Page 1

Pateniemen lukion vuosikirja 2016-2017

11. vuosikerta


Pukstaavi 2016-17

TOIMITUS

Toimittajakunta:

Michelle Ponnikas, päätoimittaja Eetu Mäläskä Essi Kurth Lotta Teeri Veera Malmiaho Matilda Lindberg Ohjaava opettaja Leena Filpus

Pukstaavi on Pateniemen lukion vuosikirjakurssin toimittama. 2


Pukstaavi 2016-17

Sisällysluettelo

1. Pääkirjoitus ………………………………...

4

2. Terveiset ohjaavalta opettajalta ……………….

5

3. Kansainvälisiä vieraita ………………………..

5

4. Sähköiset yo-kirjoitukset……………………..

6

5. Rehtorin haastattelu………………………….

9

6. Vaihtojaksolla………………………………..

10

7. Retkikurssi Hailuotoon……………………….

11

8. Syksyn yo-juhla……………………………...

14

9. Ykköset taidemuseolla, töitä ja ajatuksia taiteesta . 16 10. Oppilaskunnan toimintaa……………………..

20

11. Luovan kirjoittamisen satoa……………………

22

12. Penkkarit…………………………………….

26

13. Wanhat………………………………………

28

14. Kuvataiteen diplominäyttely Valveella………….

30

15. Ryhmäkuvat………..näkyy vain printtiversiossa

31

16. Opettajakunta………näkyy vain printtiversiossa

39

3


Pukstaavi 2016-17

PÄÄKIRJOITUS

Tuntuu kuin lukuvuosi olisi vasta alkanut, mutta pian koittaa kauan odotettu kesä. On tullut suoritettua alle puolet ylioppilaslakkiin tarvittavasta opintomäärästä ja siirtymä yläkoulusta lukioelämään on ollut toisinaan niin raskasta, että on halunnut vain kääriytyä lämpimiin peittoihin ja jäädä kotiin katsomaan Netflixiä. Mutta opiskelu ja sen myötä tuleva menestyminen kouluaineissa tuovat toivon onnistumisesta ja valoisammasta tulevaisuudesta. Myönnän, ettei kukaan jaksa jatkuvasti panostaa koulunkäyntiin, läksyjen tekemiseen saati kokeisiin kertaamiseen – syyllistyn siihen itsekin – mutta ne tuovat arkipäiviin rutiinin ja onnen aiheita, kun saa nähdä kavereita koulussa.

mukana tuli vastuuta ja työntekoa.

paikaksi. Henkilökunta ja opiskelijat ovat auttavaisia ja mukavia ja En pelkää työntekoa, päinvastoin suurimmaksi osakseen kaikki olen sinnikäs ja määrätietoinen tuntevat toisensa vähintään nienkä koskaan luovuta omien pää- meltä. määrieni suhteen. Pienestä koos- Rankan kouluvuoden jälkeen ketani huolimatta monet ovat sano- säloman alkaminen on vapauttava neet persoonani suorastaan kum- tunne, kun pääsee irti koulutöipuavan ympärilleni ja mitään pois den kahleista ja viettämään aikaa jättäen tai mitään ylimääräistä perheen ja ystävien kanssa. Polisäten, myönnän, että minulla on rottava aurinko lämmittää ja topvärikäs persoona. patakit voidaan tunkea kaapin pohjalle odottamaan syksyn pimeyttä. Oli kesätöitä tai ei, oikeastaan sillä ei edes ole väliä, kuinka tai missä kesäloman viettää. Ainoana ehto on vain se, että muistaa pitää hauskaa ja tehdä kesälomastaan unohtumattoman!

Ajattelin, että päätoimittajan roolissa olisi liikaa vastuuta kan- Kesälomaa ja rusketusta odottanettavaksi, mutta tiimissämme en, Michelle Ponnikas. Tässä minä nyt olen, Pukstaavin jokainen teki paljon ja ahkerasti päätoimittajana, vaikka en kysei- töitä eikä ketään kohdeltu toista seen titteliin itseäni yhdistänyt, paremmin. Oikeastaan homma kun liityin vuosikirjaa tekevään osoittautui mieluisaksi tehtäväkRankan tiimiin. Olin luultavasti nukku- si. Samalla tavalla ajattelin myös kouluvuoden massa tai kuluttamassa aikaani Pateniemen lukiosta. Ennakkojohonkin vähemmän tärkeään, luulot olivat suuret, koska itse jälkeen kesäloman kun paikalla olleet ehdottivat mi- Rajakylän alue oli minulle ennesalkaminen on nua päätoimittajaksi. Sain tietää tään tuttu. Vastoin kaikkia oletuktästä myöhemmin samana päivä- siani olen nauttinut pienen lukivapauttava tunne nä enkä voi sanoa olleeni erityi- on käymisen eduista ja se on sen innostunut roolista, jonka osoittautunut minulle oikeaksi 4


