Page 1

001_GPV2QU_20120310_VMGCV_00.pdf; Mar 07, 2012 11:54:58

Vacature. 10.03

voor m/v met talent

ESTHER DUFLO

M.I.T.-ontwikkelingseconome schrijft ‘businessboek van het jaar’ volgens Financial Times

13.314 JOBS OP VACATURE.COM

BAANBREKERS TWEEDE DEEL

MICHEL BAUWENS

cyberfilosoof cyberfi losoof inspireert Vaticaan én Occupy-beweging met pleidooi voor open source-economie

NADIA EL-SAKKAF

steunt met haar krant Yemen Times de revolutie in Jemen

DE MAANDAG VAN OUD-PREMIER GUY VERHOFSTADT ALS WAARNEMER IN MOSKOU VMG-20120310_00_COVER.indd 1

DE RONDE VAN VLAANDEREN, 2DE ETAPPE GRENSVERLEGGENDE WEST-VLAAMSE KMO’S

GESPOT ‘CONVERSATIEBEDRIJVEN’ GAAN BIJ IEDEREEN OVER DE TONG 7/03/12 11:54


002_GPV1QU_20120310_VMGCV_00.pdf; Mar 07, 2012 11:40:07

Zet in op innovatie

Geef je loopbaan een grensverleggende wending

Wat hebben de beste speel- en pokerkaarten ter wereld, Monopoly®, Disney Cars® en Star Wars® gemeen? Een bedrijf dat traditie en toekomstgerichtheid combineert in een unieke mix: Cartamundi. Toch is speelkaarten produceren en games ontwikkelen méér dan een spel voor ons. Vorig jaar realiseerden we een omzet van 150 miljoen euro. Om onze groei duurzaam te ondersteunen en om de structuur verder uit te bouwen voor de toekomst, zijn we op zoek naar enthousiaste medewerkers voor het hoofdkantoor in Turnhout. Je collega’s wonen overal ter wereld, van Singapore tot Brazilië en van Göteborg tot Barcelona.

Business Unit Manager Retail

General Manager Sales Benelux

Je bent verantwoordelijk voor de strategische en commerciële uitbouw van jouw business unit binnen Europa. Je stelt een business plan op voor de retailmarkt en voert dit uit samen met je eigen marketingteam. Branding, licensing en product development behoren tot je key verantwoordelijkheden. Je treedt sturend op naar de verkoopfilialen en je volgt de actuele retailtrends op de voet. Je hebt een eigen P&L-verantwoordelijkheid en je rapporteert aan de Chief Sales Officer.

Het salesteam in de Benelux bestaat uit vier enthousiaste en ervaren medewerkers in de buitendienst en één in de binnendienst. Het team is in de B2B-markt actief. Je bent mee verantwoordelijk voor het actief genereren van extra business bij nieuwe en bestaande klanten. Je bent een expert in het sturen en coachen van je team. Je bepaalt de commerciële strategie en je neemt hiervoor de nodige initiatieven. Je hebt eigen P&L-verantwoordelijkheid en je rapporteert aan de Chief Sales Coordinator.

Je hebt een universitaire opleiding genoten en je hebt relevante ervaring opgedaan in zowel sales- als marketingfuncties. Je hebt visie en strategisch inzicht. Je kan flexibel werken en je past je snel aan wisselende markten aan. Je communiceert vlot en overtuigend in meerdere talen (N/E/F).

Je hebt een hogere opleiding genoten en je kan terugblikken op minstens 5 jaar ervaring in een salesfunctie. Creativiteit en commercieel inzicht zijn onmisbaar. Je bent gedreven en spontaan. Je communiceert vlot en je hebt een uitstekend klantencontact. Je bent perfect tweetalig (N/F) en je kan je ook in het Engels goed uitdrukken.

Senior Art Director

Senior System Administrator

Originele nieuwe totaalconcepten bedenken is echt jouw ding. Je zorgt voor de correcte uitvoering van briefings voor de internationale projecten binnen de groep. Zowel op creatief als op conceptueel vlak ben je een echte professional. Je bent in staat visueel te denken en je beschikt over een groot voorstellingsen inlevingsvermogen. Je voert je projecten zelfstandig uit. Je kan snel inspelen op trends en je inspireert een team van 4 enthousiaste creatievelingen met je kennis en je ideeën.

De ICT-afdeling in Turnhout beheert de informatica- en communicatiesystemen voor Cartamundi wereldwijd. Om dit team te versterken zoeken we een Senior System Administrator, die leiding zal geven aan drie medewerkers. Je bent verantwoordelijk voor het beheer van de applicatie- en databaseservers, alsook voor de communicatiesystemen en de coördinatie van de helpdesk. Je bent projectleider voor infrastructuur- en cloudprojecten. Je rapporteert aan de ICT Manager.

Je bent een graficus met een hogere opleiding en je beschikt over een ervaring van minstens 5 jaar, liefst in een creatief bureau. Je hebt affiniteit met interactieve media. Je beheerst Adobe InDesign/Photoshop/Illustrator/ Acrobat CS4/CS5 in een Mac OSX omgeving. Je hebt ervaring in het coachen van een team. Je bent sociaal, flexibel, creatief en communicatief. Meertaligheid is een troef.

Je kan terugblikken op 10 jaar ICT ervaring, waarvan 5 jaar als systeembeheerder. Ervaring met IBM System i en Windows servers is vereist. Je beschikt ook over een algemene DBA-kennis (DB400, Oracle en/of SQL Server) en bent vertrouwd met IP-telefonie. Je communiceert vlot in het Nederlands en Engels, kennis van Frans en Duits is een pluspunt. Je bent bereid om regelmatig kort naar het buitenland te reizen.

Accountant

Management Assistant

De financiële afdeling in Turnhout verzorgt de boekhouding van het hoofdkantoor en van haar Europese verkoopfilialen. Als Accountant beheer je de dossiers van een aantal van deze verkoopfilialen van A tot Z en je onderhoudt contacten met de lokale accountants. Je werkt samen met 4 collega’s en je rapporteert aan de Senior Accountant.

Als Management Assistant word je de rechterhand van de General Manager van de fabriek in Turnhout. Je zorgt voor een goed verloop van de dagelijkse werkzaamheden en je gaat vlot om met ad hoc vragen en projecten. Je werkt nauw samen met de andere collega’s van het directiesecretariaat.

Je bent in het bezit van een bachelordiploma Accountancy/Fiscaliteit en koppelt deze aan enkele jaren relevante ervaring. Je bent een organisatorisch talent en je hebt geen problemen om te werken met deadlines. Je werkt vlot met MS Office, ervaring met een ERP-systeem is een troef. Je beschikt over sterke communicatievaardigheden en je houdt van internationale contacten. Een goede kennis van het Nederlands, Engels en Frans is een must.

Je genoot een hogere opleiding en je kan terugblikken op minstens 5 jaar ervaring in een soortgelijke functie. Je bent vlot viertalig (N/E/F/D) en je bezit een grondige kennis van MS Office. Je bent discreet en je kan confidentieel omgaan met bedrijfsinformatie. Een breed administratief inzicht combineer je met sterke organisatorische vaardigheden. Je bent een teamplayer en je kan ook zelfstandig werken.

Toe aan een nieuwe uitdaging? Surf naar www.cartamundi.com/jobs en solliciteer online. Contact: Mevr. Yoon-Mee Deseyn - Visbeekstraat 22 - 2300 Turnhout - Tel.: 014 44 59 29


001_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 19:16:04

01

Stand Punt door Marian Kin

Nog veertig jaar geduld Afgelopen donderdag kon je er niet naast kijken. We vierden

MEE BETOGEN TEGEN PRESIDENT POETIN ‘BAANBREKERS’ PLAVEIEN OP HET POESJKINPLEIN 03 NIEUWE WEGEN

weer met zijn allen de internationale vrouwendag. Een fijn

04

initiatief toch? Misschien wel, maar zolang er wel een vrouwendag bestaat, en geen mannendag, is dat het beste bewijs dat vrouwen blijkbaar nog altijd in een of andere probleemca-

Tegenstanders van kersvers president Poetin demonstreer-

Vacature interviewt ook deze week drie doortastende

tegorie thuishoren.

den maandag massaal in het centrum van Moskou.

‘baanbrekers’, die de bakens op hun werkterrein blijven

Kijk er de kranten van de voorbije weken maar op na. Catheri-

Guy Verhofstadt, voorzitter van de liberale fractie in het

verzetten. Vandaag een visionaire cyberfilosoof, hoofd-

ne De Bolle wordt als eerste vrouw benoemd als commissaris-

Europees Parlement, was erbij als waarnemer.

redacteur en ontwikkelingseconome.

generaal van de federale politie. Anita Harrewyn is de eerste vrouwelijke procureur-generaal van Gent. Het nieuws zit‘m er niet in dat er een nieuwe topper benoemd is, maar wel in het feit dat die topper een vrouw is. Een vrouw in een toppositie is en blijft helaas nog altijd een nieuwsfeit.

‘CONVERSATIEBEDRIJVEN’ GAAN BIJ WEST-VLAAMSE BEDRIJVEN KIJKEN IEDEREEN OVER DE TONG 13 VERDER DAN DE LANDSGRENZEN 14

“Zolang er wel een vrouwendag en geen mannendag bestaat, is dat het beste bewijs dat vrouwen blijkbaar nog altijd in een of andere probleemcategorie thuishoren” Tijd voor actie. Een jaar geleden riep eurocommissarisViviane Reding alle Europese bedrijven op om zich te engageren dat

Ieder bedrijf is af en toe onderwerp van gesprek, tenzij

Ze groeiden in omzet en/of in personeelbestand de voor-

ze de komende jaren meer vrouwen in hun raden van bestuur

het dringend moet sleutelen aan zijn imago. Het streefdoel

bije jaren, en de wereld is meer dan ooit hun speelterrein.

zouden opnemen. Slechts 24 bedrijven gingen in op de uitno-

voor elke organisatie, volgens marketingexpert Steven Van

Tien kmo’s met expansiedrang in de provincie West-Vlaan-

diging. We zijn nu een jaar later, en de Europese Commissie

Belleghem in zijn nieuwste boek: een bij iedereen gekend

deren, van windenergie tot sigaren.

is van plan om het probleem aan te pakken. Dat is nodig ook, want nog altijd is maar één op zeven bestuurders van grote

‘conversatiebedrijf’ worden, zoals bijvoorbeeld Studio 100.

Europese bedrijven vrouwelijk. Aan het tempo waarmee we nu vorderen, zullen pas binnen veertig jaar ongeveer evenveel vrouwen als mannen in raden van bestuur zitten. In dit debat wordt vaak het argument naar voren geschoven dat er niet genoeg capabele vrouwen zijn om zulke zware verantwoordelijkheden op zich te nemen. Dat is een drogreden. 60 procent van de universitairen die afstuderen zijn vrouwen. En net deze week publiceerden een reeks vooraanstaande

RUBRIEKEN SALARISWATCHER JUNKBOX PUBLIEKE OPINIE CIJFER COLUMN AN OLAERTS VACATURE.COM

Europese businessscholen een lijst van maar liefst 3.500 vrouwen die ‘board ready’ zijn. Keuze te over dus, en alweer een

17 18 18 18 19 19

Kijk verder in dit nummer voor boeiende uitdagingen bij:

Floris Billiet, online marketingmanager in Londen

MIVB, EDF Luminus, Fluxys, ING, Elia, Gouda Vuurvast

ABONNEES VAN DE TIJD, DE MORGEN, GAZET VAN ANTWERPEN EN HET LAATSTE NIEUWS ONTVANGEN VACATURE AUTOMATISCH BIJ HUN KRANT.

VMG-20120310_01_INHOUD.indd 1

excuus minder. Maar met al die kansen die zich aanbieden, mogen we ook niet onder de mat vegen dat te veel vrouwen – mét een hoog diploma en competenties te over – zich al te graag wegstoppen, en weglopen van dergelijke verantwoordelijkheden. Laten we dus die handschoen opnemen, en de kansen niet laten liggen.

laat ons uw mening weten op vacature.com/standpunt

8/03/12 18:37


002_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 20:53:35

2

VACATURE 10 MAART 2012


003_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 19:16:18

03 00

foto IMAGEGLoBE

Maandag van

Oud-premier Guy Verhofstadt reisde één dag na de verkiezing van Vladimir Poetin naar Moskou om er deel te nemen aan een grote protestbetoging. Hij wilde er als waarnemer op toezien dat de Russische overheid de 20.000 betogers vreedzaam liet demonstreren. Op de foto hieronder wordt hij geflankeerd door oppositiekopstukken Ilya Jashin en Michail Kasjanov.

Guy Verhofstadt liberaal fractievoorzitter in het Europees Parlement Vroeg in de ochtend land ik met een nacht-

De eerste oppositieleider die ik ontmoet is Gri-

Ik kom op het Poesjkinplein aan met de

vlucht uit Brussel in Moskou. Ik verbaas me erover

gori Javlinski van de liberale partij Jabloko. Hij mocht

vroegere eerste minister en huidig oppositieleider

hoe snel ik door de visumcontrole raak. Een week

van de kiescommissie niet deelnemen aan de verkie-

Michail Kasjanov. Ik zie Jan Balliauw van de VRT. Ik

geleden stond ik in Washington DC uren in de rij. De straten van Moskou zijn nog leeg en mijn medewerker en ik rijden vlot naar het Marriott-ho-

zingen; een oproep in het Europese Parlement kon

word naar het podium gebracht van waarop de or-

daar niets aan veranderen. Javlinski vertelt me dat het

ganisatoren de menigte toespreken. Het aantal aan-

belangrijker is om het politieke systeem in Rusland te

wezigen is overweldigend, net als de kou. Iemand

veranderen, dan te strijden tegen één persoon.

biedt me een trui aan en ik trek hem dankbaar aan, ondanks de opzichtige rode en witte kleuren.

tel. Ik haal eerst een paar uur slaap in, vooraleer aan een zware maandag te beginnen.

Mijn volgende vergadering is met Janez Lenarcic, directeur van de mensenrechtenafdeling

‘s Avonds dineer ik met de leden van de

Ik word gebeld door ‘De Ochtend’ (in Bel-

van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwer-

liberale partij PARNAS, in het restaurant van het

gië is het op dat moment half negen, nvdr). Ik ver-

king in Europa (OVSE). Voor Lenarcic is het zo klaar

Tsentralny Dom Literatorov, het Centrale Huis van

tel aan ontwakend Vlaanderen wat straks op mijn

als een klontje: er is sprake van grootschalige fraude.

de Schrijvers. We eten blini’s en drinken wodka. In

agenda staat en waarom het zo belangrijk is dat ik

Toch ziet hij een positieve mentaliteitsverandering

dit restaurant hangt de sfeer van de Sovjet-Unie van

hier vandaag ben. Meteen daarna springen we in

bij de Russische burgers. “Sinds de recente parle-

de eerste helft van de twintigste eeuw, de tijd van

de auto en rijden we naar het Poesjkinplein, waar

mentsverkiezingen lijkt het alsof ze meer interesse

schrijver Michael Boelgakov. Tegen middernacht

de demonstratie later vandaag zal plaatsvinden. Er

hebben in de politiek”, zegt hij.

kruip ik in bed. Binnen een paar uur vlieg ik terug naar Brussel, waar ik me bij aankomst zal moeten

zijn opmerkelijk veel agenten en militairen op de been. Het Café Poesjkin lijkt wel omsingeld. Het

Ik haast me naar de studio van de televisie-

interieur is als een vlucht terug in de tijd naar het

zender Echo Moskvy. Het interview duurt drie kwar-

einde van de 19e eeuw. Ik eet een croquette de veau

tier en verloopt gelukkig in het Engels. Uit een peiling

om krachten op te doen. De klassieke Russische

na afloop blijkt dat 83 procent van de kijkers het met

specialiteit smaakt heerlijk.

me eens is.

VMG-20120310_03_MAANDAGVAN.indd 3

reppen naar een persconferentie over Rusland.

Jan Stevens •

Het loon van een Europarlementslid

vacature.com/parlement

8/03/12 18:47


004_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 19:16:27

COVERSTORY

BAANBREKERS Vacature interviewt deze week nog drie ‘baanbrekers’, die de bakens op hun werkterrein blijven verzetten.

DEEL 2

1

NADIA EL-SAKKAF,

steunt met haar krant Yemen Times de revolutie in Jemen

2

MICHEL BAUWENS,

3

ESTHER DUFLO,

cyberfilosoof inspireert Vaticaan én Occupy-beweging met pleidooi voor opensourceeconomie M.I.T.-ontwikkelingseconome schrijft ‘businessboek van het jaar’ volgens Financial Times

VMG-20120310_04_COVERSTORY.indd 4

8/03/12 18:50


005_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 19:16:44

05

Nadia El-Sakkaf, hoofdredacteur van de Yemen Times, steunt de revolutie in haar land

foto Joseph BARRAK I Afp

Een kritische krant leiden in een streng islamitisch land als Jemen? Het is allesbehalve evident. Zeker niet als je een vrijgevochten vrouw bent, en het land ook nog eens in brand staat. Nadia El-Sakkaf, de 35-jarige hoofdredacteur van de Yemen Times: “Toen ik begon, waren er op de redactie weddenschappen over hoe lang ik het zou uithouden.” De tijden veranderen, haar land ook. “De opstand heeft geholpen, maar er is nog werk aan de winkel.”

El-Sakkaf slaakt een zucht. Ze klinkt een beetje

Yemen Times – ze was toen 29 – kreeg ze af te rekenen

moedeloos. De 35-jarige hoofdredacteur van Ye-

met een hoop weerstand. Van de buitenwereld, maar

men Times heeft een annus horribilis achter de

in de eerste plaats van mannen van haar eigen redac-

rug, waarbij alleen al de herinnering eraan zwaar

tie. “Er werden weddenschappen afgesloten over hoe

weegt. “Je moet je voorstellen hoe moeilijk het was

lang ik het zou uitzingen. Twee weken volgens som-

om te werken in Jemen. Je wordt wakker en vraagt

migen, anderen gokten op twee maanden. Er waren

je af of je op je werk gaat geraken. Kan mijn dochter

dus heel veel twijfels of ik het zou kunnen. Dat mijn

naar school? Zal er elektriciteit zijn? Zal ik een arti-

vader – Abdulaziz El-Sakkaf, een internationaal ge-

kel kunnen schrijven? Ik ben blij dat Jemen veran-

respecteerde mensenrechtenactivist, economist en

deringen doormaakt, maar de prijs die we moeten

journalist, nvdr – de krant gestart was, was een bij-

betalen is heel hoog. Egypte en Tunesië kregen hun

komend struikelblok. Dat was een loodzware erfenis.

revolutie in minder dan een maand, in Jemen duur-

Mijn vader was een heel belangrijke man, en ik werd

de de opstand veel langer. Bijna een jaar zelfs, want

zeker in het begin met hem vergeleken. Daarna was

we zijn er vandaag nog helemaal niet. President Ali

mijn broer Wadil in zijn voetstappen getreden. Dat

Abdullah Saleh is wel het land uit, maar daarmee

betekende dat de schaduw van twee mannen over

zijn we er nog niet (de verkiezing van nieuw presi-

mij hing. Ik moest dat overwinnen. En tonen dat ik

dent Abd Rabu Mansour Hadi vond pas plaats na

het kon. Het eerste jaar was om al die redenen heel

het interview, nvdr). Voor de krant was de opstand

zwaar. Het tweede jaar liep het veel beter. Dat was het

zwaar: de advertentie-inkomsten vielen weg en de

jaar van de erkenning. De Yemen Times en ik ontvin-

expats – een belangrijk deel van onze le zers – verlie-

gen in dat jaar, 2006, drie internationale prijzen. Toen

ten het land. We hadden het financieel heel moeilijk.

dacht ik: ‘In your face, kijk, ik heb het gedaan’.”

Het aantal pagina’s viel terug en we moesten mensen

Op dat moment had Nadia El-Sakkaf maar liefst de

ontslaan.”

helft van de redactie van Yemen Times op straat gezet. “O, heb je dat gehoord? (lacht) Niet dat ik als een

Loodzware erfenis

feministe wil klinken, maar het waren allemaal man-

Al moet gezegd dat El-Sakkaf het intussen een beetje

nen die ik ontsloeg. De oudere mannen konden niet

gewoon moet zijn om in moeilijke omstandigheden

aanvaarden dat een jonge vrouw de baas was. Ze

te werken. Toen ze in 2005 hoofdredacteur werd van

kwamen niet opdagen bij vergaderingen, ze wilden

...

Nadia El-Sakkaf, hoofdredacteur van de Yemen Times, hier terwijl ze een award in ontvangst neemt voor Arabische media die erin slagen hun onafhankelijkheid te bewaren: “Wij willen wegen op de beslissingnemers in ons land. We zijn een kritische waakhond voor het regime.”

VMG-20120310_04_COVERSTORY.indd 5

8/03/12 18:50


006_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 19:16:52

foto RV

COVERSTORY

Nadia El-Sakkaf, hoofdredacteur van de Engelstalige Yemen Times: “Toen ik begon, werden op de redactie weddenschappen afgesloten over hoe lang ik het zou uitzingen. Twee weken volgens sommigen, anderen gokten op twee maanden.”

... sommige opdrachten niet uitvoeren, … . Ik heb ze

nalist te zijn. Veel mensen die een opleiding journa-

punt”, zegt El-Sakkaf. “Wat doe je me t je pe rsoonlijke

vervangen door jonge mensen. Vrouwen vooral. We

listiek gekregen hebben, zijn vooringenomen. Ik was

gevoelens? Hoe zorg je ervoor dat je niet aangevallen

hadden geen enkele vrouwelijke journalist, moet je

in de eerste plaats een lezer toen ik hier aankwam.

wordt, of je e-mail gehackt, als je een bepaald verhaal

weten. Nu zijn er meer vrouwen dan mannen en ben

Daardoor kon ik beter zeggen: dit is interessant en

brengt? We hebben daar vaak over gediscussieerd op

ik de e nige die oude r is dan 30 jaar. Het is een veel

dit niet, dit artikel is te lang of te kort, … . Ik houd

de redactie, ook omdat de overheid niet naar beho-

gezondere omgeving. Iedereen zit op dezelfde golf-

enorm van deze job. Ik kan een verschil maken, ook

ren functioneerde. Het was heel moeilijk om hen in

lengte. Iedereen wil bijleren, nieuwe dingen doen.”

internationaal. Met de Yemen Times hebben we twee

beweging te krijgen, maar toch hebben we goede ar-

grote doelstellingen: een brug slaan tussen Jemen

tikels gebracht. Makkelijk was het niet, omdat de op-

Geen stereotype

en de rest van de wereld. We hopen dat mensen in

stand bij ons heel lang duurde. Het was bijna telkens

Al was het maar omdat amper 20 procent van de Je-

het Westen niet langer automatisch aan Al Qaeda en

voorpaginanieuws: de uitdaging was om andere ver-

menitische arbeidsmarkt uit vrouwen bestaat, vol-

onderdrukte vrouwen denken als ze de naam Jemen

halen te brengen, verhalen die mensen niet tot verve-

gens de statistieken. “En de meeste onder hen werken

horen. Tegelijk willen we we gen op de politiek en de

lens toe al gelezen hadden. We startten met een reeks

dan nog in de landbouw, publieke sector, gezondheid

beslissingnemers in ons land. We zijn een kritische

over ‘het menselijke gezicht van de revolutie’, waarin

en onderwijs. De arbeidsmarkt is heel rigide: vrou-

waakhond voor het regime.”

we mensen aan het woord lieten over wat ze doen,

wen kunnen amper of niet promoveren in hun job.

In Jemen is dat allesbehalve evident. Er zijn heel wei-

wie ze zijn... Zo kreeg de wereld een zicht op hoe de

Journalistiek is ook nog eens iets nieuws voor vrou-

nig objectieve dagbladen in het land, en Yemen Times

omwenteling bij ons verliep.”

wen. Met alle gevolgen van dien. Sommige families

is dan ook nog eens het enige Engelstalige. “We heb-

staan niet toe dat een vrouw het beroep uitoefent, an-

ben meermaals invloedrijke artikels gepubliceerd.

Geen olie zoals Libië

deren bekijken hen als makkelijke vrouwen, omdat ze

Die aanleiding gaven tot parlementaire commissies

El-Sakkaf haalde het al aan: de revolutie verliep in

met veel mensen in contact komen. Ik heb het geluk

en onderzoeken, of waarnaar internationale men-

Jemen bijlange na niet zo stormachtig als in Egypte

gehad dat mijn vader de krant gesticht had, anders

senrechtenrapporten verwezen. Niet dat het altijd

en Tunesië. “In Jemen was het niet echt een revolu-

zou ik wellicht nooit op deze positie beland zijn. Ik

makkelijk werken was. Van de ministeries kregen we

tie, maar eerder een opstand. Het duurde allemaal

ben niet in een doorsnee familie opgegroeid en ik ben

vaak geen informatie. “Maak dat je wegkomt”, kregen

wat langer, maar achteraf bekeken was de revolutie

al helemaal geen stereotiepe Jemenitische vrouw. An-

onze journalisten meer dan eens te horen. We waren

in Egypte niet zo volwassen als gedacht. Het bleek

ders was ik wellicht al op mijn achttiende getrouwd

niet vriendelijk genoeg voor het regime. Maar we

niet te zijn wat de Egyptenaren verwacht of gehoopt

en had je nooit iets van mij gehoord.”

kregen onze informatie toch. Overigens werden jour-

hadden. In Jemen hebben we een overeenkomst be-

Nadia Al-Sakkaf deed wel meer dingen die in het

nalisten van Arabischtalige kranten nog meer tegen-

reikt met het regime. De top vertrok en we kregen

conservatieve Jemen ongewoon zijn. Ze volgde een

gewerkt. Zij werden lastig gevallen en aangevallen. Ik

een regering die voor de helft uit oppositieleden

opleiding it-ingenieur in India en behaalde een mas-

kreeg hoogstens een telefoontje waarin ze ze iden dat

bestaat. Geen volkomen succesverhaal, maar voor

ter in management information system. “Ja, en kijk

onze artikels hen niet bevielen, maar ik trok me daar

een tribale, laag opgeleide samenleving als de onze is het wellicht de beste oplossing. We hebben geen

waar ik nu beland ben”, lacht ze. “Ik heb een totaal

niets van aan.”

andere achtergrond dan de meeste andere mensen

El Sakkafs krant stond tijdens de opstand voor moei-

olie, zoals Libië: we moesten er dus niet op rekenen

in dit vak, maar ik heb veel cursussen gevolgd en on-

lijke keuzes. Hoe moest ze berichten over wat er ge-

dat ze ons te hulp schoten.”

the-job training gekregen. Mijn ongewone opleiding

beurde? En hoe houd je activisme e n journalistie k van

De krant heeft een bijzondere plaats in het land. De

heeft me volgens mij geholpen om een betere jour-

elkaar gescheiden? “Vooral dat laatste was een heikel

Yemen Times is een Engelstalige krant, in een land

VMG-20120310_04_COVERSTORY.indd 6

8/03/12 18:50


007_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 19:17:06

077

dat geplaagd wordt door analfabetisme. Hoe moeilijk is het om in die omstandigheden impact te

Belgisch cyberfilosoof Michel Bauwens predikt de opensourcerevolutie

hebben? “Tot vorig jaar zou ik je geantwoord hebben dat we enkel politici, diplomaten en expats bereiken, maar nu niet meer. Toen de buitenlanders vorig jaar vertrokken, zakte onze verkoop met een derde terug. Dat betekent dat twee derde van onze lezers Jemenieten zijn: zakenmensen, studenten, politici, … . Maar we hebben ook onze lessen getrokken uit vorig jaar. We mogen niet alles op één

Zowel paus Benedictus XVI als de Occupy-beweging zijn fan van de Belgische cyberfilosoof Michel Bauwens en zijn ideeën voor een opensource-economie, zonder auteursrecht en patenten. “Ofwel kiezen we er nu zelf bewust voor, ofwel wachten we tot we geen andere keuze meer hebben en het water ons aan de lippen staat.”

paard verwedden. We zijn in januari gestart met een Arabische versie van Yemen Times, die twee

In mei 2008 werd de in Thailand wonende Belg Michel Bauwens

keer per maand verschijnt als bijlage. We willen

(53) door het Vaticaan uitgenodigd om voor de paus en zijn con-

nieuwe lezers bereiken en nieuwe markten pol-

fraters een uiteenzetting te geven over Bauwens’ stokpaardje:

sen. Binnenkort starten we ook een radiozender,

‘peer-to-peer’. Eind vorig jaar gaf Bauwens bij de Occupy-bewe-

Yemenna (vertaald: ‘Ons Jemen’). Tegen maart

ging in New York en Londen fel bejubelde lezingen over hetzelf-

willen we de eerste onafhankelijke FM-radio in

de onderwerp. Zowel het Vaticaan als Occupy zien brood in zijn

Jemen zijn. Met dezelfde rol als de krant: een kri-

gloedvolle pleidooi voor een opensource-economie, waarin ons

tische waakhond zijn.”

kapitalistische systeem gecorrigeerd wordt door peer-to-peernet-

Of ze nu gelukkiger is met het beeld dat het Wes-

werken, netwerken zonder ‘centraal commando’ waarin gelijkge-

ten heeft van haar land? “Ik denk dat het al verbe-

zinde individuen aan collectieve projecten werken.

terd is, ja. Maar nog te vaak herkauwen westerse

Michel Bauwens

De mosterd voor zijn opensource-gemeenschapsmodel haalt

media de vooroordelen. Wij waren de eerste krant

Bauwens bij het internet. Dat is niet zo verwonderlijk, want in

die het verhaal bracht over het 9-jarig meisje dat

de vroege jaren negentig werkte hij bij British Petroleum als ‘cy-

uitgehuwelijkt werd en daarna scheidde. In het

brarian’ aan een van de eerste virtuele informatiecentra op het

Westen werd daar een film van gemaakt. Er werd

wereldwijde web. Later was hij als internetondernemer actief en

een boek over uitgebracht dat in 14 talen vertaald

stampte hij twee dotcombedrijven uit de grond die hij met suc-

werd, stel je voor. Ik kan je evengoed gruwelijke

ces doorverkocht. Hij was hoofdredacteur van het allereerste Eu-

verhalen vertellen van meisjes in Frankrijk en

ropese cybertijdschrift ‘Wave’, en strategisch manager e-business

Duitsland die verkracht werden door hun vader,

voor Belgacom.

maar daar is geen boek over gemaakt. Waarom?

Vandaag leidt hij vanuit zijn Thaise thuisstad Chiang Mai de Foun-

Omdat het niet inspeelt op vooroordelen. Maar

dation for Peer-to-Peer Alternatives en de Commons Strategies

goed: de opstand heeft geholpen. De perceptie

Group. Een van zijn grote voorbeelden is de Amerikaanse politico-

is veranderd. Al is er nog werk aan de winkel.”

loge Elinor Ostrom die in 2009 de Nobelprijs voor Economie won

Dominique Soenens •

met haar onderzoek naar het beheer van duurzame, collectieve

...

VMG-20120310_04_COVERSTORY.indd 7

8/03/12 18:50


008_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 19:17:19

COVERSTORY

... goederen. Zij bestudeerde hoe gemeenschappen samenwerken om collectieve goederen als bossen of visgronden te beheren en toonde aan dat mensen niet vanuit hebzucht handelen, maar meestal voor het collectief belang kiezen.

Bij peer-to-peer denk ik spontaan aan Napster, het softwareprogramma dat eind jaren negentig aan de basis lag van het illegaal downloaden en de muziekindustrie voorgoed veranderde. Michel Bauwens: “Napster heeft met zijn filesharing-programma het begrip ‘peer-to-peer’ bekend gemaakt bij het grote publiek. De basisidee van peer-to-peer is dat het internet een netwerk is van computers die met elkaar kunnen communiceren zonder dat ze daarvoor toestemming moeten vragen aan een centrale server. Napster paste dat principe toe op muziek; ik geef er een sociale invulling aan. Alle computers overal ter wereld zijn met elkaar verbonden, waardoor mensen direct met elkaar in contact kunnen komen om samen dingen te ondernemen. Vóór het internet was dat alleen maar mogelijk op kleine schaal met mensen die je fysiek kende. Nu kun je vanuit je huiskamer wereldwijd met wildvreemden projecten opzetten. Heb je al gehoord van de Wikispeed? Dat is een energiezuinige

Michel Bauwens, predikant van de peer-to-peerbeweging, over een nieuwe manier van consumeren: “Na de boormachine? Volgens studies zal je dat ding in je hele leven niet meer dan 13 minuten gebruiken. Een enorme verspilling, tenzij je die

auto die via virtuele samenwerking op het internet op drie maanden tijd ontwikkeld werd. Je kan hem nu online bestellen; hij is getest op veiligheid en

leen zal dat stukje software wel later voor iedereen

klein beetje innovatie dat daar nog rest, gaat naar de bestrijding van ziektes voor de superrijken. Bij

kreeg vijf sterren. De productie van de Wikispeed

beschikbaar blijven. Bedrijven werken in ‘co-ope-

is het resultaat van peer-to-peer. Zoiets kan alleen

tition’ ofte ‘cooperative competition’, omdat ze zo

peer-to-peer en opensource draait alles rond ge-

maar lukken als mensen op een totaal andere ma-

dubbel werk vermijden. Ondernemingen die parti-

meenschappelijke innovatie

nier over eigendom gaan nadenken. Want waarom

ciperen aan een gemeenschappelijk doel, genieten

beschikbaar is en waar talloos veel bedrijven uit

zou jij gratis meewerken aan de ontwikkeling van

automatisch van alle vooruitgang die hun partners

kunnen putten en groeien. In Europa is alle geo-

de Wikispeed als achteraf iemand het eigendoms-

ook maken.”

grafische informatie in hande n van een paar grote

recht claimt en de auto privatiseert? De belangrijk-

die

voor iedereen

ondernemingen die krampachtig hun intellectuele

project en kunnen de deelnemers er met hun eigen

Apple is verwikkeld in een nietsontziende patentoorlog met de opensourcesoftware Android van Google. In een opensource-economie is zo’n patentenstrijd ondenkbaar?

bedrijfjes zelf ook nog eens geld aan verdienen. Een

“Intellectuele eigendom houdt innovatie tegen: hoe

van de mooiste voorbeelden is de opensource be-

meer patenten er zijn, hoe trager de vernieuwing

sturingssoftware

Linux. Computergigant IBM ge-

verloopt. Mastodontondernemingen gebruiken ze

Hoe schakel je in een opensource-economie de menselijke karaktertrek hebzucht uit?

bruikt Linux voor zijn interne infrastructuur maar

als wapen om kleine bedrijven buitenspel te zetten.

