LEDON Pirates catalogue NL

Page 1

Loop over de plank, landrot ‌


Ahoi! Arrrrr, duizend bommen en granaten, welkom aan boord van de Alexandrina! Een schip deint voortdurend op en neer, dus houd je stevig vast. Kijk eens rond – misschien kun je het roer vinden en me helpen om over de zeven zeeën te varen op zoek naar de verborgen schat. Bekijk de omgeving vanuit het ruim of klim omhoog naar het bovendek van het schip en speur de horizon af naar land. Alleen nieuwsgierige en fantasierijke zeelui vinden de sleutel van de kapitein voor de schatkist en de verborgen diamanten aan boord. Wanneer je de hut van de kapitein verkent, vind je de schatkaart en het kompas. Hiermee kun je Schateiland vinden. In de kombuis staan de pannen met eten te pruttelen, klaar voor een echt piratenfestijn, maar haast je, want een krab staat op het punt om weg te glippen. In de krochten van het schip vind je alle gevangenen – pas maar op! Anders vind je jezelf misschien terug aan het uiteinde van de loopplank, waar de uitgehongerde haaien op je wachten... Ja, er valt genoeg te beleven aan boord van het piratenschip van LEDON. Het is een levendig verhaal vol speelplezier en fantasie... Welkom aan boord!

2

… Hijs de zeilen piraat!


3


De magie van spelen Kinderen ontwikkelen en verwerven vaardigheden dankzij de magische kracht van het spel, waarmee we uiteindelijk volwaardig mee kunnen doen in de moderne maatschappij.

We hebben geen concessies gedaan aan hun speelplezier, en evenmin aan de kwaliteit en veiligheid. De serie is gemaakt van 100% recyclebare materialen die bijzonder weinig onderhoud vereisen.

Met de piratenwereld van LEDON hebben we een omgeving gecreĂŤerd waarin kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten en de magie van spelen kunnen ontdekken. Door te spelen, doen kinderen de benodigde ervaringen en vaardigheden op die ze later in hun leven nodig hebben. Er steekt dus veel meer achter dan alleen vermaak.

De serie voldoet aan de Europese veiligheidsnorm EN 1176 en is gecertificeerd door TĂœV SĂœD. Zo weet u zeker dat kinderen de speeltoestellen volledig veilig kunnen gebruiken.

Daarom hebben we deze serie ontwikkeld in samenwerking met de echte speeldeskundigen: de kinderen zelf. Op die manier kunnen we speelervaringen garanderen die de beste mogelijkheden bieden voor het speelplezier en de ontwikkeling van kinderen.

4


Waarom investeren in LEDON Pirates?

• Ontwikkeld in samenwerking met kinderen. • Kan oneindig worden uitgebreid met schepen, schateilanden en hangbruggen.

• Schepen in veel verschillende prijsklassen. • Schepen kunnen worden gecombineerd met

speelsystemen van de andere themawerelden van LEDON.

• Unieke speeltuin in een modulaire opstelling.

Inhoud Over LEDON................................................................6-9 Symbolen / Scheepsvarianten .............................. 10 Accessoires................................................................... 11 Kleine/middelgrote schepen...........................12-13 Grote schepen.......................................................14-15 Reuzenschepen.....................................................16-17 Het flexibele piratenschip.................................18-19 Inspiratie..................................................................20-21 Hangbruggen en schateilanden.....................22-25 Speelwaarde / Speelzones................................26-35 Materialen...............................................................36-39 Productoverzicht........................................................ 40 Garantie / Certificering............................................. 42

5


LEDON Een familiebedrijf, gerund door drie generaties

Toen Leo Donbæk LEDON in 1969 oprichtte, wilde hij echt een verschil maken: hij wilde leuke, uitdagende en kwalitatief hoogwaardige speeltuinen ontwikkelen die niet alleen duurzaam waren, maar ook zeer veilig. Sinds 1984 hebben Leo en zijn zoon Tom Donbæk het productieproces continu ontwikkeld en technisch getransformeerd, waardoor alle huidige speeltoestellen van LEDON worden gefabriceerd met behulp van technische programma’s, software en CNC-machines. Vakmanschap en kwaliteit staan nog altijd hoog in het vaandel. Zo worden alle details nauwkeurig met de hand gemaakt en worden daarnaast alle producten handmatig in elkaar gezet.

6

Sinds 2012 is ook Toms dochter, Simone Donbæk, in dienst bij het familiebedrijf, maar eigenlijk was ze haar hele leven al bij de onderneming betrokken: eerst als kind, later tijdens haar bijbaantje in het magazijn en tegenwoordig als marketingmanager.

Dezelfde passie en ambitie We zijn met drie generaties en allemaal worden we gedreven door dezelfde passie en ambitie: we willen kinderen de beste speelervaring ooit bieden, en dat allemaal op een verantwoorde manier. Hiervoor zijn toegewijde werknemers, uitgebreide knowhow en geoptimaliseerde en hoogwaardige productielijnen essentieel. De productie van LEDON vindt dan ook volledig in Denemarken plaats, in faciliteiten waar de kwaliteit continu wordt gecontroleerd en waar producten worden gemaakt waar kinderen over de hele wereld eindeloos speelplezier mee kunnen beleven. für die Spielfreude von Kindern auf der ganzen Welt schaffen.