Pukstaavi 2016-17

Terveiset Ohjaavalta opettajalta

vuonna Pukstaavi sisältää sitten enemmän kuvataiteen juttuja perinteisten lukiotapahtumien lisäksi. Toimittajakunta on ollut pieni, kuusi oppilasta, mutta ehkä juuri siksi hommat on ollut helppo jakaa ja sopia. Reippaita ja osaavia toimittajia on ollut mukava ohjata.Yhdessä on opiskeltu Publisher –ohjelmaa.

lisäopiskelu voi kuormittaa sekä kroppaa että pääkoppaa – lukio on jo itsessään ahkeran ihmisen opinahjo 75 kursseineen. Olisi hyvä muistaa huolehtia omasta jaksamisesta tekemällä itselle mieluisia asioita opiskelun ohella.

Jaksaminen onkin se juttu tänä päivänä - vähän kerrallaan, joka päivä. Myös opiskelussa. Asenne, Taas on kevät. Vastahan oli syksy. Pateniemen lukiossa on eletty että aina ei tule priimaa, mutta Aika tuntuu laukkaavan, erityi- historiallista vuotta - sähköiset yo tuleepahan valmista, on tärkeä. sesti tänä vuonna, kun on ollut -kirjoitukset on järjestetty meillä Ihanaa kesää toivottaen, paljon tekemistä. Lähdin ensim- ensimmäistä kertaa. Uudistus on Leena Filpus, mäistä kertaa vuosikirjakurssin tuonut uusia toimintatapoja ja ohjaavaksi opettajaksi ja kurssi on työtehtäviä. Lukiolaisella kaikki kuvisope ja YO vuosimallia 1987 osoittautunut mukavaksi. Tänä

Kansainvälisiä vieraita Koulullamme kävi kansainvälisiä vieraita Oulun yliopiston koulutusohjelmasta Education and Globalization. Opiskelijat tutustuivat kouluumme ja suomalaiseen koulutusjärjestelmään.

Tuija Anttila

Kuva Arttu Ylitalo 5


Pukstaavi 2016-17

Sähköiset yo -kirjoitukset

Haastattelun saatteeksi Digabi on ylioppilaslautakunnassa 2013 aloitettu projekti, jonka aikana ylioppilastutkinto siirtyy paperikokeesta sähköiseen muotoon.Ylioppilastutkinto muuttuu sähköiseksi vaiheittain, mutta vuoteen 2019 mennessä kaikki kokeet ovat sähköisiä Haastattelin Pateniemen lukion kemian- ja fysiikanopettajaa Arja Ylimäkeä, jonka toimenkuvaan kuuluu myös lukion atk-opetus sekä tuki.

Kuva: Leena Filpus

Kuva: Leena Filpus

Kuva: Leena Filpus 6


Pukstaavi 2016-17

Mitä mieltä sinä olet ylioppilaskokeen siirtymisestä sähköiseen muotoon?

Mitkä ovat sähköisen kokeen hyvät ja huonot puolet?