“Dat hoeft niet, want bij peer-to-peernetwerken

draagt ook zelf bij tot de verdere ontwikkeling van

Wat niet wil zeggen dat patenten totaal overbodig

ontwikkel je een sociaal systeem waarin de indivi-

de software. IBM zal Linux nooit privatiseren, om-

zijn, maar de laatste jaren is het hele beleid rond

duele motivatie afgestemd wordt op het collectieve

dat ze ze lf geld blijven verdienen door hun afgeleide

auteursrecht ontspoord. In het Verenigd Koninkrijk

belang. Er zijn 101 redenen te verzinnen waarom

producten en consulting- en trainingprogramma’s.”

wou men het copyright opvoeren tot 99 jaar na de

mensen onbezoldigd meeschrijven aan Wikipedia.

ste voorwaarde bij peer-to-peer is dat het object of het project waaraan verschillende mensen samen werken, in de gemeenschappelijke pot blijft. Zo kan iedereen bijdragen aan de ontwikkeling van het

eigendom bewaken; in Amerika is er een open geografische informatiedatabank waar onder andere Google gebruik van maakt. Uit die vrij toegankelijke geografische informatie is een enorme industrie gegroeid die uitsluitend toegevoegde waarde creëert.”

publicatie van een geschreven werk. Dat is natuur-

Misschien wil je je eigen kennis verruimen, je eigen

lijk absurd, want zo krijgt een bedrijf als Walt Disney

reputatie of die van anderen opbouwen of bescher-

voor 99 jaar een monopolie op verhalen die het van

men of wie weet, misschien zijn je motieven zelfs

de gebroeders Grimm gestolen heeft.”

hebzuchtig van aard en wil je er op een of andere

In peer-to-peernetwerken werken bedrijven of mensen gratis samen aan één groot project en verdienen ze geld door de innovatieve producten die ze van dat project afleiden?

“Een traditioneel bedrijf als Microsoft bezit een

manier later ooit munt uit slaan. De ware reden

intellectueel monopolie, maakt daardoor super-

waarom IBM meewerkt aan Linux is dat ze geld

“Ja, al hoeft niet alle werk aan het basisproject gratis

winsten en weert andere spelers uit de sector. Het

willen besparen en verdienen. In een opensource-

te zijn. Zo kan een informaticus wel betaald worden

gevolg is dat alle innovatie verdwijnt. Dat merk je

economie wordt hebzucht dus niet uitgeschakeld,

om een stukje software voor Linux te schrijven, al-

nu ook heel goed in de farmaceutische wereld: het

maar wel ingekapseld.”

VMG-20120310_04_COVERSTORY.indd 8

8/03/12 18:50

c m


e e

009_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 19:17:30

foto phIlIppe VAnDenBRoecK

09

“een bedrijf als Microsoft bezit een intellectueel monopolie, maakt daardoor superwinsten en weert andere spelers uit de sector. het gevolg is dat alle innovatie verdwijnt. Dat merk je nu al heel goed in de farmaceutische wereld.” Cyberfilosoof Michel Bauwens

crisis van 2008 zijn sommige gemeenschappen spontaan huishoudelijke apparaten gaan delen. Heb jij thuis een elektrische machine met anderen deelt.”

man introduceerde in 2010 met haar boek What’s

Dankzij de crisis ziet de toekomst er rooskleurig uit?

in de nieuwe systemen de controle altijd achteraf

mine is yours het principe van ‘collaborative con-

“Er zijn twee toekomstscenario’s mogelijk: in het

gebeurt. In een traditioneel mediabedrijf moet je als

sumption’. Volgens haar zitten we middenin een

beste geval zien progressieve politici het nut van

journalist eerst de toestemming van de hoofdredac-

revolutie waarin bewuste mensen de ik-cultuur

peer-to-peer en opensource in en gaan ze die ook

teur krijgen om ergens aan te werken. Bij Wikipedia

van overconsumptie omkeren naar een wij-cultuur

stimuleren. In het slechtste geval gebeurt er in eer-

en bij andere open software controleren de door de

waar persoonlijk bezit in dienst staat van het col-

ste instantie niets en nemen de energie-, klimaat-,

gemeenschap aanvaarde admins, editors of main-

lectief. Na de crisis van 2008 zijn gemeenschap-

water- en voedselproblemen alleen maar toe. Maar

tainers het werk achteraf. Iedereen heeft het het

pen in sommige wijken spontaan huishoudelijke

hoe groter die economische en sociale problemen

recht om me e te doe n; de kwalite itscontrole komt

apparaten gaan delen met elkaar. Heb jij thuis een

worden, hoe meer nood er zal zijn aan een ver-

later. Het gevolg is dat veel meer mensen bijdragen

elektrische boormachine? Volgens een studie zal

schuiving naar peer-to-peer. Mensen die minder

kunnen leveren, waardoor de kans toeneemt dat er

je dat ding in je hele leven niet meer dan dertien

verdienen, zullen zelf op zoek gaan naar manieren

iets waardevols overblijft.”

minuten gebruiken. Dat is dus een enorme verspil-

om hun levensstandaard te beschermen. Bijna au-

ling, tenzij je die machine ook met anderen gaat

tomatisch komen ze dan uit bij samenwerken, bij

“Het grote verschil tussen een opensource-net-

consumeerd. De Amerikaanse auteur Rachel Bots-

werkeconomie en de traditionele economie, is dat

Zal de opensource-economie vanzelf verder groeien en bloeien of heeft ze een revolutie nodig?

delen. Collaborative consumption is geniaal in zijn

samen dingen ondernemen, want dat is goedkoper

eenvoud: mensen uit een wijk bouwen samen een

en efficiënter (denk bijvoorbeeld aan het autodelen

website waarop ze invullen wat voor toestellen ze

dat in opmars is in de grote steden, nvdr). We zullen

“In de VS vertegenwoordigt de opensource-econo-

allemaal bezitten. Jij hebt een boormachine, ik heb

gewoon niet anders kunnen dan ons kapitalistisch

mie nu al een zesde van het BNP. Het grootste deel

een grasmaaier en de overbuur heeft een hakse-

systeem navigeren in de richting van een opensour-

van de Chinese economie is opensource: westerse

laar. Jij hoeft geen grasmaaier meer te kopen, want

ce-economie. Ofwel nemen we nu zelf het heft in

bedrijven die in China willen investeren, zijn ver-

je gebruikt gewoon de mijne. Hoe grote r de crisis

handen, ofwel wachten we tot het water ons aan de

plicht om hun industriële informatie te delen met

wordt, hoe meer dit soort van collectieve systemen

lippen staat.”

de Chine zen. China hanteert voor buitenlandse in-

zal ontstaan.”

Jan Stevens •

vesteerders een onversneden opensourcestrategie die het land geen windeieren legt. De opensourceeconomie is geen vervanger van het kapitalisme, maar een duurzame variant die gemeenschappen meer autonomie geeft.” “In een opensource-economie wordt er niet alleen op een andere manier geproduceerd, maar ook ge-

VMG-20120310_04_COVERSTORY.indd 9

ook websitebouwpakket Drupal van de Belg Dries Buytaert is opensource vacature.com/drupal

8/03/12 18:50


te on-

COVERSTORY

Ontwikkelingseconome Esther Duflo schreef ‘businessboek van het jaar’ volgens Financial Times Het pragmatische optimisme van Esther Duflo krijgt internationaal weerklank. Deze Franse econome en MIT-professor legt haar oor te luisteren bij de arme mensen zelf, omdat ze de logica van de armoede wil begrijpen. Geen ingewikkelde theorieën over ontwikkeling, maar concrete antwoorden op concrete problemen. Met die nieuwe visie op ontwikkelingshulp haalde ze in bladen als ‘Time’ en ‘Foreign Policy’ de voorbije jaren keer op keer het lijstje van invloedrijkste wereldburgers. Esther Duflo (39), die in 2010 een eredoctoraat in

de ontwikkelingslanden de verantwoordelijken be-

Louvain-la-Neuve (UCL) ontving, is nu al een grote

invloed werden. Maar toen rezen er problemen met

dame. Het Amerikaanse blad Time noe mde de Fran-

leningen in Ethiopië, Nicaragua en Bangladesh en

se ontwikkelingseconome verleden jaar een van de

werd microfinanciering plots de baarlijke duivel.

honderd invloedrijkste mensen ter wereld, the Eco-

Die twee houdingen zijn extreem en verkeerd.”

nomist voerde haar op als één van de 8 allerbeste

Lab (J-PAL) op. Met J-PAL bestuderen ze armoede

In het boek ‘Arm en kansrijk’, dat u samen met Abhijit Banerjee schreef, noemt u de microkredieten een stap in de goede richting, maar geen manier om tot grotere bedrijven te komen. Het boek is door de Financial Times uitgeroepen tot het businessboek van 2011.

en voeren ze concrete acties.

(lacht) “Heel verrassend want het is natuurlijk geen

jonge economen en magazine Foreign Policy rekent haar tot de top-100 van de beste intellectuelen wereldwijd. Ze studeerde in Frankrijk, doctoreerde aan de prestigieuze Amerikaanse technologie-universiteit M.I.T. en richtte daar in 2003 samen met professor Abhijit Banerjee het Abdul Latif Jameel Poverty

Eerdere studies hadden uitgewezen dat Keniaanse

echt zakenboek. In ‘Arm en kansrijk’ brengen we ons

kinderen die twee jaar ontwormingspillen toege-

onderzoek van vijftien jaar bijeen. Daarnaast is het

diend gekregen hadden, langer naar school gingen

gebaseerd op honderden contacten en verhalen van

en later meer verdienden dan kinderen die slechts

andere economen, ngo’s, activisten, bureaucraten

een jaar die pillen kregen. Daarom lanceerde het

en microfinanciers. Het boek heeft een brede dis-

duo in 2007 samen met econoom Michael Kremer

cussie op gang gebracht. Zeker in India hebben ook

het initiatief ‘DewormTheWorld.org’.

politici gereageerd.”

Esther Duflo: “Dat idee heeft zijn weg gevonden. Al-

foto DAVID BARon

beids-

010_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 19:17:43

een project in het Indische Rajasthan dat het trainen van politieagenten snel tot betere resultaten leidt.

leen al in de Indische deelstaat Bihar zijn intussen

Gaan ze er dan mee aan de slag?

Op basis van onze bevindingen heeft de overheid

14 miljoen kinderen behandeld. Een goed voorbeeld

“In mijn ogen, niet genoeg. Vele programma’s gericht

zwaar geïnvesteerd in een betere politieopleiding.”

van een onderwerp dat nog niet op tafel lag, maar

op de armen missen hun doel omdat ze niet genoeg

waarvan wij het belang konden aangeven. Ook de

doordacht zijn. Zo’n programma ontstaat dikwijls

media kunnen hier een rol spelen.”

na een verkiezing: iemand wil zijn daadkracht be-

enkele jaren geleden voorgesteld als dé oplossing

U merkt dus niet direct beterschap?

voor het armoedeprobleem in de wereld. De media

“Het boek is nog te jong om al veel resultaten te zien.

In tegenstelling tot de klassieke economie die vanuit beschikbare statistieken vertrekt, organiseert u sociale experimenten. U gelooft niet in een grote ontwikkelingstheorie, maar sleutelt eerder aan heel concrete situaties die elk een andere oplossing vereisen. Komt u zo in conflict met economen van de oude school?

reageerden daar zo extreem positief op, dat ook in

Maar hier en daar beweegt wat. Zo ontdekten we in

“Niet echt. Er zijn altijd economen geweest die

wijzen en is gehaast om resultaten te tonen. Meestal

Wat voor rol?

mislukt dat. Dikwijls zoeken ze een probleem voor

Duflo: “Ze zouden wat rustiger moeten reageren op

hun oplossing.”

elk nieuw idee. Neem de microkredieten. Die werden

VMG-20120310_04_COVERSTORY.indd 10

8/03/12 18:50


011_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 19:17:57

11

“Bij mij begon dat al heel jong. Ik was een grote fan van moeder Theresa en ging helemaal op in de ‘We are the World’-stroming (beweging, genoemd naar de gelijknamige single, die midden jaren tachtig de honger in Afrika de wereld uit wilde helpen en daarvoor miljoenen inzamelde, nvdr). Mijn moeder hielp als kinderarts overal ter wereld oorlogsslachtoffers. In ons linkse, protestantse gezin was het heel normaal dat ik bij de scouts ging. We deelden koeken en koffie uit aan de daklozen van Parijs.” “Op mijn 18e trok ik naar Madagascar om er een zomer vrijwilligerswerk te doen. Daar gingen mijn ogen open. De ontwikkelingsorganisatie waarvoor ik werkte, zocht praktische oplossingen, zoals de bouw van een opslagplaats voor rijst.” Econome Esther Duflo, hier in India met coauteur Abhijit Banerjee: “Armen zijn geen heiligen. Ze spenderen soms geld aan nutteloze dingen als drank, tabak en een tv-toestel. Die maken ook hun leven minder saai.”

Multinationale ondernemingen zoals Unilever hebben de armen inmiddels ontdekt als consumenten: ze verkopen nu kleine porties shampoo in plaats van hele flessen. Is dat een goede zaak? “Natuurlijk, producten zoals zeep en shampoo die vroeger te duur waren voor de allerarmsten, zijn nu vlotter beschikbaar. En dat geldt ook voor andere producten: zo heeft voedingsgigant Danone in Indonesië een bijzonder voedzaam poeder voor kinderen op de markt gebracht. Excellent. En sinds 1983

veldwerk deden. Wel pakken armoedespecialisten

kunnen identificeren, kunnen we het meestal ook

levert Tata Salt zuiver zout aan Indiase huishoudens,

dikwijls uit met grote theorieën (nvdr: zij verwijst

oplossen, stap voor stap. Dat klinkt niet glorieus,

wat bij lokale verdelers niet altijd het geval was.”

hier onder meer naar Jeffrey Sachs). Die wonderop-

maar het leidt wel tot iets. We moeten accepteren

“Maar we weten al dat dit niet werkt voor alle pro-

lossingen bleken in de praktijk lang niet zo miracu-

dat er geen knop bestaat om armoede in één klap

ducten. De allerarmsten willen, bijvoorbeeld, geen

leus. Om iets te bereiken moeten we stoppen met

definitief uit te roeien.”

cent besteden aan chloortabletten die besmet water drinkbaar maken. Nochtans sterven er jaarlijks zo-

arme mensen te karikaturiseren en een poging doen

wat twee miljoen kinderen voor hun vijfde levens-

Zij spenderen soms geld aan nutteloze dingen als

Bent u een idealist of gewoon heel nieuwsgierig? Waarom doet u dit onderzoek?

hun leven echt te begrijpen, in al zijn complexiteit en rijkdom. Net zoals wij zijn armen geen heiligen.

jaar aan diarree, grotendeels veroorzaakt door besmet water. Voor honderd dollar aan chloortabletten

drank, tabak en een televisietoestel. Die maken ook

“Ik ken geen ander probleem dat motiverender is.

per huishouden zouden die kinderen in leven blij-

hun leven minder saai.”

Mijn collega, Nobelprijswinnaar Robert Lucas, vindt

ven. Hier moet de overheid instappen om het ont-

“Sommige dingen functioneren niet zo goed, zonder

dat eens je dit probleem begint te tackelen, het de

smettingsmiddel vlot beschikbaar te maken en te

dat we daar een concrete reden voor kunnen aanwij-

moeite niet meer loont om nog aan iets anders te

subsidiëren. Wij denken hier aan een pompje naast

zen. Als we dat probleem op het lokale niveau juist

denken.”

elke openbare waterpomp.”

VMG-20120310_04_COVERSTORY.indd 11

...

8/03/12 19:15


012_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 19:18:03

FOTO J-PAl

COVERSTORY

Ontwikkelingseconome Esther Duflo is niet bang van controversiële uitspraken: “Hoe slecht de werkomstandigheden bij Chinese onderaannemers van Apple in onze ogen ook zijn, in deze landen mag je dat ‘goede banen’ noemen. (…) Ik zou het verdwijnen van die banen een echt verlies vinden. ”

... Apple geeft toe dat er problemen zijn met de arbeidstoestanden in onder andere de fabrieken van onderaannemers Foxconn en Wintek. Blijkt dat het bedrijf al langer wist dat ongeveer de helft van zijn leveranciers de regels overtrad. Wat denkt u dan?

na nooit door tot middelgrote, laat staan grote, ondernemingen. Hoe komt dat toch?”

U vreest dat de wereldwijde ‘war for talent’ het probleem van onderwijs van slechte kwaliteit nog zal verscherpen?

kelingslanden, wordt met dit probleem gecon-

U beschrijft hoe mensen uit het platteland die zich permanent in de stad vestigen, er duidelijk op vooruit gaan. Wat niet geldt voor tijdelijke arbeidsmigranten die telkens terugkeren naar hun dorp. Zijn de steden in de Derde Wereld al niet overvol?

fronteerd. Hoe slecht de omstandigheden voor

“Zo zien wij dat, maar in feite migreren er nog

Het secundaire onderwijs wordt er duur. Mis-

deze arbeiders in onze ogen ook zijn, in deze

te weinig mensen naar de steden. Wie in zijn

schien kan onderwijs op afstand een oplossing

landen mag je dat ‘goede banen’ noemen. Ze

dorp blijft, heeft weinig of niets om handen.

bieden. Maar voorlopig is die formule onvol-

kunnen verbeterd worden, maar vandaag zou ik

In de stad vinden ze een job, consumeren ze

doende getest.” Erik Verreet •

het verdwijnen van die banen een echt verlies

meer en hebben ze het beter. Natuurlijk moe-

vinden.”

ten de steden die instroom veel beter opvangen.

“Niet alleen elektronicabedrijven, maar ieder bedrijf dat iets laat produceren in de ontwik-

“Wij onderzochten de ‘maquilladores’, de

fa-

Daarvoor moet hun infrastructuur verbeteren:

brieken in Mexico aan de Amerikaanse grens

betere wegen voorzien, en dito scholen, water,

met een affreuze reputatie. Wel, die be zorgen

riolen, … “

ongeschoolde vrouwen daar een stabiel werk en inkomen. We konden het resultaat meten: hun kinderen werden even groot als een normaal Westers kind, terwijl een gemiddeld Mexicaans kind veel kleiner blijft. Die ‘slechte’ banen zijn voor deze armen een bron van hoop. Dat vooruitzicht op een stabiel inkomen maakt het verschil tussen armen en middenklasse.”

In India heeft 95 procent van de kinderen een school op wandelafstand. Toch blijven ze grotendeels ongeletterd. De redenen zijn bekend: hun leraars geven geen les, de kinderen leren niets bij en hun ouders geven het te snel op. Hoe kan het beter?

“In het middelbaar onderwijs zijn er verstandige leraars nodig, zeker in snelgroeiende landen. Daar kunnen intelligente jongeren ook kiezen voor informatica- of managementbanen, vaak zelfs in het buitenland. Die spanning komt nu al in India en in delen van Afrika boven water.

n

Esther Duflo en Abhijit V. Banerjee, Arm en kansrijk, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2011, 320 blz., 22,95 euro

“In onze ogen liggen de prioriteiten verkeerd.

Hoe kunnen er meer van dat soort jobs bijkomen?

Iedereen in het schoolsysteem concentreert er

“Regeringen kennen dit probleem maar nie-

gestoomd voor de toelatingsexamens voor de

mand heeft een zinnig antwoord op die vraag.

universiteiten. De andere leerlingen worden aan

zich op de beste leerlingen. Die worden klaar-

We begrijpen nog steeds niet wat de echte hin-

hun lot overgelaten. Ze zijn verstandig genoeg,

derpalen zijn om industrieën uit de grond te

maar missen steun om te studeren. Die krijgen

stampen in de ontwikkelingslanden. Het krioelt

ze noch op school, noch thuis. Men verkwist ta-

er van de familiebedrijfjes maar die groeien bij-

lent op grote schaal.”

VMG-20120310_04_COVERSTORY.indd 12

lees de succesverhalen van de ‘baanbrekers’ van vorige week op Vacature.com/baanbrekers

8/03/12 18:50


013_GPV2QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 21:50:04

13 GESPOT IN DEZE RUBRIEK GAAN WE OP ZOEK NAAR NIEUWE GADGETS EN TRENDS OP DE WERKVLOER

Voor welk soort bedrijf werkt u? Mensen zijn de belangrijkste vorm van conversaties, lezen we in ‘De Conversation Company’, het jongste boek van marketingexpert Steven Van Belleghem. Gemiddeld genomen is 28 procent van de klanten van uw bedrijf heel tevreden over de diensten, maar spreekt daar met niemand over. Net zoals veel trotse collega’s hun mening niet delen. Zowat 66 procent van de werknemers zijn trots op hun job. De meesten zouden heel graag informatie delen over hun werkgever, maar slechts 20 procent deelt die

Wat sollicitaties en speeddates gemeen hebben Het lijkt de vraag van 1 miljoen: hoe kan u voor die droomjob tientallen andere kandidaten de loef afsteken en de baan in de wacht slepen? Tip: concentreer u vooral op de eerste minuten van uw sollicitatiegesprek, want die blijken cruciaal.

ook effectief. Die gesprekken kunnen dus zowel intern als extern zijn. Door deze twee bronnen van discours te combineren komen we tot vier types van bedrijven:

Een onderzoeksteam van de universiteit van Texas analyseerde de interviews van 135 kandidaten. De kandi-

+

daat werd telkens geanalyseerd bij aanvang van het gesprek enerzijds, en helemaal op het eind anderzijds. De bevindingen bleken sterk overeen te stemmen. Zelfs als de interviewer zijn gesprek heel erg structureert, blijft de

CONVERSATIES VAN INTERNE BETROKKENEN

TROTSE BEDRIJVEN

CONVERSATIEBEDRIJVEN

eerste indruk het allerbelangrijkst. Het gaat daarbij niet alleen om voorkomen, maar ook om de eerste antwoorden. Alles wat u na de inleidende minuten vertelt, heeft meestal amper invloed op het eindoordeel. De onderzoekers ontdekten dat eerste indrukken sterk verband hielden met de mate van openheid van de geinterviewde. Ook of de kandidaat emotioneel stabiel, aangenaam en nauwgezet is, wordt sterk beïnvloed door de eerste indruk die diegene nalaat. De laatste

SAAIE BEDRIJVEN

AANBEDEN BEDRIJVEN

eigenschap wordt over het algemeen geassocieerd met het beter uitvoeren van een job en doet, menen de onderzoekers, ook andere kwaliteiten als werkethiek en resultaatgerichtheid vermoeden. Volgens de studie zijn al deze factoren bepalend voor de eindevaluatie. Maar

-

+

CONVERSATIES VAN EXTERNE BETROKKENEN

voor inschatting van deze eigenschappen grijpen interviewers dus vooral terug naar hun eerste indruk van de kandidaten. To ch moeten sollicitanten niet meteen in paniek raken.

SAAIE BEDRIJVEN: praat niemand over.

AANBEDEN BEDRIJVEN: klanten zijn dol op deze

Hij of zij wordt, volgens de wetenschappers, beoor-

Als uw organisatie in dit kwadrant valt, is dat

bedrijven. Het ultieme voorbeeld hiervan is Apple, maar

deeld op relevante eigenschappen. Maar

een drama. “Vaak wordt van overheidsbedrij-

ook bijvoorbeeld Google en Amazon. Belgisch voorbeeld is

de sollicitant moet wel in de gaten

ven gezegd dat ze per definitie hier terechtko-

telecomoperator Mobile Vikings, dat leeft van conversaties

houden dat hij zijn kwaliteiten

men. Al klopt dat niet echt. Het voorbeeld van

van zijn klanten.

dat”, vindt Van Belleghem.

en troeven, nodig voor de job, vrij snel te berde brengt. Ge-

de overheidsdienst Sociale Zekerheid bewijst CONVERSATIEBEDRIJVEN: de ideale mix van interne

beurt dat niet in de eerste

en externe conversaties. Amerikaanse bedrijven zoals

minuten, dan rest de kan-

TROTSE BEDRIJVEN: hier vormen de

schoenenwinkel Zappos, multimediawinkel Best Buy en lucht-

didaat weinig kans om het

medewerkers de belangrijkste vorm van con-

vaartmaatschappij Southwest Airlines bevinden zich in dit

oordeel van de rekruteer-

versatie. Bedrijven in een nichesector, zoals

kwadrant. In ons land rekenen we Schoenen Torfs en Studio

ders alsnog te beïnvloeden.

reclamebureaus, horen daar vaak bij.

100 tot deze categorie.

U neemt dus voor een volgend gesprek best geen al te afwach-

Download exclusief de eerste twintig pagina’s van dit boek! Via vacature.com/conversationcompany Van Belleghem is keynote speaker op Vacatures e-recruitment day, 27 maart in Utopolis Mechelen. U kan erbij zijn na inschrijving via www.vacaturemedia.com/erd

VMG-20120310_13_GESPOT.indd 13

tende houding aan. Al moet u in uw enthousiasme nu ook weer niet overdrijven.

William Visterin •

8/03/12 21:49


014_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 19:18:32

DOSSIER De ronDe van vlaanDeren: 2DE EtappE Hun omzet en/of personeelsbestand groeide de voorbije jaren, en de wereld is meer dan ooit hun speelterrein. Tien kmo’s met expansiedrang, in de provincie West-Vlaanderen.

West-Vlamingen verleggen de grenzen, van sigaren tot hernieuwbare energie Foto FRANçoIS DE HEEL

Ecuphar, specialist in dierenfarmaceutica Ecuphar, gespecialiseerd in farmaceutische producten voor dieren, heeft zijn hoofdzetel in Oostkamp, maar is ook aanwezig in Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het heeft een eigen verkoopnetwerk in Nederland en is sinds vorig jaar ook aanwezig op de Duitse markt. Het bedrijf telde vijf jaar geleden een 60-tal werknemers, vandaag zijn dat er iets meer dan honderd. De omzet groeide in die periode van 25 miljoen naar 37 miljoen euro.

Valcke Bowling, bowling van Marokko tot Noorwegen

Wim Houf, ceo van Mulder Natural Foods: We hebben er heel bewust voor gekozen de internationale toer op te gaan.”

Groot zijn in bowling: dat is de uitdaging die Valcke Bowling zich stelt. Het bedrijf uit Wevelgem sloot de jongste jaren contracten af in onder meer Senegal, Marokko en bij een Noors luxecruiseschip. Het bedrijf baat zijn

Mulder Natural Foods maakt ontbijtgranen voor de hele wereld

eigen bowlingcentra uit en heeft met zijn

Mulder Natural Foods groeide de voorbije jaren als kool. Zowat acht jaar geleden startte het ontbijtgranen-

vestiging in het noorden van Parijs één van

bedrijf uit Roeselare met amper een 30-tal werknemers, vandaag stelt het ongeveer 130 mensen te werk. In

de grootste bowlingcentra van Europa. Het

diezelfde periode steeg de omzet van 15 miljoen naar 62 miljoen euro. Knappe cijfers, die het bedrijf onder

stelt in totaal 135 mensen tewerk, waarvan

meer te danken heeft aan zijn internationale focus: het exporteert naar 42 landen wereldwijd, en heeft op de

30 in België. Het heeft 6 eigen centra in Bel-

Aziatische markt ook een eigen merk, Tilo’s. Ceo Wim Houf: “Mulder Natural Foods is in 2004 overgekocht en

gië, 200 centra in Frankrijk en Nederland.

overgebracht van Nederland naar hier. We hebben in Roeselare alles geïnstalleerd en geïnvesteerd in nieuwe technologieën. Onze grootste markt is wel nog altijd de Nederlandse: zo’n 15 à 20 procent van onze omzet. Sindsdien hebben we er heel bewust voor gekozen om de internationale toer op te gaan. We exporteren naar het Verre Oosten en Australië, de Franse overzeese gebieden, Afrikaanse landen als Nigeria en Marokko,

J. Cortès, West-Vlaamse sigaren uit Sri Lanka

als vroeger, maar de grondstofprijzen zijn de hoogte in gegaan.” Qua werkgelegenheid ging Mulder Natural

Belgisch klinkt de naam absoluut niet, maar J.

Foods er de voorbije jaren fors op vooruit. Zit er in de toekomst nog meer rek op het aantal jobs? “We hebben

Cortès is een sigarenfabrikant uit Moen – één

een investeringsfase achter de rug, we hebben ruimte om te groeien. We zoeken vooral mensen met enige

Maleisië, Israël en het Midden-Oosten. Het is een noodzaak, natuurlijk: dat zijn de groeimarkten. In Europa is de markt voor ontbijtgranen matuur, op Oost-Europa na. In het Verre Oosten kunnen we ook met aantrekkelijker winstmarges verkopen. Daar worstelen we op dit moment mee. We verkopen nog altijd evenveel

van de weinige sigarenmakers in ons land - die

technische affiniteit, omdat ze toch in een geautomatiseerde werkomgeving terecht komen. Helaas hebben

bij ons 160 à 170 mensen tewerkstelt, verspreid

we het heel moeilijk om mensen te vinden: de werkloosheid is in Roeselare heel laag. Bij elke vacature mel-

over het hoofdkwartier in Moen en een fabriek

den zich gemiddeld maar twee kandidaten aan.” Dominique Soenens •

in Handzame. In het buitenland stelt J. Cortès 80 vertegenwoordigers te werk, vooral in Frankrijk, Spanje en Italië, en zo’n 800 arbeiders in Sri Lanka. Het exporteert zijn sigaren naar zo’n 80 landen wereldwijd. Vorig jaar produceerde J. Cortès een half miljard sigaren, 16 procent meer dan het jaar ervoor.

VMG-20120310_14_DOSSIER.indd 14

Omzet van 15 miljoen euro bij de start naar 62 miljoen euro vandaag Exporteert naar 42 landen Van 30 werknemers bij het begin naar 130 tegenwoordig

8/03/12 19:02


015_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 19:18:46

15

Nog altijd een pioniersgevoel bij Electrawinds Lapauw International, hyperambitieuze wasmachinefabrikant

In 14 jaar tijd is Electrawinds uitgegroeid van kleine familieonderneming tot een internationaal hernieuwbare energiebedrijf met projecten in wind, zonne-energie en biomassa. Maar het pioniersgevoel is er naar verluidt nog altijd. Het windmolenpark langs het Boudewijnkanaal in Brugge, gebouwd in 1999, was het eerste project van Electrawinds. Ondertussen heeft de firma 27 operationele windparken, 4 biomassacentrales en 20 zonne-energieparken. “Voor een stabiele energieproductie heb je naast wind- en zonneparken ook installaties nodig die niet afhankelijk zijn van klimatologische omstandigheden,” vertelt ceo Luc Desender.“Dat heeft ons ertoe aangezet om te starten met biomassa. Daarbij maken we hernieuwbare energie uit afvalproducten zoals dierlijke afvalvetten en geselecteerd huisvuil.” Een voorbeeld

Lapauw International produceert eco-

dat tot de verbeelding spreekt is de potvis die vorige maand in Knokke aanspoelde. Electrawinds heeft de 12,5 ton vet van

logische wasmachines en aanverwante

het dier in zijn biobrandstofcentrale verwerkt tot groene stroom.

apparatuur voor hotels, ziekenhuizen,

Electrawinds is ook betrokken bij de ontwikkeling van drie nieuwe windturbineparken op de Noordzee – Rentel, Seastar

cruiseschepen, spoorwegen, textielfabri-

en Norther –, die nog in de ontwikkelingsfase zitten. “In biomassa verbeteren we ieder jaar onze installaties.Verder den-

kanten, … . Het bedrijf uit Heule leverde

ken we na over nieuwe technologieën die rendabeler zijn en die afvalstromen kunnen verwerken die vroeger niet inte-

onder meer aan het Jumeirah Beach

ressant waren.”

Hotel in Dubai en de Burj El Khalifa, de

Vandaag heeft Electrawinds operationele projecten in België, Frankrijk, Italië, Roemenië, Bulgarije en Zuid-Afrika. In de

hoogste toren ter wereld. Sinds vorig jaar

loop van 2012 komen daar nog Servië en Ierland bij. Luc Desender: “Voor een groeibedrijf als Electrawinds is de Belgi-

mikt het bedrijf nadrukkelijk op de markt

sche markt te klein. De geografische spreiding heeft ook als voordeel dat je je beter wapent tegen risico’s.”

in Noord-Amerika, Australië en Azië. De

Op de cijfers voor 2011 is het nog even wachten. In 2010 bedroeg de omzet al 110,4 miljoen euro, in 2009 was dat nog

omzet is momenteel 15 miljoen euro.

maar 79,8 miljoen euro, in 2006 amper 19,6 miljoen euro. In totaal werken er zo’n 275 mensen voor Electrawinds, waarvan een 50-tal in het buitenland. “We merken dat we aantrekkelijker worden als werkgever. Werd ons hoofdkantoor in het begin vooral bevolkt door West-Vlamingen, dan zien we nu ook steeds meer Oost-Vlamingen en Antwerpenaren

Dewulf Group, exporteur van oogstmachines

naar Oostende afzakken. Op enkele specifieke technische profielen na, lukt vacatures invullen vrij vlot, ook in het buitenland. Hernieuwbare energie blijkt een grote aantrekkingskracht uit te oefenen op jonge mensen.” Karin eeckhout •

Omzet van 19,6 miljoen euro in 2006 naar 110,4 miljoen euro in 2010 Projecten in meerdere Europese landen én Zuid-Afrika 275 medewerkers, waarvan een 50-tal in het buitenland

Dewulf Group uit Roeselare produceert en exporteert oogstmachines naar Frankrijk, Nederland, Duitsland en het VK en daarnaast ook China, Rusland en Oost-Europa. Het bedrijf heeft dealers in Canada, Argentinië, Oost-Europa, Scandinavië, Zuid-Afrika, Wit-Rusland, China en Kazachstan. De tewerkstelling in het bedrijf steeg de voorbije vijf jaar van 75 naar 90 werknemers, en is in diezelfde periode is de omzet verdriedubbeld tot 40 miljoen euro.