Visie en missie Missie Het is onze missie om door middel van onze speeltoestellen speelmogelijkheden te creëren waardoor kinderen zich zowel fysiek als op taalkundig en sociaal vlak kunnen ontwikkelen in een veilige omgeving.

Visie Het is onze visie om kinderen te ondersteunen en te inspireren op het vlak van hun fysieke, communicatieve en cognitieve ontwikkeling.

Al onze speeltoestellen worden in Denemarken geproduceerd en in ruim 40 verschillende landen verkocht.

Waarden Speelwaarde We creëren speelervaringen die volledig in het teken staan van plezier. Ervaringen die de fantasie van kinderen aanwakkeren en hun ontwikkeling stimuleren. De waarde van spelen is onze drijfveer. We vragen altijd aan kinderen om onze producten op speelwaarde te testen en afhankelijk van de resultaten bepalen we hoe we onze speelomgevingen samenstellen.

Kwaliteit en veiligheid Kwaliteit en veiligheid zijn noodzakelijke voorwaarden voor een fijne speelervaring. We gebruiken de beste materialen, zetten de verschillende onderdelen handmatig in elkaar en hanteren een strikte kwaliteitscontrole. Onze producten voldoen aan de Europese EN 1176-norm en zijn gecertificeerd door TÜV SÜD.

Duurzaamheid Kinderen staan bij ons centraal. We willen hen niet alleen de leukst mogelijke speelervaring bieden, maar streven er ook naar een betere wereld aan hen door te geven. Dit doen we door te focussen op duurzaamheid. Zo zijn onze panelen van polyetheen voor een groot deel gemaakt van gerecycled plastic.

Knowhow Bij LEDON creëren we al 50 jaar lang speelervaringen voor kinderen. We weten hoe we de ideale speelervaring kunnen creëren, omdat we kinderen begrijpen en alles over de ontwikkeling van een kind weten. Hierdoor begrijpen we als geen ander waar een speelomgeving aan moet voldoen om optimale speelwaarde, duurzaamheid en veiligheid te bieden.

Advies en begeleiding Je moet over veel zaken nadenken wanneer je een nieuw speeltoestel wilt kopen. Welk toestel voldoet aan je behoeften, hoeveel ruimte is er nodig, welke veiligheidsondergrond is geschikt, enz.? We helpen je graag de oplossing te vinden die het best aansluit bij je eisen en budget.

Cocreatie Alle details van onze speelomgevingen zijn gericht op optimaal speelplezier. Tijdens de ontwikkelingsfase werken we nauw samen met kinderen om ervoor te zorgen dat we speelervaringen ontwikkelen die aansluiten bij hun wereld - op het gebied van spelen, leren en ontwikkelen.

7


Samen met kinderen ­producten ontwikkelen Een op het kind gerichte aanpak voor de beste speelervaringen Bij het ontwerpen van speeltoestellen staan kinderen bij ons centraal, omdat we weten dat kinderen de allerbeste ontwikkelaars van speelervaringen zijn. We betrekken ze daarom bij het ontwerpproces en stimuleren ze hun fantasie te gebruiken voor de leukste speelervaringen en deze ideeën vervolgens verder uit te werken. We werken niet alleen samen met kinderen zodat ze onze producten kunnen testen en beoordelen, maar we zien hen echt als actieve cobedenkers in het volledige ontwerpproces van speeltuinen. Onze ontwerpen en innovaties zijn gericht op kinderen, omdat die van nature creatief zijn en vaak een meer open mindset hebben dan volwassenen. Door met kinderen samen te werken krijgen we input, inspiratie en ideeën die ver uitstijgen boven datgene wat we zelf kunnen bedenken. We krijgen antwoord op vragen waarvan we het bestaan niet kenden, wat kan leiden tot de meest waardevolle en innovatieve kennis voor het ontwikkelings­proces.

Kinderen zijn echte speelexperts We gebruiken de expertise van ontwerpers om oplossingen onder de loep te nemen en deze te testen met prototypes en tijdens cocreatiesessies met kinderen. We spelen met kinderen om nieuwe dingen te leren en omdat we benieuwd zijn waarom ze doen wat ze doen en hoe ze omgaan met de wereld om hen heen. Op die manier krijgen we uit de eerste hand inzicht in de wereld waarvoor we producten ontwerpen. Zo zorgen we ervoor dat de ontwerpen van onze speeltuinen niet zijn gebaseerd op onze eigen aannames over kinderen en hun levens, maar dat ze berusten op de ervaringen van echte kinderen en hun belevingswereld.