Hyviä puolia: helpompi ja nopeampi kirjoittaa, voit muokata tehtäviä jälkeenpäin ja lisätä tekstiä kappaleisiin, monipuolisempia tehtäviä, esim. videoita ja kielissä kuuntelut. Huonoja puolia: oppilaiden valmiudet käyttää ohjelmia vaihtelevat paljon, vaikka älypuhelimet, tabletit ja kannettavat ovat oppilaille tuttuja jo lapsesta saakka, niin ohjelmien käyttö ei kuitenkaan ole monellekaan itsestäänselvyys ja ne vaativat omatoimista harjoittelua ja opettelua. Kokeissa olevat aineistot voivat olla laajoja ja suuria ja niiden läpikäyminen vie paljon aikaa. Oman vastauksen sommittelu saattaa tuottaa myös vaikeuksia. Tämän tyyppiset asiat vaativat paljon harjaannusta. Koetko sähköisen kokeen olevan pa- Tietokoneen ruudun jatkuva tuijottaminen rempi kuin perinteinen paperikoe? ei myöskään tunnu hyvältä. Miksi tai miksi ei? Onko sinulla itsellä mielessä ideoita, miten sähköistä koetta voisi kehittää, Normaalit kurssikokeet ovat nykyisin myös vai onko se hyvä tällaisenaan? suurimmalta osin sähköisiä, koska samalla halutaan, että oppilas voi harjoitella ja valmistautua sähköisiä yo-kirjoituksia varten. Toiveita: Olisi hyvä, että kaikkia sähköisiä Tältä osin sähköisyys on hyvä asia. Harjoit- materiaaleja olisi helppo käyttää ja niitä voitelua tarvitaan, että osataan käyttää kunnol- taisiin käyttää kannettavissa, pöytäkoneissa, la ohjelmia, joilla kokeisiin vastataan. Opis- tableteissa ja älypuhelimissa merkistä ja malkelijan suorittama kurssi arvioidaan sen pää- lista riippumatta. Langaton verkko toimisi tyttyä, mielestäni myös perinteinen paperi- niissä kaikissa. koe sopisi tähän arviointiin vielä hyvin. On- Toivoisin, että sähköisyys olisi opettajan han opiskelu hoidettu kouluissa ennen säh- apuväline kurssien pitämisessä ja opettaja köistymistäkin mallikkaasti paperin ja kynän voisi unohtaa teknisen puolen ja keskittyä avulla. opetukseen. Samoin oppilaalle sähköisyys olisi apuväline kokeen tekemisessä ja oppilas voisi keskittyä hyvään koesuoritukseen. Kun ajattelen ylioppilaskokeen suorittamista sähköisesti, niin se sopii joihinkin aineisiin verrattain hyvin. Varsinkin, jos kokelaalla on paljon kirjoittamista, niin tekstinkäsittelyohjelmathan ovat tähän hyvät ja tietenkin jonkin kaavion piirtäminen on havainnollisempaa ja ehkä selvempää, kun se voidaan tehdä tietokoneella. Iso MUTTA on, kun sähköiseen ylioppilaskokeeseen on siirrytty/ siirrytään liian nopealla aikataululla. Jo keväällä 2019 kaikki ylioppilastutkintoaineet suoritetaan sähköisesti. Oppilas tai opettaja oletko valmis? Valitettavasti täytyy sanoa, että noup.

Kuva Arja Ylimäki 7


Pukstaavi 2016-17

Mitä kannattaa ottaa huomioon valmistautuessa sähköiseen kokeeseen? 1. Koneen boottaus. 2. Tiedän, millä koneella suoritan kokeen (oma tai koulun kone) 3. Olen harjoitellut yo-koetilannetta Abitilla. Tutustu abittiin myös omatoimisesti. 4. Kannattaa tutustua etukäteen ohjelmiin, joita käytetään ja ladata niitä myös omalle koneelle. Voit halutessasi kertoa vielä jotakin muuta sähköiseen ylioppilaskokeeseen-tai pukstaaviin liittyen. Viime syksyn ja tämän kevään ylioppilaskokeen tekniikan pystyttäminen juhlasaliin on ollut itselle tiivis projekti, joka lähti liikkeelle siitä, että tutustuin YTL:n ohjeisiin koetilan teknisistä järjestelyistä ja määräyksistä. Ensimmäiset suunnitelmat piirsin ensin ihan kynällä paperille ja mottona oli, että ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”. Johtohässäkkä oli välillä melkoinen ja sähköasiat työmaakeskuksineen juhlasalin lattialla sekä keskittimet, puhumattakaan koetilan palvelimesta, varapalvelimesta, valvojan koneesta ja oppilaiden kannettavista johtoineen ja akkuineen. Kun kaikki oli kytketty ja järjestelmä käynnistetty, niin se takasi sen, että abiturientit saattoivat tulla turvallisin ja rauhallisin mielin suorittamaan heidän tärkeintä koettaan. Kiitos tässä yhteydessä myös Seppo Saarensillalle (yläkoulun tvt-opettaja)! Haastattelu & teksti Matilda Lindberg Kuvat Arja Ylimäki

8

Toivoisin, että sähköisyys olisi opettajan apuväline kurssien pitämisessä ja opettaja voisi unohtaa teknisen puolen ja keskittyä opetukseen.


Pukstaavi 2016-17

rehtorin haastattelu Koulumme rehtori Auvo Huotari, miten sinun lukioaikanasi suhtauduttiin rehtorin virkaan? Rehtori oli etäinen ja omalla tavallaan ”pelottava”. Hänen luokseen passitettiin yleensä jonkin ongelman vuoksi.