Kipco-Damaco, wereldspeler in verwerken van kippenvlees Kipco-Damaco

uit

Oostrozebeke

is

een wereldspeler in het verwerken van kippenvlees. Het bedrijf stelt zo’n 120 Foto FRANçoIS DE HEEL

mensen te werk en heeft vestigingen in Singapore, Brazilië, Bulgarije, Sri Lanka, Rusland en India. Kipco-Damaco exporteert naar een honderdtal landen. De omzet groeide van 45 miljoen euro in 2010 naar zo’n 60 miljoen euro in 2011, maar door de groeiende automatisering

Ceo Luc Desender van Electrawinds: “ 12,5 ton vet van de potvis die vorige maand aanspoelde

resulteerde dat niet in extra tewerkstel-

in Knokke, hebben wij via onze biobrandstofcentrale verwerkt tot groene stroom.”

ling. DS •

VMG-20120310_14_DOSSIER.indd 15

8/03/12 19:02


016_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 22:11:34

Foto FRANçoIS DE HEEL

Omzet van 20 miljoen euro in 2010 naar 44 miljoen euro een jaar later 70 à 80 procent van de omzet buiten Europa 20 medewerkers, maar nieuwe aanwervingen worden echt noodzakelijk

Koddaert handelt wereldwijd in tweedekeuze-metaal

Ceo Jean-Pierre Heynderick van Koddaert: “70 à 80 procent van de omzet draaien we buiten Europa.”

Het was de grootvader van huidig zaakvoerder

het Oostblok goede zaken, maar ook daar gelden

“We hebben de evolutie kunnen beperken van 15

Jean-Pierre Heynderick die na de Tweede Wereld-

nu al strengere standaarden. Draaiden we 5 jaar

naar 20 mensen, maar nu moeten we écht aanwer-

oorlog begon met Koddaert in Koekelaere. In de

geleden amper 10 procent van onze omzet buiten

ven. Eerlijk gezegd ben ik op dat vlak voorzichtig,”

kleine smederij werden landbouwkarren vervaar-

Europa, dan is dat nu 70 à 80 procent.” Om de ac-

bekent Heynderick. “We hebben nu een geweldige

digd. Met Heyndericks vader aan het roer, vanaf

tiviteiten in Zuid-Amerika te coördineren, opende

ploeg, en ik ben bang dat te snelle groei de sfeer en

de jaren 1960, ging Koddaert zich toeleggen op de

Koddaert onlangs een satellietkantoor in Chili.

de betrokkenheid zou aantasten.” Als goede pater

handel in tweedekeus metaal. “Mijn vader kocht

“Een relatief makkelijk land, omdat de cultuur er

familias wil Heynderick ook pas rekruteren wan-

nieuw metaal op, dat

door productiefouten of

nogal Europees is. We zijn nu bezig met de voor-

neer hij zeker is dat jobs duurzaam zijn.

overproductie werd afgedankt, en verkocht het aan

bereidingen voor vestigingen in Dubai en Shangai.

de detailhandel, waarna het terechtkwam in de

Een stuk moeilijker. Gelukkig kunnen we rekenen

De grootste uitdaging voor Koddaert zit aan de

bouwindustrie, voor de vervaardiging van produc-

op de steun van Flanders Investment & Trade.”

aanbodzijde. “Wanneer de staalproductie daalt,

ten waarvoor geen eerstekeus-certificaat nodig is.

Onder meer de VN prijken op de klantenlijst van

zoals nu het geval is, dan is er ook minder tweede-

Golfplaten bijvoorbeeld, of balustrades.”

Koddaert. “Wij leveren hen ondermeer staal voor

keus staal voorhanden.” Klanten vinden, daaren-

de bouw van afdaken na overstromingen, golfpla-

tegen, lijkt geen probleem. “Er zal altijd een markt

Toen Jean-Pierre aantrad in het goed draaiende be-

ten voor eenmalig gebruik en staal voor tijdelijke

zijn voor tweedekeus staal, al zullen de toepassin-

drijf, begin jaren 1980, meende hij dat wat in België

wegversperringen. Toepassingen waarvoor je geen

gen veranderen. Qua producten spelen wij gewoon

werkte, ook elders moest aanslaan. En dus ging hij

luxestaal nodig hebt.”

in op de marktvraag.” En wat als de stre nge kwaliteitsnormen voor staal overal zullen zijn opgelegd?

in Duitsland en Frankrijk op zoek naar klanten en

“Dat is nog lang niet voor morgen. En tegen die tijd

leveranciers. Met succes, maar ondertussen reikt

De omzet van Koddaert maakt serieuze sprongen:

de blik van Koddaert oneindig veel verder. “Voor

van 29 miljoen euro in 2010 naar 44 miljoen in

hebben wij onszelf weer opnieuw uitgevonden.

niet-gecertifieerd staal is in West-Europa nog wei-

2011, en verwacht wordt dat die tendens zich door-

Dat we dat kunnen, hebben we in het verleden al

nig plaats. De voorbije 10 jaar deden we vooral in

zet. De tewerkstelling is niet evenredig gevolgd.

bewezen.” Karin Eeckhout •

Foto FRANçoIS DE HEEL

traficon ziet markt voor videodetectie van verkeer verschuiven richting BRIC-landen Traficon, gespecialiseerd in videodetectie, mag dit jaar 20 kaarsjes uitblazen. “Met behulp van videotechnologie houden wij het verkeer in de gaten,” legt ceo Lode Caenepeel uit. “We tellen hoeveel auto’s er voor een verkeerslicht staan en berekenen hoe lang

evident. Een zoektocht van een jaar is niet uitzonderlijk.” “In onze niche zijn we met een viertal wereldspelers, maar daarnaast zien we steeds meer lokale concurrenten opduiken. Ook bedrijven uit aanpalende

het groen moet blijven voor een optimale verkeers-

sectoren schuiven hun aanbod op in onze richting.

doorstroming. We gaan na waar er files staan en hoe

Anderzijds kunnen we ze lf ook niet anders dan ver-

lang die zijn, waar zich ongelukken voordoen en

breden. Vroeger beperkten we ons tot software en

spotten spookrijders en voetgangers op snelwegen.

elektronica, nu ontwikkelen we ook eigen camera’s

Al die gegevens spelen we door aan onze klanten:

en zorgen we ze lf voor de aansturing en de behui-

verkeerscentra en overheden, overal in de wereld.”

zing ervan. Verder evolueert de technologie veel

Minder dan 1 procent van zijn omzet draait Trafi-

sneller dan vroeger. Ging een bepaald type chip

con in eigen land. “België is te klein om te groeien in

vroeger tien jaar mee, dan moeten we nu al om de

deze branche. En het verkeersinfarct is ten slotte een

twee jaar nieuwe chips integreren.”

mondiaal probleem. Noord-Amerika was ons eerste

De R&D-afdeling, gevestigd inWevelgem, wint dus aan belang. De geschikte profielen daarvoor liggen echter

buitenlands succesverhaal, halfweg de jaren 1990. Onze projecten daar leverden de nodige liquide

Lode Caenepeel, ceo van Traficon: “Voor een

niet voor het rapen. “We zitten hier ook niet in het ge-

middelen op om de rest van de wereld te veroveren.

project in China heb je een Chinees nodig. Iemand die de

bied waar de schaarse ict’ers afstuderen. We rekrute-

Ondertussen zijn we op alle continenten actief en

taal spreekt, maar vooral ook de lokale cultuur begrijpt.”

ren ook voor die jobs steeds meer internationaal.”

hebben we kantoren in België, Frankrijk, Duitsland,

De omzet is de voorbije jaren spectaculair geste-

Spanje, het V.K., de V.S. en China. Ons personeelsbe-

gen: van 4,2 miljoen euro in 2001 over 9,3 miljoen

stand telt nu 80 mensen, een verviervoudiging op 10 jaar tijd.” “In het begin stuurden we Be lgische expats uit, maar daar zijn we op teruggekomen. Voor een project in Rusland of China heb je een Rus of een Chinees nodig. Iemand die de taal spreekt, maar vooral ook de lokale cultuur begrijpt. Die mensen vinden is niet

Omzet van 4,2 miljoen euro in 2001 tot 16,3 miljoen euro in 2011 Op alle continenten actief Van 20 mensen in 2002 naar 80 personeelsleden nu

Jobs in West-Vlaanderen vindt u vanaf pagina 29

VMG-20120310_14_DOSSIER.indd 16

in 2006, om in 2011 af te klokken op 16,3 miljoen. Wat niet wil zeggen dat het makkelijk is geweest. “De achteruitgang in de traditionele markten moeten we opvangen door groei in de BRIC-landen. Goede verkopers, bereid om daar netwerken uit te bouwen, worden hier met open armen ontvangen.” Karin Eeckhout •

Is een job bij een kmo iets voor jou? vacature.com/kmo

8/03/12 22:11


017_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 19:19:00

17 SALARISWATCHER

FOTO RV

3.984

euro bruto als online marketingmanager bij Lonely Planet in Londen Naam: Floris Billiet

“In 2010 ben ik samen met mijn vriend naar Londen

een Duvel! Ik geef meer uit aan restaurantbezoekjes en

Leeftijd: 31

verkast. Ik heb er eerst gewerkt voor het online reis-

drankjes na het werk, omdat het sociale leven hier nu

Beroep: online marketingmanager

agentschap Expedia, als online marketeer, maar vorig

eenmaal zo in elkaar zit. ‘s Morgens een uur op de me-

bij Lonely Planet in Londen

jaar in augustus ben ik overgestapt naar reisuitgever

tro naar het werk, ‘s avonds naar het andere eind van

Diploma: master taal- en letterkunde Germaanse talen

Lonely Planet, wat een onderdeel is van BBC World-

de stad om bij vrienden langs te gaan, en dan nog een

aan de UGent, certificat en ‘outils de gestion’,

wide, de commerciële arm van de Britse publieke om-

uur naar huis: na het werk afspreken in het centrum

ICHEC-Entreprises in Brussel

roep. Ik ben er verantwoordelijk voor de promotie en

is dus makkelijk. Ik ga makkelijk twee of drie keer per week op restaurant of naar een bar en dat tikt wel aan

Burgerlijke staat: samenwonend

performantie van de aangeboden diensten (accom-

Bruto maandsalaris: 3333 pond (3984 euro)

modatie, tours en activiteiten, verzekeringen, vluch-

als je niet oplet. Momenteel probeer ik veel te sparen,

Netto maandsalaris: 2463 pond (2944 euro)

ten) op de website van Lonely Planet.”

maar dat is ook nodig als ik ooit iets zou willen kopen in Londen. De huisprijzen zijn hier exorbitant, en de

Extralegale voordelen: jaarlijkse prestatiebonus,

Hogere kosten

banken eisen soms een inleg van 20 procent of meer,

Sparen: “750 pond (900 euro) per maand,

“Ik vind dat ik naar Belgische normen – zeker omgere-

dus reken maar dat je zelf eerst zowat 60.000 euro bij

vanaf juni opnieuw pensioensparen”

kend in euro – een hoog loon heb, maar de omstandig-

elkaar moet zien te krijgen voor je iets kan vinden dat

Beleggen: “Neen”

heden zijn hier dan ook helemaal anders. De lonen in

iet of wat bereikbaar is. Na 18 jaar als nerd met bril ga

Vorig jaar opslag? “16 procent versus vorige job”

Londen liggen bijvoorbeeld een stuk hoger dan in de

ik binnenkort wel een lang gekoesterde droom waar-

rest van hetVerenigd Koninkrijk, omdat de kosten voor

maken: een ooglasercorrectie. Dat kost hier 3600 euro

levensonderhoud er ook een stuk hoger zijn.

– op afbetaling, ze zijn hier iets commerciëler. En mis-

“Wijwonenop10kilometervanhetcentrumenbetalen

schien koop ik tussendoor als het kan eens een nieuwe

5 procent bijdrage aan pensioensparen

voor ons appartement samen omgerekend zo’n 1315

Creusetpan (120 euro), want ik k ook nogal graag.”

euro huur, zonder vaste kosten en gemeentebelastin-

Sven De Potter •

gen, die ook een stuk hoger liggen. Openbaar vervoer komt ook gemakkelijk op ruim 150 euro per maand, en daar komt de werkgever niet in tussen. Een pint kost je hier jammer genoeg ook iets van 3,5 pond – laat staan

VMG-20120310_17_SALARISWATCHER.indd 17

De grensverleggende business achter Lonely Planet vacature.com/lonelyplanet

8/03/12 19:05


018_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 19:19:10

PUBLieKe OPiNie

Cijfer

70.000

naar aanleiding van het standpunt van vorige week over langer doorwerken voor iedereen, ook de leraren:

Politici en vooruitziend?

jobs meer in Vlaamse ‘social profit’

Politici en vooruitziend? Dat ze net iets minder erg dan de Grieken zijn, is een

De ‘social profit’-sector in Vlaanderen, een combinatie van de gezond-

realistischer visie. Mocht het zo erg niet gesteld zijn met ‘onze’ politici, een mens

heids-, thuis- en ouderenzorg, de sociaal-culturele sector en de beschutte

zou niet meer bijkomen van het lachen. Net zoals in Griekenland worden be-

werkplaatsen, telde in 2010 267.563 medewerkers. Dat is een stijging met

lastingen zonder blikken of blozen via de waterfactuur of via de elektriciteits-

ruim een derde (+ 70.000 jobs) vergeleken met 2003. In die periode steeg de

rekening geïnd. Ik heb mij al meerdere dubbele breuken gelachen om zoveel

werkgelegenheid in heel Vlaanderen slechts met 7 procent.

‘expertise’ en doorzichtige manoeuvres. Eén ding moet ik de politici nageven: hun behendigheid in het goedpraten van extra facturen, belastingen en con-

78 procent van de medewerkers in de social profit zijn vrouwen. Zes op tien

tractbreuk door de overheid is fenomenaal! Anoniem, via de website •

(59 procent) werken deeltijds. “Per honderd voltijds equivalenten telt de social profit 136 medewerkers, terwijl dit gemiddeld slechts 119 medewerkers

Wilt u reageren op een van de verhalen die Vacature deze week brengt? E-mail dan uw commentaar, getuigenis of suggestie naar

publiekeopinie@vacature.com

is”, zegt Bruno Aerts, directeur van Verso, de vereniging voor socialprofitondernemingen in Vlaanderen. “De social profit heeft dus 14 procent meer medewerkers nodig voor hetzelfde werk.” Hij verwacht dat dit zonder extra rekruteringsinspanningen steeds moeilijker zal worden. eV •

POLL

Krijg jij genoeg complimentjes van je baas?

Te veel

Ja

ik krijg genoeg complimentjes

Soms vind ik zelfs dat ik er te veel krijg

2,3%

30,3% Neen

ik voel mij niet gewaardeerd

67,4% Doe mee aan de nieuwe poll en surf naar vacature.com/poll

weeK remiXet ONze 2-miNUteN dj de jUNK iN zijN geheUgeN tOt eeN fijNe set VAN 120 ONPrOdUCtieVe seCONdeN jUNKBOX eLKe

De CM heeft onderzoek gedaan naar de assertiviteit

van de crisis. Wanbetalers en overheidsbesparingen

dat in België anders zijn? Waarschijnlijk niet, maar

van de Vlaming. Wat blijkt? De Vlaming is te

spelen hierin een belangrijke rol. Vooral met de

misschien kan iemand het toch eens onderzoeken.

braaf. Bijna 57 procent van de 2500 respondenten

extra belastingen op bedrijfswagens hebben ze het

+++ In China zijn ze alvast benieuwd, niet naar

probeert confrontaties en conflicten zoveel mogelijk

moeilijk. Net als met personeelsbesparingen. Het

ons onderzoekswerk, wel naar hun oplossingen.

te vermijden. Het stond allemaal in de krant, met een

is in de eerste plaats de aankoopdienst die

Daarvoor hebben ze een wedstrijd bedacht. De vraag

voorbeeld uit de praktijk van een gedragstherapeut.

zuinig moet zijn. Inleveren op ict gebeurt nog

luidt: Welke technologie kan het leven van

“Op assertiviteitstraining was er een vrouw die een

later. Dat is een geluk. +++ De universiteit van

10 miljoen chinezen verbeteren binnen de

collega niet durfde vertellen dat haar gekwebbel

Twente heeft namelijk ook onderzoek

vijf jaar? De Chinees die de jury

stoorde tijdens het werk.” Fout, aldus de therapeut.

gedaan, naar de productiviteit van

kan overtuigen wint een beurs van

“We moeten leren dat een confrontatie helemaal niet

werknemers die gebruik maken van

25.000 dollar voor een opleiding

zo erg is.” De krantenkop stond naast het bericht

de computer. Wat blijkt? ict-gepruts

van tien weken aan de Singularity

over de man die zijn vrouw doodsloeg met een bijl

kost

19

Universiteit in Californië. Inschrijven

omdat ze een minnaar had. +++ Acerta heeft ook

miljard euro per jaar. Ieder uur

kan nog tot en met 1 april. Wij

onderzoek gedaan, naar de impact van de crisis.

dat ze in Nederland op de computer

Wat blijkt? De impact is negatief. 80 procent van

werken verliezen ze 5 minuten. Onkunde is één.

assertiviteit op het werk. Als ons gekwebbel iemand

de 254 ondervraagde hr-professionals heeft last

Niet goed functionerende systemen zijn twee. Zou

stoort moet hij het maar zeggen. An Olaerts •

VMG-20120310_18_PUBOPINIE_v2.indd 18

de

nederlanders

werken intussen nog even aan onze

8/03/12 19:10


019_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 21:04:31

19 COLUMN door An Olaerts

VACATURE.COM

Echte winkels, met een deur en verkoper met een snor? Hoelang zouden die nog bestaan? Hun sluitingsuur is niet meer van deze tijd. En van het zinnetje: “Kan ik u misschien ergens mee helpen?”, daar krijgen we het al veel langer van op onze zenuwen. Het is jammer van het professionele advies, maar wij winkelen liever zonder de poeha. Dat is het voordeel van internet.

Wie kan aan de slag als jobstudent?

Het is altijd open en het is er altijd stil. Zelfs als het druk is. Je moet er nooit aanschuiven. Op internet ontsnap je aan alles, aan de high potential met haar nieuwe A4 op de parking, aan het

“Het nieuwe shoppen piekt tijdens de kantooruren. Het geld is nog niet verdiend ...

Lees het op vacature.com/jobstudent © KLaas VerpLancKe

... of het sijpelt alweer weg door de kabels van de computer.” middenkaderlid met altijd een woordspeling in de aanslag en aan de teamleader die het verschil niet kent tussen lawaai en inzet. Ook al staan je collega’s wel degelijk aan dezelfde kassa. Want iedere ochtend, na de file op de ring, is het file op internet. Vraag maar aan aan de webshophouder. De digitale spits begint om een uur of half tien, als iedereen aan de mallemolen van het gezin is ontsnapt en rustig op zijn werk zit. Heus waar, het nieuwe shoppen piekt tij-

Verkoop jezelf met het cv-interview Lees het op vacature.com/interview

De 10 allerhipste businesskaartjes

dens de kantooruren. Er wordt gekozen, geklikt en betaald. Het geld is nog niet verdiend of het sijpelt alweer weg door de kabels van de computer. Nog goed dat de boodschappenmandjes pictogrammen zijn, of het hele gangpad stond vol koopwaar. Zonder nullen en eentjes zou het duwen zijn aan de kassa. Nu heeft niemand ergens last van. Amazon, een paradijs van collega’s die elkaar niet in de weg lopen. Hoe comfortabel is dat? Veel comfortabeler dan na het werk naar de stad crossen, stomend uit een parkeergarage te schieten en in de Fnac te merken dat ze de Lonely Planet van Praag niet meer hebben. En zaterdag is ook een straf. Want ‘s zaterdags is het altijd Kerstmis in de stad. Vol is het woord. Nergens plaats, behalve aan een tafeltje bij de deur met de rommel van de vorige er nog op. Op internet gebeurt zoiets niet. Op internet moet je nooit duwen met zakken en tassen. Webshoppen is de nieuwe beschaving. Oef. Gewoon op het werk, compleet zonder tijdverlies. De nieuwe consument winkelt online en op het werk. Er is maar één bezwaar. Het leveradres. Want wie op het werk zit, kan thuis de deur niet opendoen en weinig spullen zijn slank genoeg om door de brievenbus te kunnen. De buren zijn geen optie, want de buren zijn zelf weg. Tenminste als het geen leeglopers zijn. En aan leeglopers durf je je bestellingen niet toevertrouwen. Blijft over: het werk. Vroeger moest de receptionist nummerplaten noteren, een badge punniken voor bezoek en bedrijfsblaadjes op het salontafeltje schikken. Nu moet de receptionist de hele dag tekenen voor Jan en alleman. Soms gaat het om enveloppen en lieflijke pakketjes, maar soms zijn het ook onhandelbare dozen met fietskaders, kamasutra-schommels en staande lampen. Eén keer zelfs heeft de receptionist de hele dag te kijk gezeten naast een bubbelbad voor vier personen. Geen idee hoelang échte winkels nog zullen bestaan, maar de moderne winkel is de beenruimte van de receptionist. En als zij zich geschoren heeft, heeft ze geen snor. •

VMG-20120310_19_COLUMN.indd 19

Lees het op vacature.com/kaartjes

Ontdek ook de

13.314

jobs op vacature.com

8/03/12 21:04


020_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 20:53:53

20

VACATURE 10 MAART 2012

De Vlaamse Milieumaatschappij is een overheidsagentschap dat schadelijke effecten bij watersystemen en de atmosfeer helpt voorkomen, beperken of ongedaan maken. De VMM rapporteert over de toestand van het leefmilieu en draagt bij tot de realisatie van de doelstellingen van het integraal waterbeleid.

Werk mee aan het milieu van morgen! Wij zoeken momenteel:

een statutair projectingenieur m/v

voor de afdeling Operationeel Waterbeheer met standplaats Antwerpen (ref. 12 08 AOW GS A)

Voor onze vestigingen in Aalst, Antwerpen, Brussel, Gent,

Hasselt,

Herentals,

Leuven,

Mechelen

en

Oostende zoeken wij regelmatig contractuele en statutaire personeelsleden. We zoeken kandidaten die onmiddellijk in dienst kunnen treden, schoolverlaters of geïnteresseerden in het milieu die opgenomen willen worden in onze databank. Kijk regelmatig op onze site www.vmm.be/vacatures.

U staat in voor de voorbereiding en uitvoering van werken aan onbevaarbare waterlopen in de verschillende valleien binnen een buitendienst van de VMM. Dit omvat alle fasen bij de realisatie van een project: voorontwerpen, ontwerpen, vergunningenprocedures, aanbestedingen, uitvoering … en dit in nauwe samenwerking met externe studiebureaus en aannemers.

een contractueel GIS-deskundige m/v

voor de afdeling Ecologisch Toezicht met standplaats Aalst (ref. 12 09 AELT CGS B)

U zorgt voor ondersteuning bij het inzamelen, beheren en beschikbaar stellen van interne en externe GIS-data, zowel via rapporten als webservices binnen het team “ontsluiting rioleringsdatabank”. U staat in voor bevragingen van de datawarehouse, de opbouw van geoloketten, programmering en opbouw van kleinere applicaties.

twee contractuele projectmedewerkers (deskundigen) Europese projecten m/v

voor de afdeling Lucht, Milieu en Communicatie met standplaats Aalst (ref. 12 06 ALMC CGS B)

U zult bijdragen tot de financiële coördinatie en rapportering van Europese projecten voor VMM en dit in samenwerking met de inhoudelijk en administratief betrokken collega’s en projectpartners. U bewaakt het volledige financiële proces en rapporteert daarover aan de bevoegde Europese instellingen.

Uitgebreide vacatureteksten, functiebeschrijvingen en sollicitatieformulieren (biografische vragenlijsten) vindt u op www.vmm.be/vacatures. De uiterste inschrijvingsdatum voor deze 4 vacatures is 4 april 2012. Wij bieden u de kans om mee te werken aan een beter leefmilieu in Vlaanderen. Als overheidsagentschap bieden we u, naast een aantrekkelijk loon en werkzekerheid, ook heel wat mogelijkheden tot ontwikkeling, maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering en gratis openbaar vervoer. De Vlaamse overheid wil de samenleving waarvoor zij zich inzet zo goed mogelijk weerspiegelen. U wordt geselecteerd op basis van uw kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht uw geslacht, afkomst, leeftijd of handicap.

Stad Gent stelt 5000 mensen tewerk om haar beleid te vertalen naar een optimale dienstverlening. Word jij een van ons?

alent

t zoveel

afdelingshoofd veiligheid Dienst Onderhoud Gebouwen statutair - niveau A

afdelingshoofd creatie Dienst Communicatie statutair - niveau A

(m/v)

(m/v)

Interesse? Surf naar www.gent.be/solliciteren en lees alle informatie over de functies, voorwaarden en selectieprocedure • solliciteer online • ten laatste op 27 maart 2012

Gent gaat voluit voor gelijke kansen! Wij selecteren kandidaten op basis van hun kwaliteiten, ongeacht leeftijd, geslacht, etnische afkomst, geloof, handicap, nationaliteit, enz.

www.gent.be

Dienst Rekrutering en Selectie Administratief Centrum Portus Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent 09 266 75 60 vacatures@gent.be


021_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 20:54:12

VACATURE 10 MAART 2012

BRUSSEL

21

Directeur Marketing & Communicatie Je functie: • Als Directeur Marketing & Communicatie sta je in voor het ontwikkelen van een visie en een coherente strategie voor de promotie van de culturele activiteiten van BOZAR. Meer specifiek omvat de functie de volgende taken: • In overleg met de CEO bepaal je de langetermijndoelen, en vertaal je visie en strategie naar operationele plannen, maar ook naar concrete jaarplannen per artistieke discipline. Je zorgt voor een optimale doorstroming van informatie naar het team en je stelt prioriteiten. • Je analyseert de markt en je houdt voeling met de Belgische en internationale artistieke wereld om een optimaal resultaat van de acties te realiseren. • Je geeft leiding aan een team van een 20-tal communication officers, press officers, media planner, editors, webmaster, grafici, etc. Je begeleidt, motiveert, adviseert en je valideert verschillende acties die op het gebied van marketing en communicatie ondernomen worden. Je werkt nauw samen met Corporate Development (BtoB) en de Box Office (BtoC). • Je vertegenwoordigt het PSK op verschillende interne en externe gelegenheden: persconferenties, vernissages … • Je beheert het marketing- en communicatiebudget.

Ons aanbod: • Een professionele uitdaging in een toonaangevend cultureel huis in volle beweging. • Een voltijds contract van onbepaalde duur. • Een concurrentieel verloningspakket in overeenstemming met de verantwoordelijkheden eigen aan de functie. • Een goed gelegen werkplaats, makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer (naast het Centraal Station). Jouw profiel: • Je hebt een universitaire opleiding of gelijkwaardig door ervaring. • Je hebt een professionele ervaring van ongeveer 8-10 jaar in een gelijkaardige functie, bij voorkeur in de culturele sector. • Je bent perfect drietalig (NL/FR/EN). • Je bent een inspirerende coach en een motiverende people manager. • Kunst en cultuur zijn een passie voor jou. Je weet dit met enthousiasme over te brengen. • Je kent de meest recente ontwikkelingen op het gebied van communicatie en marketing (informatica, gebruik van social media, etc.). • Je bent een sterke onderhandelaar, met een gezonde dosis assertiviteit. • Je hebt ervaring in budgetbeheer. • Je bent flexibel en kunt ook als het nodig is ‘s avonds of in het weekend komen werken.

Interesse? Stuur vandaag nog jouw sollicitatiebrief en cv met vermelding van referentie BE659154 naar Hudson, t.a.v. Serge Gommé, Marcel Thirylaan 75, 1200 Brussel, tel. 02 610 27 00, e-mail: serge.gomme@jobs.hudson.com, be.hudson.com. Jouw sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

De Universiteit Gent is een wereld op zich. Bijna 8.000 collega’s zijn dagelijks aan de slag in onderwijs en onderzoek, maar ook in beheer en administratie, technische en sociale voorzieningen ... Voor hen is de Universiteit Gent een logische keuze: de Universiteit Gent is één van de grootste, meest dynamische en toekomstgerichte werkgevers van de regio. Momenteel hebben wij volgende vacatures (m/v)

Secretaris

Diëtist

Logistiek Bediende

Halftijdse betrekking

Halftijdse betrekking

Voltijdse betrekking

Bachelordiploma of gelijkwaardig

Bachelordimploma in de voedings- en dieetkunde of gelijkwaardig

Diploma secundair onderwijs

Facultaire Studentenadministratie Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen Ref. GE52B

Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidskunde Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen Ref. GE12B

Logistieke Dienst Onderwijsondersteuning Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen Ref. GE53C

Secretaris

Laborant

Laborant

Halftijdse betrekking

Halftijdse betrekking

Halftijdse betrekking

Bachelordiploma of gelijkwaardig, bij voorkeur bachelor office management

Bachelordiploma of gelijkwaardig diploma behaald in een scheikundige richting

Bachelordiploma of gelijkwaardig diploma in een laboratoriumtechnische gerichte opleiding

Vakgroep Civiele Techniek Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur Ref. EA15B

Vakgroep Geologie en Bodemkunde Faculteit Wetenschappen Ref. WE13B

Vakgroep Farmacologie Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen Ref. GE09B

Technicus

Studieloopbaanadviseur

Technicus

Voltijdse betrekking

Voltijdse betrekking

Voltijdse betrekking

Bachelordiploma of gelijkwaardig, bij voorkeur bachelor elektromechanica, klimatisatie- en koeltechniek of bachelor in een andere technische richting met ervaring in het testen van (bouw)componenten Vakgroep Mechanica van Stroming, Warmte en Verbranding Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur Ref. EA03B

Logistiek Bediende Halftijdse betrekking Diploma van secundair onderwijs Bibliotheek van de faculteit Rechtsgeleerdheid Faculteit Rechtsgeleerdheid Ref. RE55C

Masterdiploma of gelijkwaardig in een van de volgende studiegebieden: biochemie, biotechnologie, chemie, biologie en biomedische wetenschappen

Bachelordiploma of gelijkwaardig, bij voorkeur bachelor in chemie, bachelor in voedings- en dieetkunde of bachelor in milieuzorg

Logistieke Dienst Onderwijsondersteuning Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen Ref. GE53A

Vakgroep Dierlijke Productie Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen Ref. LA13B

Meer details over deze en andere functies, evenals de inschrijvingsvoorwaarden, kan je terugvinden op de website van de Universiteit Gent. Deze informatie kan je ook opvragen bij mevrouw Serafien Wittoek op het telefoonnummer 09 242 53 64 of op het e-mailadres hrs.government@hudson.com. De kandidaturen dienen te worden gericht aan: Hudson • t.a.v. Serafien Wittoek • Moutstraat 56 • 9000 Gent. Gelieve duidelijk het referentienummer te vermelden. Bij voorkeur solliciteren per e-mail op het e-mailadres hrs.government@hudson.com. Een automatische antwoordmail zal de ontvangst van jouw e-mail bevestigen. Uiterste inschrijvingsdatum: 22 maart 2012 om 17u00. Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

www.UGent.be/vacatures

Erkenningsnummer werving & selectie VG. 206/B – BHG B-AA04.008 – W.RS.98 • Lid van Federgon

be.hudson.com

Erkenningsnummer werving & selectie VG. 206/B – BHG B-AA04.008 – W.RS.98 • Lid van Federgon

Als je in België over cultuur spreekt, dan kun je niet om het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel heen. Of het nu gaat om tentoonstellingen, concerten, theater- en filmvoorstellingen, projecten rond literatuur en architectuur, steeds stellen we originaliteit en vernieuwing voorop. Om onze ambities waar te maken, steunen we op een kleine 200 werknemers in vast dienstverband, een team dat regelmatig wordt versterkt met nieuw talent. Wij zijn op zoek naar een (m/v):


022_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 20:54:26

22

VACATURE 10 MAART 2012

Inventi, is gevestigd in het historisch stadscentrum van Antwerpen. Inventi is gespecialiseerd in organisatie, training, selectie en visualisatie. De klanten van Inventi zijn snelgroeiende KMO’s, grote bedrijven en multinationale ondernemingen in de Benelux en onze buurlanden. Om de groei te onderbouwen en de uitgelezen kans om uzelf sterk te ontwikkelen, heeft Inventi een heel interessante vacature voor een m/v

OFFICE ASSISTANT - ONTHA AL EN ADMINISTR ATIE -

Functie

Profiel

- Het professioneel onthaal van klanten, trainees en kandidaten voor selecties van verkopers en verkoopmanagers. - Het behandelen van alle inkomende communicatie. - Het up-to-date houden van het CRM-systeem, o.a. de klantengegevens en de forecast. - Het coördineren van trainingen en selecties. - Het agendabeheer van de consultants. begeleidt in de uitvoering van uw taken.

Wat mag u van Inventi verwachten jong en heeft een zeer verzorgd voorkomen.

een grote verscheidenheid van contacten in een zakelijke omgeving.

applicaties. Blindtypen is zeker een voordeel. met extra-legale voordelen. een zakelijk en keurig voorkomen en kan u zich zowel mondeling als schriftelijk professioneel uitdrukken. omgang zijn belangrijke eigenschappen voor het uitvoeren van de functie. omgeving.

Erkend Wervings- en Selectiebureau nr. VG.301/B lid van Federgon.

Oude Beurs 30-32, B-2000 Antwerpen

Hoe reageren Mail zo snel mogelijk uw CV met motivatie naar dirk.spaepen@inventi.be van een afspraak op zondag 11 maart 2012 tussen 17u00 en 18u00 +32 475 74 96 19. Bel tijdens de kantooruren op het nr. +32 3 223 68 68.

w w w. inve nti.b e

s f j i r Bed t n e m e g a n ma

Op een kernachtige en praktische wijze worden de belangrijkste aspecten van het management van een industrieel bedrijf bijgebracht.

