortom, bij Boessenkool is van alles te doen! 47


Zoek je

STAGEPLEK

TER HOEK VONKEROSIE RIJSSEN Wat maken ze hier? Producten voor de medische wereld, de luchten ruimtevaart en bedrijven die chips maken. Hiervoor gebruiken ze technieken als vonkerosie, PECM en LMJ, waarmee metaal heel precies bewerkt kan worden. Wat heb je daaraan? Met de onderdelen die ze bij Ter Hoek maken kunnen oogoperaties worden uitgevoerd, vliegtuigen vliegen en kunnen satellieten de juiste gegevens verzamelen. Wat doe je hier als stagiair(e)? Als stagiair leer je hier hoe de technieken werken en hoe je de machines moet bedienen. Heel belangrijk is ook het nameten van de producten, zodat je zeker weet dat het product goed is.

Wat is daar leuk/bijzonder aan? Je leert technieken die niet veel voorkomen en zeer specialistisch zijn. En je werkt in een superleuk en dynamisch bedrijf. De focus ligt hier op de mensen. Wat heb je daarvoor nodig? Je moet oog voor detail hebben, heel nauwkeurig werken. Een technische opleiding is een voordeel, maar het meeste leer je bij Ter Hoek. Wat moet je doen als dit je wel wat lijkt? Contact opnemen via e-mail of telefoon. Je kunt vragen naar Willem Jan of naar Annelien voor een afspraak. Kijk voor de gegevens op www.terhoek.com.

VEROS SCHERPENZEEL Wat maken ze hier? Bij Veros verspanen ze metaal. Dat betekent dat ze door middel van frezen en draaien onderdelen maken voor andere bedrijven.

gebied van frezen, draaien, tekeningen lezen of bijvoorbeeld logistiek geeft je een voorsprong op de arbeidsmarkt. En wie weet levert je stage wel een baan op bij dit bedrijf.

Wat doe je hier als stagiair(e)? Samen met een creatief team en een modern machinepark leer je frezen, draaien, lassen en assembleren.

Wat heb je daarvoor nodig? Technisch inzicht, nauwkeurigheid, flexibiliteit en je moet oplossingsgericht kunnen denken.

Wat is daar leuk/bijzonder aan? De kennis die je bij Veros kunt opdoen op het

48

Wat moet je doen als dit je wel wat lijkt? Je kunt contact opnemen met Sonja Ploeg, 033-2774466 of e-mail: s.ploeg@verosmetaal.nl.


COLOFON

BAADER LINCO Wat maken ze hier? Bij LINCO Food Systems werken ongeveer honderd mensen. Ze ontwikkelen en produceren hoog-technologische (onderdelen van) machines voor de pluimveeverwerking. Wat heb je daaraan? Ze maken hier complete slachtlijnen. Daarmee kunnen klanten van over de hele wereld op een voedselveilige, efficiënte en betrouwbare manier pluimvee verwerken. De machines zijn zeer betrouwbaar en van hoge kwaliteit.

DOESBURG Wat doe je hier als stagiair(e)? Je werkt mee op diverse afdelingen die aansluiten bij jouw interesse. Je kunt bijvoorbeeld draaien, frezen, lassen, zagen, monteren, in het magazijn werken of aan de slag bij research & development of finance. Wat is daar leuk/bijzonder aan? Je levert een bijdrage aan een machine waarvan je zelf ook het eindresultaat ziet. De machines van LINCO staan over de hele wereld. De sfeer in het bedrijf is goed. Wat heb je daarvoor nodig? Interesse in de machinebouw en metaalbewerking. Enthousiasme, motivatie, de wil om je opleiding goed af te ronden en een gezonde dosis humor. Verder moet je het leuk vinden om in een team te werken. Wat moet je doen als dit je wel wat lijkt? Bellen of een mailtje sturen naar Femke Jentink (HRM): femke.jentink@baader.com / 0313-491450.

T-Skills is een initiatief van Vraag&Aanbod, vakblad voor de Maakindustrie en een uitgave van uitgeverij MYbusinessmedia. Onze speciale dank gaat uit naar: TechWise Twente, ROC van Twente en PraktijkCentrumProcesTechnologie die met ons deze uitdaging zijn aangegaan. Met dank aan: TechniekTalent.nu, Baader Linco, Machinefabriek Boessenkool, Niverplast, Ter Hoek Vonkerosie, TRUMPF Nederland, Veros Metaalwerken en Vidra Metaalproducten. Redactie: Ester Kerkhoff, Studio Stampij Redactiemedewerking: Rolf Elling, Kasper Weigand Vormgeving: Studio Panter Uitgever: Elsbeth Lamfers Marketing: Ina Jolij Sales: Roy Wösting, Monique Stegeman, Arwin Veldkamp Eindredactie: Patrick Naaraat Productie: Andy Westzaan Drukker: Drukkerij Roelofs MYbusinessmedia Vraag en Aanbod Mr. H.F. de Boerlaan 28 7417 DA Deventer redactie@vraagenaanbod.nl

OP DE WERKVLOER IN EEN BEDRIJF ONTDEK JE

WAT JE ÉCHT WILT.

