Issuu on Google+

9 Feet tall

LMCC: RE-CONSTRUCTION

Blue Painted Wall Plywood Mirror (mounted between plywood) Lighting (hidden)

Perspective

Pedestrian responses to construction sites range from annoyance to amusement to ambivalence, yet almost all hurry though the detours built to define a construction site. The site becomes a familiar ritual to commuters. Even as a quotidian experience, passing the blue wall, enveloped by jersey barriers or striped barricades, the space in which we walk is haphazard and unwelcoming. Our proposal is to transform that boundary between the construction site wall and the street barrier by enhancing the experience of the pedestrian. We will give interstitial space consideration and significance, by creating an unexpected intervention in an everyday context. Situated on a corner, the blue wall will thicken as the two sides converge. Apertures punch rhythmically into the barrier, allowing pedestrians to peek through a transformed scaffold. Through manipulation, it becomes more than a barrier but a visual refuge. We carve out of the dense wall creating not just sightlines to the sidewalk beyond, but a surprise within each “window”. Mirrors cover the interior of each aperture. Framed in the urban environment, each cutout reflects the sky above. This unexpected installation changes from day to night with hidden lights behind each mirror that illuminate the entire boundary. This spectacle is both public and personal; sightlines are visible to a passerby while offering to those who are more curious, a unique personal experience within the cloud box. All apertures are directed to another and linked, forming relationships between the viewers and encouraging multiple and diverse points of view.

Residual Material

#,/5$"/8 Contact: Michael Wong; 212.233.9170 Isabella Bruno: 212.233.9187 Isabella Bruno received a BFA in Dance from the Ailey/Fordham BFA program where she focused on choreography and minored in architecture. Post graduation, she spent some time in construction before settling at Lang Architecture. Currently, she is project manager for a four housing-unit building in New Orleans. Built sustainably, these units in the context of a larger neighborhood redevelopment plan called the Faubourg St. Roch Project, will act as a catalyst for rebuilding, renovation and development in the area. Lang Architecture aspires to establish a model of neighborhood revitalization through the Faubourg St. Roch Project, with the ultimate goal of contributing to rebuild New Orleans. When not fundraising, promoting the project or designing, her choreography has been presented at the Bates Dance Festival, SolarOne Arts Festival, Dixon Place, the Ohio Theatre, and Alvin Ailey's Joan C. Weil Theater. She is a DTW Outer/Space grant recipient, which will take place at BAAD! in spring 2007. Her work melds her interests in architecture and movement, predominantly in a site-specific vein with installation and performance. Michael Wong attended the Architectural Association in London and Tulane University prior to receiving a Bachelor of Architecture and Bachelor of Fine Arts from the Rhode Island School of Design. His work focuses on the spatial result that is formed by materiality through an approach to integrating peripheral subject matter, including but not limited to film, sculpture, photography and other sources. His work in time-based architecture has explored alternative means of interpreting the work of renowned directors Robert Altman and Alfred Hitchcock through means of diagrammatic analysis. His degree thesis applied written narratives to inform the design of a multii-use facility. Last year, he was invited by the Urban Planning Department of Providence to present potential small scale cultural and civic structures. Presently he is a project manager at 212box, a comprehensive design office with work in development, commercial and residential spaces, and graphic design for private individuals, businesses and institutions. His previous professional affiliations include designing progressive residential and commercial spaces for David Hu Architect, large-scale commericial work engaging collaborative design for Gabellini Associates, and product, textile and furniture design with private design businesses in and around New York City.

Viewing Aperatures

Generated Model

1

55/64"

60°

3/4" 1/2" 1/2"

113/64"

45°

3/4" 1/2" 1/2"

155/64"

30°

3/4" 1/2" 1/2"

351/64"

15°

3/4" 1/2" 1/2"

75/8"

3/4" 1/2" 1/2"

7.5

60 deg. = 55#64" O.C. 45 deg. = 1 -13#64" O.C. 30 deg. = 1 -55#64" O.C.

1'-317/64"

3/4" 1/2" 1/2"

3.75

15 deg. = 3 -51#64" O.C. 7.5 deg. = 7 -5#8" O.C. 3.75 deg. = 1' 3 -17#64" O.C. 1.875 deg. = 2' 6 -9#16" O.C.

2'-69/16"

3/4" 1/2" 1/2"

LMCC RE:Construction Phase 2

System 2

1.875

System 1

LMCC RE:Construction Phase 2

copyright 2007 Michael Wong & Isabella Bruno

2

Th LMCC (Lower Manhattan Cultural Council) hosted a competition to ameliorate a few of the major construction sites in lower Manhattan currently active. Our proposal was a thickened plywood street barrier which played up the notion of construction as spectacle, in terms of change, permanence and the sensation of imagined bodily harm. The strategy was to build the components from the standard plywood sheets which were then repeated to become overly functional for their purpose, but then strip this away by punching holes and lining the thickened mass with delicate mirrors on the interiors. System 1/2 were developed as solutions to custom cutting.

copyright 2007 Michael Wong & Isabella Bruno

3

1 Original proposal 2 System 1 3 System 2


CLOUD BOX