Meer informatie? Kijk op de website www.ie-academie.be/bedrijfsmanagement Of neem contact op met ie-net academie: Manuella.Goyvaerts@ie-net.be of 03 259 11 06

• Financieel management en investeringsbeleid • Business-to-business marketing • Wegwijs in financiële rapportering • Management accounting: kostprijssystemen en budgettering • Strategisch management • Operationeel en logistiek managementt • Human Resources management • Performance management

Vraag de foldnu e aan! r p/a Herentalsebaan 643 2160 Wommelgem

Praktisch: 9 vrijdagen vanaf 23 maart 2012, telkens van 14 tot 21 uur in het VIK-huis, Herentalsebaan 643 in Wommelgem.


023_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 20:54:41

VACATURE 10 MAART 2012

23

WWW.ASADVENTURE.COM

FUNCTIES HOOFDKANTOOR BUYER OUTDOOR (m/v)

HET AVONTUUR: Als Buyer Outdoor sta je in voor de selectie van het producten merkassortiment in functie van de bedrijfsdoelstellingen • Op basis van sales, stockrotatie, marges, markttrends en productcontent lever je input m.b.t. het aankoopbudget en stuur je dit – indien nodig – bij door producten, prijzen en leveringen aan te passen in samenwerking met de Merchandiser en Senior Buyer • Je bouwt een goede verstandhouding op met de winkels en de productexpert door proactieve communicatie over je assortiment, sterke feedback na verkoop en regelmatige winkelbezoeken • De marktsituatie kent voor jou geen geheimen dankzij je bezoeken aan beurzen en de concurrentie en je opvolging van consumententrends • Daarnaast maak je aanbevelingen naar toekomstige folderaanbiedingen en andere commerciële acties • Bovendien ben je sterk in het onderhandelen met leveranciers, blijf je (her)negociëren en ben je in staat om leveranciers kritisch te evalueren. JE UITRUSTING: Na je BSc of Masteropleiding deed je ervaring op in een retailomgeving • Je hebt de nodige affiniteit met onze outdoor producten, hebt commercieel inzicht en bent marktgericht • Daarnaast ben je kritisch ingesteld en bezit je een sterk analytisch vermogen • Bovendien beschik je over de nodige negotiation skills en weet je als geen ander zowel mondeling als schriftelijk te overtuigen • Je omgeving ziet jou als open minded en een creatieve teamplayer • Je bent vlot 3-talig (N/F/E).

ALLOCATOR (m/v)

(tijdelijk contract – zwangerschapsvervanging)

HET AVONTUUR: Als Allocator rapporteer je aan de Merchandiser en bestaat je hoofdtaak uit het opvolgen van de voorraden en het switchen tussen verschillende winkels • Je stuurt de voorraadparameters van de winkel proactief bij en beheert daarbij de aanvulcodes • Je bent verantwoordelijk voor de opvolging van de levertijden waarbij je anticipeert en bijstuurt waar nodig • Daarnaast onderhoud je de aankoop databank (seizoenscodes, leveranciersgegevens, folderbestanden, etc.) • Bovendien assisteer je bij de algemene administratie en volg je de doorstroom van aankoopdossiers op • Ook de behandeling van klachtendossiers en de retours naar leveranciers behoren tot je takenpakket. JE UITRUSTING: Je bezit een hoger diploma of gelijkwaardig door ervaring • Je hebt een sterk analytisch vermogen en bent cijfermatig ingesteld • Je bent een kei in administratie maar beschikt, gezien de vele contacten, tevens over uitstekende communicatieve vaardigheden• Je bent vlot 3-talig (N/F/E) en hebt een uitstekende kennis van Excel.

ADMINISTRATIEF MEDEWERKER BOEKHOUDING (4/5) (m/v) HET AVONTUUR: Je controleert de kasverschillen en communiceert deze aan onze Store Managers, waarbij je actief meezoekt naar een oplossing • Tevens ben je verantwoordelijk voor het inboeken van de bankverrichtingen via Isabel, ondersteun je je collega’s bij diverse andere administratieve taken en sta je in voor het klassement van de boekhoudafdeling• Daarnaast schrik je er niet voor terug om als back-up te fungeren voor de receptie (telefonisch onthaal, ontvangst van bezoekers en andere receptietaken).

A.S.Adventure is “the place to be” voor elke globetrotter, natuurliefhebber en actieve vrijetijdsgenieter. Hier vind je alles onder één dak. Of je nu naar de Tropen, de Zuidpool, Barcelona of de Belgische Ardennen trekt. A.S.Adventure BeLux maakt deel uit van de AS Adventure Group die samen met Bever (Nederland) en Cotswold (UK) Europa’s grootste outdoor retailketen is. Momenteel zijn wij, zowel voor ons hoofdkantoor (gelegen te Hoboken) als onze stores, op zoek naar :

FUNCTIES STORES

STORE MANAGER DROGENBOS (m/v) HET AVONTUUR: Als STM rapporteer je aan de District Manager en draag je de eindverantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen in jouw winkel • Je zorgt voor uitstekende resultaten, een aantrekkelijk winkelbeeld, een leuke werksfeer en een optimale service • Daarbij draag je onze filosofie en visie uit en streef je het maximum na in kwaliteit en uitstraling van onze producten • Je stuurt een team van een 25-tal enthousiaste medewerkers aan en motiveert hen dagelijks om de vooropgestelde doelstellingen te behalen • Daarnaast zorg je voor een goede werkplanning en organisatie (uurrooster, interne communicatie, lokale marketing, …) en verlies je omzet en productiviteit nooit uit het oog. JE UITRUSTING: Na je hogere opleiding deed je minstens 5 jaar leidinggevende ervaring op, liefst in de retailsector • Je bent positief ingesteld, jong van geest en sportief. Bovendien heb je interesse in alles wat met outdoor te maken heeft • Klantenservice en kwaliteit draag je hoog in het vaandel • Je bent commercieel ingesteld, hands-on en organisatorisch sterk • Je bent communicatief en vlot 2-talig (N/F) • Zaterdag- en eventueel zondagwerk schrikken je niet af.

AFDELINGSVERANTWOORDELIJKEN Trekking & Camping (m/v)

Regio Vlaanderen

HET AVONTUUR: Als afdelingsverantwoordelijke zorg je voor een perfecte organisatie en uitstraling van je afdeling • Je geeft hierbij leiding aan een team van 3 à 4 medewerkers die je coacht en aanstuurt tot uitstekende verkoopresultaten • Samen met je team inspireer en adviseer je de klanten. JE UITRUSTING: Je hebt reeds enkele jaren commerciële ervaring in de retail • Je kan een groep van medewerkers aansturen en coachen • Je straalt enthousiasme uit, bent energiek, met een sterke passie voor de producten van je afdeling • Je bent een geboren verkooptalent • Weekendwerk schrikt je niet af.

JE UITRUSTING: Je hebt minimum een A2 diploma en een basiskennis boekhouding • Het combineren van verschillende administratieve taken schrikt je niet af, waarbij je steeds zeer nauwkeurig en stipt te werk gaat • Je neemt initiatief en stelt de nodige vragen om tot een snelle oplossing te komen • Je bent een teamplayer en zorgt voor een positieve noot • Je spreekt vlot Nederlands en Frans • Outlook, Excel en Word kennen voor jou geen geheimen.

JUNIOR BUSINESS ANALIST (m/v) HET AVONTUUR: Als rechterhand van de Senior Business Analist assisteer je bij het uitwerken, op punt stellen en uniformiseren van de interne procedures • Tevens sta je in voor de opvolging van deze procedures en word je betrokken in business analyse projecten om zo de bestaande werkwijzen te optimaliseren • Daarnaast werk je mee aan het uitrollen van alle systemen en middelen om de interne werking zo optimaal mogelijk te laten verlopen • Bovendien ben je het eerste aanspreekpunt voor de business en sta je zowel functioneel als technisch bij • Je kan op termijn tevens ingezet worden voor onze andere BU’s (in Belgie, Frankrijk, Nederland en de U.K.). JE UITRUSTING: Je hebt je Masterdiploma op zak en begrijpt de business en de gebruiker als geen ander • Je hebt een sterk analytisch vermogen en hebt snel inzicht in alle business vraagstukken, waardoor je in staat bent gebruiksvriendelijke oplossingen aan te reiken en abstractie te maken van de ‘as is’ situatie naar een ‘to be’ situatie • Je neemt initiatief en stelt de nodige vragen om tot een snelle oplossing te komen • Tevens kan je projectmatig, gestructureerd en pro-actief werken, op een relatief zelfstandige basis • Je bent een teamplayer en positief ingesteld • Je bent communicatief sterk, zowel mondeling als schriftelijk, en bij voorkeur goed 3-talig (N/F/E).

Ga jij de uitdaging aan? Solliciteer dan bij voorkeur online www.asadventure.com/jobs of stuur snel je sollicitatiebrief, cv en de functie waarin je geïnteresseerd bent naar job@asadventure.com, AS Adventure HR afdeling, Smallandlaan 9, 2660 HOBOKEN, tel. 03 828 30 15. De selectie doen we in samenwerking met onze rekruteringspartner Derveaux Select te Gent.

ONZE TROEVEN

Functies met ruime verantwoordelijkheid in een sterk groeiende en innovatieve retailketen • Aantrekkelijke productopleidingen, avontuurlijke collega’s en een gedreven managementteam • De kans jezelf te ontplooien in de boeiende wereld van outdoor en actieve vrije tijd • Bovendien kan je rekenen op een marktconform salarispakket.


024_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 20:55:04

24

VACATURE 10 MAART 2012

Architect // Voor sociale huisvestingsmaatschappij te Willebroek U zoekt een uitdaging?

Wat wij u bieden?

U treedt op als intern ontwerper voor te renoveren woningen. U co枚rdineert de onderhouds- en renovatieplanning en leidt de onderhandelings- en aanbestedingsprocedures i.h.k.v. wetgeving op overheidsopdrachten voor nieuwbouw en grondige renovaties. U co枚rdineert de werfopvolging bij diverse projecten.

Een boeiende en uitdagende functie met verantwoordelijkheid en ruimte voor initiatief. Een stabiele en aangename werkomgeving waar u duidelijke resultaten ziet van uw inspanningen. Een aantrekkelijke verloning aangevuld met extralegale voordelen.

Interesse?

U als architect? U heeft een diploma architect, aangevuld met min. 5 jaar relevante werkervaring. Maturiteit, communicatievaardigheid, zelfstandigheid en prestatiegerichtheid zijn eigenschappen die u kenmerken.

Meer jobs op

www.ascento.be

De selectie gebeurt in exclusieve samenwerking met Ascento. Kandidaten worden geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst of handicap.

Stuur dan v贸贸r 30/03/2012 uw cv en motivatiebrief naar Ascento, t.a.v. Debra Van den Bleeken, Roderveldlaan 3, 2600 Berchem of mail sollicitaties.antwerpen@ascento.be Meer info over de vacature op www.ascento.be

VG.1246/BUOSAP - B-C07.002 - W.INT.RE.RS.SO.148 - DC: 40103

De Samenwerkende Maatschappij voor Volkshuisvesting Willebroek beheert circa 1.550 sociale huurwoningen in Willebroek en deelgemeenten. Een team van 25 medewerkers werkt samen om de sociale missie van de organisatie op een professionele en toekomstgerichte manier verder uit te bouwen. Voor de versterking van de technische dienst is de maatschappij op zoek naar een (m/v):

Ascento behoort tot t-groep NV

Een straffe klik tussen jou en 506.000 Antwerpenaars? Doe de test op www.vacature.com


025_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 20:55:16

VACATURE 10 MAART 2012

25

Projectmanager (Gent)

Functie: ¡ Je bent verantwoordelijk voor diverse projecten en volgt ze van A tot Z o p. ¡ Je monitort de operationele, technische en financiële aspecten van elk project. Daarnaast begeleid je alle processen. ¡ Je superviseert het team van projectleiders en ondersteunt hen bij efficiënte werfleiding.

gespecialiseerd in kantoor-

¡ Je rapporteert aan de directie.

Werfleider

complexen, retail en residentiële projecten, en is vooral actief in België, Frankrijk, Polen, Oekraïne en Rusland. Door de sterke groei van een

(Knokke)

Functie: ¡ Je wordt ingezet op bouwprojecten in de kuststreek. ¡ Je coördineert en organiseert de uitvoerende teams bij onze bouwprojecten. Daarbij geef je leiding aan meerdere ploegbazen.

aantal exclusieve en diverse vastgoedprojecten in België rekruteren we volgende belangrijke medewerkers (m/v)

A G O I N T E R N AT I O N A L Human Resources Recruitment Kortrijk • Gent • Brussel • Lille

info@ago.bz

¡ Je controleert de werken van onderaannemers op kwaliteit en uitvoering. ¡ Je rapporteert aan de projectleider.

Aanbod: Ghelamco Group (www.ghelamco.com) biedt uitdagende functies met een grote verantwoordelijkheid in een sterk groeiende onderneming. De vastgoedprojecten zijn exclusief, interessant en inhoudelijk afwisselend. Je mag rekenen op een attractief salarispakket in overeenstemming met je professionele ervaring. Interesse? Geïnteresseerde kandidaten mailen hun cv naar info@ago.bz. Ago International, garandeert een discrete en snelle behandeling van je kandidatuur. Voor bijkomende inlichtingen bel naar 056 22 80 64 of 0473 244 501. Deze vacature vind je ook op

Onze klant, met HQ gelegen in de regio Brugge – Kortrijk - Roeselare, is een sterk exportgerichte onderneming actief in de voeding. Dit financieel uiterst sterk bedrijf realiseert vanuit de vestigingen in België en het buitenland een sterke groei. Ter versterking van het commercieel team zoeken we op HQ een gedreven en ambitieuze (m/v):

A G O I N T E R N AT I O N A L Human Resources Recruitment Kortrijk • Gent • Brussel • Lille

info@ago.bz

Profiel: ¡ Je genoot een hogere bouwopleiding of hebt ervaring in een soortgelijke functie ¡ Je bent een uitstekende en punctuele organisator. ¡ Je kan je team motiveren en aansturen en je bent een uitstekende communicator ¡ Je kan situaties inschatten en beslissingen nemen, al dan niet in samenspraak met de Projectleider ¡ Je bent pragmatisch ingesteld en je kan omgaan met deadlines en tijdsdruk ¡ Je leidt werfvergaderingen en rapporteert correct

www.ago.bz

VG.46/BO - lid van Federgon- BA-AA05.080 - W.RS.301

internationaal projectontwikkelaar

¡ Je anticipeert op probleemsituaties en helpt met je technische expertise bij complexe dossiers.

De selectie gebeurt in exclusieve samenwerking met Ago International

Junior International Sales Manager (met commerciële directieambitie) Je profiel:

Je functie: Als Junior International Sales Manager heb je voeling met de markt en volg je trends en evoluties op de voet. Met bestaande accounts houd je nauw contact. Je volgt hun dossier van nabij op in samenwerking met de logistieke afdeling en je houdt hen op de hoogte van de marktopportuniteiten. Je prospecteert actief met het doel bestaande markten uit te breiden en nieuwe target markten te veroveren. Hiervoor participeer je jaarlijks minimum aan 1 buitenlandse beurs. Daarnaast plan je ook een aantal internationale business trips in. Je analyse van de markt rapporteer je aan de Export Manager. Je werkt nauw samen zowel met de directie als met de collega’s.

Je genoot een hogere opleiding in economie/marketing of bent gelijkwaardig door ervaring. Ervaring in de ‘voedingswereld’ is een plus. Dankzij je no-nonsense aanpak en ‘jagersmentaliteit’ weet je op een efficiënte manier resultaten te bereiken. Je hebt een fighters spirit en een sales instinct. Je bent organisatorisch sterk en hebt een resultaatgerichte en klantvriendelijke werkhouding. Je bent hands-on en laat je niet afschrikken door een uitdaging zoals nieuwe markten aanboren. Je bent communicatief vaardig in het N/F/E en bent een teamplayer. Commerciële feeling eigenschappen.

is

een

van

jouw

sterkste

Aanbod: Je komt terecht in een afdeling waar je samenwerkt met een jong team in een stabiele en groeiende familiale onderneming met jarenlange ervaring. In de toekomst staan er een aantal internationale projecten ingepland. Een aantrekkelijk remuneratiepakket wordt voorzien. Voel je je aangesproken door deze uitdaging? Mail een uitgebreid cv naar info@ago.bz en bel ons op 056 22 80 64 of 0473 24 45 01. Wij garanderen een discrete en snelle behandeling van je sollicitatie. Elke kandidaat ontvangt bericht.

www.ago.bz

De selectie gebeurt in exclusieve samenwerking met Ago International

Als grootste werkgever van Brussel dragen wij performantie en innovatie hoog in het vaandel en combineren we de troeven van een overheidsbedrijf met het dynamisme van de privésector. Om deze groeiende organisatie verder vorm te geven, zijn we op zoek naar een:

Chief Executive Officer Bestuurder-Directeur-Generaal

VG.46/BO - lid van Federgon- BA-AA05.080 - W.RS.301

Ghelamco Group is een

Profiel: ¡ Je bent een ingenieur met ervaring in de bouwsector. ¡ Je bent een leiderstype dat een team kan motiveren en je onderhoudt uitstekende relaties met klanten en leveranciers. ¡ Je bent een organisator die erop toeziet dat de timing van het project gerespecteerd wordt. ¡ Je hebt strategisch inzicht: je beheert succesvol de begroting en optimaliseert waar nodig. ¡ Je bent verantwoordelijk voor de werfcoördinatie en een accurate administratieve omkadering. ¡ Je kan autonoom beslissen en bent tegelijkertijd een sterke teamspeler. ¡ Je bent bereid om je werkuren aan te passen als de omstandigheden het vragen.


026_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 20:55:34

26

VACATURE 10 MAART 2012

Wij rekruteren niet voor een job, wel voor een carrière.

De tweede grootste elektriciteitsproducent en energieleverancier op de Belgische energiemarkt, EDF Luminus, maakt deel uit van de groep EDF. Met een geïnstalleerd vermogen van 1.986 MW eind 2010, heeft EDF Luminus 12% van de nationale elektriciteitsproductie in handen. Het bedrijf is een historisch groene energieproducent en beschikt over elektriciteitscentrales op aardgas, windmolenparken en waterkrachtcentrales op verschillende sites in Vlaanderen en Wallonië. Daarnaast bezit EDF Luminus ook enkele participaties in nucleaire installaties. Onder het merk Luminus verkoopt het bedrijf elektriciteit en gas aan 1,7 miljoen particuliere en zakelijke klanten. Het commercieel marktaandeel bedraagt dus ruim 20%. EDF Luminus is daarnaast ook actief op de nationale en internationale energiemarkten als aan- en verkoper van gas en elektriciteit.

VOOR ONZE VESTIGING IN BRUSSEL (NABIJ HET CENTRAAL STATION) ZOEKEN WE (M/V):

• SENIOR FUNCTIONAL ANALYST SAP • FINANCIAL ANALYST • CHANNEL MANAGER • SAS DEVELOPER • BUYER

ons t e o m Ont ntum! e l a T op art 22 ma ls Expo e s s u r B

Het bedrijf telt ongeveer 1000 medewerkers.

INTERESSE? Ontdek de volledige beschrijving van deze functies en nog meer uitdagingen op www.edfluminusjobs.be Mail vandaag nog uw kandidatuur naar jobs@edfluminus.be.

Surf naar www.edfluminusjobs.be en weldra zit er nieuwe energie in je carrière!


027_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 20:55:44

VACATURE 10 MAART 2012

27

Opus Interim is een gloednieuw uitzendkantoor met een 1° vestiging in Kortrijk! Opus Interim maakt het fundamenteel verschil door de klantgerichte efficiënte en professionele aanpak in het uitzenden van arbeiders en bedienden. In het kader van de recente opstart zoeken we voor onmiddellijke indiensttreding een ervaren (m/v)

Uitzendconsulent(e) (Kortrijk) Als uitzendconsulent(e) ben je de dynamische schakel tussen de lokale bedrijven en de kandidaat-uitzendkrachten. Je werkt mee aan de uitbouw van een kantorennetwerk. Als overtuigende en communicatieve consultant ben je verantwoordelijk voor het aantrekken en selecteren van geschikte kandidaten via diverse instroomkanalen. Daarbij rekenen we op je creativiteit! Je realiseert je commerciële doelstellingen door de juiste match tussen klant-bedrijf en de kandidaat-uitzendkracht. Je advies is duidelijk en to-the-point. Naast het efficiënt en snel invullen van de openstaande vacatures ga je ook actief telefonisch prospecteren naar nieuwe klanten in de regio. Je gaat spontaan kandidaten voorstellen aan klanten en prospecten om zo nieuwe opdrachten binnen te halen. Je volgt alles snauwkeurig op, verzorgt feedback waar nodig en staat in voor een correcte administratieve afhandeling.

VOEL JE JE AANGESPROKEN DOOR DEZE UITDAGING?

Je profiel: Je hebt een Bachelor en/of Master diploma(s) met effectieve ervaring van min. 3 jaar in de uitzendsector. Dit is een absolute voorwaarde. Klantgerichtheid, drive, flexibiliteit, initiatief en creativiteit zijn je kerncompetenties. Het behalen van commerciële targets betekent voor jou een stimulans. Een charmante uitstraling naar klanten en kandidaten is voor jou een 2° natuur. Je gaat graag om met mensen, zowel in een persoonlijk gesprek als via telefoon. Je bent een planmatige, georganiseerde en commerciële teamspeler die voor alles een oplossing zoekt. Aanbod: In onze gloednieuwe organisatie krijg je de kans je zelf te ontplooien! Naast de ruimte voor initiatief en verantwoordelijkheid krijg je tal van kansen in de uitbouw van een kantorennetwerk. Een aantrekkelijk salaris in verhouding tot je ervaring, aangevuld met een motiverend bonussysteem en extralegale voordelen.

VG.2028/UP

Je functie:

Stuur je cv met pasfoto naar Opus Interim en mail naar pdmp@scarlet.be. Je kan ons ook bellen op 0473/24.45.01. Wij garanderen een discrete en snelle behandeling van je sollicitatie. Elke kandidaat ontvangt bericht.

Iedereen kan tevreden klanten hebben. Maar trouwe klanten? Daarvoor moet u uw klanten ‘delighten’. D-Sense, opgericht in 200 03, begeleidt u hierin stap voor stap (www.d-sense.be). Door over Customer Delight Management en Customer Experience Manageme ent unieke workshops te geven. Door tevredenheid te peilen. Door mystery shoppers in te schakelen. Door advies te verlenen. Om hu un team in Rotselaar te versterken, zijn wij momenteel voor hen op zoek naar (m/v):

Business Partner voor de afdeling Research

Functie: Als Business Partner staat u in voor het leiden en begeleiden van de cel onderzoekers. U biedt ondersteuning zowel op het vlak van onderzoek en onderzoeksmodel, als in de verdere analyse- en rapporteringsfase. Daarnaast staat u de Management Consultant bij in het bespreken en het effectief uitvoeren van de projecten bij de klant. Profiel: U genoot een masteropleiding en u kan min. een 5-tal jaren relevante ervaring voorleggen met kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden. U beschikt over de nodige project management skills en u kan vlot overweg met SPSS. Als persoon bent u sterk klantgericht ingesteld, gaat u punctueel en nauwkeurig te werk en weet u uw medewerkers te enthousiasmeren. U bent een vlotte communicator (N/F/E) en dit zowel mondeling als schriftelijk.

Verantwoordelijke Mystery Shopping

Functie: Als Verantwoordelijke Mystery Shopping staat u in voor het verder uitbouwen van de divisie M-Eye zowel op commercieel als financieel vlak. Hiertoe prospecteert u de markt, werkt u het product- en serviceaanbod uit, voert u effectieve opdrachten uit (o.a. het selecteren van de mystery shoppers) en onderhoudt u klantenrelaties. Profiel: U genoot een masteropleiding en u hebt affiniteit met research en project management. U houdt van pionierswerk en als persoon bent u sterk organisatorisch en commercieel onderlegd. U bent vlot 3-talig (N/F/E). Aanbod: U komt terecht in de relatief nieuwe divisie M-Eye, waar er nog volop ruimte is voor ontplooiing. Uw salarispakket zal naast een vast karakter mee bepaald worden door de toegevoegde waarde die u aanbrengt.

Interesse? Stuur uw sollicitatiebrief met cv naar Motmans-Van Havermaet HR-adviseurs, Gouverneur Roppesingel 81 / 2A, 3500 Hasselt, t.a.v. Jorinde Gijbels. Tel.: 011 30 13 70 E-mail: jorinde.gijbels@vanhavermaet.be

Erkenningsnummer: VG. 1560/BO

Aanbod: U komt terecht in een jong bedrijf met reële doorgroeimogelijkheden waar zin voor verantwoordelijkheid en initiatief geapprecieerd worden. Uw loonpakket is marktconform.

Motmans-Van Havermaet HR-adviseurs is een unieke diienstverlener op het vlak van Human Resources, die deel uitm maakt van de sterke groep Van Havermaet Groenweghe. Onze ervvaren consultants bieden maatwerk op vlak van Werving & Sele ectie, Assessment & Development en de Professionalisering g van HR-beleid. Van eenmanszaak tot multinational, voor on ns is iedere vacature uniek. Daarom werken wij uitsluitend met internationaal erkende tools, ontwikkeld door marktleiiders, om steeds tot de beste oplossing te komen. Vanwege onze groei willen wij ons team versterken met een m/v:

Functie: Vanuit uw opgebouwde HR-expertise fungeert u als business partner naar onze klanten. U staat in voor werving en selectie van hogere bediende- tot directiefuncties. U krijgt ruime verantwoordelijkheid over een klantenportefeuille waarbij u voor alle vragen rond personeelsbezetting een passende oplossing op maat van de klant uitwerkt. U kent uw dossiers in de diepte en aan de hand van korte communicatielijnen rapporteert u op geregelde tijdstippen naar uw klanten en geeft u persoonlijke feedback aan uw kandidaten. U getuigt van expertise en commerciële flair waardoor u actief bijdraagt aan de uitbouw van uw eigen klantenportefeuille en relaties op lange termijn opbouwt. U rapporteert aan de Senior Manager Werving & Selectie. Profiel: U hebt een masterdiploma, bij voorkeur in de Psychologie en u hebt minimaal 5 jaar relevante werkervaring. U werkt oplossingsgericht, met de nodige creativiteit en flexibiliteit. Communicatie, servicegerichtheid en een doorgedreven professionaliteit zijn de unieke eigenschappen van onze HR-adviseurs.

Interesse? Stuur uw sollicitatiebrief met cv naar Motmans-Van Havermaet HR-adviseurs, Gouverneur Roppesingel 81/2A, 3500 Hasselt, t.a.v. Bart Depraetere Tel.: 011 30 13 70 • E-mail: bart.depraetere@vanhavermaet.be

Erkenningsnummer: VG. 1560/BO

HR-adviseur Werving & Selectie Regio Hasselt


Š 2012 Accenture. All rights reserved.

028_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 20:56:03

28

VACATURE 10 MAART 2012

This is your invitation to join an organization offering greater opportunity, greater challenge and greater satisfaction. An organization dedicated to teamwork and collaboration. An organization working in the forefront of technology, helping 92 of the Fortune Global 100 to reinvent business. Our capabilities are so broad, you can even change jobs without ever changing companies. Talk to Accenture and discover how great you can be. Visit experience.accenture.be


029_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 22:42:46

Overzicht van boeiende uitdagingen in het dossier

WESTVLAANDEREN VAN PAGINA 29 TOT 35 ACCENT.JOBS BARCO FILOU & FRIENDS FLUXYS KONVERT OFFICE STAD BRUGGE VLAAMSE JEUGDHERBERGEN VYNCKE

PAGINA ADVERTENTIE

s

pag. pag. pag. pag. pag. pag. pag. pag.

32 35 31 31 34 34 35 30

Vacature biedt u wekelijks het ruimste en meest kwalitatieve jobaanbod. Dit overzicht maakt u wegwijs en helpt u de juiste pagina in dit magazine te vinden. Bovendien krijgt u meteen te zien hoeveel functieaanbiedingen elke onderneming online heeft staan op vacature.com.

Ook online vind je 729 jobs in West-Vlaanderen vacature.com/zoeker

ZATERDAG 17 MAART

Vacature presenteert: De Ronde van Vlaanderen

Focus op regio Vlaams-Brabant & Brussel Adverteer in Vacature magazine en geniet van onze exclusieve voordelen. Neem contact op met Kim Tosseyn op 02/482 03 66 of mail naar commercieel@vacature.com


030_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 21:20:03

30

REGIO WEST-VLAANDEREN

VACATURE 10 MAART 2012

Maria BING Vynckeneer sinds 2011

VYNCKE is een dynamisch, hoogtechnologisch familiebedrijf dat sinds haar start in 1912 uitgegroeid is tot een wereldspeler in de sector van clean energy technology: het ontwikkelen en bouwen van op maat gemaakte energie installaties voor omzetting van biomassa in hernieuwbare energie. Wereldwijd zijn er ruim 250 Vynckeneers actief in Brazilië, US & Canada, Vlaanderen, Duitsland, Tsjechië, India, China, Thailand en Maleisië.

Jurgen SAVEYN Vynckeneer sinds 2000

De ruim 4000 tevreden klanten over de hele wereld en een steevast (meer dan) goed gevuld orderboek bewijzen dat de inzet van onze enthousiaste Vynckeneers in alle continenten ons bedrijf crisisbestendig heeft gemaakt. Voor verdere groei blijven we dan ook uitkijken naar collegavuurmakers te Harelbeke.

VUURMAKER

Maggie SUN Vynckeneer sinds 2007

zoekt

ENERGIEKELINGEN PROJECT SALES ENGINEER concept engineering van klantgerichte oplossingen

PRODUCT DEVELOPMENT ENGINEER geïntegreerd product ontwerp & optimalisatie van componenten

PROJECT ENGINEER

rechterhand project manager, bachelor elektromechanica

SENIOR HR OFFICER

CUSTOMER SERVICE TECHNOLOGIST

technologische optimalisatie van bestaande installaties

coaching, master psychologie

ONTWERP INGENIEUR teamwerk, uitwerken technologische oplossingen

CUSTOMER SERVICE ENGINEER

on site problem solving, afregelingen, supervisie onderhoud

Je wordt lid van onze familie Vynckeneers met een sterke bedrijfscultuur waar jeunen centraal staat. Je krijgt heel wat mogelijkheden tot verdere ontplooiing en het aanpakken van uitdagingen. We bieden je een degelijk remuneratiepakket aangevuld met extralegale voordelen. Ben jij een echte teamplayer, heb je zin voor initiatief en een open internationale ingesteldheid en ben je bereid regelmatig te reizen? Neem meteen een kijkje op:

www.vyncke.com/careers Interesse? Stuur of mail jouw cv met vermelding van de functietitel naar HR Flux, Waterpoort 5, 8500 Kortrijk, info@hrflux.be Telefoneren kan op weekdagen tussen 8u30-18u30 en op zaterdag tussen 9u-12u op 056 42 48 42. www.hrflux.be

www.jeunen.com


031_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 21:20:35

REGIO WEST-VLAANDEREN

VACATURE 10 MAART 2012

31

MAKE THE RIGHT TURN

@ Spa-Francorchamps met Patrick Snijers Fluxys – een infrastructuurbedrijf voor aardgasvervoer op de NoordwestEuropese markt – organiseert op zaterdag 24 maart een uniek job event in het teken van de motorsport op het mythische circuit van Spa-Francorchamps. Het wordt een spannende dag want je maakt kennis met Fluxys, de carrièremogelijkheden binnen de Groep en onze toekomstplannen. Maar het programma voorziet ook een rit op het F1-circuit en rallyrijden in aanwezigheid van Patrick Snijers, een Belgische piloot met internationale faam! Sportieve groeten. Fluxys Recruitment Team Zin om je carrière een boost te geven bij Fluxys?

Schrijf je in via

http://maketherightturn. uxys.com

Het aantal plaatsen is beperkt

Je vindt al onze jobs terug op www.fluxys.com

FILOU & FRIENDS zoekt m/v:

STYLIST(E)

BRAND PROMOTOR

FUNCTIE

FUNCTIE

PROFIEL

PROFIEL

Je stuurt het ontwerp van de collectie mee aan vanuit je sterke affiniteit met maatschappelijke trends en onze verschillende doelgroepen. Je plaatst hierbij de noden van de consument steeds centraal. • Je hebt een hoger diploma in een creatieve richting • Je hebt ervaring met ontwerp van kinderkleding • Je hebt een goed inzicht in de leefwereld van onze doelgroep • Je bent modebewust en creatief • Je volgt de markttendenzen op de voet • Je bent gedreven om verantwoordelijkheid op te nemen

Je staat enerzijds in voor het ontwikkelen en promoten van de merkidentiteit bij de verschillende doelgroepen, via on- en off-line kanalen, anderzijds voor de communicatie met onze consumenten. • Je hebt een hoger diploma in marketing of communicatie • Je hebt een sterke affiniteit met sociale media • Je kan je inleven in de wereld van onze consumenten • Je neemt graag initiatief en kan zelfstandig werken • Je bent modebewust en creatief

INTERESSE?

Stuur je motivatiebrief met cv naar Filou & Friends, Fabienne Lapeire, Baliestraat 5, 8510 Marke of mail naar jobs@filoufriends.com

Help onze cliënten meteen op weg.

WWW.FILOUFRIENDS.COM

Bezoek onze website en vind je toekomstige job op ing.be/jobs


032_GPV2QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 22:07:26

32

REGIO WEST-VLAANDEREN

VACATURE 10 MAART 2012

10 JAAR OP RIJ BESTE WERKGEVER

BEDANKT AAN ALLE MEDEWERKERS VAN ACCENT!