Wij maken de dromen van ­kinderen waar Doordat kinderen bij ons centraal staan, kunnen we niet alleen de best mogelijke speeltoestellen bieden, maar leggen we ook de basis voor de best mogelijke speelervaringen. Speeltoestellen zijn alleen stimulerend als ze ook daadwerkelijk worden gebruikt en daarom is het essentieel dat een toestel interessant is, en aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Een speeltoestel moet hun natuurlijke nieuwsgierigheid, onderzoekende aard en creativiteit prikkelen en hun natuurlijke ontwikkelingsproces bevorderen en ondersteunen. Wij weten als geen ander dat kinderen echte experts zijn op het gebied van spelen, en dat we alleen samen met hen de beste speelervaringen kunnen creëren. Uiteindelijk is het ons doel de wereld net een beetje mooier te maken, zodat we de dromen van kinderen kunnen laten uitkomen en hun ontwikkeling door middel van speelplezier kunnen ondersteunen.

We spelen met kinderen om van ze te leren Søren Skøtt Head of Design LEDON

8


Waardebloem Kinderen doen belangrijke vaardigheden op wanneer ze spelen. Door middel van spel leren ze meer over de verschillende aspecten van het leven en het geeft hun een goede basis om uit te kunnen groeien tot verantwoordelijke burgers. Om ervoor te zorgen dat onze speeltoestellen en de omgeving de ontwikkeling van kinderen zo goed mogelijk ondersteunen, werken we op basis van de zogenoemde ‘waardebloem’. Deze bloem is wetenschappelijk onderbouwd en geeft de vijf vlakken weer waarop kinderen zich door middel van spel kunnen ontwikkelen.

Fysieke ontwikkeling Kinderen worden tijdens het spelen en bewegen gestimuleerd hun lichaam actief te gebruiken.

Creatieve ontwikkeling Kinderen worden aangemoedigd te experimenteren, creatief te zijn en hun fantasie te gebruiken.

Ieder speeltoestel stimuleert een of meer van de genoemde vaardigheden en in de speeltuin zouden alle verschillende ‘blaadjes’ terug moeten komen. Daarvoor is het nodig dat speeltoestellen zorgvuldig worden ontworpen. We gebruiken de waardebloem, omdat we ervan overtuigd zijn dat in goede speeltuinen alle vijf de elementen naar voren komen. Doordat we ons bewust zijn van de verschillende ontwikkelingsgebieden, kunnen we ervoor zorgen dat de vijf blaadjes van de waardebloem stuk voor stuk deel uitmaken van de speelervaring. Zo zorgen we er uiteindelijk voor dat de speeltuin kinderen zo optimaal mogelijk ondersteunt bij hun natuurlijke ontwikkeling.

Emotionele ontwikkeling Kinderen leren hun emoties begrijpen en ­beheersen.

CREATIEVE ONTWIKKELING

Sociale ontwikkeling Door met elkaar te spelen, leren kinderen met elkaar omgaan en elkaar te respecteren. Hierdoor doen kinderen communicatieve en sociale vaardigheden op.

FYSIEKE ONTWIKKELING

EMOTIONELE ONTWIKKELING

Cognitieve ontwikkeling Door te spelen leren kinderen de wereld om hen heen te begrijpen.

COGNITIEVE ONTWIKKELING

SOCIALE ONTWIKKELING

9


Scheepsvarianten Alle piratenschepen van LEDON zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, met verschillende combinaties van touwladders, trappen, open glijbanen en buisglijbanen. De specifieke combinaties zijn afhankelijk van het afzonderlijke schip. Ga naar onze website voor alle producten en specificaties. Als u vragen heeft, kunt u ons bellen op +45 7482 6565 of ons een e-mail sturen via info@ledon.dk

Uitleg symbolen Leeftijdsgroep Het product is geschikt voor de volgende leeftijdsgroepen (richtlijn).

Maximale valhoogte Geeft de maximale valhoogte tot de bodem aan.

MAX

Verdiepingshoogte Geeft de hoogte tussen de verdieping en de bodem aan.

Grootte Geeft de omvang van het product aan (lengte, breedte en hoogte).

!

NB

10

Ruimtevereisten Geeft aan hoe groot het product inclusief veiligheidszone is.

Bonus-info Extra informatie over het product, bijvoorbeeld over verborgen functies.


100 % Deens design en produktie

LP080

Sally Mini piratenschip Vanaf 2 jaar (H) 20 cm

MAX

(LxBxH) 189 x 80 x 91 cm !

NB

(LxB) 489 x 380 cm Voor binnen- en buitengebruik

LP050

Floß Vanaf 3 jaar (H) 44 cm

MAX

(LxBxH) 117 x 101 x 44 cm !

(LxB) 417 x 401 cm

11


LP113

Christian Klein piratenschip met trap Vanaf 3 jaar (H) 90 cm

MAX

(LxBxH) 413 x 347 x 191 cm !

(LxB) 713 x 599 cm

� 12

100 cm Schaal 1:200

Om ervoor te zorgen dat we de beste kwaliteit kunnen blijven bieden, worden al onze speeltoestellen in Denemarken geproduceerd


100 cm Schaal 1:200

LP123

Nathalie Middelgroot piratenschip met trap en glijbaan Vanaf 3 jaar (H) 90 cm

MAX

(LxBxH) 466 x 406 x 191 cm !