Ajattelitko aina että sinusta tulee rehtori vai oliko sinulla muita suunnitelmia? Lukiossa halusin tutustua avaruuden saloihin, sekä tulla avaruustutkijaksi. Olenkin opiskellut myös tähtitiedettä ja historian tieteitä. Nyt olen ollut 20 vuotta rehtorina. Onko lukiotoiminta muuttunut opiskeluajoiltasi? On tietysti, monella tavalla. Joustavuus on lisääntynyt ja opiskelijoilla on enemmän mahdollisuuksia kaikilla osa-alueilla. Valmistumisen kanssa ei tarvitse kiirehtiä ja jokaisella on mahdollisuus ottaa opiskelusta kaikki irti. Maailma on muuttunut paljon. Nyt kun on kulunut 100 vuotta Suomen itsenäistymisestä, olisiko sinulla joitain ideoita millä tavalla haluaisit juhlistaa sitä koulullamme? Koululla järjestetään yhteinen juhla joka on yhteinen peruskoulun kanssa. Saamme juhlistaa Suomen itsenäistymistä yhdessä koko koulun kanssa. Olisiko sinulla jotain vinkkejä opiskeluun tuleville sekä nykyisille lukiolaisille? Yksinkertaisesti täytyy tehdä suunnitelmia ja pitää niistä kiinni. Aika kuluu nopeasti ja jos ei hoida asioita ajallaan, ei tapahdu myöskään edistymistä. Asioista oppii, vaikka välillä onkin hankalaa mutta koskaan ei saa luovuttaa. Tärkeintä on että osaa ja oppii, sillä lukiosta pääsee eteenpäin ja uusiin tuuliin. Haastattelu ja teksti Essi Kurth ja Lotta Teeri Rehtori Abien käsittelyn jälkeen 9


Pukstaavi 2016-17

vaihtojaksolla

Lukiolaisena meillä on mahdollisuus käydä vaihtojaksolla toisessa lukiossa, jos saamme sieltä kursseja ja se sopii kyseiselle lukiolle. Vaihtojaksoja voi suorittaa kolme kappaletta lukion aikana. Vaihtojaksoa pohtiessa on helpointa mennä juttelemaan opolle, näin kurssit on helpompi katsoa sopiviksi.

rimpia eroa mahtoi olla koeviikko. Kastellissa oli otettu jo käyttöön arviointiviikko, kun taas Pateniemessä oli ollut käytössä koeviikko. Arviointiviikkoon tottui nopeasti, mutta preppaustuntien puuttuminen edelliseltä päivältä aiheutti jonkin verran ongelmia.

Omalla kohdalla päätin lähteä Kastellin lukioon vaihtojaksolle toisen jakson ajaksi. Kastellissa kurssit olivatkin jo täynnä, sillä vaihtojaksolaiset pääsevät kursseille viimeisenä. On myös mahdollista, että vaihtojaksolainen tiputetaan kurssilta alussa, jos joku oman lukion opiskelijoista haluaa osallistua kurssille. Omalle kohdalle ei sattunut kyseistä tapahtumaa, mutta kaikkia haluttuja kursseja en saanut. Kastellista päädyin ottamaan psykologian, fysiikan, maantiedon ja kuvataiteen kurssit. Kastellin lukiossa leijui kilpailuhenkisempi ilmapiiri kuin Pateniemessä. Kilpailuhenkisyydestä huolimatta oppilaat olivat ystävällisiä ja kyselivät paljon Pateniemen lukiosta, ja sitä miten lukiot eroavat toisistaan.Yksi suu-

Vaihtojaksolla käyminen vaikutti myös loppuvuoteni kursseihin omassa lukiossani. Pateniemessä ensimmäisellä vuodella on käytäntö, että kurssit käydään oman luokan mukana. Käytyäni osan kursseista kastellissa vaihtojakson aikana, jouduin vaihtamaan koko loppuvuoden kurssisuunnitelmaa. Muiden luokkien kanssa kursseilla käynti osoittautuikin positiiviseksi tapahtumaksi. Pystyin tutustumaan muihinkin opiskelijoihin paremmin. Näin voin myös suositella ensimmäisien vuoden opiskelijoille vaihtojakson lisäksi muiden luokkien kanssa kurssien käymistä. Näin pystyy tutustumaan muidenkin lukioiden ja luokkien oppilaisiin helpommin.