VG.1312/BC

Vind ik leuk


033_GPV2QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 22:07:47

REGIO WEST-VLAANDEREN

VACATURE 10 MAART 2012

Vind ik leuk

www.facebook.com/accent.jobs

dinsdag via mobiel

Accent! — met Sabrina De Rouck, Lieven Bonamie, Lesley Leyn en Annelyn Naert. Vind ik leuk . Reageren . Delen Jijzelf, Elke Pieters, Sara Mahieu, Jelle Guldentops en 136 anderen vinden dit leuk. 22 keer gedeeld Philip Cracco Proficiat, proficiat aan alle medewerkers proficiat en merci om van Accent een super great place to work and have fun te maken, ik ben megatrots!!!! dinsdag om 21:42 - Vind ik leuk - 28 Julie Lavigne Super!Udm!... Fier om accenter te zijn!!!! dinsdag om 21:43 - Vind ik leuk Eline David Waanzinnig! yes yes yes dinsdag om 21:43 - Vind ik leuk Els Verhoeven Schitterend, de max megafantastisch, ik ben trots dat ik bij Accent jobs mag werken. dinsdag om 21:44 - Vind ik leuk - 1 Thekla Sioen Whaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa de max!! dinsdag om 21:44 - Vind ik leuk Leen Tilburgh YESSSS!!!!!! dinsdag om 21:44 - Vind ik leuk -

1

Nathalie Loudiyi Ik wist het!!! Ik heb de beste, gekste, tofste werkgever!!!! UDM!!! dinsdag om 21:45 - Vind ik leuk Sabina Den Hartog SUPERRRRRRRRR......... dinsdag om 21:45 - Vind ik leuk

Prikbordfoto’s — 1 van 8

Wendy Coghe Woehoeeeeeeeww! dinsdag om 21:46 - Vind ik leuk

Solliciteer op www.accent.jobs/internejobs

33


034_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 21:28:43

34

REGIO WEST-VLAANDEREN

VACATURE 10 MAART 2012

www.brugge.be/vacatures

Architect Hoofd van dienst (cel ontwerp) bij de dienst Patrimoniumbeheer (Niveau A4a – A4b)

Brugge is een stad in volle ontwikkeling, een stad met ambitie die nieuwe uitdagingen niet uit de weg gaat. Ook jij kunt je steentje bijdragen. Stad Brugge organiseert volgende aanwervingsexamens met het oog op de statutaire benoeming en het aanleggen van een driejarig werfreserve.

JOUW FUNCTIE

E 2 7 %1 )2; )6 /-2+ 1)8 ( ) %( : -7 )9 6 7 8 %. ) -2 : 3 36 ( ) 34 )6 %8 -32 )0) 0)-( -2+ )2( ) 7 8 9 6 -2+ : %2 ( ) ')0C7 8 9 ( -)3 28 ; )6 48 3 )>-',8 D: %2 ( ) 7 9 & ( -)27 8 )& 3 9 ; )2 1 )8 ,)8 3+ 34 ))2 : )6 %28 ; 3 3 6 ( & ),))6 : %2 ,)8 7 8 %( 7 4%8 6 -132 -9 1 )2 ( ) )* * -'-@28 ) & 3 9 ;/ 9 2( -+ ) 03 + -7 8 -)/) 3 2( )6 7 8 )9 2-2+ : %2 ,)8 & )7 8 9 9 6 )2( ) 7 8 %( 7 ( -)27 8 )2 E ) 7 8 9 9 6 8 )2 & )+ )0)-( 8 ( ) 9 -8: 3 )6 -2+ : %2 : 3 36 )2 ,%%0&%%6 ,)-( 7 7 8 9 ( -)7 ( ) 3 41 %%/ : %2 3 28 ; )6 4 )2 9 -8: 3)6 -2+ 7 ( 37 7 -)6 7 )2( ) '3 28 6 30 ) : %2 ( ) 9 -8: 3)6 -2+ : %2 ( ) & 3 9 ; )6 /)2 E ) ; )6 /8 %'8 -)*1 )) %%2 ,)8 3 : )6 /3 )4)0)2( ) 1 %2%+ )1 )28 )2 ,)8 & ),))6 : %2 ( ) ( -)27 8 %8 6 -132 -9 1 & ),))6 1)8 ,)8 3 3 + 3 4( ) /;% 08 )-8 : %2 ( ) 03 +- 7 8 -)/) ( -)27 8 : )6 0)2-2+ )2 ( ) 3 2( )6 7 8 )9 2)2( ) 1 ))6 ;% %6 ( ) : 3 36 ,)8 7 8 %( 7 & )7 8 9 9 6 ( ) 7 8 %( 7 ( -)27 8 )2 ( ) 46 -: %8 ) 4%6 8 2)6 7 )2 ( ) & 9 6 +)6 

JOUW PROFIEL

E ) & )28 -2 ,)8 & )>-8 : %2 ,)8 ( -4031% : %2 %6 ',-8)'8 ; )8 8 )0. /) + 6 %%( B ( ) 7 8 %+)4 )6 -3 ( ) 1 3 )8 %0( 3 3 6 03 4)2 >-.2 3 *-2+ )2-)9 6 %6 ',-8)'8 %%2+ ): 9 0( 1 )8 . %%6 6 )0): %28 ) & )6 3 )47 )6 : %6 -2+ %07 %6 ',-8)'8 3 *-2+ )2-)9 6 E ) ,)& 8 + 3 )( ) /)22-7 : %2 ; )8 8 )2 6 -',8 0. 2)2 )2 : )6 3 6 ( )2-2+ )2 %07 3/ : %2 1 3 29 1 )28 )2>36 + )2 6 )7 8 %9 6 %8 -) 0))*10) -9 )2 7 8 )( )2& 3 9 ;/ 9 2( ) E ) & )7 ',-/8 3 : )6 ( ) 23 ( -+ ) '3 1 1 9 2-'%8 -): ) )2 0)-( -2++) : )2( ) : %%6 ( -+ ,)( )2 36 +% 2-7 %8 -): )6 1 3 + )2 )2-2>-',8  ) & )28 ))2'6 )%8 -): ) 3 4)2 + ))7 8 1 )8 ))2 43 7 -8-): ) )2 '3 00 )+ -%0) -2+)7 8 )0( ,)-( 

6 98 3 1% %2(7 %0%6-7 2-: )%9 % 1 )8 . %%6 6 )0): %28 ) )6 : %6 -2+ G    " : 3 3 6 ( )>) * 9 2'8 -) /%2 1 %< -1 %%0 . %%6 6 )0): %28 ) )6 : %6 -2+ -2 ( ) 46 -: ?7 )'8 3 6 3 *%07 >)0* 7 8 %2( -+ ) : )6 6 )/)2( ; 3 6 ( )2 # 0): )6 8 >)0*( ) & ); -.7 7 8 9 //)2 : %2 ( )>) 6 )0): %28 ) & )6 3 )47 )6 : %6 -2+ %%2 )8 & )7 8 9 9 6 >%0( ) 6 )0): %28 -) )6 : %2 & )3 3 6 ( )0)2 3 4& %7 -7 : %2 ))2 : )6 + )0-./-2+ 1 )8 ( ) : 3 3 6 ; %%6 ( )2 )2 ( ) 3 1 7 ',6 -.: -2+ : %2 ( ) * 9 2'8 -)

Wetenschappelijk medewerker bij het Stadsarchief (Niveau A1a â&#x20AC;&#x201C; A2a) JOUW FUNCTIE

E ) '3 A6 ( -2))6 8 ,)8 ( = 2%1 -7 ', )27 )1 -( = 2%1 -7 ', %6 ',-)* & ),))6 & -. ( ) 7 8 %( 7 ( -)27 8 )2 )2 %( : -7 ))6 8 ,)8 7 8 %( 7 %6 ',-)*1 )8 ,)8 3 3 + 3 4))2 ( )+ )0. /) %6 ',-: )6 -2+ -2 ( ) %( 1 -2-7 8 6 %8 -) ))2: 03 8 8 ) 7 )0)'8 -) : 3 36 3 : )6 ( 6 %',8 3* : )6 2-)8 -+ -2+ )2 ))2 %( )5 9 %8 ) 3 28 7 09 -8-2+ : %2 ( ) 3 : )6 ( 6 %',8 )2 E ) ,39 ( 8 8 3 )>-',8 34 ( ) %6 ',-)*:36 1 -2+ )2 7 )0)'8 -) 8 )6 & );% 6 -2+ 3 *: )6 2-)8 -+- 2+ ( ) %6 ',-)* 3 : )6 ( 6 %',8 )2 )2 ( ) %* : 3 )6 8 )6 : )6 2-)8 -+ -2+ )2. ) ( -+- 8 %07 ))6 8 7 = 7 8 )1% 8 -7 ', ( ) %6 ',-)* 3 : )6 ( 6 %',8 )2 E ) : )6 >36 + 8 ( ) 0))7 >%%0( -)27 8 )2 ( ) ; )8 )27 ',%44)0. /) )2 %( 1 -2-7 8 6 %8 -): ) '3 6 6 )7 43 2( )28 -) )2 & )+ )0)-( 8 )2%( : -7 ))6 8 34 ( )>) 1% 2-)6 3 48-1 %%0( ) 0))7 >%%0+ )& 6 9 -/)6 )2 '3 6 6 )7 43 2( )28 

JOUW PROFIEL

E ) & )28 ,3 9 ( )6 : %2 ))2 ( -4031% : %2 0')28 -%%8 1 %7 8 )6 -2 ( ) +)7 ',-)( )2-7 +)' 3 1 & -2))6 ( 1 )8 ( ) & -.>3 2( )6 ) 0')28 -)1 %7 8 )6 2%1 %7 8 )6 -2 %6 ',-: -7 8 -)/ )2,)( )2( %%+7 ( 3' 9 1)2 8 )2& ),))6 %%2+ ): 9 0( 1 )8 . %%6 %%2 8 ) 8 3 2)2 )6 : %6 -2+ %07 ; )8 )27 ',%44)0. / 4)6 7 3 2))07 0( -2 ))2 +)1))2 8 )%6 ',-)* E ) ,)& 8 ))2 +6 3 2( -+) 8 )',2-7 ',) )2%( 1-2-7 8 6 %8 -): ) /)22-7 : %2 %6 ',-: -7 8 -)/ )2 : %2 ( ) ; )8 + ): -2+ 8 )6 >%/) )2 /)22-7 : %2 ( ) ; )6 /-2+ : %2 ( ) 3 : )6 ,)-( E ) & )28 '3 119 2-'%8 -)*: %%6 ( -+ '3 149 8 )6 : %%6 ( -+ )27 8 6 )7 7 & )7 8 )2( -+  ) & )28 ))2 '6 )%8 -): ) )2 >)0* 7 8 %2( -+ ) 40%22)6 ( -) ): )2))27 +6 %%+ -2 8 )%1 ; )6 /8 

6 98 3 1% %2(7 %0%6-7 3 42-: )%9 % 1 )8 . %%6 6 )0): %28 ) )6 : %6 -2+ G   

B RU GGE

$ -0. ) ; )8 )2 ;% 8 . 39; 2)8 8 3 7 %0%6-7 >39 >-.2 2))1 ( %2 ): )2 '3 28 %'8 4 3 1)8 32 >) ( -)27 8 32 %( 1-2-7 8 6 %8 -) 3 4,)8 29 1 1 )6 

  )8 7 )0)'8 -)46 3+6 %1 1 %)2 ( ) * 9 2'8 -)3 1 7 ',6 -.: -2+ /9 2 . ) 3 4: 6 %+)2 & -. ( ) )6 7 32 ))07 ( -)27 8 -( ( )6 7 7 8 6 %%8 -2 6 9 + + ) ")0 

 )1% -0)< %1)27 &6 9 +) & ) Ons bestuur hecht meer belang aan kwaliteiten en competenties van mensen dan aan leeftijd, geslacht, nationaliteit, etnische afkomst, handicap, geloof of levensbeschouwing.

ONS AANBOD: %2+) 2%1) ; )6 /3 1 + ): -2+ 03 32 : 3 0+)27 ; )8 8 )0. /) & %6 )1% D7 %2'-@22-8)-8 9 -8 ( ) 3 4)2& %6 ) 7 )'8 3 6 ; 3 6 ( 8 : )6 6 )/)2( )2 )< 8 6 %0)+ %0) : 3 3 6 ( )0)2 ,37 48 %07 %8 -): )6 >)/)6 -2+ 2%??2. %%6 8 ); )6 /7 8 )002+ 1% %08 -.( ',)5 9 )7 * -)8 7 : )6 + 3)( -2+ : 3 36 ,)8 ; 3 2 3 ; )6 /: )6 /))6 3 *+ 6 %8 -7 3 4)2& %%6 : )6 : 3 )6 F  3+)0- . /,)( 8 3 8 &-. 7 ',3 02+ 8 -.( )27 ( ) ( -)27 8 9 6 )2 7 3 )4)0) : )6 03*6 )+ )02+ 

HEB JE INTERESSE? -',8 . ) /%2( -( %%8 7 8 )002+ ( %2 7 %1)2 1 )8 ))2 /3 4-) : %2 ,)8 +) : 6 %%+( ) ( -403 1 %)2 ))2 9 -8+ )& 6 )-( '9 6 6 -'9 09 1 : -8%) 1 )8 3 4+ %: ) : %2 ( ) +) : 6 %%+() ; )6 /)6 : %6 -2+ 8 )+)2 1 %%6 8  43 7 8 7 8 )14)0 4)6 %%2+)8 )/)2( 3* +) ; 3 2 3 7 ',6 -.: )2%%2 ,)8 3 00 )+ ) : %2 9 6 + )1 ))7 8 )6 )2 ! ',)4)2)2 ! 8 %( ,9 -7 96 + -2  6 9+) 3* +))* ( )>) 8 )+)2 3 28 : %2+ 7 8 & );- . 7 %*-2 ( ) )6 7 32 ))07 ( -)27 8 -( ( )6 7 7 8 6 %%8 -2   6 9 + + )

OPGELET!!! Kandidaatstellingen die, op datum van afsluiten, niet vergezeld zijn van een kopie van het diploma en het cv mĂŠt opgave van de gevraagde ervaring, worden niet in aanmerking genomen.

Donâ&#x20AC;&#x2122;t you want

Wil je meelopen of voorop lopen? vacature.com/tijdomoptestaan

Jefferson Airplane apriori.be

VG.2/B â&#x20AC;&#x201C; B-AB04.028 â&#x20AC;&#x201C; W.RS141

DĂŠ HR-partner voor bedienden!

to love?


035_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 21:21:04

REGIO WEST-VLAANDEREN

VACATURE 10 MAART 2012

35

De Vlaamse Jeugdherbergen vzw zoekt voor de jeugdherberg te Brugge een

JEUGDHERBERGBEHEERDER Is dit jouw droomjob, neem dan even deze vacature door en aarzel niet om je kandidaat te stellen.

We are one of a kind and looking for you!

Solliciteren voor 15/04/2012: Je sollicitatiebrief met cv kan je sturen naar: Vlaamse Jeugdherbergen vzw - t.a.v. Dhr. Roger Van Kelst - algemeen secretaris Beatrijslaan 72 2050 Antwerpen Of via email: roger.van.kelst@vjh.be Info op www.jeugdherbergen.be link â&#x20AC;&#x153;Jobsâ&#x20AC;? De selectieproeven zijn gepland op 12 mei 2012

Taakomschrijving: Als beheerder heb je het dagelijks beheer over de jeugdherberg in handen. Je geeft leiding aan de medewerkers. Je onderhoudt contacten met de gasten, leveranciers, stedelijke overheden en buurtbewoners. Het aannemen en verwerken van reservaties, boekhouding, receptiewerk, personeelsadministratie e.a. behoren tot de administratieve taken. Daarnaast spring je - op drukke momenten - daar waar nodig bij. Je onderhoudt de contacten met de bestaande klanten en gaat actief op zoek naar nieuwe klanten. Het bedenken en uitwerken van arrangementen, activiteiten en promoties voor de gasten is eveneens een onderdeel van het takenpakket. Maandelijks rapporteer je aan de directie. Minstens een diploma op niveau bachelor (hotelmanagement, toerisme en recreatiemanagement) of gelijkwaardig door ervaring - vlot in de omgang met je medemens en hebt voeling met de reis- en jongerensector -ďŹ&#x201A;exibel en dynamisch. Goede leidinggevende eigenschappen - stressmomenten schrikken je niet af goede kennis van Microsoft OfďŹ ce - beschikbaar vanaf 31/08/2012 en bereid te verhuizen naar de jeugdherberg.(Brugge - Assebroek) -Talenkennis: Nederlands (zeer goed), Frans (zeer goed), Engels (zeer goed), Duits (goed) - in het bezit te zijn van rijbewijs type B. Aanbod: Wij bieden je een zeer boeiende en gevarieerde functie met veel internationale contacten. Maandloon aangevuld met extralegale voordelen. Uitgebreid opleidingsaanbod

- - - ! &  ( - - - ,   

WORD

PC- EN NETWERKBEHEERDER ( & %"

Barco builds on a tradition of technology innovation and customer delight. We strive to be more successful year by year. In 2011 we reached the milestone of one billion euro in sales for the ďŹ rst time. This success is the result of the enthusiasm of all of our employees. Whether working in engineering, sales, marketing or manufacturing, we unite a breadth of talent in one team, inspired by one vision and building towards one goal.

Leest u vol enthousiasme de vacatures voor Network & System Support? Bent u gefascineerd door netwerken en servers, maar mist u de nodige praktische kennis? Bent u bereid hiervoor een intensieve opleiding te volgen? Dan is deze kosteloze opleiding zeker iets voor u! Programma: u leert serverbesturingssystemen zoals Windows 2008 en Linux beheren en $0/9( 5 2&2&/ , 2*+ ( 4 &&/ %&( &-*+ , & # " 3*3/&4 7 &2,4 &$)/0-0( *& 80%" 4 5 , " / 34" 24&/ */ &&/ ' 5 /$4*& " -360-7 " " 2%*( & /&4 7 &2,# &)&&2%&2  - ' (&. # 5 # &/4 7 &2,80&, &/% .&4 &&/ 1"33*& 6002*/' 02. " 4 *$"  , 5 /4 ' 5 /$4*0/&2&/ 01 &&/ /*6&" 5 )0( &20/%&27 *+ 3 )&4 8*+%002# &20&13&26" 2*/( )&4 8*+%0025 7 345 %*&6&2-&%&/ &/ # &3$)*, 4 06&2&&/ (0&%& #"3*3, &//*3 '9$&  )&# 4 &&/ 1" 33*&6& , &//*36" / )&4 /(&-3 ("*)  ' (#

Do you want to be part of our story, and help us enhance our leading position in professional visualization? Are you talented and eager to work in an environment that encourages you to fully explore your potential? Then check out our job offerings and see if we can convince you to be one of us.

www.barco.com/jobs

% &($* %&8& , 034&-08& 60-4 *+ %3& %" ( 01-&*%*/( */ +$ $ % start op &/ &*/%*(4 01 3&1 4&.#&2 .&4 "/3-5*4&/%& ()! )* 6"/ 7 &, &/ 

 %* ( )) 0. /" " 2%& 62*+ # -*+ 6&/%& */' 03&33*& 01 0' . " " 24  0. 5 */ 5 . . &/ &- 6002&&/ 5*4/0%*(*/( /""2 5-4*.&%* 687 4 &-  0' . " *- /" " 2 */' 0 . 5 -4 *. &%*# & &" ( &&280 3/&-.0(&-*+, &/ 6&2(&&4 8&, &257 $6/*&4 52' /""2 777 +0# #&2#& 6002)&4 (&%&4"*--&&2%& 120(2 ".." 6"/ %&01-&*%*/( D O E Z OA L S D U I Z E ND E N M EN SEN DIE               

   !

 

   

Cevora vzw en VDAB willen gelijke kansen creĂŤren voor ĂĄlle werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Bij de rekrutering voor de opleidingen worden kandidaten dan ook geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst, gezinssituatie of handicap.

UTROS IVZW BRUSSEL

Zoekt Universitairen, welke vrije als vertalers (studenten) via Int ernet uit het Nederlands naar het FRANS, ENGELS, ARABISH OF CHINEES kunnen vertalen. (ook andere talen: zie onze website)

Betaling volgens commerciĂŤle normen in Euro Elke opdracht is met contract. Info. Zie www. UTROS.org Mails: info@utros.org


036_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 22:08:44

36 Vacature presenteert: VACATURE 10 MAART 2012

Talentum, de grootste carrièrebeurs van het land. Donderdag 22 maart. Brussels Expo.

Ontmoet de volgende bedrijven op Vacature Talentum T :

De volgende bedrijven geven je carrière-advies op maat:


037_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 22:08:55

VACATURE 10 MAART 2012

VACATURE TALENTUM Op 22 maart kan u tijdens Vacature Talentum kiezen uit een ruim aanbod workshops en persoonlijk advies voor uw carrière. Zo zorgt u er onder andere voor dat uw imago in lijn ligt met uw doelstellingen, leert u lichaamstaal te begrijpen of ontdekt u welke managementopleiding u kan gebruiken voor uw loopbaan. Verder ontmoet u op de grootste carrièrebeurs van het land ook de beste werkgevers uit een brede waaier aan sectoren.

Schrijf u nu in op vacature.com/talentum

Met onder meer deze workshops:

Carrière-advies van Consultants:

stress op de werkvloer liegt? Lichaamstaal: waarom je een job al dan niet krijgt

Personal Branding talenkennis CV screenen Managementopleidingen

bedrijfswagens

37


038_GPV3QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 21:54:20

56

VACATURE 10 MAART 2012

Help onze cliënten meteen op weg.

Breng op 22 maart een bezoek aan onze Talentum-stand. ING is een rechttoe rechtaan bedrijf. Onze cliënten appreciëren een snelle service en professionele begeleiding van de ING-medewerkers. Het commercieel talent en de gedrevenheid van onze medewerkers is de motor van onze kantoren. Als (m/v) commercieel medewerker sta je voor verschillende uitdagingen: alert zijn voor de verwachtingen van de cliënt, professioneel advies verlenen en continu

bijleren. Een veeleisende job? Zeer zeker. Maar ook bijzonder boeiend en veelzijdig. Indien jij beschikt over dat talent en doorzettingsvermogen, aarzel dan vooral niet. Surf meteen naar ing.be/jobs voor meer info. Of breng op 22 maart een bezoek aan onze Talentumstand, voor een ontmoeting met de bank van de toekomst.


039_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 22:55:15

Overzicht van boeiende uitdagingen in het dossier

SALES & MARKETING VAN PAGINA 40 TOT 47

PAGINA ADVERTENTIE

ACCENT.JOBS ACCENTURE AE BOSS PAINTS KBC PARTENA RANDSTAD SAS TORFS

s

pag. pag. pag. pag. pag. pag. pag. pag. pag.

30 62 28 33 32 33 02 29 29

Vacature biedt u wekelijks het ruimste en meest kwalitatieve jobaanbod. Dit overzicht maakt u wegwijs en helpt u de juiste pagina in dit magazine te vinden. Bovendien krijgt u meteen te zien hoeveel functieaanbiedingen elke onderneming online heeft staan op vacature.com.

Ook online vind je 1.626 jobs in Sales & Marketing vacature.com/zoeker

Laat u inspireren door de ideeën en verhalen van de visionaire ondernemers die we aan het woord lieten in De Succestapes. Koop het boek nu voor 9,95€ i.p.v. 19,95€ via www.uitgeverijluster.be/succestapes.


040_GPV2QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 21:23:06

40

DOSSIER SALES & MARKETING

VACATURE 10 MAART 2012

Dit is Wim. Wat hij doet moeten we u niet uitleggen.

Volgens ons loopt hij warm voor autoâ&#x20AC;&#x2122;s en testritten. Een passie die hij meeneemt naar het werk, want als geheim wapen van Autozone.be kan hij zich daar perfect uitleven. Kan jij met evenveel passie als Wim je job als account manager vervullen? Hij overtuigt dagelijks onze partners om te adverteren op Autozone.be. Een makkelijke job? Neen. Een job met weinig pk? Allesbehalve. Een uitdagende en afwisselende job? Dat zeker. Haalbaar? Als je enkele jaren ervaring hebt, passie voor media en de juiste instelling, dan ben jij de volgende account manager waar naar we op zoek zijn. Surf razendsnel naar www.persgroep.be/jobs.

Letâ&#x20AC;&#x2122;s

talk


041_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 21:11:24

DOSSIER SALES & MARKETING

VACATURE 10 MAART 2012

41

zoekt m/v Commercieel Medewerker Bedienden / Roeselare

Waarom jij?

SALES ENGINEER

Waarom vind?

ondernemende sales professional in de industrie

Waarom als (commercieel) medewerker?

U bent verantwoordelijk voor de acquisitie en verkoop binnen onze bestaande en nieuwe marktsegmenten. Uw prioriteit ligt bij het uitbouwen van onze verkoop- en montage-activiteiten van vuurvaste bekledingen. Daarbij onderhoudt u een nauwe relatie met (potentiële) klanten in het gehele land en draagt u bij aan de verdere uitbouw van onze afzetmarkt. U werkt hierbij nauw samen met uw collega’s van projectmanagement en u rapporteert aan de directeur.

Contactpersoon:

Bent u die ondernemende sales professional? Wij zoeken een kandidaat met bijvoorkeur een afgeronde opleiding tot industrieel ingenieur of vergelijkbaar bachelor werk- en denkniveau met ervaring in een industriële b-to-b omgeving en affiniteit met techniek. U heeft een sterk ontwikkeld analytisch vermogen en bent in staat complexe situaties te doorzien en te beïnvloeden. U bent servicegericht, proactief, flexibel (geen 9 tot 5 mentaliteit) en in staat te communiceren op alle niveaus. De Nederlandse en Engelse taal beheerst u vloeiend en u heeft een gedegen kennis van het Frans. Wij bieden: • Een zelfstandige, verantwoordelijke functie in een dynamische organisatie • Boeiende, op maat gesneden, projecten voor klanten over de hele breedte van ons industriële spectrum in binnen- en buitenland • Uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden Herkent u zich in bovenstaand profiel? Stuur dan uw CV met motivatie z.s.m. naar Gouda Vuurvast Belgium, t.a.v. Helena De Leeuw, Vosveld 13, 2110 Wijnegem of naar Helena.deLeeuw@goudavuurvast.be. Voor meer informatie kunt u contact op nemen met Philip Knipscheer, directeur, tel 03-326 57 00 of kijk op onze website: www.goudavuurvast.be.

www.vindeenjob.be

VG 158/U

ANDUS GROUP SERVING THE INDUSTRY

Gouda Vuurvast Belgium N.V. te Wijnegem, een zelfstandig opererende werkmaatschappij binnen Andus Group BV, is gespecialiseerd in het leveren en installeren van vuurvaste materialen die hun toepassing vinden in industriële productieprocessen waar hoge temperaturen heersen. Denk hierbij aan ovens en kraakinstallaties op raffinaderijen, afvalverbrandingsovens- of aluminiumsmelters. De belangrijkste industriegroepen zijn de petrochemie, milieu & energie en non-ferro. Gouda Vuurvast Belgium is een gezonde, groeiende organisatie met 45 medewerkers en een omzet van circa € 10 miljoen. We zoeken een:

en je carrière begint

Van Houtum van innovatieve oplossingen voor een betere toilethygiëne met uitzonderlijke milieuprestaties. Ze is uitgegroeid tot een organisatie met circa 200 werknemers en is koploper op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Onder het merk Satino Black fabriceert Van Houtum het meest milieuvriendelijke toiletpapierterwereld.Vanwegedeambitieuzegroeidoelstellingenvan Van Houtum zijn wij op zoek naar ondernemende kandidaten m/v voor de positie van:

Business Developer MVO België - Groothertogdom Luxemburg

Verantwoordelijk voor het daadwerkelijk uitbouwen van Satino Black bij grote eindgebruikers zoals kantoren, instellingen, industrie, overheidsgebouwen en hotelketens. Je bent in staat het concept helder en duidelijk te verkopen. De distributie van Satino Black verloopt via de professionele groothandel. Met je ondernemingsgeest weet je de facility- en/of duurzaamheidmanagers, maar ook marketing- en communicatieverantwoordelijken te overtuigen in het concept te stappen. Je geeft advies om organisaties eenvoudig een stuk dichter bij hun duurzaamheiddoelstellingen te brengen. Hierbij werk je nauw samen met de Account Managers van Van Houtum en de groothandelspartners. Je rapporteert rechtstreeks aan de Commercieel Directeur. Wat vraagt van Houtum?

Wat biedt Van Houtum? toonaangevende organisatie

Erkend Wervings- en Selectiebureau nr. VG.301/B

www.inventi.be/vacatures Consultants in verkoop en verkoopmanagement Inventi nv Oude Beurs 30-32, B-2000 Antwerpen T: +32 3 223 68 68 F: +32 3 223 68 69

contacten op hoog niveau bonusregeling, extralegale voordelen + bedrijfswagen

Interesse? Mail zo snel mogelijk jouw CV met motivatie naar pol.vandeplassche@inventi.be of fax naar +32 3 223 68 69. Bel tijdens de kantooruren naar +32 3 223 68 68. Ook kun je kijken op www.satinoblack.com of www.vanhoutum.nl


042_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 21:11:46

42

DOSSIER SALES & MARKETING

VACATURE 10 MAART 2012

De Persgroep Publishing draait rond passie voor onze lezer, surfer en adverteerder. Maar net zozeer voor onze medewerkers, stuk voor stuk sterke persoonlijkheden met een alerte geest en een flexibele ingesteldheid die houden van actie en inzet. Met als resultaat een fraaie lijst met power brands in een breed medialandschap, met zowel kranten, magazines als internet. De sleutel van het succes? Een vernieuwende combinatie van nieuws en entertainment, passie en knowhow, innovatieve infrastructuur en toptalent.

ADVERTISING

PRINT

Sales Manager

Account Manager Regio Leuven - Het Laatste Nieuws

Functie Je bent verantwoordelijk voor de strategische en commerciĂŤle uitbouw van jouw business unit. Als bezielende coach weet je deze strategie met je salesteam van binnen- en buitendienstmedewerkers te vertalen naar concrete verkoopsresultaten. Hierbij staan jij en je team in voor de verkoop van advertentiecampagnes in het algemeen alsook voor de specials en dossiers in onze verschillende titels. Je hebt hiervoor fantastische producten en sterke mediamerken ter beschikking, waar je het maximum kan uithalen. Je bent ook verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe projecten en het opstellen van een businessplan. Je rapporteert hierbij aan de commercieel directeur.

Functie

Profiel

Profiel

Naast je hogere opleiding ben je een gedreven salespersoon. Je kan putten uit een ruime dosis commerciĂŤle ervaring waardoor je, samen met je organisatorische capaciteiten, het verschil kan maken. Bovendien ben je een expert in het sturen en coachen van je salesteam. Je managementskills, resultaatgerichte aanpak en je tweetaligheid (N/F) zijn je voornaamste troeven. Creativiteit en commercieel inzicht zijn onmisbaar. Relevante ervaring binnen de mediamarkt is een pluspunt.

â&#x20AC;˘ Je hebt minimum een eerste verkoopservaring in de dienstensector. â&#x20AC;˘ Je hebt een neus voor commerciĂŤle opportuniteiten. â&#x20AC;˘ Je resultaatgerichtheid en doorzettingsvermogen onderscheiden je van de anderen. â&#x20AC;˘ Je bent gepassioneerd door media en reclame

DINSDAG 6 MAART 2012

We zoeken een gedreven account manager die potentiĂŤle adverteerders zal benaderen. We bieden een afwisselende functie waarbinnen je naast het prospecteren en werven van nieuwe klanten, eveneens op een betrokken wijze bestaande klantenrelaties onderhoudt. Naast het effectief verkopen, adviseer je jouw (potentiĂŤle) klanten ivm hun mediaplanning en zorg je ervoor dat alles in goede banen wordt geleid (opmaken van offertes, agendaplanning, opvolging advertenties,... ). Binnen regioRegie ben je verantwoordelijk voor de reclamewerving van de regionale edities van Het Laatste Nieuws.

DE RING

2°

Foto Isopix

Concerten ALEX CALLIER uitverkocht dankzij The Voice 

44

7°

MAANDAG 5 MAART 2012

DENDERMONDE

Kansloos tegen kolkende stroom door zware regenval

PEUTER STERFT NA VAL IN BEEK

IEDEREEN KAN INBOEDEL VAN BEIRENDONCK KOPEN 

12

FRANK DEREYMAEKER Het zijn opnieuw cruciale dagen voor de eurozone. Driekwart van de privĂŠschuldeisers (banken, verzekeraars, pensioenfondsen,...) van Griekenland moet immers tegen donderdagavond zijn oude Griekse staatsobligaties ingeruild hebben voor nieuwe obligaties (met een lagere rente). Op die manier wordt 106 miljard euro Griekse schulden kwijtgescholden. Maar de ruil verloopt stroef. Voorlopig heeft slechts 20 procent van de banken formeel toegezegd om hun obligaties in te ruilen. Dat doet de spanning op de financiĂŤle markten toenemen. Als te weinig banken instemmen met de ruil, dreigt het faillissement van Griekenland. Het land

Er komt dan toch geen staking in het onderwijs. Dat hebben de vakbonden laten weten. Ze hebben hun aanzegging voor 28 maart opgeschort. Dat gebeurde nadat de Vlaamse regering beloofd had te onderhandelen over een volledig eindeloopbaanpakket en de carrièreopbouw van leraren. Wij zijn niet uit op stakingen, luidt het. We zijn altijd loyaal g eweest en bewijzen dat nu opnieuw. De gesprekken gaan meteen van start, maar kunnen wel even duren. Het is onwaarschijnlijk dat er dit schooljaar nog gestaakt 5 wordt. (LVDK)

moet op 20 maart 14,4 miljard terugbetalen, maar zit zonder geld. Ook een exit uit de eurozone is dan onvermijdelijk. Sommige beursexperts spreken van een â&#x20AC;&#x2DC;financiĂŤle nucleaire bomâ&#x20AC;&#x2122; als Griekenland bankroet gaat. Want bij zoâ&#x20AC;&#x2122;n wanordelijk bankroet moeten ook alle verzekeringen uitbetaald worden die zijn aangegaan tegen een mogelijk faillissement. Dat zou het einde kunnen betekenen van vele zwakke Europese banken. De bankenlobby IIF schat dat de factuur kan oplopen tot 1.000 miljard. Achter de schermen wordt dan ook fors druk uitgeoefend op de banken om zoâ&#x20AC;&#x2122;n horrorscenario te vermij 41 den.