(LxB) 766 x 658 cm

LP125

Gabriel

100 cm Schaal 1:200

Middelgroot piratenschip met trap en buisglijbaan Vanaf 3 jaar (H) 90 cm

MAX

(LxBxH) 466 x 483 x 191 cm !

(LxB) 766 x 733 cm

13


LP310

Elisabeth Groot piratenschip met touwladder Vanaf 3 jaar (H) 140 cm

MAX

(LxBxH) 727 x 246 x 380 cm !

14

(LxB) 1026 x 546 cm

100 cm Schaal 1:200


Goedgekeurd volgens EN 1176 en gecertificeerd door TÜV SÜD

LP313

Victoria Groot piratenschip met trap en glijbaan Vanaf 3 jaar (H) 140 cm

MAX

100 cm Schaal 1:200

(LxBxH) 727 x 488 x 380 cm !

(LxB) 1026 x 738 cm

15


LP411

Olympia Reuze piratenschip Vanaf 3 jaar

100 cm Schaal 1:200

(H) 190 cm

MAX

(LxBxH) 861 x 335 x 436 cm !

16

(LxB) 1187 x 661 cm


360° aanzichten van alle modellen online

LP413

Atlantic Reuze piratenschip met glijbaan Vanaf 3 jaar (H) 190 cm

MAX

(LxBxH) 861 x 512 x 436 cm !

(LxB) 1187 x 763 cm

100 cm Schaal 1:200

17


Het flexibele piratenschip Dankzij het flexibele piratenschip kunt u het piratenschip geleidelijk aan uitbreiden, zodat u nog lang profijt zal hebben van uw speeltuininvestering. Een ander voordeel van het flexibele piratenschip is dat het kan worden uitgebreid, zodat het een nog groter gebied beslaat, waardoor nog meer kinderen op en rondom het schip kunnen spelen.

LP097

LP098

Gedeelte kleine boeg

Gedeelte grote boeg met mast en roer

Gefion Vanaf 3 jaar (H) 58 cm

MAX

Sixtus

100 cm Schaal 1:200

Vanaf 3 jaar (H) 58 cm

MAX

(LxBxH) 241 x 220 x 193 cm !

18

(LxB) 541 x 520 cm

(LxBxH) 385 x 220 x 285 cm !

(LxB) 685 x 520 cm

100 cm Schaal 1:200


100 cm Schaal 1:200

LP099

Merkurius Gedeelte grote boeg en stuurhuis Vanaf 3 jaar (H) 140 cm

MAX

(LxBxH) 778 x 458 x 285 cm !

(LxB) 1078 x 708 cm

�

Alle materialen zijn 100% recyclebaar

19


20


21


Hangbruggen en schateilanden Ons piratenuniversum biedt meer dan alleen in het oog springende piratenschepen. U kunt het universum uitbreiden met schommelende hangbruggen en schateilanden, zodat meer kinderen er langere tijd van kunnen genieten. Via de hangbruggen kunt u de piratenschepen ook combineren met andere thematische speelsystemen van LEDON, zoals LEDON Explore en LEDON Castle. De schateilanden en de geheime grot kunnen ook functioneren als afzonderlijke kleine speelomgevingen, waar schatkisten, schommelende hutten, touwladders, uitkijkposten en open haarden met realistische vlammen voor de juiste sfeer zorgen.

LP160

Dina Hangbrug voor Reuze piratenschip Vanaf 3 jaar (H) 275 cm

MAX

(LxBxH) 318 x 119 x 282 cm !

(LxB) 692 x 519 cm

100 cm Schaal 1:200

22

LP170

Cathrine Hangbrug voor grote piratenschepen Vanaf 3 jaar (H) 225 cm

MAX

(LxBxH) 379 x 168 x 232 cm !

(LxB) 710 x 494 cm

100 cm Schaal 1:200


�

Alle vloeren zijn voorzien van een antislipoppervlak

LP171

100 cm Schaal 1:200

Sofia Hangbrug voor Reuze piratenschip Vanaf 3 jaar (H) 275 cm

MAX

(LxBxH) 326 x 204 x 282 cm !

(LxB) 699 x 519 cm

100 cm Schaal 1:200

LP180

Helena Hangbrug voor Reuze piratenschip Vanaf 3 jaar (H) 275 cm

MAX

(LxBxH) 379 x 253 x 436 cm !

(LxB) 775 x 584 cm

23


�

De open haard licht op als de zon door de vlammen schijnt

100 cm Schaal 1:200

LP164

Little treasure Island Vanaf 3 jaar (H) 90 cm

MAX

(LxBxH) 267 x 120 x 196 cm !

(LxB) 558 x 420 cm

LP165

Robin Island Vanaf 3 jaar (H) 90 cm

MAX

(LxBxH) 365 x 235 x 202 cm !

(LxB) 663 x 531 cm

100 cm Schaal 1:200

Op welke manier zijn kinderen betrokken geweest bij de ontwikkeling van LEDON Pirates?