Kuva Oulun kaupunki 10

Veera Malmiaho


Pukstaavi 2016-17

retkikurssi hailuotoon

11


Pukstaavi 2016-17

Teksti ja kuvat otteita retkip채iv채kirjasta: Ria Sepp채l채 ja Jenna Mustakangas 12


Pukstaavi 2016-17

13


Pukstaavi 2016-17

Syksyn yo-juhla

Kuvat Eetu Mäläskä 14


Pukstaavi 2016-17

Arvoisa rehtori ja opettajat. Hyvät juhlavieraat, Pateniemen lukion opiskelijat sekä ennen kaikkea me uudet ylioppilaat. Yhteinen taipaleemme lukion käytävillä ja luokissa istuessa on ohi ja olemme vihdoin sitä mihin pyrimme, ylioppilaita. Jos katsotaan kolme ja puoli vuotta taaksepäin saavutaan mielenkiintoisiin hetkiin. Juuri peruskoulusta päässeet nokkavat ja uteliaat opiskelijat olivat saapuneet samoamaan Pateniemen lukion ikuisia käytäviä. Aloitimme oman taipaleemme hakiessamme paikkaamme muiden joukosta koulunpenkillä sekä välitunneilla, odottaen vanhempien oppilaiden hyväksyntää uusille "ekaluokkalaisille". Päivät kuluivat pohtiessamme omaa asemaamme heidän silmissään sekä miettien aikaa, jonka tulisimme viettämään näiden seinien sisällä, toivoen sen kuluvan nopeasti päästäksemme pois tästä loukusta. Nyt sen huomaa. Aika meni liian nopeasti. Meidän koulumme, Pateniemen lukio. Mitähän siitä sitten sanoisi? Alkuun ajattelin sen olevan huonoin lukio, jonne menevät ne, jotka eivät muualle pääse todistustensa kanssa. Tottahan se on. Mutta ei mennyt aikaakaan, kun huomasin koulussamme olevan henkilöitä aivan loistavillakin todistuksilla. Tästä voi jokainen tulla vain yhteen lopputulokseen. Pateniemen lukio, paras lukio. Nämä seikat huomattuani olen aina sanonut puolustaessani kouluani muihin kouluihin vertailtaessa, että Pateniemen lukio antaa opiskelumahdollisuuden kaikille. Oppilaille, joilla ei ole muuta paikkaa ja oppi-

laille, jotka kokevat sen lähimmäksi koulukseen. Me annamme sellaista mitä muut koulut eivät. Me annamme toivoa. Nyt edessämme on tulevaisuus, tuo ikuinen mysteeri tutkittavana. Minua ei ole koskaan kutsuttu ennustajaksi, tai no ehkä kerran tai kaksi, mutta sen voin kertoa, että tulevaisuutemme tulee olemaan kaunista ja ihmeellistä. Saamme tavoitella mahdottomia ja rakentaa tulevaisuutta vapaasti sekä päättäen

lä teidän edessänne. Ensimmäisen vuoden kapinointimme teitä kohtaan kääntyi ihailuksi ja ystävyydeksi. Illan päätteeksi voitte siis kotiin päästyänne taputtaa itseänne olkapäälle. Teitte todella hyvää työtä. Erityiset kiitokset ryhmänohjaajillemme Katri Rauanjoelle, Tuija Anttilalle sekä Opinto-ohjaaja Saija Savusalolle. Te olette tukeneet meitä ja yhteistyöllämme olemme saaneet kurssimme sekä opiskelumme kasaan. Lämpimät kiitokset myös ylioppilaiden perheille ja läheisille, joiden jatkuva tuki, kannustus sekä ennen kaikkea rakkaus on saanut meidät toimimaan vaikeissakin tilanteissa aina oikein. Rakkaat ylioppilaani, Maailmassa on monenlaisia kulkijoita ja olen onnellinen, että olen saanut kunnian kulkea kanssanne nämä upeat ja unohtumattomat vuodet.Yhdessä ylitetyt esteet sekä nauretut naurut jäävät ikuisesti muistoihin. kiitos teille. Näin loppuun ajattelin esittää eräänlaisen elämää koskevan lainauksen. Aluksi ajattelin Matti Nykäsen "Elämä on ihmisen parasta aikaa", mutta filosofina valitsin Frank Lloyd Wrightin sanat: "Mitä pidempään elän, sitä kauniimmaksi elämä tulee." Tämän myötä toivotan uusille ylioppilaille hyvää ja onnellista elämää, sekä kaikille oikein hienoa juhlapäivää. Sillä nyt jos koskaan, on juhlan aika! Kiitos.

omasta parhaastamme. Vastoinkäymisiä tulee, se on sanomattakin selvää eikä elämä tule olemaan helppoa, mutta me kaikkihan rakastamme haasteita. Haluan kaikkien ylioppilaiden puolesta kiittää eräitä henkilöitä. Ensimmäiseksi kiitokset rehtori Auvo Huotarille toimiessasi lukiomme keulakuvana. Positiivinen ja kannustava asenteesi, sekä sanavalmiutesi ovat aina hämmästyttäneet meitä. Kiireiltäsi ehdit aina juttelemaan hetken ja heittämään läpän jos toisenkin. Toiseksi kiitokset kaikille opettajil- Aatu Leppänen, le. Tottahan se on, että ilman teitä uusi ylioppilas me emme todellakaan seisoisi tääl15


Pukstaavi 2016-17

ykköset taidemuseolla Tänä lukuvuonna Oulun Taidemuseolla on tutustuttu mm. Essi Renvallin, Hiukkavaaran taiteilijoiden, Rut Brykin ja Suomen taiteen tarina -teoksiin.