CHAMPIONS LEAGUEâ&#x153;

| 16

 

DIALOOG

DE RING

DEEL 14

| 18

Begroting wordt werk van lange adem

79-jarige

beschadigt vijf SANNE SMETS OP EERSTE PROCESDAG

â&#x201A;Ź 5,90

Geldig t.e.m. 13/03/2012.

Knip de bon uit, ga er mee naar je krantenwinkel en ontvang voor maar â&#x201A;Ź 5,90 deel 14 van â&#x20AC;&#x2DC;Zo werkt je lichaamâ&#x20AC;&#x2122;

ANTWERPS NIEUWS

| 24

SPORT

| 33

DAGBLAD NR 57-125STE JAARGANG â&#x20AC;˘ 1.1 EURO â&#x20AC;˘ WWW.HLN.BE DE PERSGROEP PUBLISHING â&#x20AC;˘ BRUSSELSESTEENWEG 347 1730 ASSE-KOBBEGEM

TV-KRANT

| 36

PUZZELS

| 40

BEURS

| 19

STREEKNIEUWS

| 24

SPORT

| 33

DAGBLAD NR 56-125STE JAARGANG â&#x20AC;˘ 1.1 EURO â&#x20AC;˘ WWW.HLN.BE DE PERSGROEP PUBLISHING â&#x20AC;˘ BRUSSELSESTEENWEG 347 1730 ASSE-KOBBEGEM

TV-KRANT

De Brugse moordrecherche, die nu al meer dan een maand doortastend onderzoek voert, heeft intussen een indrukwekkend dossier opgebouwd. Daarin staan onder meer bekentenissen van AndrĂŠ Gyselbrecht en Pierre Serry. De dokter gaf toe dat hij zijn scheve vriend Serry vroeg om zijn dwarsliggende schoonzoon Saelens fysiek aan te pakken en hem voor een paar dagen te laten verdwijnen. Ook Serry vertelde dat eerder aan een medegevangene ĂŠn schreef het zelfs op een briefje, dat in zijn cel gevonden werd.

De twee boezemvrienden nemen evenwel het woord (huur)moord niet in de mond en proberen zo aan de ergste tenlastelegging te ontsnappen. Een strategie om de schade voor zichzelf, levenslange opsluiting, te beperken. Ook het motief voor de misdaad wordt nu stilaan duidelijk. Dokter AndrĂŠ Gyselbrecht, vader van weduwe Elisabeth, voelde zich onmachtig tegenover zijn koppige schoonzoon, die zijn eigen dochtertje bepotelde en met zijn gezin de wijk zou 2&3 nemen naar AustraliĂŤ.

Tornado sleurt heel gezin 135 meter mee

bij parkeren ÂŤIk kon mezelfautoâ&#x20AC;&#x2122;s niet tegenhoudenÂť

| 36

PUZZELS

Een verwoestende tornado heeft in New Pekin, in Indiana, een heel gezin 135 meter ver meegesleurd. De ouders, zusje Kendall (1,5 maand) en broertje Jayden (2 jaar) waren op slag dood. Alleen de 14 maanden jonge peuter

Kos/AP

Angel (foto) overleefdehet,alverkeerdezewelinzeerkritieketoestand.Twee dagen lang leefde heel Amerika mee met het kleine weesje, dat uiteindelijk gisteravond laat toch be 9 zweek.

aanhangers van de nieuwe president verzamelden g isteravond aan het Kremlin. Overwinnaar Poetin verscheen daar geflankeerd door huidig president en toekomstig premier Medvedev. De kersverse president weerlegde de beschuldigingen van verkiezingsfraude, die de oppositie meteen rondstrooide. ÂŤWe hebben een open en eerlijke strijd gewonnenÂť, zei 10 Poetin.

VANDAAG BEGINT REGERING TE ZOEKEN NAAR 2 MILJARD

 

| 13

8

Sportkrant

N-VA voert nu al campagne voor verkiezingen 2014

In elk Vlaams dorp worden vanaf nu affiches opgehangen met een opvallend slanke Bart De Wever en de slogan â&#x20AC;&#x2DC;De kracht van de veranderingâ&#x20AC;&#x2122;. De N-VA trekt als eerste Vlaamse partij immers de campagne op gang voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober en ze gooit daarom haar grootste troef in de strijd. Vlaanderens populairste politicus doet in oktober een gooi naar de Antwerpse burgemeesterssjerp, maar lijkt zâ&#x20AC;&#x2122;n pijlen vooral ook al op de Vlaamse en de federale verkiezingen van 2014 te richten. ÂŤWie Elio in 2014 weg wil, moet in 2012 al op de N-VA stemmenÂť, zegt De Wever. De Antwerpenaar bevestigde ook dat hij over twee jaar stopt als partijvoorzitter. ÂŤIk denk dat tien jaar als voorzitter genoeg 4 isÂť, zei hij.8

DVD VOOR MAAR

â&#x201A;Ź2,90

| 20

STREEKNIEUWS

DENDERMONDEVRT-ploeg vast in hoogtewerker

Een cameraploeg van de VRT kreeg het zaterdag in Bellegem, bij Kortrijk, even benauwd na de aankomst van de eerste etappe van de Driedaagse van WestVlaanderen. Een cameraman en zijn geluidstechnicus waren ter hoogte van de aankomst in een hoogtewerker gekropen, om vanuit de lucht beelden te maken van de sprint. Toen ze echter terug wilden naar de begane grond, bleek dat niet te lukken. Door een technisch deffect blokkeerde de hoogtewerker. Het duo zat ongeveer een half uurtje vast, voor ze door de brandweer ontzet konden worden. (CMW)

26-jarige vermist in jachthaven Nieuwpoort

POETIN MET GROTE OVERMACHT | 4 2 B OPNIEUW EURS PRESIDENT Vladimir Poetin wordt opnieuw president van Rusland. Hij won de verkiezingen met g rote overmacht. Uit de eerste resultaten bleek gisteravond dat hij liefst 64,4 procent van de stemmen haalde. Poetin is momenteel premier van Rusland. Hij was al eens president tussen 2000 en 2008. Zoals voorspeld won hij gisteren makkelijk een derde ambtstermijn. Honderdduizend enthousiaste

Nog 5 ploegen voor 3 plaatsen in play-off 1

Dokter Gyselbrecht begin februari, voor hij in de gevangenis vloog. PN

DOKTER BEKENT De regering-Di Rupo neemt ruim haar tijd om de begroting bij te sturen. Vandaag moet nog geen akkoord worden verwacht. Misschien morgen, maar het kan evengoed pas op het einde van de week zijn. Dat komt omdat de regering twee miljard euro wil wegsnijden JOSĂ&#x2030; zonder dat het pijn doet. Burgers en MASSCHELIN ondernemers mogen het niet voeDelen, drie aangehoudenen de kasteelmoord van vinden liberalen enin CD&Vâ&#x20AC;&#x2122;ers. Wingene dokter AndrĂŠ Gyselbrecht Voor deâ&#x20AC;&#x201D;socialisten moet de koop- (61), zijn zoon Peter (31) behouden en Pierre Serry (61) â&#x20AC;&#x201D; verschijnen morgen kracht blijven, om de voor de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling. Ze economie niet in een diepere receszullen vrijlating bepleiten op basis van een sie te hun duwen. De ministers gaan dan procedurefout. Hun advocaten vinden dat het ook met het vergrootglas door de aanhoudingsbevel onvoldoende is gemotiveerd. De uitgaven. Voorstellen voor nieuwe of kans dat ze effectief vrijgelaten worden, is evenwel hogere belastingen en voor bespazeer klein. in de sociale zekerheid ringen belanden op en meteen weer naast de onderhande- 2 lingstafel. (LVDK)

DE WEVER ÂŤUit de politiek in 2014? Niet ondenkbaarÂť

BRUSSEL - LA - SYDNEY

DIALOOG

rolspelers in de kasteelmoord bekennen dus, maar minimaliseren hun intenties. Ze kunnen echter geen kant meer uit.

zwaarste neerslagzone ter plaatse bleef trappelen boven Zuidwest-Vlaanderen. Zware problemen waren zo bijna niet te vermijden.Âť De wateroverlast kwam er nadat de ochtendspits al te kampen had met plotse sneeuwval. Er stond 320 kilometer file. (JF/PhG)

OUDERS VAN VERDACHTE BABYMOORD HARD AANGEPAKT

2

DE NIEUWE GAZET

PN

Geldig t.e.m. 09/03. Knip de bon uit, ga er mee naar je krantenwinkel en neem voor maar â&#x201A;Ź2,90 de dvd van Els De Schepper mee.

â&#x153;

| 16

opdracht gaf om zijn schoonzoon Stijn Saelens ÂŤaf te ranselen en voor enkele dagen te gijzelenÂť. Dat

HUISVADER DOODT ZIJN VROUW NA OVERSPEL

Maak je eigen renstal & WIN!

Gillet, donderdag papa geworden, was erg blij met zijn doelpunt. Paars-wit veegde Cercle Brugge met 4-0 van de mat.

Tom Boonen heeft gisteren in OrlĂŠans de tweede rit gewonkomt overeen met de woorden van nen in Parijs-Nice. Die mondde uit in een krachtspurt na een Serry, die schreef dat hijDe ÂŤal helse waaierrit met striemende hagelen regenvlagen. zege is meteen Boonens honderdste individuele UCI-overmaanden onder druk stond winning (kermiskoersen en criteriums nietzware inbegrepen). ÂŤEcht? Zijn jullie zeker? Mja, klonk eerst wat lauw. vanleukÂť, AndrĂŠ enhet uitvoerders Nadien, lachend: ÂŤSchrijf maar op dat ik officieel â&#x20AC;&#x2DC;tevredenâ&#x20AC;&#x2122; bezorgdeÂť, maar dat defeit kasteelheer ben.Âť Boonen haalde duidelijk meer voldoening uit het dat hij opnieuw een spurt won, wat het beste doet vermoeÂŤniet en dood den voor Milaan-Sanremo de moestÂť. De hoofd Sportkrant Vlaamse klassiekers.

DeminnaarvanVeerleDejaeghere(34) Decleir is in diepe rouw, zegt zijn â&#x20AC;&#x201D; beuit Waregem, die maandag door haar drogen â&#x20AC;&#x201D; echtgenote: ÂŤHij heeft het bedrogenmanmetbijlslagenwerdver- zwaar. En kan amper iets uitbrengen.Âť moord,istopatleetWimDecleir(40)uit De man zelf wil enkel kwijt dat hij mee Harelbeke. De man, die slechts ĂŠĂŠn helpt schrijven aan de doodsbrieven In Waregem een 34-jarige manonze giste- hoogte was van de buitenechtelijke relatie been heeft, eindigde in 2010 tweede op van zijnheeft minnares. ÂŤWij voor het WK handbike (wielrennen voor vrienden.Defamilievanhetslachtoffer ren zijn echtgenote (33) gedood nadat hij van zijn dochter. Het parket van Kortrijk mindervaliden) en op Paravoor hun kant.Âť Zijn echtgenote weet hield het gisteren op ÂŤfamiliale moeilijkontdektedatzeeenminnaarhad.Huisvader lympicsinLondenzouhij nog niet of zezelfstandig haar mantuinarchitect, zal hedenÂť,maarwelingelichtebronnenbevesJess Dewaele, een 3(7) tigen het bestaan van de minnaar. (CDS/BDW) voor goud gaan. vergeven. voerde eerst nog zijn dochter (5) en zoon naar school, waarna hij zijn vrouw Vanessa Vreemd is alvast dat Dewaele gisteren zelf Dejaeghere thuis te lijf ging met een bijl. zijnkinderenaandeschoolpoortafzette,iets Daarna belde hij de politie om zich aan te wat mama Vanessa altijd deed. Mogelijk geven. Familie en vrienden omschrijven het was er op dat moment al ruzie in het gezin. koppel als een modelgezin, dat ogenschijn- Of de man met voorbedachten rade zijn lijk alles had om gelukkig te zijn. ÂŤHuisje, kinderen wegvoerde, moet onderzoek uittuintje,kindjes.WebegrijpenhetnietÂť,zegt wijzen. De man werd verhoord en 6 ouderpaar hard aan aangehouden. over hun (KML/BDW/VHS) Op het procesde tegen Sanne vader van het slachtoffer, die niet op de Jess Dewaele ging zijn vrouw Vanessa Dejaeghere te lijf met een bijl. Kos Smets (24) â&#x20AC;&#x201D; het meisje uit Kessel-Lo opvoedingsmethoden en hun lichtdat meteen na haar bevalling haar zinnige optreden na de bevalling. Dat baby verstikte en verstopte â&#x20AC;&#x201D; getuig- kwam vooral bij de vader zwaar aan. den gisteren de ouders. Ze gaven toe ÂŤWe hebben altijd geprobeerd een dat er binnen het gezin vermoedens klimaat te scheppen van geborgenâ&#x20AC;&#x201D; en zelfs meer â&#x20AC;&#x201D; waren over een heid. We waren een open gezin met De gemiddelde Vlaming staat niet denten iemand gewoon voorbijmogelijke zwangerschap, maar dat veel ruimte voor ontplooiing. Maar genoeg op zijn strepen. Dat clichĂŠ steken zonder te protesteren. ÂŤWe hun dochter dat ontkende en zelfs iedereen maakt fouten. Opgroeiende Een 79-jarige bestuurster Torhout wekken, beviel zeuit â&#x20AC;&#x2122;s nachts in wordt bevestigd door een enquĂŞte hebben dan ook te veel schrik Op de eerste dag van haar kinderen zeker. Maar volwassenen maandstonden â&#x20AC;&#x2DC;faketeâ&#x20AC;&#x2122;. heeft bijhet hetgeheim parkeren maar liefst vijf en helemaal alleen van de Christelijke Mutualiteit voor ruzies en conflictenÂť, verassisenproces in Leuven heeft ÂŤJe kan ook niet bevatten dat je ook. En achteraf is het voertuigen beschadigd. De bejaarde in haar meisjeskamer, waar ze (CM) bij 2.500 Vlamingen. Vier op klaart gedragstherapeute Erna de 24-jarige ex-Chiroleidster dochter zoiets zou doenÂť, getuigde de makkelijk praten.Âť vrouw het reed achteruit een twaalf vrije babylijkje de eerste de tien ondervraagden noemen Claes. ÂŤVelen kroppen liever hun Sanne Smets gisteren verteld 4&5 moeder. Voorzitter Hartoch pakte het (EV/KDM) plaats indagen en ramde daarbij de autoin die ook verstopt hield de zichzelf ÂŤabsoluut niet assertiefÂť, ergernissen op. Ik had een vrouw hoe ze haar baby â&#x20AC;&#x2DC;Jillâ&#x20AC;&#x2122; meteen haarWanneer geparkeerd stond. Ze ze wist dat haar eerder onzeker. 42,9% voelt zich in de cursus die niet tegen een na de bevalling verstikteachter ÂŤin kast. zo hard die wagen op assizijn zou dat sterven, wou de minder comfortabel in onbekend collega durfde te zeggen dat haar een paniekaanvalÂť. ÂŤIk deed wist datkind beurt tegen de auto daarachter senvoorzitter weten. ÂŤPaknalnĂĄ de gezelschap en meer dan de helft gekwebbel haar stoorde tijdens wel wat ik deed. Het was geen Prins Filip krijgt de kosten die hij voorzienÂť, bevestigt het paleis. paniekreactie schoot de bevallingÂť, hield de beschul(55,9%) wordt vaak onzeker door het werk. Dit is verkeerd. Als iets black-out of zo, maar ik de. konIn een tijdens handelsmissies in het De prins springt wel bescheiden om automobiliste met ÂŤIk haarben wagen digde vol. heelvoorlang wat anderen zeggen. In de super- je dwarszit, moet je dat mezelf niet tegenhoudenÂť, buitenland maakt, via onkostennotaâ&#x20AC;&#x2122;s met zijn onkosten voor bijvoorbeeld uit, waardoor ze ook het op voertuig 7 heel kwaad geweest mezelf. markt laat ĂŠĂŠn op de drie respon- aankaarten.Âť klonk het op vlakke toon, maar terugbetaald. Zoals een handels- een zakenlunch. Hij maakt er niet vóór haar een ferme gaf. Weer Waarom heb duw ik niemand in met gebalde vuisten. vertegenwoordiger zijn uitgaven mag tijdens elke missie gebruik van. En als was dievertrouwen aanrijding zo hevig dat ook genomen tijdens Tijdens de ondervraging inbrengen bij zijn werkgever, zo mag hij het doet, blijven zijn onkosten zijn voorligger aanreed. mijn zwangerschap? Hoe heb vertelde de jonge vrouwdie uit auto ook de prins zijn bonnetjes indienen beperkt tot gemiddeld 250 euro voor autoâ&#x20AC;&#x2122;s voor en achter, ik vier zo stom kunnen zijn?Âť VanKessel-Lo dat ze nooit Naast had de bij het Agentschap voor Buitenlandse pakweg een week buitenraakte ook dekomen wagen van de brokkendaag de zussen en de nagedacht over de bevalling, 9 Handel. ÂŤEr is daarvoor een budget land. 2 piloot zelf beschadigd. (THV) ouders van Sanne laat staan over wat erna kwam. 4&5 Om haar ouders en zus niet te Smets getuigen.

VOOR MAAR

Surf snel naar WWW.GOUDENF1.BE

straat zo hoog dat bewoners in de laadbak van een camion moesten worden vervoerd. ÂŤIn Beitem, bij Roeselare, werd 50 liter neerslag gemeten. Een amateurstation in Lichtervelde mat zelfs 56 literÂť, zegt weerman Eddy De Mey. ÂŤIn het binnenland viel nog geen vijfde. Dat komt omdat de

ANDERLECHT STAAT WEER OP

Prins Filip dient onkostennotaâ&#x20AC;&#x2122;s in

Sportkrant

Geen extra taksen op alcohol 

5

Vlamingen niet assertief genoeg

Witsel stuwt Benfica naar kwartfinales Axel Witsel stoot met zijn club Benfica door naar de kwartfinales van de Champions League, en daar heeft onze landgenoot een groot aandeel in. Benfica rekende gisteravond in de wedstrijd tegen Zenit SintPetersburg (met Nicolas Lombaerts) op Witsel als maestro op het middenveld en de Rode Duivel stelde niet teleur. Hij gaf zelfs de assist voor de verlossende treffer. Zo staat Witsel voor het eerst in zijn carrière in de kwartfinales van de Champions League.

zijn kleinzoon 400 meter stroomafwaarts in de Trudobeek, die vlak bij het ouderlijke huis loopt. De hulpdiensten slaagden er eerst nog in het knaapje te reanimeren, maar Tizyano overleed later in het ziekenhuis. Er wordt aangenomen dat hij meteen na zijn verdwijning in de Trudobeek gesukkeld is en daar twee uur lang in heeft gelegen. Het grachtje, dat officieel Saint Trudoledeke heet, was door de zware regenval een kolkende stroom van drie meter breed geworden. Daartegen maakte de knaap 3 geen kans. (CDS/JHM/TLV/KML/THV)

Evenveel regen als in ĂŠĂŠn maand: 56 liter

In West-Vlaanderen is in 24 uur tijd evenveel regen gevallen als normaal in een hele maand maart. In Roeselare trad het rampenplan in werking, nadat volledige straten blank stonden. Kinderen werden geÍvacueerd uit een crèche in Menen. En in Beveren stond het water in de Vloed-

Minnaar vermoorde vrouw is bekende paralympiĂŤr 

Reuters

Leraren staken toch niet

De jongen verdween gisteravond rond halfzes. In de keuken was het avondeten net overgekookt, waarop mama Veerle naar de buren liep voor een schrobsponsje en papa Olivier Leys zich naar de bakker haastte om brood. Daarbij lieten ze de garagepoort open en kon Tizyano naar buiten glippen. Toen de ouders kort daarop de peuter niet vonden, begonnen ze meteen een zoektocht, samen met de buren en hun vier oudste kinderen, die hun huiswerk aan het maken waren. Twee uur later, rond 19.30 uur, vond de vader van papa Olivier het lichaampje van

Tizyano Leys kon nog even gereanimeerd worden, maar overleed in de kliniek. Kos

De angst voor een Grieks bankroet is weer opgelaaid op de financiĂŤle markten. Tegen donderdagavond moeten de Europese banken hun Grieks staatspapier hebben ingeruild. Maar de banken aarzelen en dat maakt de beleggers zenuwachtig. De Europese beurzen verloren dan ook meer dan 3 procent, en incasseerden daarmee de grootste daling sinds november.

KASTEELMOORD

Hoofdrolspelers kunnen geen meer uit 100STE kant PROFZEGE Dokter Gyselbrecht heeft bekend VOOR BOONEN dat hij hormonendealer Serry de

Een peuter van twintig maanden is na twee uur zoeken halfdood teruggevonden in de beek achter zijn ouderlijk huis in Assebroek bij Brugge. Het ventje was naar buiten geglipt. Hulpdiensten slaagden er eerst nog in om de kleine Tizyano Leys te reanimeren, maar de knaap overleed later in het ziekenhuis. Het beekje achter het huis was door de overvloedige regen aangezwollen tot een kolkende stroom.

Uit angst voor faillissement Griekenland

Beurzen gaan weer onderuit

Foto AFP

WOENSDAG 7 MAART 2012

PUZZELS

| 21

TV-KRANT

| 26

DAGBLAD NR 55-125STE JAARGANG â&#x20AC;˘ 1.1 EURO â&#x20AC;˘ WWW.HLN.BE DE PERSGROEP PUBLISHING â&#x20AC;˘ BRUSSELSESTEENWEG 347 1730 ASSE-KOBBEGEM

Interesse in deze of andere vacatures? Surf naar www.persgroep.be, klik door naar jobs, openstaande vacatures, selecteer jouw job en solliciteer online.

SPORT

| 45

DIALOOG

Aanbod

We bieden je een job vol afwisseling binnen dĂŠ leidende mediagroep van Vlaanderen. Wij voorzien een aantrekkelijk salaris aangevuld met extra-legale voordelen die passen bij een bedrijf zoals het onze (een uitgebreide groeps- en hospitalisatieverzekering, bedrijfsrestaurant, deelname in de winst en aantrekkelijke comfortdiensten). Daarnaast hechten we veel belang aan continue ontwikkeling en voorzien we regelmatig doorgedreven opleidingen.


043_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 21:11:55

DOSSIER SALES & MARKETING

VACATURE 10 MAART 2012

43

Maak jij het verschil bij Vacature? Ook bij Vacature is nu het moment voor m/v met talent. Want net in woelige tijden kan je je echt onderscheiden. Je gaat bij ons voor een bedrijf dat vooroploopt in een snel bewegende sector en wordt omringd door straffe collega’s die vooruit willen gaan: verkopers, schrijvers, designers en nog heel wat andere profielen. Samen zorgen we ervoor dat de m/v met talent bij ons terecht kan voor kwalitatieve carrière-informatie en vacatures. Voor werkgevers vormen onze website, magazine, events en databanken het ideale platform in hun zoektocht naar de perfecte kandidaat. Om ons team te versterken zijn we op zoek naar een

Account Manager

m/v

Oost- & West-Vlaanderen Je functie

gave om mensen te overtuigen en je onderhandelt als de beste. Met je doorzettings-

Je komt terecht in ons Salesteam: de commerciële motor van ons bedrijf,

vermogen zorg je ervoor dat je gesprek en offerte tot effectieve verkoop leiden.

waar innoveren, ondernemen en klantgericht denken centraal staan. Na je

Ook jouw positieve en enthousiaste energie mag je met ons delen.

opleiding on the job prospecteer je doelgericht nieuwe klanten en onderhoud je de bestaande klantenrelaties. Als account manager vervul je een belangrijke

Ons aanbod

rol bij onze doelgroep van HR managers, rekruteringsverantwoordelijken en

Je krijgt de kans je te ontplooien in een dynamische en succesvolle onderneming

consultants. Voor onze klanten werk je oplossingen op maat uit, waarbij je

in een boeiende sector, met een bedrijfscultuur die gericht is op innoveren,

onze producten en services optimaal inzet. Jouw advies is voor hen steeds van

ondernemen en klantgericht denken. Je geniet ruime verantwoordelijkheden en je

doorslaggevend belang. Je werkt samen met de Sales Manager en krijgt de ruimte

hebt een reële impact op je doelmarkt. Daarbovenop verdien je een competitief

om jouw ideeën rond nieuwe producten en marktontwikkeling uit te bouwen.

salaris,

inclusief

de

nodige

extra-legale

voordelen

en

bedrijfswagen.

Vacature bevindt zich in de stijlvolle kantoren van Tour & Taxis in Brussel maar na Je profiel

uw opleiding spendeert u min. 80% van uw tijd binnen uw eigen regio.

Je hebt een passie voor media en communicatie en bent een echte doorzetter: geëngageerd en resultaatgericht. Je legt graag en vlot contacten en ziet prospectie als de natuurlijke eerste stap in het verkoopsproces. Vanuit je ambitie ga

Je vindt een fotoblog en interview met een van je toekomstige collega’s op www.vacature.com/accountmanagervacature

je gedreven op zoek naar resultaten, voor jezelf én je team. Je beschikt over de

Ontmoet ons op Talentum, de grootste carrièrebeurs van het land op donderdag 22 maart in Brussels Expo. Nog vragen? Aarzel niet! Stuur een mailtje naar nancy.werbrouck@vacature.com, twitter naar @wnans of bel naar 0479/87.00.44 Meteen solliciteren? Stuur dan je CV en motivatiebrief naar sollicitaties@vacature.com.

PERSONEELSADV AccountManager260x370 indd 1

8/03/12 18:54


044_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 21:12:11

44

VACATURE 10 MAART 2012

DOSSIER SALES & MARKETING Visit us at Tallentum on Thursday March 22nd

DOE EEN SLIMME ZET

Taminco for highly driven talent!

KOM WERKEN BIJ OZ

Met OZ kies je voor een dynamische organisatie met een frisse kijk op gezondheid. Want OZ verzekert niet alleen de gezondheid van zijn klanten, maar levert en promoot ook actief gezondheidsdiensten en -producten. Dagelijks verrassen zowat 1.100 medewerkers meer dan 370.000 klanten met een perfecte service, of ze nu werken in Antwerpen, Brugge of in één van de 60 lokale kantoren.

WE ZIJN OP ZOEK NAAR COLLEGA’S (M/V): Regio Brugge

MEDEWERKER BUSINESS INTELLIGENCE

Je bent verantwoordelijk voor het opzetten, uitbreiden en onderhouden van onze BI-omgeving. Je bent vertrouwd met SQL-server en BI-technieken. Je inventariseert de noden met de business en gebruikers om een totaaloplossing aan te bieden en helpt bij het aanmaken van analyses en rapporteringen. Regio Antwerpen

VERANTWOORDELIJKE FACILITIES

In overleg met de financieel manager beheer je het patrimonium en de algemene aankopen van de Groep OZ. Je neemt actief deel aan projecten die aanleunen bij je vakgebied en geeft leiding aan de afdeling facilities.

SUPERVISOR KINDEROPVANG

Je werkt mee aan de opstart van een nieuwe kinderopvang, op theoretisch en praktisch vlak. Zo ben je verantwoordelijk voor een huishoudreglement dat de samenwerking tussen jouw dienst, de begeleiders en de klanten vastlegt en bevordert. Je gaat voor kwaliteit en inspireert anderen.

EXPERT E-BUSINESS

Je staat in voor de professionele uitwerking, implementatie, onderhoud en optimalisatie van verschillende online OZ-platformen (OZ-shop, online kantoor,…). Je hebt een grondige kennis en ervaring in e-commerce en volgt hiervoor de evoluties in onlinetechnieken en online media op de voet. Je wendt jouw kennis van digitale evoluties aan om ons e-businessbeleid en onze communicatieplannen af te stemmen op onze consumenten van vandaag.

EXPERT MARKETING DIVISIE GEZONDHEID

Je bepaalt mee het marketingbeleid voor onze divisie Gezondheid. Zo werk je o.a. het pakket aanvullende voordelen uit en ben je mee verantwoordelijk voor de uitbouw van de verzekeringsproducten. Je identificeert kansen en vertaalt deze naar innovatieve marktproposities.

EXPERT SEGMENTATIE & MARKET INTELLIGENCE Data-analyse, merkbeheer, marketing, CRM en Market Intelligence zijn helemaal jouw ding. Je spot kansen en mogelijkheden in onze verschillende afdelingen. Je lanceert innovatieve CRM-voorstellen. Je vertaalt je strategisch denkwerk in praktisch haalbare oplossingen. Wij bieden (voor alle functies) Een job in een dynamische en sterk groeiende onderneming Een voltijdse job, een degelijke verloning en een interessant pakket extralegale voordelen De gelegenheid tot permanente opleiding en vorming

Iets voor jou? Ontdek alle details (verantwoordelijkheden, profiel en aanbod) op www.oz.be/jobs en solliciteer direct online!

passion

care

integrity

Headquartered in the Ghent harbor region, Taminco is the world’s only global integrated specialist alkylamine producer. Alkylamines and their derivatives are key building blocks in a broad array of chemical products that have a wide range of applications; in this way Taminco makes a valuable contribution to diverse markets including Food and Nutrition, Personal and Home Care, Energy and Water Treatment. With its 7 manufacturing facilities, located in Europe, the United States and China, and global sales network, Taminco employs approximately 800 people spread across 17 countries and had a turnover of around US$ 1.1 billion in 2011. Focusing on its 3 core values - Passion, Care and Integrity - Taminco works constructively towards a sustainable and innovative future. In order to reinforce our strong market position, we are looking for highly driven talent (m/f) to join our ambitious team. All these positions are based in our headquarters in Ghent.

GLOBAL SALES DIRECTOR You will play a key role in developing the future growth of our company, providing vision, direction and leadership for the global sales activities. You guide and inspire the global sales team of approximately 25 people. You are dedicated to achieving sales and revenue targets for the global accounts. You have at least 10 years of experience sales & marketing, preferably in a B2B environment.

MARKET MANAGER FUNCTIONAL AMINES & MARKET MANAGER CROP PROTECTION Your goal is to analyse the market and reach the objectives regarding market share, turnover and profitability within your product range. You respond with agility to changing conditions and commercial opportunities and apply them to enhance your business results. You support sales and product management, providing pricing guidelines, initiate promotional activities etc. Candidates preferably combine commercial (B2B) experience with a scientific background.

REGULATORY AFFAIRS MANAGER You lead and support a team of 8 specialists who are responsible for the preparation of registration files for crop protection products in order to obtain officials certificates on a global scale. You develop and review regulatory strategy in order to allow further growth in business and sales. You combine strong people management with a genuine interest in regulatory affairs and solid business awareness.

PRODUCT MANAGER PERFORMANCE PRODUCTS You coordinate and streamline the “day-to-day” activities of the different departments related to your product range (production, logistics, purchasing, sales,...) and determine the priorities. The ideal candidate is a well organized problem solver who assumes responsibility for his/her products.

We also have vacancies for MANAGER ELECTRICAL MAINTENANCE, TEAM LEADER PRODUCTION, PROCESS OPERATOR.

FEEL THE CHEMISTRY BETWEEN US! Please specify the job for which you are applying and provide us a letter of motivation and your résumé. Send these to Taminco, for the attention of Hendrik De Brabandere, Pantserschipstraat 207, 9000 Gent or mail to HRM@taminco.com tel. 09 254 14 51. FOR MORE JOB DESCRIPTIONS AND INFORMATION ABOUT TAMINCO,

visit

www.taminco.com


045_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 21:12:47

DOSSIER SALES & MARKETING

VACATURE 10 MAART 2012

Taste for change?! Looking for change? Join us! Nu is hét moment. De wereld verandert, wij veranderen en jij wilt veranderen.

De wereld van koffie Koffie is, na olie, ’s werelds meest verhandelde product. Om als toekomstig beursgenoteerd bedrijf in de koffiewereld onze continuïteit te kunnen blijven waarborgen, staan wij voor grote uitdagingen. Een voorbeeld is de toenemende vraag naar duurzaam geproduceerde koffie. Deze uitdaging nemen wij met beide handen aan. Zo kopen wij op jaarbasis reeds 110 miljoen kilo koffie duurzaam aan en zijn daarmee wereldwijd de grootste afnemer van UTZ-gecertificeerde koffie. Onze ambitie is deze hoeveelheid in vijf jaar tijd te verdrievoudigen tot 350 miljoen kilo duurzame koffie. Hierdoor zal minstens 20% van onze koffie duurzaam zijn.

Onze verandering Wij opereren nu nog onder de naam Sara Lee, maar splitsen later dit jaar af en worden een nieuw bedrijf. Een internationaal bedrijf met de focus op koffie en thee. We hebben sterke groei ambities voor de komende drie jaar, welke we willen behalen door radicale innovaties, actieve marketing, goede kostenbeheersing en een winstgevende groei. Belangrijk voor ons zijn waarden zoals transparantie, duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid, focus op lange termijn en passie voor het product.

Jouw verandering Jij staat aan het begin van je carrière met grote veranderingen in het verschiet. Verander met ons mee en ontwikkel jezelf in de functie van:

MANAGEMENT TRAINEE (m/v) of MANUFACTURING MANAGEMENT TRAINEE (m/v) Als Trainee roteer je gedurende anderhalf à twee jaar in drie tot vier verschillende afdelingen van de organisatie en kan zodoende ervaring opdoen binnen verschillende functionele domeinen.