24


LP190

The Cave

100 cm Schaal 1:200

Vanaf 3 jaar (H) 90 cm

MAX

(LxBxH) 263 x 120 x 222 cm !

(LxB) 546 x 413 cm

Bekijk alle scheepsvarianten op www.ledonplay.com/pirates

Basisschoolkinderen van de Brændkjærskole in het Deense Kolding maakten deel uit van de groep kinderen die nauw betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van het piratenuniversum van LEDON. Via workshops met brainstormsessies, het bouwen van modellen en het maken van prototypes kwamen we erachter hoe kinderen in de leeftijd van 7-8 jaar de wereld van piraten voor zich zien. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat een schip een kapitein en een stuurman heeft, maar ook dat er ruimte is voor de scheepskok, want anders “hebben de piraten niets te eten” (aldus Jonas van 7). Dit is dan ook de reden waarom onze grootste piratenschepen een kapiteinshut hebben met schatkaarten, maar ook een kombuis met een rode krab in een pan. Het bleek enorm waardevol om kinderen in het ontwerpproces te betrekken, want hun inbreng heeft vaak geleid tot veranderingen aan het ontwerp van het schip en de verschillende speelactiviteiten, bijvoorbeeld de ankerketting, loopplanken, laadruimen en schuilplaatsen. Het productontwikkelingsteam van LEDON heeft hun inbreng gebruikt om een speeltuin boordevol speelwaarde te creëren, waar kinderen hun piratendromen na kunnen spelen.

25


Speelwaarde

Rollenspel Alle thematische speelactiviteiten op en rondom het schip stimuleren de nieuwsgierigheid en verbeelding van kinderen en zetten aan tot het doen van rollenspellen. Via rollenspellen kunnen kinderen zich voordoen als een ander persoon of personage. Hier is alles mogelijk en kunnen ze nieuwe dingen uitproberen en hun grenzen opzoeken zonder dat ze daarbij risico lopen. Het is tenslotte ‘maar’ een spelletje. Daardoor leren kinderen zichzelf en de wereld om hen heen beter kennen. Lees meer over rollenspellen op pagina 34.

Geheime ruimtes Rondom het piratenschip zijn er genoeg geheime ruimtes te vinden: achter rubberen luiken, benedendeks en in de gevangenis. Kinderen houden van schuilplaatsen waar ze zich helemaal in kunnen leven in het spel. Kinderen hebben de mogelijkheid nodig om even rustig alleen te kunnen spelen, wat hun concentratie, doorzettingsvermogen en uithoudingsvermogen ten goede komt.

26

Fysiek spel en motorische vaardigheden Wanneer kinderen spelen, bewegen ze hun lichaam op veel verschillende manieren: wandelen, springen, kruipen, rennen en klimmen. Dit zijn allemaal grote bewegingen, waarmee kinderen een beter beeld en begrip krijgen van de positie van hun eigen lichaam. Daarnaast ondersteunt het hun ruimtelijk inzicht. Zintuiglijke indrukken van het lichaam en de zwaartekracht zijn noodzakelijk voor de ontwikkeling van de grove en fijne motoriek. Hoe meer kinderen spelen, voelen en zichzelf uitdagen, hoe meer ze zich ontwikkelen. Zie bijvoorbeeld de loopplank, het schuine klimnet, de glijbaan of de klimwand.


Bewegende onderdelen Het schip beschikt over talloze speelactiviteiten met bewegende onderdelen, bijvoorbeeld het roer van het schip, de sleutels en de rubberen luiken. Deze stimuleren allemaal de fijne motoriek en de oog-handcoĂśrdinatie van kinderen, ontzettend belangrijk voor hun ontwikkeling en hun vermogen om te leren. Lees meer op pagina 30.

Ramen, koepels en gaten De ramen, koepels en gaten stimuleren de nieuwsgierigheid en verbeelding van kinderen, omdat ze de wereld dan vanuit verschillende perspectieven en in nieuwe kleuren zien. Wanneer het zonlicht door de gekleurde delen op de grond valt, zetten de getinte ramen aan tot een nieuwe manier van spelen. Alle openingen en ramen stimuleren ook een grotere interactie tussen kinderen. Wanneer kinderen samen spelen in hun eigen fantasiewereld, oefenen ze hun sociale vaardigheden. Verbeeldingskracht draagt bijvoorbeeld bij aan de ontwikkeling van empathie, en begrip voor en vertrouwen in anderen .

Speelzones Elk piratenschip is onderverdeeld in vier kleinere zones. Hierdoor kunnen verschillende groepen kinderen tegelijkertijd spelen zonder dat ze elkaar in de weg lopen. De zones bevatten verschillende speelactiviteiten die allemaal de natuurlijke ontwikkeling van kinderen ondersteunen. Lees meer over de zones op de volgende pagina’s.