Kuvat Leena Filpus 16


Pukstaavi 2016-17

Töitä ja ajatuksia taiteesta

Pidän sellaisesta taiteesta, josta tulee hyvä mieli.

KU1: Tila lyijykynällä

17


Pukstaavi 2016-17

Maalaus ei ole vain väriä maalauspohjalla, musiikki ei ole ainoastaan hyvä tahti.

KU1: Ihmisen kuva sekatekniikka

Taide saa aikaan tunteita, kaikki nämä tunteet pyörivät mielessä ja täyttävät sydämen. 18


Pukstaavi 2016-17

Taiteen tehtävä on mielestäni saada katsoja rauhalliseksi, edes hetkeksi, ja miettimään kuvaa ja sen tarinaa.

Taide On. 19


Pukstaavi 2016-17

Oppilaskunnan toimintaa

20


Pukstaavi 2016-17

21


Pukstaavi 2016-17

Luovan kirjoittamisen satoa Hirsipuu Vailla kirjaimia, vailla kuvaa Ensin veikkaus, sitten seuraus Oikein on täyttö Väärin on piirto Kaksi loppua Toinen selkeys, toinen ilkeys Joni Nisumaa

Luovan kirjoittamisen portfolion kansikuva, Michelle Ponnikas

Köytetty Koen itseni pitkästä aikaa onnelliseksi. Koen itseni virkistyneeksi, ja ennen kaikkea koen itseni vapaaksi. Uskon itseeni ja pystyn vastaamaan haasteisiin. Kun hyppään, minä lennän, kun juoksen, minä elän. näin ei kuitenkaan ollut ennen. Silloin sain tietää mitä sairaudet ja masennus voivat ihmiselle tehdä. Pahinta olivat päivät aamut jolloin sängystä nouseminen tuotti henkistä tuskaa. Oli kuin olisin ollut köytettynä valtavan raskaaseen kiveen. Tätä kiveä raahasin matkassani, tai pikemminkin se seurasi minua eikä päästänyt irti. Kun hyppäsin, se veti minut alas, kun juoksin, se piti minut paikallaan. Ja kun yritin elää, se ei antanut vaan hyppäsi päälleni ja murskasi minut. Saatoin olla lähimmäisilleni hyvinkin vihainen sitä itse huomaamattani. Lopulta hain apua, ja sen ansiosta köysi hellitti otteensa ja kivi mureni pölyksi ja katosi. Muistan sen päivän koska silloin synnyin uudestaan. En ole katkera kokemuksestani, koska se opetti minulle paljon. En myöskään toivo kenenkään kokevan samaa kuin minä. Joni Nisumaa

Ristiriitaisuus Hän oli seurannut sitä pienestä pitäen. Se oli aina ollut läsnä. Sen täytyy kuulua ihmisluonteeseen. Kun ihminen menettää malttinsa, ja antautuu tunteilleen, silloin on ääntä, kipua ja surua. Hän oli nähnyt tämän monta kertaa, ja näkee edelleen. Hän oli vannoutunut olevansa parempi ihminen, ja käyttäytyvänsä paremmin. Ironista kyllä, muiden ihmisten raivo ja viha toisiaan kohtaan saivat hänet myös vihaiseksi, koska hän vihasi sen katsomista. Hän ei mahtanut sille mitään, sillä hän oli hyvin tunteellinen, paljon muita enemmän. Positiivisille tunteille hän kuitenkin pyrki antautumaan, ja nauttimaan kaikista hyvistä asioista. Valitettavasti hän oli myös oppinut, ettei sekään ollut aina hyvä asia. Tämä ristiriitaisuus ei häntä haitannut, ja ehkä jonain päivänä hän oppii tunteiden salat. Joni Nisumaa

Katkelma kauhunovellista Kulkiessani keittiöön näen keittiön pöydän, joka on pitkä ja ylväs ja sen päässä roikkuu vihreänsävyisellä seinällä pölyn peittämä perhepotretti. Siinä näkyy aikuinen mustahiuksinen ja voimakasrakenteinen mies sekä kaksi vaaleaa lasta. He istuvat eteisen portailla ja mies seisoo heidän yläpuolellaan, pitäen kättään heidän olkapäillään ylpeänä.Yläkerrassa aloitettu remontti on jätetty oman onnensa nojaan valmistumattomana ja huoneiden ovet roikkuvat saranoistaan. Kylpyhuonetta koristaa valkoinen kylpyamme, joka lepää marmorilattian päällä. Seinällä roikkuu rikkoutunut peili, jonka lasinsirut makaavat kylpyhuoneen lattialla koskemattomina ja verenpisaroilla tahrittuina. ”Kulmakaveri”