Ben je nieuwsgierig? Geef je op voor de Recruitment Day op dinsdag 17 april. Ga voor meer informatie en registratie direct naar www.tasteforchange.be. Dit zijn de Management Trainees die jou zijn voorgegaan. Hun volledige testimonials vind je terug op www.tasteforchange.be. P Pieterjan Vereecke, 26 jaar, Groepsleider Project Lighthouse “Neem het heft in eigen handen!“ Nathalie Beckers, 27 jaar, Product Manager Senseo “Op de baan in een Sales functie, zéér leerzaam!” Stephan Bral, 28 jaar, Senior Segment & Portfolio Marketeer – Douwe Egberts Coffee Systems “Je krijgt de kans om al eens met je gezicht tegen de muur te lopen: op lange termijn word je daar alleen maar sterker van.”

Mildred Toye, 26 jaar, Product Manager Douwe Egberts L’OR EspressO “Ik twijfelde om verder te studeren, maar learning-on-the-job is voor mij twee in één.” Jennifer Elliot, 27 jaar, Product manager Pickwick en Ice Coffee “Door een traineeship ben je een all-rounder, daar pluk je later de vruchten van!”

45


046_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 21:13:01

46

DOSSIER SALES & MARKETING

VACATURE 10 MAART 2012

Dit is Barbara. Met haar speel je best geen spelletjes.

Want zij kent ze allemaal. Ze neemt elke dag de tijd om er te spelen met haar kinderen. Dit is mogelijk omdat ze koos voor een job dicht bij huis. Zo kan ze tijd steken in zowel haar job als in haar familie. Zij is niet de enige. Al onze account managers zijn immers gepassioneerde mensen op de werkvloer en erbuiten. Met diezelfde passie overtuigen zij dagelijks regionale werkgevers om te adverteren op RegioJobs.be Een job ver van huis? Neen. Elke dag in de file? Allesbehalve. Een uitdagende en afwisselende job? Dat zeker. Haalbaar? Als je enkele jaren ervaring hebt, passie voor media en de juiste instelling, dan ben jij de volgende account manager waar naar we op zoek zijn. Surf naar www.persgroep.be/jobs.

Letâ&#x20AC;&#x2122;s

talk


047_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 21:13:19

DOSSIER SALES & MARKETING

VACATURE 10 MAART 2012

Jouw potentieel, onze visie. Bij Delhaize België staat de wisselwerking tussen ons bedrijf en de vele getalenteerde medewerkers voorop. Ons succesverhaal begint en eindigt met onze uitzonderlijke medewerkers. Dankzij hun passie kan Delhaize haar klanten zoveel meer voor hun geld geven en ze elke dag weer producten van hoge kwaliteit bieden tegen competitieve prijzen. Wij geven je meer dan zomaar een job: wij bieden je alle troeven om een boeiende en veelzijdige loopbaan uit te bouwen. Dit doen we door je leergierigheid te prikkelen, je zelfontplooiing te stimuleren en je te betrekken bij innovatieve projecten. Door de vele en diverse doorgroeimogelijkheden die we je bieden, komt je talent volop tot ontplooiing en ontdek je wat jou het beste ligt. Heb je een zesde zintuig voor sales? Ben je geboren om een team te motiveren? Jongleer je graag met spitstechnologie? Dan vind je bij ons niet alleen de uitdagingen, maar ook de fun. Wist je trouwens dat Delhaize een unieke plaats inneemt op de Belgische distributiemarkt? Dat Delhaize België deel uitmaakt van Delhaize Groep, die maar liefst 138.000 medewerkers telt in 6 landen en 3 continenten? En dat het Belgische winkelnetwerk uit 805 winkels bestaat, waaronder de verschillende Delhaize-supermarkten, Tom&Co en Red Market? In 2010 was dat netwerk goed voor een omzet van 4,8 miljard en een marktaandeel van 26,3%. Wil je deel uitmaken van een bijzonder bedrijf, waar je je talent kunt ontwikkelen en je kansen krijgt om je carrière op een interessante manier uit te bouwen? Dan ben je bij Delhaize België aan het juiste adres: wij bieden je namelijk meer dan een job. Alle info over werken bij Delhaize en uitgebreide functiebeschrijvingen vind je op jobs.delhaize.be

volg ons op

meer dan een job

47


048_GPV2QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 22:55:03

48

VACATURE 10 MAART 2012

Het Instituut voor het Transport langs de Binnenwateren (ITB) vzw, is op zoek naar een:

boekhouder (m/v) voor onmiddellijke indiensttreding

Taking the innovation to where it belongs... ... with our customers

Je dient je schriftelijke kandidatuur met cv uiterlijk op 31/03/2012 te richten aan het ITB vzw Drukpersstraat 19 - 1000 Brussel of per e-mail: itb-info@itb-info.be

Check out our career opportunities on www.philips.com/careers or visit us at TALENTUM on 22 March.

Informatie over functie en gevraagde bekwaamheden zijn beschikbaar op onze website www.itb-info.be tel. 02/217.09.67

Ganda Molens n.v. / Brabomills n.v. Paniflower is de merknaam voor de producten die geproduceerd worden bij de Belgische Maalderij groep Ganda Molens n.v. (Gent) en Brabomills n.v. (Merksem). Paniflower is uitgegroeid tot één van de belangrijkste maalderijen van België. De producten worden voornamelijk gecommercialiseerd in België, Nederland, Frankrijk aan een divers cliënteel. Passie voor het vak, gedrevenheid en kennis zijn dé basisingrediënten bij de verdere uitbouw van ons succes. Zoekt voor haar bureel in Gent (m/v):

ASSISTANT COMMERCIAL MANAGER Functie: Na een interne opleidingsperiode word je de rechterhand van de Commercial Manager Industry. Je staat in voor een correcte administratieve opvolging van de contracten. Verder stel je regelmatig rapporten en statistieken op. Bovendien ben je nauw betrokken bij enkele vernieuwende projecten binnen de keten (landbouw-, maalderij- en bakkerijsector). Profiel: Je behaalde een masterdiploma, liefst in de industriële wetenschappen (industriëel ingenieur) of in de bio-ingenieurswetenschappen (bio-ingenieur) met een sterke interesse voor de voedingssector. Je bent een dynamische persoon die zelfstandig en nauwkeurig kan werken. Verder werk je vlot met MS Office en beschik je over een grondige kennis Nederlands, Frans en Engels. Wij bieden: Onze internationale en financieel gezonde groep garandeert stabiliteit en doorgroeimogelijkheden. Brabomills NV biedt je een vast contract met een aantrekkelijk en marktconform salaris in verhouding met jouw ervaring in een dynamische werkomgeving met enthousiaste en gedreven collega’s. Geïnteresseerd in deze functie ? Aarzel niet om uw sollicitatiebrief te mailen naar ivan.martens@skynet.be Discretie verzekerd.

IGEAN is een opdrachthoudende en dienstverlenende vereniging werkzaam in het arrondissement Antwerpenmet burelen in Wommelgem en een huisvuilverwerkingseenheid te Brecht en Edegem. De in tercommun ale staat ten dien ste van 30 aan gesloten gemeenten voor alles wat te maken heeft met grondbeleid, stedenbouw en ruimtelijke ordening in de dienstverlenende vereniging, en afvalverwerking, arbeidsveiligheid en milieu in de opdrachthoudende vereniging. Wij zoeken gemotiveerde kandidaten m/v:

Project-coördinator woonbeleid en 2 medewerkers De projectcoördinator is de drijvende kracht van het samenwerkingsverband en heeft een coördinerende en beleidsvoorbereidende taak. Profiel: een universitair diploma of gelijkwaardig De medewerkers wonen werken beleidsvoorbereidend en bouwen het woonloket verder uit, volgen het lokaal woonoverleg op en ondersteunen de gemeentelijke huisvestingsambtenaren bij de verbetering van de woonkwaliteit. Profiel: een diploma hoger onderwijs van het korte type / bachelor of ervaring in de huisvestingssector.

Jurist studiedienst

Als jurist volgt u de nieuwe evoluties in wet- en regelgeving op voor zowel de diensten van IGEAN als voor de aangesloten besturen. U rapporteert en geeft advies bij specifieke juridische vragen. Daarnaast behandelt u de dossiers van de administratieve sancties en bereidt u de beslissingen van de sanctionerende ambtenaar voor. Profiel: licentiaat of master in de rechten. Sterke interesse voor administratief- en milieurecht. Communicatievaardig en een vlotte pen. Indien u interesse heeft in één van deze functies bezoek onze website: www.igean.be waar u alle info over de werking van onze intergemeentelijke vereniging kan terugvin den.

LEROY & PARTNERS

Kandidaturen met curriculum vitae schriftelijk indienen voor 21 maart 2012 naar: IGEAN, t.a.v. de heer Nick Van den Bran de, Doornaardstr. 60 - 2160 Wommelgem of per e-mail naar: personeel@igean.be

Groot kantoor van gerechtsdeurwaarders (95 medewerkers) te Brussel, werft aan (m/v) om de departementen «Dagvaardingen» en «Uitvoeringen» te versterken:

Departementshoofd Dossierbeheerders Uw job : opstellen van Gerechtsdeurwaardersexploten opvolgen van de dossiers in gerechtelijke procedure advies verlenen aan ons cliënteel en advocaten telefonisch onthaal verzorgen van de debiteuren aansturing van het team (10 personen).

VERA is het Vlaams-Brabants steunpunt informatica voor lokale besturen. Wij zijn een auton oom overheidsbedrijf met 14 person eelsleden en zijn gevestigd in Wijgmaal (Leuven). Om ons team te versterken zoeken wij op korte termijn

Uw profiel:

een functioneel analist (m/v)

in een juridische functie.

Wij bieden u: doorgroeimogelijkheden binnen onze onderneming. Interesse? Stuur uw kandidatuur samen met uw CV naar: LEROY & PARTNERS Human Resources Kroonlaan, 358 te 1050 Brussel hrh@assocleroy.be

-

Kan didaten hebben een master diploma behaald (of gelijkwaardig) en hebben voldoen de bewezen ervaring met betrekking tot de materie waarvoor ze worden ingezet. De opdracht betreft in de eerste plaats de modernisering van een interprovinciale software, waarvoor de uitbesteding voorbereid, begeleid en opgevolgd moet worden. Daarna zal de nieuwe medewerker voor gelijkaardige taken ingezet worden. Wij zoeken iemand die verantwoordelijkheid wil dragen, zelfstandig en oplossingsgericht kan werken, over goede communicatieve eigenschappen beschikt en met open vizier iets wil realiseren voor en met de open bare sector.

Meer informatie over het aanbod en de sollicitatieprocedure vindt u op onze website : http://www.vera.be/vacatures. Kandidaturen moeten uiterlijk op 23 maart 2012 worden ingediend. Voor meer informatie kan u contact met ons opnemen op 016 30 85 13 of via vacature@vera.be


049_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 22:42:51

Overzicht van boeiende uitdagingen in het dossier

TECHNIEK & PRODUCTIE VAN PAGINA 50 TOT 51 BOREALIS DRUKKERIJ Tâ&#x20AC;&#x2122;HOOFT ELIA IMWO - INVEST WTCB

PAGINA ADVERTENTIE

s

pag. pag. pag. pag. pag.

50 51 50 51 51

Vacature biedt u wekelijks het ruimste en meest kwalitatieve jobaanbod. Dit overzicht maakt u wegwijs en helpt u de juiste pagina in dit magazine te vinden. Bovendien krijgt u meteen te zien hoeveel functieaanbiedingen elke onderneming online heeft staan op vacature.com.

Ook online vind je 908 jobs in Techniek & Productie vacature.com/zoeker

ZATERDAG 17 MAART

Focus op Finance & Consulting Adverteer in Vacature magazine en geniet van onze exclusieve voordelen. Neem contact op met Ruth Janssens op 02/482 03 64 of mail naar commercieel@vacature.com


050_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 21:13:59

50

DOSSIER TECHNIEK & PRODUCTIE

VACATURE 10 MAART 2012

Het transport van elektriciteit is een uitdaging van internationaal formaat.

Aan jou het initiatief! Elektriciteit: onmisbaar voor onze economie, onze bedrijven, onze welvaart en ons welzijn. De Belgische en Europese elektriciteitsmarkt: een wereld volop in beweging. Als eigenaar en beheerder van het Belgische hoogspanningsnet speelt Elia daar een vitale rol in. Ook in het buitenland. Onlangs versterkten we die rol nog met een participatie van 60% in de Duitse transmissienetbeheerder 50Hertz Transmission. Onze uitdaging: de stroom van overal in Europa tot bij de industriële grootverbruikers en distributienetbeheerders brengen. Met geavanceerde en milieuvriendelijke technologieën. Permanent werken aan de ontwikkeling van de elektriciteitsmarkt, door innoverende systemen te ontwerpen in het belang van onze klanten en van de gemeenschap.

Wil jij daaraan meewerken? Elia biedt je talrijke mogelijkheden. Als Designer Low Voltage (voor de site in Diegem) krijg je de kans om mee te werken aan de continue uitbreiding en aanpassing van het hoogspanningsnet. Binnen het projectteam ben jij verantwoordelijk voor de laagspanningsstudies, wat onder meer het ontwerp van de elektrische beveiligings-, controle- en sturingssystemen en de automatisatie- en meetapparatuur voor de hoogspanninsinstallaties inhoudt. Je beschikt over een diploma technisch secundair onderwijs of bachelordiploma richting elektriciteit, elektronica of elektromechanica. Je bent communicatief ingesteld en werkt graag in team. Je hebt zin voor verantwoordelijkheid en werkt nauwkeurig. Als designer ben je bereid om elke dag bij te leren. Studeer je dit jaar af, ben je net afgestudeerd of beschik je reeds over enkele jaren relevante ervaring? Aarzel niet om ons te contacteren!

Voor een volledig overzicht van onze vacatures, surf naar

www.elia.be/jobs Elia • Selectie & Rekrutering • Keizerslaan 20 • 1000 Brussel

Borealis is een toonaangevende producent van chemische en innovatieve plastic oplossingen. In 2010 realiseerden we een omzet van € 6,3 miljard, hadden we klanten in ruim 120 landen en telden we wereldwijd 5.100 medewerkers. Onze hoofdzetel bevindt zich in Wenen en onze productievestigingen, innovatiecentra en klantenservicecentra zijn verspreid over Europa en het Amerikaanse continent.

Borealis telt 850 medewerkers en heeft 3 productielocaties in België: Beringen, Kallo en Zwijndrecht. Het Shared Service Center (dienstencentrum) is in Mechelen gevestigd. De belangrijkste toepassingsgebieden van de Borealis België productie-eenheden zijn folie, vezels, draad en kabel, spuitgieten alsook automobieltoepassingen voor de markten van de Benelux, Duitsland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

PROCES & COMPOUNDING SHIFT TEAM LEADER Borealis in Beringen, Kallo en Antwerpen zijn op zoek naar (m/v):

OPERATOREN MECHANISCH INGENIEUR Borealis in Kallo en Antwerpen zijn op zoek naar (m/v):

ELEKTRISCH INGENIEUR INSPECTIE-INGENIEUR Borealis in Kallo is op zoek naar (m/v):

CONTINUOUS IMPROVEMENT MANAGER E&I TECHNIEKER OPERATOR (PP/DEHY) Aanbod voor deze vacatures Wij bieden aantrekkelijke loonsvoorwaarden en mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling. Interesse? Ga naar www.borealisgroup.com/careers en solliciteer online. Je droombedrijf, maar niet meteen jouw droomjob? Ontdek dan snel onze andere vacatures én alles over ons op www.borealisgroup.com

www.borealisgroup.com

Via Borouge, een joint venture tussen Borealis en de Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), één van ’s werelds grootste olie- en gasmaatschappijen, reikt onze voetafdruk tot in het Midden-Oosten, Pacifisch Azië, het Indiase subcontinent en Afrika.

Borealis in Beringen en Antwerpen zijn op zoek naar (m/v):


051_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 21:33:46

DOSSIER TECHNIEK & PRODUCTIE

VACATURE 10 MAART 2012

51

www.jobber.be www.vdab.be

WORD

TELECOMMUNICATIETECHNICUS Diest

Machinebediener

Bent u gefascineerd door de wereld van pc’s, netwerken en telecom? Mist u net dat ietsje meer kennis en ervaring om aan de slag te kunnen in deze boeiende sector? Dan is deze kosteloze dagopleiding zeker iets voor u!

Maakt u M ons o ns com compleet? mpleet? l t?

Functie: U maakt deel uit van een ploeg van 3 personen en werkt in 3 ploegen. Uw taak is de optimale werking van de snijstraat waarborgen. Dit houdt het voorbereiden en opstarten van de productieactiviteiten in, het omstellen van de snijstraat, het afstellen en afregelen van de robot en de verschillende systemen.

Uw profiel: u bent werkzoekend met een passie voor informatica. U kunt functioneren op een niveau hoger secundair onderwijs (hetzij door bedrijfservaring, hetzij door uw studieverleden). U hebt een (passieve) kennis van het Engels. Programma: u leert pc’s gebruiksklaar maken en herstellen. U krijgt een degelijke basis van universele netwerktechnologie (Cisco), besturingssystemen (Windows client en server, Linux) en beveiliging zodat u kunt helpen bij het installeren van een netwerk. U verdiept zich ook in de nieuwste technologieën op gebied van telecomnetwerken, mobiele telefonie, wireless, PDA’s, GSM en GPRS.

Ervaring is niet vereist, doch een pluspunt. Aanbod: U gaat aan de slag bij een solide werkgever, waar u mag rekenen op een aantrekkelijk salarispakket.

Praktische informatie: deze kosteloze voltijdse dagopleiding in Diest start op 14 mei 2012 en eindigt in oktober 2012 (inclusief bedrijfsstage van 6 weken).

Functie: Hij of zij staat in voor de opvolging van drukwerken. Kwaliteitscontrole volgens de hoogste normen, u bent verantwoordelijk voor het order van plaatsing tot en met de levering.

Interesse? Kom naar de vrijblijvende infosessie op 26 maart 2012 om 9u30 of op 16 april 2012 om 9u30 in de Oranjerie in Diest. Bel of mail voor een uitnodiging naar Leslie Blevi, tel. 016 38 00 38 of leslie.blevi@vdab.be. Indien u niet kan aanwezig zijn en toch geïnteresseerd bent, bel of mail dan voor een nieuwe afspraak. Reageer zo snel mogelijk!

Orderbegeleider

Aanbod: Een aantrekkelijk salaris en doorgroeimogelijkheden.

DOE ZOALS D U I Z E N D E N M E N S E N D I E EEN JOB H E BBE N GE VON D E N DA N K Z I J : IN SAMENWERKING MET

JOBBER IS EEN INITIATIEF VAN

Cevora vzw en VDAB willen gelijke kansen creëren voor álle werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Bij de rekrutering voor de opleidingen worden kandidaten dan ook geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst, gezinssituatie of handicap.

Dichter bij huis, verder van je ambities? vacature.com/tijdomoptestaan

Woont u binnen een straal van 30 km van onze onderneming en spreekt bovenstaande vacature u aan? Maak dan uw C.V. over aan Drukkerij T’Hooft: Dhr. Bruno Braem - Brugstraat 186 - 9880 Aalter - bruno.braem@thooft.be

I N F O S E S S I E e n T R AI N I N G

EEN CARRIERE BIJ DE EUROPESE UNIE Alle tips en hints om te slagen en talrijke échte testen

WANNEER en WAAR? 17 of 24 maart 2012 in Leuven calipa

Meer info: www.everyoneweb.com/calipa

-INVEST N.V. Kapelanielaan 9 - 9140 Temse Tel. : 03/7711139 - Fax : 03/7715006

Werft aan:

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Het WTCB is het onderzoeksinstituut voor de Belgische bouwwereld. Aannemers en andere bouwprofessionelen steunen op de adviezen en publicaties van het WTCB om de kwaliteit van de bebouwde omgeving permanent te verbeteren. Het WTCB is aldus actief in talrijke domeinen binnen de bouwsector en heeft vestigingen in Brussel, Sint-Stevens-Woluwe, Heusden-Zolder en Limelette.

PROJECTLEIDER/INGENIEUR PROFIEL: Industrieel ingenieur bouwkunde. FUNCTIE: - Verantwoordelijk voor nieuwe bouwprojecten (commerciële/residentiële bouw). - Opstart, voorbereiding, opvolging en nacontrole projecten. - Je hebt leidinggevende capaciteiten en kan de bouwploegen motiveren. - Je bent een uitstekende communicator en bezit de nodige dosis stressbestendigheid en flexibiliteit. Wij bieden een aantrekkelijk salaris met extra legale voordelen. Heeft u belangstelling, graag uw sollicitatiebrief met cv en foto naar NV IMWO-INVEST, t.a.v. Mevr. Vermeulen Katrien, Kapelanielaan 9 te 9140 Temse. E-mail : info@imwo.be

Om zijn multidisciplinair en dynamisch team uit te breiden, is het WTCB voor zijn Directie Onderzoek & Innovatie op zoek naar de volgende kandidaten (m/v) :

U vindt de gedetailleerde functieomschrijvingen op : Wilt U meebouwen aan de toekomst met de meer dan 200 WTCB-medewerkers, solliciteer dan online of stuur uw CV naar : WTCB, Algemeen Secretariaat, Lombardstraat 42 te 1000 Brussel of mail naar

?

WTCB


052_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 21:14:37

52

VACATURE 10 MAART 2012

ie

t edi 5e

HET EVENT VOOR INGENIEURS

PROFESSIONALS - SCHOOLVERLATERS - STUDENTEN

!

ar a b k i

h esc b en dit s t a pla voor vent! 0 3 e in Nog ijf nu avond r Sch usieve l exc

Beste werkgever zoekt

Beste werknemer! Partena wil dat iedereen zo gezond, vitaal en onafhankelijk mogelijk in het leven kan staan. Naast een ziekteverzekering met hospitalisatieen tandverzekering, kan je rekenen op tal van diensten voor meer levenskwaliteit en comfort. Bij Partena staan kwaliteit en contact met de klant voorop. Dat kan alleen dankzij onze enthousiaste medewerkers. Gedreven, competente mensen die doelgericht werken en zich met de glimlach inzetten voor onze klanten. Mensen zoals jij... In ruil biedt Partena je een respectvolle, duurzame job met tal van doorgroeimogelijkheden bij een onderneming die trots de kwaliteitslabels ‘Beste Werkgever’ en ‘Investors in People’ draagt. Dit bewijst dat je bij Partena goed opgeleid, gehoord en gewaardeerd wordt, en bij ons elke dag weer met evenveel zin je job kunt doen. Ook dat is kwaliteit! Om ons dynamisch team te versterken, zoeken wij (m/v)

the Art of ENGINEERING

Synergie Manager Klantenadviseur Service Center Klantenadviseurs regio Vlaams-Brabant

21.03.2012

ATOMIUM BRUSSEL REGISTREER NU VOOR HET AVONDEVENT

(VANAF 18U) DIRK DENOYELLE OVER ZIJN PASSIE VOOR ENGINEERING, KUNST EN … SPEELGOED RONDLEIDINGEN IN HET ATOMIUM, DE ULTIEME SYMBIOSE VAN ART EN ENGINEERING INFO EN INSCHRIJVING: WWW.DAGVANDEINGENIEUR.BE

Commercieel bediende B2B Consulent Dienstencheques regio Dendermonde Finance Professional Huishoudhulpen

powered by

www.partena-partners.be/jobs platinum partner

gold partner

media partner

AAN AL ONZE COMPETENTE EN UITERST ENTHOUSIASTE MEDEWERKERS, EEN DIKKE ...


053_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 21:43:58

VACATURE 10 MAART 2012

53

Authenticiteit en Performance Gerijmd: Performance ethics! Maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaam ondernemen, authenticiteit, ... de roep naar een ‘nieuwe vertrouwensbasis’ is luid. Maar hoe rijmt u dat met scherpe concurrentie en met de agressie van het streven naar groei? Ignace Van Doorselaere wijst u de weg uit dit dilemma. Om de lancering van zijn Antwerps kantoor te vieren, organiseert Motmans-Van Havermaet een culinair seminarie voor CEO’s en HR-managers in het MAS, met Ignace Van Doorselaere (CEO Groep Van de Velde) en Rob Hurst (SHL UK) als eregasten en een walking dinner o.l.v. Viki Geunes (‘t Zilte).

voor 16u30

Optioneel bezoek aan het MAS

16u30 - 17u15

Onthaal met aperitief en eerste gerechtjes in zaal 9 Beaufort

17u15 - 17u45

‘Top performers on your radar: PPR’ - Rob Hurst

17u45 - 18u30

Tussengerechten

18u30 - 19u15

‘Performance ethics’ - Ignace Van Doorselaere (Groep Van de Velde)

19u15 - ...

Hoofdgerecht en dessert

Woensdag 28 maart 2012, 9 Beaufort, Museum aan de Stroom (9e verdieping), Hanzestedenplaats 1, Antwerpen

SPONSORS

Meer info of inschrijven? Surf naar www.motmansvanhavermaet.be Motmans-Van Havermaet HR-adviseurs:

Succesvol rekruteren?

ntergemeentelijk samenwerkingsverband voorr milieu voor de regio Aalst.

Contacteer Hilde Vanden Driessche op 02/482.03.38 Voor spoedige indiensttreding is ILvA op zoek naar een m/v:

PLANNER

Taakomschrijving: Voor het plannen, organiseren, coördineren en opvolgen van de dagelijkse activiteiten binnen de diensten huis-aan-huis-inzameling, containerparken en overslag. Voor de operationele planning van de activiteiten van de diensten op korte en middenlange termijn. Voor klachtenbehandeling en het up-to-date houden van alle bestanden en rapporten nodig om de vlotte werking van de diensten te garanderen. Profiel: Diploma van het hoger onderwijs van het korte type of gelijkgesteld. Ervaring is geen vereiste, maar strekt tot aanbeveling. ILvA biedt een bruto-maandwedde die, aan de huidige index, afhankelijk van de nuttige ervaring, varieert van € 2273,36 tot € 3830,55, een groepsen hospitalisatieverzekering en alle andere gangbare sociale voorzieningen.

BP is de derde grootste energieonderneming in de wereld, actief in meer dan 100 landen. Het bedrijf is een trendsetter, binnen en buiten de eigen sector. In België is BP onder meer actief in de productie en marketing van smeeroliën. De Belgische smeeroliefabriek, de Belgium Lubes Plant, heeft vestigingen in Antwerpen (smeerolie voor schepen) en Gent (smeerolie voor garages, transport, landbouw en industrie). Het Marine Fulfilment & Distribution team in Antwerpen zorgt voor de bevestiging van leveringen in Europa en Afrika, voor de organisatie van primaire transporten in BeNeFra en van marine verschepingen en voor de stockadministratie van afgewerkte producten in de Antwerpse vestiging. Voor dit team zoeken we een (m/v)

TEAM LEADER MARINE FULFILMENT & DISTRIBUTION Carrière in de petrochemie?

Interesse? Indien u deel wil uitmaken van een dynamisch team, dan stelt u zich vóór 17 maart 2012 kandidaat, hetzij schriftelijk, aan de voorzitter van ILvA, de heer Leonce Nachtergaele, Industriezone Zuid III, Industrielaan 18 te 9320 Aalst-Erembodegem hetzij via e-mail: ingrid.depessemier@ilva.be Het eerste, schriftelijk gedeelte van de examenprocedure vindt plaats op zaterdag 24 maart 2012. Meer informatie kan bekomen worden bij Ingrid Depessemier, adjunct directeur, op het nummer 053 85 85 59.

www.ilva.be

Je stuurt een team van zes coördinatoren en schakelt jezelf mee in, in de dagelijkse operaties. Je beheerst en optimaliseert twee bedrijfsprocessen. Het eerste proces is de “fulfilment” (de administratieve leveringsbevestiging) van internationale Marine orders als stap in de intercompany en klantenfacturatie en met impact op de “order to cash” cyclustijd. Het tweede proces omvat de

distributiecoördinatie van transporten in België, Nederland en Frankrijk en van Marine zendingen, de stockadministratie en de supervisie van weegactiviteiten. Heb je een hogere opleiding en ervaring in people management? Procesinzichten, accuraatheid, dynamische team- en oplossingsgerichtheid typeren je? Kijk verder op www.signumhrm.be of reageer meteen.

Reageren doe je onder referentie 3992V naar info@signumhrm.be of naar Signum HR & Management, Battelsesteenweg 455 E, 2800 Mechelen (015/450960).


054_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 21:15:24

54

VACATURE 10 MAART 2012

de Persgroep Publishing draait rond passie voor onze lezer, surfer en adverteerder. Maar net zozeer voor onze medewerkers, stuk voor stuk sterke persoonlijkheden met een alerte geest en een flexibele ingesteldheid die houden van actie en inzet. Met als resultaat een fraaie lijst met power brands in een breed medialandschap, met zowel kranten, magazines als internet. De sleutel van het succes? Een vernieuwende combinatie van nieuws en entertainment, passie en knowhow, innovatieve infrastructuur en toptalent.

Problem Management & Monitoring Engineer Functie

Profiel

• Je hebt binnen de ICT afdeling een overkoepelende rol. In je voornaamste taak treed je op als Problem Manager van complexe en aanslepende problemen die de business raken. • Je bepaalt in het kader van problem en incident management mee de noden naar collectie van gegevens en rapportering, en je bent verantwoordelijk voor de implementatie ervan. • Je werkt zeer nauw samen met de ServiceDesk, het Infrastructuur team en de ontwikkelingsteams om belangrijke problemen tot een oplossing te leiden. • Binnen je team assisteer je en/of fungeer je als backup binnen de volgende domeinen: change management, incident management, monitoring en algemeen proces beheer.

• Een ruime praktijkervaring (minimaal 10 jaar in ICT) die primeert boven diploma’s. • Je hebt een zeer algemene kennis van gemengde omgevingen en kan op technisch vlak meepraten over onderwerpen zoals Operating Systemen, databases, netwerken, virtuele omgevingen,… in combinatie met applicaties. • Je hebt ervaring met monitoring omgevingen, actief of passief, en begrip van capacity management. • Troubleshooting skills zijn een absolute must. • Je hebt een technische achtergrond en praktijkervaring met Windows en Unix systemen en met virtualisatie technieken. • Je hebt verstand van rapportering, voornamelijk technisch en gericht op ICT infrastructuren. Ervaring met het opzetten en onderhouden van hieraan gerelateerde gegevens zijn een pluspunt. • Je hebt enkele jaren in operationele omgevingen gewerkt die ITIL georiënteerd waren. Procesmatig denken is je niet vreemd.

Aanbod We bieden je een job vol afwisseling binnen dé leidende mediagroep van Vlaanderen. Wij voorzien een zeer aantrekkelijk salaris aangevuld met extra-legale voordelen die passen bij een bedrijf zoals het onze (een uitgebreide groeps- en hospitalisatieverzekering, bedrijfsrestaurant, deelname in de winst en aantrekkelijke comfortdiensten). Daarnaast hechten we veel belang aan continue ontwikkeling en voorzien we regelmatig doorgedreven opleidingen.

: d n a h n e g i e n i e i g Re r a a n e i t a van inspir viteit effecti t 2012 r a a m 0 2 dinsdag

Interesse in deze of andere vacatures? Surf naar www.persgroep.be, klik door naar jobs, openstaande vacatures, selecteer jouw job en solliciteer online.

Ben je de onzekerheden van de crisis beu? Wil jij de toekomst met zelfvertrouwen tegemoet zien? Dan is het dringend tijd om je leven in eigen handen te nemen! He et is tijd om uit je comfortzone te komen. Wees je bewust van n je mogelijkheden in de vaste overtuigin g dat je meer kan dan n je denkt! Daarvoor is het noodzakelijk jk je creativiteit creativit t, inn novatie en lef in te zetten. Spre eek ek niet me meer van problemen maar van uitdagingen en weess de ma m nag ger van je eigen leven. Intu uïïttief t we eten we heel goed wie we zijn, wat we leuk vinden en waa aar we ene ne ergie van krijgen. Maar we laten ons te vaa ak a afflle eid den n door he hett le eve ven, waarin we vooral heel veel moeten.. Maa Ma akk daarom de om mm mek e eer van ‘weten’ naar ‘doen’ en neem m je re egi gie in eigen n han ande d n! Gedurende deze ze na am mid dd da agsessie gaan we op ontdekking bij b onszelf en binne nen o on ns te ea am m om te zien of passie en inspiratie on o ns kan terugb bre r ng gen n tott bij de kern. We brengen je nieuw we inzichte t n iin n de ontw wik kkeling van mensen en organisaties.

Meer informatie? Kijk op de website www.ie-academie.be/inspiratie Of neem contact op met ie-net academie: Manuella.Goyvaerts@ie-net.be of 03 259 11 06

p/a Herentalsebaan 643 2160 Wommelgem

Praktisch: dinsdag 20 maart 2012 van 14 tot 16.30 uur in het VIK-huis in Wommelgem. Vanaf 13.30 uur is er een verwelkoming en na 16.30 uur is er een netwerkdrink.


055_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 21:39:51

VACATURE 10 MAART 2012

55

De MIVB (Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel) speelt een cruciale rol in de mobiliteit van Brussel. Ze werkt in een toekomstgerichte sector die bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling van onze hoofdstad, zowel op sociaal en economisch vlak als op het vlak van milieu. Als grootste werkgever van Brussel dragen wij performantie en innovatie hoog in het vaandel en combineren we de troeven van een overheidsbedrijf met het dynamisme van de privésector. In 2011 vervoerde de MIVB in totaal 329 miljoen reizigers en tegen 2016 moeten dat er 400 miljoen worden. Met deze doelstelling en met het nieuwe ondernemingsplan in het vooruitzicht, staat de MIVB voor enorme mobiliteitsuitdagingen waarbij zowel de tevredenheid van onze klanten als de performantie centraal staan. Om deze groeiende organisatie verder vorm te geven, zijn we op zoek naar een:

Chief Executive Officer Bestuurder-Directeur-Generaal

Functie: Met een dynamisch beleid verzekert u de verdere groei van de onderneming. In nauwe samenwerking met de Deputy CEO (of adjunct-directeur-generaal) draagt u de eindverantwoordelijkheid voor het algemeen dagelijks bestuur. Als CEO of bestuurder-directeur-generaal tekent u, samen met de 5 Senior Vice Presidents, de strategische lijnen op bedrijfsniveau uit. U overlegt met het Executive Committee en ondersteunt hen in hun dagelijkse werking. U rapporteert op regelmatige basis aan de raad van bestuur, het beheerscomité, het Gewest en de minister van Vervoer over de evolutie van de bedrijfsactiviteiten. Met de sociale partners bouwt u een langetermijnrelatie op.