27


Speelzone

Boeg

Vind het geheime ruim, kijk uit naar land met de beweegbare telescoop, haal het anker op of balanceer op het boegbeeld van het piratenschip. Op de boeg van het piratenschip oefenen kinderen naast hun evenwicht hun grove en fijne motoriek. Met het juiste evenwichtsgevoel en een goede motoriek durven kinderen alle andere dingen te ontdekken waartoe een lichaam in staat is, zoals rennen, hoppen en springen. Het geeft ze ook het vertrouwen om samen met andere kinderen te spelen, wat hun sociale relaties versterkt. Tijdens het spelen tasten kinderen hun eigen grenzen af en gaan ze er soms overheen. Daarnaast ondersteunt spelen ook hun psychologische ontwikkeling en ontwikkelen ze er hun durf en zelfvertrouwen mee. Een goed evenwichtsgevoel helpt hen ook te focussen bij het lezen. Of bij het leren omgaan met verkeer.

28

�

Korte levertijden


Wanneer kinderen hun bewegingen leren balanceren en coรถrdineren, wordt hun cerebellum getraind. Dit deel van de hersenen vertelt ons welke spieren we moeten gebruiken om bijvoorbeeld een doos op te tillen, met een potlood te schrijven of een trap op te gaan. Het is een vermogen dat we honderden keren per dag gebruiken en dat we daarom goed onder de knie moeten hebben.

29


Speelzone

Middenschip

Het middenschip is bijvoorbeeld toegankelijk via de loopplank, de rubberen luiken in de boeg of vanuit de cabine. Het middenschip beschikt over verschillende bewegende onderdelen: het roer, de scheepsbel, het kompas en de diamanten, evenals de verborgen rubberen luiken, waarmee ze de gevangenen goed in de gaten kunnen houden. Vooral het roer op het middenschip is bij kinderen favoriet. Alle bewegende onderdelen stimuleren de fijne motoriek, een vitaal aspect van de ontwikkeling van kinderen. Met een goede fijne motoriek kunnen we kleine, precieze bewegingen uitvoeren, bijvoorbeeld met onze handen, ogen, mond en voeten. We gebruiken deze vaardigheid ook voor het vasthouden en gebruiken van hulpmiddelen, bijvoorbeeld wanneer we leren tekenen of schrijven.

30


Het taalgebied en het gebied waarin de fijne motoriek van de rechterhand wordt geregeld liggen naast elkaar in de hersenen. Daarom heeft het stimuleren van de fijne motoriek van de rechterhand een positieve invloed op de taalkundige ontwikkeling.

31


Speelzone

Achterdek

Je gaat de trap op naar het onderste achterdek, waar je de bel kunt luiden, Schateiland in de gaten kunt houden met de telescoop die op de uitkijkton staat of naar beneden in de kapiteinshut kunt kruipen. Via de klimwand en het grote klimnet bereik je het bovenste achterdek, waar je het schip kunt besturen met het roer. Via het bovenste achterdek kunnen ook hangbruggen en glijbanen aan het piratenschip worden bevestigd. Het grote klimnet vanaf het bovenste achterdek is leuk, maar ook heel uitdagend voor zowel de grove motoriek als het evenwichtsgevoel en het gebruik van bijvoorbeeld de rechterhand aan de linkerkant van het lichaam. Wanneer kinderen dergelijke bewegingen uitvoeren, wordt de neurale activiteit tussen beide hersenhelften gestimuleerd. En het is precies deze interactie die goed van past komt bij het leren lezen, wanneer de linkerhersenhelft elke afzonderlijke letter ziet en de rechterhersenhelft de letters samenvoegt tot woorden en betekenissen.

32


Het spelen van een piraat is ook een goede oefening voor de frontale hersenkwab. Wanneer kinderen een strategie bedenken om niet gepakt te worden of een spel spelen, verzamelt en verwerkt de frontale kwab alle impulsen van het lichaam en de hersenen, die vervolgens worden gebruikt om de gewenste actie uit te voeren, bijvoorbeeld wegrennen of zich verbergen. Het vermogen om je te concentreren bevindt zich ook in de frontale kwab en wordt daarom ook getraind tijdens het spelen op het schip.

33


Speelzone

Cabine

De schatkaart, het kompas, een verborgen schatkist, de kerker, de onderwaterkoepel en de kombuis met de loslopende krab zorgen voor speelinspiratie in de kapiteinshut. De grote ramen zorgen er ook voor dat volwassenen alles goed in de gaten kunnen houden zonder dat ze daarbij de speelactiviteit verstoren. Alle speelactiviteiten in de kapiteinshut stimuleren de verbeelding en het rollenspel van de kinderen. Wanneer kinderen samen spelen, oefenen ze hun sociale vaardigheden. Op die manier leren kinderen hun gedachten en gevoelens te uiten. Dit is belangrijk omdat ze zichzelf zo kunnen uiten en nee durven te zeggen. Ze ontwikkelen het vermogen om anderen te begrijpen en met hen mee te voelen. Tegelijkertijd leren kinderen ook talloze verschillende vaardigheden, zoals argumenteren, compromissen sluiten, onderhandelen en conflicten oplossen. Kinderen experimenteren figuurlijk gezien met rollenspellen, bijvoorbeeld door de grappige, aardige, maffe of kwaadaardige piraat te spelen. Dankzij het doen van rollenspellen verwerken kinderen hun ervaringen en emoties. In feite is het heel goed voor kinderen om ‘de slechte piraat’ te spelen. Wanneer kinderen spelen, weten ze dat het allemaal maar een spelletje is, maar het helpt hen wel om hun gevoelens te uiten, bijvoorbeeld woede of angst. Net als bij andere rollenspelen, kan het kinderen het gevoel geven dat ze iets leren beheersen en zelfvertrouwen opbouwen.