22


Pukstaavi 2016-17

Aikuisten oikeasti onnellinen Minä muistan kuinka olin aikuisten oikeasti onnellinen. Vai olinko sittenkään? Joskus ainakin värikarttani oli mustaa ja valkoista laajempi. Värikäs aika, sen voisi kuvitella tarkoittavan nuoruuden vuosia. Nuoret kuvaillaan energisiksi ja että ottaisimme kaiken ilon irti. Miksi se silti tuntuu, kuin seinät kaatuisivat päälle ja maa hajoaisi alta? Vanhemman ikäpolven mielikuva on juuri tätä räiskyvää ja värikästä elämää. Mutta itse nuori, miten on hänen lasittunut katse suunnattu? Täydelliseen mustavalkoisuuteen. Uutisten artikkelit tuntuvat olevan täynnä luonnonkatastrofeja ja terrori-iskuja. Moni pelkää katsoa uutisia maailmalta, koska jokaisen kuolonuhrimäärän jälkeen maailma tuntuu pysähtyneen. Äiti nalkuttaa kotitöistä ja kaverit eivät viestin mukaan jaksa. Tanssi ei osu tahdilleen. Mikään ei mene nuoren näkökulmaan nuotilleen. Nuoren onnellisuus on vapautta.Ystävien kera tai yksin. Monen turvapaikkana on taide, toiset turvautuvat liikuntaan. Meillä kaikilla on mahdollisuus edellä mainittuihin. Miksi nuoren maailma silti on mustaa ja valkoista? Koska se tuntuu kuin kaikki vapaa-aika varastettaisiin meiltä. Meiltä vaaditaan hyviä arvosanoja, joiden saaminen on monelle kymmenien työtuntien edellytys. Seuraavaksi täytyy olla sosiaalinen, joka on monelle ehdoton ei. Niin ja haluaisimme levätäkin jossain välissä.

Pieni notkahdus elämässä voi aiheuttaa suurtakin nuorelle. Eikä sen tarvitse olla edes notkahdus. Se riittää, että jotain on liikaa tai liian vähän. Joku ei ole oikeassa hetkessä tai joku oikea on väärässä hetkessä. Mikään ei mene nuoren näkökulmaan nuotilleen.

Nuoren mieli on täynnä jäyniä niin toisille kuin itsellensäkin. Edes me itse emme löydä ajatustemme punaista lankaa. Maailmamme ovat niin sekaisin ja maailmoillamme on yliluonnollisen suuri yliherkkyys kuperkeikka-efektille. Vietämme useita tunteja kertomalla ajatuksemme toiselle, joka kertoo kuka olet. Huudamme apua, mutta avunhuutoihin ei välttämättä vastata. Ei mitään vastakaikua. Kaikki, mitä kuulemme, on oman äänen kaikua. Moni vielä salaa mielensä. Asiaa kyseenalaistetaan, että miksi nuoret eivät puhu heidän kokemastaan värittömyydestä. Asiasta vaietaan, koska vastauksena toimii ”on normaalia, että tunnet noin”. Toki on myös ohimenevyyksiä, mutta joskus se ”ohimenevä” ei mennytkään silloin, kun piti. Ja kun olet liian pitkään näiden ajatusten kanssa, huomaat muuttuneesi luonteeltasi. Me muutumme tämän ”ohimenevän” vuoksi ja yleensä muutos on positiivinen vasta osaston jälkeen. Alakuloisuutta onnellisuudessa, onnellisuutta alakuloisuudessa. Sitä on nuoren mieli. Lapsuuden värit haalenevat ja onnekkaimmat näkevät ne uudestaan tulevaisuudessa. Värien palatessa pienikin notkahdus voi viedä sateenkaaren ”väärälle” puolelle. Värien katoamista ei huomaa, joten en muista, milloin olin aikuisten oikeasti onnellinen. ”Just se kakkonen”