Profiel: U beschikt over een masterdiploma. U kunt een succesvolle en relevante ervaring voorleggen als CEO of lid van een directiecomité van een grote onderneming. U bent een peoplemanager en bent vertrouwd met organisaties in verandering. Affiniteit met de transportsector is een extra troef. U drukt zich vlot uit in het Frans. Kennis van het Engels is een pluspunt. U beschikt bovendien over een degelijke kennis van de openbare sector en van de Brusselse en Belgische politieke wereld. U bent resultaat- en klantgericht en u kunt duidelijke beslissingen nemen. Visie en strategie zijn aangeboren, in teamverband werken en vlot communiceren maken deel uit van uw dagelijkse leven.

Aanbod: Een dynamische werkomgeving met enthousiaste medewerkers in een toekomstgerichte onderneming in volle groei waar sterke resultaten worden behaald. Interesse? Stuur uw sollicitatiebrief met cv vóór 27 maart 2012 naar selCEO@mivb.irisnet.be Discretie wordt verzekerd. Ontdek de volledige functiebeschrijving op jobs.mivb.be

Het OCMW Schaarbeek, de tweede grootste OCMW van de regio Brussels Hoofdstedelijk Gewest, streeft naar continue verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening voor burgers, zoekt een (m/v) :

Adjunct-secretaris

Wil je meelopen of voorop lopen? vacature.com/tijdomoptestaan

«Art. 1 Elke persoon heeft recht op maatschappelijke dienstverlening. Deze heeft tot doel eenieder in de mogelijkheid te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid.“ Deze zin is meer dan een algemene bepaling uit de organieke wet van 8 juli 1976, het is de richtlijn, het principe en de basis van sociale hulp en de oorsprong van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn. De secretaris-generaal van het OCMW en zijn adjunct dragen dit eveneens hoog in het vaandel. PROFIEL : Universitair (master of licentie), de plaatsvervangend Secretaris speelt een rol van ondersteuning, begeleiding en operationele coördinatie en, in bepaalde omstandigheden, vertegenwoordiger van de secretaris. Hij of zij neemt actief deel aan vergaderingen, is actief betrokken bij de voorbereiding en de follow-up ervan. Hij of zij ondersteunt de Secretaris van het Centrum bij het beheren van de administratie en kondigt adviezen aan bij verschillende managers. De plaatsvervangend Secretaris is de rechterhand van de Secretaris van OCMW Schaarbeek en beide werken nauw samen om de taken uit te voeren, beschreven in Art. 45 van de organieke wet van 8 juli 1976 en in het algemeen reglement van de boekhouding. Loyaliteit, vertrouwen, discretie, de instelling van «dienstverlening aan de burger» en nauwgezetheid, de mogelijkheid om deadlines te halen, zijn essentiële kwaliteiten voor de uitoefening van deze functie. Een professionele ervaring van minstens 5 jaar in een sociale openbare dienst, is zeer wenselijk. VAARDIGHEDEN: Kritische analyse, advies: het vermogen om verschillende problematieken te herkennen. Het voeren van reflectiegesprekken met de Secretaris en de verschillende organen van het Centrum. Het schrijven van nota’s en verslagen. Coördinatie en projectmanagement: het vermogen om te plannen, organiseren en het actief opvolgen van projecten met verschillende looptijden, in samenwerking met verschillende belanghebbenden. CONDITIONS: Een salaris in verhouding met het niveau A9 (CEO) van de Plaatselijke Openbare Dienst, maar ook maaltijdcheques, vergoeding vervoerskosten, aanvullende ziektekostenverzekering, een bonus op tweetaligheid van circa €250 bij het slagen van het schriftelijk examen van SELOR. Zo snel mogelijk indiensttreden. Stuur je cv, je motivatiebrief en je diploma per post uiterlijk op 26 maart 2012, naar: Mevrouw Dominique Decoux, Voorzitter van de Raad van Maatschappelijk Welzijn van het OCMW Schaarbeek C / O Human Resources Vifquinstraat 2 - 1030 Schaarbeek Of per e-mail: grh-hrm@cpas-schaerbeek.be Informatie: M. Huart tot 02/247 81 23 of mevrouw Libeer 02/247 81 21

BP is the third largest energy concern in the World and is active in more than 100 countries. The company is a trend setter in its sector and beyond. BP is know to the public outside of Belgium from its network of petrol stations. In Belgium itself BP is active in the marketing, production and distribution of lubricants. The Belgian lubes plant has production sites in Antwerp and in Ghent. Distribution of products to the Western European region is an other responsibility of the Belgian Lubes Plant. It focuses on France, the Benelux and on the United Kingdom and Ireland. BP is looking to strengthen its Inbound Material Planner team in Antwerp with a (m/f)

Team Leader Supply Planning Inbound Materials – Petrochemical sector

Together with your team of four in Antwerp you will manage the planning of procured products within or for the Benelux, sold locally or re-supplied to other global BP businesses. You will ensure that inventory levels are maintained according to supply chain policy. Your focus will be on constantly developing people, processes and tools in order to attain optimal service and stock levels. Do you have a higher education and management experience

in an FMCG supply chain environment with an international dimension? Do you have an excellent understanding of end to end value chain and have you extended knowledge of APO? Look for more information on www.signumhrm.be. BP offers a team leader function with impact on people, processes and results and with career opportunities. MEMBER

Interested? Please write us with reference 4052V, to info@signumhrm.be or to Signum HR & Management, Battelsesteenweg 455 E, 2800 Mechelen (015/450960).


056_GPV3QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 21:55:25

38

ONLINE JOBS IN DE KIJKER

VACATURE 10 MAART 2012

Post én Print a Job.

Multimediaal adverteren met Vacature Magazine en Vacature.com Aanwerving van :

een Coördinator

(m/v) Voor De Juridische Dienst Van De BbtkSetca, Afdeling Brussel-Halle-Vilvoorde

®

Profiel Je behaalde een Master in de rechten en een Master na Master sociaal

Operational Officer (m/v) Marketing coördinator (m/v) Northern Europe

Functie

Functie

Profiel

Ons aanbod Profiel Contact:

Contact:

YLecomte@setca-fgtb.be

Contact: info@b-parking.be

Scan deze QR CODE!

Commercieel afgevaardigde (m/v)

Scan deze QR CODE!

passen bi PMNE_HR@playmobil.de

Scan deze QRQR CODE! Scan deze CODE!

Administratieve bediende (m/v) Functie

Functie

Profiel

Profiel

Aanbod

Scan deze QR Code met je smartphone! Geen smartphone? Geen nood, u vindt deze vacatures ook op vacature.com/jobs Hoe werkt een QR Code? Kom het te weten op vacature.com/qr

Aanbod

Contact:

Contact: info@thegrapewines.be

Scan deze QR CODE!

administratie@nsz.be

Scan this QR CODE!

Kijk voor de uitgebreide functieomschrijvingen op

Vacature.com Extra impact voor uw online vacature? Contacteer Younes Caro op 02/482.03.45 of younes.caro@vacature.com


057_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 21:16:32

VACATURE 10 MAART 2012

57

BührmannUbbens is de grootste totaalleverancier in de Benelux op het gebied van grafisch papier, kantoorpapier, sign- en displaymaterialen en verpakkingen. Dankzij sterke e neigen merken garandeert BührmannUbbens het beste assortiment. De enorme expertise en betrokkenheid van de medewerkers staan garant voor uitstekende klantrelaties. Voor de Belgische vestiging (regio Lier) zijn wij op zoek naar:

Commercieel Medewerker Binnendienst De functie Afwisseling, uitdagende taken, meedenken, creativiteit. Indien deze begrippen u aanspreken, dan bent u wellicht de kandidaat die we zoeken. Deze functie omhelst meer dan het verwerken van telefonische aanvragen. U wordt o.a. verantwoordelijk voor het opmaken en opvolgen van offertes, het adequaat verwerken van leads en klachten en het adviseren van klanten met betrekking tot producten, prijzen en levertijden. Kortom, uw professionaliteit draagt in sterke mate bij tot succes en groei van het bedrijf.

Erkenning VG.665/B

Wat biedt BührmannUbbens? • Verantwoordelijke functie • Uitstekend opleidingsplan • Teamgericht samenwerken • Aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket

Wie zoeken we? • Analytisch sterk en gevoel voor humor • Commerciële feeling, creatief • Goede kennis Frans is een voordeel • Stressbestendig, proactief en accuraat

Wilt u graag deel uitmaken van dit professionele team? Reageer via www.velde.be. Voor meer informatie omtrent deze functie (ref.nr. BUHR122) kunt u contact opnemen met Valerie Maes, telefoon 03/369 11 61. Ook kunt u kijken op www.buhrmannubbens.com

werving g, selectie en onderzoek van commercieel commercieel-technische technische medewerkers f werving, l idi maatwerkprojecten, maatwerkprojecten t k j t open training t i i en coaching hi f opleiding: d i en consultancy lt y ttoegespitst g pit t op pd de B2B ttechnisch-commerciële h i h iël sector t f advies l d van Federgon d g - Erkend k d voor het h Vlaams/Waals/Brussels l l l Gewest f lid kmo-portefeuille kmo p portefeuille

KANTOREN: C KANTOREN C.Marckxlaan M k l Marckxlaan 25 25, 5, 2550 55 Kontich K ti h - Tel T Tel.: l : 033 457 22 78 78 TRAININGSCENTRUM Koningin TRAININGSCENTRUM: g Astridlaan 9, 9 2550 55 Kontich

www dreessen www.dreessen.be d be b Lid van de d Federatie F d ti der d Wervings WervingsW i en Selectiebureaus S l ti b erkend k d selectiebureau l ib voor hhet Vl Vlaams/Waals/Brussels /W l /B l GGewest: VG.365/B VG 365/B / - W RS RS.200 200 - B-AB 05.012 05 012

Gespecialiseerd in commercieel-technische niveaufuncties

CROSBY EUROPE in Heist-op-den-Berg maakt deel uit van de beursgenoteerde Britse industriële investeringsgroep Melrose Plc. Crosby ontwikkelt en produceert toebehoren bij kettingen, kabels en hijsbanden (sluitingen, ringen, haken, blokken, schijven, …) voor een brede waaier van hijs- en sjortoepassingen. Crosby geldt als dé referentie in zijn markt. Crosby Europe (omzet ca. € 65 miljoen, 260 werknemers) levert via een dealernetwerk aan tal van bedrijven in uitéénlopende industriële sectoren (bouw, oliewinning, transport, visserij,…) in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Indië. Om de ambitieuze groeiplannen mee te ondersteunen, kijkt Crosby Europe uit naar de versterking van een (m/v)

SUPPLY CHAIN MANAGER meertalig – teamplayer – hands-on

Je hebt de verantwoordelijkheid over de volledige logistieke flow, van productie tot levering. Ook voorraadbeheer en aankoop vallen onder jou. Heb je naast een masteropleiding ervaring in de logistiek én in project-en peoplemanagement? Is je talenkennis (N-E-F) op peil?

Ben je scherp in je analyses en voer je graag optimalisaties door? Kijk dan verder op www.signumhrm.be of reageer meteen. Crosby biedt je naast een ruim verantwoordelijkheidsgebied een competitief en volledig salarispakket.

Reageren doe je onder referentie 4012V naar info2@signumhrm.be of naar Signum HR & Management, Battelsesteenweg 455 E, 2800 Mechelen (015/450960).


058_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 22:57:10

58

VACATURE 10 MAART 2012

OVERZICHT PER FUNCTIE DIRECTIE & TOPMANAGEMENT ADJUNCT-SECRETARIS CHIEF EXECUTIVE OFFICER DIRECTEUR MARKETING & COMMUNICATIE

OCMW SCHAARBEEK MIVB BOZAR

HUDSON

55 55 21

INGENIEURS (INGENIEUR)-ARCHITECTEN ARCHITECT HOOFD VAN DIENST BURGERLIJK INGENIEURS CUSTOMER SERVICE ENGINEER DOCTORS IN DE BOUWKUNDE ELEKTRISCH INGENIEUR INDUSTRIEEL INGENIEURS INSPECTIE-INGENIEUR MASTERS IN DE BOUWKUNDE MECHANISCH INGENIEUR ONTWERP INGENIEUR PRODUCT DEVELOPMETN ENGINEER PROJECT SALES ENGINEER PROJECTLEIDER/INGENIEUR PROJECTMANAGER STATUTAIR PROJECTINGENIEUR WERFLEIDER

WTCB STAD BRUGGE WTCB VYNCKE WTCB BOREALIS WTCB BOREALIS WTCB BOREALIS VYNCKE VYNCKE VYNCKE IMWO - INVEST GHELAMCO VLAAMSE MILIEUMAATSCHAPPIJ GHELAMCO

HR FLUX

HR FLUX HR FLUX HR FLUX AGO INTERNATIONAL AGO INTERNATIONAL

51 34 51 30 51 50 51 50 51 50 30 30 30 51 25 20 25

TECHNIEK & PRODUCTIE CONTINUOUS IMPROVEMENT MANAGER CUSTOMER SERVICE TECHNOLOGIST DESIGNER LOW VOLTAGE E&I TECHNIEKER MACHINEBEDIENER MANAGER ELECTRICAL MAINTENANCE OPERATOR OPERATOREN ORDERBEGELEIDER PROCES & COMPOUNDING SHIFT TEAM LEADER SAS DEVELOPER TEAM LEADER PRODUCTION TECHNICUS

BOREALIS VYNCKE ELIA BOREALIS DRUKKERIJ T’HOOFT TAMINCO BOREALIS BOREALIS DRUKKERIJ T’HOOFT BOREALIS EDF LUMINUS TAMINCO UNIVERSITEIT GENT

HR FLUX

HUDSON

50 30 50 50 51 44 50 50 51 50 26 44 21

UNIVERSITEIT GENT STAD BRUGGE

HUDSON

21 34

REDACTIE & COMMUNICATIE AFDELINGSHOOFD CREATIE

STAD GENT

JOBPUNT VLAANDEREN

20

SALES & MARKETING

BUHRMANNUBBENS OZ OZ SEAN EUROP CARTAMUNDI TAMINCO ANONIEM PARTENA PARTENA SARA LEE TAMINCO TAMINCO PLAYMOBIL GOUDA VUURVAST BELGIUM DE PERSGROEP PUBLISHING DELHAIZE GROUP A.S.ADVENTURE SARA LEE D-SENSE

VAN DER VELDE GROEP

MOTMANS-VAN HAVERMAET

57 44 44 59 2 44 25 52 52 45 44 44 56 41 42 47 23 45 27

MOTMANS-VAN HAVERMAET HR FLUX

27 30

VAN DER VELDE GROEP

AGO INTERNATIONAL

DERVEAUX SELECT

HR MANAGEMENT HR-ADVISEUR WERVING & SELECTIE SENIOR HR OFFICER

MOTMANS-VAN HAVERMAET VYNCKE

CONSULTANCY CONSULENT DIENSTENCHEQUES UITZENDCONSULENT(E)

WETENSCHAP LABORANT WETENSCHAPPELIJK MEDEWERKER

COMMERCIEEL MEDEWERKER BINNENDIENST EXPERT MARKETING DIVISIE GEZONDHEID EXPERT SEGMENTATIE & MARKET INTELLIG. FIELD MANAGER VLAANDEREN GENERAL MANAGER SALES BENELUX GLOBAL SALES DIRECTOR JUNIOR INTERNATIONAL SALES MANAGER KLANTENADVISEUR SERVICE CENTER KLANTENADVISEURS REGIO VL-BRABANT MANUFACTURING MANAGEMENT TRAINEE MARKET MANAGER CROP PROTECTION MARKET MANAGER FUNCTIONAL AMINES MARKETING COORDINATOR SALES ENGINEER SALES MANAGER SALES MEDEWERKERS STOREMANAGER DROGENBOS TRAINEE VERANTWOORDELIJKE MYSTERY SHOPPING

PARTENA OPUS INTERIM

52 27

BBTK LEROY & PARTNERS IGEAN

56 48 48

CARTAMUNDI ITB PARTENA EDF LUMINUS

2 48 52 26

JURISTIEK COORDINATOR DEPARTEMENTSHOOFD DOSSIERBEHEERDERS JURIST STUDIEDIENST

FINANCIËN ACCOUNTANT BOEKHOUDER FINANCE PROFESSIONAL FINANCIAL ANALYST

LOGISTIEK & DISTRIBUTIE ALLOCATOR BUYER BUYER OUTDOOR LOGISTIEK BEDIENDE PLANNER SUPPLY CHAIN MANAGER TEAM LEADER MARINE FULFILMENT & DISTR. TEAM LEADER SUPPLY PLANNING VERANTWOORDELIJKE FACILITIES

A.S.ADVENTURE EDF LUMINUS A.S.ADVENTURE UNIVERSITEIT GENT ILVA CROSBY EUROPE BP BP OZ

DERVEAUX SELECT DERVEAUX SELECT HUDSON SIGNUM HR & MANAGEMENT SIGNUM HR & MANAGEMENT SIGNUM HR & MANAGEMENT

23 26 23 21 53 57 55 53 44

ADMINISTRATIE ADMINISTRATIEF MEDEWERKER BOEKHOUDING ADMINISTRATIEVE BEDIENDE MANAGEMENT ASSISTANT OFFICE ASSISTANT SECRETARIS VERTALERS

www.velde.be (JUNIOR) SERVICE MANAGER 3 TRAINEES AREA SALES DIRECTORS ACCOUNT MANAGER ACCOUNT MANAGER ACCOUNT MANAGER ACCOUNT MANAGER OOST- &WEST-VLAANDEREN AFDELINGSVERANTWOORDLIJKEN ASSISTANT COMMERCIAL MANAGER BRAND PROMOTOR BUSINESS DEVELOPER MVO BUSINESS UNIT MANAGER RETAIL COMMERCIEEL AFGEVAARDIGDE COMMERCIEEL BEDIENDE B2B COMMERCIEEL MEDEWERKER COMMERCIEEL MEDEWERKER

AEBI SCHMIDT ACCENT.JOBS DE PERSGROEP PUBLISHING REGIOJOBS.BE AUTOZONE.BE VACATURE A.S.ADVENTURE PANIFLOWER FILOU & FRIENDS VAN HOUTUM CARTAMUNDI THE GRAPE PARTENA ING VIND!

Alle vacatures vind je ook online vacature.com/zoeker

VAN DER VELDE GROEP

DERVEAUX SELECT

INVENTI

59 62 42 46 40 43 23 48 31 41 2 56 52 38 41

A.S.ADVENTURE NSZ CARTAMUNDI INVENTI UNIVERSITEIT GENT UTROS

DERVEAUX SELECT

23 56 2 22 21 35

INVENTI HUDSON

ANDERE 2 CONTRACTUELE PROJECTMEDEWERKERS 2 MEDEWERKERS WONEN AFDELINGSHOOFD VEILIGHEID BRANDWEERMANNEN-AMBULANCIERS HUISHOUDHULPEN JEUGDHERBERGBEHEERDER JUNIOR BUSINESS ANALIST OFFICIEREN OPERATIONAL OFFICER PRODUCT MANAGER PERFORMANCE PRODUCTS PROJECT-COORDINATOR WOONBELEID REGULATORY AFFAIRS MANAGER SYNERGIE MANAGER

VLAAMSE MILIEUMAATSCHAPPIJ IGEAN STAD GENT JOBPUNT VLAANDEREN BRANDWEER & DRINGENDE MEDISCHE HULP BRUSSEL PARTENA VLAAMSE JEUGDHERBERGEN A.S.ADVENTURE DERVEAUX SELECT BRANDWEER & DRINGENDE MEDISCHE HULP BRUSSEL B-PARKING TAMINCO IGEAN TAMINCO PARTENA

SELOR

SELOR

20 48 20 58 52 35 23 58 56 44 48 44 52


059_GPV2QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 22:02:03

VACATURE 10 MAART 2012

59

Sean Europ NV is een verzekeringsplatform dat gecreëerd werd om een totaal nieuw concept op de Belgische financiële markt te lanceren, namelijk een overlijdensbijstand. Deze overlijdensbijstand ondersteunt nabestaanden op emotioneel, juridisch en organisatorisch vlak. Voor de volgende functie zijn wij op zoek naar gemotiveerde kandidaten (m/v):

Field Manager Vlaanderen Na een gedegen opleiding en een korte inwerkperiode stelt u uw eigen team van agenten samen, waarbij u op professionele ondersteuning en tools van de organisatie mag rekenen. Dankzij de opgedane ervaring en uw uitstekende managementskills, weet u uw nieuwe team te coachen en begeleiden. Ook opleidingen geven is onderdeel van uw takenpakket. In samenspraak met het managementteam zet u de commerciële lijnen verder uit. U rapporteert aan de General Manager.

Erkenning VG.665/B

Wat biedt Sean Europ? • Degelijk opleidingsprogramma • Mooie doorgroeimogelijkheden • Korte communicatielijnen • Uitstekende arbeidsvoorwaarden

Uw profiel • Commerciële flair, doe-mentaliteit, sterk karakter • Uitstekende managementcapaciteiten • Bachelor werk- en denkniveau • Pioniersmentaliteit

Geïnteresseerd? Reageer dan via www.velde.be. Voor meer informatie betreffende deze vacature met referentienummer SEAN121 kunt u contact opnemen met Koen Mathijssen, telefoon 03/369 11 61. Ook kunt u kijken op www.seaneurop.com

Aebi Schmidt Belgium, voorheen Schmidt Belgium, maakt deel uit van de Aebi Schmidt Groep. Aebi Schmidt Groep is Europees marktleider in het ontwikkelen, produceren en leveren van maatoplossingen voor schone en veilige wegen. Als specialist in gladbestrijding en veegtechniek zijn zij een betrouwbare businesspartner voor met name overheden, bedrijven en zakelijke dienstverleners. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen speelt een steeds belangrijker wordende rol binnen de Aebi Schmidt Groep. Voor de vestiging in Aartselaar zoeken wij kandidaten m/v voor de functie van:

(Junior) Service Manager die kwaliteit toevoegt, meedenkt en coördineert

Erkenning VG.665/B

Tijdens een praktische inwerkperiode maakt u kennis met de organisatie en haar werkwijze. Vervolgens wordt u verantwoordelijk voor een erg divers takenpakket. U werkt veel samen met uw collega’s van de verschillende afdelingen binnen Aebi Schmidt. U bent het eerste aanspreekpunt voor klanten. U denkt met hun mee en adviseert hun over de aftersales mogelijkheden waardoor wederzijds respect en lange termijn-relaties ontstaan. Daarnaast bent u mede verantwoordelijk voor de planning van de servicemonteurs en biedt u deze ondersteuning op technisch vlak. U bent een onmisbare schakel tussen collega’s, binnendienst en buitendienst en eindverantwoordelijke voor de Service in België. U legt verantwoording af aan de Manag er Service Nederland. Uw ondersteuning draag t in sterke mate bij tot de professionaliteit, succes en groei van het Service Team. Het profiel • Enthousiast, aanpakker, leerbereid • Klantgericht en commercieel • Affiniteit met en interesse in techniek • Bachelor werk- en denkniveau • Gedreven en proactief • Vloeiend Nederlands en Frans, en noties van Duits en Engels

Voor deze functie geldt • Dynamische werkomgeving met innovatieve producten • Ruimte voor eigen initiatieven en ontwikkeling • Platte organisatie, no-nonsense cultuur • Team van professionele, gemotiveerde collega’s • Aantrekkelijk salarispakket

You

get what you want. The Rolling Stones apriori.be

VG.2/B – B-AB04.028 – W.RS141

Geïnteresseerd in deze veelzijdige functie? Reageer via www.velde.be. Voor meer informatie over deze vacature met referentienummer AEBI122 kunt u kijken op www.aebi-schmidt.nl / www.aebi-schmidt.be en contact opnemen met Wilko Van der Velden of Veronik Van Landeghem, telefoon 03/369 11 61.


060_GPV1QU_20120310_VMGHP_00.pdf; Mar 08, 2012 23:03:54

60

VACATURE 10 MAART 2012

GEZONDHEID UNIVERSITEIT GENT ARTSEN ZONDER VAKANTIE

DIETIST VOLTIJDSE ARTS

HUDSON

21 58

ASCENTO

24 2 31

COLOFON

CREATIEVE BEROEPEN SMV WILLEBROEK CARTAMUNDI FILOU & FRIENDS

ARCHITECT SENIOR ART DIRECTOR STYLIST(E)

Algemeen directeur Christophe Glorieux Adjunct algemeen directeur Fabrice Dekerf Accounting Walter Roos Secretariaat & HR Pia Debeuckelaere Onthaal & receptie Linda De Nutte

MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENING OZ

SUPERVISOR KINDEROPVANG

Redactie Redactiedirecteur: Marian Kin (voor Kinco) Hoofdredacteur magazine Filip Michiels Redactiechef online Evelien Maes Redactie Erik Verreet, Dominique Soenens, Sara De Sloover, Steven Heyse, Magali Henrard 02-482.03.54

44

ICT & INTERNET .NET ARCHITECTEN APPLICATIE ARCHITECTEN/ANALISTEN BUSINESS ARCHITECTEN CHANNEL MANAGER CONTRACTUEEL GIS-DESKUNDIGE EXPERT E-BUSINESS FUNCTIONEEL ANALIST INFORMATIE ARCHITECTEN MEDEWERKER BUSINESS INTELLIGENCE PROBLEM MANAGEM. & MONITORING ENGINEER PROCESS OPERATOR PROJECT ENGINEER SENIOR SYSTEM ADMINISTRATOR SR FUNCTIONAL ANALYST SAP

AE AE AE EDF LUMINUS VLAAMSE MILIEUMAATSCHAPPIJ OZ VERA AE OZ DE PERSGROEP PUBLISHING TAMINCO VYNCKE CARTAMUNDI EDF LUMINUS

61 61 61 26 20 44 48 61 44 54 44 30 2 26

HR FLUX

Medewerkers: Eric Adams, Karin Eeckhout, An Olaerts, Evy Ballegeer, Jan Stevens, Dirk Blijweert, Carina Lopez, Tom Ronse, Lore Callens, Marjorie Blomme, Hannes Cattebeke, Barbara De Munnynck, Ann Lemaître, Rafal Naczyk, Sam De Kegel Grafische vormgeving Art Director Pieter Ver Elst Assistant Art Director Jon Troch Grafici Patricia Kempeneers, Manu Degreef, Kenny Caudron, Flor Cobo Sales Sales Director Nancy Werbrouck Sales Manager Marijke Van Impe, Mary-Ann Vanderpoorten Internet Sales Manager Kim Claesen Account managers Ruth Janssens, Sofie Verbrugghe, Kim Tosseyn, Karen Sereis, Sylvie De Vocht, Karl Van Lathem, Jeroen Costermans, Stijn Compernolle 02-482.03.50 Sales Manager Internal Sales Karolien Van Goidsenhoven Sales Assistants Wedad Baouider, Rosette Mukendi, Julie Van de Voorde, Younes Caro, Hilde Vanden Driessche 02-482.03.38

ONDERWIJS & OPLEIDING PC- EN NETWERKBEHEERDER STUDIELOOPBAANADVISEUR TELECOMMUNICATIE-TECHNICUS

CEVORA UNIVERSITEIT GENT CEVORA

35 21 51

HUDSON

RESEARCH & DEVELOPMENT D-SENSE

BUSINESS PARTNER

MOTMANS-VAN HAVERMAET

27

Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandweer en Dringende Medische Hulp

Aanwerving van Nederlandstalige en Franstalige brandweermannen-ambulanciers en officieren (m/v) SELECTIENUMMERS : ANG12027 (Nl) en AFG12020 (Fr): brandweerman/-vrouw ANG12035 (Nl) en AFG12022 (Fr): officier

SELOR (de federale instelling voor Selectie en Organisatie) legt wervingsreserves aan Uiterste inschrijvingsdatum : 26 maart 2012 Alle informatie omtrent de functie, de deelnemingsen aanstellingsvoorwaarden en de selectieprocedure, kan geraadpleegd worden op de website van Selor (www.selor.be) of via de website www.brandweermijnjob.be Hoe solliciteren ? Solliciteren kan tot en met 26 maart 2012 op www.selor.be

Voor ons kantoor in Mechelen zoeken we:

EEN VOLTIJDSE ARTS

Hoofd van de Zuidwerking (M/V)

verantwoordelijk voor de realisatie van de missies, hun medische doeltreffendheid, relevantie en kwaliteit. Artsen Zonder Vakantie is een NGO van vrijwillige medici en paramedici die de kwaliteit van de gezondheidszorg in Afrikaanse ziekenhuizen wil verhogen.

KERNRESULTAATGEBIEDEN: - Kwaliteitsopvolging: kwaliteitsindicatoren, medische werkgroepen en Ethisch Comité. - Opmaak van Zesjarenprogramma, het jaarlijks actieplan en rapportering, deelname aan beleidsdialoog met de overheid, opmaak projecten en aanvraag subsidies. - Leiding geven aan departement Zuidwerking.

Alle vacatures vind je ook online vacature.com/zoeker

PROFIEL: - Een arts met minimum 2 jaren werkervaring in het Zuiden en een opleiding tropische geneeskunde en/of een bijkomende specialisatie volksgezondheid, vertrouwd met ontwikkelingsproblematiek en de actuele tendensen. - Vertrouwd met opmaak van programma’s en rapportering en analyse/ synthese van kwaliteitsgegevens. - Goede kennis Frans en Engels. - Bewezen ervaring in leiding g even.

VERLONING: Barema’s PC 329, 13de maand, groepsverzekering en maaltijdcheques. Uitgebreide functiebeschrijving: www.azv.be Interesse? Stuur uw cv naar Jan Goossens jan@azv.be of Rode Kruisplein 16, 2800 Mechelen.

Operations & CRM Project Manager & Analyse Dieter Vermander CRM & Back Office Medewerker Rosangela Teixeira Ordering & Klantenboekhouding Ann De Lange, An Parewijck, Lieve De Pauw 02-482.03.71 Marketing, Research & Distributie Communications & Distribution Manager Frederik Welslau Business Communications & Research Manager Marjan Desmedt Product Managers Brigitte Vermeulen, Jan Baeten Sites en productontwikkeling internet Interactive Manager Inge Martens (voor Today IM) b2b Product Manager Florence Collard b2c Product Manager Ward Meremans Client Production Liesbeth Teugels, An Gargouri Support & Test Engineer Peter Ginis Web front-end Robin Stroobants, Domien Verbeke, Wart Claes, Jeremy Dekoster, Ahmed Ouarzazi Web Development Bart Vanderstukken, Benny Lootens, Ruben Decleyn Communities Searcher Ran Van Der Vurst Gedelegeerd bestuurder Dirk Velghe Verantwoordelijke uitgever Christophe Glorieux Havenlaan 86C, B101, 1000 Brussel Vacature C.V. is erkend als bureau voor private arbeidsbemiddeling in het Vlaamse Gewest, onder het nr VG.1186/B. De rechten van de kandidaat kunnen ten allen tijde worden geraadpleegd op www.vacature.com/rechtenkandidaat


003_GPV1QU_20120310_VMGCV_00.pdf; Mar 07, 2012 11:40:41

“ Mijn job is de ideale combinatie tussen uitdagende projecten en de nodige dosis fun. Voor beide kan ik altijd rekenen op mijn collega’s!” Danielle Glassée Applicatie Architect

UITDAGING & FUN

BIJ DE BESTE WERKGEVER 2012 Als koploper op het vlak van projecten in Business en ICT alignment , groeide AE over de afgelopen 12 jaar uit tot een hecht team van 130 sterke collega’s. Een team, waarin kennisdeling, constante vorming en kwaliteit centraal staan. Door deze focus realiseren we samen met onze klanten uitdagende projecten en hebben we een team om trots op te zijn. Dankzij onze enthousiaste medewerkers zijn we voor de tweede maal op rij verkozen tot‘Beste werkgever’.

WIJ GROEIEN EN ZOEKEN:

.Net architecten Applicatie architecten/analisten Informatie architecten Business architecten Solliciteer nu!

Scan de QR-code voor meer informatie of surf naar www.ae.be/careers.


004_GPV1QU_20120310_VMGCV_00.pdf; Mar 07, 2012 12:43:17

BESTE WERKGEVER ZOEKT

BESTE MEDEWERKERS Accent Jobs is een uitzend-selectiebedrijf opgericht in 1995 door Philip Cracco (CEO) en Conny Vandendriessche (COO). In oktober 2006 werd GIMV voor 33% mede aandeelhouder. Accent maakt deel uit van The House of HR, dat naast Accent Jobs nog andere gespecialiseerde HR bedrijven omvat. Accent telt vandaag 613 eigen medewerkers en is actief in België en Nederland met een netwerk van 212 kantoren en een omzet van EUR 291,6 miljoen (2011). Accent richt zich op het hogere segment van de uitzendmarkt met een absolute focus op uitzendjobs met de optie op een vast contract.

3 TRAINEES AREA SALES DIRECTORS

(M/V)

Voor meer détails over de vacature, scan deze QR-Code met uw smartphone

Rechtstreekse link http://goo.gl/YqORZ

Korte preview van onze seminaries/Accentsfeer? Surf naar www.youtube.com/accentjobsforpeople www.facebook.com/accentjobs Geïnteresseerd of op zijn minst geïntrigeerd door deze vacature? Stuur zo snel mogelijk uw cv naar Recruitment Coördinator eline.david@be.accent.jobs www.linkedin.be/in/davideline

www.accent.jobs/internejobs

VG.13/BUO - B-AA07.005 - Accent Jobs voert een gelijke kansenbeleid. Kwaliteiten van mensen zijn doorslaggevend, ongeacht hun sekse, leeftijd, afkomst of handicap.

REGIO ANTWERPEN-LIMBURG-BRUSSEL

Vacature 10 maart 2012  
Vacature 10 maart 2012  

Weekblad voor m/v met talent

Advertisement