34


Wanneer ze op het piratenschip spelen, oefenen ze ook hun gevoel van ruimte. Ruimtelijk inzicht bevindt zich in de rechterhersenhelft, en is belangrijk wanneer een kind leert om de grootte van voorwerpen en hun positie ten opzichte van andere voorwerpen te beoordelen. Het komt ook later goed van pas wanneer kinderen de beginselen van de wiskunde, natuurkunde en scheikunde leren.

35


Materialen Als veiligheid en functionaliteit samenkomen …

Polyetheen Alle panelen van polyetheen zijn speciaal ontwikkeld voor LEDON om zo de hoogst mogelijke kwaliteit te kunnen bieden. Het materiaal is onderhoudsvrij en zeer duurzaam, en heeft daarnaast een zwarte kern van gerecycled plastic. We recyclen al het afvalmateriaal van onze panelen van polyetheen om onze productie op die manier zo duurzaam mogelijk te houden. De panelen zijn niet giftig en voldoen aan de Europese EN 71-norm (richtlijn voor het testen van de veiligheid van speelgoed), deel 1-3. Daarnaast voldoen de panelen aan de vereisten van de Amerikaanse Food and Drug Administration zoals opgesteld in de Code of Federal Regulations(CFR), titel 21, sectie 177.1520 over olefine polymeren. Onze panelen van polyetheen met zwarte kern zijn verkrijgbaar in 11 verschillende kleuren. Zowel de materialen als de kleuren van de panelen zijn uv-gestabiliseerd, waardoor we vijf jaar garantie tegen aanzienlijke kleurvervaging kunnen bieden.

Moerdoppen Alle bouten en moeren zijn voorzien van een moerdop die kinderen beschermt tegen scherpe randen en voorkomt dat de speeltoestellen uit elkaar kunnen worden gehaald. Net als de andere vezelonderdelen van LEDON zijn ook de moerdoppen gemaakt van nylon (PA6), waardoor ze niet vervagen door zonlicht en schokbestendig zijn bij temperaturen tussen de -40 °C en +100 °C.

36


Transparant polycarbonaat De transparante koepels en ramen zijn gemaakt van doorzichtig polycarbonaat. Polycarbonaat is zeer schokbestendig bij temperaturen tussen de -40 °C en +120 °C, wat dus eigenlijk betekent dat het onbreekbaar is. Het materiaal heeft uv-bescherming, waardoor wind en andere weersomstandigheden geen effect hebben op de buitenkant en de kleur van het paneel niet zal vervagen wanneer deze langdurig aan de zon wordt blootgesteld.

Vezelonderdelen – nylon Alle vezelonderdelen zijn gemaakt van nylon (PA6) om te voorkomen dat vingers eraan vast blijven plakken wanneer het vriest. De handvatten zijn rond en zo gevormd dat ze goede grip bieden, waardoor het risico op oog- en gebitsletsel beperkt wordt. Alle onderdelen zijn onderhoudsvrij en zowel de grondstoffen als de kleuren zijn uv-gestabiliseerd om kleurvervaging te voorkomen. De vezelonderdelen zijn bovendien schokbestendig bij temperaturen tussen de -40 °C en +100 °C.

Touwen en netten Alle touwen en netten zijn gemaakt van Taifun-combinatietouw met zes strengen die elk bestaan uit acht stalen kabels, oftewel 48 stalen draden in totaal. Hierdoor is de treksterkte 4.500 kg en zijn de touwen bestand tegen vandalisme. Het touw gaat niet rotten en rekt ook niet uit bij veelvuldig gebruik. Alle klimnetten hebben verbindingen van schokbestendig nylon (PA6).

37


Bouten en moeren

Montagestukken

Voor het volledige LEDON-assortiment worden onderhoudsvrije bouten, borgmoeren en speciaal ontwikkelde aluminium bussen gebruikt. Hierdoor staat de constructie als een huis en is onderhoud en het extra aandraaien van bouten en moeren niet nodig. Alle bouten zijn thermisch verzinkt of gemaakt van roestvrij staal.

Alle montagestukken zijn thermisch verzinkt om corrosie te voorkomen. De montagestukken hebben afgeronde hoeken, zodat kinderen veilig kunnen spelen zonder dat ze zich aan scherpe randen kunnen snijden of krassen.

� 38

De serie vereist weinig onderhoud

Rubber Het nieuwe rubberen membraan van LEDON biedt meer dan alleen uren speelplezier. Het membraan bestaat namelijk uit meerdere lagen microvezel, waardoor het zeer slijtvast is en bestand tegen vandalisme.


Antislippanelen van polyetheen Het safe-tec antislippaneel van polyetheen is voorzien van een 3 mm dikke laag met kubisch nerfpatroon. Dit speciaal ontworpen, kubische nerfpatroon biedt optimale grip, zelfs wanneer het regent of vriest. De anti-slip Safe-Tec panelen worden gebruikt voor alle stoelen en vloeren van LEDON.

Metalen buizen Alle metalen buizen en palen zijn thermisch verzinkt om corrosie te voorkomen. De buizen zijn vervolgens gepoedercoat om de mooie kleuren nog beter te laten opvallen. De poedercoating heeft een uitstekende kwaliteit, waardoor de oppervlakken kras- en schokbestendig zijn. Bij het coatingproces worden geen oplosmiddelen gebruikt en restmaterialen worden hergebruikt om ervoor te zorgen dat het productieproces zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk is.

Veren De veren van LEDON zijn gemaakt van 18 mm speciaal staal dat in alle richtingen gebogen kan worden. Na het wikkelproces worden de veren behandeld met zink en fosfor en vervolgens bedekt met een slagvaste polyester lak. De veren zijn gemaakt zodat er geen vingers worden afgekneld, en onze gepatenteerde veerbevestiging met zelfsluitende moeren zorgt ervoor dat de veer slechts op ĂŠĂŠn punt aan elk uiteinde kan worden bevestigd. Dit zorgt voor een lange levensduur met een zeer laag risico op een gebroken veer. De veren worden geleverd met een afdekking voor het onderste deel.

39


GROTE SCHEPEN

KLEINE SCHEPEN

Productoverzicht LP080

Sally (H) 20 cm

LP120

Halifax (H) 90 cm

LP310

Elisabeth

GROTE SCHEPEN

(H) 90/140 cm

LP313

Victoria (H) 90/140 cm

REUZEN SCHEPEN

LP411

40

Olympia (H) 90/190 cm

LP110

LP111

Leopold

LP113

Ofelia

(H) 90 cm

Christian

(H) 90 cm

LP121

(H) 90 cm

LP125

LP123

Falcon

Gabriel

Nathalie

(H) 90 cm

(H) 90 cm

(H) 90 cm

LP311

Maria (H) 90/140 cm

LP315

Absalon

LP312

Juliane (H) 90/140 cm

LP323

Hafnia

(H) 90/140 cm

LP413

Atlantic (H) 90/190 cm

(H) 90/140 cm

LP415

Alexandrina (H) 90/190 cm


Merkurius

(H) 30/58 cm

LP150

(H) 30/90/140 cm

LP160

Bell

LP161

Dina

(H) 40 cm

Mary

(H) 90 cm

LP170

(H) 90 cm

LP171

Cathrine

LP180

Sofia

(H) 40/90 cm

Helena

(H) 40/90 cm

(H) 90/140 cm

LP165

LP164

LP190

Robin Island

Little treasure Island

The Cave

(H) 90 cm

(H) 90 cm

(H) 90 cm

LP041-44

Stapstenen (H) 30-60 cm

LP049

Krokodil (H) 25 cm

FLEXIBEL PIRATENSCHIP

Sixtus

HANGBRUGGEN

(H) 58 cm

LP099

LP050

Vlot (H) 44 cm

Zie info voor alle producten op: www.ledonplay.com/pirates

SCHATEILANDEN

Gefion

LP098

ACCESSOIRES

LP097

41


Alle informatie is onder voorbehoud van drukfouten en productwijzigingen. Productafbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet zonder toestemming van LEDON A/S worden gebruikt.

20 jaar garantie

5 jaar garantie

• HDPE-paneelonderdelen • Stalen palen en dakbalken • Stalen vloerbalken en frames • Andere verzinkte constructiedelen • Roestvrijstalen onderdelen

• Gelakte metalen onderdelen • Veren • Touwen en netten • Transparante koepels en ramen van polycarbonaat • Buisglijbaanonderdelen van

10 jaar garantie

­rotatiegegoten polyetheen

• Andere verzinkte montagestukken • Spuitgietonderdelen PE- en PA6-­ onderdelen

2 jaar garantie

• Beweegbare metalen en plastic onderdelen

Alle producten voldoen aan EN 1176

EN 1176

Bij LEDON staat veiligheid hoog in het vaandel en daarom worden al onze LEDON ­MiniPlay speeltoestellen gecontroleerd en goedgekeurd volgens de Europese norm EN 1176-2018. Certificering door TÜV SÜD. TÜV keurt uitsluitend producten goed die voldoen aan strikte veiligheids-, betrouwbaarheids- en kwaliteitseisen.

LEDON A/S

Verkoop, marketing en productontwikkeling:

Productie en ­administratie:

Nordkajen 21, DK-6000 Kolding

Vestergade 25, DK-6510 Gram

+45 7482 6565 www.ledonplay.com info@ledonplay.com

0320 Dutch