23

Kuvat: Eetu Mäläskä


Pukstaavi 2016-17

Katkelma elokuva-arvostelun ”Burn After Reading” monologista Tunsin raivoa. Se ei ollut riittänyt, että se ämmä heitti minut ulos asunnostamme ja nöyryytti minua vaan hänen piti myös varastaa rahani, etten helvetti vesipulloa voisi ostaa. Tämä loppuisi nyt ja hän tulisi katumaan saatanan avioeroa. Jos hän todella luulee, että minun käytökseni oli sopimatonta ja vastuutonta, niin tästä se saatanan kaksisarvinen piru saa nähdä, miltä mä näytän, kun oikeasti sekon. Mä pistän koko kämpän halkopuiksi ja ryystän sen viinakätköt kuiviksi kuin se mun saatanan säästötilin. Voisin oikeastaan lähettää varotuksen ennalta, niin vois tulla kattomaan, kun sen rakas talo murenee sen silmien edessä. Oon saanut jo potkun juomisongelmien takia, ja vitut mitää juomisongelmia! Salaliitto mua vastaan ja tää o saatanan tekosyy mun korvaamiseksi. ”Kulmakaveri” 24

Harmonia Ruumis matkustaa Sielu etsii vastausta Sisäinen rauha Joni Nisumaa


Pukstaavi 2016-17

Pedro asunnosta 14 Outolintuna Jyväskylään saavuin

Romahdus Kakkonen

Kun kaikki alkoi kasautua

Kymmenen

Kun tasapaino petti

Asunnossa 13 elämääni kirosin ja manasin

Jätkä

Kun tarvitsin pelastajaa

kunnes Pedron asunnosta 14 tapasin

Kuningatar

Kun petyin pettymättömästä

Kuningas

Kun luotin liikaa

Ässä

Kun sain tarpeekseni

Oi tätä ihmetyksen määrää

4 maata

Kun kaikki kaatui

Hertta

Kun joku välitti

ihan huulta purren menen teiniksi

Ruutu

Kun kaikki alkoi järjestäytyä

ihastuksessani ei ole mitään väärää

Pata

Kun kasvoin

Risti

Kun luottamukseni palasi

monesti matkalla yliopistolle kaaduin

Ei vieroitusoireisiin kelpaa Heinix

”Just se kakkonen”

Kärsän kera synnyit ei minulle kelpaa monet pyllyt testosteroni tilalla estrogeenin voisin tehdä tästä internetmeemin Olen perääsi kuolannut niin maan perkeleesti vuoksesi sun olen käyttäytynyt lähes neitsellisesti kanssasi voisin mieluusti mukelot pyöräyttää ja mielissäni flunssaisen nenäsi töräyttää Haluan sulle tämän ilmaista tavoitteeni on erottaa sut miehistä vapaista kanssasi olen mitä kiinnostunein parittelusta en ole tuntenut tällaista ylpeyttä kenenkään muun pakaroista. ”Just se kakkonen”

Toisesta ihmisestä välittäminen voi sattua, mutta se on ihana tunne rakastaa toista ja saada rakkautta. Onnelliseksi tekee vanhat muistot ja pienet yksityiskohdat elämässä, kuten auringonpaiste, lehtien silmut puissa. Ajattelin yksisarvisia ja vaaleanpunaisia norsuja ja hattaroita. Rankimmankin sateen jälkeen paistaa aina aurinko. Mikä sattuu tänään, tekee sinusta vahvemman huomenna. Maailmassa ei ole tarpeeksi pimeyttä peittämään pienen kynttilän valoa. Myrskyjä on luultavaksi vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin auringonlasku. Niin kuin kuu ja tähdet taivaalla, niin myös me kaikki kuulumme tähän maailmaan. Yhdenvertaisina ja samanarvoisena. ”Kulmakaveri”

25


Pukstaavi 2016-17

penkkarit Kuvat: Eetu Mäläskä

Kuva L Filpus 26


Pukstaavi 2016-17

Kuva L Filpus 27


Pukstaavi 2016-17

Wanhat

Kuvat: Eetu Mäläskä

28


Kuvat: Eetu Mäläskä

Pukstaavi 2016-17

29


Pukstaavi 2016-17

kuvataiteen diplominäyttely Valveella

Kuvataiteen diplomi on valtakunnallinen päättötyö lukion kuvataiteessa. Kurssilla valitaan yksi tehtävä valtakunnalllisista tehtävistä ja osallistutaan työllä kaupungin yhteiseen diplominäyttelyyn. Tämän vuoden tehtävissä oli valittavana aiheita suomalaisuudesta, identiteetistä, piha-ja puistosuunnittelusta, arkkitehtuurista, kuvajournalismista, ornamentiikasta ja kuvataiteellisesta prosessista. Teksti ja kuvat Leena Filpus

Hanna Schroderus avasi näyttelyn. 30


Pukstaavi 2016-17

Kansikuva Eetu Mäläskä 31

Pukstaavi 2016 2017  

Pateniemen lukion vuosikirja

Pukstaavi 2016 2017  

Pateniemen lukion vuosikirja

Advertisement