Grijp je kans en ontdek waar je kwaliteiten liggen. Wat vind je leuk en wat past bij jou? Je weet het pas als je het uitprobeert...

Wij hebben met veel plezier en toewijding gewerkt aan dit magazine. Mochten er fouten in staan, vinden we het fijn als je het even laat weten. Dan kunnen we het een volgende keer beter doen. Nóg leuker vinden we het als je laat weten als je iets aan dit magazine hebt gehad! Elsbeth Lamfers, e.lamfers@mybusinessmedia.nl, (0570) 504 327. © T-Skills 2019

49


MBO KLAAR!

WAT NU?

Ben je bijna klaar met je mbo-opleiding, dan moet je plannen gaan maken voor de toekomst. Ga je aan de slag of wil je nog verder leren?

NOG MEER LEREN

OP ZOEK NAAR WERK

Heb je geen zin meer in school? Ga dan op zoek naar werk. Op internet staan veel sites met vacatures. Je kunt allerlei selecties maken: in welke sector je wilt werken, voor hoeveel uur je werk zoekt en hoe ver de werkplek van je huis mag zijn bijvoorbeeld. Gebruik die, anders ben je urenlang aan het scrollen! Zie je een leuke baan, reageer dan op de vacature. Misschien gaat het via een uitzendbureau en anders moet je een sollicitatiebrief schrijven. Op internet vind je allerlei handige tips die je kansen vergroten. Ken je een bedrijf waar je graag aan de slag wilt, misschien wel je stageplek? Heb dan gewoon lef en geef aan dat je werk zoekt. Wie weet zitten ze net op je te wachten!

50

Weet je nog niet precies wat voor werk je wilt doen? Of weet je het juist wel en wil je graag meer leren over dat vak? Dan is een hbo-opleiding misschien wel wat voor jou. Mbo4studenten kunnen meestal gewoon doorstromen naar een hbo-opleiding. Dat gaat vooral makkelijk als je kiest voor een studie die aansluit op je mbo-opleiding. Soms kun je zelfs een deel van het hbo overslaan omdat je veel kennis al hebt. Wil je iets heel anders gaan doen, dan heb je kans dat je een toelatingstoets moet doen voor het hbo. Of je gaat gewoon voor een andere mbo-opleiding.

Op het hbo krijg je veel meer leerstof dan je gewend bent. Je moet dus echt de boeken in. Ook op school krijg je veel theorie. Daar moet je wel zin in hebben. Je hebt ook voordelen omdat jij door stages al werkervaring hebt en meer geoefend bent in praktische vaardigheden. Een voordeel van een hbo-diploma is dat je meer keuzes hebt op de arbeidsmarkt. Ook is de kans groter dat je doorgroeit naar een leidinggevende functie. Vind je vier jaar doorleren te lang? Dan kun je eens nadenken over een Associate degree. Dit is een opleiding van twee jaar die tussen het niveau van het mbo en hbo in zit. Met dit diploma mag je de titel Associate degree (Ad) gebruiken. Staat ook mooi op je cv!


jij maakt het HELEMAAL IN de PROCES-, voeding- EN LEVENSMIDDELENTECHNOLOGIE

bezoek onze open dagen ROC van Twente Vrijdag 25 januari 2019 15.00 - 20.00 uur

Zaterdag 26 januari 2019 10.00 - 14.00 uur

Zone.college

Vrijdag 23 november 2018 15.00 - 21.00 uur

Vrijdag 18 januari 2019 15.00 - 21.00 uur

PRAKTIJKCENTRUM PROCESTECHNOLOGIE OOST_NEDERLAND

Laboratorium- en Procestechniek M.H. Tromplaan 28 7513 AB Enschede Voedingsmiddelentechnologie Bornerbroeksestraat 348 7609 PH Almelo

www.pcptoost.nl

/ PCPTOost

PRAKTIJKCENTRUM


THE SKY IS THE-LIMIT!

Profile for Mybusinessmedia_uitgeverij

T-SKILLS Jongerenmagazine uitgave 2  

De wereld van werken in techniek en de wereld van jongeren samengebracht in scholierenmagazine T-SKILLS. Hiermee creëert Vraag en Aanbod, sa...

T-SKILLS Jongerenmagazine uitgave 2  

De wereld van werken in techniek en de wereld van jongeren samengebracht in scholierenmagazine T-SKILLS. Hiermee creëert Vraag en Aanbod, sa...

Profile for leesnu

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded