Page 1

Conceput și realizat de și

KIT PEDAGOGIC

Aymeric Jeudy - Institutul Francez din România

PENTRU COPII CU VÂRSTE ÎNTRE 3 ȘI 13 ANI

Raluca Bem Neamu - Asociația De Dragul Artei


URMATI FIRUL ARIADNEI...

INAINTEA EXPOZITIEI IN CLASA SAU ACASA

IMBARCATI-VA INTR-O AVENTURA INEDITA !

FORREST JESSE Sleeping suit 2010

SENSOREE - KRISTIN NEIDLINGER Mood sweater 2010
 © Sensoree - Photo : Roger Dyckmans

SCUBE

EDITORIAL Oare Motanul încălţat ar fi mers mai repede cu «Scube C1 Flax» decât cu cizmele lui? Frumoasa din pădurea adormită ar fi dormit mai bine într-un «sleeping suit»? Scufiţa roşie ar mai fi fost păcălită de lup dacă acesta ar fi purtat un guler «mood sweater» care să-i dezvăluie emoţiile? Sunt doar câteva din întrebările la care veţi putea găsi răspunsul vizitând expoziţia FUTUROTEXTILES. Supereroii din copilărie, filmele SF şi imaginaţia debordantă a copiilor se transformă... în realitate. Să regândim împreună viaţa noastră cotidiană în ritmul textilelor viitorului. Descoperiţi « cotidianului de mâine » prin parcurgerea expoziţiei Futurotextiles, o

călătorie ludică şi instructivă în universul inovaţiei. Haine interactive care măsoară ritmul cardiac, haine anti-pete având ca inspiraţie frunza de lotus, haine care îndepărtează microbii, cămaşă relaxantă sau chiar operă de artă… expoziţia Futurotextiles este mai presus de toate multidisciplinară şi permite copiilor şi adolescenţilor, părinţilor şi profesorilor lor, să descopere într-o singură expoziţie designul, istoria, sportul şi ştiinţele în jurul unei tematici motivante şi originale. Futurotextiles se situează la intersecţia dintre joc de aventură, îmbogăţire culturală şi proiecţie în viitor. Nu ezitaţi nicio secundă, pătrundeţi în mileniul 3!

6 SPATII DE LUCRU

O EXPOZITIE PENTRU COPII SI ADULTI

CAROLE COLLET Strawberry Lace

DISCUŢII ŞI ACTIVITĂŢI PRELIMINARE DE REALIZAT ÎNAINTE DE VIZITAREA EXPOZIȚEI

ACTIVITATEA 1 «IERBARUL SENZORIAL»

Pornind de la exemplul unui ierbar, strângeți acasă un număr cât mai mare de fibre textile şi lipiţi-le pe o foaie de hârtie cu părinţii sau în clasă cu profesorul, identificați diferitele materiale strânse şi redactați o scurtă frază pentru fiecare dintre ele : despre natura lor (sintetică si naturală), provenienţa, istoria şi utilizarea lor.


PENTRU INCEPUT SPATIU PEDAGOGIC ACTIVITATEA 1

Mergeţi în prima parte a expoziţiei și atingeţi bucăţile de fibre textile prezentate. Reţineţi din ce material au fost obţinute.

BYZANCE DESIGN LITRACON Stockholm Wall

IMMATEC Vectran Bobine Gant

ACTIVITATEA 2 1. Uitaţi-vă în încăperea în care vă aflaţi şi spuneţi ce obiecte sunt realizate din fibre textile. Atingeţi-le cu mâna şi precizaţi care este cel mai fin, cel mai aspru, cel mai rezistent şi cel mai fragil? 2. Luaţi o lupă și uitaţi-vă cu atenţie la fibrele textile. Ce observaţi? Desenaţi diferitele tipuri de înlănţuiri între fibre pe care le observaţi. 3. Uitaţi-vă pe geam şi imaginaţi-vă că, tot ceea ce vedeţi acolo şi este construit de mâna omului, este făcut din fibre textile. Lăsaţi-vă imaginaţia să zboare şi spuneţi cum ar fi o lume făcută numai din fibre textile. 4. Distribuiţi mai multe foi mari de hârtie cu următoarele categorii: haine, interior de încăpere, obiecte de birou și rugaţi-i pe copii să grupeze cuvintele identificate mai sus pe aceste foi de hârtie. Iată câteva calităţi ale fibrelor: •durabilitate •permeabilitate •lejeritate •rigiditatea •elasticitate •uşurinţa cu care pot fi spălate Combinând aceste caracteristici, puneţi-i pe copii să lucreze în echipă și să creeze obiecte cât mai originale, dar care să respecte cel puţin trei dintre caracteristicile respective.

ACTIVITATEA 2 Încercuiţi materialele din care se pot obţine fibre textile

BAZALT PÂNZĂ DE PĂIANJEN LEMN

APĂ

BUMBAC

CERAMICĂ

PLASTILINĂ

LAPTE

ALGE

LÂNĂ

MĂR BASALTEX Basalt Roving


SI ACUM... PE PARCURSUL EXPOZITIEI

ACTIVITATEA 3

Grupaţi fibrele pe două categorii: naturale și artificiale. Pentru fibrele naturale scrieți un N în căsuță. Pentru fibrele artificiale scrieți un A în căsuță. Notați câte o calitate pentru fiecare tip de fibră. VECTRAN ELASTAN LÂNĂ FIBRĂ OPTICĂ

CSEM PSYCHE Psyche System

OUVRY OUVRY Situation 2

SENSOREE - KRISTIN NEIDLINGER Mood sweater 2010
 © Sensoree - Photo : Roger Dyckmans

FIR DE INOX HUTCHESON ANGUS (Neweba) Maxime Dufour Photographies

BUMBAC LYCRA

SPORTEX

VECTRAN

Ce sporturi faceţi? Ce vă deranjează în timpul antrenamentelor? Ce aţi vrea să schimbaţi la echipament, la sala de sport, la obiectele folosite? Credeţi că ar fi posibil ca modificările să aibă legătură cu un alt obiect făcut din fibre textile?

BETON

2

«NU PUNE ÎN ACELAŞI LOC FOCUL ŞI LÂNA»

SPANDEX

AMIDON DE PORUMB

RETINETI INFORMATII

1PROVERB ARAB

MĂTASE

• Originea cuvântului nylon: se pare că acest cuvânt a apărut prin combinarea cuvintelor New York și Londra, datorită faptului că aceste două orașe sunt locurile unde s-a dezvoltat această fibră artificială. Dacă s-ar inventa un nou material textil în București și Paris, cum l-aţi denumi? • Spandex este anagrama cuvântului care arată calitatea acestei fibre (numită și lycra): faptul că se expandează, adică se întinde. Anagramă înseamnă amestecarea literelor unui cuvânt pentru a obţine un cu totul alt cuvânt. Ce anagrame găsiţi pentru cuvântul BUMBAC? Găsiţi o anagramă și pentru calitatea acestui material natural.

PROTEX Închipuiţi-vă că sunteţi Omul păianjen, Spartacus sau Superman. Misiunea voastră este să stingeţi un incendiu uriaș declanșat la benzinăria din oraș. Aveţi nu numai puteri nemaipomenite dar și niște prieteni pe care îi cheamă: Anti-frig, Pro-căldură, Anti-șoc, Antifoc, Fibră inteligentă, Impermeabil și Fibră de inox. Pe care dintre aceștia i-ai chema în ajutor și ce le-ai cere să facă pentru a fi de folos?

CLOTHTEX Kritstin Neidlinger a inventat o rochie care își schimbă culoarea în funcţie de starea de spirit a celui care o poartă. V-ar fi utilă o astfel de îmbrăcăminte? Sau v-ar fi mai util să o poarte cei din jurul vostru? De ce? Sunteţi inventator de haine în secolul ce urmează. Cum ar fi cea mai fantezistă îmbrăcăminte pe care o creaţi? Când ar fi purtată, din ce material ar fi confecţionată și ce calităţi ar avea?


DEZBATERE PENTRU ELEVI FITI INGENIOSI !

PAGINA SPECIALA BILINGVA LIMBA FRANCEZA ACTIVITATEA 1

Rezolvaţi situaţiile de mai jos ! Andrei și-a rupt pantalonul când a încercat să sară gardul. Spuneţi ce calităţi ar fi trebuit să aibă pantalonii pentru a nu se rupe și propuneţi un material potrivit din cele văzute în expoziţie.

2

David este pompier și are o misiune astăzi în oraș. Ce calităţi ar trebui să aibă costumul lui? Din ce material ar trebui să fie făcut?

Elisabeta este bebeluș și are nevoie de o cuvertură care să protejeze pătuţul în care doarme. Din ce material poate să fie făcută și ce calităţi trebuie să aibă acesta?

4

1

SEMPA INGA

Identificați pe parcursul expoziţiei 10 cuvinte pe care nu le înţelegeți şi folosiți un punct de acces la internet sau un dicţionar pentru a le explica.

En parcourant l’exposition relevez 10 mots que vous ne comprenez pas et utilisez une borne internet, un dictionnaire pour les expliquer.

MY SENSES

ACTIVITATEA 2

3

Împreună cu profesorul vostru Avec votre professeur donnez găsiți o explicaţie pentru une explication aux expressions următoarele expresii: suivantes: C’EST COTON PERDRE LE FIL AVOIR LA FIBRE

Ilinca este creatoare de abajururi de lămpi. Ce calităţi trebuie să aibă fibrele din care sunt făcute acestea? Propuneţi câteva tipuri de fibre.

FILER UN MAUVAIS COTON SE DÉFILER DE FIL EN AIGUILLE

LUCE COUILLET Compo

TISSU DE MENSONGES LAVER SON LINGE SALE EN FAMILLE

VOCABULAR Daţi o definiţie a termenului «fotocatalitic» Donnez une définition du terme «photocatalytique»


DUPA VIZITA IN COMPLETAREA EXPOZITIEI...

ARTCARTE FITI CREATIVI !

1

INFORMATIE Majoritatea inventatorilor care propun obiecte sau materiale noi în expoziţie au pornit de la o nevoie, un disconfort, o lipsă sau o problemă atunci când au propus soluţii noi.

1JOC

Gândiţi-vă la un lucru care vă deranjează și găsiţi o soluţie prin inventarea unui obiect nou realizat din fibre textile. Care este nevoia? Desenați (pe o foaie de hârtie) cum ar arăta obiectul, din ce material ar fi făcut și cum l-aţi denumi.

ACTIVITATI DE GRUP MINGEA ESTE IN TERENUL VOSTRU ! • Propuneţi-le copiilor să realizeze, pe grupe, câte un afiș prin care să se încurajeze reciclarea hainelor. Se pot folosi următoarele tehnici: colaj, desen, pictură. Nu uitaţi să fie precizat titlul campaniei și eventual un slogan. • Care sunt cele mai surprinzătoare obiecte din expoziţie? Dar cele mai folositoare pentru voi înșivă?

2 ARTISTI2

BONUS

OPERE

MARIN STÉPHANIE Smarin-Press-79

ALEXANDER CALDER

Urmând modelul sculpturilor mobile din expoziţie si pe cel al instalațiilor lui Alexander Calder, realizați din sticle de plastic o sculptură care să decoreze şcoala sau sala voastră de clasă.

CESAR Urmând exemplul sculptorului César presați materiale textile mai vechi şi realizați o operă de artă pentru şcoala voastră.

• Uitaţi-vă pe etichetele hainelor pe care le purtaţi și descifraţi cu ajutorul adulţilor din jurul vostru din ce tip de fibră sunt făcute, în funcţie de aceasta: cum se spală, cum se calcă și cât este de sensibilă.

MARIN STÉPHANIE Smarin-Press-54

Kit pédagogique Futurotextiles  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you